Sabtu, 24 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Macam masak dodol

Posted:

Macam masak dodol

Macam masak dodol

BERJALAN di dalam atmosfera panas terik dengan bahang matahari yang menyengat kulit, secara automatik tekak akan terasa kering.

Saat itu, terlintas di kepala, tiada minuman penghilang dahaga yang dapat menandingi keenakan semangkuk cendol.

Alangkah segarnya jika sagatan ais yang diperisakan dengan santan berkrim dan manisan gula melaka larut membasahi tekak.

Biasa dihidangkan di dalam mangkuk, antara campuran wajib pencuci mulut ini ialah doh seakan-akan mi yang berwarna hijau dipanggil cendol, santan kelapa dan gula melaka.

Untuk menambah kesegaran hidangan, ketulan besar ais yang telah dimesin halus dicampurkan sama.

Boleh dimakan begitu sahaja, cendol juga enak dinikmati bersama kacang merah, pulut, tapai, jagung, gula durian, buah enau, gula kundur dan pelbagai jenis jeli sebagai variasi.

Menurut pengamatan penulis, yang juga peminat cendol, antara lokasi terbaik untuk menikmati cendol di Lembah Klang ialah SS15 di Subang Jaya, Seksyen 17 dan Jalan Gasing di Petaling Jaya, Seksyen 16 di Shah Alam, Jalan Kolam Ayer di Ampang dan Jalan Bangsar.

Tidak ketinggalan, cendol Restoran Wahab yang popular di Setapak, Kuala Lumpur.

Berkesempatan berkunjung ke Restoran Wahab yang dibuka dari pukul 10 pagi hingga 1 pagi, penulis sempat mengorek resipi kelazatan cendol di situ.

Pekat


PELANGGAN tidak putus mengunjungi gerai Ishak yang terletak di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak untuk menikmati cendol.


Mohd. Reza yang sudah tujuh tahun mengambil alih perniagaan daripada bapanya, Abdul Wahab Mohd. Ismail berkata, kepekatan gula melaka dan kesegaran santan menjadi kunci utama kesedapan cendol.

"Rasa cendol ditentukan oleh air gula yang pekat dan lemak manis santan yang diperoleh daripada kelapa muda," katanya.

Menarik tentang perniagaan cendolnya, Reza menjelaskan, ia dimulakan oleh bapanya kira-kira 25 tahun lalu.

"Daripada beca kepada van, kini kami memiliki lot perniagaan sendiri di sini.

"Ia memberi peluang kepada semua orang untuk menikmati cendol, bukan sahaja pada waktu siang, tetapi juga waktu malam," katanya.

Biarpun menawarkan pelbagai jenis cendol antaranya cendol pulut, jagung manis, kacang merah, tapai, cincau, bandung, sagu, barli dan aiskrim, cendol asli Wahab masih menjadi kegemaran ramai.

Baru-baru ini pula, Jurnal berkunjung ke Behrang, yang terletak di sempadan Selangor dan Perak untuk melihat sendiri proses cendol dihasilkan.

Di situ, kami menemui seorang pengusaha gerai makanan selera utara, Ishak Ahmad, 45.

Dia yang berniaga di gerai makanan di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak, sudah 14 tahun berniaga cendol.


KEENAKAN cendol Wahab dipengaruhi resipi Pakistan.


Bermula dari bawah pokok mangga, sekarang dia mempunyai satu lot kedai yang tidak jauh dari tapak lama.

"Saya jual cendol yang dibuat sendiri di rumah. Dulu sebelum ada kuali dan mesin, saya hanya buat untuk dimakan sendiri.

"Kalau ada orang tempah untuk majlis keramaian, jarang saya ambil sebab kerjanya berat. Takut saya tidak mampu penuhi permintaan pelanggan," ujarnya.

Menggunakan sepenuhnya resipi milik arwah ibunya, Ishak memberitahu, proses menghasilkan cendol tidak sesukar mana.

"Apa yang penting, sukatan perlu betul dan tepung dimasak sehingga matang. Jika tidak cendol tidak akan menjadi.

"Kalau menjadi pun, ia tidak mampu bertahan lebih daripada dua hari," katanya yang sudah hampir tiga tahun menggunakan kaedah moden dalam menghasilkan mi cendol.

Sebelum ini, Ishak dibantu isteri, Raziah Mat Ali, 45, serta anak-anaknya memasak cendol.

"Membuat cendol sama seperti memasak dodol. Bahan adunan yang dicampur dan digaul sebati akan dimasak sehingga menjadi doh yang pekat dan berkilat.

"Kalau guna cara lama, saya perlu mengacau kawah cendol selama lebih kurang sejam dengan api sederhana.

"Kawah tidak boleh ditinggalkan dan adunan mesti sentiasa dikacau bagi mengelakkan kerak terhasil di bahagian bawah," jelasnya yang turut memberi kepercayaan kepada isteri dan anak-anaknya untuk memasak cendol sekiranya dia sibuk di gerai.

Tahan empat hari


AIR gula yang pekat sering dijadikan kayu ukur kesedapan cendol.


Menggunakan tepung beras sebagai asas doh, Ishak turut memasukkan tepung jagung ke dalam periuk serba guna yang disumbangkan oleh Jabatan Pertanian Hulu Selangor kepadanya pada tahun 2009.

"Tujuan tepung jagung digunakan ialah untuk mengilatkannya," kata anak kelahiran Sik, Kedah ini.

Selepas itu, Ishak mencampurkan satu jag air perahan daun pandan yang telah dibiarkan semalaman.

"Jangan gunakan air pandan yang baru diperah airnya untuk membuat cendol. Nanti baunya hilang ditelan kapur," beritahunya sambil memasukkan separuh bekas kapur masak ke dalam adunan sebagai fungsi pengentalan.

Setelah semua bahan siap dimasukkan, Ishak menambah sedikit air dan mengadun tepung sehingga sebati menggunakan sarung tangan getah bagi memastikan tiada tepung yang berketul.

Apabila dia sudah berpuas hati dengan kesebatian dan warna adunan, barulah Ishak memasak adunan selama sejam di dalam periuk yang sama.

Bilah-bilah kipas yang ada di tengah-tengah periuk mula mengacau adunan sehingga ia mengental sedikit demi sedikit.

"Memandangkan periuk ini boleh ditetapkan masanya, saya tidak perlu menunggunya seperti dulu.

"Biasanya selepas setengah jam, baru saya tinjau untuk memastikan sama ada perlu ditambah air atau tidak.

"Ibu saya pernah berpesan, jangan terus masukkan air yang banyak ke dalam adunan sebaliknya masukkan sedikit demi sedikit.

"Ini penting bagi mengelakkan cendol menjadi cair," katanya yang terkenal sebagai pembuat cendol di sekitar Hulu Selangor dan Tanjung Malim.


GULA enau dikatakan penambah sedap air gula.


Ditanya tentang ketahanan cendol yang dihasilkan, Ishak menjawab, ia boleh tahan selama empat hari sahaja.

"Saya tidak gunakan bahan pengawet. Siap dimasak perlu terus dimakan.

"Kalau disimpan di ruang sejuk dingin, ia boleh tahan empat hari tetapi jangan pula dimasukkan ke ruang sejuk beku, nanti cendol akan rasa seperti span apabila dikunyah," katanya yang turut membekalkan cendol mentah untuk pasaran sekitar Tanjung Malim.

Selepas sejam, adunan yang sudah mengental segera dialihkan ke mesin acuan cendol.

Dari atas, mesin tersebut akan menekan adunan nanti dan mengeluarkan rantaian mi cendol yang terus memasuki bekas berisi air di bawahnya.

"Proses ini perlu dilakukan segera, jika tidak tepung akan mengeras," kata Ishak yang sebelum ini menggunakan periuk yang ditebuk dengan paku sebagai acuan.

Siap mi cendol diproses, Ishak beralih pula ke periuk berisi air gula yang tersedia di sebelahnya.

Air gula yang menggunakan gula pasir dan gula melaka itu turut dicampur sedikit dengan gula enau untuk menambahkan kesedapannya.

"Air gula yang sedap adalah rahsia keenakan cendol. Saya lebih suka menyediakan air gula yang pekat dan tidak terlalu manis untuk pelanggan saya," katanya.

Ladam kaburi pencuri

Posted:

Ladam kaburi pencuri

Ladam kaburi pencuri

Oleh KUMARA SABAPATTY


LADAM yang berbentuk huruf U sering dipasang di pintu masuk kediaman sejak abad ke-16 lagi.


SEPATU kuda atau biasa disebut ladam dipercayai memiliki kuasa yang boleh menghalang kejahatan dan membawa kebaikan kepada pemilik kediaman. Malah, masyarakat Inggeris sering menggantung ladam berbentuk huruf U itu di pintu rumah mereka sejak abad ke-16 lagi.

Di Sumatera Barat, ladam kuda mempunyai lebih banyak kegunaan termasuk untuk melariskan perniagaan, menolak bala serta menghalau jin dan makhluk halus lain.

"Untuk tujuan pelarisan, ladam biasanya diletakkan di tempat menyimpan wang. Untuk menolak bala dan mengusir jin pula, ladam tadi dipakukan di belakang pintu masuk utama rumah," kata seorang penulis blog.

Bagaimanapun, tambah beliau, ada syarat tertentu bagi membolehkan ladam itu 'berfungsi'.

"Ladam itu sebaik-baiknya diperoleh secara tidak sengaja, paling bagus pada waktu pagi atau siang hari. Jangan mengambilnya terus daripada tukang besi kerana khasiatnya tidak ada sama sekali," tambahnya.

Pencuri

Di Malaysia, masih ada orang yang menggantung ladam di pintu masuk rumah mereka khususnya masyarakat India.

Malah, seorang pemilik kediaman di Kuala Lumpur memberitahu Jurnal, rumahnya tidak pernah dimasuki pencuri selepas ladam kuda digantung di pintu rumahnya sejak berpuluh tahun dahulu.

Sesetengah rakyat negara ini juga percaya kebolehan ladam kuda dalam menyekat kuasa jahat seperti sihir.

Seorang pembuat ladam di Selangor Turf Club (STC) di Seri Kembangan, S. Murugan, 38, berkata memang ada orang yang meminta ladam daripadanya untuk disimpan di rumah kerana percaya ia boleh membawa tuah.

"Saya tidak pasti sejauh mana benarnya dakwaan itu, tetapi saya pernah mendengar masyarakat India mempunyai kepercayaan sebegitu," katanya yang bekerja sebagai pembuat ladam sejak 18 tahun lalu.

Tambah Murugan, beliau tidak pernah menyimpan kasut kuda itu di rumahnya walaupun kehidupannya dikelilingi kira-kira 60 ekor kuda hampir setiap hari.

Bercerita mengenai ladam, Murugan berkata, setiap seekor kuda yang ada di bawah jagaannya mempunyai saiz kaki yang berbeza, jadi ladam yang digunakan juga berlainan.

"Ladam ada yang diperbuat daripada besi dan aluminium. Biasanya ladam aluminium dipasang pada kuda lumba kerana ia ringan dan tidak memberi beban pada kaki kuda berkenaan manakala kuda ekuestrian dipasang ladam besi," ujar beliau.

Sebelum memasangnya, Murugan akan membelai kuda terbabit dari atas kepala diikuti bahu, badan dan akhirnya kaki.

Sensitif

Tambahnya, kuda adalah haiwan yang sensitif. Sama ada dipegang secara sengaja atau tidak, haiwan itu akan mengalami perasaan takut dan boleh menendang petugas yang ingin memasang ladam.

Murugan menyertai STC pada awal tahun 1990-an sebagai pembersih kuda selain menjadi pelatih haiwan berkenaan.

Beliau berminat dengan kerja meladam kuda selepas melihat beberapa orang master atau penjaga kuda melakukan kerja itu.

"Sebelum memasang ladam, kuda itu hendaklah dipastikan sihat dan selamat. Kakinya mesti dilindungi ketika ladam dipasang supaya tidak cedera. Kuku kaki kuda pula akan dipotong dan digosok supaya tidak terlalu panjang," ujarnya.

"Kemudian barulah ladam yang siap dibentuk itu dipanaskan dan diketuk menggunakan tukul bagi mengemaskan pemasangan ladam pada kaki kuda berkenaan.

"Ladam itu dipasang semasa ia masih panas dan diketatkan dengan paku sepanjang dua inci," katanya.

Peralatan yang digunakan untuk memasang ladam biasanya berharga melebihi RM1,000. Kata beliau lagi, penukul berkuku dua sahaja mencecah harga RM600.

Tambah Murugan, kerja pemasangan ladam mengambil masa kira-kira 45 minit dan beliau boleh memasang ladam untuk 10 ekor kuda sehari.

Lelaki ini berkata, bekerja sebagai penjaga kuda dan pemasang ladam bukanlah mudah lebih-lebih lagi kuda itu dimiliki orang luar dan ia bernilai tinggi.

"Saya perlu menghadiri kursus dan latihan khas selama empat tahun bagi mempelajari cara penjagaan kuda dan pemasangan ladam di samping mengenal pasti tahap kesihatan kuda.

"Biasanya kuda yang dipasang ladam harus dipantau setiap masa. Ladam itu perlu diganti setiap dua minggu sekali kerana ia mungkin sudah menipis atau rosak," katanya.

Ladam yang tidak boleh digunakan lagi akan dikumpul sebelum dihantar kepada kedai besi buruk.

"Kadang-kadang ada orang datang meminta ladam kuda daripada saya untuk digantung di depan rumah kononnya ia membawa tuah. Ada juga yang kata mereka mahu menghalang daripada diganggu hantu atau kuasa ghaib.

"Memang ramai yang minta pada saya dan kebanyakannya adalah kaum India," katanya.

Fenomena manusia bertanduk

Posted:

Fenomena manusia bertanduk

Fenomena manusia bertanduk


ZHANG RUIFANG


TANDUK sering dikaitkan dengan haiwan yang meragut rumput seperti kambing dan rusa. Namun begitu, hanya haiwan jantan yang memiliki tanduk.

Bagaimanapun, seorang wanita China telah ditumbuhi sebatang tanduk menyerupai tanduk kambing di tepi kiri kepalanya.

Tanduk wanita berusia 101 tahun dari Kampung Linlou, Wilayah Henan itu, Zhang Ruifang, bermula sebagai benjolan kecil di dahinya dua tahun lalu. Tanduk itu sudah tumbuh sehingga enam sentimeter panjang.

"Tanduk ini bermula daripada sebuah bentuk yang tebal, kulit kasar di tepi kiri dahinya. Kami tidak perasan mengenainya pada awalnya, tapi kemudian ia terus tumbuh.

"Sekarang ada sesuatu yang tumbuh di sisi kanan dahinya. Ia mungkin satu lagi tanduk yang lain," kata anak bongsunya, Zhang Guozheng, 60.

Tanduk itu menyebabkan sakit pada kepalanya. Wanita bertanduk itu memiliki tujuh orang anak, enam lelaki dan perempuan dengan anak paling tua berusia 82 tahun.

Tinggal di daerah pedalaman dan hidup terlalu miskin untuk membayar kos rawatan hospital, anak-anaknya bimbang tentang keadaan ibu mereka tetapi terhibur oleh kenyataan bahawa dia tidak mengalami kesakitan.

Implan


XIOU LING dengan tanduk di depan dahi.


Keadaan ini dikenali sebagai tanduk kulit yang jarang berlaku. Terdiri daripada keratin, tanduk ini biasanya berkembang pada orang dewasa yang lanjut usia, terutama mereka yang mempunyai sejarah berjemur di bawah sinar matahari.

Pada tahun 2003, seorang wanita dari Zhanjiang, selatan China, didapati tumbuh tanduk sepanjang 12 sentimeter (sm) di dahinya. Para doktor bingung dengan keadaannya itu dan sekadar mengandaikan Xiou Ling menghidap masalah ketidakseimbangan hormon.

Sesetengah pakar berpendapat pencemaran radiasi turut menyebabkan manusia ditumbuhi benjolan seperti tanduk.

Seorang lagi rakyat China, Huang Yuanfan, tumbuh tanduk kecil berukuran 7 sentimeter di belakang kepalanya. Tanduk tersebut tumbuh dua tahun lepas dan ia semakin membesar.


(A)MENURUT ibunya, rupa George seperti syaitan selepas dibedah. (B)WAJAH George sekarang.


"Saya sudah cuba beberapa kali untuk memendek dan mencabut tanduk tersebut tetapi masih tiada perubahan berlaku, malahan semakin membesar," katanya.

Menurut lelaki itu lagi, tanduk tersebut belum menunjukkan tanda-tanda untuk berhenti tumbuh.

"Saya sudah berjumpa dengan banyak doktor tetapi punca kepada ketumbuhan ini belum diketahui. Mereka pernah beberapa kali mencabut tanduk tersebut tetapi ia tetap tumbuh semula," kenang beliau.

Walaupun manusia bertanduk dianggap aneh, masih ada pengikut fahaman tertentu khususnya yang berkaitan penyembahan syaitan membuat implan tanduk. Ini termasuk seorang lelaki dari Tulsa, Amerika Syarikat, Jesse Thornhill, 28, yang mengaku diri pengikut syaitan.


JESSE sengaja melakukan implan benjolan berbentuk tanduk di dahinya.


Manakala cerita manusia bertanduk sentiasa mendapat tempat di dada akhbar berpengaruh dunia termasuk di Amerika Syarikat dan Britain.

Minggu ini, akhbar-akhbar melaporkan bagaimana seorang budak lelaki berusia lima tahun, George Ashman, mendapat benjolan berbentuk tanduk di kiri dan kanan dahinya selepas melakukan pembedahan membuang tanda lahir di Hospital Great Ormond, London.

Ibunya, Karen, membuang tanda lahir itu kerana khuatir anaknya akan menjadi bahan ejekan rakan-rakannya.

Ketika George berusia empat tahun, dia menjalani pembedahan untuk meregangkan kulit dahinya sehingga tanda lahir tersebut dapat dihilangkan dan ditutupi dengan jaringan kulit baharu.

Doktor turut menyisipkan dua jaringan peregang di bawah kulitnya, yang akan membesar secara bertahap sehingga terlihat seperti dua tanduk besar.

Selama empat bulan, gumpalan tersebut mengembang dan meregangkan kulit dahinya. Karen sangat terkejut.

"Tanduk itu lebih besar daripada yang saya sangkakan. Ia nampak seperti syaitan," ujarnya. Mujurlah alat itu dikeluarkan empat bulan kemudian iaitu April lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Satelit AS jatuh ke bumi

Posted:

Satelit AS jatuh ke bumi

Satelit AS jatuh ke bumi

GAMBAR UARS yang sempat dirakamkan di ruang udara Belanda pada 18 Jun 2010.


WASHINGTON - Sebuah satelit tamat tempoh seberat enam metrik tan milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) berkecai semasa memasuki atmosfera bumi pagi semalam dengan serpihan-serpihannya jatuh bertaburan di rantau Lautan Pasifik.

Pusat Operasi Bersama Angkasa Lepas AS dan NASA dalam satu kenyataan memberitahu, serpihan-serpihan satelit sebesar sebuah bas itu tidak semestinya menjunam ke dalam laut tetapi mengesahkan ia jatuh dalam kawasan seluas 800 kilometer persegi di rantau Pasifik.

Setakat berita ini ditulis, pihak berkuasa belum ada mengenal pasti lokasi yang tepat tempat serpihan-serpihan tersebut jatuh.


GAMBAR satelit UARS yang dikeluarkan oleh NASA selepas ia jatuh ke bumi kelmarin. - AFP


Menurut kedua-dua agensi AS itu, satelit sepanjang 11 meter itu jatuh antara pukul 1.23 petang (5.09 petang semalam waktu Malaysia).

Semasa menembusi atmosfera bumi, ia berkecai kepada lebih 100 kepingan tetapi cuma sekitar 26 kepingan logam berat dengan serpihan terbesar seberat 135 kilogram dijangka menjunam ke bumi.

NASA meramalkan kelajuan serpihan satelit itu apabila memasuki ruang udara ialah kira-kira 109 meter sesaat.

NASA sebelum ini meramalkan satelit yang dikenali sebagai Satelit Penyelidikan Atmosfera Amerika Syarikat (UARS) itu jatuh ke bumi seawal Khamis lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Malaysia juga boleh ditimpa serpihan dari langit

Posted:

Malaysia juga boleh ditimpa serpihan dari langit

Malaysia juga boleh ditimpa serpihan dari langit

KUALA LUMPUR – Insiden satelit milik Amerika Syarikat (AS) jatuh ke bumi akibat tarikan graviti tidak sepatutnya dipandang ringan memandangkan Malaysia juga tidak terkecuali daripada terkena serpihan objek seumpama itu yang jatuh dari langit.

Ketua Makmal Satelit, Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Ir. Renuganth Varatharajoo (gambar) berkata, bandar raya seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Ipoh merupakan lokasi yang berpotensi menyebabkan kemusnahan jiwa dan harta benda yang besar.

"Walaupun objek yang jatuh itu bersaiz 10 sentimeter panjang, kelajuannya tetap memberi impak sangat kuat," kata beliau lagi.

Beliau mengulas insiden Satelit Penyelidikan Atmosfera Amerika Syarikat (UARS) yang jatuh ke bumi awal pagi semalam dengan dipercayai bertaburan di Lautan Pasifik.

Satelit itu dilancarkan ke orbit pada tahun 1991 untuk kajian lapisan ozon sebelum perkhidmatannya ditamatkan pada 2005.

Menurut Renuganth, satelit seperti UARS akan meluncur selaju 28,000 kilometer sejam sebaik sahaja memasuki atmosfera bumi sebelum terbakar dan berkecai.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Norman, Memey sebak disatukan

Posted:

Norman, Memey sebak disatukan

Norman, Memey sebak disatukan

Oleh NASRI JAMALUDIN
mohdnasri.jamaludin@kosmo.com.my


NORMAN menyarung cincin pada jari Memey sambil diapit oleh Mohamed Danish dan Marissa Dania di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi semalam.


KOTA TINGGI - Pasangan pelakon, Mohammad Norhakim Zaidon, 35, yang lebih dikenali sebagai Norman Hakim dan Suhaiza Suhaimi, 23, atau Memey masing-masing sebak dan menangis pada majlis akad nikah mereka yang berlangsung di rumah keluarga pengantin perempuan di Felda Tenggaroh Selatan 1 di sini semalam.

Pasangan pengantin itu mulai sebak sebaik Jurunikah Mukim Kamdau, Zulkipli Tarmizi membacakan khutbah nikah.

Sebelum itu, dengan sekali lafaz, Norman sah menjadi suami Memey yang menerima mas kahwin RM22.50 berserta wang hantaran RM24,000.

Pasangan itu mengenakan pakaian berwarna coklat hasil sentuhan dan sumbangan Ezuan Ismail.

Dua anak Norman ketika bersama bekas isterinya, Abby Abadi, iaitu Mohamed Danish Hakim, 8, dan Marissa Dania Hakim, 6, turut berada di sebelah Norman ketika majlis akad nikah yang bermula kira-kira pukul 5 petang manakala anak bongsunya, Maria Danisha Hakim, 3, tidak hadir.

Rombongan lelaki membawa lima dulang hantaran dengan dibalas tujuh dulang oleh pihak pengantin perempuan.

Dalam sidang akhbar selepas selesai diijabkabulkan, Norman berkata, perasaan sebak tersebut datang selepas dia terasa kehidupan masa lalunya yang tidak sempurna.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Misi hidup mati Selangor

Posted:

Misi hidup mati Selangor

Misi hidup mati Selangor

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

Pemain Selangor, Mohd. Amri Yahyah (kiri) berjaya melepasi pemain pertahanan T-Team, Nor Fadly Alias pada perlawanan Selangor menentang T-Team dalam saingan Piala Malaysia di Stadium Shah Alam semalam.


JIKA menang masih bernyawa, namun jiwa tewas selamat tinggallah jawabnya.

Demikian misi hidup dan mati juara Piala Malaysia sebanyak 32 kali, Selangor bagi menghidupkan semula sisa-sisa perjuangan mereka menjelang pertemuan dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada aksi Kumpulan D saingan Piala Malaysia 2011 di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam ini.

Jika gagal memburu tiga mata berharga, skuad Gergasi Merah sudah boleh mengucapkan selamat tinggal kepada saingan kali ini, sekali gus menyaksikan misi memburu Piala Malaysia buat kali ke-33 bakal terkubur begitu sahaja.

Menang 2-0 dalam pertemuan di Shah Alam sebelum ini juga belum tentu menyelamatkan maruah skuad Merah Kuning itu lantaran masih berduka dengan pemergian jurulatih, K. Devan yang meletakkan jawatan secara mengejut Isnin lalu.

Sudah tentu PDRM yang dikendalikan K. Thayananthan, bertekad mahu menjadi pasukan 'pengacau' dalam kumpulan lantaran dilihat tidak lagi mempunyai harapan untuk mara lebih jauh apabila sekadar mengutip satu mata setakat ini.

Malah, keajaiban membabitkan satu lagi perlawanan, Kuala Lumpur dan T-Team yang ketika ini selesa dengan lapan dan sembilan mata malam ini juga pasti menerbitkan rasa resah pengendali baharu Selangor, P. Maniam yang ketika ini masih tercari-cari tonik terbaik bagi menjamin slot ke suku akhir.

"Saya mungkin melakukan sedikit perubahan taktikal di tengah padang, namun tidak menolak kemungkinan mengekalkan pemain sedia ada ketika menentang PDRM kelak.

"Ketika ini, kami hanya mahu menang dan tidak mahu memikirkan apa jua keputusan yang akan dicatatkan oleh T-Team dan Kuala Lumpur," katanya kepada Kosmo! semalam.

Jurulatih berusia 43 tahun itu dijangka menurunkan barisan terbaik Selangor termasuk mengekalkan gandingan Fazli Saari dan Rudie Ramli di jentera serangan.

Kredibiliti kapten, Amri Yahyah bersama Safiq Rahim dan Hardi Jaafar juga benar-benar ditagih Maniam bagi menggerakkan corak serangan dari tengah padang.

Menurut Maniam, semangat pemain Selangor masih membara meskipun menyedari ranjau yang cukup berliku menanti mereka di Paroi malam ini.

"Selain menyerang habis-habisan, benteng pertahanan Selangor juga diingatkan supaya tidak mudah alpa bagi memastikan skrip tewas di tangan T-Team meskipun perlawanan cuma berbaki 10 minit, tidak lagi berulang," tegasnya.

Kejantanan skuad Olimpik dicabar

Posted:

Kejantanan skuad Olimpik dicabar

Kejantanan skuad Olimpik dicabar

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


SELAIN menggalas tugas pada pusingan kelayakan Sukan Olimpik 2012, skuad negara turut mempunyai misi besar untuk dibereskan pada Sukan SEA 2011.


MEREKA masih muda tetapi mereka tetap anak 'jantan'. Tewas 0-2 di tangan gergasi Asia, Jepun pada aksi pembuka tirai Kumpulan C pusingan Kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia di Stadium Tosu, Rabu lalu juga sewajarnya menjadi iktibar buat anak-anak buah Ong Kim Swee (gambar) daripada berterusan 'merengek' bagi menagih simpati mereka yang berada di luar padang.

Selepas ini, misi mempertahankan pingat emas Sukan SEA di Palembang, Indonesia November depan akan menjadi keutamaan skuad Olimpik negara bagi membuktikan 'kejantanan' masing-masing.

Kemarau pingat emas selama 20 tahun yang berjaya dinoktahkan skuad kebangsaan ketika Sukan SEA kali ke-25 di Laos dua tahun lalu juga harus dibuktikan oleh skuad Olimpik bahawa keja- yaan tersebut bukan sekadar nasib.

Hakikatnya – mempertahankan sesuatu sudah pasti lebih sukar berbanding meraih sesuatu – dan ia harus diterima oleh barisan muda negara.

Bagi Kim Swee, misi yang digalas cukup berat, namun pada masa sama ia bukan bermakna mereka mahu 'mengibar bendera putih' begitu sahaja.

Apa yang pasti, tujuh muka baharu dijangka memperkuatkan cabaran skuad negara di Sukan SEA kelak lantaran membenarkan pemain bawah 23 tahun beraksi, dan dua daripadanya yang menggamit perhatian Kim Swee ketika ini ialah penyerang Kedah, Baddrol Bakhtiar serta bek kiri Selangor, Asraruddin Putra Omar.

"Selain kedua-dua pemain tersebut, saya masih lagi menilai lima lagi pemain bagi memperkuatkan pasukan negara.

"Bukan tidak percaya dengan barisan pemain sedia ada, cuma saya memanfaat- kan peluang mendapatkan khidmat pemain yang masih layak kerana pengalaman pemain amat penting bagi menentukan kejayaan pasukan," katanya kepada Kosmo! semalam.

Dua tahun lalu, pasukan kebangsaan di bawah tunjuk ajar Datuk K. Rajagobal berjaya menamatkan kemarau pingat emas selama 20 tahun apabila membenam cabaran Vietnam 1-0 pada perlawanan akhir.

Selain menggalas cabaran di Palembang, pasukan Olimpik negara juga masih mempunyai harapan meneruskan kemaraan kelayakan Olimpik apabila dijadualkan menentang Syria di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 23 November depan.

Kim Swee berkata, mesej yang diterima anak-anak buahnya semasa tewas di tangan Jepun juga akan dijadikan panduan bagi meni- lai semula prestasi skuad kebangsaan.

"Banyak kelemahan ketara, terutamanya di bahagian pertahanan ditunjukkan semasa menentang Jepun.

"Jika diikutkan hati, saya mahu mengadakan latihan setiap minggu namun pada masa sama tidak mahu mengganggu fokus pemain yang kembali terikat dengan pasukan masing-masing pada saingan Piala Malaysia," katanya yang selamat tiba bersama skuad negara di tanah air kelmarin.

NS hanya mahukan kemenangan

Posted:

NS hanya mahukan kemenangan

NS hanya mahukan kemenangan

NEGERI Sembilan hanya mahukan kemenangan pada aksi Kumpulan B menentang Sime Darby FC di Stadium Majlis Perbandaran Selayang malam ini bagi menjamin tempat ke pusingan suku akhir, lapor RAIS YEOP JOHARI.

Kekalahan mengejutkan kepada PKNS Selangor minggu lepas sudah tidak lagi bermain difikiran mereka dan fokus skuad Hoben Jang Hoben itu kini hanyalah untuk memburu tiga mata mutlak.

Jurulatih, Mohd. Azraai Khor Abdullah berkata, fokus perlawanan malam ini adalah untuk memburu tiga mata dan tidak rela kekecewaan ke atas PKNS berulang.

"Saya optimis untuk mengutip tiga mata penuh tetapi pada masa yang sama tidak akan memandang mudah pasukan berstatus kelab ini yang telah mempamerkan aksi cemerlang ketika menentang Terengganu sebelum ini.

"Dalam bola sepak macam-macam boleh berlaku, jadi fokus kita tentunya memberi aksi yang terbaik dan mahu menang, apatah lagi sudah tiada perlawanan di gelanggang sendiri selepas ini," katanya di Seremban se- malam.

Ujarnya, beliau juga akan memberi perhatian terha- dap taktikal perlawanan bagi memastikan anak-anak buahnya mengikut segala strategi yang dirancang.

Menurut Azraai, kecergasan kesemua pemain berada ditahap yang baik serta memuaskan dan tiada sebarang perubahan besar dilakukan dalam kesebelasan utama.

Katanya, pemain senior seperti ketua pasukan, Muha- mad Shukor Adan, Idris Karim, Hairuddin Omar dan pe- main muda berpengalaman, S.Kunalan serta Shahurain Abu Samah memainkan peranan peting dalam menga- tur gerak pasukan.

"Khidmat mereka akan terus ditagih bagi merealisa- sikan misi memburu tiga mata," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Neutrino lebih laju daripada cahaya

Posted:

Neutrino lebih laju daripada cahaya

Neutrino lebih laju daripada cahaya

GAMBAR menunjukkan bangunan Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah pada 30 Mac 2010.


PARIS, Perancis - Sekumpulan ahli fizik melaporkan kelmarin bahawa sejenis partikel yang yang dinamakan neutrino boleh bergerak lebih laju daripada cahaya.

Partikel itu lebih kecil daripada sebutir atom.

Jika penemuan tersebut disahkan, ia boleh mencabar teori relativiti yang diperkenalkan oleh saintis legenda, mendiang Albert Einstein.

Teori berkenaan menyatakan tiada unsur yang dapat mengatasi kelajuan cahaya di alam semesta ini.

Kumpulan ahli fizik terbabit memberitahu, uji kaji yang dilakukan di Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah (CERN), Switzerland dan sebuah makmal di Itali menunjukkan partikel itu bergerak selaju 300,006 kilometer sesaat.

Pergerakan partikel itu adalah sekitar enam km/s lebih laju daripada kelajuan cahaya.

"Keputusan ini amat mengejutkan," kata seorang jurucakap eksperimen berkenaan yang dikenali sebagai OPERA, Antonio Ereditato.

"Kami mahu mengukur kelajuan neutrino tetapi kami tidak menjangkakan akan membuat penemuan luar biasa seperti ini," tambahnya. - AFP

Facebook tarik minat syarikat rakaman muzik

Posted:

Facebook tarik minat syarikat rakaman muzik

Facebook tarik minat syarikat rakaman muzik


MARK ZUCKERBERG mengumumkan perkhidmatan terbaharu Timeline pada persidangan Facebook f8 di San Francisco, California kelmarin.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Syarikat rakaman dan media meletakkan harapan baharu untuk memajukan perniagaan mereka ekoran penambahan kolum Ticker pada profil pengguna oleh Facebook.

Kolum Ticker memaparkan kemas kini aktiviti pengguna Facebook dalam pelbagai aplikasi media di laman jaringan sosial itu seperti langganan muzik dan filem.

Kolum itu menjadi medan pasaran baharu untuk syarikat rakaman dan media AS mempromosikan produk mereka.

Menerusi Ticker, syarikat rakaman boleh mengesan sama ada aplikasi yang mereka tawarkan popular di kalangan pengguna Facebook atau sebaliknya.

Apabila pengguna mengklik kolum Ticker kenalan mereka, pengguna terbabit secara automatik ditawarkan untuk mencuba secara percuma pelbagai perkhidmatan dalam talian seperti pelan muzik Spotify dan Rhapsody yang digunakan kenalan mereka.

Selepas tempoh tawaran percuma itu tamat, pengguna yang berminat boleh terus melanggan perkhidmatan yang ditawarkan dengan membayar yuran bulanan.

Ketua Eksekutif firma langganan muzik Deezer, Axel Dauchez berkata, penyertaan Deezer dalam Facebook membolehkan syarikat itu memasuki pasaran lebih 130 negara di luar AS dalam tempoh cuma beberapa minggu.

Menurutnya, syarikat itu kini memiliki sekitar 1.4 juta pengguna berbayar di Perancis dan Britain dengan Facebook menawarkan pasaran yang jauh lebih besar.

Kolum Ticker itu dilancarkan oleh Ketua Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg kelmarin untuk memudahkan 800 juta penggunanya berkongsi muzik dan media lain dengan kenalan mereka.

Zuckerberg turut memperkenalkan perubahan besar pada profil pengguna Facebook yang dinamakan TimeLine.

Profil baharu itu boleh digunakan oleh pengguna untuk mendokumenkan dan memaparkan kehidupan mereka dalam bentuk buku skrap dalam talian.

"Ia menyimpan semua kisah anda (pengguna), semua aplikasi anda sekali gus satu kaedah ekspresi diri yang baharu," kata Zuckerberg ketika berucap pada persidangan tahunan pembina rangkaian laman sosial di bandar raya San Francisco, AS.

"Saya menggelarkan profil baharu ini sebagai 'kisah hidup anda'" tambahnya.- Agensi

Ditahan kurung enam wanita sebagai hamba seks

Posted:

Ditahan kurung enam wanita sebagai hamba seks

Ditahan kurung enam wanita sebagai hamba seks

BEIJING - Polis di tengah China menahan seorang bekas anggota bomba berusia 34 tahun kerana mengurung enam wanita sebagai hamba seks di sebuah penjara bawah tanah selama dua tahun.

Media China semalam melaporkan lelaki terbabit juga membunuh dua tawanannya sebelum seorang mangsa berjaya melarikan diri dan membuat laporan polis.

Menurut akhbar Southern Metropolis Daily, Hao yang bekerja di sebuah pejabat pentadbiran tempatan di bandar Luoyang, Wilayah Henan, didakwa kerana membunuh dan menanam mayat dua wanita berkenaan.

Dia menanam mayat mangsa di dua buah bilik yang digali di bawah bilik bawah tanah kediamannya.

Akhbar sama memberitahu, Li ditahan pada 6 September lalu kerana menculik enam wanita yang merupakan pekerja kelab malam dan karaoke sebelum berulang kali memperkosa mereka.

Dia hanya memberi mereka makan sekali dalam setiap dua hari supaya wanita-wanita itu lemah dan tidak berdaya melarikan diri.

Laporan berkenaan menyatakan, Li cuma membenarkan mereka keluar dari bilik bawah tanah tersebut untuk dilacurkan apabila dia kesempitan wang. Namun, ketika dia melacurkan mereka di luar, seorang wanita berusia 23 tahun kemudian berjaya melarikan diri dan membuat laporan polis.

Hao mempunyai seorang isteri dan anak lelaki berusia setahun. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Literasi penting untuk pembangunan

Posted:

Literasi penting untuk pembangunan

Literasi penting untuk pembangunan

24/09/2011 6:04pm

KUALA LUMPUR — Bagi meningkatkan literasi, seseorang perlu turut meningkatkan kemahiran membaca, kata Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Datuk Raslin Abu Bakar.

Beliau berkata, literasi adalah penting bagi membasmi kemiskinan, mengurangkan kadar kematian kanak-kanak semasa dilahirkan dan memastikan pembangunan mapan.

"Asas pendidikan yang baik melengkapkan masyarakat dengan kemahiran literasi untuk terus memperolehi peluang pembelajaran dan mampu menghadapi pembangunan," katanya semasa melancarkan Hari Literasi 2011 peringkat kebangsaan di sini hari ini.

Beliau berkata, menurut Institut Statistik Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unesco) pada 2009, kadar literasi di negara ini ialah 91.9 peratus.

Raslin juga berkata sikap suka membaca di kalangan rakyat di negara ini didapati semakin meningkat.

Dari kajian yang dilakukan PNM tahun lepas, rakyat Malaysia membaca antara lapan hingga 12 buah buku setahun, katanya. — Bernama

Kanak-kanak sindrom down maut jatuh bangunan

Posted:

Jutaan muzik di hujung jari

IRAMA dan lagu bagaikan sudah sinonim menjadi teman setia apabila kita mengembara di dalam ataupun luar negara. Tatkala berada dalam mood bosan apabila melaksanakan tugasan, beriadah ataupun bersantai, muzik dapat membantu menghilangkan perasaan tersebut sekali gus menceriakan semula keadaan. Lagi...

Najib teruja naik bas untuk temu rakyat

Posted:

Najib teruja naik bas untuk temu rakyat

Najib teruja naik bas untuk temu rakyat

24/09/2011 5:38pm

BATU GAJAH — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini teruja dengan pengalaman pertamanya menaiki bas dalam rangka lawatan kerjanya ke Perak bersama isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta anggota rombongan yang lain.

"Very interesting, kita cuba konsep Bus Tour... setakat ini saya rasa seronok sebab dalam bas ini suasananya cukup mesra dan riang kerana bersantai.

"Kita asyik bergurau antara satu sama lain, dan tidak rasa letih. Dalam perjalanan, banyak perkara yang boleh dibincangkan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival 1Malaysia di Tanjung Tualang di sini hari ini.

Menurut Najib, pihaknya akan melihat kemungkinan untuk terus menggunakan konsep lawatan kerja menggunakan bas pada masa akan datang kerana ianya berbeza dan menyeronokkan.

Lima buah bas digunakan dalam lawatan kerja Najib ke Perak itu bermula dari Ipoh ke Gopeng sehingga ke Sungai Siput sejauh kira-kira 50 km untuk bertemu rakyat pelbagai bangsa termasuk masyarakat Orang Asli di Lasah, Sungai Siput.

Turut serta dalam rombongan itu ialah Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, dan Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek. — Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Popular kerana badan sasa

Posted:

Popular kerana badan sasa

Popular kerana badan sasa

WALAU telah popular, Taylor masih menerima layanan yang sama daripada keluarga dan teman-temannya.


TIDAK menyangka bermula dengan minatnya terhadap seni mempertahankan diri pada zaman kanak-kanak telah membawa nama Taylor Daniel Lautner ke kelas yang lebih tinggi berbanding rakan seusianya.

Pernah berlakon dalam filem pecah panggung pada zaman kanak-kanaknya, The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D dan Cheaper by the Dozen 2 pada tahun 2005, namun tuahnya hanya datang pada tahun 2008 apabila terpilih untuk memegang watak Jacob Black dalam filem Twilight bersama dengan Robert Pattinson dan Kristen Stewart.

Kini, ke mana sahaja jejaka berusia 19 tahun itu pergi, dia pasti dikelilingi oleh peminat yang rata-ratanya gadis remaja yang menggilainya sejak perubahan drastik tubuhnya daripada seorang remaja biasa kepada lelaki gagah.

"Secara jujur, saya tidak pernah penat dengan jeritan gadis-gadis yang merupakan peminat saya. Memang ada masanya saya akan terasa penat tetapi jika itu caranya mereka menunjukkan sokongan terhadap saya, saya tidak kisah dan menerimanya dengan hati yang terbuka," katanya yang memiliki ketinggian 1.78 meter.

Tidak hanya sekadar jeritan, tarikan Taylor menyebabkan para peminat tidak kisah untuk berkhemah di sekitar kawasan penggambaran filem terkini, Abduction di Pittsburgh. Taylor bagaimanapun tidak menganggap peminatnya mengganggu perjalanan kerjanya sebaliknya dia cukup menghargai peminat yang datang dari jauh semata-mata mahu melihatnya secara langsung,

"Agak memenatkan kerana waktu itu kami melakukan penggambaran pada waktu malam. Saya akan berada di set pada pukul 8 malam sehingga 5 pagi. Waktu saya keluar daripada set penggambaran saya lihat terdapat 800 orang gadis sedang menunggu di tepi jalan. Dalam masa satu jam, saya mengambil gambar bersama mereka semua. Badan saya terlalu penat, tetapi peminat lebih penting buat saya,"katanya.

Tarikan utama Taylor tidak sahaja lakonannya yang berkesan tetapi juga tubuh badannya yang sasa, disebabkan itu di dalam filem sekuel Twilight dan juga filem baharunya, Abduction, Taylor turut mendedahkan tubuhnya atas kehendak skrip.

"Bila saya dapat skrip filem itu, saya lihat terdapat lima atau enam babak yang memerlukan saya tampil tanpa baju. Saya terfikir juga bimbang orang muak lihat watak saya tanpa baju dan samakan dengan watak saya di dalam filem Twilight. Tetapi bila semak balik skrip, babak tanpa baju itu memang perlu mengikut jalan cerita dan juga karakter yang saya bawakan," terangnya yang berasal dari Grand Rapids, Michigan, Amerika Syarikat.

Jika di dalam Twilight, wataknya sebagai Jacob Black mempunyai badan yang begitu sasa, tetapi sejak menamatkan penggambaran sekuel terbaharu filem keempat The Twilight Saga: Breaking Down, tubuhnya sedikit susut.

"Memang saya susut tetapi sedikit sahaja. Saya memang seorang yang sangat sukakan senaman tetapi sejak menamatkan penggambaran filem Twilight saya tidak mengikut rutin senaman yang ketat untuk kekalkan otot tubuh. Sekarang saya tidak perlu paksa diri saya untuk makan jika saya tidak lapar, juga tidak akan ada orang (jurulatih peribadi) datang sumbatkan makanan dalam mulut saya setiap lima minit.

"Sebaliknya kini, saya lebih aktif dan terlibat dalam banyak sukan. Saya boleh makan apa sahaja dan sebanyak mana yang saya mahu tetapi tidak semestinya makanan segera kerana saya memang mengamalkan cara pemakanan yang sihat," tuturnya yang memiliki seorang adik perempuan bernama Makena.

Selepas Twilight

Selepas empat tahun sebati dengan watak Jacob Black di dalam empat sekuel filem Twilight termasuk,The Twilight Saga: Breaking Down bahagian pertama yang akan menemui penonton pada 24 November depan, Taylor tidak mahu terus hanyut dengan kejayaan yang diterima menerusi filem puntianak itu.

Tegasnya, yang dinamakan sebagai aktor remaja yang menerima bayaran tertinggi pada tahun 2010, sebagai seorang aktor dia mahu terus mencabar dirinya dalam pelbagai watak dan juga genre filem.

"Setiap watak yang saya bawa merupakan watak baharu yang belum pernah saya cuba. Saya mempunyai pengalaman yang seronok dan sekarang saya memandang ke depan untuk melakukan sesuatu yang berbeza daripada Twilight dan Abduction.

Bagaimanapun saya tidak melihat diri saya di pentas muzikal kerana saya yakin peminat tidak mahu melihat saya di pentas muzikal," ucapnya.

Disoal sejauh mana persamaan antara Taylor dan wataknya sebagai Jacob Black dalam filem Twilight, sambil tersenyum Taylor mengatakan dirinya yang sebenar langsung tidak sama dengan Jacob Black.

"Saya tidak pernah sama dan tidak akan menjadi Jacob Black di dalam dunia sebenar kerana sebagai seorang lelaki saya memang tidak boleh melihat wanita yang saya cintai bersama dan mengahwini lelaki lain di depan mata saya sendiri. Itu memang bukan diri saya," luahnya yang berkawan baik dengan aktres remaja, Salena Gomez dan Dakota Fanning.

Akui Taylor, sukar untuknya meninggalkan set penggambaran filem Twilight dan berpisah bersama teman-teman lakonan dan krew selepas empat tahun bersama termasuk tujuh bulan penggambaran untuk sekuel keempat Breaking Down.

"Bagi sekuel terakhir, lima bulan penggambaran dilakukan di Baton Rouge dan dua bulan di Vancouver. Memang satu penggambaran yang mengambil masa cukup lama lebih kurang 110 hari penggambaran. Mulanya bila saya lihat jadual, saya fikir saya akan penat bila sampai dipenghujungnya kerana kami melakukan penggambaran dua bahagian serentak, tetapi tidak. Saya mempunyai masa yang cukup seronok dan langsung tidak penat apabila di set penggambaran.

"Sebab itu kami semua agak beremosi terutama pada hari terakhir penggambaran. Kami sudah lama bersama, bukan sekadar dua, tiga bulan tetapi sudah bertahun-tahun. Apa yang bagusnya kami akan bersama kembali untuk sesi promosi filem ini," jawabnya.

Meskipun jadual kerjanya padat, Taylor yang sempat bercinta dengan penyanyi remaja Taylor Swift sehingga tahun 2009 memberitahu, tidak ada masalah dengan jadualnya kerana dia melakukan kerja yang disukainya tanpa sesiapa pun memaksa.

"Saya sedang berseronok sekarang ini. Saya sibuk dengan promosi filem dan mengembara dari satu tempat ke tempat yang lain. Saya seorang yang suka mengembara jadi, saya akan meneruskan kerja seperti biasa, tiada rehat yang panjang. Tetapi saya tetap akan mencari masa untuk berehat dan mencari masa untuk diri saya sendiri," katanya.

Walaupun popular dalam yang cukup pantas, Taylor menegaskan dia masih orang sama seperti dahulu. Kehidupan yang berubah 360 darjah tidak bermakna dia harus mengubah cara hidupnya seratus peratus dan itu merupakan kunci untuknya berpijak di bumi yang nyata dan tidak hanyut dengan populariti yang dikecapi pada usia muda.

"Saya bersyukur kerana masih mempunyai kehidupan yang sama seperti sebelum ini. Saya tidak mahu mengubah satu pun kehidupan lama saya walaupun kehidupan baharu saya sangat mengujakan. Saya dapat lakukan kerja yang saya suka dan dalam masa yang sama saya masih tinggal bersama keluarga dan melepak bersama teman-teman yang sama.

"Jika di rumah, saya masih remaja yang normal, keluarga saya masih meminta saya membantu kerja-kerja di rumah seperti biasa, tiada layanan luar biasa buat saya. Secara jujurnya, teman-teman saya masih melayan saya sama seperti dulu yang mana saya rasa itu satu perkara yang bagus.

"Saya tidak mahu kerana saya berjaya dengan filem, layanan berubah, itu akan menjadi pelik. Mereka sangat menyokong apa yang saya lakukan dan merupakan pengkritik lakonan saya yang paling jujur," bicaranya panjang lebar.

Tawau diserang rockers

Posted:

Tawau diserang rockers

Tawau diserang rockers

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


DARI KIRI: Pengarah Urusan Nova, Rosmin, Bandi Amuk, Mus, Asheed, Pegawai Eksekutif Mustwin Venture Sdn. Bhd., Jeffry dan pengawal rancangan Muzik FM, Saiful Arini.


SELEPAS kejayaan konsert kumpulan rock legenda Lefthanded dan May serta Mega dan Fotograf, yang diadakan di Planet Hollywood, Kuala Lumpur tidak lama dulu, kali ini Nova Music (M) Sdn Bhd dengan usahasama Mustwin Venture Sdn Bhd sekali lagi ingin mengulang sejarah rock tersebut.

Konsert Lagenda Rock bakal diadakan di Kompleks Sukan Tawau, Sabah yang menampilkan barisan-barisan artis rock legenda seperti Ella, Mus (May), Bandi (Amuk) dan Asheed (DEF-GAB-C) pada 1 Oktober ini.

Konsert itu dijangka akan mendapat sambutan memberangsangkan daripada peminat-peminat muzik rock yang berada bukan sahaja di kawasan Tawau, tetapi juga di bandar dan daerah berdekatan seperti Kunak, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan yang juga dapat menampung seramai 20,000 penonton sekali gus.

"Tawau dipilih sebagai lokasi pertama anjuran bersama kami ini kerana ia dikenal pasti mempunyai golongan peminat muzik rock yang cukup ramai. Kali terakhir konsert rock diadakan di sana telah menarik ramai penduduk di sekitar daerah Tawau yang membanjiri kompleks tersebut.

"Kedudukan Tawau yang agak terpencil membuatkan jarang konsert seperti ini diadakan. Jadi, penduduk Tawau dan sekitarnya sentiasa teruja untuk menyaksikan konsert-konsert artis terutamanya rock yang dijalankan di daerah mereka," jelas Ketua Pegawai Eksekutif Mustwin Venture Sdn Bhd, Datuk Mohd. Jeffry Rosman.

Tambahnya lagi, keputusan mengambil empat orang legenda rock, Ella, Mus, Bandi dan Asheed adalah daripada hasil kajian dan pemantauan yang dilakukan dan mendapati mereka amat popular di daerah tersebut.

Kemunculan ratu rock, Ella juga amat dinantikan penduduk Tawau kerana sebahagian besar peminat rock di sana belum berpeluang menyaksikan persembahan Ella secara dekat. Namun, peminat di sana masih teruja untuk menyaksikan konsert ini di dalam skala yang lebih besar.


DARI kiri: Bandi Amuk, Mus dan Asheed sudah bersedia untuk menggegarkan Tawau, Sabah pada 1 Oktober ini.


Bagi Bandi, dia yakin konsert ini boleh menarik penonton yang ramai kerana sebelum ini juga mereka pernah membuat persembahan di sana dan ia berjaya menghimpunkan ramai orang. Apatah lagi kali ini empat legenda rock akan bergabung, pastinya lebih ramai.

"Saya dan Mus akan nyanyikan lagu duet kami yang berjudul Sendiri dan beberapa lagu lain kumpulan Amuk. Mengenai pemilihan lagu, jika diikutkan Bandi lebih gemar nyanyikan lagu yang popular dan penonton akan menyanyikan bersama. Itu lebih memberi kepuasan kepada kami mahupun penonton. Tapi ada juga lagu baru yang akan disampaikan," jelas vokalis kumpulan Amuk itu semasa sidang akhbar di Hard Rock Café, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sementara itu, bicara Mus dari kumpulan May, tidak banyak kelainan yang akan dibuat memandangkan mereka akan menyampaikan lagu yang biasa didengar peminat dan berkemungkinan kelainan yang akan terlihat ialah suasana dan pentas di sana.

"Namun, kami berjanji akan memberikan yang terbaik buat warga Sabah dan peminat yang menanti kehadiran kami. kami juga akan menyampaikan lagu yang biasa didengar dan sebanyak enam buah lagu yang akan dinyanyikan," jelas Mus yang juga mengatakan jika ada yang ingin menjemput kumpulan May untuk mengadakan konsert mereka tidak keberatan untuk terima.

Menurut Asheed dari kumpulan rock DEF-GEB-C pula memberitahu bahawa lagu yang akan disampaikan olehnya kelak merupakan lagu wajib yang digemari peminat seperti Cinta Sakti, Ibukota Cinta, Marilah Maria dan lain-lain lagi termasuk satu single terbaharu yang dilancarkan pada Ramadan lalu.

Tiket dijual pada harga RM20 seorang dan sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi Eksekutif Promosi Kanan Nova Music, Rouslan Moktar di talian 012-2988446.

Raudhah bawa belia ke masjid

Posted:

Raudhah bawa belia ke masjid

Raudhah bawa belia ke masjid


KUMPULAN Al-Mawlid akan bertemu belia dalam program jelajah Raudhah.


STESEN televisyen TV9 melalui jenama Raudhah mengambil inisiatif untuk memperkenalkan masjid sebagai hab komuniti bagi para remaja dan masyarakat setempat.

Penjenamaan Raudhah yang membariskan program-program berunsur Islamik seperti Tanyalah Ustaz, Tanyalah Ustazah, Halaqah, Semanis Kurma, Usrah dan Safiyya kini memperkasakan lagi penjenamaannya melalui penganjuran acara padang dengan nama Raudhah di Raudhah di Hatiku.

Dibawakan oleh Lembaga Zakat Selangor dan dimeriahkan lagi oleh kehadiran HotFM ini merupakan salah satu daripada tanggungjawab sosial stesen untuk menarik minat remaja mendekatkan diri mereka dengan masjid serta mengenepikan persepsi yang masjid ini hanyalah untuk solat sahaja.

Sesungguhnya kebanyakan masjid di Malaysia ini begitu aktif dan sentiasa mengadakan aktiviti-aktiviti menarik buat jemaah mereka serta masyarakat setempat.

Lokasi pertama Raudhah di Hatiku ialah Masjid Darul Ehsan, SS15 Subang Jaya pada hari Sabtu (hari ini), 24 September 2011 bermula seawal 9 pagi hingga 6 petang dengan pelbagai aktiviti menarik sesuai untuk setiap lapisan umur.

Aktiviti-aktiviti yang dirancang adalah seperti berikut:

* Rumah Terbuka dan Sambutan Hari Raya Aidilfitri, di mana pihak masjid akan menumbangkan seekor lembu untuk dijamu kepada tetamu Pertandingan muazzin muda.

* Uji bakat pengulas berita dan penyampai radio.

* Pencarian pengacara Safiyya serta tutorial menggayakan tudung.

* Pertandingan memasak.

* Demo mandi dan kafan jenazah.

* Pameran daripada Agensi Anti-Dadah Kebangsaan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Selain itu, acara ini turut dimeriahkan oleh tokoh Datuk Abu Hassan Din Al-Hafiz memberi ceramah berkaitan Titian Sirat serta barisan selebriti TV9 seperti Syed Mohd Khair, Zuhairah Mustafa Al-Husin, Irma Hasmie, Liyana Hisham (pengacara Safiyyah), artis Catriona Ross serta kumpulan nasyid Al-Mawlid.

Lebih menarik pengunjung dapat menyertai rakaman rancangan Tanyalah Ustaz yang dikendalikan oleh Ustaz Halim Din yang membawa tajuk 'Agihan Zakat'. Sementara itu, Ustazah Asni Abu Mansor juga akan hadir bagi sesi rakaman Tanyalah Ustazah mengupas tentang Bagaimana Wanita Berperanan.

Kedua-dua rancangan ini akan disiarkan pada bulan November nanti.

Kepada mereka yang tidak berkesempatan untuk memeriahkan suasana raudhah Di Hatiku di Masjid Darul Ehsan, SS15 Subang Jaya, bolehlah menjelajah di tiga lokasi seterusnya iaitu :

n Masjid Al-Hidayah, Taman Melawati, 1 Oktober 2011 (Sabtu).

n Masjid Al-Falah, Jalan USJ 9, Subang Jaya, 22 Oktober 2011 (Sabtu).

n Masjid At-Taqwa, Taman Tun Dr. Ismail, 29 Oktober 2011 (Sabtu).

Untuk maklumat lanjut sila layari laman web www.tv9.com.my

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved