Sabtu, 26 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Obama sambung legasi Johnson

Posted:

Obama sambung legasi Johnson

Obama sambung legasi Johnson

NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

OBAMA dilihat sebagai pemimpin AS yang berjaya memulihkan imej negara itu di mata dunia.


"IBU, Aiman rindu ibu, Aiman nak balik Malaysia. Keadaan di sini lain sangat dengan di negara kita." Itu antara dialog yang dilakonkan Aiman Ahmad Marzio, 18, dalam filem pendek berjudul Hello From Malaysia yang ditayangkan sempena Festival Filem Pelajar White House 2014 di Amerika Syarikat (AS) pada 28 Februari lalu.

Video berdurasi tiga minit yang diarahkan rakannya, Kira Bursky itu menewaskan lebih 3,000 penyertaan untuk menjadi salah satu daripada 16 buah filem pendek yang dipilih bagi tontonan Presiden Barack Obama.

Bertemakan peranan teknologi dalam pembelajaran di sekolah, ia mengisahkan tentang seorang pelajar dari Malaysia yang mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baharunya di AS.

Bagaimanapun, kesulitan Aiman difahami salah seorang pelajar tempatan, Maddy Boveri. Dia kemudiannya menjadikan internet sebagai medium untuk cuba mempelajari bahasa dan budaya masyarakat Malaysia.

Malah gadis mat saleh itu turut belajar makan menggunakan tangan supaya Aiman tidak berasa dirinya dipinggirkan.

Ternyata pendekatan ringkas dan padat berkenaan melayakkan filem pendek itu dipilih sekali gus memberi laluan kepada Aiman serta rakan-rakannya untuk bertemu dengan Presiden AS itu.

Anak pasangan Dr. Ahmad Marzio Mohd. Yusof dan Nurima Ibrahim itu berpeluang meninjau keadaan dalam beberapa ruang di White House termasuk perpustakaan dan bilik di Sayap Timur.

Dia juga berkesempatan bertemu Obama di Dewan Makan Negara yang terletak di kediaman rasmi Presiden AS ke-44 itu.


Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah (kiri) berkenan mengiringi Obama (kanan) selepas sambutan rasmi Presiden AS itu di Dataran Parlimen semalam.


Adikuasa

Bekas pelajar Kolej Perempuan Antarabangsa Cempaka (CILC) itu mengakui mengagumi Obama kerana sifat kepimpinan dan karakter yang dimiliki beliau.

"Saya begitu menghormatinya. Apabila dia datang berjumpa kami, langsung tiada sifat kepura-puraan dalam dirinya. Beliau juga begitu terbuka dan memberikan perhatian kepada kami," katanya.

Kredibiliti Obama sebagai pemimpin tidak perlu dipertikaikan lagi.

Lihat sahaja bagaimana lelaki yang dahulunya dianggap mentah dalam bidang politik itu mengalahkan calon Parti Republikan, John McCain dengan jumlah 349 undi untuk badan perwakilan pemilih berbanding 157 undi dalam Pilihan Raya Presiden AS pada tahun 2008.

Beliau juga mencipta sejarah apabila menjadi presiden kulit hitam pertama yang menduduki jawatan berkenaan selain menjadi calon Parti Demokrat pertama mendapat undi popular 52 peratus berbanding McCain yang memperoleh 47 peratus.

Obama atau nama sebenarnya Barack Hussein Obama Jr. turut mempertahankan jawatan itu apabila memenangi pilihan raya penggal kedua pada tahun 2012 dengan mengalahkan calon Parti Republikan, Mitt Romney.

Menjadi adikuasa baharu negara paling berpengaruh di dunia itu, Obama berjaya merobohkan sentimen perkauman yang begitu menebal dalam kalangan masyarakat AS.

Malah, ahli politik lulusan Universiti Harvard itu turut dilihat sebagai pemimpin yang berjaya memulih serta meningkatkan imej AS di mata negara-negara luar khususnya negara Islam.

Tinjauan Ipsos yang dijalankan pada tahun Mac 2009 ke atas 7,000 orang di Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Kuwait, Lebanon, Mesir dan Jordan mendapati, purata 48 peratus daripada individu terlibat menyatakan pandangan positif terhadap Obama, manakala sebanyak 33 peratus menunjukkan pandangan yang sama terhadap AS.

"Apa-apa strategi pun untuk menarik dunia Islam ialah meletakkan Obama sebagai penyampai dan beliau akan ke sana untuk bercakap dengan mereka.

"Ia juga memperlihatkan kesan positif terhadap Obama dan beliau nyata sekali menyumbang kepada peningkatan kredibiliti AS di seluruh dunia," kata Clifford Young daripada Hal Ehwal Umum Ipsos Global.


AIMAN (berkebaya hijau) berpeluang bertemu Obama selepas filem pendek lakonannya sempena Festival Filem Pelajar White House 2014 pada 28 Februari lalu dipilih untuk ditayangkan di White House.


Penghormatan

Semalam, Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia Subang menjadi saksi apabila menerima kunjungan Obama buat pertama kalinya selepas lawatan sulung Presiden Lyndon B. Johnson ke negara ini 48 tahun lalu, iaitu pada tahun 1966.

Dalam kunjungan hampir setengah abad lalu itu, Presiden Johnson melawat tanah rancangan Felda di Labu Jaya, Seremban, Negeri Sembilan.

Nama perkampungan itu kemudiannya ditukar kepada Felda LB Johnson sempena memperingati lawatan bersejarah tersebut.

Hari ini, Obama berada di Kuala Lumpur bagi mengikuti lawatan rasmi selama tiga hari sebagai sebahagian lawatan ke empat negara Asia iaitu Korea Selatan, Jepun dan Filipina.

Lawatan yang antara lain menghadiri mesyuarat dua hala bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu pasti terpahat dalam sejarah negara.

Ia disifatkan sebagai suatu pengiktirafan kepada usaha dan kejayaan kerajaan dalam membangunkan negara ini.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman turut menarik perhatian bahawa sejak lawatan Presiden Johnson, hubungan Malaysia-AS telah melalui transformasi dari perspektif ekonomi dan diplomatik.

Dengan Najib dan Obama sebagai peneraju dalam pentadbiran masing-masing, beliau berkata, kedua-dua negara memperoleh banyak perkembangan positif misalnya peningkatan dalam pertukaran lawatan peringkat tertinggi.

"Hubungan turut dijalin dengan memperkukuhkan kerjasama dalam bidang sains dan teknologi, keselamatan selain pendidikan menerusi perjanjian formal," katanya.


PESAWAT Air Force One dan Cadillac One menjadi kenderaan rasmi Presiden AS dalam lawatan pemimpin itu ke luar negara.


Dalam pada itu, Pensyarah Kanan Ekonomi dan Muamalat Universiti Sains Islam Malaysia, Mohamad Noorizuddin Nooh berpendapat, bukan mudah pemimpin seperti Obama mahu datang ke negara seperti Malaysia tanpa terlebih dahulu melihat kestabilan tempat yang hendak dikunjunginya.

"Lawatan ini menunjukkan Malaysia mempunyai hubungan akrab dengan negara kuasa besar itu. Pastinya banyak perkara akan dibincangkan, terutamanya dalam menjaga hubungan diplomatik," katanya.

Menurut Mohamad Noorizuddin lagi, beliau yakin banyak perkara lain akan dibincangkan oleh Obama dengan pemimpin di negara ini, terutamanya dalam aspek keselamatan dan ekonomi serantau.

Menjadi tradisi apabila pemimpin tertinggi AS itu berada di luar negara, tahap keselamatan sama ada di jalan raya mahupun ruang udara sentiasa dititikberatkan.

Manakan tidak, Perkhidmatan Rahsia AS telah berada di negara ini sejak beberapa bulan lalu bagi 'melindungi' laluan, hotel dan lokasi yang akan ditujui Obama.

Seorang pegawai Kedutaan AS di Kuala Lumpur memberikan respons dengan berkata: "Kami wajib mengunci mulut mengenai setiap pergerakan Obama di Kuala Lumpur."

Selain itu, beberapa jalan utama di ibu negara ditutup kepada orang awam.

"Semua anggota yang ditugaskan sepanjang tempoh lawatan ini mencukupi. Ada beberapa jalan akan ditutup ketika konvoi bagi menjaga Obama dan anggota-anggotanya," kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Dari aspek pengangkutan pula, pesawat Air Force One dan kereta rasmi Presiden AS itu, Cadillac One digunakan secara menyeluruh dalam lawatannya ke negara ini.

Kedua-dua kenderaan yang menjadi simbol kuasa mana-mana Presiden AS itu dilengkapi dengan peralatan serba canggih.

Menurut portal Autoweek.com, Cadillac One atau The Beast, misalnya, cukup utuh untuk melindungi Obama daripada letupan bom kereta manakala bahagian rodanya ditunjangi rim yang mampu menyokong pergerakan walaupun keempat-empat tayar meletup.

Ia turut dilengkapi tabung oksigen dan tabung darah bagi menghadapi kemungkinan pemindahan darah sekiranya berlaku kecemasan ketika dalam perjalanan.

Tabung darah itu mengandungi darah jenis sama dengan darah Obama.

Air Force One pula dilengkapi dengan peralatan telekomunikasi paling canggih.

Obama juga boleh melancarkan serangan nuklear dari pejabat bergerak yang terletak dalam pesawat itu.

Boneka bernyawa

Posted:

Boneka bernyawa

Boneka bernyawa

BONEKA Robert sudah disimpan hampir 20 tahun di Muzium Fort East Martello di Florida, Amerika Syarikat.


BAGI sesiapa yang pernah berkunjung ke Muzium Fort East Martello di Florida, Amerika Syarikat (AS), anak patung berpakaian kelasi kapal yang diletakkan di dalam sebuah bekas kaca di ruang pameran muzium itu pasti mencuri perhatian.

Lebih menarik, ruang dinding di sekeliling bekas kaca itu dipenuhi dengan nota serta surat yang menyatakan permohonan maaf kepada boneka kelasi berkenaan.

Menurut cerita penduduk tempatan, patung yang digelar dengan nama Robert itu tidak suka gambarnya diambil.

"Anda perlu meminta izin terlebih dahulu sebelum mengambil gambarnya. Jika dia tidak benarkan, kepalanya akan seolah-olah berpaling ke arah lain.

"Sekiranya anda degil dan tetap mengambil gambarnya, kemungkinan anda akan terkena sumpahan boneka kelasi itu.

Ilmu hitam

"Itulah sebab pengunjung yang pernah mengambil gambar Robert tanpa kebenaran akan mengirim surat bagi memohon maaf kepadanya," cerita seorang penduduk, Alena.

Patung Robert yang disimpan di muzium tersebut sejak tahun 1994 itu dikatakan dimiliki oleh seorang budak lelaki bernama Robert Eugene Otto.

Pada tahun 1904, Otto menerima boneka kelasi itu daripada pembantu rumahnya sebagai hadiah hari lahirnya yang keempat. Otto menamakan anak patung itu sebagai Robert sempena namanya.

Menurut Alena, boneka itu dipercayai telah disumpah oleh orang gaji Otto yang mengamalkan ilmu hitam kerana tidak puas hati terhadap majikannya.

Sebulan selepas anak patung itu disimpan di rumah, keluarga Otto mula mendapat gangguan pelik dan menakutkan. Barang-barang di dalam rumah mereka tiba-tiba hilang dan ada yang rosak tanpa diketahui puncanya.

Apabila Otto ditanya kedua-dua ibu bapanya mengenai kejadian aneh tersebut, kanak-kanak itu hanya mendiamkan diri dan menyalahkan Robert atas apa yang berlaku.

PENGUNJUNG yang mengambil gambar boneka Robert tanpa kebenaran akan mengirim surat memohon maaf.


Bayi menangis

Selain itu, mereka juga diganggu hampir setiap malam dengan suara bayi menangis dan bunyi-bunyi lain yang menyeramkan seperti orang berjalan di dalam rumah.

"Otto juga sering berperangai pelik. Pernah satu ketika ibu bapanya terdengar perbualan anak mereka itu dengan seseorang di dalam bilik. Namun apabila disoal, Otto menjawab dia hanya berbual dengan Robert," kata Alena.

Setelah Otto meninggal dunia pada tahun 1974, patung Robert itu ditinggalkan di dalam loteng rumah berkenaan sehinggalah pemilik baharu membeli rumah tersebut.

Keluarga baharu yang mendiami rumah itu memiliki seorang anak perempuan berusia 10 tahun.

Beberapa hari selepas menduduki rumah itu, kanak-kanak itu menjerit ketakutan hampir setiap malam dan mendakwa Robert seperti hidup dan bergerak sendiri di biliknya.

Lebih menyeramkan, kanak-kanak itu turut mendakwa Robert mahu menyerang dan membunuhnya.

Akibat tidak tahan dengan gangguan Robert, boneka kelasi itu diserahkan kepada Muzium Fort East Martello dan masih dihujani misteri sehingga hari ini.

Selain Robert, sebuah lagi anak patung, Harold, turut dikatakan mempunyai roh dan amat ditakuti penduduk tempatan.

Harold dipercayai dijual di laman web eBay dan sering bertukar tangan kerana ia didakwa akan menghantui individu yang pernah memilikinya.

Sebelum dijual di laman web itu, Harold dibeli oleh seorang lelaki tempatan di pasar lambak di Webster, Florida, AS.

Menurut cerita seorang penduduk tempatan, Anthony, pemilik asal patung Harold itu membeli boneka tersebut untuk anak lelakinya yang baru lahir.

Malangnya, bayi itu meninggal dunia tidak lama kemudian kerana demam panas.

Selepas kematian bayi itu, bapanya menyimpan anak patung itu di dalam loteng di rumahnya selama lebih 60 tahun.

Dia kemudiannya mula diganggu kejadian aneh dan menyeramkan.

"Mereka sering terdengar bunyi seperti kanak-kanak menangis dan menyanyi dari atas loteng. Namun, apabila diperiksa, tiada apa-apa yang mencurigakan.

"Kejadian itu berlarutan sehingga keluarga itu terpaksa berjumpa dengan paderi bagi menyelesaikan masalah mereka," cerita Anthony.

Penduduk percaya tubuh patung itu sebenarnya dihuni oleh roh bayi pemilik asal boneka berkenaan.

"Selepas bayi itu mati, patung tersebut seolah-olah hidup. Ada beberapa orang mendakwa pernah ternampak patung itu mengerdipkan kelopak matanya," tambah Anthony.

Bunuh ular tedung untuk aksesori

Posted:

Bunuh ular tedung untuk aksesori

Bunuh ular tedung untuk aksesori

Ular dibunuh dengan memasukkan paip getah berisi air ke dalam rongga mulut ular.


PEKERJA menyiat kulit ular sebelum dijemur di bawah terik matahari.


SEORANG lelaki di sebuah perkampungan kecil di Indonesia, menggadai nyawa apabila menjadikan perniagaan membuat aksesori berasaskan ular tedung sebagai mata pencariannya.

Lelaki yang dikenali sebagai Wakira itu mempunyai 10 orang pekerja dan mampu memperoleh pendapatan sehingga 50,000 rupiah (RM14,000) sebulan hasil perniagaan tersebut.

Pemilik kilang yang terletak di perkampungan Kapetakan, Jawa Barat itu turut digelar sebagai Bos Ular Tedung.


ULAR akan dipijak dan dijirus dengan air bagi mengeluarkan isi perut.


Lebih mengerikan, kesemua ular tedung tersebut dibunuh menggunakan tangan sebelum kulitnya diambil untuk dijadikan beg, kasut, tali pinggang dan beg duit.

"Sebenarnya terdapat pelbagai cara untuk mematikan ular tetapi kami menggunakan kaedah tradisional, walaupun ia kelihatan sedikit kejam.

"Di kilang ini, kami akan memasukkan paip getah dengan air mengalir ke dalam mulut ular sehingga perutnya membengkak seperti belon," katanya.

Ujarnya, paip getah tersebut pula akan diikat di mulut reptilia itu bagi mengelakkan air mengalir keluar.

"Ular tersebut dibiarkan selama 10 minit atau sehingga mati," terangnya.


KANAN: Seorang pekerja menjahit beg tangan wanita menggunakan kulit ular tedung.


Bagi mengeringkan kulit ular, ia dimasukkan ke dalam ketuhar sebelum dicelup dengan warna mengikut gaya dan bentuk beg yang diinginkan.

"Kulit ular yang jumlah panjangnya mencecah ratusan meter itu dijual ke kilang-kilang beg di Jawa Barat dan Jawa Tengah setiap bulan.

"Namun begitu, kesemua produk tersebut akan diperiksa terlebih dahulu sebelum diedarkan," jelasnya.

Sebuah beg yang diperbuat 100 peratus daripada kulit ular dijual pada harga antara 150,000 hingga 300,000 rupiah (RM42 hingga RM85), bergantung kepada saiznya.

"Namun apabila aksesori tersebut memasuki pasaran antarabangsa, harganya mampu mencecah sehingga A$4,000 (RM9,700)," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hampir 3,000 terjerat cinta palsu

Posted:

Hampir 3,000 terjerat cinta palsu

Hampir 3,000 terjerat cinta palsu

Oleh NORAINI HASSAN BASRI

RAKYAT Malaysia perlu berhati-hati ketika berkenalan di internet untuk mengelak ditipu. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Impian segelintir rakyat Malaysia untuk mencari nikmat bercinta dengan lelaki kaya dari Amerika Syarikat (AS) dan Eropah berakhir dengan mereka dijerat sindiket warga Afrika yang menjual cinta mereka menerusi alam siber.

Lebih menakutkan, dalam tempoh tiga tahun, sebanyak 2,785 rakyat Malaysia ditipu oleh sindiket tersebut membabitkan kerugian kira-kira RM103 juta.

Bukan wanita sahaja yang menjadi mangsa iaitu membabitkan 1,794 orang malah seramai 991 lelaki tempatan turut diperbodohkan sindiket tersebut.

Rata-rata rakyat tempatan yang menjadi mangsa begitu mudah tergoda dan cair hati mereka dengan ayat-ayat manis sindiket berkenaan.

Antara ayat manis sindiket tersebut yang ditulis dalam bahasa Inggeris ialah 'Sayang, awak nampak sangat cantik dalam gambar', atau 'Kalau awak menjadi kekasih saya, saya akan berikan segalanya asalkan awak setia'.

Pegawai Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Asisten Superintendan Mohd. Syafik Jinuin Abdullah berkata, sebanyak 1,095 kes dicatatkan pada tahun lalu dan hampir 100 peratus kes membabitkan warga Afrika.

Beliau berkata, tahun lalu sahaja, rakyat Malaysia kerugian lebih RM35.7 juta berbanding RM33.6 juta pada 2012 gara-gara terjerat dengan cinta siber berkenaan.

Menurutnya, mengikut statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), kes penipuan cinta siber meningkat 34 peratus pada tahun 2013 iaitu sebanyak 1,095 kes berbanding 814 kes pada 2012.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raja sehari tak sempat bersanding

Posted:

Raja sehari tak sempat bersanding

Raja sehari tak sempat bersanding


SAAT bahagia Junaida (kanan) dan suaminya, Muhammad Danial selepas majlis akad nikah di rumahnya di SS3, Petaling Jaya, Selangor kelmarin.


PETALING JAYA - Kegembiraan pasangan pengantin untuk meraikan hari bahagia bertukar pilu apabila pengantin perempuan ditemui mati kira-kira tiga jam sebelum majlis persandingan mereka semalam.

Mangsa, Junaida Jamaludin, 29, yang selamat dinikahkan dengan Muhammad Danial Zainal Abidin, 30, ditemui meninggal dunia dengan keadaan hidung dan mulut berdarah di dalam bilik pengantin di rumahnya di SS3 di sini kira-kira pukul 8.30 pagi.

Abang mangsa, Kamarul Affendi Jamaludin, 38 memberitahu, majlis akad nikah berlangsung sehari sebelumnya di rumah mereka kira-kira pukul 5.45 petang kelmarin dan majlis persandingan dijadualkan berlangsung di Dewan Gemilang Yayasan Felda, Kelana Jaya kira-kira pukul 11.30 pagi semalam.

"Pagi tadi (semalam) saya ingat Junaida telah pergi ke dewan lebih awal tetapi sangkaan kami meleset sebab dia tiada di situ.

"Kami cuba menghubunginya tetapi gagal. Saya cuba memeriksa dia di bilik dan ketika itu saya nampak dia masih berada di atas katil," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.


PELAMIN di Dewan Gemilang Yayasan Felda, Kelana Jaya yang kosong berikutan pengantin perempuan, Junaida, meninggal dunia kira-kira tiga jam sebelum majlis persandingannya semalam.


Jelasnya, dia menyangka Junaida masih tidur kerana kepenatan tetapi terkejut apabila mendapati hidung dan mulut anak bongsu daripada empat beradik itu berdarah.

"Kami terus membawa Junaida ke hospital berhampiran tetapi dia disahkan meninggal dunia akibat masalah pendarahan dalaman," katanya sedih.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Obama tiba di Malaysia untuk lawatan bersejarah

Posted:

Obama tiba di Malaysia untuk lawatan bersejarah

Obama tiba di Malaysia untuk lawatan bersejarah


TUANKU Abdul Halim (dua kiri) dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah Hamidun berkenan bergambar bersama Obama (dua kanan) dan Najib sebelum majlis Jamuan Negara di Istana Negara, Kuala Lumpur malam tadi.


SUBANG - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama tiba di negara ini semalam untuk mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang dijadual berlangsung di Putrajaya hari ini.

Pesawat Air Force One yang membawa Obama mendarat di pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di sini pada pukul 4.50 petang selepas enam jam penerbangan dari Korea Selatan, disifatkan sebagai lawatan bersejarah ke Malaysia.

Lawatan tiga hari itu adalah sebahagian daripada lawatan Obama ke empat negara di Asia, julung kali oleh Presiden AS yang memegang jawatan dalam tempoh 48 tahun selepas lawatan Presiden Lyndon B. Johnson pada 1966.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malaysia congak langkah kanan berdepan Perancis

Posted:

Malaysia congak langkah kanan berdepan Perancis

Malaysia congak langkah kanan berdepan Perancis

DHAARMA RAJ (kanan) memberi arahan kepada dua pemain negara pada sesi latihan
di Stadium Hoki Wisma Belia, Kuantan baru-baru ini.


"KITA perlu menang dalam perlawanan pembukaan menentang Perancis."

Demikian jelas ketua jurulatih skuad hoki senior negara, Muhammad Dhaarma Raj Abdullah dalam memastikan laluan anak-anak buahnya pada Cabaran Juara-Juara 1 menjadi lebih mudah.

Biarpun Perancis dianggap antara pasukan pilihan pada kejohanan kali ini, Dhaarma Raj tetap yakin dengan kemampuan barisan kendaliannya untuk melakar kejutan pada aksi pembukaan malam ini.

Justeru, Dhaarma Raj menuntut kesemua anak buahnya mempamerkan prestasi terbaik dalam setiap perlawanan peringkat Kumpulan B yang turut dibarisi oleh Korea Selatan dan Kanada.

Menurutnya, apa yang lebih penting, skuad negara harus mengelak daripada bertemu dengan pasukan lebih kuat pada peringkat suku akhir nanti seperti New Zealand yang berada dalam Kumpulan A.

Berdasarkan format pertandingan, mana-mana pasukan tetap layak untuk beraksi di pentas suku akhir walaupun kalah dalam kesemua perlawanan peringkat kumpulan.

"Kita perlu faham format kejohanan ini kerana kesemua pasukan berpeluang untuk bertemu sesama sendiri meskipun berada dalam kumpulan yang berbeza.

"Kita perlu jadi juara kumpulan atau mungkin berada di tangga ketiga untuk elak jumpa pasukan yang kuat tetapi kita tidak mahu perkara itu menghantui skuad yang turun kali ini.

"Jadi, apa yang lebih penting adalah beraksi dengan baik, tampil dengan prestasi maksimum untuk menang dalam setiap perlawanan peringkat kumpulan," ujarnya.

Bagi aksi pembukaan menentang Perancis, beliau mahu setiap pemain memberi fokus tinggi bagi mengelakkan sebarang kesilapan yang boleh mengundang padah sehingga menyebabkan kekalahan.

Tambah baik mutu pengadilan

Posted:

Tambah baik mutu pengadilan

Tambah baik mutu pengadilan


Astaman (kanan) melihat Subkhiddin memakaikan alat komunikasi baharu kepada seorang pegawai selepas merasmikan kursus penolong pengadil tambahan anjuran FAM di Shah Alam semalam.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) bakal melaksanakan sistem penolong pengadil tambahan (AAR) bermula peringkat suku akhir kempen Piala Malaysia musim ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM, Datuk Astaman Abdul Aziz berkata, sistem itu yang diterima pakai daripada Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) akan dilaksanakan sepenuhnya dalam Liga Malaysia (Liga M) awal tahun depan.

"Kita akan memperkenalkan sistem itu bermula pertengahan tahun ini secara berperingkat-peringkat bermula dengan beberapa perlawanan persahabatan dan digunakan secara sepenuhnya bermula 2015," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kursus penolong pengadil tambahan anjuran FAM di Shah Alam semalam.

Menerusi sistem itu, beliau berkata, terdapat dua penolong pengadil tambahan bagi menyertai seorang pengadil dan dua pembantu pengadil.

"Mereka akan ditempatkan di sepanjang garisan gol di setiap gawang untuk melihat insiden di kawasan penalti dan membantu pengadil membuat keputusan.

"Dengan kos setiap set Radio Communication System dan Electronic Flag yang dianggarkan mencecah RM15,000, kita memerlukan 15 set peralatan sedemikian bagi memastikan sistem ini dapat dilaksanakan dalam Liga Malaysia," kata Astaman.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, Jawatankuasa Pengadil FAM menerima enam aduan mengenai mutu pengadilan yang lemah melibatkan 415 perlawanan Liga M setakat ini.

"Dua daripadanya mempunyai asas untuk mengambil tindakan terhadap pengadil.

"Selain itu, seramai tujuh pengadil dan penolong pengadil telah diambil tindakan berdasarkan laporan penilaian pengadil," katanya.

Sebanyak 33 pengadil menyertai kursus dua hari itu yang bermula semalam di bawah kendalian Hugh Dallas, Werner Helsen, kedua-duanya daripada jawatankuasa pengadil UEFA selain empat pengajar tempatan - Subkhidin Mohd. Salleh, Mohammad Radzali Yaacob, Nasaruddin Ishak dan Ahmad Khalidi Supian.

Masih belum ada jurulatih tetap

Posted:

Masih belum ada jurulatih tetap

Masih belum ada jurulatih tetap

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


MENTERI Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar (kanan) menyampaikan trofi kepada Khairulnizam selaku Olahragawan UiTM di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) minggu lalu.


ATLET perahu layar negara, Khairulnizam Mohd. Afendy tidak menolak kemungkinan untuk terus menjalani latihan di Croatia jika masih belum memiliki jurulatih tetap.

Khairulnizam berkata, dia akan menjalani latihan bersama-sama jurulatih berpengalaman, Aron Lolic di Croatia dalam tempoh terdekat.

Menurutnya, persiapan menghadapi temasya Sukan Asia 2014 di Incheon, Korea Selatan September depan jelas terbantut gara-gara masih tidak mempunyai jurulatih tetap sejak 2012.

"Saya akan kembali menjalani latihan bersama Lolic, beliau pernah melatih saya sebelum temasya Sukan Olimpik 2012 di London.

"Saya dimaklumkan sudah ada usaha mendapatkan jurulatih baharu dari New Zealand, namun sampai sekarang tidak nampak apa lagi.

"Jika lambat sangat, saya akan terus menjalani latihan di Croatia dan hanya terus bertemu jurulatih baharu di Incheon kelak," katanya kepada pemberita semalam.

Khairulnizam berkata, dia terpaksa menjalani latihan di Croatia kerana Lolic tidak boleh mengajar pelayar negara lain gara-gara tidak mendapat kebenaran kelabnya kecuali jika Khairulnizam sendiri pergi berlatih di negara itu.

"Ini bukan perkara baharu, saya memang enggan masuk campur urusan pihak pengurusan.

"Saya difahamkan, MSN (Majlis Sukan Negara) sudah cari (jurulatih baharu) dan proses itu memakan masa.

"Namun, saya tetap sedih dan kecewa apabila asyik mendengar alasan yang sama sejak sekian lama," kata pemenang pingat emas Sukan SEA 2013 di Myanmar bagi acara Laser Standard itu.

Mengulas lanjut, Khairulnizam juga sekadar menyasarkan kelompok tiga pelayar terbaik pada temasya Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan.

"Saya lebih mementingkan kelayakan ke temasya Olimpik 2016 di Brazil berbanding Sukan Asia, jadi saya khuatir telah mencapai kemuncak lebih awal pada Kejohanan Pelayaran Dunia 2014 di Sepanyol sebelum ke Incheon," katanya.

Khairulnizam menamatkan saingan di tempat keempat pada temasya Sukan Asia 2010 di Guangzhou, China.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ahmad Zahid sahkan berlaku kecurian di rumah anak sulungnya

Posted:

Ahmad Zahid sahkan berlaku kecurian di rumah anak sulungnya

Ahmad Zahid sahkan berlaku kecurian di rumah anak sulungnya

26/04/2014 10:00pm

KUALA LUMPUR - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengesahkan bahawa berlaku kecurian di rumah anak sulungnya, Nurul Hidayah, di Country Heights Kajang dekat sini.

Beliau bagaimanapun berkata, tiada sebarang kesan pecah masuk dalam kejadian itu.

"Ya (ada kecurian), barang sahaja yang hilang, tapi pintu tak pecah, tingkap juga tak pecah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pertubuhan Keprihatinan Jenayah Komuniti Malaysia (MCCC) di sini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Abdul Rashid Abdul Wahab ketika dihubungi Bernama turut mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan, dan berkata antara barang yang hilang ialah dua utas jam tangan serta wang tunai RM1,000.

Tambahnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 381 Kanun Keseksaan. - Bernama

Penganjur diminta pindah lokasi perhimpunan bantah GST pada 1 Mei ini

Posted:

Penganjur diminta pindah lokasi perhimpunan bantah GST pada 1 Mei ini

Penganjur diminta pindah lokasi perhimpunan bantah GST pada 1 Mei ini

26/04/2014 8:54pm

KUALA LUMPUR - Polis meminta penganjur perhimpunan bagi bantah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dirancang diadakan di Dataran Merdeka pada 1 Mei ini, dipindah ke lokasi baharu yang lebih sesuai.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata, penganjur perlu mengambil kira banyak isu keselamatan dan ketenteraman awam di bandar raya ini sebelum meneruskan perhimpunan itu di Dataran Merdeka.

"Kita khuatir jika diteruskan di situ, ia akan mendatangkan ketegangan dan mengganggu keselesaan orang awam.

"Lagi pula buat masa ini, Dataran Merdeka tidak boleh digunakan kerana masih menjalani proses menaik taraf padang dan tidak sesuai digunakan untuk sebarang aktiviti memandangkan terdapat mesin dan bahan binaan seperti besi dan kayu-kayan di sekeliling padang," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Setakat ini, polis menerima 31 laporan membantah cadangan mengadakan perhimpunan itu, katanya. - Bernama

VCD dan DVD cetak rompak bernilai RM368,471 dirampas sejak Isnin lepas - Hasan

Posted:

VCD dan DVD cetak rompak bernilai RM368,471 dirampas sejak Isnin lepas - Hasan

VCD dan DVD cetak rompak bernilai RM368,471 dirampas sejak Isnin lepas - Hasan

26/04/2014 8:43pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berjaya merampas cakera padat video (VCD) dan cakera video digital (DVD) lagu cetak rompak bernilai RM368,471 dalam 'Operasi Cetak Rompak' di seluruh negara sejak Isnin lepas.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek berkata, operasi selama enam hari itu melibatkan 1,850 pegawai penguat kuasa kementeriannya.

"Sebanyak 1,264 premis diperiksa dalam operasi itu dan daripada jumlah itu, sebanyak 81 premis disiasat di bawah Akta Hak Cipta 1987 dan 31 kes di bawah Peraturan-peraturan Perihal Dagangan (Label Cakera Optik) 2010," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Bersatu Membanteras Cetak Rompak, di sini hari ini.

Tambahnya, bagi tempoh Januari hingga Mac lepas pula, pihaknya berjaya membuat rampasan barangan sama bernilai RM877,922 hasil pemeriksaan di 11,704 premis seluruh negara.

"Daripada jumlah premis yang diperiksa itu, sebanyak 235 kertas siasatan telah dibuka," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pesawat beri isyarat dirampas

Posted:

Pesawat beri isyarat dirampas

Pesawat beri isyarat dirampas


REUTERS
BEBERAPA anggota tentera udara mengawal pesawat Virgin Australia yang membawa seorang penumpang mabuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai, Bali semalam.


JAKARTA - Gelagat seorang penumpang yang mabuk dan berkelakuan kasar menyebabkan sebuah pesawat Virgin Australia memberikan isyarat cemas bagi memberitahu rampasan sedang berlaku sebelum ia mendarat di sebuah lapangan terbang di Denpasar, Bali semalam.

Penumpang tersebut dilaporkan cuba memasuki kokpit menyebabkan juruterbang terpaksa memberi isyarat insiden itu sebagai rampasan kepada pengawal trafik udara di Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai.

Pengurus syarikat penerbangan Virgin Australia di Ngurah Rai, Heru Djatmiko seperti dipetik stesen televisyen, Metro TV sebagai berkata, pesawat berkenaan yang berlepas dari Brisbane, Australia sebenarnya tidak dirampas.

Sebaliknya, beliau berkata, juruterbang terpaksa menggunakan isyarat menyatakan pesawat yang membawa 137 penumpang dan tujuh kru dirampas untuk 'menangani' penumpang yang mabuk itu.


AFP
LOCKLEY (tengah) dikawal beberapa anggota tentera udara selepas dia dibawa keluar dari pesawat tersebut.


"Saya tidak pasti apa sebenarnya berlaku ketika juruterbang berkomunikasi dengan pengawal trafik udara di Ngurah Rai tetapi ia hanyalah salah faham.

"Bagaimana salah faham itu boleh terjadi, saya tidak dapat menjawab. Tetapi, adalah tidak benar jika menyatakan pesawat itu dirampas," katanya.

Heru berkata, beliau telah berkomunikasi dengan pengurus besar Angkasa Pura yang menyelia lapangan terbang di Indonesia, dan beliau menyatakan tiada rampasan yang berlaku.

Penumpang mabuk berusia 28 tahun itu, Matt Christopher Lockley kemudian ditahan kru dan tangannya digari semasa dia berada di dalam pesawat.

Lockley tidak cuba untuk melawan ketika dia ditangkap kru pesawat Boeing 737-800 itu.

Dia kemudian dibawa turun dan ditahan pihak berkuasa untuk siasatan lanjut.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Penerbangan Awam Indonesia, Herry Bakti Gumay berkata, Kawalan Trafik Udara di lapangan terbang berkenaan mula menerima laporan dan isyarat daripada juruterbang menyatakan pesawat itu dirampas, pada pukul 1.05 tengah hari iaitu satu jam sebelum ia mendarat.

Menurut jurucakap Tentera Nasional Indonesia, pesawat itu mendarat di Bali pada pukul 2.10 petang waktu tempatan.

Ketua Polis Bali, Benny Mokalu berkata, seorang kru pesawat menyatakan, Lockley meminta ubat-ubatan dan mula mengetuk pintu kokpit.

Lockley memakai seluar putih dan baju-T dikawal oleh anggota-anggota tentera udara Indonesia ketika dia turun dari pesawat. - Agensi

Helikopter Apache terhempas di atas bangunan

Posted:

Helikopter Apache terhempas di atas bangunan

Helikopter Apache terhempas di atas bangunan


AFP
BEBERAPA orang pekerja memindahkan bangkai sebuah
helikopter Apache AH-64E di atas bumbung bangunan
di Taoyuan, Taiwan semalam.


TAIPEI - Dua juruterbang cedera semalam apabila helikopter Apache AH-64E yang dinaiki mereka terhempas di atas sebuah bangunan tiga tingkat di daerah Taoyuan, utara Taiwan.

Menurut seorang pegawai tentera, ketika kejadian, dua juruterbang tersebut sedang mengikuti latihan penerbangan.

kedua-dua juruterbang itu dihantar ke sebuah hospital tentera untuk mendapatkan rawatan kerana mendapat kecederaan ringan.


AFP
BENTUK bahagian depan helikopter itu yang remuk.


"Nahas berlaku ketika latihan asas penerbangan dilakukan untuk tujuan yang tidak diketahui manakala sebuah pasukan kahas sedang menyiasat punca kejadian," kata seorang pegawai tentera kepada pemberita.

Pada bulan November tahun lalu, Taiwan menerima enam buah helikopter Apache AH-64E yang dibeli dari Amerika Syarikat. - AFP

Kakitangan Mas ditahan lebih 10 jam

Posted:

Kakitangan Mas ditahan lebih 10 jam

Kakitangan Mas ditahan lebih 10 jam


AP
BEBERAPA orang saudara-mara penumpang menunggu di luar Kedutaan Malaysia untuk memperoleh maklumat terbaharu misi
pencarian pesawat MH370 di Beijing
semalam.


KUALA LUMPUR - Sebahagian saudara-mara penumpang sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang sejak 8 Mac lalu menahan beberapa kakitangan MAS lebih 10 jam di sebuah hotel di Beijing, China, kata MAS semalam.

Sebanyak 153 dari 227 penumpang dan 12 kru yang menaiki pesawat itu merupakan warga China.

Pesawat itu hilang semasa dalam penerbangan ke Beijing, China.

Menurut kenyataan MAS, lebih 200 keluarga menahan 10 kakitangan MAS dan mereka dibebaskan awal semalam.

"Penerbangan Malaysia mengesahkan kakitangannya ditahan di Hotel Lido di Beijing oleh anggota keluarga penumpang MH370 yang menyuarakan perasaan tidak puas hati kerana gagal untuk memperoleh maklumat tentang pesawat yang hilang itu," kata MAS.

Operasi mencari pesawat itu di selatan Lautan Hindi yang melibatkan beberapa buah negara termasuk Australia gagal menemui sebarang serpihan.

Menurut beberapa pegawai Australia, kawasan pencarian yang menggunakan kenderaan dalam air autonomi yang dikenali Bluefin-21 akan diperluaskan selepas ia gagal mengesan pesawat itu di dalam laut di kawasan pencarian yang ditetapkan sebelum ini. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kisah dongeng keluarga BCL

Posted:

Kisah dongeng keluarga BCL

Kisah dongeng keluarga BCL

ASHRAF dan Bunga memberitahu, kunci utama hubungan harmoni mereka ialah sering berkomunikasi dalam semua hal.


KELOPAK yang makin mekar mengharum, dalam taman cinta yang sarat rasa kasih dan sayang. Itu perumpamaan hubungan Bunga Cinta Lestari yang sedang leka menganyam impian dan harapan bersama dua arjuna hatinya, si suami Ashraf Sinclair dan anak mereka, Noah.

Noah, si putera sulung yang usianya mencecah tiga setengah tahun hasil perkongsian hidup enam tahun bersama Ashraf sudah tidak terkejar jika diajak bermain.

"Kalau diajak bermain memang dia tidak akan berhenti, kerana itu kami sendiri sebagai ibu bapa perlu pandai mencuri masa," demikian Bunga membuka cerita ketika diajak bersembang usai majlis pelancaran wangian terbaharu, Lux di Sunway Resort Hotel & Spa, Bandar Sunway, baru-baru ini.

Duduk bersebelahan, adakalanya berdakapan mesra, nescaya pasangan itu masih dilimpahi kurnia rasa cinta yang membuak-buak.

Cinta dan keluarga

Percaya atau tidak, jelas Bunga, 31, rahsia untuk menyuburkan rasa cinta saban hari berteraskan usaha yang tidak berbelah-bahagi dan meletakkan posisi diri sebagai pasangan, bukannya peranan ibu dan bapa semata-mata.

"Orang selalu tanya saya kelihatan seperti tinggal dalam dunia dongeng, dapat saja apa yang dimahukan. Tapi percayalah, semuanya yang indah tidak datang bergolek.

"Saya perlu letakkan banyak usaha untuk mendapatkan apa yang saya perolehi sekarang. Saya bertuah dianugerahi seorang suami seperti Ashraf.

"Untuk membina hubungan selama enam tahun dan masih subur rasa cinta perlu ada banyak pengorbanan dan kebetulan pula karakter kami hampir serupa.

"Kami berkongsi minat yang sama, suka mengembara dan berjalan-jalan, cita rasa makanan yang sama malah fikiran untuk mendidik anak pun sama. Kadang-kadang apabila menjadi ibu bapa kita lupa peranan asal sebagai pasangan," singkapnya.

Hujah itu disokong kuat Ashraf, 35. Katanya setiap kisah dongeng itu perlu ada usaha dan penerimaan terhadap diri sendiri yang dilihatnya sebagai satu proses untuk berkembang.

"Kami menjadi pasangan bercinta dulu sebelum bergelar ibu dan bapa. Sudah pasti kami juga mahukan anak kami hidup dikelilingi keluarga yang harmoni, bahagia dan cinta satu sama lain," ceritanya lanjut.

Gosip, kontroversi

Magis cinta pasangan itu dikongsikan lebih mendalam. Perkara paling romantis yang pernah dilakukan Bunga kepada Ashraf adalah menyediakan sarapan pagi di atas katil sebelum pasangan itu keluar bekerja.

Pernahkah meletakkan sebarang syarat untuk salah seorang sesama pasangan? Jawab Ashraf, tiada syarat khusus melainkan mempraktik undang-undang komunikasi.

"Kami selalu berbincang dan meluangkan masa bersama. Paling penting adalah menjaga diri sendiri. Saya selalu berpesan pada Bunga, dia perlu menjaga diri sebab sekiranya dia sakit atau penat, bagaimana pula dia mahu menjaga kami berdua?

"Kami tidak pernah bergaduh kerana gosip tidak berasas. Percaya satu sama lain dan kami berkomunikasi. Saya ada Bunga untuk mempertahankan saya dan begitulah sebaliknya jika diancam gosip atau kontroversi," jelas Ashraf.

Bunga mencelah, baik dia mahupun suaminya, masing-masing tidak gusar untuk berkongsi kisah peribadi dan keluarga kepada masyarakat menerusi media sosial contohnya Instagram.

PASANGAN ini menjadi duta produk kecantikan Lux Indonesia untuk kempen keluaran terkini, Lux Reignite The Spark Couple sejak Februari tahun ini.


Kata Bunga, jika kehidupannya sebagai pasangan selebriti boleh memberikan inspirasi kepada orang ramai apa salahnya untuk dia bersifat terbuka.

Seperti mana orang kebanyakan, wanita itu mengakui adakalanya timbul juga perselisihan pendapat antara mereka, tetapi ditangani dengan berhemah.

"Kadang-kadang ada juga rasa tertekan dengan populariti, tapi Alhamdulillah itu bermakna karier kami berkembang baik. Orang pun selalu mahu tahu perkembangan kami, jadi kenapa perlu sorok-sorok," katanya.

Anak kedua

Populariti tidak terhad kepada Bunga dan Ashraf semata-mata. Turut terkesan, putera sulung pasangan itu, Noah.

"Mula-mula kami sangat defensif, terutamanya Ashraf. Seboleh-boleh kami mahu Noah tidak disimbah populariti tapi ini hidup kami dan dia sebahagian daripada kami.

"Mahu atau tidak, dia juga akan dikejar dan ke mana saja dia pergi, dia turut diburu media. Daripada kami menyembunyikan dia lebih baik kami mendidik dia tentang dunia kami," jelasnya.

Selepas Noah mencecah usia tiga tahun setengah, adakah mungkin Bunga dan Ashraf merancang untuk mendapatkan anak kedua pula?

"Tekanan untuk mendapatkan sosok tubuh seperti sebelum hamil itu sebenarnya yang selalu menghalang saya.

"Dek kerana terlalu sibuk kami tidak terfikir untuk mendapatkan anak kedua dalam tempoh terdekat. Tapi selepas kami melawat Aishah Sinclair (adik ipar Bunga) yang baru bersalin baru-baru ini, saya merindui perasaan dan momen mendukung bayi," jelasnya.

Tambah Ashraf: "Insya-Allah kalau ada rezeki kami terima. Selama ini pun kami tidak merancang."

Habibie & Ainun

Kejayaan filem Habibie & Ainun telah meletakkan Bunga pada satu peringkat lebih tinggi dan melonjakkan sahamnya sebagai salah seorang ikon pelakon berwibawa di Indonesia.

Habibie & Ainun telah berjaya merangkul Anugerah Filem Terbaik dan Runut Bunyi Terbaik sempena Indonesian Movie Awards (IMA Awards) 2013. Sementelah, Bunga juga menjadi pelakon wanita yang paling mahal di negaranya ketika ini.

"Saya pun tidak tahu, mungkin orang yang meletakkan tanggapan sedemikian. Mereka pun tidak tahu berapa saya dibayar bukan?

"Industri hiburan sukar diduga, adakalanya hari ini kita dipuja tapi kemudiannya kita dikeji pula. Bagi saya, itu cuma khabar angin dan saya tidak terjejas pun.

"Mungkin kerana filem itu yang menjadi filem nombor satu di Indonesia jadi orang lebih memandang serius. Kalau benar saya bersyukur," katanya.

Bunga yang baru usai melancarkan album ketiganya, Best Of BCL baru-baru ini memberitahu, dia bakal melancarkan album keempatnya tidak lama lagi di Indonesia.

"Album Best Of BCL mengandungi lagu terbaik saya daripada album pertama dan kedua selain single terbaharu Cinta Sejati, Tiga Salahmu, Jangan Gila dan Jangan Salahkan Dia.

"Untuk karier lakonan, saya belum bersedia lagi kerana mahu memberikan tumpuan sepenuhnya dalam bidang nyanyian terlebih dulu.

"Lagipun belum ada skrip atau watak yang ditawarkan mampu menandingi kekuatan filem Habibie & Ainun. Mungkin kalau tawarannya berbeza dan orang sudah berhenti memanggil saya Ainun saya akan terima berlakon drama pula," katanya yang menantikan tawaran berbentuk muzikal.

Alif Satar kahwin September

Posted:

Alif Satar kahwin September

Alif Satar kahwin September

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


ALIF bersama rakan artis dari Singapura iaitu Sezairi dan Judika dari Indonesia bergabung dengan artis terkenal dunia, Ricky Martin dalam lagu tema Piala Dunia FIFA 2014, Vida.


PENYANYI Alif Satar, 24, telah mengikat tali pertunangan dengan kekasihnya, Sha Dila Halid, 30, pada 14 Januari lalu di kediaman keluarga Sha Dila di Rembau, Negeri Sembilan.

Bakal melangsungkan perkahwinan pada bulan September ini, pelantun Lelaki Seperti Aku itu sudah mempunyai tarikh kahwin.

Namun, enggan mendedahkannya kepada umum dalam masa terdekat ini demi menghormati permintaan ibunya.

Alif juga berkongsi perasaan terujanya dapat berkolaborasi dengan penyanyi terkenal antarabangsa, Ricky Martin, menerusi lagu Piala Dunia FIFA 2014, Vida.

Mereka sempat berbual menerusi Skype ketika mengikuti lawatan bersama Sony Music ke Jakarta, Indonesia baru-baru ini.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Alif selanjutnya.

Kosmo!: Difahamkan Alif bakal mendirikan rumah tangga pada bulan September ini sempena sambutan ulang tahun anda dan Sha Dila? Sudah mempunyai tarikh?

ALIF: Sudah ada tarikh tetapi maaf saya tidak dapat dedahkan ia buat masa ini demi menghormati permintaan ibu.

Sudahkah anda bersedia berumah tangga pada usia yang baru mencecah 24 tahun?

Walaupun agak gementar tetapi saya sudah bersedia. Saya sudah ada rumah dan kereta sendiri. Apa lagi yang saya mahukan kalau bukan seorang isteri. Saya juga sudah bertemu dengan keluarga bakal mertua.

Ada yang beranggapan anda berkahwin pada usia muda kerana ingin menjaga hati Sha Dila yang enam tahun lebih berusia daripada anda? Benarkah?

Saya sememangnya sudah bersedia memperisterikan dia. Bukan sebab hendak menjaga hati. Lagipun, saya sudah usung dia ke hulu ke hilir. Lebih elok sekiranya berkahwin.

Bagaimanakah penerimaan keluarga terutama ibu pada mulanya apabila anda mengambil keputusan untuk berkahwin?

Mama (panggilan pada ibunya) dan peminat sangat menyokong. Saya akui dalam perhubungan kami selama empat tahun memang banyak cabaran. Cabaran sebab saya sibuk dengan karier nyanyian. Kadang-kadang sampai tiga minggu kami tidak berjumpa.

Bagaimana pula penerimaan kawan-kawan apabila anda menyuarakan hasrat ingin berkahwin?

Ada seorang kawan saya cakap tak takut ke selepas kahwin kerjaya jatuh. Saya sebenarnya tidak suka bila dia cakap macam itu. Bagi saya perkahwinan merupakan permulaan dalam hidup saya. Adakah dia tidak percaya pada rezeki Allah? Saya ambil contoh Faizal Tahir dan Aaron Aziz, walaupun mereka sudah berkahwin, mereka tetap dapat membina kerjaya.

Bagaimanakah persiapan perkahwinan, sudah selesai?

Sudah selesai semuanya. Lokasi pun sudah ada. Kami akan bernikah dan melangsungkan perkahwinan di Kuala Lumpur.

Ada dapat sebarang tajaan untuk perkahwinan anda?

Ada, tetapi saya tidak mahu menerimanya. Bukan sombong, sebaliknya saya mahu menggunakan duit saya sendiri.

Apakah keistimewaan Sha Dila sehingga dapat menambat hati anda?

Saya suka tengok dia ketawa. Dia juga pandai bawa diri dan pandai menjaga hati kanak-kanak serta orang tua.

Boleh kongsikan pula perasaan dapat berbual dan berkolaborasi dengan Ricky Martin menerusi lagu Vida?

Sebenarnya saya berharap sangat dapat bertemu dengan dia (Ricky). Saya bangga dapat berbual dengannya menerusi Skype. Malah, dapat turut sama berkolaborasi menerusi lagu Vida ini dengannya. Selain Ricky, saya juga teruja dapat bekerja sama dengan penyanyi popular Indonesia, Judika dan penyanyi Singapura iaitu Sezairi.

Selain daripada kolaborasi tersebut, apakah perkembangan terbaharu anda dalam bidang muzik?

November tahun lalu saya ada keluarkan album baharu berjudul Definisi. Album ketiga ini lain dengan album terdahulu saya seperti Nakal (2009) dan Lelaki Seperti Aku (2011). Album ini menunjukkan sisi matang saya. Sebanyak 90 peratus gaya lagu Bruno Mars dan Justin Timberlake ada dalam album baharu saya ini.

Lagu anda seperti Jangan Nakal dan Lelaki Seperti Aku cukup popular dan diminati ramai. Tetapi kenapa nama anda belum cukup popular dan kukuh dalam industri?

Saya sedar hakikat itu. Bagaimanapun, falsafah saya, saya lebih rela berada dalam situasi konsisten daripada popular dan nama merudum. Kalau boleh saya mahu menyanyi lama seperti Amy (Search) dan Zamani (Slam).

Lagu Biar jadi pilihan pendengar Hot FM

Posted:

Lagu Biar jadi pilihan pendengar Hot FM

Lagu Biar jadi pilihan pendengar Hot FM

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

LAGU duet berjudul Biar ternyata membawa tuah kepada Hanisah (kiri) dan Zuliana apabila menjadi pilihan pendengar Hot FM.


PROJEK EP Hot FM yang buat julung-julung kalinya dianjurkan oleh stesen radio Hot FM telah menobatkan lagu berjudul Biar hasil ciptaan Hanisah Hasan dan Zuliana Eusoff sebagai pemenang.

Merupakan sebuah pertandingan yang memberi peluang kepada pencipta lagu amatur untuk mempertandingkan hasil ciptaan masing-masing, ternyata ia mendapat sambutan yang cukup menggalakkan daripada pendengar stesen tersebut.

Pengurus Besar Kumpulan Rangkaian Radio Media Prima, Anida Tahrim berkata, sejak pertandingan tersebut dimulakan pada bulan Februari lalu, pihak Hot FM telah menerima sebanyak 1,052 penyertaan.

"Penyertaan pada peringkat pertama telah bermula pada 10 hingga 23 Februari yang lalu. Menerusi kesemua lagu yang dihantar itu, hanya enam lagu sahaja yang terpilih ke peringkat akhir.

"Keenam-enam lagu tersebut telah dimuat naik ke dalam laman web Hot FM bermula pada 1 Mac. Kemudian pendengar akan memilih lagu yang terbaik menerusi undian di laman web dalam tempoh selama seminggu," ujarnya dalam satu majlis pengumuman pemenang yang berlangsung di Talent Lounge, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Menurut Anida, pemilihan peringkat pertama dibuat oleh pihak Hot FM bersama komposer berbakat, AG Coco yang juga bertindak selaku penasihat, manakala pemenang utama pula dipilih 100 peratus menerusi undian pendengar.

Ujarnya, sepanjang tempoh seminggu undian dibuka, sebanyak 13,000 undian yang telah diterima dan lagu Biarlah dipilih sebagai pemenang setelah mendapat undi tertinggi iaitu 4,418.

"Pada mulanya kami mahu memilih lima lagu terbaik sahaja untuk ke peringkat akhir. Bagaimanapun, berdasarkan sambutan yang cukup menggalakkan akhirnya kami mengambil keputusan untuk menambah lagi sebuah lagu.

"Selain itu, Projek EP Hot FM akan berlangsung dalam dua pusingan lagi. Pusingan yang kedua akan bermula pada 28 April ini dan pusingan ketiga dijangka berlangsung selepas Hari Raya Aidilfitri," jelasnya.

Menurutnya, hadiah kepada pemenang pertandingan tersebut akan menerima penajaan sepenuhnya daripada Hot FM untuk menerbitkan single serta proses rakaman dan klip video.

Sementara itu, AG Coco yang turut terlibat secara langsung menyatakan bahawa lagu Biar itu sememangnya menjadi pilihan berdasarkan kepada susunan muzik dan liriknya yang memenuhi cita rasa pendengar.

Namun begitu, dia mengakui berhadapan dengan cabaran memandangkan penyertaan yang diterima agak banyak dan memang sukar buat dirinya dan pihak Hot FM membuat pilihan bagi mencari enam lagu terbaik untuk ke peringkat akhir.

"Bagi saya pendekatan yang dilakukan oleh Hot FM ini sesuatu yang sangat positif kerana kita sebenarnya memiliki ramai pencipta lagu yang berbakat. Jadi, pertandingan sebegini dapat menjadi platform kepada sesiapa sahaja yang mahu berkarya," ujarnya.

Ciptaan bersama

Berkenaan dengan kemenangan yang diraih oleh lagu Biar setelah mendapat undian yang tertinggi, Hanisah, 20, yang mencipta lagu tersebut bersama rakannya, Zuliana, 20, meluahkan rasa gembira dan tidak menyangka lagu berkenaan digemari ramai.

Ujar Hanisah, lagu tersebut telah dihasilkan oleh mereka berdua sejak masing-masing berusia 16 tahun, tetapi ia tidak siap sepenuhnya sehinggalah mereka kembali menyambungnya pada awal tahun ini.

"Penyertaan kami dalam Projek EP Hot FM berlaku secara kebetulan apabila ada rakan yang menyarankan supaya menyertainya apabila mengetahui yang kami baru sahaja menyiapkan lagu ini.

"Walaupun sudah agak lama lagu ini terperap setelah mula dihasilkan empat tahun lalu, kami berpuas hati kerana ia menjadi pilihan ramai," ungkapnya yang turut menyanyikan lagu berkenaan secara duet bersama Zuliana.

Atas kemenangan tersebut, Hanisah menyatakan bahawa dia dan Zuliana berminat mencipta lagu untuk penyanyi lain, namun mahu meraih lebih banyak pengalaman dalam bidang penciptaan lagu terlebih dahulu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved