Selasa, 11 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Anak muda pewaris khazanah negara

Posted:

Anak muda pewaris khazanah negara

Anak muda pewaris khazanah negara

TERPEGUN seketika apabila melihat kerja tangan ukiran patung dan topeng kayu yang menghiasi gerobok pameran di Kompleks Kraf Kuala Lumpur, Jalan Conlay, pada November lalu.

Pelbagai bentuk dan rupa dihasilkan daripada sebongkah kayu tanpa menggunakan sebarang alatan moden. Tidak sekadar patung dengan saiz yang besar, turut kelihatan beberapa patung dan topeng dengan saiz mini untuk dijadikan cenderamata kenangan buat pengunjung.

Rekaannya yang unik dan halus sekali gus menggambarkan ketelitian tangan yang mengukirnya. Melihatkan rupa patung dan topeng itu, pasti ada cerita dan misteri yang berlingkar di sebaliknya.

Samri Anak Abdul Rahman, 37, menjelaskan setiap rekaan tersebut memang mempunyai cerita dan mitos tersendiri.

Tukang ukir itu memberitahu, datuknya pernah menceritakan, patung Harimau Berantai tersebut lahir daripada cerita mengenai seorang lelaki yang mencari rezeki di laut.

Pada suatu hari, dia ditimpa musibah yang tidak diketahui puncanya lalu dia dibawa bertemu pawang untuk perubatan tradisional. Menurut tilikan tersebut, lelaki itu terkena semangat Sauh Tujuh Berantai.

Selepas berubat tiga hari tiga malam, dia diarah untuk mengukir kayu yang mempunyai rantaian tujuh gelang yang bertautan antara satu sama lain.

Hasil daripada cerita dari mulut ke mulut itu, tercipta ukiran yang menjadi bualan hebat kerana sentuhan yang kemas dan teliti.

Mitos juga melingkari motif ukiran Moyang Lanjut yang dikatakan diambil daripada kisah legenda Puteri Gunung Ledang. Patung tersebut mempunyai ukiran separuh manusia dan separuh harimau.

"Namun begitu, saya masih mencari makna dan maksud ukiran-ukiran yang selebihnya. Saya perlu mendalami lebih lanjut daripada pengukir generasi lama," jelas anak muda itu.

Walau apapun penerangannya, kemahiran itu tetap bertunjang pada kehebatan imaginasi si pengukir menghasilkan karya yang menakjubkan.

"Pada dasarnya, ukiran kayu tidak digunakan sebagai alat perubatan. Ia lebih kepada kepercayaan generasi dahulu untuk mengaitkan mimpi dalam bentuk ukiran," jelasnya.

Tambah Samri, golongan dahulu menggunakan ukiran sebagai kaedah membebaskan penyakit dari tubuh.


SETIAP patung kayu Orang Asli mempunyai cerita tersendiri disebalik ukiran yang dilakukakan.


Namun begitu, mereka tidak menggunakan kayu sebagai medium pengantara kerana bimbang segala penyakit akan terkena kepada orang lain.

"Bayangkan kalau ia diukir di atas kayu lalu membuangnya jauh dalam hutan atau sungai, pasti ia akan dijumpai oleh orang lain secara tidak sengaja," jelasnya.

Oleh kerana itu, tambahnya, kebanyakan Orang Asli menggunakan bahan yang mudah reput seperti tepung bagi menjalankan ritual tersebut.

Ibarat tanggungjawab

Bercerita pengalamannya selama 16 tahun dalam dunia ukiran, Samri berkata minatnya dalam bidang ini adalah kerana kecintaan pada warisan nenek moyang yang semakin kurang mendapat perhatian golongan muda.

"Ia ibarat satu tanggungjawab kepada saya untuk meneruskan legasi ukiran Orang Asli," ujarnya.

Mendapat tunjuk ajar daripada pak ciknya, Pion Anak Bumbung, Samri menjelaskan proses pembelajarannya mengambil masa yang panjang kerana tidak mempunyai sebarang pengalaman dan kemahiran.

Seingatnya, ukiran pertama yang dihasilkan adalah bentuk huruf S yang menyerupai seekor naga. Pertukangannya itu mengambil masa hampir seminggu walaupun saiznya tidak terlalu besar.

"Mujur saya turut dibantu oleh sepupu yang mengajar cara-cara membuat ukiran yang lebih halus," ujar ayah kepada dua cahaya mata itu.

Sejak itu, Samri mula memahirkan diri dengan liuk lekuk patung yang diukir halus hingga mendapat perhatian meluas daripada penggemar ukiran kayu.

"Ukiran paling mahal yang pernah dihasilkannya ialah patung setinggi 0.7 meter. Ia dibeli oleh seorang peminat dari Australia pada harga RM3,500," ujar Samri.

Walau setinggi manapun sesuatu warisan itu dijulang, jika tiada yang ingin meneruskan, ia pasti tenggelam bersama perjalanan masa. Samri juga tertanya-tanya mengenai dunia ukiran yang seolah-olah tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi muda.


PERKAKASAN biasa yang digunakan untuk membuat ukiran.


Seni keluarga

Bagi seorang lepasan Diploma Seni Kraf Kayu dari Institut Kraf Negara (IKN), Rawang, Muhd. Fathul Bari Abdul Hashim, 20, dia mengakui bahawa darah cinta seninya bermula daripada ibunya yang merupakan seorang pelukis bebas.

"Ibu saya secara kecil-kecilan menjual hasil lukisannnya yang dijadikan sebagai cenderamata," ujarnya.

Baru sahaja melepasi saat graduasi beberapa bulan yang lepas, anak muda itu sudah mempunyai sebuah bengkel atas inisiatif Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Kraftangan) yang memberinya peluang menjalankan perniagaan.

"Saya turut diminta untuk mengajar tiga orang pelatih di bawah seliaan Kraftangan yang mengambil tempoh jangka masa selama enam bulan," katanya sambil menambah bengkel tersebut memberi fokus kepada penghasilan ukiran batu.

Menurutnya, walaupun ia tidak sama dengan jurusan yang diikutinya, namun seni ukiran batu tidak banyak berbeza malah lebih mudah berbanding ukiran kayu.

"Ukiran batu tidak memerlukan tukang ukir meneliti keadaan objek sebelum memulakan proses ukiran.

"Jika menggunakan kayu, pengukir perlu berhati-hati dengan melihat urat kayu. Jika tersilap, ia akan mencacatkan proses pembentukan," ujarnya.

Fathul Bari pernah mengikuti kursus jangka pendek di Yogyakarta, Indonesia selama tiga bulan untuk mendalami seni ukiran luar. Di situ, dia mempelajari bahawa seni ukiran mempunyai falsafah dan inspirasi.

"Jika mengikut falsafah rekaan tradisional Melayu, setiap dasar ukiran harus mempunyai satu punca sahaja kerana ia melambangkan kita berpegang pada satu pegangan.

"Begitu juga daun atau puncak ukiran tidak boleh dilukis menegak sebagai tanda penghormatan kepada Yang Maha Esa," jelasnya.

Berkongsi pendapat dengan Samri, Fathul Bari mendapati bahawa golongan muda kini lebih suka melakukan kerja-kerja yang mudah.

"Mereka tidak rela membanting tulang dan lebih suka mencari pekerjaan dalam persekitaran pejabat yang selesa," ujarnya mengulas mengenai keterlibatan golongan muda dalam dunia kraf tradisional.

Dalam masa sama, Fathul berharap akan diwujudkan jurusan ukiran batu bagi mengembangkan lagi potensi pereka dan masa depan industri tersebut.

Pilih buluh


FATHUL pernah mendalami ilmu dan falsafah seni ukiran di Yogyakarta, Indonesia.


Sementara itu, Jackson Angik, 25, baru sahaja melibatkan diri dalam pembuatan kraf. Dia mula meminati membuat buluh sumpitan tiga tahun lepas yang digunakannya ketika memburu di hutan.

"Ayah saya yang banyak memberi tunjuk ajar untuk membuat buluh tersebut. Saya mengambil masa tiga tahun untuk memahirkan diri bagi mendapatkan bentuk yang sesuai," ujarnya.

Proses pembuatan buluh sumpitan tersebut mengambil masa hampir dua bulan dan ia bermula dengan skil memilih batang buluh.

"Pada awalnya, batang buluh tersebut perlu disalai di atas bara bagi meluruskannya. Selepas itu, proses pengeringan perlu dilakukan sebelum mengukir dan menebuk lubang untuk memasukkan damak sumpit," jelasnya.

Tambah Jackson, proses menyalai dan pengeringan mengambil masa yang lama berbanding mengukir. Langkah akhir prosesnya hanya mengambil masa selama seminggu.

Anak Orang Asli Temiar itu berkata minat dan kesungguhan perlu ada bagi golongan muda untuk menceburi bidang kreatif kraf tangan.

"Dalam keluarga saya, tidak semua yang mahir membuat kraf tangan kaum Orang Asli. Jika tidak mempunyai minat, kemahiran itu akan hilang begitu sahaja," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Kanak-kanak lebih selamat berinternet

Posted:

Kanak-kanak lebih selamat berinternet

Kanak-kanak lebih selamat berinternet

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

KECANGGIHAN teknologi masa kini menyebabkan anak-anak kecil juga terkena tempiasnya. Buktinya mereka semakin celik teknologi maklumat (IT) dan pandai menggunakan alat-alat komunikasi yang ada.

Malah, situasi anak-anak melayari laman web melalui komputer riba, tablet atau telefon pintar boleh dilihat di mana-mana sahaja seperti pusat beli-belah, restoran makanan atau di tadika.

Bagaimanapun, kemudahan internet yang mudah dilayari tanpa sebarang batasan mampu memberi kesan negatif kepada perkembangan minda anak-anak. Justeru, menjadi tanggungjawab ibu bapa dalam menyediakan pendidikan siber terbaik buat si kecil.

Bagi ibu bapa yang tercari-cari laman sosial yang sesuai untuk anak-anak, wilby.tv atau The Universe of Wilby mungkin jawapan kepada pencarian anda.

Laman ini diasaskan oleh tiga warga Kanada, David Banford, Jimmy Bouchard dan Rejean Gauthier yang prihatin terhadap keselamatan penggunaan talian atas talian dalam kalangan kanak-kanak di serata dunia pada tahun 2010 melalui penubuhan Wilby Inc.

Ia juga merupakan khidmat sosial dalam talian antarabangsa bagi membantu kanak-kanak berusia seawal tiga tahun ke atas dan keluarga untuk berkembang dan membesar dengan sihat.

Apa yang pasti, The Universe of Wilby menyediakan pembangunan kendiri yang lebih berkesan melalui penggunaan internet sebagai medium yang menyeronokkan dan selamat bagi kanak-kanak.

Avatar sendiri

Pengarah Urusan Wilby Malaysia, Farzad Mojahedi berkata, wilby.tv menawarkan persekitaran positif, hiburan informatif dan berpendidikan bagi kanak-kanak di seluruh dunia.

"Berfungsi seperti laman Facebook, The Universe of Wilby direka khas dengan sokongan ibu bapa bagi memantau pergerakan anak-anak ketika melayari laman tersebut.


ZEN YI (kanan) teruja melayari laman sosial wilby.tv berama ayahnya, Seng Yap.


"Di sini, kanak-kanak yang mendaftar sebagai ahli boleh membuat avatar mereka sendiri, meluahkan perasaan, berkomunikasi, mempelajari bahasa baharu, menonton video dan bermain permainan yang disediakan.

"Secara tidak langsung, mereka dapat menambah ilmu pengetahuan dan seterusnya meningkatkan kecerdasan minda," jelas Farzad merangkap Pengarah Urusan Happy Boat Sdn. Bhd., syarikat yang bertanggungjawab menguruskan operasi Wilby Malaysia sejak dua tahun lalu.

Permainan tersebut sudah pun digunakan sebagai medium pembelajaran di lebih 20,000 buah sekolah rendah di seluruh dunia.

Laman itu menawarkan animasi seorang budak lelaki, Wilby yang berusia 10 tahun bersama ular peliharaan yang dinamakan Sticky. Mereka akan berkongsi pengalaman hidup seorang kanak-kanak dan berinteraksi dengan ahli secara langsung di alam maya.

Berkomunikasi dengan ibu bapa

Sementara itu, Ketua Lembaga Pembangunan Perniagaan Wilby Malaysia, Ahmad Yazdi memberitahu, secara umum wilby.tv selamat digunakan bagi kanak-kanak. Ini kerana ibu bapa atau guru yang dikenali sebagai supporter bertanggungjawab mencipta akaun anak mereka yang mahu menyertai dunia Wilby.

"Justeru, mereka akan memainkan peranan untuk memantau dan melihat perkembangan anak masing-masing di dalam talian. Di samping itu, tidak ada ahli dewasa lain, selain supporter utama yang dapat berkomunikasi dengan kanak-kanak tersebut.

"Kesimpulannya, kanak-kanak tidak akan berhubung dengan mana-mana individu yang tidak dikenali sekali gus mengurangkan risiko culik dan terbatas dengan penggunaan bahasa lucah atau maklumat yang tidak sepatutnya," kata Ahmad sambil menambah bahawa segala maklumat akan disemak, disunting dan diluluskan oleh pihak Wilby Inc. sebelum disiarkan.

Selain itu, wilby.tv telah mencipta satu alternatif bagi menyelesaikan masalah apabila kanak-kanak tidak gemar berkongsi perasaan dengan ibu bapa.

"Sebenarnya, ibu atau bapa yang berperanan sebagai penyokong utama akan menjawab semua mesej anak mereka dalam watak sebagai Wilby tanpa diketahui anak mereka. Maka, dengan cara ini ibu bapa akan lebih tahu kehendak dan perasaan anak mereka dengan lebih mudah," ungkap Ahmad lagi.


REKA bentuk laman ini yang kemas dan teratur memudahkan kanak-kanak untuk melayarinya.


Bagi Chu Seng Yap pula, sebagai bapa dia mahu memastikan anak lelakinya, Chu Zen Yi, 3, mendapat didikan yang sewajarnya sejak kecil. Oleh itu, kewujudan wilby.tv sangat berguna buat mereka.

"Saya mula mengenali wilby.tv sejak dua bulan lalu melalui satu laman web. Sejak itu, saya terus mendaftarkan Zen Yi sebagai ahli kerana dia gemar bermain permainan di internet.

"Ternyata laman ini amat berguna dan berjaya menarik perhatian Zen Yi untuk melayarinya setiap hari terutama selepas saya pulang dari kerja. Apa yang membuatkan saya gembira, dia akan mengikut contoh baik yang ditunjukkan oleh watak Wilby dalam video yang ditonton.

"Antaranya tidak membazir, menghormati ibu bapa dan berjimat-cermat," tutur Chu Seng, 28, yang bertugas sebagai pengarah pemasaran di sebuah syarikat swasta di Kepong, Selangor.

Tambahnya, dia turut mempromosi wilby.tv kepada sepupu dan rakan-rakan yang mempunyai anak kecil agar tidak ketinggalan untuk menyertai laman berkenaan.

Komitmen menanam 'benteng' semula jadi

Posted:

Komitmen menanam 'benteng' semula jadi

Komitmen menanam 'benteng' semula jadi

Oleh ADLAN JAAFAR


ANAK pokok bakau yang ditanam turut diikat pada pancang sokongan.


SEPATUTNYA acara penanaman pokok bakau di Pulau Burung, Pantai Cahaya, Port Dickson bermula sekitar pukul 8 pagi tetapi manusia hanya merancang, hujan lebat telah merencatkan program itu.

Hampir semua atur cara yang dirancang pada hari itu tidak dapat dianjur, malah program menanam pokok bakau juga sudah dibatalkan pada mulanya.

Barangkali oleh kerana niat dan usaha yang murni itu tidak mahu disia-siakan, hujan beransur reda seterusnya acara menanam pokok bakau dapat dilakukan lebih kurang tiga jam kemudiannya.

Tetamu kehormat pada acara yang dianjurkan oleh Landskap Malaysia (LM) itu, bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan isteri, Tun Jeanne Abdullah turut kembali ke lokasi untuk sama-sama menanam pokok yang menjadi benteng semula jadi itu.

Program yang bertemakan Hutan Kita itu merupakan kerjasama Universiti Terbuka Malaysia (OUM) dengan disokong Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD).

Umum mengetahui mengenai peri pentingnya tanaman bakau di tebing sungai terutamanya selepas kejadian tsunami pada tahun 2004.

Kesan daripada gesaan para cerdik pandai dan bencana alam itu maka, banyak pihak yang turun padang untuk cuba menyelamatkan alam sekitar dengan menanam pokok.

Berdepan ancaman

Pokok bakau merupakan pokok yang sukar untuk membesar kerana banyak ancaman dihadapi sepanjang proses ia tumbuh menjadi dewasa dan kuat.

Jika ditanam dengan menggunakan kaedah lama iaitu dengan cara mencucuk anak benih, kebarangkalian pokok yang dapat hidup adalah sebanyak 20 peratus.

Apabila air pasang, ombak akan membawa anak-anak benih pergi menjadi penyebab peratusan amat rendah.

Dalam program Hutan Kita, anak-anak pokok bakau yang sudah mencapai ketinggian lebih kurang 30 sentimeter ditanam.

Kemudian, anak pokok diikat pada pancang kayu dan dibiarkan sehingga betul-betul membesar pada saiz yang dirasakan sudah cukup kuat untuk berdiri sendiri tanpa sokongan.

"Namun, kaedah yang digunakan ini masih kecil peratusan untuk semuanya hidup dan membesar. Hanya 40 peratus yang mampu hidup dan matang," kata Pengurus Besar LM, Othman Sulieman pada acara itu.

Terangnya, antara ancaman yang boleh ada walaupun anak pokok yang agak besar ditanam ialah teritip yang hidup melekat pada batang pokok bakau.

Selain itu, hutan bakau juga merupakan habitat pelbagai fauna dan antaranya monyet. Anak bakau atau pucuknya amat digemari oleh haiwan tersebut untuk dijadikan sebagai makanan sekali gus boleh mengurangkan kadar bilangan pokok yang boleh membesar.


PARA peserta yang menanam anak bakau berkejar dengan masa kerana bermula lewat.


Hutan pokok bakau bukan sahaja menjadi penahan ombak besar daripada menghakis gigi pantai tetapi ia juga boleh bertindak menjadi penapis semula jadi.

Sampah-sarap yang dibuang ke pantai boleh dikumpulkan di persekitaran pokok bakau apabila terperangkap pada celah-celah akarnya.

Disebabkan program tersebut bermula agak lewat, para sukeralawan yang terdiri daripada kakitangan OUM, LM, AEON, MPPD dan Sekretariat Malaysia Prihatin harus bertungkus-lumus mempercepatkan kerja sebelum air laut mula kembali pasang.

Pada acara tersebut, sebanyak 1,000 batang pokok bakau berjaya ditanam.

Fungsi mod wayang gambar

Posted:

Fungsi mod wayang gambar

Fungsi mod wayang gambar


LEGRIA HF R38 mempunyai tetapan penyaring gaya wayang gambar yang memberikan mood rakaman filem.


FIZIKALNYA kecil dan ringan, kamkorder terbaharu Canon, Legria HF R38 kini lebih memudahkan pengguna terutamanya setelah dilengkapi skrin sesentuh yang memudahkan navigasi menu.

Butang Home pula memastikan pengguna kembali ke menu asal dengan hanya menekan butang tersebut.

Selain menawarkan rakaman dalam definisi tinggi penuh dalam format fail MP4 atau AVCHD, lensa video siri HF R pada gajet ini mempunyai 51 kali kuasa zoom yang memastikan pengguna dapat merakam gambar dengan mudah walaupun dari jarak jauh.

Lensa video Canon memiliki sistem optikal canggih dan mampu bertindak dengan pantas, senyap dan tepat manakala masalah herotan imej berada pada tahap minimum.

Siri HF R juga mempunyai Sensor Full HD CMOS menyamai 3.28 megapiksel yang dijana cip pemprosesan DIGIC DV III untuk imej berkualiti tinggi.

Sistem Penstabil Imej (IS) secara automatik mengadaptasi senario semasa ketika rakaman dibuat. Ia menukar menjadi salah satu daripada empat mod yang ada iaitu Dinamik, Kuasa, Makro dan Tripod supaya senang melakukan pengambaran.

Ciri Smart Auto pula dapat mengesan sehingga 38 adegan berbeza seperti cahaya belakang (backlit) atau matahari terbenam (sunset). Ia akan memilih tetapan yang paling optimum bagi memberikan hasil terbaik.

Menarik mengenai Legria HF R38 ialah ciri jalan cerita yang memberikan pengguna memilih jalan cerita dan rakaman dibuat berdasarkan tetapan yang dipilih.

Tetapan penyaring gaya wayang gambar pula memberikan mood rakaman filem. Terdapat tujuh pilihan tetapan yang berbeza seperti Vivid memberikan warna yang menyerlah manakala Cool menjadikan rakaman seakan-akan filem fiksyen sains.

Legria HF R38 juga mempunyai sambungan WiFi jadi, hasil karya anda boleh dikongsi dengan rakan-rakan terus ke laman sosial atau YouTube tanpa perlu dipindahkan dalam pemacu cakera keras komputer peribadi.

HF R38 didatangkan dengan memori binaan dalaman sebanyak 35 gigabait dan disertai slot kad SDHC atau SDXC. Jadi, jangan risau apabila terlalu banyak melakukan rakaman.

Harga pasaran runcit yang dicadangkan bagi Legria HF R38 ialah RM2,399.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pemimpin turun padang ziarah penduduk kampung

Posted:

Pemimpin turun padang ziarah penduduk kampung

Pemimpin turun padang ziarah penduduk kampung


HAMISA (duduk enam dari kiri) bersama penduduk kampung di Tawau baru-baru ini.


TURUN PADANG. Seramai 50 penduduk menerima kunjungan Ahli Dewan Undangan Negeri Tanjung Batu, Datuk Hamisa Samat sempena Program Salam Sayang di Kampung Sungai Tongkang dan Kampung Bergosong, Pulau Sebatik, Tawau, Sabah baru-baru ini.

Sepanjang program sehari itu, Hamisa sempat menghulurkan bantuan kepada keluarga yang memerlukan selain mendengar sendiri masalah yang dihadapi penduduk kedua-dua kampung.

Kesempatan bertemu pemimpin setempat turut digunakan penduduk kampung untuk mendengar sendiri pelbagai usaha yang dilakukan kerajaan dalam memberi pembangunan khasnya kepada penduduk Sabah.

"Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dan BR1M 2.0 untuk golongan muda selain Program Bantuan Rumah an pemberian subsidi adalah bukti kerajaan sentiasa menjaga kebajikan rakyat," kata Hamisa.

Anak polis Johor belajar IT

Posted:

Anak polis Johor belajar IT

Anak polis Johor belajar IT


MOHD. MOKHTAR (tengah) bersama anak-anak polis yang tamat menjalani kursus asas komputer di IPK Johor Bahru baru-baru ini.


TAMAT KURSUS. Sempena cuti sekolah, seramai 36 anak-anak polis pelbagai peringkat umur telah menyertai kursus asas komputer yang diadakan selama empat hari di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Johor Bahru, Johor baru-baru ini.

Kursus anjuran polis kontinjen Johor itu telah bermula pada awal Disember lalu dengan dua sesi pembelajaran asas komputer dan mempelajari selok-belok mengendalikan perisian Microsoft Office.

Kesemua mereka diberi tunjuk ajar oleh tenaga pengajar dari Unit Teknologi Maklumat (IT) IPK Johor Bahru.

Pada hari terakhir kursus, Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff menyampaikan sijil penghargaan kepada para peserta yang telah mengambil bahagian.

UniMAP anjur kursus jati diri

Posted:

UniMAP anjur kursus jati diri

UniMAP anjur kursus jati diri


SEBAHAGIAN daripadai 80 kakitangan UniMAP yang menyertai KPJN siri ke-3 di Johor baru-baru ini.


JATI DIRI. Seramai 80 kakitangan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menyertai Kursus Pemantapan Jatidiri Nasional (KPJN) siri ke-3 bagi mencapai sasaran UniMAP menempatkan diri dalam kedudukan 500 universiti terbaik di dunia menjelang tahun 2020.

Bertemakan Sedekad Gemilang, Bertekad Terbilang, KPJN membincangkan tiga topik iaitu senario politik negara, ekonomi dan isu-isu keselamatan negara yang diadakan di M Suites Hotel, Johor Bahru dan Singapura baru-baru ini.

Selain itu, program terbabit juga menjadi medan menganalisis pencapaian pelan strategik UniMAP bagi tahun 2011 dan 2012 serta seterusnya memastikan strategi universiti tercapai menjelang 2015.

Program tersebut diketuai oleh Naib Canselor UniMAP, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Hussin dan antara tokoh yang dijemput iaitu Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas, Datuk Fuad Hassan dan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial Bukit Aman, Datuk Mohd. Sofian Md. Makinuddin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Isteri Yahya Sulong nafi dihalau

Posted:

Isteri Yahya Sulong nafi dihalau

Isteri Yahya Sulong nafi dihalau

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my

YAHYA yang uzur termenung di beranda rumahnya di Flat DBKL Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur kelmarin.


KUALA LUMPUR - Isteri Datuk Yahya Sulong, Datin Alisah Ali menafikan mereka dihalau keluar dari rumahnya di Flat Bandar Baru Sentul oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana gagal melunaskan sewa rumah sejak lapan bulan lalu.

Alisah (gambar kecil), 65, yang dihubungi Kosmo! semalam memberitahu, beliau tidak tahu bagaimana cerita mereka dihalau keluar dari rumah itu timbul.

"Bohong. DBKL tidak pernah halau saya walaupun saya dan suami gagal membayar sewa sebanyak RM800," tegasnya.

Sebuah laman portal semalam menyiarkan kononnya Alisah serta Yahya gagal membayar tunggakan sewa rumah selama lapan bulan sebanyak RM800 dan mereka telah diarahkan DBKL agar mengosongkan rumah mereka di flat Bandar Baru Sentul dekat sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Liyana Jasmay tunda majlis nikah

Posted:

Liyana Jasmay tunda majlis nikah

Liyana Jasmay tunda majlis nikah

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my


LIYANA bersama tunangnya, Fathuddin pada majlis pertunangan mereka pada 29 Mac lalu.


KUALA LUMPUR – Majlis pernikahan pelakon terkenal, Liyana Jasmay dengan tunangnya, Fathuddin Mazlan yang sepatutnya dilangsungkan pada 24 Januari depan telah ditunda ke tarikh baharu iaitu 2 Februari 2013.

Menurut Liyana, 24, majlis tersebut terpaksa ditunda atas sebab-sebab tertentu walaupun dia dan tunangnya, Fathuddin, 28, sebelum ini telah mengumumkan akan bernikah pada 24 Januari tahun depan.

Pasangan itu telah mengikat tali pertunangan pada 29 Mac lalu.

Liyana yang baru pulang ke tanah air lewat malam kelmarin selepas menamatkan kursus enam bulan dalam bidang lakonan dan pengarahan di New York Film Academy, Amerika Syarikat berkata, majlis akad nikah dan persandingan akan diadakan pada hari yang sama di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

"Akad nikah akan diadakan pada waktu pagi dan bersanding pada sebelah malam di PWTC," jelas aktres itu yang merupakan pemenang Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia 2009 menerusi filem Papadom.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

KDN rampas majalah buka dada

Posted:

KDN rampas majalah buka dada

KDN rampas majalah buka dada

Oleh IKHWAN HAZWAN HAMIDUN
ikhwan.hamidun@kosmo.com.my


ANGGOTA penguat kuasa KDN memeriksa majalah yang memaparkan gambar wanita dalam keadaan mengghairahkan di sebuah kedai buku di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri (KDN) menerusi Unit Penguat Kuasa Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran semalam bertindak menyerbu sembilan buah kedai buku dan merampas kira-kira 300 naskhah majalah berunsur lucah dalam operasi yang dijalankan sekitar Lembah Klang.

Operasi yang diketuai oleh Penolong Pegawai Penguat Kuasanya, Harris Fadzillah Abdul Ghani itu dilakukan di pusat beli-belah Amcorp Mall, Petaling Jaya dan Plaza Sungei Wang di sini.

Antara judul majalah yang dirampas ialah Hooters, FHM, Maxim, Tattoos, GQ dan Shape. Bagaimanapun, majalah Vanity Fair edisi Disember 2012 yang menyiarkan empat keping gambar model Kate Moss tidak memakai coli tidak terdapat di kedai-kedai buku berkenaan.

Turut dirampas ialah majalah High Times dan Weed World yang mengajar cara menggunakan dadah dan menanam pokok ganja.

Menurut Harris Fadzillah, hasil pemeriksaan mendapati kebanyakan majalah yang dijual secara terbuka di premis berkenaan diimport dari negara luar seperti China dan United Kingdom.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Perang psikologi bermula

Posted:

Perang psikologi bermula

Perang psikologi bermula

RAJAGOBAL


BANGKOK - Padang sekolah pun jauh lebih elok!Demikian nasib Harimau Malaya yang terpaksa menjalani latihan sulung di bumi Bangkok dalam keadaan padang yang serba daif petang semalam.

Ia ekoran padang awam Jaran Buraprat itu yang disediakan Thailand semalam cukup menyedihkan sehingga menyukarkan pengendali negara, Datuk K. Rajagobal merencana strategi menjelang aksi separuh akhir kedua kempen Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Supachalasai di sini malam esok.

Selain terpaksa menjalani latihan secara terbuka sehingga memberi ruang kepada media Thailand 'mengintip' kekuatan skuad negara, tiada bilik persalinan disediakan selain permukaan padang yang teruk.

Sama ada tiada padang lain yang lebih sempurna, layanan buruk itu dilihat seolah-olah perang psikologi daripada tuan rumah bagi melemahkan moral skuad negara, tambahan pula Thailand kini memiliki kelebihan gol di tempat lawan selepas berjaya melakar keputusan seri 1-1 dalam aksi separuh akhir pertama di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad lalu.

Pengurus pasukan negara, Datuk Seri Subahan Kamal ternyata kecewa dengan layanan 'kelas kedua' yang diberikan pihak negara Gajah Putih berhubung perkara itu.

"Sudah tentu ia jauh berbeza daripada apa yang diberikan kami kepada Thailand sebelum ini.

"Keadaan padang memang teruk, itu belum dikira soal keselamatan pemain negara.

"Saya memang tidak menyangka Thailand hanya menyediakan kami padang awam seperti ini," katanya semalam.

Subahan memberitahu, mereka mungkin terpaksa menjalani latihan ringan di pekarangan Hotel Golden Tulip Sovereign (tempat penginapan Harimau Malaya) pagi ini memandangkan hanya dapat menjalani latihan di Stadium Supachalasai pada sebelah malam.

"Kami telah mengemukakan aduan berhubung perkara itu kepada Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) dan juga Persatuan Bola Sepak Thailand kerana padang itu memang tidak sesuai langsung dijadikan tempat latihan mana-mana pasukan kebangsaan," katanya.

Kelantan terus uji tonggak import

Posted:

Kelantan terus uji tonggak import

Kelantan terus uji tonggak import

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


KCIRA (empat dari kiri) antara pemain import baharu yang sedang diuji oleh Kelantan.


JUARA trebel musim ini, Kelantan akan menguji dua bintang import baharu mereka, Dimitrios Pertratos dan Lek Kcira selain memastikan pemain-pemain lain berada pada tahap terbaik bagi mengharungi saingan liga musim depan dengan mengadakan perlawanan pramusim menentang Kedah di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu malam ini.

Penolong jurulatih, Kamaruddin Muhammad berkata, kedua-dua pemain tersebut tetap berada dalam perancangan untuk diturunkan sama ada dalam kesebelasan utama ataupun sebagai pemain gantian pada perlawanan itu kelak.

Menurutnya, selain dua pemain tersebut, seorang lagi bintang import mereka, Keita Mandjou turut diberi peluang untuk mempamerkan aksi bagi memikat pihak pengurusan, sekali gus merebut tempat untuk didaftarkan sebagai pemain import yang beraksi pada Liga Super.

"Ketua jurulatih, Bojan Hodak akan kembali ke Kota Bharu malam ini (malam tadi). Pemain mana yang disenaraikan untuk menentang Kedah akan ditentukan oleh beliau.

"Perlawanan pemanas badan seperti ini amat penting bagi membolehkan kami menilai prestasi semua pemain kerana kita terlibat dalam dua kejohanan besar (Liga Malaysia dan Kejohanan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia) musim depan.

"Jadi, inilah peluang buat Hodak memikirkan siapa (pemain import) yang layak beraksi untuk Kelantan dalam dua pertandingan itu. Selepas ini kita akan terbang ke Acheh pula bagi menghadapi Kejohanan Piala Gabenor di sana bermula 14 hingga 22 Disember ini," katanya.

Kamaruddin menyifatkan Pertratos dan Kcira mudah menyesuaikan diri dengan corak latihan yang diterapkan oleh skuad Kelantan.

"Pertratos pula kagum apabila melihat stadium kita dibanjiri lebih 20,000 penyokong meski pun pertemuan Kelantan dengan Perlis baru-baru ini merupakan satu perlawanan persahabatan biasa dan dia perlu menyesuaikan diri dalam suasana stadium seperti itu," ujarnya.

Kedah yang dilatih Marijo Tots beraksi dalam saingan Liga Premier musim depan turut diperkuatkan dengan pemain import yang tidak asing lagi dari Chile, Nelson Sam Martin serta Chayene Santos (Brazil).

Mengulas mengenai pertemuan malam ini, Kamaruddin menganggap ia perlawanan yang cukup sengit memandangkan Kedah merupakan pasukan yang kuat biar pun beraksi dalam Liga Premier musim depan.

"Mereka tetap pasukan yang hebat meski pun tanpa kelibat Mohd. Khyril Muhymeen dan Baddrol Bakhtiar yang masih bersama skuad kebangsaan.

"Masih ramai lagi tonggak utama seperti Sabre (Mat Abu) dan Akmal Rizal (Ahmad Rakhli) bermain dengan Kedah," jelasnya.

Misi ke separuh akhir sukar

Posted:

Misi ke separuh akhir sukar

Misi ke separuh akhir sukar

VIENTIANE, Laos - Skuad bola sepak negara berdepan laluan sukar dalam misi menempah slot ke peringkat separuh akhir pada Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012.

Skuad bimbingan Azman Eusoff itu tewas 0-3 kepada tuan rumah, Laos pada aksi pembukaan Kumpulan B di Stadium Chou Anou Vong di sini semalam.

Azman berkata, kekalahan itu merupakan tamparan hebat buat skuad negara yang pada awalnya berkeyakinan tinggi mampu membenam cabaran Laos.

"Kami sepatutnya menang perlawanan pertama ini jika mahu mara ke peringkat separuh akhir, namun, semuanya tidak menjadi hari ini (semalam).

"Pemain-pemain saya tidak beraksi pada tahap prestasi sebenar mereka. Sebaliknya, corak permainan yang diterapkan Laos memberi masalah kepada skuad negara.

"Secara jujurnya, saya tidak menjangka kami akan tewas dengan jumlah jaringan seperti ini kerana jurangnya terlalu besar," kata Azman ketika ditemui pemberita sejurus tamat perlawanan semalam.

Pada aksi tersebut, penyerang Laos, Sitthideth Khanthavong membuka tirai jaringan pada minit ke-41 sebelum Khouta Sivongthong yang masuk sebagai pemain gantian pada babak kedua meledak gol kedua minit ke-83.

Lembo Saysana melengkapkan kemenangan Laos apabila meledak gol ketiga selepas berjaya menyempurnakan sepakan penalti yang diperoleh pada masa kecederaan.

Ekoran kekalahan itu, skuad negara tidak mempunyai pilihan selain mencatatkan kemenangan ke atas Singapura pada aksi terakhir Kumpulan B esok.

Anak-anak buah Azman sekurang- kurangnya perlu menjaringkan lebih daripada tiga gol bagi membuka semula pintu ke peringkat separuh akhir.

Bagaimanapun, jika menang perlawanan itu, skuad negara perlu mengharap bantuan Laos untuk menewaskan Singapura bagi mengisi slot ke separuh akhir selaku naib juara Kumpulan B.

"Saya akui kami perlu bergantung kepada pasukan lain untuk layak ke separuh akhir, namun saya tidak mahu terlalu memikirkan mengenainya.

"Saya tetap percaya dengan kemampuan barisan pemain saya dan kami sendiri boleh menentukan nasib kami," kata Azman.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Norma kebanggaan wanita Malaysia

Posted:

Norma kebanggaan wanita Malaysia

Norma kebanggaan wanita Malaysia

Oleh NORMALA HAMZAH
rencana@kosmo.com.my

ANUGERAH Wanita Ikon dianjurkan oleh majalah Wanita untuk menghargaidan mengangkat kaum Hawa negara ini.


WANITA Malaysia hari ini bukan sahaja berkarisma dan bijak dalam penampilan, bahkan mereka tahu mencorak masa depan dalam membuat keputusan.

Kecemerlangan itu jelas membuktikan bahawa peranan kaum Hawa tidak lagi terhad di rumah, malah suara mereka juga semakin didengari dalam menuntut hak.

Justeru, kaum wanita selayaknya diangkat sebagai golongan yang sentiasa berjuang untuk meletakkan diri mereka di tempat paling tinggi sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa.

"Wanita Malaysia pada hari ini sudah melangkah jauh dalam bidang pendidikan, perniagaan dan politik. Mereka juga antara golongan yang terbaik di dunia dalam menangani isu-isu wanita sama ada di dalam negara atau di peringkat global," kata bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Siti Norma Yaacob yang dinobatkan sebagai Tokoh Wanita Ikon 2012 sempena Malam Gala Anugerah Wanita Ikon 2012 baru-baru ini, baru-baru ini.

Anugerah Wanita Ikon anjuran majalah Wanita terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB) bertujuan mengiktiraf peranan wanita muda dalam pembangunan negara meliputi pelbagai bidang. Anugerah Wanita Ikon pertama kali diperkenalkan pada tahun 2007.

Sambil mengakui peranan wanita semakin mencabar, Norma berkata, wanita adalah golongan yang sanggup melakukan apa sahaja untuk kemajuan diri dan berusaha sedaya yang boleh untuk mendapatkan apa yang mereka idamkan.

"Saya berharap anugerah yang saya terima ini akan menjadi teladan dan mentor kepada wanita lain terutamanya generasi muda yang masih berkhidmat serta menyumbang kepada masyarakat dan negara,'" jelas Norma.

Sebagai contoh, peningkatan jumlah pelajar wanita di universiti amat ketara sejak akhir-akhir ini dengan bilangan yang naik ke pentas menerima ijazah lebih tinggi berbanding lelaki.

Statistik tersebut juga dapat disaksikan dalam jurusan undang-undang di kebanyakan universiti.

"Pada zaman saya, tidak ramai pelajar wanita yang berjaya belajar di universiti berbanding sekarang. Peluang untuk wanita menceburi jurusan undang-undang kini terbuka luas dan ia tidak harus dibiarkan berlalu begitu sahaja," tambahnya.

Meskipun dibelenggu kesibukan kerjaya, Norma tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya terhadap keluarga.

Mengakui beliau enggan terbuka bercerita tentang hal keluarga kepada masyarakat umum atas faktor keselamatan, beliau gembira dengan kehidupan yang dilalui bersama keluarganya.

"Suami, anak menantu dan cucu cukup mesra dengan saya. Alhamdulillah, keluarga amat memahami tugas saya," ujarnya.

Menyentuh tentang kecanggihan teknologi pada hari ini, Siti Norma mengakui meskipun ia penting, namun teknologi memupuskan beberapa perkara penting yang menjadi amalan dalam tugas seharian. Misalnya kata beliau, menulis surat.

Hari ini, jelas Norma agak sukar mencari individu yang mahir menulis surat rasmi kerana rata-rata generasi muda terbiasa menghantar mesej ringkas dengan perkataan yang semakin singkat dan sukar difahami maksudnya.

Biarpun sudah bersara Norma masih aktif bekerja dan melakukan tugasan yang diamanahkan kepadanya.

Tokoh Wanita Ikon itu juga masih kuat dan bertenaga serta sering meluangkan masa untuk bersenam dan berjoging setiap hari bagi menjaga kesihatannya.

"Saya pantang dengan makanan, tetapi amalkan pemakanan sihat sebagai cara menjaga kesihatan," ujarnya yang menyukai lauk kampung.

Dalam majlis gilang-gemilang itu, Adillah Ahmad Nordin, 43, telah dinobatkan sebagai penerima Anugerah Wanita Ikon 2011/12. Beliau menewaskan empat finalis lain.

Hadiah telah disampaikan oleh Raja Permaisuri Agong, Tuanku Haminah. Turut hadir Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin; Pengarah Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Nasir Ali; Ketua Pengarang Majalah UKSB, Badrul Azhar Abdul Rahman dan Pengarang Majalah Wanita, Normala Hamzah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ugut bapa guna gunting: Penyambut tetamu dipenjara

Posted:

Ugut bapa guna gunting: Penyambut tetamu dipenjara

Ugut bapa guna gunting: Penyambut tetamu dipenjara

11/12/2012 6:12pm

KUALA LUMPUR — Seorang penyambut tetamu di sebuah syarikat swasta dijatuhi hukuman penjara enam bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini kerana mengugut bapanya tiga hari lepas.

Majistret Nurul"Ain Abdul Rahim membuat keputusan itu terhadap S.Prasath, 27, selepas dia mengaku bersalah mengugut R.Subramaniam, 75, menggunakan sebilah gunting dan memerintahkannya menjalani hukuman bermula dari tarikh tangkapan pada Ahad lepas.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Jalan Langgak Bukit, Jalan Pahang, Setapak, pada 6 petang 8 Disember dan didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tujuh tahun, atau denda atau kedua-duanya sekali.— BERNAMA

Waris dua beradik mangsa dera dicari

Posted:

Waris dua beradik mangsa dera dicari

Waris dua beradik mangsa dera dicari

11/12/2012 6:04pm

KULIM — Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kulim ingin mencari waris kepada dua beradik berusia 6 dan 8 tahun yang kini ditempatkan di sebuah rumah perlindungan kanak-kanak di Pulau Pinang.

Kanak-kanak itu, Ahmad Nizam Abdul Basit, 8, yang mempunyai sijil kelahiran bernombor BK43506 dan adiknya Carissa Puteri, 6, yang tidak mempunyai sijil kelahiran ditempatkan di rumah pelindungan itu setelah disyaki mangsa dera.

Pegawai Pelindung Kanak-Kanak JKM Daerah Kulim, Munirah Athirah Abdul Aziz berkata, kedua-dua kanak-kanak itu ditinggalkan ibu mereka bersama seorang lelaki dipercayai penagih dadah dan ditemui petugas JKM di sebuah rumah di Lorong Selasih 6, Taman Selasih, di sini November lepas.

Sehubungan itu, JKM ingin menghubungi bapa kanak-kanak itu dikenali sebagai Abdul Basit Abdul Latiff, 34, nombor kad pengenalan 780114-12-5857 berasal dari Tawau, Sabah dan kini dipercayai berada di Klang, Selangor.

"Kami juga mencari ibu kanak-kanak itu iaitu Armina Shabani, nombor kad pengenalan 800215-12-5982 juga berasal dari Tawau dan tidak diketahui di mana berada sekarang ini," katanya di sini hari ini.— BERNAMA

Suspek rompak, rogol jurujual diberkas

Posted:

Suspek rompak, rogol jurujual diberkas

Suspek rompak, rogol jurujual diberkas

11/12/2012 6:00pm

KEMAMAN — Polis menahan seorang lelaki yang disyaki terlibat dalam satu kes rompak dan rogol seorang jurujual di Chukai di sini, awal bulan lepas.

Lelaki berusia 42 tahun itu ditahan di Bandar Baru Air Itam, Pulau Pinang oleh Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang pada pukul 3.35 pagi ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu ACP K.Manoharan berkata, lelaki itu ditahan berdasarkan lakaran wajah suspek yang dibuat oleh mangsa.

"Suspek berasal dari Pulau Pinang dan adalah pesalah di bawah Akta Kediaman Terhad yang dibuang daerah ke Kemaman. Dia kini ditahan untuk siasatan lanjut," katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam kejadian pada pukul 10.30 Ahad lepas, seorang jurujual berumur 18 tahun dirompak dan dirogol oleh seorang lelaki bersenjatakan pisau di bilik asrama— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Mohamed Morsi tangguh kenaikan cukai

Posted:

Mohamed Morsi tangguh kenaikan cukai

Mohamed Morsi tangguh kenaikan cukai

SEBUAH kereta kebal milik tentera Mesir mengawal kawasan di luar Istana Presiden di Kaherah semalam.


KAHERAH – Presiden Mesir, Mohamed Morsi memberi kuasa menangkap perusuh kepada pihak tentera dan mengarahkan ia bekerjasama dengan polis sehingga keputusan referendum tentang draf perlembagaan baharu diumumkan pada hujung minggu ini, menurut satu dekri yang diperoleh agensi berita AFP semalam.

Dekri itu telah dipaparkan di laman web rasmi pemerintah dan digazet di bawah peruntukan Undang-Undang 107, sehari sebelum perhimpunan bantahan besar-besaran oleh pihak pro-Morsi dan penentangnya dijadualkan berlangsung pada hari ini bagi membantah referendum tersebut.

"Pasukan tentera perlu membantu pihak polis dengan menjalin kerjasama bagi memelihara keselamatan dan melindungi institusi kenegaraan sehingga pengumuman referendum perlembagaan itu dibuat," kata dekri itu.

Bantahan ganas terhadap Morsi yang bermula pada bulan lepas telah mengorbankan tujuh nyawa dan menyebabkan beratus-ratus orang cedera.

Referendum tentang draf perlembagaan tersebut ditentang oleh kumpulan anti-Moris termasuk blok pembangkang kerana ia menyekat kebebasan rakyat dan hak asasi wanita.

Kereta-kereta kebal dan tentera telah dikerah mengawal kediaman rasmi Morsi sejak Khamis lalu.

Namun tiada pertempuran berlaku manakala ribuan penunjuk perasaan yang berkumpul di luar kediaman rasmi itu setiap malam.

Sementara itu, Morsi bertindak untuk menangguhkan kenaikan cukai ke atas beberapa produk termasuk arak dan rokok.

Morsi mengeluarkan keputusan itu pada malam kelmarin dan mengarahkan Perdana Menteri, Hisham Qandil untuk memulakan perbincangan untuk tidak menaikkan cukai supaya ia tidak membebankan rakyat.

Kenaikan cukai itu telah menjejaskan industri besi, simen dan beberapa produk lain.

Kenaikan cukai itu merupakan antara terkandung dalam bajet negara ini.

Ia turut menyatakan cadangan untuk meminjam sebanyak AS$4.8 bilion (RM14.6 bilion) daripada Dana Kewangan Antarabangsa bagi memulihkan ekonominya.

Industri pelancongan yang merudum dan kekurangan pelaburan asing telah melemahkan ekonomi Mesir.

Perbalahan politik antara Morsi dan pemimpin pembangkang yang kebanyakan sekular memburukkan lagi ekonomi negara ini. – Agensi

Penyampai radio muncul di TV

Posted:

Penyampai radio muncul di TV

Penyampai radio muncul di TV


Christian (kiri) dan Greig diwawancara dalam program televisyen Today Tonight di Sydney semalam.


SYDNEY - Dua penyampai radio Australia yang membuat panggilan palsu ke sebuah hospital London yang merawat isteri Putera William, Kate, menyatakan semalam bahawa mereka kesal mendengar berita kematian seorang jururawat pusat rawatan berkenaan.

Penyampai radio 2DayFM, Mel Greig dan Michael Christian sebelum ini bersembunyi dan menjalani rawatan kaunseling sejak jenaka mereka mencetuskan kemarahan di seluruh dunia berikutan laporan bahawa jururawat itu, Jacintha Saldanha telah membunuh diri.

Dalam wawancara bersama sebuah stesen televisyen Australia, di sini, kedua-duanya mula bersuara susulan kematian Saldanha di London pada minggu lalu setelah program mereka dibatalkan pemilik 2Day FM manakala semua panggilan jenaka oleh badan penyiar itu turut dihentikan.

Greig memberitahu dalam keadaan sebak bahawa dia kesal apabila diberitahu jururawat kelahiran India itu sudah mati.

"Saya mengingati detik itu dengan baik sekali kerana saya tidak dapat berhenti daripada berfikir tentang peristiwa tersebut sejak ia berlaku.

"Saya masih ingat lagi soalan pertama saya apabila mendengar perkhabaran tersebut iaitu adakah dia seorang ibu?," katanya kepada saluran televisyen Seven Network dalam program Today Tonight.

Dalam satu wawancara berasingan dalam program A Current Affair menerusi saluran Nine Network, Greig pula berkata: "Terlintas dalam fikiran saya untuk menemui mereka (keluarga Saldanha), memeluk mereka dan memohon maaf. Saya berharap mereka berada dalam keadaan baik, saya ikhlas meluahkannya."

Panggilan daripada Greig dan Christian yang menyamar sebagai pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan anakandanya, Putera Charles dijawab oleh Saldanha, 46, di Hospital King Edward VII di London.

Ibu dua anak itu kemudian menyambungkan panggilan itu kepada rakan sekerjanya yang mendedahkan butiran mengenai keadaan Kate yang semakin sembuh selepas mengalami loya yang teruk.

Kate merupakan menantu Ratu Elizabeth II.

Saldanha seterusnya ditemui mati di kediaman untuk kakitangan hospital tersebut tetapi polis Britain enggan mengesahkan sama ada dia membunuh diri kerana kes tersebut masih disiasat.

Suami jururawat itu, Ben Barboza, 49, yang merupakan seorang akauntan sebelum ini menyatakan hatinya berkecai ekoran kematian isterinya itu dalam keadaan tragis.

Christian juga mengaku dia kesal dengan kejadian itu.

"Terkejut, kesal dan hancur luluh... kami menghulurkan simpati kepada keluarga dan rakan-rakan Saldanha," ujarnya.

Kematian Saldanha mencetuskan kemarahan terhadap stesen radio berkenaan dan kedua-dua penyampainya walaupun pihak 2Day FM memberitahu, tiada siapa yang dapat menjangka tragedi itu berlaku.

Ketua Pegawai Eksekutif Southern Cross Austereo yang memiliki stesen radio itu, Rhys Holleran memberitahu, pihaknya telah menghubungi Hospital King Edward VII sebanyak lima kali untuk berbincang tentang panggilan tersebut sebelum ia disiarkan.

Menurut Holleran, beliau berpuas hati dengan semakan yang dilakukan oleh pihaknya sebelum segmen perbualan telefon itu ke udara.

"Adalah benar bahawa kami telah beberapa kali mencuba untuk menghubungi pihak hospital berkenaan," jelas Holleran kepada stesen radio tempatan, Fairfax.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sama ada pihaknya menerima maklum balas daripada pihak Hospital King Edward VII.

Susulan kematian Saldanha, sebahagian akhbar Britain mengecam jenaka Greig dan Christian menyebabkan ramai pengguna internet menuduh mereka menjadi penyebab kematian Saldanha.

Namun, dakwaan tersebut dibidas oleh media Australia yang menyatakan media Britain sengaja menjadikan kedua-dua penyampai radio berkenaan sebagai kambing hitam dalam tragedi tersebut. - Agensi

Anjing pandu kereta di litar lumba

Posted:

Anjing pandu kereta di litar lumba

Anjing pandu kereta di litar lumba


SEEKOR anjing yang bernama Monty memandu kereta Mini di Auckland semalam.


WELLINGTON - Dua ekor anjing terlatih memandu sebuah kereta yang diubah suai di sebuah litar perlumbaan di Auckland, New Zealand semalam.

Kedua-dua ekor anjing itu yang bernama Monty dan Porter lulus ujian memandu manakala aksi haiwan tersebut disiarkan menerusi televisyen.

Tujuan aksi tersebut disiarkan adalah untuk meningkatkan minat orang ramai supaya menjadikan anjing dari rumah-rumah perlindungan sebagai haiwan peliharaan.

Dua ekor haiwan itu merupakan sekumpulan anjing penyelamat dari Auckland yang diajar untuk memandu kereta.

Rakaman anjing-anjing itu belajar memandu mencetuskan sensasi di internet sebelum ini.

Beberapa klip video yang menunjukkan anjing-anjing berkenaan memandu telah ditonton lebih 700,000 kali di laman YouTube setakat ini.

Dalam ujian memandu itu, Monty memandu sebuah kereta Mini yang telah diubah suai di sepanjang laluan yang lurus.

"Semuanya dilakukan sendiri oleh anjing jantan itu," kata jurulatih haiwan, Mark Vette ketika Monty memandu kereta tersebut di sepanjang litar berkenaan.

Menurut Vette, anjing itu menghidupkan enjin, meletakkan satu kakinya di brek untuk menolak gear dan memandu kereta berkenaan.

Papan pemuka kereta itu diubah suai dengan dilengkapi pedal minyak dan brek. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Johan tidak kongkong Nabila

Posted:

Johan tidak kongkong Nabila

Johan tidak kongkong Nabila

BEBERAPA bulan kebelakangan ini, nama pelakon Johan Ariff As'ari, 26, sering dikaitkan dengan anak legenda rock negara, Amy Search iaitu Nabila Huda. Walaupun sudah beberapa kali dinafikan oleh mereka berdua tentang soal status hubungan yang didakwa sedang bercinta itu, media tetap melabelkan Johan dan Nabila sebagai pasangan yang sedang berbunga cinta.

Bermula dengan kisah berbalas Twitter dengan ayat-ayat kasih sayang, Johan turut membela 'teman tapi mesranya' itu apabila pelakon drama Julia itu dikecam berpakaian seksi di sebuah majlis anugerah.

Johan ketika ditemui pada sidang akhbar program Fear Factor Selebriti Malaysia yang bakal disiarkan di Astro Ria pada 29 Disember ini telah meluahkan rasa tidak selesa apabila diajukan persoalan sama setiap kali berdepan dengan media.

"Tolonglah percaya kali ini... saya dengan Nabila hanya kawan baik, kami memang rapat tetapi tidak bercinta, sementara dia tiada teman lelaki lagi bolehlah kami akrab," jelasnya membetulkan persepsi bahawa dia dan Nabila sedang bercinta dan pernah putus cinta.

Tambah pelakon drama Juvana ini, dia dan Nabila sebenarnya bukan yang jenis setiap hari akan berjumpa kerana masing-masing ada komitmen kerja yang sibuk.

Johan berkata, dia dan Nabila selalunya akan berjumpa dan ramai mata-mata akan melihat kemesraan mereka pada majlis hiburan dan itu tidak bermakna mereka bercinta.

Hakikatnya, kata lelaki yang pernah dikaitkan dengan pelakon Izreen Azminda dan Fasha Sandha ini, sayangnya terhadap wanita beranak satu itu tidak lebih seperti sayangnya terhadap keluarganya sendiri sahaja.

"Saya tidak pernah kongkong Nabila, dia bebas berkawan dengan sesiapa, saya juga begitu, saya akan hormati dia jika dia ada teman lelaki, bertunang dan sebagainya suatu hari nanti," ujarnya yang mengagumi Nabila sebagai seorang dramatis yang hebat.

Johan mengakui keakraban mereka awalnya wujud selepas dia mengetahui tarikh lahir mereka berdua hanya selang sehari iaitu Nabila pada 2 Disember dan dirinya sendiri pada 3 Disember.

Kata anak kelahiran Pulau Pinang itu, dia tidak mahu lagi selepas ini ada peminat dan media salah anggap terhadap keakrabannya dengan Nabila dan dia tidak perlu lagi menjawab soal cinta atau telah putus cinta dengan pelakon berkenaan.

"Saya anggap dia macam kakak sahaja, umur kami juga berbeza beberapa tahun. Perjalanan saya masih jauh lagi dalam industri ini, lebih baik saya tumpu kepada lakonan dan bukannya benda lain," jelasnya yang turut memberitahu, Nabila banyak memberi tunjuk ajar kepadanya mengenai soal lakonan.

Bagi Johan, tahun depan merupakan tahun lebih mencabar baginya kerana empat filem lakonannya bakal menguji kemampuannya sebagai seorang anak seni dan bukannya dengan kisah cinta yang masih belum tentu hala tujunya.

"Saya harap semua faham situasi saya ini, masih banyak bakat dan peluang untuk saya tonjolkan, saya masih solo dan tidak bercinta dengan sesiapa lagi," tegasnya yang menganggap itu merupakan penjelasan terakhirnya berhubung kisahnya dengan Nabila.

Debaran 2013


JOHAN tidak selesa apabila sering ditanya tentang Nabila.


Bercerita mengenai kerjaya seninya pula, Johan menganggap tahun ini merupakan tahun yang paling sibuk buat dirinya apabila dia telah menjalani penggambaran sebanyak empat buah filem.

Filem-filem berkenaan ialah Juvana, Tokan, Pencinta dan Paku yang bakal mengukur kemampuannya di layar perak kelak. Dia menganggap dirinya bertuah apabila keempat-empat filem berkenaan menonjolkan kelainan dalam setiap watak yang diberikan.

"Dalam Tokan saya menjadi pembunuh upahan, Pencinta pula sebagai romeo dan Paku pula merupakan filem seram, tetapi sayangnya tiada filem komedi, jika ada sudah tentu sudah lengkap misi berlainan genre lakonan saya," ujarnya.

Tambahnya, semua filem yang ditawarkan diperoleh selepas memenangi Anugerah Pelakon Baru Paling Popular dalam Anugerah Bintang Popular tahun lalu.

"Peluang itu datang sendiri, saya bersyukur kerana kebetulan datang dalam genre yang berbeza, semua itu watak serius dan saya bersyukur kerana diberi peluang itu," jelasnya.

Namun, di sebalik kesibukannya terhadap dunia perfileman itu, Johan nekad untuk tidak sekali-kali melupakan drama yang telah mengangkat namanya sehingga dikenali iaitu drama Juvana.

Katanya, dia sedaya upaya telah mencuba untuk memenuhi keinginan produksi drama di semua stesen televisyen agar lakonannya dapat dilihat di televisyen juga.

"Saya muncul dalam drama 13 episod Udin Glamor Balik Kampung di TV2 bersama Nabila, Syahadat Cinta di TV Hijrah dan beberapa drama lagi yang akan ditayangkan nanti," ujarnya lagi.

Sisi kelakar

Sering mendapat watak lelaki serius dan nakal, Johan sebenarnya tidak pernah mengetahui bahawa dia mempunyai sisi yang kelakar.

Kata pelakon drama Cinta Elysa itu, dia bertuah sekali lagi apabila pengarah Erma Fatima telah berjaya mengorek sisi kelakarnya menerusi telemovie Tersalah Cinta yang telah disiarkan baru-baru ini.

"Saya sendiri tidak pernah tahu saya boleh berlakon drama komedi, saya betul-betul bertuah kerana Kak Erma telah korek sesuatu dalam diri yang saya sendiri tidak tahu," ujarnya.

Menganggap dirinya terhutang budi dengan Erma, Johan yang mahu terus mencuba watak komedi dalam drama dan filem kerana ia satu yang mencabar dirinya.

"Saya seronok berlakon dalam telemovie itu, selepas ini kalau ada lagi tawaran seperti itu sudah tentu saya akan terima," tambah bekas pelajar sekolah pondok di Pesantren As-Syhada, Jambi, Indonesia ini.

Danny berhenti makan nasi

Posted:

Danny berhenti makan nasi

Danny berhenti makan nasi

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


DANNY mengakui dia mengamalkan diet pemakanan selepas berat badannya pernah mencecah 85kg.


WALAUPUN telah mendirikan rumah tangga pada 16 September tahun lalu, pelakon kelahiran negeri Cik Siti Wan Kembang ini masih lagi menanti berita gembira untuk memiliki cahaya mata.

Mohd. Khardanie Anwa, 32, atau Danny X-Factor yang telah mendirikan rumah tangga dengan seorang pramugari Zaidatul Norfazlin Zakaria, 26, mengatakan dirinya cemburu dengan penyanyi Tomok dan pelawak terkenal Nabil.

Cemburu terhadap kedua-dua selebriti itu sebenarnya bukan disebabkan populariti yang dikecapi mereka, sebaliknya kerana ketiga-tiga mereka berkahwin pada tahun yang sama. Tomok dan Nabil kini sudah mempunyai cahaya mata.

Tidak kecewa kerana masih belum mempunyai cahaya mata walaupun teringin memiliki anak sendiri, Danny mengakui kesibukan dia dan isterinya mungkin penyebab dia masih belum mempunyai anak.

Danny juga mengakui dirinya tidak popular seperti dahulu, namun dia menjelaskan dirinya masih sibuk dengan dunia seni walaupun di belakang tabir sahaja.

Bakal muncul dengan program realiti game show seram tempatan pertama yang dirakamkan pada waktu malam iaitu Panik pada 2 Januari depan di ntv7, dia menjelaskan mengenai kerjaya seninya dan harapan mempunyai zuriat sendiri.

Kosmo!: Adakah Danny bakal bergelar bapa tidak lama lagi?

DANNY: Belum lagi, kami masih belum ada rezeki.

Adakah anda dan isteri merancang?

Kami tidak pernah merancang sebaliknya kami belum ada rezeki, mungkin sebab kesibukan isteri saya sebagai pramugari dan dia berada di Mekah atas urusan kerja selama tiga bulan baru-baru ini.

Bilakah sasaran anda untuk mempunyai cahaya mata?

Sekarang saya dan isteri tidak terlalu sibuk, kami rancang tahun depan, insya-Allah mungkin kami ada rezeki, saya sudah suruh dia (Zaidatul) berdoa di Mekah ketika dia kerja di sana baru-baru ini.

Jika mempunyai anak nanti, Danny mahukan anak lelaki atau perempuan?

Saya tidak kisah jantinanya tetapi suka anak perempuan, orang tua cakap kalau anak perempuan dia akan rapat dengan bapanya. Saya memang suka kanak-kanak.

Tentang karier seni anda pula, kenapa Danny kini sudah kurang berlakon?

Saya masih berlakon tetapi banyak kerja di belakang tabir. Saya ada syarikat sendiri dan bekerja dengan orang lain juga. Banyak tawaran saya tolak juga sebab sibuk dengan kerja sendiri.

Apakah perkembangan anda sekarang selain berlakon dan bekerja di belakang tabir?

Saya merupakan Timbalan Presiden Kelab Sukan Artis Malaysia, ia ditubuhkan bagi merapatkan hubungan sesama artis di samping dapat bersukan.

Bolehkah Danny berkongsi mengenai berat badan anda yang agak susut berbanding ketika majlis perkahwinan anda dahulu?

Ketika saya berkahwin tahun lepas, berat saya 85 kilogram (kg), paling berat dalam sejarah berat badan saya. Sekarang ia menurun kepada 76kg. Sasaran saya sekarang ini menurunkan lagi kepada 70kg. Saya lakukannya dengan berhenti makan nasi dan kembali aktif bersukan.

Aamir Khan mahu jumpa hantu

Posted:

Aamir Khan mahu jumpa hantu

Aamir Khan mahu jumpa hantu


SEBUAH istana lama yang terletak di bandar berhantu Bhangarh di Rajasthan, India.


AAMIR KHAN yang baru muncul dengan filem seram terbaharu lakonannya, Talaash berikrar mahu bertemu dengan hantu sebenar.

Bagi merealisasikan impiannya itu, Aamir merancang untuk berkunjung ke sebuah bandar berhantu di negeri Rajasthan iaitu Bhangarh.

Menurut laporan agensi berita India, IANS, Aamir bakal sampai ke Jaipur pada pagi Khamis ini sebelum meneruskan perjalanan ke Bhangarh yang terletak 80 kilometer dari Jaipur.

Ujar sumber: "Aamir Khan sememangnya sangat teruja untuk mengunjungi Bhangarh secepat mungkin."

Menurut cerita legenda, Bhangarh merupakan sebuah bandar yang telah disumpah dan ia merupakan salah satu tempat paling berhantu di India.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved