Selasa, 8 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Harga rumah semakin tidak masuk akal

Posted:

Harga rumah semakin tidak masuk akal

Harga rumah semakin tidak masuk akal

RATA-RATA pelajar lepasan institusi pengajian tinggi yang berjaya mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian pasti menyasarkan untuk membeli kereta terlebih dahulu.

Ada antara mereka yang memasang angan-angan untuk menukar kenderaan baharu selang beberapa tahun tanpa ada perancangan untuk melaburkan wang simpanan ke atas pembelian hartanah.

Jika adapun lebihan wang simpanan, kebanyakan mereka menghabiskan wang tersebut untuk perbelanjaan perkahwinan bagi memulakan fasa baharu dalam kehidupan.

Pembelian aset seperti rumah terpaksa diletakkan di tangga bawah kerana harganya yang semakin melonjak dari tahun ke tahun. Bayangkan, nilai bagi seunit apartmen tiga bilik tidur dan dua bilik air berdekatan pusat bandar adalah sekitar RM245,000.

Nilai tersebut dianggap amat membebankan bagi bagi pelajar lepasan diploma dan ijazah yang kebiasaannya memperoleh bayaran gaji antara RM1,500 hingga RM3,000 sebulan. Walhal, dengan gaji sebanyak itu, mereka hanya layak memiliki rumah berharga di bawah RM150,000 seunit.

Realiti kehidupan

Hakikat memedihkan itu membuatkan golongan tersebut tidak memasang angan-angan untuk memiliki rumah pertama mereka sendiri. Perkara tersebut diakui oleh pasangan muda, Mohd. Abhar Haniff Jaafar, 24, dan isterinya, Eyzzatul Eylia Yunos, 24.

"Bukannya kami tidak mahu tinggal di rumah yang lebih besar tetapi melihat kepada harga rumah teres yang tidak masuk akal, kami pendamkan sahaja impian tersebut.

"Kalau begini harga rumah di Kuala Lumpur, 15 tahun lagi pun belum tentu kami mampu membelinya," ujar Mohd. Abhar Haniff yang kini menetap bersama isterinya di Ukay Perdana, Selangor.

Pasangan tersebut sebenarnya bertuah kerana rumah yang didiami merupakan pemberian orang tua mereka.

KOS sara hidup yang meningkat memaksa Mohd. Abhar Haniff dan Eyzzatul Eylia memastikan perbelanjaan bulanan diurus dengan bijak.


Kos sara diri yang tinggi di Kuala Lumpur memaksa pasangan berkenaan mencari alternatif lain untuk meneruskan hidup. Eyzzatul Eylia yang merupakan graduan dalam bidang seni bina landskap, berjinak-jinak dengan dunia perniagaan kek yang kini menjadi punca pendapatan utamanya.

Bagi mereka berdua, untuk mendapatkan rumah daripada hasil titik peluh sendiri di lokasi yang strategik iaitu di sekitar Lembah Klang merupakan satu cabaran besar yang perlu ditangani.

"Kami berdua ada meninjau beberapa unit rumah di sekitar Taman Melawati, Kuala Lumpur baru-baru ini.

"Agak memeranjatkan apabila mengetahui harga bagi sebuah rumah jenis apartmen studio yang mempunyai satu bilik bernilai RM100,000," kata Mohd. Abhar Haniff yang juga mengambil jurusan sama dengan isterinya di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Tambahnya, bagi pasangan muda yang baru habis belajar seperti kami, harga rumah yang mampu dibeli mungkin tidak melebihi RM200,000.

Rumah mampu milik secara mudahnya disifatkan sebagai rumah yang mampu dibeli oleh golongan berpendapatan sederhana dan pada masa sama pendapatan tersebut mencukupi untuk perbelanjaan kos sara diri yang lain.

Kedudukan Malaysia

Menurut laman web Panduan Hartanah Antarabangsa (Global Property Guide), harga rumah di Kuala Lumpur dikelaskan sebagai yang termahal di Malaysia dengan purata harga sebuah rumah bernilai RM497,535. Ia diikuti oleh Sabah dan Selangor dengan harga purata masing-masing bernilai RM382,414 dan RM372,499 seunit.

Nilai tersebut membuatkan Malaysia berada di tangga ke-10 bagi rumah termahal di Asia selepas Filipina. Menurut laporan tersebut, harga purata seunit rumah di Malaysia mencecah RM8,360 bagi setiap satu meter persegi pada tahun lalu.

Sementara itu, laporan laman web Numbeo yang dibuat dari tahun 2009 hingga 2013 menunjukkan Kuala Lumpur sebagai bandar ke-188 daripada 362 bandar utama dunia yang mampu didiami.

Numbeo merupakan laman web yang menyimpan data mengenai negara di seluruh dunia meliputi aspek kos sara hidup, penjagaan kesihatan, keadaan lalu lintas, kadar jenayah dan pencemaran alam sekitar.

Prosedur ketat

Seorang pekerja swasta, Mohd. Syukri Yusof, 28, berkata, definisi rumah mampu milik bagi beliau adalah rumah yang mampu dimiliki oleh golongan muda ataupun golongan mempunyai pendapatan tetap.

"Rumah mampu milik sama ada daripada jenis pangsapuri, kondominium atau rumah teres yang mempunyai ciri-ciri asas seperti tiga bilik tidur haruslah tidak melebihi harga RM150,000 seunit.

"Namun, agak mustahil untuk mendapatkan rumah dengan harga tersebut lebih-lebih lagi di lokasi yang berhampiran dengan pusat bandar. Jika ada, ia mungkin terletak di kawasan pedalaman dan tidak mempunyai kemudahan dan akses yang baik," katanya yang berasal dari Kemaman, Terengganu.


PROJEK pembinaan kediaman di kawasan bandar terus pesat membangun tetapi tidak memenuhi keperluan golongan berpendapatan sederhana.


Mohd. Syukri sempat berkongsi pengalamannya membeli rumah pada awal tahun ini. Menurut beliau, proses untuk membeli rumah diakui sukar kerana terpaksa memenuhi beberapa prosedur pinjaman bank yang agak merumitkan.

Ia termasuk menyediakan dokumentasi lengkap mengenai jawatan dan pendapatan bulanan, penyata bank dan komitmen bulanan seperti pembiayaan kenderaan dan pinjaman pendidikan.

Baginya, pendapatan yang diperoleh disifatkan sekadar cukup-cukup makan ditambah dengan komitmen bulanan yang lain.

"Alhamdulillah, ahli keluarga sangat membantu dalam proses pembelian rumah kerana pihak bank membenarkan pinjaman dibuat dengan menggunakan dua nama, yang mana saya terpaksa menggunakan nama saya dan kakak.

"Kondominium yang dibeli berkeluasan 137 meter persegi dengan nilai RM416,850 dan terletak di Jalan Genting Kelang, Kuala Lumpur," katanya yang mengakui terasa terbeban dengan bayaran balik pinjaman sebanyak RM700 sebulan buat masa ini.

Mohd. Syukri berkata beliau tiada pilihan lain selain terpaksa membayar pinjaman sebanyak RM1,700 sebulan apabila rumah idamannya siap sepenuhnya menjelang awal tahun hadapan.

Ujarnya, pelbagai kaedah digunakan bagi mengurangkan beban hutang yang ditanggung setiap bulan seperti terpaksa menggunakan wang simpanan.

"Kos sara hidup yang semakin meningkat juga menjadi salah satu punca golongan berpendapatan rendah tidak dapat membeli rumah sendiri.

"Itu yang menyebabkan ada antara rakyat terpaksa menyewa rumah secara berterusan atau menanggung hutang rumah sehingga akhir hayat," Mohd. Syukri berkongsi pendapat.

Tikus besar ejen forensik

Posted:

Tikus besar ejen forensik

Tikus besar ejen forensik


SALAH satu kelemahan rodensia ialah sifat pemalunya menyebabkan ia sukar menyesuaikan diri di tempat baharu dan asing.


PASUKAN polis Belanda mempunyai kaedah tersendiri dalam mengurangkan kadar jenayah di negara itu. Ia termasuk melatih haiwan rodensia untuk dijadikan agen forensik pasukan itu terutama dalam mengesan sebarang aktiviti jenayah yang mencurigakan.

Derrick, Thomson dan Thompson, Magnum dan Poirot, antara nama-nama yang diberikan terhadap detektif 'istimewa' itu bukan sekadar membantu pihak polis untuk membanteras jenayah jalanan malah ia turut menjimatkan masa dan wang.

"Kami merupakan pasukan polis pertama di dunia yang melatih rodensia untuk membantu penyiasatan," kata Mark Wiebes, yang mengetuai pusat inovasi pasukan polis Belanda.

Setiap seekor rodensia itu berharga sekitar AS$13 (RM41) dan secara teorinya ia boleh diajar untuk mengesan bau dadah dan serbuk letupan. Dibandingkan membeli dan melatih seekor anjing pengesan, kosnya mencecah sehingga AS$13,650 (RM43,647).

Tempoh untuk melatih anjing pengesan juga agak panjang iaitu sehingga lapan bulan, biarpun kemampuannya jauh lebih baik berbanding rodensia.

Haiwan-haiwan itu dikurung dalam sangkar di sebuah bilik gelap dan kecil di Rotterdam sejak 2011 berbanding beberapa bangunan lain berhampirannya yang dijadikan tempat latihan anjing pengesan dan kuda polis.

Rodensia belajar lebih pantas dalam gelap, sesuai dengan sifatnya yang aktif pada waktu malam.

"Mereka perlu dilatih antara 10 hingga 15 hari untuk mengesan bau-bauan tertentu," kata Monique Hamerslag, salah seorang anggota polis wanita yang bertanggungjawab terhadap projek itu kepada AFP.

Lebih cekap

Tangannya pantas mengeluarkan rodensia yang digelarnya Derrick dari sebuah sangkar besar ke sangkar kecil yang menjadi tempat binatang itu bertugas.

"Lebih bosan kehidupan seekor rodensia, lebih cekap ia menjalankan tugasnya," kata Hamerslag, yang mendapati rodensia jantan lebih baik melakukan tugas-tugas itu berbanding rodensia betina.

Terdapat empat bola penapis teh digantung pada bahagian sangkar berkenaan, satu daripadanya mengandungi serbuk letupan. Derrick, seekor rodensia berwarna perang gelap memerlukan masa sekitar dua saat sebelum berjaya mengesannya melalui muncungnya.

Sebaik sahaja selesai melakukannya, ia akan dipanggil melalui bunyi 'klik' dan biji bunga matahari sebagai ganjaran.


KOS melatih seekor rodensia sebagai haiwan pengesan jauh lebih murah berbanding seekor anjing.


Mengesan serbuk letupan sangat penting bagi ahli forensik mencari bukti dan suspek yang terlibat dalam sesuatu kejadian tembak-menembak.

Ujian makmal untuk mengenal pasti kesan serbuk letupan melibatkan kos tinggi dan adakalanya sehingga dua jam terutama apabila melibatkan ramai suspek.

Biarpun bukti yang ditunjukkan rodensia tidak boleh dibawa ke mahkamah, namun ia memberi ahli forensik petunjuk tentang pakaian yang perlu diuji terlebih dulu.

Umumnya, pasukan polis Belanda hanya boleh menahan seseorang suspek dalam tempoh beberapa jam sahaja, oleh yang demikian haiwan itu dapat menghalang mereka daripada melepaskan suspek yang disyaki terlibat.

Hamerslag mengembangkan idea itu dalam tesisnya ketika menyertai akademi pasukan polis yang diinspirasikan daripada sekumpulan pekerja bantuan yang menggunakan rodensia untuk mengesan periuk api di Tanzania.

Pelbagai ujian yang dilakukan membuktikan haiwan itu sangat membantu bidang forensik.

Wiebes berharap ia mampu melakukan tugas lebih besar seperti menghidu lokasi jenayah sebenar pada tahun hadapan, biarpun dia mengakui ia agak mustahil untuk dicapai dalam tempoh berkenaan.

Masalah utama

Salah satu masalah utama haiwan itu ialah sifat pemalunya. Ia enggan diletakkan di dalam situasi baharu dan asing seperti lokasi jenayah yang memerlukannya mencari mayat atau dadah yang disorokkan.

"Cara terbaik ialah membawa bau kepada rodensia dan bukan sebaliknya," kata Hamerslag. "Ini bermakna kita perlu mengambil bahan bukti dan membawanya ke sini."

Rodensia tidak mungkin mengambil peranan anjing polis, tegasnya, tetapi haiwan tersebut mempunyai kemahiran dan teknik yang tersendiri.

"Anjing adalah pemangsa semula jadi dan tidak takut untuk meneroka tempat yang asing baginya," kata Wiebes.

"Bagaimanapun, anjing tidak boleh hidup seperti tikus, menghabiskan sepanjang masa dalam ruang kecil dan tertutup menyebabkan ia cepat bosan." - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Bidik apa sahaja dengan Galaxy NX

Posted:

Bidik apa sahaja dengan Galaxy NX

Bidik apa sahaja dengan Galaxy NX

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

KIRA-KIRA setahun yang lalu, Samsung Malaysia Electronics Sdn. Bhd. (Samsung) melancarkan kamera digital pintar pertamanya yang menggunakan sistem operasi Android, iaitu Kamera Galaxy.

Dibangunkan berdasarkan teknologi kamera sistem kompak (CSC), ia menggabungkan ciri-ciri fotografi berprestasi tinggi dengan akses jalur lebar 3G dan WiFi.

Biarpun ia bukanlah kamera pertama yang menggunakan sistem operasi Android selepas Nikon COOLPIX S800c, namun ciri-ciri pada Kamera Galaxy menyebabkan ia mendapat sambutan hangat daripada peminat-peminat gajet dan fotografi di seluruh dunia.

Selain menyediakan aktiviti merakam imej, kamera itu juga membolehkan pengguna menyunting gambar atau video sebelum dikongsi bersama keluarga tersayang atau rakan-rakan dengan satu langkah mudah iaitu dengan satu sentuhan di skrin kamera.

Selepas setahun, Samsung sekali lagi mengungguli pasaran kamera Android melalui pengenalan model terbaharunya, Galaxy NX.

Menggabungkan evolusi Kamera Galaxy dan Samsung GalaxyS4 Zoom, Galaxy NX dilihat sebagai percubaan serius jenama itu untuk meneroka pasaran kamera digital refleks lensa tunggal (DSLR).

Sempena pengenalan Galaxy NX, baru-baru ini, Samsung mengajak sekumpulan pengamal media dan penulis blog ke Pulau Pangkor, Perak selama dua hari satu malam untuk menguji gajet tersebut.

Biarpun terpaksa melalui perjalanan hampir lima jam menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Lumut, dari riak wajah masing-masing agak teruja untuk menyertainya.


KEPUASAN fotografi terserlah melalui sistem lensa boleh tukar yang boleh dipadankan dengan 13 lensa Samsung.


Kreativiti

Lebih-lebih lagi apabila diberitahu kami merupakan antara pengguna terawal di negara ini yang berpeluang mencubanya sebelum ia dijual di pasaran bermula 30 September lalu.

Seterusnya, rombongan dibawa mendengar taklimat ringkas yang diberikan oleh Ketua Pemasaran-Pengimejan Digital Samsung, Julian Thean.

"Hari ini kita akan membawa anda semua melawat beberapa lokasi menarik di sekitar pulau peranginan ini.

"Di situ anda boleh mencuba mengambil sebanyak mana gambar mengikut kreativiti masing-masing berdasarkan mod-mod rakaman yang tersedia," jelasnya.

Sepanjang perjalanan menaiki bot dari lokasi penginapan di Pangkor Laut Resort ke Pulau Pangkor, jari-jemari penulis sempat membelek-belek kamera itu untuk melihat fungsi dan keistimewaannya dengan lebih dekat.

Tidak sukar bereksperimentasi dengan Galaxy NX, lebih-lebih lagi bagi mereka yang sudah terbiasa menggunakan telefon pintar keluaran Samsung sebelum ini.

Hanya dengan satu sentuhan, pengguna boleh mengubah mod daripada kamera atau kepada paparan antara muka yang memaparkan aplikasi Android seperti di telefon pintar.

Destinasi pertama kami ialah di Kota Belanda dengan setiap peserta diminta mencuba mod landskap dan panorama bagi mendapatkan imej berbeza di sekitar kawasan bersejarah itu.

Seterusnya, peserta dibawa ke Pantai Teluk Nipah, Taman Fu Li Kung dan sekitar pekan Pangkor atas tujuan yang sama.


JULIAN memberi penerangan mengenai kamera Galaxy NX kepada pengamal media dan penulis blog dalam lawatan ke Pulau Pangkor baru-baru ini.


Kuasa lensa

Bercerita lanjut mengenai Galaxy NX, Julian berkata, salah satu ciri menarik pada kamera itu ialah lensa optikal berkuasa 20.3 megapiksel dengan sensor APS-CMOS yang berupaya menghasilkan imej jelas dan terperinci biarpun dalam keadaan kurang cahaya.

Katanya, enjin DRIMe IV Image Signal Processor pada kamera ini juga mampu memberi rakaman dan warna berkualiti di samping menyokong format berdefinisi tinggi (HD).

"Ia turut dikuasakan dengan cip pemprosesan 1.6Ghz, ingatan capaian rawak sehingga dua Gigabait (GB) serta bateri 4360mAh.

"Di samping itu, ia juga dilengkapi ciri Advanced Hybrid Auto Focus dengan 1/6000 kelajuan pengatup sesaat serta 8.6 bingkai per saat membolehkan ia merakam sebarang momen atau objek bergerak dengan jelas," jelasnya.

Didatangkan dengan lensa standard 18-55 milimeter (mm) f/3.5-5.6 OIS, penulis beranggapan Galaxy NX sudah cukup bergaya, lebih-lebih lagi bagi mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia fotografi.

Bagaimanapun, jika ia belum cukup memberi kepuasan ketika berkarya, sistem lensa kamera itu boleh ditukar dan dipadankan dengan lensa-lensa lain keluaran Samsung yang terdapat di pasaran.

Mempunyai berat kira-kira 495 gram, Galaxy NX agak ringan jika dibandingkan dengan kamera jenis DSLR yang lain. Dilengkapi skrin bersaiz 4.8 inci, ia memberi paparan jelas kepada pengguna mengikut keperluan dan tugas yang dikehendaki.

Dengan reka bentuk kasual yang ringkas dengan rona hitam eksklusif pada keseluruhan binaannya, Galaxy NX sememangnya mampu memenuhi semua cita rasa pengguna.


BIARPUN menggunakan lensa standard 18-55mm, Galaxy NX mampu memberikan rakaman dan warna berkualiti.


Tambah Julian, seperti juga telefon pintar Samsung, Galaxy NX mengguna pakai sistem operasi Android 4.2 Jelly Beam untuk meningkatkan keupayaan pengimejan di samping sambungan 3G, 4G LTE dan WiFi.

Ujarnya, pengguna boleh memuat turun ratusan aplikasi pada Android untuk diintegrasikan bersama kamera itu di samping menghasilkan imej dan video, bermain permainan video, menghantar e-mel termasuk berhubung dengan rakan-rakan dan keluarga secara dalam talian.

"Dengan pertumbuhan rangkaian sosial dan kelaziman telefon pintar dan tablet hari ini, pengguna mengharapkan komunikasi yang lebih cepat dan pantas.

"Justeru, Galaxy NX dilihat sebagai peranti terbaik yang menggabungkan telefon dan kamera dalam satu gajet sekali gus memberikan keseronokan kepada pengguna," katanya.

Kecairan glasier tropika dunia

Posted:

Kecairan glasier tropika dunia

Kecairan glasier tropika dunia


BONGKAH ais dan glasier tropika di puncak Andes dikatakan mengambil masa hampir 1600 tahun untuk terbentuk.


PERU merupakan negara yang sangat istimewa. Ia kaya dengan nilai sejarah silam dan ribuan tapak arkeologi yang terus terpelihara sehingga kini.

Bagaimanapun di sebalik kemegahan sejarah silamnya, pelancong juga mempunyai sebab lain untuk melawat Peru. Salah satunya ialah kewujudan kawasan glasier tropika yang diiktiraf terbesar di dunia.

Merentangi sepanjang puncak banjaran Andes, kewujudan glasier penting dalam mengurus sumber air untuk kegunaan penduduk, aktiviti pertanian dan tenaga hidroelektrik.

Bagaimanapun, bongkah glasier yang terbentuk lebih 1600 tahun itu kini semakin mengecil. Kajian terbaharu menunjukkan ia menyusut sehingga 22 peratus dalam tempoh 25 tahun lalu.

Para saintis berpendapat, keadaan itu disebabkan oleh kenaikan suhu global sekali gus menyebabkan ekosistem alam semula jadi menjadi tidak seimbang.

Ia jelas dibuktikan melalui margin bongkah ais di Quelccaya yang semakin mengecil berbanding sebelumnya. Pencairan secara drastik ini menyaksikan penemuan pelbagai spesies tumbuhan reput yang sebelum ini membeku dalam glasier yang terbentuk ribuan tahun lalu.

Kajian terperinci yang dilakukan menggunakan kaedah karbon radioaktif terhadap tisu tumbuhan yang mereput pada kadar tertentu membolehkan saintis menentukan usia lapisan ais berkenaan.


SAINTIS sentiasa memantau perkembangan di Banjaran Andes melalui data-data yang dikumpul sejak 30 tahun lalu.


Kenal pasti punca

Seorang ahli glaciologi dari Universiti Ohio, Lonnie G. Thompson yang bertanggungjawab melakukan kajian di Quelccaya sejak beberapa dekad lalu melaporkan penemuan itu dalam sebuah jurnal sains baru-baru ini.

Kajian itu meliputi analisis terhadap kandungan bahan kimia pada silinder ais yang digerudi di dasar Quelccaya. Hasil kajian itu akan membantu saintis di seluruh dunia mengenal pasti punca sebenar perubahan iklim.

Ada antara analisis berkenaan memerlukan masa panjang, namun Thomson berkata, berdasarkan bukti-bukti awal sebelum ini, bumi pernah melalui fasa perubahan iklim luar biasa ketika Revolusi Perancis pada tahun 1789. Perubahan iklim ketika itu menyumbang kepada kekurangan bekalan makanan, di samping diburukkan dengan pergolakan yang berlaku.

"Apabila berlaku kekurangan bekalan makanan, ia merupakan satu berita buruk kepada mana-mana pemerintah," katanya dalam satu wawancara.

Bagi menghasilkan penemuan lebih menarik, Thompson dan pasukannya telah memperluaskan penyelidikan mereka. Ia termasuk mengkaji tumbuhan-tumbuhan mati yang ditemui di pinggir Quelccaya, sebuah bongkah ais besar dan rata terletak di kawasan gunung berapi setinggi 5,486 meter pada paras laut.

Ujian kimia

Beberapa tahun lalu, pasukan itu melaporkan mengenai penemuan pelbagai spesies tumbuhan berhampiran sebuah tasik yang terhasil akibat pencairan ais. Ujian kimia menunjukkan ada di antaranya berusia sekitar 4700 tahun.

Dalam kajian terbaharu, iaitu 304.8 meter lebih dalam berbanding lokasi ujian sebelum ini mendedahkan ada antara spesies tumbuhan berkenaan berusia sehingga 6300 tahun.

Sementara itu, seorang ahli geologi mengenai glasier dari Kolej Dartmouth, Meredith A. Kelly berkata, interpretasinya terhadap tumbuhan berkenaan boleh dipercayai dan berpandukan fakta.

Penyelidikannya di Quelccaya menunjukkan margin glasier telah mencair dengan begitu pantas pada masa lalu. Katanya, pencairan ais yang berlaku pada hari ini agak pantas, biarpun tidak sepantas seperti yang pernah direkodkan sejak era zaman ais berakhir.


GLASIER yang mencair turut mengairi kawasan tasik yang menjadi sumber air kepada penduduk sekitar.


Saintis berkata, pemanasan global yang berpunca daripada pembebasan gas rumah hijau oleh manusia memberikan impak besar bergantung kepada latitud dan ketinggiannya.

Disebabkan itu, kata saintis, bongkah ais di Quelccaya yang berada pada paras tinggi di kawasan tropika sangat sensitif terhadap sebarang perubahan iklim.

"Perubahannya mungkin tidak dilihat melalui mata kasar kerana masih banyak ais di sini, namun kita mungkin terperangkap dalam situasi yang menjadi punca kepada pencairan ais berkenaan," kata Mathias Vuille, saintis kaji cuaca di Universiti Albany, New York.

Sepanjang banjaran Andes, glasier kini mencair begitu pantas yang turut menimbulkan kebimbangan dalam kalangan saintis mengenai sumber air yang dibekalkan kepada penduduk di wilayah berkenaan. Pencairan glasier pada musim panas dan kering, membantu komuniti di sekitar kawasan pergunungan itu mendapat bekalan air secukupnya.

Menurut pakar, dalam jangka masa pendek, pencairan ais akan meningkatkan sumber air sekali gus berupaya menampung keperluan penduduk yang semakin meningkat di beberapa bandar di sekitar Andes.

Bagaimanapun, kata mereka, penyusutan glasier akan menimbulkan ketidakpastian yang sentiasa menghantui manusia.

Bidikan kamera berkelajuan tinggi

Posted:

Bidikan kamera berkelajuan tinggi

Bidikan kamera berkelajuan tinggi


KAMERA PowerShot G16 mempunyai apertur f/1.8 hingga f/2.8 yang menghasilkan gambar yang terang.


SYARIKAT pengeluar kamera terkemuka, Canon Inc. (Canon) hadir dengan dua produk baharu yang pasti mendapat perhatian penggemar dunia fotografi. Kamera PowerShot G16 dan S120 mempunyai kemampuan fokus auto (AF) yang pantas berbanding rangkaian kameranya yang lain. Ia juga mempunyai kelajuan yang tinggi dalam menangkap gambar secara berterusan.

PowerShot G16 mampu membidik imej dengan resolusi penuh sehingga 12.2 dalam mod P dan 5.7 bingkai per saat (FPS) di bawah mod AF, manakala PowerShot S120 pula boleh mengambil gambar sehingga 12.1 fps (mod P) dan 5.5 fps dengan mod AF.

Dijana dengan pemproses pengimejan terkini, DIGIC 6, kedua-dua kamera mempunyai tahap sensitiviti yang dipertingkatkan untuk mengambil gambar pada resolusi tinggi dengan kurang kesan hingar dalam keadaan gelap.

PowerShot G16 mempunyai lensa yang terang, f/1.8 (W) hingga f/2.8/ (T) terutamanya dalam keadaan cahaya rendah. Ia sesuai bagi mencipta latar belakang dramatik dengan jarak jelas yang rendah, sementara model PowerShot S120 pula disertakan dengan apertur sehingga f1.8 dan skrin sesentuh paparan hablur cecair (LCD) 3 inci (7.62 sentimeter) bagi operasi yang ringkas.

Salah satu keunikan kedua-dua kamera ini ialah ia mempunyai mod Star yang sesuai digunakan pengguna bagi menangkap gambar atau video panorama langit pada waktu malam.

Ia mempunyai dua mod pilihan iaitu Star Nightscape atau Star Trails.

Dilengkapi dengan keupayaan WiFi, kamera-kamera ini membolehkan perkongsian segera gambar atau video yang dirakam ke laman-laman sosial seperti Youtube, Facebook dan Flickr dengan mudah.

Selain itu, pengguna yang mempunyai telefon pintar, boleh menggunakan aplikasi CameraWindow bagi memudahkan proses muat turun gambar dan video dari kamera.

Kamera ini juga boleh digunakan dalam air dengan menggunakan bekas perlindungan tambahan seperti WP-DC52 dan WP-DC51.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


64 pasukan memeriahkan Futsal Mangga/Masgenuine

Posted:

64 pasukan memeriahkan Futsal Mangga/Masgenuine

64 pasukan memeriahkan Futsal Mangga/Masgenuine

ABDUL JAAFAR (tengah belakang) bergambar bersama pasukan yang memenangi pertandingan futsal Ceria Futsal Mangga/Masgenuine 2013 majalah Mangga di Ampang, Selangor semalam.


BERSUKAN. Sebanyak 64 pasukan menyertai pertandingan futsal, Ceria Futsal Mangga/Masgenuine 2013 anjuran majalah Mangga terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB) di Sports Planet Ampang, Selangor baru-baru ini.

Pengarang Mangga, Rosli Manah berkata, program yang dianjurkan buat kali pertama itu diadakan bagi mempromosikan gaya hidup sihat melalui sukan futsal kepada pembaca setia majalah itu.

Pertandingan futsal itu turut dimeriahkan dengan kehadiran barisan artis seperti Aweera, Black, Fahrin Ahmad dan Shahir AF.

Turut hadir Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk Abd. Rahman Jaafar dan Pengarah Eksekutif selaku Ketua Pengarang Majalah UKSB, Badrul Azhar Abdul Rahman.

Bertam Ulu FC muncul juara sekali gus yang membawa pulang wang tunai RM3,000 dan naib juara pula disandang pasukan A7 Raptors A yang memenangi hadiah RM2,000.

IPD Manjung juara bola jaring Piala Ketua Polis Perak

Posted:

IPD Manjung juara bola jaring Piala Ketua Polis Perak

IPD Manjung juara bola jaring Piala Ketua Polis Perak


ACRYL SANI (tiga dari kiri) bersama pasukan bola jaring IPD Manjung yang menjuarai kejohanan Piala Ketua Polis Perak di Ipoh, Perak baru-baru ini.


JOHAN. Pasukan bola jaring Ibu Pejabat Daerah (IPD) Manjung menjuarai Piala Ketua Polis Perak dalam kejohanan peringkat negeri yang diadakan di Mes Pegawai Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak, Ipoh, Perak baru-baru ini.

Ketua Polis Perak, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pasukan tersebut menewaskan IPD Taiping dengan keputusan 26-14 pada perlawanan akhir.

Kejohanan disertai oleh kesemua 14 IPD di seluruh negeri tersebut.

"Pasukan bola jaring IPD Manjung akan mewakili Perak dalam kejohanan Piala Ketua Polis Negara yang akan diadakan di Pulau Pinang tidak lama lagi," katanya.

300 OKU catat rekod MBR kelilingi Batu Buruk

Posted:

300 OKU catat rekod MBR kelilingi Batu Buruk

300 OKU catat rekod MBR kelilingi Batu Buruk


RAS ADIBA (tiga dari kiri) bersama peserta dari Johor yang menyertai program mengelilingi Batu Buruk, Kuala Terengganu, Terengganu dengan menggunakan kerusi roda baru-baru ini.


CIPTA REKOD. Lebih 300 golongan kurang upaya (OKU) dari seluruh Malaysia yang diketuai oleh personaliti TV popular, Ras Adiba Radzi mencipta rekod dalam Malaysia Book Of Record (MBR) apabila berjaya mengelilingi sekitar Batu Buruk, Kuala Terengganu, Terengganu sejauh lima kilometer menggunakan kerusi roda baru-baru ini.

Menurut Ketua Kontinjen Johor, Subhi Saad, peserta yang terlibat telah membuktikan kepada masyarakat mereka juga boleh melakukan aktiviti yang mencabar walaupun mempunyai kekurangan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mayat terbakar di dalam perigi

Posted:

Mayat terbakar di dalam perigi

Mayat terbakar di dalam perigi

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my

KESAN terbakar masih jelas kelihatan di dalam perigi buta tempat mayat Endang Mariani (gambar kecil) ditemui di Solok Manggong, Alor Gajah, Melaka kelmarin.


ALOR GAJAH – Perancangan jahat lima individu membawa mayat seorang wanita sejauh 15 kilometer untuk dibuang di dalam perigi buta di ladang tembikai susu, Solok Manggong di sini sebelum dibakar dengan kayu dan petrol terbongkar apabila kesemuanya dapat diberkas kelmarin.

Mayat Endang Mariani Muhammad Rau, 28, ditemui rentung 90 peratus di dalam perigi sedalam lima meter itu pada pukul 6.30 petang oleh pemilik ladang tersebut.

Polis yang menjalankan siasatan kemudian memberkas empat individu warga Indonesia termasuk seorang wanita dan seorang lelaki tempatan di sekitar Rembia dan Semabok tidak sampai 12 jam selepas mayat mangsa ditemui.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

'Isteriku ada suami lain'

Posted:

'Isteriku ada suami lain'

'Isteriku ada suami lain'

Oleh KUMARA SABAPATTY
kumara.sabapatty@kosmo.com.my


CHIN SENG menunjukkan gambar kahwinnya dengan Thi Vinh (kiri) manakala gambar kahwin Thi Vinh dengan suaminya warga Vietnam.


KUALA LUMPUR – Hajat seorang pemandu van sebuah kilang untuk hidup bahagia bersama wanita jelita warga Vietnam yang dikahwini dengan bantuan agensi mencari jodoh bertukar menjadi mimpi semata-mata apabila si isteri itu rupa-rupanya isteri orang.

Tan Chin Seng, 33, berkata, sebelum mengharungi pengalaman pahit itu, dia mulanya diperkenalkan kepada agensi mencari jodoh oleh kawan kepada seorang saudaranya di Sungai Chua, Kajang pada pertengahan 2009.

Selepas meneliti gambar-gambar warga asing yang ditunjukkan oleh agensi itu, Chin Seng dari Bandar Sri Damansara dekat sini tertarik dengan seorang wanita Vietnam, Nguyen Thi Vinh, 25.

Bagi mencapai hajatnya itu, pemandu van sebuah kilang aluminium tersebut sanggup membayar wang berjumlah RM17,000 kepada agensi mencari jodoh itu kononnya sebagai kos membayar khidmat mendaftar perkahwinan dan upah kepada agensi tersebut pada November 2009.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kes rompak staf AirAsia ditangguh

Posted:

Kes rompak staf AirAsia ditangguh

Kes rompak staf AirAsia ditangguh


AZIZEE dan Mohamad Faiz Amirol berjalan keluar dari Mahkamah Sesyen Ampang semalam.


AMPANG - Mahkamah Sesyen di sini semalam menetapkan 12 November depan untuk sebutan semula kes seorang pemandu bas sekolah dan rakannya yang dituduh merompak eksekutif syarikat penerbangan AirAsia yang maut akibat dilanggar secara tidak sengaja oleh orang awam.

Hakim Manira Mohd. Nor menetapkan tarikh tersebut selepas Timbalan Pendakwa Raya, Noor Fadzlin Abd. Zawawi memohon satu tarikh lain bagi mendapatkan laporan analisis rakaman televisyen litar tertutup.

Noor Fadzlin juga memaklumkan, semua dokumen berkaitan kes termasuk gambar kecederaan mangsa, keterangan tertuduh serta gambar rajah tempat kejadian telah diserahkan kepada pihak pembelaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Barisan pinggan bersih terpanjang di dunia

Posted:

Barisan pinggan bersih terpanjang di dunia

Barisan pinggan bersih terpanjang di dunia

FITZWILLIAM (kanan sekali) memerhatikan proses mengukur panjang jarak pinggan yang dicuci.


SEKUMPULAN kakitangan syarikat pengeluar cecair pencuci pinggan mangkuk terulung di 31 buah negara, Joy, mencipta sejarah apabila memecahkan Guinness World Records bagi barisan pinggan bersih terpanjang di dunia.

Sebanyak 26,213 pinggan berjaya dicuci menggunakan Joy disusun mengelilingi trek olahraga Stadium Nasional Bukit Jalil, dengan jarak sejauh 6.8 kilometer pada 14 September lalu.

Rekod dunia terbaharu itu dicapai dengan hanya sebotol Joy 800 mililiter. Setelah selesai, masih ada cecair Joy di dalam botol!

Procter & Gamble, syarikat pencuci pinggan mangkuk itu turut menyatukan rakyat Malaysia menerusi hidangan nasi lemak percuma yang diberikan kepada mereka yang hadir di stadium tersebut.

Sebelum itu, pinggan-pinggan turut dikumpul daripada beberapa buah universiti di sekitar Lembah Klang.

Ia kemudiannya, dicuci oleh 16 orang staf Joy menggunakan sebotol Joy sebelum diatur oleh 200 sukarelawan di sepanjang trek olahraga itu.

Masa mencuci kesemua pinggan itu mengambil masa selama sembilan jam bermula 7 pagi hingga 4 petang.

"Saya sungguh gembira kerana Joy berjaya memecahkan Guinness World Records untuk barisan pinggan bersih terpanjang di dunia.

"Ini membuktikan bahawa Joy mampu mencuci jumlah pinggan yang banyak iaitu lima kali lebih berkesan berbanding cecair pencuci pinggan mangkuk biasa. Botol Joy bersaiz kecil tetapi berkuasa ini telah membanggakan Malaysia," kata Ketua Pegawai Eksekutif Negara, P&G Malaysia dan Singapura, Nicolas de La Giroday.

Kejayaan itu disahkan oleh Pegawai Guinness World Records, Blythe Fitzwilliam.

Tambahnya, kejayaan pecah rekod Joy adalah hasil gabungan usaha rakyat Malaysia yang hadir pada majlis tersebut.

"Acara ini merupakan laluan terbaik untuk melancarkan Joy ke pasaran Malaysia.

"Saya berharap selepas ini, Joy akan menjadi cecair pencuci pinggan mangkuk yang wajib ada di dalam setiap dapur di Malaysia," ujarnya.


PROSES mencuci pinggan menggunakan cecair pencuci pinggan, Joy.


Bangga

Usaha memecahkan rekod dunia tersebut menjadi lebih bermakna dengan kehadiran tetamu kehormat, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup, yang mengetuai Jabatan Perpaduan dan Integrasi Kebangsaan.

"Acara ini secara tidak langsung mempamerkan kerjasama antara rakyat dalam mencipta sejarah dunia. Semua yang hadir hari ini boleh menyatakan dengan bangga bahawa mereka telah membantu menempatkan nama Malaysia di peta dunia.

"Ribuan tahniah saya ucapkan kepada pihak penganjur kerana berjaya menyempurnakan usaha ini bersempena Hari Malaysia," kata Joseph.

Rahsia di sebalik kejayaan produk inovatif Joy terkandung di dalam setiap titis cecairnya.

Kuasa penanggalan minyak lima kali lebih hebat berbanding jenama-jenama lain, Joy mampu menghapuskan 100 peratus minyak degil sekali gus menjadikan tugas mencuci pinggan jauh lebih mudah.

Duta-duta jenama Joy, pelakon Sharifah Shahirah dan pengacara, Chui Ling turut mengumpulkan rakan-rakan selebriti mereka untuk menyertai cabaran mencuci pinggan dan menghiburkan para hadirin.

"Kepada wanita-wanita di luar sana, usah risau pasal tugas membasuh kerana Joy menjadikannya sungguh mudah.

"Kami yakin selepas sekali mencuba pasti anda terpesona! Buihnya yang tahan lama membuatkan kerja mencuci amat memuaskan. Walaupun produk ini berkuasa, ia mesra pada tangan," ujar Sharifah Shahirah dan Chui Ling.

Dalam pada itu, seorang suri rumah, Chong Poh Yen tidak sabar untuk mendapatkan sebotol Joy.

"Apa yang saya saksikan hari ini sungguh menakjubkan dan Joy telah membuktikan ia merupakan satu produk yang hebat," katanya.

Joy boleh didapati dalam tiga jenis iaitu Refreshing Lemon, Sparkling Lime dan AntiBac pada harga cadangan runcit RM4.95 untuk botol 250 mililiter (ml), RM13.95 untuk botol 800ml dan pek isian semula pada harga RM3.50 untuk 200ml dan RM9.95 untuk 600ml.

Gigi putih senyuman menawan

Posted:

Gigi putih senyuman menawan

Gigi putih senyuman menawan


CHAN (dua dari kanan) bersama selebriti dan wakil-wakil farmasi serta Ketua Pegawai Eksekutif World Vision Malaysia, Liew Tong Ngan pada majlis pelancaran penggilap gigi Pearl Drops di Kuala Lumpur baru-baru ini.


GIGI putih bak mutiara sememangnya menjadi idaman semua orang. Ia bukan sahaja membuatkan senyuman menawan, malah merupakan penanda bahawa gigi anda sihat.

Malangnya, pelbagai jenis makanan serta minuman seperti kopi dan teh yang diambil setiap hari boleh menyebabkan kesan kotoran pada gigi.

Merokok dan meminum wain juga boleh menyebabkan perubahan pada warna gigi.

Bukan mudah untuk menghilangkan kesan tersebut walaupun memberus dan menggunakan flos setiap hari.

Kini, anda tidak perlu gusar lagi kerana Pearl Drops dari Church & Dwight Co. Inc., yang merupakan pakar terkemuka pemutihan gigi menawarkan pelbagai produk penjagaan pemutihan gigi yang menjadikan gigi licin dan bersih serta kelihatan lebih putih dan cerah.

Penggilap gigi Pearl Drops Professional Intensive White baharu berfungsi melalui sistem pemutihan 4D iaitu membersihkan, memutihkan, melindungi dan menceriakan.

Ia boleh digunakan dengan selamat setiap hari, menggilap noda dan plak serta memulihkan keputihan gigi.

Ia mengandungi Perlite, bahan pemutih yang sama digunakan oleh doktor gigi untuk membantu menanggalkan dan mencegah kesan yang disebabkan oleh kopi, teh, rokok dan wain.

DKSH Healthcare baru-baru ini telah menandatangani perjanjian kerjasama lanjutan selama tiga tahun bersama Church & Dwight di Malaysia.

Kerjasama

Di bawah perjanjian itu, DKSH akan menyediakan perkhidmatan jualan dan pemasaran untuk produk Church & Dwight iaitu penggilap gigi Pearl Drops Professional Intensive White.

DKSH Healthcare telah menyediakan khidmat untuk Church & Dwight di Malaysia sejak tahun 2002.

"Kami gembira kerana selain melanjutkan kerjasama dengan Church & Dwight untuk tiga tahun lagi, kami turut melancarkan penggilap gigi Pearl Drops Professional Intensive White di Malaysia.


CHAN (kiri) menyampaikan sumbangan kepada Tong Ngan untuk membiayai projek amal di Indonesia.


"Kepakaran kami dalam mengukuhkan sesuatu jenama kesihatan dan mempunyai pengetahuan dalam pasaran tempatan membolehkan Church & Dwight mengembangkan perniagaan mereka di Malaysia," kata Pengurus Besar, Kumpulan Kesihatan dan Pengkhususan, DKSH Malaysia, Irene Chan pada majlis pelancaran produk tersebut di Kompleks Beli-belah Mid Valley, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Penggilap gigi Pearl Drops Professional Intensive White dijual pada harga pengenalan RM39.90 sehingga November ini di semua farmasi terkemuka di Malaysia. Harga biasa ialah RM49.90.

Pada majlis tersebut, Pearl Drops membuat sumbangan sebanyak RM8,000 kepada World Vision untuk membiayai projek amal di Indonesia.

Projek di Parimo di Sulawesi Tengah, Indonesia itu bertemakan Sanitasi melalui Keupayaan Komuniti.

Sumbangan tersebut bagi membiayai pembinaan kemudahan kebersihan dan memperkasakan masyarakat dengan meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup mereka.

World Vision adalah sebuah organisasi kemanusiaan mengfokuskan kepada kanak-kanak, keluarga dan masyarakat di seluruh dunia.

Ia bertujuan mencapai potensi penuh mereka dengan mengatasi kemiskinan dan ketidakadilan.

Cabaran bergelar finalis

Posted:

Cabaran bergelar finalis

Cabaran bergelar finalis


PESERTA di setiap lokasi perlu melalui ujian fotografi, peragaan dan soal jawab sebelum tiga finalis dipilih ke peringkat akhir.


SELEPAS kesemua borang permohonan bagi menyertai Pencarian Model Fareeda musim ke-4 diterima, proses pemilihan peserta untuk ke peringkat saringan mengikut lokasi bakal menyusul.

Mereka yang terpilih akan dihubungi dan diminta menghadiri pusingan pemilihan finalis di lokasi berhampiran masing-masing.

Terdapat empat lokasi yang akan menjadi medan percaturan para peserta bagi melayakkan diri ke peringkat seterusnya. Setakat ini, empat lokasi tersebut dipecahkan mengikut zon iaitu utara, timur, selatan dan tengah.

Di setiap lokasi, keterampilan dan karisma para peserta akan diuji berdasarkan tiga cabaran.

Ia merangkumi sesi fotografi yang akan menyaksikan kelincahan peserta beraksi di depan lensa kamera, slot peragaan bagi menguji keyakinan dan sisi natural peserta sebagai model. Ujian paling utama ialah sesi soal jawab yang akan memperlihatkan kebijaksanaan para peserta menjawab rangkaian soalan yang diajukan.

Bakat kesemua peserta akan dinilai juri-juri yang dilantik berdasarkan tiga ujian tersebut.

"Tiga finalis akan dipilih di setiap lokasi sekali gus melayakkan mereka bertanding pada peringkat akhir. Peserta-peserta akhir juga berpeluang muncul dalam rancangan berkonsep Islamik moden, Safiyya yang bersiaran di saluran TV9," jelas Pengurus Pemasaran dan Jualan Fareeda , Mawar Abdul Karim.

Penyertaan Pencarian Model Fareeda musim ke-4 dibuka sejak 15 September lalu sehingga 16 November depan.

Mereka yang berminat perlu mematuhi syarat penyertaan sebelum menghantar borang ke alamat yang tertera seperti di dalam borang penyertaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


KAFA tidak mahu kemuka aduan

Posted:

KAFA tidak mahu kemuka aduan

KAFA tidak mahu kemuka aduan

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

NUNEZ menimbulkan kontroversi apabila menunjukkan isyarat lucah kepada penyokong Kelantan, Sabtu lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) tidak akan mengemukakan laporan berhubung insiden penyerang import Johor Darul Takzim (Johor DT) Leonel Nunez yang menunjukkan isyarat lucah kepada penyokong Kelantan dalam aksi suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu Sabtu lalu.

Setiausaha Agung KAFA, Azman Ibrahim berkata, pihaknya tidak akan mengemukakan sebarang aduan kepada FAM memandangkan Nunez tidak lagi menyarung jersi Johor DT musim depan.

"Kita tidak akan kemukakan laporan berhubung insiden tersebut, lagipun kontrak pemain berkenaan (Nunez) bersama Johor DT sudah tamat.

"Jika laporan berhubung insiden berkenaan dibuat, ia tidak mempunyai kesan," katanya semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang menunggu aduan rasmi daripada KAFA berhubung insiden tersebut.

Kosmo! semalam melaporkan FAM kini hanya menunggu aduan rasmi daripada Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) berhubung insiden panas yang berlaku pada aksi suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV.

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Razak berkata, KAFA boleh mengemukakan laporan terhadap insiden yang berlaku pada pertembungan penuh dramatik itu.

Satu lagi insiden melibatkan seorang lagi penyerang Harimau Selatan, Norshahrul Idlan Talaha atau dikenali sebagai Mat Yo yang mengalami kecederaan apabila hidungnya berdarah selepas disiku oleh tonggak Kelantan, Indra Putra Mahayuddin.

Tambah Azman, tindakan Nunez itu dianggap cukup biadap memandangkan pemain kelahiran Argentina itu mencari rezeki di negara ini.

"Biarpun tidak membuat laporan tetapi tindakan Nunez itu adalah satu penghinaan kepada rakyat Malaysia. Ia tidak sepatutnya berlaku," katanya.

Mengulas mengenai tindakan pemain The Red Warriors, Indra Putra yang didakwa menyiku penyerang Johor DT, Mat Yo, Azman memberitahu, KAFA tidak akan mengemukan laporan berhubung insiden tersebut.

Sementara itu, Presiden Kelab Penyokong Siber Bola Sepak Kelantan Darul Naim (kelate.net), Mohd. Khairi Yazib berkata, tindakan Nunez menunjukkan isyarat tersebut sebagai tidak bermoral.

Menurutnya, selaku pemain bola sepak profesional dia tidak sepatutnya bertindak demikian yang boleh menimbulkan kemaharan penyokong.

"Saya puji tindakan penyokong yang tidak mudah melatah dengan provokasi murahan pemain berkenaan," ujarnya.

'Jangan sekadar jadi penumpang'

Posted:

'Jangan sekadar jadi penumpang'

'Jangan sekadar jadi penumpang'


SKUAD senior negara akan beraksi pada kempen Piala Dunia di The Hague, Belanda dari 31 Mei hingga 15 Jun tahun depan.


PRESIDEN Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menuntut skuad remaja dan senior negara mempamerkan aksi cemerlang pada Kejohanan Dunia nanti.

Kejohanan Piala Dunia Remaja dijadualkan berlangsung di New Delhi, India dari 6 hingga 15 Disember depan manakala Piala Dunia akan diadakan di The Hague, Belanda dari 31 Mei hingga 15 Jun tahun depan.

"Saya tidak mahu Malaysia sekadar menjadi penumpang (dalam dua kejohanan itu)... jadi pasukan belasahan, saya mahu pasukan kita tewaskan setiap lawan yang dihadapi nanti.

"Sebab itu, kita perlu tingkatkan persiapan kita dengan lebih teratur dan rapi," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat pentadbiran MHC di Shahzan House di Kuala Lumpur semalam.

Sehubungan itu, Tengku Abdullah meminta barisan kejurulatihan remaja dan senior negara iaitu Muhammad Dhaarma Raj Abdullah dan Paul Revington supaya tidak membangkitkan segala permasalahan mengenai pasukan masing-masing kepada pengetahuan media, terlebih dahulu.

"Bukannya kita mahu memperkecilkan mana-mana pihak tetapi untuk kebaikan pasukan supaya lebih fokus untuk menghadapi dua kejohanan itu.

"Masalah pentadbiran atau kecil-kecilan akan diuruskan atau diselesaikan secara dalaman," katanya.

Tengku Abdullah turut mengulangi pendiriannya bahawa sasaran lima pasukan terbaik mampu dicapai oleh skuad remaja negara.

Pada masa sama, Tengku Abdullah meletakkan sasaran kelompok 10 pasukan terbaik untuk skuad senior negara pada kempen Piala Dunia tahun depan.

Sementara itu, Dhaarma Raj berkata, beliau akan berusaha untuk memastikan sasaran berkenaan tercapai walaupun sedar laluan berliku yang bakal dihadapi oleh anak-anak didiknya.

"Kami akan mengadakan lawatan seminggu ke India mulai Selasa depan untuk tiga perlawanan persahabatan dengan skuad remaja India," katanya.

Pada saingan Piala Dunia remaja kali ini, Malaysia diletakkan dalam Kumpulan D bersama Pakistan, England dan Afrika Selatan.

Kumpulan A dihuni oleh Jerman, Korea Selatan, Belgium dan Mesir manakala Australia, Sepanyol, Argentina dan Perancis berada dalam Kumpulan B.

Kumpulan C pula terdiri daripada Belanda, New Zealand, India dan Kanada.

Indra diugut bunuh dalam Facebook

Posted:

Indra diugut bunuh dalam Facebook

Indra diugut bunuh dalam Facebook

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


AKSI Indra (tengah) ketika menentang Johor DT pada saingan suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Sabtu lalu.


TONGGAK Kelantan, Indra Putra Mahayuddin tidak tahu dia diancam bunuh selepas aksi suku akhir kedua Piala Malaysia menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Sabtu lalu.

Bagaimanapun, Indra memberitahu, dia tidak mengambil serius terhadap ugutan itu yang disifatkannya gurauan semata-mata.

"Saya tidak apa-apa. Sejujurnya, saya bersama ahli keluarga masih selamat buat masa ini.

"Saya tidak tahu jika ada ugutan bunuh daripada mana-mana pihak tetapi saya percaya ia lebih kepada gurauan sahaja. Ia tidak begitu serius," kata Indra ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Tinjauan Kosmo! dalam laman sosial Facebook semalam mendapati ada pihak tidak berpuas hati dengan Indra yang didakwa sengaja menyiku penyerang Johor DT, Norshahrul Idlan Talaha atau Mat Yo.

Pertembungan antara Indra dan Mat Yo itu menyebabkan bekas penyerang Kelantan itu ditimpa kecederaan hidung berdarah.

Ditanya mengenai insiden itu, Indra berkata: "Saya tidak mahu komen mengenai hal itu buat masa ini. Saya akan tunggu masa yang lebih sesuai."

Kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Razak berkata, Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) boleh mengemukakan aduan terhadap insiden itu yang dikatakan 'terlepas pandang' oleh pengadil perlawanan, Suhaizi Shukri.

Jika PBNJ mengemukakan aduan, FAM sedia mengambil tindakan terhadap Indra jika bekas pemain kebangsaan itu benar-benar didapati bersalah sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Mat Yo.

Selain insiden itu, satu lagi 'babak' yang mencuri tumpuan pada pertemuan di Kota Bharu Sabtu lalu ialah tindakan penyerang import Johor DT, Leonel Nunez menunjukkan isyarat lucah kepada penyokong Kelantan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Ratu Cantik Dunia 'panggilan sebenar' Young

Posted:

Ratu Cantik Dunia 'panggilan sebenar' Young

Ratu Cantik Dunia 'panggilan sebenar' Young

Oleh NIZHA PERIASAMY

PENDEDAHAN dalam dunia pengacaraan, lakonan dan peragaan menjadi tiket mudah bagi Ratu Cantik Dunia 2013, Megan Lynne Young memenangi anugerah kejelitaan berprestij itu. Pengalaman di hadapan kamera, kepetahan berbicara dan kelicikan berhadapan pelbagai situasi ternyata memberikan kelebihan bagi wanita berusia 23 tahun ini.

Sungguhpun berhadapan kecaman golongan Muslim konservatif terhadap penganjuran pertandingan yang didakwa bertentangan dengan ajaran Islam dan terlalu mendedahkan, destinasi peranginan popular, Bali, Indonesia menjadi saksi penganugerahan ratu cantik pertama dari Filipina. Ia juga merupakan kali pertama peserta republik berkenaan mengungguli anugerah berusia 63 tahun yang turut disertai 126 peserta dari seluruh dunia.

Mewarisi takhta yang pernah disandang Ratu Cantik Dunia 2012 dari China, Yu Wenxia, Young yang berjanji untuk menjadi 'Ratu Cantik Dunia terbaik' telah berjaya mengalahkan peserta dari Perancis, Marine Lorphelin dan Ghana, Carranzar Naa Okailey Shooter yang masing-masing memenangi tempat naib johan dan tempat ketiga pertandingan.

Satu nama yang tidak asing di Filipina, khususnya kepada penggemar filem dan rancangan televisyen, perwatakan dan imej wanita ini sudahpun lekat di hati rakyat negara itu. Malah, penyertaannya dalam pertandingan itu telah meningkatkan keyakinan rakyat Filipina yang sememangnya menaruh harapan tinggi agar wakil negara itu dapat dimahkotakan gelaran ratu pertandingan global berkenaan.

Paling hampir wakil Filipina menjuarai pertandingan itu sebelum ini adalah melalui Gwendoline Ruais dan Evangeline Pascual yang masing-masing meraih gelaran naib juara pada pertandingan yang dianjurkan pada tahun 2011 dan 1973.

Selain itu, Queenierich Rehman berjaya menduduki tangga 15 peserta terbaik pada edisi pertandingan itu pada tahun 2012, sama seperti Carlene Aguilar (2005) dan Ruffa Gutierrez yang dinobatkan pemenang tempat ketiga (1993).

Penyertaan Young dalam acara Ratu Cantik Dunia ini dilihat sebagai 'panggilan sebenar' untuk membuktikan siapa dirinya di arena antarabangsa.

Ternyata, pada 28 September lalu, apabila namanya dilaungkan sebagai pemenang sekali gus membawa gelaran wanita paling cantik dunia untuk tahun 2013, Young hanya tersenyum lebar sambil memaparkan diri yang tenang dan terkawal.

Katanya di hadapan penonton pertandingan itu tanda berterima kasih atas pemilihannya sebagai pemenang:, "Saya akan kekal seperti diri saya dalam segala perkara yang dilakukan, berkongsi apa yang saya ketahui dan mendidik orang ramai."


YOUNG (tengah) mengetepikan dua pencabar terdekatnya iaitu Lorphelin dari Perancis dan Okailey Shooter dari Ghana, masing-masing mengisi tempat naib juara dan ketiga.


Latar belakang

Young dilahirkan pada 27 Februari 1990 di Alexandria, Virginia, Amerika dan menetap di sana sehingga mencapai usia 10 tahun. Selepas itu, wanita yang berdarah kacukan Amerika-Filipina ini kembali ke republik berkenaan dan berkecimpung dalam dunia seni hiburan seawal usia 15 tahun. Dia terlibat dalam pelbagai program hiburan sama ada sebagai pengacara, pelakon dan peserta program realiti, di samping aktif dalam bidang peragaan.

Young pernah melafazkan cita-citanya untuk bertugas di belakang tabir selepas benar-benar mahir dalam bidang pengarahan.

"Saya mahu menjadi pengarah. Hanya selepas saya dapat belajar segala selok-belok dunia pengarahan dan dianggap layak," katanya yang kini menuntut jurusan Pembikinan Filem Digital di Kolej De La Salle di Saint Benilde.

Penglibatan jelitawan bermata perang yang setinggi 1.7 meter menerusi rancangan pencarian bakat realiti, StarStruck, telah berjaya melonjakkan namanya dalam arena hiburan tempatan. Walaubagaimanapun, dia tidak mendapat peluang yang baik untuk menonjolkan imej dirinya dalam bidang lakonan. Selepas dua tahun bersama Pusat Artis GMA, dia mengambil keputusan berpindah ke ABS-CBN, stesen televisyen pesaing GMA.

Di sana, dia muncul dalam pelbagai rancangan dan menempa nama menerusi watak Shane dalam siri sains fiksyen Kokey. Dia juga dikenali secara meluas selepas tampil dalam rancangan realiti Pinoy Big Brother: Edisi Selebriti 2.

Tidak ketinggalan, beberapa rancangan lain yang menggunakan khidmatnya sebagai pengacara seperti Channel [V] Philippines dan berlakon dalam siri televisyen seperti Hiyas, Never Say Goodbye dan Misibis Bay serta filem The Reunion.

Penampilan pertandingan

Kemunculan wanita serba berbakat di hadapan kamera ini seakan-akan sudah diduga akan mengukir imej dan personaliti tersendiri di pentas peragaan Ratu Cantik Dunia 2013.

Memakai sehelai gaun berwarna merah jambu lembut yang direka khas memberi nilai tambah kepada personaliti Megan. Tenunan penuh ketelitian dan kesempurnaan bertatahkan kristal itu adalah hasil rekaan pereka fesyen antarabangsa dari Filipina, Francis Libiran.

BUSANA perak rekaan Puteri Ayu Mirah ini membawa tuah kepada Young yang turut memenangi pusingan Top Model.


Dres potongan ikan duyung menggunakan material tulle dengan tampalan batu jemeki itu juga merupakan antara gaun petang yang mendapat perhatian sebagai rekaan terbaik. Sepasang anting-anting berlian yang sederhana besar menjadi pelengkap penampilan yang ringkas tetapi penuh elegan itu.

Tarikan Young terhadap barisan juri profesional tidak terhenti pada penampilan fizikal, tetapi juga dari segi pekertinya apabila memberikan jawapan bernas dalam sesi soal jawab acara kemuncak pertandingan itu, yang mana kesemua enam finalis ditanya: "Mengapa anda harus menjadi Ratu Cantik Dunia?"

Mengetengahkan nilai-nilai teras seorang ratu cantik dan bagaimana beliau berharap ia dapat membantu masyarakat, Young menjawab : "Saya sangat menghargai nilai kemanusiaan dan bagaimana ia memimpin manusia untuk bertindak. Saya akan menggunakan nilai ini sebagai contoh bagaimana manusia boleh memahami antara satu sama lain."

"Apabila bersatu, kita dapat membantu masyarakat," ujarnya lagi.

Selain pakaian yang diperagakan pada malam kemuncak ratu cantik, Young juga mengenakan rekaan pereka fesyen Indonesia, Puteri Ayu Mirah Suardhana, dalam pusingan Top Model. Gaun songket sutera Bali berbenang perak yang dilengkapi dengan perhiasan Bali ternyata memberikan tuah kepadanya apabila dinobatkan sebagai juara pusingan yang juga merupakan salah satu pengisian penting lain dalam pertandingan ratu cantik itu.

Pengarah Nasional Ratu Cantik Filipina, Cory Quirino memberitahu, juri-juri ratu cantik dunia sememangnya mengagumi kecantikan unik yang dimiliki Young selepas pertama kali mereka melihatnya di Bali.

"Mereka sangat kagum dan mahu mengenali lebih dekat tentang dirinya," katanya mengenai sifat menawan semula jadi pada Young.

Provokasi gaya metropolitan

Posted:

Provokasi gaya metropolitan

Provokasi gaya metropolitan

Oleh ALIF ABU BAKAR

WAK DOYOK mencuri tumpuan dalam persalinan rekaan Rizal Latif.


ACARA Men's Fashion Runway 2013 yang berlangsung di Actor Studio, Lot10, Kuala Lumpur baru-baru ini seperti dilaksanakan tanpa perancangan rapi.

Sebelum pertunjukan fesyen busana lelaki oleh lapan pereka tempatan dimulakan, keadaan di dalam ruangan acara itu hampir sepi gara-gara kekosongan tempat duduk yang sangat ketara.

Ketika itulah tanggapan negatif terhadap kelancaran acara itu terbentuk dan hadirin mula mempersoalkan, adakah ia sebuah acara fesyen yang bagus? Lantas, apabila lampu dimalapkan membiarkan tumpuan difokuskan kepada pentas utama, ketidakselesaan penonton perlahan-lahan terlebur saat model-model jejaka menguasai pentas dalam persalinan rekaan Hazzerwan Hazley.

Graduan Universiti Heriot-Watt, Edinburgh, United Kingdom itu bijak mengimbangi paduan rona asas hitam dan putih. Pinjaman ideologi Jepun dalam koleksinya tampak indah terutamanya apabila dia memilih untuk memaparkan motif-motif flora.

Keterujaan hadirin untuk terus menyaksikan rekaan pereka seterusnya terbunuh apabila penganjur menyelitkan persembahan nyanyian pada setiap selang pertunjukan fesyen. Terus terang, acara yang sepatutnya menjadi medan pereka tempatan berkongsi karya kreatif mereka, terjejas teruk dek kesilapan susun atur cara yang meleret.

Memikat mata

Slot pertunjukan fesyen diteruskan dengan koleksi jenama lokal, Kitschen yang mempersembahkan rekaan bertemakan fesyen jalanan. Secara jujur, ia satu-satunya koleksi pakaian paling logik untuk digayakan masyarakat umum yang dipersembahkan pada malam itu.

Bagaimanapun, kemeja batik tangan rona hitam putih di bawah koleksi Andy Sulaiman juga memikat mata. Bersahaja dan berjiwa fusion, sesuai untuk pencinta gaya etnik urban.

SOROTAN pakaian bertemakan cetakan tangan blok batik tempatan menjadi pilihan Roslan Wilkinson.


Hasil kerja Rizal Latif yang menonjolkan gaya bersut kasual kemudiannya mempesona hadirin. Rizal juga berjaya memancing penonton apabila menjadikan ikon fesyen lelaki tempatan, Wak Doyok sebagai muse utama. Sut butang berganda nada biru elektrik terletak sempurna pada tubuh Wak Doyok sekali gus memberi petanda bahawa Rizal ingin terus serius menghasilkan rekaan berkonsep sedemikian.

Lari daripada nilai fungsional, signatur pencetus gelombang fesyen avant garde di Malaysia terlihat jelas pada koleksi musim luruh dan sejuk terkini daripada Joe Chia. Rentetan pakaian berona gelap pada malam itu mengekalkan nama Joe Chia dalam kelas eksklusif yang tersendiri.

Koleksi musim bunga/panas 2013 William Liew kemudiannya mengambil alih. Sarat dengan motif flora, rekaan William mudah dihadam hadirin sebagai pakaian santai yang tidak keterlaluan.

Elemen flora turut diaplikasikan pereka senior, Roslan Wilkinson. Ujarnya: "Trend musim bunga dan panas 2014 saya memaparkan kemeja cetakan tangan yang mengetengahkan cetakan blok batik warisan Malaysia. Ia merangkumi pakaian daripada warna lembut sehingga rona gelap dan nada tegas."

Menutup pentas peragaan malam itu ialah koleksi pakaian resort cetusan Melvin Shah. Seleksi rekaan berani daripada material likra menggamatkan suasana acara terutama ketika supermodel lelaki negara, Wilson Tan melangkah penuh karisma dalam persalinan stailo yang sempurna digayakan sang jejaka ketika berlibur.

Ekspresi kecantikan bulu mata

Posted:

Ekspresi kecantikan bulu mata

Ekspresi kecantikan bulu mata


BULU mata yang dijaga dan dirias dengan baik akan menyempurnakan kejelitaan wajah seorang wanita.


SATU aspek yang mungkin kurang diberi perhatian dalam penjagaan kesihatan kecantikan ialah bulu mata.

Berbicara mengenai kecantikan bulu mata, kita mempunyai opsyen sama ada untuk mengaplikasi maskara atau memakai bulu mata palsu.

Penjagaan bulu mata amat penting supaya ia kekal memberi nilai kepada kecantikan mata secara menyeluruh walaupun pada hari tanpa solekan.

Bulu mata yang panjang, tebal, lentik dan hitam pasti menjadi idaman setiap wanita.

Bulu mata yang memenuhi kriteria itu, akan memberi kelainan dan menyerlahkan ekspresi, terutama sekali bersifat menggoda, manja dan penuh emosi.

"Bulu mata memainkan peranan penting dalam melindungi mata daripada elemen luar," kata perunding klinikal College of Optometrists, London, Dr. Susan Blakeney.

Bulu mata mampu bertahan selama tiga bulan sebelum gugur dan ia mengambil masa selama dua bulan atau lebih untuk tumbuh sempurna.

Walaupun berlaku keguguran bulu mata, kita tetap memiliki jumlah bulu mata yang sama sepanjang hayat.

Faktor keguguran

Pertama sekali penggunaan kosmetik yang kerap dan tabiat kita sendiri yang menyebabkan keguguran bulu mata. "Sama seperti rambut, bulu mata gugur selepas tamat kitaran hidup mereka," jelas Blakeney.

Faktor lain termasuk jangkitan dan kemeoterapi. Amalan menggosok mata, penggunaan maskara untuk tempoh lama dan maskara kalis air juga memudaratkan bulu mata. Ia boleh menyebabkan bulu mata kering dan mudah patah.

Penjagaan

Amalan diet sihat dan penjagaan kesihatan mata, asas untuk kesihatan penjagaan bulu mata. Namun, berikut disediakan beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk menjaga bulu mata.

n Gunakan pembersih mata yang mesra pada mata. Jangan gosok mata tetapi bersihkan dengan lembut.

n Jangan tarik bulu mata anda, kerana akar bulu mata sangat sensitif.

n Jika anda menggunakan pelentik bulu, pastikan anda tidak menarik bulu mata.

n Jika anda mahu menggunakan sikat bulu mata maskara, pastikan ia dilakukan sementara bulu mata anda masih basah.

n Jangan gunakan maskara atau krim mata yang sudah lama. Ia mungkin terdedah kepada bakteria yang boleh merosakkan bulu mata dan mata secara keseluruhan.


MINYAK badam sesuai dijadikan perapi bagi melembut dan memperkuatkan bulu mata.


Penggunaan perapi

Sapukan jeli petroleum atau Vaseline pada bulu mata. Ia boleh berfungsi sebagai perapi dan melembut serta menampakkan bulu mata yang sempurna serta sihat.

Anda juga boleh membeli perapi bulu mata yang kaya dengan protein seperti keratin atau biotin untuk melembut, memperkuat dan menghidrasi bulu mata.

Perapi bulu mata juga membantu mengelak bulu mata putus.

Kaedah lain untuk menghidrasi bulu mata ialah menggunakan minyak badam, minyak zaiton atau minyak jarak.

Urut lembut bahagian bulu mata dengan minyak tersebut sebelum tidur. Ia akan menyerap masuk dan dalam beberapa hari sahaja, anda akan dapat lihat bezanya.

Bulu mata palsu

Lebih baik mengelak daripada menggunakan bulu mata palsu. Ini kerana penggunaan gam untuk bulu mata boleh mencederakan bulu mata sebenar anda. Apabila anda menarik keluar bulu mata palsu, bulu mata sebenar mungkin tercabut.

Nutrisi diet

Pakar diet bertauliah dari New York dan juga kolumnis kecantikan untuk Guardian, Carlene Thomas mendedahkan beberapa nutrisi diet banyak membantu penjagaan bulu mata. "Vitamin B, khususnya biotin menggalakkan pertumbuhan bulu mata. Kekurangan biotin pula memberi kesan yang sebaliknya."

Cara mengambil nutrisi itu adalah memakan makanan yang kaya dengan biotin atau mengambil suplemen. Antara makanan yang kaya dengan biotin ialah yis, hati, kobis bunga, ikan salmon, pisang, lobak merah, kuning telur dan cendawan. - NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved