Isnin, 7 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bantu pembelajaran pelajar di luar bandar

Posted:

Bantu pembelajaran pelajar di luar bandar

Bantu pembelajaran pelajar di luar bandar

PERJALANAN ke Sekolah Kebangsaan Ladang Mutiara (SKLM), Kluang, Johor bukan calang-calang. Jarak antara bandar Kluang ke sekolah yang terletak di tengah-tengah ladang kelapa sawit itu kira-kira 60 kilometer.

Selepas melalui Felda Nitar dengan jalan yang agak baik, laluan tidak berturap terpaksa dilalui. Keadaan jalan yang sempit dan berlubang-lubang pasti menjadi cabaran bukan sedikit.

"Jika hari hujan, jalan berlecak sehingga susah untuk kereta bergerak manakala waktu panas terik pula, keadaan laluan berdebu," kata Hishamuddin Salim, 33, yang telah hampir sedekad berkhidmat sebagai guru di sekolah itu.

Guru-guru SKLM seperti Hishamuddin dan guru besar, Ali Udon, 55, yang tinggal di Kluang atau Kahang terpaksa keluar seawal pukul 6 pagi kerana perjalanan memakan masa lebih sejam.

Hujan lebat bukan sahaja menjadikan jalan berlecak tetapi air kerap naik membanjiri laluan menyebabkan ada guru terhalang untuk datang ke sekolah.

Lebih parah apabila sekolah yang mendapatkan bekalan elektrik menggunakan janakuasa terpaksa belajar tanpa kipas angin kerana bekalan minyak diesel tidak dapat dihantar.

Bagi Shahrul Semangar, 14, kanak-kanak Orang Asli dari Kampung Pucoh wajib bangun seawal pukul 5 pagi, untuk bersiap-siap ke sekolah dengan menaiki van kira-kira pukul 6 pagi dan tiba tepat pukul 7 pagi.

"Di sekolah saya boleh belajar, dapat berjumpa dengan rakan-rakan dan bermain bola sepak bersama-sama kawan-kawan," kata Shahrul ringkas ketika ditemui di SKLM, Kluang awal bulan November lalu.

Shahrul merupakan pelajar pendidikan khas di SKLM bersama Shaharil Rosli, 12, dan adiknya, Rizal, 8, juga berasal dari kampung yang sama.

Adik-beradik itu kelihatan pemalu apabila didekati untuk bertanyakan nama, mereka menjawab dengan suara yang perlahan.

Mereka menjawab soalan dengan cara menggerakkan kepala sama ada menggeleng atau mengangguk. Barangkali, kedua-duanya berasa takut atau malu dengan orang luar.

Pastinya, mereka serta-merta mengangguk kepala apabila ditanya mengenai keseronokan berjumpa dan belajar bersama rakan-rakan di sekolah.

Menurut penyelaras pendidikan khas SKLM, Rosinabi Hussein, 33, rutin harian pelajar pendidikan khas bermula dengan sesi mandi pagi di sekolah.

Terdapat pelajar yang terpaksa bangun seawal 4 pagi untuk ke sekolah. Mereka menempuh perjalanan panjang termasuk merentas kawasan yang mungkin mengotorkan mereka.


SISTEM solar hibrid di Sekolah Kebangsaan Ladang Mutiara, Kluang, Johor dibangunkan dengan kos sebanyak RM3 juta.


Perjalanan jauh itu juga membuatkan mereka berpeluh. Maka, sesi mandi pagi di sekolah perlu sebelum kelas bermula bagi memastikan mereka sentiasa bersedia dan segar.

Kemahiran

Selain pembelajaran akademik, kelas pendidikan khas SKLM turut memberi tunjuk ajar dalam bidang kemahiran seperti perniagaan.

"Pelajar akan membuat dadih sendiri pada setiap hari. Kemudian, mereka akan jua dadih pelajar lain," terang Rosinabi.

Tambahnya, hampir keseluruhan pelajar pendidikan khas di situ seramai sembilan orang terdiri daripada pelajar lembam.

Suasana bilik darjah pendidikan khas berlainan sedikit kerana lebih interaktif dan menarik dengan penggunaan objek serta warna yang pelbagai.

"Komputer barangkali tidak memudahkan proses pembelajaran pelajar tetapi dapat menarik perhatian dan minat mereka untuk belajar," katanya yang dibantu dua orang guru lain dan seorang pembantu pengurusan murid (PPM).

Keperluan bekalan elektrik dalam bidang pendidikan bukan setakat menghidupkan lampu dan memusingkan kipas tetapi alat bantu pembelajaran seperti komputer amat memerlukannya.

Ketika SKLM mula-mula dibuka pada tahun 2000, sekolah tersebut menerima tenaga elektrik dari ladang kelapa sawit berdekatan, jadi bekalan hanya diterima pada waktu pejabat dari pukul 8 pagi hingga 4 petang.

Sekolah itu hanya menerima generator sendiri pada tahun 2004 tetapi kata Hishamuddin, elektrik yang dijana tidak stabil dan masalah kehabisan minyak sering berlaku terutamanya apabila laluan masuk dilimpahi air bah.

Gangguan tenaga elektrik merupakan perkara biasa dan paling lama para pelajar SKLM pernah terputus bekalan kira-kira dua minggu disebabkan banjir besar di Johor sedikit masa lalu.


TNB Energy Services Sdn. Bhd. akan menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan setiap tiga bulan sekali.


Apabila penalaan komponen penukar arus terus kepada arus ulang-alik generator, rectifier tiba-tiba menjadi huru-hara, maka lebihan beban bekalan berlaku menyebabkan komputer, mentol dan banyak lagi barangan elektrik rosak.

Hishamuddin yang mengajar di situ sejak tahun 2004 sudah masak dengan masalah bekalan elektrik yang sering mengganggu proses pembelajaran.

Paling menjadi masalah apabila hendak menjalankan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kerana ia melibatkan banyak alat bantu mengajar dalam bentuk cakera padat, komputer dan projektor.

"Bateri komputer riba diberikan kepada guru-guru yang tinggal di Kluang untuk dicas. Cikgu pula akan mengajar menggunakan skrin komputer yang kecil untuk dikongsi dengan murid-murid," kenang Hishamuddin apabila bekalan elektrik terputus dalam tempoh panjang.

Kata lelaki yang berasal dari Felda Nitar itu, terdapat inisiatif membekalkan tenaga solar pada tahun 2005 tetapi pada pendapatnya gagal kerana bekalan elektrik yang dibekalkan terlalu sedikit.

Bilangan panel solar antara tiga hingga empat keping, cukup sekadar menghidupkan tiga buah komputer pada waktu matahari bersinar sahaja.

Kini, dia amat bersyukur kerana SKLM sudah dilengkapi Sistem Solar Hibrid pada 15 Jun 2011 sekali gus sekolah yang menempatkan pelajar seramai 143 orang itu sudah boleh menerima bekalan elektrik selama 24 jam tanpa gangguan.

Solar hibrid merupakan projek di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia yang dibangunkan dan diselenggara oleh syarikat subsidiari Tenaga Nasional Berhad (TNB), TNB Energy Services Sdn. Bhd. (TNBES).

Bencana alam

Solar hibrid di SKLM siap dengan kos kira-kira RM4 juta. Ia memakan masa setahun lapan bulan untuk disiapkan kerana lokasi yang jauh dan sering terputus hubungan akibat bencana alam.

Sistem solar hibrid beroperasi dengan kombinasi solar panel dan generator serta dikawal menggunakan Sistem Pemantauan Jarak Jauh.

Elektrik yang dijana melalui panel solar digunakan pada waktu siang dan lebihan disimpan dalam bateri untuk digunakan kala tiada sinaran matahari.

Jika berlaku kehabisan bekalan elektrik dalam bateri, generator akan berfungsi serta-merta supaya bekalan elektrik dapat dibekalkan setiap masa.

Solar hibrid menjana tenaga elektrik menggunakan nisbah 70 peratus daripada panel solar dan 30 peratus lagi dijana oleh generator serta dikendali secara automatik tanpa pengawasan pengendali.

Sistem solar hibrid merupakan kaedah yang terbaik dalam membekalkan tenaga elektrik ke kawasan pedalaman seperti SKLM kerana penggunaan generator sahaja meningkatkan risiko kerap terputus bekalan elektrik selain kehabisan diesel.

"Grid penghantaran elektrik lebih baik dan menjimatkan tetapi ia bergantung pada bilangan penduduk di sesebuah kawasan.

"Kos bagi setiap 1 kilometer grid elektrik sekitar RM1 juta dan jarak antara jalan besar ke sekolah ini lebih kurang 50 hingga 60 kilometer manakala populasi penduduk tidak mencapai jumlah minimum untuk memasang grid," kata Pengarah Urusan TNBES, Shahrir Abdul Latiff ketika ditemui di sekolah itu.


SUASANA bilik darjah pendidikan khas sedikit berbeza kerana lebih interaktif dan penggunaan objek dengan warna yang pelbagai.


TNBES akan menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan setiap tiga bulan sekali dengan beberapa pasukan turun ke SKLM bagi menjalankan pemeriksaan ringkas selain menambah diesel.

Tangki minyak generator direka bagi menampung kapasiti sepanjang tempoh tiada sesi penyelenggaraan.

Selain SKLM, terdapat lebih 18 buah sekolah lagi di Johor, Pahang, Kelantan dan Perak yang berada di kawasan pedalaman dapat berasa kenikmatan sama seperti sekolah di Ladang Mutiara.

Penyelesaian alternatif solar hibrid di SKLM itu turut memenangi Anugerah Tenaga ASEAN 2012 (AEA2012) bagi kategori Off Grid Generation sempena Forum Perniagaan Tenaga Asean (AEBF) di Kemboja.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kursus tingkat kemahiran pengendali, pembantu taska

Posted:

Kursus tingkat kemahiran pengendali, pembantu taska

Kursus tingkat kemahiran pengendali, pembantu taska


NOR ASIKIN (duduk, empat dari kiri) dan Kamarulzaman (duduk, lima dari kiri) bergambar bersama sebahagian daripada pengendali dan pembantu taska di Pulau Pinang baru-baru ini.


IKTIRAF. Seramai 43 pengendali dan pembantu taman asuhan kanak-kanak (Taska) menerima sijil tamat Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak (KAAK) yang diadakan di Hotel Veenai, Butterworth baru-baru ini.

Kursus yang bertujuan meningkatkan kemahiran pengendali taska itu dianjurkan oleh Gold Mind Resources (GMR) dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Pengarah Eksekutif GMR, Kamarulzaman Awang berkata, sepanjang kursus itu, peserta diberikan latihan secara teori dan praktikal dengan berpandukan modul-modul berkaitan asas asuhan kanak-kanak.

Turut hadir, Timbalan Pengarah JKM negeri, Nor Asikin Ibrahim yang turut menyampaikan sijil kepada peserta kursus.

Majlis rai sumbangan kepimpinan BKUM

Posted:

Majlis rai sumbangan kepimpinan BKUM

Majlis rai sumbangan kepimpinan BKUM


NAWAWI (lima dari kanan) dan Kamsari (empat dari kanan) bergambar bersama barisan Exco BKUM di Langkawi baru-baru ini.


JASA. Badan Keluarga Utusan Melayu (BKUM) menganjurkan majlis Malam Budimu Disanjung bagi menghargai sumbangan Exco-Exconya yang telah berbakti selama dua tahun di Pulau Langkawi baru-baru ini.

Pada majlis itu, kesemua Exco menerima cenderahati sebagai kenangan yang disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Kuah, Datuk Ir. Nawawi Ahmad.

Turut hadir, Yang Dipertua BKUM, Kamsari Nor.

30 ibu tunggal terima barangan keperluan

Posted:

30 ibu tunggal terima barangan keperluan

30 ibu tunggal terima barangan keperluan


MOHD. LOKMAN (dua dari kanan) bersama sebahagian daripada ibu tunggal dan anak-anak mereka yang menerima sumbangan di Johor Bahru baru-baru ini.


SUMBANGAN. Kira-kira 30 ibu tunggal di daerah Johor Bahru menerima bantuan keperluan asas dan barangan sekolah untuk anak-anak mereka yang disumbangkan oleh Berita TV9 dengan kerjasama Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Johor, Hotel Granada dan Econsave baru-baru ini.

Bertemakan Dekat Di hati Bersama Ibu Tunggal, Ketua Pengarang Berita TV9, Datuk Mohd. Lokman Hamidi berkata, program itu merupakan salah satu tanggungjawab sosial korporat yang dilaksanakan mereka.

Hadirin turut dihiburkan dengan persembahan artis popular seperti Najwa Latiff dan Asmidar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tanah diteroka, orang lain dapat

Posted:

Tanah diteroka, orang lain dapat

Tanah diteroka, orang lain dapat

Oleh JULIA ISMAIL
julia.ismail@kosmo.com.my

DUA peneroka kecewa apabila tanah yang mereka usahakan sejak puluhan tahun lalu diberi kepada pihak lain di Relai, Gua Musang semalam.


GUA MUSANG - Tindakan kerajaan negeri Kelantan pimpinan Pas memajak tanah seluas 4,000 hektar di Relai dekat sini, kepada sebuah syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan dua pemimpin DAP Perak telah menimbulkan kemarahan dalam kalangan penduduk yang sudah hampir 20 tahun mengusahakan tanah di kawasan tersebut.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Datuk Norzula Mat Diah berkata, setelah sekian lama penduduk mengusahakan tanah tersebut, mereka masih tidak diberi geran walaupun telah banyak kali membuat permohonan sejak beberapa tahun lalu.

Menurut beliau, kelulusan terhadap permohonan pajakan tanah bukan mudah dilakukan tetapi kerajaan negeri seolah-olah begitu cepat memajak tanah tersebut kepada syarikat luar.

"Lebih 10,000 permohonan daripada penduduk di seluruh daerah untuk mendapatkan geran telah dihantar kepada Majlis Daerah Gua Musang tetapi tidak satu pun diluluskan, namun hairannya permohonan yang dibuat oleh syarikat swasta mendapat kelulusan yang cepat daripada kerajaan negeri," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jangan naikkan tambang bas sekolah sesuka hati

Posted:

Jangan naikkan tambang bas sekolah sesuka hati

Jangan naikkan tambang bas sekolah sesuka hati

KUALA LUMPUR - Para pengusaha bas sekolah di seluruh negara diminta berunding dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) terlebih dulu sekiranya berhasrat untuk menaikkan harga tambang bagi sesi persekolahan tahun 2013.

Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Prof. Madya Datuk Mohamad Ali Hasan berkata, pengusaha bas harus mengikut peraturan yang ditetapkan oleh SPAD dan tidak menaikkan tambang sewenang-wenangnya tanpa mendapat persetujuan SPAD.

"Sekiranya mereka (pengusaha bas) masih berdegil dan menaikkan tambang tanpa persetujuan SPAD, maka ibu bapa wajib segera melaporkan perkara ini kepada SPAD atau pihak berkuasa agar tindakan dapat diambil terhadap mereka," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan media baru-baru ini mengenai dakwaan ibu bapa pelajar sekolah bahawa ada segelintir pengusaha bas sekolah khususnya di Lembah Klang telah menaikkan tambang pada tahun ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lolos angkara serbuk lada

Posted:

Lolos angkara serbuk lada

Lolos angkara serbuk lada

Oleh RIZAM ZAKARIYA
rizam.zakariya@kosmo.com.my


ABDUL RAHIM (kanan) bersama beberapa pegawai melawat anggota polis yang cedera selepas dibelasah sekumpulan OKT di Butterworth semalam.


BUTTERWORTH - Sembilan orang kena tahan (OKT) berbahaya yang dalam perjalanan ke Kompleks Mahkamah Butterworth di sini dengan menaiki sebuah van untuk proses pertuduhan dan perintah reman bertindak nekad membelasah empat anggota polis pengiring hingga menyebabkan mereka berjaya meloloskan diri semalam.

Kejadian pukul 9.30 pagi di Lebuh Raya Lingkaran Luar Butterworth (LLB) berhampiran Bagan Ajam iaitu kira-kira dua kilometer dari kompleks itu mengakibatkan seorang anggota polis dikenali sebagai Nazzwan cedera parah di kepala.

Dua lagi yang dikenali sebagai Sharifuddin dan Mahendren pula cedera ringan di kepala dan beberapa bahagian badan manakala seorang lagi turut cedera di bahagian sama.

Mereka merupakan anggota polis dari unit pengiring Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara.

Kesemua OKT merupakan penjenayah berbahaya kerana terlibat dalam jenayah berat seperti bunuh, rompakan berkumpulan dan mendatangkan cedera dengan senjata tajam. Ketika kejadian, kesemua tangan mereka digari.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, sebelum kejadian, keempat-empat anggota itu telah mengambil kesemua OKT terbabit dari Penjara Pulau Pinang untuk dibawa ke kompleks berkenaan bagi proses pertuduhan dan reman kes masing-masing.

Katanya, sebaik tiba di tempat kejadian, beberapa OKT berpura-pura bergaduh sesama sendiri menyebabkan pemandu van terpaksa memberhentikan kenderaan itu untuk meleraikannya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Berbasikal merentasi tiga negeri

Posted:

Berbasikal merentasi tiga negeri

Berbasikal merentasi tiga negeri


ACARA berbasikal Malakoff ini berjaya mengumpul sejumlah RM50,000 untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan terpilih.


MALAKOFF meraikan kedatangan tahun baharu 2013 menerusi penganjuran Berbasikal Antara Negeri yang diadakan di Pulau Pinang pada awal Januari lalu. Selama dua hari, 1,100 pengayuh berbasikal merentasi laluan sepanjang 260 kilometer (km) melibatkan negeri Pulau Pinang, Perak dan Kedah.

Program tersebut berjaya mengumpulkan kira-kira RM50,000 untuk disumbangkan kepada Rumah Didikan Akhlak dan Pertubuhan Penyayang Chi Yun Bukit Mertajam.

Rumah Didikan Akhlak merupakan pusat latihan bagi kanak-kanak yang dibesarkan ibu bapa tunggal dan mereka yang pernah didera keluarga sendiri. Pertubuhan Penyayang Chi Yun Bukit Mertajam pula ialah rumah perlindungan untuk anak-anak yatim, kanak-kanak terbiar dan mangsa penderaan.

Setiap daripada organisasi kebajikan itu menerima RM25,000 hasil kutipan yang diterima program kendalian Malakoff itu.

Untuk tahun keempat berturut-turut, Malakoff telah menganjurkan dan menaja acara sukan berbentuk kebajikan sebagai usaha tanggungjawab sosial korporat mereka.

"Selama acara ini berlangsung, ia telah berkembang daripada satu program berbasikal biasa menjadi acara tahunan yang paling dinanti-nanti. Ia turut termasuk dalam kalendar tahunan bagi pelancongan Pulau Pinang dalam kategori program sukan awam.

"Seramai 1,000 peserta melibatkan diri dengan 100 lagi peserta datangnya adalah dalam kalangan pekerja Malakoff dan rakan niaga mereka.

"Sumbangan RM50 yang diterima hasil yuran penyertaan menjadi asas kepada kutipan dana sehingga kita berjaya menerima RM50,000 tahun ini," jelas Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Negeri Pulau Pinang, Lydia Ong.

Sejak program itu diperkenalkan, ia telah berjaya mengumpulkan kira-kira RM170,000 dan telah diagihkan kepada badan-badan awam seperti St. John Ambulance, Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (Nasom) dan Pusat Belia Penang Bahnhof.

Ketua Pegawai Eksekutif Malakoff, Zainal Abidin Jalil turut mengucapkan tahniah kepada semua peserta yang terlibat dalam program tersebut dan berbangga dengan semangat luar biasa mereka berkayuh merentasi tiga negeri atas nama kebajikan.

"Saya yakin mereka mendapat pengalaman berharga dan bertemu teman baharu," tambah Zainal Abidin.

Sejak mula diperkenalkan pada tahun 2009/2010, penyertaan tahun ini menyaksikan peningkatan respons positif dari segi penyertaan. Penganjur masih menerima pendaftaran pada saat akhir, enam jam sebelum ia ditutup untuk orang ramai.

Tahun ini, para peserta dilepaskan di Jalan Lingkaran Luar Butterworth pada malam ambang tahun baharu. Mereka perlu menempuh perjalanan sejauh 180km melalui Pulau Pinang, Kedah dan Perak. Menjelang subuh, kesemua peserta meneruskan kayuhan untuk 80km di bahagian pulau Pulau Pinang.

Acara tersebut turut mendapat sokongan daripada Polis Diraja Malaysia, Delta, Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Prai.

Untuk maklumat lanjut tentang acara yang telah berlangsung itu dan acara sukan amal yang bakal diadakan tahun ini, sila layari laman web www.malakoff.com.my atau www.facebook.com/Malakoff.MCP.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Puncak jenama dua anak seni

Posted:

Puncak jenama dua anak seni

Puncak jenama dua anak seni

Oleh ALIF ABU BAKAR dan HAFIZ AHMAD

TAHUN 2012 sudah seminggu melabuhkan tirainya. Segala cerita suka dan duka tersimpan dalam diari kehidupan yang pasti menjadi pedoman untuk terus melangkah. Lembaran baharu kini menanti untuk diisi dengan pelbagai ceritera.

Perjalanan hidup dua selebriti ini semakin luas apabila saban hari, pesona diri hadir dengan emosi yang terkesan melalui peranan dalam kerjaya seni.

Tanpa perlu disangkal, Elfira Loy dan Nazim Othman merupakan antara nama yang semakin kukuh kedudukannya dalam industri seni hingga diangkat sebagai personaliti unggul masa kini.

Pada bahu kedua-dua mereka juga tergalas tanggungjawab membawa jenama syarikat antarabangsa, sebagai wakil dan jurucakap produk-produk tersebut.

Stailo buat julung-julung kalinya menggabungkan dua personaliti muda tersebut atas kecemerlangan portfolio masing-masing.

Anak gadis kelahiran Kuala Lumpur itu ringkas orangnya. Tidak perlu memakai busana berlebihan dengan rona yang kontra yang menyakitkan mata, pemilik nama Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri, 19, lebih senang tampil dengan gaya yang minimalis namun masih menyerlahkan keanggunan.

"Dalam usia yang masih remaja, saya rasa tidak perlu untuk bergaya secara berlebihan. Cukup sekadar sedap mata memandang dan tidak terlalu terdedah," ujarnya.

Namun, adalah tidak mungkin bagi Elfira untuk tampil di bawah paras sederhana kala disapa pemuja bakatnya di jalanan.

Katanya: "Memang tidak dinafikan sejak nama mula dikenali, saya amat menjaga penampilan diri. Jika dahulu, boleh saja keluar tanpa sebarang alat solek dengan baju biasa, tetapi kini saya perlu peka."

Keperluan untuk menjaga imej diri perlu selari dengan kewajipan sebagai seorang jurucakap produk kecantikan antarabangsa, Maybelline.

Aura Elfira menarik perhatian syarikat antarabangsa itu sebagai wajah baharu mereka untuk tempoh setahun sejak Mei 2012 menggantikan pelakon Liyana Jasmay.

"Oleh kerana itu, saya perlu menjaga nama dan peribadi atas dasar tanggungjawab membawa jenama syarikat," jelasnya.

Tuah kening tebal

Pada awal kemunculannya, ramai kurang senang dengan bentuk semula jadi kening yang dimilikinya. Sedaya-upaya, Elfira enggan mengubah keaslian anugerah Tuhan itu daripada 'dicantas' tangan-tangan yang kononnya berpegang kepada kitab aliran fesyen semasa.

"Saya sendiri tidak faham kenapa orang terlalu mengambil berat dengan perkara remeh sebegini. Namun pada saya, ia lebih kepada prinsip yang saya cuba mengekalkannya.

"Tetapi kalau diikutkan, kenapa perlu saya mengikut kata-kata mereka sedangkan memiliki bulu kening tebal sudah menjadi trend terkini dalam fesyen antarabangsa," ujar pelakon Biar Mimpi Sampai Ke Bintang itu.


ELFIRA diangkat menjadi duta Maybelline selama setahun menggantikan Liyana Jasmay.


Kehadiran Elfira pada sesi fotografi bersama Stailo ditemani bonda tercinta, Filzah Yusoff, yang setia menemani langkahnya. Bukan tidak percaya diri katanya, tapi dia berasa lebih selesa jika dikelilingi ahli keluarga.

"Sebenarnya jika ibu ada di sisi, semua tohmahan dan gosip liar boleh dielakkan. Ini kerana ibu ada bersama saya setiap masa. Timbul gosip, anda boleh tanya terus kepada ibu saya," tuturnya penuh yakin.

Menariknya, ibu Elfira turut bertanggungjawab menjaga soal pemakaian dan imej yang dibawanya.

Tambah Elfira: "Menjaga hati keluarga lebih penting. Disebabkan itu, saya perlu mendapatkan nasihat ibu terlebih dulu dalam semua perkara, termasuk penampilan."

Kuasa Nazim

Terpilih sebagai duta jam tangan antarabangsa, Ellesse, pada Disember 2011 telah membuka lembaran baharu dalam perjalanan seni Nazim Othman. Langkah aktor berusia 29 tahun itu kian yakin apabila satu persatu rezeki dikurniakan kepadanya, baik dari segi tawaran lakonan mahupun kejayaan mencuri perhatian dalam lubuk fesyen tempatan.

Wajah Nazim terpampang dalam kebanyakan majalah fesyen, rata-rata menamakannya sebagai salah seorang ikon fesyen 2012 yang perlu diberi perhatian. Kebijaksanaan dan kredibiliti Nazim menjual jenamanya jelas membuahkan hasil sepanjang tahun lalu.

Tuah watak Bazli dalam drama bersiri Dejavu Di Kinabalu diikuti drama Kau Yang Terindah serta teater Tun Doktor Siti Hasmah memberi ruang bagi peminat label Zara dan H&M itu untuk membuktikan kepada khalayak bahawa kehadirannya dalam industri bukan untuk seketika.

"Saya telah berkecimpung dalam industri ini sejak tahun 2008 dan sepanjang tempoh itu, tidak pernah sekali pun saya berputus asa untuk menjejak puncak kerjaya.

"Penghargaan dan populariti hanyalah bonus dan saya masih mempunyai sasaran peribadi. Setiap tahun saya memiliki perancangan tersendiri bagi meningkatkan kerjaya dan tahun ini saya telah membuat keputusan untuk mengambil kelas seni bela diri," kongsi Nazim ketika ditemui Stailo pada sesi fotografi bersama Elfira Loy di Istana Budaya baru-baru ini.

Mengangkat T.O.P, ahli band popular Korea, Big Bang dan pengacara tempatan berdarah kacukan Iban dan Inggeris, Henry Golding sebagai rujukan dalam berfesyen, Nazim pada dasarnya gemar berpakaian ringkas dan memenuhi keselesaan diri.

"Setiap kali keluar rumah, saya pasti memakai kasut dan tiada alasan untuk menggantikannya dengan selipar atau sandal. Bagi saya, apa yang penting adalah kelihatan terurus dan bersih secara keseluruhan kerana orang mungkin menilai kita daripada apa yang mereka lihat pada luaran.

"Saya juga tidak mengehadkan diri terhadap sesuatu gaya asalkan ia masih mengekalkan imej yang bertepatan dengan personaliti dan tidak terlalu 'mencuba' dalam bereksperimen dengan pakaian," petah butir kata Nazim yang sangat merendah diri dalam setiap tindak-tanduknya.

Tidak tiru K-Pop

Mengulas kecenderungannya terhadap muzik dan gaya K-Pop, riak wajah Nazim berubah bagaikan tahu dia bakal diaju soalan demikian. Dalam nada positif, Nazim memberitahu, tanggapan orang terhadap minatnya pada elemen Korea telah disalahertikan.

Dia bukan sekadar cuba meniru penampilan lelaki Korea, bahkan turut menyerap semangat dari sudut disiplin, idea segar dan kesungguhan yang ditonjolkan penggiat seni negara tersebut.

"Pakai baju warna terang pun orang cakap kita tiru Korea padahal ia langsung tidak kena-mengena. Lelaki Malaysia sebenarnya beruntung kerana boleh menggayakan pakaian berwarna garang sepanjang tahun memandangkan kita tinggal di negara tanpa empat musim," ujar Nazim bersahaja.

Bercerita tentang pengalaman sebagai duta Ellesse, Nazim menyifatkan ia sebagai antara pemangkin impak lonjakan yang diterimanya sepanjang tahun 2012. Secara peribadi, Nazim melihat dirinya sebagai calon duta yang kerdil jika dibandingkan dengan orang lain, memandangkan namanya belum cukup kukuh dalam industri seni.


JAM tangan Ellesse memilih Nazim sebagai wajah baharu produk tersebut.


Namun, gabungan kecemerlangannya melontar ekspresi dalam gambar, skil komunikasi yang boleh dibanggakan dan caranya membawa diri menjadi pemutus jenama itu memilih Nazim. Lebih membanggakan, Nazim merupakan duta Ellesse pertama yang dipilih dari luar Hong Kong.

Ellesse membuka dimensi berbeza kepada Nazim, barangkali ia menjadi permulaan kepada penaklukannya sebagai wajah rasmi produk-produk kecantikan atau jenama pakaian popular.

Begitupun, Nazim enggan gelojoh dalam mengejar kelebihan itu semua. Dia perlu selektif dan memastikan jenama yang diwakilinya bertepatan dengan personaliti dirinya. Jika silap pilih, ia boleh menjejaskan kredibiliti dirinya dan jenama itu sendiri.

Serapan Bohemian H&M

Posted:

Serapan Bohemian H&M

Serapan Bohemian H&M

Oleh ALIF ABU BAKAR


PILIHAN rona putih (off white) dan hitam turut melatari persalinan koleksi terbaharu H&M dengan gabungan jaket berpaten rona kontra.


STAIL Bohemian pada abad ke-21 menjadi percaturan H&M sempena koleksi musim bunga 2013. Seleksi pakaian wanita jenama tersebut difokuskan pada perincian dan potongan moden yang relaks dan sporty.

Penumpuan diberikan pada penciptaan variasi dekorasi baju panas (sweatshirt), dres, legging, skirt berambu dan jaket kulit dengan cetakan timbul. Nilai sporty ketara pada baju labuh berombak dan blazer labuh yang sengaja direka besar berbanding saiz sepatutnya.

Jaket broked menggunakan teknik tampal dan cantum (patchwork) bersama dres sebelah bahu beropol menjadi pertaruhan utama koleksi kali ini.

Rona luntur dan neutral seperti kuning, jingga, kelabu dan hijau melatari kebanyakan item untuk para wanita di H&M. Material pula banyak diolah daripada kapas, linen, kulit, broked, sutera, hem dan denim.

"Saya amat menggemari stail Bohemian yang dibawa H&M kali ini. Ia gaya yang segar dan sporty serta mudah disuaipadan bersama pelbagai jenis pakaian. Paling penting, koleksi baharu ini tidak akan lapuk walaupun selepas musim bunga berakhir," ujar ketua pereka H&M, Ann-Sofie Johansson.

Mengisi almari sang arjuna pada musim bunga akan datang, H&M memilih paduan warna terang dan cetakan penuh keyakinan bagi membuka lembaran baharu dalam koleksi persalinan.

Sut kekal sebagai item utama, menerima perubahan dari segi potongan moden, mainan warna dan tekstur. Busana rasmi lelaki itu didatangkan dalam rona hijau dan putih belak (broken white), sempurna apabila dipadankan bersama baju T boxy bercetak atau kemeja bercorak sekali gus membentuk gaya Bohemian moden secara natural.

Uniform menjadi inspirasi kepada penghasilan majoriti pakaian lelaki. Ia jelas pada pinjaman penataan jerumbai pada bahu (epaulette) dan poket berfungsi. Bayangan era 1950-an pula kelihatan pada jaket besbol, jaket biker manakala seluar slack menjadi trend baharu dalam pemilihan seluar panjang.

Skaf bercetak, kasut inspirasi etnik dan kasut kanvas (espadrille) yang digabungkan dengan topi besbol pula melengkapkan koleksi penuh elemen aktif tersebut.

Hijau, biru, kuning tua (khaki), jingga dan putih kekelabuan (off white) menjadi pilihan koleksi baharu itu. Ia dibarisi fabrik ringkas seperti linen, campuran linen, dan kapas.

Koleksi musim bunga 2013 H&M tersebut akan mula menemui orang ramai bermula bulan Januari depan secara berperingkat.

Pengumuman waktu 45 darjah

Posted:

Pengumuman waktu 45 darjah

Pengumuman waktu 45 darjah


VARIASI warna ceria jam tangan Romago dengan contoh paparan antaramuka pada waktu rehat dan juga aktif.


GABUNGAN teknologi dan fungsi menjadi keutamaan kepada jam tangan yang berasal dari Switzerland, Romago dibawa khas ke Malaysia oleh pengedar tunggalnya, Crest Universe Sdn. Bhd.

Ia diperkuatkan dengan teknologi siri Superlenggera hasil ciptaan pereka Itali, Falice Bianchi Anderloni. Kepakaran itu menampilkan fleksibiliti pembuatan dan rekaan yang moden dan terkini. Melalui teknologi berkenaan, jam tangan Romago lebih ringan dengan fungsi unik 45 darjah cahaya lampu automatik.

Jam tangan ini dicipta secara khusus untuk mengenal pasti pergerakan aktif secara automatik. Dengan mekanisme sensor bina dalam, antaramuka jam yang kelihatan seumpama refleksi cermin akan bertukar lalu menunjukkan paparan waktu. Itu terjadi setiap kali pemakainya memandang jam tersebut yang disendengkan pada sudut 45 darjah di pergelangan tangan.

Diperbuat daripada besi aluminium gred tinggi, kaca pada bahagian atas adalah lutsinar merangkumi antirefleksi dan kalis silau. Ia turut dilengkapi fungsi-fungsi yang menjadi signatur Romago seperti 10 ATM. Itu membolehkannya dipakai ketika berada dalam air, pada kedalaman sejauh 10 atmosfera atau 100 meter di bawah laut.

Tidak hanya terhad pada golongan lelaki, Romago turut cantik dipakai oleh kaum wanita yang inginkan gaya yang menawan di pergelangan tangan mereka. Rekaan yang mengagumkan ini membuatkan mendapat tempahan awal daripada penggemarnya di seluruh dunia.

Pengarah Urusan Crest Universe Sdn. Bhd., Ng Kok Wai berkata, jam tangan Romago menawarkan rekaan yang bergaya dan menarik. Ia menonjolkan keyakinan si pemakai dengan reka bentuk yang tiada tandingan.

"Jenama Romago masih lagi baharu dalam kalangan pencinta jam tangan tempatan dan kami amat berbesar membawa sesuatu yang baharu kepada mereka," ujarnya dalam sebuah kenyataan media.

Didatangkan dalam warna-warna yang ceria, jam tangan Romago kelihatan menarik kala menggayakannya dengan persalinan harian. Ia boleh didapati di 20 gedung jam tangan terpilih sekitar Lembah Klang pada harga antara RM280 hingga RM1,900.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Muslihat Johor DT

Posted:

Muslihat Johor DT

Muslihat Johor DT

FANDI (dua dari kanan) memberi taklimat kepada barisan pemainnya menjelang aksi pembuka tirai menentang Pahang malam ini.


PASUKAN tumpuan, Johor Darul Takzim (Johor DT) tidak akan menurunkan barisan terbaiknya pada perlawanan pertama Liga Super menentang Pahang di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam ini.

Jurulatihnya, Fandi Ahmad berkata, belum tiba masanya untuk beliau menurunkan barisan terbaik meskipun memiliki paling ramai pemain berstatus bintang.

Jelas Fandi, tindakannya itu bukan kerana memandang rendah pasukan lawan tetapi beliau mempunyai strategi tertentu.

"Kami perlu 'simpan' barisan terbaik kami. Ini semua saya pandang dari sudut taktikal, bukan kerana kami ingin memperkecil pasukan Pahang," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Meskipun tanpa barisan terbaik, Fandi tetap memberi amaran bahawa Harimau Selatan mempunyai satu misi iaitu untuk meraih kemenangan, sekali gus membawa pulang tiga mata penuh.

Katanya, Johor Darul Takzim kini mempunyai semangat berpasukan yang lebih baik berbanding ketika tewas kepada pasukan Johor pada perlawanan akhir kejohanan jemputan empat penjuru Piala Tunku Mahkota Johor, 28 Disember lalu.

Begitupun Fandi mengakui, pasukannya pasti berdepan saingan sengit kerana yakin pasukan lawan akan memberikan komitmen yang lebih apabila bertemu Johor Darul Takzim.

"Dengan dibarisi pemain-pemain ternama, sudah tentu semua pasukan akan berusaha bermati-matian untuk menewaskan kami.

"Oleh itu, saya sering menasihati pemain-pemain saya agar sentiasa berhati-hati dan malam esok (hari ini) saya ingin mereka mencipta seberapa banyak peluang untuk menjaringkan gol," katanya.

Johor Darul Takzim atau dahulunya dikenali sebagai Johor FC mula mencuri tumpuan apabila menandatangani kontrak bersama barisan pemain-pemain handalan seperti Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Safiq Rahim, pasangan kembar, Aidil Zafuan dan Mohamad Zaquan Adha Abd. Razak serta Mohamad Azmi Muslim.

Johor Darul Takzim juga berjaya mengikat dua pemain import, Daniel Gonzales Guiza yang juga bekas penjaring terbanyak La Liga serta pemain Serie A, Simone Del Nero.

Del Nero dan bekas pemain Sabah, K. Thanaraj bagaimanapun tidak akan diturunkan malam ini kerana masih cedera.

Kelantan mahu tebus kecewa

Posted:

Kelantan mahu tebus kecewa

Kelantan mahu tebus kecewa

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


KEITA Mandjou (kiri) masih belum memperlihatkan sengatnya mengemudi jentera serangan Kelantan.


SELEPAS memulakan kempen 2013 dengan agak hambar selepas tewas kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam saingan merebut Piala Sumbangsih, Sabtu lalu, Kelantan nekad mahu mencari kemenangan pertama musim ini apabila dijadualkan berdepan PKNS FC di Kota Bharu malam esok.

Ketua pasukan Kelantan, Badri Radzi memberitahu, dia dan rakan-rakan tidak mempunyai pilihan kecuali mendapatkan tiga mata penuh pada aksi di gelanggang sendiri untuk mendapatkan momentum selain menebus kekecewaan peminat.

Menurutnya, kekalahan kepada ATM tidak memberikan kesan dan melunturkan semangat para pemain dan menganggapnya sebagai nasib tidak menyebelahi The Red Warriors biarpun banyak peluang dicipta, namun gagal diterjemahkan dengan jaringan.

"Kita cukup serius dan bersedia untuk turun menentang PKNS malam Rabu ini. Saya cukup optimis kita mampu untuk memenangi perlawanan tersebut dan perlu mempertahankan rekod tanpa kalah di Stadium Sultan Muhammad IV sejak tahun lalu.

"Bagaimanapun, menentang PKNS bukan tugas mudah. Mereka memiliki pemain berbakat, malah musim lalu kita hanya mencatat keputusan seri di sini (Kota Bharu). Saya fikir kita perlu mendapatkan kemenangan dalam perlawanan pertama ini sebagai suntikan semangat," katanya ketika dihubungi semalam.

Tambahnya, PKNS berjaya mendapat khidmat bintang import Sime Darby musim lalu, Patrick Ronaldinho selain diperkuat seorang lagi pemain import, Helmi Loiseaif yang perlu dirantai pergerakan kerana kedua-dua mereka mampu memusnahkan impian pasukan.

Dalam pada itu, jeneral padang The Red Warriors itu berharap penggempur import mereka dari Guinea, Keita Mandjou mampu menemui sentuhan untuk menajamkan lagi jentera hadapan pasukannya dan menggunakan peluang yang dimiliki untuk menjaringkan gol.

Dia mengakui bahawa Kelantan kini berdepan sedikit masalah di posisi penyerang, namun percaya ia bukan suatu masalah yang besar dan mampu diatasi dalam sedikit masa lagi selepas para pemain mula merasai kehangatan cabaran Liga Super musim ini.

"Keita (Mandjou) seorang penyerang yang bagus tetapi penyudahnya belum begitu sempurna dan dia juga belum berada pada tahap terbaik.

"Sekiranya dia menggunakan peluang yang ada, saya fikir keputusan saingan Piala Sumbangsih mungkin berbeza dan kita mampu menjaringkan lebih banyak gol.

"Jadi, saya berharap dia mampu membuktikan sesuatu pada perlawanan pertama di Kota Bharu. Kita juga kembali mendapatkan khidmat Khairul Fahmi Che Mat di posisi penjaga gol manakala benteng pertahanan kita juga sudah semakin baik," ujarnya.

Sementara itu, Badri berpandangan bahawa Kelantan lebih sesuai beraksi dengan formasi 4-4-2 berbanding formasi 4-3-3 yang digunakan semasa tewas menentang ATM, Sabtu lalu dengan menggunakan khidmat Keita Mandjou sebagai penyerang tunggal.

Penyu sedia gempur Felda

Posted:

Penyu sedia gempur Felda

Penyu sedia gempur Felda

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


SKUAD Terengganu sudah bersedia untuk menghadapi apa juga bentuk ancaman yang bakal dilancarkan oleh Felda United pada aksi pembuka tirai kempen Liga Super hari ini.


SKUAD Terengganu akan menjadikan perlawanan pembuka tirai Liga Super petang ini di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu sebagai medan merobek gawang pasukan berstatus kelab Felda United.

Dengan kehadiran bekas 'ayam tambatan' Negeri Sembilan, Jean- Emmanuel Effa Owona, skuad kendalian E. Elavarasan dijangka tidak akan memberi peluang kepada benteng pertahanan Felda United untuk meraih mata berharga di laman sendiri.

Menurut Elavarasan, Terengganu telah membawa masuk penyerang berbisa dari Cameroon, Effa Owona dalam memantapkan lagi jentera serangan mengharungi musim baharu ini.

"Dalam perlawanan pembukaan ini, kita akan mencari peluang menjaringkan seberapa banyak gol yang boleh bagi memburu tiga mata penuh, sekali gus dapat meletakkan skuad dalam kedudukan selesa pada awal saingan Liga Super.

"Trio serangan Terengganu yang diketuai Effa Owona dibantu penyerang berpengalaman Abdul Manaf Mamat dan Mohd Asha'ri Samsuddin kini sudah mula memperlihatkan keserasian," ujarnya.

Elavarasan menambah, jika mampu meraih tiga mata pada aksi pembukaan ini, ia akan menjadi pencetus semangat buat semua pemain mengharungi saingan Liga Super sepanjang musim ini.

Dalam pada itu, beliau memberitahu bahawa prestasi dan disiplin anak-anak buahnya dilihat telah meningkat serta menunjukkan persefahaman yang baik sepanjang aksi pramusim baru-baru ini.

"Dalam beberapa siri perlawanan persahabatan sebelum ini, para pemain telah menunjukkan persefahaman dan komitmen yang tinggi dan situasi tersebut akan membantu mereka menampilkan aksi terbaik," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Perimau buat laporan polis akaun FB hina Islam

Posted:

Perimau buat laporan polis akaun FB hina Islam

Perimau buat laporan polis akaun FB hina Islam

07/01/2013 4:09pm

JOHOR BAHRU — Persatuan Pemuda Puteri Malaya Bersatu (Perimau) hari ini membuat laporan polis menggesa pihak berkuasa bertindak terhadap pemilik sebuah akaun Facebook yang didakwa menghina agama Islam.

Presidennya, Mohd. Ridhwan Othman berkata, laporan dibuat di Balai Polis Tampoi, di sini bagi membolehkan polis dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyiasat pemilik akaun itu yang menggunakan mana Adlin binti Abd Jalil.

"Kami dapati Facebook yang menghina Rukun Iman dan aktif sejak bulan Mac lalu mendapat sokongan (like) daripada ramai yang menggunakan nama Islam dan Melayu.

"Kita bimbang tindakan ini seakan mengajak umat Islam memusuhi agama sendiri dan boleh mencetuskan perpecahan dalam Islam," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan.

Mohd. Ridhwan mendakwa kenyataan yang dikeluarkan menerusi akaun itu juga tidak rasional dan seakan-akan sengaja mahu mencetuskan perbalahan agama di negara ini.

"Kita terpanggil kerana sebelum ini tidak ada pihak yang membuat laporan berhubung tindakan pemilik akaun ini," katanya. — BERNAMA

Rokok bernilai lebih RM1j dirampas PGA

Posted:

Rokok bernilai lebih RM1j dirampas PGA

Rokok bernilai lebih RM1j dirampas PGA

07/01/2013 3:48pmPegawai Turus Risik/Gerakan Briged Utara, Deputi Supritendan, Mohd. Saleh (tengah) menunjukan rokok seludup bernilai lebih RM1 juta yang dirampas di pinggir hutan di kawasan Kompleks Bebas Cukai, Bukit Kayu Hitam. - UTUSAN/AHMAD SYAHIR KASSIM


BUKIT KAYU HITAM — Pasukan Gerakan Am (PGA) merampas 186 kotak besar berisi rokok jenama John Black bernilai lebih RM1 juta termasuk cukai di pinggir hutan berhampiran kawasan Kompleks Bebas Cukai di sini, Sabtu lalu.

Pegawai Turus Risik/Gerakan Briged Utara, Deputi Supritendan, Mohd. Saleh Mohd. Hussain berkata, rokok itu yang dipercayai diseludup dari negara jiran ditemui pada kira-kira pukul 5 petang ketika pasukan membuat rondaan di kawasan tersebut.

"Hasil pemeriksaan kita menemui 186 kotak besar dengan setiap kotak berisi 50 karton rokok bernilai RM665,000 dan nilai cukai RM418,000. Kotak-kotak rokok tersebut ditutup dengan kain kanvas di hutan tersebut," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, pasukan itu telah menunggu di kawasan tersebut sehingga pukul 8 malam tetapi tiada sesiapa yang datang mengambil rokok-rokok tersebut.

"Semua rokok tersebut dibawa ke Markas Taktikal PGA di sini untuk pemeriksaan. Ini adalah rampasan besar yang kita lakukan untuk tahun ini," katanya.

Beliau berkata, pihaknya percaya rokok-rokok itu akan dibawa ke serata tempat termasuk ke ibu negara untuk peniaga pasar malam dan peruncit di kawasan kampung. — BERNAMA

Fitnah: Felda saman Presiden Anak

Posted:

Fitnah: Felda saman Presiden Anak

Fitnah: Felda saman Presiden Anak

07/01/2013 3:13pm

KUALA LUMPUR — Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) hari ini memfailkan saman fitnah terhadap Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dan lima lagi berhubung kenyataan penjualan minyak sawit mentah ke Israel.

Felda memfailkan writ saman itu menerusi Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Felda (plaintif) menamakan Mazlan dan Mustafa sebagai defendan pertama dan kedua manakala Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman, Pengarang Harakah, Taufek Yahya, penulis artikel, Mohd. Arif Atan, pencetak Harakah, Angkatan Edaran Ent Sdn. Bhd. serta Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Saifuddin Nasution Ismail, masing-masing sebagai defendan ketiga hingga ketujuh.

Menerusi pernyataan tuntutan, Felda mendakwa bahawa Mazlan telah memuat naik kata-kata fitnah di laman sosial facebook miliknya pada 19 November tahun lepas dan empat hari selepas itu (23 November 2012), Mazlan mengeluarkan kata-kata fitnah dalam satu perhimpunan yang dilakukan di hadapan pejabat Felda.

Dakwanya, kenyataan fitnah yang dikeluarkan Mazlan telah diterbitkan semula oleh defendan kedua hingga keenam menerusi beberapa artikel di akhbar Harakah pada 26 sehingga 29 November tahun lepas.

Felda mendakwa kenyataan fitnah itu telah menjejaskan reputasi Felda dan mendakwa kesemua defendan sengaja berbuat demikian untuk menghancurkan kepercayaan dan keyakinan rakyat demi meneruskan agenda tersendiri dan kepentingan peribadi.

Felda menuntut gantirugi am, khas, teruk, teladan, faedah dan kos ke atas semua defendan.

Felda juga menuntut satu arahan injunksi untuk menahan Mazlan dan ejen-ejennya berbicara atau menerbitkan kata-kata fitnah tersebut di Internet atau media cetak.

Selain itu Felda turut menuntut supaya Mazlan menerbitkan permohonan maaf secara bertulis di akhbar dan majalah. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bashar muncul beri ucapan

Posted:

Bashar muncul beri ucapan

Bashar muncul beri ucapan

BASHAR (dalam bulatan) berucap di Pusat Kebudayaan dan Kesenian Dar Al-Assad, Damsyik semalam. - AP


DAMSYIK - Presiden Syria, Bashar Al-Assad berkata, negaranya belum menemui 'rakan sekutu' bagi menyelesaikan krisis politik di negara ini yang telah berlanjutan selama 21 bulan.

Beliau berkata demikian pada ucapan pertamanya dalam tempoh tujuh bulan di hadapan sejumlah orang di sini semalam.

"Hanya kerana kita tidak menemui sekutu, ia tidak bermakna kita tidak berminat berhubung penyelesaian politik," kata beliau ketika berucap di Pusat Kebudayaan dan Kesenian Dar Al-Assad.

Katanya, konflik yang berlaku bukan melibatkan pemerintah dan pembangkang tetapi antara negara dengan pihak musuh.

"Satu perkara yang pasti adalah orang-orang yang kita hadapi hari ini merupakan mereka yang membawa ideologi Al-Qaeda," kata Bashar.

"Terdapat mereka yang ingin memecah-belahkan negara ini dan melemahkannya.

"Bagaimanapun, Syria terlalu kuat dan akan kekal berdaulat. Itu yang membuatkan pihak Barat berasa susah hati."

Penentangan terhadap pentadbiran Bashar mula tercetus pada Mac 2011.

Sejak itu, lebih 43,000 nyawa terkorban dan kebanyakannya merupakan orang awam.

Terdapat juga perangkaan yang menyatakan 60,000 orang telah terbunuh di Syria.

Kebangkitan penduduk yang berjuang dalam pertempuran menentang tentera Bashar berlaku kerana mereka marah dengan kepimpinannya.

Bashar dilihat gagal membawa pembaharuan pentadbiran terutamanya seperti isu-isu kebebasan bersuara.

Pertempuran tersebut berlaku selepas kebangkitan penduduk menuntut demokrasi berlaku di Tunisia, Libya dan Mesir. - Agensi

Tiga maut depot minyak terbakar

Posted:

Tiga maut depot minyak terbakar

Tiga maut depot minyak terbakar


BEBERAPA anggota bomba menyaksikan kebakaran yang berlaku di depot minyak milik Perbadanan Minyak India di Hazira semalam.


NEW DELHI - Sekurang-kurangnya tiga orang dilaporkan maut dalam satu kebakaran yang berlaku di sebuah depot minyak di Hazira, Gujarat semalam, kata polis.

Kira-kira 100 anggota bomba cuba memadamkan api yang bermula di dalam tangki simpanan petrol di depot milik Perbadanan Minyak India di daerah Surat pada petang Sabtu lalu.

"Setakat ini, tiga mayat tidak dikenali kemungkinan pekerja kontrak ditemui berhampiran tangki tersebut," kata ketua polis tempatan, SM Patel ketika dihubungi.

"Api berjaya dikawal daripada merebak ke lapan lagi tangki yang mengandungi simpanan petrol dan diesel," katanya.

Punca kebakaran belum diketahui.

Kebakaran itu masih lagi berlaku pada malam semalam dengan anggota-anggota bomba berusaha untuk memadamkan api yang marak.

Ia merupakan kejadian kebakaran kedua sejak tahun 2009 yang sebelum ini mengorbankan 12 nyawa. - Agensi

Pertandingan memancing di sungai beku

Posted:

Pertandingan memancing di sungai beku

Pertandingan memancing di sungai beku


RIBUAN orang menyertai pertandingan memancing di sebatang sungai yang beku di Hwacheon semalam.


SEOUL - Ribuan pemancing termasuk wanita memancing di sebatang sungai yang beku di Hwacheon, 120 kilometer ke timur laut Seoul, Korea Selatan semalam.

Para pemancing itu menebuk lubang pada permukaan sungai tersebut yang beku untuk menangkap ikan.

Mereka merupakan antara peserta yang menyertai pertandingan memancing ketika musim sejuk.

Ia merupakan antara acara yang diadakan sempena sambutan festival ais. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Syafie kembali mengorak langkah

Posted:

Syafie kembali mengorak langkah

Syafie kembali mengorak langkah

2012 bagi anak muda ini merupakan tahun bertuah. Ia tahun yang memberikan cabaran berganda. Ia juga tahun yang melakar sejarah pembabitan terbanyak naskhah lakonannya - sebuah filem, 15 telefilem dan empat buah drama.

Tidak cepat mendabik dada, tutur anak muda berusia 21 tahun itu, usaha kerasnya baru bermula selepas berdiam diri seketika memberi fokus terhadap pelajaran yang menjadi keutamaan ibu tersayang, Noorsiah Ahmad, 47.

Kata Mohd. Syafie Naswip atau mesra disapa Ayie, dia memilih haluan berbeza berbanding pelakon lain. Dia lebih selesa untuk tidak terlalu menonjol dan akur dirinya sebagai seorang 'pekerja seni'.

"Apabila usia pembabitan dalam industri lakonan bertambah, penonton akan menjangkakan pembaharuan daripada saya. Mereka pasti mahukan kelainan yang belum pernah saya tampilkan sebelum ini.

"Namun saya akui diri ini bukan seorang pelakon yang suka menonjol ke depan, saya rasa takut dan seperti terikat. Lebih baik saya bekerja dan meningkatkan produktiviti atau kualiti lakonan saya," hurainya mengenai prinsip kariernya memasuki fasa baharu tahun 2013.

Hujah yang dilemparkan dari bibir anak muda berjiwa besar itu menangkap deria dengar beberapa pelakon lain iaitu Idzham Ismail, Syazwan Zulkifli, Mohd. Khairul Kamal dan Megat Fazril Faiz.

Mereka yang turut membintangi filem Juvana bersama Ayie ketika itu sedang bersiap untuk turut serta dalam sesi fotografi bersama Kosmo! di Studio Utusan Melayu, Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur, minggu lalu.

Tambah Ayie, liku-liku yang dilalui sejak bergelar bintang kanak-kanak dari tahun 2007 mengajar dirinya untuk belajar menjadi selektif pada masa hadapan.

Melihat medan seni juga satu perjuangan mencari rezeki selain mempertaruhkan bakat yang ada.

"Tiada pilihan jika seseorang pelakon mendapat skrip atau jalan cerita yang lemah kerana di situ timbul keputusan berbelah bahagi, demi rezeki peluang yang datang harus disambar.

"Untuk memperoleh watak yang hebat sememangnya menuntut pengorbanan masa," getus bintang filem Mukhsin dan Talentime itu.

Mahu dewasa


FIGURA yang pernah mencipta nama dalam industri perfileman tempatan sejak zaman kanak-kanaknya lagi ini mengakui dirinya cukup teruja kerana diberi peluang untuk turut membintangi filem Juvana.


Ayie menyasarkan tahun ini untuk menyambung pelajaran dalam bidang yang diminatinya iaitu lakonan dan pengarahan.

"Saya mahu belajar dan berkembang. Buat masa sekarang masih belum difikirkan universiti yang menjadi pilihan, tetapi insya-Allah jika tiada halangan jurusan pengarahan dan lakonan saya pilih," ujarnya.

Membuka tahun 2013, aktor muda itu bakal tampil menerusi beberapa naskhah 'air mata' antaranya, drama enam episod arahan Keoi Amri berjudul 1 Bulan 3 Bintang dan sebuah telefilem bersama dramatis Wan Maimunah, Ku Sujud di Kakimu.

Bersyukur kerana tawaran yang datang kepadanya tidak putus-putus, ujar Ayie dia tidak merancang perjalanan seninya tahun ini. Langkahnya dibiarkan mengikut aliran natural dan meneroka pengalaman baharu.

"Selama ini saya belum pernah diberikan watak-watak pelik untuk naskhah sains fiksyen, teringin juga jika satu masa nanti membawakan watak seperti makhluk Gollum dalam siri filem Lords Of The Rings," ujarnya berseloroh.

Budak jahat

Filem Juvana yang diadaptasi daripada drama dengan judul yang sama, sudah pasti menjanjikan suatu naskhah lakonan yang hebat buat pemenang trofi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia ke-22 itu.

Biarpun bukan watak utama, kata Ayie, lakonannya dalam filem itu banyak mendapat tunjuk ajar daripada pengarah dan pelakon lain memandangkan dia tidak berkesempatan menonton drama bersiri itu sebelum ini.

"Saya hanya pelakon sampingan yang akan menjadi orang kanan Lan Todak (lakonan Sharnaaz Ahmad). Menariknya mengenai filem ini, saya tidak melalui proses latihan sebelum penggambaran walaupun skrip dapat awal.

"Namun saya berpegang pada prinsip, setiap orang berperanan memegang apa jua watak dan terpulang pada individu itu untuk mencorakkannya," katanya yang pernah membawakan watak jahat dalam filem Nur Kasih The Movie (2011).

Merupakan kesinambungan versi dramanya, kisah yang ditampilkan filem ini memaparkan tentang Botak, Apek, Ayam, Kicap, Panjang dan Daim setelah sekolah juvana yang dihuni mereka iaitu Sekolah Wira Bakti ditutup.

Daim yang telah dibebaskan cuba memulakan kehidupan baharu dan menyambung persekolahannya namun, sejarah hitam hidupnya tidak memberikan laluan mudah untuk membina hidup yang lebih bermakna.

Botak, Apek, Ayam, Kicap, Gaban dan Panjang telah dipindahkan ke sebuah sekolah juvana lain untuk meneruskan tempoh hukuman mereka. Di sekolah itu Botak mulai akrab dengan Apek dan yang lain namun mereka menjadi sasaran Lan Todak iaitu ketua samseng sekolah itu hingga mencabar semangat setia kawan antara mereka.

Turut membintangi filem itu, Zahiril Adzim, Johan Ariff, Syazwan Zulkifly, Sharnaaz Ahmad, Adlin Aman Ramli, Adam Shah, Idzham Ismail, Khairul Mohamed, Shera Aiyob, Megat Farzeril dan Sara Ali.

Hujan berehat panjang

Posted:

Hujan berehat panjang

Hujan berehat panjang

Oleh HARYATI KARIM


HUJAN kurang membuat persembahan pentas bermula sejak bulan Ramadan tahun lalu.


BAND Hujan yang dianggotai oleh Noh Salleh (vokalis), Mohammad Hezry atau AG (gitaris), Hang Dimas (keyboard) dan Azham Ahmad Ambobzeela atau Am (dram) telah melahirkan empat buah album studio iaitu Hujan, Mencari Konklusi, Lonely Soldier Boy dan Sang Enemy.

Itu produk Hujan sepanjang penglibatan mereka dalam industri muzik yang bermula sejak tahun 2006.

Di sebalik populariti lagu-lagu Hujan yang sering diputarkan di corong-corong radio, kelibat mereka di pentas persembahan pentas bagaimanapun semakin jarang dilihat.

Akui Noh, Hujan kurang membuat persembahan pentas sejak bulan Ramadan tahun lalu.

Adakah Hujan sudah tidak laris dalam kalangan penganjur konsert atau mereka meletakkan harga yang terlalu tinggi sehingga kurang mendapat tawaran persembahan pentas?

Noh yang ditemui pada acara Femes Baazar di Rasta, Damansara, Kuala Lumpur baru-baru ini menjelaskan situasi yang sebenar.

Ikuti temu bual Kosmo! bersamanya.

Kosmo!: Kenapakah Hujan semakin menyepi sejak kebelakangan ini?

NOH: Sebenarnya saya pun tidak tahu kenapa. Sejujurnya kami telah kurang mengambil tawaran persembahan pentas sejak bulan Ramadan tahun lalu. Mungkin kami terlalu penat selepas menyertai program Versus yang berlangsung dari Mac sehingga Jun tahun lepas. Selepas Versus, kami masing-masing membawa haluan sendiri. Jadi, kami kurang membuat persembahan pentas atas pilihan kami sendiri, bukannya sebab letak harga tinggi.

Membawa haluan masing-masing? Adakah ini bermakna kalian sudah berpecah?

Menghilangkan diri seketika bukan bermakna Hujan sudah berpecah. Boleh dikatakan kami menghilang untuk melepaskan tekanan sebagai persediaan melangkah ke tahun 2013. Baru-baru ini, Hujan telah muncul membuat persembahan untuk Konsert Ambang Merdeka 2013 di Putrajaya. Itu merupakan penampilan pertama kami selepas berehat selama beberapa bulan.

Bagaimanakah pula dengan penerimaan peminat selepas Hujan berehat panjang?

Peminat kami yang digelar Rainger sangat memahami dan saya begitu bersyukur ada peminat seperti mereka yang dianggap seperti teman dan keluarga. Hujan dan peminat mempunyai hubungan yang sangat rapat, mereka juga banyak membantu dalam kelangsungan kerjaya Hujan. Tanpa mereka siapalah kami. Hilang seketika tidak membuatkan peminat Hujan lari kerana kami percayakan mereka.

Apakah resipi Hujan untuk kekal bertahan selama enam tahun sebagai sebuah band?

Sejak enam tahun band ini ditubuhkan, kami hanya mengamalkan konsep percaya satu sama lain. Jika ada seorang ahli menghilangkan diri buat seketika, itu bermakna dia mempunyai urusan penting yang harus dilaksanakan. Kami bertahan selagi kepercayaan itu ada pada diri masing-masing. Situasi sekarang tidak seperti sebelum ini ketika band Hujan mula-mula ditubuhkan yang mana semua perkara dilakukan secara bersama. Sekarang ini, masing-masing terikat dengan komitmen lain dan hanya bertemu apabila ada urusan seperti persembahan pentas dan rakaman album. Mahu tidak mahu, kami semua harus terima perubahan itu.

Adakah selepas ini Hujan akan kembali sibuk atau berehat panjang?

2013 merupakan tahun yang sangat sibuk untuk Hujan. Kami akan menyertai Festival Midem yang akan berlangsung di Cannes, Perancis pada 26 hingga 28 Januari ini. Selepas itu kami akan sibuk pula dengan konsert jelajah seluruh negara pada Februari depan. Jika tidak ada aral melintang, Hujan mungkin mengadakan konsert jelajah di Indonesia dan Filipina.

Bagaimanakah pula dengan penerimaan album terbaharu Hujan, Sang Enemy?

Alhamdulillah. Apa yang mengejutkan, album itu mencatat jualan yang agak tinggi. Walaupun album itu merupakan album 'syok sendiri' kerana saya banyak bereksperimen (ketawa) dan lebih keras muziknya berbanding album Hujan yang lain tetapi nampaknya ia diminati ramai. Selera orang lain sukar untuk diramal, tetapi ketika merakamkan album ini, tujuan saya hanya satu iaitu untuk memuaskan hati saya sendiri (ketawa).

Boleh ceritakan tentang kehidupan perkahwinan dengan Mizz Nina?

Apa yang boleh saya katakan, saya amat bersyukur memiliki isteri yang amat memahami kerjaya saya kerana dia juga berada dalam bidang yang sama. Walaupun kami sering tampil bersama pada acara-acara hiburan, namun hakikat sebenarnya, jadual harian kami sangat padat. Jika ada masa terluang, kami terus sahaja pergi bercuti tanpa berfikir

panjang.

Polis berkejar ke kediaman Pitt-Jolie

Posted:

Polis berkejar ke kediaman Pitt-Jolie

Polis berkejar ke kediaman Pitt-Jolie


BRAD dan Angelina bersama enam anak mereka. Pasangan popular ini dilaporkan sudah berkahwin secara rahsia pada 25 Disember lalu.


BAGAIKAN sebuah penggambaran filem aksi, pihak polis dengan menaiki kereta peronda dan helikopter telah berkejar ke kediaman mewah pasangan pelakon Angelina Jolie dan Brad Pitt yang terletak di Hollywood Hills pada Jumaat, 4 Januari lalu.

Ia berikutan sistem penggera keselamatan yang menghubungkan kediaman tersebut terus kepada polis telah berbunyi.

Menurut laman gosip, TMZ, polis yang tiba di lokasi kejadian bagaimanapun mendapati butang panik sistem penggera tersebut telah ditekan secara tidak sengaja oleh seorang daripada enam anak pasangan popular itu.

"Pihak polis terus berkejar ke kediaman mewah Brad Pitt dan Angelina Jolie di Hollywood Hills apabila sistem penggera keselamatan rumah tersebut berbunyi.

"Namun sebaik tiba di sana, mereka diberitahu oleh pengasuh anak-anak selebriti popular itu bahawa seorang daripada kanak-kanak itu secara tidak sengaja telah menekan butang panik sistem penggera tersebut," ujar sumber itu lagi.

Pitt dan Jolie yang dilaporkan sudah berkahwin secara rahsia di Island of Turk and Caicos yang terletak berhampiran Bahamas pada Hari Krismas, 25 Disember tahun lepas - tiada di tempat kejadian.

Enam anak pasangan tersebut terdiri daripada Maddox, 11, Pax dan Zahara - masing-masing tujuh tahun, Shiloh enam tahun dan kembar yang kini berusia empat tahun, Knox dan Vivienne.

Pada upacara perkahwinan mereka itu, 12 orang pengasuh telah diberikan tanggungjawab untuk menjaga keenam-enam anak Pitt dan Jolie itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved