Rabu, 12 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Fear Factor versi Malaysia

Posted:

Fear Factor versi Malaysia

Fear Factor versi Malaysia

PENGARUH dan aura besar ternyata dimiliki program permainan sukan aksi, Fear Factor. Tidak hanya di Amerika Syarikat (AS), program yang membabitkan makanan jijik, ketakutan, ketinggian dan psikologi mental peserta itu telah diadaptasi di 36 buah negara termasuk Indonesia dan kini Malaysia.

Sejarah awal Fear Factor sebenarnya berasal dari Belanda yang dihasilkan oleh Endemol USA iaitu pengeluar TV dan syarikat pengedaran antarabangsa yang berpangkalan di negara tersebut.

Di Belanda, ia dikenali sebagai Now or Neverland, namun bagi pasaran AS bermula pada tahun 2001, judulnya ditukar kepada Fear Factor.

Bagi Fear Factor versi AS yang menawarkan ganjaran AS$50,000 (RM160,000) bagi juara, ia bukan sahaja membabitkan penyertaan pasangan dalam kalangan keluarga tetapi juga sahabat.

Bagi tujuan tarikan komersial berganda, ia turut membabitkan model, ahli sukan gusti, ratu cantik dan bintang realiti daripada program The Amazing Race, Survivor, American Idol, The Apprentice dan The Real World.

Terdapat tiga cabaran dalam Fear Factor iaitu melibatkan fizikal, mental dan aksi di dalam filem. Cabaran pertama, membabitkan fizikal yang direka bentuk untuk menguji ketahanan diri setiap peserta atau pasukan. Contohnya seperti melompat dari satu bangunan ke bangunan yang berikutnya.

Cabaran kedua, ia membabitkan mental peserta iaitu makan makanan yang menjijikkan seperti makan bahagian-bahagian badan binatang yang jijik, serangga hidup atau campuran pelbagai jenis serangga dan binatang yang sudah dikisar.

Terdapat juga cabaran lain yang melibatkan mental peserta seperti membenamkan kepala atau tidur bersama dengan pelbagai jenis binatang seperti tikus, lipas, labah-labah, ular dan cacing.

Peserta dalam cabaran kedua ini juga perlu melalui ketahanan kesakitan seperti merasai asap pemedih mata, berjalan di atas kaca yang pecah dengan keadaan kaki terdedah atau makan lada paling pedas di dunia iaitu habanero.

Cabaran ketiga yang juga terakhir pula melibatkan lagak ngeri seperti di dalam filem iaitu sama juga dengan cabaran pertama. Biasanya ia melibatkan ketinggian, air, kenderaan atau gabungan ketiga-tiganya sekali.

Mungkin cabaran-cabaran pelik dan menarik yang ditonjolkan dalam Fear Factor menyebabkan ia mempunyai nilai komersial yang tinggi sehingga diadaptasikan untuk dijadikan program TV seumpamanya di 36 buah negara.


SERAMAI 30 selebriti terkenal tempatan menyertai musim pertama Fear Factor Selebriti Malaysia.


Stesen televisyen Astro iaitu Astro Ria (saluran 104) buat julung-julung kalinya membawa program Fear Factor ke Malaysia dan telah diubah suai serta diberi nafas baharu mengikut kesesuaian budaya dan kehidupan masyarakat Malaysia iaitu Fear Factor Selebriti Malaysia.

Menurut Pengurus saluran Astro Ria, Raqim Ahmad Ramli, perkara-perkara jijik dan aktiviti-aktiviti yang menyalahi budaya Malaysia tidak akan ditonjolkan dalam program Fear Factor Selebriti Malaysia.

"Pihak kami amat peka dengan isu yang melibatkan sensitiviti penonton. Jika melihat format program asal, peserta akan diuji dengan memakan benda-benda yang menjijikkan, tetapi ia tidak akan berlaku dalam program ini.

"Fear Factor Selebriti Malaysia dihasilkan mengikut kesesuaian budaya negara kita tetapi cabaran yang melibatkan rasa ketakutan, ketinggian dan psikologi mental masih dikekalkan," ujarnya.

Biarpun tidak memaparkan cabaran makanan yang menjijikkan, jelas Raqim, Fear Factor Selebriti Malaysia masih mampu menjadi daya tarikan penonton kerana cabaran yang melibatkan kekuatan fizikal dan penggunaan haiwan yang menakutkan terpaksa dilalui selebriti-selebriti tempatan.

Seramai 30 selebriti (dibahagikan kepada 13 kumpulan) menyertai Fear Factor Selebriti Malaysia antaranya Johan As'ari, Didie Alias, Zoey, Dafi, Jehan Miskin, Ezlynn, Elfira Loy, Kaka, Mejar Dr. Faiz, Hairul Azreen, Farish Aziz, Azam Pitt, Akim Ahmad, Gambit Saifullah, Zawen Anwar, Roslan Shah dan Norisham Ismail.

Menjelaskan mengenai pemilihan selebriti menyertai program tersebut, Raqim memberitahu, 30 selebriti yang dipilih diwajibkan menjalani ujian fizikal yang disediakan pihak produksi Fear Factor Selebriti Malaysia.


FEAR Factor Selebriti Malaysia dihasilkan mengikut kesesuaian budaya Malaysia.


"Kami tidak memilih mereka secara rambang. Sebaliknya, setiap selebriti yang dipilih diwajibkan untuk menjalani ujian kesihatan fizikal. Mereka juga dinilai menerusi pencapaian di kaca TV sama ada dalam bidang pengacaraan, lakonan mahupun nyanyian.

"Bukan itu sahaja, setiap selebriti yang dipilih juga sudah menjalani latihan lasak selama lima hari dalam Boot Camp di Batu Caves, Selangor, seperti 'rock climbing' dan menyelam sebelum memulakan penggambaran di Cape Town, Afrika Selatan," jelasnya.

Dikendalikan oleh pelakon popular Aaron Aziz, Fear Factor Selebriti Malaysia akan ditayangkan pada 29 Disember ini, pada setiap hari Sabtu, pukul 9 malam secara eksklusif di saluran Astro Ria 104.

Pemenang utama Fear Factor Selebriti akan menerima wang tunai sebanyak RM200,000 manakala pemenang bagi cabaran mingguan pula bakal menerima wang berjumlah RM10,000.

Pengalaman selebriti

Sementara itu, Aaron Aziz yang berkongsi pengalamannya sebagai hos Fear Factor Selebriti Malaysia memberitahu, dia juga perlu melakukan lima cabaran untuk tujuan mempromosikan program tersebut.

Ujarnya, dia yang sememangnya takut dengan ketinggian tetapi terpaksa juga melakukan cabaran tersebut.

"Walaupun saya seorang yang gayat dan takut pada ketinggian, saya tetap melakukan cabaran jatuh dari bangunan (free fall) setinggi sembilan tingkat," jelasnya.

Selain daripada cabaran ketinggian, kata Aaron, dia juga kena melakukan aksi di dalam kereta yang diterbalikkan, duduk dalam kontena yang penuhi dengan ular dan tergantung pada tali helikopter yang sedang bergerak.

Malah, kata Aaron, dia juga perlu melakukan aksi di dalam air namun dia tidak dapat melakukannya kerana terkena penyakit pneumonia dan doktor sarankan supaya pelakon Adam dan Hawa itu tidak lakukan cabaran tersebut.


ZOEY (depan kiri) dan Dafi (belakang) sedang beraksi dalam Fear Factor Selebriti Malaysia.


Ditanya apakah kepentingan yang diperoleh dengan penyertaannya dalam program tersebut, ulas Aaron, Fear Factor Selebriti Malaysia mengajarnya tahap kepercayaan pada diri sendiri.

"Cabaran tersebut merupakan perkara baharu yang kita perlu lakukan. Bagaimana kita paksa diri dan percaya untuk lakukannya sehingga berjaya," katanya.

Menurut salah seorang selebriti yang menyertai program tersebut, Zoey atau nama sebenarnya Mohd. Hairey Azhar Abd. Rahman, dia berjaya mengharungi ketakutan pada kala jengking selepas menyertai Fear Factor Selebriti Malaysia.

Ulasnya yang berpasangan dengan penyanyi Dafi, dia perlu melakukan cabaran meletakkan kala jengking di muka dan merasai pengalaman disengat kala jengking.

"Sebelum ini memang saya takut dengan kala jengking, tetapi selepas menyertai Fear Factor Selebriti Malaysia saya tidak takut pada binatang itu malah tahu bagaimana pergerakannya.

"Walaupun saya disengat oleh beberapa ekor kala jengking saya tetap meneruskan cabaran tersebut," ceritanya.

Menurut penyanyi Ezlynn pula yang bergandingan dengan salah seorang peserta MasterChef musim pertama, Nik Michael, setelah menyertai Fear Factor Selebriti Malaysia dia dapat menangani masalah dengan tenang malah mengatasi rasa ketakutannya.

Begitu juga dengan pelakon Gambit yang memberitahu, biarpun mengalami kecederaan ketika melakukan beberapa aksi lasak tetapi dia tetap menyelesaikan cabaran tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Kembali ke dunia kanak-kanak

Posted:

Kembali ke dunia kanak-kanak

Kembali ke dunia kanak-kanak

Oleh RADIAH SAORI

BERARAK, menyanyi, bergambar dan belajar menari balet dengan karakter kartun kegemaran ramai merupakan satu pengalaman yang sukar untuk dilupakan.

Watak-watak popular seperti Hello Kitty dan teman lelakinya, Dear Daniel pasti antara karakter yang ditunggu si cilik.

Tidak ketinggalan Pingu si penguin comel, Barney si raksasa ungu, Angelina Ballerina yang pandai menari balet dan Bob The Builder. Semua karakter itu dengan pelbagai aktiviti keriangan lain hanya boleh dirasai apabila anda berkunjung ke Taman Tema Keluarga Puteri Harbour, Nusajaya, Johor.

Jika memikirkan watak-watak yang ada di dalam taman tema setinggi empat tingkat itu, sudah pasti ramai yang beranggapan ia hanyalah untuk kanak-kanak, tetapi jangan mudah terpedaya kerana orang dewasa juga pasti teruja apabila dapat mengimbau semula zaman remaja mereka.

Berkeluasan 7,432 meter persegi dan dibuka setiap hari bermula pukul 10 pagi hingga 6 petang, tarikan utama taman tema itu sudah tentu Bandar Hello Kitty, yang pertama seumpamanya di luar Jepun.

Terletak di tingkat dua bangunan terbabit, bandar yang dihiasi warna merah jambu itu memiliki beberapa ruang untuk pengunjung melakukan aktiviti yang menarik.

Bagi peminat setia Hello Kitty, sudah tentu tidak akan melepaskan peluang memasuki rumah watak kucing comel itu yang lengkap dengan ruang tamu, bilik tidur, bilik mandi dan dapur.

Bagaikan berada di rumah sebenar, peralatan dan perhiasan yang terdapat di rumah tersebut semuanya berkaitan Hello Kitty, keluarganya serta teman lelakinya, Daniel.


KARAKTER comel Hello Kitty dan Daniel antara tarikan utama di taman tema ini.


Jika berkunjung ke Bandar Hello Kitty, jangan lupa merasai pengalaman memasuki Wishful Studio.

Di sini pengunjung berpeluang membuat dan membawa pulang barang kemas, mencuba pakaian kostum di studio foto serta melawat salon kuku. Jangan lepaskan peluang menghiasi kuku anda dengan watak-watak Sanrio.

Di samping itu, pengunjung boleh membuat biskut berbentuk Hello Kitty di studio cookie dan membuat anak patung Kitty anda sendiri.

Jika masih belum puas dengan semua itu, masuklah ke taman permainan di Friendship Land. Anda boleh menunggang permainan cawan teh atau bergambar bersama Hello Kitty dan rakan-rakan.

Kunjungan ke taman itu, pasti kurang sempurna jika tidak melihat persembahan tarian dan nyanyian oleh Hello Kitty dan rakan-rakannya. Pasti anda terhibur tatkala melihat persembahan tersebut.

Tarikan pelancong

Seorang pengunjung, Jesslyn Quek, 34, memberitahu, dia sanggup datang dari Kuala Lumpur ke Johor Bahru untuk membawa dua anak perempuannya berusia enam dan dua tahun ke semata-mata untuk bertemu dengan Hello Kitty kesayangan mereka.

"Kedua-dua anak saya amat meminati kartun Hello Kitty dan mereka amat seronok dengan pelbagai aktiviti yang disediakan di sini selain dapat bergambar bersama karakter kesayangan mereka.


KANAN: Permainan cawan teh antara permainan yang boleh dicuba di Bandar Hello Kitty.


"Kami memiliki pelbagai barangan Hello Kitty di rumah, malah ketika kunjungi ini kedua-dua mereka turut memakai baju Hello Kitty. Bagi mereka, berada di sini umpama mimpi menjadi kenyataan," katanya.

Jika Bandar Hello Kitty lebih sesuai untuk kanak-kanak perempuan, The Little Big Club yang terletak di tingkat tiga dan empat bangunan terbabit, sesuai untuk sesiapa sahaja.

Di tingkat-tingkat itu terdapat lebih banyak karakter seperti Pingu, Barney, Angelina Ballerina, Bob The Builder dan Thomas and Friends. The Little Big Club juga menyediakan lebih banyak permainan berbanding Bandar Hello Kitty.

Kepelbagaian karakter di situ juga membawa seorang pengunjung warga Colombia, Tatiana Flores, 36, ke Nusajaya.

Katanya, dia mengetahui kewujudan taman tema tersebut melalui internet dan hebahan rakan-rakan.

"Mereka mengesyorkan saya untuk membawa keluarga ke sini bagi merasai sendiri pengalaman bertemu pelbagai karakter kartun popular. Saya akui, ia sangat menarik dan berbaloi untuk dikunjungi," katanya.


MENTERI Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman diiringi Ahmad Burhanuddin melawat sekitar taman tema selepas majlis perasmian baru-baru ini.


Pengunjung yang hadir juga tidak perlu bimbang mengenai makanan kerana mereka boleh menjamu selera di mana-mana tiga kedai yang menjual makanan dengan harga berpatutan di Red Bow Cafe, Cinnamoroll Cafe dan Mc Bunn.

Sementara itu, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Themed Attractions and Resorts Sdn. Bhd. (TAR), Datuk Tunku Ahmad Burhanuddin Tunku Adnan berkata, sejak dibuka pada 26 Oktober lalu, taman tema terbabit sudah menerima lebih daripada 45,000 pengunjung.

Katanya, pengunjung yang paling ramai hadir merupakan pengunjung tempatan selain pelancong dari negara jiran terutama Singapura, Indonesia dan Thailand.

"Kita yakin, dengan sambutan baik yang diterima, kami dapat mencapai sasaran 50,000 pengunjung bagi tahun ini.

"Sejak cuti persekolahan bermula, kami menerima lebih 1,500 pengunjung sehari dan jumlah tersebut meningkat kepada lebih 2,500 pengunjung pada hujung minggu atau cuti umum," katanya.

Phoenix bukan padang pasir biasa

Posted:

Phoenix bukan padang pasir biasa

Phoenix bukan padang pasir biasa

Oleh TERRY TANG


KEINDAHAN padang pasir Pheonix boleh disaksikan menerusi perkhidmatan belon panas.


POKOK-POKOK kaktus tumbuh meliar di padang pasir. Kewujudannya sedikit mengganggu pemandangan. Justeru, tidak hairanlah pengunjung beranggapan Phoenix yang terletak di Arizona, Amerika Syarikat (AS) sebuah kawasan yang sukar untuk mendapatkan air dan menyaksikan kebudayaan penduduknya.

Bagaimanapun, hakikatnya metropolis itu yang termasuk kawasan Scottsdale dan Tempe merupakan kawasan tumpuan peminat alam semula jadi. Pelancong ke Phoenix bagi menyaksikan keindahan puncak gunung dan padang pasir nan luas.

Bahkan, landskap di kawasan bandar juga tidak kurang menariknya. Di padang golf yang dipenuhi pesara-pesara anda dapat menyaksikan kehebatan bangunan lama sesuai dengan usia bandar Arizona iaitu 100 tahun.

Jadi, tidak timbul masalah untuk mencari rumah-rumah bersejarah atau banglo klasik termasuk yang direka oleh arkitek terkemuka, Frank Lloyd Wright.

Pada musim panas, ketika suhu Phoenix berada pada keadaan sederhana dengan burung-burung berhijrah ke kawasan lebih sejuk, saya ingin berkongsi lima cara mengisi masa luang di Phoenix secara percuma.

Mendaki Gunung Camelback

Gunung Camelback antara lokasi popular tumpuan pengunjung yang ingin melihat pemandangan indah puncaknya berwarna merah. Ia terletak antara Phoenix dan Scottsdale.

Pendakian ke puncak gunung setinggi 824 meter itu tidaklah begitu sukar terutama di laluan kaki gunung.

Denai-denai memudahkan pendakian, namun apabila semakin hampir ke puncak keadaan semakin mencabar dan meletihkan.

Ia antara kawasan pendakian terbaik di bandar ini, pihak berkuasa tempatan telah mengambil beberapa pendekatan bagi menaik taraf laluan bagi memudahkan para pendaki yang kini bilangannya semakin ramai.

Laluan Seni

Terletak di pinggir bandar Phoenix, suasana Laluan Seni bertukar menjadi meriah pada Jumaat, minggu pertama setiap bulan. Kawasan itu dibuka sejak tahun 1994 dengan menempatkan galeri-galeri seni yang memaparkan hasil seni artis tempatan.


SEBUAH rumah lama diubah suai pemiliknya menjadi kedai kopi di Jalan Roosevelt.


Artis-artis itu menjual pelbagai barangan termasuk kemeja T, patung-patung boneka, khidmat lukisan jalanan dan lain-lain.

Pelancong juga boleh menyaksikan persembahan jalanan dan permainan papan selaju oleh para remaja bertempat di Jalan Roosevelt. Mereka merupakan penghuni di kejiranan Roosevelt.

Menyusuri kejiranan itu, pengunjung dapat melihat beberapa pemiliknya mengubah suai rumah masing-masing kepada premis perniagaan.

Rumah-rumah dengan seni bina lama itu diubah suai menjadi bar, kafe, butik pakaian dan lain-lain.

Tasik Bandar Tempe

Tasik Bandar Tempe merupakan tasik buatan sepanjang empat kilometer (km) yang dijadikan kawasan tadahan banjir serta 'syurga' kepada penggemar aktiviti berbasikal, berjalan kaki dan joging.

Terdapat juga laluan sepanjang 3.6 meter di kedua-dua belah tasik yang sesuai untuk aktiviti jalan kaki atau papan selaju.

Pada hari-hari tertentu, pengunjung dapat menyaksikan orang ramai berkayak, menaiki kapal layar atau pertandingan perahu naga di tasik tersebut.

Banyak juga acara diadakan di situ antaranya pertunjukan bunga api pada bulan Julai dan perarakan bot pada Disember setiap tahun. Acara-acara itu dibuka kepada umum tanpa dikenakan sebarang bayaran termasuk acara Ironman Arizona.

Rio Salado Audubon Center

Melupakan seketika kehidupan bandar, beberapa kilometer ke selatan tersembunyi sebuah pusat perlindungan haiwan liar.

Pusat Rio Salado Audubon yang terletak di kawasan seluas 242 hektar sepanjang Sungai Garam dihuni kira-kira 200 spesies burung dan haiwan liar termasuk anjing hutan dan arnab.

Untuk menyaksikan burung atau haiwan liar berkenaan, pengunjung boleh berbasikal atau berjalan kaki di trek yang disediakan iaitu sepanjang 16 km.

Di dalam bangunan pula, pengunjung berpeluang menyaksikan pelbagai koleksi gambar.

Aktiviti untuk kanak-kanak turut disediakan.

Lawatan ke kediaman bersejarah


PADANG-PADANG golf turut mengindahkan persekitaran Pheonix di Arizona.


Pada tahun 1996, sebuah persatuan penduduk diketuai Gerry dan Marge McCue berusaha membuang tanggapan bahawa bandar Phoenix tidak selamat untuk didiami.

Usaha gigih tersebut berbaloi apabila mereka berjaya menghasilkan risalah berkaitan 34 kawasan kediaman yang bersejarah.

Setiap kediaman tersebut memaparkan keistimewaan seni bina lampau dari zaman Tudor hingga ke era Kolonial Amerika. Jangan lupa untuk singgah ke Taman Encanto iaitu lokasi yang menempatkan kolam renang awam dan padang golf pertama sekali gus menjadi mercu tanda bersejarah di Phoenix. Kawasan itu seluas 90 hektar.

Beberapa aktiviti boleh dilakukan di situ seperti menaiki bot kayuh merentasi lagun. Setiap tahun kira-kira 80,000 risalah tersebut dicetak dan diberikan secara percuma, malah ia turut diletakkan di hotel-hotel atau kedai cenderamata.

Peminat rekaan Frank Lloyd Wright dinasihatkan pergi ke bahagian timur Phoenix. Di situ, anda dapat menyaksikan sebuah rumah yang dibina khas untuk anak lelakinya di alamat 5212 E, Exeter Belouvard.

Rumah itu pernah mengundang kontroversi apabila dibeli pihak pemaju yang kemudian mengumumkan untuk meruntuhkannya.

Dibina pada tahun 1950-an, reka bentuk dalaman rumah itu dibina mengikut bangunan Muzium Guggenheim di New York. – AP.

Wajah baharu Grand Dorsett Subang

Posted:

Wajah baharu Grand Dorsett Subang

Wajah baharu Grand Dorsett Subang


WARNA putih yang menjadi tema ruang lobi memberi suasana segar dan ceria.


BERMULA daripada sebuah ladang kelapa sawit yang dikenali Seafield Estate sekitar tahun 60-an dahulu, Subang Jaya semakin berkembang pesat dengan pelbagai pembangunan.

Dikelilingi beberapa bandar utama seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam dan Klang, tidak hairanlah bandar kecil yang terletak di daerah Petaling menjadi destinasi persinggahan atas pelbagai tujuan.

Sama ada untuk membeli-belah, berhibur, mencari lokasi menjamu selera terbaik atau kepelbagaian tarikan pelancongan yang ditawarkan, Subang Jaya sentiasa mengalu-alukan kehadiran tetamunya.

Bagi mereka yang mahu meneroka sisi bandar yang diiktiraf termaju di Selangor itu dengan lebih dekat sambil menikmati percutian santai di pinggir ibu kota, bolehlah menginap di Grand Dorsett Subang di sini.

Bertaraf lima bintang, hotel itu menawarkan 478 unit bilik dan suite secara keseluruhan.

Mengetengahkan imej segar melalui proses penambahbaikan dan pengubahsuaian, setiap bilik kini tampil mewah dan selesa, sesuai dengan status penghuninya.

Terdapat beberapa pilihan penginapan ditawarkan kepada pengunjung antaranya, Executive Suite, Junior Suite, Executive Club Room dan Deluxe Plus Room.

Menekankan elemen moden dan kontemporari sebagai tema hiasan dalamannya, pengunjung pasti terpesona melihat susun atur perabot yang elegan dan lengkap dengan peralatan terkini.


EMPEROR Restaurant menawarkan aneka hidangan popular Kantonis kepada pengunjung.


Pemandangan menarik

Dengan panorama unik menghadap taman menghijau atau tasik membiru yang ditawarkan, unit penginapannya menjanjikan keselesaan dengan kemudahan seperti penyaman udara, peti sejuk mini, televisyen satelit, telefon, kemudahan membuat minuman, akses jalur lebar internet dan perkhidmatan bilik 24 jam sehari.

Sementara itu, pengunjung yang menginap di Executive Club Room atau Executive Club Suite mempunyai kelebihan untuk berkunjung ke Premier Lounge, lounge eksklusif yang terletak di tingkat 16.

Dibuka setiap hari dari pukul 6 pagi hingga 10 malam, lounge yang berlatarbelakangkan panorama bandar raya Kuala Lumpur itu merupakan lokasi yang sesuai untuk bersantai atau berbual sesama teman-teman bisnes.

Sepanjang menginap di situ, pengunjung berpeluang merasai pelbagai hidangan enak dan lazat yang ditawarkan di beberapa kafe, restoran dan lounge.

Bagi yang gemarkan suasana ala Mediterranean, bolehlah ke Terazza Brasserie yang menawarkan hidangan bufet lengkap sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam.

Sementara itu, penggemar masakan Cina pula bolehlah ke Emperor Restaurant. Berkonsepkan tradisional dan kontemporari, restoran itu menghidangkan aneka hidangan Kantonis popular.


KESELESAAN menanti di segenap sudut bilik penginapan.


Pilihan gastronomi tidak terhad setakat itu sahaja. Pengunjung yang mahu menikmati hidangan sambil sambil ditemani alunan muzik bolehlah ke Piano Lounge sementara Cafe Aroma pula menawarkan snek ringan dalam suasana ala kopitiam moden.

Bosan duduk di dalam bilik semata-mata, apa kata menjana stamina di Pusat Kecergasan Clark Hatch yang lengkap dengan pelbagai peralatan senaman terkini lengkap dengan jurulatih peribadi.

Selepas puas beriadah, segarkan badan sambil bersantai di bilik sauna atau bilik mandian wap yang disediakan.

Selain menjadi lokasi penginapan, Grand Dorsett Subang juga sering berfungsi sebagai destinasi persidangan dan majlis-majlis rasmi.

Dewan utamanya, Grand Selangor Ballroom seluas 1,378 meter persegi mampu memuatkan kira-kira 1,000 pengunjung pada satu-satu masa. Ia juga mempunyai 10 bilik pelbagai fungsi, yang lengkap dengan kemudahan audio visual untuk acara mesyuarat dan seminar berskala kecil dan sederhana.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis makan malam rai media

Posted:

Majlis makan malam rai media

Majlis makan malam rai media


AHMAD ZAHID (tengah) bergambar bersama pengarang kanan media dan pemenang cabutan bertuah pada majlis Malam Apresiasi Media Mindef 2012 di Kuala Lumpur baru-baru ini.


RAI. Kira-kira 300 pengamal media diraikan di majlis Malam Apresiasi Media Kementerian Pertahanan (Mindef) 2012 di Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Lebih istimewa, sambutan itu bermakna kerana pertama kali diadakan di Wisma Perwira Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang baru sahaja siap dibina.

Selain hidangan kambing golek, sate, puri dan capati, mereka turut dihiburkan dengan persembahan Badan Kesenian ATM, artis tempatan, Aris Ariwatan dan cabutan bertuah.

Ia turut dihadiri Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Murid Penaga dapat bantuan pakaian sekolah

Posted:

Murid Penaga dapat bantuan pakaian sekolah

Murid Penaga dapat bantuan pakaian sekolah


AZHAR (tengah) menyampaikan bantuan berupa beg sekolah kepada murid daripada keluarga kurang berkemampuan di Penaga baru-baru ini.


BANTU. Seramai 170 murid sekolah rendah di Penaga, Kepala Batas menerima bantuan pakaian dan kelengkapan sekolah daripada Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) baru-baru ini.

Mereka adalah sebahagian daripada 862 pelajar di seluruh Pulau Pinang yang menerima bantuan tersebut.

Pengerusi Perda, Datuk Azhar Ibrahim berkata, pemberian bantuan itu merupakan usaha pihaknya memberikan suntikan semangat kepada pelajar yang kurang berkemampuan.

"Perda memberikan bantuan seperti ini kepada pelajar yang kurang berkemampuan sejak 10 tahun lalu.

"Ini membuktikan kita sentiasa mengambil berat mengenai mereka," katanya.

Diarak sebelum berkhatan

Posted:

Diarak sebelum berkhatan

Diarak sebelum berkhatan


SERAMAI 15 orang kanak-kanak bersama ibu bapa masing-masing sebelum majlis berkhatan di Bandar Baru Permas Jaya baru-baru ini.


INJAK ALAM DEWASA. Seramai 15 kanak-kanak berumur antara enam hingga 12 tahun diarak dengan paluan kompang sejauh 500 meter bagi meraikan mereka sempena majlis berkhatan beramai-ramai di Bandar Baru Permas Jaya, Johor Bahru baru-baru ini.

Sebagai simbolik upacara, mereka segak memakai pakaian baju Melayu sambil diiringi ibu bapa masing-masing mengelilingi sekitar kawasan perumahan Permas 1.

Menurut Ketua penyelaras program, Yahya Arifin, acara itu merupakan penganjuran pertama khatan beramai-ramai anjuran syarikat MY Permas Jaya dan berharap selepas itu akan menjadi satu acara tahunan.

Dalam pada itu, dua orang pembantu perubatan telah dilantik bagi mengendalikan upacara berkhatan tersebut yang diadakan di dalam kabin tapak pasar malam.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mekanik kejam dera anak tiri

Posted:

Mekanik kejam dera anak tiri

Mekanik kejam dera anak tiri

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

RENTETAN gambar menunjukkan seorang lelaki begitu rakus mendera seorang kanak-kanak dengan mengangkat badan mangsa, menendang, memukul dengan senduk dan memaksanya berlutut dengan mengangkat tangan di sebuah rumah di Klang.


KLANG – Perbuatan kebinatangan seorang mekanik yang mendera anak tiri lelakinya berusia tiga tahun tanpa belas kasihan memakan diri apabila dia diberkas selepas aksi kejamnya itu dirakam menggunakan kamera telefon bimbit sebelum dimuat naik di laman sosial Facebook.

Suspek berusia 32 tahun tersebut diberkas pada pukul 8 malam kelmarin di rumahnya di Taman Mas, Kapar di sini iaitu tempat di mana kejadian dera itu berlaku. Dia diberkas apabila polis menerima laporan jirannya sejam selepas dia melihat rakaman tersebut.

Difahamkan, ketika serbuan, suspek berada di dalam rumah itu bersama mangsa tetapi isterinya telah melarikan diri.

Timbalan Ketua Polis Daerah Klang Utara, Supritendan Jani Ahmad berkata, kanak-kanak tersebut dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini dan pemeriksaan menemui kesan kecederaan dan calar di badan serta kepalanya.

Katanya, polis percaya mangsa telah didera oleh bapa tirinya sejak dua bulan lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelacur promosi Krismas dicekup

Posted:

Pelacur promosi Krismas dicekup

Pelacur promosi Krismas dicekup

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN daripada 11 pelacur yang diberkas dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Kota Damansara kelmarin.


PETALING JAYA – Tembelang pemilik sebuah pusat hiburan mempromosikan khidmat hubungan seks tanpa had selama 24 jam bersama pelacur dengan bayaran RM600 sempena sambutan Krismas pada 25 Disember ini terbongkar apabila premis itu diserbu di Kota Damansara di sini kelmarin.

Pelanggan boleh membawa pelacur yang disediakan oleh pusat itu ke tempat yang disukai tanpa sekatan oleh 'majikannya' dan boleh memilih sama ada mahu tidur dengan salah seorang daripada 20 wanita dari Thailand, Vietnam, Filipina atau wanita dari mana-mana negara yang ditawarkan.

Bagaimanapun, kegiatan persundalan sejak lima bulan lalu itu terbongkar apabila polis daripada Bahagian Cegah Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman menyerbu premis tersebut dan menahan 11 pelacur asing berusia antara 20 hingga 37 tahun.

Difahamkan, sembilan lagi wanita telah pulang ke negara masing-masing untuk memperbaharui pas lawatan sebelum kembali ke negara ini.

Pegawai operasi, Inspektor Muhammad Mohd. Jais berkata, ketika serbuan, terdapat 15 pelanggan sedang asyik berhibur bersama pelacur di situ.

"Siasatan mendapati pelanggan boleh membawa pulang pelacur terbabit untuk melakukan seks tanpa sekatan dengan bayaran antara RM300 hingga RM600 semalam selain menjadi teman sosial," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lemas di Johor, jumpa di Indonesia

Posted:

Lemas di Johor, jumpa di Indonesia

Lemas di Johor, jumpa di Indonesia

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


JENAZAH Anuar yang ditemui di Bengkalis, Sumatera selamat tiba di Kompleks Imigresen Kastam, Kuarantin dan Keselamatan Banda Hilir, Melaka semalam.


MELAKA – Misteri kehilangan seorang peniaga minuman sejak dua minggu lalu terjawab apabila mayat lelaki itu ditemui terdampar di Pantai Indah Desa Selat Baru, Bengkalis, Sumatera, Indonesia pada Sabtu lalu oleh nelayan republik itu.

Anuar Abdullah, 44, dipercayai terjatuh ke dalam sebatang sungai berhampiran rumah rakannya di Kampung Pinang Balan, Batu Pahat, Johor dan dipercayai lemas sebelum mayatnya dihanyutkan hingga ke pantai di Bengkalis.

Lokasi mayat itu ditemui dengan tempat mangsa terjatuh adalah kira-kira 70 kilometer.

Mayat Anuar yang dibawa pulang dari Indonesia selamat tiba di Kompleks Imigresen Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (CIQ) Banda Hilir di sini pada pukul 9 pagi semalam.

Isteri mangsa, Marliana Sirat, 36, dari Taman Nira, Batu Pahat ketika dihubungi berkata, suaminya itu keluar dari rumah pada pukul 9.30 pagi 28 November lalu untuk menghantar seorang anaknya ke rumah ibunya di Parit Guntung, Batu Pahat.

Bagaimanapun, suri rumah itu memberitahu, sejak itu, suaminya tidak pulang dan dia juga telah mencari arwah di merata-rata tempat sebelum menemui motosikal arwah di rumah rakannya di Kampung Pinang Balan.

"Rakan arwah memberitahu pada hari sebelum hilang, arwah dilihat berjalan menghala ke arah sungai," katanya.

Marliana yang sedang hamil tujuh bulan berkata, apabila suaminya masih tidak pulang beberapa hari kemudian, dia melaporkan kejadian tersebut di Balai Polis Batu Bahat pada 2 Disember lalu.

"Saya kemudian diberitahu oleh anggota polis pada Sabtu lalu bahawa mayat arwah ditemui di Bengkalis, Sumatera.

"Tidak sangka mayat suami saya akan hanyut sejauh ini," katanya sambil memberitahu jenazah suaminya akan dibawa ke kampung halaman di Machang, Kelantan sebelum dikebumikan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Thailand optimis mampu akhiri misi Harimau Malaya

Posted:

Thailand optimis mampu akhiri misi Harimau Malaya

Thailand optimis mampu akhiri misi Harimau Malaya

SCHAFER (kanan) berjabat tangan dengan pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal pada sidang akhbar di Hotel Golden Tulip Sovereign, Bangkok semalam.


BANGKOK - 'Wajah sebenar' pengendali Thailand, Winfried Schafer akhirnya terdedah.

Ternyata kata-kata manis beliau memuji penyokong Harimau Malaya pada aksi separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad lalu sekadar satu sandiwara.

Semalam, Schafer secara terbuka mengutuk penyokong Harimau Malaya, selain optimis pasukannya mampu menyambar slot final biarpun tanpa kehadiran beliau di bangku simpanan gara-gara rayuannya tidak dilayan oleh pihak penganjur.

Ketika aksi separuh akhir pertama lalu, Schafer diperintah meninggalkan padang kerana didakwa mempertikai keputusan pengadil dari Iran, Torki Mohsen Ramezanali.

Menjelang aksi separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai malam ini, Schafer memberitahu, penyokong di Thailand jauh lebih profesional berbanding penyokong Malaysia.

"Di sini, tidak akan ada pancaran laser dan balingan mercun seperti di Malaysia.

"Penyokong mereka (Malaysia) tidak profesional, penyokong kami jauh lebih baik," kata Schafer pada sidang akhbar di Hotel Golden Tulip Sovereign di sini semalam.

Ketika ditanya sama ada ketiadaan beliau bakal memberikan kelebihan buat Harimau Malaya, Schafer menafikan perkara itu.

Menurut Schafer, pembantu jurulatih Thailand, Mano Polking akan mengambil alih tempat beliau, seterusnya merancang strategi yang dirancangnya.

"Kami bukan bermain untuk seri, sebaliknya mahu menewaskan Malaysia di sini.

"Pasukan saya tidak pernah tewas setiap kali saya tiada di tepi padang, jadi saya tidak perlu bimbang," katanya.

Harimau Malaya tidak panik

Posted:

Harimau Malaya tidak panik

Harimau Malaya tidak panik


RAJAGOBAL (dua dari kanan) mengendalikan latihan skuad Harimau Malaya di Stadium Dhebhasadin, Bangkok semalam.


BANGKOK - "Tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan pemain-pemain saya. Kita tunggu sahaja perlawanan (malam ini)."

Itu reaksi pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal yang kekal tenang menjelang aksi separuh akhir kedua kempen Piala Suzuki AFF 2012 berdepan Thailand di Stadium Supachalasai di sini malam ini.

Biarpun kelebihan peraturan tempat gol di tempat lawan dilihat lebih memihak kepada Thailand selepas kedua-dua pasukan seri 1-1 pada aksi separuh akhir pertama di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad lalu, Rajagobal tidak mahu anak- anak buahnya tertekan dengan situasi itu.

Selain itu, perang psikologi lawan ekoran padang latihan yang teruk juga disifatkan Rajagobal sebagai dugaan yang perlu dikendalikan dengan cukup matang oleh anak-anak buahnya.

"Kami perlu berfikiran positif, kegagalan menjalani latihan sempurna gara-gara masalah padang juga bukan satu alasan.

"Masih ada 90 minit buat kami. Bagi saya, tiada apa yang mustahil dan perlawanan ini pastinya cukup mendebarkan," kata Rajagobal pada sidang akhbar di Hotel Golden Tulip Sovereign di sini semalam.

Pada masa sama, Rajagobal juga percaya anak-anak buahnya tidak gentar dengan sokongan lebih 20,000 penyokong Thailand yang dijangka membanjiri Stadium Supachalasai malam ini.

"Kita sudah ada pengalaman beraksi menentang mereka dalam perlawanan persahabatan di Bangkok (7 November lalu), jadi ia bukan satu masalah buat kami," katanya.

Mengenai status barisan kesebelasan utamanya, Rajagobal memberitahu, setakat ini setiap pemain bersedia untuk diturunkan kecuali Shakir Shaari dan Wan Zack Haikal Wan Nor.

"Pemain seperti Khyril Muhymeen (Zambri) dan S. Kunanlan juga sudah bebas daripada kecederaan," katanya yang masih berteka-teki mengenai formasi dan kesebelasan utama Harimau Malaya malam ini.

Dalam pada itu, masalah padang latihan terus menyelubungi kem Harimau Malaya apabila terpaksa menggunakan padang lain pada saat-saat akhir malam tadi.

Ia ekoran latihan akhir kedua- dua pasukan tidak dapat dijalankan di Stadium Supachalasai bagi menjaga kualiti padang demi perlawanan malam ini.

Disebabkan itu, latihan Harimau Malaya malam tadi terpaksa diadakan di Stadium Dhebhasadin yang terletak di sebelah Stadium Supachalasai manakala lokasi sesi latihan skuad Thailand pula dirahsiakan daripada pengetahuan media.

Temasya AUG 2012 buka tirai

Posted:

Temasya AUG 2012 buka tirai

Temasya AUG 2012 buka tirai


MUN YEE membawa Jalur Gemilang ketika perarakan masuk kontinjen Malaysia pada majlis perasmian pembukaan AUG 2012 di Stadium Utama, Kompleks Sukan Nasional, Laos semalam.


VIENTIANE, Laos - Tirai temasya Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012 disingkap secara rasmi semalam.

Upacara perasmian penuh berwarna-warni itu berlangsung di Stadium Utama, Kompleks Sukan Nasional, Laos. Majlis perasmian disempurnakan oleh Perdana Menteri Laos, Thongsing Thammavong.

Upacara perasmian bermula dengan perarakan masuk semua 11 kontinjen negara yang bertanding pada temasya edisi ke-16 kali ini.

Seperti dijadualkan, Malaysia menjadi kontinjen keempat yang memasuki pekarangan stadium yang mempunyai kapasiti 25,000 tempat duduk itu.

Ketua Kontinjen Malaysia ke AUG 2012, Prof. Dr. Yahaya Ibrahim mengetuai perbarisan 220 atlet dan pegawai yang memasuki stadium.

Atlet terjun wanita negara, Leong Mun Yee pula diberi penghormatan membawa Jalur Gemilang buat kontinjen Malaysia.

Kontinjen Malaysia merupakan antara 2,500 atlet dari 11 negara anggota ASEAN yang menyertai temasya AUG kali ini.

Upacara menaikkan bendera AUG dijalankan sebelum Thammavong membacakan pengisytiharan perasmian temasya edisi ke-16 itu, diikuti ucapara menyalakan obor.

Ia disusuli dengan persembahan nyanyian serta kesenian dan kebudayaan rakyat Laos.

Antaranya ialah nyanyian Chorus Song serta tarian Little Bees Dance, Healthy and Lively Athletes, Great minds and Spirit in Sports dan persembahan khas untuk temasya AUG kali ini.

Upacara perasmian diakhiri dengan pertunjukan bunga api sebagai simbolik bermulanya temasya AUG kali ini.

Serentak dengan itu juga, maka bermulalah perjuangan barisan atlet negara dalam misi memburu keseluruhan 245 pingat emas yang ditawarkan.

Seramai 306 atlet negara yang beraksi dalam 17 acara sukan telah diberi tanggungjawab dalam mencapai sasaran 36 pingat emas.

Acara olahraga, akuatik (renang dan terjun) serta memanah menjadi taruhan kontinjen Malaysia untuk membawa pulang seberapa banyak pingat emas pada temasya AUG kali ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sajian Barat warnai Hari Natal

Posted:

Sajian Barat warnai Hari Natal

Sajian Barat warnai Hari Natal

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA


CHEF Samsuddin mempertaruhkan pelbagai hidangan tradisional Barat bagi memeriahkan sambutan Hari Natal di Hotel Sunway Putra.


AYAM Belanda dan ikan salmon adalah antara hidangan istimewa yang lazim disediakan bagi meraikan Hari Natal. Penyediaannya bukan mudah dan pastinya berasaskan resipi istimewa yang mungkin mencabar kepakaran memasak seseorang di rumah.

Namun begitu, bagi yang enggan bersusah payah, bolehlah menikmati menu makanan itu di Coffee House, Hotel Sunway Putra, Kuala Lumpur pada Krismas nanti.

Terletak di aras sembilan, restoran itu menawarkan bufet istimewa sempena Hari Natal bermula dari 24 hingga 25 Disember nanti.

Rasailah sendiri keenakan aneka hidangan yang disediakan oleh Executive Sous Chef, Samsuddin Ahmad.

Antara menu yang wajib dicuba ialah ayam belanda panggang dengan rulade ayam dan aprikot yang dihidangkan bersama sos kranberi dan kuah giblet.

Menggunakan ayam belanda halal dari Australia, ia diadun dengan pelbagai herba asli yang pastinya membangkitkan selera pengunjung.

Tempahan diterima mulai 1 Disember lalu sama ada untuk dinikmati di restoran atau dibawa pulang.

Di samping itu, pengunjung juga boleh mencuba aneka hidangan pembuka selera seperti salmon salai dengan asparagus, ayam salai yang dihidang bersama buah-buahan segar, bisque udang karang Boston serta aneka salad yang disediakan.

Restoran itu juga turut menyediakan aneka pencuci mulut yang pasti memuaskan keinginan pengunjung. Antaranya ialah kek buah Inggeris, eggnog sabayon, pai labu dan kacang pekan dan rolls strawberi. Harga yang ditawarkan bermula dari RM60+++ seorang.


ADUNAN rempah tradisional menghasilkan hidangan ayam belanda panggang yang enak.


Bagi yang mahu merasai keenakan makanan dari Negara Matahari Terbit pula bolehlah berkunjung ke Gen@10 Japanese Restaurant.

Menawarkan panorama berlatarbelakangkan Kuala Lumpur, pengunjung pasti terpesona menikmati lebih 90 jenis hidangan yang disediakan di restoran itu.

Antaranya ialah sashimi, sushi, tempura, teppanyaki, yakimono dan sebagainya di samping aneka makanan laut serta pencuci mulut.

Di samping itu terdapat juga hidangan panas yang disediakan. Pengunjung boleh mencuba sukiyaki daging, miso shiru, ikan makerel dengan mi soba, unagi kabayaki dan sanma lada hitam.

Promosi di restoran itu bermula dari RM88++ seorang.

Sebelum pulang, apa kata singgah seketika di bahagian lounge lobi. Terdapat puluhan hamper pelbagai saiz yang boleh dipilih dan sesuai dijadikan hadiah kepada ahli keluarga, rakan-rakan atau yang tersayang. Harganya pula bermula dari RM150++.

Bagi sebarang maklumat lanjut atau tempahan, talian 03-4042 9888 sambungan 9032 (Coffee House) atau 1011 (Gen@10 Japanese Restaurant) boleh dihubungi, atau e-mel ke dinesph@sunwayhotels.com.

Hotel Sunway Putra terletak di Jalan Putra dan dahulunya dikenali sebagai Hotel Legend.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Stesen radio bayar RM1.6 juta

Posted:

Stesen radio bayar RM1.6 juta

Stesen radio bayar RM1.6 juta

CHRISTIAN (kiri) dan Greig meninggalkan sebuah studio televisyen selepas diwawancara di Sydney kelmarin.


SYDNEY - Sebuah stesen radio Australia berjanji menyalurkan sekurang-kurangnya AS$523,600 (RM1.6 juta) semalam untuk membantu keluarga seorang jururawat yang menjadi mangsa panggilan telefon palsu susulan kontroversi berhubung penipuan tersebut.

Pada Jumaat lalu, jururawat berkenaan, Jacintha Saldanha ditemui mati di apartmen yang menempatkan kakitangan Hospital King Edward VII di London kerana membunuh diri.

Kematian tragis ibu dua anak yang berasal dari India itu berlaku selepas dia menyambungkan panggilan palsu oleh dua penyampai stesen radio 2Day FM dari sini ke hospital berkenaan.

Saldanha menyambungkan panggilan itu kepada seorang rakan sekerjanya yang mendedahkan bahawa isteri Putera William, Kate Middleton semakin sembuh selepas dimasukkan ke hospital berkenaan ekoran mengalami alahan mengandung yang teruk.

Stesen radio itu pada awalnya membekukan semua bentuk pengiklanan ekoran kematian tragis Saldanha tetapi kemudian menyatakan, siaran iklannya akan disambung semula esok.

Bagaimanapun, semua keuntungan siaran iklan stesen radio itu sehingga penghujung tahun ini akan disalurkan kepada sebuah dana bagi membantu keluarga Saldanha.

Dana itu berjumlah sekurang-kurangnya AS$523,600.

"Kami meminta maaf di atas apa yang berlaku," kata ketua eksekutif syarikat induk 2Day FM, Rhys Holleran dalam satu kenyataan.

"Kami berharap sumbangan kepada dana memorial tersebut dapat membantu keluarga Saldanha mengharungi detik-detik yang amat sukar ini," tambahnya.

Dalam satu wawancara penuh emosi kelmarin, penyampai radio 2Day FM, Mel Greig dan Michael Christian berkata, walaupun mereka yang membuat panggilan dengan menyamar sebagai Ratu Elizabeth II dan anakanda baginda, Putera Charles ke Hospital King Edward VII, keputusan untuk menyiarkan segmen itu dibuat oleh orang lain tanpa pembabitan mereka.

William ialah cucunda ratu tersebut dan anakanda kepada Charles.

"Bukan kami yang membuat keputusan menyiarkan jenaka panggilan palsu itu. Kami cuma merakamnya dan ia diserahkan ke beberapa jabatan lain untuk diputuskan," kata Greig dalam temu bual bersama saluran televisyen Australia, Nine Network.

Holleran sebelum ini menyatakan, stesen radio tersebut telah lima kali menelefon Hospital King Edward VII untuk berbincang tentang rakaman itu sebelum ia disiarkan.

Di bawah undang-undang Australia, kebenaran pihak yang menjadi mangsa jenaka radio perlu dipohon sebelum segmen itu disiarkan.

Namun, pihak pengurusan hospital yang terletak di London itu menafikan mereka dihubungi berhubung perkara tersebut.

Suami jururawat itu ialah Benedict Barboza yang bertukas sebagai akauntan dan salah seorang anaknya ialah Lisha yang berusia 14 tahun.

Kelmarin, Greig dan Christian menyatakan kekesalan mereka dalam dua program televisyen di Australia kerana melakukan penyamaran itu. - Agensi

Empat maut termasuk bayi di Narathiwat

Posted:

Empat maut termasuk bayi di Narathiwat

Empat maut termasuk bayi di Narathiwat


SEORANG lelaki membawa mayat bayi berusia 11 bulan yang mati ditembak di Narathiwat semalam.


BANGKOK - Empat termasuk bayi berusia 11 bulan terbunuh manakala empat yang lain cedera parah apabila beberapa lelaki melepaskan tembakan ke arah sebuah kedai kopi di Narathiwat semalam.

Ketua Polis Ranget, Kolonel Jiradech Pornsawan berkata, tembakan itu dilepaskan ke arah semua mangsa semasa mereka sedang bersarapan di kedai kopi di Kampung Dama Buah, Tanjung Lima, Ranget, Narathiwat pada kira-kira 7.30 pagi.

Tiga yang terbunuh dikenal pasti sebagai Pakngah Rimae, 79, Kabari Hak, 37, dan Amizi Chekdo, 23, manakala identiti bayi itu masih belum dikenal pasti.

Jiradech berkata, seorang lagi bayi berusia lapan bulan, Muhd Rishakimi Yaena, adalah antara empat yang cedera selain Siti Rohimah Mamat, 70, Tuanma Tingi, 61, dan Misbah Musa, 25.

Mangsa yang cedera telah dipindahkan dari Hospital Ranget ke Hospital Narathiwat berikutan keadaan mereka yang kritikal.

Polis menemui 40 butir kelongsong peluru daripada tiga jenis raifal iaitu M-16, AK-47 dan HK yang digunakan oleh penyerang yang tiba dengan menaiki pikap, katanya.

Lebih 5,000 orang terbunuh sejak kumpulan pemisah dikatakan menyambung semula kempen bersenjata mereka untuk mendapatkan kemerdekaan bagi tiga wilayah di selatan iaitu Narathiwat, Pattani dan Yala, lapan tahun lepas.

Dalam satu lagi kejadian berasingan, seorang guru besar dan guru lelaki mati ditembak selepas mereka makan di kantin sebuah sekolah di Pattani.

Menurut polis, sekumpulan enam lelaki bersenjata mencuri sebuah kenderaan sekolah untuk melarikan diri. - Agensi

Penduduk Syria cipta kereta berperisai kawalan jauh

Posted:

Penduduk Syria cipta kereta berperisai kawalan jauh

Penduduk Syria cipta kereta berperisai kawalan jauh


SEBUAH kereta berperisai yang dicipta oleh kumpulan penentang Bashar.


DAMSYIK - Kumpulan penentang rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad memperkenalkan kereta perisai buatan sendiri yang menggunakan alat kawalan.

Dinamakan Sham II, kenderaan perang tersebut dibina dalam tempoh kurang satu bulan.

Kereta perisai itu yang menggunakan rangka badan sebuah kereta diesel dan beberapa bahagian badannya diambil dari sebuah kawasan besi lusuh.

Ia boleh dikawal dengan alat permainan video Sony Playstation.

Kenderaan tersebut dicipta oleh sekumpulan penduduk yang menyertai kumpulan Briged Al-Ansar.

Memiliki panjang sekitar empat meter dan lebar dua meter, Sham II dilengkapi sebuah mesingan di atas bumbung.

Kenderaan perang buatan sendiri itu menyertai pasukan penentang untuk bertempur dengan kebal kebal T-72 yang digunakan oleh rejim Bashar.

Pertempuran antara kumpulan penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan dengan askar-askar Bashar bermula sejak Mac tahun lalu.

Kumpulan tersebut mahu Bashar meletakkan jawatan kerana beliau gagal membawa pembaharuan dalam pentadbiran dan kebebasan bersuara.

Lebih 40,000 orang terbunuh sejak pertempuran tersebut berlaku. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


2 bekas ahli lembaga koperasi didenda RM50,000, RM20,000

Posted:

2 bekas ahli lembaga koperasi didenda RM50,000, RM20,000

2 bekas ahli lembaga koperasi didenda RM50,000, RM20,000

12/12/2012 5:52pm

SEREMBAN — Dua bekas ahli lembaga Koperasi Aristokrat Malaysia Berhad masing-masing didenda RM50,000 dan RM20,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini selepas didapati bersalah kerana mengemukakan diri sebagai koperasi sedangkan koperasi itu belum didaftarkan dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), empat tahun lalu.

Ahmad Fauzi Daud, 41 dan kakaknya Rosliana, 44 turut menghadapi hukuman penjara masing-masing enam bulan dan tiga bulan jika gagal membayar denda itu.

Hakim Datin M. Kunasundary bagaimana pun membenarkan denda dan hukuman itu ditangguhkan bagi membolehkan kedua-dua tertuduh mengemukakan rayuan di Mahkamah Tinggi.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua mereka didakwa mengemukakan diri sebagai ahli lembaga koperasi tersebut di sebuah bank di sini bagi membuka akaun semasa atas nama koperasi sedangkan koperasi tersebut belum didaftarkan dengan SKM.

Ahmad Fauzi yang bertindak sebagai pengerusi manakala kakaknya sebagai setiausaha koperasi tersebut melakukan kesalahan itu di RHB Bank Berhad cawangan Taipan Senawang, di sini, pada 5 Jun 2008.— BERNAMA

Penunggang motosikal maut dirempuh treler

Posted:

Penunggang motosikal maut dirempuh treler

Penunggang motosikal maut dirempuh treler

12/12/2012 4:59pm

KOTA TINGGI— Seorang lelaki maut selepas motosikal ditungganginya dirempuh oleh sebuah lori treler dari arah bertentangan di Kilometer 57 Jalan Johor BahAru–Mersing, dekat sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Supt. Che Mahazan Che Aik berkata, dalam kejadian kira-kira 11.30 malam itu mangsa Mohd. Firdaus Hashim, 29, dari Felda Bukit Aping Timur di sini maut di tempat kejadian akibat cedera parah.

"Sebuah lori treler yang dipandu oleh seorang lelaki tempatan berusia 38 tahun dari arah Johor Baharu menuju ke Mersing dilaporkan hilang kawalan sebelum merempuh motosikal jenis Yamaha RXZ ditunggang mangsa yang keluar dari simpang kiri jalan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, akibat perlanggaran itu, motosikal yang dinaiki mangsa terperosok di bawah lori berkenaan mengakibatkan mangsa cedera parah.— BERNAMA

Mayat warga Malaysia terdampar di Bengkalis selamat tiba

Posted:

Mayat warga Malaysia terdampar di Bengkalis selamat tiba

Mayat warga Malaysia terdampar di Bengkalis selamat tiba

12/12/2012 5:02pm

MELAKA — Mayat seorang peniaga warga Malaysia yang dijumpai terdampar di Kepulauan Riau, Indonesia, Sabtu lepas, selamat tiba di jeti Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (CIQ) Melaka di sini, hari ini.

Mayat Anuar Abdullah, 44, yang dibawa menggunakan bot dari Bengkalis, Indonesia tiba di jeti CIQ pada 9 pagi diiringi Konsulat Malaysia di Pekan Baru Mohd Zambri Sulaiman sebelum dihantar ke Hospital Batu Pahat, Johor untuk bedah siasat.

Anuar sebelum ini dilapor tidak pulang ke rumah di Taman Nira, Batu Pahat selepas menghantar dua anaknya ke rumah ibu mertuanya di Parit Guntung Semerah, Batu Pahat pada 28 November lepas.

Mohd. Zambri berkata, mayat Anuar ditemui sekumpulan nelayan di pantai Selat Baru, Bengkalis kira-kira 6.30 pagi pada 8 Disember lepas dalam keadaan lengkap berpakaian tetapi telah berbau dan hampir tinggal rangka.

"Kita mengenal pasti mangsa melalui kad pengenalan Malaysia, lesen memandu dan beberapa dokuman penting yang berada di dalam dompet di poket seluarnya," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved