Ahad, 26 Mei 2013

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Mudah dan senang di bawa ke mana-mana sahaja

Posted:

Mudah dan senang di bawa ke mana-mana sahaja

Mudah dan senang di bawa ke mana-mana sahaja

Oleh SUHANA VERU
suhana.veru@kosmo.com.my

PENGGUNAAN buku elektronik atau e-Book masih kurang popular dalam kalangan masyarakat di negara ini memandangkan tidak ramai yang mahu mengambil inisiatif untuk mencubanya.

Buku elektronik merupakan sejenis medium penyampaian maklumat yang merujuk kepada penggunaan data elektronik sebagai buku, namun rakyat di negara ini dilihat lebih gemar membaca buku fizikal atas faktor kepuasan.

Begitupun, perkara itu tidak menghalang Pengarah Urusan Xentral Methods Sdn. Bhd., Faiz Al-Shahab, 33, melancarkan laman web, portal www.e-sentral.com.my pada tahun lalu.

Portal berkenaan menawarkan pelbagai jenis buku dalam bentuk e-Book. Lebih menarik, bahan bacaan itu boleh dibaca terus menerusi telefon pintar dan komputer.

Mengulas lanjut mengenai e-Book, Faiz memberitahu, portal berkenaan menyediakan lebih 15,000 judul buku dalam bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin, Perancis dan Sepanyol.

Namun, fokus utama portal tersebut adalah untuk mempromosikan buku tempatan.

Kebanyakan buku berkisar tentang perniagaan, biografi, komik, teknologi maklumat, novel cinta dan penyiasatan.

Kesemua buku itu pada asalnya merupakan buku yang dicetak oleh syarikat penerbitan tempatan selain bahan daripada penulis bebas.

Akses e-Sentral

Menyentuh mengenai cara untuk membaca buku-buku tersebut, anak jati Selangor itu memberitahu, pembaca perlu melayari laman web di www.e-sentral.com.my menerusi telefon pintar, tablet, komputer dan komputer riba.

Seterusnya, pengguna perlu mendaftarkan nama dan kata laluan. Sebaik selesai berbuat demikian, pengguna berkenaan boleh terus membuat pembelian buku.

Setelah membuat pilihan, pengguna akan dimaklumkan mengenai penerbit, saiz fail, kategori buku dan format selain sinopsis buku berkenaan.

Selain itu, pembaca akan ditanya sama ada mereka mahu membaca menerusi komputer, tablet, iPad, iPhone, atau Android.

Justeru, pembaca dikehendaki mengisi kata laluan dalam e-mel yang terkandung dalam gajet canggih. Sebaik selesai, pengguna akan dikehendaki mengisi semula nama pengguna dan kata laluan yang didaftarkan melalui portal itu.

"Tidak sampai tujuh minit, anda sudah boleh membaca judul buku yang dipilih menerusi telefon atau komputer," katanya ketika ditemui di pejabatnya yang terletak di Cyberjaya, Selangor.

Malahan, pembaca akan diberikan beberapa judul buku secara percuma sebagai percubaan sebelum membuat pembelian namun, bukan semua judul buku.


E-BOOK e-Sentral boleh diakses melalui tablet, komputer riba atau telefon bimbit pintar.


Sistem operasi

Mengenai sistem operasi, aplikasi e-Sentral menggunakan sistem operasi IOS, Android, Cloud dan komputer.

Beliau memberitahu, format operasi aplikasi tersebut ialah e-pub dan ia merupakan format yang berbeza.

Pada kebiasaan, format yang digunakan pada e-Book adalah dokumen mudah alih (PDF).

"Bagaimanapun, kita tidak menggunakan PDF kerana apabila aplikasi menggunakan format itu ia akan melambatkan kerja-kerja memuat turun sekali gus fail tersebut akan menjadi berat.

"Jadi, kami menggunakan format e-pub kerana ia bukan sahaja melindungi setiap e-Book daripada digodam, malah format tersebut lebih ringan berbanding PDF," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau berkata, pengguna tidak perlu risau mengenai langkah-langkah perlindungan pada aplikasi itu.

Seseorang pengguna boleh menggunakan tiga akaun berbeza pada tiga gajet berbeza milik mereka sama ada iPad, komputer atau telefon bimbit memandangkan ia menggunakan teknologi pengkomputeran awan atau lebih dikenali cloud computing.

Pelbagai aplikasi

Teknologi itu membenarkan pelbagai aplikasi dijalankan pada variasi jenis platform. Ia tidak lagi tertakluk kepada satu-satu sistem operasi tertentu sahaja.

Ia turut membolehkan pengguna menggunakan sesuatu perisian tanpa perlu melakukan instalasi pada komputer yang ingin digunakan.

"Pengguna cuma perlu menggunakan pelayar internet terkini bagi mengakses e-Book," ujarnya lagi.

Menyentuh mengenai harga, bapa kepada seorang cahaya mata itu berkata, ia dijual pada harga yang murah berbanding buku yang dicetak.

"Kami menjual buku serendah RM2.99 tetapi ia mengikut bab-bab dalam buku itu iaitu setiap bab dijual berasingan.

"Malah, kami juga menjual buku yang berharga RM5. Ia seperti buku cerita yang tidak mengandungi bab," jelasnya sambil memberitahu pihaknya menjual buku dari harga RM2.99 sehingga RM30.


FAIZ menunjukkan kepada salah seorang pelanggannya cara-cara e-Book.


Harga rendah

Buku-buku dijual pada harga rendah disebabkan ia tidak memerlukan kos pencetakan dan pemasaran.

Walaupun ditawarkan pada kos murah, beliau mengakui hanya sekitar 30 peratus pembaca yang berminat terhadap e-Book dan selebihnya masih lagi mengamalkan buku fizikal.

Hakikatnya, peratusan itu menunjukkan rakyat Malaysia tidak menyedari kewujudan dan kecanggihan teknologi e-Book.

"Banyak kelebihan menggunakan e-Book, antara yang menarik contohnya, anda boleh mengeluarkan penanda buku atau bookmark yang membenarkan pengguna terus kepada muka surat yang ditandai apabila membuka buku tersebut," ujarnya lagi sambil memberitahu, pembaca kini tidak perlu lagi berulang-alik ke kedai buku untuk mendapatkan bahan bacaan.

Bukan itu sahaja, jika pengguna ingin membeli buku berkaitan senaman, menerusi e-Book pembaca boleh melihat cara bersenam secara realistik berbanding buku fizikal yang hanya meletakkan gambar mengikut turutan langkah.

Lebih menarik, portal itu memberi peluang kepada penulis-penulis bebas untuk menghasilkan karya mereka melalui e-Book.

Penulis bebas tidak perlu mengeluarkan modal untuk pencetakan.

Langkah itu dilihat salah satu cara untuk mencungkil bakat-bakat baharu dalam bidang penulisan untuk dipromosikan melalui portal tersebut.

Buluh khas untuk beruang panda

Posted:

Buluh khas untuk beruang panda

Buluh khas untuk beruang panda

Oleh SUHANA VERU


BULUH merupakan makanan utama beruang panda.


SEPASANG beruang panda yang dinamakan Fengyi (betina) dan Fuwa (jantan) dijangka tiba di Malaysia pada Disember depan.

Kedua-dua haiwan itu yang berasal dari China dipinjamkan kepada Malaysia untuk tempoh 10 tahun.

Bagaimanapun, peminjaman haiwan itu merupakan simbolik bagi memperingati ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik Malaysia-China yang bakal diraikan pada tahun 2014 nanti.

Sebelum ini, bekas Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Uggah Embas berkata, pasangan panda itu akan ditempatkan di Zoo Negara, Kuala Lumpur yang dilengkapi kemudahan menyamai habitat asal panda tersebut.

Zoo Negara dipilih kerana dilihat sesuai dan mempunyai tenaga pakar untuk memastikan pasangan panda itu hidup selesa.

Justeru, 1Malaysia Development Berhad dan kerajaan Persekutuan akan menjalankan projek pembangunan eksibit khas bagi menempatkan panda berkenaan pada Jun ini di Zoo Negara.

Eksibit yang berkeluasan 0.6 hektar itu akan dilengkapi suhu kurang 24 darjah Celcius.

Menyentuh mengenai pemakanan, beliau memberitahu, makanan utama spesies berkenaan ialah buluh.

Haiwan tersebut memerlukan 25 kilogram buluh sehari, namun hanya terdapat 15 jenis buluh yang dimakan haiwan terbabit.

Antaranya buluh pagar, buluh betung, buluh Siam, buluh perut buddha, buluh botol, buluh semantan, buluh madu dan buluh galah.

Dalam menyediakan pemakanan untuk haiwan tersebut, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Kepong, Kuala Lumpur bertanggungjawab untuk membantu terutama membekal buluh.

Skop tugas institut itu khususnya dalam mengenal pasti spesies buluh tempatan yang boleh dimakan oleh haiwan tersebut dan menanam spesies buluh yang sesuai di negara ini.


KAKITANGAN FRIM, Zoo Negara dan pelajar MSU berganding bahu menanam beratus-ratus pokok buluh di Zoo Negara.


Tanggungjawab besar

Menyedari menggalas tanggungjawab yang besar, kira-kira 100 orang kakitangan yang terdiri daripada FRIM, Zoo Negara dan pelajar dari Management and Science University (MSU) menyertai program gotong-royong menanam buluh pada 16 April lalu di Zoo Negara.

Sebanyak 200 pokok buluh Siam (Thyrsostachys siamensis) telah ditanam dalam beg plastik.

Kesemua benih pokok itu ditanam di kawasan plot lereng bukit yang terletak di Zoo Negara.

Seorang pelajar MSU, Nuradilla Abu Bakar, 23, berkata, buat pertama kali dia menanam pokok buluh dan ia merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan.

"Penganjuran program yang melibatkan penyertaan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) sekurang-kurangnya membantu pihak FRIM dan Zoo Negara menanam pokok buluh dengan lebih banyak.

"Lagipun, kita perlu memperbanyakkan usaha menanam pokok buluh untuk menampung pemakanan beruang panda itu selama 10 tahun," ujarnya.

Selain usaha menanam pokok buluh, FRIM juga telah menghantar tiga orang penyelidik ke Bifengxia Panda Base, Ya'an di China pada 17 Mac lalu.

Tujuan penghantaran penyelidik itu ke negara berkenaan bagi mendalami pengetahuan mengenai tabiat dan jenis buluh yang dimakan oleh haiwan tersebut.

Jenis buluh

Bagi mengetahui jenis buluh yang dimakan oleh haiwan itu, penyelidik telah membawa lima sampel buluh iaitu buluh Siam, pagar, madu, galah dan semantan.

Pegawai Penyelidik Cawangan Pengurusan Hutan Ladang, Bahagian Bioteknologi FRIM, Abd. Razak Othman berkata, pihaknya mendapati haiwan tersebut lebih gemar makan batang buluh jenis galah dan pagar berbanding semantan.

Ia berikutan, kulit buluh galah dan pagar mudah dikopek haiwan tersebut selain gemar memakan daun dan ranting buluh madu.

"Kami membawa kelima-lima jenis buluh ini sahaja berdasarkan pengalaman Zoo Chiang Mai, China dan Zoo Singapura. Kami dimaklumkan oleh kedua-dua zoo tersebut, haiwan itu boleh makan kelima-lima jenis buluh berkenaan," katanya.

Dalam lawatan itu, pihaknya mendapati, haiwan tersebut gemar makan buluh yang muda berusia antara 18 bulan hingga dua tahun.

"Selain buluh, kami mendapati haiwan tersebut turut diberikan kek buluh yang diadun dengan fiber buluh serta vitamin yang lain. Ia sebagai penambahan nutrien dalam makanan untuk haiwan itu," ujarnya sambil memberitahu ia juga turut makan epal dan lobak.

Bagaimanapun, beliau berkata, kajian lebih lanjut mengenai jenis pemakanan haiwan itu perlu dilakukan lagi.

Galaxy S4 lebih canggih

Posted:

Galaxy S4 lebih canggih

Galaxy S4 lebih canggih


TELEFON pintar paling ditunggu-tunggu di pasaran, Samsung Galaxy S4 akhirnya memasuki pasaran Malaysia pada April lalu.


PENERAJU global dalam media dan teknologi digital, Samsung Electronics Co. Ltd. telah melancarkan Galaxy S4 baru-baru ini.

Pengarah Urusan Samsung Malaysia, Kwan Jae Hoon berkata, pihaknya yakin model terbaharu itu akan mengatasi jualan Galaxy S3.

Ia berikutan, telefon pintar itu dilengkapi dengan kamera belakang 13 megapiksel, teknologi Gorilla Glass Corning 3 yang mampu merekodkan bunyi dengan lebih jelas.

Malah, ia juga dilengkapi dengan teknologi Airview yang membolehkan operasi skrin dail pantas dengan mengeluarkan gambar daripada nombor satu hingga sembilan.

Selain berukuran 7.9 milimeter, skrin bersaiz lima inci dan bateri seberat 170 gram, ia juga mempunyai paparan Super AMOLED berdefinisi penuh pertama di dunia.

Bukan itu sahaja, pihaknya turut memperkenalkan aplikasi terbaharu iaitu S Translator.

"Aplikasi canggih ini membantu pengguna telefon pintar yang berdepan dengan masalah bahasa," katanya.

Sehubungan itu, bagi yang berminat untuk mendapatkan telefon pintar ini, bolehlah mengunjungi semua premis terpilih termasuk di kaunter syarikat telekomunikasi.

Ia boleh didapati dengan harga serendah RM2,199 menerusi pilihan warna hitam dan putih.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Jurusolek wanita juga tinggi cita rasa

Posted:

Jurusolek wanita juga tinggi cita rasa

Jurusolek wanita juga tinggi cita rasa

Oleh HAFIZ AHMAD

"JIKA dahulu, tiada siapa yang mahu menjadikan profesion jurusolek sebagai pekerjaan tetap terutamanya dalam kalangan wanita," ujar jurusolek profesional, Saidatulnisa Aminuddin, 50.

Dia yang senang disapa sebagai Kak Sai, mengenang kembali ketika mula-mula terlibat dalam bidang solekan dan dandanan rambut. Semasa itu, jumlah jurusolek wanita boleh dibilang dengan jari kerana ia banyak dimonopoli oleh kaum lelaki.

"Waktu itu, boleh dikatakan hanya Kak Sai dan beberapa orang sahaja yang berani ke hadapan untuk berdiri sama tinggi dengan jurusolek lelaki. Ramai wanita ketika itu hanya melakukannya secara sambilan dan kecil-kecilan sahaja," ujar kakak kepada ratu rock negara, Ella ketika ditemui Stailo baru-baru ini.

Menurutnya, ketika itu ramai beranggapan kerjaya tersebut tidak menjamin masa sepan selain kurangnya pendedahan daripada media massa.

Berbeza dengan situasi sekarang katanya, jurusolek wanita semakin ramai dengan kemahiran yang tinggi.

Saidatulnisa juga turut memainkan peranan tertentu dalam industri tersebut termasuk mengadakan kelas-kelas solekan dan dandanan kepada mereka yang berminat.

"Kehadiran jurusolek baharu merancakkan lagi arus solekan dan dandanan kerana kerjaya jurusolek ini memberi pulangan yang tinggi jika dilakukan dengan bersungguh-sungguh.

"Jika ia tidak menguntungkan, tidaklah saya bertahan sehingga kini," seloroh ibu kepada dua cahaya mata itu lagi.

Melewati perjalanan seni wanita kelahiran Telok Gadong, Klang, Selangor itu, minat menyolek bermula ketika menjadi penari sambilan di stesen televisyen Radio Televisyen Malaysia sewaktu berusia 19 tahun.

"Dahulu jika ada persembahan tarian, kami tidak disediakan jurusolek. Maka, solekan dan dandanan perlu dilakukan sendiri. Rakan-rakan yang menyedari kebolehan saya telah meminta saya menyolekkan wajah mereka.

"Teknik-teknik dan cara solekan saya belajar berdasarkan pengalaman dan pengamatan daripada rakan-rakan sekeliling.

"Dahulu mana ada kelas mengajar atau sumber rujukan untuk meminta tip. Semuanya kena memegang konsep cuba jaya," ujarnya.

SOLEKAN natural dan ringkas menjadi kegemaran kepada Romyza yang banyak menggunakan warna-warna lembut.


Pulangan

Berkat semangat yang tidak pernah luntur, Saidatulnisa kini boleh tersenyum puas apabila ia membuahkan pulangan berganda. Dia kini sudah mempunyai dua premis andaman dengan yang terbaharu terletak di Seksyen 7, Shah Alam, Selangor.

Butik itu memberi pilihan kepada wanita dengan variasi busana sedia pakai seperti baju kurung, gaun labuh, top dan banyak lagi.

Romyza Muhamad, 35, yang telah lima tahun bergelar jurusolek turut mengakui kerjaya tersebut mampu memberi pulangan lumayan.

"Bakal pengantin terutamanya wanita mahukan jurusolek wanita kerana lebih selesa disolek oleh kaum sejenis. Perkembangan itu membuka ruang kepada jurusolek wanita untuk menunjukkan bakat seni mereka," jelasnya.

Romyza sebelum ini hanya melakukan kerja-kerja andaman dan solekan secara sambilan memandangkan mempunyai pekerjaan tetap.

"Dahulu saya bekerja di sebuah syarikat berteraskan kejuruteraan sebagai eksekutif teknikal. Tetapi pada masa yang sama, saya melakukan kerja-kerja sampingan dengan mengandam rakan-rakan dan keluarga terdekat," imbas Romyza.

Minat

Graduan Diploma Kejuruteraan Mekanikal, Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech (IUCTT), Bandar Sri Damansara, Kuala Lumpur itu berkata, dia mula berminat dalam dunia solekan selepas diandam oleh jurusolek pada majlis persandingannya.

"Saya tidak mempunyai asas solekan dan dandanan, malah saya jarang memakai sebarang mekap. Namun, ketika disolek olek seorang mak andam timbul minat untuk mencuba dan mempelajari bidang ini," ujarnya.

Dia yang lebih dikenali sebagai Mimie Romyza telah mengikuti kelas-kelas solekan yang dianjurkan oleh jurusolek profesional. Sejak itu, dia mula mengetahui teknik mendandan dan menyolek yang betul.

"Kelas pertama yang diikuti adalah daripada mak andam perkahwinan saya sendiri iaitu Rozana Mustafa. Kemudian saya sertai kelas solekan anjuran Ema Mustafa yang saya jadikan sebagai mentor," katanya.

Romyza menambah, dia mengambil masa hampir setahun untuk mempelajari teknik solekan dan andaman. Ketika ditebak soalan bahagian paling sukar untuk dikuasai jawabnya, solekan pada bahagian kening.

"Pada pendapat saya, kening memainkan peranan yang penting untuk menjadikan solekan tersebut kelihatan natural dan kemas. Tidak dinafikan sewaktu ketika awal pembabitan, saya sukar membentuk kening dengan cantik," cerita ibu kepada tiga orang anak itu.


SAIDATULNISA (kanan) mengadakan kelas solekan untuk mengajar teknik yang betul menyolek wajah.


Berhenti kerja

Hanya selepas tiga tahun bergerak secara sambilan, pada tahun 2008 dia nekad untuk berhenti kerja dan mula serius dalam kerjaya solekan.

"Titik tolak keputusan itu dilakukan adalah disebabkan anak saya jatuh sakit dan memerlukan penjagaan rapi. Saya nekad berhenti kerja dan hanya fokus kepada butik pengantin, Teratai Kencana yang diusahakan bersama suami.

"Sekarang urusan rumah tangga dan penjagaan anak-anak saya uruskan sendiri. Malah, jika ada urusan andaman, suami akan turut membantu bagi meringankan kerja saya," ujar wanita berasal dari Sentul Utama, Kuala Lumpur itu lagi.

Selain menyolek untuk pengantin, sentuhan kreatif Romyza turut menghiasi wajah-wajah selebriti popular tempatan untuk keluaran media cetak dan elektronik.

"Saya ada juga menerima tawaran untuk filem dan drama, tetapi ada yang terpaksa ditolak. Bukan memilih tetapi saya perlu mengutamakan anak-anak yang masih kecil," jelas Romyza.

Dia berkata, tidak dinafikan apabila menyolek golongan selebriti, 'saham' jurusolek itu akan cepat naik kerana orang ramai mudah mengenali mereka.

"Pelanggan akan lebih mudah mempercayai kebolehan seseorang jurumekap jika mereka pernah menyolek artis," akui Romyza.

Asimilasi kurta Malaysia

Posted:

Asimilasi kurta Malaysia

Asimilasi kurta Malaysia

Oleh ALIF ABU BAKAR


GABUNGAN warna blok antara kurta dan seluar menyerlahkan imej ranggi.


DARI Afghanistan ke Pakistan, merentas Nepal, Bangladesh dan Sri Lanka, laluan akrab bagi pakaian tradisional etnik India, kurta menempiasi jajaran Asia Tenggara termasuk Malaysia.

Serapan penggayaan kurta dalam masyarakat majmuk di negara ini bukanlah masalah besar. Keberadaan kaum India sebagai etnik ketiga terbesar di Malaysia mempercepatkan penangan kurta dalam mempengaruhi cita rasa fesyen penduduk berbilang kaum yang telah sebati sejak era penjajahan British.

Polos tanpa sebarang corak sarat dan mengangkat mainan rona pastel menjadi resmi sehelai kurta sejak sekian lama. Ia sememangnya pilihan ideal saat menyambut perayaan Deepavali, bahkan tidak janggal apabila digayakan kaum Melayu menjelang Syawal.

Hari ini, busana kebanggaan penduduk Asia Selatan itu melalui modifikasi unik.

Kurta lebih segar

Seorang anak tempatan, Azlan Zanudin, 34, berani mengolah empat jenis kurta moden bagi menepati keinginan muda-mudi yang mahukan sesuatu yang segar daripada pakaian tradisional tersebut.

Koleksi Kurta Hipster, Stripe-in-K, Ajmal-in-K dan White Cotton Kurta menjadi perantaraan awal Azlan menerusi label Lalan dalam bidang fesyen tanah air. Percubaan secara suka-suka pada awalnya mencetuskan nekad Azlan untuk menghasilkan helaian kurta yang lebih segar.

"Secara peribadi saya memang suka memakai kurta saban hari mahupun ketika menyambutan hari raya. Semua orang tahu ia selesa dipakai dan penggunaan warna-warna tanah membuatkan ramai lelaki tidak gentar menyarungkannya untuk bersolat.

KEMAS dan sopan menjadikannya sesuai untuk dipakai ketika menunaikan solat.


"Namun terdetik dalam fikiran saya, bagaimana jika kurta digayakan ke pusat beli-belah dan bersantai bersama rakan-rakan pada hujung minggu? Tidakkah kurta tradisional agak bosan untuk dipakai dan kurang menyerlah pada pandangan awam?

"Mula-mula saya hasilkan kurta moden untuk kegunaan sendiri tetapi selepas ramai memberi pandangan positif, saya buat keputusan mencipta kurta moden sedia pakai untuk dijual kepada orang ramai," kongsi Azlan ketika ditemui Stailo baru-baru ini.

Keistimewaan kurta Lalan terletak pada cetakannya. Setiap helaian kurta ciptaan lelaki yang bertugas selaku produser di Astro itu menampilkan cetakan minimum, namun cukup kuat bagi menjadi penegasan keseluruhan gaya.

Kurta Hipster misalnya, didatangkan dalam lima rona menarik iaitu kuning, ungu, hijau, biru dan firus. Pada poket atas kurta tersebut terletaknya cetakan signatur menarik seperti geometri, harimau bintang atau puak.

Pakaian yang menggunakan material kapas itu juga menawarkan seleksi corak berjalur melintang atau menegak.

Misi Kose selamatkan dasar laut

Posted:

Misi Kose selamatkan dasar laut

Misi Kose selamatkan dasar laut

Oleh HAFIZ AHMAD


KOSE menawarkan seleksi produk berasaskan bahan semula jadi yang dapat memastikan kulit lebih sihat dan lembut.


PRODUK kecantikan dari Jepun, Kose melancarkan satu projek istimewa iaitu Save The Blue Project yang bertujuan untuk memelihara kebersihan marin dan kelangsungan hidupan laut.

Bermula di Kepulauan Jepun pada tahun 2009, projek yang memberi fokus kepada pemuliharaan terumbu karang itu telah diluaskan ke beberapa negara Asia termasuklah di Malaysia.

Pulau Tioman menjadi destinasi usaha yang dijalankan pada tahun 2011 dengan kerjasama daripada sebuah badan tidak berkepentingan iaitu Organisasi Reef Check.

Usaha yang dijalankan meliputi meningkatkan pertumbuhan terumbu karang di pulau tersebut.

Di Jepun, terumbu karang yang dipulihara sejak empat tahun lalu telah membesar sehingga 7.32 meter dalam dasar lautan.

Menariknya, para pengguna produk kecantikan Kose turut boleh memainkan peranan dalam misi murni itu apabila dua peratus daripada pembelian mereka disumbangkan kepada projek itu.

Sumbangan

Sumbangan tersebut meliputi beberapa produk seperti Sekkisei Lotion 360ml Save the Blue Limited Edition dan Sekkisei Travel SetSave the Blue Limited Edition.

Tidak ketinggalan Infinity Lotion Concentrate 14-I 160ml Save the Blue Limited Edition dan Infinity Lotion Concentrate 14-II 160ml Save the Blue Limited Edition.

Sehubungan dengan itu, Kose juga melancarkan dua rangkaian baharu iaitu Sekkisei Sun Protect Gel and SPF 50 PA +++ dan Sekkisei Lotion 500ml bagi membantu wanita memiliki kulit sihat dengan menggunakan bahan-bahan semula jadi.

Sejak dilancarkan pada tahun 1985, rangkaian Sekkisei telah mendapat respons yang positif daripada pengguna. Kedua-dua produk baharu itu meneruskan kegemilangan Kose yang menjadi pilihan para wanita.


DUA peratus daripada pembelian produk tertentu Kose akan disumbangkan kepada projek Save The Blue Project.


Bahan asas

Sekkisei Sun Protect Gel dan SPF 50 PA +++ menggunakan ekstrak tumbuhan oriental sebagai bahan asas. Menerusi formula yang dipertingkatkan, ia dapat melembapkan kulit untuk jangka masa lama dan meninggalkan kesan yang berterusan kepada kulit.

Produk itu menjadikan kulit lebih berseri dengan mengurangkan bintik-bintik di wajah. Ia juga mempunyai tekstur yang ringan dan mudah meresap ke dalam kulit.

Selain itu, Sekkisei Sun Protect Gel meninggalkan rasa dingin ketika diaplikasikan ke wajah. Ia juga boleh dipakai setiap hari terutamanya pada waktu pagi.

Satu lagi produk baharu Kose, Sekkisei Lotion 500ml dapat memelihara kulit daripada masalah pigmentasi.

Esen yang terkandung dalam produk itu dapat menyegarkan dan melembapkan kulit wajah. Ia mengandungi ekstrak barli, daun anjalika selain Vitamin E dan beberapa minyak asas untuk kecantikan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved