Khamis, 15 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Arafat tidak pernah mati di hati Suha

Posted:

Arafat tidak pernah mati di hati Suha

Arafat tidak pernah mati di hati Suha

AKHIRNYA, kubur yang menjadi tempat persemadian bekas Presiden Palestin, Allahyarham Yasser Arafat digali semula sejak Selasa lalu. Kerja-kerja penggalian bermula dengan mengalihkan struktur konkrit dan batu yang dijangka mengambil masa selama 15 hari.

Kerja-kerja penggalian akan dihentikan apabila bahagian paling dekat dengan kedudukan mayat Arafat ditemui. Jenazah tidak akan dialihkan sehingga ketibaan anggota pendakwa raya Perancis, pakar-pakar Switzerland dan para penyiasat Rusia.

Pihak pendakwa raya Perancis membuka siasatan kematian Arafat pada Ogos lalu selepas stesen televisyen Al-Jazeera menyiarkan kenyataan pakar-pakar Switzerland bahawa bahan radioaktif polonium ditemui pada barang milik peribadi pemimpin itu.

Dalam temu ramah dengan Al-Jazeera, balu kepada Arafat, Suha Arafat, 49, menceritakan, pihak penyiasat begitu sukar dalam memastikan kerja-kerja penyiasatan tersebut supaya sentiasa berprofil rendah.

Katanya, penyiasatan telah pun berjalan selama sembilan bulan bermula dengan pemeriksaan terhadap barang peribadi seperti jam dan ubat-ubatan serta perlu menunggu selama tiga bulan bagi mengetahui kadar kandungan polonium.

"Mereka menemui kandungan polonium yang sangat tinggi. Bukan polonium semula jadi, ia nuklear radioaktif iaitu bahan yang hanya ada pada negara-negara maju.

"Menggali semula kubur Arafat sesungguhnya sesuatu yang amat menyakitkan bagi saya, tetapi sekurang-kurangnya, ia akan menghilangkan bebanan yang berat kepada saya.

"Setidak-tidaknya, saya ada sesuatu untuk diterangkan kepada orang Palestin, Arab dan generasi Muslim seluruh dunia yang kematiannya bukan semula jadi. Ia sebuah jenayah," tegas Suha dalam sesi temu bual yang diadakan pada bulan Julai lalu.


ARAFAT (kiri) dan Suha pertama kali bertemu ketika pemimpin PLO itu menghadiri sebuah persidangan di Perancis.


Suha sudah mengetahui perkara tersebut sejak dahulu lagi kerana baginya, lelaki seperti Arafat tidak mungkin akan meninggal dunia dengan mudah walaupun pemimpin tersebut berusia 75 tahun pada waktu itu.

Tubuhnya secara tiba-tiba menjadi lemah. Kecurigaan Suha bermula sejak 12 Oktober 2004 yang disimpan sehingga kini. Pada hari itu, Arafat dilaporkan mula mengalami cirit-birit.

Allahyarham turut mengadu sakit perut dan pening. Simptom tersebut dengan cepat menjadi teruk sehingga menyebabkan tubuhnya begitu kurus.

Arafat meninggal dunia di sebuah hospital tentera, dekat Paris pada 11 November 2012. Sejak itu banyak pihak berpendapat, kematiannya seperti bukan semula jadi namun, tidak ada sebarang fakta yang dapat membuktikan tuduhan tersebut.

"Saya sangat yakin, seluruh kes ini akan berakhir dengan positif dalam sedikit masa lagi. Kita bakal mengetahui kebenarannya," kata Suha yang berasakan dia bakal menghampiri sasaran.

Suha suri di hati Arafat

Suha lahir pada 17 Julai 1963 di Baitulmuqaddis dalam keluarga Kristian dengan nama Suha Daoud Tawil. Ayahnya, Daoud Tawil merupakan seorang pengurus bank di Tebing Barat dan Jordan manakala ibunya, Romanda Hawa Tawil ialah wartawan yang sering mendapat perhatian media melalui penglibatannya dalam politik.

Suha membesar di Ramallah dan belajar di sekolah convent, Sekolah Rosary Sisters' di Beit Hanina, Baitulmuqaddis. Pada usianya 18 tahun, dia ke Paris, Perancis untuk belajar dan menetap bersama-sama kakaknya.

Terdapat pelbagai versi mengenai tarikh pertama kali Suha bertemu dengan Arafat tetapi rata-rata sekitar tahun 1985 hingga 1988.

Ketika Arafat melawat Perancis pada tahun 1989, Suha menjadi penterjemah ketika pemimpin tersebut berjumpa dengan pegawai kerajaan negara itu.

Selepas beberapa ketika, Arafat menawarkan Suha untuk bekerja dengannya di Tunisia. Mereka berkahwin pada 17 Julai 1990 secara rahsia.

Zahwa Arafat, satu-satunya anak hasil perkahwinan mereka lahir pada 24 Julai 1995 di Neuilly-sur-Seine, Perancis.

Perbezaan umur yang begitu ketara antara Arafat (61) dan Suha (27) ketika berkahwin menjadi bahan bagi pihak musuh terutamanya Israel untuk menyerang keperibadian wanita itu.

Dalam sebuah artikel yang diterbitkan pada 9 November 2004 dalam akhbar Haaretz, Suha dituduh sebagai seorang wanita yang gilakan kuasa semenjak dia bekerja dengan Arafat ketika berusia 26 tahun.

Bukan setakat itu, selepas kematian Arafat banyak akhbar melaporkan Suha mendesak para pemimpin Pihak Berkuasa Palestin (PA) untuk bantuan kewangan supaya dia dapat meneruskan gaya hidup mewah.

Pemimpin PA dikatakan bersetuju untuk membayar AS$22 juta setahun (RM67 juta) daripada akaun rahsia Arafat yang dipercayai berjumlah paling kurang AS$4 bilion (RM12.26 bilion).

Khabar angin tidak terhenti setakat itu, wartawan Israel News, Roee Nahmias melaporkan, Suha telah mengahwini abang ipar Presiden Tunisia, Lahasn al-Trabulsi pada tahun 2006 kerana lelaki tersebut mahukan kekayaan yang dimiliki oleh balu berkenaan.

"Saya tidak mengambil duit daripada Palestin, saya tidak mengambil tanah negara Palestin," tegas Suha kepada wartawan Mesir, Wael Al Abrashi pada tahun 2008 sekali gus menolak semua khabar angin yang menuduhnya.


ZAHWA (kiri) dan ibunya kini menetap di Malta selepas taraf warganegara Tunisia Suha dilucutkan beberapa tahun lalu.


Dia yang kini menetap di Malta berkata, Arafat hanya membina sebuah taman permainan untuk anak perempuannya di Tunisia walaupun sudah berkerja untuk Palestin selama 50 tahun.

"Saya tidak malu untuk mengakuinya (taman permainan), tetapi ia telah diambil alih. Itu merupakan satu-satunya pelaburan yang dia lakukan untuk Zahwa dan saya ada dokumen bagi membuktikannya.

"Dia tidak membeli barang kemas atau membina kilang untuknya (Zahwa) cuma, taman permainan yang kecil," ceritanya lagi.

Teruskan perjuangan Arafat

Wartawan Spiegel Online, Juliane von Mittelstaedt dan Volkhard Windfuhr yang pernah menemu bual Suha memberi gambaran wanita itu sama seperti suri rumah lain, lapor berita yang dikeluarkan pada 3 September lalu.

Lokasi kediaman Suha di Malta susah untuk sampai dengan jalan raya berliku-liku. Ia mengambil masa setengah jam perjalanan menaiki kereta dari ibu kota Valletta.

Kediamannya tidak tersergam indah di kawasan berbukit dengan taman kecil dan sebuah kereta kompak buatan Korea diparkir di hadapan rumah.

Dia tinggal bersama-sama dengan ibunya, manakala Zahwa yang kini berusia 17 tahun belajar di sekolah asrama di Perancis.

Menceritakan perasaan terpaksa melalui detik penggalian semula kubur Arafat, hanya perkataan amat menyakitkan diluahkan Suha.

Katanya, semakin lama semakin banyak mereka menemui kesamaran dalam penyiasatan. Orang ramai tidak mahu membincangkan perkara tersebut malah, melarang Suha memperkatakannya.

"Ia amat menyakitkan tetapi berjaya membina keyakinan kami bahawa ia sebuah plot yang dirancang apatah lagi apabila melihat pengisytiharan oleh ketua-ketua Israel dan pentadbiran Amerika Syarikat.

"Dia (Arafat) tidak penting, dia perlu dihapuskan, dia halangan kepada keamanan dan deklarasi Sharon yang mahu membunuhnya. Umpama imbas kembali, datang dan pergi. Kami selalu menangis," katanya kepada Al-Jazeera.

Pada pendapat Suha, penduduk Palestin harus berbangga kerana dalam situasi politik dunia Arab, tetapi orang ramai masih lagi datang melawat kubur Arafat seperti dia seorang santa.

"Saya percaya kepada keadilan. Jika kamu tidak mendapat keadilan ketika hidup, kamu akan mendapatkannya sewaktu alam kematian," ungkapnya.

Suha mahu meneruskan legasi politik suaminya dan menyifatkan Arafat seorang pejuang pembebasan dengan hati nurani.

"Saya ada memperkatakan perkara tersebut barangkali selepas Zahwa berkahwin. Saya mungkin terlibat dalam politik kerana Arafat perlu ada penyambung (perjuangan)," ujarnya kepada CNN.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kembar hilang di malam hari

Posted:

Kembar hilang di malam hari

Kembar hilang di malam hari

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR
berita@kosmo.com.my


CHE SOM (kiri) menunjukkan pakaian bayi yang telah dibeli oleh Norliana di Kampung Kelut, Jabi, Pokok Sena, Kedah semalam.


POKOK SENA – Penantian lima tahun seorang suami untuk menimang cahaya mata sulung musnah apabila kembar perempuan dalam kandungan isterinya didakwa hilang secara misteri pada Isnin lalu.

Kejadian tidak diduga itu didakwa menimpa Norliana Manaf, 28, semasa dia bermimpi ketika dia tidur di rumah ibunya, Che Som Endut, 57, di Kampung Kelut, Jabi di sini malam kelmarin.

Lebih mengejutkan, rekod pemeriksaan bulanan kandungannya di Klinik Kesihatan Bukit Jambul, Pulau Pinang turut dipercayai hilang pada malam yang sama.

"Pada malam berkenaan, saya bermimpi lima wanita berjubah mendekati saya sambil membacakan sesuatu sebelum mereka hilang selepas azan Subuh berkumandang.

"Apabila terjaga, saya mendapati perut yang selama ini besar dan berat, tiba-tiba berasa ringan dan kempis.

"Saya mula syak ada benda yang tidak kena berlaku lalu mengejutkan suami saya, Aziz Hussein untuk memberitahu apa yang berlaku.

"Apabila saya pergi ke Klinik Kesihatan Pokok Sena untuk tujuan pemeriksaan pada kira-kira pukul 9 pagi esoknya, bayi dalam kandungan saya disahkan sudah hilang. Saya hanya mampu menangis," cerita Norliana kepada pemberita di sini semalam.

Dia yang tinggal di Bukit Jambul, Pulau Pinang, dijadual bersalin pada 3 November lepas.

Berikutan itu, dia mengambil keputusan untuk tinggal di rumah ibunya sejak sebulan lalu untuk tujuan bersalin.

Menjelaskan lebih lanjut, Norliana berkata, suaminya yang berusia 27 tahun telah membawanya membuat ujian pengimbasan di Klinik Kesihatan Bukit Jambul sebelum ini yang memaklumkan dia mengandung kembar perempuan.

"Bagaimanapun semasa kakitangan Klinik Kesihatan Pokok Sena menghubungi Klinik Kesihatan Bukit Jambul untuk mengesahkan dakwaan saya itu, mereka dimaklumkan bahawa rekod tersebut telah hilang," ujarnya.

Norliana turut dibawa menemui pengamal perubatan tradisional oleh keluarga dua hari lalu untuk mendapat kepastian mengenai kejadian itu.

"Mereka memaklumkan perkara sama seperti doktor iaitu anak saya hilang dalam kandungan," katanya.

Suami durjana tipu isteri

Posted:

Suami durjana tipu isteri

Suami durjana tipu isteri

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


NORA (kiri) dan Michael Tay menunjukkan salinan laporan polis serta dokumen pinjaman yang menggunakan tandatangan palsu di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Detik perkenalan seorang jururawat dan seorang doktor hingga membawa ke gerbang perkahwinan disangkakan membawa bahagia berpanjangan tetapi rupa-rupanya mengundang derita berpanjangan.

Demikian nasib malang seorang janda kerana dia bukan saja ditinggalkan suaminya tanpa diberi nafkah malah lelaki yang pernah bersumpah sehidup semati dengannya itu turut bertindak kejam memalsukan tandatangannya untuk membuat pinjaman sehingga membuatkan wanita itu bakal diisytiharkan muflis.

Nora Ahmad, 42, yang merupakan jururawat di sebuah pusat hemodialisis di Senai dekat sini ketika menceritakan kisah perit hidupnya berkata, kepincangan hidupnya bermula ketika rumah tangga yang dibina oleh suaminya yang juga merupakan seorang doktor mengalami keretakan sejak tahun 2005.

"Hampir lapan tahun lamanya dia meninggalkan saya dan empat orang anak tanpa pesan dan rupa-rupanya dalam tempoh itu dia sudah berkahwin tiga iaitu pada tahun 1998, 2006 dan pada tahun 2009, saya difahamkan dia melangsungkan perkahwinan di Thailand bersama pasangannya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di pejabat Timbalan Pengerusi Biro Aduan Awam MCA Cawangan Johor Bahru, Michael Tay Chee Boon di sini semalam.

Pada 12 Jun lalu, ibu tunggal ini dikejutkan dengan surat berdaftar yang dikirimkan oleh sebuah bank di sini yang menyatakan dia bakal diisytiharkan muflis dan namanya akan disenaraihitamkan oleh Bank Negara jika hutang pinjaman tidak dilangsaikan.

"Saya tertanya-tanya apa kesalahan saya dan bila semakan dibuat, rupa-rupanya bekas suami saya telah meletakkan nama saya sebagai penjamin tanpa pengetahuan saya untuk membeli mesin pengimbas berharga RM35,000 pada 3 Januari 2007 yang lalu.

"Yang lebih membuatkan saya marah, dia telah memalsukan tandatangan saya. Sekarang, pihak bank terus memburu saya untuk membayar semula pinjaman itu yang kini sudah mencecah RM58,000," kata jururawat yang baru saja bercerai dengan suaminya yang berumur 44 tahun yang berasal dari Pontian pada Februari lalu.

Apabila tembelang jahat lelaki beristeri empat itu pecah, Nora memberitahu, bekas suami yang pernah memiliki dua buah klinik di Senai terus menyembunyikan diri dan kali terakhir dia sempat bercakap dengan suaminya ialah pada Jun lalu dengan pelbagai alasan diberi.

"Saya sudah tak mampu menanggung bebanan ini, ia bukan masalah saya tetapi saya telah diperdaya dengan bekas suami dan saya minta dia tampil selesaikan kemelut ini," rayunya yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Senai di sini.

Mengulas lanjut mengenai kemelut ini, Michael berkata, pihaknya akan membantu Nora untuk mendapatkan peguam bagi memohon agar menangguhkan seketika prosiding kes yang akan berlangsung pada 19 Disember ini.

"Selain menggesa bekas suami Nora supaya tampil, saya ingin meminta penjelasan pihak bank berkenaan mengapa pihak penjamin tidak dipanggil bersama ketika surat perjanjian ditandatangani?," soalnya.

Sultan Pahang dukacita

Posted:

Sultan Pahang dukacita

Sultan Pahang dukacita


SULTAN AHMAD SHAH


KUANTAN - Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah meluahkan rasa kecewa dan dukacitanya terhadap kenyataan seorang pemimpin pembangkang mengenai isu kebebasan beragama termasuk orang Melayu baru-baru ini.

Menyifatkan kenyataan itu sebagai mengarut dan tidak masuk akal, baginda juga kesal dengan pihak terbabit yang terlalu lantang bercakap mengenai agama tanpa memperhalusi kesannya kepada masyarakat terutamanya umat Islam.

"Sebagai ketua agama Islam dan pemerintah negeri Pahang, saya berasa sedih dan dukacita (dengan kenyataan itu). Kita tidak boleh terlampau lantang sangat pasal agama ini.

"Saya nasihatkan agar rakyat tidak mendengar cakap-cakap sebegitu dan perlu memikirkan perkara itu dengan sehalus-halusnya," titah baginda kepada pemberita selepas majlis sambutan Maal Hijrah peringkat negeri di sini semalam.

Baginda bertitah, sebagai seorang Islam, kenyataan berkaitan agama Islam tidak boleh dibuat sesuka hati tanpa merujuk kepada pihak yang lebih arif.

"Tidak semestinya orang yang mahir tentang Islam boleh bercakap mengenai Islam, saya juga mahir dan boleh juga bercakap mengenai Islam tapi kita ada majlis agama Islam, ulama kita semua bijak bestari sebab itu saya tak berani bercakap," titah baginda.

Pada 3 November lepas, portal berita Malaysiakini melaporkan Anggota Parlimen Lembah, Pantai Nurul Izzah Anwar sebagai berkata, rakyat tidak seharusnya dipaksa menganut agama tertentu dan perkara ini juga patut terpakai kepada orang Melayu.

"Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama... bagaimana seseorang itu boleh berkata, maaflah, ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, ia sepatutnya diguna pakai secara sama rata," kata Nurul Izzah yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat.

Beliau berkata demikian pada forum bertajuk Negara Islam: Versi Mana; Tanggungjawab Siapa? di Subang Jaya pada 3 November lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Awas helah bomoh auta

Posted:

Awas helah bomoh auta

Awas helah bomoh auta

Manusia sering diperdayakan oleh persepsi. Kita selalu mengandaikan bahawa manusia yang mempunyai perwatakan baik seperti berkopiah, berjubah atau berimej kemas sebagai manusia yang boleh dipercayai.

SESETENGAH individu sanggup melakukan apa sahaja asalkan hajat di hati dapat ditunaikan walaupun dengan cara menyekutukan Allah.


KES bomoh memanipulasi mangsa nampaknya bukanlah perkara baharu dalam masyarakat kita.

Pesakit bukan sahaja adakalanya diberitahu punca penyakit yang tidak masuk akal, bahkan mereka perlu pula membayar kos rawatan yang tinggi.

Lebih malang, ada bomoh yang telah mempergunakan pesakit, khususnya wanita sebagai objek memuaskan nafsu seksual mereka.

Ada pesakit yang dicabul dan ada pula menerima nasib lebih buruk termasuk dirogol.

Walaupun berita seperti ini sering dilaporkan di media massa, ia seperti tidak memberikan peringatan atau kesan kepada ahli masyarakat agar lebih berhati-hati.

Pesakit sering kali menjadi hamba seks bomoh, kononnya ia merupakan sebahagian daripada upacara membuang sial.

Sangat malang, 'sial' yang kononnya ada dalam diri pesakit itu bukan sahaja tidak dapat dibuang, pesakit ditambah pula dengan sial yang baharu.

Mengapa ahli masyarakat mudah terpedaya dengan bomoh seperti ini?

Kemungkinan hal ini berlaku kerana dua sebab. Pertamanya manusia sering diperdayakan oleh persepsi. Kita selalu mengandaikan bahawa manusia yang mempunyai perwatakan baik seperti berkopiah atau berimej kemas sebagai manusia yang boleh dipercayai.

Orang mungkin tidak sembarangan mudah terpedaya sekiranya bomoh tadi mempunyai penampilan yang selekeh atau berimej buruk.

Apatah lagi, kalau bomoh tersebut membahasakan diri mereka sebagai ustaz walaupun mungkin sekadar menghafal beberapa patah kata bahasa Arab.

Bagaimanapun, kerana persepsi baik yang mereka lakonkan, ramai manusia tertipu. Peliknya bukan hanya orang yang kurang berpendidikan menjadi mangsa, sebaliknya golongan profesional turut tertipu.

Kehebatan bomoh untuk mengungkapkan mantera dalam bahasa Arab dan beberapa patah kata yang tidak difahami maksudnya telah menjadikan mereka kelihatan hebat.

Hilang keyakinan diri

Keduanya, dalam banyak keadaan, mangsa yang menemui bomoh biasanya ialah mereka yang ditimpa musibah, baik penyakit fizikal atau masalah kehidupan yang lain.

Secara psikologinya, mereka yang menderita musibah itu akan lebih mudah kehilangan self esteem atau dalam bahasa yang mudah, mereka kehilangan keyakinan diri.

Mereka 'hilang' identiti diri yang sebenar menyebabkan dengan mudahnya diperdayakan. Apatah apabila dijanjikan bahawa rawatan tertentu itu mampu mengembalikan mereka kepada keadaan asal.

Mangsa biasanya akan terpedaya pula dengan cerita-cerita bomoh tadi bahawa mereka pernah menyembuhkan banyak pesakit termasuk individu terkenal. Ini menjadikan bomoh tadi diyakini sangat hebat dan tahu segala-galanya.

Itu belum lagi apabila bomoh menunjukkan kehebatan kononnya tahu pelbagai perkara tentang pesakit.

Contohnya bomoh tahu asal usul pesakit, kisah-kisah lama pesakit atau latar belakang keluarga.

Rawatan tidak logik

Pernah kita terfikir bahawa maklumat tersebut boleh diperoleh bomoh berkenaan daripada orang yang mungkin mengenali pesakit.

Hakikat yang jarang diambil peduli masyarakat ialah persoalan etika dan logik dalam rawatan itu. Sangat janggal jika seseorang itu dikatakan alim kalau mereka mula mengajak mangsa yang berlainan jantina ke dalam bilik yang tidak ada orang lain di dalamnya.

Kalau hal seumpama itu berlaku, pesakit seharusnya bertanya kepada diri sendiri, adakah mereka sedang dirawat oleh seorang bomoh atau sedang menjadi mangsa untuk diperdayakan?

Walaupun dalam dunia adakalanya tidak semua perkara mampu dihuraikan dengan kemampuan logik, pesakit harus berhati-hati kalau ada prosedur rawatan di luar kewarasan manusia.

Ada mangsa yang diminta oleh bomoh untuk membekalkan dengan seluar dalam yang telah dipakai oleh pesakit atau mengambil bahan yang tersangkut di sarang labah-labah dengan mulut.

Secara logiknya, apakah ini boleh dianggap sebagai satu prosedur rawatan yang mampu menyembuhkan penyakit?

Bagaimanapun, dalam banyak kes, manusia sanggup berbuat apa sahaja demi memenuhi permintaan bomoh kerana ia dianggap sebagai salah satu bentuk upacara.

Oleh yang demikian, berhati-hatilah. Sesekali kita patut menggunakan logik akal dan pertimbangan rasional untuk mengelak diperdaya sekali pun kita mungkin sedang ditimpa musibah yang teruk.

Ia mungkin membantu menghindar kecelakaan yang lebih menyakitkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya membimbangkan

Posted:

Harimau Malaya membimbangkan

Harimau Malaya membimbangkan

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


SAFEE (jersi biru) menjaringkan gol pembukaan Malaysia pada aksi menentang Hong Kong di Stadium Shah Alam malam kelmarin.


PERSEMBAHAN skuad Harimau Malaya semakin membimbangkan menjelang kempen Piala AFF Suzuki 2012.

Selepas sekadar mencatatkan keputusan seri 1-1 ketika menentang Hong Kong dalam satu aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Shah Alam kelmarin, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal yang membariskan 'skuad impian' masih belum mempamerkan aksi memberangsangkan.

Kurang dua minggu sahaja lagi sebelum menentang Singapura pada aksi pertama Kumpulan B Piala AFF Suzuki, bekas jurulatih Selangor itu harus memperbaiki setiap kelemahan dan kepincangan yang ada dalam pasukan bimbingannya itu dengan kadar segera.

Jika persembahan skuad Harimau Malaya ketika menentang Hong Kong dijadikan sebagai penanda aras, peluang skuad negara untuk mempertahankan kejuaraan Piala AFF Suzuki dilihat semakin berada dalam keadaan yang membimbangkan.

Justeru, pengendali berusia 50 tahun itu menuntut komitmen barisan pemainnya dalam usaha melakukan sesuatu menjelang pertemuan menentang Bangladesh di stadium yang sama pada 20 November ini.

Katanya, beliau berharap skuad kendaliannya dapat menutup segala kelemahan sebagai persiapan terakhir menghadapi Piala AFF Suzuki.

"Piala AFF Suzuki 2012 bukan senang dan saya pasti cabarannya lebih sengit pada kali ini.

"Saya mahu anak-anak buah saya berusaha dengan lebih keras untuk memperbaiki setiap kelemahan.

"Satu keputusan yang sangat mengecewakan ketika menentang Hong Kong biarpun kita mendahului satu gol menerusi Safee Sali. Sepatutnya kita terus mengekalkan corak serangan.

"Tetapi, ia tidak menjadi namun ia bagus buat saya untuk melihat karakter pemain, Memang saya akui ada segelintir daripada mereka mempamerkan aksi yang begitu mengecewakan," kata Rajagobal pada sidang akhbar selepas perlawanan itu, malam kelmarin.

Mengulas lanjut, Rajagobal menuntut agar kesilapan itu tidak berulang di pentas Piala AFF Suzuki selain mahu barisan pemainnya belajar daripada apa yang mereka lalui dalam beberapa aksi persahabatan sebelum ini.

"Mereka (Hong Kong) dapat menjaringkan gol penyamaan hasil kesilapan Aidil dan Khairul Fahmi. Saya berharap mereka tidak akan melakukan kesilapan yang sama dalam perlawanan penting kelak," katanya.

Khairul Fahmi janji bangkit

Posted:

Khairul Fahmi janji bangkit

Khairul Fahmi janji bangkit

PENJAGA gol No. 1 negara, Khairul Fahmi Che Mat mahu melupakan 'kesilapan' ketika menentang Hong Kong dalam aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Shah Alam, malam kelmarin.

Skuad Harimau Malaya dilihat mampu mencapai kemenangan pada perlawanan tersebut selepas membuka jaringan menerusi penyerang berbisa negara, Mohd. Safee Sali pada minit ke-58.

Begitupun, hasrat untuk meraih kemenangan kedua selepas menewaskan Hong Kong 3-0 pada 16 Oktober lalu, tidak kesampaian apabila penyerang, La Ka Wei menyamakan kedudukan pada minit-minit terakhir perlawanan.

Ia gara-gara kesilapan antara Khairul Fahmi dengan tonggak pertahanan skuad negara, Mohamad Aidil Zafuan Radzak.

"Dalam bola sepak, segalanya boleh terjadi.

"Saya akui kesilapan itu berpunca daripada salah faham dengan Aidil.

"Meskipun kami memiliki banyak pengalaman di pentas antarabangsa, ia tidak bermakna kami tidak terkecuali daripada melakukan kesilapan. Apa pun saya menerima pengajaran berguna dalam perlawanan tersebut," katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Khairul Fahmi berharap skuad kendalian Datuk K. Rajagobal itu kembali bangkit sebelum memulakan kempen pada Piala AFF Suzuki 25 November ini.

Jelasnya, skuad negara kini semakin terdesak untuk mencari rentak dan dia percaya, Harimau Malaya tidak akan mengulangi kesilapan menjelang pertemuan menentang Bangladesh dalam siri terakhir perlawanan persahabatan pada 20 November ini.

"Mungkin persembahan (menentang Hong Kong) sedikit mengecewakan tetapi saya yakin ia tidak akan berulang. kami akan kembali bangkit," kata Khairul Fahmi.

Sharbinee tekad julang reputasi Selangor

Posted:

Sharbinee tekad julang reputasi Selangor

Sharbinee tekad julang reputasi Selangor


PEMAIN Selangor gigih memulakan latihan mereka di Padang SUK Shah Alam semalam.


BIARPUN masih terlalu awal untuk membicarakan tentang saingan Liga Malaysia (Liga M) tetapi dua pemain baharu Selangor, Mohd. Sharbinee Allawee Ramli dan Mohamad Afiq Azmi sudah tidak sabar untuk beraksi dengan Selangor.

Sharbinee merupakan bekas anak didik jurulatih Selangor, Irfan Bakti Abu Salim ketika membimbing Terengganu pada musim lalu dan dia sudah tidak sangsi dengan kebolehan Irfan dalam usaha untuk mengembalikan prestasinya pada musim depan.

Bekas penjaga gol Terengganu itu yakin dia mampu menyesuaikan diri dengan pasukan juara 32 kali Piala Malaysia itu selain berazam untuk membantu Selangor meraih trofi pada musim depan.

Pemain berusia 26 tahun itu menambah, dia sudah bersedia untuk mempamerkan aksi cemerlang sebagai usaha untuk kembali menyarung jersi skuad kebangsaan.

"Ia merupakan pengalaman baharu bagi saya memandangkan ini pertama kali saya beraksi di luar Terengganu.

"Sejujurnya, saya mahu melupakan kekecewaan lalu.

"Saya harap dapat meraih kejayaan lebih bermakna bersama Selangor pada musim depan dan kembali mengemudi gawang skuad negara," katanya kepada pemberita selepas sesi latihan skuad Selangor di Padang SUK Shah Alam, semalam.

Sementara itu, rakan sepasukan Sharbinee, Afiq yang turut berkongsi pendapat dengan bekas penjaga gol kebangsaan itu, berazam untuk mengulangi pencapaian cemerlang pada musim depan.

Bekas pemain pinjaman Kelantan itu mengakui, dia mensasarkan misi peribadi untuk meledak sekurang-kurang 10 gol bersama Selangor musim depan.

Ditanya mengenai pemilihan Selangor berbanding Kelantan, penyerang tinggi lampai itu mengakui dia masih belum bersedia untuk meninggalkan Lembah Klang.

"Saya masih mahu beraksi bersama pasukan di Lembah Klang. Saya percaya dengan keputusan menyertai Selangor ini adalah satu keputusan tepat bagi mengembangkan karier saya."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Gerhana matahari penuh di utara Australia

Posted:

Gerhana matahari penuh di utara Australia

Gerhana matahari penuh di utara Australia

BENTUK cincin berikutan gerhana matahari yang dapat dilihat di Palm Cove.


PALM COVE, Australia - Puluhan ribu orang berhimpun di utara Australia untuk memerhatikan fenomena gerhana matahari penuh semalam.

Mereka menyaksikan bulan melintasi matahari sekali gus menyebabkan suasana gelap berlaku di sekitar wilayah Queensland.

Bulan perlahan-lahan bergerak melindungi matahari yang menyebabkan terbentuknya fenomena lingkaran cincin.

Perjalanan gerhana matahari itu berlaku pada waktu yang singkat selepas waktu subuh.

Gerhana itu juga boleh disaksikan di Taman Negara Garig Gunak Barlu, Wilayah Utara yang terletak kira-kira 250 kilometer di timur Darwin.

Secara keseluruhan gerhana itu berlaku selama dua minit bermula pukul 6.38 pagi waktu tempatan semalam.

Kebanyakan mereka yang menyaksikan gerhana itu memakai cermin mata khas bagi melindungi mata mereka.

"Wow, serangga dan burung tidak berbunyi," kata seorang pelancong yang menyaksikan gerhana itu, Geoff Scott di laman Twitter.

Seorang lagi pelancong, Stuart Clark turut membuat kenyataan di Twitter dengan menyatakan gerhana itu amat cantik.

Para saintis kini mengkaji kesan gerhana itu terhadap kehidupan marin di Terumbu Karang Besar dan burung-burung di hutan Queensland.

Sejumlah pelancong dan saintis menyaksikan fenomena tersebut yang berlaku buat kali pertama dalam tempoh 1,300 tahun di utara negara ini.

Seramai 50,000 hingga 60,000 orang sanggup datang ke utara negara ini untuk menyaksikan fenomena itu.

Sebanyak tiga penerbangan ditempah khas bagi membawa 1,200 saintis dari Jepun ke wilayah tersebut.

Kali terakhir gerhana penuh itu berlaku ialah 11 Julai 2010 di kawasan Pasifik Selatan.

Gerhana penuh akan berlaku pada 20 Mac 2015 di Iceland, Kepulauan Faroe dan Kepulauan Svalbard di Norway.

Bagi kalangan penduduk asli Australia, bulan itu kerap dianggap sebagai lelaki manakala matahari mewakili perempuan.

"Sebahagian (penduduk asli Australia) percaya, matahari bercinta dengan lelaki tetapi ia (matahari) tidak dapat membalas perasaan cinta menyebabkan matahari mengejar bulan di langit," kata seorang pakar astronomi penduduk asli Australia, Duane Hamacher. - Agensi

Pekerja-pekerja di selatan Eropah lancar mogok

Posted:

Pekerja-pekerja di selatan Eropah lancar mogok

Pekerja-pekerja di selatan Eropah lancar mogok


SEJUMLAH penunjuk perasaan berhimpun pada tunjuk perasaan bagi membantah dasar penjimatan pemerintah di Rom, Itali semalam.


MADRID - Pekerja-pekerja di seluruh selatan Eropah melancarkan mogok bagi membantah terhadap pengumuman dasar langkah penjimatan dan kenaikan cukai yang diumumkan di empat buah negara semalam.

Mogok itu menyebabkan operasi kilang-kilang dan lebih 700 penerbangan dibatalkan.

Beberapa pemimpin dunia dan pakar ekonomi berkata, langkah itu dianggap perlu bagi membetulkan dasar kewangan awam selepas bertahun-tahun pemerintah terlebih belanja.

Bagaimanapun, pihak kesatuan sekerja melancarkan mogok umum di Sepanyol, Portugal, Greece dan Itali bagi membantah langkah penjimatan perbelanjaan yang dilaksanakan pemerintah.

Menurut Gabungan Kesatuan Sekerja Perdagangan Eropah, mogok melibatkan empat buah negara itu dilakukan secara serentak buat kali pertama.

"Di sesetengah negara kemarahan rakyatnya sudah sampai ke peringkat kemuncak," kata setiausaha agung gabungan kesatuan, Bernadette Segol.

"Kami memerlukan penyelesaian segera bagi membolehkan ekonomi kembali ke landasan yang betul, bukan dengan mengadakan langkah-langkah penjimatan.


BEBERAPA pekerja melancarkan mogok di sebuah landasan kereta api di Brussels.


"Para pemimpin Eropah melakukan kesilapan besar jika tidak mendengar suara rakyat yang membuat bantahan di jalan-jalan raya," tambahnya.

Mogok itu telah menjejaskan operasi beberapa buah kilang termasuk kilang kereta Volkswagen di utara Navarra dan Ford di timur Valencia, lapor media Sepanyol.

Di Portugal, mogok telah menjejaskan perkhidmatan komuter, feri, kereta api, kutipan sampah dan kesihatan apabila 90 peratus kakitangan hospital turut menyertai bantahan yang diadakan itu.

Lebih 40 buah bandar sekitar Portugal menjadi pusat bantahan terhadap dasar langkah penjimatan yang diumumkan pemerintah.

Mogok turut menyebabkan industri penerbangan terjejas teruk apabila syarikat penerbangan Iberia, Iberia Express, Air Nostrum, Vueling, Air Europa dan easyJet membatalkan lebih 600 penerbangan termasuk 250 penerbangan antarabangsa. - Agensi

Doktor hanya caj pesakit AS$5 di AS

Posted:

Doktor hanya caj pesakit AS$5 di AS

Doktor hanya caj pesakit AS$5 di AS


DOHNER (kanan) berbual dengan seorang pesakit di kliniknya di Rushville pada 20 Oktober lalu.


RUSHVILLE, Illinois - Seorang doktor perubatan mengenakan bayaran sebanyak AS$5 (RM15.20) untuk setiap pesakit yang mahu memeriksa kesihatan mereka di kliniknya di sini.

Dr. Russell Dohner yang berusia 87 tahun itu sebelum ini mengenakan bayaran hanya AS$2 (RM6.12) di kliniknya pada tahun 1955.

"Saya hanya mahu menjadi seorang doktor yang membantu orang ramai yang menghadapi masalah kesihatan," katanya.

"Saya tidak pernah berhasrat untuk memperoleh banyak wang," tambahnya.

Setiausaha doktor itu, Edith Moore mengutip bayaran pendaftaran itu.

Dohner memberitahunya supaya tidak mengambil bayaran tersebut terhadap beberapa pesakit.

Bagaimanapun, beberapa pesakit membuat bantahan kerana doktor tersebut enggan menerima sebarang bayaran.

"Saya akan membayar anda AS$20 (RM61.25) pada masa depan," kata salah seorang pesakit. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kien Keat/Tan Boon, Wei Feng mara ke suku akhir

Posted:

Kien Keat/Tan Boon, Wei Feng mara ke suku akhir

Kien Keat/Tan Boon, Wei Feng mara ke suku akhir

15/11/2012 10:48pm

KUALA LUMPUR – Beregu utama negara Koo Kien Keat dan Tan Boon melangkah ke suku akhir Kejohanan Terbuka China selepas menundukkan beregu tuan rumah Liu Xiaolong/Qiu Zihan pada pusingan kedua di Shanghai, China, malam ini.

Beregu negara, yang menduduki ranking keempat dunia, dengan mudah mengatasi beregu China itu dengan keputusan 21-8, 21-19 untuk berdepan dengan beregu Taiwan Chen Hung Ling/Lu Chia Bin pada suku akhir esok.

Terdahulu, beregu Taiwan itu menempah slot suku akhir selepas menjinakkan beregu negara Gan Teik Chai/Ong Soon Hock 21-4, 21-14.

Dalam acara perseorangan lelaki, pemain nombor tiga negara Chong Wei Feng mengekalkan rentak kemenangan apabila mengalahkan pemain Denmark Hans-Kristian Vittinghus 21-13, 21-19 untuk melangkah ke pusingan suku akhir.

Bagaimanapun, rakan senegara dan juara Terbuka Perancis, Liew Daren gagal meneruskan saingan apabila tumpas di tangan pemain dari pusingan kelayakan, Gao Huan dari China dengan 21-13, 21-18.

Dalam acara beregu campuran, gandingan negara Chan Peng Soon/Goh Liu Ying turut mencapai kemenangan pada pusingan kedua dengan mengatasi Kim Sa Rang/Choi Hye In dari Korea Selatan dengan 21-15, 21-14. – BERNAMA

Pengurus ladang dan penolongnya diculik

Posted:

Pengurus ladang dan penolongnya diculik

Pengurus ladang dan penolongnya diculik

15/11/2012 8:15pm

KOTA KINABALU – Seorang pengurus ladang kelapa sawit dan penolongnya dilaporkan diculik sekumpulan lima lelaki bersenjata api dari sebuah ladang di kawasan pedalaman di bahagian pantai timur Sabah, semalam.

Ladang tersebut terletak kira-kira dua kilometer dari kawasan pantai, bersebelahan tanah rancangan Felda Sahabat 15, kira-kira 50km dari pekan Lahad Datu.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kedua-dua mangsa lelaki itu berusia 25 dan 33 tahun itu, dari Semenanjung, dan mempunyai tali persaudaraan itu menggunakan nama keluarga Tung.

Beliau berkata, kedua-dua mangsa itu dipercayai diculik antara pukul 3.30 petang dan 4.30 petang dan setakat ini, tiada tuntutan atau pihak yang mengaku bertanggungjawab dalam penculikan tersebut.

Hamza berkata, semasa kejadian itu, kedua-dua mangsa bersama dua pekerja mereka yang sedang menjalankan kerja harian di rumah sarang burung walit (dalam kawasan ladang kelapa sawit) telah didatangi lima lelaki yang bersenjata api dan seorang daripada mereka memakai topeng.

"Mereka yang menggunakan loghat "Suluk" kemudian telah menculik mangsa dan membawa mereka dengan menaiki bot enjin sangkut lalu menghilangkan diri dari pantai Lahad Datu," katanya pada media di ibu pejabat polis kontinjen Sabah di Kepayan, dekat sini, hari ini. – BERNAMA

Mayat kanak-kanak ditemui selepas 5 hari hilang

Posted:

Mayat kanak-kanak ditemui selepas 5 hari hilang

Mayat kanak-kanak ditemui selepas 5 hari hilang

15/11/2012 8:08pm

SANDAKAN – Usaha mencari seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun yang dilapor hilang di Kampung Garinono di sini sejak Sabtu lepas, berakhir dengan penemuan mayatnya semalam.

Mayat Hadziq Hassan ditemui dalam kawasan ladang kelapa sawit oleh juruukur swasta yang melakukan tugas mengukur tanah di kawasan itu kira-kira pukul 4 petang.

Ketua Polis Daerah Sandakan, ACP Rowell Marong berkata, mayat mangsa ditemui kira-kira tiga kilometer dari tempat terakhir dia dilihat iaitu di kawasan hadapan sebuah rumah.

Punca kematian kanak-kanak itu belum diketahui dan setakat ini polis mengklasifikasikan kes tersebut sebagai mati mengejut, katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, mayat kanak-kanak itu dihantar ke Hospital Duchess of Kent untuk bedah siasat.

Hadziq dilapor hilang pada 10 November lepas, ketika dia dan kedua-dua ibu bapanya yang tinggal di Kampung Kenangan Manis di Batu 12, ke kampung tersebut untuk menghadiri majlis perkahwinan anggota keluarga mereka. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kejayaan di sebalik kontroversi

Posted:

Kejayaan di sebalik kontroversi

Kejayaan di sebalik kontroversi

"BERMADU dengan wanita sakitnya sampai ke lulur hati, tapi saya bermadu dengan rakyat, ada sakit, ada nikmat," sebaris dialog yang dilontarkan tersirat makna yang sangat mendalam.

Dilontarkan dengan penuh emosi bersama jiwa teguh oleh pendukung peranan utama Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali iaitu Siti Shahrizah Saifuddin atau Eja secara puratanya berjaya membawa penonton menyelami perasaan negarawan itu.

Tribute Teater Tun Siti Hasmah: Dari Hati Seorang Perempuan yang telah memulakan pementasan di Istana Budaya Kuala Lumpur pada 9 hingga 19 November memberikan gambaran jelas mengenai kisah isteri kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Feminisme

Bukan saja menampilkan sisi seorang suri kepada pemimpin negara bahkan juga sebagai seorang wanita secara menyeluruh dari sisi kerjaya dan sosial.

Secara tidak langsung, teater biografi itu berjaya mengangkat elemen feminisme atau kebebasan berfikir seseorang wanita secara sosial, gerakan politik dan falsafah moral dengan berkesan.

Sepanjang pementasan berlatarkan era 1950-an hingga kini yang berlangsung selama dua jam itu, hal yang harus diakui teater ini tidak menjemukan malah, pengarah faham untuk menyeimbangkan perjalanan plot demi plot.

Bukan senang sebenarnya untuk mengarah sebuah teater biografi apatah lagi apabila subjek yang ingin ditonjolkan masih hidup.

Pentas dibuka dengan babak Dr. Siti Hasmah pertama kali bersua dengan Dr. Mahathir ketika sedang belajar di King Edward VII College of Medicine dan Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Singapura.

Kemudiannya, bibit perkenalan yang menjurus ke arah percintaan dan akhirnya ke jenjang pelamin.

Plot dan set yang seakan sama sebenarnya pernah dipentaskan oleh Teater Muzikal Tun Mahathir sekitar hujung tahun lalu. Tapi, memandangkan peristiwa itu merupakan fakta, pastinya persamaan itu tidak dapat dielakkan.

Babak pasangan itu membuka Klinik Maha di bandar Alor Setar, Kedah juga pernah ditampilkan dalam naskhah teater sebelum ini cuma kali ini dialognya dikurangkan agar tidak terlalu meleret.


EJA memberikan sepenuh penghayatan untuk watak Dr. Siti Hasmah.


Bagaimanapun, kisah Siti Hasmah dihantar ke pedalaman untuk merawat penduduk di sana sebelum ini jarang diketahui ramai. Begitu juga kisahnya berjuang dalam misi perubatan di Iraq.

Plot berakhir melalui babak pengunduran Dr. Mahathir daripada menerajui UMNO yang meletakkan Siti Hasmah sebagai tulang belakang dan sokongan utama suaminya ketika itu.

Teater itu hakikatnya tidak boleh lari daripada huraian watak Dr. Mahathir yang melengkapi peranan Siti Hasmah sebenarnya. Mungkin masih ada nilai-nilai tokoh wanita negara itu yang belum dikupas dengan mendalam.

Jika hanya berkisar kehidupan seorang ikon wanita negara saja pasti tidak cukup, maka disebabkan itu karakter-karakter seperti anak-anak pasangan itu serta kakak kepada Siti Hasmah iaitu Siti Saliha diwujudkan.

Teknikal

Peranan Siti Hasmah ketika muda dilakonkan oleh aktres Lisa Surihani manakala untuk karakter Dr. Mahathir dihidupkan oleh aktor Nazim Othman.

Peralihan zaman menampilkan kedua-dua watak berserta emosi lebih sarat itu diambil alih oleh Eja dan Esma Daniel yang juga sebelum ini pernah melakonkan watak Mahathir dalam pementasan Teater Muzikal Tun Mahathir 1 & 2 tahun sudah.

Jika dilihat dari sudut pemberat elemen muzikal teater tersebut, penonton boleh merasai perasaan dan emosi menerusi pemilihan lagu-lagu syahdu serta mendayu-dayu dalam beberapa babak.

Pasti tidak dapat lari daripada serpihan muzik latar yang penonton biasa dengar daripada telefilem atau drama memandangkan pengarahnya merupakan seorang sutradara drama yang sukses.

Pada awal permulaan plot terutama detik pertemuan dan percintaan Siti Hasmah dan Dr. Mahathir, tarian dan nyanyian membanjiri awal pementasan 30 minit.

Kali ini, penonton berpeluang melihat Lisa Surihani dan Nazim Othman beraksi comel dengan menari dan menyanyi (walaupun sekadar lip sync atau gerakan bibir).


BABAK sebagai seorang suri rumah turut ditampilkan dalam usaha menyampaikan mesej kasih sayang seorang wanita.


Daripada segi pertukaran prop dan set, secara kasarnya transisi babak ke babak tidak kelam-kabut dan berlangsung dengan sempurna malah, bunyi set bertukar juga ditenggelamkan dengan muzik latar atau dominasi pentas oleh pelakon yang mengalihkan pandangan.

Pujian harus diberikan kepada sistem audio yang jelas dan tidak mencacatkan persembahan memandangkan produksi itu tidak menggunakan ensembel muzik secara langsung. Beberapa montaj juga disusun dengan kemas sepanjang pementasan.

Emosi dan mood karakter tidak dinafikan mampu dizahirkan menerusi permainan lampu yang sempurna, dan ciri itu berjaya merealisasikan beberapa babak penting.

Karakter

Lisa Surihani pertama kali beraksi di pentas teater, melihat arena baharu yang diceburinya sebagai medan menguji kemampuan diri seperti kenyataannya sebelum ini.

Oleh kerana itu, ujian yang ditempuhi oleh Lisa untuk melakonkan watak tokoh wanita yang disegani itu dilalui dengan fasa yang nampak sedikit kekok sebenarnya.

Mungkin pelakon jelita itu tidak biasa menari sambil menyanyi dan adakalanya berlakon, hal itu menampakkan Lisa kaku dan tidak selembut individu asal.

Nazim pula kelihatan selesa. Mendominasi pentas dengan bijaksana, ruang yang seimbang dan emosi yang lengkap.

Menjadi pilihan orang ketiga untuk menggalas peranan utama, Eja bagaimanapun dilihat telah berusaha menyampaikan watak itu sebaik mungkin. Walau tidak sesempurna Erra Fazira yang sebelum ini pernah memainkan watak yang sama.

Bagi Esma Daniel, cabaran dan tanggungjawab untuk sekali lagi membawakan peranan Dr. Mahathir kelihatan amat mudah baginya, dengan bahasa badan, ton suara dan ekspresi yang seakan-akan subjek asal, watak itu berjaya!

Peranan pelakon pembantu lain seperti Siti Saliha (Azizah Mahzan), Anne Abdullah, Radhi Khalid, Syanie, Mahmud Ali Basha, Dira Abu Zahar serta keseluruhan kumpulan pelakon berhasil membawa penonton ke era yang dikehendaki selain berjaya melakonkan peranan masing-masing.

Turut mencuri tumpuan, pengarah teater itu yang turut sama turun padang melakonkan watak setiausaha Dr. Mahathir iaitu Datuk Badariah.

Ralat

Ralat apabila nyanyian beberapa pelakon hanyalah sekadar lip sync sahaja berbanding lebih baik dibuat secara langsung. Seandainya aspek itu sedikit lagi ditumpukan pastinya rasa itu lebih sampai kepada penonton.

Mengutip beberapa pandangan penonton, ada yang beranggapan skrip yang mencerminkan diri seorang Siti Hasmah tidak mencukupi dan hanya beberapa bahagian hidupnya saja yang disingkap.


UNSUR humor turut diselitkan secara bersahaja melalui watak pembantu.


Pasti ramai yang ingin mengetahui latar belakang keluarga Siti Hasmah termasuk tiga orang adik-beradiknya yang bukan calang-calang nama - Tan Sri Hashim, Tun Ismail dan Datuk Ahmad Razali.

Berdepan dengan pelbagai kekangan pada peringkat awal antaranya pengunduran pengarah asal Adlin Aman Ramlie, pertukaran tarikh sebanyak tiga kali (30 Ogos, 14 September dan 9 November) serta penarikan diri dua pelakon hebat Erra Fazira dan Sofia Jane bukan halangan untuk menampilkan yang terbaik.

Penonton yang berminat boleh mendapatkan tiket bermula dengan harga RM38 hingga RM308 di kaunter tiket Istana Budaya. Pertanyaan lanjut hubungi 03-4026 5558 atau layari www.ticket2u.biz.

Walau apa pun, Tribute Teater Tun Siti Hasmah: Dari Hati Seorang Perempuan berjaya secara keseluruhan dan syabas diucapkan.

Psy malukan Byung Heon

Posted:

Psy malukan Byung Heon

Psy malukan Byung Heon


FOTO Psy yang dirakam di London dengan Lee Byung Heon (dalam bulatan) hanya berada pada bahagian latar belakang.


BARU-BARU ini menerusi laman web, ada yang memuatnaik foto yang diberi judul Lee Byung Heong dan Psy di London.

Dalam foto tersebut, aktor terkenal Korea, Lee Byung Heon dan penyanyi yang terkenal dengan tarian Gangnam Style, Psy telah bertemu untuk makan bersama di sebuah restoran di sana ketika tinggal di sana atas urusan kerja masing-masing.

Bagaimanapun, semasa foto mereka dirakam, hanya Psy yang menjadi tumpuan sementara kelibat aktor tersebut hanya kelihatan seperti pejalan kaki yang kebetulan berada di tempat tersebut.

Walaupun pada hakikatnya, Byung Heon lebih popular di Korea, namun melalui foto tersebut, ia membuatkan penonton yang melihatnya tersenyum dan memberi beberapa komen sinis.

Antara beberapa komen sinis yang ditulis ialah seperti 'Saya seperti tidak percaya Lee Byung Heon dimalukan Psy sehingga begitu sekali.'; 'Populariti Psy tidak akan hilang; 'Tidak tahu pula Lee Byung Heon merupakan sahabat baik Psy'; dan 'London juga sangat tergilakan Gangnam Style'.

Gosip cemarkan maruah saya - Mamat

Posted:

Gosip cemarkan maruah saya - Mamat

Gosip cemarkan maruah saya - Mamat

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


MAMAT mengaku oleh kerana terlalu banyak cerita buruk tentang dirinya tersebar, rezekinya sebagai anak seni kini terjejas.


BEKAS anggota kumpulan lawak, Sepah ini nampaknya tidak habis-habis dengan kontroversi yang melanda dirinya. Mamat atau nama sebenarnya, Mohd. Noor Murad, 27, pada mulanya dikatakan penyebab perpecahan Sepah walaupun ketika itu populariti kumpulan itu sedang memuncak.

Ketika enak dibuai mimpi sepanjang bercinta dengan pelakon bertudung, Fida Ibrahim pula, hubungan mereka tiba-tiba putus di tengah jalan setelah Mamat didakwa telah memuat naik gambar bekas teman wanitanya itu ke dalam laman sosial yang menampakkan rambutnya.

Bengang dengan perbuatan itu, Fida memutuskan hubungan mereka, walaupun telah memaafkan perbuatan Mamat.

Tidak berhenti di situ sahaja, Mamat terus dihujani dengan kontroversi apabila memuat turun gambar pelakon dan juga Presiden Seniman, Zed Zaidi kemalangan yang dikatakan sedang nazak, sedangkan sebenarnya gambar itu hanyalah babak lakonan Zed dalam sebuah drama.

Terbaharu, portal dan blog hiburan tempatan telah mengaitkan nama Mamat dengan kontroversi yang mendakwa dia telah mencemarkan satu majlis kenduri perkahwinan dengan mencalitkan kek pada muka pengantin lelaki.

Selain itu, Mamat turut dikaitkan dengan isu dirinya yang nyaris dibelasah di sebuah pusat membeli-belah apabila menunggang motosikal berkuasa tinggi sportbike miliknya di kawasan orang berniaga di Johor Bahru (JB), Johor.

Kosmo! menghubungi Mamat untuk mendapatkan kepastian mengenai gosip terbaharunya itu.

Kosmo!: Bolehkah Mamat ceritakan mengenai gosip terbaharu yang melanda diri anda? Adakah ia benar-benar berlaku?

MAMAT: Saya tidak faham macam mana boleh timbul isu mengenai kenduri kahwin itu sedangkan, ia telah setahun berlaku. Majlis itu membabitkan kaum keluarga saya. Kami memang keluarga 'gila-gila', benda itu (mencalit kek) tidak menjadi isu pun dan tiada sesiapa yang marah pun.

Bagaimanakah dengan isu nyaris dipukul di Johor Bahru pula?

Demi Allah saya tidak pernah buat perkara itu. Gosip saya naik motosikal Sportbike (di kawasan perniagaan di Johor Bahru) dan ada orang nak pukul memang tidak berlaku. Ia memang mencemarkan maruah saya.

Adakah benar anda memiliki motosikal sportbike seperti yang didakwa?

Memang saya ada sportbike. Satu-satunya pelawak dari Johor Bahru yang ada motosikal itu hanya saya tetapi perkara (gosip) itu tidak pernah berlaku. Kalau saya balik Johor Bahru, saya selalu lepak di Singapura atau tinggal di rumah sahaja.

Anda rasa kenapakah gosip itu boleh timbul?

Saya rasa ada orang yang dengki. Susah saya hendak tutup mulut orang. Saya juga tidak faham kenapa tidak habis-habis orang dengki dengan saya.

Disebabkan banyak kontroversi yang melanda, adakah ia menjejaskan karier anda terutama dari segi tawaran berlakon?

Saya mengaku ia mengganggu periuk nasi saya. Ia memang ketara sangat tetapi nak buat macam mana kalau itu bukan rezeki saya, nasib baik filem Sepah The Movie akan ditayangkan tidak lama lagi.

Jadi, apakah yang anda lakukan sekarang untuk tampung perbelanjaan?

Saya ada bisnes kecil-kecilan di Johor Bahru untuk mengekalkan periuk nasi saya. Ini bermakna saya tiada langsung, ada juga tawaran lakonan dan majlis di Singapura.

Apakah tindakan anda sekarang untuk membersihkan nama?

Saya ingin membina kerjaya saya balik selepas banyak isu yang tercalit. Saya akan berusaha lebih keras selepas ini bagi memastikan kerjaya saya lebih menonjol berbanding kontroversi.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved