Jumaat, 17 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Jana pendapatan dari rumah

Posted:

Jana pendapatan dari rumah

Jana pendapatan dari rumah

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmo.com.myRUTIN harian Siti Sumera Deyana Sukri, 26, sama seperti wanita bekerjaya yang lain. Seawal pukul 6 pagi dia mula sibuk menguruskan anak-anak dan menyediakan sarapan pagi.

Selepas menghantar anak sulungnya, Adam El-Badri Suhaidi Badri, 6, ke tadika dia bergegas pulang ke rumah kerana perlu bersiap-siap untuk ke pejabat.

"Tetapi perjalanan ke pejabat hanya mengambil masa tak sampai seminit pun memandangkan pejabat saya terletak di luar kamar saja (ketawa)," terang Siti Sumera Deyana atau mesra dengan panggilan Mea sambil menunjukkan pejabat mininya yang kemas dan menempatkan para-para kayu yang dipenuhi koleksi fabrik serta pakaian jualannya.

Jelas Mea, meskipun pejabatnya di dalam rumah, tetapi itu tidak bermakna dia bebas melakukan apa saja terutamanya dari aspek masa. Dia menyifatkan setiap detik begitu berharga dalam menentukan untung dan rugi penjualan produknya.

"Setiap hari tepat pukul 8 pagi saya mula bekerja. Tugasan pertama saya memeriksa senarai tempahan produk daripada pelanggan dan mengemaskini stok-stok terbaharu dalam blog.

"Kemudian saya beralih pula pada proses pembungkusan sebelum ke pejabat pos untuk proses penghantaran menggunakan perkhidmatan pos laju," tutur Mea yang sempat melayan telatah dua permata hatinya walaupun sibuk mencatat senarai tempahan.

Selain ketepatan masa, Mea yang mengasaskan Mea Sukri Shoppe yang menjual pakaian secara dalam talian turut menitikberatkan soal penampilan diri dan pemakaian.

Jelas anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan tersebut: "Jika di pejabat pekerja berdisiplin mematuhi etika berpakaian, mengapa etika ini perlu dihapuskan apabila kita bertugas di rumah? Lagipun imej yang kemas dan cantik menyuntik semangat bekerja yang tinggi.

Berbicara tentang keputusannya bekerja di rumah, anak bongsu daripada dua adik-beradik itu memberitahu segala-segalanya selepas dia melahirkan anak pertama.

Tambah graduan Diploma Pengurusan Perniagaan, Kolej Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan (PTPL): "Sewaktu menamatkan pengajian, usia anak saya baru saja mencecah setahun. Jadi, saya tak sampai hati keluar bekerja dan membiarkan si kecil dijaga pengasuh.

"Namun, saya akui duduk di rumah saja mengundang kebosanan. Sebab itu, saya meminta izin suami untuk berniaga menerusi internet dan segala perihal perniagaan dijalankan di rumah. Ini bermakna selain berniaga untuk membantu menjana pendapatan peribadi, saya juga dapat memberi tumpuan sepenuh masa kepada anak-anak.


SALAH satu bilik di kediaman Mea yang dijadikan tempat menyimpan koleksi pengantin jualannya.


Dalam pada itu, Mea turut menyatakan idea bekerja di rumah timbul hasil pembacaannya di internet mengenai topik konsep pejabat ringkas di rumah atau SOHO (Small Office Home Office). Dia mendapati kebanyakan wanita di negara-negara maju memperoleh pendapatan lumayan menerusi konsep kerja SOHO.

"Lagipun sekitar 2009, peluang pekerjaan di luar amat terhad gara-gara krisis ekonomi," terang Mea yang merujuk kepada kegawatan ekonomi dunia yang mengakibatkan seramai 17,126 pekerja wanita di Malaysia hilang dan berhenti kerja.

SOHO 30 tahun

Tahun ini hampir tiga dekad terma SOHO digunakan. Sejak kehadiran teknologi canggih seperti komputer dan internet lewat 1990-an, negara maju dilihat semakin rancak mempraktikkan konsep SOHO. Kebiasaannya trend kerja itu menjadi pilihan individu atau syarikat yang menjalankan bisnes kecil-kecilan.

Lazimnya, konsep SOHO dipraktikkan kelompok individu yang menjalankan bidang perkhidmatan seperti perakaunan, perhubungan awam, penulisan, penterjemah atau pun konsultasi berkaitan kertas kerja bagi sesebuah syarikat.

Konsep SOHO dilihat bukan saja menjimatkan kos pengangkutan malah, turut mengurangkan pencemaran udara dan bunyi di jalan raya. Secara tidak langsung mengalakkan orang ramai menjana ekonomi negara tanpa mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh kerajaan Amerika Syarikat (AS), setakat ini di negara berkenaan sebanyak 75 peratus rakyat tempatan selesa bekerja di rumah. Ekoran daripada itu, pihak kerajaan menjangkakan pada tahun 2013, jumlah individu yang bekerja di rumah akan mencecah 119.7 juta orang, manakala 1.19 bilion di serata dunia.

Jimat perbelanjaan harian

Bagi Fatmawati Abdullah, 30, dalam tempoh enam bulan bekerja dari rumah dia tidak terlepas berhadapan dengan cabaran-cabaran tertentu.

Dia yang bertugas sebagai perunding perhubungan awam di sebuah agensi perhubungan awam swasta mengakui pada dua bulan pertama, dia berasa janggal dan sunyi kerana melakukan tugasan tanpa dikelilingi rakan sepejabat. Akui Fatmawati ia sedikit sebanyak menyukarkan dirinya melakukan tugasan dengan baik.

Enggan membiarkan situasi berkenaan berterusan maka Fatmawati atau mesra disapa Bee, mengambil keputusan bekerja di luar rumah untuk sementara waktu.


SELAIN boleh memasak di rumah, Bee juga berjaya menjimatkan sehingga RM800 sebulan untuk caj parkir dan minyak kereta.


"Bayangkan selama sedekad saya sudah terbiasa bekerja di pejabat dan dikelilingi rakan sekerja. Jika tertekan atau pun kepenatan menyelesaikan kerja menimbun, rakan-rakan menjadi tempat mengadu. Tetapi situasi ini sukar didapati apabila bersendirian bekerja di rumah. Semuanya perlu diuruskan sendiri tanpa bantuan teman-teman.

"Namun, lama-kelamaan saya dapat membiasakan diri bak kata pepatah alah bisa tegal biasa. Kini, rutin kerja harian kembali normal. Setiap hari selepas bersiap, saya akan duduk di pejabat yang diletakkan berhampiran meja makan. Selain mengemaskini e-mel, saya akan menghubungi majikan untuk bertanyakan tugasan terbaharu dan mengurusnkan temu janji bersama pelanggan," ujar Bee kepada Kosmo!.

Tambah graduan Ijazah Hiasan Dalaman, Universiti Sains Malaysia (USM), biarpun konsep kerja sebegitu masih baru dilaksanakan oleh warga tempatan, tetapi Bee menyifatkan SOHO membantu mengurangkan kos perbelanjaan bulanan dan masa.

Bukan itu saja, kini anak kelahiran Kuala Terengganu tersebut gembira kerana tidak perlu lagi tertekan dengan kesesakan lalu lintas sepanjang perjalanan ke pejabat. Pada masa yang sama berjimat RM800 sebulan daripada membayar caj parkir, minyak kereta dan tol.

"Saya keluar rumah sekali-sekala itupun berjumpa pelanggan, menguruskan acara dan menghadiri mesyuarat bulanan bersama majikan.

"Hakikatnya, tidak sukar untuk bekerja di rumah, asalkan pejabat mini dilengkapi komputer, mesin faksimili, mesin cetak, internet dan telefon. Kelengkapan ini memudahkan urusan komunikasi," ujar Bee.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Konvoi bermotosikal kempen antidadah

Posted:

Konvoi bermotosikal kempen antidadah

Konvoi bermotosikal kempen antidadah


SEBAHAGIAN daripada peserta yang menyertai program Konvoi Bermotor Jelajah 1Malaysia di Laman Rekreasi Majlis Daerah Kota Tinggi, Kota Tinggi baru-baru ini.


KONVOI. Seramai 20 ahli Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) Wilayah Johor Selatan menyertai program Konvoi Bermotor Jelajah 1Malaysia - Rakan Antidadah selama lima hari baru-baru ini.

Konvoi sejauh 3,000 kilometer bermula dari Laman Rekreasi Majlis Daerah Kota Tinggi (MDKT) itu dilepaskan oleh Pengerusi MBFM Wilayah Johor Selatan, Muszaidee Makmor.

Turut menyertai konvoi berkenaan ialah Penolong Pegawai AADK Kota Tinggi, Ismail Ibrahim.

Program konvoi itu antara lain bertujuan meningkatkan kepekaan masyarakat terhadap isu penyalahgunaan dadah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

150 usahawan wanita sertai seminar cegah jenayah

Posted:

150 usahawan wanita sertai seminar cegah jenayah

150 usahawan wanita sertai seminar cegah jenayah


AHLI Jawatankuasa Dewanita DPMM Pahang bergambar bersama Kamal Affendi (duduk dua dari kiri) dan Narenasegaran (duduk tiga dari kiri) pada program Seminar Pencegahan Jenayah dan Gejala Sosial di Kuantan baru-baru ini.


BERSEMANGAT. Seramai 150 usahawan wanita seluruh Pahang menyertai Seminar Pencegahan Jenayah dan Gejala Sosial anjuran Dewanita, Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Pahang di Indera Mahkota, Kuantan baru-baru ini.

Seminar sehari itu disampaikan oleh penganalisis jenayah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Capaian Belia Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia, Kamal Affendi Hashim bersama Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, Senior Asisten Komisioner T. Narenasagaran.

Peserta didedahkan dengan statistik kadar jenayah di negeri ini khususnya yang membabitkan mangsa daripada kaum wanita serta remaja khususnya rogol, cabul, jenayah kekerasan, penderaan dan ragut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Majlis ramah mesra Rela

Posted:

Majlis ramah mesra Rela

Majlis ramah mesra Rela


PENDUDUK mengambil kesempatan untuk menyemak nama daftar pemilih pada majlis ramah mesra Rela di Kampung Bukit Merah, Bukit Mertajam baru-baru ini.


MERIAH. Bagi mendekatkan diri dengan masyarakat, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) Kampung Bukit Merah, Permatang Pauh, Bukit Mertajam baru-baru ini mengadakan majlis ramah mesra dengan penduduk kampung tersebut.

Majlis anjuran Pejabat Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir itu dihadiri kira-kira 200 penduduk kampung serta wakil-wakil pertubuhan bukan kerajaan tempatan.

Pada majlis tersebut juga, seramai 68 penduduk didaftarkan sebagai pengundi baru oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) kawasan Permatang Pauh.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Perodua Myvi kini semakin bagus

Posted:

Perodua Myvi kini semakin bagus

Perodua Myvi kini semakin bagus

Oleh IRWAN ASRI MOHD NOR
baiwdm@yahoo.comDUNIA automotif tempatan tidak lagi sama selepas Perodua Myvi diperkenalkan di pasaran pada 2005. Bertitik tolak daripada kejayaan pertama Kancil pada 1994, Kelisa dan Kenari pada awal tahun 2000, Perodua berjaya mengisi kekosongan yang selama ini ditinggalkan oleh segmen kereta murah yang ekonomikal.

Segmen yang satu ketika dahulu dikuasai Proton telah dipecahkan monopolinya oleh Perodua. Myvi juga berjaya melonjakkan Perodua ke tempat teratas sebagai kereta paling laris, selain pengeluar yang menduduki tangga teratas jualan tertinggi dalam pasaran tempatan.

Tidak dinafikan bahawa kereta itu didatangkan dengan pakej kereta urban yang menjimatkan. Myvi dicipta untuk menjadi kereta yang praktikal, mudah dipandu dan diparkir, ergonomik, teknologi yang asas serta mudah diselenggara.

Bagi sebuah negara yang mengadaptasi sistem bayaran balik sehingga sembilan tahun, sudah tentulah faktor nilai jualan balik menjadi isu pokok. Pembeli kereta pertama sudah tentu memikirkan nilai pasaran terpakai yang bagus.

Justeru, Myvi ternyata satu pembelian yang selamat. Lihat sahaja nilainya di pasaran terpakai bagi model pertama tahun 2005. Tidak ada kereta yang mengalami kejatuhan minimum seperti Myvi.

Perodua dikenali kerana kualiti binaan Toyota-Daihatsu. Kereta yang dipasang di Sungai Choh, Rawang itu berkongsi platform dengan model gantian Daihatsu Boon yang baru sahaja diperkenalkan di pasaran Jepun pada tahun lalu. Ironiknya, Boon generasi kedua ini (atau ketiga jika dikira dengan model Storia) turut menggantikan Myvi tempatan.

Berbeza dengan khabar angin yang bertiup kencang sebelum kehadiran gantian Myvi itu, asasnya, ia kekal dengan kapasiti enjin 1.3 dan namanya - Myvi. Sebenarnya saya melihat pengekalan nama pada model gantian adalah perlu dalam pasaran sekecil Malaysia agar sesuatu jenama dapat diperkukuhkan dan mudah diingati.


RUANG kargo boleh ditambah dengan hanya melipat sepenuhnya tempat duduk belakang.


Walaupun desas-desus bertiup kencang tentang gantian Myvi bakal menggunakan enjin 1.5 liter baru, Perodua mengambil keputusan mengekalkan konfigurasi enjin sedia ada.

Enjin K3-VE berkapasiti 1.3 liter itu terbukti lasak dan ekonomikal sejak divariankan lama sebelum itu di Jepun. Enjin siri K3VE dibangunkan sejak tahun 2000 dan telah dipasangkan pada pelbagai model Toyota/Daihatsu seperti Terios (Kembara/Nautica), YRV, Storia dan Bb. Ia merupakan model gantian siri HC/HD seperti yang dipasang pada Daihatsu Ascend/Espri tempatan.

Perbezaan ketara untuk Myvi baru adalah pengubahsuaian sistem stereng kuasa daripada jenis bermotor kepada berkuasa elektrik. Jika dilihat kepada mana-mana kereta urban moden hari ini, stereng kawalan elektrik lebih mesra pengguna menerusi sensor kelajuan.

Pada posisi pegun, memusing stereng adalah lebih mudah. Sementara apabila kelajuan melebihi 40 kilometer sejam (km/j), alat pengesan (sensor) pada batang rak stereng akan memberatkan putaran, sekali gus menjadikan pemanduan lebih stabil.

Enjin Myvi baru itu sudah ditala semula untuk capai tahap ekonomikal yang lebih baik. Menurut Perodua, menerusi ujian dalaman mereka, versi manual mencatat perjalanan 17.5km bagi seliter (km/l) petrol, berbanding model lama iaitu 17.1km/l. Model automatik nampaknya lebih baik kerana mencatatkan jarak 14.6km/l berbanding 13.5km/l pada model lama.


ENJIN bersesaran 1.3 liter menjanjikan penggunaan bahan api lebih menjimatkan berbanding enjin berkapasiti sama sebelumnya.


Walaupun asas platform Myvi baru itu sama seperti sebelumnya, sistem suspensi dan pengendaliannya telah diperbaiki secara keseluruhan. Pada sesi uji pandu singkat yang dijalankan bulan lepas, pihak media berpeluang mengujinya.

Apa yang dapat saya simpulkan, karektor pemanduannya tidak banyak berubah. Cuma suspensinya terasa lebih rigid terutamanya pada bahagian belakang. Tahap membuai yang sinonim dengan Myvi berjaya dikurangkan dengan menggunakan set suspensi yang lebih 'keras'.

Selain itu, konfigurasi dalaman dan luaran tidak banyak berubah. Beberapa penyesuaian ada dibuat. Ruang kepala direndahkan sedikit, sementara kelegaan kaki ditambah. Ruang but simpanan barang dan bahagian penumpang belakang masih tidak berubah.

Bahagian luar menerima perubahan ketara dengan rekaan lampu yang kelihatan lebih 'tersenyum'. Susunan lampu belakang pula berjaya menjadikan kereta ini satu pakej yang lengkap.

Jika anda amati pada model lama, penempatan lampu belakang kelihatan tergantung di posisinya. Jujurnya, saya suka rekabentuk lampu belakang Sirion/Boon versi Jepun yang lebih menyerlah dengan penggunaan kelongsong berbentuk bulat.


RUANG kabin Myvi yang mesra pengguna dan ergonomik.


Hari ini, pembeli melihat kereta urban daripada perspektif berbeza. Jadi tidak hairanlah jika Myvi terjual lebih 484,000 unit sejak dilancarkan, menang 11 anugerah sepanjang lima tahun dan terbukti rakyat Malaysia memang sukakan Myvi.

Pengarah Urusan Perodua, Datuk Aminar Rasyid Salleh memberitahu pihaknya menyasarkan jualan Myvi sebanyak 8,000 hingga 8,500 unit sebulan.

"Sehingga kini, sebanyak 10,000 unit Myvi telah ditempah. Penghantaran Myvi baharu kepada para pelanggan bermula esok (Jumaat)," kata Aminar.

Perodua juga sudah memulakan pengeksportan model sama ke Indonesia dengan menggunakan lencana Daihatsu Sirion. Penghantaran pertama itu melibatkan 500 unit Myvi.

Penggantian model baru adalah satu lagi berita gembira kepada bakal pembeli Myvi mahupun kereta subkompak secara keseluruhannya. Harga kereta ini bermula dari RM43,900 hingga RMRM57,400 bergantung pada varian sama ada Standard, Premium atau Elegance.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Revolusi Subaru Impreza

Posted:

Revolusi Subaru Impreza

Revolusi Subaru Impreza

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


REKABENTUK luaran Subaru kali ini dilihat tidak seganas generasi sebelumnya.


JENAMA Subaru agak asing di Malaysia. Satu ketika dahulu, van Subaru E10 banyak digunakan oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB). Saya fikir itu sahajalah yang boleh dikaitkan dengan jenama dari Jepun itu.

Buat penggemar kereta berprestasi tinggi dan sukan rali, pasti model Impreza selalu bermain di bibir mereka. Namun begitu, model itu tidak semayshur Mitsubishi Evolution. Berbeza dengan negara tetangga iaitu Singapura, kereta Subaru boleh dikatakan begitu banyak di sana.

Jika ada jolokan yang boleh diberi, Subaru Land adalah untuk Singapura, manakala Mitsubishi Land pula sesuai untuk Malaysia.

Dalam kalangan penulis automotif pula, mereka gemar mengapi-apikan pengikut setia Evolution dan Impreza dengan membuat banyak laporan perbandingan. Daripada apa yang dapat diperhatikan, sudut positifnya lebih memihak kepada Evolution.

Paling dahsyat, ada wartawan antarabangsa terkenal mengutuk habis-habisan rekaan Impreza generasi ketiga yang merupakan revolusi rekaan Subaru.

Walaupun begitu, Impreza tetap mempunyai kelebihan tersendiri, bunyi enjin boxernya adalah ibarat nota muzik yang mengasyikkan!

Pada April lalu di New York, Subaru telah memperkenalkan kepada umum model Impreza empat dan pintu pintu terbaru. Model itu juga merupakan produk di bawah slogan baru mereka iaitu Confidence in Motion.

Kereta Global

Model Impreza generasi keempat itu dibina mengikut konsep Redefining Value, Redefining Class. Keselesaan yang sinonim dengan model Impreza sejak 1992 diperhalusi lagi. Di samping mengekalkan ketahanan, pengendalian dan ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada teknologi Subaru iaitu Symmetrical AWD dan enjin Boxer. Impreza mahu ditonjolkan Subaru sebagai kereta global yang berkualiti tinggi.

Semasa proses menghasilkan model itu, pasukan pembangunan memberi fokus kepada alam sekitar dan kehendak pelanggan. Impreza lama dirombak semula bagi menjadikan model baru lebih jimat bahan api, lebih seronok dipandu, ruang dalaman yang luas, selesa dan berkualiti.

Menariknya, semakan semula ruang kabin dibuat tanpa membesarkan saiz keseluruhan kereta. Pereka dan jurutera menganjak bahagian bawah tiang A sebanyak 200mm ke depan, manakala jarak titik roda pula dibesarkan kepada 25mm. Struktur pintu yang direka semula pula menjadikannya lebih luas dan meningkatkan ruang bahu dan siku. Ruang kaki juga turut dibesarkan.

Dimensi bukaan pintu juga diluaskan supaya proses keluar-masuk kereta lebih senang dan mesra penumpang. Panel instrumen dan tingkap yang direndahkan serta cermin sukuan yang dianjak ke depan pula menjadikan penglihatan lebih jelas dan terasa lebih luas.


RUANG kokpit jentera ini tetap mengetengahkan teknologi dan rekaan canggih daripada Subaru.


Identiti unik Subaru

Model empat pintu mempunyai ruang but yang cukup untuk memuatkan empat beg golf dan mampu dibesarkan lagi dengan kerusi belakang jenis lipat 60:40.

Model lima pintu pula mampu memuatkan tiga beg golf dan kereta sorong bayi bersaiz besar. Bahagian hujung bumbung pula direka semula dengan lantainya direndah dan diratakan untuk menambah kapasiti penyimpanan barang, selain daripada kerusi jenis lipat 60:40.

Dengan konsep rekaan Smart & Classy, Impreza direka supaya tampil dengan perincian. Rekaan yang ekspresif pula menampakkan kualiti yang tinggi. Rekaannya menonjolkan dominasi jalan raya, keluasan dan kebolehgunaan.

Gril heksagon dengan sayap yang berkembang di tengah, lampu helang dan arca roda pula mencorakkan karakter dan keupayaan model AWD Subaru yang terkenal. Malah, itulah identiti unik kenderaan Subaru.

Enjin Boxer generasi ketiga pula ialah enjin baru yang diperkenalkan pada tahun lepas. Enjin itu lebih cekap bahan api dengan prestasi ekzos yang lebih baik. Enjin bersesaran 1,995cc mempunyai kuasa 148hp pada 6,200rpm. Ia dipadankan dengan transmisi baru Lineartronic CVT atau 5 kelajuan manual.

Tidak terjangkau fikiran

Pelik sungguh apabila Impreza menggunakan transmisi CVT. Walaupun dikatakan tidak agresif, hakikatnya transmisi CVT lebih menjimatkan minyak. Walau bagaimanapun, transmisi itu disertakan dengan pedal anjakan mode enam kelajuan manual dengan respon tukaran gear yang cemerlang bagi melahirkan rasa sporty yang sudah sinonim dengan Impreza.

Kesimpulannya, apa yang dibuat oleh Subaru terhadap Impreza itu mungkin suatu yang tidak terjangkau fikiran pengikut setia Impreza. Sebuah model yang terkenal dengan imej buas dalam perlumbaan rali dijinakkan menjadi kereta pemanduan harian.

Mungkin ada peminat Impreza yang menangis! Ini mungkin ada kena mengena dengan rasionalisasi bisnes oleh pemegang saham Subaru iaitu Toyota. Perubahan itu juga adalah selari bagi memenuhi kehendak pasaran umum dan mungkin untuk memanjangkan hayat Subaru supaya tidak terus terkubur.

Model-model Impreza sebelum ini dengan skup bonet depan yang ternganga dan spoiler tinggi di but belakang memang nampak gah. Namun, apa guna semua itu jika ia hanya dimiliki oleh segelintir orang. Dalam erti kata lain, produk yang bagus, tetapi tidak boleh dijual!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

XJ6 jentera 600cc pertama Hong Leong Yamaha

Posted:

XJ6 jentera 600cc pertama Hong Leong Yamaha

XJ6 jentera 600cc pertama Hong Leong Yamaha


XJ6 dijangka mampu menggugat kedudukan selesa pesaingnya terutama model Kawasaki ER6.


HONG Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. (Hong Leong Yamaha) melancarkan motosikal terbarunya iaitu XJ6 Diversion di Port Dickson, Negeri Sembilan baru-baru ini. Jentera dalam segmen middle sports itu merupakan produk yang dipasang tempatan di kilang Yamaha di Sungai Buloh, Selangor.

Aktiviti pemasangan tempatan itu menjadikan Malaysia sebagai negara kedua selepas Brazil untuk menjalankan aktiviti pengeluaran model XJ6 di luar Jepun. Tujuannya adalah untuk membuatkan jentera bersesaran 600cc itu lebih mampu dimiliki.

Yamaha XJ6 Diversion dilengkapi enjin empat silinder sebaris dengan sistem penyejukkan cecair dan pancitan terus bahan api yang sama seperti model YZF-R6. Ia berupaya menjana kuasa maksimum 57Kw@10,000rpm dan tork sehingga 59.7Nm@8,500rpm.

Pengarah Urusan Hong Leng Yamaha, C.H. Ng berkata, model berkapasiti 600cc pertama keluaran Hong Leong Yamaha itu akan menawarkan pengalaman tunggangan mengujakan yang sesuai untuk gaya hidup berbeza, sama ada bagi kegunaan dalam bandar atau pengembaraan santai.

"Unjuran jualan XJ6 Diversion adalah sebanyak 600 unit setahun. Kami juga mahu mencapai penguasaan pasaran lebih besar daripada jumlah keseluruhan industri motosikal bersesaran 250cc ke atas," katanya pada majlis pelancaran model tersebut.

Hadir sama ialah Pengurus Projek XJ6 Diversion Yamaha Motor Co. Ltd., Shin Yokomizo dan Pengurus Kanan Pemasaran Hong Leong Yamaha, G.S. Tan.

Yokomizo merupakan individu penting di sebalik pembangunan model R1 dan R6. Berhubung model terbaru itu, beliau memberitahu, konsep XJ6 Diversion adalah casual sports iaitu mudah dikendalikan, badan jentera lebih kompak dan sesuai untuk semua orang.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Hong Leong Yamaha dilihat komited dalam mengetengahkan rangkaian model motosikal dengan ciri inovatif dan berdaya saing. Lihat sahaja model-model street bike seperti FZ150i, 135LC enjin Diasil, Nouvo LC dan Ego LC yang dilengkapi dengan sistem penyejukan cecair.

Yamaha XJ6 Diversion ditawarkan pada harga RM39,000 seunit yang tidak meliputi cukai jalan, insurans dan nombor plat. Ia didatangkan dengan pilihan warna metalik biru atau hitam. Jentera itu boleh diperoleh menerusi 100 pengedar sah Hong Leong Yamaha di seluruh negara.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Astro turunkan caj atau diboikot

Posted:

Astro turunkan caj atau diboikot

Astro turunkan caj atau diboikot

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHAMED NOR dan HALIMATON AHMAD
berita@kosmo.com.my


PPIM mahu syarikat televisyen berbayar Astro mengkaji semula kanaikan caj langganannya bagi mengelakkan pengguna terbeban. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Syarikat televisyen satelit berbayar, Astro diberi kata dua untuk mengkaji semula kenaikan harga langganannya atau berdepan dengan tindakan boikot secara besar-besaran oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Penasihat PPIM, Tunku Azwil Tunku Abdul Razak berkata, selain Astro, pihaknya juga bersedia melancarkan boikot terhadap penaja dan syarikat pengiklan dengan syarikat televisyen tersebut.

"Tindakan Astro menaikkan kadar bayaran langganan sehingga RM15 sebulan adalah tidak wajar kerana syarikat itu telah mendapat keuntungan menjangkau RM831 juta setahun.

"Sebanyak RM31 juta daripada jumlah itu merupakan hasil keuntungan daripada iklan yang disiarkan. Malah tindakan mengenakan caj sebanyak RM20 untuk menyambung perkhidmatan Astro juga tidak munasabah kerana ia tidak melibatkan sebarang kerja teknikal, mereka hanya perlu menekan satu butang sahaja," katanya pada satu sidang akhbar di sini semalam.

Astro baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan melakukan pelarasan terhadap pakej yang ditawarkan berkuat kuasa 11 Julai ini dengan harga langganan diselaraskan bergantung kepada pakej pilihan pelanggan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Misi ke Filipina selamatkan Nazaruddin

Posted:

Misi ke Filipina selamatkan Nazaruddin

Misi ke Filipina selamatkan Nazaruddin


KHAIRUN (kiri) mendukung anak bongsu Nazaruddin, Nur Athirah, sambil diperhatikan Mazlina (kanan) dengan Saidin Aziz (dua dari kanan) di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO dijangka bertolak ke selatan Filipina minggu hadapan bagi mengadakan rundingan dengan kumpulan penculik Mohd. Nazaruddin Saidin, 38, (gambar) dalam usaha untuk membebaskan beliau.

Pengerusinya, Datuk Muhamad Khairun Aseh berkata, rombongan tiga orang yang diketuainya itu bakal berjumpa dengan kumpulan terbabit di satu lokasi yang ditetapkan melalui orang perantara.

Katanya, beliau berharap rundingan yang bakal dilakukan bakal menemui jalan penyelesaian dan dapat membebaskan Mohd. Nazaruddin.

"Kita akan cuba mencari kata sepakat bersama pihak terlibat supaya segera membebaskan beliau (Mohd. Nazaruddin)," katanya pada satu sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Ditanya mengenai tuntutan wang tebusan sebanyak RM5.6 juta yang dituntut oleh pihak penculik, beliau berkata, perkara tersebut tidak termasuk dalam perbincangan yang bakal diadakan.

"Sememangnya ada permintaan wang melibatkan jutaan ringgit namun kita akan cuba mengadakan rundingan tanpa melibatkan sebarang wang tebusan," ujarnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bincang kenaikan harga makanan

Posted:

Bincang kenaikan harga makanan

Bincang kenaikan harga makanan


NAJIB (tiga dari kiri) mengiringi Sheikh Mohammed menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara, Kuala Lumpur semalam.


PUTRAJAYA – Kenaikan harga makanan dan sumber tenaga serta langkah-langkah proaktif yang akan diambil bagi menghalang masalah itu daripada menjadi lebih teruk adalah antara isu yang akan dibincangkan oleh para pemimpin yang menghadiri Dialog Antarabangsa Langkawi 2011 (LID2011) di Langkawi Ahad ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata indeks harga makanan telah meningkat sebanyak 15 peratus di antara Oktober 2010 dan Januari tahun ini dan ia dijangka terus naik.

"Sama seperti harga minyak mentah yang telah melepasi AS$90 setong," kata beliau.

Beliau berkata, semasa sesi pemukiman, para pemimpin atau wakil mereka dari 15 negara akan membincangkan langkah-langkah dan cara alternatif, termasuk usaha kerjasama mengurangkan kemeruapan berlebihan, terutamanya dalam harga-harga makanan dan tenaga, yang menjejaskan pertumbuhan dan kestabilan sosio-ekonomi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cabaran Daisy Sehebat Chef di Kuala Terengganu

Posted:

Cabaran Daisy Sehebat Chef di Kuala Terengganu

Cabaran Daisy Sehebat Chef di Kuala Terengganu


CHEF Liza menunjukkan Minyak Jagung Daisy yang akan digunakan peserta pertandingan untuk mencipta resipi kek dan biskut yang lazat.


CABARAN Daisy Sehebat Chef 2011 iaitu sebuah program kerjasama Minyak Jagung Daisy, Kosmo! dan Tupperware membuka tirai hari ini dengan menyaksikan Kuala Terengganu menjadi lokasi pertama pertandingan.

Bertempat di Giant, Kuala Terengganu dengan tema Seni dan Kebudayaan seramai 30 peserta akan bersaing menunjukkan kepakaran masing-masing membuat kek dan biskut resipi sendiri dengan menggunakan Minyak Jagung Daisy.

Jurucakap Minyak Jagung Daisy yang juga juri program, Chef Liza memberitahu, kriteria pemarkahan akan dilihat kepada ketulenan resipi, inovatif peserta serta cara ia dipersembahkan termasuk hiasan.

"Untuk resipi kali ini saya tidak mahu peserta mencampurkan Minyak Jagung Daisy dengan mentega. Selain itu, saya juga mahu mereka lebih fokus terhadap mutu kek dan biskut," jelas Chef Liza selaku juri cabaran itu nanti.

Signifikan penggunaan Minyak Jagung Daisy dalam penyediaan kek dan biskut untuk cabaran itu adalah kerana ia mengandungi soft-poly yang menjadikan kek lebih lembut dan halus.

Bahkan, jika digunakan untuk membuat biskut, anda akan mendapat biskut yang lebih rangup dan ringan.

Pada program Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011, menariknya pembaca Kosmo! berpeluang mendapatkan Minyak Jagung Daisy 500 gram secara percuma dengan menebus dua kepala surat khabar Kosmo! di kaunter lokasi pertandingan.

Sebanyak 200 botol minyak disediakan di setiap lokasi pertandingan bermula dari pukul 10.30 pagi sehingga 11.30 pagi termasuk di Giant, Kuala Terengganu.


KEK HITAM MANIS


Tidak ketinggalan hari ini juga orang Terengganu berpeluang merasai kek dan biskut air tangan Chef Liza secara percuma.

Ini kerana Chef Liza akan menyediakan 400 hidangan percubaan masing-masing untuk kek hitam manis dan biskut samperit istimewa Daisy.

Orang ramai berpeluang menikmati kedua-dua hidangan itu.

Selain aksi para peserta, Giant Kuala Terengganu hari ini akan dimeriahkan dengan persembahan hiburan.

Sekolah Menengah Kebangsaan Gong Badak akan membuka acara dengan persembahan gamelan.

Ini diikuti dengan persembahan juara Akademi Fantasia 5, Mila pada pukul 2.15 petang.

Bintang baru yang sedang menempa nama dalam industri melalui lagu Nadiku, Sabhi Sadhi akan menghiburkan peminat pada pukul 5.45 petang.

Program itu akan diacarakan oleh Mimi DJ KLFM.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Menjaga khazanah alam laut

Posted:

Menjaga khazanah alam laut

Menjaga khazanah alam laut

Oleh NURFIRDAUS ABDUL RAHIM


PULAU TIOMAN salah sebuah pulau di Malaysia yang kaya dengan hidupan marin.


TEPAT pukul 9.30 malam, enjin tiga kapal peronda iaitu Kapal Taman Laut 1 Permata (KTL 1 Permata) dan dua bot peronda laju taman laut (PTL), PTL 1 dan PTL 4 bergerak meninggalkan jeti Taman Laut Pulau Tioman menuju ke arah utara Pulau Tioman.

Operasi penguatkuasaan oleh Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) di perairan Pulau Tioman itu diketuai oleh Pegawai Memerintah Atas Kapal, Mohd. Asri Awalluddin.

Turut serta dalam operasi penguatkuasaan tersebut ialah lapan anak kapal yang terdiri daripada anggota penguat kuasa dan dua jurutera enjin.

Operasi penguatkuasaan adalah kaedah terbaik bagi melindungi khazanah biodiversiti milik Malaysia.

Perlindungan berterusan diperlukan kerana kehidupan marin terdedah kepada ancaman aktiviti manusia dan fenomena alam seperti El-Nino dan peningkatan suhu global.

Sebagai langkah pencegahan, 42 kawasan perairan di Malaysia iaitu di Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah diwartakan sebagai taman laut.

Ini bermakna kawasan yang diwartakan itu adalah zon larangan bagi sebarang aktiviti menangkap ikan menurut peruntukan di bawah Akta Perikanan 1985 (Pindaan 1994).

Di bawah peruntukan itu, mana-mana orang yang melakukan kesalahan menangkap ikan di kawasan larangan taman laut boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM20,000 atau 2 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Malaysia dianugerahkan perairan yang mengandungi pelbagai spesies kehidupan marin, sesuai dengan tarafnya sebagai antara 12 negara yang mempunyai kehidupan biodiversiti terbesar di dunia.

Pada tahun 2010, anggota penguatkuasaan JTLM menangani 47 kes yang melibatkan pelbagai kategori kapal dan kesalahan.

"Kapal yang menggunakan pukat tunda adalah kapal yang mencatatkan kes kesalahan tertinggi iaitu 65 peratus keseluruhan kes tangkapan diikuti pukat hanyut (13 peratus), pukat jerut (11 peratus) dan lain-lain 11 peratus dan melibatkan jumlah kompaun RM111,800," kata Ketua Pengarah JTLM, Dr. Sukarno Wagiman.

Penguatkuasaan mikro

Menyedari aktiviti pelancongan di sekitar taman laut juga mampu menyebabkan kemusnahan kepada terumbu karang, JTLM juga pada tahun ini banyak bertegas dalam penguatkuasaannya. Pada masa yang sama, JTLM juga meningkatkan penguatkuasaan mikro di semua taman laut dengan memberi tumpuan kepada kerosakan terumbu karang secara langsung dan tidak langsung.

"Jika sebelum ini penguatkuasaan tertumpu kepada aktiviti pencerobohan nelayan di taman laut, penguatkuasaan mikro akan melibatkan pengawasan aktiviti rekreasi dan kesalahan melibatkan pelancong dan orang awam.

"Pihak penguat kuasa akan bertindak secara terus memantau segala aktiviti dalam air terutama di kawasan perairan taman laut. Sebagai contoh mengawasi aktiviti pelancong seperti snorkeling dan selam skuba yang boleh merosakkan batu karang dan hidupan lain," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Sukarno menjelaskan, pemantauan di tempat tumpuan pelancong dan orang awam dengan menggunakan perkhidmatan penyelam JTLM yang bertauliah juga akan ditingkatkan bagi melindungi kehidupan marin daripada terus terancam.


ANGGOTA Pasukan Gerakan Marin melakukan pemeriksaan ke atas sebuah bot pukat tunda Thailand yang dirampas di perairan Pulau Tioman.


"Kita juga jalinkan kerjasama dengan pengendali pelancongan dan pengusaha calet sekitar taman laut.

"Mereka bertindak sebagai pemberi maklumat dan menasihatkan pelancong tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan di taman laut," katanya.

Sementara itu, Mohd. Asri memberitahu wakil akhbar bahawa operasi penguatkuasaan JTLM kini dimantapkan lagi dengan kewujudan kapal KTL 1 Permata.

Jentera tersebut mampu beroperasi dalam cuaca buruk khasnya semasa musim tengkujuh iaitu musim para penceroboh giat menjalankan aktiviti yang dilarang di sekitar taman laut.

"Sejak penyerahannya kepada JTLM Disember tahun lalu, sebanyak lapan tangkapan berjaya dilakukan terhadap penceroboh termasuk nelayan asing yang terlibat dalam aktiviti penangkapan ikan menggunakan pelbagai jenis pukat di perairan Pulau Tioman," katanya. Berkeupayaan bergerak sejauh 900 kilometer atau 500 batu nautika, kapal ini mempunyai kelajuan maksimum 34 knot, dengan kemampuan membawa muatan air tawar sehingga 1,000 liter dan bahan bakar sehingga 6,000 liter selain sistem pemantau Global Positioning System (GPS).

Ujian laut

Dibina oleh sebuah syarikat perkapalan tempatan iaitu Kejuruteraan Kapal Masai (KKM) Sdn. Bhd., kapal ini boleh memuatkan 16 orang kru pada satu-satu masa.

Dilengkapi enjin jenis MAN V12-1360BHP @ 2300 RPM dengan 1100 kuasa kuda dan mempunyai sistem jet air, kapal itu telah melalui ujian di laut bagi memenuhi syarat kontrak dan prestasi kapal sebelum penyerahannya.

"KTL 1 Permata akan menjadi tonggak utama JTLM dalam pelaksanaan operasi penguatkuasaannya di seluruh taman laut di negara ini," katanya.

Ketika kapal KTL 1 Permata meluncur laju dengan kelajuan 16 knot, penulis dan tiga rakan media lain mula terasa kelajuan bot yang membelah arus deras perairan Pulau Tioman menuju ke arah Kampung Juara, timur Pulau Tioman.

Pelbagai persoalan bermain di minda apakah yang akan terjadi sekiranya kami bertemu dengan penceroboh ataupun nelayan asing?

Malangnya pada malam itu kami pulang dengan tangan kosong apabila operasi yang berakhir pada pukul 12..30 pagi itu tidak menemukan sebarang aktiviti pencerobohan di sekitar perairan Pulau Tioman dengan dua batu nautika.

Dalam perjalanan pulang ke jeti, kami terserempak dengan sebuah bot nelayan tempatan dipercayai dari Pahang berdasarkan plat C di badan kapal.

Bagaimanapun, setelah bot dan 200 awak-awak itu diperiksa oleh anggota penguat kuasa JTLM, mereka bebas daripada kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985.

Walaupun tiada tangkapan pada malam itu JTLM akan terus giat menjalankan tanggungjawab sebagai pemantau dan penjaga khazanah alam laut negara daripada terus terancam. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


MAFA pokai

Posted:

MAFA pokai

MAFA pokai

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


ANSARI mengalami masalah kewangan untuk membiayai kos perubatannya.


PERSATUAN Bola Sepak Melaka (MAFA) tidak memandang sepi masalah pembayaran gaji tertunggak yang membelenggu pemain serta pegawai skuad Melaka, sebaliknya berusaha untuk menyelesaikan tunggakan berkenaan.

Bagaimanapun, masalah kewangan yang melanda MAFA termasuk hutang berjumlah hampir RM2 juta menyebabkan persatuan berkenaan tidak mampu berbuat demikian.

Setiausaha Eksekutif MAFA, Hahi Salleh (gambar kecil) berkata, dalam usaha menyelesaikan tunggakan gaji tersebut, pihaknya telah memaklumkan perkara itu kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

"Kami memohon agar FAM membantu Mafa menjelaskan tunggakan gaji ini yang berjumlah kira-kira RM100,000.

"Jika FAM menjelaskan tunggakan gaji ini, mereka boleh tolak terus bayaran ini daripada geran tahunan MAFA," katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Kosmo! semalam mengenai rayuan bekas jurulatih penjaga gol pasukan Melaka, Ansari Mustafa, 52, yang masih belum mendapat tunggakan gajinya berjumlah RM24,500 daripada MAFA.

Menambahkan lagi bebanannya, Ansari kini menderita jangkitan kuman pada kaki kanannya sejak sebulan lalu dan kini mengharapkan MAFA menjelaskan tunggakan gajinya bagi membantu membiayai rawatan penyakitnya itu.

Dalam pada itu, Hahi menafikan yang Mafa tidak mengambil berat kebajikan Ansari yang kini terlantar di hospital akibat jangkitan kuman pada kaki kanannya.

"Memang benar saya ada menerima SMS (khidmat pesanan ringkas) daripada Ansari, namun ketika itu saya menjangka dia hanya sakit biasa saja dan dirawat sekejap sahaja di hospital."

Menurutnya, selama ini, MAFA telah banyak memberi sumbangan kepada bekas pemain dan pegawai yang menderita akibat penyakit.

"Kami tak mampu sumbang dengan jumlah wang yang besar, biasanya MAFA akan memberi RM500 bagi meringankan beban mereka.

"Namun jika nak bayar keseluruhan tunggakan gaji Ansari, terus terang saya katakan kami tak mampu," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Politeknik Melaka iringi tiga skuad IPT ke separuh akhir

Posted:

Politeknik Melaka iringi tiga skuad IPT ke separuh akhir

Politeknik Melaka iringi tiga skuad IPT ke separuh akhir

Oleh FAIZAL NAZARUDDIN
faizal.nazaruddin@kosmo.com.my


AKSI antara pasukan UiTM Perlis (jersi putih) menentang UiTM Pahang semalam. UiTM Perlis menang 2-0.


Pusingan Akhir Kelayakan Zon Liga Bola Sepak IPT 2011 semakin hampir ke kemuncak saingan.

Empat pasukan sudah menempah tempat ke separuh akhir dan mereka akan membuat perhitungan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis, Arau hari ini.

Pasukan terbabit terdiri daripada Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknikal Melaka Malaysia (UTeM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perlis dan Poli- teknik Melaka (PMK).

Dalam perlawanan suku akhir kedua yang berlangsung semalam, UiTM Perlis layak ke separuh akhir selepas membenam UiTM Pahang 2-0 menerusi jaringan Mohd. Hisyam Zainal (ke-45) dan Mohd. Haizal Faquan pada minit terakhir perlawanan.

Pasukan terakhir yang mengisi tempat di separuh akhir ialah Politeknik Melaka (PMK) yang mencatat kemenangan besar 4-1 ke atas Politeknik Mukah Sarawak (PMU) pada satu lagi saingan suku akhir semalam.

Penyerang PMK, Abu Hanifa Hasan muncul wira pasukannya apabila melakukan jaringan hatrik pada pada minit ke-24, 50 dan 75.

Menurut pegawai urus setia kejohanan, Ahmad Tarmizy Mohammed, dua pasukan yang telah mengisi tempat awal di peringkat separuh akhir ialah USM dan UTeM yang menewaskan lawan masing-masing pada suku akhir kelmarin.

"USM layak setelah menumpaskan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan kemenangan 2-1, manakala UTeM menumpaskan Kolej Kemuniti Pahang, 3-1.

"Pada perlawanan separuh akhir itu nanti akan menemukan USM dengan UTeM yang bakal diadakan di Padang Rani, UiTM Perlis," katanya.

Selain itu, tambahnya separuh akhir kedua pula menyaksikan pertembungan antara pasukan tuan rumah, UiTM Perlis bertemu Politenik Melaka yang akan diadakan di Kompleks Sukan Tuanku Syed Faizuddin Putra, Kangar.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Skrin besar di Dataran Merdeka

Posted:

Skrin besar di Dataran Merdeka

Skrin besar di Dataran Merdeka

PEMINAT bola sepak tempatan berpeluang untuk menonton siaran langsung perlawanan Kelayakan Olimpik 2012 antara Malaysia menentang Lebanon melalui skrin besar di Dataran Merdeka pada Ahad ini bermula pukul 10.30 malam.

Menurut kenyataan Kementerian Belia dan Sukan, siaran langsung itu dibawakan oleh kementerian dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Skuad Olimpik Malaysia di bawah kendalian Ong Kim Swee layak beraksi menentang Lebanon pada pusingan kedua Kelayakan Olimpik 2012 yang bakal berlangsung di Stadium Sport City, Beirut selepas menumpaskan Pakistan dalam perlawanan kelayakan pertama dengan agregat 2-0.

Pasukan negara dijangka pulang ke tanah air pada 20 Jun dan menanti kedatangan lawan bagi perlawanan timbal balik yang akan berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 23 Jun ini.

Lebanon memperoleh kelayakan terus ke pusingan kedua berdasarkan pencapaian pada pusingan kelayakan Sukan Olimpik 2008 di Beijing bersama 12 lagi negara iaitu Korea Selatan, Korea Utara, Australia, China, Jepun, Iraq, Bahrain, Qatar, Arab Saudi, Syria, Uzbekistan dan Vietnam.

Kali terakhir Malaysia layak ke Sukan Olimpik adalah pada 1980 di Moscow tetapi kerajaan Malaysia memboikot temasya itu kerana membantah pencerobohan Soviet Union ke atas Afghanistan.

Sebelum itu, pemain Malaysia beraksi pada Sukan Olimpik 1972 di Munich, Jerman.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Wakil rakyat AS letak jawatan

Posted:

Wakil rakyat AS letak jawatan

Wakil rakyat AS letak jawatan


GAMBAR yang disiarkan oleh laman hiburan TMZ baru-baru ini menunjukkan salah satu foto Anthony Weiner yang hanya memakai tuala.


WASHINGTON - Wakil rakyat Amerika Syarikat (AS), Anthony Weiner semalam meletakkan jawatan selepas dia berkeras enggan melakukannya setelah skandal penyiaran gambar tidak senonoh yang dihantarnya kepada beberapa wanita disiarkan media.

Weiner yang mewakili sebahagian penduduk di bandar raya New York sebelum ini didesak oleh anggota-anggota parti Demokrat yang disertainya supaya meletakkan jawatan.

Presiden AS, Barack Obama pada minggu lalu menyatakan akan meletakkan jawatan jika beliau adalah Weiner ekoran skandal tersebut.

Obama juga merupakan anggota parti Demokrat yang disertai Weiner.

Weiner sebelum ini mengaku menghantar gambar yang menunjukkan beliau memakai seluar dalam kepada seorang wanita dan berkomunikasi seks dengan beberapa wanita lain.

Beliau membuat pengakuan itu pada satu sidang akhbar baru-baru ini selepas menafikan melakukan perbuatan tersebut.

Weiner yang berusia 46 tahun mendirikan rumah tangga dengan Huma Abdein, 35, yang merupakan pembantu Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton.

Wakil rakyat itu dikatakan membuat keputusan untuk meletakkan jawatan selepas berbincang dengan isterinya yang pulang dari lawatan ke luar negara pada Selasa lepas, lapor akhbar New York Post.

Keputusan untuk meletakkan jawatan itu juga dibuat selepas seorang bekas pelakon filem lucah, Ginger Lee pada Rabu lalu menyatakan Weiner meminta dia berbohong berhubung skandal komunikasi dengan wakil rakyat itu menerusi e-mel dan Twitter.

Pelakon lucah itu memberitahu bahawa Weiner mengambil kesempatan untuk berbual mengenai seks dengannya semasa mereka berkomunikasi. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Abu Bakar Bashir dihukum penjara 15 tahun

Posted:

Abu Bakar Bashir dihukum penjara 15 tahun

Abu Bakar Bashir dihukum penjara 15 tahun


ABU BAKAR bercakap kepada pemberita dari dalam lokap sebelum keputusan penghakiman dibacakan oleh Hakim Herri Swantoro di sebuah mahkamah di Jakarta semalam.


JAKARTA - Seorang guru agama yang dikenali sebagai pemimpin spiritual untuk para militan Indonesia, Abu Bakar Bashir semalam dijatuhkan hukuman penjara selama 15 tahun oleh seorang hakim sebuah mahkamah di sini selepas dia didapati bersalah memberi bantuan ke atas sebuah kem latihan militan di Aceh pada tahun lalu .

Kem militan itu dikesan oleh pihak berkuasa pada tahun lalu.

Pendakwah berusia 72 tahun itu menunjukkan sedikit emosi semasa hakim, Herri Swantoro membacakan keputusan penghakiman selepas perbicaraan berlangsung selama empat bulan.

"Abu Bakar dibuktikan bersalah kerana merancang dan memperdayakan orang lain untuk memberi sumbangan ke atas aktiviti pengganas... dan dia dihukum penjara 15 tahun," kata hakim berkenaan.

Abu Bakar yang memakai jubah dan ketayap yang berwarna putih, berjanji akan membuat rayuan berhubung keputusan itu.

"Ini adalah haram. Saya menolak (keputusan penghakiman) kerana ia zalim dan mengabaikan undang-undang syariah.

"Keputusan ini dibuat oleh rakan-rakan syaitan dan adalah haram buat saya untuk menerimanya," tambahnya.

Sebelum ini, percubaan untuk membawa Abu Bakar ke muka pengadilan gagal sebanyak dua kali termasuk mengaitkannya dengan aktiviti keganasan dan serangan di Bali yang menyebabkan 202 orang terbunuh pada 2002.

Kawalan keselamatan dibuat pihak berkuasa dengan melibatkan kehadiran 3,200 anggota polis dan tentera di mahkamah selepas terdapat ancaman bom menerusi khidmat pesanan ringkas dan Twitter. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Misteri helikopter Rusia angkut UFO

Posted:

Misteri helikopter Rusia angkut UFO

Misteri helikopter Rusia angkut UFO


KLIP video di laman YouTube semalam menunjukkan sebuah helikopter tentera Rusia mengangkut sebuah piring terbang.


MOSCOW - Satu klip video yang disiarkan di laman YouTube menunjukkan sebuah helikopter tentera Rusia mengangkut sebuah piring terbang, lapor laman Allnewsweb.com semalam.

Imej itu telah mencetuskan perdebatan di dalam forum-forum objek terbang tidak dikenali (UFO) di Internet.

Ada di antara komen dalam forum itu mendakwa piring terbang itu mungkin UFO yang jatuh dekat Irkutsk, Rusia pada awal tahun ini. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Bersosial tingkat skil komunikasi

Posted:

Bersosial tingkat skil komunikasi

Bersosial tingkat skil komunikasi

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.myTIADA siapa menyangka, seorang kanak-kanak lelaki berusia 13 tahun yang asyik membelek teropong mainan itu merupakan anak autistik.

Jika ditilik secara fizikal, Umar Hasfizal kelihatan seperti kanak-kanak seusianya, aktif ke sana-sini dan hanya mahu berseronok.

Saat merapati pelajar tingkatan satu, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur itu, lahir perasaan luar biasa yang sukar digambar dengan kata-kata ketika itu.

Sedikit terkejut apabila melihatkan si autistik itu seorang yang mudah mesra dan tidak ragu-ragu bertanya pelbagai soalan kepada penulis.

Walaupun pada mulanya Umar agak malu-malu untuk menjawab soalan yang diajukan, namun selepas diyakini oleh ibunya, dia semakin selesa berkomunikasi.

"Umar tidak banyak kerenah, dia mudah bergaul dan sangat peramah jika dia selesa dengan orang tersebut.

"Mungkin segelintir kanak-kanak autistik mengalami masalah membaca dan menulis, tetapi Umar cepat belajar malah dia juga belajar bersama-sama pelajar normal dalam kelas yang sama," jelas ibu Umar, Marina Ariff.

Bukan personaliti Umar saja yang menjadikannya istimewa malah, bakat nyanyian yang dimilikinya turut membuatkan orang ramai kagum dengan anak sulung daripada tiga beradik itu.

"Umar amat meminati lagu-lagu Maher Zain, kumpulan Search dan Wings," tambah Marina lagi.

Bakat muzik Umar tidak terhad terhadap seni suara sahaja, tetapi dia juga mempunyai kebolehan bermain keyboard dan mengenali not-not muzik walaupun baharu kali pertama mendengarnya.

Bagi Abraham Isaac Pereirra, kanak-kanak autistik berusia 12 tahun, ternyata penyakit tersebut tidak menjadi penghalang untuknya berinteraksi dan mengumpul sahabat baru.

Ibu kepada Abraham, Dorothy Dass mengakui, pada awalnya anak bongsu itu memang pernah mengalami masalah untuk berinteraksi.


IBU bapa dan anak masing-masing mendengar taklimat sebelum memulakan permainan mencari harta karun.


"Selepas menjalani terapi selama dua tahun, dia semakin pulih dan kini dia hanya mengambil ubat khas bagi mengawal tingkah lakunya.

"Abraham seorang yang berdikari dan dia tidak terlalu bergantung kepada orang bagi melakukan kebanyakan aktiviti hariannya.

"Dia juga amat menggemari mata pelajaran Sains dan Matematik. Lebih mengagumkan apabila dia sudah boleh membaca ketika umurnya baru mencecah tiga tahun," katanya.

Atasi agresif

Persepsi awam melihat pesakit autisme sebagai kanak-kanak yang sukar untuk bertoleransi dan sukar untuk dikawal memang benar. Namun, sifat agresif dalam diri mereka boleh dibendung menerusi pelbagai cara.

Cara terbaik adalah membiarkan kanak-kanak autistik tersebut bersosial bersama-sama kanak-kanak lain agar mereka dapat membina keyakinan dalam diri.

Menyedari agak sedikit ruang yang diperoleh oleh pesakit autisme untuk bersosial, Suria KLCC mengambil inisiatif menganjurkan Program Amal Teddy Bear dan Kawan-kawan di Luar pada 12 Jun lalu.

Seramai 13 orang kanak-kanak autistik dan 30 penghuni Rumah Titian Kasih diberi peluang bergembira dan berkenalan bersama kira-kira 400 kanak-kanak lain yang turut sama memeriahkan program tersebut.

Aktiviti luar program tersebut diadakan di Taman KLCC sementara aktiviti dalam dijalankan di Dewan 2, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Penganjuran kali ke-11 program tersebut difokuskan kepada pengumpulan dana buat Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (Nasom) yang disasarkan sebanyak RM20,000.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Larangan memakai gelang berloceng

Posted:

Larangan memakai gelang berloceng

Larangan memakai gelang berloceng

APAKAH hukum memakai gelang kaki dalam kalangan wanita Islam?

JAWAPAN:

Apabila seseorang wanita itu menjaga auratnya di hadapan bukan mahram, ia bukan sahaja menjaga maruah dirinya, malah menjaga wanita mukmin seluruhnya. Maruah dan harga diri wanita begitu tinggi dan bernilai.

Wanita Islam wajib menjaga auratnya seperti yang dijelaskan dalam firman Allah yang bermaksud: "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, bapa mereka, bapa mertua mereka, anak mereka atau anak tiri mereka atau saudara mereka, anak saudara lelaki mereka, anak saudara perempuan mereka, sesama perempuan Islam atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada wanita atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah kamu menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman supaya kamu berjaya."

(Surah An-Nur :Ayat 31)

Menutup aurat bukan sekadar memakai tudung semata-mata, tetapi ia merangkumi aspek keseluruhan tubuh seseorang wanita. Haram bagi seseorang wanita mendedahkan aurat kepada lelaki yang bukan mahramnya seperti yang dijelaskan oleh ayat di atas. Perlu dijelaskan kerana kegagalan menjaga aurat menyebabkan ramai wanita dicampakkan ke dalam neraka.

Ini dijelaskan dalam sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud: "Perempuan-perempuan yang memakai pakaian, tetapi masih seperti telanjang (mendedahkan aurat) sehingga memalingkan lelaki ajnabi ke atas mereka, kepala mereka seperti bonggol unta khurasan dan tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya pun." (Riwayat Muslim)

Etika pemakaian menutup aurat yang sempurna adalah pakaian mestilah longgar, tidak ketat, tidak jarang, tidak nipis, tidak memakai wangian yang melampau dan tidak menyerupai pakaian orang kafir. Cara berpakaian yang amat membimbangkan kini apabila ramai kaum wanita Islam memakai tudung di kepala, tetapi berpakaian ketat dan nipis sehingga menampakkan bentuk tubuh.

Islam melarang wanita mukmin memakai gelang berloceng kerana ia akan mengeluarkan bunyian ketika bergerak. Ini boleh mendatangkan fitnah dan menarik perhatian orang lain seterusnya boleh mewujudkan pergaulan bebas yang dilarang dalam Islam seperti yang dijelaskan dalam ayat di atas.

Jauhi susuk ayat

APAKAH hukum memakai susuk dalam Islam? Bagaimanakah pula dengan susuk ayat?

JAWAPAN:

SUSUK ialah logam emas, perak atau besi yang amat kecil dan dimasukkan ke dalam tubuh seseorang yang kononnya untuk menjadikan seseorang itu kebal dan cantik supaya ramai yang jatuh hati atau takut kepadanya.

Hukum memakai susuk adalah haram dan dilarang kerana amalan sihir jelas bertentangan dengan Islam.

Islam meletakkan sihir sebagai salah satu daripada dosa besar yang perlu dijauhi. Seperti sabda Rasulullah SAW dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A yang bermaksud, jauhilah daripada tujuh dosa besar.

Mereka bertanya, wahai Rasulullah. Apakah dia? Sabda baginda: Syirik kepada Allah, mengamalkan sihir, membunuh diri yang diharamkan Allah kecuali dengan cara yang benar, memakan riba, memakan harta anak yatim, lari dari medan perang dan menuduh perempuan yang baik melakukan zina. (Sahih al-Bukhari )

Trend terkini yang mengelirukan masyarakat dengan mengatakan bahawa harus menggunakan susuk ayat yang diambil daripada ayat-ayat al-Quran untuk kelihatan cantik wajib dijauhi.

Sesungguhnya Allah telah menjadikan manusia dengan sebaik-baik kejadian dan manusia perlu menghargai nikmat kurniaan-Nya. Janganlah kerana sedikit kesenangan dunia yang sementara menyebabkan kita mendapat kesusahan di akhirat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Awas murung selepas bersalin

Posted:

Awas murung selepas bersalin

Awas murung selepas bersalin


MEDIA diberikan penerangan mengenai tema kemurungan selepas bersalin yang disampaikan oleh Abdul Kadir.


KEMURUNGAN atau sugul yang biasa kita dengar sejak dulu lagi sering disalah erti. Ramai yang tidak tahu bahawa ia adalah masalah kesihatan utama.

Kualiti kehidupan orang yang mengalami kemurungan mungkin terjejas teruk, namun keadaan itu masih kurang difahami. Malah, lebih buruk apabila orang ramai memberikan tanggapan negatif terhadap mereka yang mengalami masalah itu.

Kemurungan ialah satu gangguan mental umum. Mereka yang menghidap kemurungan biasanya mempunyai beberapa ciri seperti tiada mood, kurang minat, rasa bersalah atau rendah harga diri, tidur terganggu, hilang selera, kurang bertenaga dan tumpuan yang lemah.

Ia juga membuatkan seseorang rasa tiada harapan, pesimistik dan rasa bersalah. Masalah itu boleh menjadi kronik atau berulang lantas menjejaskan keupayaan seseorang individu menjalani kehidupan harian.

Dalam keadaan paling serius, kemurungan boleh menyebabkan seseorang itu mengambil nyawanya sendiri. Kebanyakan kes kemurungan boleh dirawat dengan ubat atau psikoterapi iaitu rawatan kaedah psikologi.

"Tanggapan salah dan pendangan serong yang dikaitkan dengan kemurungan adalah antara faktor umum yang menyebabkan seseorang enggan mendapatkan rawatan.

"Kemurungan adalah penyakit yang rumit. Ada banyak jenis kemurungan dan sempena Hari Kesedaran Kemurungan tahun ini, jenis kemurungan yang difokuskan ialah kemurungan selepas bersalin.

"Kempen pada tahun ini mengambil tema Kemurungan Selepas Bersalin: Merungkai Mitos," kata Presiden Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA), Dr. Abdul Kadir Abu Bakar.

Beliau berkata demikian pada taklimat media sempena Hari Kesedaran Kemurungan baru-baru ini dihoskan oleh selebriti, Wardina Saffiyyah yang turut sama berkongsi pengalamannya menghadapi kemurungan selepas bersalin.

Kebanyakan orang belum pernah mendengar tentang gejala kemurungan selepas bersalin termasuklah dalam kalangan profesional penjagaan kesihatan dan ada yang mengabaikan kewujudan diagnosis ini.

Perkara yang menyedihkan tentang kemurungan lepas bersalin ialah si ibu dinafikan hak untuk merasa murung kerana dia tidak sepatutnya rasa sedih selepas bersalin.

"Hakikatnya kemurungan selepas bersalin adalah masalah umum, tetapi tidak ramai wanita yang mengalaminya sanggup mengakui menghidap masalah ini.

"Dianggarkan bahawa kemurungan selepas bersalin dialami antara 10 hingga 20 peratus wanita yang baharu menjadi ibu," ujarnya.

Tambahnya, kemurungan selepas bersalin atau meroyan adalah kerumitan bersalin nombor satu. Keadaan tersebut boleh menjejaskan kesejahteraan ibu dan juga anak.

Bagaimanapun, sebagaimana masalah kemurungan lain, kemurungan selepas bersalin boleh dirawat.

Mahu cederakan diri


WANITA selepas bersalin memerlukan penjagaan rapi dan tidak dibiarkan berseorangan. – Gambar hiasan


Menurut Abdul Kadir, kekurangan ilmu pengetahuan tentang keadaan sebenar meroyan menyebabkan ibu yang baru bersalin dihantui rasa takut dan akhirnya tidak mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

"Diagnosis tepat dan rawatan awal dengan ubat yang betul adalah penting untuk menjamin keputusan rawatan yang baik dan mengurangkan kejadian berulang dalam apa jua bentuk kemurungan," pesannya.

Para penyelidik mendapati kemungkinan kemurungan berulang kembali meningkat dengan setiap kejadian. Selepas kejadian pertama, kebarangkalian ia berlaku kurang daripada 50 peratus tetapi selepas kejadian kedua, kemungkinan meningkat kepada 70 peratus dan selepas kejadian ketiga, kemungkinan meningkat lebih daripada 90 peratus.

Kemurungan selepas bersalin kebiasaannya berlaku dua minggu selepas seseorang wanita itu bersalin, tetapi tidak semua wanita mengalaminya.

"Ia situasi biasa yang dialami oleh para ibu tetapi tempohnya tidaklah melebihi 12 hari. Perasaan itu biasanya akan hilang dalam masa 10-12 hari.

"Jika melebihi tempoh tersebut si ibu perlu mendapatkan rawatan segera sama ada kaunseling atau rawatan. Sememangnya ada rawatan yang disediakan bagi kemurungan selepas bersalin dan rawatan tersebut berkesan," ujar Ketua Jabatan Perubatan Psikologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Profesor Nor Zuraida Zainal.

Tambahnya, kemurungan selepas bersalin dapat dielakkan melalui penyusuan bayi supaya hubungan ibu dengan anak itu rapat.

Dalam pada itu, selebriti terkenal, Wardina tidak ketinggalan berkongsi pengalamannya menghadapi kemurungan selepas melahirkan anak keduanya.

"Ya, saya pernah mengalaminya dan ia satu keadaan yang teruk. Saya tidak mahu orang lain mengalaminya.

"Saya bernasib baik kerana saya mendapatkan informasi mengenai kemurungan dan mengetahuinya dengan lebih mendalam serta cara mengatasinya," kata ibu kepada tiga cahaya mata itu.

Walaupun air mukanya nampak tenang, anda jangan terkejut bahawa Wardina pernah terfikir untuk pecahkan gelas dan mencederakan dirinya, malah menengking anaknya.

"Kini, jika ada rakan yang baru melahirkan bayi, saya akan jadi orang pertama yang akan bertanyakan khabar buat si ibu.

"Pesanan buat para suami, jangan sesekali membiarkan isteri anda yang baru melahirkan bayi seorang diri. Berbuallah dengan mereka dan beri mereka sokongan," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved