Isnin, 26 September 2011

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Ringankan beban belanja orang bandar

Posted:

Ringankan beban belanja orang bandar

Ringankan beban belanja orang bandar

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

KATA orang, kalau gaji sekadar RM1,000 hingga RM2,000, jangan mimpilah hendak tinggal di Kuala Lumpur. Semuanya harus dibayar dengan wang. Dalam erti kata lain, tiada yang percuma hidup di bandar raya.

Sememangnya menetap di ibu negara, Asmah Basharudin, 36, dan Siti Mudzalifah Mohd. Naim, 53, mengakui, mereka perlu hemah berbelanja dan perlu bijak mengurus perbelanjaan.

"Kami yang berada dalam golongan pertengahan turut terkena tempias dengan harga barangan yang semakin naik dari tahun ke tahun. Jadi setiap bulan, kami harus merancang perbelanjaan agar tidak melebihi bajet bulanan," keluh mereka senada.

Namun, pada Jun lalu, orang ramai sudah mula memperkatakan tentang Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M).

Antara intipati yang sering dilaung-laungkan adalah mengenai tawaran potongan harga barangan keperluan di bawah paten jenama 1Malaysia yang cukup istimewa.

Asmah dan Siti Mudzalifah semakin teruja tatkala mengetahui lebih daripada 250 jenis barangan dijual sehingga mencapai 50 peratus diskaun daripada harga sebenar.

Kenyataan dan saranan yang bertalu-talu itu, akhirnya mendorong dua orang wanita tersebut untuk berkunjung ke KR1M yang terletak di Stesen LRT Kelana Jaya baru-baru ini.

Sebagai suri rumah yang turut bekerja sebagai kakitangan kerajaan, kedua-duanya sememangnya sudah lama mendambakan keprihatinan kerajaan untuk meringankan beban golongan berpendapatan rendah dan sederhana di kawasan bandar.

"Saya sifatkan inisiatif ini merupakan yang terbaik dalam usaha membantu rakyat dan ini bukti kepada slogan Rakyat Didahulukan yang dilaungkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," kata Asmah.


KR1M akan diperluaskan secara berperingkat di kawasan luar bandar dan kawasan perumahan kos rendah tidak lama lagi.


Untungkan rakyat

Ramai tertanya-tanya apa keistimewaan KR1M selain menawarkan harga murah dan berupaya menjimatkan perbelanjaan harian?

Menjawab persoalan itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan, harga barangan di KR1M tidak akan sewenang-wenangnya boleh dinaikkan tanpa alasan wajar.

Tambah beliau, kewujudan KR1M yang dipantau oleh kementeriannya merupakan medium kerajaan untuk mengawal harga barang.

Setakat ini, selain di Stesen LRT Kelana Jaya, terdapat tiga lagi cawangan KR1M. Masing-masing terletak di Pusat Komuniti, Bandar Tun Razak yang dirasmikan pada 21 Ogos lalu, Kuarters Dewan Bandaraya, Pantai Dalam dan terkini, di aras bawah bangunan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Presint 2, Putrajaya.

Apakah perbezaan KR1M dengan kedai-kedai runcit lain yang sedia ada?

Ujar Ismail Sabri, barangan keperluan asas seperti minyak, beras, susu tepung, lampin pakai buang dan lain-lain lagi dipek dengan jenama Kedai Rakyat 1Malaysia.

Barangan-barangan itu pula jelasnya, dibungkus semula dalam kuantiti lebih kecil dan sedikit bagi membolehkan pengguna mampu membeli.

Antara yang dipek semula ialah beras untuk pek satu kilogram (kg), serbuk kari (100 gram) dan lampin dipek dalam kuantiti yang kecil.

"Konsep KR1M menguntungkan rakyat kerana harga barangan keperluan dijual jauh lebih rendah dari kedai biasa," jelas Ismail Sabri.

Beliau mengambil contoh, sekampit beras super tempatan lima peratus hancur seberat 10 kilogram hanya berharga RM21.99 berbanding RM25.80 di premis lain. Bawang putih dijual pada harga RM3.38 sekilogram berbanding RM6, sardin 425 gram (g) pada harga RM2.99 (berbanding RM6.10) dan roti sandwich berharga RM1.79 (berbanding RM2.40).

Ternyata potongan harga hebat itu memukau para pelanggan di KR1M.

Bagi seorang pelanggan, Tan Swee Ann, 35, barangan yang bukan daripada jenama 1Malaysia juga begitu murah. Sebagai contoh, kicap Kipas Udang yang berharga RM5.80, dijual pada harga RM3.80 di sana.

Kualiti

Selaku badan yang dilantik untuk menjalankan operasi seperti kerja-kerja pengubahsuaian, membekal barangan, melatih dan menyediakan kakitangan dan mentadbir urus sistem Point of Sales (POS) KR1M, Syarikat Mydin Mohamed Holdings Bhd. (MYDIN) memberi jaminan penuh.

Ujar Pengarah Urusan MYDIN, Datuk Ameer Ali Mydin, para pengguna tidak perlu meragui kualiti barangan.

Memetik kata-katanya, beliau berkata, matlamat pihaknya bukannya mencari keuntungan sebaliknya memberi yang terbaik kepada seluruh rakyat Malaysia.


RAMAI berpandangan idea KR1M merupakan cetusan idea terbaik kerajaan dalam membantu rakyat Malaysia berbelanja.


Malah Perdana Menteri ketika melancarkan rangkaian 250 buah KR1M di Felda Chini Timur baru-baru ini turut menekankan soal kualiti barangan. Beliau menyifatkan barangan di KR1M setanding dengan barangan jenama yang ada di pasaran.

Bercakap tentang perkara yang sama, seorang pelanggan, Wan Nurul Ain Wan Hamzah, 23, berkata, disebabkan mutu dan standard kelengkapan di kedai itu memuaskan, kini dia memilih untuk ke sana.

"Sebelum ini, saya kerap ke kompleks beli-belah namun setelah membuat perbandingan dan meneliti kos, saya telah beralih angin dan akan ke kedai rakyat ini sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali sebulan," kata pegawai perkhidmatan pelanggan di sebuah syarikat di ibu negara ketika ditemui sedang membeli-belah di KR1M.

Seorang kakitangan kerajaan, Norizan Baharom, 52, pula berkata, dia berpendapat KR1M sesuai untuk golongan peniaga atau pemborong.

"Ini merupakan platform terbaik untuk para peniaga memborong pelbagai barangan pada harga yang pasti lebih berbaloi. Soal pembungkusan produk bukanlah menjadi keutamaan lagi kini," katanya yang baru kali pertama menjengah KR1M di Stesen LRT Kelana Jaya.

Malah seorang suri rumah dari Selayang, Norhayati Aman, 55, sanggup bertandang ke Kelana Jaya semata-mata untuk membeli-belah di situ.

Dia yang membeli beras pada ketika itu terus bertekad untuk mengajak rakan-rakan untuk berbelanja di KR1M.

Dalam pada itu, penjenamaan produk di bawah jenama KR1M telah membawa rahmat kepada barangan keluaran Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).

Pendekatan itu umpama serampang dua mata ekoran bukan sahaja berupaya membantu pengusaha PKS tetapi menolong rakyat mendapatkan keperluan pada harga yang rendah.

Dapat sambutan

Lebih kurang hampir empat bulan dilancarkan, KR1M dilihat menepati matlamatnya. Rakyat yang dihimpit paras kemiskinan bandar mampu menarik nafas lega.

"Kini, masalah pengurusan kewangan semakin stabil dan sebagai pelajar yang menuntut di ibu negara, kami sentiasa mengharapkan untuk mencari lokasi membeli yang murah dan sesuai dengan bajet kami dan kedai rakyatlah lokasi tumpuan kami," kata penuntut Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Leni Mootthy, 21.

Keberkesanan pelaksanaan KR1M dibuktikan lagi dengan kenyataan KPDNKK yang memaklumkan bahawa dua buah kedai rakyat masing-masing di Kelana Jaya dan Bandar Tun Razak mengutip hasil jualan hampir RM1 juta sejak mula beroperasi Jun lalu.

Susulan itu, kerajaan mengumumkan akan membuka 60 buah cawangan lagi pada tahun hadapan. Untuk tahun ini sahaja, sebanyak 24 buah lagi akan didirikan di sekitar Lembah Klang.

Beberapa negeri lain turut menunjukkan minat. Kerajaan Negeri Sembilan baru-baru ini dilaporkan telah menghubungi pihak terbabit untuk membantu memperluaskan konsep KR1M di negeri itu.

Prihatin dengan para penduduk di perumahan kos rendah, KPDNKK sedang dalam fasa pertama untuk memperluaskan penjualan produk-produk KR1M ke kedai-kedai runcit dalam kawasan perumahan kos rendah sekitar Kuala Lumpur sedikit masa lagi. Begitu juga di pedalaman Sabah dan Sarawak.


PEMBUNGKUSAN produk dan label yang ringkas pada barangan di KR1M tidak bermakna kualiti dan mutu produknya rendah.


Melihat betapa positifnya KR1M pada rakyat, pada 27 Ogos lalu, Perdana Menteri melancarkan secara serentak 226 kedai 1Malaysia DMart yang dibina di tanah-tanah rancangan Felda seluruh negara.

Malah, kerajaan turut bercadang untuk menjual barangan keperluan 1Malaysia di 500 kedai yang terlibat dengan Projek Transformasi Kedai Runcit (Tukar) dan 150 agro bazar di seluruh negara.

Paling baharu, idea KR1M Kedai Bergerak diperhalusi dalam memberi perkhidmatan kepada rakyat di kampung. KR1M juga akan digunakan sebagai projek tanggungjawab sosial untuk membantu mangsa bencana seperti banjir.

Di sebalik kejayaan hebat atas idea luar biasa tersebut , ada pihak mencadangkan agar KR1M menginjak satu lagi inisiatif dengan menjual barangan basah seperti ikan dan sayur-sayuran.

"Mengapa tidak kerajaan menjual ikan, daging, ayam atau sayur-sayuran di KR1M? Saya jamin, ia lebih menarik perhatian umum," saran kakitangan kerajaan, Almina Shakarudin, 36.

Wanita itu turut berharap agar rakyat Malaysia sahaja diberi ruang membeli-belah di KR1M kerana katanya, itu lebih adil dan saksama.

Ya, barangkali kerajaan boleh menimbangkan saranan-saranan itu.

Restoran legenda bola sepak

Posted:

Restoran legenda bola sepak

Restoran legenda bola sepak

Oleh SHAH NIZAM OMAR


ZAINAL ABIDIN mengajak orang ramai mencuba menu kegemarannya di Restoran Lagenda 17 iaitu nasi ayam Hainan.


JIKA anda menginginkan aura tempat makan seumpama suasana di padang bola sepak, berkunjunglah ke Restoran Lagenda 17 yang terletak di Seksyen 13, Shah Alam.

Melangkah masuk ke Restoran milik legenda bola sepak negara era 80-an, Zainal Abidin Hassan, 49, hati pasti tertawan dengan dekorasi dalamannya.

Di kiri dan kanan dinding restoran terdapat gambar-gambar kenangannya ketika legenda bola sepak negara itu mewakili Malaysia dan negeri sejak berumur 17 tahun.

Zainal Abidin ketika ditemui baru-baru ini percaya, para pelanggan yang bertandang ke premisnya pasti dapat mengimbau kembali memori-memori lama kegemilangannya sebagai pemain bola sepak.

"Setiap gambar menceritakan kegembiraan saya ketika menyarung jersi bernombor 17 bersama rakan-rakan yang lain termasuk Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari," katanya sambil memberitahu operasi kedainya sudah bermula sejak setahun yang lalu.

Namun paling mencuri tumpuan adalah beberapa helai jersi yang pernah disarung wira negara itu.

Tidak cukup dengan itu, Zainal Abidin turut berkongsi dengan para pelanggan tentang kedudukan formasi atau strateginya dalam permainan bola sepak.

Bagaimana idea menubuhkan restoran ini tercetus?

Ujarnya, semuanya bersandarkan kepada minatnya dalam perniagaan dan ia menjadi kenyataan apabila didorong oleh rakan yang kini merangkap penyelia restoran, Mohd. Fadzil Mohd. Halimi.

Semasa kunjungan Kosmo!, restoran ini tidak putus dikunjungi orang ramai. Barangkali lokasinya yang terletak berhampiran dengan institusi pengajian tinggi, kawasan perumahan dan pejabat menyebabkan ia menjadi pilihan yang disenangi.

Selain itu, antara faktor lain yang menggamit perhatian umum ialah kemudahan WiFi dan skrin televisyen besar.

Nasi ayam Hainan

Restoran Lagenda 17 tentunya mempunyai hidangan signatur. Kata Zainal Abidin yang kini merupakan Penolong Jurulatih pasukan bola sepak Pahang, pengunjung harus mencuba nasi ayam Hainan yang juga merupakan makanan kegemarannya.

"Nasi ayam adalah makanan kegemaran saya, jadi saya ketengahkan juadah ini khas untuk para tetamu.

"Ia dihidangkan dalam dua rasa iaitu panggang dan kukus. Harganya pula RM6.20 sepinggan," katanya penuh rasa teruja.

Menu-menu lain pula ialah asam pedas bunian yang berharga antara RM6.90 hingga RM7.90 dan lauk-pauk kampung.

"Kita juga ada pelbagai jenis ikan bakar termasuk pari, siakap dan kembung serta masakan ala-carte. Mengenai harganya pula, sememangnya sangat berpatutan," katanya yang turut menyarankan minuman epal asam boi. yang digemari ramai.

Melihat kepada perkembangan positif bisnes restorannya, Zainal Abidin bercadang untuk membuka sebuah lagi restoran di Bukit Jelutong, Shah Alam sedikit masa lagi.

Kepada yang ingin membuat tempahan sama ada katering atau ingin mengadakan keraian seperti majlis hari jadi, boleh hubungi talian 03 55237717.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


PM hargai sumbangan swasta

Posted:

PM hargai sumbangan swasta

PM hargai sumbangan swasta

NAJIB (tengah) bergambar bersama sebahagian daripada 34 wakil sekolah-sekolah yang menerima bantuan kewangan pada majlis pelancaran dana pendidikan Community Chest di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, langkah sektor swasta mengambil inisiatif untuk memajukan bidang pembelajaran di negara ini amat dialu-alukan kerana kerajaan semata-mata tidak mampu memenuhi semua keperluan pendidikan.

Kata beliau, walaupun kerajaan menyediakan sejumlah besar peruntukan, ia masih tidak mencukupi kerana bidang pendidikan memerlukan perbelanjaan yang amat tinggi.

"Meskipun kerajaan sudah menyediakan peruntukan yang besar (untuk pendidikan), namun keperluannya lebih besar lagi dan tidak mungkin apa yang dibelanjakan kerajaan selama ini ditakrifkan sebagai mencukupi.

"Banyak lagi peruntukan yang perlu disediakan di semua peringkat jika mahu menjadikan bidang pendidikan kita yang terbaik. Tidak ada kerajaan di mana-mana negara sekalipun yang mampu menyediakan peruntukan bagi sektor pendidikan secara bersendirian tanpa bantuan pihak lain," katanya pada majlis pelancaran dana pendidikan Community Chest di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Confucion di Sungai Besi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kerajaan tidak bercadang ganti pesawat MiG-29

Posted:

Kerajaan tidak bercadang ganti pesawat MiG-29

Kerajaan tidak bercadang ganti pesawat MiG-29

Oleh RAIS YEOP JOHARI
rais.johari@kosmo.com.my


PESAWAT MiG-29 akan terus digunakan kerana kerajaan tidak bercadang menggantikannya dengan pesawat lain. - Gambar hiasan


GEMAS – Pesawat pejuang MiG-29 tidak akan ditukar dengan pesawat lain dalam tempoh terdekat ekoran kekangan kewangan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan akan menggantikan pesawat itu apabila keadaan mengizinkan dan ada keperluan berbuat demikian.

"Kita sedar tempoh perkhidmatan 10 pesawat MiG-29 buatan Rusia yang dipakai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sudah tamat, namun tiada cadangan bagi menukarnya dalam masa terdekat.

"Di pihak kementerian, kita memahami kerajaan perlu mengutamakan perkara lain buat masa ini dalam RMK-10 berbanding isu penambahan aset pertahanan," katanya selepas merasmikan Kompleks Mutiara Perwira Niaga Malaysia (Pernama) di Kem Syed Sirajuddin di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Cemas dua minit diacu pistol

Posted:

Cemas dua minit diacu pistol

Cemas dua minit diacu pistol

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my

KUALA TERENGGANU - Kelmarin mungkin menjadi hari yang paling mencemaskan buat seorang Timbalan Pendakwa Raya apabila dia diacukan sepucuk pistol oleh seorang lelaki berserban ketika berada di persimpangan lampu isyarat di Jalan Sultan Ismail dekat sini.

Kejadian yang disyaki bermotifkan dendam atau tidak puas hati pukul 11 pagi itu berlaku terhadap wanita berusia lingkungan 30-an tersebut ketika dia sedang memandu kereta jenis Kia Spectra miliknya untuk ke sebuah farmasi di situ. Kejadian itu turut disaksikan oleh anak perempuan mangsa berusia 14 tahun.

Difahamkan, wanita yang telah lama berkecimpung dalam arena pendakwaan terhadap penjenayah dipercayai menjadi mangsa lelaki misteri itu kerana dia sering mengendalikan kes-kes berprofil tinggi termasuk melibatkan hukuman gantung.

Ketua Polis Negeri, Datuk Jamshah Mustafa (gambar) berkata, ketika berhenti, mangsa didatangi seorang penunggang motosikal yang memakai serban dan kemeja lengan panjang cerah lalu mengetuk cermin keretanya. Mangsa tidak menurunkan cermin itu.

Katanya, suspek berusia lingkungan 50-an itu kemudian mengambil sepucuk pistol seakan-akan jenis Walter berwarna kelabu dari dalam raga motosikal.

"Suspek kemudian mengacukan pistol ke arah muka mangsa. Wanita itu yang cemas telah bergerak beberapa meter ke hadapan tetapi tidak diekori suspek.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Malam penentuan Gergasi Merah

Posted:

Malam penentuan Gergasi Merah

Malam penentuan Gergasi Merah

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

MANIAM (depan) menuntut komitment seratus peratus daripada barisan pemainnya pada aksi menentang KL malam ini.


MALAM ini merupakan detik penentu buat juara Piala Malaysia 32 kali, Selangor bagi meneruskan kemaraan pada edisi Piala Malaysia kali ini.

Bakal membuat perhitungan dengan Kuala Lumpur di Stadium Shah Alam, hanya kemenangan sahaja mampu menjamin kedudukan mereka ke suku akhir bagi memintas kedudukan pasukan warga kota pada saat-saat akhir.

Hanya mengutip tujuh mata dalam lima perlawanan terdahulu, anak-anak buah P. Maniam pastinya sedar apa yang perlu dilakukan bagi menidakkan cabaran Helang yang kini memiliki kelebihan dua mata.

Lulus ujian pertama ketika menang 4-1 ke atas Polis Diraja Malaysia (PDRM) Sabtu lalu sebaik mengambil alih 'baton' daripada K. Devan juga belum tentu menjamin kemenangan Maniam dalam aksi malam ini.

"Tekanan sememangnya dirasai memandangkan kami benar-benar memerlukan kemenangan.

"Justeru, saya harap pemain dapat mempamerkan aksi terbaik serta matang di tengah padang sekali gus mencerahkan peluang meraih tiga mata berharga buat Selangor," katanya kepada Kosmo! semalam.

Maniam dijangka mengekalkan formasi 4-3-3 yang dilakukannya semasa membenam cabaran PDRM sebelum ini apabila Amirulhadi Zainal, Safiq Rahim dan kapten, Amri Yahyah dijangka mengetuai jentera serangan Gergasi Merah.

Kredibiliti pemain supersub, Rudie Ramli bersama sentuhan beberapa pemain simpanan seperti Nazri Ahmad, Bunyamin Omar dan Azidan Sarudin juga ditagih pengendali berusia 43 tahun itu lantaran masih belum pasti mengenai kecederaan dua tonggak utama, Hardi Jaafar dan Nasriq Baharom yang dikhabarkan masih belum cergas sepenuhnya.

Kelibat ayam tambatan skuad Helang, Ahmad Hazwan Bakri dan Yong Kuong Yong juga harus berterusan bagi mengelak mereka daripada berputih mata di depan penyokong fanatik Merah Kuning yang dijangka kembali menguasai Stadium Shah Alam malam ini.

Menurut Maniam, belum tiba masanya bagi beliau memikirkan lawan mereka di suku akhir kelak iaitu juara Kumpulan A, Perak lantaran satu lagi pasukan dalam Kumpulan D, T-Team dilihat telah mengesahkan slot di suku akhir.

"Kita fikirkan perlawanan menentang Kuala Lumpur terlebih dahulu esok (malam ini). Kami mesti menang dan selepas itu baru fikir tentang lawan di suku akhir," katanya.

Kim Swee tidak mahu bersikap terburu-buru

Posted:

Kim Swee tidak mahu bersikap terburu-buru

Kim Swee tidak mahu bersikap terburu-buru

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

TUGAS yang digalas oleh pengendali skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee ketika ini sememangnya cukup berat.

Selain 'menatang' harapan jutaan peminat bola sepak tempatan yang mahu pingat emas Sukan SEA dipertahankan, cabaran untuk meneruskan perjuangan bagi aksi kelaya- kan Olimpik 2012 Zon Asia juga tidak boleh dipandang sebelah mata.

Yang mana satu menjadi keutamaan Kim Swee? Jika yang dikejar tidak dapat yang dikendong pula berciciran, sudah tentu yang rugi tidak lain tidak bukan ialah Kim Swee sendiri.

Menyedari kedua-duanya sama penting, Kim Swee enggan begitu tertekan sebaliknya mahu fokus satu persatu cabaran skuad negara terlebih dahulu sekaligus menjanjikan persembahan terbaik skuad Olimpik negara pada kedua-dua kejohanan tersebut.

Menurut Kim Swee, buat masa ini beliau masih 'bertafakur' dan menilai semula kelebihan dan kekurangan skuadnya yang tewas 0-2 kepada gergasi Asia, Jepun pada aksi kelayakan Olimpik bagi Kumpulan C di Stadium Tosu, Fukuoka minggu lalu.

Walaupun masa masih panjang lantaran Sukan SEA hanya bermula No- vember depan, Kim Swee juga enggan 'menyiapkan kerja rumah' pada saat-saat akhir kerana sedar skuad kendalian beliau mempunyai misi yang cukup besar.

"Apa yang penting, saya mahu fokus satu persatu terlebih dahulu.

"Bagi saya kedua-duanya (Olimpik dan Sukan SEA) adalah sama penting, jadi anak-anak buah saya harus lebih bersedia," katanya kepada Kosmo! semalam.

Skuad Olimpik negara kini dalam misi mempertahankan pingat emas Sukan SEA di Palembang, Indonesia yang berjaya dimenangi anak-anak buah Datuk K. Rajagobal di Laos dua tahun lalu, sekali gus menamatkan kemarau 20 tahun Malaysia yang kali terakhir memenangi pingat emas pada tahun 1989 di Kuala Lumpur.

Venue bagi aksi bola sepak begitupun hanya berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno di pusat bandar Jakarta dan Stadium Lebak Bulus selepas tuan rumah bersama, Palembang secara rasmi mengesahkan tidak boleh menjadi tuan rumah pada perlawanan kelayakan kumpulan sebelum majlis perasmian Sukan SEA pada 11 November.

Selain itu, cabaran anak buah Kim Swee bagi aksi pusingan akhir kelayakan Olimpik juga masih belum pudar sekiranya berjaya mencatatkan keputusan memberangsangkan menentang Syria dan Bahrain di gelanggang keramat, Stadium Nasional, Bukit Jalil pada penghujung November depan.

Mengenai kemungkinan bahawa 'menyerang adalah pertahanan yang lebih baik' berbanding hanya bertahan 90 minit yang dilihat seolah- olah tidak menjadi ketika menentang Jepun sebelum ini, Kim Swee dengan tenang memberitahu: "Kita harus 'ukur baju di badan sendiri', Jepun sememangnya sebuah pasukan berkelas dunia.

"Daripada dibolosi begitu banyak gol, sekurang-kurangnya kita mampu menyerap tekanan serangan bertali- arus Jepun, sekali gus lebih mence- rahkan peluang kita untuk mara lebih jauh," katanya.

Dalam pada itu, mengenai kecede- raan tonggak negara, Wan Zack Haikal Wan Nor yang terpaksa dikeluar- kan semasa menentang Jepun tempoh hari, kata Kim Swee perkara itu telah dimaklumkan kepada pengeta- huan kelab pemain itu, ViOn Zlate Moravce untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam kenyataannya semalam mengeluarkan senarai nama yang dipilih mengikuti latihan di bawah kendalian Kim Swee pada 1 dan 9 Oktober depan.

Kedah hanya memburu kemenangan

Posted:

Kedah hanya memburu kemenangan

Kedah hanya memburu kemenangan

HIDUP atau mati.

Begitu perhitungan yang bakal dibuat Kedah pada pertemuan terakhir Kumpulan A menentang Perak dalam saingan Piala Malaysia di Stadium Darulaman, Alor Setar malam ini, lapor AHMAD SYAHIR KASSIM.

Sekiranya menang dengan jaringan selesa, Kedah boleh menarik nafas lega mampu berada dalam lapan kelompok terbaik, namun jika keputu- san sebaliknya, skuad Hijau Kuning boleh mengucapkan selamat tinggal pada saingan Piala Malaysia musim ini.

Bunyinya kedengaran 'keras', namun itulah misi besar yang perlu diharungi ketua jurulatih, Wan Jamak Wan Hassan bersama para pemainnya selain sokongan padu peminat setia skuad Kenari.

Tekanan turut dirasai barisan pengurusan pasukan termasuk Pengurusnnya, Datuk Khazali Din yang melihat Kedah tiada pilihan lain sekiranya mahu melangkah ke suku akhir iaitu mencatat kemenangan.

"Tekanan memang dirasai oleh skuad Kedah ketika ini. Saya melihat pasukan ini pada peringkat awal mereka rileks, namun apabila terdesak di penghujung saingan mereka berusaha keras.

"Bagaimanapun, situasi ini membawa padah kepada pasukan sehingga terpaksa berada dalam keadaan tertekan," katanya ketika dihubungi di Alor Setar semalam.

Khazali bagaimanapun tidak mahu pemain dibelenggu dengan perasaan itu kerana ia boleh memberi kesan buruk kepada pasukan yang mahu mencatat kemenangan.

Sebaliknya kata beliau, pemain perlu tenang, lebih-lebih lagi ketika beraksi pada saat getir ini yang memerlukan mental dan fizikal yang kuat.

"Saya faham pemain berada dalam keadaan gemuruh, namun jangan ikut perasaan ketika beraksi sebaliknya tenang dan fokus kepada permainan," katanya.

Tambahnya, beliau percaya dengan perancangan dan strategi yang akan dibuat Wan Jamak pada pertemuan penting itu mampu melakar kejayaan kepada pasukan.

"Apa pun, pemain jangan berputus asa, komi- ted dan kuatkan semangat bagi mencari kemenangan penting ini,'' katanya.

Menyentuh kemungkinan Perak yang sudah layak ke suku akhir bakal menurunkan pemain muda di bangku simpanan, Khazali memberitahu, pemain Kedah tidak seharusnya memikirkan strategi pasukan lawansebaliknya fokus dan beri yang terbaik untuk pasukan.

Katanya, mental pemain ketika ini berada pada tahap terbaik sete- lah dilihat tertekan pada pertemuan dengan Sabah, Sabtu lalu.

"Diharapkan pemain dapat mengekalkan momentum kemenangan itu dan mencari jaringan selesa untuk pasukan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Samun: Lelaki hampir putus jari diserang

Posted:

Samun: Lelaki hampir putus jari diserang

Samun: Lelaki hampir putus jari diserang

26/09/2011 9:37pm

IPOH — Seorang pekerja kedai barangan lusuh hampir putus jari tangan kanan selepas diserang tiga orang termasuk seorang wanita di Kawasan Perindustrian Pinggir Bercham di sini tengah malam tadi.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias berkata, dalam kejadian 12 tengah malam itu, K. Sasikumar, 19, mengalami kecederaan di kepala dan tangan kirinya akibat ditetak dengan parang.

Katanya, sebelum kejadian sebuah kereta dilihat berhenti di hadapan premis tempat mangsa bekerja ketika dia mahu menutup pintu kedai.

"Tiga orang keluar dengan bersenjatakan parang lalu menyerang Sasikumar, katanya ketika dihubungi hari ini.

Bapa saudara mangsa yang berada di tempat kejadian turut dicederakan kerana cuba membantu Sasikumar bagaimanapun ketiga-tiga lelaki berkenaan melarikan diri selepas emak saudara mangsa menjerit meminta tolong.

Katanya, ketiga-tiga lelaki berkenaan turut melarikan wang tunai berjumlah RM3,000 hasil jualan di kedai.

Mangsa kemudian dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk mendapatkan rawatan lanjut, katanya. — Bernama

Wanita kejar, tendang motosikal peragut

Posted:

Wanita kejar, tendang motosikal peragut

Wanita kejar, tendang motosikal peragut

26/09/2011 8:14pm

JOHOR BAHRU — Seorang wanita bertindak nekad mengejar dan menendang motosikal seorang lelaki yang meragut beg tangan miliknya di Jalan Maju, Taman Pelangi, di sini hari ini.

Dalam kejadian 4.15 petang itu, Cindy Tan, 52, yang bekerja sebagai jurujual sedang dalam perjalanan ke sebuah kedai percetakan untuk menempah kad perniagaan dengan menaiki skuter Yamaha Ego.

Dia dihampiri sebuah motosikal Kawasaki KR-150 dari arah belakang sebelum peragut berkenaan bertindak meragut beg tangan yang diletakkan di tempat letak kaki skuternya.

"Saya terus kejar lelaki itu dan langgar motosikal dia dari belakang, menyebabkan kami berdua jatuh.

"Lepas itu saya terus bangun dan ambil beg tangan saya lalu lari ke dalam restoran untuk mendapatkan bantuan," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Lelaki tersebut tidak dapat melarikan diri kerana kakinya dihempap motosikal dan orang ramai yang melihat kejadian itu segera menangkap dan menyerahkannya kepada anggota polis peronda.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Baharu Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob berkata semakan awal mendapati saspek tiada rekod kesalahan lampau.

Siasatan lanjut masih dijalankan di bawah Seksyen 394 Kanun Keseksaan kerana samun dan mendatangkan kecederaan. — Bernama

Lumba: Terengganu taja mat rempit?

Posted:

Lumba: Terengganu taja mat rempit?

Lumba: Terengganu taja mat rempit?

26/09/2011 7:25pm

KUALA TERENGGANU – Kerajaan negeri Terengganu sedia menaja mana-mana individu terutama mat rempit di negeri ini yang bercita-cita mewakili negeri dalam perlumbaan motosikal di peringkat profesional, kata Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

Beliau berkata, kumpulan pelumba haram atau mat rempit itu sepatutnya mempamerkan kehandalan mereka di litar lumba, dan bukannya di jalan yang boleh membahayakan banyak nyawa dan menyusahkan orang ramai.

"Kerajaan negeri sanggup membantu mereka yang berminat untuk menceburi perlumbaan permotoran... banyak faedah jika mereka menceburi perlumbaan secara profesional berbanding apa yang mereka lakukan sekarang iaitu berlumba di jalan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata, masalah lumba haram di Terengganu agak ketara sejak kebelakangan ini tetapi kerajaan negeri mengambil pendekatan berhemah dengan mendidik dan memberi sokongan secara positif.

Ahmad berkata, kerajaan negeri akan bekerjasama dengan persatuan belia dalam usaha mendidik samseng jalanan itu mengubah gaya hidup mereka. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kabinet Israel bincang rundingan damai

Posted:

Kabinet Israel bincang rundingan damai

Kabinet Israel bincang rundingan damai

Reuters
SEORANG budak lelaki mengibarkan bendera pasukan keselamatan Palestin
di bandar Ramallah sebelum ketibaan Mahmoud Abbas dari New York semalam.


BAITULMUQADDIS - Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman menyatakan bahawa kerajaannya perlu menerima satu cadangan daripada pengantara antarabangsa supaya rundingan damai Israel-Palestin diadakan semula.

Pengantara itu yang dikenali sebagai Kuartet Asia Barat menyatakan baru-baru ini bahawa kedua-dua pihak perlu kembali untuk berunding dalam tempoh sebulan.

Menurut pengantara tersebut, kedua-dua pihak perlu untuk mencapai satu penyelesaian menjelang tahun 2012.

Kenyataan itu dibuat selepas Palestin meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengiktiraf kemerdekaannya tanpa satu perjanjian keamanan.

lieberman menyatakan semalam bahawa Israel patut menerima cadangan pengantara antarabangsa tersebut kerana ia tidak mempunyai sebarang syarat.

Menurut pihak Palestin, rundingan akan hanya boleh diadakan jika ia turut melibatkan pembekuan penempatan haram Yahudi.

Kabinet Israel dijangka membuat keputusan berhubung dengan cadangan tersebut dalam tempoh beberapa hari lagi.

Sementara itu, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas diberikan sambutan sebagai wira oleh ribuan penduduk semasa dia tiba di Ramallah, Tebing Barat semalam.

Mahmoud mengemukakan surat permohonan di PBB, New York bagi menjadikan Palestin sebagai anggota badan dunia itu pada minggu lalu.

Dia turut mengulangi bahawa Palestin tidak akan berunding tanpa pemberhentian penempatan haram Yahudi.

"Tiada sebarang rundingan tanpa kesahihan antarabangsa dan pemberhentian sepenuhnya penempatan haram (Yahudi)," kata Mahmoud. - Agensi

Pengebom berani mati serang gereja di Solo, Indonesia

Posted:

Pengebom berani mati serang gereja di Solo, Indonesia

Pengebom berani mati serang gereja di Solo, Indonesia


Reuters
SATU mayat seorang pengebom berani mati terbaring di depan pintu gereja Injil Bethel di Solo, Jawa Tengah semalam.


SOLO - Seorang pengebom berani mati menyerang sebuah gereja semalam menyebabkan 27 orang cedera, sebahagiannya kritikal manakala para penganut keluar ke jalan raya dalam keadaan panik.

Ia merupakan kejadian terbaharu dalam satu siri serangan ke atas kumpulan-kumpulan minoriti di negara ini yang mempunyai jumlah penduduk Islam terbesar di dunia.

Bandar Solo yang didiami kira-kira 500,000 orang merupakan tempat kediaman seorang guru agama, Abu Bakar Bashir yang dipenjarakan Jun lalu kerana terlibat selama 15 tahun dalam sebuah kumpulan pengganas.

Seorang penganut Kristian, Kristanto berkata, dia dan isterinya bersedia untuk meninggalkan gereja Injil Bethel apabila bom tersebut menggegarkan bangunan berkenaan.

"Terdapat jeritan dan histeria. Suasana aman semalam telah menjadi situasi yang kelam-kabut," katanya.

Pengebom tersebut berada di dalam gereja bersama dengan penganut Kristian lain semasa dia bangun dan meletupkan bom ketika dalam perjalanan pulang.

Menteri Penyelaras Politik, Undang-Undang dan Hal Ehwal Awam, Djoko Suyanto berkata, Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono mengutuk keras perbuatan keganasan itu. - AFP

Pesawat bawa pelancong Everest terhempas

Posted:

Pesawat bawa pelancong Everest terhempas

Pesawat bawa pelancong Everest terhempas


BEBERAPA anggota polis melihat serpihan pesawat Buddha Air di Lalitpur, India semalam. - Reuters


KATHMANDU - Sebuah pesawat ringan yang membawa sejumlah pelancong bersiar-siar pada waktu pagi di sekitar Gunung Everest terhempas dan mengorbankan kesemua 19 orang yang menaikinya.

Pesawat Buddha Air Beechcraft yang terbang membawa 10 penumpang India, tiga pelancong asing, tiga penduduk tempatan dan tiga kru dari Nepal, terhempas dalam hujan lebat dan kabus tebal berhampiran Godavari, kira-kira 10 kilometer dari Kathmandu.

"Semua 19 orang sudah meninggal dunia. Pesawat tersebut dalam perjalanan balik dari kawasan pergunungan apabila ia merempuh Bukit Kotdada," kata Ketua Jabatan Penyelamat di Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuwan, Bimlesh Lal Karna.

Menurut jurucakap polis, Binod Singh, seorang penumpang berjaya diselamatkan namun dia meninggal di sebuah hospital.

Tambahnya, operasi menyelamat sukar dijalankan kerana hujan lebat.

Beberapa stesen televisyen tempatan melaporkan sejumlah saksi melihat kebakaran dari pesawat itu sebelum ia terhempas.

"Pesawat itu terbang amat rendah. Kami berasa terkejut. Ia terhempas ke sebuah bukit dan terdapat satu letupan kuat," kata seorang saksi kepada rangkaian berita Avenues Television.

"Kami mendaki selama satu setengah jam tanpa mengambil rehat untuk tiba di lokasi kejadian.

"Cebisan mayat manusia dapat dilihat," tambahnya.

Syarikat Buddha Air menawarkan bayaran sebanyak 8,240 rupee (RM528.56) untuk pakej Everest yang mengambil pelancong dari Kathmandu dan terbang di sekitar kawasan pergunungan dunia itu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Awie tolak, Khir terima

Posted:

Awie tolak, Khir terima

Awie tolak, Khir terima

VISI Mamat untuk Rentaz direalisasikan menerusi dua tenaga utama lakonannya, Awie dan Khir.


BUKAN mudah untuk membikin sesebuah filem supaya mesej yang ingin disampaikan benar-benar berkesan serta dapat difahami penonton yang mengunjungi pawagam untuk menontonnya.

Namun, bagi seorang penggarap filem yang namanya telah sinonim dengan filem bergenre komedi seperti Zombi Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah Balik Rumah, Mamat Khalid, kali ini dia ingin menayangkan sebuah filem yang mungkin menyimpang dari dua filem pecah panggung yang digarapnya sebelum ini.

Rentaz merupakan taruhan terkini Mamat Khalid di bawah terbitan Grand Brilliance Sdn. Bhd. Watak utamanya merupakan Awie yang memegang karakter Bob serta Khir Rahman sebagai Tyson.

Filem bergenre seram ini menampilkan kisah mengenai seorang lelaki bernama Bob yang sedang koma didatangi Tyson, iaitu jelmaan syaitan berwajah manusia yang cuba untuk menyesatkan Bob selaku orang Islam walaupun ketika dirinya sedang berada di ambang maut.

Awie enggan dipertikaikan

Bagi Awie dan Khir, selain bermain dengan emosi dalaman, mereka juga perlu bijak bermain dengan watak yang diberi supaya kelihatan pro dan kontranya apabila dilakon dan dipertontonkan kelak.

Akui Awie atau Ahmad Azhar Othman ini, pada mulanya dia diberi watak Tyson. Namun disebabkan pelantikannya sebagai duta Persekutuan Seruan Islam Perak (PSIP) baru-baru ini, Awie beranggapan adalah tidak manis jika watak jelmaan syaitan itu dilakonkannya.

"Sebenarnya dalam konteks cerita ini Tyson boleh dilihat sebagai penyedar kepada sesiapa yang menonton. Tapi, saya tidak mahu nanti ada pihak yang mempertikaikan watak tersebut berkait dengan status saya sebagai duta PSIP.

"Saya tidak takut orang mengganggu saya namun saya tidak mahu orang mengganggu PSIP kelak mengenai isu watak ini kerana walaupun ia suatu karakter yang terbaik, namun setelah difikirkan semula, akhirnya saya menolak dan mengambil watak Bob," jelas Awie yang mengakui dia sememangnya tertarik dengan jalan cerita Rentaz ini sendiri.

Bicara Awie lagi, ini merupakan kali pertama dia melakonkan watak lelaki yang sedang koma dan tambahnya, setiap babak dalam Rentaz akan membuatkan penonton berasa tegang dan seram.

Ini kerana ia adalah filem yang dirasakan berlainan dari apa yang pernah dilakonkannya serta digarap oleh pengarah lain.

Tambahnya, karakternya sebagai Bob juga perlu agak sedikit low profile dan begitu mencabar diiringi dengan syot-syot yang dibuat. Jelasnya, penumpuan terhadap syot, genre dan arah filem ini juga begitu mencabar dan perlu berhati-hati semasa melakonkannya.

"Dalam erti kata lain, selain menyedarkan serta memberi keinsafan, ini juga merupakan dakwah secara halus dan punya makna tersirat kepada penonton yang memahaminya.

"Dan jika kita bercakap sekali, seribu orang membaca dan jika ada seorang pun yang menerima, sudah besar rahmat yang diperoleh.

"Namun walaupun seperti berdakwah, di dalam filem ini, kita tidak berkhutbah kerana kita mahu umumkan perkara ini dan tidak mahu terlalu berbentuk keIslaman," bicara Awie rancak ketika ditemui di lokasi penggambaran di Perangin Mall, Pulau Pinang baru-baru ini.

Akui vokalis kumpulan Wings ini juga, Bob juga merupakan watak yang memberi tekanan kepadanya kerana setelah meneliti skrip yang diberi dia menjadi agak tegang.

Ini kerana, dalam masa yang sama, walaupun watak yang dipegangnya itu tidak berkhutbah, namun emosi dalamannnya dan pandangan matanya yang harus menyampaikan khutbah kepada penonton tanpa berbicara mengenai isu agama.

"Sejujurnya, bidang nyanyian lebih mudah dari bidang lakonan memandangkan lakonan memerlukan penghayatan skrip dan emosi yang mendalam supaya watak yang dibawa itu berjaya dilaksanakan," akhiri Awie.

Khir minta izin

Saat menerima tawaran menjadi jelmaan syaitan dalam filem Rentaz, bagi seorang pelakon yang bukan sahaja berpengalaman di pentas teater, namun juga berpengalaman sebagai pengarah yang pernah mengarah filem kontroversi, …Dalam Botol, Khir Rahman sudah mengetahui bagaimana dirinya akan membawa watak ini dari persepsi yang difahami dirinya.

"Dari awal-awal lagi, ketika saya ditawarkan watak ini, pengarah mengatakan ini merupakan watak syaitan dan ketika itu juga saya beritahu Mamat yang kebiasaannya untuk watak begini saya akan gunakan pendekatan yang berlainan.

"Untuk watak Tyson, saya akan gunakan kaedah pendekatan naturalisme dan logikal yang mana banyak bermain dengan emosi dalaman dan luaran," jelas pemilik nama sebenar Khairulizam Abdul Rahman ini.

Tambahnya: "Justeru, saya meminta izin pihak Mamat untuk saya lakonkan watak ini secara mekanikal dan teknikal dan lebih kepada kebebasan gaya lakonan saya sebagai jelmaan syaitan. Ini Kerana, jika saya mahu letakkan diri saya secara dalaman sebagai syaitan, ia memerlukan pendekatan yang berbeza kerana ia bercanggah dengan iman kita sebagai manusia."

Menurutnya lagi, mungkin ini yang dikatakan manisnya berkarya apabila seseorang pelakon cuba untuk memegang intipati watak masing-masing.

Kata Khir, sebenarnya, watak seperti Tyson yang membolehkan pembawanya bebas untuk mengekspresikan apa yang diimaginasikan kadangkala membolehkan pelakon lain cemburu akan kebebasan lakonannya.

Sementara itu, Khir memberitahu watak Bob lakonan Awie merupakan watak yang berada di dalam zon kekeliruan, di mana dalam fikirannya masih terdetik dan mencari kebenaran namun ia tidak sebebas Tyson.

Jelasnya lagi, ini memberi maksud dalam filem tersebuti, ia merupakan pandangan dan imaginasi watak Bob itu sendiri tentang bagaimana dia melihat syaitan sebenarnya.

Bagi Khir, watak yang dibawanya kelihatan agak jelas supaya penonton yang menontonnya akan faham apa yang ingin disampaikan sekalipun penonton itu adalah dari kalangan kanak-kanak.

Kemilau Konsert Suara Kami

Posted:

Kemilau Konsert Suara Kami

Kemilau Konsert Suara Kami

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


PERDANA MENTERI, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri bermesra dengan generasi muda di Konsert Suara Kami.


BARISAN artis antarabangsa, pukauan penonton melimpah ruah, pentas tersergam gah dan kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di luar jangkaan antara penangan hebat melengkapkan portfolio stesen penyiaran swasta, Astro menganjurkan satu acara yang penuh gemilang.

Pancaran gemerlapan cahaya sepanjang tentatif acara Suara Kami yang berlangsung seharian di lokasi penuh bersejarah, Stadium Merdeka, Kuala Lumpur, disimpulkan kemas menerusi konsert meganya pada sebelah malam membuka tanda aras baharu biarpun penganjuran pertama acara tersebut.

Umpama kata-kata Najib yang ditemani isteri, Datin Seri Rosmah Mansor mengejutkan 6,000 pengunjung yang membanjiri Stadium Merdeka, bara semangatnya turut mengesankan jiwa belia.

"Apa yang penting saya dapat bersama-sama dengan generasi baharu Malaysia dan saya ingin rasa semangat dan tenaga daripada generasi muda kita," bertebar ucapan ringkas bak kata-kata semangat yang diikuti gema sorakan keterujaan penonton.

Membuka panggung, Hujan tampil menghadiahkan buah tangan terbaharu menerusi lagu Rumah Kita. Penuh patriotik! Sesuai dengan objektif Suara Kami yang juga meraikan sambutan Hari Malaysia pada 16 September lalu.

Walaupun pekarangan utama stadium penuh nostalgik itu diiringi renyai hujan, sesekali tidak mematahkan getar hati belia negara untuk terus berdiri membuktikan sokongan padu.

Kemudian, gabungan tarian K-Pop dan Hip Hop oleh Battle Ruffneck dan Soul Krazy mengisi slot menerusi lagu Who Runs The World, Sexy Chick dan Inspector Gadjet.

Penyanyi dari India, Naresh Iyer dan Chenmayi seterusnya tampil bersama rangkaian lagu Tamil Yethi Yethi dan Kilimanjaro.

Kumpulan yang bakal melebarkan sayap ke Amerika Syarikat, Pop Shuvit tampil pula dengan lagu yang melonjakkan nama mereka, Mara Bahaya, penuh energetik dan momentum mereka selayaknya

diletakkan ke taraf antarabangsa.

Tambah menghangatkan bara di pentas, penampilan eksklusif bintang muda berbakat besar yang sedang menimba segedung ilmu dari Amerika Syarikat, Yuna bersama dendangan lagu Gadis Semasa.

Menghargai perjuangan artis-artis rock yang pernah melakar nama di persada antarabangsa antaranya Wings, Lefthanded dan Search, Azlan and the Typewritter muncul bersama buah tangan medley lagu

Pawana, Seruan dan Sejati yang diikuti jurus petikan gitar daripada gitaris malar segar Joe Wings,

Man Kidal, Kid Search dan Hillary Ang.

Hins Cheung, artis yang diterbangkan khas dari Hong Kong bersama lagu My Way dan Deadline melengkapkan variasi artis berkonsepkan 1Malaysia.

Kilauan artis Korea, Rania turut menghiburkan penonton dengan kelincahan beraksi menerusi lagu-lagu Dr Feelgood, Masquerade dan Stand Up For Love.

Klimaks pada persembahan yang berdurasi dua jam itu akhirnya disempurnakan oleh persembahan penuh memukau daripada rapper Amerika Syarikat, Nelly bersama sajian lagu yang melonjakkan nama mereka di pentas dunia, Dilemma, Party People, One & Only dan Just Dream.

Penutup tirai persembahan, Altimet, DJ Fuzz, Point Blanc, Ila Damia dan Rabbit Mac muncul mengalirkan momentum luar biasa melalui lagu Malaysian Boy.

Walau ada desas-desus yang menyangkal pembabitan beberapa artis luar negara sekali gus mengetepikan peluang artis tempatan beraksi, Astro selayaknya diberikan kredit atas usaha mempromosikan keunikan Malaysia sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan punyai diversiti dalam semua aspek budaya mahupun kehidupan.

Kim, Kris batalkan pernikahan?

Posted:

Kim, Kris batalkan pernikahan?

Kim, Kris batalkan pernikahan?

SETELAH hampir sebulan mendirikan rumah tangga dengan menganjurkan satu majlis yang cukup mewah, tiba-tiba kedengaran kisah kurang menarik yang membabitkan pasangan Kim Kardasian dan Kris Humphries.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved