Sabtu, 11 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pakar Matematik bertaraf dunia

Posted:

Pakar Matematik bertaraf dunia

Pakar Matematik bertaraf duniaUMURNYA baru 29 tahun tetapi pencapaian dalam bidang matematik sangat mengagumkan. Dengan penampilannya yang besederhana, pasti ramai yang tidak menyangka Mohd. Suhaimi Ramly ialah seorang pakar matematik bertaraf dunia.

Bermula sebagai wakil negara dalam Pertandingan Matematik Olimpiad Antarabangsa (IMO) di Romania ketika berusia 16 tahun, Suhaimi kini bergelar pakar matematik bertaraf dunia.

Walaupun penyertaan kali pertamanya pada tahun 1999 itu tidak membuahkan hasil, ia tetap dianggap pengalaman bernilai yang memacu minatnya untuk berusaha lebih gigih.

"Sebelum ke IMO, saya menyertai Olimpiad Matematik Kebangsaan (OMK) dan pernah meraih anugerah juara pada 1998 dan 2000.

"Ia keputusan yang tidak dijangka kerana saya memasuki OMK tanpa sebarang latihan. Selepas itu, barulah saya ditawarkan untuk berlatih bersama Prof. Abu Osman dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk mewakili negara," ujar bekas penuntut Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Jasin, Melaka ini.

Pingat pertama negara

Kerja kerasnya berbaloi apabila terpilih sekali lagi untuk mewakili negara dalam pertandingan sama pada tahun berikutnya. Kali ini, dewan besar di Korea Selatan menjadi medan perjuangan Suhaimi.

"Alhamdulillah, saya berjaya membawa pulang pingat gangsa untuk negara. Ia adalah pingat pertama untuk Malaysia sejak menyertai pertandingan berprestij tersebut sejak tahun 1995," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini di pejabatnya di Setapak, Kuala Lumpur.

Tahun berikutnya, dia sekali lagi dipilih mewakili negara ke pertandingan sama. Kali ini, Suhaimi dan enam orang rakan terbang ke Amerika Syarikat (AS) untuk menduduki peperiksaan IMO. Dengan mendapat satu jawapan betul, dia layak menerima Sijil Sanjungan Terhormat.

"IMO adalah satu pertandingan matematik bertaraf dunia untuk pelajar sekolah menengah. Lebih 100 negara mengambil bahagian dengan setiap negara menghantar enam orang wakil.

"Pertandingan ini tiada kategori. Lebih 500 pelajar pintar matematik dari seluruh dunia akan duduk dalam satu dewan besar untuk menjawab peperiksaan. Had umur yang ditetapkan ialah bawah 20 tahun dan belum memasuki universiti.

"Semua peserta tidak kira yang berusia 13 tahun hingga 20 tahun akan duduk dalam satu dewan dan menjawab soalan yang sama.


KURANG mendapat latihan semasa zamannya mewakili negara, kini Suhaimi nekad membantu para peserta dengan melatih mereka secara intensif.


"Ia berlangsung selama dua hari. Untuk hari pertama, peserta akan diberikan tiga soalan dan perlu menyelesaikannya dalam tempoh empat jam setengah. Rutin yang sama juga ditempuh untuk hari kedua.

"Mungkin ramai yang pelik, kenapa hanya tiga soalan dan mengapa ia perlu mengambil masa hingga empat jam setengah.

"Berdasarkan pengalaman terdahulu, masa yang diberikan itu tidak cukup kerana soalan-soalan yang diberikan amat sukar.

"Soalan itu sebenarnya direka oleh pakar-pakar matematik dan profesor dalam bidang ini dari seluruh dunia," ujar graduan matematik dari Massachusetts Institute Of Technology (MIT) ini.

Gugup

Mengimbau pengalamannya bertanding di peringkat dunia, Suhaimi akui dia tidak dapat lari daripada perasaan gugup dan gementar terutamanya ketika kali pertama dia mewakili negara.

"Saya masih ingat lagi bila saya mendapat kertas soalan, saya hanya pandang soalan berjam-jam lamanya. Soalannya terlalu sukar sehinggakan saya tidak tahu dari mana saya harus mula menjawab.

"Sedar-sedar masa sudah tinggal setengah jam dan dalam masa yang terlalu singkat itu tidak banyak yang mampu saya lakukan," kenangnya yang suka mengisi masa lapang dengan menyelesaikan soalan matematik.

Katanya lagi, minat terhadap subjek kira-kira itu bercambah ketika belajar di tingkatan tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Gombak, Suhaimi sangat berterima kasih kepada guru matematiknya ketika itu, Cikgu Chiu Kam Choon.

"Beliau adalah insan yang membuatkan saya jatuh cinta pada matematik. Bagi saya, pengajarannya sangat berkesan dan sejak itu saya tidak lagi menganggap subjek mengira ini susah," ujarnya yang kini menjadi Ketua Jurulatih Negara untuk IMO.

Julai depan, Suhaimi akan mengetuai pasukan negara bersama enam orang peserta untuk mengikuti IMO di Amsterdam, Belanda. Kali ini, dua peserta berusia 15 tahun turut terpilih mewakili negara ke pertandingan tersebut.

Selain dibiayai oleh Kementerian Pelajaran, badan korporat ExxonMobil turut sama menaja kumpulan Malaysia ke IMO.

"Para peserta perlu menjalani latihan intensif selama sekurang-kurangnya 250 jam sebelum layak memasuki IMO. Walaupun yang mendaftar itu semunya sering mendapat markah tertinggi dalam subjek ini, mereka perlu kuat berusaha dan berlatih sekurang-kurangnya empat jam sehari.


KONGSI rahsia. Pesara ini optimis teknik ciptaannya dapat membantu pelajar sekolah menguasai matematik dengan lebih mudah.


"Di bawah Persatuan Sains Matematik Malaysia (Persama), kami juga mempunyai sekumpulan jurulatih yang terdiri daripada pensyarah dan profesor matematik tempatan, diketuai oleh Pengerusi Jawatankuasa IMO Malaysia yang juga Timbalan Presiden Persama, Prof. Dr. Arsmah Ibrahim dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

"Daripada sesi latihan dan ujian berperingkat yang dijalankan selama setahun, baru kita dapat kenal pasti enam peserta terbaik untuk mewakili negara.

"Asas pemilihan juga tidak bergantung sepenuhnya kepada kebijakan mereka menjawab soalan tetapi turut meliputi pemikiran kritis dan kreativiti mereka menyelesaikan masalah yang diberikan," katanya yang turut menulis buku khas mengenai asas matematik bagi pertandingan Olimpiad bertujuan memudahkan guru dan pelajar membuat rujukan. Antara topik yang telah diterbitkan ialah Algebra, Kombinatoriks, Teori Nombor dan Geometri.

Selain bertanggungjawab menjadi ketua kontinjen negara, Suhaimi juga merupakan juri antarabangsa termuda yang turut serta menyediakan soalan dan menanda kertas peperiksaan pada pertandingan matematik bertaraf dunia itu.

"Tahun lepas Malaysia telah memenangi pingat perak di IMO. Kalau boleh, tahun ini kita mahu pingat emas," ungkapnya.

Strok

Jika bakat Suhaimi digilap menerusi pertandingan IMO, lain pula ceritanya dengan Jaludin Meran, 67.

Minat yang mendalam terhadap mata pelajaran Matematik sejak di bangku sekolah telah mendorong pesara ini mencipta cara mudah untuk menguasai matematik.

Menariknya, dia mencipta kejayaan itu semasa menderita penyakit angin ahmar pada 2008.

"Semasa sakit, saya cuba mencari jalan bagaimana untuk menyelesaikan masalah pengiraan dan menguasai asas nombor kerana saya percaya ia dapat membantu saya pulih," katanya yang pernah berkhidmat sebagai Pengawal Trafik Udara, Tentera Udara Diraja Malaysia selama 12 tahun.

Mengambil masa setahun setengah untuk mencipta cara mudah menguasai matematik, Jaludin banyak menggunakan kiraan dari sebelah kiri selain menghafal menggunakan kod abjad.

"Jika kaedah ini dipraktikkan, saya boleh jamin, pelajar tingkatan lima boleh mendapat A dalam subjek Matematik. Selain pengiraan lebih mudah, pelajar hanya perlu mengunakan jalan mudah untuk menyelesaikan soalan walaupun melibatkan angka yang besar," katanya yang turut merangkumkan kaedah mudah tersebut menerusi penulisannya dalam buku setebal 110 halaman yang bertajuk Be A Math Genius In 10 Days.

Jaludin juga mencipta kaedah unik untuk mengingati kalendar.

"Dengan kaedah ini saya boleh ingat tarikh dan hari dengan tepat untuk tempoh 300 tahun," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pengantin Melayu suka tarikh cantik

Posted:

Pengantin Melayu suka tarikh cantik

Pengantin Melayu suka tarikh cantik

Oleh SYALMIZI HAMID
syalmizi.hamid@kosmo.com.my


ROSHIMAH menunjukkan sekeping foto pelanggannya.


HATI Roshimah Othman sayu saat melihat pasangan pengantin baharu itu bersanding di atas pelamin.

Mengenakan songket kuning sedondon, pengantin wanita yang berkulit putih itu kelihatan cantik bersanggul, manakala si lelaki pula segak bertanjak dan berkaca mata hitam.

Roshimah, 50, puas melihat mereka tersenyum bangga di atas pelamin biarpun hanya dibayar sebanyak RM500 sahaja untuk sebuah majlis yang besar seperti itu.

Baginya majlis itu merupakan majlis terbaik yang pernah dilaksanakannya biarpun pada ketika itu dia hanya memiliki peralatan ringkas untuk merealisasikan sebuah majlis perkahwinan.

"Bayaran sebanyak itu sekadar cukup untuk mengisi minyak kenderaan untuk membawa barang-barang ke tempat majlis sahaja.

"Tetapi saya puas kerana dapat memberi sumbangan dengan sebuah majlis perkahwinan kepada pasangan istimewa itu," kata Roshimah.

Hatinya lebih sayu apabila pengantin lelaki tersebut yang merupakan seorang cacat penglihatan itu 'melihat' sumbangan yang diberikan Roshimah itu dengan tangannya.

"Dia meraba-raba dengan tangannya pada setiap perhiasan yang ada di majlis tersebut dengan perasaan yang teruja. Saya sebak melihat kegembiraannya itu," katanya kepada Jurnal.

Itu kisah yang berlaku hampir enam tahun dahulu. Kini, Roshimah tidak lagi menyediakan perkhidmatan pengurusan majlis secara separuh masa tetapi menjadikannya sebagai sebuah bisnes keluarga.

Kisah itu menjadi penguat azam kepada Roshimah untuk terus berkhidmat merealisasikan impian setiap pengantin baharu.

Letak jawatan

"Saya tidak mengejar keuntungan semata-mata sebaliknya mahu melihat pasangan pengantin baharu tersenyum gembira dengan majlis bahagia mereka," katanya yang kini mempunyai dua orang pekerja tetap.

Pada 2007, Roshimah berhenti kerja sebagai pembantu pengurus di sebuah syarikat swasta. Biarpun sudah berkhidmat selama hampir 30 tahun di situ, dia nekad membuka bisnes perancang perkahwinan atas nama D'La Rossa Creation.

Dia tidak melalui banyak detik sukar menguruskan perkhidmatannya itu kerana ahli keluarganya merupakan penyumbang utama semangat dan tenaga kerja kepada Roshimah.

Melalui pakej lengkap yang disediakan untuk majlis perkahwinan daripada gubahan bunga segar sehinggalah kepada tugasan sebagai deejay, semuanya diuruskan oleh orang yang dia kenali.

"Urusan saya lebih mudah kerana suami dan anak-anak banyak memberikan semangat. Ahli keluarga yang lain juga banyak membantu kerana ada yang terlibat menyumbang khidmat masing-masing.


KEUNTUNGAN bukan perkara pokok bagi Roshimah, tetapi wanita itu gembira jika pelanggannya puas hati.


"Adik perempuan saya menjadi jurusolek, adik lelaki sebagai jurufoto, anak saudara pula mempunyai set sistem bunyi (PA) dan abang ipar menyediakan perkhidmatan katering.

"Ketika membuat persiapan majlis, ia bagaikan menjadi perhimpunan kami semua juga," katanya lagi.

Jika orang lain menghabiskan waktu hujung minggu dengan bercuti, berbeza pula baginya kerana waktu tersebut merupakan tempoh sibuk untuk dia bekerja.

Menurut Roshimah, dia akan turun padang melakukan persiapan sendiri menjelang majlis perkahwinan. Tetapi pada hari biasa dia akan berada di butiknya yang terletak di Kajang, Selangor untuk urusan perancangan dan bertemu klien.

"Hari minggu mahupun cuti sekolah merupakan hari-hari sibuk bagi seseorang perancang perkahwinan kerana ramai memilih hari cuti untuk melangsungkan majlis.

Tiga pengantin sehari

"Jadi saya akan uruskan perihal perancangan majlis pada hari-hari biasa. Ketika itu saya mempunyai sedikit kelapangan," katanya.

Berbicara soal tarikh perkahwinan, Roshimah akui bahawa trend memilih tarikh 'cantik' mula menjadi ikutan oleh masyarakat Melayu kini.

Tambahnya, bakal pasangan pengantin kini bukan sahaja memilih tema-tema terkini seperti moden kontemporari dan tradisional bahkan tarikh perkahwinan juga menjadi perkara penting oleh sebahagian daripada mereka.

Sehingga kini Roshimah sudah menutup tempahan untuk beberapa tanggal yang mempunyai kombinasi tarikh yang menarik seperti 9.10.2011, 11.11.2011 dan 20.11.2011.

"Untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik, saya hanya menerima sebanyak tiga tempahan sahaja dalam masa sehari.

"Ia penting bagi menjamin kualiti terbaik kepada pelanggan. Jadi, untuk tarikh tersebut tempahannya sudahpun penuh," kata ibu kepada tiga cahaya mata itu lagi.

Dia yang memegang prinsip ikhlas melakukan sesuatu perkara itu kini mempunyai dua orang pekerja tetap yang menjadi pembantu setianya.

Haneyza Amit, 33, dan Aftarol Mohd. Khozin, 37, merupakan pereka fesyen tetap bagi butik D'La Rossa Creation.

Menurut Roshimah, kedua-dua pekerjanya itu akan mereka pakaian pengantin yang diinginkan oleh pelanggan kerana dia sentiasa menghasilkan rekaan terkini yang sesuai dengan kehendak semasa.

Selain itu, butik tersebut turut menghasilkan rekaan kasut sendiri untuk dipadankan dengan pakaian pengantin. Dia yakin dengan kasut-kasut rekaan perekanya itu dan melihat potensinya untuk dikembangkan.

"Jika diberikan rezeki, saya bercadang untuk menghasilkan kasut atas jenama sendiri pula nanti," katan Roshimah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Misteri laluan berliku Karak

Posted:

Misteri laluan berliku Karak

Misteri laluan berliku Karak

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN
afzan.kasiman@kosmo.com.my


ADA pihak yang didakwa cuba melakukan pemujaan untuk mendapatkan nombor ekor apabila ada kemalangan maut di Lebuh Raya Karak.


SEKIRANYA ingin memandu ke Pantai Timur, Lebuh Raya Karak ialah laluan utama yang menjadi pilihan kebanyakan pengguna jalan raya.

Sejak pembukaannya pada tahun 1977, laluan sepanjang 60 kilometer (km) yang menghubungkan Kuala Lumpur dengan bandar Karak di Pahang ini memiliki koleksi kisah misteri.

Sungguhpun penulis belum pernah berdepan dengan kejadian aneh ketika menggunakan laluan berbukit itu, namun daripada cerita yang disampaikan oleh beberapa kenalan dan pengguna, Lebuh Raya Karak sudah cukup untuk meremangkan bulu tengkuk.

Seorang kenalan, Mohd. Saifullah Adli Hamzah, 32, mendakwa, dia pernah berada dalam situasi menyeramkan ketika melalui laluan berkenaan.

"Kejadian ini berlaku lima tahun lepas. Ketika itu saya dan tiga rakan dalam perjalanan untuk menghadiri majlis perkahwinan seorang rakan di Tanah Merah, Kelantan.

"Perjalanan dimulakan sekitar pukul 1.30 pagi dari Shah Alam. Kami bergerak lewat kerana ada rakan-rakan yang bekerja syif petang." katanya yang juga merupakan pegawai pasukan beruniform.

Hempap

Menyambung bicaranya, sebaik sahaja melepasi tol Gombak, dua rakannya, Azizi dan Malik minta izin untuk tidur kerana mereka akan bergilir memandu sementara dia dan seorang lagi rakan bernama Hadi, asyik bersembang.

"Selepas melalui Bentong, jalan mulai sunyi. Ketika kereta menaiki bukit, saya terdengar seperti ada benda terjatuh menghempap bahagian belakang kereta.

"Hadi turut mendengar bunyi yang sama. Bila saya lihat cermin pandang belakang, saya tidak nampak apa-apa.

"Memandangkan keadaan ketika itu sunyi dan gelap, saya teruskan juga pemanduan," ujarnya yang membuka tingkap sepanjang perjalanan kerana mahu merokok selain menikmati udara sejuk hutan.

Laluan berliku dan berbukit memaksa Saifullah berhati-hati ketika meningkatkan kelajuan untuk memintas beberapa lori besar.

Ketika itu, dia mula merasakan keretanya berat namun dia tidak fikir yang bukan-bukan. Mungkin juga tekanan berat itu disebabkan kereta transmisi automatik yang dipandunya.

Namun, sebaik dia melepasi sebuah lori balak, pemandu tersebut menyalakan lampu besar berulang kali.

"Hadi menyuruh saya memecut supaya tidak terus terganggu dengan nyalaan lampu tinggi lori terbabit.

"Peliknya selepas itu ada dua tiga kenderaan yang memintas saya turut menyalakan lampu tinggi, malah ada yang membunyikan hon. Kata saya kepada Hadi, mungkin mereka hendak beritahu sesuatu," katanya yang terus mengejutkan dua lagi rakannya yang sedang tidur.

Memikirkan kemungkinan sesuatu berlaku terhadap keretanya, Saifullah ambil keputusan berhenti di bahu jalan untuk melihat-lihat jika ada yang tidak kena.

"Sebaik saja saya dan Hadi buka pintu untuk keluar, Malik yang kebetulan memalingkan muka ke cermin belakang menjerit meminta saya meneruskan perjalanan.

"Allahuakhbar! Pul, kau jangan keluar! Kita blah... kita blah!" jerit Malik dengan muka panik sambil menepuk-nepuk belakang kerusi supaya kami segera beredar dari kawasan tersebut.

Puntianak

Tanpa fikir panjang, pintu kereta ditutup dan Saifullah menekan pedal minyak semahunya. Malik menekup muka, Azizi pula menenangkannya.

Tingkap yang sebelum itu dibiarkan terbuka pantas ditutup.

Hadi bertanya, apa yang mereka nampak dan kenapa ketakutan sampai begitu sekali.

"Aku rasa aku nampak puntianak. Dia tengah baring terlentang atas but kereta kau tapi muka dia menghadap kita.

"Masa aku toleh ke belakang tadi, mata aku betul-betul nampak matanya," kata Saifullah ketika menceritakan detik cemas dia dan rakan-rakannya disapa makhluk halus di Lebuh Raya Karak.

Selepas mendengar pengakuan rakannya, Saifullah cuba memberanikan diri untuk melihat ke cermin pandang belakang namun tiada apa yang kelihatan. Hadi pula cuba pandang ke belakang menerusi cermin sisi.

"Pul, betullah. Aku nampak ada 'benda' dekat belakang," kata Hadi. Mendengarkan katanya, kami semua tidak putus membaca kalimah al-Quran. Hadi pula beberapa kali mengalunkan azan dalam tempoh 15 minit," ujar Saifullah.

Apabila keadaan menjadi tenang, baru empat sekawan ini faham mengapa lori dan kereta yang memintas mereka menyalakan lampu besar.

"Mungkin mereka nak beritahu kita pasal lembaga tersebut, tetapi kita yang tak faham. Mujur juga mereka masih boleh mengawal kenderaan kerana panik dan takut melampau juga boleh mengundang kemalangan," jelasnya yang sehingga kini mengelak untuk melalui Lebuh Raya Karak pada waktu malam.

Tidak menolak kewujudan entiti di laluan berkenaan, ramai yang berpendapat kawasan di sepanjang lebuh raya tersebut memang keras.

Menerusi carian di beberapa blog yang memaparkan cerita seram, sudah ramai yang disakat oleh makhluk halus terutamanya jika menggunakannya pada waktu malam.

Ada yang mengaitkan gangguan-gangguan tersebut terjadi ekoran kejadian kemalangan maut yang kerap berlaku di situ. Ada juga yang berpendapat, kawasan tersebut memang 'keras' kerana ia adalah tapak asal perkuburan lama.

Minta nombor

Seorang pengguna laluan berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Lim berkata, gangguan-gangguan tersebut adalah tanda marah roh-roh yang meninggal dunia di situ.

"Kemungkinan besar roh-roh itu marah dengan pengendali trak penunda. Saya sudah beberapa kali melihat kemalangan ngeri di lebuh raya ini.

"Bila ada kemalangan saja, trak penunda akan datang. Kalau mereka angkut kereta rosak saja tak mengapa, tapi kebanyakan buat bisnes di situ.

"Mereka perah limau dan tabur garam pada kawasan berdarah sebab mahu puja roh untuk dapatkan nombor ekor.

"Dalam kepercayaan orang Cina, perbuatan itu hanya akan menambah sakit pada si mati.

"Mungkin bukan semua buat begitu, tapi saya percaya, ada yang buat sebab itu roh tak tenteram dan kacau orang lain," katanya yang berulang alik ke Pasir Puteh, Kelantan, sebulan sekali melalui lebuh raya berkenaan.

Biarpun ada berpuluh versi kisah seram di sepanjang Lebuh Raya Karak, laluan yang merentas negeri Pahang itu masih tetap menjadi pilihan terutamanya kepada anak-anak Pantai Timur yang mencari rezeki di ibu kota.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


1,000 nelayan laut dalam mogok

Posted:

1,000 nelayan laut dalam mogok

1,000 nelayan laut dalam mogok

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK, NURUL NAJIHA ZAINAL ABIDIN dan AHMAD SYAHIR KASSIM


SEBAHAGIAN daripada nelayan yang mengadakan mogok di jeti Kuala Perlis semalam.


KUALA LUMPUR – Lebih 1,000 nelayan laut dalam di tiga negeri melancarkan mogok mulai semalam sekali gus bakal menjejaskan bekalan ikan negara jika tindakan tersebut berlarutan.

Mogok diketuai oleh hampir 200 pengusaha bot itu diadakan secara serentak di jeti-jeti nelayan di Kuantan, Pahang; Endau di Mersing, Johor dan Kangar, Perlis.

Mogok berpunca daripada tindakan kerajaan memansuhkan subsidi diesel yang menyebabkan pemilik bot terpaksa membeli bahan api itu pada harga RM1.80 seliter berbanding RM1.25 seliter sebelum ini.

Pemansuhan subsidi itu menyebabkan para pemilik bot terpaksa menanggung kenaikan kos melebihi RM20,000 sebulan berbanding RM7,000 sebulan sebelum ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Aziwahiya pendekar bunga silat

Posted:

Aziwahiya pendekar bunga silat

Aziwahiya pendekar bunga silat

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
dan MOHD.AZLI ADLAN
berita@kosmo.com.my


ZAINOL FADZI (belakang tengah) dan Baharom (belakang kanan) bergambar bersama pemenang-pemenang Kejuaraan Seni Silat Warisan Mahaguru 2011 di Seri Iskandar semalam.


SERI ISKANDAR – Jagoan silat dari Persatuan Gayong Fattani dinobatkan pendekar bagi kategori bunga silat (solo) pada Kejuaraan Seni Silat Warisan Mahaguru di Universiti Teknologi Petronas (UTP) di sini semalam.

Dr. Aziwahiya Yeop, 39, menjadi pilihan selepas mempamerkan persembahan bunga silat penuh seni yang berjaya menarik perhatian barisan juri berpengalaman.


Zainol Fadzi (dua dari kanan) menyampaikan
replika cek kepada Aziwahiya (tengah) yang muncul juara kategori bunga silat pada kejuaraan seni silat warisan mahaguru 2011 di Seri Iskandar semalam.


Beliau menerima hadiah berupa wang tunai RM1,000 dan piala yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin.

Turut hadir pengarah kejuaraan, Jak Othman, Ketua Pegawai Eksekutif KPerak Implementation & Coordination Corporation, Dr. Ahmad Kamil Mahmood dan Pengarang Kosmo!, Baharom Mahusin.

Terdahulu penganjuran sulung kejohanan tersebut mendapat sambutan hangat dengan kehadiran lebih 3,000 orang penonton.

Sementara itu, kategori tempur tanpa senjata diungguli pesilat dari Persekutuan Silat Kebangsaan (Pesaka) Negeri Sembilan dan seterusnya membawa pulang hadiah wang tunai RM2,000 dan piala.


PASUKAN antarabangsa beraksi dalam kategori tempur bersenjata.


Pesilat dari Pesaka Perlis pula membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000 dan piala selepas menguasai kategori tempur bersenjata.

Pasangan tunggal bukan Melayu, Ed Chard, 45, dan Scott McQuaid, 35, yang masing-masing dari Australia dan Britain hampir-hampir membuat kejutan apabila dipilih sebagai pemenang tempat kedua kategori tempur bersenjata.

Kelincahan pesilat wanita dari Persatuan Silat Cekak Harimau menjadi pilihan juri untuk dinobatkan sebagai juara kategori serikandi.Nurul Janatul Atikah Mohd. Azmi, 17, membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 dan piala.

Kejuaraan Seni Silat Warisan Mahaguru dianjurkan oleh Homeland Frontier Sdn. Bhd. dengan kerjasama KPerak manakala Kosmo! menjadi akhbar rasmi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

120 bakal sertai Cabaran Daisy

Posted:

120 bakal sertai Cabaran Daisy

120 bakal sertai Cabaran Daisy

Oleh JAGATHESWARY NARAYANAN dan SUHANA VERU
berita@kosmo.com.myKUALA LUMPUR – Seramai 120 peserta dari seluruh negara dijangka menyertai Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang akan membuka tirainya di Terengganu pada 18 Jun ini.

Eksekutif Iklan Kosmo!, Nizam Baharuddin berkata, kesemua peserta itu akan dibahagi kepada empat zon yang setiap satu membabitkan 30 peserta.

"Daripada 30 peserta ini, 15 akan bertanding dalam kategori kek dan 15 lagi kategori biskut," katanya ketika dihubungi semalam.

Menurutnya, peringkat Zon Timur di Giant, Kuala Terengganu adalah pada 18 Jun ini manakala Zon Tengah di AEON AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur pada 26 Jun.

Zon Utara pula katanya, di Star Parade Alor Setar pada 2 Julai diikuti Giant, Tampoi, Johor Bahru pada 10 Julai.

Katanya, cabaran peringkat akhir yang menghimpunkan dua peserta terbaik dari setiap zon pula akan berlangsung di Plaza Shah Alam pada 17 Julai.

"Bagaimanapun, orang ramai yang berada di sekitar kawasan negeri-negeri terbabit dialu-alukan menyertai pertandingan ini.

"Mereka boleh datang daftar bagi menyahut cabaran membuat kek dan biskut dengan resipi unik masing-masing," katanya.

Tambah Nizam, pertandingan tersebut akan diserikan dengan persembahan artis tempatan seperti Mila Akademi Fantasia (AF5), Ahmad Nubhan Ahamad (AF6), Adam (AF2), Adira Suhaimi (AF8), Black dan ramai lagi.

"Oleh itu, orang ramai jangan lepaskan peluang berhibur bersama artis di samping menyaksikan gelagat peserta pertandingan.

"Apa yang lebih menarik, hadiah misteri dan istimewa menanti para peserta yang berjaya menyahut cabaran sengit ini," jelasnya lagi.

Juara akan meraih RM5,000 dan barangan Tupperware bernilai RM5,000 manakala tempat kedua menerima wang dan barangan Tupperware bernilai RM3,000. Pemenang tempat ketiga pula akan memenangi barangan Tupperware bernilai RM2,000 dan wang tunai RM2,000.

Dalam pada itu, Nizam mengalu-alukan penyertaan orang ramai untuk menyertai pertandingan itu kerana tarikh tutup pertandingan berbeza mengikut zon.

Katanya, tarikh tutup bagi zon Terengganu adalah pada 16 Jun, Kuala Lumpur 23 Jun, Kedah 30 Jun dan Johor pada 7 Julai.

Syarifah mahu tebus kekecewaan tahun laluDUNGUN – Seorang suri rumah, Syarifah Mariam Syed Shafie, 55, (gambar) yang pernah muncul naib juara pada Cabaran Daisy Sehebat Chef 2010 sekali lagi tampil untuk membuktikan kehebatannya pada cabaran tahun ini.

Berbeza tahun lalu yang menyaksikan dia mempertaruhkan resipi biskut, kali ini dia mahu mencuba nasib dalam pembuatan kek.

"Tahun lalu, saya hanya naib juara pada cabaran di Kuala Lumpur tetapi ia tidak mematahkan semangat saya untuk beraksi lagi tahun ini," katanya kepada Kosmo! semalam.

Menurut Syarifah Mariam, bagi saingan tahun ini, dia belum bersedia untuk mendedahkan bentuk dan resipi yang bakal dipertaruhkan sebaliknya mahu membuat kejutan pada hari pertandingan dan berharap pihak juri akan berpuas hati dengan resipi ciptaannya.

"Memasak adalah hobi saya dan sudah banyak kali saya menyertai pertandingan seperti ini dan telah beberapa kali memenanginya," ujarnya.

Jelas ibu kepada empat anak itu, dia mempunyai kelapangan untuk mengikuti pertandingan anjuran Daisy memandangkan anak-anaknya sudah dewasa.

"Dahulu memang susah kerana saya perlu uruskan anak-anak tetapi sekarang saya mempunyai masa untuk mempersiapkan diri dan mencipta resipi baru untuk ke pertandingan," tambahnya.

Bagaimanapun katanya, pada pertandingan kali ini, dia tidak meletakkan apa-apa harapan besar kerana tujuan utamanya adalah atas dasar minat dan ingin bertukar-tukar pandangan dengan peserta lain.

Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang diadakan di empat buah lokasi akan membuka tirai pada 18 Jun ini di Giant, Kuala Terengganu.

Bekas tentera cuba nasib


MARIAMAZIAH menunjukkan kek yang dibuatnya bagi menghadapi Cabaran Daisy Sehebat Chef tahun ini.


KUALA LUMPUR – Seorang pesara tentera, Mariamaziah Mahmood mahu memanfaatkan pengalaman dalam pelbagai pertandingan memasak sebelum ini untuk bersaing pada Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011.

Menurut wanita berusia 52 tahun dari Ampang itu, dia memilih untuk menghasilkan kek coklat istimewa ciptaan sendiri dan belum pernah dihasilkannya sebelum ini.

Mariamaziah yang pernah mendapat tempat ketiga pada pertandingan memasak anjuran Jabatan Kemajuan Masyarakat menyifatkan pertandingan Cabaran Daisy Sehebat Chef itu sebagai peluang untuk menguji kemahirannya membuat kek.

"Saya akan menghasilkan kek coklat yang dicampur bahan-bahan penting termasuk menggunakan minyak jagung Daisy. Untuk tujuan dekorasi kek, saya akan fikirkan idea yang kreatif dan menarik," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Katanya, dengan pengalaman yang ada, dia berharap dapat menghasilkan kek yang paling menyelerakan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mati ditikam lapan kali

Posted:

Mati ditikam lapan kali

Mati ditikam lapan kali

11/06/2011 4:54pm

KUALA LUMPUR — Seorang lelaki rakyat Indonesia ditemui mati dengan lapan kesan tikaman pada badannya di sebuah bilik pekerja di tapak pembinaan kondominium di kawasan Taman Melati, Wangsa Maju di sini, hari ini.

Mangsa yang berumur 30 tahun ditemui dalam keadaan berlumuran darah oleh seorang pekerja kira-kira 7.30 pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, polis tidak menolak kemungkinan berlaku pergaduhan di dalam bilik itu sebelum mangsa ditikam dengan senjata tajam. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pekan lama Ipoh, tarikan baru

Posted:

Pekan lama Ipoh, tarikan baru

Pekan lama Ipoh, tarikan baru

11/06/2011 4:50pm

IPOH — Kerajaan negeri Perak mahu menjadikan kawasan Pekan Lama Ipoh yang juga dikenali sebagai "Old Town" sebagai kawasan pelancongan warisan yang dapat menarik pelawat tempatan dan luar negara.

Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelancongan Datuk Hamidah Osman berkata, kawasan pekan lama mempunyai pelbagai bangunan warisan yang telah digazetkan dan setiap bangunan berkenaan mempunyai daya tarikan tersendiri sama ada keunikan bangunan dan juga sejarahnya.

Bandar raya Ipoh dipisahkan oleh Sungai Kinta yang mengalir di tengah bandar dan memisahkan pekan lama dan pekan baru.

Bercakap kepada pemberita di sini hari ini, Hamidah berkata, antara produk pelancongan yang telah diperkenalkan sebelum ini ialah program "jejak warisan"

yang membolehkan pelawat dibawa melawat bangunan-bangunan warisan di situ oleh jurupandu. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

41 pukat hanyut dirampas

Posted:

41 pukat hanyut dirampas

41 pukat hanyut dirampas

11/06/2011 3:39pm

KUALA TERENGGANU — Jabatan Perikanan Terengganu merampas sebanyak 41 pukat hanyut, yang merupakan satu daripada punca kematian penyu, di kawasan perairan Mengabang Telipot, Batu Rakit di sini sejak Januari hingga Jun lepas.

Pengarah Perikanan negeri, Zakaria Ismail berkata, pihaknya sentiasa menjalankan operasi berikutan kematian banyak penyu di kawasan berkenaan.

"Bagaimanapun, tiada pemilik pukat hanyut, atau lebih dikenali lagi dengan pukat pari, yang ditahan dalam operasi itu," katanya di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Suami mati selepas ditolak isteri dari tingkat 17

Posted:

Suami mati selepas ditolak isteri dari tingkat 17

Suami mati selepas ditolak isteri dari tingkat 17


JOSHUA HILBERLING jatuh dari tingkap ini.


TULSA, Oklahoma - Seorang wanita yang sarat mengandung dan baru berkahwin di Amerika Syarikat (AS) membunuh suaminya dengan menolaknya keluar dari tingkap tingkat ke-17 bangunan menara Universiti Club di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Mangsa, Joshua Hilberling, 23, ialah seorang anggota tentera udara AS.

Lelaki tersebut dipercayai sedang mengemas barang-barangnya sebelum memberitahu isterinya, Amber Hilberling bahawa dia mahu meninggalkannya selepas kurang setahun mereka berkahwin.

Berang mendengar pengakuan suaminya, Amber, 19, menerpa ke arah lelaki itu dan menolaknya keluar dari menara Unievrsiti Club itu yang menempatkan kediaman mereka di sini pada Selasa lepas.

Mangsa meninggal dunia selepas terjatuh di atas sebuah garaj pada ketinggian 115 meter.

Amber ditangkap tidak lama kemudian dan dia dilaporkan mengaku kepada beberapa saksi di tempat kejadian bahawa dia menolak suaminya keluar dari tingkap bangunan itu.

Polis pada asalnya menahan Amber kerana disyaki membunuh tanpa niat tetapi dakwaan itu diubah kepada membunuh dengan niat selepas siasatan lanjut dilakukan.

Wanita tersebut yang sedang mengandung tujuh bulan dibebaskan dengan bon jaminan berjumlah AS$250,000 (RM755,375) sementara menunggu perbicaraan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sejumlah kereta jutaan dolar rosak

Posted:

Sejumlah kereta jutaan dolar rosak

Sejumlah kereta jutaan dolar rosak


SEBUAH kereta Ferrari (kiri) dan Lamborghini (kanan) turut terjejas akibat banjir kilat yang melanda tempat letak kereta apartmen St. Regis di Singapura pada Ahad lalu.


SINGAPURA - Sejumlah kereta sport bernilai jutaan dolar seperti Ferrari rosak selepas tempat letak kereta bawah tanah di sebuah apartmen mewah di sini dilanda banjir, lapor beberapa buah akhbar semalam.

Tempat letak kereta di apartmen itu, St. Regis yang bernilai AS$16.27 juta (RM49.15 juta) menempatkan sejumlah kenderaan mewah semasa banjir kilat berlaku pada Ahad lalu.

Kereta-kereta mewah seperti Ferrari yang bernilai AS$894,979 (RM2.7 juta) rosak teruk akibat ditenggelami air banjir.

Para pemilik kereta tersebut yang menginap di apartmen berkenaan gagal mengalihkan kenderaan mereka dengan segera kerana maklumat mengenai banjir itu gagal diberitahu disebabkan sistem amaran banjir gagal berfungsi.

Pemilik-pemilik kereta itu perlu membayar cukai yang amat tinggi semasa mengimport kenderaan tersebut di Singapura.

Ekoran itu, harga kenderaan mewah amat tinggi di Singapura seperti kereta Rolls-Royce Phantom yang berharga AS$1.43 juta (RM4.3 juta) iaitu AS$813,019 (RM2.45 juta) lebih tinggi daripada yang dijual di United Kingdom.

Antara kereta mewah lain yang turut rosak akibat banjir itu di tempat letak kereta berkenaan ialah Aston Martin yang berharga AS$731,755 (RM2.21 juta) dan Porsche 911 yang berharga AS$406,530 (RM1.22 juta).

Kos bagi membaiki kereta mewah itu akibat banjir kilat dianggarkan melibatkan ratusan ribu dolar jika ruang dalaman dan sistem elektrik kenderaan berkenaan rosak.

Seorang penduduk yang merupakan pekerja pelaburan, Matthew Song, 33, berkata, kereta BMW M3 miliknya juga ditenggelami banjir.

Menurutnya, dia membeli kereta itu dua bulan lalu dengan harga AS$284,012 (RM858,142).

Kereta itu dihantar untuk dibaiki dengan menggunakan sebuah trak tunda pada Rabu lalu.

Seorang penduduk di apartmen itu, John Waggot, 50, yang merupakan seorang jurutera berkata, banjir kilat melanda apartmen tersebut buat kali pertama pada pertengahan Jun lalu.

Menurutnya, banjir kilat kali kedua berlaku dua minggu selepas kejadian pertama berlaku dan yang berlaku pada Ahad lalu merupakan bencana alam yang ketiga. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Britney Spears bakal kahwin lagi

Posted:

Britney Spears bakal kahwin lagi

Britney Spears bakal kahwin lagi


BRITNEY SPEARS dan Jason Trawick.


LOS ANGELES - Bintang sensasi yang terkenal lagu Ops I Did It Again, Britney Spear bakal mengahwini tunangnya, Jason Trawick.

Sebelum ini, Spears, telah merahsiakan majlis pertunangannya itu.

Pasangan tersebut memberitahu, mereka merancang untuk berkahwin dalam satu majlis sederhana di Hawaii selepas berakhirnya sesi jelajah dunia penyanyi itu pada penghujung tahun ini.

Trawick, 39, yang merupakan ejen pencungkil bakat dan kini bertindak selaku pengurus Britney dikatakan telah melamar Spears dengan menulis puisi romantik dan menghias keseluruhan tingkat bawah rumah agam di Los Angeles dengan bunga serta lilin.

Spekulasi mengenai pasangan itu mengikat tali pertunangan pada minggu lalu tercetus selepas terdapat foto yang menunjukkan Spears memakai cincin berlian di jarinya.

Ini merupakan perkahwinan ketiga Spears, 29.

Perkahwinan terakhir penyanyi itu bersama bekas suami, Kevin Federline dikurniakan dengan dua orang cahaya mata lelaki dan hanya bertahan selama dua tahun. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Anang, Ashanty mabuk cinta

Posted:

Anang, Ashanty mabuk cinta

Anang, Ashanty mabuk cintaASHANTY SIDDIK kini adalah satu figura hiburan yang cukup hangat di Indonesia. Dia sudah mendiami industri hiburan di republik tersebut sejak tahun 2009 dan mempunyai sebuah album solo berjudul Ashanty.

Namun pada waktu itu, diri wanita berusia 27 tahun ini tidak mendapat liputan meluas seperti hari ini.

Hari ini, berita tentang Ashanty tidak pernah ketinggalan daripada menjadi sorotan media Indonesia. Semuanya gara-gara kisah percintaan dia dengan Anang Hermansyah, 42.

Dia mengaku, jika bukan kerana Anang, dirinya pasti tidak terkenal. "Itu adalah hal yang tidak boleh saya bohongi. Memang saya terkenal kerana Anang," katanya.

Namun apabila mula menjadi terkenal, anak bongsu dari lima beradik ini sukar untuk beradaptasi dengan suasana baru ini. Paling ditakutinya, kalau dia dijangkiti sindrom perasan superstar. Dan lagi, setiap hari diekori media adalah hal asing baginya.

"Mama paling tidak suka, dia tidak suka gosip. Saya sendiri juga kurang selesa apabila diekori dan saban hari berita tentang saya tersiar.

"Tetapi lama-kelamaan, saya dan mama mula membiasakan diri. Jujurnya, saya okey menjadi perhatian, namun saya tidak mahu dijangkiti sindrom superstar," luah Ashanty jujur.

Ada sebab mengapa ibunya tidak gemar anak bongsu daripada lima beradik itu menjadi perhatian umum. Ini kerana dia lahir dalam keluarga bijak pandai.

Arwah bapanya, wakil diplomat Indonesia, paling menentang pilihan dia menjadi penyanyi. Adik-beradik yang lain juga menjadi sebahagian pekerja kolar putih, hanya dia seorang sahaja yang memecah tembok itu untuk memenuhi impiannya menjadi penyanyi.

"Famili menentang saya menyanyi. Mereka kata saya harus melakukan pekerjaan yang serius. Namun saya tetap memilih bidang ini.

"Itu pun selepas saya menjadi lulusan dalam Perhubungan Antarabangsa di Universitas Paramadina dan ayah juga sudah terlalu tua sewaktu saya mula menyanyi sebelum setahun kemudian dia meninggal dan tidak sempat melihat kejayaan saya hari ini dalam bidang yang saya pilih," jelasnya panjang lebar.

Kini bersama Anang yang bukan sahaja rakan duet, malah kekasihnya, Ashanty meraih sukses yang tidak sedikit. Kolaborasi yang baru terjalin sejak Oktober tahun lalu menerusi album yang baru memasuki pasaran pada 14 Mac lalu, Jodohku, begitu mendapat perhatian, setinggi perhatian yang diberi terhadap kisah asmara mereka berdua.


ANANG dan Ashanty kini sedang melewati fasa manis bercinta.


Ditanya tentang cinta yang tersimpul antara mereka berdua, Ashanty memberitahu ia baru berusia dua bulan dan masih terlalu awal untuk memberi persetujuan terhadap lamaran Anang untuk menikahinya.

Mengaku seorang yang begitu realistik dalam bercinta, kata Ashanty dia masih memerlukan waktu, paling lama setahun untuk mengenal baik buruk hubungan mereka.

"Saya pernah berpacaran selama empat tahun sebelum ini dan yakin bahawa kekasih saya itu adalah orang yang akan saya nikahi, tetapi ternyata tidak.

"Jujurnya, untuk percintaan saya dengan Anang, saya sendiri masih belum yakin. Usia percintaan kami baru dua bulan, semuanya masih manis.

"Saya memerlukan masa lagi untuk mengenal perhubungan ini. Sementelah ini adalah hubungan pertama saya dengan lelaki yang jarak usianya 14 tahun. Kemudian, Anang sudah punya dua anak dan saya takut tidak mampu untuk menjadi yang terbaik buat mereka.

"Oleh kerana saya kini adalah seorang pencinta yang realistik berbanding dulu, justeru saat dia melamar untuk menikahi saya, saya tidak boleh terus setuju. Biar perjalanan ini mengalir dulu. Jangan paksa perasaan kita," kata Ashanty yang memberitahu Anang cukup manja dan seperti anak kecil apabila mereka mula bercinta.

Lasak

Mempunyai sepasang mata bundar, rambut ikal, pinggan bak kerengga dan pendek kata sempurna sebagai seorang wanita lawa, Ashanty memberitahu, penampilan yang dibawanya pada hari ini adalah satu transformasi yang sukar buatnya.

Ini kerana dia pada awalnya adalah seorang wanita yang lasak, tidak suka berhias dan hanya mengenal jeans serta t-shirt.

Namun sebaik menjadi pasangan duet Anang, imej lasaknya harus dikikis. Dia perlu menjadi wanita dengan penampilan serba-serbi rapi dan tampil lebih feminin.

Katanya: "Dulu, saya jenis wanita yang hanya akan memakai jeans dan t-shirt. Saya juga tidak bersolek.

"Tetapi kini, semua berubah. Kata Anang, saya kepunyaan publik. Jadi perlu selalu tampil cantik. Pada awalnya, memang susah transformasi ini, tapi kini saya mula menyukainya."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pertaruhan Mari Menari 2

Posted:

Pertaruhan Mari Menari 2

Pertaruhan Mari Menari 2

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN
roni.ridwan@kosmo.com.my


SEPULUH pasangan memulakan cabaran dalam Mari Menari 2 bermula 17 Jun ini.


PROGRAM realiti tarian Mari Menari merupakan antara rancangan realiti mencungkil bakat pasangan dalam bidang seni tari yang telah mendapat sambutan hangat orang ramai.

Setelah menyaksikan pasangan Raziff dan Alia muncul juara pada edisi sulung, kini rancangan tersebut kembali menemui penonton untuk musim yang kedua.

Pengurus Saluran Astro Ria, Azlin Reza Azmi berkata, kejayaan rancangan Mari Menari sebelum ini jelas membuktikan bahawa seni tari merupakan satu cabang seni yang mendapat perhatian orang ramai.

"Peserta yang bersaing hanyalah terdiri daripada orang biasa, namun mereka masih mampu untuk menghasilkan rentak tari yang mengagumkan menerusi latihan dan kesungguhan yang tinggi.

"Jadi untuk musim terbaru, saya merasakan tiada masalah besar buat peserta kerana rata-rata mereka tentunya sudah faham dengan selok-belok dengan rancangan ini," ujarnya pada satu sidang akhbar baru-baru ini.

Menurut Azlin, persaingan pada kali ini menampilkan sepuluh pasangan yang akan merebut gelaran juara Mari Menari 2. Selain setiap peserta dilatih oleh jurureka tari profesional, mereka turut dipecahkan kepada dua kumpulan iaitu Belalang dan Ray.

Antara peserta yang diletakkan dalam kumpulan Belalang seperti pasangan Nita, Mizi, Wan, Razman dan Faiz serta diketuai oleh seorang kapten jurureka tari iaitu Mohd Zulfarqar Awaluddin.

Kumpulan Ray pula akan diketuai oleh Ray Redzuan Awang dan disertai oleh lima lagi peserta yang terdiri daripada pasangan Nora, Ummi, Bibi, Azlin dan Sarah.

"Tugas kedua-dua ketua jurureka tari ini bukan sekadar memberikan tunjuk ajar, galakan motivasi dan membuat pemilihan lagu, malah mereka ini akan menjadi sumber inspirasi kepada setiap pasangan.

Lebih menarik lagi, saingan pada kali ini juga menampilkan empat pasangan suami isteri dan tiga pasangan adik dan kakak, manakala terdapat juga pasangan ibu dan anak, bapa dan anak serta abang dan adik.

Sementara itu, persembahan setiap pasangan akan diadili dengan sistem pemarkahan 50 peratus juri dan 50 peratus lagi adalah menerusi undian daripada para penonton.

Malah, persaingan kali ini turut membuat pembaharuan terutamanya dengan memperkenalkan pelakon Vanida Imran dan Harith Iskandar sebagai juri profesional di samping terus mengekalkan khidmat Joseph Gonzalez.

Rancangan realiti Mari Menari akan memulakan siaran pertama untuk episod pengenalan pada 17 Jun ini dan diikuti siaran langsung pada setiap hari Sabtu dan Ahad setiap minggu bermula pada 18 Jun.

Sama seperti musim lalu, rancangan tersebut juga masih lagi mengekalkan Awal Ashaari dan Lisa Surihani sebagai pengacara.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Liyana jadi perokok

Posted:

Liyana jadi perokok

Liyana jadi perokok

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com


DARI kiri: Pengarah Aron Koh, Liyana Jasmay dan Iz.


BERTEMU dengan pelakon kecil molek, Liyana Jasmay, kami dikejutkan dengan pengakuan beraninya menghisap rokok.

Ternyata pelakon berusia 23 tahun itu mempunyai niat untuk merokok tetapi malangnya gagal kerana apabila menghisap rokok dia terbatuk-batuk dan susah untuk bercakap.

"Saya memang cuba untuk menelan asap rokok yang dihisap tetapi gagal. Bila saya hisap sahaja saya akan terbatuk-batuk dan sukar untuk melontarkan dialog," kata Liyana jujur kepada media.

Pastinya bagi peminat-peminat pelakon utama filem Khurafat itu terkejut dengan pengakuan berani Liyana itu. Namun, Liyana hanya merokok bagi menjayakan wataknya di dalam filem pendek berjudul Cinta Akhir arahan Aron Koh.

Filem berdurasi 10 minit itu turut menampilkan lakonan Pierre Andre dan juga penyanyi One In A Million (OIM), Iz Suliani.

Namun, belum lagi ia ditayangkan untuk tatapan orang ramai, filem pendek itu sudah mendapat kritikan hebat.

Ia dikatakan tidak memberikan kesan langsung kepada perokok-perokok malah jalan ceritanya juga tergantung.

Saat diajukan perkara tersebut kepada pengarahnya, Aron, dia mengaku sengaja membiarkan penamat filem itu tergantung. Dia mahu membuatkan penonton berfikir dan membuat andaian sendiri mengenai kesudahan yang terjadi kepada Lisa lakonan Liyana.

"Sasaran kami menghasilkan filem Cinta Akhir adalah untuk golongan belia. Kempen ini sekadar untuk menyedarkan belia kepada bahayanya rokok bukan bertujuan untuk mendidik," katanya ketika ditemui selepas majlis pratonton di Golden Screen Cinema (GSC), Pusat Beli-Belah Mid Valley, Kuala Lumpur.

Aron yang juga pernah mengarahkan filem cereka Seed of Darkness dan beberapa klip video termasuk untuk kumpulan Pop Shuvit bertajuk Marabahaya memberitahu, filem pendek yang mendapat sokongan daripada Dana Belia 1Malaysia dan juga Kementerian Belia dan Sukan itu juga dibuat khas sempena Kempen Anti Merokok (ASAP).

Bercerita mengenai Cinta Akhir, ia mengisahkan tentang seorang gadis bernama Lisa yang merupakan seorang penjual rokok di kelab malam. Lisa juga merupakan seorang perokok tegar. Dia bertemu dengan seorang lelaki pelajar yang merendah diri bernama Bob lakonan Pierre Andre.

Sementara itu, bagi Iz pemilihannya berlakon sebagai penyanyi kelab di mana tempat Lisa menjual rokok merupakan peluang buat dirinya melangkah lebih jauh di dalam bidang lakonan.

Iz yang juga merupakan Duta ASAP itu juga turut menyumbangkan lagu Cinta Akhir untuk filem pendek itu.

"Ini merupakan percubaan pertama Iz menceburkan diri dalam bidang lakonan," katanya yang bakal mengeluarkan album pertamanya awal tahun depan.

Filem pendek yang menelan belanja sehingga RM130 ribu itu boleh dilayari menerusi laman web www.asap.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved