Isnin, 4 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Alat spa canggih di rumah sendiri

Posted:

Alat spa canggih di rumah sendiri

Alat spa canggih di rumah sendiri

PENGGUNAAN peralatan kecantikan TriPollar Pose secara konsisten berupaya menghilangkan lemak di bahagian pangkal lengan.


SELEPAS menghidupkan suis peranti kecantikan TriPollar Pose, Jacqueline Lee, 30, melabuhkan punggungnya di atas sofa empuk yang terletak di ruang tamu rumahnya.

Alat itu kemudian dihalakan di pangkal lengan kiri yang kelihatan sedikit berlemak. Beberapa siri urutan dari atas ke bawah dilakukan dengan penuh berhemah.

Selepas beberapa ketika, Jacqueline mengulangi langkah yang sama di bahagian lengan sebelah kiri pula. Sesekali dia berhenti sambil menghirup teh Cina yang terletak di atas meja sebelum menyambung kembali rutin tersebut.

Berfungsi untuk mengurangkan selulit dan kesan regangan selepas bersalin, membentuk tubuh serta menjadikan kulit lebih anjal, TriPollar Pose merupakan salah satu daripada gajet kecantikan yang dipasarkan di bawah jenama Clariancy (Private Limited).

Melalui peralatan tersebut, setiap hari Jacqueline akan meluangkan masa antara 30 minit hingga satu jam untuk melakukan rejim kecantikan sendiri di rumah. Tanpa perlu ke spa atau butik penjagaan kecantikan, wanita berusia 30 tahun itu masih mampu memiliki bentuk badan yang menarik serta kulit yang mulus.

"Saya mula mengenali produk ini sejak Ogos tahun lalu selepas Clariancy membuka butik sulungnya di Kuala Lumpur dengan menawarkan pelbagai peranti elektronik untuk kegunaan di rumah.

"Sebagai wanita, sukar untuk saya menolak sesuatu yang berkait dengan kecantikan, apatah lagi ia mudah digunakan dan boleh dibawa ke mana-mana. Justeru, saya sanggup melabur sebahagian daripada wang simpanan untuk mendapatkan beberapa peralatan yang sesuai.


ANSR: BEAM adalah revolusi alat penjagaan kulit yang menggabungkan kedua-dua LED biru dan merah ke dalam satu peranti padat bersaiz mudah alih bagi tujuan mengawal jerawat dan anti-penuaan.


"Selepas penggunaan selama beberapa minggu, kesannya sudah dapat dilihat. Contohnya ia mampu mengurangkan lemak di bahagian tertentu tubuh dan menjadikan kulit lebih halus serta bebas daripada pigmentasi," ujar Jacqueline ketika ditemui Kosmo! di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bagaimanapun, sejak disahkan hamil pada pertengahan November, Jacqueline menghentikan seketika pemakaian peranti kecantikan Clariancy bagi mengelak sebarang risiko terhadap pertumbuhan bayinya.

Begitupun, kata wanita itu lagi, rutin tersebut akan diteruskan sebaik dia selamat melahirkan anaknya pada bulan Ogos akan datang.

Merupakan salah satu daripada jenama terkemuka dalam peralatan penjagaan kulit dan perkhidmatan estetik di Singapura, Clariancy membuktikan bahawa perkembangan teknologi bukan sahaja merangkumi bidang telekomunikasi, malah boleh diaplikasi dalam dunia kecantikan.

Ditubuhkan pada tahun 2010 oleh sekumpulan profesional perubatan dan kecantikan, ia bertujuan memenuhi perkembangan eksponen dan permintaan tinggi bagi perkhidmatan estetik dan peralatan.

Peralatan revolusi

Pengarah Perubatan Clariancy (Pte Ltd), Dr. Lim Hock Hin, 35, berkata, sejak tiga tahun lalu, Clariancy telah menjual pelbagai peralatan revolusi mudah alih estetik untuk kegunaan di rumah.

Menurutnya, selain terbukti secara klinikal untuk keberkesanan kos, ia juga bersifat mesra pengguna dan paling penting, selamat digunakan.

"Visi kami adalah untuk menjadikan teknologi canggih estetik boleh diakses oleh semua orang. Clariancy adalah salah satu daripada perintis dalam konsep peranti estetik di rumah yang dikuasakan oleh teknologi estetik terkini.

"Alat-alat ini diperoleh dari seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) dan Korea. Setiap peranti yang dipilih akan menjalani saringan yang ketat dan teliti sebelum ia dijual di Clariancy," kata Hock Hin yang merupakan pengasas merangkap doktor utama Klinik Estetik Clariancy di republik tersebut.

Sehingga kini, jenama Clariancy semakin dikenali dan telah memiliki enam butik di Singapura selain turut membuka cawangan di pusat beli-belah berprestij, Pavilion Kuala Lumpur pada Ogos 2012.

Tambah Hock Hin, pihaknya menyasarkan untuk menyediakan dan memperluaskan pasaran Malaysia dengan pemilihan produk penjagaan kulit halus dan peralatan peranti mudah alih yang membolehkan pengguna menikmati rawatan kecantikan dalam privasi rumah mereka sendiri.

"Clariancy membawa sesuatu yang segar dan baharu untuk pasaran Malaysia. Perkembangan dan minat terhadap peranti estetik di rumah merupakan faktor yang membawa kepada pembukaan butik pertama kami di Pavilion.


BUTIK Clariancy pertama di Malaysia mula beroperasi di pusat beli-belah Pavilion Kuala Lumpur sejak Ogos 2012.


"Kami yakin bahawa Clariancy akan membantu pengguna mencapai impian daripada rejim kecantikan mereka. Rakyat Malaysia terutamanya wanita kini mempunyai pilihan melaksanakan standard profesional dalam rawatan kecantikan selesa di rumah sendiri tanpa keperluan untuk ke spa atau pakej kecantikan," jelas beliau.

Kesemua peranti kecantikan yang ditawarkan menggunakan kombinasi teknologi terkini seperti pemanasan haba, terapi laser tahap rendah, terapi diod pemancar cahaya (LED) mengikut warna, radio frekuensi dan Denyutan Lampu Impuls atau dikenali sebagai Intense Pulsed Light (IPL).

Selamat digunakan

Sementara itu, Pengarah Urusan Clariancy (Pte Ltd), Clara Lee, 34, memberitahu, setiap produk dan peralatan estetik yang dijual mempunyai kelulusan daripada pihak berwajib.

"Keselamatan dan kepuasan pelanggan merupakan keutamaan kami. Justeru, kami sentiasa memastikan produk yang dijual tidak akan memberi kesan negatif kepada pengguna yang memakainya.

"Kebanyakan produk mendapat pengiktirafan antarabangsa dan diluluskan oleh Pihak Berkuasa Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika Syarikat (FDA). Terdapat banyak kajian klinikal yang membuktikan teknologi yang digunapakai selamat, berkesan dan berkualiti," ujar Clara.

Perkara ini diakui oleh selebriti Malaysia, Shafinaz Selamat yang berpeluang menggunakan produk Face FX daripada Clariancy.

"Sebagai wanita, amat penting untuk kita mengekalkan keremajaan kulit dan kebanyakan wanita juga sudah tentu tidak mahu memilih untuk berada di bawah mata pisau atau pembedahan plastik.

"Sebaliknya, teknologi yang ada membolehkan kita menjalani rawatan serupa di rumah. Bagi saya, kunci utama untuk mendapatkan kesan terbaik ialah disiplin dalam penggunaan sesuatu produk," kata Syafinaz sambil menegaskan sifat mudah alih peranti berkenaan yang membuatkannya tertarik untuk mencuba.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peranti profesional Clariancy, layari laman web www.clariancy.com atau Facebook di www.facebook.com/clariancymy.

Politik bawang India

Posted:

Politik bawang India

Politik bawang India


HARGA bawang
di India meningkat sehingga dua kali ganda sejak awal tahun ini.


DI SEBUAH warung yang terletak di siar kaki Mumbai, India, seorang tukang masak dilihat sedang mencampakkan potongan lobak merah, kubis dan daun saderi ke dalam kuali yang berisi minyak panas. Dia kemudiannya memasukkan hirisan bawang ke dalam kuali yang sama.

"Saya tidak mampu untuk menambah lebih banyak bawang," ujar Govind Ram sambil memerhatikan seorang tukang masaknya menyediakan menu sayuran kering ala Manchuria, hidangan signatur warungnya yang mengandungi banyak bawang merah dan daun bawang.

Govind, pemilik warung jalanan Dragon Corner yang terletak di selatan Mumbai itu memberitahu, kebiasaannya dia menggunakan 45 kilogram (kg) bawang setiap bulan.

Bagaimanapun, ekoran kenaikan harga bahan itu sehingga dua kali ganda bermula awal tahun ini, dia terpaksa merombak semula penggunaan ramuan bagi sajian di warungnya.

Di kebanyakan warung tepi jalan dan pasar raya, pelanggan membelanjakan 28 rupee (RM1.60) sehingga 40 rupee (RM2.30) bagi sekilogram bawang. Harga itu mencetuskan rasa tidak puas hati warga India yang sebelum ini hanya membayar 10 rupee (RM0.60) sehingga 15 rupee (RM0.85) untuk amaun yang serupa.


PARA peniaga tidak dibenarkan menyembunyikan stok bawang atau mereka akan dikenakan tindakan.


Kenaikan harga

Berdasarkan data rasmi negara itu, harga bawang mencatatkan kenaikan harga paling tinggi berbanding harga makanan lain.

"Ia benar-benar memberi kesan kepada kumpulan berpendapatan rendah dan membuatkan mereka tertekan," ulas ketua ekonomi India Ratings, cawangan agensi Fitch.

Dengan kos yang tinggi berserta inflasi makanan sekitar 12 peratus yang dihadapi India, ia secara langsung menjadi masalah kepada tampuk pemerintahan yang kini dipegang Parti Kongres. Ia bakal menggugat usaha mereka dalam mengekalkan kuasa untuk tiga penggal berturut-turut menjelang pilihan raya umum awal tahun depan.

Bawang mungkin bukan sumber nutrisi terpenting tetapi ia sangat penting dalam menambah rencah kepada makanan. Namun, apabila rencah tersebut tidak dapat dipenuhi, ia berupaya menjadi bahan utama untuk dipolitikkan.

Mengimbas kembali pada Januari 1980, ketika Indira Gandhi mendapat kembali kuasanya, isu kenaikan harga bawang menjadi manifesto yang efektif. Rakyat India dikatakan tidak mahu tunduk kepada pemerintah yang gagal mengawal kos jual beli bawang.

18 tahun kemudian, masalah harga bawang kembali menghantui India. Rakyat mula hilang kepercayaan kepada tampuk pemerintahan tersebut dan mahukan pembaharuan.

"Pemerintah tidak peduli tentang kami. Jika dahulu, lauk sayur dan ikan yang dicampur bawang boleh disajikan dengan kerap. Kini, ia dicatu menjadi sekali seminggu sahaja.

"Kami menggantikan sajian nasi dan sayur kepada podi (sejenis makanan yang diperbuat daripada serbuk lentil berempah)," luah seorang suri rumah di kawasan setinggan Mumbai, Sumathi Arogyanathan, 45.


PELBAGAI jenis sajian di India menggunakan bawang dalam kuantiti yang banyak.


Penyelesaian

Para pedagang di barat Maharashtra memberitahu, kenaikan harga bahan itu adalah disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu, kelewatan ketibaan barangan, permintaan yang konsisten dan peningkatan kos pengeluaran.

Berdasarkan laporan untuk kawalan perdagangan saksama, para pedagang memberitahu, Suruhanjaya Persaingan India sebenarnya mempengaruhi kos bawang iaitu sebanyak 15 juta tan yang kebiasaannya diperoleh setiap tahun.

Krisis bawang melibatkan kenaikan harga mula meledak pada tahun 2010 sehingga memaksa Perdana Menteri India, Manmohan Singh campur tangan dengan menyekat eksport bawang, menghapuskan cukai import dan membawa masuk bahan itu dari Pakistan.

Pakar ekonomi menjangkakan, pihak pemerintah akan membuat garis panduan sebagai insentif atau pengukur dalam bajet persekutuan bagi memperbaiki bekalan, mengurangkan pembaziran sekali gus menurunkan kembali harga buah-buahan dan sayur-sayuran.

"India sangat suka menerapkan pendekatan bomba!

"Apabila terdapat kebakaran, baru mereka memadamkan api tersebut," ujar ketua ekonomis yang bertugas bersama firma Crisil, Dharmakirti Joshi.

Ketua Menteri Delhi, Sheila Dikshit telah mengumumkan bahawa jabatan bekalan awam perlu mengambil tindakan ke atas penyembunyi bekalan makanan. Menteri Kereta Api Kebangsaan India, Shri Pawan Kumar, pula berjanji untuk menambah bilangan gerabak bagi meningkatkan bekalan.

Namun tanpa penyelesaian jangka panjang yang sistematik, harga bawang berkemungkinan kekal pada paras tinggi untuk tempoh tertentu.

"Mereka tidak boleh mengabaikan masalah ini. Ia perlu diselesaikan," tegas Joshi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dua kampung lagi kena ceroboh

Posted:

Dua kampung lagi kena ceroboh

Dua kampung lagi kena ceroboh

SEBAHAGIAN penduduk di Kampung Labian berkumpul di Dewan Embara Budi di Felda Sahabat, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Penduduk di Kampung Tanjung Batu dan Kampung Tanjung Labian di sini semalam gempar apabila menerima maklumat mendakwa sekumpulan 40 individu bersenjata mencurigakan yang menaiki dua buah bot mendarat di kawasan tersebut.

Kehadiran kumpulan yang didakwa mempunyai kaitan dengan pengganas Sultan Sulu tersebut kemudian dilaporkan oleh seorang penduduk berusia 36 tahun di sebuah balai polis di sini.

Sumber memberitahu, lelaki tersebut memberitahu dia menerima panggilan daripada seorang ketua kampung pada pukul 8.45 pagi semalam yang mendakwa melihat kehadiran sekumpulan lelaki yang menaiki dua buah bot besar kelmarin.

"Laporan itu juga menyebut lelaki bersenjata tersebut telah membeli makanan secara pukal sekaligus menggemparkan penduduk di dua buah kampung tersebut" katanya.

Sementara itu, seorang penduduk Kampung Tanjung Labian dikenali sebagai Ridal, 32, mendakwa, dia terdengar bunyi teriakan orang yang berlari menuju ke sebuah dewan.

"Kami kemudian nampak ada beberapa penduduk Kampung Tanjung Batu yang sama-sama menuju ke dewan. Mereka kata ternampak sekumpulan lelaki keluar dari kawasan ladang kelapa sawit menuju ke Kampung Tanjung Batu," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika diminta mengulas mengenai perkara itu berkata, pihaknya sudah menghantar sepasukan anggota untuk memantau kawasan terbabit.

"Kita sedang menyiasat jika ada kumpulan yang benar-benar telah memasuki kedua-dua kampung berkenaan," kata beliau.

Bagaimanapun, menurut beliau, pada masa ini, keadaan di kedua-dua kampung itu terkawal dengan pasukan keselamatan sedang membuat kawalan rapi.

Dengan perkembangan terbaharu itu, pihak penceroboh kini telah masuk ke lima buah kampung dengan didahului Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu sebelum diikuti Kampung Seri Jaya, Siminul dekat Semporna dan Kunak.

Kampung Tanjung Batu dan Kampung Labian terletak kira-kira empat kilometer dari Kampung Tanduo.

Luas kawasan yang diceroboh kira-kira 500 meter persegi.

Ketika pertempuran antara pengganas Sultan Sulu dengan pihak polis di Kampung Tanduo, dua anggota polis Komando VAT 69 telah disahkan meninggal dunia. Mereka ialah Inspektor Zulkifli Mamat, 29, dan Koperal Sabarudin Daud, 46.

Zulkifli kemudian dinaikkan pangkat kepada Asisten Superintendan manakala Sabarudin pula mendapat pangkat Sarjan.

Tiga pula cedera iaitu Koperal Azman Ampong, 38, Koperal Mohd. Tarmizi Hashim, 32, dan Konstable Mohamad Qaiyumaiqal, 22.

Polis yang membuat serangan balas kemudian telah menembak mati seramai 12 orang pengganas.

Sementara itu di Kampung Seri Jaya pula, seramai enam anggota termasuk seorang pegawai disahkan meninggal dunia.

Mereka ialah Superintendan Ibrahim Lebar, 52; Lans Koperal Mohd. Azrul Tukiran, 27; Sarjan Abdul Azis Sakirun, 48; Koperal Salam Togiran, 42; Asisten Superintendan Michael Padel, 36, dan Sarjan Baharin Hamit, 49.

Jumlah pengganas yang dibunuh juga seramai enam orang.

Pengganas Sultan Sulu rancang bakar kampung

Posted:

Pengganas Sultan Sulu rancang bakar kampung

Pengganas Sultan Sulu rancang bakar kampung


PENDUDUK Kampung Seri Jaya bergegas meninggalkan
rumah selepas mendengar kampung mereka akan dibakar pengganas Sultan Sulu semalam.


SEMPORNA - Tragedi berdarah yang mengorbankan enam anggota polis di Kampung Seri Jaya, Simunul di sini menakutkan penduduk kampung selepas mereka mendengar khabar angin kumpulan pengganas itu merancang membakar kampung mereka.

Seorang penduduk, Nazmah Datugis, 40, berkata, sejak tercetus khabar angin itu, dia dan ahli keluarga membuat keputusan meninggalkan kampung itu buat sementara kerana bimbang dengan khabar angin tersebut.

"Kami terpaksa meninggalkan rumah kerana kumpulan tersebut tidak berhati perut dan sanggup melakukan apa sahaja termasuk membunuh," kata Nazmah yang sedang berkemas untuk meninggalkan kampungnya semalam.

Wandi Ipong, 52, pula berkata, khabar angin sejak kelmarin itu membuatkan dia dan penduduk kampung berasa tidak selamat walaupun menyedari pihak polis memberi jaminan keadaan di kampung tersebut masih terkawal.

"Kami dan beberapa penduduk tidak sanggup menanggung risiko untuk terus tinggal di sini," kata Wandi.

Tambah Wandi lagi, dia dan keluarga akan berpindah buat sementara waktu ke rumah kenalannya di kampung berhampiran dan hanya akan pulang semula selepas keadaan benar-benar aman.

Sementara itu, Ketua Kampung Seri Jaya, Panglima Ramlee Saraman berkata, beliau tidak dapat menghalang tindakan beberapa penduduk yang ingin berpindah ke tempat lain.

"Saya sudah menasihati semua penduduk supaya bertenang namun ada sebahagian penduduk tetap mahu pindah," kata Ramlee.

Sementara itu, tinjauan di pekan Semporna mendapati walaupun keadaan tenang namun penduduknya hidup dalam keadaan berjaga-jaga.

Beberapa kedai dilihat hanya membuka separuh premis untuk urusan perniagaan.

Selain itu, difahamkan, sebahagian nelayan turut enggan turun ke laut kerana bimbang dengan kejadian berdarah yang merebak ke sini.

Seorang nelayan, Ibrahim Jailani, 40, berkata, nelayan-nelayan terutamanya dari Kampung Seri Jaya mengambil keputusan untuk tidak menangkap ikan sejak Sabtu lalu.

"Jika esok keadaan lebih tenang, baru nelayan bercadang turun ke laut. Hasil tangkapan ikan merupakan sumber pendapatan penduduk di sini," katanya ketika ditemui semalam.

Bagi Abdullah Sapayani, 55, pula, walaupun tiada serangan terbaharu di pekan ini namun penduduk masih berada dalam ketakutan.

"Tindakan polis menyerbu dan menembak balas tindakan kumpulan pengganas yang membunuh anggota polis merupakan tindakan tepat," kata Abdullah.

Seorang suri rumah, Norpaidah Samat, 40, berkata, sejak tinggal di sini pada tahun 1970, ini merupakan insiden berdarah pertama yang dilaluinya.

Sejak tercetus pergolakan itu, Norpaidah berkata, dia sekeluarga terpaksa menggunakan tilam dan kusyen tempat duduk untuk diletakkan di dinding rumah sebagai benteng.

"Saya takut. Anak-anak saya juga ramai yang masih kecil," katanya.

Dana tambahan RM600 juta

Posted:

Dana tambahan RM600 juta

Dana tambahan RM600 juta


NAJIB bersalaman dengan para peserta yang menghadiri majlis Perhimpunan Usahawan Bumiputera 2013 di Bukit Kiara, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan memperuntukkan RM600 juta dalam usahanya memperkasakan lagi usahawan-usahawan Bumiputera sekali gus melonjakkan penglibatan mereka ke arena global.

Ketika mengumumkan dana tambahan itu, Perdana Menteri berkata, RM400 juta akan dikendalikan oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU).

"Sebanyak RM100 juta akan dikendalikan oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk pembangunan korporat bagi pertambahan ekuiti Bumiputera," kata beliau sebelum merasmikan Perhimpunan Usahawan Bumiputera 2013 di sini semalam.

Sementara itu, kata beliau, RM100 juta akan diberi kepada Perbadanan Usahawan Nasional Berhad bagi membantu usahawan Bumiputera mendapat lokasi strategik di pusat beli-belah ternama bagi memasarkan jenama antarabangsa.

Najib yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan kenaikan had pinjaman kepada usahawan di bawah kendalian Mara dan Tekun daripada RM50,000 kepada RM100,000.

Selain itu, beliau turut menaikkan had pembiayaan di bawah kendalian Mara daripada RM500,000 kepada RM1 juta.

Najib berkata, dana tambahan yang dikendalikan oleh EPU itu akan digunakan untuk program-program strategik seperti memperkasakan usahawan Bumiputera dengan pendekatan yang berinovasi agar usahawan-usahawan itu dapat memperluaskan pasaran serta menyediakan infrastruktur yang lengkap.

Selain itu, Perdana Menteri berkata, kerajaan menggalakkan agar usahawan Bumiputera dapat meningkatkan prestasi dan kemahiran masing-masing supaya dapat terus berdaya saing dan tidak mengharapkan bantuan kerajaan semata-mata untuk berjaya.

Sekiranya seseorang usahawan Bumiputera itu mempunyai kebolehan, tanpa tandatangan sesiapa pun mereka layak untuk bersaing mendapatkan kontrak, kata Najib.

"Kita tidak mahu pengusaha-pengusaha sebegini sebab kalau kita beri (kontrak) berdasarkan mereka yang buat begini, maka kita tidak akan bangunkan satu budaya baharu dalam kalangan usahawan Bumiputera," kata Najib.

Beliau turut memberi contoh kontrak Transit Aliran Ringan yang diberi baru-baru ini, sebanyak 45 peratus daripada jumlah nilai kontrak telah diperuntukkan kepada usahawan Bumiputera berdasarkan merit kerana mereka telah dikenal pasti sebagai layak dan berkebolehan dalam melaksanakan projek-projek yang diberikan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Nukilan seni Kaer Azami

Posted:

Nukilan seni Kaer Azami

Nukilan seni Kaer Azami

Oleh ALIF ABU BAKAR

REKAAN Kaer mampu menyerlahkan sisi segak lelaki yang ringkas.


NAMANYA pernah meledak menerusi rancangan realiti TV nyanyian popular negara, Akademi Fantasia (AF) musim kedua terbitan Astro pada tahun 2004.

Meskipun gagal mendapat tiga tempat teratas pada peringkat akhir AF, Wan Mohammad Khair Wan Azami Hamzah tetap dijulang sebagai juara di hati peminatnya.

Rentetan seni hidup lelaki yang senang dipanggil Kaer Azami itu terus mekar apabila lagu dendangannya, Izinku Pergi menerima sambutan hangat. Populariti lagu ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik tulisan Sulu Sarawak itu juga kekal sehingga ke hari ini.

Lagu berhantu itu juga diangkat sebagai pemenang kategori balada pada Anugerah Juara Lagu ke-22 pada tahun 2007. Ia turut diangkat sebagai Lagu Terbaik dalam Anugerah Industri Muzik (AIM) pada tahun yang sama.

Ironinya, jejaka berusia 28 tahun itu tidak menyepi dalam dunia seni tanah air. Empat tahun menimba ilmu dalam kursus perniagaan di sebuah universiti swasta di Jakarta, Indonesia, Kaer sebenarnya secara senyap telah membina empayar kecil dalam dunia fesyen busana jejaka.

"Segalanya bermula ketika saya menghadiri sebuah majlis di Jakarta. Sebelum ke majlis tersebut, saya buntu memikirkan pakaian apa yang sesuai untuk digayakan. Idea bagi menghasilkan pakaian yang ringkas terus datang dan saya bertekad hadir dalam persalinan rekaan sendiri.

"Pada majlis tersebut, ada seorang lelaki menegur saya dan bertanya tentang pakaian yang saya pakai. Dia sangat tertarik dengan rekaan yang saya buat dan terus meminta saya mereka pakaian yang sama untuknya," imbas Kaer yang turut memiliki diploma seni bina dalaman.

Peluang yang hadir itu dimanfaatkan sepenuhnya Kaer bagi membina namanya di bumi Indonesia. Saban hari, hasil kerja Kaer mula dipandang pencinta fesyen di sana, malah dia juga membuat keputusan bagi memasarkan jenamanya ke beberapa buah negara lain seperti Itali dan Filipina.

Kombinasi seni

Menjadikan Jakarta sebagai pusat pergerakan label pakaiannya, anak jati Petaling Jaya, Selangor itu kini bersedia membawa pulang eksperimen beraninya ke Malaysia.

Sebagai permulaan, Kaer giat mempromosikan produknya secara kecil-kecilan, termasuk membuka gerai di bazar Publika Solaris Dutamas, Kuala Lumpur pada penghujung November tahun lalu. Difahamkan, sebanyak 80 peratus item berjaya dijual di bazar tersebut.

Usaha bagi menempatkan rekaannya, Kazami Homme dan Quhji di sebuah butik dalam negara, telahpun berjaya dilaksanakan.

Mereka yang ingin melihat sendiri atau teringin menyarungkan pakaian rekaan Kaer bolehlah mengunjungi Butik Seethrough Concept Store, Bangsar, Kuala Lumpur. Kedua-dua koleksi Kaer telah pun diletakkan di butik itu sejak awal bulan Februari lalu.

Sementara itu, mengikut perkiraan awal, Kaer telah bersiap sedia untuk menjalankan pertunjukan fesyen sulungnya pada bulan Mei depan.

Ujarnya lagi: "Saya mengidamkan pertunjukan fesyen yang unik dan sarat dengan unsur kesenian. Oleh yang demikian, saya sangat senang dapat bekerjasama dengan pereka arca muda yang sedang meningkat naik iaitu Faiz Yunus.

"Saya berasa terpanggil untuk sama-sama mengangkat penggiat seni sebegini ekoran kurangnya publisiti yang mereka terima. Fesyen adalah cabang daripada kesenian dan saya melihat kolaborasi ini sebagai satu medium sempurna bagi mengembangkan industri seni negara."

PERCUBAAN awal Kaer telah menerima sambutan yang menggalakkan.


Kazami Homme

Tatkala mengamati setiap helaian rekaan Kaer, rasa kagum terus terbit dalam diri. Bagaimana seorang penyanyi bersuara lunak, memiliki bakat luar biasa mencipta pakaian penuh artistik dan teliti dari segi strukturnya?

Mungkin secara semula jadi, Kaer telah dianugerahkan kepintaran dalam nukilan kesenian. Kecintaannya sendiri terhadap lapangan tersebut pula membantu pelantun lagu Menjelma itu membawa busana karyanya ke peringkat antarabangsa.

Pada awalnya, koleksi bernama Quhji menjadi percaturan Kaer. Ia tertumpu kepada rekaan bersifat eksperimental dan avant garde, sesuai untuk lelaki yang berani mencuba sesuatu di luar kebiasaan dan lari daripada gaya harian tipikal.

Menurut Kaer, Quhji bukan pakaian yang direka mengikut musim tetapi bercirikan episod. Ia mempunyai kesinambungan unik, yang bermaksud setiap keluaran adalah sambungan penceritaan rekaan sebelumnya.

Selepas selesa dengan keutuhan Quhji, Kaer dengan berani memperkenalkan rekaan baharu di bawah nama Kazami Homme. Berbeza daripada Quhji, Kazami Homme dipusatkan kepada pakaian sedia pakai yang ringkas dan stailo.

"Item seperti kemeja, jaket, seluar pendek dan panjang, kasut, sandal dan baju T antara yang diberi fokus dalam koleksi Kazami Homme. Material yang saya gunakan pula pelbagai termasuk kapas, fabrik biri-biri (wool), twil dan poliester," bicara anak kedua daripada empat beradik itu.

Pelayaran karier

Pertemuan Stailo dengan Kaer baru-baru ini, bukan sahaja membicarakan tentang profesion baharu jejaka berbintang Virgo itu, malah turut menyentuh lanjutan kerjayanya dalam bidang seni suara.

"Sebelum ini ramai orang mengenali saya sebagai penyanyi dan kini saya bersedia untuk turut dikenali sebagai seorang pereka fesyen," tegas Kaer penuh semangat.

Sudah lebih dua tahun, Kaer tidak tampil dengan material untuk album baharu. Bagaimanapun, ia bukan bermaksud minat terhadap nyanyian itu telah terkubur. Dia masih aktif memenuhi undangan nyanyian untuk beberapa majlis.

"Sekiranya berkesempatan menghasilkan album baharu, saya akan tumpukan kepada aspek artistik. Lagu-lagu di dalamnya tidak hanya sedap didengar tetapi mempunyai mesej tersirat dan penceritaan bermakna," jelas Kaer.

Menyifatkan nyanyian sebagai hobi dan bukan karier utama pilihannya, Kaer merasakan dirinya mempunyai kepelbagaian seni yang perlu diasah. Dia enggan bakat yang ada itu terpendam tanpa dikembangkan.

Tambah Kaer, dia seorang individu yang sukar melekat terhadap satu-satu pekerjaan. Jika boleh, dia mahu mencuba nasib dalam beberapa cabang seni.

Jaket ikut susuk tubuh

Posted:

Jaket ikut susuk tubuh

Jaket ikut susuk tubuh

JAKET dengan pelapik bahu juga perlu disesuaikan dengan bentuk badan.


SOALAN: Apakah panduan bagi memilih jaket atau blazer bersama seluar yang sesuai untuk pelbagai bentuk badan?

- Omar Khalif, Mutiara Damansara

JAWAPAN: Di sini saya senaraikan tip-tip yang boleh dijadikan rujukan bagi memilih jaket, blazer dan seluar yang sesuai untuk pelbagai potongan:

Panduan bagi bentuk badan berkontur

* Ciri-ciri: Bahu menurun, pinggang penuh, pinggul atau perut bulat dan rusuk lebar.

* Pemilihan jaket atau blazer: Disebabkan garis luar badan yang membulat, anda perlu elakkan daripada memakai pakaian yang lebih bersegi kerana ia akan menjadikan penampilan kurang menarik dan tampak menggeleber.

Elakkan juga sut butang berganda (double breasted) berjalur halus dan lapel atau kolar depan lebar dengan padanan seluar slack potongan geleber (baggy).

Penampilan itu bakal membuatkan anda kelihatan seperti memakai kostum untuk filem gangster ala Godfather. Ia juga akan menampakkan badan anda lebih lebar, terutamanya jika ia tidak dibutangkan.

Untuk penampilan lebih cool, hebat dan segak, pilih sut butang sebaris (single breasted) yang ditempah khas untuk anda. Jika anda memilih untuk memakai jaket kasual, pastikan ia sedikit longgar dan biarkan lengan mencecah buku lima.

* Pemilihan seluar: Bagi anda yang mempunyai pinggul dan perut yang membulat, pilihlah seluar yang leper pada bahagian depan.

Rekaan sebegitu akan menjadikan anda kelihatan lebih menarik, sama ada untuk acara formal atau kasual. Pilih fabrik lembut dan ditenun longgar. Elakkan fabrik yang ditenun rapat, keras dan berkilat.


LELAKI badan berkontur perlu mengelakkan jaket butang berganda.


Panduan bagi bentuk badan segi tiga

* Ciri-ciri: Bahu lebar, pinggang kecil, pinggul menirus, rusuk berbentuk V.

* Pemilihan jaket atau blazer: Anda cukup beruntung kerana boleh mengenakan pelbagai variasi rekaan fesyen. Bagaimanapun, elakkan daripada memakai pakaian yang lebih menonjolkan bahu seperti pad bahu dalam blazer.

Ia membuatkan anda tampak pelik dengan bahu yang kelihatan lebih lebar dan tinggi daripada biasa. Dengan bahu yang lebar anda boleh memakai sut dengan lapel yang lebih besar dan lebih segak jika anda menggayakan jaket butang berganda.

Perlu diingat, dengan pinggang yang menirus dan kecil, jaket atau blazer anda seharusnya tidak melebihi garisan pinggang. Elakkan memakai jaket yang tidak berstruktur dan lurus kerana ia membuatkan anda kurang menarik.

* Pemilihan seluar: Anda bertuah kerana memiliki bentuk tubuh yang boleh menggayakan padanan baju, kemeja dan seluar yang mengikut bentuk badan.

Pilihlah seluar dengan lisu berganda (double pleat) atau seluar jean yang mengikut bentuk tubuh. Fabrik yang ditenun rapat dan jenis fabrik yang sedikit berkilat juga sesuai digayakan.

Panduan bagi bentuk badan segi empat

* Ciri-ciri: Ukuran bahu, pinggang dan pinggul hampir sama serta rusuk lurus.

* Pemilihan jaket atau blazer: Untuk nampak lebih dinamik, pilih jaket atau blazer yang memberikan fokus kepada bahu anda. Pilihan yang tepat ialah jaket yang memiliki pelapik pada bahagian bahu.

Anda sesuai mengenakan jaket potongan butang berganda tetapi jika anda mempunyai perut yang sedikit buncit, anda perlu memilih jaket butang sebaris.

Bagi jaket kasual pula, pilihlah yang berpotongan lurus dan sedikit panjang daripada garisan pinggang. Paling penting, anda harus selesa dan yakin dengan keterampilan diri agar ia dapat memberikan impak imej yang positif dan hebat dalam penampilan.

* Pemilihan seluar: Individu dalam kelompok potongan badan segi empat perlu mengelakkan memakai jean yang ketat kerana mereka tidak memiliki bahu yang bidang.

Mengikut kesesuaian, anda boleh menggayakan slack potongan chino bersama jaket butang sebaris atau berganda. Anda juga bertuah kerana boleh memilih banyak jenis fabrik untuk dijadikan pakaian tanpa memberi impak negatif terhadap penampilan imej.

Sentimen cinta Muslimah

Posted:

Sentimen cinta Muslimah

Sentimen cinta Muslimah

Oleh ALIF ABU BAKAR

BLAUS rona lembut ini pasti menyerlahkan keayuan.


CINTA merupakan nilai paling kerap dibicarakan individu. Sama ada dalam hubungan kekasih, suami isteri mahupun sesama sahabat, cinta sering menjadi kayu ukur dalam sesuatu keputusan.

Begitu juga dalam dunia fesyen, kecintaan terhadap sesuatu gaya mendorong seseorang memilih penampilan yang mampu melambangkan personaliti diri mereka.

Perkataan cinta dalam bahasa Rusia, lyubove barangkali asing dalam kamus harian kita. Oleh yang demikian, seorang pengusaha label Muslimah tempatan, Hani Mohd., 27, tampil berbeza dengan memperkenalkan jenama fesyennya, MoyaLyubove.

Sentimen cinta dalam pakaian Muslimah rekaannya menarik pandangan mata dan mampu menggetar hati kaum Adam yang mengerling ke arah wanita berbusana MoyaLyubove.

"Kami menyediakan banyak item berkonsep Muslimah. Antaranya ialah blaus yang didatangkan dalam lima koleksi seperti MoyaElyda, MoyaNezara dan MoyaDhuhaa.

"Setiap koleksi blaus dihasilkan daripada material berbeza. MoyaElyda menggunakan sepenuhnya kapas Itali manakala MoyaNezara pula diperbuat daripada campuran likra kosong dan bercetak.

"Potongannya longgar dan sengaja direka kembang agar syarat menutup aurat itu tidak lari. Kami mahu mendidik pembeli kami berfesyen dengan cara yang betul terutamanya dari segi hukum berpakaian yang dianjurkan agama Islam," jelas Hani yang juga bertugas sebagai seorang peguam.

Banyak menerapkan rona pastel, blaus-blaus MoyaLyubove juga bermain dengan blok warna seperti merah, ungu cair, hitam dan putih kekelabuan (off white).

Penataan coraknya juga kurang dan lebih menekankan kepada busana polos yang ringkas. Tetapi usah risau, wanita yang sukakan pakaian bercorak boleh memilih busana dengan cetakan puak (tribe).

Kelebihan pada blaus daripada MoyaLyubove itu juga terletak pada fungsinya. Zip pada bahagian depan blaus memudahkan wanita yang menyusukan anak untuk melakukan tugas itu tanpa gusar.

Selendang

Sementara itu, bagi melengkapkan gaya minimalis, tutup kepala anda dengan selendang koleksi Zahra keluaran MoyaLyubove. Variasi warna lembut tanpa sebarang corak pasti membuatkan anda selesa, tambahan pula ia diperbuat daripada sifon georget.

"Selendang kami juga direka lebih besar daripada biasa supaya ia dapat menutup penuh bahagian depan tubuh," ujar Hani.

Bagi mendapatkan harga istimewa item-item MoyaLyubove, anda boleh pergi ke laman rasmi Facebook MoyaLyubove menggunakan nama MoyaLyubove.

Seterusnya, klik butang Like dan tulis mesej anda pada ruangan Message dengan menyatakan 'saya mengetahui tentang MoyaLyubove daripada akhbar Kosmo!'.

Tawaran tersebut dibuka bermula hari ini sehingga penghujung Mac ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kuisin cita rasa Milan

Posted:

Kuisin cita rasa Milan

Kuisin cita rasa Milan

PAI epal klasik yang dihidang bersama krim Mascarpone.


DALAM filem Eat, Pray, Love lakonan Julia Roberts, persinggahan watak utamanya, Elizabeth Gilbert, di Itali menggambarkan negara tersebut amat menggoda dengan pelbagai tarikan kulinari.

Terkenal dengan sajian pasta, Itali sememangnya boleh dianggap syurga bagi destinasi gastronomi oleh pencintanya. Tidak ketinggalan, kota fesyen, Milan yang terletak di wilayah Lombardi turut mempunyai seleksi makanan tersendiri.

Terbaharu, rangkaian restoran kasual terkemuka, Italiannies tampil dengan kuisin keemasan cita rasa Milan yang mampu membangkitkan selera pengunjung.

Melalui promosi Passport to Italy: Taste of Milan, sebanyak lima hidangan istimewa diperkenalkan sebagai pilihan selain menu sedia ada buat pengunjung.

Ketua Chef Kumpulan Restoran Italiannies, Fazil Shahreen Ahmad, 32, berkata, promosi itu merangkumi satu sajian pembuka selera, tiga sajian utama dan satu hidangan pemanis mulut.

"Seperti kebanyakan kota di Itali, kuisin Milan dipengaruhi budaya makanan serantau iaitu tipikal kuisin Lombardi. Ia menampilkan sajian berasaskan nasi seperti risotto dan masakan berasaskan mentega serta krim.

CHEF FAZIL mempelawa pengunjung merasai keenakan menu Milan di Restoran Italiannies.


"Selain itu, terdapat juga variasi menu yang dipersembahkan dalam rona kuning keemasan sekali gus menonjolkan keunikan budaya makanan di Milan," ujar Fazil Shahreen yang berpengalaman selama 11 tahun dalam dunia kulinari.

Antara menu yang boleh dinikmati ialah funghi gratinati con crema di polenta iaitu cendawan premium dari jenis porcini dan butang dipanggang berkrim, dihidang bersama jagung lecek dan kacang hazel, direnjis dengan minyak trifle serta ditaburi keju parmesan.

Ia diikuti hidangan utama iaitu risotto con pesce bianco (tumis bayam dengan filet ikan yang dihidang dengan nasi herba Arborio), ossobuco d'agnello (kaki kambing direneh lembut dan digaul dengan potongan kecil buah epal, lemon, oren, bawang putih dan selasih yang dihidang dengan kentang lecek manis) serta costole di manzo glassata (rusuk daging lembu yang dilapisi madu dan dinikmati bersama kentang lecek berkrim).

Kemudian, sajian itu akan diakhiri dengan pemanis mulut yang dinamakan crostata di mele con crema di mascarpone iaitu pai epal klasik buatan sendiri yang dihidang bersama krim Mascarpone.

Kesemua sajian tersebut mampu membuatkan pengunjung tersenyum riang dan mengusap perut tanda kenyang sejurus menikmatinya lantaran keenakan yang tiada tandingan.


UNTUK maklumat lanjut tentang Restoran Italiannies dan promosi mereka, layari laman web www.italiannies.com.my.


Percutian ke Itali

Namun, bagi menghangatkan promosi sajian Passport to Italy: Taste of Milan, pengunjung juga berpeluang memenangi percutian ke negara tersebut jika berbelanja mengikut dua kategori yang ditetapkan.

Menurut Eksekutif Pemasaran Chaswood Resources Sdn. Bhd., Shahrul Ezanee, promosi itu akan berlangsung selama dua bulan bermula 15 Februari sehingga 15 April 2013.

Untuk kategori pertama, pengunjung yang berbelanja RM50 ke atas terhadap mana-mana hidangan ala carte, akan menerima satu borang penyertaan dan jika berbelanja RM120 ke atas, mereka akan menerima dua borang penyertaan.

Kategori kedua pula, pengunjung yang memesan sajian utama Passport to Italy: Taste of Milan akan menerima dua borang penyertaan.

"Sepanjang promosi ini berlangsung, lapan pemenang mingguan akan dipilih dan mereka akan menerima minyak wangi jenama Versace. Daripada lapan pemenang ini pula, hanya satu yang akan berpeluang memenangi tiket percutian ke Itali untuk dua orang," jelas Shahrul ketika ditemui Kosmo! di Restoran Italiannies, Paradigm Mall, Petaling Jaya.

Setiap hidangan bermula daripada harga RM16.90 sehingga RM52.90. Rangkaian Restoran Italiannies boleh dikunjungi di Empire Shopping Gallery, The Gardens Mid Valley, Sunway Pyramid, 1 Utama Shopping Centre dan The Curve. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Edisi keenam Peri-fy Your Art

Posted:

Edisi keenam Peri-fy Your Art

Edisi keenam Peri-fy Your Art

Oleh MOHD. AFIQ ZULKIFLI


MAC (kanan) bersama pengadil pertandingan, Nora Murat (kiri) dan Low Ngai Yuen pada majlis pelancaran pertandingan Peri-fy Your Art baru-baru ini.


MENTERJEMAHKAN perasaan melalui seni mahupun rekaan kreatif merupakan satu cara yang berkesan untuk meluahkan rasa yang terbuku di hati. Cara itu sekali gus dapat mempromosi dan memartabatkan senario seni tempatan ke peringkat yang lebih tertinggi.

Lantaran itu, Nando's Chickenland Malaysia Sdn. Bhd. (Nando's) sekali lagi menganjurkan peraduan Nando's Peri-fy Your Art iaitu pertandingan yang mengetengahkan bakat anak-anak muda dari universiti tempatan untuk meluahkan rasa mereka melalui seni.

Kali ini, Nando's memilih Diversity atau kepelbagaian sebagai tema. Ia memberi penekanan kepada kehidupan dan persekitaran yang penuh berwarna-warni.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Nando's Chickenland Malaysia Sdn. Bhd., Mac Chung Lynn, masyarakat dunia hidup dalam komuniti unik yang mempunyai pelbagai latar belakang bahasa, budaya, sejarah dan agama tersendiri.

"Sejarah membuktikan, masyarakat di seluruh dunia selama beberapa abad hidup berganding bahu melalui pertukaran idea dan perdagangan, namun mereka tetap berbeza dengan mengekalkan tradisi mereka sendiri.

"Atas faktor kepelbagaian ini, ia telah menjadikan dunia hari ini sebagai tempat yang sangat menarik dan unik.

"Dengan kepelbagaian itu, cara terbaik untuk melihat dan menikmatinya adalah melalui generasi muda sekarang yang mempersembahkannya ke dalam bentuk seni," jelas Mac.

Pemerhatian

Tambah Mac, kepelbagaian adalah satu perkara yang sangat subjektif dan terbuka untuk difikirkan.

"Ia menyebabkan perasaan kita tidak sabar untuk melihat kepelbagaian perspektif tersebut daripada anak-anak muda negara kita.

"Saya yakin mereka akan menghasilkan seni yang berkualiti berlandaskan pemerhatian mereka terhadap dunia masa kini," kata Mac.

Mac turut menjelaskan bahawa, pertandingan tersebut telah meraih populariti dengan penerimaan kemasukan daripada institusi pengajian tinggi tempatan seperti Universiti Teknologi Malaysia (UiTM), Universiti Lim Kok Wing dan Akademi Seni Dasein.

"Pertandingan ini juga telah diterima sebagai sebahagian kokurikulum di beberapa buah kolej tempatan setelah ia mendapat tempat dalam kalangan para pelajar dan pensyarah," kata Mac.

Pertandingan yang memasuki edisi keenam itu bermula sejak 22 Januari lalu. Ia akan berakhir pada 15 April ini bagi penyerahan karya seni secara talian dan penyerahan berbentuk fizikal pada 4 Mei.

Pertandingan terbuka kepada semua pelajar universiti atau kolej di seluruh Malaysia dan mereka bebas untuk menghasilkan karya seni sama ada menggunakan dakwat, cat air, fotografi dan lain-lain.

Nando's akan menilai seni berdasarkan beberapa aspek seperti keaslian, kreativiti dan medium yang digunakan.

Kepada yang berminat, sila layari laman web www.nandos.com.my/PYA.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Anggota gabungan ada kuasa'

Posted:

'Anggota gabungan ada kuasa'

'Anggota gabungan ada kuasa'

TINGGAL KENANGAN... Annuar (kanan) tidak lagi berada dalam saf
kepimpinan FAM selepas dikenakan hukuman penggantungan selama
30 bulan daripada memegang jawatan sebagai Timbalan Presiden FAM
dan Presiden KAFA.


ANGGOTA gabungan mempunyai kuasa untuk meminda atau menghapus Artikel 88 Statut Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk memajukan sukan bola sepak negara.

Penasihat Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa berkata, masih tidak terlalu lewat untuk ahli gabungan FAM melakukan perubahan pada artikel tersebut yang sebelum ini menyekat kebebasan bersuara anggotanya dalam mengkritik badan induk bola sepak negara itu.

"Ahli gabungan FAM menerusi kuasa kongres boleh melakukan segala perubahan termasuk menukar kepimpinan, meminda statut dan peraturan serta meluluskan apa jua usul," kata Annuar dalam laman sosial Facebook miliknya.

Beliau berkata, perkara itu hanya dapat dilakukan sekiranya ia mengikut proses dan prosedur yang betul.

Menurut Annuar, sudah tiba masanya untuk presiden anggota gabungan badan induk itu bermuafakat untuk menentukan hala tuju FAM seterusnya.

"Tanpa gentar atau pilih kasih, kita masih belum terlambat... biarpun lambat, lebih baik daripada tiada langsung," katanya.

Minggu lalu, Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, peraturan tersebut dikuatkuasakan atas kelulusan anggota-anggota gabungan.

"Artikel ini dibuat oleh ahli gabungan, kalau perlu dikaji semula, mereka (anggota gabungan FAM) perlu tampil memberi cadangan.

"Ini kerana, peraturan itu dibuat bukan atas arahan Presiden atau Timbalan Presiden FAM, ini atas kelulusan ahli-ahli gabungan di semua negeri," titah baginda pada sidang akhbar di Kuantan, Pahang.

Beberapa pemimpin bola sepak negeri dan kebangsaan sebelum ini dihukum oleh FAM kerana melanggar Artikel 88, antaranya Annuar sendiri yang dikenakan hukuman gantung selama 30 bulan daripada memegang jawatan sebagai Timbalan Presiden FAM dan Presiden KAFA.

Terkini, Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim yang juga bekas Menteri Besar Perlis, turut menjadi mangsa Artikel 88 setelah dihukum gantung dua setengah tahun dan didenda RM39,000 kerana mengkritik pentadbiran badan induk itu.

Sebelum itu, dua bekas Naib Presiden FAM, Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar dan Allahyarham Datuk Ahmad Basri Akil menjadi mangsa hukuman FAM berikutan kritikan mereka terhadap FAM.

Berdasarkan Artikel 88 peraturan 2010-2014 FAM, hanya presiden dan setiausaha agung dibenarkan membuat kenyataan membabitkan skuad kebangsaan dan pengurusan FAM. - Bernama

Buruan gelaran hatrik bermula

Posted:

Buruan gelaran hatrik bermula

Buruan gelaran hatrik bermula

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

JAGUH badminton negara, Datuk Lee Chong Wei (gambar) mahu meneruskan momentum kejayaan pada Terbuka Korea dan Terbuka Malaysia bagi memburu gelaran hatrik Seluruh England 2013 yang membuka tirainya di Birmingham hari ini.

Sebagai rekod, Chong Wei muncul juara Terbuka Korea pada 13 Januari lalu sebelum dia mengungguli Terbuka Malaysia seminggu kemudian.

Ketiadaan seteru utamanya dari China, Lin Dan dilihat mampu memberi laluan yang mudah untuk juara edisi 2010 dan 2011 itu meraih gelaran ketiga pada kejohanan berprestij tersebut.

Chong Wei gagal meraih gelaran hatrik tahun lalu apabila dia terpaksa menarik diri selepas mengalami kecederaan pada bahu kanan ketika aksi final menentang Lin Dan.

Ditanya mengenai persiapan serta keyakinannya untuk beraksi di Birmingham minggu ini, Chong Wei berkata, dia akan memberikan aksi yang terbaik sepanjang kempen tersebut.

"Saya tahu Seluruh England sangat penting untuk saya tetapi saya tidak mahu terlalu memikirkannya tetapi apa yang pasti saya akan lakukan yang terbaik.

"Undian juga telah keluar dan saya tahu siapa yang akan menjadi pencabar saya nanti.

"Jadi, saya harap segala-galanya akan berjalan dengan baik seperti pada Terbuka Korea dan Terbuka Malaysia," kata Chong Wei.

Chong Wei yang akan bertemu Wong Wing Ki pada aksi pembukaan dan berkemungkinan menentang pemenang antara Wang Zhengming dari China atau Ajay Jayaram (India) dalam pusingan berikutnya.

Menurut Chong Wei, dia juga tidak boleh memandang rendah dengan pemain-pemain China yang lain biarpun Lin Dan tidak bersama mereka pada saingan kali ini.

"Setiap pemain mempunyai cara permainan yang tersendiri dan saya harus mencari cara yang terbaik untuk menewaskan pemain-pemain ini.

"Saya pun sudah membuat persiapan dan apa yang penting kekuatan mental ketika beraksi dalam gelanggang.

"Begitupun, buat masa ini saya tidak mahu fikir lagi kerana saya akan cuba menghadapi setiap lawan yang akan saya hadapi nanti," tambahnya.

Antara pemain perseorangan China yang akan beraksi pada kejohanan tersebut ialah Chen Long, Chen Jin, Du Pengyu, Zhengming, Gao Huan dan Yuekun Chen.

Ronaldo sedia jadi 'duri dalam daging'

Posted:

Ronaldo sedia jadi 'duri dalam daging'

Ronaldo sedia jadi 'duri dalam daging'

MAMPUKAH Ronaldo membantu Real Madrid menjinakkan bekas kelabnya, United dalam aksi kedua pusingan kedua Liga Juara-Juara awal pagi esok?


MANCHESTER - Peledak berbisa Real Madrid, Cristiano Ronaldo memasang impian untuk merobek gawang Manchester United menjelang pertemuan kedua-dua pasukan dalam aksi kedua pusingan kalah mati kempen Liga Juara-Juara di Old Trafford awal pagi esok.

Kedua-dua pasukan sebelum ini terikat 1-1 dalam aksi pertama di Santiago Bernabeu bulan lalu dan Ronaldo yang tidak ketinggalan mencetak nama selaku penjaring dalam perlawanan itu, berazam mengulangi kecemerlangannya awal pagi esok.

"Ia satu kejayaan yang cukup bermakna jika saya berjaya menjaringkan gol di Old Trafford.

"Mungkin saya tidak akan meraikan jaringan itu, cuma saya tidak sabar berada dalam situasi sedemikian," kata Ronaldo.

Pada masa sama, dia optimis penyokong United masih menyayanginya biarpun berjaya mengekang bekas kelabnya itu daripada menyambar slot suku akhir.

"Saya yakin penyokong United masih menerima saya dengan baik. Saya menghabiskan beberapa musim yang indah bersama mereka.

"Biarpun saya menjaringkan gol, Old Trafford sentiasa mengalu-alukan kehadiran saya. Bagi saya, ia antara kenangan terindah yang pernah saya miliki apabila menyarung jersi United," kata Ronaldo.

Sementara itu, penyerang United, Wayne Rooney mengakui yang Ronaldo adalah ancaman utama kepada The Red Devils.

"Dia seorang pemain yang luar biasa. Saya pernah beraksi dengannya dan saya tahu betapa bagusnya dia.

"Dia adalah pemain yang paling saya hormati dalam pasukan mereka, sebagai seorang pemain dan juga sebagai kawan lama." - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Keadaan banjir di Kelantan pulih sepenuhnya

Posted:

Keadaan banjir di Kelantan pulih sepenuhnya

Keadaan banjir di Kelantan pulih sepenuhnya

04/03/2013 8:30pm

KOTA BHARU — Keadaan banjir di Kelantan pulih sepenuhnya dengan kesemua 26 mangsa terakhir yang ditempatkan di sebuah pusat pemindahan di Tumpat, pulang ke rumah masing-masing petang ini.

Menurut portal rasmi kerajaan negeri, mereka terdiri daripada lapan keluarga dari kampung Simpangan.

Pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubur 2 sudah ditutup. — BERNAMA

Gurauan akhir Sarjan Abd. Aziz dengan isteri

Posted:

Gurauan akhir Sarjan Abd. Aziz dengan isteri

Gurauan akhir Sarjan Abd. Aziz dengan isteri

04/03/2013 8:07pm

SEMPORNA — Gurauan Sarjan Abd. Azis Sarikon yang memanggil isterinya, Siti Banddorah Mahali sebagai "bos" adalah gurauan terakhir antara pasangan itu sebelum anggota polis itu terkorban dalam kejadian serangan hendap di Kampung Simunul, di sini.

"Arwah kata, selepas ini saya kena menguruskan keluarga sendiri, sebab itu dia panggil saya bos," kata Siti Banddorah di sini hari ini.

Jenazah allahyarham selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 2, Jalan Bunga Raya, di sini selepas solat Zohor. Jenazah tiba di surau Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna kira-kira pukul 9.30 pagi.

Abd Azis, 48, yang telah berkhidmat dalam pasukan polis sejak tahun 1990 meninggalkan isteri Siti Banddorah, 39, dan empat cahaya mata Mohd. Faridzulhelmy, 18, Nurul Liyana, 15, Nurul Syazwani, 12, dan Mohammad Aiman Hakimi, 7.

Abd. Azis dari Batalion 14 Pasukan Gerakan Am (PGA) adalah seorang daripada enam anggota polis yang terkorban dalam kejadian berbalas tembak malam Sabtu lepas di Kampung Simunul. Kejadian di perkampungan atas air pada pukul 8 malam itu turut menyebabkan enam anggota kumpulan bersenjata itu terbunuh. — BERNAMA

ATM di barisan kedua bantu kawal keselamatan

Posted:

ATM di barisan kedua bantu kawal keselamatan

ATM di barisan kedua bantu kawal keselamatan

04/03/2013 7:19pm

KUALA LUMPUR — Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kini bertindak sebagai barisan kedua dalam membantu mengawal keselamatan di pantai timur Sabah berikutan insiden pencerobohan kumpulan bersenjata yang setakat ini mengorbankan lapan anggota keselamatan dan 19 anggota kumpulan itu.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr. Abdul Latif Ahmad berkata, pada ketika ini ATM bertindak sebagai barisan kedua bagi meyakinkan tahap keselamatan rakyat negeri itu.

"Sekarang ini ia (insiden) di bawah Kementerian Dalam Negeri...PDRM (Polis Diraja Malaysia) yang diberi kuasa untuk menangani atau ketuai situasi itu.

"Buat masa ini, kami (ATM) hanya dalam keadaan siap siaga. Bila suruh ambil alih, kami ambil alih," katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran buku Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) di Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan ATM dalam menangani insiden di Lahad Datu.

Abdul Latif berkata, rakyat berhak mengetahui perkembangan dan maklumat yang tepat tentang apa yang berlaku di Sabah, namun berharap mereka tidak mengeluarkan sebarang spekulasi berhubung insiden itu.

Sementara itu, di LAHAD DATU, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin mengesahkan, penambahan kekuatan logistik taktikal dan batalion dari luar Sabah dalam membantu polis menjaga keamanan di pantai timur negeri ini.

"Kami akan berkerjasama dengan polis bagi menjaga keamanan dan kesejahteraan rakyat Sabah," katanya — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bashar enggan berundur

Posted:

Bashar enggan berundur

Bashar enggan berundur

AP
GAMBAR yang dirakamkan dari sebuah video pada 28 Februari lalu menunjukkan Bashar diwawancara dengan akhbar Sunday Times di Damsyik.


DAMSYIK - Presiden Syria, Bashar al-Assad menegaskan beliau tidak akan berundur selain mengecam sokongan yang diberikan Britain kepada kumpulan penentang di negaranya.

"Kami bersedia berunding dengan sesiapa sahaja termasuk militan yang menyerahkan diri," kata Bashar memberitahu akhbar Britain, Sunday Times menerusi satu temu ramah yang disiarkan semalam.

Temu ramah itu dibuat di Istana Al-Muhajireen di sini pada minggu lalu.

"Kami boleh berdialog dengan pembangkang, tetapi bukan dengan pengganas," katanya.

Temu ramah itu disiarkan ketika Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-Moon dan Utusan PBB serta Liga Arab, Lakhdar Brahimi bersedia untuk menjadi orang tengah dalam rundingan damai antara Bashar dengan pihak pembangkang.

Penentangan terhadap pentadbiran Bashar mula tercetus pada Mac 2011.

Kebangkitan penduduk yang berjuang dalam pertempuran menentang tentera Bashar itu berlaku kerana mereka marah dengan kepimpinannya.

Bashar dilihat gagal membawa pembaharuan pentadbiran terutamanya seperti isu-isu kebebasan bersuara.

Lebih 70,000 orang dilaporkan terbunuh dalam pertempuran itu.

Bashar menolak idea tentang peletakan jawatannya akan menamatkan pertumpahan darah.

"Jika hujah itu betul, pemergian saya akan menghentikan pertempuran.

"Jelas, itu (idea tersebut) adalah kabur. Beberapa contoh di Libya, Yemen dan Mesir menjadi saksi itu (idea tersebut terbukti salah)," katanya.

Bashar juga menuduh Britain membekalkan senjata kepada para penentang kepimpinannya di Syria.

"Beliau menggelarkan kumpulan penentang di negaranya sebagai pengganas.

Setiausaha Negara Britain, William Hague mendesak Kesatuan Eropah melakukan perubahan terhadap sekatan senjata yang dilaksanakan ke atas Syria.

Menurutnya, perubahan itu akan membolehkan lebih banyak bantuan dihantar kepada Majlis Kebangsaan Syria yang merupakan perikatan penentang anti-Basar.

Sementara itu, hampir 200 askar dan anggota penentang mati dalam pertempuran selama lapan hari di sebuah akademi polis di Aleppo, utara Syria, lapor kumpulan Pemantau Syria Untuk Hak Asasi semalam.

Menurut kumpulan itu, pihak penentang menawan hampir keseluruhan akademi tersebut. - Agensi

Perbicaraan semula Hosni pada bulan depan

Posted:

Perbicaraan semula Hosni pada bulan depan

Perbicaraan semula Hosni pada bulan depan


AP
GAMBAR fail menunjukkan Hosni terbaring di dalam kurungan di sebuah akademi polis di Kaherah pada 2 Jun 2011.


KAHERAH - Perbicaraan semula bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak sebelum ini dihukum penjara seumur hidup selepas didapati terlibat dalam pembunuhan ratusan penunjuk perasaan pada tahun 2011, akan diadakan pada 13 April depan, lapor agensi berita MENA semalam.

Hosni bersama-sama bekas Menteri Dalam Negeri, Habib al-Adly dan enam lagi bekas ketua keselamatan akan dibicarakan semula atas arahan mahkamah tertinggi rayuan di negara ini.

Pada Januari lalu, mahkamah tersebut bersetuju mengadakan perbicaraan semula ke atas Hosni, 84, selepas beliau mengemukakan rayuan terhadap hukuman yang diterimanya.

Tarikh perbicaraan semula itu telah diputuskan oleh Presiden Mahkamah Rayuan Kaherah, Samir Abul Maati, lapor MENA.

Pada 2 Jun lalu, Hosni dan Habib dihukum penjara seumur hidup kerana gagal untuk mengelak kematian lebih 800 orang penunjuk perasaan semasa kebangkitan rakyat yang berlaku pada Januari dan Februari 2011.

Hosni meletakkan jawatan pada Februari tahun itu selepas sejumlah penunjuk perasaan di negara ini mendesaknya meletakkan jawatan. - Agensi

Sultan Sulu mahu berunding

Posted:

Sultan Sulu mahu berunding

Sultan Sulu mahu berunding


SULTAN JAMALUL KIRAM III (kanan) duduk di dalam rumahnya di Taguig, selatan Manila semalam.


MANILA, Filipina - Seorang ketua suku kaum Sulu berdarah raja dan beragama Islam yang mendakwa sebagai Sultan Sulu, Jamalul Kiram III semalam berkata, beliau masih terbuka untuk berbincang dengan pemerintah Filipina walaupun masih berdiri teguh dengan pendirian menolak untuk memberi arahan supaya penyokongnya di Lahad Datu, Sabah keluar tanpa sebarang syarat, lapor portal berita Daily Inquirer semalam.

Namun, sehingga tengah hari semalam, tiada sebarang utusan daripada pentadbiran Presiden Filipina, Benigno Aquino III yang menghubunginya.

"Sebarang rundingan masih belum terlewat kerana segala-galanya masih terbuka. Pintu rundingan masih berbuka," kata Kiram kepada para wartawan di rumahnya di Bandar Taguig.

Aquino telah menuntut supaya sekumpulan rakyat Filipina di Sabah yang diketuai adik Kiram, Raja Muda Agbimuddin Kiram menyerah diri tanpa syarat.

Tuntutan itu dibuat selepas keadaan di Lahad Datu, Sabah bertambah tegang.

Sementara itu, Jurucakap Kiram, Abraham Idjirani dalam satu wawancara di sebuah stesen radio berkata, mereka cuba menelefon Agbimuddin tetapi telefonnya hanya berdering sekali.

"Kira-kira pukul 5 pagi kami cuba menelefon beliau (Agbimuddin) tetapi tidak berjawab," kata Idjirani dalam wawancara di stesen radio dzBB semalam.

Sebelum ini, Idjirani pernah berkata, raja muda itu telah berpindah ke lokasi lain untuk meneruskan perjuangan mereka.

"Jika konfrontasi ini berakhir, ia bermakna sama ada raja muda dan pengikut-pengikutnya dibunuh atau ditangkap," ujarnya ketika itu.

Kumpulan bersenjata itu menyeludup masuk ke Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu sejak bulan lalu.

Kesultanan Islam Sulu memajak Borneo Utara (Sabah) kepada kuasa Eropah pada tahun 1870-an.

Selepas kekuasaan kesultanan itu beransur pudar ekoran kemasukan kuasa Barat di rantau berkenaan, ia masih menerima bayaran pajakan untuk Sabah.

Sabah yang merupakan bekas koloni British menjadi sebahagian Persekutuan Malaysia pada 1963.

Berdasarkan perjanjian pajakan tersebut, Kesultanan Sulu diberikan pampasan tahunan berjumlah sekitar AS$1,700 (RM5,264) menurut nilai semasa.

Pada 26 Februari lalu, Aquino meminta Kiram mengarahkan pengikutnya itu berundur dari bumi Malaysia secepat mungkin.

Beliau memberi amaran tindakan undang-undang akan diambil ke atas Kiram jika para pengikutnya tidak keluar dari Lahad Datu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved