Jumaat, 23 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tiga dekad bersama rumah api

Posted:

Tiga dekad bersama rumah api

Tiga dekad bersama rumah api

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID

KETIKA sibuk mengendalikan set penjana elektrik bersama lima pekerja lain di Rumah Api Permatang Sedepa, Sujak Sukimi, 57, dikejutkan dengan jeritan meminta tolong.

Suara-suara ketakutan itu datang dari arah rumah api lama yang terletak kira-kira 200 meter (m) dari situ. Teriakan yang bertalu-talu itu membuatkan Sujak dan petugas laut lain terpaku.

Perasaan ketakutan dan cemas semakin menguasai apabila mereka melihat air tangki yang terletak di puncak menara melimpah keluar. Benar, lokasi antara dua buah rumah api kelihatan dekat. Hakikatnya, untuk menyeberangi samudera Selat Melaka pada jarak yang pendek itu bukan mudah. Apatah lagi jika tiada kenderaan waima bot kecil sekali pun ketika itu.

"Kami hanya dapat perhati dari jauh dan minta mereka bertenang, kami juga tertanya-tanya apa sebenarnya yang sedang berlaku, nak kata laut bergelora tidak juga," kata Sujak mengimbau peristiwa lampau.

Persoalan kepada punca tragedi yang berlaku pada 26 Disember 2004 lalu akhirnya terjawab apabila mereka menonton siaran berita di kaca TV pada malam itu.

"Alangkah terkejutnya kami apabila mendapat tahu tsunami sedang melanda negara dan apa yang berlaku petang itu sebenarnya adalah impak kepada gegaran kuat dari perut bumi laut.

"Kami merasa getarannya, namun Alhamdulillah, kami dan orang-orang di rumah api selamat tapi terus terang kami katakan, kejadian itu membuatkan kami kecut perut," imbau Sujak sambil memandang tepat ke arah rumah api lama yang berusia 137 tahun itu tetapi masih gah di situ.

Rumah api lama itu yang terletak 23 batu nautika dari Pelabuhan Klang kini bakal menjadi salah satu khazanah berharga negara.

Momen itu kata anak kelahiran Labis, Johor itu sudah lama berlalu. Namun Sujak memberitahu, dia tidak berupaya melontar pengalaman itu jauh-jauh meskipun dia akan bersara sebagai penjaga rumah api pada 10 Disember ini.


KERJAYA Sujak sebagai penjaga rumah api bermula apabila dia terbaca iklan jawatan kosong di akhbar Utusan Malaysia berbelas-belas tahun lalu.


Barangkali seperti satu kebetulan, bekas penjaga enjin di Felda Lurah Bilut, Bentong itu adalah individu terakhir digelar penjaga rumah api setelah jawatan itu dipindakan. Kesemua yang bertugas di rumah api selepas ini akan dikenali sebagai Pembantu Laut.

Cara pengendalian

"Saya akan terpisah dengan laut selepas 35 tahun berkhidmat sebagai penjaga di dua buah rumah api berasingan," ujarnya yang pernah ditugaskan menjaga Rumah Api Pulau Angsa, Selangor sebelum berpindah ke Rumah Api Permatang Sedepa atau lebih dikenali sebagai Rumah Api One Fathom Bank (OFB) pada tahun 1987.

Penulis larut mendengar cerita-cerita serius dan lucu Sujak sepanjang dia menjawat jawatan yang sangat jarang diperkatakan orang. Namun, apakah yang mendorong lelaki itu mahu menjadi penjaga rumah api?

"Suatu hari saya terbaca iklan di akhbar Utusan Malaysia yang menawarkan jawatan penjaga rumah api, disebabkan saya ada kelulusan dalam mengendalikan set penjana, saya mohon dan berjaya," katanya ketika kami berada di puncak yang paling tinggi di Rumah Api OFB setinggi 43 meter yang siap pada tahun 1999.


PEMBANTU laut sentiasa melaporkan perkembangan di rumah api dari semasa ke semasa.


Pernah bertugas di rumah api lama sebelum rumah api baru siap, Sujak memberitahu, cara pengendaliannya mempunyai jurang yang sangat besar. Di rumah api lama, kesemua peralatan berfungsi secara manual.

"Pagi-pagi kita akan matikan set penjana selepas 12 jam, lepas itu kita akan periksa enjin, bateri dan minyak hitam. Hari-hari kita akan buat laporan bertulis atau menggunakan pita VHS," katanya.

Selari dengan kecanggihan teknologi, rumah api yang baharu berfungsi secara automatik.

Jika dulu, seramai enam anggota Jabatan Laut Malaysia bertugas dan menetap selama sebulan lamanya di rumah api. Namun sejak tahun 1999, masanya dipendekkan kepada 10 hari dan hanya dua petugas saja ditempatkan.

Kesan cuaca

Namun, penceritaan tentang praktis pada era dahulu membuatkan kami ketawa terbahak-bahak. "Sama ada awak percaya atau tidak, dulu setiap hari kami kena kira berapa biji kapal yang lalu siang dan malam. Biasanya, dalam sehari, purata 250 kapal akan melalui Selat Melaka," ujarnya.


RUMAH Api One Fathom Bank penting bagi ahli pelayaran, jurumudi termasuk nakhoda kapal yang melalui Selat Melaka belayar dan mendarat dengan selamat.


Di rumah api lama, kesan bahang akibat cuaca panas sangat ketara. Impak daripada itu, mereka semua terpaksa bekerja dan tidur dalam keadaan tidak berpakaian.

"Memang lucu kalau dikenangkan kisah waktu dulu, kita pun tiada bilik, suasana tempat tidur kami pun macam wad hospital, bila hujan kita terpaksa beralih-alih tempat.

"Ada lagi perkara lucu, semasa kami sedang memasak, tiba-tiba satu batu besar jatuh dan masuk dalam kuali dan sebab itu kami rasa rumah api baharu perlu dibina," ujarnya.

Sujak mengaku, sepanjang hampir tiga dekad, dia telah mengaut pelbagai pengalaman unik bertugas di tengah-tengah lautan yang tidak dihuni oleh manusia.

Katanya, beliau kerap didatangi oleh orang asing yang tidak diketahui latar belakangnya.

"Di rumah api ini biasanya orang datang minta bantuan air minuman. Sama ada dia baik atau jahat, lanun atau nelayan, itu menjadi tanggungjawab kita untuk bantu," ujar Sujak.

Tidakkah wujud perasaan gentar kalau-kalau mereka dirompak? Balas lelaki itu : "Hal itu tak pernah berlaku dan kita sebenarnya lagi suka orang datang sebab kita jarang jumpa orang, mereka pun kadang-kadang bagi kita makanan."


RUMAH api dilengkapi dengan pelbagai prasarana seperti bilik rehat untuk para tetamu.


Sujak galak bercerita. Katanya, untuk mengaktifkan suasana kadangkala mereka berkomunikasi dengan kapal-kapal dagang dari Indonesia atau dari negara lain. Lelaki yang masih tegap dan sihat tubuh badan juga pernah 'ditegur' oleh helikopter yang berlegar-legar di udara.

Kesempatan berada di puncak tertinggi, membolehkan penulis dan jurufoto, Amin Farij Hasan menikmati panorama laut yang terbentang luas. Namun, mata kami terfokus pada serpihan kapal tenggelam yang pasti ada cerita di sebaliknya.

"Dulu ada kapal yang bawa kira-kira 80 orang penumpang karam dan kemudian beberapa tahun lepas itu, sebuah kapal dari Sri Lanka yang bawa kayu-kayan hampir nak langgar rumah api kita.

"Tapi atas kebijaksanaan nakhodanya, mereka mengarah kapal dan melanggar kapal karam di situ, kiranya ada dua peristiwa di lokasi yang sama," katanya yang juga pernah menyelamatkan orang hanyut suatu ketika dulu.

Berada selama sebulan dan kemudian 10 hari dalam satu-satu masa di Rumah Api OFB memungkinkan pelbagai risiko perlu dihadapi. Barangkali yang mana satu penyeludup atau yang mana satu kapal haram mudah ditelahnya.

Sujak mengiyakan kenyataan itu. Bukan untuk membangga diri tetapi lelaki ini memberitahu, anak-anak kapal luar atau tempatan sangat menghormati petugas di rumah api.

Pelbagai infrastruktur


UNTUK sampai ke puncak tertinggi Rumah Api One Fanthom Bank (OFB), para pekerja perlu mendaki tangga berputar setinggi 43 meter.


"Selain penting sebagai panduan kepada kapal untuk elak kapal terkandas di kawasan air cetek atau batu karang, kita juga banyak berkorban, kita tinggalkan keluarga dan terpinggir dari dunia luar," ujarnya.

Bagaimanakah caranya mereka menguruskan makan minum? "Di tempat lama, kami ada tukang masak tapi sekarang semua masak sendiri. Jadi, kita akan bawa bekalan bahan mentah dari darat dan ikan pula, kita pancing saja di sini."

Rumah api di situ jauh lebih selesa. Pelbagai infrastruktur tersedia seperti tujuh buah bilik, surau, bilik mandi termasuk dapur dan ruang tamu.

Ketika menyusur balik ke Pelabuhan Klang menaiki Kapal Al-Debaran yang dipandu oleh Kapten Isman Sibon, Sujak ditanya tentang kejadian mistik yang sering diperkatakan di rumah api.

Daripada riak wajahnya dia seperti menyembunyikan sesuatu. Lelaki ini hanya berkata: "Yang dahsyat tak dalah, cuma dapat panggilan misteri berkali-kali. Namun yang penting kerja di sini, mulut jangan celupar."

Sujak dan samudera sememangnya sudah akrab. Sayangnya, anak-anaknya seperti menjauhkan diri dengan dunia lautan.

"Tak mengapalah, bagi saya, hanya angin laut saja dapat menenangkan jiwa dan relung hati saya," ujarnya.

Berdikari masak makanan sendiri

Posted:

Berdikari masak makanan sendiri

Berdikari masak makanan sendiri


RUMAH api juga boleh membantu menandakan kawasan berbahaya dan dalam memandu arah udara.


KATA pembantu laut di Rumah Api Permatang Sedepa, Nizam Bahari, 43, hari-hari yang dilalui mereka sememangnya sepi.

Tiada bunyi hingar-bingar kenderaan lalu lalang apatah lagi deretan kedai yang menjual makanan. Apa yang ada cuma alunan ombak yang kadangkala tenang dan ada kalanya sangat menggerunkan.

Cabaran berada di tengah-tengah laut kata Nizam hanyalah cuaca. Sekiranya cuaca tenang, ia satu perkara yang menyenangkan. Jika sebaliknya, mereka harus berwaspada.

Bertugas sebagai pembantu laut sejak tujuh tahun lalu, lelaki ini memberitahu, tiada insiden buruk yang pernah dilaluinya.

"Di laut, tiada sesiapa. Kita tengok kawan, kawan tengok kita," katanya.


PADA waktu senggang, aktiviti menangkap ikan akan dilakukan dan sekali gus menjadi menu tambahan para pekerja di rumah api.


Beritahu Nizam, meskipun lokasi tempatnya bekerja terletak di tengah-tengah Selat Melaka dan terpisah sejauh 23 batu nautika dari daratan, keadaan itu membuatkan mereka lebih berdikari.

"Disebabkan kita berada selama 10 hari di samudera sebelum bertukar syif, kita akan bawa bahan mentah untuk dimasak secukupnya seperti minyak masak, gas, garam, gula, telur, ayam dan lain-lain.

"Sebenarnya dalam kalangan pembantu laut, ada yang berkebolehan memasak tapi masakannya tidaklah sesedap mana, asal boleh makan dan kenyang je lah," selorohnya ketika ditemui baru-baru ini.

Rakan sejawatnya, Mohd. Ridzuan Abd. Razak, 27, yang dikatakan antara yang mempunyai kepakaran memasak memberitahu, sebagai tambahan kepada juadah, mereka akan melakukan aktiviti memancing.

Ikan-ikan yang diperoleh seperti ikan tuna atau bawal akan dipanggang atau dimasak gulai.

"Ringkas saja masakan kami, lauk bujang katakan. Biasanya kami lauk gulai, sayur goreng, ikan goreng atau telur goreng, semuanya ala kadar saja tapi ia sudah memadai," katanya.

Erat silaturrahim


RINGKAS. Bekerja di tengah-tengah laut menjadikan pembantu-pembantu laut ini menjamah masakan yang mereka masak sendiri.


Antara pembantu laut yang ditemubual, Samsuri Miran, 52, menunjukkan reaksi syahdu ketika ditanya pengalamannya menyambut hari raya di rumah api.

"Sebenarnya tak banyak beza, cuma di sini kita memang tak boleh ulang-alik.

"Namun kita rasa sayu sedikit sebab kita tak dapat jumpa dan bersalaman dengan isteri dan anak-anak pada pagi raya, namun demi tugas kita harungi juga," kata Samsuri yang sebelum ini bertugas di Rumah Api Bukit Jugra sebelum berpindah ke Rumah Api Permatang Sedepa atau One Fathom Bank (OFB).

Penjaga Rumah Api OFB, Sujak Sukimi, 57, yang sudah berpuluh-puluh tahun berkhidmat berkata, dia sudah lali berbuka puasa dan bersahur di rumah api.


SETIAP kali bertukar syif, pembantu-pembantu laut akan membawa bekalan bahan mentah seperti telur dan beras untuk jangka masa 10 hari.


"Menariknya, kami lebih berdikari dan semua kerja di dapur dilakukan secara bersama dengan rela hati," katanya.

Bagaimanakah pula dengan solat tarawih? Sujak memberitahu, ketika bekerja di rumah api lama, mereka akan bertarawih beramai-ramai kerana terdapat 10 pembantu laut pada satu-satu ketika.

Namun, sejak Rumah Api OFB berfungsi pada tahun 1999, dua petugas saja yang ditempatkan. Keadaan itu menyebabkan para pekerja menunaikan solat secara sendirian kerana mereka perlu bertugas secara bergilir-gilir.

"Jika ada masa yang sesuai saja, kami akan solat bersama.

"Namun, bulan Ramadan sememangnya lebih merapatkan silaturrahim antara kami walaupun di sini kami tidak menikmati kemeriahan seperti orang lain," katanya. - MAZLINA ABDUL MAJID

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Trak pikap terlaris di pasaran

Posted:

Trak pikap terlaris di pasaran

Trak pikap terlaris di pasaran

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

HILUX memang boleh diharap untuk meredah laluan-laluan seperti ini.


ADA sesuatu yang berbeza dengan Toyota. Magisnya bukan terletak pada enjinnya yang menjimatkan minyak, rekabentuk yang futuristik atau sebagainya, tetapi kemampuannya untuk menarik orang ramai untuk membelinya.

Tidak percaya? Tengok sahaja di atas jalan raya. Berapa banyak kenderaan Toyota berbanding jenama dari Jepun atau Korea yang lain. Sedangkan kalau benar-benar diteliti, kenderaan Toyota tetap mempunyai kelemahan tersendiri. Lebih pelik lagi, situasi itu bersifat global, tidak hanya berlaku di Malaysia.

Sebenarnya populariti Toyota banyak bergantung kepada kepercayaan pengguna bahawa jenama itu menawarkan produk yang tahan lama, kurang masalah, nilai jualan semula yang tinggi dan macam-macam lagi.

Jadi, tidak hairanlah jika setiap kali produk baharunya diperkenalkan, perhatian yang diberikan oleh khalayak kadang-kadang agak membingungkan.

Projek IMV

Minggu ini, UMW Toyota Sdn. Bhd. (UMW Toyota) sekali lagi mahu membuktikan kejaguhannya. Kali ini menerusi model trak pikap yang menerima proses naik taraf. Toyota menamakan trak pikap yang pertama kali dibinanya pada tahun 1968 itu sebagai Hilux.

Bernaung di bawah projek IMV Toyota, Hilux yang dipasarkan di Malaysia dipasang di kilang Toyota di Rayong, Thailand. IMV merujuk kepada Innovative International Multi-purpose Vehicle (Kenderaan Pelbagai Guna Inovatif Antarabangsa).


HILUX kini dilengkapi dengan sistem navigasi dan kamera undur (untuk varian 3.0G sahaja).


Projek itu diinisiatif untuk membina sistem pengilangan dan pembekalan yang optimum bagi model-model trak pikap (Hilux), SUV (Fortuner) dan MPV (Innova) demi memenuhi permintaan di lebih 140 buah negara di seluruh dunia. Janji Toyota, semua pelanggannya akan menikmati kualiti tertinggi Toyota, walau di mana pun kenderaan itu dihasilkan.

Sama ada di hutan hujan di Asia, padang pasir atau gurun di benua Afrika, Hilux diterima baik dalam setiap pasaran yang disertainya. Jika tidak, bagaimana sebanyak 2.7 juta unit Hilux sudah berjaya dijual di seluruh dunia sehingga tahun 2010?

Generasi ketujuh Hilux menjengah pasaran tempatan pada tahun 2005. Sejak itu, ia muncul sebagai peneraju pasaran dengan jumlah jualan mencecah 90,000 unit.

"Tahun lalu, rekod jualan Hilux melebihi 18,500 unit. Sehingga hujung bulan Ogos tahun ini pula, hampir 14,000 unit Hilux telah dijual iaitu peningkatan sebanyak 20 peratus berbanding tempoh sama pada tahun 2010.


RUANG kargo yang cukup luas untuk anda mengangkut barang-barang.


"Kami menyasarkan jualan di antara 1,800 hingga 2,000 unit sebulan memandangkan permintaan terhadap trak pikap di Malaysia masih kukuh," jelas Presiden UMW Toyota Sdn. Bhd., Ismet Suki sambil memberitahu, UMW Toyota kini sudah pun menerima lebih 3,300 tempahan.

Hilux bermula dengan varian 2.5 liter bersama pilihan transmisi manual dan automatik. Model itu kemudian menerima proses naik taraf tiga tahun kemudian. Selepas menerima maklum balas daripada pelanggan yang mahukan versi Hilux lebih berkuasa, UMW Toyota mengambil keputusan untuk memperkenalkan varian 3.0 liter pada tahun lalu.

Untuk makluman anda, Toyota merupakan jenama trak pikap yang paling lewat menawarkan varian tersebut. Sedangkan Ford, Isuzu, Mitsubishi, Mazda, Nissan dan Ssangyong sudah agak lama berbuat demikian.

Sesi pandu uji

Sehari sebelum pelancaran, saya berpeluang memandu uji kedua-dua varian terbaharu Hilux di Shah Alam, Selangor. Dibahagikan kepada dua sesi, ia dimulakan dengan sesi pandu uji bagi menguji kemampuan Hilux meredah laluan-laluan off-road sebenar.


PENAMPILAN lebih masklulin menerusi rekaan bampar, lampu utama dan bonet yang baharu.


Sama ada menaiki dan menuruni kawasan cerun yang curam, meredah lopak air setinggi tayar trak atau melalui laluan penuh selut, Hilux nampaknya tidak berdepan masalah untuk mengatasi semuanya.

Enjin 2.5 atau 3.0 liter itu memberi cukup kuasa bagi memastikan pemandu tidak terlekat di atas jalan yang beberapa jam sebelum sesi pandu uji disiram oleh hujan lebat.

Penolong Ketua Jurutera IMV, Toyota Motor Corporation, Osamu Tomioka mengakui bahawa Hilux telah diuji di semua bentuk cuaca dan muka bumi bagi memastikan ia mampu memenuhi ekspektasi setiap pemiliknya.

Jika dilihat kepada Hilux yang ditambah baik ini, jelas bahawa Toyota cuba untuk menjadikannya sebuah trak pikap yang sarat dengan ciri-ciri moden dan bernilai untuk wang anda.

Ditawarkan dalam lima varian kesemuanya, Hilux menerima perubahan dari segi penampilannya. Paling ketara pastinya bahagian dengan reka bentuk tiga dimensi yang meliputi bonet, gril dan bampar. Versi 2.5 dan 3.0 liter juga dapat dibezakan dengan skup udara yang kali ini nampak lebih lebar.

Penampilan lebih segar

Bahagian belakangnya pula dipasang dengan lampu baharu, bersama lampu brek jenis LED pada kedudukan lebih tinggi agar mudah dilihat oleh pengguna jalan raya yang lain.

Ruang kabin Hilux menerima perubahan besar. Papan pemukanya dipapar menerusi rekaan susun atur yang memisahkan konsol tengah kepada dua bahagian untuk menempatkan sistem audio dan butang kawalan pendingin udara.

Bagi varian 3.0G sahaja, pemandunya diberi paparan MID (Multi-Information Display). Ia memaparkan pelbagai informasi berguna termasuklah suhu luar kabin, penggunaan minyak secara purata, jarak dengan minyak sedia ada dan banyak lagi.

Hilux juga dipasang dengan stereng baharu. Ia dilengkapi dengan butang kawalan audio dan MID. Apa yang lebih penting, gabungan semua elemen baru di dalam kabin ini membuatkan pemandu seakan-akan berada dalam sebuah kereta sedan.

Menyedari ada pelanggan yang mahu membuatkan Hilux miliknya berbeza dengan yang lain, UMW Toyota turut menawarkan beberapa aksesori khas. Antaranya ialah sport bar, filem solar dan sistem DVD-Audio Video Navigation Toyota.

Butik IXS Motorcycle Fashion pertama di Malaysia

Posted:

Butik IXS Motorcycle Fashion pertama di Malaysia

Butik IXS Motorcycle Fashion pertama di Malaysia

Oleh SHAWKATH AZDE


ORANG ramai termasuk peserta konvoi tidak melepaskan peluang mendapatkan barangan pada hari pembukaan.


K&J Bikers Fashion Sdn. Bhd. (K&J Bikers) yang bertindak selaku pengedar tunggal pakaian dan aksesori motosikal jenama IXS Motorcycle Fashion di negara ini membuka butik pertamanya di Menara Kelana Park View, Kelana Jaya di Selangor baru-baru ini.

IXS Motorcycle Fashion merupakan produk dari Switzerland yang merangkumi keperluan golongan penunggang motosikal termasuk sukan bermotor ekstrem. Jenama itu kini diedarkan menerusi 50 buah cawangan di seluruh dunia.


PAKAIAN perlumbaan penuh untuk kegunaan di litar.


Pengarah K&J Bikers, Azhari Bahari memberitahu, butik seluas 153.29 meter persegi itu menawarkan rangkaian pakaian dan aksesori untuk penunggang motosikal lelaki dan wanita.

Antara produk yang ditawarkan ialah pelbagai jenis kasut, seluar, jaket, topi keledar, pakaian perlumbaan penuh, pelindung lutut dan belakang, sarung tangan, gogal serta beg.

"Objektif utama kami menjalankan perniagaan ini adalah untuk memperkenalkan jenama IXS Motorcycle Fashion di Malaysia. Selain menawarkan barangan berkualiti untuk keselamatan para penunggang," katanya ketika ditemui Kosmo!

Majlis perasmian butik tersebut disempurnakan oleh bekas Pengarah Eksekutif Kejuruteraan dan Pengeluaran Proton, Datuk Kisai Rahmat. Hadir sama ialah rakan kongsi Azhari yang juga Pengarah K&J Bikers, Khalid Mohd. Daud.

Majlis turut dimeriahkan dengan kehadiran kira-kira 200 pemilik motosikal berkuasa tinggi dari pelbagai kelab motosikal dalam negara.

Tiga cawangan lagi


ANTARA produk pelindung badan dan kaki yang ditawarkan.


Jelas Azhari lagi, perbincangan berhubung pembukaan premis tersebut berlangsung sejak awal tahun ini dan mendapat persetujuan pada bulan Mei lalu.

"Pelaburan awal bagi memulakan ini mencecah RM380,000. Kami berhasrat membuka tiga cawangan lagi iaitu di Pahang, Pulau Pinang dan Johor.

"Kami menjangkakan cawangan pertama di Kuantan dapat direalisasikan selewat-lewatnya Februari tahun depan," katanya yang mengesahkan bahawa perbincangan mengenai cawangan itu sedang giat dijalankan.

Mengulas lanjut mengenai tawaran produk, beliau memberitahu pihaknya bakal memperkenalkan pakaian dan aksesori IXS Motorcycle Fashion untuk sukan berbasikal ekstrem tidak lama lagi bagi mempelbagaikan portfolio perniagaannya.

K&J Bikers dibuka setiap hari bermula seawal 10 pagi sehingga 10 malam. Harga produk yang ditawarkan bermula dari serendah RM350 hingga RM6,000.

Maklumat lanjut mengenai K&J Bikers, anda boleh melayari laman web www.ixsmalaysia.com.my atau menghubungi talian 03-78802511.

Pengganti Volvo S80 2.5T

Posted:

Pengganti Volvo S80 2.5T

Pengganti Volvo S80 2.5TVOLVO Car Malaysia (Volvo Car) baru-baru ini memperkenalkan dua varian baharu iaitu Volvo S80 T5 Powershift dan T5 Exclusive Powershift yang menggantikan ketiadaan model S80 2.5T. Pengenalan dua varian ikonik Sweden itu bertujuan mengekalkan kedudukannya dalam tangga teratas dalam segmen tersendiri.

Menurut kenyataan Volvo Car, kedua-dua model tersebut menerima penambahbaikan pada aspek prestasinya.

Jentera S80 T5 Powershift dan T5 Exclusive Powershift berupaya menjana kuasa 240hp pada 5,500rpm dan tork sebanyak 320Nm pada 1,800 sehingga 5,000rpm. Berhubung penggunaan minyak, ia hanya memerlukan 8.3 liter untuk setiap 100 kilometer (km).

Kereta sedan empat silinder yang bersesaran 1,999cc itu dipadankan dengan kotak gear enam kelajuan Powershift bersama ciri Geartronic. Hasilnya, ia berupaya memecut dari 0 km hingga 100km dalam tempoh 7.7 saat sahaja. Kelajuan maksimum pula mencecah 230km sejam (km/j).

Presiden Volvo Car, Goran Larsson berkata, S80 merupakan sedan premium Volvo paling mewah dalam pasaran ketika ini. Pihaknya optimis S80 mampu memenuhi keperluan pelanggan yang mahukan sebuah jentera berkuasa tinggi, menjimatkan minyak dan berpenampilan mewah.

"Jika anda mahukan kenikmatan tanpa berlebih-lebih, prestasi yang sebenar dan keselamatan tanpa was-was, maka T5 ialah sedan yang tepat untuk anda," katanya.

Berhubung varian T5 Exclusive pula, ia dilengkapi dengan beberapa teknologi baharu Volvo. Antaranya Sistem Pengesan Pejalan Kaki (Pedestrian Detection) yang berupaya mengesan pejalan kaki di jalan raya.

Ia akan memberi amaran kepada pemandu dan akan membrek secara sendiri jika pemandu gagal membrek apabila menghampiri pejalan kaki. Ciri itu mampu memberhentikan kenderaan sekiranya kelajuan berada di bawah 35km/j.

Varian eksklusif itu juga sarat dengan pelbagai teknologi terkini Volvo yang lain seperti Amaran Perlanggaran dengan Brek Penuh Automatik (CWAB), Adaptive Cruise Control (ACC), Driver Alert Control (DAC) dan Lane Departure Warning (LDW).

Aspek luarannya turut diberi sentuhan. Ia meliputi emblem yang lebih besar pada gril serta kemasan krom di bahagian depan, belakang dan bahagian bawah pintu. Untuk ruang dalaman, ia membabitkan penggunaan material kulit dengan jahitan warna senada. Bahagian tengah panel pintu dihias dengan bingkai besi bagi menyerlahkan sifat ekslusifnya.

Model T5 memiliki butang-butang aluminium dan stereng empat jejari yang baharu. Stereng varian standard dibaluti kulit, manakala untuk T5 Exclusive, sterengnya dipasang dengan kemasan kayu.

Volvo S80 T5 ditawarkan pada harga RM268,000 seunit. Sementara T5 Exclusive boleh anda miliki pada harga RM295,000 sebuah (di atas jalan tanpa insurans).

Maklumat lanjut, sila layari laman web www.volvocars.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Punca kematian terungkai

Posted:

Punca kematian terungkai

Punca kematian terungkai

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

KERATAN Kosmo! semalam.


KOTA BHARU - "Kami reda dan terima dengan hati terbuka selepas doktor pakar mengesahkan punca kematian adik saya adalah akibat dihempap pokok dan bukannya dipukul orang."

Demikian jelas Wan Alzubir Wan Daud, 27, abang kepada Wan Mohd. Helmi (gambar), 24, yang mati selepas mengalami kecederaan parah di kepala akibat dihempap pokok ketika ribut dalam kejadian berhampiran hentian rehat dan rawat (R&R) Gua Musang pada Selasa lalu.

"Jenazah adik saya dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZ II) dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk dibedah siasat semalam (kelmarin) dan semuanya selesai kira-kira pukul 2 pagi tadi (semalam).

"Menurut doktor yang melakukan bedah siasat, adik saya mengalami kecederaan parah di kepala dan kesan kecederaan tersebut adalah akibat dihempap pokok bukannya dipukul oleh orang," katanya ketika dihubungi semalam.

Kosmo! semalam melaporkan bahawa keluarga Wan Mohd. Helmi telah membuat laporan polis selepas meragui punca kematiannya selepas seorang rakan kepada mangsa mendakwa dia mati akibat dipukul.

Pada hari kejadian Selasa lalu, Wan Mohd. Helmi yang mengalami kecederaan parah dihempap pokok telah dihantar ke Hospital Gua Musang sebelum dikejarkan ke HUSM, Kubang Kerian dekat sini dan meninggal dunia kira-kira pukul 5 pagi kelmarin.

Wan Alzubir memberitahu, jenazah adiknya itu telah dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Bintang, Setiu, Terengganu dan selamat dikebumikan kira-kira pukul 9 pagi semalam di tanah perkuburan Islam di kampung tersebut.

Menurutnya, dia dan ahli keluarga lain termasuk ibu kini lebih tenang selepas mengetahui punca sebenar kematian Wan Mohd. Helmi yang berpunca daripada ditimpa pokok dan bukannya dipukul.

"Ibu saya juga nampaknya sudah lega dan boleh menerima kenyataan serta lebih tenang selepas keputusan bedah siasat diperoleh.

"Kami hanya mahukan kebenaran dan sekarang segala-galanya sudah selesai," katanya.

Mengenai laporan polis yang dibuat, dia dan keluarga menyerahkannya kepada pihak polis sama ada untuk meneruskan siasatan atau sebaliknya tetapi pengesahan daripada doktor itu sudah memadai kepadanya dan keluarga.

Dua beradik suspek bom Golok

Posted:

Dua beradik suspek bom Golok

Dua beradik suspek bom Golok

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


LOKASI kejadian berdekatan Hotel Merlin yang menjadi sasaran bom pada 16 September lalu.


NARATHIWAT (Selatan Thailand) - Polis Thailand mengesahkan dua beradik bertanggungjawab memasang dan meletupkan bom di daerah Sungai Golok dalam kejadian pada 16 September lalu.

Ketua Polis Wilayah Narathiwat, Mejar Jeneral Chaitath Intanuchit (gambar) berkata, suspek tersebut ialah Suhaidi Rubaku, 26, dan abangnya, Roslan, 27.

Menurutnya, imej Suhaidi yang memiliki dua kerakyatan, Thailand dan Malaysia berjaya dirakam oleh sebuah kamera litar tertutup (CCTV) di Hotel Merlin yang turut terjejas akibat pengeboman itu.

"Selepas mendapatkan maklumat daripada 35 orang saksi dan rakaman CCTV, Suhaidi merupakan individu yang sangat dikehendaki polis manakala abangnya dipercayai turut bersubahat.

"Rakaman CCTV yang diperoleh jelas menunjukkan Suhaidi melintas di hadapan Hotel Merlin berulang kali dalam waktu yang singkat, sebelum meletakkan bom di sebelah hotel," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini kelmarin.

Chaitath menjelaskan pihaknya telah memaklumkan penglibatan Suhaidi kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) beberapa hari lalu kerana dia dipercayai berada di Malaysia ekoran memiliki MyKad tetapi menggunakan nama lain.


KEJADIAN letupan bom di Golok baru-baru ini menyebabkan pihak tentera Thailand memperketatkan kawalan di sempadan negara itu semalam.


Tambahnya, kedua-dua suspek berasal dari Mukim Peluru, Sungai Padi di sini merupakan rakan kepada tiga lelaki yang ditahan polis Kelantan pada 14 Disember 2009 di Pasir Mas kerana terlibat menghasilkan bahan letupan termasuk bom.

Jelas beliau, kedua-dua suspek yang merupakan pengedar dadah antarabangsa diisytiharkan sebagai penjenayah berbahaya memandangkan mereka turut terlibat dalam pengeboman lain di daerah Golok pada 21 Ogos dan 6 September 2009.

Dalam kejadian kira-kira pukul 7.30 petang 16 September lalu, empat rakyat Malaysia maut manakala 14 lagi cedera dalam tiga letupan bom di kawasan hiburan Jalan Charoen Khet di sempadan Thailand.

Chaitath berkata, pengeboman tersebut merupakan tindak balas Suhaidi dan abangnya selepas pihak berkuasa Thailand merampas pil kuda, wang tunai, senjata api dan emas milik mereka dua hari sebelum itu yang berjumlah kira-kira RM800,000.

Kerajaan bantu AIM bina akademi

Posted:

Kerajaan bantu AIM bina akademi

Kerajaan bantu AIM bina akademi

Oleh HISHAM IDRIS
hisham.idris@kosmo.com.my


NAJIB (kanan) melihat barang-barang pameran selepas merasmikan Menara AIM di Petaling Jaya semalam.


PETALING JAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kesediaan kerajaan untuk membantu Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) mencari tapak yang sesuai bagi membina akademi latihan badan bukan kerajaan itu.

Katanya, perkara itu bakal diusahakan bersama pihak AIM dan mana-mana kerajaan negeri yang bersedia menyediakan tapak.

"Kerajaan akan membantu dalam penubuhan akademi AIM di satu tempat yang sesuai yang boleh diusahakan pihak AIM bersama kerajaan negeri yang boleh menawarkan tapak," katanya ketika merasmikan Menara AIM berharga RM40 juta di Bandar Sri Damansara di sini semalam.

Hadir sama Pengerusi Lembaga AIM, Datuk Amihamzah Ahmad dan Pengarah Urusan AIM, Datuk Zabidah Ismail.

Ujarnya, menjadi harapan beliau dan kerajaan untuk melihat AIM terus dibantu secara berterusan supaya lebih maju dan kukuh pada masa depan.

Beliau turut memuji rekod bayaran balik AIM yang amat cemerlang dengan kadar 99.5 peratus pembayaran oleh para peminjam.

Jelas beliau, rekod bayaran itu jauh lebih baik daripada rekod bayaran Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Mesej dari Jepun

Posted:

Mesej dari Jepun

Mesej dari Jepun

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo,com.my

PENJAGA gol skuad Olimpik negara, Khairul Fahmi boleh dianggap wira pada aksi menentang Jepun kelmarin atas kecekapannya mengawal gawang daripada dibolosi mudah oleh lawan mereka.


SEMBANG-SEMBANG kedai kopi ketika ini pastinya rancak berbicara mengenai kekalahan skuad Olimpik negara kelmarin.

Terkulai di Stadium Tosu, Fukuoka apabila tewas 0-2 kepada Jepun pada aksi pembuka tirai Kumpulan C pusingan akhir Kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia pastinya mengundang begitu banyak pendapat negatif 'jurulatih tidak bertauliah' dari luar padang.

Padahal, hakikatnya skuad Olimpik negara menentang Jepun - pasukan yang beraksi di pentas Piala Dunia sejak 1994 serta memegang status selaku pemegang pingat emas Sukan Asia pada tahun lalu.

Lainlah jika skuad negara tewas kepada pasukan yang berada di kelas yang lebih kurang sama, itu barulah cerita berbeza.

Apa yang pasti, mesej yang cukup jelas diberikan oleh Samurai Biru terhadap anak-anak buah Ong Kim Swee bagi menilai apa jua kekurangan dalam skuad sebelum melaksanakan misi mempertahankan pingat emas Sukan SEA di Palembang, Indonesia November depan.

Turun selaku pasukan underdog, keupayaan skuad negara menyaingi kepantasan negara Matahari Terbit itu meskipun beraksi di depan lebih 22,504 penyokong fanatik tuan rumah juga tidak boleh dipandang sebelah mata.

Pujian juga harus diberikan kepada kapten, Mohd. Khairul Fahmi Che Mat yang begitu cemerlang di gawang negara bagi mengelak keaiban yang lebih besar daripada dimalukan Jepun.

Kerapuhan benteng pertahanan negara yang digalas oleh Mohd. Fadhli Shas, Mohamad Muslim Ahmad, Mahali Jasuli dan Mohd. Zubir Azmi juga harus segera ditangani Kim Swee jika tidak mahu pingat emas Sukan SEA terlepas daripada genggaman.

"Inilah bezanya antara pasukan yang bagus (Jepun) dan pasukan yang kurang bagus, mereka sentiasa mempunyai jawapan untuk mengatasi sebarang kekangan dan tentangan yang diberikan oleh pasukan negara.

"Bagi saya, semua pemain telah beraksi dengan baik terutamanya Khairul Fahmi yang berjaya mengawal gawang daripada dibolosi dengan jumlah jaringan yang lebih banyak, justeru kekalahan ini tidak begitu memilukan," kata Kim Swee di Jepun semalam.

Jepun menang hasil jaringan Keigo Higashi dan Yamazaki Ryohei pada minit ke-10 dan ke-76 - gol-gol yang dikira mudah apabila kedua-duanya langsung tidak dikawal di dalam kotak penalti negara.

Di sebalik asakan bertali arus pasukan Jepun yang diilhamkan oleh anak buah Takashi Sekizuka sepanjang 90 minit permainan kelmarin, skuad Harimau Malaya juga dilihat tidak begitu mudah mengaku kalah apabila tetap melakukan asakan, cuma ketumpulan penyudah menafikan peluang mereka menggegar gawang Jepun.

Safee tidak peduli

Posted:

Safee tidak peduli

Safee tidak peduli

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

KATA-KATA sumbang yang mempertikaikan pemergian penyerang Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali menjalani ujian pemilihan bersama kelab England, Cardiff City sememangnya menyakitkan.

Dikatakan hanya membuang masa gara-gara belum tentu dipilih kerana masalah permit kerja juga 'memadam' terus cerita sebenar di sebalik pemergian Safee yang sebe- narnya lebih teruja menjalani latihan bersama skuad kendalian Malky Mackay itu, sekali gus menimba pengalaman berguna sepanjang 'berguru' di sana.

Apa lagi yang tidak puas hati sebenarnya? Safee sendiri mengakui tidak peduli dengan laporan-laporan negatif media Britain yang mempersoalkan kredibilitinya kerana dilihat tidak mampu menyele- saikan masalah ketumpulan jentera penyudah Cardiff bagi jangka masa pendek.

Apa yang penting kata pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim ialah sejauh mana kematangan Safee mengendalikan tekanan sepanjang menjalani latihan di sana, dan soal terpilih atau tidak bukannya terletak di bahu Safee.

"Safee sendiri mengakui tidak peduli dengan apa jua desas-desus negatif termasuk isu permit kerja yang jelas tidak mengganggu konsentrasinya sebagai pemain yang matang di dalam dan di luar padang.

"Apa yang penting ketika ini adalah pengalaman yang berguna sepanjang mengikuti latihan, bukan senang hendak mendapat peluang berlatih bersama pemain-pemain yang hebat di England," katanya kepada Kosmo! semalam.

Kosmo! pada 19 September lalu melaporkan mengenai kesukaran yang dialami Safee bagi menyarung jersi Cardiff gara-gara masalah permit kerja.

Antaranya termasuklah ranking Malaysia yang ketika ini begitu jauh daripada syarat kelayakan kelompok 70 pasukan terbaik Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) selain perlu beraksi lebih 75 pera- tus dalam perlawanan berstatus A ketika mewakili pasukan kebangsaan.

Syarat permit kerja itu bagaimanapun difahamkan lebih longgar apabila Cardiff ketika ini hanya beraksi pada Liga Kejuaraan England, dan ia jelas tidak sesukar usaha sebuah lagi kelab yang beraksi di Liga Perdana England, Queen Park Rangers (QPR) yang dilaporkan turut berminat mendapatkan khidmat Safee.

Menteri Belia Dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek sebe- lum ini juga tidak menolak kemungkinan mengenai pengecualian permit kerja itu sekiranya pemain negara dilihat benar-benar berpotensi untuk beraksi di England.

Dalam pada itu, mengenai pendapat Mackay yang dikatakan enggan 'bersusah payah' mendapatkan Safee jika mempunyai pilihan lain seperti mana yang dipetik media tempatan Britain, Zakaria membe- ritahu, ia cuma pendapat peribadi jurulatih tersebut.

"Safee sendiri memberitahu betapa Mackay begitu tertarik dengan disiplin dan corak permainan beliau sepanjang mengikuti latihan.

"Situasinya sama seperti memohon peluang pekerjaan, walaupun majikan mahukan kita, namun pada masa yang sama majikan lazimnya tidak mahu ambil tahu kesusahan kita sama ada kita datang kerja naik LRT ataupun tidak.

"Yang penting ialah usaha Safee memikat Mackay, itu yang paling utama. Soal permit kerja itu soal kedua," katanya.

Dalam pada itu, pemilik Cardiff, Datuk Chan Tien Ghee semasa dihubungi juga memberi jaminan akan berusaha sedaya upaya membantu penyerang kelahiran Kajang, Selangor itu menyarung jersi The Bluebirds.

"Di pihak pengurusan, kami hanya menunggu 'lampu hijau' dari- pada Mackay, dan setakat ini ia memang satu perkembangan yang positif.

"Mackay memberitahu kami yang beliau begitu kagum dengan kesungguhan yang ditunjukkan Safee.

"Jika Mackay betul-betul berminat, kami akan berusaha sedaya upaya membantu Safee termasuk meminjamkannya untuk beraksi sekurang-kurangnya setahun di kelab lain di Eropah sebagai salah satu syarat permit kerja.

"Sehingga kini, kita tunggu dan lihat prestasi Safee sehingga sesi ujian pemilihan berakhir sebelum membuat sebarang keputusan," katanya.

Safee yang tiba di bumi England sejak seminggu lalu selepas mendapat pelepasan daripada kelabnya, Pelita Jaya kini kembali menjalani latihan ringan bersama rakan sepasukannya yang berjaya mara lebih jauh selepas menewaskan Lei- cester City 7-6 menerusi penentuan sepakan penalti pada pusingan ketiga Piala Liga kelmarin.

Teruskan perjuangan

Posted:

Teruskan perjuangan

Teruskan perjuangan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


DEVAN dijulang anak-anak didiknya ketika menghadiahkan
kemenangan kepada Selangor.


RAJUK sekeping hati milik bekas pengendali Selangor, K. Devan sememangnya tidak lagi boleh dipujuk-pujuk.

'Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul'. Hanya Devan sendiri tahu betapa sengsaranya hati mengucapkan selamat tinggal kepada Gergasi Merah di saat juara Piala Malaysia 32 kali itu masih terkapai-kapai meneruskan saingan dalam saingan Piala Malaysia kali ini sebaik mele- takkan jawatan Isnin lalu.

Walaupun masih memiliki baki kontrak sehingga 30 November, luka hati yang bagaikan dikoyak-koyak lantaran sikap segelintir penyokong Merah Kuning yang berterusan mendesak pengendali berusia 50 tahun itu meletakkan jawa- tan, akhirnya tidak lagi dapat ditahan-tahan.

Seandainya masih ada pemi- nat Merah Kuning yang mendakwa Devan sebenarnya tidak bertanggungjawab kerana 'angkat kaki' sebelum selesai menamatkan misi ketandusan trofi pasukan itu, ada baiknya mereka reda sahaja dengan pemergian Devan.

Kini, hanya doa dari jauh sahaja yang mampu dilakukan Devan agar Selangor yang kini hanya mampu memungut empat mata dalam aksi Kumpulan D berupaya melangkah ke suku akhir. Itu pun jika ada keajaiban besar yang berlaku ke atas dua pencabar terdekat, T-Team dan Kuala Lumpur yang kini selesa dengan sembilan dan lapan mata.

"Saya harap pemain-pemain Selangor tidak patah semangat (dengan ketiadaan beliau), dan peluang mereka masih ada dengan syarat menang dalam baki dua lagi perlawanan selepas ini (menentang PDRM dan Kuala Lumpur).

"Bukan mudah saya hendak mengambil keputusan meninggalkan Selangor, tetapi saya benar-benar terguris hati dengan tindakan segelintir penyokong yang seolah-olah tidak menghargai jasa saya bersama pasukan," katanya menerusi siaran langsung rancangan terbitan Astro Arena, Nadi Arena lewat malam kelmarin.

Rajuk pengendali yang berasal dari Negeri Sembilan itu yang seolah-olah jasa pengorbanannya tidak dihargai ternyata berasas apabila membantu Selangor menjulang lima piala semenjak mengambil alih 'baton' daripada Dollah Salleh sejak Oktober 2008.

Antara piala yang berjaya dimenangi Devan bersama Gergasi Merah termasuklah Piala FA 2009, Piala Sultan Ahmad Shah (2009-10) serta muncul juara Liga Super dua tahun berturut-turut sejak 2009.

Detik kejatuhan Devan bersama Selangor begitupun bermula apabila sekadar menamatkan saingan di tangga ketiga Liga Super musim ini, selain ditunjukkan jalan keluar oleh Kelantan pada aksi separuh akhir Piala FA.

Dengan pengunduran Devan, 'kerusi panas' di Selangor kini digalas oleh pembantu jurulatih, P. Maniam yang pastinya masih tercari-cari formula istimewa bagi membantu pasukannya menempah slot ke suku akhir.

Di sebalik 'tsunami' yang melanda Gergasi Merah ketika ini, ia pastinya bukan petanda ternoktahnya karier Devan selaku jurulatih.

Sudah pasti, Devan kini akan laku bak 'pisang goreng panas' bagi mana-mana pasukan yang kepingin menagih khidmatnya pada musim depan lantaran ke- cemerlangannya selaku 'Guus Hiddink Malaysia' bersama dua pasukannya sebelum bersama Selangor iaitu Kuala Muda Naza dan Negeri Sembilan Naza sebelum ini.

Selamat maju jaya Devan!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pengguna tidak berpuas hati dengan Facebook

Posted:

Pengguna tidak berpuas hati dengan Facebook

Pengguna tidak berpuas hati dengan Facebook

SAN FRANCISCO, Amerika Syarikat (AS) - Para pengguna Facebook kelmarin memberi reaksi tidak puas hati tentang beberapa pembaharuan yang dilaksanakan di laman rangkaian sosial tersebut.

Di Facebook, orang ramai meluahkan ketidakpuasan hati mereka dengan mewujudkan laman bertajuk 'Petisyen untuk menentang tapak web baru Facebook' manakala laman serupa, #NewFacebook turut diwujudkan di Twitter.

Sebahagian mereka mengadu bahawa perubahan terbaharu Facebook dibuat untuk meniru pesaingnya, Google+ dan perkhidmatan mesej perkongsian berita di Twitter.

"Ramai yang berasa tidak berpuas hati tetapi tiada seorang pun yang akan berpindah (menggunakan laman jaringan sosial lain)," katanya.

Para pengguna Facebook sebelum ini banyak membuat aduan tentang perubahan dalam laman sosial berkenaan tetapi mereka kemudian berusaha untuk menyesuaikan diri dan masih menjadi pengguna setia laman web itu.

Komen negatif itu disuarakan sehari selepas Facebook mula melaksanakan beberapa siri penambahbaikan dalam apa yang dinamakan oleh pengasasnya Mark Zuckerberg sebagai 'musim pelancaran' untuk ciri-ciri terbaru.

Ciri News Feed di Facebook yang memaparkan kemas kini daripada rakan-rakan kini memberi fokus kepada penghantaran penting dengan paparan imej yang lebih besar berbanding sebelumnya manakala kolum sembang Ticker pula ditambah untuk perbualan dalam masa sebenar.


GAMBAR fail menunjukkan Mark Zuckerberg di ibu pejabat Facebook di Palo Alto, California pada 5 Februari 2007.


Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Facebook banyak memberi tumpuan untuk mencipta kaedah-kaedah baharu supaya para pengguna dapat mengawal aspek penerimaan dan perkongsian maklumat dengan lebih baik.

Facebook pada minggu lalu membenarkan pengguna mengikuti perkembangan orang asing yang bukan rakan mereka melalui penambahan butang Subscribe seperti yang terdapat di Twitter.

Selain itu, Facebook juga membenarkan penggunanya membuat pilihan tentang jenis kemas kini daripada rakan-rakan yang dibenarkan dipaparkan di laman Facebook mereka.

Panel sembang Ticker di kolum kanan skrin Facebook pula membolehkan orang ramai bersembang melalui mesej teks jika terdapat paparan imej baharu atau penghantaran lain.

Facebook dijangkakan membuat lebih banyak pengumuman mengenai pembaharuan laman web itu pada persidangan tahunan pembina rangkaian laman sosial di sini hujung minggu ini.

Antara spekulasi yang tersebar termasuk pelancaran platform untuk perkhidmatan muzik dalam talian seperti Rdio dan Spotify selain paparan berita daripada agensi-agensi profesional.

Persidangan itu diadakan beberapa hari selepas enjin carian Internet Google melancarkan Google+ sebagai saingan terbaru Facebook. - AFP

Aset RM72.7b milik Gaddafi ditemui

Posted:

Aset RM72.7b milik Gaddafi ditemui

Aset RM72.7b milik Gaddafi ditemui


Beberapa orang beratur di sebuah bank di Tripoli, Libya pada 29 Ogos lalu.


TRIPOLI, Libya - Pemerintah sementara Libya, Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) menyatakan, pihaknya mendapat durian runtuh apabila menemui aset berjumlah AS$23 bilion (RM72.7 bilion) di bank pusat Libya yang tidak digunakan oleh bekas pemimpin negara berkenaan, Muammar Gaddafi, lapor akhbar Financial Times semalam.

Penemuan tersebut yang dilaporkan Financial Times dapat membantu usaha NTC dalam membangunkan semula negara berkenaan.

Seorang pegawai kewangan NTC, Wafik Shater memberitahu wartawan di Dubai, bank pusat itu menyimpan wang kertas dinar Libya berjumlah beberapa bilion.

Satu bilion dinar Libya bersamaan sekitar AS$820 juta (RM2.58 bilion).

"Wang berkenaan mencukupi untuk membolehkan NTC mentadbir negara ini selama enam bulan," kata Shater.

"Kami berada dalam kedudukan kewangan yang lebih baik daripada jangkaan kami sebelum ini," tambahnya.

NTC sebelum ini merayu masyarakat antarabangsa supaya memansuhkan sekatan ke atas Libya serta membebaskan aset berjumlah sekitar AS$170 bilion (RM536.1 bilion) yang disimpan di luar negara.

Gaddafi kini dalam buruan askar-askar NTC selepas rejimnya tumbang menjelang Hari Raya Aidilfitri yang lalu selepas bertempur sejak Februari lalu. - Agensi

Rakyat Palestin bantah ucapan, kecam Obama

Posted:

Rakyat Palestin bantah ucapan, kecam Obama

Rakyat Palestin bantah ucapan, kecam Obama

RAMALLAH, Wilayah Palestin - Penduduk Palestin yang berang dengan ucapan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama keluar untuk menunjuk perasaan di jalan-jalan raya di sini dan bandar Gaza semalam.

Mereka berhimpun untuk membantah ucapan Obama yang dibuat di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), New York kelmarin yang disifatkan sebagai memihak kepada Israel.

Lebih 1,000 penduduk Palestin yang membawa sepanduk mengecam Obama berhimpun di luar ibu pejabat Presiden Pihak Berkuasa Palestin, Mahmoud Abbas di sini sebelum berarak ke pusat bandar dengan melaungkan ungkapan: "Amerika tidak tahu malu kerana menyokong penjajahan (Israel)."

Di Bandar Gaza, sekitar 300 wanita berhimpun di luar ibu pejabat PBB dengan melaungkan slogan anti-Obama dengan mereka diawasi oleh pasukan keselamatan Hamas.

Ucapan Obama pada Perhimpunan Agung PBB di bandar raya New York, AS kelmarin menerima kecaman hebat daripada seluruh penduduk Palestin.

Dalam ucapannya, Presiden AS berkenaan mengulangi bantahan Washington terhadap usaha Palestin untuk menjadi sebuah negara merdeka sebagai anggota penuh PBB.

Obama turut bersimpati dengan perjuangan Israel di rantau Asia Barat tanpa menyentuh sedikit pun tentang penjajahan Israel ke atas Palestin atau pembinaan penempatan-penempatan haram Yahudi oleh rejim Zionis. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Tetap sihat selepas derma darah beratus kali

Posted:

Tetap sihat selepas derma darah beratus kali

Tetap sihat selepas derma darah beratus kali

Oleh NURUL IZZA ROSLY

SUDAH lumrah, jika ada perajurit terkorban ketika menjalankan tugas atau tewas di perbatasan diangkat sebagai wira negara. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa di negara ini masih ramai wira yang tidak mahu diangkat sedemikian.

Wira ini bukan terkorban dek pertumpahan darah tetapi berkorban menderma darah secara sukarela untuk menyelamatkan nyawa individu lain yang tidak mereka kenali tanpa mengira darjat, bangsa dan agama.

Wira sebegini banyak berjasa menyelamatkan nyawa individu lain dengan hanya menderma darah kerana bagi mereka, setitis darah mampu menyelamatkan nyawa.

Namun, tidak kurang juga yang tidak mahu mengikut jejak wira-wira ini dengan pelbagai alasan yang adakalanya tidak boleh diterima oleh norma akal.

Walaupun banyak cerita kurang enak mengenai menderma darah hinggap ke cuping telinganya, Chee Cheng Son, 40, tidak pernah ambil peduli.

"Saya sendiri sudah sudah 62 kali menderma. Syukur kerana setakat ini badan saya tidak menunjukkan simptom lesu mahupun pertambahan berat badan.

"Malah, saya rasa lebih sihat dan cergas kerana badan saya akan mengeluarkan darah yang baharu bagi menggantikan darah yang saya telah dermakan," katanya yang bekerja di sebuah kilang di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Berpegang kepada prinsip, More you donate, the healthier you are, Cheng Son mula terpanggil menderma darah ketika ramai orang memerlukan darah angkara denggi beberapa tahun lalu.

Cheng Son juga pernah dikatakan gila oleh rakan-rakan kerana menderma darah menggunakan kaedah aferesis dua minggu sekali. Namun, kata-kata tersebut dibiarkan bagai angin lalu kerana dirinya gembira setiap kali menjejakkan kaki di Pusat Darah Negara.

"Ini salah satu cara saya berkhidmat untuk negara. Banyak nyawa boleh dibantu dengan pertolongan tidak seberapa daripada saya ini," katanya sambil menyeru semua warga Malaysia untuk menderma darah.

Ikut jejak ibu

V. Arvindren, 27, menetap di Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur boleh dikatakan masih 'hijau' dalam pendermaan darah kerana anak muda tersebut baru kali kelima menderma darah.

"Saya datang ke sini tiga bulan sekali jika keadaan kesihatan saya mengizinkan untuk berbuat demikian. Dulu, saya selalu melihat ibu menderma darah. Namun, sejak menghidap kencing manis, ibu tidak lagi layak untuk menderma darah. Kini, saya pula terpanggil untuk meneruskan perjuangannya itu," katanya yang mula menderma darah pada tahun 2005.

Tidak mudah percaya dengan cerita-cerita mitos mengenai keburukan menderma darah kerana ia tidak benar sama sekali malah, dia berazam mahu menderma dengan lebih kerap.

"Jangan percaya apa yang anda dengar daripada mulut ke mulut. Rasai sendiri pengalaman menderma darah dan nilailah sendiri. Saya sendiri akan menderma darah sehingga keadaan diri saya mengizinkan, mana tahu suatu hari nanti ahli keluarga saya sendiri memerlukan darah," ujarnya.

Tidak dinafikan bahawa ada segelintir masyarakat yang berminat untuk menderma darah namun, hasrat tersebut terbantut gara-gara ada cerita kurang enak mengenainya.

Penulis sendiri pernah bertemu empat mata bersama seorang pesara tentera laut, Donald Charles Pereira, 60, yang telah menderma darah sebanyak 420 kali sejak tahun 1968, di Karnival Hari Penderma Darah Sedunia 2011 pada Jun lalu.

Menurutnya, dia pertama kali menderma darah di Hospital Assunta, Petaling Jaya kerana salah seorang rakannya terlibat dengan kemalangan. Dia masih tidak jemu menderma darah kerana ia menyihatkan tubuhnya.

"Kebanyakan orang kata menderma darah boleh menyebabkan gemuk tetapi, ia sekadar alasan semata-mata kerana tidak mahu menderma darah," katanya yang aktif bermain badminton dan berjoging.

Seorang lagi penderma darah, Chin Jeck Leng, 50, yang sudah menderma darah sebanyak 344 kali ketika itu memberitahu membantu orang dengan memberikan wang sangat mudah berbanding menderma darah.

Jeck Leng bertekad menderma darah sebaik mencecah 18 tahun iaitu usia layak menderma selepas ibunya menghadapi kesukaran mendapatkan darah untuk menjalani pembedahan pada usianya 12 tahun.


ARVINDREN sudah lima kali menderma darah kerana mengikut jejak ibunya.


"Sebahagian daripada penderma mungkin berasa sedikit letih selepas menderma, namun keadaan tersebut adalah sesuatu yang dijangkakan dan bersifat sementara kerana sistem badan penderma akan mengambil sedikit masa untuk pemulihan bagi menggantikan jumlah darah yang telah didermakan," kata Pengarah Pusat Darah Negara (PDN), Dr. Roshida Hassan.

Ujarnya, pengambilan lebih banyak air dan rehat yang secukupnya dapat mengatasi masalah tersebut, selain mengambil pil zat besi dan asid folik yang dibekalkan oleh Pusat Darah Negara dan tabung darah hospital-hospital untuk proses penggantian semula sel darah merah.

"Mereka ini silent hero yang banyak membantu menyelamatkan nyawa tanpa kita sedari. Kita perlukan ramai hero seperti ini. Respons terhadap pendermaan darah sangat menggalakkan kerana sudah ramai yang tampil kehadapan untuk berbuat demikian," katanya.

Situasi tersebut dapat dilihat melalui jumlah kutipan darah yang semakin meningkat dari tahun ke tahun. Sebagai contoh, pada tahun 2001 jumlah kutipan darah di seluruh negara adalah sebanyak 384,711 berbanding 590,517 pada tahun 2010.

Jenis pendermaan darah

Menurutnya, tidak semua orang layak untuk menderma darah kerana terdapat beberapa kriteria perlu dipenuhi sebelum seseorang itu menderma darah.

Antara kriteria yang ditetapkan ialah seseorang itu perlu berumur di antara 18 tahun hingga 60 tahun, mempunyai berat badan minimum 45 kilogram, tidak mempunyai masalah kesihatan, tidur sekurang-kurangnya lima jam sebelum hari pendermaan, kadar zat besi darah antara 12.5 g/dL - 18.0 g/dL dan tidak termasuk dalam golongan berisiko tinggi untuk dijangkiti HIV, hepatitis dan sifilis.

Kriteria tersebut ditetapkan bagi memastikan penderma tidak memudaratkan dirinya sendiri apabila menderma dan darah yang diberikan untuk kegunaan pesakit adalah selamat dan berkualiti.

"Secara amnya ada dua jenis pendermaan darah iaitu darah utuh (whole blood) dan aferesis. Kedua-dua jenis pendermaan darah ini adalah sama dari segi kelayakan yang diperlukan tetapi proses pengambilan darah tersebut agak berbeza.

"Pendermaan darah utuh ialah pendermaan darah secara keseluruhannya. Darah ini akan diproses kepada komponen-komponen tertentu selepas pendermaan," katanya.

Jelasnya lagi, pendermaan aferesis pula adalah pendermaan komponen-komponen darah yang spesifik sahaja sama ada plasma, platelet (sel pembeku darah) atau kedua-duanya sekali. Ia hanya boleh dijalankan di pusat pendermaan darah sahaja kerana pendermaan ini memerlukan mesin khas.

Pengumpulan darah daripada penderma sehinggalah diberikan kepada pesakit adalah satu rangkaian proses yang begitu penting dan mesti menepati pelbagai prosedur kualiti yang ketat kerana darah adalah bahan biologikal yang mudah rosak.

Selepas darah diambil daripada penderma, penyimpanan dan pengangkutan darah mestilah dikekalkan pada suhu 20-24°C sehinggalah darah tersebut sampai ke makmal pemprosesan.

"Suhu dan cara penyimpanan pecahan produk darah adalah berbeza, sebagai contoh plasma disimpan pada suhu -30°C, sel pembeku darah 20-24°C dan sebagainya.

"Jangka hayat produk darah adalah berbeza. Sel darah merah dapat bertahan sehingga 42 hari, sel pembekuan darah hanya lima hari sahaja dan plasma pula mampu bertahan selama dua tahun pada suhu -30°C," jelasnya.

Menyentuh mengenai stok bekalan darah, Roshida memberitahu bekalan stok darah kini mencukupi hasil daripada kerjasama erat para penderma darah dan penganjur kempen derma darah yang begitu komited membantu.

"Bekalan darah biasanya akan susut sedikit apabila tiba musim perayaan, namun tidaklah sehingga tahap kritikal kerana penderma-penderma pulang bercuti" katanya sambil menyeru semua rakyat Malaysia di seluruh negara tampil menderma darah tidak kira di mana mereka berada kerana sumbangan mereka mampu menyelamatkan nyawa.

Medan uji bakat mengandam

Posted:

Medan uji bakat mengandam

Medan uji bakat mengandam

Oleh ALIF ABU BAKAR


ROSMAN bangga menjadi lelaki yang memiliki bakat andaman.


SUATU ketika dahulu, kerjaya mengandam cukup sinonim dengan kaum Hawa. Namun, label mak andam itu tidak lagi sesuai diguna pakai apabila bidang itu didominasi oleh lelaki.

Hari ini, kerjaya mengandam semakin mendapat tempat di hati masyarakat. Bukan sahaja kerana bayarannya yang lumayan, malah ia turut membuka peluang bekerjasama dengan individu-individu ternama.

Sehubungan itu, Butik One Touch Wedding Beauty, Banting menganjurkan pertandingan andaman di Gold Coast Morib Resort baru-baru ini. Dengan tema Ratu Sehari, pertandingan tersebut mengetengahkan bakat-bakat andaman yang diperoleh jurusolek-jurusolek tempatan di sekitar Banting dan Klang.

Profil sendiri

Menyedari peluang buat jurusolek tempatan agak terpencil, inisiatif butik tersebut diharapkan dapat membantu mereka menerima tempahan andaman yang lebih banyak pada masa akan datang.

Pemilik serta pengasas butik tersebut, Shahrizah Azrin Shahrin, 32, memberitahu, jurusolek-jurusolek yang mendapat tempat dalam pertandingan tersebut secara automatik akan memiliki profil sendiri dalam katalog butik tersebut.

"Selaku butik yang fokus kepada majlis perkahwinan, pakej yang kami sediakan merangkumi semua aspek. Begitu juga dengan khidmat tukang andam, menerusi pertandingan ini kita dapat membantu mereka mendapatkan pelanggan dengan lebih mudah.


SHUHADA mendapat inspirasi sehari sebelum pertandingan.


"Apabila ada pelanggan yang berminat dengan hasil kerja mereka, kita akan memanggil mereka untuk memenuhi permintaan pelanggan," jelasnya yang telah berkecimpung lebih lima tahun dalam dunia andaman.

Pada pertandingan hari itu, seramai sembilan peserta dari Banting dan Klang, Selangor mengambil bahagian. Setiap daripada mereka perlu menyiapkan solekan dalam masa satu jam setengah.

Penilaian yang dibuat oleh empat juri terdiri daripada jurusolek-jurusolek profesional yang memberi pemarkahan berdasarkan enam kriteria.

Pemarkahan diberi mengikut teknik solekan, kreativiti, kekemasan, peragaan, baju dan masa yang digunakan menyiapkan tugasan.

Peserta dari Klang, Norshuhada Abd. Hamid, 30, muncul juara pada malam itu apabila seri solekan pengantin yang diaplikasikan pada wajah modelnya menggamit hati juri dan penonton yang hadir pada malam itu.

Pengalaman enam tahun sebagai jurusolek bebas membuatkan Shuhada tampil rileks dan santai sepanjang pertandingan itu berlangsung.

"Saya mendapat inspirasi sehari sebelum pertandingan kerana saya mengetahui tentang pertandingan ini agak lewat. Tetapi berkat usaha dan minat yang mendalam terhadap bidang andaman, saya cuba hasilkan yang terbaik dan Alhamdulillah ia membuahkan hasil," ujarnya yang kini telah setahun menjadi pengusaha butik pengantin.

Selain solekan kemas, perhiasan tradisional yang digunakan Shuhada juga dikatakan menjadi tarikan juri buat dirinya memenangi pertandingan malam itu.

Harapan ibu tunggal itu agar kemenangan yang diperoleh itu dapat membuka ruang lebih luas bagi dirinya mengembangkan sayapnya ke ibu kota pula.

Serlahkan bakat


BIDANG andaman kini mampu memberi pendapatan lumayan.


Sementara itu, satu-satunya peserta lelaki pada malam itu, Rosman Abd. Rahman, 46, menyifatkan pertandingan tersebut sebagai satu medan buat dirinya menyerlahkan bakat andamannya kepada masyarakat khususnya penduduk Banting.

"Sebelum terjun ke dalam bidang andaman, saya telah membuka salun di Petaling Jaya dan masih beroperasi masuk tahun kelapan.

"Kemudian saya mula berjinak-jinak dengan dunia andaman lima tahun yang lalu dan dalam tempoh itu saya telah banyak menyolek artis-artis ternama tanah air," jelasnya yang kini menetap di Kampung Permatang Pasir, Banting.

Pada awalnya ramai yang menjangka Rosman akan memenangi pertandingan tersebut berikutan pakaian dan aksesori yang digunakan agak menyerlah berbanding peserta lain.

Walaupun hanya memenangi tempat ketiga, bapa kepada seorang anak itu tetap berpuas hati dan menjadikan pertandingan tersebut sebagai pengalaman berharga.

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan khidmat tukang andam serta perkhidmatan lain yang disediakan butik One Touch Wedding Beauty bolehlah menghubungi talian 012-258 3776.

Nyah pneumokokal daripada anak

Posted:

Nyah pneumokokal daripada anak

Nyah pneumokokal daripada anak


BAKTERIA streptococcus pneumoniae di bawah pembesaran mikroskop.


PENYAKIT pneumokokal adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria streptococcus pneumoniae yang juga dikenali sebagai pneumokokus. Ia boleh menyerang pelbagai bahagian tubuh, termasuk otak, paru-paru dan telinga dan menyebabkan penyakit yang serius dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak.

Penyakit yang mudah berjangkit itu merebak melalui titisan yang dilepaskan ke udara melalui bersin, batuk atau hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti. Ia lebih lazim terjadi dalam kalangan kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah di Malaysia.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), sebanyak satu juta kanak-kanak mati setiap tahun akibat penyakit pneumokokal di seluruh dunia. Kajian-kajian tentang penyakit pneumokokal di Malaysia menunjukkan bahawa pneumonia merupakan kejadian klinikal yang paling biasa kadar morbiditi namun penyebab kematian paling tinggi bagi bayi dan kanak-kanak kecil.

Siapakah yang berisiko tinggi?

Secara umumnya, sesiapa sahaja boleh dijangkiti penyakit ini. Antara kumpulan-kumpulan ini termasuk:

*Kanak-kanak yang berusia di antara 2 hingga 24 bulan terutama mereka yang mengalami masalah perubatan yang kronik seperti menghidap penyakit peparu (kecuali asma), jantung, buah pinggang atau hati.

*Orang dewasa yang berusia 65 tahun dan ke atas.

*Mereka yang menghidap kanser atau jangkitan HIV yang melemahkan sistem imun.

*Mereka yang mengalami kegagalan fungsi limfa, contohnya selepas pembuangan limfa dalam talasemia atau berikutan trauma.

Bahaya pneumokokus

Pneumokokus boleh mengakibatkan pelbagai jangkitan. Secara amnya, terdapat dua jenis penyakit pneumokokal iaitu penyakit invasif dan tidak invasif.

Penyakit invasif adalah lebih serius dan menyebabkan penyakit dalam organ utama atau dalam darah termasuklah:

Pneumonia pneumokokal

*Penyakit invasif pneumokokal yang paling lazim boleh bermula dengan demam dan diikuti rasa sejuk, batuk, sesak nafas, pernafasan laju, sakit dada dan kelesuan.

Bacteraemia (Jangkitan kuman dalam darah)

*Satu komplikasi serius yang berlaku apabila bakteria merebak dan menjangkiti darah.

*Jika tidak dirawat, ia boleh menjejaskan fungsi organ-organ utama yang menyebabkan kegagalan buah pinggang dan jantung selain menyebabkan kejutan septik. Kejutan septik mengakibatkan kehilangan fungsi atau kegagalan pelbagai organ dan boleh mengancam nyawa.


USAH memandang ringan akan penyakit ini kerana ia penyebab kematian tertinggi dalam kalangan kanak-kanak.


Meningitis (Radang lapisan

meninges otak dan saraf tunjang)

*Satu keadaan yang sangat serius apabila meninges disebut sebagai men-in'-jeez mengalami keradangan.

*Kanak-kanak yang dijangkiti menunjukkan gejala seperti sakit kepala yang teruk, muntah, demam tinggi, leher yang tegang, menjadi sensitif terhadap cahaya, kekeliruan dan rasa mengantuk.

*Jika tidak dirawati, komplikasi lain seperti sawan, rasa mengantuk yang bertambah dan koma.

*Meningitis mencatatkan salah satu daripada kadar kematian yang paling tinggi, dengan kebanyakan kes melibatkan kanak-kanak berusia setahun kebawah.

Kedua-dua bacteraemia dan meningitis merupakan penyakit yang boleh membawa maut dalam masa beberapa jam. Bayi dan kanak-kanak kecil menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti penyakit ini kerana mereka mempunyai tahap antibodi yang rendah.

Sebaliknya, penyakit tidak invasif berlaku di luar organ-organ utama dan darah. Ini termasuk:

Otitis media (Jangkitan bahagian telinga tengah)

*Jangkitan ini biasanya berlaku bersama dengan jangkitan bahagian atas saluran pernafasan, seperti selesema.

*Kanak-kanak boleh mengalami sakit telinga, kesukaran tidur, kesukaran mendengar atau bertindak balas terhadap bunyi, hilang keseimbangan, sakit kepala, demam dan cecair atau nanah mengalir keluar dari telinga.

*Otitis media yang kerap akan mengakibatkan komplikasi yang serius seperti masalah pendengaran, perkembangan pertuturan yang lambat dan penyebaran jangkitan ke tisu-tisu yang berhampiran seperti otak.

Sinusitis (Jangkitan sinus)

*Pneumokokus boleh menyebabkan keradangan sinus dan rongga hidung. Seseorang itu boleh mengalami sakit kepala, tekanan di bahagian muka, tekanan, kesakitan, demam, hingus yang berwarna kuning dan kehijauan, hidung tersumbat, sakit kerongkong atau batuk.

Pencegahan

Pengamalan tabiat kebersihan yang baik di rumah dan di pusat jagaan kanak-kanak boleh membantu membendung penyebaran penyakit ini. Melatih anak anda untuk membersih tangannya dengan teliti apabila tangan kotor adalah amalan yang baik selain menghindari perkongsian cawan, sudu dan garpu. Pusat jagaan kanak-kanak juga perlu memastikan kanak-kanak yang kurang sihat tidak menghadiri pusat jagaan kerana kanak-kanak adalah lebih cenderung untuk dijangkiti akibat pendedahan yang meningkat kepada bakteria.

Walaupun penyakit pneumokokal boleh dirawati dengan antibiotik, ia berkemungkinan sudah terlambat dan kebanyakan kes penyakit pneumokokal invasif yang membawa maut boleh sebenarnya dicegah dengan vaksinasi.

Vaksinasi amat disyorkan untuk mencegah penyakit pneumokokal invasif dalam kalangan kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak berusia dua tahun ke bawah.

Terdapat dua jenis vaksin terhadap penyakit pneumokokal iaitu vaksin polisakarida dan vaksin konjugasi. Vaksinasi adalah cara utama dalam pencegahan banyak penyakit, dan seterusnya mengelakkan penyakit, ketidakupayaan dan kematian yang tidak perlu.

Ibu bapa mungkin berasa risau tentang kesan sampingan yang mungkin timbul akibat daripada vaksinasi, yang biasanya sedikit dan minor pada dasarnya. Vaksinasi masih merupakan pengawal terbaik terhadap penyakit yang berpotensi untuk membunuh atau menyebabkan kecacatan berjuta-juta kanak-kanak dan orang dewasa untuk seumur hidupnya.

Anda mempunyai pilihan untuk mengelakkan kematian dan komplikasi yang serius; tingkatkan kuasa terhadap pneumokokus hari ini!

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved