Jumaat, 1 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Demi masa depan artis

Posted:

Demi masa depan artis

Demi masa depan artis

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN, FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA dan NOR ASHREEN ISMAILRAMAI golongan artis tanah air masih tidak sedar bahawa mereka layak mendapat royalti daripada hasil karya atau nyanyian mereka jika ia digunakan oleh pihak lain tanpa pengetahuan mereka. Perkara itu juga sebenarnya termasuk dalam isu harta intelek.

Bukan itu sahaja, hak cipta milik golongan seni juga sebenarnya perlu dijaga supaya kepentingan urusan bisnes lagu dan album di alam maya yang amat meluas tanpa batas sempadan dapat dikawal rapi.

Sekiranya golongan artis masih juga tidak tahu dan tidak ambil kisah atau enggan turut serta menyokong hak-hak intelek mereka, maka segala masalah yang berkaitan isu royalti dan hak cipta dalam industri muzik mahupun lakonan tanah air sampai bila pun tidak akan ada kesudahannya.

Bercerita mengenai harta intelek, ia terdiri daripada empat cabang utama iaitu hak cipta, cap dagang, reka bentuk industri dan paten.

Kesemua empat perkara itu mempunyai pengkhususan tersendiri yang menjurus kepada pemilikan hak eksklusif terhadap harta intelek yang dihasilkan di bawah zon masing-masing.

Pihak yang diberi tanggungjawab mengurus sistem harta intelek di Malaysia ialah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO). Ia telah diperbadankan pada 3 Mac 2003 bermatlamat mewujudkan satu badan berkanun yang dikawal selia oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bagi menguruskan permohonan pendaftaran seterusnya menyelia beberapa akta perlindungan bagi semua komponen harta intelek.

Menyingkap sekarah pengurusan harta intelek di Malaysia, sebelum tahun 1983, hak-hak harta intelek di Malaysia telah ditadbir oleh Pejabat Cap Dagangan dan Jaminhak.


GOLONGAN pemuzik dan penyanyi lebih bernasib baik berbanding pelakon apabila timbul isu hak intelek.


Pejabat ini kemudiannya telah ditukar namanya kepada Pejabat Cap Dagangan dan Paten dalam tahun 1983 dan telah diletakkan di bawah bidangkuasa Kementerian Perdagangan dan Perindustrian.

Pada 27 Oktober 1990, kementerian telah membuat penyusunan semula dan seterusnya pejabat ini telah diletakkan di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan ditukar nama kepada Bahagian Harta Intelek (BHI).

Bahagian ini bertanggungjawab mentadbir Akta Paten 1983, Akta Cap Dagangan 1976 dan Akta Hakcipta 1987.

Akta Reka Bentuk Perindustrian 1996 telah mula dikuatkuasakan pada 1999, disusuli pada tahun 2000 dengan Akta Susun Atur Litar Bersepadu 2000.

Seterusnya pada tahun 2001, Akta Petunjuk Geografi 2000 dikuatkuasakan. Dalam menghadapi perubahan pembangunan harta intelek di peringkat domestik dan global, BHI telah dijadikan sebuah badan berkanun pada 3 Mac 2003 dan dikenali sebagai Perbadanan Harta Intelek Malaysia (PHIM) melalui berkuatkuasanya Akta Perbadanan Harta Intelek Malaysia 2002.

Perbadanan telah mengambil langkah penjenamaan semula apabila singkatan PHIM ditukar kepada MyIPO pada 3 Mac 2005 agar lebih komersil dan bertaraf antarabangsa.

Namun biarpun sudah terdapat akta yang boleh melindungi kepentingan hak intelek golongan artis seperti yang termaktub di bawah kawal selia MyIPO itu, kewujudannya bagaimanapun seolah-olah tidak disedari karyawan seni tempatan.

Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Datuk Freddie Fernandez mengakui hakikat tersebut.

"Masih tidak ramai artis di negara ini yang menyedari hak-hak mereka," katanya.

Tambah beliau, antara punca mereka tidak terlalu mengambil berat mengenai hak mereka kerana kurang berminat tentang perkara tersebut dan merasakan hak intelek ini adalah satu perkara yang remeh.

"Ada juga yang masih tidak sedar dan kabur bagaimana mahu mendapatkan royalti walaupun pelbagai badan sudah ditubuhkan.

"Sebenarnya pihak Karyawan sendiri sudah banyak kali menganjurkan perjumpaan untuk membincangkan mengenainya, namun sambutan yang diterima memang kurang memuaskan dan hanya segelintir sahaja yang berminat.

"Malah, apa yang dikesalkan adalah kurangnya penglibatan artis-artis baru, sedangkan mereka harus tahu hak mereka sebagai seorang artis dan ia cukup penting untuk hidup mereka pada masa akan datang," jelasnya.

Dalam pada itu, Freddie turut menjelaskan bahawa undang-undang berkaitan hak intelek artis di negara ini juga dilihat lebih kepada penyanyi dan komposer berbanding pelakon.

Ujarnya, industri rakaman album lebih bernasib baik kerana para pengiatnya mendapat bayaran royalti atas penjualan album atau penyiaran karya-karya mereka menerusi radio.

Malangnya, kata Freddie, para karyawan yang terbabit dalam bidang lakonan drama, filem dan iklan pula boleh dikatakan undang-undang tidak memihak kepada mereka.

Freddie berharap, agar simposium yang berlangsung di DoubleTree by Hilton, The Intermark, Kuala Lumpur pada 5 Julai ini dapat membincang dan memperjuangkan hak-hak bagi golongan tersebut pula.

Mengulas lanjut, katanya, meskipun sesebuah filem atau drama ditayangkan secara berulang-ulang kali di televisyen, namun para pelakon yang berlakon dalam filem berkenaan tidak akan mendapat sebarang bayaran royalti.

Berbanding penyanyi dan komposer, mereka masih tetap mendapat bayaran royalti daripada badan-badan tertentu seperti Badan Hak Pelaku dan Persembahan Artis (Prism) sekiranya lagu mereka diputar berulang-ulang kali di radio.


GOLONGAN pelakon dan pelawak sebenarnya mempunyai hak eksklusif terhadap hasil kerja lakonan mereka.


"Tentu ramai beranggapan para pelakon yang telah berkecimpung dalam dunia lakonan terutamanya yang membintangi filem-filem di bawah arahan Allahyarham Tan Sri P Ramlee hidup kaya-raya kerana filem-filem mereka sering kali ditayangkan.

"Namun, secara hakikatnya mereka langsung tidak mendapat apa-apa bayaran dan satu-satunya bayaran yang mereka terima adalah ketika mereka mula-mula membintangi sesebuah filem tersebut," jelasnya.

Menurut Freddie lagi, disebabkan itu salah satu perjuangan Karyawan ketika ini adalah mahu memperjuangkan supaya pelakon juga akan mendapat royalti seperti apa yang diperolehi oleh penyanyi.

Ujarnya, pihak Karyawan juga sudah memikirkan beberapa langkah yang berkesan agar para pelakon turut mendapat hak yang sama rata. Antaranya ialah melalui perjanjian yang dibuat antara pelakon dan penerbit mahupun dengan syarikat filem atau drama.

"Ketika mahu menandatangani sesuatu kontrak lakonan, pelakon boleh meminta supaya ada bayaran tambahan yang harus diberikan sekiranya filem atau drama lakonan mereka ditayangkan berulang-ulang kali.

"Bagaimanapun, saya fikir langkah ini akan berkesan sekiranya semua pelakon bersatu agar langkah sebegini dapat dilakukan. Sekiranya tidak, hasrat untuk membela nasib para pelakon tentunya akan menjadi lebih sukar," ujarnya.

Sementara itu, seniwati Datuk Sarimah Ahmad dalam ucapannya sempena Majlis Makan Malam dan Pesta Lawak anjuran Karyawan di Restoran Seri Melayu baru-baru ini memberitahu, beliau merasa sangat sedih mengenangkan pemergian ramai rakan artis seusia dengannya yang tidak mendapat apa-apa sepanjang kehidupan mereka bergelar artis.

Sarimah berharap, agar golongan artis terutamanya pelakon-pelakon veteran mendapat ganjaran sebelum meninggal dunia.

"Saya berharap pihak-pihak tertentu bersimpati terhadap pelakon-pelakon veteran. Sekurang-kurangnya mereka mendapat ganjaran daripada hasil titik peluh mereka selama mereka bergelar artis sebelum meninggalkan dunia.

"Seperti Allahyarham P. Ramlee yang tidak mendapat apa-apa sehingga beliau menghembuskan nafas terakhir," katanya.

Katanya, janganlah selepas meninggal baru hendak dijulang.

"Saya lebih suka jika hidup mendapat ganjaran dan mati meninggalkan nama daripada hanya meninggalkan nama tetapi hidup tidak mendapat apa-apa," katanya yang berharap mendapat royalti hasil daripada ulang tayang filem lakonannya sebelum meninggal dunia.

Akta Hak Cipta

Akta Hak Cipta telah diwartakan pada tahun 1987. Tujuan ia ditubuhkan adalah untuk melindungi hak-hak insan seni tanah air tidak kira penyanyi, pelakon mahupun pemuzik. Setelah 24 tahun ia diwartakan, banyak anjakan yang perlu dilakukan.

Mengulas mengenai kepentingan harta intelek, beberapa siaran akhbar telah membincangkan isu ini sejak sekian lamanya. Antara isu yang dimuatkan selain royalti termasuklah isu hak cipta.

Isu hak cipta menjadi antara kemelut yang membelenggu banyak penerbit televisyen tempatan sejak sekian lama apabila ada sesetengah stesen penyiaran membeli hak cipta produk mereka secara total.

Ini bermakna stesen TV itu mempunyai hak sepenuhnya terhadap produk yang dibeli bukan sahaja dari segi penayangan tetapi juga memasarkan produk tersebut tidak kira di dalam mahupun ke luar negara.

Berbeza pula dengan amalan yang dipraktikkan di seluruh dunia yang mana stesen TV hanya membeli hak cipta secara kontrak misalnya secara tahunan mahupun mengikut jumlah penayangan.

Harta intelek itu kemudiannya akan dikembalikan kepada penerbit setelah tamat kontrak dan pihak penerbit boleh memasarkan produk mereka ke pasaran luar selepas itu.

Bidaan tender

Radio Televisyen Malaysia (RTM) misalnya, suatu ketika dahulu mengguna pakai sistem hak cipta dalam negara dan memegang hak cipta sesebuah rancangan selama tiga tahun. Selepas tempoh itu syarikat produksi terbabit diberi kebenaran untuk memiliki semula produknya.

Bagaimanapun amalan itu tidak lagi digunakan selepas beberapa kontrak baharu antara penerbit dengan stesen televisyen dipinda. Mengguna pakai sistem bidaan tender, kini hak cipta dibeli sepenuhnya oleh stesen tersebut..


GENERASI baru karyawan seni tempatan diharap mampu mengubah masalah kecetekan ilmu hak harta intelek artis.


Tentu sahaja menilai situasi yang berlaku, keadaan ini merugikan bukan sahaja penerbit tetapi juga karyawan dan pelakon pada jangka masa panjang.

Ini memandangkan pembayaran dibuat hanya sekali sedangkan stesen televisyen yang mempunyai hak sepenuhnya kepada produk itu boleh menyiarkan berulang kali malah dapat pula menjana pendapatan dengan penjualan iklan melalui penayangan semula produk tersebut.

Lebih menguntungkan, produk-produk popular dan mendapat jumlah tontonan (rating) yang tinggi, tidak sahaja diulang siar beberapa kali malah dijual melalui salinan cakera di dalam negara mahu pun di festival-festival filem di luar negara.

Dalam pada itu, Presiden Seniman Malaysia (Seniman), Harun Salim Bachik mengakui dengan merujuk kepada dirinya sebagai seorang pelakon dan pelawak, mungkin keistimewaan mereka kurang dari apa yang dimiliki oleh pemuzik.

Katanya, pemuzik mempunyai beberapa persatuan yang menjaga hak cap dagang seperti Badan Hak Cipta Karya Muzik Malaysia Berhad (MACP) serta beberapa yang lain.

"MACP mengambil inisiatif untuk menjaga kepentingan seorang pemuzik dari segi hak cipta karya yang telah dihasilkan.

"Dan di situ, MACP memainkan peranan untuk mengutip royalti daripada pihak yang memainkan lagu dan muzik mereka secara awam," ujar Harun mengenai cara pengutipan royalti bagi penyanyi dan pelakon.

Hak keistemewaan

Walau bagaimanapun, pelakon masih lagi belum mendapat hak keistimewaan sepertimana yang diperolehi oleh pemuzik melalui persatuan yang dilantik khas.

Walaupun kita biasa lihat drama mahupun filem sering diulang tayang di stesen televisyen khususnya, pelakon masih tidak mendapat apa-apa insentif atau bantuan daripada pihak yang membuat penayangan tersebut.

Harun menegaskan perbezaan hak keistimewaan tersebut mengecewakan dirinya dan mungkin para pelakon yang lain yang mahu merasakan keuntungan yang diperolehi oleh pihak-pihak stesen.

"Jika boleh, sebagai seorang pelakon, kami mahu diberikan hak eksklusif cap dagang di mana setiap kali penampilan kami ditayangkan di stesen tersebut, kami juga akan menerima habuan hasil dari karya yang kami persembahkan.

"Bukanlah kami menginginkan kemewahan, tapi sekurang-kurangnya dapat merasakan sedikit habuan yang mungkin dapat mengurangkan beban kita pada masa akan datang," tegas Harun kecewa menambah jika bukan untuk mereka, ia untuk menyara keluarga.

Sehubungan itu, Harun berpendapat perkara tersebut wajar difikirkan oleh pihak yang bertanggungjawab di mana sebelum ini sememangnya wujud pihak yang berusaha ke arah itu namun progres dan hasil dari itu masih kabur.

Cap dagang

Namun, Harun akui isu cap dagang bukan perkara mudah untuk diselesaikan di mana ia memakan masa mungkin berhari, berbulan atau boleh mencapai sehingga bertahun-tahun hanya untuk menyelesaikan satu kes.

"Apabila ditayangkan di televisyen, bermakna kita tahu ada permintaan di situ. Jika tidak mana akan ditayangkan. Kita juga tahu di situ wujud pendapatan kerana mustahil sesuatu produk itu dikeluarkan secara percuma.

"Saya faham ia bukannya perkara senang tapi janganlah ambil masa terlalu lama kerana kami yang masih hidup ini mahu juga merasa kesenangan dari penat lelah menabur bakat di dalam industri seni tanah air," katanya yang juga menambah ramai pelakon yang sedar akan perkara tersebut.

Diaju persoalan, mungkin ada antara penggiat seni terutamanya para pelakon mungkin tidak tahu ke mana arah ingin dituju untuk menyelesaikan masalah ini.

Mengiakan perkara tersebut, Harun mengatakan ramai yang sedar akan perkara tersebut kerana pernah membincangkannya sebelum ini. Namun, apa yang pasti, kebanyakkannya masih tidak tahu selok-belok untuk perjuangkan masalah cap dagang yang sering melanda para penggiat seni tempatan ini.

"Bukannya semua berpelajaran tinggi, tapi kita boleh berfikir dari segi apabila karya lakonan kita sering ditayangkan, namun tiada pendapatan diperolehi.

"Itu yang terasa kecewa apabila memikirkannya, tapi sebenarnya kita tidak tahu ke siapa patut dikemukakan atau mendapat mandat untuk perjuangkan perkara sebegini bagi pihak mereka," ujarnya yang mengatakan di Malaysia tidak punyai badan atau persatuan yang benar-benar perjuangkan nasib artis tempatan terutamanya pelakon.

Menurut Harun lagi, ketiadaan pakar seperti peguam atau saluran yang betul untuk menyelesaikan perkara sebegini yang mana seseorang yang mahir mengenai selok belok undang-undang seni dan itu sebenarnya mungkin menyukarkan proses penyelesaian isu mengenai cap dagang dipercepatkan.

Untuk perkara ini, Harun memberi saranan supaya mendapatkan khidmat pakar dari luar yang sememangnya mahir tentang penyelesaian isu hak cap dagang mahupun royalti supaya para penggiat seni tidak perlu lagi menunggu terlalu lama bagi sesebuah kes untuk diselesaikan.

"Secara jujurnya, saya juga tidak tahu mengenai sistem bagi menyelesaikan masalah ini. Jadi, apa salahnya kita ambil khidmat pakar dari luar yang mahir dan tahu cara betul untuk menyelesaikannya.

Kita perlukan pakar sebegini kerana isu cap dagang bagi para pelakon merupakan suatu perkara baru dan ia lain dari muzik. Kali ini biarlah benar-benar fokus kerana kita mahukan sesuatu yang berkesan," ujar Harun.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Karyawan seni perlu celik hak

Posted:

Karyawan seni perlu celik hak

Karyawan seni perlu celik hak

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA dan NOR ASHREEN ISMAIL


MALAYSIA sudah mempunyai akta untuk melindungi kepentingan hak harta intelek karyawan seni.


SEBAGAI tanda sokongan terhadap acara anjuran Kosmo! bersama Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), stesen radio, Sinar FM telah menjadi radio rasmi Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di DoubleTree by Hilton, The Intermark, Jalan Tun Razak pada 5 Julai ini.

Acara yang bakal berlangsung dari pukul 3 hingga 6 petang itu merupakan suatu simposium yang membincangkan tentang topik berjudul Pertahankan Hak, Perkukuhkan Seni Melalui Perlindungan Hak Harta Intelek. Panel simposium termasuklah tiga nama terkenal dunia hiburan tanah air iaitu Amy Search, Diana Danielle dan Aizat Amdan.

Ia sekali gus juga sebagai tanda menyokong para penggiat seni untuk lebih celik dalam menangani isu-isu hak intelek yang sememangnya penting untuk melindungi diri dari terus dibelenggu masalah hak cipta dan cap dagang.

Pengurus Program Sinar FM, Rostam Said berkata, adalah penting untuk stesen Sinar FM mengambil perhatian dan menguar-uarkan perkara ini di mana ia mengenai peranan dan hak-hak sebagai pelaku.

"Semasa ditawarkan oleh pihak Kosmo! untuk bekerjasama menjadi radio rasmi, saya rasa ia merupakan perkara yang baik.

"Program seperti ini bagus untuk beri kesedaran kepada para penggiat seni dan orang ramai kerana kita tahu masih ramai di luar sana yang masih tidak punya pengetahuan mengenai perkara ini.

Tambahnya: "Selain simposium, saya rasa perkara ini perlu dan pada masa yang sama, ia boleh diperluaskan lagi menjadi bengkel atau seumpamanya perlu diwujudkan hanya untuk beri kepada orang yang berminat," ujar Rostam.

Tambahnya, sebagai pelaku sendiri di dalam industri ini, masih ramai lagi pemuzik, pelakon atau karyawan yang lain masih tidak faham atau tidak tahu sejauh mana hak-hak mereka sebagai seorang penggubah, pencipta, pelakon dan sebagainya.


PENGIAT seni tanah air mempunyai hak mutlak terhadap hasil kreativiti mereka. - Gambar hiasan


Perkara ini sebenarnya penting untuk pengetahuan umum kerana mereka sebagai peminat juga harus ketahui hak-hak artis kegemaran mereka. Jadi, hak-hak mereka sebagai karya umum bukannya senang boleh digunakan begitu sahaja.

"Selain beri kesedaran kepada pelaku, kita juga harus beri kesedaran kepada orang ramai betapa penting dan bernilainya karya-karya yang dicipta dan untuk itu kita tidak boleh terus ambil begitu sahaja.

"Ini kerana umum masih kurang faham mengenai mengenai isu hak cipta ini, dan sebab itu mereka juga harus terlibat untuk sama-sama membanteras dan sekali gus membantu artis kesayangan mereka," ujar Rostam yang turut memberitahu peraduan mencari 25 peminat bertuah yang berpeluang menyertai majlis tersebut di Sinar FM sejak Isnin lalu sudah menemui para pemenangnya.

"Para pemenangnya akan dihubungi Kosmo! tidak lama lagi," ujarnya

Sementara menurut Moderator Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011, Profesor Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah berharap, dengan berlangsungnya simposium itu nanti pelbagai persoalan akan terjawab dan kata sepakat untuk membela golongan karyawan dapat dicapai.

Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya, Kuala Lumpur berkata: "Saya berharap Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO bersama akan menjadi satu gerakan serius dalam mempertahankan dan membantu golongan karyawan daripada artis sehingga pencipta untuk mendapatkan hak mereka."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Keriangan menyemai padi

Posted:

Keriangan menyemai padi

Keriangan menyemai padi


SEKUMPULAN wanita asyik menari dan menyanyi sambil bertepuk tangan di dalam bendang.


SEBUAH keramaian yang penuh dengan aktiviti nyanyian, tarian dan rutin tradisi yang memberi makna kelangsungan hidup kepada golongan pesawah - itulah yang terjadi dalam Pesta Asar Pandhra.

Sambutan pada hari ke-15 bulan Asar dalam kalendar Nepal itu amat dinanti-nantikan oleh ramai pihak di setiap kawasan perkampungan yang menanam padi. Festival yang popular di seluruh negara pergunungan itu berlangsung sempena musim menyemai benih padi.

Selain daripada mengisi waktu berseronok dengan permainan bendang dan juga acara berkumpulan antara wanita dan lelaki di dalam petak sawah, selera mereka turut dijamu dengan sajian snek tradisi seperti emping beras goreng, biskut beras dan juga manisan lain.


TANGAN seorang wanita yang berkedut akibat terlalu lama terkena air dan menabur racun serangga tanpa sarung tangan.


Bagi pelancong asing, lokasi paling meriah untuk menyaksikan sambutan pesta Asar Pandhra di sekitar Lembah Kathmandu adalah di Harrisiddhi, Kirtipur, Chapagaon, Bungmati, Sanogaon dan Bhaktapur. Para pesawah akan bermain air dan lumpur serta berpesta Holi mengikut cara mereka.

Jika pesta Holi lazimnya menggunakan serbuk yang diwarnakan, penduduk yang menyambut Asar Pandhra melontarkan lumpur antara satu sama lain sebagai tanda keraian, restu dan keseronokan hidup dalam komuniti yang muafakat.

Asar Pandhra pada mulanya diraikan untuk menandakan bermulanya musim tengkujuh. Lain dari pemahaman biasa, musim tengkujuh sebenarnya dianggap sebagai musim yang paling ideal untuk menanam padi di kawasan pergunungan.


SEPASANG selipar di atas batas sawah ini menunjukkan bahawa pemiliknya sedang sibuk menyemai benih padi.


Memandangkan kemeriahannya yang mampu menarik perhatian ramai termasuk pelancong luar negara, kerajaan Nepal mengisytiharkan pesta tersebut sebagai Hari Padi Kebangsaan.

Sama ada mengikut rutin orang kampung bermain lumpur, bergelak ketawa atau menari, para pelancong seharusnya mengambil peluang menyertai kumpulan pesawah yang menyanyikan lagu Ashare bhaka.

Itu merupakan lagu tradisional istimewa yang dinyanyikan ketika benih padi disemai.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Kia Sportage

Posted:

Kia Sportage

Kia Sportage

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN
syukran.zainuddin@kosmo.com.myKALAU diingat semula kira-kira sepuluh atau lima tahun lalu, kereta berjenama Korea jarang sekali berada di senarai teratas jika seseorang hendak membeli kereta baru. Bagi segelintir yang membelinya, tidak kiralah sama ada Hyundai atau Kia, ada beberapa sebab kenapa keputusan itu diambil.

Antara sebab popular adalah mahu lari daripada kebiasaan. Sudah tidak mahu pandu Proton atau Perodua. Selain itu, mahu mencuba produk baru. Siapa tahu, kereta itu mungkin bagus dan memuaskan hati.

Ketika ramai yang langsung tidak merungut, tidak kurang juga yang menyesal selepas membelinya. Bukan sahaja harga alat ganti yang boleh membuatkan pemiliknya menelan air liur malah nilai jualan semulanya yang teruk menjadi faktor utama kenapa jenama kereta Korea mula dipinggirkan.

Tetapi, itu cerita dahulu. Sekarang, kereta Korea sudah banyak berubah. Sudah mampu mencabar gergasi-gergasi automotif dari Jepun. Kalau dilihat sekali imbas, sukar untuk bezakan kereta Korea dengan model keluaran pembuat kereta terkemuka dunia yang lain. Jurang standard pun semakin mengecil.

Melantik Peter Schreyer sebagai Ketua Pegawai Rekabentuk mungkin tindakan paling bijak pernah dibuat oleh Kia. Bermula pada tahun 2006, bekas pereka bentuk Volkswagen itu mula menghasilkan rekaan-rekaan magisnya ke atas produk-produk baru keluaran Kia.

"Dahulu, kereta-kereta Kia sangat neutral. Apabila melihatnya di atas jalan, anda tidak tahu itu kereta Korea atau Jepun. Jadi, saya fikir amat penting kereta Kia dapat dikenal pasti sebaik sahaja ia dilihat buat pertama kalinya," kata Schreyer.

Gelombang kebangkitan

Schreyer mengangkat konsep 'hidung harimau' sebagai paksi rekaan gril korporat kenderaan Kia. Kini semua model Kia mengaplikasikan gril korporat tersebut. Di samping rekaan tubuh yang menarik dan kontemporari.


RUANG kokpit yang mengetengahkan rekaan moden dan futuristik.


Berikutan perubahan tersebut, gelombang kebangkitan Kia kian terasa terutama di pasaran-pasaran penting seperti Amerika Syarikat (AS) dan Eropah.

Menjadi antara lima jenama automotif paling pantas berkembang, Kia mencatatkan jualan mencecah 988,011 unit hanya dalam tempoh lima bulan tahun 2011. Angka itu mewakili pertumbuhan 20 peratus berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Anak syarikat Kumpulan Naza, Naza Kia Malaysia (Naza Kia) menjadi penaung kepada jenama tersebut untuk pasaran tempatan. Sejak Disember tahun lalu, Naza Kia dilihat terus mengujakan pasaran dengan pengenalan model-model baru Kia.

Selepas model SUV Sorento, sedan popular Kia Forte yang ditambahbaik diperkenalkan. Tidak cukup dengan itu, model lebih sporty Forte Koup turut ditawarkan kepada pengguna pada Mac lalu.

Perubahan secara total

Terbaru, Naza Kia mengetengahkan model SUV kompaknya yang sudah lama ditunggu-tunggu, Kia Sportage. Memasuki generasi ketiga sejak diproduksi pada tahun 1993, nama Sportage tidak pernah ditukar. Itu adalah taktik pemasaran yang biasa diamalkan oleh pengeluar kereta bagi mengukuhkan lagi jenama dan model terbabit.

Kalau hendak dibandingkan dengan generasi sebelum ini, perbezaannya seperti langit dengan bumi. Sportage terbaharu mengalami perubahan secara total. Sama ada dari segi rekabentuk, prestasi, keselesaan serta teknologinya.

Jentera itu mengekalkan nilai-nilai kefungsian serta versatiliti Sportage sebelumnya. Tetapi dipakej dengan gaya yang lebih moden dan kemas. Penampilan luarannya diserlahkan dengan rim aloi bersaiz 18 inci.

Sementara bahagian dalamannya pula terasa mewah menerusi penggunaan material kulit berwarna hitam pada stereng, panel pintu dan tempat duduknya.

Pada harga cuma RM138,888 seunit, cuba lihat apa yang tidak ada pada Sportage. Ya, tipikal kereta Korea generasi baru, ia menawarkan segala ciri yang biasanya cuma ada pada produk lebih premium.


DARI KIRI: Pengurus Besar dan Ketua Operasi ASEAN, Kia Motors Corporation, S. P. Choi, Hafiz dan Ketua Pegawai Eksekutif Naza Kia, SM Nasarudin SM Nasimuddin.


Dilanda demam yang dipopularkan oleh Audi, Sportage tidak terkecuali dalam barisan model baru yang dipasang dengan lampu DRL (Daytime Running Lights). Itulah antara ciri-ciri premium yang saya katakan tadi.

Tidak cukup? Bagaimana dengan bumbung panoramik, paparan kamera mengundur pada cermin pandang belakang dan butang Start/Stop untuk menghidupkan enjin. Fungsi-fungsi itu pasti membezakan Sportage anda dengan SUV kompak yang lain.

Dilihat pada aspek keselamatan, Sportage adalah juara untuk segmen dengan harga di bawah takat RM150,000.

Sportage memperoleh rating lima bintang dalam penarafan keselamatan Euro NCAP. Memiliki enam beg udara, selain sistem ABS, EBD, Downhill Brake Control dan Traction Control System pasti membuatkan anda berasa lebih yakin ketika memegang sterengnya di atas jalan raya.

Sportage menggunakan khidmat unit enjin Theta II dual-CVVT bersesaran dua liter yang menjimatkan minyak. Enjin itu didakwa mampu menghasilkan kuasa sehingga 166 PS dan tork puncak mencecah 197Nm. Bagi menjamin kelancaran pemanduan, kuasa tersebut diagih menerusi transmisi automatik enam kelajuan.

Sasaran Naza Kia

Enggan menjadi SUV olok-olok, Sportage mengaplikasikan sistem pacuan All Wheel Drive (AWD). Pada kondisi pemanduan biasa, sistem tersebut menghantar 100 peratus kuasa tork kepada roda hadapan untuk meningkatkan kadar penjimatan bahan api.

Namun apabila gelinciran roda dikesan, peratusan kecil kuasa tork akan diagihkan kepada roda belakang. Ini bagi memastikan kestabilan kenderaan sentiasa berada pada tahap terbaik.

Kehadiran Sportage dilihat tepat pada masanya. Menjadi segmen paling pantas berkembang di Malaysia, jualan SUV kompak memperlihatkan pertumbuhan sehingga 85 peratus iaitu kepada 5,253 unit pada tahun ini.

"Dengan potensi itu, Naza Kia yakin Sportage akan diterima baik oleh pengguna. Apa yang dibimbangkan sekarang adalah dari aspek penawaran produk ini kepada para pelanggan.

"Apatah lagi, Sportage merupakan model kedua paling laku untuk pasaran luar Korea dengan volum mencecah 128,949 unit. Justeru, Naza Kia meletakkan sasaran sebanyak 200 unit Sportage dapat dijual setiap bulan," kata Ketua Pegawai Operasi, Naza Kia, Datuk Hafiz Syed Abu Bakar.

Hanya satu varian, Sportage yang dijual di sini adalah sama spesifikasinya dengan model yang ditawarkan di pasaran luar negara.

Anda boleh memilih daripada lima warna menawan termasuklah putih, perak, oren, kelabu dan coklat. Lebih menarik lagi, ia hadir bersama jaminan selama lima tahun dan perbatuan tanpa had!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Litar Kart SIC dilancar

Posted:

Litar Kart SIC dilancar

Litar Kart SIC dilancar


SEBANYAK sebelas selekoh mencabar menanti pemandu.


LITAR Antarabangsa Sepang (SIC) baru-baru ini melancarkan kemudahan Litar Kart Antarabangsa Sepang yang berwajah baru. Pelancaran itu bertujuan menjadikan SIC sebagai lokasi acara korporat dan hiburan, di samping berperanan selaku litar sukan bermotor kelas dunia.

Litar go-kart yang menerima sentuhan pereka litar Formula Satu (F1), Hermann Tilke tersebut mengalami beberapa penambahbaikan seperti penghadang tayar, penggantian permukaan litar dan pemasangan sistem saliran yang baru.

Dengan jarak sepanjang 1.247 kilometer dan lebar 10 meter, litar itu dilengkapi sebelas selekoh mencabar. Tar pada permukaan litarnya adalah sama seperti yang digunakan untuk litar utama Sepang.

Seiring dengan pelancaran semula litar berkenaan, ia turut melibatkan pelantikan operator baru iaitu City Karting Events Sdn. Bhd. (City Karting). Syarikat yang memiliki pengalaman dalam industri lebih 30 tahun itu akan mengurus litar tersebut bersama SIC. Beberapa jentera go-kart baru juga dibawa masuk. Antaranya ialah go-kart dua tempat duduk untuk ibu bapa dan anak.

Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali berkata, penambahbaikkan litar tersebut adalah sebahagian usaha pihaknya untuk memberi perkhidmatan nilai tambah, selain mempromosikan sukan perlumbaan di negara ini.

"Litar go-kart merupakan tempat terbaik serta pilihan selamat untuk pemandu baru dan remaja berjinak-jinak dalam perlumbaan. Go-kart juga membantu mereka mengasah bakat, membina semangat kesukanan dan persaingan.

"Malah juara F1 seperti Sebastian Vettel dan Lewis Hamilton bermula dengan pembabitan dalam sukan go-kart. Tidak lupa juga pemandu lumba tempatan seperti Fairuz Fauzy dan Nik Iruwan Nik Izani," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

SUV kompak unik

Posted:

SUV kompak unik

SUV kompak unik

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


ETCM dijangka membawa masuk Juke pada tahun depan.


BERDASARKAN pemerhatian peribadi, citarasa kebanyakan pembeli kereta di Malaysia tidak banyak berbeza. Contoh nyata adalah jualan Perodua Myvi, Perodua Viva dan Proton Saga yang begitu laku. Setiap bulan berbelas ribu model-model itu terjual dan tidak hairanlah ia banyak berada di atas jalan raya.

Mujur setiap orang ada pilihan warna yang tersendiri. Jika tidak, pasti jalan raya di Malaysia akan dipenuhi dengan kereta berwarna sedondon. Walau bagaimanapun, tiada apa yang salah dengan senario itu. Memandangkan pembelian kereta melibatkan wang yang banyak, maka adalah lebih selamat jika membeli kereta yang popular.

Tawar menawar

Pengeluar kereta kini juga banyak menggunakan dapatan kajian untuk membina kereta, demi mengurangkan kos dan memaksimumkan pulangan. Justeru, adalah amat penting bagi sesebuah kereta sesuai untuk pelbagai kegunaan. Sama ada untuk berulang-alik ke pejabat, bersiar-siar dan balik kampung.

Rakyat Malaysia memiliki citarasa yang tinggi terhadap kenderaan berharga murah tetapi bernilai tinggi. Mujur harga kereta adalah tetap, jika tidak pasti ramai daripada kita akan membuat tawar-menawar.

Biarpun begitu, ini tidak bermakna tiada langsung tawar-menawar. Ia sebenarnya masih berlaku tetapi dalam hal yang lain iaitu meminta 'free gift'. Jurujual pula seolah-olah terpaksa wajib menyediakan barangan percuma.


REKAAN ruang kokpit Nissan Juke yang tidak konvensional.


Tidak hairanlah jika berderet tawaran seperti filem penebat haba, kad tol, minyak setangki penuh dan sebagainya diberikan. Apa yang penting adalah untuk mendapatkan pembelian terbaik. Mungkin kedengaran lucu, tetapi tawar-menawar sudah menjadi sifat standard rakyat Malaysia.

Satu lagi sifat unik rakyat Malaysia, mereka bersetuju secara beramai-ramai mengenai rekabentuk sesebuah kereta. Jika cantik maka cantiklah. Jika hodoh maka pasti ramai yang akan bersetuju.

Saya yakin masih ramai yang ingat tentang Proton Juara dan Perodua Kenari yang digelar mesin basuh dan akuarium bergerak. Bukan sedikit yang saya dengar daripada rakan-rakan mengenai gelaran itu dan sehingga kini masih lagi menjadi bahan gurauan.

Tidak kiralah sama ada ia digelar mesin basuh atau apa pun, yang pasti kereta itu adalah unik, praktikal dan tidak adil jika kita memanggil dengan pelbagai gelaran. Pemiliknya juga mempunyai perasaan dan pasti terasa jika ayat-ayat tersebut sampai ke telinga mereka.

Jika ramai yang menganggap rekaan Juara dan Kenari pelik, saya tidak pasti apa pula respon kita terhadap Nissan Juke. Memang pelik habis. Rekaan Juke mengejutkan kebiasaan kereta konvensional dan merupakan ekspresi kreatif perekanya.

Gen kereta sport

Apa yang pasti kehadirannya bakal membuatkan kita menoleh dua tiga kali. Nissan menampilkan Juke sebagai SUV kompak dengan gen kereta sport. SUV itu ditawarkan dengan tiga opsyen enjin iaitu 1.6 liter berkuasa 117PS. Bagi mereka yang mementingkan penjimatan pula boleh memilih enjin 1.5 liter dCi diesel berkuasa 110PS.

Untuk mereka yang sukakan kuasa, Juke turut dipasang dengan enjin turbo pancitan terus 1.6 liter berkuasa 190PS, sama ada bersama pacuan dua atau empat roda. Angka kuasa itu nyata mengujakan kerana Juke ialah sebuah SUV kompak.


TEMPAT duduk yang dibalut dengan fabrik berkualiti tinggi,


Model pacuan semua rodanya dipadankan dengan transmisi CVT XTRONIC Nissan bersama mode enam kelajuan manual serta lateral torque-vectoring. Lateral torque-vectoring merupakan ciri yang pertama untuk segmen kereta kecil. Teknologi itu biasanya terdapat pada kereta-kereta premium.

Inovasi adalah kunci utama dalam rekabentuk peralatan Juke. Pada bahagian dalam, SUV itu dilengkapi dengan Nissan Dynamic Control System. Ia adalah pusat kawalan dan modul paparan yang membolehkan pemandu mengubah talaan pemanduan dinamik serta kawalan suhu. Tambah menarik apabila ia mempunyai beberapa paparan, warna dan fungsi berbeza mengikut seleksi pemandu.

Untuk pasaran tempatan, khabarnya Nissan Juke akan dibawa masuk oleh Edaran Tan Chong Motors (ETCM). Malah, ETCM telah pun mengadakan sesi pandu uji bagi menilai tahap penerimaan orang ramai terhadap Juke. Dengarnya, maklum balas yang diterima cukup positif. Harus saya akui bahawa itu adalah satu tindakan yang sangat berani.

Secara fizikalnya saya sudah dua kali bertentang mata dengan Juke. SUV ini memang unik dengan interior yang menarik dan bersaiz kompak. Di atas jalan, Juke mudah menarik perhatian. Namun, respon awal daripada artikel saya sebelum ini ada yang mentertawakannya.

Tetapi suatu yang aneh tentang perasaan ialah benda yang kita tidak suka itu lama-lama akan kita suka pula. Sama seperti Perodua Kenari, pada penghujung hari ramai juga yang membelinya.

Apa pun. Juke bukanlah suatu jenaka, cuma ia merupakan sebuah objek yang lari daripada kebiasaan. Unik.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Buka kedai rakyat di PPR

Posted:

Buka kedai rakyat di PPR

Buka kedai rakyat di PPR


ORANG ramai berbaris membeli barangan pada hari pembukaan Kedai Rakyat 1Malaysia di Kelana Jaya pada 22 Jun lalu. – Gambar hiasan


PUTRAJAYA – Kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR) di sekitar ibu kota bakal menjadi medan projek perintis pembukaan cawangan Kedai Rakyat 1Malaysia fasa pertama yang dilaksanakan tidak lama lagi bagi memperluaskan penjualan barangan harga murah kepada warga kota yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kawasan itu menepati konsep kedai berkenaan untuk menjual pelbagai barangan keperluan asas pada harga berpatutan dan sekali gus mengurangkan beban kos sara hidup warga kota.

"Kebanyakan kelompok masyarakat di PPR adalah mereka yang berpendapatan rendah dan semestinya menjadi sasaran utama kita.

"Kami sedang mengumpul data kedai-kedai runcit yang beroperasi di kawasan PPR di seluruh Kuala Lumpur untuk pelaksanaan program ini,'' katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bekas Penolong Gabenor BNM didakwa

Posted:

Bekas Penolong Gabenor BNM didakwa

Bekas Penolong Gabenor BNM didakwa

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my


MOHAMAD DAUD didakwa menerima rasuah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM100,000 untuk membantu mendapatkan kontrak berkaitan permohonan projek Percetakan Wang Polimer RM5 oleh Note Printing Australia Limited tujuh tahun lalu.

Tertuduh, Datuk Mohamad Daud Dol Moin, 58, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua tuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Rosbiahanin Arifin.

Bagi kedua-dua tuduhan tersebut, tertuduh didakwa menerima rasuah wang tunai masing-masing RM50,000 daripada ahli perniagaan, Abdul Kayum Syed Ahmad, 62, melalui orang tengah dalam membantu mendapatkan kontrak berkaitan permohonan projek Percetakan Wang Polimer RM5 oleh Note Printing Australia Limited.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di dalam Restoran Dome beralamat G7 Ground Floor, Bangsar Shopping Centre di sini pada 1 Disember 2004 dan 16 Februari 2005.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Akta Guaman Syarie digubal segera

Posted:

Akta Guaman Syarie digubal segera

Akta Guaman Syarie digubal segera

Oleh SUHANA VERU
berita@kosmo.com.my


NAJIB menyampaikan anugerah tokoh syariah kepada Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Muhamad (kanan) pada Konvensyen Peguam Syarie kali kedua di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Penggubalan Akta Guaman Syarie akan disegerakan bagi memartabatkan sistem kehakiman syariah dan profesion guaman syarie di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, selaras dengan penggubalan akta itu, Majlis Peguam Syarie akan ditubuhkan bagi mengawal etika peguam syarie selain menyeragamkan undang-undang syarie di seluruh negara.

"Ketika ini, tiada sebarang akta untuk mengawal etika guaman syarie, banyak kes yang membabitkan peguam syarie seperti mengenakan caj perkhidmatan yang tinggi, membawa butiran palsu dan menipu anak guam.

"Jadi, sudah tiba masa kita perlu memiliki Akta Guaman Syarie seperti Akta Profesion Undang-Undang 1976 dan menubuhkan Majlis Peguam Syarie seperti Majlis Peguam Malaysia," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Belanja RM250 dapat pas eksklusif

Posted:

Belanja RM250 dapat pas eksklusif

Belanja RM250 dapat pas eksklusif


BARISAN bintang Liverpool dengan diketuai Gerrard (kanan) bakal bertandang ke bumi Malaysia buat julung kalinya bulan ini.


PEMINAT setia Liverpool sudah tidak sabar menanti kunjungan kelab Liga Perdana England itu ke Malaysia. Itu reaksi sebahagian besar pengikut skuad The Reds yang akan bertandang ke bumi Malaysia buat julung kalinya pada bulan Julai ini.

Ia merupakan sebahagian daripada program Jelajah Asia Liverpool yang turut bertindak sebagai persediaan bagi menghadapi EPL musim 2011/12.

Lawatan pertama mereka itu ditaja oleh Courts (Malaysia) Sdn. Bhd. (Courts), syarikat barangan elektronik pengguna dan perabot terbesar di negara ini.

"Setiap kali kami berkunjung ke Asia, peminat kami memberi sokongan yang sungguh menakjubkan," kata Steven Gerrard selaku kapten skuad dari Anfield itu dalam satu kenyataan semalam.

"Liverpool mempunyai penyokong yang kuat di rantau ini dan kami teruja untuk memberi peluang kepada penyokong kami melihat dengan lebih dekat pasukan kami beraksi."

Sempena lawatan mereka ke Malaysia, Courts akan memberi peluang kepada peminat The Reds bertemu dengan pemain pujaan mereka.

Peminat juga akan dapat bertemu dengan dua pemain Liverpool di gedung Courts, Setapak dan Cheras pada 15 Julai bermula pukul 3 petang.

Menurut Pengarah Negara Courts, Chris Yong: "Kami benar-benar teruja dengan kunjungan pertama Liverpool FC ke gedung kami. Ini juga akan membolehkan pelanggan kami berinteraksi dengan mereka dan juga menjadikan pengalaman menonton bola sepak menerusi pelbagai tawaran produk elektronik Courts lebih bermakna.

"Pakatan perkongsian Courts dengan Liverpool FC menyatukan dua jenama yang memiliki kualiti dan sudah pasti ia akan menarik perhatian masyarakat," tambahnya.

Bermula sekarang hingga 3 Julai, untuk setiap pembelian berjumlah RM250 di mana-mana gedung Courts di seluruh negara, pelanggan layak menyertai peraduan dan berpeluang untuk memenangi pas VIP eksklusif untuk menyaksikan latihan skuad Liverpool serta tiket perlawanan dengan tempat duduk terbaik.

Pelanggan Courts juga boleh mendapatkan tiket perlawanan Liverpool FC menentang skuad Malaysia yang berharga RM58 dari gedung Courts di The Mines, Jalan TAR, Jusco di Seberang Prai, Setapak, Cheras, Shah Alam, Klang, Puchong, Ipoh, Johor Bahru, Kuantan, Tesco, Pulau Pinang dan Kuching.

Lawatan Liverpool FC dilakukan serentak dengan pembukaan gedung utama Courts yang melalui transformasi penjenamaan semula di Setapak.

Gedung baru ini membawakan reka bentuk dalaman dan susunan yang lebih segar dengan persekitaran membeli-belah lebih menarik untuk pelanggan.

Ia juga menawarkan produk digital dan elektronik pengguna terkini daripada semua jenama utama seperti Apple, Sony dan lain-lain.

Courts akan membuka tujuh gedung lagi pada tahun ini.

Untuk maklumat lanjut tentang Kempen Liverpool FC Courts, orang ramai boleh menghubungi talian perkhidmatan pelanggan Courts secara percuma menerusi 1 800 88 1832.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Gandingan mantap

Posted:

Gandingan mantap

Gandingan mantap

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

PERSATUAN Badminton Malaysia (BAM) menerima suntikan baharu bagi mengendalikan perjalanan sukan badminton tanah air apabila bakal menandatangani kontrak penajaan selama lima tahun bersama Maybank Berhad.

Presiden BAM, Datuk Seri Nadzmi Mohd. Salleh berkata, Maybank yang merupakan salah sebuah institusi perbankan terbesar di Malaysia bakal menjadi penaja utama badan induk tersebut berkuat kuasa Ogos depan.

"Saya ingin mengumumkan bahawa Maybank bakal menjadi penaja utama BAM dan majlis menandatangani MOU (Memorandum Persefahaman) akan diadakan pada 5 Julai ini," kata Nadzmi.

Nadzmi berkata demikian ketika sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco BAM di Bukit Kiara semalam.

Bagaimanapun, Nadzmi enggan mendedahkan nilai tajaan yang diterima badan induk badminton negara itu kerana mahu ia diumumkan sendiri oleh Maybank pada majlis menandatangani MOU nanti.

Ditanya mengenai status Proton Holdings Berhad yang sebelum ini merupakan penaja utama kepada BAM, Nadzmi menjawab: "Proton akan kekal sebagai penaja kepada BAM.

"Namun, tidak lagi sebagai penaja utama yang bakal digantikan dengan Maybank.

"Ini bermakna, loga Maybank akan berada di bahagian depan jersi pemain badminton negara setiap kali berlangsungnya kejohanan manakala logo Proton akan menjadi lebih kecil," ujar Nadzmi.

Untuk rekod, Proton telah menjadi penaja utama BAM sejak tahun 1985 lagi.

Dalam perkembangan lain, Nadzmi turut mengesahkan bahawa barisan Exco BAM telah meluluskan cadangan Jawatankuasa Kejurulatih dan Latihan (C&T) untuk mengenakan hukuman penggantungan terhadap pemain perseorangan negara, Tan Chun Seang selama dua tahun daripada menyertai sebarang kejohanan di peringkat Asia ekoran keputusannya yang mahu meninggalkan BAM.

Selain isu mengenai Chun Seang turut dibincangkan ialah hasrat perseorangan wanita, Julia Wong yang juga mahu meninggalkan badan induk badminton negara itu.

"Selepas meneliti pelbagai aspek, kami bersetuju untuk melepaskan Julia tanpa sebarang hukuman ataupun tindakan," tambah Nadzmi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Stadium khusus untuk bola sepak di Kelantan

Posted:

Stadium khusus untuk bola sepak di Kelantan

Stadium khusus untuk bola sepak di Kelantan

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

PEMINAT dan penyokong setia bola sepak Kelantan bakal menyaksikan pasukan mereka beraksi di stadium yang dibina khusus untuk perlawanan bola sepak sekiranya permohonan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) untuk mendapatkan peruntukan bagi membina stadium baru itu diluluskan oleh kerajaan Pusat.

Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa (gambar) memberitahu, segala perincian telah pun hampir siap dan kini pihaknya berada di fasa terakhir untuk mengkaji beberapa aspek lagi mengenai pembinaan sebuah stadium yang berkapasiti 30,000 penyokong.

Menurutnya, tanah seluas hampir 16 hektar sudah dikenal pasti oleh pihaknya di sekitar kawasan Tunjong kira-kira lima kilometer dari bandar Kota Bharu yang dianggap paling sesuai untuk dijadikan tapak stadium.

"Pada dasarnya kita mempunyai dua cadangan tapak iaitu satu di Kampung Gading Galoh, Machang dan satu lagi di Tunjong. Tapi kita kini sedang memfokuskan tapak di Tunjong kerana ia hampir dengan Kota Bharu.

"Stadium yang akan dibina nanti adalah khusus untuk perlawanan bola sepak sahaja di mana standardnya sesuai untuk perlawanan domestik dan antarabangsa selain dibina dengan berbumbung," katanya ketika ditemui semalam.

Tambahnya, KAFA hanya memohon bantuan kewangan untuk pembinaan sahaja manakala pihaknya bersedia memikul tanggungjawab untuk melakukan kerja-kerja penyelenggaraan stadium tersebut kelak tanpa meminta bantuan pihak kerajaan.

Katanya, sebelum ini pihaknya bercadang untuk mengambil alih atau memajak Stadium Sultan Muhammad Ke-IV (SSM IV) yang menjadi venue perlawanan melibatkan pasukan Kelantan sebelum ini namun, permohonan tersebut ditolak oleh kerajaan negeri.

"Memang SSM IV menjadi pilihan pertama kita kerana sebelum ini juga kita telah mengadakan perbincangan dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) dan kos untuk menaik tarafnya hanya menelan belanja sekitar RM6 juta sahaja namun, ia tidak menjadi kenyataan.

"Kerja-kerja menaik taraf juga hanya memerlukan masa yang lebih singkat berbanding membina sebuah stadium baru. Bagaimanapun, selepas permohonan tersebut ditolak kita optimis untuk memohon bantuan kerajaan Pusat dan ia akan dimasukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10)," ujarnya.

Dalam perkembangan yang sama, Annuar berkata, KAFA telah menghantar sepasukan pegawai yang terlibat untuk meneliti serta membuat pemerhatian terhadap beberapa buah stadium di Eropah termasuk Cardiff City, Stamford Bride dan Emirates sebagai rujukan dalam pembinaan stadium baru tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cabaran Daisy tema flora

Posted:

Cabaran Daisy tema flora

Cabaran Daisy tema flora


PUSAT beli-belah Star Parade menjadi lokasi untuk acara Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 bagi zon utara.


KEHANGATAN saingan cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang sebelum ini berlangsung di Giant Kuala Terengganu pada 18 Jun dan Aeon AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur (26 Jun) kini diteruskan di zon utara hari ini.

Kali ini, kompleks beli-belah Star Parade, Alor Setar dipilih sebagai lokasi. Seramai 30 orang peserta bakal bersaing dengan mempamerkan kreativiti menghasilkan adunan kek dan biskut ciptaan sendiri bertemakan flora.

Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 merupakan kerjasama antara akhbar Kosmo! dan minyak jagung Daisy serta rakan strategik Tupperware.

Program Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 berlangsung di empat lokasi utama seluruh negara dengan acara saringan akhir bakal berlangsung di Johor Bahru pada 10 Julai.

Ia terbuka kepada golongan suri rumah, peniaga kecil-kecilan dan individu yang mempunyai minat mendalam dalam bidang pembuatan kek dan biskut.

"Pada masa yang sama, pertandingan ini bertujuan membimbing dan berkongsi dengan orang ramai teknik-teknik menggunakan minyak jagung dalam masakan. Seperti yang diketahui, penggunaan minyak jagung Daisy amat digalakkan memandangkan ia yang berasaskan 100 peratus minyak jagung asli dan bebas kolesterol.

Peserta perlu menampilkan resipi unik kek dan biskut menggunakan minyak jagung Daisy.


CHEF Liza (kiri) dan chef Erin melakukan demonstrasi membuat biskut keju udang asin kepada pengunjung pusat beli-belah Star Parade.


"Lagipun kandungan poli-lembut dan cairan poli tidak tepu yang diekstrak daripada jagung menjadikan adunan biskut dan kek lebih gebu, ringan dan cair di mulut," jelas duta minyak jagung Daisy, Chef Liza Zainol. Minyak tersebut juga diperkaya Vitamin E dan Omega 6.

Chef Liza yang berpengalaman lebih sedekad dalam bidang masakan dan pembuatan kek juga memberitahu, kriteria pemarkahan para peserta diambil berdasarkan ketulenan resipi, inovatif dan kreativiti menghias kek serta biskut.

Pada hari yang sama, Chef Liza turut menyajikan 400 potong roti pisang kacang campuran dan 400 biji biskut keju udang asin untuk dirasai pelanggan.

Serentak dengan itu pengunjung di Star Parade juga berpeluang menebus minyak jagung Daisy 500 gram dengan membawa keratan dua kepala akhbar Kosmo!.

"Penebusan ini terhad kepada 200 pembaca Kosmo! yang terawal. Kaunter dibuka bermula dari pukul 10.30 pagi sehingga 11.30 pagi," kata Eksekutif Iklan Kosmo!, Mohd. Nizam Baharuddin.

Pada acara itu, orang ramai juga dihiburkan dengan persembahan daripada artis tempatan iaitu Rafidah Ibrahim atau Feeda dan artis program realiti televisyen Akademi Fantasia musim keenam (AF6) Nubhan.

Rafidah yang juga pemenang pertandingan Juara Pencarian Siti Nurhaliza Mencari Bintang Pantene 2007 terkenal menerusi lakonannya Cinta Tikar Sejadah dan Epilog Syurga Cinta.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pelajar Ting. 1 liwat murid prasekolah

Posted:

Pelajar Ting. 1 liwat murid prasekolah

Pelajar Ting. 1 liwat murid prasekolah

01/07/2011 8:00pm

KANGAR - Seorang pelajar tingkatan satu ditahan polis kerana disyaki meliwat seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun di sebuah pondok kosong di belakang rumah suspek di Kampung Bakong, Jejawi, kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perlis, Supt Mohd Nashir Ya.

Beliau berkata, suspek yang merupakan pelajar sebuah sekolah menengah di Arau ditahan malam tadi selepas ibu kanak-kanak itu membuat laporan di Balai Polis Arau pada kira-kira 6.25 petang semalam.

Ibu kanak-kanak itu yang berumur 28 tahun dan yang bekerja sebagai tukang cuci membuat laporan itu selepas anaknya menceritakan kejadian itu dengan mengatakan bahawa suspek yang di panggil "abang" melakukan perkara tidak senonoh terhadapnya, katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sindiket pecah rumah tumpas

Posted:

Sindiket pecah rumah tumpas

Sindiket pecah rumah tumpas

01/07/2011 7:03pm

KUALA LUMPUR - Satu sindiket yang bergiat aktif dalam kegiatan pecah rumah dan curi kereta di sekitar Lembah Klang tumpas berikutan penahanan tiga lelaki dan seorang wanita dalam serbuan di sebuah kondominium di Sentul minggu lepas.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Zakaria Pagan berkata, dalam serbuan pada 8.30 malam di Kondominium Sang Suria, Sentul itu, polis berjaya merampas pelbagai jenis barangan dan tujuh buah kereta yang diletakkan di luar kondominium itu bernilai lebih RM2 juta.

"Dari soal siasat dan pemeriksaan yang dijalankan di kondominium tersebut juga, kami telah merampas pelbagai jenis barangan antaranya pedang, logo polis, dan 32 batang kunci kereta.

"Dan kami percaya ini bermakna mereka telah mencuri lebih daripada 32 biji kereta," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hukuman penganggur ditambah

Posted:

Hukuman penganggur ditambah

Hukuman penganggur ditambah

01/07/2011 7:02pm

JOHOR BAHRU - Seorang penganggur yang didakwa cuba membunuh teman wanitanya dan menyebabkan mangsa cedera parah akibat disimbah cuka getah, bukan sekadar gagal dalam rayuan bagi meringankan hukuman yang dijatuhkan terhadapnya, malah terpaksa meringkuk lebih lama dalam penjara.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abdul Halim Aman membuat keputusan menolak rayuan Habin Noor Sulaiman, 43, selepas mendengar hujah Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Iskandar Ahmad dan peguam Hussin Othman.

Beliau menjatuhkan hukuman penjara 19 tahun bagi kesalahan cuba membunuh dan penjara 17 tahun dengan lapan sebatan kerana menyebabkan kecederaan parah serta mengarahkan kedua-dua hukuman berjalan serentak dari tarikh tertuduh ditangkap iaitu 16 Disember lepas.

Dalam penghakimannya, Abdul Halim kesal dengan perbuatan Noor Habin yang disifatkan sebagai zalim dan tidak berperikemanusiaan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Justin Timberlake beli laman MySpace

Posted:

Justin Timberlake beli laman MySpace

Justin Timberlake beli laman MySpace


LAMAN rangkaian sosial MySpace.


LOS ANGELES – Penyanyi pop, Justin Timberlake merupakan sebahagian daripada pemilik laman rangkaian sosial MySpace selepas dia bekerjasama dengan syarikat Specific Media untuk membeli laman itu pada harga AS$35 juta (RM105.65 juta) daripada syarikat News Corp milik bilionair Rupert Murdoch, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebagai persediaan untuk menerajui MySpace, Timberlake membina sebuah ibu pejabat di sini selain mengambil enam orang pekerja.

"Semasa kami menemui Justin dan ketika kami berbincang mengenai strategi kami, satu persetujuan telah dicapai dengannya," kata Ketua Pegawai Eksekutif Specific Media, Tim Vanderhook.

"Salah satu daripada keghairahannya ialah dia seronok membantu artis lain dan mencipta satu komuniti untuk orang ramai menyuarakan perasaan mereka," jelasnya.

MySpace pernah digelar sebagai raja laman jaringan sosial tetapi kewujudannya ditenggelamkan oleh Facebook dan Twitter sekali gus membawa kepada kemerosotan pengguna.

Facebook kini dilaporkan bernilai AS$70 bilion (RM212.3 bilion) manakala ketua pegawai eksekutifnya, Mark Zuckerberg, 27, dilaporkan memiliki kekayaan berjumlah AS$18 bilion (RM54.5 bilion)

Timberlake juga berlakon dalam filem The Social Network yang mengisahkan kehidupan Zuckerberg di Universiti Harvard.

Dalam filem itu, Timberlake memegang watak sebagai presiden pertama Facebook, Sean Parker yang juga pengasas laman stor muzik dan penjual syarikat, Napster. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kakitangan awam mogok di Britain

Posted:

Kakitangan awam mogok di Britain

Kakitangan awam mogok di Britain


SEBAHAGIAN daripada kakitangan awam berhimpun di London semalam bagi membantah tindakan kerajaan melaksanakan langkah pengurangan perbelanjaan negara.


LONDON – Ramai guru dan kakitangan awam menyertai piket besar-besaran di Britain semalam ketika ratusan ribu pekerja mengadakan mogok untuk membantah pencen dikurangkan oleh kerajaan.

Kesatuan-kesatuan sekerja di Britain menyatakan sekitar 750,000 pekerja menyertai mogok sehari itu yang menyebabkan kegiatan di pejabat kerajaan, lapangan terbang dan sekolah lumpuh.

Beribu-ribu ahli kesatuan sekerja berarak di ibu kota Britain, di sini dan bandar-bandar untuk mendesak kerajaan supaya menimbang semula rancangan untuk mengurangkan pencen sektor awam.

Kerajaan Britain mengambil inisiatif untuk mengurangkan defisit negara yang melambung tinggi dengan memotong perbelanjaan awam sebanyak £80 bilion (RM242.8 bilion).

Sebagai langkah berjimat cermat, kerajaan Britain mengurangkan pekerjaan sektor awam dan bayaran pencen selain menaikkan had umur persaraan daripada 65 tahun kepada 66 tahun.

Kenaikan had umur persaraan itu bagi mengurangkan bayaran pencen kepada kakitangan awam yang bersara. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kapal bantuan ke Gaza dirosakkan

Posted:

Kapal bantuan ke Gaza dirosakkan

Kapal bantuan ke Gaza dirosakkan

BAITULMUQADDIS – Sebuah lagi kapal yang menyertai misi bantuan kemanusiaan ke Gaza telah disabotaj oleh Israel, kata pihak penganjur semalam.

Seorang aktivis pro-Palestin memberitahu sebuah stesen radio tentera Israel bahawa enjin kapal milik Ireland itu rosak semasa ia berada di sebuah pelabuhan.

Pada awal minggu ini, beberapa aktivis memberitahu, pihak Israel didakwa telah merosakkan kipas sebuah kapal milik misi bantuan itu di pelabuhan Piraeus, Greece.

Sekitar 10 buah kapal dijadualkan belayar ke Gaza dari Greece pada minggu ini.

Setakat ini, masih tidak dapat dipastikan sama ada misi berkenaan akan ditangguh ekoran kerosakan yang berlaku ke atas dua kapal itu. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved