Sabtu, 3 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Muzium Kapal Selam di bumi Hang Tuah

Posted:

Muzium Kapal Selam di bumi Hang Tuah

Muzium Kapal Selam di bumi Hang Tuah

Oleh KUMARA SABAPATTY dan NUZULSHAM SHAMSUDDIN

NEGERI 'Hang Tuah' tidak pernah jemu dikunjungi pelancong dari dalam negeri mahupun luar negara.

Kota A'Famosa, bangunan Stadthuys, perigi Hang Tuah dan bermacam-macam lagi. Semua itu tidak pernah membosankan walaupun sudah dilawati berkali-kali.

Kali ini Melaka mahu memberi sesuatu yang baharu. Negeri penuh tinggalan sejarah itu menawarkan tarikan baharu dengan pembukaan Muzium Kapal Selam. Muzium ini diselia Perbadanan Muzium Melaka (Perzim).

Muzium kapal selam ini menambah lagi koleksi artifak sejarah negeri ini yang sudah mempunyai 23 muzium.

Terletak di Dataran 1Malaysia, Klebang, pembukaan Muzium Kapal selam SMD Ouessant jenis Agosta 70 milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 22 November lalu sudah cukup membuatkan rakyat negara ini terutama rakyat Melaka berbangga.

Selepas menempuh pelayaran selama 31 hari dari pelabuhan Brest, Perancis, kapal selam seberat 1,200 tan tersebut akhirnya tiba di perairan Selat Melaka pada 12 November lalu.

Disebabkan proses untuk mengangkut kapal selam terbabit menelan belanja RM12.6 juta dan pertama kali dilakukan, kerja-kerja mendaratkan memakan masa yang lama apabila ia perlu dilakukan dengan teliti.

Ramai antara kita pernah menyaksikan aksi mencabar seumpama seperti mengangkut kapal atau rumah dari satu tempat menggunakan treler dalam dokumentari Discovery Channel atau National Geographic.

Rekod dunia

Sudah pasti ia antara program yang sangat menyeronokkan.

Jika adapun seperti kapal selam yang dipindahkan ke Surabaya, Indonesia sebenarnya dileraikan kepada dua bahagian sebelum ditempatkan di situ menggunakan kapal laut.

Bagaimanapun, Felda Transport Services Sdn. Bhd. ada cara tersendiri dalam mengangkut kapal selam itu ke Melaka.


KAPAL selam Agosta 70 selamat ditempatkan di Klebang, Melaka.


Kapal yang beratnya lebih 1,000 tan itu dipindah dan diangkut tanpa dileraikan sekali gus mencipta sejarah dan dipuji pasukan marin Perancis.

Proses itu melibatkan dua buah kren khas yang masing-masing berkeupayaan mengangkat beban 900 tan. Operasi mengalihkan kapal selam dari kapal 'Jumboship' ke kapal ponton mengambil masa selama tiga jam.

Ia berukuran 67.57 meter panjang dan tinggi 11.75 meter manakala 6.5 meter lebar. Sesiapa sahaja akan teruja melihat kapal itu kerana ketinggiannya menyamai sebuah bangunan kedai tiga tingkat!

Menyingkap sejarah kapal itu, Agosta 70 digunakan untuk melatih kru pertama kapal selam Malaysia dari 2005 hingga 2009 dan latihan itu dijalankan berikutan kontrak yang ditandatangani Malaysia untuk pemilikan kapal selam Scorpene Perancis pada 2002.

Pada 23 September lalu, Duta Malaysia ke Perancis Tan Sri Abdul Aziz Zainal mewakili kerajaan Malaysia menandatangani satu pemindahan pemilikan kapal selam Agosta 70 dengan wakil Kementerian Pertahanan Perancis, Yves Blanc.

Menariknya, kali terakhir Agosta 70 digunakan oleh TLDM dan Tentera Laut Perancis ialah ketika melakukan pelayaran di Lautan Atlantik pada Julai 2009.

Ketua Pegawai Eksekutif Felda Transport, Zainal Abidin Ujud memberitahu, kerja menaikkan kapal selam itu merupakan pengalaman pertama syarikatnya apabila proses mengalihkan kapal selam itu menggunakan kaedah 'heavy lift' yang belum pernah dilakukan oleh mana-mana pihak sebelum ini.

"Kami pada mulanya mahu mencuba kaedah tali balut atau bellishing namun (teknik itu) dianggap tidak sesuai sebelum beralih pada 'heavy lift'.


PELAN pembangunan Muzium Kapal Selam atau Kompleks Pelancongan Klebang, Melaka.


"Ini adalah yang pertama di dunia dan kita terpaksa mendapatkan kepakaran jurutera marin dengan melibatkan kajian menyeluruh daripada Universiti Delft, Belanda bagi membuat penilaian mengenai proses mengangkut kapal selam ini.

Trelar 480 tayar

"Ia melibatkan beberapa kepakaran termasuklah 'salt water Engineering dan Lloyd' kesemuanya melibatkan kepakaran marin laut," katanya.

Ujar beliau, meskipun kapal selam itu diperbuat daripada besi, namun ada beberapa bahagian kapal itu rapuh. Petugas pengangkutan perlu berhati-hati ketika operasi mengangkut kapal dilakukan.

"Bayangkanlah kerja itu selesai pukul 6 petang di Pelabuhan Marin Brest, selepas dibawa ke situ dari Rotterdam, pangkalan tentera marin Perancis," katanya yang turut menyelia dari mula hingga akhir pendaratan di Klebang, Melaka.

Lebih mendebarkan, pukul 9.30 pagi kapal ponton perlu membawa kapal selam terbabit dengan berhati-hati ke jeti sementara di Klebang, Melaka pada 17 November lalu.

Satu lagi cabaran menanti apabila kru terpaksa menempuh perjalanan sejauh 1.8 kilometer untuk ke kawasan lapang Dataran 1Malaysia, Klebang.

Dengan menggunakan treler 'Multi axle' yang disewa khas dari Singapura, proses pendaratan penuh mencabar itu selesai dalam tempoh kurang 100 minit.

Kira-kira pukul 12.30 tengah hari, operasi membawa kapal selam berkenaan bergerak ke tapaknya dengan bantuan air pasang kerana air pasang membantu kapal ponton terbabit berada sama paras dengan jeti sebelum kapal selam ditarik ke darat.


KAPAL selam diangkut dan dipindahkan dari jumboship milik Belanda ke atas tongkang yang berlabuh di sebelah jumboship itu di Melaka.


"Dalam kedudukan satu kilometer dari pesisir pantai jeti sementara, kami meletakkan kapal selam di atas treler 480 tayar yang berada di atas 'barge' atau tongkang sebelum ditarik perlahan ke arah jeti sementara sebelum dipindahkan ke darat menggunakan alat kawalan jauh.

Zainal Abidin memberitahu, bagi melancarkan operasi menaikkan kapal ke darat, beberapa plat keluli diletakkan di atas laluan bagi mengelak tanah menjadi mendap.

"Namun semuanya lancar kerana jeti sementara dan laluan yang diwujudkan khas untuk kapal selam memang kukuh," jelasnya lagi.

Selepas semua proses selesai, kira-kira pukul 4.40 petang, kapal selam itu akhirnya berjaya diletakkan di posisi yang ditetapkan dengan sokongan dua 'saddle' atau besi gergasi pada badannya.

Full content generated by Get Full RSS.

Kafe empat musim

Posted:

Kafe empat musim

Kafe empat musim

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


PINTU gerbang seakan-akan dibalut daun-daun plastik seakan-akan mempelawa pelanggan memasuki kafe.


SEKILAS pandang, ramai akan teruja dan terpesona melihat keindahan restoran ini. Ciri eksklusif itu pasti membuatkan ramai bertanggapan bahawa makanan yang dihidangkan pasti mahal-mahal belaka.

Itu pandangan pertama penulis sebelum memasuki dan merasai sendiri makanan serta minuman yang terdapat di kafe Little White Cafe yang terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor.

Sebenarnya, bukan ingin bersikap skeptikal namun hiasan di bahagian luarnya sahaja cukup mewah seakan-akan pelanggan berada di taman bunga di Belanda atau Switzerland!

Selain itu, mungkin ramai yang memikirkan Little White Cafe milik pelabur asing.

Hakikatnya, pemilik kafe itu ialah wanita tempatan, Faizah Zainal Abidin.

"Sebenarnya, harga makanan dan minuman yang terdapat di kafe ini berpatutan. Ini kerana, kafe ini dihias menarik untuk membuatkan pelanggan berasa seperti berada di kafe luar negara.

"Little White Cafe turut menonjolkan konsep 'fine dining' yang mementingkan lokasi strategik, kelazatan hidangan selain penampilan luaran dan dalaman," katanya ketika ditemui Jurnal baru-baru ini.

Hidangan eksklusif

Faizah menjelaskan, konsep 'fine dining' yang diterapkan di restorannya digambarkan dengan hiasan luar dan dalaman kafenya.

Realitinya, sebelum memasuki kafe, pelanggan bagaikan disapa dengan binaan pintu gerbang berbentuk empat segi seperti kubah masjid.


PEKERJA restoran tekun menyiapkan menu makanan yang dipesan pelanggan.


Malah, pintu gerbang itu juga dibalut dengan bunga-bunga kertas. Pagar besi di bahagian kiri dan kanan pintu gerbang membuatkan bahagian luar kafe seakan-akan taman bunga.

Bukan itu sahaja yang Faizah menggamit pelanggan untuk datang tetapi juga rekaan kayu berbentuk empat segi yang dicat berwarna hitam.

Kayu itu ditempa menu istimewa kafe yang turut digelar kafe empat musim ini.

Ciri-ciri unik lain di bahagian luar kafe ini termasuk lampu-lampu neon klasik yang digantung sekali gus menggambarkan ciri-ciri tradisional seperti rumah lama.

Faizah juga bereksperimen dengan reka bentuk kontemporari dan tradisi dengan menggunakan pintu dan tingkap jenis logam 'magnesium board' yang lebih ampuh berbanding kayu.

Menurut Faizah, beliau sengaja mengecat pintu dan tingkap dengan rona hijau kerana ingin menekankan ciri-ciri alam semula jadi serta tumbuh-tumbuhan.

"Terdapat pelanggan yang memasuki kafe ini terasa bagaikan dipeluk dengan kasih sayang kerana hiasannya," kata Faizah tersenyum.


CUKUP tenang apabila membaca surat khabar di kafe ini.


Cerita wanita berusia 40 tahun ini tidak berhenti begitu sahaja.

Tombol pintu masuk juga cukup unik kerana bercorak bunga serta alam semula jadi.

Faizah memberitahu, beliau cenderung memilih warna putih sebagai kemasan kafenya kerana warna itu membuatkan premisnya kelihatan lebih besar dan selesa walaupun ruangannya agak terhad.

"Warna putih sesuai dipadankan dengan warna-warna lain seperti warna hijau dan kuning," katanya.

Lukisan

Bahagian dalaman Little White Cafe turut menyajikan susun atur dan rekaan yang pasti menggoda pelanggan.

Selain kaunter penyediaan minuman dan makanan yang terletak di bahagian hadapan kafe, terdapat beberapa lukisan karya pelukis bernama D Wolf digantung kemas di dinding kafe.

Lukisan-lukisan tersebut digantung rapi serta tersusun seakan-akan ia bercerita mengenai aktiviti nelayan di lautan, suasana pantai serta gambar matahari terbenam.

Teruja untuk membeli, usah khuatir kesemua lukisan itu bukan perhiasan semata-mata tetapi untuk dijual.

Selain lukisan-lukisan potret itu terdapat rak-rak di bahagian dinding kafe yang dihiasi pinggan mangkuk sama seperti untuk dihidangkan kepada pelanggan selain bahan makanan dan minuman yang disaji kepada pelanggan.

Antaranya tin minuman bergas, serbuk kopi dan teh, botol sos cili dan tomato.

Selain itu, tarikan lain seperti novel-novel Inggeris serta televisyen bersaiz kecil.

Faizah turut memasang cermin di bahagian dinding sebagai satu langkah bijak untuk membuatkan ruang kafe seakan-akan lebih luas.

Tarikan kafe wanita yang mempunyai lima orang anak ini masih belum berakhir.

Beliau turut menyediakan menu makanan serta dekorasi kafe yang berbeza mengikut empat musim iaitu musim bunga, luruh, panas dan juga salji.

Ujarnya, jika pada musim sejuk bahagian tingkap akan disembur dengan semburan khas seakan-akan musim salji sedang berlaku di negara ini.

"Selain itu, saya juga akan menggunakan kipas yang mengeluarkan cecair seperti salji . "Makanan yang dihidangkan juga berbeza iaitu ayam belanda serta sos beri yang lazat.

"Jangan khuatir kerana tiada arak digunakan selain tiada pokok hiasan seperti perayaan Krismas," katanya.

Jika pada musim bunga pula, lebih banyak bunga-bunga tiruan akan menghiasi kafe.

Pada musim luruh kafe akan dihias dengan bunga-bunga hiasan dan daun-daun plastik di bahagian lantai kafe.


RUANG dalaman kafe yang ringkas namun mementingkan keselesaan pelanggan.


"Apabila musim panas tiba, kami akan memperkenalkan menu ayam dan daging yang dibakar dengan menggunakan arang batu," katanya.

Susunan meja kafe juga diatur dengan kemas dan lebih berbentuk santai.

"Pelanggan boleh memilih meja untuk dua orang, empat orang, enam orang atau 11 orang yang kebiasaan digunakan oleh keluarga.

"Pelanggan juga boleh memilih untuk duduk di kerusi kayu atau sofa," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Sisa merpati ubat mujarab

Posted:

Sisa merpati ubat mujarab

Sisa merpati ubat mujarab

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN


JALAN AL-MISFALAH ini merupakan dataran merpati terbesar dan ia terletak 250 meter dari Masjidil Haram.


SEBAIK sahaja gelap kota Mekah hilang diterangi sinar mentari, ratusan kawanan merpati mula berterbangan di sekitar kawasan Masjidil Haram.

Di beberapa sudut jalan menuju ke Al-Misfalah, terdapat beberapa jemaah dari Asia Selatan asyik menabur bijirin menjamu kumpulan burung yang jinak itu.

Bukan sukar untuk mendapatkan makanan burung kerana terdapat banyak kedai dan penjaja bergerak yang menjual dedak, kekacang, sekoi serta barli terutamanya di sekitar jalan Al-Hafair, Ghazah dan Al-Misfalah dengan harga SR1 (85 sen) sebungkus.

Di sudut yang sama, ada pula jemaah lelaki dan perempuan kebanyakannya dari Pakistan yang tekun menguis-nguis taburan bijirin yang baru saja terhampar di atas jalan tar.

Tujuh biji

"Kami percaya, makanan merpati ini boleh mengubati beberapa jenis penyakit terutamanya untuk merawat masalah kesuburan," ujar wanita berketurunan Pakistan, Hasina.

Ketika disapa penulis, Hasina yang sudah lama menetap di Britain memberitahu, dia mengetahui tentang kemujaraban makanan merpati daripada saudara-maranya yang pernah berkunjung ke Mekah.

"Hanya bijirin yang belum pecah dan masih berkulit dipilih untuk dijadikan penawar," katanya yang tekun memilih bijirin untuk adiknya.

Menurut Hasina, adiknya sudah enam tahun berkahwin tetapi belum dikurniakan zuriat.

Tambahnya lagi, sebanyak tujuh biji bijirin perlu dikutip dan ia perlu dimakan tanpa dimasak setiap hari selama tujuh hari.

Walaupun belum ada penemuan perubatan yang sahih mengesahkan makanan merpati mampu menyembuhkan penyakit, jumlah jemaah yang mengutip makanan merpati di atas jalan sekitar Masjidil Haram ini tidak pernah berkurangan.

Seorang jemaah Mesir yang ditemui, Ismail Ahmad berkata, dia turut mengutip makanan merpati sebagai usaha menyembuhkan isterinya yang menghidap sawan.

Apabila keadaan isterinya semakin teruk, seorang rakannya menasihatinya supaya pergi mengerjakan umrah ke Mekah dan mengutip makanan burung untuk diberikan kepada isterinya.

"Kawan saya kata isteri saya perlu makan tiga biji bijirin yang masih berkulit ini sebanyak tiga kali sehari selama tiga hari berturut-turut.

"Namun, selepas dua minggu, isteri saya masih belum pulih," katanya.


WARGA Pakistan adalah jemaah yang paling ramai mengutip bijirin makanan merpati di Mekah.


Merugikan

Selain mengambil bijirin makanan merpati, ada juga sejumlah jemaah yang sanggup naik ke Gua Hira, tempat Nabi Muhammad SAW menerima wahyu pertama dan Jabal Rahmah di Arafah, lokasi pertemuan Nabi Adam dan Siti Hawa selepas 40 tahun terpisah untuk mengutip batu-batu di sana.

Kebanyakannya mempercayai batu-batu tersebut dapat memberkati kehidupan mereka dan keluarga mereka.

Mengulas senario yang banyak berlaku terutamanya pada musim haji, Pengarah Pusat Pengajian Islam, Universiti Ummul Qurah, Muhammad Al-Suhali, menjelaskan, hanya umat lslam yang lemah iman dan kurang pengetahuan tentang Islam yang akan percaya tentang kemujaraban makanan merpati dan berkat batu yang diambil di Mekah.

Kenyataan Muhammad yang diterbitkan akhbar The Arab News menjelaskan, mempercayai wujudnya kuasa lain yang boleh menyembuhkan dan memberi keberkatan selain Allah adalah bertentangan dengan syariah Islam.

Ia juga perbuatan yang merugikan apatah lagi jika ia dilakukan oleh jemaah yang datang untuk mengerjakan ibadah haji.

"Di dalam hadis, Nabi Muhammad SAW ada menyatakan, barang-barang yang dijumpai di Mekah baik wang, makanan atau lain-lain, tidak boleh diambil dan digunakan.

"Sebaiknya, kedatangan jemaah ke Tanah Suci dimanfaatkan dengan bersembahyang dan berdoa di Masjidil Haram.

"Mintalah kepada Allah jika kita berada dalam keadaan yang sukar. Itu cara yang betul. Jangan sekali-kali bergantung kepada perkara lain seperti makanan haiwan untuk mengubati penyakit," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Korek pasir haram punca banjir kilat

Posted:

Korek pasir haram punca banjir kilat

Korek pasir haram punca banjir kilat

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM dan LILY LEAN
berita@kosmo.com.my

BEBERAPA pekerja terpaksa membuang barangan yang rosak akibat banjir kilat luar biasa di Kajang semalam.


KAJANG - Kegiatan sindiket mengorek pasir secara haram dan pembangunan tidak terancang dipercayai menjadi faktor penyumbang kepada banjir kilat luar biasa yang berlaku di bandar Kajang kelmarin.

Ketua Pusat Penyelidikan Alam Sekitar Universiti Teknologi Mara, Prof. Dr. Ku Halim Ku Hamid berkata, kedua-dua faktor itu mempercepatkan berlakunya banjir selain faktor hujan lebat.

"Pembangunan dan aktiviti manusia (korek pasir) boleh menjejaskan sistem pengaliran air dan bahan-bahan konkrit seperti jalan dan bangunan akan menyebabkan berlaku gangguan aliran sungai seterusnya mempercepatkan banjir," ujarnya ketika dihubungi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Terkejut lidah kuda hampir putus

Posted:

Terkejut lidah kuda hampir putus

Terkejut lidah kuda hampir putus

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


ASLIZAN (kiri) menunjukkan lidah kudanya (dalam bulatan) yang hampir putus dan dijahit semula di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang usahawan hiasan dalaman, Aslizan Zabidin, 38, mendakwa lidah seekor kuda miliknya hampir putus semasa diletakkan di sebuah pusat jagaan haiwan di sini baru-baru ini.

Menurutnya, kira-kira 75 peratus daripada lidah kuda berusia 18 tahun bernama Paloma itu terpotong menyebabkannya sering sakit.

Ujarnya, lidah kuda daripada baka Argentina itu kemudian didapati telah dijahit oleh kakitangan pusat tersebut.

"Melalui pemerhatian terhadap lidah kuda yang putus itu, seolah-olah ia seperti sengaja dipotong dan ada tujuan khianat.

"Kecuaian pihak pengurusan menjaga Paloma sangat dikesali kerana kuda yang sepatutnya dijaga oleh tenaga pekerja terlatih telah diuruskan oleh seorang sukarelawan sehingga menyebabkan kejadian itu berlaku," katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Elak bangsa Melayu terbangsat

Posted:

Elak bangsa Melayu terbangsat

Elak bangsa Melayu terbangsat


PARA perwakilan UMNO khusyuk mendengar ucapan penangguhan Najib di PWTC semalam.


KUALA LUMPUR - Orang Melayu perlu memastikan negara ini tidak jatuh ke tangan parti-parti pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) kerana jika ia berlaku maka bermulalah zaman keruntuhan Melayu dan lebih buruk lagi Islam akan dihina manakala Melayu menjadi bangsa bangsat yang merempat di tanah air sendiri.

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, masa depan yang hitam dan menakutkan itu hanya akan dapat dielakkan jika ahli-ahli UMNO dan orang Melayu mendakap perjuangan parti itu serta menggempur habis-habisan pembangkang menjelang pilihan raya umum itu bagi memastikan kemenangan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Dalam ucapan penangguhan pada akhir Perhimpunan Agung UMNO 2011 selama lima hari di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini petang semalam, Najib yang juga Perdana Menteri meminta orang Melayu yang berhadapan dengan gelora politik yang mencemaskan sejak pilihan raya umum 2008 supaya segera insaf tentang nasib buruk yang bakal menimpa mereka.

"Kalau kita leka, kalau kita alpa, kalau kita lalai, kalau kita masih bersengketa, kehinaan akan tiba di muka pintu. Tunggulah kehancuran, akan terbangsatlah Melayu, merempat di tanah sendiri," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Capello puas hati

Posted:

Capello puas hati

Capello puas hati

LONDON - Pengurus England, Fabio Capello berpuas hati dengan hasil undian pusingan akhir Euro 2012 dengan menganggapnya sebagai selesa.

England diundi dalam Kumpulan D bersama-sama dengan Perancis, Sweden dan tuan rumah bersama, Ukraine.

Menurutnya, semua pasukan dalam kumpulan tersebut memiliki kekuatan yang seimbang.

Majlis undian itu berlangsung di National Palace of Arts di Kiev, Ukraine kelmarin.

Euro 2012 dihoskan bersama oleh Ukraine dan Poland pada Jun depan.

"Saya rasa, Kumpulan B boleh dianggap sebagai kumpulan maut," jelas Capello.

Kumpulan B terdiri daripada Belanda, Denmark, Jerman dan Portugal sementara Kumpulan A diwakili Poland, Greece, Rusia dan Republik Czech.

"Saya anggap kumpulan kami adalah seimbang. Kami perlu berdepan tuan rumah bersama, Ukraine.

Kami pernah menentang mereka sebanyak dua kali pada kelayakan Piala Dunia sebelum ini," jelas Capello.

Pada aksi kelayakan itu, England menewaskan Ukraine 2-1 di Wembley, tetapi tewas 0-1 pada perlawanan timbal balik di Dnipropetrovsk ketika penjaga gol utama England, Rob Green dilayangkan kad merah pada perlawanan tersebut.

Pada pusingan akhir Euro 2012 kelak, England akan memulakan kempen mereka menentang Perancis, pasukan yang telah menewaskan mereka sebanyak empat kali dalam lima pertemuan terakhir sebelum ini.

"Aksi menentang Perancis pasti sukar. Perlawanan pertama selalunya begitu dan saya juga yakin ia juga sukar buat Perancis," tambah Capello.

Capello juga melahirkan kegembiraannya kerana akan berada di Krakow, Poland pada kempen peringkat kumpulan itu kelak.

"Kami beraksi di Krakow dalam tiga perlawanan peringkat kumpulan. Saya puas hati kerana kemudahan di situ sungguh memuaskan," katanya. - dpa

Full content generated by Get Full RSS.

Jerman tidak gentar Portugal

Posted:

Jerman tidak gentar Portugal

Jerman tidak gentar Portugal


LOEW (dua dari kanan) tidak gentar berdepan tiga pesaing mereka dalam Kumpulan B, namun tetap waspada dengan ancaman pasukan underdog, Denmark berbanding Portugal dan Belanda.


KIEV - Jurulatih Jerman, Joachim Loew berkata, pasukannya tidak pernah gentar menentang Portugal pada aksi pembukaan Euro 2012 termasuk Belanda dan Denmark dalam saingan peringkat Kumpulan B.

Jerman merupakan pasukan pertama layak ke pusingan akhir Euro 2012 apabila mencapai 10 kemenangan di dalam aksi kelayakan.

Jerman telah menetapkan untuk berlatih di Selatan Poland sebelum bertandang ke Ukraine bagi mengharungi tiga perlawanan peringkat kumpulan.

Jerman akan bertemu Portugal pada aksi pembukaan 9 Jun depan di Lviv.

Portugal pernah menewaskan Jerman 3-2 pada peringkat suku akhir Euro 2008.

Selepas itu, mereka akan berdepan dengan Belanda (13 Jun di Kharvic) sebelum kembali ke Lviv bagi menghadapi Denmark pada 17 Jun.

Jerman berjaya menewaskan Belanda 3-0 pada perlawanan persahabatan di Hamburg pada bulan lalu namun Loew berkata, meskipun tidak gentar bertemu Portugal namun beliau mengakui semua pasukan yang diundi dalam kumpulan tersebut sebagai sukar untuk dihadapi.

"Kami akan tetap berjuang dan tidak akan berasa gentar," kata Loew

"Sebelum undian, saya berkata kepada semua pemain bahawa kita tidak perlu bimbang siapa yang akan diundi bersama kami. Apa yang penting, semua pemain perlu bekerja keras.

"Suasana kejohanan Eropah ini sama seperti Piala Dunia, mana-mana pasukan mampu mencipta kejutan." ujarnya.

Pengendali berusia 51 tahun itu bagaimanapun menganggap Denmark sebagai lawan yang perlu diawasi.

"Saya percaya bahawa ini adalah kumpulan yang paling sukar dan seimbang kerana semua pasukan memiliki kelebihan tersendiri," kata Loew.

"Belanda dan Portugal memiliki pemain bertaraf dunia dan kita dapat melihat satu aksi menarik ketika menentang mereka.

"Namun, Denmark akan menjadi pasukan 'pembunuh' kerana mereka muncul sebagai pasukan bukan pilihan dan membuat mereka tidak tertekan serta menjadikan mereka sukar untuk ditentang," ujarnya.- AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Fergie: Rooney pasti bangkit

Posted:

Fergie: Rooney pasti bangkit

Fergie: Rooney pasti bangkit


ROONEY (kanan) masih sukar untuk menemui sentuhan penyudah selepas kali terakhir melakukannya ketika menentang Chelsea pada 18 September lalu.


LONDON - Pengurus Manchester United, Alex Ferguson yakin penyerangnya, Wayne Rooney akan menamatkan kemarau jaringan dalam aksi Liga Perdana England.

Rooney setakat ini telah meledak sembilan gol sepanjang lima perlawanan awal musim ini namun gagal menemui sentuhan sejak menewaskan Chelsea pada 18 September lalu.

Sehingga kini, penyerang kelahiran Liverpool itu hanya menjaringkan dua gol dalam semua pertandingan.

Dua gol tersebut terhasil menerusi sepakan penalti ketika menentang Otelul Galati dalam aksi Liga Juara-Juara.

Namun, Ferguson berkata: "Dia telah memulakan aksi serta menjaringkan gol dengan baik pada musim ini.

"Saya menjangkakan dia akan menjaringkan 11 gol pada waktu ini tetapi perjalanan musim ini masih lagi panjang dan dia pasti kembali menggegar gawang lawan. Saya tidak perlu sangsi lagi mengenai perkara itu."

Sebelum ini, Ferguson telah mencuba untuk menjadikan Rooney sebagai pemain tengah, namun langkahnya dilihat sedikit menjejaskan rentak Rooney untuk meledak gol.

"Saya cuba untuk menjadikannya sebagai pemain tengah, namun percaturan itu menyebabkan Rooney sedikit sukar untuk menjaringkan gol." - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penunggang motosikal maut digilis lori

Posted:

Penunggang motosikal maut digilis lori

Penunggang motosikal maut digilis lori

03/12/2011 7:28pm

SEREMBAN — Seorang penunggang motosikal maut selepas digilis sebuah lori dalam satu kemalangan di Kilometer 270.1 Lebuhraya Utara Selatan (Plus) arah selatan di sini hari ini.

Jurucakap polis memberitahu, dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 1.10 petang, mangsa, Mohd. Haider Abdullah, 25, menunggang motosikal jenis Yamaha 135Z, maut selepas mengalami kecederaan di bahagian kepala dan badan.

Jurucakap itu berkata, berdasarkan siasatan awal, ketika kejadian mangsa dipercayai berada di laluan tengah lebuhraya yang pada masa itu trafik bergerak perlahan kerana jumlah kenderaan agak banyak.

"Sebaik sahaja tiba di lokasi kejadian, mangsa dikatakan melanggar sebuah Honda Civic di laluan tersebut dan menyebabkan dia terjatuh ke atas jalan.

"Sebuah lori yang berada di belakang tidak sempat mengelak lalu melanggar dan menggilis mangsa," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Katanya, kedua-dua pemandu kereta dan lori berkenaan bagaimanapun tidak mengalami kecederaan dalam kejadian itu. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

APMM selamatkan dua penyelam

Posted:

APMM selamatkan dua penyelam

APMM selamatkan dua penyelam

03/12/2011 6:12pm

JOHOR BAHRU – Dua penyelam tempatan yang hampir lemas dihanyutkan arus deras berjaya diselamatkan oleh Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) di kedudukan lebih kurang 3.4 batu nautika barat daya Tg. Piai pada 6 petang semalam.

Ketua Penguatkuasa Daerah Maritim Johor Baharu, Kapten Maritim Mohd. Sabri Mohamed berkata, pihaknya menerima maklumat pada jam 1.30 tengah hari mengenai dua orang penyelam hilang di perairan Tanjung Piai.

Berikutan itu, sebuah bot, Kilat 18 dari Daerah Maritim Johor Baharu dengan kru 4 orang telah dikerahkan ke tempat kejadian untuk operasi mencari dan menyelamat.

"Pasukan penyelamat sampai ke lokasi lebih kurang pukul 4.30 petang dan membuat pencarian di sekitar kawasan tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Lebih kurang 5.40 petang APMM dimaklumkan oleh kapal dagang MT Al Khazanah bahawa ia terlihat dua orang sedang terapung di hadapan kapal di kedudukan lebih kurang 3.4 batu nautika barat daya Tanjung Piai.

Kilat 18 bergegas ke lokasi dan 15 minit kemudian menemui dua orang lelaki berbaju kuning dengan set menyelam sedang terapung dalam keadaan keletihan di sebelah kapal MT Al Khazanah yang sedang berhenti.

"Siasatan mendapati mereka menyelam untuk mencari kapal karam lalu mengambil gambar sebagai hobi. Mereka juga disyaki melakukan aktiviti penyelaman tanpa kebenaran daripada Jabatan Laut Wilayah Selatan," kata Mohd. Sabri.

Mereka disiasat di bawah Seksyen 491b(1)(I) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 iaitu melakukan aktiviti di perairan Malaysia tanpa kebenaran Pengarah Jabatan Laut.

Jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali, katanya. — Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Pekebun sayur mati lemas dalam telaga

Posted:

Kitar semula sisa pepejal

DALAM sedar atau tidak, pengurusan sisa pepejal yang efektif sangat penting dalam memberi impak positif kepada kehidupan manusia dari aspek sosial, politik, ekonomi dan persekitaran. Lagi...

Diabetes sebabkan mati mengejut

KEMATIAN mengejut wartawan penyiaran NBC News, Tim Russert, 58, dan Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail, 59, pada tahun 2008 memeranjatkan ramai orang. Lagi...

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Minta tangkap Bush di Afrika

Posted:

Minta tangkap Bush di Afrika

Minta tangkap Bush di Afrika

GEORGE W. BUSH (kanan) berjabat tangan dengan seorang penari tradisional semasa tiba di Lapangan TerbangAntarabangsa Kenneth Kaunda di Lusaka, Zambia semalam.


NEW YORK - Pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International kelmarin meminta negara Habsyah, Tanzania dan Zambia menangkap bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush kerana melanggar hak asasi manusia semasa dia melawat Afrika dalam bulan ini.

Bush menjadi presiden dari tahun 2001 hingga 2009.

Semasa pemerintahannya, dia membenarkan penggunaan teknik mencurahkan air pada muka dan beberapa teknik soal siasat lain ke atas para tahanan.

Amnesty International dan beberapa pertubuhan hak asasi manusia yang lain menganggap teknik tersebut sebagai satu penderaan.

"Undang-undang antarabangsa mengkehendaki tidak ada syurga selamat untuk sesiapa yang bertanggungjawab melakukan penderaan.

"Habsyah, Tanzania dan Zambia perlu mengambil kesempatan ini dengan memenuhi tanggungjawab mereka dan menamatkan kebebasan daripada hukuman yang dinikmati George W. Bush setakat ini," kata seorang penasihat undang-undang kanan, Matt Pollard dalam satu kenyataan.

Pada Februari lalu, beberapa kumpulan hak asasi menyatakan Bush membatalkan satu lawatan ke Switzerland kerana ancaman tindakan undang-undang ke atasnya berhubung isu penderaan.

Para penganjur lawatan Bush itu menyatakan, lawatan tersebut dibatalkan atas sebab-sebab keselamatan dan bukan kerana aduan jenayah.

Bush telah mempertahankan penggunaan teknik mirip kaedah melemaskan para tahanan yang terdiri daripada aktivis ekstremis bagi mengelak serangan pengganas pada 11 September 2001 berulang lagi di AS. Menurut Amnesty International, Bush melawat Afrika bagi membangkitkan kesedaran mengenai kanser. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.

YouTube perkenal reka bentuk laman baharu

Posted:

YouTube perkenal reka bentuk laman baharu

YouTube perkenal reka bentuk laman baharu


GAMBAR yang disiarkan kelmarin menunjukkan laman web YouTube yang baharu.


SAN BRUNO, Amerika Syarikat (AS) - Laman perkongsian sosial YouTube memperkenalkan reka bentuk baharu kelmarin dengan paparan gaya program televisyen selain integrasi yang lebih baik dengan laman-laman web Google.

"Kami mencuba sedaya upaya mengabungkan ciri terbaik televisyen dengan ciri terbaik Internet," kata timbalan presiden pembangunan produk YouTube, Shishir Mehrotra di pejabat YouTube di sini.

"Terma video atas talian tidak lagi akan digunakan kerana video boleh ditonton dengan menggunakan pelbagai gajet," tambahnya.

Untuk mengukuhkan kenyataan tersebut, pengurus produk kumpulan YouTube, Shiva Rajaraman melakukan demonstrasi menonton klip video YouTube menerusi konsol permainan video Microsoft, Xbox360 yang disambungkan pada Internet.

Laman utama baharu YouTube menampilkan beberapa saluran yang dihasilkan oleh pelbagai sumber bermula daripada penggemar klip video hingga kepada stesen televisyen profesional atau studio perfileman. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Beckham luang masa di Filipina

Posted:

Beckham luang masa di Filipina

Beckham luang masa di Filipina


DAVID BECKHAM (berbaju hitam) melihat hasil seni seorang kanak-kanak yang pernah hidup di jalanan di sebuah pusat perlindungan di pinggir Manila semalam.


MANILA, Filipina - Bintang bola sepak England, David Beckham semalam meluangkan masa berkongsi pengalaman dan mendengar luahan kanak-kanak Filipina yang kurang bernasib baik semasa berkunjung ke negara berkenaan.

"Penting untuk kita memiliki impian," kata Beckham semasa melawat sebuah rumah perlindungan kanak-kanak yang mendapat sokongan Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) di pinggir ibu negara Filipina, di sini pada minggu ini.

Dia melakukan lawatan ke rumah perlindungan berkenaan sebagai Duta Muhibah UNICEF.

Memakai baju T hitam UNICEF, bekas ketua pasukan bola sepak England itu menceritakan pengalamannya bermain bola sepak seawal usia tujuh tahun sehingga dia berjaya mengejar impian bermain untuk kelab idamannya, Manchester United.

Beckham, 36, dan rakan-rakan sepasukannya dari kelab bola sepak LA Galaxy dari Amerika Syarikat akan bermain dalam perlawanan persahabatan menentang pasukan kebangsaan Filipina esok.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Difitnah ceraikan isteri baharu

Posted:

Difitnah ceraikan isteri baharu

Difitnah ceraikan isteri baharu

TENGAH hari Khamis, lewat 10 minit dari temu janji, telefon bimbit berdering. Pemanggil di talian, penyanyi Hattan atau nama sebenarnya Mohd. Shukri Sahabuddin telah menanti di kafe seperti yang dijanjikan sehari sebelum pertemuan.

Sampai di kafe, Hattan tersenyum menyambut kami, lebih-lebih lagi selepas disapa, dengan pertanyaan apa khabar pengantin baharu. Dia senyum makin meleret dan segera memanggil pelayan mengambil pesanan.

Inti pertemuan pada hari itu hanya satu. Hattan mahu bersuara tentang fitnah yang menuduh dia menceraikan isterinya dengan talak tiga selepas tujuh hari berkahwin. Ada api kemarahan bercampur kecewa dalam bola mata Hattan saat dia mula berbicara. Sesekali terdiam, menggeleng kepala dan mendengus sebagai tanda amarah terhadap fitnah yang ditimbulkan seorang penulis gosip, hujung minggu lalu.

Bagaimana tergamak seorang lelaki yang baru ingin menjamah semula rasa cinta, menjatuhkan talak tiga terhadap suri hidup yang selama ini dicari sepanjang tujuh tahun menduda. Ujar Hattan berkali-kali, ia adalah fitnah yang terlalu kejam dan gila.

"Menjatuhkan talak tiga adalah perbuatan paling zalim yang dilakukan lelaki. Saya tak akan ceraikan isteri dengan talak tiga dan itu semua adalah fitnah!," katanya sambil menggeleng kepala.

Suri hidup

Bagi penyanyi kelahiran Negeri Sembilan itu, saat cinta dia dan isterinya, Farah Asyikin Othman, 32, dimeterai dengan lafaz taklik pada 11 November lalu dia sebolehnya tidak akan mempersiakan wanita itu. Katanya, tujuh tahun hidup menduda dan berdoa di hadapan Kaabah sewaktu menunaikan umrah awal tahun ini agar dikurniakan seorang suri hidup, itu sudah cukup buat dia untuk tidak mengkhianati permintaan sendiri.

"Ini (kahwin) janji saya dengan Tuhan. Saya mohon jodoh daripada-Nya dan Dia beri seperti apa yang saya mohon. Tiba-tiba saya menceraikan isteri dengan talak tiga dalam tempoh tujuh hari perkahwinan sahaja. Ini adalah satu fitnah yang cukup gila!," katanya lagi.

Bercerita tentang gosip tersebut yang menyentak hatinya, dia tidak mengetahui hal tersebut sehingga dihubungi seorang teman yang dengan selamba berkata: "Beb, lu memang real!" dan dijawab saya: "Apa yang real," sebelum teman tadi menjelaskan gosip yang tersebar pada hari itu.


ULAS Hattan tentang perkahwinan keduanya dengan Farah: "Saya tak mahu kahwin dan cerai dalam hidup. Cukup dengan perkahwinan ini."


Segera mendapatkan akhbar, dia mula membaca fitnah itu. Biar tiada nama, dia amat yakin fitnah tersebut ditulis untuk dia dan isteri. Kesal dan marah bergaul. Apatah lagi isterinya tidak biasa dengan 'permainan' dunia hiburan. Dia bukan orang yang ambil pusing tentang industri hiburan, namun sebaik dikaitkan dengan fitnah tersebut, ada rasa kesal timbul di benak isterinya tentang 'permainan' dalam lapangan yang diceburi Hattan.

Dan kemudian mereka mula dihujani panggilan telefon daripada keluarga kedua belah pihak. Ujar Hattan, ibunya menangis membaca fitnah tersebut, sementara keluarga Farah pula mahu penjelasan lanjut.

"Isteri saya tidak biasa dengan dunia hiburan. Selepas keluar fitnah itu, kami berdiskusi. Dia tidak faham mengapa orang tergamak sehingga membuat cerita seperti itu dan mula mempunyai persepsi buruk terhadap wartawan hiburan dan industri seni itu sendiri," kata Hattan yang menyifatkan penulis tersebut sebagai tidak mempunyai etika dan tidak tahu menghormati institusi kekeluargaan.

Tambahnya lagi, jika mahu menjual cerita pun, jangan sampai memporak-perandakan hidup orang, apa lagi menabur fitnah yang tidak masuk akal dan bernafsu binatang.

Sedang asyik berbicara, Hattan menghubungi isterinya yang sedang berada di Kota Kinabalu, Sabah atas urusan kerja. Di hujung talian, terdengar mesra Farah menyapa sebelum menjelaskan dia kesal dengan fitnah tidak berasas itu.

Sebagai seorang ibu tunggal kepada dua orang anak iaitu Nazril, 6, dan Khara Latiesya, 5 yang telah enam tahun hidup berdikari tanpa seorang suami, dia terpukul dengan fitnah tersebut.

Katanya: "Selepas enam tahun hidup sendiri dan baru sahaja berumah tangga semula, fitnah tersebut cukup memalukan dan menjatuhkan maruah saya sebagai seorang wanita. Saya harap di masa hadapan, tidak ada lagi fitnah sebegini. Saya sayang suami saya dan kami bahagia."

Adaptasi


HATTAN dan Farah merupakan dua individu dengan latar berbeza namun berkongsi satu cinta.


Biar boleh disifatkan sebagai cinta kilat, namun ia tidak berjalan terlalu lancar. Ada gelombang yang harus direnangi sebelum mereka berjaya ke destinasi. Terbuka Hattan berkongsi, mereka juga hampir memutuskan hubungan kerana terkadang emosi tidak dapat menanggung dugaan yang ditempuhi termasuk Farah 'diracun' dengan pelbagai label tentang Hattan seorang kaki perempuan, kaki pukul dan label-label negatif yang lain.

Bagaimanapun berkat kesabaran, semua berjaya diatasi. Akhirnya kata sepakat diambil dalam tempoh yang singkat. Cinta mereka harus disimpul dengan ikatan suci iaitu perkahwinan.

Selepas bernikah, ada satu lagi fasa yang harus mereka tempuhi. Tujuh tahun menduda dengan hanya ditemani anak terunanya, Adam Iman, 14, akui Hattan banyak benda yang harus diadaptasi terhadap perkahwinan kedua ini. Hal yang sama berlaku kepada Farah yang juga sudah terbiasa sendiri bersama dua buah cintanya.

Baru tidak sampai sebulan bernikah, mereka berdua berusaha untuk saling melengkapi satu sama lain, memahami dunia antara mereka yang benar-benar tidak sehaluan dan cuba mencantumkan semua hal untuk keharmonian serta masa depan mereka bersama. Jujurnya kata Hattan ada banyak perkara yang perlu dia dan Farah kompromi.

"Kami mempunyai dunia yang berbeza. Dia seorang ahli perniagaan yang beribu pejabat di kota London dan Hong Kong. Saya pula dengan dunia saya yang serba sederhana. Benar, kami adalah sepasang manusia yang berlainan.

"Namun sebaik mungkin kami akan bertoleransi, kompromi dan belajar untuk menerima dunia satu sama lain dengan sebaik yang boleh. Malah Farah selalu minta maaf kerana dia tidak dapat menguruskan makan atau menyediakan pakaian saya seperti suri rumah lain kerana kesibukannya. Tapi saya faham kerana sebelum berkahwin, saya telah terlebih dahulu memahami kerjaya dia," ujar Hattan penuh hemah.


BAHAGIA. Hattan dan Farah berharap agar kehidupan mereka tidak dilanda fitnah lagi.


Mengenang cinta kilat mereka, Hattan berulang kali memberitahu itu yang dinamakan jodoh. Cinta mereka bertaut tidak lama, tidak mencecah usia setengah tahun. Namun bagai ada satu arus elektrik yang mencuit rasa cinta antara mereka. Dia jatuh cinta dan membuat keputusan untuk menikahi Farah selepas insiden Farah mengaku Adam (anak Hattan) sebagai anaknya sewaktu Adam pengsan di bazar Ramadan. "Saya tersentuh dan ia mengerakkan hati saya untuk menikahi dia kerana ciri utama yang harus ada pada bakal isteri saya adalah menyayangi anak saya sepenuh hati, katanya lagi.

Sementara ditanya apa kriteria yang membuat Farah juga bersetuju untuk mengakhiri riwayat status ibu tunggal, jawab Hattan sambil tersenyum: "Dia kata saya mempunyai sifat kebapaan."

Full content generated by Get Full RSS.

Perjanjian Fly

Posted:

Perjanjian Fly

Perjanjian Fly

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


SETIAP anggota Fly berkebolehan menghasilkan lagu sendiri untuk dendangan kumpulan ini.


FLY bukanlah pendatang baru di dalam industri muzik di Malaysia, malahan bagi peminat yang sudah mengenalinya, Fly kini sedang giat mempromosikan single kedua mereka yang berjudul Dunia yang sudah pun dimainkan di corong-corong radio tempatan.

Fly yang dianggotai oleh lima orang pemuda yang berbakat besar iaitu Yuz (pemain dram), Naz (vokalis), Roy (bass), Arel (gitaris) dan Farock (gitaris) telah berada di dalam industri sejak dari tahun 2008 dan single pertama mereka Waktu Ku Terhenti pernah berada di dalam carta Muzik-Muzik pada tahun 2009.

Namun, nasib tidak menyebelahi mereka apabila mereka terkeluar setelah hanya tiga minggu berada di dalam carta.

"Selama tiga minggu sahaja Fly dapat kekal di dalam carta kerana mungkin tiada rezeki kami. Mungkin ketika itu juga kami orang baharu," ujar ketua kumpulan Fly, Yuz redha dengan rezeki mereka ketika mereka baru bergelar penyanyi.

Namun, perkara tersebut tidak mematahkan semangat lima jejaka ini apabila mereka tampil dengan single kedua setelah setahun bertungkus lumus untuk menghasilkan muzik terbaik dan berkualiti untuk peminat tersayang.

"Kami tidak mahu terburu-buru dan kami punyai perancangan tersendiri. Sebagai contoh, jika single kedua ini juga tidak dapat sambutan, kami akan tunggu beberapa seketika dan keluarkan pula single yang ketiga.

"Ini kerana kami mahukan kualiti di dalam muzik kami dan juga banyak membuat suntingan untuk mendapatkan yang terbaik untuk dipersembahkan kepada peminat kami di luar sana," ujar Yuz jujur apabila menjawab persoalan mengapa masa yang terlalu lama diambil bagi mengeluarkan sebuah single lain.

Menambah info tentang Fly, ujar Yuz mereka berlima sebenarnya mempunyai perjanjian setiap seorang yang mana perjanjian tersebut memerlukan setiap seorang dari anggota kumpulan Fly menghasilkan lagu sendiri.

"Kami berlima telah membuat perjanjian yang mana kami harus hasilkan sebuah lagu setiap seorang dan lagu-lagu itu pula akan dikeluarkan mengikut giliran untuk dikeluarkan dan diperdengarkan," tutur Yuz yang mengatakan kali ini adalah gilirannya mengeluarkan hasil nukilannya kepada umum.

Berbicara mengenai taruhan terhadap lagu Dunia yang dihasilkan sepenuhnya oleh Yuz itu , Fly ternyata masih mengekalkan genre rock moden sebagai konsep tetap kumpulan mereka. Tambah Yuz, Dunia berkisar tentang naik turun serta kegembiraan dan kesedihan yang dialami dunia kita kini.

Sedang giat mempromosikan single kedua yang telah pun dimainkan di Suria FM dan KLFM, Fly kini telah pun muncul dengan single terbaharu mereka yang berjudul Terus Terbang dan kini giliran gitaris Farock untuk penghasilan single ketiga Fly.

"Kami diberitahu ada penerimaan baik terhadap Dunia, dan kini giliran single ketiga pula yang diberi judul Terus Terbang pula dihasilkan sepenuhnya oleh gitaris Fly, Farock.

"Terus Terbang telah pun dilancarkan baru-baru ini dan promosi juga telah dijalankan. Dan kami berharap single ini akan diterima oleh peminat seperti mana single kedua kami," jelas Yuz lagi.

Berbeza dengan apa yang ditawarkan oleh kumpulan yang ada di dalam industri kini, kumpulan Fly mungkin mempunyai keunikan mereka sendiri. Ini terjadi kerana vokalis Fly, Naz boleh menyampaikan lagu di dalam lapan bahasa yang berlainan.

"Selain bahasa Melayu dan Inggeris, antara enam bahasa lain yang saya kuasai ialah Thai, Jepun, Cina, Hindi, Latin dan Tagalog.

"Saya bukan semata-mata hanya tahu menyanyi dan menghafal lirik, tetapi saya faham apa yang saya nyanyikan itu. Bukan seperti hanya menyebut perkataan sahaja," jelas Naz.

Fly juga mempunyai keunikan lain yang boleh dibanggakan iaitu yang mana kelima-lima orang anggota kumpulan ini mampu bermain kesemua alat muzik seperti dram, gitar dan bass selain kesemua mereka juga mempunyai kebolehan mencipta lagu sendiri.

Full content generated by Get Full RSS.

Hiburan Indonesia di Indopek

Posted:

Hiburan Indonesia di Indopek

Hiburan Indonesia di Indopek


SYAHRINI (dua dari kiri) membuat kemunculan istimewa dalam program Inbox Awards.


SEJAK Indopek 'menyerang' Malaysia menerusi saluran Bintang 141 dan saluran Pelangi 142, ia terus mempertingkat program-program menarik khusus untuk penonton setia mereka.

Terkini, bermula 27 November dan akan disiarkan setiap Ahad, program muzik (saluran Bintang 141) yang cukup popular di republik tersebut iaitu Inbox Awards, Harmoni dan Konsert Dangdut.

Inbox Awards Bahagian 1 yang sudah bersiaran pada pukul 8.30 malam 27 November lalu akan disusuli dengan Bahagian 2 pada esok, 4 Disember waktu yang sama.

Inbox Awards menampilkan artis-artis seperti ST12, Wali Band, Kotak, Anang & Ashanty, Sma*h, Dragon Boyz, Afgan, Armada dan 7 Icon.

Program yang menampilkan hos yang ramai termasuklah Gading Marten, Andhika Pratama, Astrid Tiar, Ruben Onshu, Indra Bekti dan Ayu Dewi ini juga akan menampilkan persembahan secara langsung artis-artis tersebut dan juga majlis penganugerahan kepada artis-artis yang mana video muzik mereka berada pada kedudukan tertinggi di carta atas undian para penonton.

Selepas Inbox Awards, para penonton akan disajikan dengan rancangan muzikal tertutup iaitu Harmoni dengan episod Spirit of Wali pada 11 Disember ini juga pada pukul 8.30 malam.

Ia merupakan persembahan secara langsung seseorang artis atau kumpulan dengan diiringi oleh orkestra secara live. Untuk episod Spirit of Wali yang menampilkan Wali Band.

Kumpulan terkenal Indonesia itu turut mengundangkan rakan-rakan artis yang lain untuk sama-sama membuat persembahan dan membawakan karya-karya terbaik daripada Wali sendiri.

Antaranya Syahrini akan mendendangkan lagu Yank bersama vokalis Nineball, Ashanty pula akan berduet dengan Faank Wali dalam lagu Aku Bukan Bang Toyib, sementara Anang akan menyumbang suara beliau untuk lagu Baik-Baik Sayang.

Tidak melupakan penonton-penonton yang dibesarkan dengan muzik berkonsepkan dangdut, pihak Indopek akan membawakan kepada penonton Konsert Dangdut Rhoma Irama menjelang 18 Disember ini juga pukul 8.30 malam.

Konsert yang disiarkan secara langsung ini tidak sekadar menyajikan lagu-lagu dengan irama dangdut malahan diperkemas dengan elemen muzik luar dangdut.

Tidak ketinggalan dua putera Rhoma Irama yang juga bergelar penyanyi di Indonesia iaitu Ridho Rhoma dengan muzik beraliran pop dan juga Vicky Rhoma dengan muzik beraliran rock akan turut bergabung dan menyumbang persembahan dalam konsert ini.

Bagi kemuncak konsert itu, Rhoma bakal berkolaborasi dengan penyanyi-penyanyi popular Indonesia seperti Armada Band, Yuni Shara, Lis Dahlia, Erie Susan dan ramai lagi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved