Isnin, 20 Mei 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Catu makanan untuk sihat

Posted:

Catu makanan untuk sihat

Catu makanan untuk sihat

IA bagai satu tamparan hebat buat lelaki itu apabila doktor mengesahkan bahawa salah satu daripada buah pinggangnya rosak. Siapa sangka, pada usia 34 tahun, seorang jurutera awam yang menjalani gaya hidup sihat menghidap penyakit yang sinonim dengan golongan berusia.

Namun, itu hakikat yang perlu ditelan oleh Shazuddin Shaari, 52, ketika didiagnosis mengalami kegagalan buah pinggang dua dekad lalu.

"Memang sukar untuk percaya dan terima bahawa saya mengalami kegagalan buah pinggang pada usia 34 tahun.

"Ia cabaran yang besar buat saya kerana tiba-tiba jatuh sakit. Dua minggu sebelum itu, saya mengalami muntah-muntah dan demam, kemudian doktor sahkan bahawa buah pinggang saya rosak," kata bapa kepada tiga orang anak itu yang mengambil masa setahun untuk menerima hakikat keadaan yang dialaminya.

Kegagalan buah pinggangnya disebabkan paras antibodi immunoglobulin A (IgA) yang tinggi yang tersimpan di dalam organ.

Peningkatan paras IgA merosakkan keupayaan buah pinggang untuk menapis sisa dan air yang berlebihan dalam darah untuk dihantar ke pundi kencing sebagai air kencing.

Lama-kelamaan, keadaan tersebut menyebabkan kehadiran protein dalam darah dan mengakibatkan bengkak pada tangan dan kaki yang akhirnya merosakkan buah pinggang.

Tidak betah melihat penderitaan yang ditanggung Shazuddin, ibunya Wan Zaliha Wan Abdullah, 73, mendermakan buah pinggangnya. Namun, selepas 18 tahun, buah pinggang pemberian ibunya turut 'dimusnahkan' oleh IgA.

Rentetan daripada itu, Shazuddin perlu menjalani dialisis tiga kali seminggu dan empat jam bagi setiap sesi sejak tahun 2006 di Hospital Kuala Lumpur (HKL)

"Penjagaan makanan memang susah nak kawal memandangkan isteri saya pandai memasak. Makan sikit-sikit, pilih lauk dan menyesuaikannya dengan keadaan kesihatan.

"Saya sudah biasa dengan keadaan ini. Nasi putih dan ikan goreng pun sudah sangat sedap," katanya yang merupakan jurugambar penuh inspirasi dan pemain tenis pada hujung minggu.

Segala yang masuk ke perut Shazuddin perlu 'disukat'. Dia perlu mengambil jumlah protein yang betul, mengurangkan pengambilan garam serta makanan yang mengandungi kalium dan fosfat.


DIET masyarakat Malaysia mengandungi tinggi fosfat yang tidak sesuai untuk pesakit dialisis. – Gambar hiasan.


Tanpa diet yang betul, pesakit dialisis akan berdepan dengan risiko komplikasi penyakit lain.

Isterinya, Noorliza Abu Bakar, 53, dan anak-anak mereka kini mengikuti diet Shazuddin sebagai tanda sokongan.

"Saya semakin sihat. Anda ialah apa yang anda makan kerana ia akan mendatangkan kebaikan dan keburukan, pilihan di tangan anda.

"Saya mahu hidup lebih aktif, proaktif dan positif. Pelbagaikan aktiviti, jangan duduk di rumah menonton televisyen. Alihkan fikiran anda daripada memikirkan perihal penyakit sahaja," katanya yang kini aktif membantu pesakit dialisis yang lain.

Menurut Ketua Jabatan Nefrologi HKL merangkap Ketua Perkhidmatan Nefrologi bagi Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Dr. Ghazali Ahmad, penyakit buah pinggang kronik merupakan masalah kesihatan yang serius di Malaysia.

Pada penghujung tahun 2011, Malaysia mempunyai seramai 25,688 pesakit dialisis dan seramai 1,884 penerima pemindahan buah pinggang berdaftar.

"Bilangan pesakit penyakit buah pinggang kronik (CKD) kian bertambah dan boleh berada di tahap membimbangkan sekiranya orang ramai tidak mengambil sebarang langkah pencegahan awal," katanya.

Dalam pada itu, Perunding Nefrologi HKL, Dr. Sunita Bavanandan memberitahu, CKD terjadi apabila struktur dan fungsi buah pinggang rosak.

"CKD memberi kesan kepada kira-kira 10 peratus penduduk dewasa di Barat dan di Malaysia dianggarkan sebanyak lapan hingga sembilan peratus merujuk kepada Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Nasional 2011.

"CKD pada tahap akhir menyebabkan seseorang pesakit itu perlu menjalani terapi buah pinggang seperti dialisis, penggantian dan pemindahan buah pinggang," katanya pada majlis pelancaran Buku Resipi Pesakit Dialisis 2013 di Akademi Perubatan Malaysia, di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

CKD juga dikaitkan dengan peningkatan penyakit kardiovaskular dan kematian awal.

Terdapat beberapa komplikasi perubatan akibat CKD iaitu hipertensi, hiperlipidemia (kehadiran lemak yang berlebihan dalam darah), anemia (keadaan darah yang kekurangan sel darah merah atau hemoglobin dan menyebabkan penghidapnya berasa lemah), malnutrisi, gangguan mineral tulang dan penyakit kardiovaskular yang menjadi penyebab utama kematian.

"Kajian terkini melaporkan antara 30 hingga 50 peratus pesakit memiliki tanda-tanda kekurangan zat makanan.

"Nutrisi penting untuk pesakit dialisis kerana tanpa nutrisi yang baik, penyembuhan luka terjejas, kecenderungan berlakunya jangkitan, lemah badan, keletihan dan kadar pemulihan merosot," jelas Sunita.

Pengawalan pengambilan fosfat sangat penting bagi pesakit buah pinggang. Paras fosfat yang tinggi merangsang hormon paratiroid dan menyekat pengeluaran vitamin D3, sekali gus mendorong penyakit tulang paratiroid.

Ia juga menyumbang kepada punca kematian jantung melalui pangkalsiuman dalam jantung dan saluran darah.

Sehubungan itu, kawalan fosfat sangat penting dalam pengurusan pesakit dengan CKD. Ia sukar dicapai memandangkan diet di Malaysia tinggi fosfat.


NOORLIZA menunjukkan keadaan lengan suaminya, Shazuddin yang menjalani rawatan dialisis.


Seseorang pesakit yang menjalani terapi dialisis bukan sahaja perlu mengawal kadar pengambilan fosfat bahkan mengawasi pengambilan makanan yang mengandungi protein, sodium, kalium dan pengambilan cecair.

"Pesakit perlu mengambil protein yang mencukupi iaitu lebih tinggi daripada orang biasa.

"Sodium atau garam dalam makanan memberikan rasa pada makanan, namun jika diambil secara berlebihan, kaki pesakit dialisis akan menjadi bengkak air dan mengalami masalah kesukaran bernafas yang akhirnya pesakit terpaksa dimasukkan ke unit rawatan rapi," jelas Pakar Pemakanan HKL, Datin Nor Sharita Mohd. Saad.

Potasium atau kalium berfungsi untuk mengawal otot. Pengambilan yang terlalu tinggi dalam kalangan pesakit akan mengakibatkan jantung mereka terhenti.

Biasanya potasium banyak terkandung dalam sayur-sayuran seperti kailan, jantung pisang, cekur manis, sawi, bayam, petai, brokoli dan keledek.

Pesakit perlu bijak memilih dan menyediakan masakan. Antara sayur rendah potasium ialah terung, kacang buncis, kacang botol dan petola.

Benar, masakan yang banyak kuah itu lebih sedap, walhal kandungan potasiumnya tinggi. Begitu juga dengan buah-buahan dalam tin.

"Pesakit perlu mengelakkan makanan yang tinggi kandungan fosfatnya seperti kaki ayam, kuning telur, minuman bikarbonat dan minuman bersusu.

"Mereka boleh menggantikan minuman bersusu kepada minuman biasa seperti teh O, air masak dan menggunakan krimer bukan tenusu," terangnya. Pesakit juga perlu menyukat pengambilan cecair setiap hari.

Jika cecair diambil secara berlebihan, ia akan mengakibatkan pengumpulan cecair yang luar biasa abnormal dalam sistem peredaran sehingga menyukarkan pergerakan pesakit.

Cecair yang diambil perlu disukat. Dalam sehari mereka hanya boleh mengambil 500 mililiter (ml) air sahaja.

"Ada yang beritahu mereka minum tidak sampai 500ml tetapi mereka makan aiskrim, jeli, sup, air batu, bubur, yogurt dan sebagainya yang menyumbang kepada penambahan cecair," katanya memberitahu, pesakit hanya minum sedikit demi sedikit sahaja tidak seperti orang biasa.

Resipi khusus pesakit dialisis

Posted:

Resipi khusus pesakit dialisis

Resipi khusus pesakit dialisis

BUKU resipi ini mendidik pesakit dialisis cara-cara penyediaan makanan.


MENJALANI hidup sebagai pesakit buah pinggang memerlukan keperluan asas sama seperti mereka yang sihat. Antaranya, termasuklah makan, minum, melakukan aktiviti dan sebagainya meskipun dengan pendekatan yang berbeza.

Menyedari kekangan sebagai pengamal perubatan dan jururawat ekoran pertambahan bilangan pesakit saban tahun, mereka tampil dengan buku panduan pengambilan nutrien.

Ketua Jabatan Nefrologi Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datuk Dr. Ghazali Ahmad memberitahu, pihaknya sedar kebanyakan masalah dihadapi pesakit yang menjalani rawatan dialisis adalah berkaitan dengan pengurusan pengambilan makanan dan minuman.

"Pemakanan boleh memberi impak sama ada secara langsung dan tidak kepada keupayaan pesakit. Pemakanan yang tidak betul boleh menyumbang kepada kematian secara tiba-tiba," jelas beliau ketika ditemui pada majlis pelancaran Buku Resipi Pesakit Dialisis 2013 di Akademi Perubatan Malaysia, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Beliau menjelaskan, kualiti hidup pesakit boleh terjejas akibat komplikasi pemakanan.

Pesakit yang menjalani dialisis jelas Ghazali, perlu mengawal pengambilan makanan dan minuman.

"Pengambilan garam yang berlebihan menyebabkan kawalan tekanan darah terganggu. Buah dan sayur pula menyebabkan paras potasium meningkat, jika tidak, pesakit berkemungkinan berdepan dengan masalah sembelit," ujarnya bahawa pesakit dialisis berdepan dengan diet yang sangat ketat.

Prihatin dengan masalah yang dihadapi oleh majoriti pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang, sekumpulan pegawai-pegawai di HKL dari Jabatan Dietetik dibantu oleh pakar-pakar nefrologi tampil dengan buku resipi khusus buat pesakit dialisis iaitu Resipi Pesakit Dialisis 2013 yang diterbitkan dengan sokongan sebuah syarikat global berasaskan penyelidikan biofarmaseutikal, Abbvie Sdn. Bhd.

Ghazali memberitahu, resipi-resipi dalam buku tersebut telah diuji oleh pesakit, pakar pemakanan dan dirinya sendiri.

Dialih bahasa

"Ini buku resipi pertama yang dibuat khas untuk pesakit dialisis di Malaysia. Sebelum ini pesakit merujuk kepada pakar pemakanan di klinik dan hospital mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dimakan tanpa memberikan panduan penyediaan," katanya sambil memberitahu, buku tersebut sedikit sebanyak membantu pesakit dialisis mengenai cara-cara penyediaan makanan yang sewajarnya.

Buku resipi yang dicetak sebanyak 1,000 naskhah itu boleh didapati di klinik nefrologi di HKL. Bagi memudahkan orang ramai mendapat akses kepada buku tersebut ia boleh didapati untuk dimuat turun di www.hkl.gov.my.

Buku tersebut diterbitkan dalam bahasa Melayu dan akan dialih bahasa ke dalam bahasa Inggeris, Cina dan Tamil bagi versi secara talian.

Setiap resipi yang terdapat dalam buku ini disediakan mengikut keperluan pesakit buah pinggang dengan mengambil kira nilai kalori, protein, potasium, lemak, sodium, karbohidrat dan fosfat.

IKAN berkuah asam pedas merupakan salah satu resipi di dalam buku Resipi Pesakit Dialisis 2013.


Dalam pada itu, Pengurus Besar Rantau Abbvie Asia Selatan, Muru Annamalai bangga menjadi sebahagian daripada usaha tersebut.

"Mengubah dan memperbaiki kehidupan pesakit-pesakit dialisis adalah fokus utama AbbVie Malaysia.

"Pengurusan pemakanan penting dalam mengekalkan status kesihatan sekali gus dapat mencegah atau merawat komplikasi," katanya ketika ditemui pada majlis yang sama.

Tambah beliau, pihaknya komited untuk membantu pesakit-pesakit dialisis di negara ini dengan memberikan mereka kuasa untuk menjadikan hari-hari yang dilalui lebih baik daripada sebelumnya.

"Walaupun terpaksa melalui rejim diet yang ketat, kami mahu melihat pesakit tersenyum dan menikmati kehidupan yang lebih berkualiti," ujarnya.

Perbezaan buku Resipi Pesakit Dialisis 2013 berbanding buku resipi lain ialah resipi yang dipilih merupakan resipi biasa.

"Resipi-resipi yang dibukukan ini adalah resipi biasa yang dimasak setiap hari tetapi telah dianalisis kandungan protein, sodium (garam), potasium, fosfat dan cecair dalam resipi tersebut.

"Kita lampirkan juga resipi masakan bergoreng kerana ramai orang kata bahawa orang sakit tidak boleh makan makanan bergoreng," jelas Pakar Pemakanan HKL, Datin Nor Sharita Mohd. Saad. sambil menasihatkan pesakit supaya tidak mengambil masakan bergoreng setiap hari.

Dalam buku tersebut juga dinyatakan kandungan potasium dan fosfat dalam setiap makanan yang diambil.

Antara resipi yang terkandung dalam buku tersebut ialah ikan berkuah asam pedas, ikan bawal tiga rasa, ikan tenggiri masak kari, ayam goreng berempah, nasi goreng Cina, nasi kerabu ikan, popia goreng bersos, agar-agar mangga dan smoothie strawberi.

Buku resipi yang dicetak sebanyak 1,000 naskhah boleh didapati di klinik nefrologi di HKL. - NURUL IZZA ROSLY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


61 belia sertai program perintis latihan kerja di Brazil

Posted:

61 belia sertai program perintis latihan kerja di Brazil

61 belia sertai program perintis latihan kerja di Brazil

FIGUEIREDO (berdiri depan, enam dari kanan) bergambar bersama para belia yang terpilih menjalani program perintis latihan kerja di Vale, Brazil baru-baru ini.


LATIHAN. Seramai 61 belia tempatan terpilih untuk menjalani program perintis latihan kerja di syarikat pengedaran bijih besi terbesar dunia, Vale S.A (Vale) di Vale, Brazil baru-baru ini.

Pengarah Vale Malaysia Minerals Sdn. Bhd, Marcelo Figueiredo berkata, semua perintis terbabit yang terdiri daripada 50 lelaki dan 11 perempuan itu bakal menerima latihan kerja di negara berkenaan selama empat bulan.

Beliau berkata, perintis yang menunjukkan prestasi baik akan diserap sebagai kakitangan tetap di pusat pengedaran bijih besi Vale di Teluk Rubiah, Lumut, Perak.

JBPM Sabah terima aset kelengkapan, jentera

Posted:

JBPM Sabah terima aset kelengkapan, jentera

JBPM Sabah terima aset kelengkapan, jentera


NORDIN (empat dari kanan) menyerahkan replika kunci jentera kepada Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu, Jafar Salleh di Kota Kinabalu baru-baru ini.


ASET. Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah telah menerima sebanyak 17 aset kelengkapan dan jentera bagi memastikan kecekapan dan keberkesanan operasi pasukan keselamatan itu di Kota Kinabalu baru-baru ini.

Antara kelengkapan dan jentera tersebut melibatkan sepuluh jentera, lima kenderaan utiliti dan dua buah kenderaan bomba sukarela.

Pengarahnya, Nordin Pauzi berkata, pemberian aset itu menyuntik lebih semangat kepada anggota bomba dalam menjalankan tugas seterusnya meningkatkan mutu perkhidmatan yang berkualiti.

"Kita meminta setiap anggota menjaga aset yang ada dengan sempurna kerana setiap peralatan kebombaan itu mahal dan bukan mudah diperoleh jabatan," katanya.

Hotel Permai rai golongan ibu

Posted:

Hotel Permai rai golongan ibu

Hotel Permai rai golongan ibu


SEBAHAGIAN daripada ibu yang hadir meraikan sambutan Hari Ibu di Hotel Permai, Kuala Terengganu baru-baru ini.


DIHARGAI. Hotel Permai yang merupakan salah sebuah hotel terkemuka di Kuala Terengganu telah menganjurkan sambutan Hari Ibu bagi meraikan pengorbanan dan limpahan kasih sayang golongan berkenaan pada satu majlis di hotel itu baru-baru ini.

Pengurus Besar Hotel Permai, Azman Ali, berkata, program berkenaan merupakan kali kedua diadakan dan ia mendapat sambutan menggalakkan daripada pelanggan-pelanggan serta masyarakat setempat.

"Acara ini diadakan bagi menghargai jasa golongan ibu yang biasanya sibuk menguruskan rumah tangga dan tiada masa rehat dan menghilangkan tekanan setelah seharian menguruskan keluarga.

"Jadi, acara begini merupakan satu kaedah untuk menggembirakan hati mereka sekali gus dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


'Malaysia bukan bapa Anwar punya'

Posted:

'Malaysia bukan bapa Anwar punya'

'Malaysia bukan bapa Anwar punya'

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

Ahmad Zahid ketika menjawab soalan pemberita pada sidang media di Kementerian Dalam Negeri, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membidas kenyataan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meminta beliau supaya tidak menjadikan negara ini seperti milik keluarganya.

Dalam nada marah, Ahmad Zahid menegaskan bahawa negara ini juga bukan milik Anwar.

"Negeri ini pun bukan negeri bapa dia punya. Memang bukan (milik) bapa saya. Ini (pun) bukan negeri bapa dia.

"Yang itu, awak kena tulis, Malaysiakini. Kamu selalu spin. Tolong tulis berdasarkan etika kewartawanan," katanya.

Ahmad Zahid berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Anwar yang membidas artikel beliau dalam akhbar Utusan Malaysia pada 16 Mei lalu yang bertajuk Perhimpunan Haram Sebab Tak Terima Hakikat Gagal Kuasai Putrajaya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

MAS terbangkan Maryam Sofea kerana bayi itu sihat

Posted:

MAS terbangkan Maryam Sofea kerana bayi itu sihat

MAS terbangkan Maryam Sofea kerana bayi itu sihat


IZAN SUHAILA bersama anaknya, Maryam Sofea sebak selepas tidak dibenarkan menaiki pesawat AirAsia di Bandar Ho Chi Minh pada Sabtu lalu.


KUALA LUMPUR - Malaysian Airlines System Bhd. (MAS) menjelaskan bahawa pihaknya telah membawa pulang Izan Suhaila Mohd. Ali dan bayinya, Maryam Sofea Mohd. Reza dari Vietnam ke Malaysia setelah mendapati bayi itu sihat dan boleh menaiki pesawat.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya dalam satu kenyataan semalam menjelaskan, pihaknya telah membawa Maryam Sofea, 14 bulan, ke sebuah klinik tempatan pada hari Ahad lalu dan bayi itu disahkan sihat.

Jelasnya, bayi berkenaan sudah sembuh dan parut di badan bayi tersebut hanyalah kuping kering serta tidak berisiko untuk menjangkiti orang lain.

"Sehubungan itu, kakitangan kami telah mengambil segala langkah yang perlu bagi membantu ibu dan anak berkenaan untuk pulang ke tanah air menerusi penerbangan MH759 yang berlepas dari Bandar Ho Chin Minh pada pukul 4.40 petang kelmarin (Ahad)," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Caj jalur lebar lebih murah

Posted:

Caj jalur lebar lebih murah

Caj jalur lebar lebih murah

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR
afifihafiz.nor@kosmo.com.my


RAIS menyerahkan nota serah tugas kepada Ahmad Shabery (kiri) dan Mohamed Nazri (kanan) di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek akan menjadikan usaha meningkatkan infrastruktur komunikasi dan caj internet lebih murah sebagai fokus utamanya di kementerian itu.

Kata Ahmad Shabery, perkara itu perlu bagi menambah baik pendemokrasian komunikasi dalam kalangan rakyat di negara ini.

"Kemudahan komunikasi sudah menjadi suatu perkara asas. Dahulu asasnya jalan raya, elektrik dan air tetapi sekarang liputan telefon dan jalur lebar," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Majlis Serah Tugas Kementerian Komunikasi dan Multimedia di sini semalam.

Sebelum itu, bekas Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim menyerahkan tugasnya kepada Ahmad Shabery dan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang dilantik sebagai Menteri Pelancongan dan Kebudayaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ahli sejarah, arkeologi bertemu di Sarawak

Posted:

Ahli sejarah, arkeologi bertemu di Sarawak

Ahli sejarah, arkeologi bertemu di Sarawak

Oleh HAFIZ AHMAD

PELBAGAI khazanah dipamerkan membabitkan 21 muzium di seluruh negara bermula esok hingga 26 Mei ini.


BERTEMAKAN Muzium (Kenangan + Kreativiti = Perubahan Sosial), Jabatan Muzium Negara memilih Sarawak sebagai tuan rumah kepada Hari Muzium Antarabangsa yang disambut pada 18 Mei setiap tahun.

Sarawak dipilih menjadi tuan rumah bagi sambutan peringkat kebangsaan selepas Pahang yang menjadi pengemudi pada edisi lalu. Istimewanya, negeri Bumi Kenyalang itu turut menyambut ulang tahun ke-50 Hari Malaysia sekali gus meraikan Tahun Melawat Sarawak 2013.

"Kami berharap melalui sambutan ini, lebih ramai pengunjung terutamanya generasi muda datang melawat muzium yang terdapat di negara kita. Kita menghidangkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang program sempena Hari Muzium Antarabangsa ini," ujar Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia (JMM), Datuk Ibrahim Ismail pada sidang akhbar yang diadakan di Muzium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Program selama lima hari itu bermula dari 22 hingga 26 Mei ini akan disertai sebanyak 21 buah muzium seluruh negara dengan mempamerkan khazanah-khazanah yang sukar ditemui, malah mungkin tidak pernah disaksikan oleh generasi muda.

Bagi memeriahkan sambutan kali ini, beberapa buah negara luar telah mengesahkan kehadiran untuk sama-sama meraikan pameran warisan nenek moyang kita.

Antara negara yang turut serta ialah Indonesia dengan membawa khazanah dari dua muzium iaitu Muzium Tekstil, Jakarta dan Muzium Kalbar, Kalimantan. Selain itu, Australia akan mempamerkan pameran yang bertajuk Australian Aborigines.

Karnival sukan

Menyemarakkan Hari Muzium Antarabangsa 2013, satu seminar akan diadakan yang menyaksikan buat julung-julung kalinya ucaptama daripada Presiden International Council of Museums (ICOM), Dr. Hansmarti Hinz. Pada masa sama, pakar permuziuman antarabangsa dan tempatan akan membentangkan kertas kerja mereka termasuklah Pakar Arkeologi Universiti Sains Malaysia, Prof. Stephen Chia. Beberapa aktiviti lain turut diadakan seperti lawatan, karnival sukan rakyat dan aktiviti komuniti.

Hari Muzium Kebangsaan diraikan oleh muzium-muzium seluruh dunia dengan menetapkan 18 Mei sebagai tarikh rasmi. Ia dicetuskan oleh ICOM selepas resolusi persidangan Majlis Muzium Antarabangsa ke-12 pada tahun 1977. Diiktiraf oleh 102 buah muzium seantero dunia, sambutan di Malaysia bermula sejak tahun 1992.

Sempena sambutan Hari Muzium Antarabangsa itu juga, semua muzium yang dikendalikan di bawah Jabatan Muzium Negara dibuka secara percuma selama sehari pada Sabtu lalu.

Ia sebagai tanda penghargaan kepada masyarakat yang menjunjung martabat dan budaya negara sekali gus menarik lebih ramai pengunjung ke muzium-muzium di seluruh Malaysia.

Coffee Bean menghargai pelanggan

Posted:

Coffee Bean menghargai pelanggan

Coffee Bean menghargai pelanggan


SEBANYAK 50 francais Coffee Bean & Tea Leaf beroperasi di Malaysia.


DIASASKAN di California, Amerika Syarikat (AS) pada tahun 1963, kafe yang menawarkan minuman berasaskan kopi dan teh, The Coffee Bean & Tea Leaf tahun ini menyambut ulang tahun ke-50 mereka.

Sepanjang tempoh 50 tahun, The Coffee Bean & Tea Leaf berjaya membuka hampir 900 francais di 25 buah negara dengan 50 daripadanya terletak di Malaysia.

Bagi menghargai pelanggan setia mereka, The Coffee Bean & Tea Leaf memulakan siri promosi istimewa mereka di negara ini bermula bulan April lalu sehingga Jun depan.

Promosi Rumah Terbuka yang diadakan pada hari Isnin terakhir dalam setiap bulan itu memberi kelebihan kepada pelanggan menikmati ice blended mocha atau vanila pada potongan harga 50 peratus.

Keistimewaan itu dapat diperoleh pelanggan pada 29 April, 27 Mei dan 24 Jun bermula pukul 2 petang sehingga 6 petang.

Ice blended dua perisa itu dipilih atas sebab pengaruh besar yang dibawa minuman tersebut dalam meningkatkan populariti The Coffee Bean & Tea Leaf dan kekal menjadi minuman signatur mereka.

Selain teh cappuccino yang baru diperkenalkan, anda juga boleh menikmati keenakan pasta dan pencuci mulut baharu. Pasta pesto farfalle mula ditawarkan sejak 22 April lepas.

Variasi pencuci mulut terkini pula terdiri daripada kek keju brownie dan pai ceri hitam. Kerangupan walnut bersama adunan keju dan brownie coklat menyempurnakan keenakan sepotong kek keju brownie.

Ceri hitam manis yang dibakar bersama krim kacang hazel dan aprikot pula menghasilkan sepotong pai ceri hitam yang lazat.

Anda juga boleh mendapatkan cenderamata unik sempena ulang tahun ke-50 The Coffee Bean & Tea Leaf. Sebanyak 50 peratus daripada jualan barangan terpilih tersebut akan disalurkan kepada Tabung Caring Cup.

Untuk mengetahui lebih banyak promosi istimewa dan menyertai peraduan menarik, layari laman rasmi Facebook The Coffee Bean & Tea Lea di www.facebook.com/CBTLMalaysiaPage.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pemain Liga M diancam bunuh

Posted:

Pemain Liga M diancam bunuh

Pemain Liga M diancam bunuh

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

BEBERAPA pemain yang beraksi dalam Liga M di laporkan menerima ugutan daripada bookie bola sepak. – Gambar hiasan


"JIKA ada mana-mana pemain Liga Malaysia (Liga M) yang menerima ugutan bunuh, mereka hendaklah melaporkannya segera kepada pihak berkuasa."

Demikian tegas Pengerusi Pemeriksaan, Pemantauan dan Ketelusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Aseh Che Mat (gambar kecil) semalam.

Katanya, langkah tersebut adalah untuk keselamatan mana-mana pemain dalam Liga M yang diancam oleh bookie bola sepak.

Aseh menegaskan demikian ekoran dakwaan beberapa pemain sebuah pasukan yang beraksi dalam Liga M di laporkan menerima ugutan bunuh daripada sindiket perjudian bola sepak semalam.

Pemain terbabit dipercayai mahu membuat laporan polis selepas dilaporkan menerima ugutan tersebut.

Sumber dalaman pasukan tersebut yang enggan mendedahkan identitinya memberitahu, keselamatan para pemain tersebut termasuk ahli keluarga mereka mula diancam apabila gagal memenuhi tuntutan atau arahan sindiket perjudian itu dalam satu perlawanan baru-baru ini.

Ketika diminta mengulas insiden tersebut, sumber berkenaan enggan memberikan sebarang komen dan menyerahkannya kepada FAM untuk mengambil tindakan sewajarnya.

Mengulas lanjut, Aseh mendedahkan, FAM dengan kerjasama pihak berkuasa akan menyiasat perkara tersebut dengan lebih terperinci dalam usaha mereka membanteras gejala yang tidak bermoral itu.

"Ini merupakan satu perkara yang serius. Jika dakwaan itu benar, saya nasihatkan pemain-pemain terbabit tampil membuat laporan polis.

"Perbuatan tidak bermoral seperti gejala mengatur keputusan perlawanan adalah musuh No.1 sukan bola sepak negara.

"Jika aktiviti seperti ini berterusan, bilangan penonton yang hadir ke stadium akan merosot.

"Kita akan siasat perkara ini dengan lebih mendalam dan pada masa yang sama menjaga keselamatan pemain terbabit sebelum diancam dengan lebih teruk oleh pihak yang tidak bertanggungjawap itu," katanya ketika dihubungi Kosmo!, semalam.

Untuk rekod, Liga M pernah melalui detik hitam apabila menyaksikan 126 pemain dan jurulatih dipanggil untuk membantu siasatan ekoran skandal rasuah pada tahun 1994.

Akibatnya, seramai 58 pemain dikenakan pergantungan selama satu sehingga empat tahun oleh FAM.

Selain itu, 21 pemain dan jurulatih diberhentikan khidmat mereka dan beberapa pemain lagi digantung seumur hidup serta dibuang daerah, selain tidak dibenarkan menyertai kejohanan di bawah kelolaan FAM.

Tahun lalu pula, seorang ketua jurulatih dan 11 pemain skuad Piala Presiden Negeri Sembilan dilarang daripada menyertai sebarang aktiviti bola sepak tempatan antara setahun dan lima tahun kerana terlibat dalam skandal rasuah.

Ini kerana FAM mendapati berlaku unsur-unsur rasuah dan polemik mengatur perlawanan melibatkan pasukan Piala Presiden Negeri Sembilan pada saingan tahun 2011.

Ketua jurulatih skuad tersebut, Yusarman Yusof, menerima hukuman gantung seumur hidup oleh FAM.

Malaysia tiada pilihan

Posted:

Malaysia tiada pilihan

Malaysia tiada pilihan

Oleh MOHD. IKHSAN
FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

SKUAD negara perlu merancang strategi yang lebih mantap jika berhasrat menewaskan Jerman pada perlawanan kedua peringkat Kumpulan C kejohanan badminton Piala Sudirman 2013 di Stadium Putra, Bukit Jalil hari ini.

Kekalahan mengejut 2-3 kepada Taiwan dalam aksi pembuka tirai kelmarin, ternyata telah meletakkan kedudukan skuad negara dalam keadaan berbahaya dan hari ini mereka tiada pilihan lain kecuali menang ke atas Jerman.

Kemenangan mungkin akan menyelamatkan misi mereka untuk melangkah ke pusingan seterusnya pada kejohanan berpasukan campuran itu.

Mengulas mengenai perlawanan hari ini, ketua jurulatih beregu negara, Tan Kim Her mengesahkan, pemilihan yang terbaik harus dilakukan sambil menegaskan bahawa kekalahan kepada Taiwan semalam (kelmarin) harus dijadikan sebagai pengajaran.

"Kalau hendak mendedahkan siapa yang akan beraksi, memang kami tidak boleh mengesahkannya lagi.

"Piala Sudirman merupakan perlawanan strategi dan perancangan yang terbaik adalah memilih siapa yang berada pada prestasi terbaik.

"Senarai nama harus dihantar esok (hari ini) sekitar pukul 1 petang, jadi kami akan pilih pemain yang terbaik berdasarkan kepada sesi latihan," kata Kim Her semalam.

Pada aksi pertama kelmarin, Malaysia hilang mata berharga apabila beregu harapan, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong tewas kepada pasangan Taiwan, Lee Sheng Mu- Tsai Chia Hsin 18-21, 18-21.

Beregu lelaki yang menduduki ranking No. 3 dunia itu merupakan harapan untuk meraih satu mata dan kekala- han yang tidak disangka-sangka itu sekali gus menyukar misi skuad negara untuk menempah tempat ke suku akhir.

Kini, Kim Her harus bijak membuat pemilihan sama ada untuk meletakkan beregu kedua negara, Hoon Thien How- Tan Wee Kiong yang berada di ranking ketujuh dunia atau juara Grand Prix Emas Terbuka Malaysia 2013, Lim Khim Wah-Goh V Shem (No. 12 dunia) pada aksi menentang Jerman hari ini.

Bagaimanapun, beliau juga harus berhati-hati untuk membuat pemilihan kerana Jerman dijangka menurunkan beregu ke-16 dunia mereka, Kindervater Ingo-Schoettler Johannes.

Untuk rekod, kali terakhir Khim Wah-V Shem tewas kepada pasangan Eropah itu ialah pada pusingan kedua Terbuka Jerman, Mac lalu.

Begitupun, Thien How-Wee Kiong pula pernah menundukkan Ingo-Johannes dalam pusingan kedua Seluruh England 2013 seminggu selepas kekalahan Khim Wah-V Shem pada Terbuka Jerman.

Mengimbas aksi pertama kelmarin, Malaysia turut kehilangan dua mata apabila perseorangan wanita, Sonia Cheah Su Ya tewas kepada Tai Tzu Ying (7-21, 13-21) dan beregu wanita, Vivian Hoo Kah Mun-Woon Khe Wei ditumpaskan Cheng Wen Hsing-Hsieh Pei Chen (17-21, 19-21).

Dua mata kemenangan skuad negara pada perlawanan pertama itu diraih menerusi pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei serta beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying.

Kelantan mahu rantai penggempur Johor DT

Posted:

Kelantan mahu rantai penggempur Johor DT

Kelantan mahu rantai penggempur Johor DT

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


KELANTAN tidak akan membiarkan Nunez (tengah) bergerak bebas pada aksi di Larkin malam esok.


KELANTAN akan rantai pergerakan tiga tonggak utama Johor Darul Takzim (Johor DT), Norshahrul Idlan Talaha, Nurul Azuan Roya serta penyerang import, Leonel Nunez dalam usaha mereka meraih kemenangan pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam esok.

Perkara tersebut disuarakan tonggak pertahanan The Red Warriors, Nik Mohd. Shahrul Azim Ab Halim yang menyifatkan ketiga-tiga pemain tersebut mampu meranapkan impian Kelantan untuk mencatat kemenangan pada perlawanan itu kelak.

Nik Mohd. Shahrul berkata, ketiga-tiga pemain ini mempunyai kemahiran individu yang tinggi serta larian pantas, malah mampu mengundang bahaya kepada Kelantan sekiranya diberikan ruang secukupnya untuk mereka bergerak.

Menurutnya, meskipun tidak dapat beraksi pada perlawanan tersebut, dia tetap yakin dengan kemampuan rakan-rakan sepasukan di bari- san pertahanan untuk mengekang asakan yang bakal dilancarkan Johor DT.

"Saya tidak dapat beraksi pada perlawanan tersebut selepas digantung satu perlawa- nan akibat mengumpul dua kad kuning sebelum ini.

"Jadi, saya berharap rakan- rakan sepasukan dapat memberikan aksi terbaik pada perlawanan itu bagi memastikan kemenangan berpihak kepada Kelantan," katanya ketika di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, barisan pertahanan Kelantan berada di tahap terbaik selepas mendapat sentuhan beberapa pemain yang tercedera sebelum ini iaitu Farisham Ismail, Azizi Mat Rose dan Mohd. Rizal Fahmi Rosid.

Pemain kelahiran Rantau Panjang itu memberitahu, Kelantan tidak boleh terus keciciran mata dalam perlawanan selepas ini jika mahu menamatkan saingan musim ini dalam lima kelompok terbaik liga.

"Kita tidak mempunyai banyak pilihan selain melakar kemenangan pada perlawanan selepas ini. Saya yakin dan percaya kita mampu menamatkan saingan musim ini dengan berada di kelompok lima pasukan terbaik musim ini," ujarnya.

Rakan sepasukannya, Mohd. Daudsu Jamaluddin juga me- nganggap tiga pemain tersebut bakal menjadi 'duri dalam daging' buat Kelantan sekiranya tidak dikawal rapi pada perlawanan itu kelak.

"Mereka merupakan tunjang kekuatan pasukan Johor DT dan mampu mengucar- ngacirkan benteng pertahanan pasukan lawan. Jadi, kita perlu memastikan ruang yang mereka miliki ditutup sebaik mungkin."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


30 maut kepungan tentera Syria

Posted:

30 maut kepungan tentera Syria

30 maut kepungan tentera Syria

SEORANG anggota Tentera Pembebasan Syria bertempur di bandar Deir Al-Zor dekat sempadan Iraq kelmarin.- REUTERS


DAMSYIK - Tentera Syria yang disokong kereta kebal dan jet pejuang melancarkan serangan ke atas bandar strategik yang kuasai penentang dekat sempadan Lebanon semalam, kata beberapa aktivis Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia.

Mereka berkata, sekurang-kurangnya 30 orang terbunuh dalam beberapa serangan meriam dan udara ke atas bandar tersebut, Qusair, dengan ramai penduduk terpaksa berlindung di beberapa bilik bawah tanah.

Bandar Qusair telah dikepung selama beberapa minggu oleh tentera Presiden Bashar Al-Assad yang dibantu militan kumpulan Hizbollah dari Lebanon.

Kepungan itu merupakan usaha tentera Bashar untuk menawan kembali perkampungan dan bandar di sepanjang sempadan Lebanon yang jatuh ke tangan pihak penentang yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria (FSA).

Aktivis-aktivis kumpulan pemerhati tersebut memberitahu, lebih 30 orang termasuk 16 pejuang penentang dan seorang wanita terbunuh dalam pertempuran di Qusair pada pagi semalam.

Namun, angka kematian dijangka terus meningkat ekoran percubaan tentera Bashar untuk memasuki bandar itu.

Seorang pegawai pemerintah di ibu negeri wilayah Homs menyatakan, tentera Syria telah mengepung Qusair dan akan membebaskan bandar itu daripada penguasaan penentang.

Menurutnya, tentera Syria membuka satu laluan untuk orang awam melepaskan diri dan pengganas yang mahu menyerah diri.

Tentera Syria melabel anggota FSA sebagai pengganas.

Dalam satu kejadian berasingan, dua serangan bom berani mati berlaku di bandar Deir Balbaa, pinggir Homs dengan menyebabkan sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh manakala 15 lagi cedera.

Empat orang turut maut dalam dua serangan bom berhampiran sebuah kilang di sebuah lebuh raya di Homs dengan 13 yang lain cedera.

Serangan ke atas bandar Qusair berlaku ketika Amerika Syarikat (AS) dan Rusia berusaha memaksa Bashar dan FSA berunding untuk menamatkan perang saudara di Syria.

Beberapa percubaan menamatkan konflik tersebut secara aman telah gagal.

Pelan bersama AS dan Rusia itu menggesa sebuah kerajaan peralihan ditubuhkan dan gencatan senjata tanpa tarikh tamat diwujudkan.

Lebih 70,000 orang terbunuh manakala beberapa juta lagi menjadi pelarian sejak kebangkitan menentang pemerintahan Bashar bermula pada Mac 2011.

Pertempuran tersebut turut merebak ke beberapa negara jiran termasuk Turki, Iraq, Lebanon dan Israel. - AP

20,000 penyokong Baju Merah berhimpun di Bangkok

Posted:

20,000 penyokong Baju Merah berhimpun di Bangkok

20,000 penyokong Baju Merah berhimpun di Bangkok


PENYOKONG Baju Merah bertepuk tangan semasa mendengar ucapan pemimpin mereka di pusat bandar raya Bangkok semalam.- REUTERS


BANGKOK - Sekitar 20,000 penyokong Baju Merah berhimpun di ibu kota Thailand di sini semalam bagi memperingati ulang tahun ke-3 operasi berdarah terhadap penunjuk perasaan antikerajaan, kata polis.

Sekitar 90 orang terbunuh manakala hampir 1,900 cedera dalam beberapa pertempuran jalanan pada Mei 2010 antara penunjuk perasaan dengan pasukan keselamatan.

Semalam beberapa batang jalan raya ditutup selepas kumpulan Baju Merah yang setia kepada bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra berhimpun di kawasan perniagaan di pusat bandar di sini.

Pusat beli-belah terbesar di Thailand, Central World turut ditutup sementara ketika perhimpunan besar-besaran itu diadakan.

Polis cawangan khas Thailand menganggarkan 20,000 orang telah menyertai tunjuk perasaan itu menjelang petang semalam.

"Bantahan itu berlangsung secara aman," kata seorang ketua polis, Mejar Jeneral Chantavit Ramasut.

Menurutnya, seramai 750 anggota polis ditempatkan di sekitar lokasi perhimpunan untuk mengawal keselamatan.

Thailand dipisahkan dengan perbezaan fahaman politik sejak Thaksin digulingkan oleh pihak tentera dalam satu rampasan kuasa pada 2006.

Kumpulan-kumpulan hak asasi menuntut agar mereka yang bertanggungjawab melakukan keganasan dalam operasi tentera pada 2010 dihadapkan ke muka pengadilan.

Aktivis-aktivis itu mengecam tindakan kerajaan semasa yang diketuai Perdana Menteri Yingluck Shinawatra untuk memberikan pengampunan kepada mereka yang terlibat.

Yingluck merupakan saudara perempuan Thaksin.

Beberapa penganalisis memberitahu, pengampunan tersebut akan melegakan pihak tentera dan membuka jalan untuk Thaksin kembali ke Thailand.

Bekas Perdana Menteri itu kini hidup dalam buangan di luar negara.

"Tiga tahun lalu, dunia melihat askar-askar menembak penunjuk perasaan dan sebahagian kota raya ini dijilat api," kata Pengarah Human Rights Watch Asia, Brad Adams.

"Namun, mereka yang terlibat bukan sahaja tidak dibawa ke muka pengadilan tetapi kerajaan Thai dan pihak tentera kini menyokong rang undang-undang untuk melepaskan semua yang terlibat dalam keganasan tersebut," tambahnya. - AFP

Wanita Arab Saudi pertama takluki Everest

Posted:

Wanita Arab Saudi pertama takluki Everest

Wanita Arab Saudi pertama takluki Everest

RAHA MOHARRAK (empat dari kiri) bersama beberapa
pendaki lain mengibarkan bendera Arab Saudi sebelum memulakan pendakian.- Agensi


KATHMANDU - Seorang graduan universiti berusia 25 tahun menjadi wanita Arab Saudi pertama yang menakluki Gunung Everest, kata pihak berkuasa Nepal kelmarin.

Raha Moharrak tiba di puncak Everest sekitar pukul 8 pagi kelmarin, kata pegawai Jabatan Pendakian Gunung Nepal, Tilak Pandey.

Raha menganggotai kumpulan ekspedisi seramai empat pendaki termasuk seorang warga Qatar dan Palestin yang cuba menakluki gunung tertinggi di dunia itu.

Kumpulan tersebut, Arabs with Attitude, menyiarkan mesej di laman Twitternya untuk mengucapkan tahniah di atas kejayaan Raha.

"Wanita Arab Saudi pertama yang mendaki Gunung Everest telah tiba di puncak!! Hebat Raha Moharrak. Kami tabik anda," kata kenyataan tersebut.

Raha juga merupakan warga Arab Saudi paling muda yang sampai ke puncak dunia itu.

Mereka melakukan pendakian tersebut dalam usaha mengutip dana AS$1 juta (RM3 juta) untuk mengisi tabung pendidikan di Nepal.

Secara keseluruhan, seramai 35 warga asing dan 29 rakyat Nepal mendaki Gunung Everest pada minggu lalu.

Mei merupakan bulan pendakian paling sibuk kerana disifatkan waktu terbaik untuk mendaki gunung tersebut berbanding bulan-bulan lain.

Lebih 3,000 orang telah mendaki Gunung Everest sejak ia dibuka kepada dunia pada 1953 manakala beratus-ratus orang turut hilang nyawa dalam usaha menaklukinya.- dpa

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


UIAM berhasrat buka kampus cawangan di seluruh dunia

Posted:

UIAM berhasrat buka kampus cawangan di seluruh dunia

UIAM berhasrat buka kampus cawangan di seluruh dunia

20/05/2013 9:10pm

KUALA LUMPUR - Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berhasrat membuka beberapa kampus cawangan universiti itu di seluruh dunia bagi mengembangkan lagi pembelajaran berteraskan konsep Islamisasi selain melahirkan pelajar berkualiti dan berdaya saing.

Rektornya, Profesor Datuk Seri Dr. Zaleha Kamaruddin berkata, hasrat itu mampu direalisasi memandangkan terdapat kira-kira 60,000 alumni UIAM di seluruh negara yang berperanan sebagai jambatan penghubung universiti itu di peringkat global.

Beliau berkata, ini merupakan satu daripada mekanisme dalam Pelan Strategik UIAM 2013-2020 yang menggariskan satu asas utama iaitu Islamisasi.

"Jika Universiti Al-Azhar di Kaherah menjadi ulung dengan bersifat tradisional tetapi kita (UIAM) ingin menjadi sebuah universiti Islam moden yang menjadi pintu gerbang Islam di dunia.

"Dengan adanya cawangan kita di seluruh dunia, maka UIAM akan mampu menyalurkan maklumat berkaitan Islam serta ilmu pengetahuan dalam pelbagai bahasa," katanya pada sidang akhbar selepas majlis sambutan ulang tahun ke-30 UIAM di kampus utama universiti itu hari ini. - Bernama

Pertahanan Kelantan perlu rantai pergerakan tonggak serangan Johor DT

Posted:

Pertahanan Kelantan perlu rantai pergerakan tonggak serangan Johor DT

Pertahanan Kelantan perlu rantai pergerakan tonggak serangan Johor DT

20/05/2013 8:33pm

Barisan pertahanan Kelantan perlu merantai pergerakan tiga tonggak utama Johor Darul Takzim (Johor DT) iaitu Norshahrul Idlan Tahala, Nurul Azuan Roya serta penyerang import Leonel Nunez jika mahu melakar kemenangan ke atas pasukan berkenaan pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin Rabu ini.

Perkara tersebut disuarakan oleh tonggak pertahanan The Red Warriors Nik Mohd. Shahrul Azim Ab. Halim yang menyifatkan ketiga-tiga pemain tersebut mampu meranapkan impian Kelantan untuk mencatat kemenangan pada perlawanan itu.

Nik Mohd Shahrul Azim atau Poknik berkata, ketiga-tiga pemain ini mempunyai kemahiran individu yang tinggi serta larian pantas dan mampu mengundang bahaya kepada Kelantan sekiranya diberikan ruang secukupnya untuk bergerak.

Menurutnya, meskipun tidak dapat beraksi pada perlawanan tersebut, beliau tetap yakin dengan kemampuan rakan-rakan sepasukan di barisan pertahanan untuk mengekang asakan yang dilakukan oleh pasukan Johor DT. - KOSMO!

PSSI didenda AS$15,000 kerana masalah penyokong

Posted:

PSSI didenda AS$15,000 kerana masalah penyokong

PSSI didenda AS$15,000 kerana masalah penyokong

20/05/2013 9:15pm

JAKARTA - Persatuan Sepakbola Seluruh Indonesia (PSSI) telah didenda sebanyak AS$15,000 (RM45,210) setelah penyokong tempatan merusuh dalam beberapa siri perlawanan antarabangsa baru-baru ini.

Jurucakap Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) memberitahu, PSSI didenda AS$10,000 (RM30,140) selepas penyokong menyalakan mercun selain membaling botol air ketika perlawan menentang Arab Saudi pada 23 Mac. PSSI juga dikenakan denda tambahan AS$5,000 (RM15,070) bagi kesalahan yang serupa dalam empat perlawanan tahun lalu.

"Indonesia juga mungkin terpaksa bermain dalam stadium tanpa dihadiri penyokong sendiri jika kesalahan yang sama berlaku lagi dalam dua masa tahun ini," tambah jurucakap AFC. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Luna masih berhubung dengan Ariel

Posted:

Luna masih berhubung dengan Ariel

Luna masih berhubung dengan Ariel

TOLAK ketepi kontroversi video seks bintang popular Indonesia, Luna Maya bersama bekas teman lelakinya, Ariel Peterpan (kini Ariel Noah) yang melanda satu ketika dulu. Pertama kali bertemu dengan aktres tinggi lampai itu, ternyata Luna bukan sahaja seorang yang jelita, tetapi juga bijak dalam mengeluarkan kata-kata.

Aktres berusia 30 tahun itu juga sangat merendah diri dan tenang sahaja memberi jawapan biarpun diasak pelbagai soalan daripada media Malaysia yang begitu ingin mengetahui cerita terbaharu mengenai dirinya.

Hadir ke Malaysia bagi mempromosikan filem pertama arahan dan terbitannya berjudul Pintu Harmonika, aktres kelahiran Bali, Indonesia itu mengakui berasa kaget (gementar) kerana diminta berucap secara tiba-tiba ketika majlis pelancaran filem tersebut untuk tayangan eksklusif Astro First di Hotel Mandarin Oriental, Kuala Lumpur.

"Saya tidak persiapkan ucapan, jadi agak kaget bila dijemput untuk berucap. Saya bangga dan rasa luar biasa berada bersama pihak-pihak seperti anda yang menyokong industri perfileman," ungkapnya ringkas.

Satu filem lima pengarah

Berkongsi pengalaman menghasilkan filem Pintu Harmonika, dedah Luna, dia yang mengarah filem itu bersama dua lagi temannya iaitu Ilya Sigma dan Sigi Wimala pada mulanya ingin menjemput Dian Sastrowardoyo dan Sherina Munaf untuk mengarah bersama.

Bagaimanapun, keinginan Luna tidak kesampaian apabila Dian dan Sherina mempunyai alasan tersendiri.

"Sepatutnya filem ini mempunyai lima pengarah, tetapi Dian dan Sherina tidak dapat turut serta mengarah. Ini kerana Dian baru sahaja mendapat anak, sementara Sherina pula belum bersedia untuk mengarah," jelasnya mengenai filem Pintu Harmonika yang bakal ditayangkan secara serentak di Astro First dan juga di pawagam-pawagam Indonesia pada 23 Mei ini.

Bercerita mengenai filemnya itu, jelas Luna, ia menceritakan tentang tiga cerita berbeza yang berlatarbelakangkan kawasan kejiranan rumah kedai serba sederhana di Indonesia.

Bicara lanjut daripada Luna, kisah pertama ialah sebuah kisah seram arahan Sigi Wimala yang menonjolkan seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun yang cuba untuk menyelamatkan nyawa ibunya daripada terus menderita akibat sering terdengar suara aneh dari tingkat atas rumah kedai mereka.

"Cerita kedua pula mengangkat kisah komedi romantik arahan saya. Ia menceritakan tentang seorang gadis bijak berusia 13 tahun, tetapi hidup terasing dan hatinya penuh dengan kemarahan.

"Cerita ketiga arahan Ilya Sigma pula memfokuskan tentang budak lelaki berusia 17 tahun yang kacak dan sempurna pada luarannya, tetapi ingin berbohong mengenai kemiskinannya kerana cuba memenangi hati seorang gadis," tutur Luna yang memberitahu ketiga-tiga cerita tersebut berkaitan kerana mereka berjiran dan menjalankan perniagaan di bawah dan tinggal di tingkat atas secara bersebelahan.

Ditanya tentang berapakah perbelanjaan dan masa yang diambil untuk menghasilkan filem tersebut, beritahu Luna, ia mencecah nilai RM750,000.

Mula menghasilkan filem itu pada Disember 2011, kata Luna, proses penggambaran cuma berjalan selama dua minggu, tetapi untuk menyiapkannya ia mengambil masa selama sembilan bulan.

"Kalau ikutkan filem ini sudah siap pada Disember 2012, tetapi kerana saya ingin ia sempurna tanpa cacat cela, jadi proses pasca produksi mengambil masa yang agak lama. Ada juga kesulitan-kesulitan semasa proses menyiapkannya. Namun, ada hikmah di sebalik kesulitan kerana saya bertemu dengan pihak Astro dan dapat bekerjasama dengan mereka," jelasnya lagi.


LUNA MAYA yang pernah berhadapan dengan kontroversi video porno bersama vokalis Ariel mengaku keluarga dan teman rapat banyak memberi semangat buat dia bangkit menghadapi realiti kehidupan.


Perniagaan kasut bersama Ariel

Jika di Indonesia, Luna mengambil pendekatan untuk enggan mengulas mengenai perihal Ariel kerana sedar kata-katanya sering dimanipulasi atau ditokok tambah, tetapi apabila pihak media Malaysia menyoal tentang Ariel, Luna tanpa berselindung terbuka bercerita mengenainya.

Disoal dia ada bertemu Ariel selepas penyanyi popular itu keluar dari penjara, Luna mengakui ada beberapa kali bertemu dengannya atas urusan kerja.

"Ada berjumpa. Saya dan dia merupakan rakan niaga untuk bisnes sepatu (kasut). Bisnes tersebut sudah berjalan sejak tahun lalu," akuinya.

Ditebak adakah dia dan Ariel bakal bercinta semula, ungkap Luna, mereka kini hanya fokus kepada kerjaya masing-masing.

Tuturnya jujur: "Dia lebih banyak membangunkan (menghasilkan) karyanya sementara saya juga membangunkan karya saya. Tetapi, kita tidak tahu akan datang bagaimana ya".

Menjawab persoalan bilakah dia bakal berumah tangga, jelas Luna, dia tidak mempunyai sasaran dan tidak mahu memaksa dirinya mencintai orang yang tidak dicintainya.

Kalau boleh, katanya, biarlah dia bertemu lelaki yang benar-benar mampu membuatnya berasa senang hati.

Akademi New York

Sudah 14 tahun berada dalam industri lakonan membuatkan Luna berani menerokai bidang pengarahan pula. Begitupun, Luna sedar pengalaman yang diperoleh daripada teman-teman penerbit dan pengarah tidak mencukupi jika tiada ilmu perfileman di dada.

Atas sebab itu, Luna sudah berhasrat untuk mendapatkan ilmu perfileman di Akademi New York.

"Saya sudah daftar dan bayar untuk pengajian di Akademi New York, malah saya juga sudah bertemu ketua program bidang perfileman di sana. Namun, malangnya saya tidak mempunyai waktu untuk memulakan pengajian. Ia asyik tertangguh sejak tahun lalu. Insya-Allah saya akan mula belajar awal tahun depan," ulasnya.

Ditebak kenapa dia tidak berlakon dalam filem arahannya Pintu Harmonika, ujar Luna, dia lebih selesa fokus sebagai pengarah.

Bicaranya lanjut, dia mahu melihat hasil keseluruhan kerja filemnya dan mahukan ia sempurna.

"Mengarah sahaja saya sudah pusing (pening). Ini pula ingin berlakon dan mengarah. Kecuali jika saya sudah profesional seperti Clint Eastwood," ujarnya sambil ketawa.

Berkongsi cerita mengenai kerjaya nyanyiannya pula, kata Luna, dia bakal mengeluarkan single keduanya tidak lama lagi.

Sekadar mencuba bidang nyanyian kerana ia menyeronokkan, ungkap Luna, dia tidak terlalu serius menyanyi kerana sedar akan kemampuannya dalam bidang itu.

Hanez Suraya mahu kurangkan imej seksi

Posted:

Hanez Suraya mahu kurangkan imej seksi

Hanez Suraya mahu kurangkan imej seksi

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


JIKA jodohnya bersama Awi Rafael panjang, Hanez yang kini berusia 28 tahun mahu berkahwin sebelum mencecah umur 30 tahun.


KETIKA ini karier pelakon Hanez Suraya dilihat semakin berkembang apabila wajahnya sentiasa menghiasi kaca televisyen menerusi drama dan telemovie lakonannya.

Bagaimanapun, kekasih kepada penyanyi Awi Rafael itu ternyata tidak sunyi daripada berhadapan dengan pelbagai kontroversi yang sedikit mencalar imejnya sebagai pelakon.

Terkini, pelakon tersebut telah mendapat kritikan segelintir pihak ekoran pakaiannye ketika bercuti di Pulau Redang Terengganu bersama pihak media dan peminat baru-baru ini.

Bagi mendapatkan penjelasan lanjut mengenai perkara tersebut, Kosmo! telah menghubungi Hanez untuk mengetahui cerita sebenar.

KOSMO!: Benarkah dakwaan yang mengatakan Hanez tampil seksi semasa bercuti di Pulau Redang?

HANEZ: Sejujurnya saya sendiri sangat terkejut dan hairan apabila dikatakan berpakaian seksi sepanjang percutian tersebut. Takkan dengan memakai t-shirt dan berseluar legging ada yang menganggap saya seksi pula. Lagipun dalam percutian tersebut saya pergi dengan peminat dan beberapa orang rakan wartawan. Jadi, sudah tentu saya perlu berhati-hati menjaga penampilan saya.

Apakah komen anda apabila tidak sudah-sudah dihimpit dengan pelbagai kontroversi?

Kepada saya, kontroversi itu ada kalanya boleh memberikan publisiti kepada seseorang artis, tetapi bukanlah kontroversi yang terlalu negatif sehingga memberi kesan buruk terhadap kerjaya. Sebenarnya saya sendiri seboleh-bolehnya tidak mahu lagi terus dikaitkan dengan kontroversi. Dahulu saya memang selalu tampil seksi, tetapi kini saya sedang berusaha mengurangkan imej seksi dan lebih berhati-hati apabila berpakaian.

Bagaimanakah pandangan anda terhadap kerjaya setelah 10 tahun berkecimpung dalam bidang lakonan?

Saya bersyukur kerana semakin banyak tawaran berlakon yang diterima dan ramai pihak yang semakin yakin dengan bakat dan mutu lakonan saya, cuma saya berharap supaya diberi peluang mencuba pelbagai watak supaya tidak dilihat sebagai stereotaip.


INILAH pakaian yang dipakai Hanez yang didakwa sebagai seksi sewaktu bercuti ke Pulau Redang baru-baru ini.


Pada usia yang sudah mencecah 28 tahun, adakah anda teringin untuk mendirikan rumah tangga?

Perancangan untuk berkahwin itu memang ada, namun ia tidak dibincangkan secara serius dengan Awi. Buat masa ini kami berdua memang agak sibuk dan masing-masing mahu mengumpul duit dahulu sebelum melangkah ke alam rumah tangga. Hubungan saya dan Awi pula masih lagi berjalan seperti biasa dan hubungan keluarga kami juga sangat rapat. Namun begitu, saya harap dapat mendirikan rumah tangga sebelum berusia 30 tahun.

Apakah aktiviti terbaharu anda sekarang?

Saya baru sahaja selesai menjalani penggambaran drama komedi 13 episod iaitu Kerana Putera Idaman untuk saluran TVi 180. Selain itu, saya juga agak sibuk mempromosikan produk kecantikan Aura White yang baru sahaja dilancarkan. Sebagai duta saya turut terlibat dalam penggambaran iklan komersial untuk produk berkenaan dan akan terlibat dalam rangka promosi siri jelajah di seluruh negara.

Adakah anda pernah dilantik untuk menjadi duta kepada produk yang lain?

Setakat ini saya cuma menjalinkan kerjasama sebagai duta kepada produk Aura White. Ini merupakan kali pertama saya dilantik sebagai duta produk dan berterima kasih kepada pihak Aura White yang telah memberikan kepercayaan kepada saya.

Mawi tukar profesion

Posted:

Mawi tukar profesion

Mawi tukar profesion

Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN


MAWI dan Ekini giat mempromosikan produk kesihatan dan kecantikan mereka, UniQuein.


KEHADIRAN jejaka ini di dalam persada seni pada suatu ketika dulu telah memberi fenomena baharu dalam dunia hiburan apabila namanya yang sebelum ini tidak pernah diketahui secara tiba-tiba melonjak naik.

Semuanya bermula apabila Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani menyertai rancangan realiti televisyen Akademi Fantasia musim ketiga pada tahun 2005 dan seterusnya memenangi gelaran juara.

Sejak itu Mawi mula mendapat perhatian ramai. Namun, oleh kerana dia masih mentah dalam bidang seni ketika itu, ramai yang berpendapat Mawi tidak tahu bergaul dan seperti tidak serius untuk berada dalam bidang yang penuh mencabar itu.

Berbeza kini, setelah hampir 10 tahun berada dalam dunia seni, Mawi sudah matang dalam setiap jawapan yang diberikan dan sentiasa berhati-hati ketika melemparkan tutur kata.

Perubahan positif ayah kepada seorang puteri, Cahaya Malaika ini boleh dilihat apabila setiap kali diajukan soalan, Mawi akan menjawab dengan berhemah sekali.

Menurut Mawi, pengalaman banyak mengajarnya untuk sentiasa belajar menjadi manusia yang lebih baik lebih-lebih lagi apabila dia kini sudah mula menjinakkan diri dalam dunia perniagaan.

"Saya akui kini saya lebih pandai menjawab soalan dan pertanyaan orang ramai kerana setelah beberapa tahun berada dalam bidang seni, banyak benda yang saya pelajari.

"Lebih-lebih lagi kini saya sudah berkecimpung dalam dunia perniagaan yang memerlukan saya bertemu dengan ramai rakan korporat," ujarnya ketika ditemui pada majlis pelancaran produk UniQuein di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambah Mawi, kekuatan dan perubahan positifnya itu banyak didorong oleh isterinya, Ekin yang turut sama membantu dan memberi kata-kata semangat dalam setiap apa yang dilakukannya.

"Ekin selalu berada di belakang saya dan saya bersyukur kerana memiliki isteri yang tidak pernah berputus asa dalam memberi segala pertolongan atau bantuan ketika saya senang mahupun susah," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Mawi sedang aktif menjalankan perniagaan produk kesihatan dan kecantikan UniQuein bersama isteri dan adik iparnya, Aein.

Katanya, pada tahun ini dia ingin memberi fokus kepada perniagaannya yang semakin berkembang positif, namun itu tidak bermakna dia melupakan bidang nyanyian yang sudah sebati dengan dirinya.

"Saya fikirkan juga tentang perkara itu (menyanyi), bukanlah kata saya nak tinggalkan terus bidang nyanyian. Cuma buat masa sekarang saya juga berjinak dengan bidang produksi, penulisan skrip dan pengarahan. Semuanya dalam proses untuk saya belajar," ujarnya.

Sementara itu, bercakap mengenai album, Mawi masih belum mengeluarkan album baharu, tetapi terdapat beberapa single akan dikeluarkan dalam waktu terdekat ini, antaranya Termolek ciptaan M. Nasir dan lirik oleh Ad Samad.

Selepas Termolek, lagu Kau Adalah Aku ciptaan M. Nasir pula dijangka akan menyusul dan kedua-dua lagu itu dijangka diterbitkan pada tahun ini juga.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved