Rabu, 9 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mengarah filem dengan bahasa isyarat

Posted:

Mengarah filem dengan bahasa isyarat

Mengarah filem dengan bahasa isyarat

SET penggambaran filem pendek itu sangat berbeza daripada lokasi penggambaran biasa. Jika dalam penggambaran biasa, krew dan pelakon akan mendengar pengarah menjerit perkataan action, namun di set penggambaran yang satu itu pelakon dan krew perlu lebih sensitif menggunakan pancaindera mata.

Ini kerana untuk memulakan atau menghentikan penggambaran, perkataan action atau cut akan ditulis di atas sekeping kadbod berwarna putih.

Namun, itulah keistimewaan filem pendek yang terhasil nanti kerana ia bukan dari air tangan orang biasa. Ia hasil kreativiti dan imaginasi oleh pengarah yang mengalami kelainan upaya atau OKU pendengaran.

Demikian antara pengalaman yang dilalui oleh krew dan pelakon filem pendek The Park yang filem arahan pertama Anne Laura atau lebih selesa dikenali Loula, 40-an.

Krew dan pelakon sedikit seabanyak harus memahami arahan tangan itu yang diberikan Loula.

Sebagai contoh masa untuk berehat selepas slot filem juga diutara menggunakan kadbod tertulis break. Para pelakon faham mesej Loula dan bersurai untuk makan dan minum sementara menunggu slot seterusnya dirakam.

Selepas tamat waktu rehat, krew dipanggil semula menggunakan isyarat tepuk tangan oleh Loula dan arahan-arahan seterusnya diberikan menggunakan tangan dan mata di samping beberapa kadbod putih bertulis action, cut, replay dan sebagainya.

Loula ialah seorang OKU pendengaran yang bertungkus-lumus menghasilkan filem pendek untuk satu pertandingan.

Semangat yang kental diikuti cita-cita untuk menghasilkan sebuah filem pendek yang bermutu, tidak pernah menghalang wanita itu untuk bekerja bersama-sama orang OKU dan insan normal lain.

Masuk pertandingan

Memulakan cita-cita itu sejak pertengahan tahun lalu, The Park sudah pun berjaya disiapkan. Loula mengakui berbangga dengan hasil filem pendeknya yang pertama.

Kecintaan dalam dunia perfileman menyebabkan dia kini dalam usaha membikin filem pendek kedua dengan bantuan rakan-rakannya.

Menceritakan tentang filem pertamanya The Park, kongsi Loula filem tersebut memfokuskan kehidupan insan OKU pendengaran, manakala filem keduanya yang dalam proses penerbitan pula berkenaan isu komunikasi di antara orang biasa dan OKU sepertinya. Walaupun melibatkan rakan-rakan yang normal Loula, tidak menghadapi banyak masalah untuk bekerja dengan mereka.


PESERTA bengkel didedahkan dengan latihan secara spontan pada bengkel tersebut.


Mereka faham bahasa badan atau dikenali sebagai komunikasi pergerakan visual yang lazimnya kita lihat digunakan oleh pelakon dalam sitkom Mr. Bean, sama seperti lakonan yang hanya menggunakan gerak badan serta mata untuk memahamkan seseorang tentang keperluan.

Begitu juga dengan wanita itu, rata-rata rakannya yang berupaya normal terdiri daripada mereka yang faham apa yang disampaikan Loula, maka ia tidak langsung menjadi penghalang komunikasi baginya.

"Saya memang suka berlakon dan mengarah. Dulu ketika belajar, saya pernah mengambil kursus Pengenalan Pengarahan Filem. Hari ini saya sudah membuat satu filem pendek dan sedang mengusahakan filem kedua. Kedua-duanya akan dihantar untuk pertandingan filem pendek pada bulan November kelak di FINAS (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia)," ujar Loula.

Ketika ditemui, komunikasi dengan Loula diperlicinkan dengan bantuan seorang penterjemah daripada sebuah syarikat OKU pendengaran silentShout, Chee Huay Woo.

Dia menggunakan bahasa isyarat untuk menterjemah 'kata-kata' Loula itu.

Loula yang berasal dari Papar, Sabah kini menetap di Kuala Lumpur dan bekerja sebagai seorang guru kepada pelajar sekolah.

Dia akan mengajar sambil mendapat penterjemah di kelasnya,

Guru itu juga pernah berlakon beberapa kali di KLPac dan kini impian menerbitkan filem pendek sudah tercapai.

"Ia memang sukar bagi kami bekerja dengan orang biasa. Saya mendapati mereka (pelakon normal) mempunyai ekspresi muka yang kurang berbanding kami. Mungkin kerana orang pekak seperti kami terpaksa banyak berkomunikasi menggunakan riak wajah dan bahasa badan, maka ekspresi wajah OKU seperti kami lebih baik. Namun, dengan kerjasama pelakon OKU lain, saya telah berjaya melatih mereka," katanya.

Untuk filem The Park, Loula menggunakan enam orang krew, termasuk empat orang OKU pendengaran untuk membuat filem pendeknya.

Loula juga memberitahu dia sangat teruja untuk menggunakan peralatan teknologi terkini khususnya peralatan kamera, pencahayaan dan teknikal yang lain di sepanjang pembuatan filem pendeknya itu.

Minat dan keyakinan Loula untuk bergelar pelakon serta pengarah filem sebenarnya disuntik selepas dia menyertai sebuah bengkel filem pendek anjuran silentShout pada bulan Jun lalu.


LOULA mahu membikin lebih banyak filem pendek.


Loula mengakui mendapat bimbingan dan sokongan daripada tutor filem pendek selain pihak silentShout yang menjadi pencetus bagi orang OKU sepertinya menghasilkan filem.

"Semasa saya menyertai bengkel ini, ia banyak mengajar saya dari segi teori dan kemahiran praktikal untuk mengendalikan peralatan pembikinan filem dan teknologi-teknologi terkini dalam pengarahan filem," katanya.

Ketika ditemui Kosmo!, bersama Loula ialah seorang lagi peserta yang pernah menyertai bengkel siri pertama silentShout, Akira Chua, 37. Akira menyertai kursus tersebut dengan niat sekadar mendedahkan diri dengan pengalaman baharu, tetapi ia telah turut membangkitkan semangat Akira untuk tampil dengan sebuah filem pendek sendiri.

Audio dan muzik satu cabaran

Bagi bapa kepada dua orang anak itu, bengkel berkenaan telah menambah ruang kepada OKU sepertinya menceburi bidang yang selama ini hanya dianggap boleh dilakukan oleh orang normal.

"Filem pendek pertama saya berkisar mengenai tiga orang rakan. Diri saya sendiri selaku OKU pendengaran, seorang lagi separa OKU pendengaran dan seorang wanita normal. Hanya kami bertiga yang bekerja. Kami melakukan kerja-kerja mendraf idea, menulis skrip, berlakon dan mengarah. Saya harap, jika filem ini mendapat pengiktirafan, saya akan bermotivasi untuk mengarah filem pada masa hadapan," luah Akira,

Akira bagaimanapun menyatakan, sebagai seorang OKU pendengaran, pengisian muzik dan audio sebagai antara cabaran paling getir dalam menghasilkan filem pendek itu.

Namun, ia diatasi dengan bantuan rakan bukan OKU juga salah seorang temannya yang diperkenal sebagai Rita. Kata Akira, rakannya itu banyak membantu dari segi mengisi muzik latar dan penyesuaian audio yang menepati kehendak filem pendek tersebut.


PESERTA bengkel filem pendek silentShout Oktober lalu.


"Kami tidak pernah mendengar atau menilai bunyi. Kami tidak tahu apa-apa mengenai keperluan audio kerana saya sendiri tidak mempunyai apa-apa pengetahuan mengenainya. Tetapi, saya bersyukur kerana ada rakan yang sedia memberi bantuan," katanya.

"Jika selama ini orang ramai hanya memandang kami sebagai OKU, berkomunikasi menerusi teks, tulisan atau pen dan kertas, kini kami juga mampu berkomunikasi secara tidak langsung melalui filem pendek ini," ujar Akira teruja.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Dua hari satu malam yang sempurna

Posted:

Dua hari satu malam yang sempurna

Dua hari satu malam yang sempurna

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

CUTI hujung minggu merupakan hari yang ditunggu-tunggu bagi mereka yang mahu berlibur atau bersantai bersama teman-teman atau keluarga tersayang. Tidak hairanlah, saban minggu kebanyakan destinasi percutian di negara ini sentiasa dilimpahi pengunjung yang dambakan keseronokan berlibur.

Bagi yang menggemari keindahan alam semula jadi, pastinya mengimpikan suasana percutian indah dengan ditemani deruan ombak yang mampu mendamaikan jiwa.

Tapi dengan cuti hujung minggu hanya dua hari sudah tentunya bagi warga ibu kota, lokasi percutian tersebut haruslah di sekitar radius Lembah Klang. Port Dickson mungkin salah satu destinasi yang sering menjadi pilihan warga kota bagi memenuhi keinginan itu kerana pemanduan dengan berkereta hanya mengambil masa satu jam setengah perjalanan.

Namun, jika ingin pembaharuan dan suasana percutian tepi laut yang menarik dan tidak kurang hebatnya, pantai Bagan Lalang adalah jawapannya.

Terletak di daerah Sepang, pantai yang berlatarbelakangkan Selat Melaka itu hanya memakan masa 45 minit dari Kuala Lumpur.

Melihat panorama desa yang menghiasi kiri dan kanan laluan membuatkan perjalanan sejauh hampir 100 kilometer (km) itu tidak begitu dirasakan.

Kerepek Ketemu Rezeki

Sebelum menghampiri pantai, jangan lupa singgah ke pusat jualan kerepek Ketemu Rezeki yang terletak berhampiran.

Menawarkan aneka kerepek berasaskan pisang, ubi, keledek serta kuih-kuih tradisional, ia dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi hingga 7.30 malam.

Pengurus operasinya, Siti Nurbaizura Mohamad Nasir berkata, perniagaan yang berusia lebih 27 tahun itu diwarisi daripada keluarganya.

"Sejak beroperasi kira-kira tiga tahun yang lalu, kerepek kami menerima sambutan yang menggalakkan dalam kalangan pengunjung tempatan termasuk dari luar negara," katanya yang memberitahu kesemua kerepek itu diproses di kilang yang terletak di Sungai Pelek, Selangor.


HOTEL Seri Malaysia Bagan Lalang menawarkan penginapan selesa bertaraf dua bintang.


Secara puratanya, Siti Nurbaizura memberitahu, dia mampu menjual sehingga 50 kilogram bagi setiap jenis kerepek bergantung permintaan.

"Setiap kerepek dijual pada harga RM4 sebungkus atau RM10 bagi tiga bungkus. Kebanyakan pelanggan kami merupakan penduduk setempat, pengunjung serta pelancong asing yang bercuti di negara ini.

"Selain menerima tempahan pada musim-musim perayaan, kami juga memasarkan kerepek di seluruh negara termasuk mengeksport sehingga ke Australia dan United Kingdom," katanya.

Puas membeli kerepek, hati seakan-akan tidak sabar untuk melihat keindahan pantai Bagan Lalang dengan lebih dekat.

Bagi yang membawa anak-anak kecil, mandi-manda beramai-ramai pasti menyeronokkan. Deruan ombak yang menghempas pantai menggamit sesiapa sahaja untuk berendam dalam masin air laut.

Pokok-pokok rhu yang tumbuh merimbun di sepanjang pantai memberi suasana redup di sekitarnya. Tidak hairanlah, ia menjadi tumpuan pengunjung berkelah dan berkhemah bersama keluarga.

Kawasan pantainya lengkap dengan pelbagai kemudahan asas seperti laluan pejalan kaki, tempat meletak kenderaan, tandas awam, surau, taman permainan dan medan selera.

Biarpun, aktiviti airnya tidak semeriah Port Dickson atau Batu Ferringhi, namun tidak bermakna aktiviti pengunjung terhad sekadar bermandi-manda sahaja.

Pengunjung bebas melakukan pelbagai aktiviti seperti bermain layang-layang, bola tampar atau berbasikal di sekelilingnya.

Bagi yang meminati produk kraf tangan, kunjungan ke gerai Amran Shahari, 43, pastinya tidak sia-sia.

Beroperasi dari 10 pagi hingga 10 malam pada setiap Sabtu dan Ahad, ia menawarkan pilihan produk kraf tangan berasaskan buluh, rotan dan mengkuang antaranya ialah kerusi, tudung saji, baku dan tikar.

Amran berkata, dia memperoleh kesemua kraf tangan itu dari beberapa negeri seperti Selangor, Perak dan Pahang.

Idea mengusahakan gerai itu akuinya, semata-mata untuk memartabatkan kraf tangan tempatan.

"Kebanyakan barang-barang yang terdapat di gerai ini adalah buatan tangan dan memerlukan ketelitian yang tinggi bagi menghasilkan kraf ini.

"Selain pengunjung tempatan, gerai ini juga sering dikunjungi pelancong asing yang mahu menjadikannya sebagai perhiasan rumah dan dibawa pulang sebagai kenang-kenangan," katanya.


BARBEKU di tepi pantai antara aktiviti yang menyeronokkan bersama teman-teman.


Selepas puas beriadah dan beraktiviti sepanjang hari, pasti perut berasa lapar. Usah gundah kerana di Bagan Lalang anda pasti pulang kekenyangan.

Syurga makanan laut

Salah satu gerai makanan laut yang wajib dicuba ialah HM Sri Bagan yang terletak berhampiran jeti nelayan. Menawarkan konsep restoran terapung, ia mampu memuatkan 360 pelanggan pada satu-satu masa.

Pengurusnya, Mohd. Hafizi Hashim berkata, selain menjamu selera pengunjung berpeluang menikmati panorama matahari terbenam yang indah dan menakjubkan.

Katanya, setiap minggu dia mampu menjual sehingga satu tan makanan laut yang diperolehnya daripada nelayan dan peraih di sekitar Bagan Lalang, Tanjung Sepat, Pulau Ketam dan sebagainya.

Ujarnya, keunikan Bagan Lalang sebagai gastronomi makanan laut terletak kepada variasi hidangan eksotik seperti pepahat, kepah dan lokan yang jarang-jarang dijumpai di tempat lain.

Menceritakan sejarah perniagaannya, Mohd. Hafizi berkata ia bermula dari sebuah restoran kecil yang dibuka oleh arwah bapanya di tapak itu pada tahun 1993.

"Rata-rata pelanggannya merupakan penduduk setempat, ketika itu tiada siapa mengenali Bagan Lalang, sudahlah jauh terpencil, landskap juga hanya dipenuhi pokok-pokok rhu dan bakau.

"Bagaimanapun, pembinaan KLIA, Putrajaya dan Sepang Gold Coast mengubah segalanya. Pantai ini semakin popular dan dipenuhi pengunjung saban minggu yang mahu bersantai sambil menikmati makanan laut segar," katanya.

Sementara itu, bagi mereka yang bercadang untuk tidur satu malam di sana, Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang mungkin sesuai dijadikan pilihan.

Beroperasi sejak 1995, hotel bertaraf dua bintang itu menawarkan 100 bilik deluxe famili yang mampu memuatkan tiga orang.

Jika mengimpikan percutian mewah, Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa adalah jawapannya.

Menawarkan 399 vila terapung disusun menyerupai bentuk pokok palma, pengunjung boleh memilih untuk menginap di empat jenis penginapan eksklusif iaitu Travelers Palm Villa, Canary Palm Villa , Ivory Palm Villa serta Royale Palm Villa.


MENIKMATI panorama matahari terbenam di tepi pantai memberi pengalaman mengasyikkan.


Sementara itu, seorang pengunjung, Ahmad Fitri Ahmad Basri berkata, biarpun baru pertama kali berkunjung ke situ, dia mengakui sudah terpesona dengan keindahan dan pelbagai tarikan yang ditawarkan di sekelilingnya.

Ujar lelaki yang menetap di USJ, Subang Jaya itu, pantai Bagan Lalang juga tidak kurang hebatnya seperti pusat-pusat peranginan lain di Malaysia.

"Apa yang penting kawasan pantai dan sekitarnya masih kekal terpelihara tanpa pembangunan yang berlebihan.

"Saya menikmati pengalaman yang menyeronokkan di sini. Cuacanya juga tidak begitu terik. Ia sesuai dijadikan tempat percutian keluarga," kata kakitangan Tenaga Nasional Berhad itu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dua lelaki disyaki bunuh Adrian

Posted:

Dua lelaki disyaki bunuh Adrian

Dua lelaki disyaki bunuh Adrian

ANGGOTA polis Indonesia mencari bukti-bukti di luar kawasan rumah sewa Adrian di Malang semalam bagi mengenal pasti pembunuhnya.


MALANG - Misteri pembunuhan Adrian Jay Pereira pada Isnin lalu mula terungkai apabila polis Indonesia semalam mendedahkan bahawa dua lelaki yang menunggang sebuah motosikal kapcai dipercayai terlibat dalam kejadian tersebut.

Perkara itu diperoleh hasil penemuan bukti dan siasatan polis forensik di Tempat Kejadian Perkara (TKP) yang dilakukan bersama Pasukan Identifikasi Polis Jawa Timur yang mengambil keterangan daripada beberapa saksi yang mempunyai maklumat.

"Kita ketahui pelaku melibatkan dua lelaki yang menunggang motosikal kapcai," kata Ketua Polis Daerah Kota Malang, Adjutan Pesuruhjaya Besar Polis (KBP) Teddy Minahasa yang ditemui Detiksurabaya.com di sini semalam.

Menurut Teddy, dua suspek yang menaiki motosikal kapcai itu juga memakai baju hujan dan mereka memakai topi keledar menutup muka.

Mengulas lanjut, kata beliau, pihaknya yakin kedua-dua suspek yang membunuh mahasiswa semester lima Fakulti Kedoktoran di Universiti Brawijaya itu merupakan penjenayah yang berpengalaman dalam kegiatan mencuri motosikal.

Ia berdasarkan modus operandi yang digunakan oleh suspek sehingga Adrian terbunuh di depan rumah sewanya.

"Dua suspek itu diyakini penjenayah tegar," ujar Teddy.

Hasil siasatan TKP itu, kata Teddy, pihaknya sedang mengumpulkan seluruh data suspek yang terlibat dalam kes-kes kecurian motosikal yang pernah dilakukan sebelum ini.

Katanya, siasatan kes Adrian yang melibatkan pasukan khas diharapkan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat.

"Kerjasama daripada orang ramai amatlah diperlukan untuk menyegerakan siasatan kes ini," kata beliau.

Teddy berkata, motif pembunuhan Adrian jelas disebabkan jenayah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Suasana sedih selubungi ketibaan jasad Adrian

Posted:

Suasana sedih selubungi ketibaan jasad Adrian

Suasana sedih selubungi ketibaan jasad Adrian

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my


JASAD Adrian tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang semalam dengan disambut anggota keluarganya.


KLANG – Suasana sedih menyelubungi rumah keluarga mendiang Adrian Jay Pereira di Taman Klang Jaya di sini semalam dengan kunjungan orang ramai yang tidak putus-putus mengucapkan takziah kepada ibunya, Mary Catherine De Cruz, (gambar) 52, dan dua adik perempuan mangsa.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Luar, Senator A. Kohilan Pillay, bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah dan Naib Ketua UMNO Bahagian Kota Raja, Abdul Raof Mokhtar.

Terdahulu, jasad Adrian, 23, yang ditetak mati di luar rumah sewanya di Kota Malang, Jawa Timur, Indonesia malam Isnin lalu selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang pada pukul 2.30 petang semalam dengan penerbangan MH 870 dari Surabaya.

Sebaik jasad tiba di rumah keluarga mendiang kira-kira pukul 7 malam, Mary dan dua adiknya, Felicity Janet Pereira, 19, dan Alma Jacelyn Pereira, 16, dilihat menangis ketika menatap jasad Adrian.

Mary dan kedua-dua anak perempuannya tidak dibenarkan oleh ahli keluarga untuk ditemu bual.

Difahamkan, pengebumian jasad Adrian akan dilakukan di Tanah Perkuburan Kristian Meru, Klang di sini pada Jumaat ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Bunuh wanita selepas rompak

Posted:

Bunuh wanita selepas rompak

Bunuh wanita selepas rompak

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my


ANGGOTA polis menjalankan siasatan di kedai runcit tempat Ah Key mati ditikam sebanyak tujuh kali di Kampung Parit Melana, Durian Tunggal, Melaka semalam.


ALOR GAJAH – Seorang lelaki dicari polis berikutan tindakannya merompak dua buah kedai dalam tempoh 30 minit hingga menyebabkan salah seorang pemilik premis itu mati selepas ditikam sebanyak tujuh kali di sini semalam.

Kejadian pertama berlaku pukul 1.45 petang hingga mengakibatkan pemilik kedai runcit, Teh Ah Key, 64, di Kampung Parit Melana di sini mati selepas ditikam di rusuk kanan, paha, perut dan dada oleh suspek berusia lingkungan 20-an itu.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Supritendan Umar Ali Saifuddin Sharuddin berkata, sebelum kejadian, suspek datang ke kedai wanita itu dengan menunggang sebuah motosikal.

"Kita percaya berlaku pergelutan di antara suspek dengan mangsa sebaik lelaki itu masuk ke dalam kedai. Ia berikutan suspek cuba merompak wang hasil perniagaan mangsa.

"Suspek kemudian terus melarikan diri bersama wang tersebut dan kejadian itu hanya disedari oleh seorang penduduk yang terkejut melihat mangsa terbaring berlumuran darah ketika dia masuk untuk membeli sesuatu," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sentuhan 'sang juara'

Posted:

Sentuhan 'sang juara'

Sentuhan 'sang juara'

JAKARTA - Harimau Muda mula mengaum di Stadium Gelora Bung Karno.

Selepas menampilkan rentak hambar ketika seri tanpa jaringan dengan Singapura pada aksi pembukaan Kumpulan A, Isnin lalu, skuad bola sepak Bawah 23 Tahun (B-23) negara kembali menemui sentuhan 'sang juara' apabila membenam musuh tradisi, Thailand 2-1 semalam.

Kemenangan tersebut dianggap cukup bermakna buat skuad kendalian Ong Kim Swee itu dalam misi mereka memburu slot lebih awal ke peringkat separuh akhir.

Lebih manis, kejayaan itu mengulangi pencapaian skuad negara kendalian Datuk K. Rajagobal ketika melakar kemenangan dengan keputusan yang sama ke atas Thailand pada aksi peringkat kumpulan pada temasya Sukan SEA 2009 di Laos.

Pada aksi di Stadium Gelora Bung Karno yang disaksikan hampir 1,000 penonton semalam, penyerang gantian, Izzaq Faris Ramlan muncul wira Harimau Muda apabila meledak gol kemenangan pada minit ke-85.

Izzaq yang masuk menggantikan pemain sayap lincah, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria pada minit ke-80, tidak perlu menunggu lama untuk merobek gawang Thailand apabila bijak menyudahkan umpanan kapten Baddrol Bakhtiar.

Sebelum itu, Baddrol meletakkan skuad Harimau Muda di hadapan apabila rembatannya gagal diselamatkan penjaga gol Thailand, Ukrit Wongmeema pada minit ke-25.

Gol itu berpunca dari gerakan di bahagian tengah padang hasil umpanan tonggak pertahanan kiri negara, Mohd. Asraruddin Putra Omar.

Berselang lima minit kemudian, skuad negara berpeluang menambah jaringan, namun Syahrul Azwari Ibrahim gagal mengawal bola dengan baik sekalipun dia berada dalam situasi terbaik.

Pada minit ke-35, gawang Harimau Muda pula hampir dibolosi, mujur tandukan kapten Thailand, Ronnachai Rangsiyo sekadar mengenai tiang gol.

Dua minit sebelum babak pertama tamat, pemain tengah, Irfan Fazail hampir meletakkan namanya selaku penjaring kedua Harimau Muda, namun tandukan hasil hantaran lintang Mohd. Fandi Othman sedikit tersasar.

Bersambung babak kedua, skuad negara dilihat lebih garang memburu gol. Bagaimanapun, rembatan kencang Baddrol dari luar kotak penalti pada minit ke-50 berjaya ditepis Ukrit Wongmeema.


SYAHRUL AZWARI (kiri) cuba melepaskan rembatan ke arah gawang Thailand pada aksi di Stadium Gelora Bung Karno semalam.


Berselang dua minit kemudian, Kim Swee memasukkan K. Gurusamy bagi menggantikan pemain tengah berusia 17 tahun, Muhd. Nazmi Faiz Mansor yang mengalami kecederaan.

Wan Zaharul Nizam terlepas peluang menambah jaringan Harimau Muda apabila percubaannnya mengenai tiang gol sebelah kiri Thailand pada minit ke-59.

Ketika skuad negara ghairah menambah jaringan, Thailand pula berjaya menyamakan kedudukan hasil jaringan Natarid Thammroddodpon pada minit ke-76.

Bagaimanapun, jaringan penyamaan Thailand itu tidak melunturkan semangat juang barisan Harimau Muda, sebaliknya mereka terus mengasak kubu lawan hingga akhirnya memperoleh gol kemenangan menerusi ledakan Izzaq.

Sementara itu, dalam satu lagi aksi Kumpulan A, Singapura turut mencatat kemenangan sulung selepas menewaskan Kemboja 2-1 malam semalam.

Full content generated by Get Full RSS.

Kim Swee temui semula formula paling ampuh

Posted:

Kim Swee temui semula formula paling ampuh

Kim Swee temui semula formula paling ampuh

JAKARTA - Percaturan menjadi!

Mungkin itu yang berlegar di fikiran jurulatih skuad bola sepak Bawah 23 Tahun (B-23) negara, Ong Kim Swee (gambar) tatkala barisan kendaliannya mengesahkan kemenangan 2-1 ke atas Thailand pada aksi kedua peringkat Kumpulan A pada Sukan SEA 2011 di Stadium Gelora Bung Karno semalam.

Tampil selaku penyandang juara, skuad Harimau Muda mula membuktikan betapa mereka memiliki kualiti untuk sekali lagi ditabalkan selaku juara pada temasya kali ini.

Selepas diikat seri tanpa jaringan dengan Singapura pada aksi pembukaan Isnin lalu, Kim Swee seakan-akan sudah mempunyai formula paling ampuh bagi memerangkap Thailand dan meraih tiga mata berharga.

Berbeza dengan formasi yang digunakan ketika berdepan Singapura, kali ini Kim Swee benar-benar mahu menguatkan jentera tengah Harimau Muda dengan diketuai kapten Baddrol Bakhtiar sambil dibantu Irfan Fazail dan pemain tengah berusia 17 tahun, Muhd. Nazmi Faiz Mansor.

Syahrul Azwari Ibrahim pula menerajui jentera serangan, manakala Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria dan Mohd. Fandi Othman sering bertukar posisi di sayap kiri dan kanan.

Seperti dijangka, Kim Swee terus menyandarkan harapan kepada empat benteng pertahanan dengan ditunjangi Mohd. Muslim Ahmad, Mohd. Fadhli Shas, Mohd. Asraruddin Putra Omar dan Mahali Jasuli sementara Khairul Fahmi Che Mat 'kebal' di posisi penjaga gol.

Dengan meletakkan dua penyerang, Izzaq Faris Ramlan dan Ahmad Fakri Saarani di bangku simpanan sebelum mereka masuk pada babak kedua, ternyata percaturan Kim Swee menjadi.

Jaringan pembukaan Baddrol pada minit ke-25 sebelum Izzaq meledak gol kemenangan pada penghujung babak kedua sudah memadai buat Harimau Muda membenam ego Thailand.

Pada sidang media sejurus perlawanan berakhir, Kim Swee berkata, anak-anak buahnya telah menampilkan sikap positif sepanjang 90 minit permainan.

"Para pemain negara telah menunjukkan keupayaan sebenar mereka, berbeza dengan aksi ketika menentang Singapura sebelum ini.

"Mereka beraksi tanpa sebarang tekanan dan bergerak sebagai satu pasukan. Walaupun Thailand berjaya menyumbat gol penyamaan, para pemain menunjukkan sikap positif sehingga memperoleh gol kemenangan."

"Apa yang saya lihat, Thailand menghadapi masalah yang sama dengan Malaysia apabila mengharungi perlawanan pertama.

"Namun pada masa yang sama, Malaysia bermain baik pada perlawanan hari ini (semalam). Para pemain saya telah menunjukkan karakter yang baik untuk mencari kemenangan," tambahnya.

Dalam pada itu, Kim Swee menghamburkan pujian kepada Muhd. Nazmi yang menampilkan mutu permainan terbaik.

"Saya bangga melihat prestasi Nazmi. Dia baru berusia 17 tahun tetapi dia bermain dengan cemerlang. Ini cukup baik untuk skuad negara pada masa hadapan."

Kenyataan Kim Swee itu ada benarnya kerana Muhd. Nazmi dilihat mampu mencorak permainan Harimau Muda dengan baik walaupun dia muncul sebagai pemain paling muda di tengah padang.

Ditanya kecederaan yang menimpa Muhd. Nazmi sehingga menyebabkan dia terpaksa dikeluarkan pada akhir babak kedua, Kim Swee menjawab: "Buat masa ini, saya masih menunggu laporan doktor tetapi saya percaya kecederaannya tidak serius."

Dengan kemenangan bermakna semalam, kini peluang skuad negara mengesahkan slot separuh akhir kembali terbuka luas.

Bagaimanapun, mereka perlu mengelak daripada kehilangan mata berharga apabila menentang Kemboja pada 13 November sebelum membuat perhitungan dengan Indonesia pada aksi terakhir Kumpulan A empat hari kemudian.

Full content generated by Get Full RSS.

Pegawai Malaysia maut diserang sakit jantung

Posted:

Pegawai Malaysia maut diserang sakit jantung

Pegawai Malaysia maut diserang sakit jantung


HARUN (terbaring) dikejarkan ke hospital selepas diserang sakit jantung di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang semalam.


PALEMBANG - Seorang pegawai kontinjen negara maut selepas diserang sakit jantung ketika menunggu ketibaan atlet negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud Badaruddin II di Palembang semalam.

Harun Osman yang bertugas sebagai pembantu kepada ketua kontinjen negara, Datuk Syed Mustaffa Syed Ali tiba-tiba rebah sewaktu menguruskan kemasukan atlet pada pukul 5 petang waktu Palembang (6 petang waktu Malaysia).

Beliau kemudiannya dikejarkan ke hospital berhampiran tetapi disahkan meninggal dunia pada kira-kira pukul 6 petang waktu tempatan (7 malam waktu Malaysia).

Insiden itu mengejutkan seluruh kontinjen negara terutama skuad menembak dan sepak takraw negara yang baru tiba beberapa jam sebelum itu.

Syed Mustaffa ketika dihubungi melahirkan rasa sedih dengan kejadian yang tidak dijangka itu kerana Harun kelihatan sihat dan ceria sepanjang berada di Palembang ini.

"Dia seorang yang komited dalam menguruskan ketibaan atlet kita ke Palembang dan kematiannya merupakan satu kehilangan buat kontinjen negara yang sedang sibuk melakukan persiapan terakhir di sini," katanya.

Sehingga ini, katanya, jenazah Harun telah ditempatkan di hospital berkenaan selepas doktor menjalankan bedah siasat ke atas mayatnya.

"Kita menjangkakan jenazah beliau dapat dibawa pulang ke Malaysia esok (hari ini) dengan segala usaha sedang dilakukan untuk melancarkan urusan tersebut," tambah Syed Mustaffa.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cuti ke Gold Coast Sepang bersama Shila

Posted:

Cuti ke Gold Coast Sepang bersama Shila

Cuti ke Gold Coast Sepang bersama Shila

RANGKAIAN produk jenama Safi Balqis Perfect 10 yang semakin mendapat sambutan dalam kalangan pengguna.


PADA penghujung tahun ini, cuba anda habiskan waktu dalam sebuah pengalaman percutian yang mempesonakan bersama selebriti, Shila Amzah. Caranya sangat mudah iaitu melalui produk kecantikan Safi Balqis Perfect 10.

Percutian cerah sempurna dan eksklusif di Gold Coast Sepang, Selangor bersama duta Safi Balqis Perfect 10 itu dianjurkan sebagai tanda penghargaan kepada pengguna jenama tersebut.

Menurut Pengurus Kumpulan Produk SAFI, Mahsuri Sulaiman, Safi Balqis Perfect 10 adalah jenama yang memahami kehendak wanita kini yang menginginkan raut wajah cerah sempurna dan bebas cela.

Lantaran itu ujarnya, seramai 16 orang pemenang peraduan bertuah akan berpeluang merebut hadiah percutian itu sambil menyertai pelbagai aktiviti menarik di Gold Coast.

"Peraduan ini dibuka bermula Oktober lalu sehingga 30 November ini. Kami akan memilih empat Kliq (kumpulan) bersamaan 16 orang pengguna bertuah Safi Balqis Perfect 10 untuk menyertai percutian ini," katanya.


SHILA AMZAH


Pemenang utama Peraduan Kliq Safi Balqis Perfect 10 iaitu satu Kliq akan memenangi tiket ke percutian di Gold Coast Sepang dan Ipad untuk setiap ahli.

Sementara tiga Kliq lain yang memenangi hadiah sagu hati pula akan turut menyertai pemenang utama ke Gold Coast Sepang serta memenangi Ipod untuk setiap ahli kumpulannya.

Untuk memenangi tiket ke percutian hebat itu pengguna hanya perlu membeli produk Safi Balqis Perfect 10 bernilai RM15 dan ke atas. Setiap satu penyertaan memerlukan satu resit pembelian produk serendah RM15. Resit itu perlu disimpan sebagai bukti pembelian.

Kemudian ambil gambar bersama tiga rakan anda dengan produk tersebut dan muat naik ke www.facebook.com/SAFI.MY.

Seterusnya, peserta diminta menawarkan nama yang paling unik untuk Kliq anda dan paparkan di kapsyen gambar.

Para pemenang akan dipilih berdasarkan gambar dan nama Kliq yang paling menarik. Selain itu Kliq yang berjaya mengumpul mata tertinggi juga akan membawa pulang hadiah misteri! - NIZHA PERIASWAMY

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rasuah: 4 polis dipenjara, didenda

Posted:

Rasuah: 4 polis dipenjara, didenda

Rasuah: 4 polis dipenjara, didenda

09/11/2011 7:50pm

SHAH ALAM – Dua anggota polis peronda dijatuhi hukuman penjara empat tahun, manakala dua lagi anggota polis peronda dikenakan hukuman penjara setahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini setelah didapati bersalah atas tuduhan rasuah, dua tahun lepas.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh menjatuhkan hukuman penjara empat tahun dan denda RM30,000 terhadap Lans Koperal Mohammad Faizatulakma Shamsuddin, 27, atas tiga kesalahan meminta, bersetuju terima dan memperoleh suapan.

Azhaniz juga menjatuhkan hukuman penjara empat tahun dan denda RM20,000 terhadap Lans Koperal Mohd Zuraidi Abu Jasam, 26, atas dua kesalahan meminta dan memperoleh suapan.

Mahkamah turut menjatuhkan hukuman penjara setahun dan denda RM10,000, masing-masing terhadap Konstabel Zulkfli Jaafar, 29, atas kesalahan bersetuju terima suapan dan Lans Koperal Nor Haffizo Mat Hassan, 27, atas kesalahan memperoleh suapan.

Azhaniz bagaimanapun membenarkan permohonan keempat-empat anggota polis itu untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sehingga proses rayuan di Mahkamah Tinggi selesai tetapi mengarahkan mereka membayar denda hari ini.

Wang ikat jamin berjumlah RM3,500 setiap seorang yang ditetapkan sebelum ini dikekalkan. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Didenda keluar wang guna ATM kawan

Posted:

Didenda keluar wang guna ATM kawan

Didenda keluar wang guna ATM kawan

09/11/2011 7:20pm

KUALA LUMPUR – Seorang wanita hamil tujuh bulan didenda RM7,000 oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku bersalah mengeluarkan wang menggunakan kad mesin juruwang automatik (ATM) curi milik kawan baiknya.

Majistret Zaki Asyaraf Zubir menjatuhkan hukuman itu terhadap Nor Shafarilla Ahmad Tahir, 27, yang mengaku bersalah mengeluarkan wang sebanyak empat kali semuanya berjumlah RM1,090 menggunakan kad ATM curi antara 20 hingga 28 Oktober dan 1 November lepas.

Mengikut pertuduhan, Nor Shafarilla yang berasal dari Cheras didakwa menggunakan kad ATM milik Nurul Haireena Isnin, 27, mengeluarkan wang berkenaan di empat lokasi berasingan di Kuala Lumpur menerusi mesin ATM.

Semua pengeluaran membabitkan RM250, RM40, RM500 dan RM300.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 4 (1)(a) Akta Jenayah Komputer 1997 yang boleh didenda RM150,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Kontraktor didakwa tipu peniaga

Posted:

Kontraktor didakwa tipu peniaga

Kontraktor didakwa tipu peniaga

09/11/2011 5:34pm

SHAH ALAM – Seorang kontraktor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan memperdayakan seorang ahli perniagaan untuk menyerahkan wang tunai RM426,740 bagi mendapatkan dua kawasan konsesi pembalakan di Terengganu, lapan tahun lepas.

Choong Soon Sing, 46, dari Seremban, Negeri Sembilan, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Aslam Zainuddin.

Soon Sing didakwa menipu Leong Sow Lai, 40, untuk mempercayai bahawa tertuduh boleh mendapatkan kawasan konsesi pembalakan di Gapi, Bukit Paun, Terengganu seluas 12 hektar, dan kawasan konsesi pembalakan di Hulu Berang, Terengganu seluas 60 hektar sehingga mendorong Sow Lai untuk menyerahkan RM426,740 kepadanya.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Syarikat Wai Weng Enterprise, Lot No: 996, Batu 22, Jalan Beranang, Semenyih, Hulu Langat dekat sini, antara 31 Mac, 2003 dan 6 Oktober, 2003.

Aslam membenarkan tertuduh diikat jamin RM40,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 7 Disember depan untuk sebutan semula kes. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sarkozy panggil Netanyahu penipu

Posted:

Sarkozy panggil Netanyahu penipu

Sarkozy panggil Netanyahu penipu

AKSI Sarkozy sewaktu bercakap dalam satu sidang media pada hari terakhir Persidangan G20 di Cannes 4 November lalu.


PARIS - Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy memanggil Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu sebagai seorang penipu ketika berbual dengan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama yang kemudian merungut terpaksa berdepan dengannya (Netanyahu) setiap hari.

Perbualan itu berlaku sewaktu Persidangan G20 di Cannes, Perancis baru-baru ini. Kata-kata itu didengar oleh wartawan-wartawan selepas ia secara tidak sengaja disalurkan ke sistem yang digunakan untuk tujuan terjemahan, lapor laman web media, Arret sur Images.

"Saya tidak boleh berjumpa dengannya (Netanyahu) lagi. Dia seorang penipu," kata Sarkozy dalam bahasa Perancis. "Anda mungkin sudah meluat dengannya, tetapi saya terpaksa berdepan dengannya setiap hari," balas Obama yang diterjemahkan ke dalam bahasa sama.

Beberapa orang wartawan yang dihubungi AFP mengesahkan mereka mendengar perbualan tersebut. Laman web itu juga menyatakan bahawa sekumpulan wartawan mengambil keputusan untuk tidak melaporkan insiden itu kerana menyifatkannya sebagai perbualan sulit. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Banjir di Bangkok diramal berlanjutan selama sebulan

Posted:

Banjir di Bangkok diramal berlanjutan selama sebulan

Banjir di Bangkok diramal berlanjutan selama sebulan

BANGKOK - Menteri Tenaga Thailand, Pichai Naripthaphan menyatakan banjir yang melanda bandar raya ini akan berterusan selama sebulan lagi.

Kenyataan tersebut dikeluarkan selepas pihak berkuasa menasihati penduduk di utara bandar raya ini supaya berpindah kelmarin ekoran banjir yang semakin menghampiri pusat bandar raya.

Pichai bagaimanapun memberitahu, banjir dijangka beransur surut menjelang pertengahan bulan ini.

Semalam, Perdana Menteri Yingluck Shinawatra mengumumkan bahawa beliau tidak akan menghadiri sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) di Amerika Syarikat (AS) pada hujung minggu ini ekoran krisis banjir yang melanda ibu kota Thailand tersebut.

"Inilah masa untuk semua rakyat Thai saling membantu, justeru saya memberitahu hos sidang berkenaan bahawa saya tidak dapat hadir," kata Yingluck.

Walaupun kerajaan Thailand memberitahu bahawa bandar raya ini akan terselamat daripada banjir, keadaan sebaliknya berlaku apabila semakin banyak kawasan penduduk ditenggelami air pada setiap hari. Air bah kini 'mengepung' stesen-stesen kereta api di utara bandar raya ini dengan lokasi tersebut akan ditutup dalam masa beberapa hari lagi jika situasi menjadi semakin buruk.

Setakat ini, penduduk di 12 daripada 50 daerah di Bangkok telah diarahkan berpindah. Penduduk di daerah Klong Sam Wa diarah supaya berpindah kelmarin.

Banjir yang melanda bahagian utara Thailand sejak Julai lalu telah mengorbankan 527 orang setakat ini dengan kebanyakan mangsa maut akibat lemas.

Kerugian akibat bencana alam tersebut pula dianggarkan mencecah berbilion-bilion dolar AS. - AP

Full content generated by Get Full RSS.

Dakwaan ketiga gangguan seksual Herman Cain

Posted:

Dakwaan ketiga gangguan seksual Herman Cain

Dakwaan ketiga gangguan seksual Herman Cain


CAIN menafikan semua tuduhan
gangguan seksual ke atas dirinya.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Bakal calon pilihan raya Presiden AS daripada Parti Republikan, Herman Cain kali pertama didakwa secara terbuka kelmarin oleh seorang wanita, Sharon Bialek yang menuduh beliau merabanya.

Cain sebelum ini dilanda kontroversi selepas tiga wanita mendakwa telah dicabulnya.

Bercakap pada satu sidang media di sini, Bialek menceritakan dengan terperinci bagaimana Cain memasukkan tangan ke dalam skirtnya ketika mereka berada di dalam kereta selepas keluar makan malam di Washington pada 1997.

Diiringi pendakwa raya, Gloria Allred, wanita itu memberitahu, serangan seksual tersebut berlaku ketika dia meminta bantuan Cain selepas hilang pekerjaan di Persatuan Restoran Kebangsaan AS yang diterajui Cain.

"Dia (Cain) tiba-tiba mendekati saya dan meletakkan tangannya ke dalam skirt dan cuba meraba kemaluan saya. Dia juga memegang kepala saya dan menarik kepala saya ke arah kemaluannya," kata Bialek.

"Saya amat, amat terkejut dan tergamam. Saya berkata, anda sedang buat apa? Anda tahu bahawa saya mempunyai teman lelaki. Saya datang berjumpa anda bukan untuk ini (diraba). Cain menjawab: "Anda mahu saya membantu anda mendapatkan kerja bukan?"

Dakwaan terkini itu boleh menjejaskan peluang Cain menentang bekas gabenor negeri Massachusetts, Mitt Romney bagi mewakili Parti Republikan untuk menentang Presiden Barack Obama dalam pilihan raya Presiden pada tahun depan.

- AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mencari jalur positif

Posted:

Mencari jalur positif

Mencari jalur positif

ADA getar antara sayu dan kekuatan yang terdengar jelas dalam nada bicara seorang Nabila Huda Suhaimi atau nama pentasnya Nabila dan senang juga disapa sebagai Abil.

Bagaimanapun saat ditanya tentang perjalanan hidupnya yang kini kembali solo, sambil tersenyum dia memberitahu dia kuat menerima dugaan hidup yang datang kepadanya. Sementelah kata Abil lagi, keputusan untuk berpisah datang daripada dirinya sendiri dan dia harus menerima apa yang terjadi dengan hati terbuka.

Sebolehnya dia tidak mahu membogelkan lagi kisah rumah tangga bersama Zaidy Zailani yang dibina tiga tahun lalu yang sudah berpenghujung baru-baru ini. Dengan berhemah aktres tersebut meminta jasa baik semua pihak agar memahami situasinya. Dia mahu biar cerita duka antara mereka hanya selesai secara rasmi di mahkamah dan 'kes' itu ditutup rapat.

Bukan tidak mahu berkongsi cerita dengan khalayak, namun kata Abil dia tidak suka memburukkan lagi keadaan. Akuinya, Zaidy yang juga akrab disapa Eddy yang terlebih dahulu telah menjadi kekasihnya selama lapan tahun adalah seorang lelaki yang baik. Dan lagi, soal jodoh dan maut semua itu kerja Tuhan.

Wanita berusia 27 tahun itu juga bukan memberi alasan bahawa rumah tangga yang berkecai itu dipulangkan semula kepada 'kerja Tuhan', sebaliknya mengaku bahawa dia juga bukan wanita dan seorang isteri atau ibu yang sempurna. Bagi Abil, tanggungjawab seorang isteri itu cukup besar sehingga terkadang dia tewas dengan tanggungjawab yang harus digalas sebaik mungkin.

"Eddy adalah seorang lelaki yang baik, mungkin saya sahaja bukan seorang wanita dan isteri yang sempurna. Jujur saya katakan, saya tidak mahu menjadi isteri derhaka yang sentiasa ada perasaan marah atau kurang puas hati terhadap suami. Daripada sering bertengkar tentang isu berbangkit, saya nekad minta dilepaskan," katanya.

Bagaimanapun bukan semudah itu dia membuat keputusan untuk dilepaskan. Jika ada pihak yang melihat ia sebagai isu remeh atau sengaja dibikin besar untuk dia kembali menjalani kehidupan solo kerana berasa terkongkong, itu adalah satu tuduhan kurang bernas. Bagi aktres itu, biar hanya dia dan Eddy yang mengetahui punca utama perpisahan mereka.


WALAUPUN mereka sudah berpisah dengan suami, mereka sepakat untuk menjaga anak, Keisha Laila secara sama rata.


Mengulas tentang dia berasa terkongkong selepas berkahwin, kata Abil: "Tidak sama sekali. Sejak berkahwin dan menjadi isteri Eddy, dia tidak pernah melarang saya melakukan kerja yang amat saya cintai iaitu berlakon. Jadi tidak timbul isu tersebut kerana kami menjalani rutin kehidupan yang normal, hanya saya akui saya terlalu sibuk bekerja sehingga selalu tidak mempunyai masa untuk suami dan anak. Sebab itu saya katakan bahawa saya juga bukan seorang wanita dan isteri yang sempurna."

Abil kemudian terjerit kecil apabila soalan tentang dia bermain kayu tiga dengan seorang lelaki kaya yang menjadi punca keruntuhan rumah tangga mereka diajukan.

Pantas mulutnya mengatakan: "Itu fakta bodoh. Saya tidak ada orang ketiga atau bercinta dengan lelaki kaya. Saya tidak berkawan dengan lelaki kaya. Itu bukan saya."

Ujar anak kepada rockers Amy Search ini lagi, dia bagaimanapun tidak boleh menutup mulut orang daripada terus melemparkan pelbagai spekulasi. Sudah alah tegal biasa, Abil sebaliknya meminta khalayak cuba berfikiran positif dan jangan suka untuk menuduh sembarangan tanpa duduk di dalam situasi yang dihadapi seseorang seperti dirinya.

Ditanya tidakkah dia memikirkan soal anak sulung mereka, Keisha Laila, dua tahun, kata Abil, Keisha adalah punca yang membuat dia mempertahankan dan cuba memperbaiki masalah rumah tangganya sebelum ini. Namun setelah sekian lama, dia akhirnya tewas dengan perasaan sendiri.

"Tahu tak, saya selalu sedih kerana tidak mempunyai banyak kualiti masa dengan anak saya. Sebagai seorang ibu, saya selalu rasa kecewa apabila memikirkan hal itu kerana saya harus menghabiskan banyak masa di lokasi, tempat saya mencari rezeki. Tapi saya tidak boleh berbuat apa kerana saya harus keluar bekerja," katanya yang bagaimanapun tetap bertemu anaknya setiap hari, namun tidak mempunyai kesempatan untuk meluangkan lebih banyak masa membelai anaknya.

Mengaku dia kasihan terhadap Keisha dan menganggap perpisahan yang terjadi sebagai memalukan, dia dan Eddy bagaimanapun sepakat untuk bergilir menjaga buah cinta mereka sebaik mungkin. Mereka juga mahu Keisha tidak berasa kekurangan kasih sayang ibu dan bapa, biar cinta dia dan Eddy tidak lagi bersemi.

Semua itu kata Abil cuba direalisasikan sebaik mungkin memandangkan dia dan bekas suami tidak berseteru selepas berpisah. Mereka sebaliknya menjadi lebih bertolak ansur dan belajar menghargai serta memahami antara satu sama lain.

"Jika saya sibuk, Eddy akan menjaga Keisha dan begitu sebaliknya. Kami bertekad untuk memastikan Keisha mendapat kasih sayang yang sempurna daripada kami walaupun kami berpisah," ujarnya yang sudah mula bergilir menjaga Keisha dengan Eddy.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved