Jumaat, 25 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Layanan istimewa untuk penganut agama Hindu

Posted:

Layanan istimewa untuk penganut agama Hindu

Layanan istimewa untuk penganut agama Hindu

Sejak 18 tahun lalu, sudah menjadi tradisi Pertubuhan Sri Agathiar Sanmarka Gurukulam Malaysia (SASGM) menghidangkan makanan secara percuma pada sambutan Thaipusam.

SELEPAS dimaklumkan bahawa makanan percuma yang disediakan pada hari Thaipusam merupakan sumbangan orang ramai, S.Kandasamy Suppiah, 57, yang tinggal di Sungai Tua, tidak jauh dari Batu Caves, segera menghubungi pihak penganjur untuk memberi sumbangan.

Sejak memberi sumbangan kira-kira 12 tahun lalu, Kandasamy tidak pernah melepaskan peluang mengunjungi pusat Pertubuhan Sri Agathiar Sanmarka Gurukulam Malaysia (SASGM) yang terletak di Kampung Laksamana, Batu Caves setiap tahun.

Bahan-bahan mentah seperti beras, bawang, kentang, minyak dan wang tunai antara barang yang disumbangkan Kandasamy. Sifat murah hati itu sudah sebati dengan jiwanya setiap kali perayaan Thaipusam disambut pada bulan Januari setiap tahun.

"Saya terharu dan berterima kasih dengan kewujudan sebuah pertubuhan yang bersedia menganjurkan acara pemberian makanan secara percuma kepada para penganut agama Hindu yang berlapar selepas upacara sembahyang.

"Program ini berjalan lancar sejak lebih sedekad lalu dan saya percaya ia mendapat restu daripada orang ramai yang memberi sumbangan di samping usaha ahli jawatankuasa SASGM," kata Kandasamy ketika ditemui selepas beliau menghantar beberapa kampit beras dan bahan-bahan mentah lain yang bernilai sekitar RM100.


PARA sukarelawan bekerjasama menyediakan makanan sehari sebelum acara.


Bak tuan rumah

Rata-rata penderma SASGM terdiri daripada orang awam kelas sederhana. Mereka tidak putus-putus memberi sumbangan sejak pertubuhan itu menganjurkan makanan percuma. Menurut beliau, selepas pertama kali menderma kepada SASGM, setiap tahun Kandasamy akan diingatkan untuk meneruskan usaha tersebut sama ada melalui risalah, telefon atau mesej ringkas oleh SASGM secara peribadi.

Mengalu-alukan kehadiran para penganut agama Hindu untuk makan tanpa sebarang bayaran, Pengerusi Pertubuhan SASGM, Panir Selvam, 50-an berkata, amalan yang diperkenalkan pertubuhan tersebut ialah seolah-olah mereka menjadi tuan rumah kepada para penganut yang datang dari serata Malaysia dan dunia.

"Sekiranya tetamu datang berkunjung ke rumah kita, tuan rumah lazimnya akan melayan tetamu dengan memberi makan minum. Itu yang kami lakukan," katanya memberi perumpamaan.

Pertubuhan yang beroperasi sejak tahun 1992 itu tertumpu kepada aktiviti keagamaan dan sosial. Idea untuk menyumbang makanan secara percuma itu bermula sejak tahun 1996. Tahun ini masuk kali ke-18 makanan percuma dijayakan SASGM.

Aktiviti seumpamanya bakal dikembangkan ke sebuah lagi kuil yang terkenal di Kuala Selangor.

"Kami menerima respons yang semakin baik dan memberangsangkan. Ini membuktikan keikhlasan dan komitmen orang awam," kata Selvam.

Menyasarkan sebanyak 100,000 hidangan, operasi agihan makanan dijadual berlangsung selama dua hari. Acara bermula pada 26 Januari dari pukul 7 pagi, manakala pada 27 Januari, agihan makan malam tamat sekitar pukul 10 malam.


SUKARELAWAN mengagih-agihkan makanan kepada orang awam.


Persediaan

Kerja-kerja penyediaan pula bermula sehari lebih awal iaitu pada 25 Januari.

Panir memberitahu, sejak beberapa tahun lalu, jumlah penganut yang mengambil makanan percuma semakin berkurangan. Faktor itu mungkin disebabkan perubahan lokasi dari pintu masuk utama. Kini, ia ditemepatkan berdekatan landasan kereta api.

Jika sebelum ini, SASGM menawarkan makanan siap dibungkus dalam bekas polistrine, strategi diubah kepada makanan dihidang di dalam pinggan beralas plastik.

"Perubahan lokasi mungkin kurang menggalakkan orang ramai berjalan masuk sehingga ke lokasi pemberian makanan percuma. Mereka juga perlu beratur menunggu giliran untuk makan di tempat yang disediakan," kata Panir.

Jelas beliau, perubahan lokasi tidak dapat dielakkan kerana ia melibatkan arahan pihak berkuasa tempatan untuk kerja-kerja penambah baik sekitar kawasan. Namun, Panir akui mereka mempunyai sebab kukuh untuk tidak menyediakan makanan yang siap dibungkus.

"Pada mulanya ramai yang melihat kaedah membungkus makanan lebih mudah. Tetapi apabila melihat kesannya, kami percaya para penderma pasti akan kecewa," katanya sambil mengarahkan salah seorang ahli jawatankuasa membawa rekod derma orang ramai.

M. Thilagavathy, 39, Timbalan Setiausaha Pertubuhan SASGM sambil membuka buku rekod derma memberitahu, dengan kaedah baharu ini mereka dapat mengurangkan pembaziran. Begitu juga dengan masalah sampah sarap apabila mempraktis layan diri berbanding membungkus makanan.

"Kita mempunyai ramai penderma, sebagai menghormati niat murni mereka, tidak manis makanan ini dibazirkan. Ia benar-benar bertentangan dengan polisi kami. Kami mengambil langkah ini setelah mempertimbangkan pengalaman mengendalikan aktiviti seumpamanya lebih sedekad lalu," kata Thilaga berhubung kaedah menghidang makanan seperti yang dilakukan pengusaha restoran daun pisang India.

Thilaga yang menyokong tindakan Pengerusi SASGM mendakwa, apabila makanan dibungkus, ada segelintir pihak mengambil kesempatan dengan mengambil lebih daripada yang diperlukan. Apabila berlebihan, mereka tanpa rasa bersalah membuang kotak-kotak polistrine yang berisi makanan merata-rata.

"Ini satu perbuatan yang sangat tidak bertanggungjawab dan menyakiti hati penderma. Jadi kami perlu mengubah strategi. Saya percaya, mereka yang benar-benar mahu makan, tidak kisah dengan perubahan ini. Apa yang penting, tiada pembaziran makanan," kata Thilaga.

Panir Selvam pula menambah, isu penggunaan polistrine yang membahayakan kesihatan dan alam sekitar turut diambil kira sebelum membuat keputusan.

"Jangan kerana satu niat yang baik, kita sanggup mengabaikan pelbagai perkara yang boleh membahayakan. Tidak berbaloi niat baik itu," katanya.

Sukarelawan SASGM termuda 8 tahun

Posted:

Sukarelawan SASGM termuda 8 tahun

Sukarelawan SASGM termuda 8 tahun


SUKARELAWAN tidak hanya terdiri daripada kaum India, bahkan kaum Cina turut serta.


TANPA tenaga sukarelawan, projek sumbangan makanan percuma anjuran SASGM mungkin tidak sampai kepada matlamatnya. SASGM melihat kedua-dua penderma dan sukarelawan faktor paling penting dalam menjayakan usaha tersebut.

"Jangan terkejut kerana ada kalangan sukarelawan terdiri daripada kanak-kanak semuda lima tahun di kaunter minuman atau bersama ibu bapanya di tempat memotong sayur-sayuran. Anak-anak ini belajar berkhidmat secara sukarela dan semangat itu sebati dalam diri mereka," kata akhli jawatankuasa SASGM, Sandilyan Priasamy, 37, dari Klang.

Sebagai seorang profesional dalam bidang perisian, Sandilyan terlibat dengan SASGM selaku sukarelawan sebelum menjadi sebahagian daripada ahli jawatankuasa.

"Sewaktu masih belajar, saya datang ke Batu Caves untuk membantu membersihkan sampah sarap. Itulah kerja sukarelawan pertama saya. Selepas mengenali SASGM, saya dapati ia menjadi platform yang baik untuk

SHERMEN


saya mengembangkan khidmat sukarela selain mempelajari hal-hal keagamaan," katanya yang menguruskan perjalanan program makanan percuma tahun ini.

Pernah terlibat dalam tugas membungkus makanan, memotong sayur dan kini menyelaras seluruh program, Sandilyan mengakui mempelajari banyak kemahiran menerusi penglibatannya itu.

Antaranya pengurusan program, masa, sumber manusia dan pemakanan itu sendiri.

Pada setiap malam hari Khamis, para sukarelawan berkumpul di pusat SASGM di Kampung Laksamana untuk memberi tugasan.

Turut ditemui pada perjumpaan mingguan itu ialah sepasang suami isteri yang sudah lebih lima tahun berkhidmat secara sukarela pada hari Thaipusam.

Hidup lebih baik

PERSEDIAAN menghidangkan makanan percuma dibuat sehari lebih awal.


Datang dari Sepang, Selangor, Saravanan Batumalai, 39, dan Thamaraiselvi Ramasamy, 35, pada peringkat awal hanyalah sebagai penderma tetapi kini mereka turut bertugas secara sukarela.

"Kami terlibat dalam kerja-kerja memotong sayur. Biasanya dua syif. Kami akan datang menaiki kereta api mengikut jadual tugas yang ditetapkan," kata Thamaraiselvi.

Saravanan mengakui, sejak terlibat dalam kerja-kerja sukarela, kualiti hidupnya bertambah baik, khususnya perniagaan yang diceburinya.

Sementara itu, Shermen Sebastian, 8, begitu teruja melibatkan diri dalam kerja-kerja sukarela setiap tahun. Pada peringkat awal, dia melakukan kerja-kerja mengagih makanan bersama bapanya.

Tahun ini masuk kali ketiga Shermen terlibat dengan program makanan percuma SASGM pada hari Thaipusam.

"Saya seronok bertugas sebagai sukarela pada hari Thaipusam di khemah makanan percuma SASGM. Selama ini saya hanya ikut bapa dan percaya ada banyak kebaikannya," ujarnya yang melibatkan diri sejak berumur 5 tahun.

SASGM turut menggembleng tenaga sukarelawan bertugas di kuil Sri Subramaniar Swamy Alayam, Batu 2, Kuala Selangor. Meletakan sasaran untuk memberi makanan percuma kepada kira-kira 30,000 penganut Hindu di kuil tersebut, SASGM berharap usaha mereka dapat dikembangkan ke kuil-kuil lain.

Di samping perancangan menambah program makanan percuma, Panir Selvam memberitahu, SASGM bercadang membeli sebuah bangunan bagi menempatkan warga emas, kanak-kanak kelainan upaya (OKU) dan menjadikannya pusat pembelajaran percuma. - NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


William ditemui sudah mereput

Posted:

William ditemui sudah mereput

William ditemui sudah mereput

Oleh NORHAYATI YAHAYA
dan NOR SHAFAWATI YUP
berita@kosmo.com.my

KOK KANG mententeramkan isterinya, Ying Ying sebaik saja membuat pengecaman mayat seorang kanak-kanak dipercayai William (gambar kecil) di bilik mayat Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang semalam.


SUBANG JAYA – Misteri kehilangan William Yau Zhen Zhong (gambar kecil), 6, selama sembilan hari berakhir semalam apabila ibu bapanya mengenal pasti mayat kanak-kanak yang dijumpai terapung dalam keadaan mereput di Jeti Sungai Sireh, Pelabuhan Klang kelmarin merupakan anak mereka.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahaya Ramli berkata, mayat kanak-kanak itu dikenal pasti sebagai William berdasarkan pengecaman oleh Yau Kok Kang dan isterinya, Goh Ying Ying yang menemui dua parut di belakang kepala dan satu di dahi kanak-kanak berkenaan yang mempunyai persamaan dengan William.

"Ibu bapa William turut mengesahkan seluar pendek dan seluar dalam pada mayat kanak-kanak itu kepunyaan anak mereka.

"Berdasarkan siasatan awal, polis mendapati mayat kanak-kanak yang dijumpai semalam (kelmarin) 75 peratus mirip William," kata beliau pada sidang akhbar di sini.

Bagaimanapun, menurut Yahaya, kesahihan 100 peratus identiti mayat tersebut hanya dapat ditentukan selepas keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dikeluarkan dalam tempoh tiga hari.

Sampel tulang dan rambut mayat itu diambil untuk analisis DNA.

Tinjauan Kosmo! mendapati Ying Ying, 28, dan Kok Kang, 32, hadir membuat pengecaman terhadap mayat tersebut di bilik mayat Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang pada pukul 12.30 tengah malam dan pukul 11 pagi semalam.

Pasangan suami isteri itu enggan ditemui kerana terlalu sedih selepas melihat mayat kanak-kanak itu.

Yahaya memberitahu, hasil bedah siasat selama sejam yang selesai pukul 12.30 tengah hari semalam mendapati kanak-kanak yang dijumpai itu sudah meninggal dunia dalam tempoh kira-kira seminggu lalu.

Bagaimanapun, kata beliau, punca sebenar kematian mangsa belum dapat ditentukan kerana keadaan mayat yang reput dan banyak organ dalaman sudah rosak.

Hasil bedah siasat tidak menemui kesan kecederaan luaran kecuali kesan gigitan binatang dipercayai ketika mayat itu berada dalam air.

Yahaya berkata, dengan penemuan mayat itu, polis menganggap kes kehilangan William sudah selesai dan setakat ini kematian mangsa diklasifikasi sebagai kematian mengejut.

William, anak kedua daripada tiga beradik, dilapor hilang di Jalan Putra Mahkota, Putra Heights di sini selepas mangsa dipercayai keluar dari kenderaan untuk mencari ibu bapanya yang singgah di sebuah kedai barangan elektrik di situ.

Lokasi Sungai Sireh tempat penemuan mayat itu terletak 33 kilometer dari Putra Heights, tempat William dilaporkan hilang.

Kawasan Putra Heights tiada sungai tetapi terdapat sebatang sungai di Bukit Lanchong yang terletak kira-kira tiga kilometer dari Putra Heights.

Sungai di Bukit Lanchong itu bersambung dengan Sungai Sireh yang kemudian mengalir ke arah Pelabuhan Klang.

Polis belum dapat merungkai bagaimana kanak-kanak itu boleh ditemui mati di sungai kerana lokasi mangsa hilang terletak jauh dari sungai.

Jarak sungai di Bukit Lanchong dengan Jeti Sungai Sireh, Pelabuhan Klang ialah 30 kilometer.

Mayat ditemui tanpa kedua-dua belah mata

Posted:

Mayat ditemui tanpa kedua-dua belah mata

Mayat ditemui tanpa kedua-dua belah mata


ANGGOTA polis memeriksa Jeti Sungai Sireh tempat mayat seorang kanak-kanak ditemui kelmarin.


PELABUHAN KLANG - Seorang nelayan tidak menyangka hajatnya untuk memanaskan enjin bot di Jeti Sungai Sireh di sini petang kelmarin membawa kepada penemuan satu mayat kanak-kanak yang terapung.

Satarudin Kamal, 45, berkata, dia ternampak mayat terapung dalam keadaan terlentang, tangan mendepang manakala kaki pula terkangkang ketika air sedang surut pada pukul 6.30 petang.

Satarudin yang merupakan Pengurus Pasar Nelayan di pelabuhan itu berkata, dia terus menarik mayat yang sudah kehilangan kedua-dua belah mata, betis mereput sehingga menampakkan tulang dan kembung ke tepi jeti lalu mengikat mayat itu pada jeti sebelum menghubungi Balai Polis Pelabuhan Klang.

Satarudin Kamal


"Setiap petang saya sentiasa memeriksa bot dan memanaskan enjin bot dan semalam (kelmarin) saya nampak satu mayat terapung dengan separuh muka tenggelam.

"Semasa ditemui mayat itu masih memakai baju T dan berseluar," katanya sambil memberitahu pada setiap petang dia sentiasa berada di jeti untuk memeriksa bot miliknya.

Satarudin yang juga ketua pangkalan jeti di situ memberitahu, dia tidak terkejut ketika ternampak mayat terapung kerana sebagai nelayan kejadian terserempak dengan mayat terapung sama ada di laut atau di sungai sudah kerap dialaminya."Masa saya lihat objek hanyut, saya memang tahu itu mayat sebab saya sudah selalu jumpa mayat terapung," katanya yang tinggal di Kampung Sungai Sireh di sini.

Kosmo! semalam melaporkan mayat seorang budak lelaki berusia sekitar enam tahun ditemui tersangkut di tepi bot di Jeti Sungai Sireh berhampiran Flat Sri Perantau di sini. Semasa ditemui mayat itu memakai baju T yang mempunyai tulisan Active Group dan Best Team.

Dituduh jual bayi, kanak-kanak

Posted:

Dituduh jual bayi, kanak-kanak

Dituduh jual bayi, kanak-kanak

Oleh RIZAM ZAKARIYA
rizam.zakariya@kosmo.com.my


EMPAT wanita yang dituduh memperdagangkan tujuh bayi dan kanak-kanak dibawa ke Mahkamah Sesyen Butterwoth, Pulau Pinang semalam.


BUTTERWORTH – Lima individu termasuk empat wanita dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan memperdagangkan tujuh bayi dan kanak-kanak bagi tujuan eksploitasi dengan memindahkan hak jagaan terhadap kanak-kanak tersebut dengan cara menjualnya kepada individu lain.

Tertuduh, Ooi Ah Imm, 47; Lim Choon Liang, 63; D.C. Chin, 57; Lim Soo Chin, 52, dan Bakhtiar Abas, 61, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Nabisha Ibrahim dan minta dibicarakan.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Ah Imm dan Chin masing-masing menghadapi enam pertuduhan kerana memperdagangkan enam bayi dan kanak-kanak yang berlainan pada masa, tarikh dan tempat yang berlainan.

Choon Liang pula menghadapi empat pertuduhan memperdagangankan bayi dan kanak-kanak pada masa, tarikh dan tempat yang berlainan.

Soo Chin dan Bakhtiar pula masing-masing menghadapi satu pertuduhan kerana memperdagangkan seorang bayi dan kanak-kanak pada masa, tarikh dan tempat yang berlainan.

Kesemua mereka dituduh telah melakukan satu aktiviti yang menyalahi undang-undang dengan membuat pindaan hak ke atas kanak-kanak tersebut yang berlawanan dengan Seksyen 48 Akta Kanak-kanak 2001 dengan memindahkan hak milik daripada penjaga yang sah dengan menjualnya kepada pemilik baharu pada harga tertentu.

Mereka dituduh melakukan kesalahan tersebut antara 30 September 2008 hingga 16 Januari lalu di tujuh lokasi berbeza.

Lokasi tersebut ialah Pantai Remis, Perak; Taman Pelangi di Perai; Taman Duku, Bukit Mertajam; Taman Bercham Baru, Ipoh, Perak; Saujana Height di Jalan Teluk Kumbar, George Town; Taman Desa Permai di Kulim, Kedah dan Taman Pura Jaya di Simpang, Taiping, Perak.

Kesemua bayi dan kanak-kanak yang telah dijual oleh lima tertuduh berkenaan pula adalah berusia antara tiga bulan hingga lima tahun.

Untuk semua pertuduhan tersebut, mereka didakwa telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara antara tiga hingga 20 tahun dan boleh dikenakan denda untuk setiap pertuduhan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Aishah Ramlan manakala peguam J. J. Singh mewakili tertuduh ketiga iaitu Chin, peguam K. Supramaniam mewakili tertuduh pertama (Ah Imm) dan peguam Y. Yogeswaran mewakili tertuduh kedua (Choon Liang) dan keempat (Soo Chin).

Bakhtiar pula tidak diwakili peguam.

Semasa prosiding berlangsung, Siti Aishah menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 bagi setiap pertuduhan yang dihadapi oleh setiap tertuduh.

Bagaimanapun ia dibantah oleh Supramaniam dengan alasan wang jaminan adalah proses untuk memastikan kehadiran tertuduh ke mahkamah setiap kali kes berlangsung dan bukannya sebagai hukuman kepada tertuduh.

Hakim Nabisha kemudiannya membenarkan kesemua tertuduh diikat jamin sebanyak RM50,000 dengan dua orang penjamin bagi setiap pertuduhan yang dihadapi oleh setiap tertuduh selain menetapkan 15 Februari ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

Kesemua tertuduh tidak membayar wang jaminan tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Rekaan segar dan teknologi terbaik XJ6

Posted:

Rekaan segar dan teknologi terbaik XJ6

Rekaan segar dan teknologi terbaik XJ6

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN


SOLEKAN warna Race Blu pada varian terbaharu ini mengetengahkan DNA perlumbaan pasukan Yamaha.


TAHUN 2012 merupakan tahun yang positif buat industri motosikal negara apabila ia mengalami pertumbuhan sebanyak sepuluh peratus. Jumlah itu melibatkan lebih 600,000 unit motosikal telah berjaya dijual berbanding 540,000 unit pada tempoh sama tahun sebelumnya.

Walaupun angka itu dimonopoli oleh motosikal kecil seperti kapcai dan skuter, kategori motosikal berkuasa tinggi turut menyaksikan pertumbuhan memberangsangkan. Lebih tepat lagi, segmen 250cc ke atas tumbuh sebanyak 1.6 peratus atau 9,500 unit pada tahun 2012. Ini merupakan peningkatan 57 peratus berbanding tahun 2011.

Angka itu boleh dijadikan sebagai salah satu indikator mudah mengenai kuasa beli yang kian meningkat dalam kalangan rakyat Malaysia. Apabila sudah ada duit, pengguna cenderung untuk membeli atau mendapatkan produk lebih premium bagi diselarikan dengan status hidup mereka.

Perkembangan sihat itu nyata dimanfaatkan sepenuhnya oleh pengedar jenama motosikal tempatan. Antara yang agresif sejak tahun lalu ialah Boon Siew Honda Sdn. Bhd. (Boon Siew Honda).

Boon Siew Honda sudahpun melancarkan model-model seperti CBR250, CBR1000 Fireblade, Goldwing, CRF250L, skuter Integra 670cc dan PCX 150, selain skuter kecil Spacy bersesaran 110cc.

Kawasaki pula tampil dengan model Z800, ZX6R dan Ninja 250R versi tahun 2013. Memang tidak banyak berbanding Honda, namun harus ingat bahawa Kawasaki sudahpun mempunyai tapak yang kukuh dalam segmen motosikal berkuasa tinggi di Malaysia.

SELEPAS XJ6 Diversion, HLYM kini menambah satu lagi varian iaitu XJ6 untuk pasaran tempatan.


Mana Yamaha? Jenama itu memang agak senyap terutama dalam segmen 250cc ke atas. Fokus Yamaha dilihat lebih tertumpu kepada pasaran skuter atau kapcai menerusi varian Ego, Nouvo, 135LC, Lagenda dan FZ150i.

Kali terakhir pengedarnya iaitu Hong Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. (HLYM) memperkenalkan model berkuasa tinggi adalah kira-kira 18 bulan lalu melalui model XJ6 Diversion bersesaran 600cc.

Mahu menjadi pemain yang signifikan dan menguasai lebih banyak kek pasaran jentera berkuasa tinggi, HLYM mengambil inisiatif melancarkan model terbaharunya iaitu Yamaha XJ6 pada Ahad minggu lalu. mengambil lokasi di salah sebuah hotel terkemuka di Port Dickson, Negeri Sembilan, sekumpulan wartawan dan pengedar Yamaha diberi peluang untuk melihat XJ6 secara dekat.

Sejak diperkenalkan, lebih 800 unit XJ6 Diversion telah berjaya dijual. Sebenarnya angka itu agak rendah daripada jangkaan awal HLYM. Namun, ia nampaknya kembali optimis dengan kehadiran XJ6 dan meletakkan sasaran untuk menjual sekurang-kurangnya 1,000 unit XJ6 Diversion dan XJ6 pada tahun ini.

"Saya berpendapat, pecahan jualan varian XJ6 dan XJ6 Diversion adalah sekitar 70 peratus dan 30 peratus. Tempahan akan mula dibuka mulai esok (21 Januari 2013)," jelas Pengurus Kanan Pemasaran HLYM, G.S Tan.

Apa bezanya dengan model XJ6 Diversion? XJ6 merupakan varian naked daripada siri Yamaha XJ. Secara peribadinya, saya lebih menyukai model XJ6 berbanding XJ6 Diversion kerana penampilannya yang lebih garang dan maskulin.


VERSI naked bersesaran 600cc ini ternyata kelihatan lebih garang dan menawan.


Empat silinder sebaris

Harganya juga lebih murah, RM38,500 seunit (tidak termasuk cukai jalan, insurans dan nombor plat), kira-kira RM1,000 kurang jika dibandingkan dengan XJ6 Diversion.

Yamaha mendakwa XJ6 sebagai jentera yang menetapkan satu standard baharu dalam kelas motosikal sports sederhana. Menerusi gayaan tubuh dan ciri yang dipertingkat bagi model 2013, ia sememangnya sebuah naked popular yang menggabungkan aspek prestasi dan pengendalian mudah.

XJ6 dikuasakan oleh unit enjin bersesaran 600cc empat silinder sebaris yang mampu menjana kuasa sehingga 57kW dan tork puncak 59.7Nm menawarkan kuasa yang lancar dan pecutan meyakinkan, unit enjin itu dipadankan dengan kotak gear enam kelajuan.

Kalau ada yang tertanya-tanya kenapa XJ6 lebih mahal berbanding model 600cc lain seperti Kawasaki ER6n atau Naza Blade 650cc, enjin empat silinder sebaris itulah antara sebab utamanya.

Bagi memastikan tunggangan yang lincah, senang dikendalikan, titik graviti rendah dan dimensi keseluruhan jentera dapat dikurangkan, Yamaha mengguna pakai kerangka tiub ringan untuk membina XJ6.

Keselesaan penunggang turut diberi keutamaan. Justeru, hendal bar XJ6 direka agar boleh dilaras mengikut kesesuaian penunggangnya. Digabungkan pula dengan tempat duduk rendah dan rekaan tangki minyak, penunggang boleh mengharapkan pengalaman tunggangan yang selesa sepanjang masa.

Panel intrumentasinya pula mengambil inspirasi daripada rekaan jentera lumba. Instrumen meter XJ6 terdiri daripada takometer analog yang mudah dibaca pada sebelah kanan. Sementara bahagian kirinya terletak paparan digital dengan latar lampu berwarna oren. Ia memaparkan pelbagai maklumat seperti kelajuan pecutan, takat minyak dan banyak lagi.

XJ6 hadir dalam dua warna iaitu putih dan biru yang dikenali sebagai Race Blu. Untuk makluman, warna Race Blu adalah kombinasi warna biru (Yamaha Blue) dan kelabu (matt grey) yang menyerlahkan DNA perlumbaan Yamaha.

Seperti model-model Yamaha yang lain di pasaran, XJ6 merupakan produk pemasangan tempatan (CKD) di kilang milik HLYM di Sungai Buloh, Selangor.

"Pengenalan XJ6 merupakan langkah pertama dalam perancangan baharu Hong Leong Yamaha Motor. Kami optimis XJ6 mampu meraih perhatian kerana ia menggubungkan teknologi terbaik, berspesifikasi tinggi, cekap tenga, mudah dioperasi dan memiliki rekaan yang segar," kata Pengarah Urusan HLYM, C. H. Ng.

CKD keempat BMW Malaysia

Posted:

CKD keempat BMW Malaysia

CKD keempat BMW Malaysia


REKA bentuk badan X3 kelihatan kemas dan sempurna.


BMW Group Malaysia (BMW Malaysia) mengumumkan pengenalan satu lagi model pemasangan tempatan (CKD) iaitu BMW X3 xDrive20i untuk pelanggan tempatan.

Kenderaan tersebut merupakan produk keluaran kilang pemasangan syarikat itu yang terletak di Kulim, Kedah.

Rangkaian produk dalam segmen sederhana kenderaan aktiviti sukan (SAV) itu mula diperkenalkan dalam pasaran Malaysia pada Mac 2011.

Buat masa ini, sudah ada sebanyak 312 unit X3 berada di atas jalan raya tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif BMW Malaysia, Dr. Gerhard Pils berkata, model X3 xDrive20i merupakan produk CKD keempat pihaknya selepas model BMW 3 Series, BMW 5 Series dan BMW X1.

Produk CKD terbaharu itu masih mengekalkan warisan reka bentuk dan garis maskulin dalam keluarga BMW X.

Ciri-ciri lain yang dikekalkan ialah gril kidney, susun atur tiga penjuru lampu utama, jarak roda dan rim aloi 18 inci. Lampu utama masih jenis Bi-Xenon dengan DRL.

Keselesaan kabin diberi penekanan menerusi peningkatan ruang sebanyak 23 milimeter untuk kelegaan lutut. Ruang bagi simpanan barangan pula boleh ditingkatkan daripada 550 liter kepada 1,600 liter.


BMW X3 xDrive20i dilengkapi enjin empat silinder dengan tiga mode pemanduan.


Jentera itu menggunakan enjin petrol dua liter empat silinder BMW TwinPower Turbo dengan adunan Double-VANOS, Valvetronic dan sistem suntikan BMW High Precision.

BMW X3 xDrive20i mampu menghamburkan kuasa sehingga 184hp dan tork setinggi 270Nm. Ia berupaya memecut dari titik pegun hingga 100 kilometer sejam (km/j) dalam masa 8.6 saat.

Penggunaan bahan api bagi setiap 100km adalah sebanyak 7.5 liter. Kadar emisi karbon berada pada paras 175 gram setiap km.

Jentera X3 xDrive20i dilengkapi ciri Driving Experience Control yang membolehkan pemandu memilih jenis mode pemanduan dengan hanya menekan butang. Tiga mode disediakan iaitu Comfort, Sport dan Eco Pro.

BMW X3 xDrive20i CKD boleh didapati menerusi 16 rangkaian pengedar rasmi BMW Malaysia di seluruh negara pada harga jualan atas jalan tanpa insurans RM323,800 sebuah.

Model baharu itu hadir bersama program BMW Service+Repair Inclusive. Ia meliputi penyelenggaraan, penggantian, servis dan baik pulih komponen kereta.

Tempoh jaminan adalah selama tiga tahun atau 60,000km (yang mana tiba dulu).

Sonata 2.0L dan 2.4L naik taraf

Posted:

Sonata 2.0L dan 2.4L naik taraf

Sonata 2.0L dan 2.4L naik taraf


TRANSFORMASI pada Sonata menjadikannya kelihatan lebih mewah dan eksklusif.


HYUNDAI-SIME Darby Motors Sdn. Bhd. (HSDM) baru-baru ini memperkenalkan varian naik taraf Sonata 2.0L dan 2.4L untuk pasaran tempatan. Penambahbaikan itu melibatkan transformasi luaran dan rangkaian kuasa kenderaan Hyundai.

Bahagian hadapan Sonata kini menggunakan gril rekaan baharu yang menyerlahkan lagi penampilan jentera jenama Korea itu. Sonata kini didatangkan bersama sepasang lampu kabus. Set lampu belakang sudah menggunakan lampu LED.

Varian 2.4L pula dipasang lampu hadapan jenis HID. Tambahan lain membabitkan aplikasi lampu LED pada lampu kabus kenderaan dan rim bersaiz 18 inci.

Perubahan pada ruang kabin model Sonata 2.0L jelas kelihatan pada konsol tengah. Butang kawalan sudah diatur semula, selain lampu latar berwarna biru untuk keselesaan pemandu.


SUSUN atur dalam ruangan kabin ternyata agak teliti.


Bagi varian 2.4L, perubahan yang dilakukan membabitkan pemasangan unit pendingin hawa automatik dua zon.

Transmisi kedua-dua varian diubah kepada jenis step-gate sebagai usaha meningkatkan kecekapan penukaran gear, sekali gus meningkatkan ciri keselamatannya.

Sonata kini dipasang kotak hitam rakaman video Lukas yang merekod situasi di hadapan jentera ketika ia bergerak. Andai berlakunya kemalangan, rakaman itu boleh dijadikan sebagai bahan bukti.

Hyundai Sonata 2.0L menggunakan enjin Nu empat silinder baharu yang diperbuat daripada aluminium. Material berkenaan membantu mengurangkan berat enjin sebanyak 33.6 kilogram.

Harga atas jalan Hyundai Sonata 2.0L naik taraf bermula serendah RM137,888 hingga RM151,888. Sementara varian 2.4L ditawarkan pada harga RM173,888 dan RM176,388 seunit.

Harga itu termasuk insurans dan cukai jalan untuk Semenanjung Malaysia. Jaminan yang diberikan adalah selama lima tahun atau jarak perbatuan 300,000 kilometer (mana-mana tiba dahulu).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Mahkamah tinggi tolak

Posted:

Mahkamah tinggi tolak

Mahkamah tinggi tolak

Tan Sri Annuar Musa


MAHKAMAH Tinggi di Shah Alam semalam, menolak dengan kos permohonan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk membatalkan saman pemula yang difailkan Tan Sri Annuar Musa berhubung penggantungan beliau sebagai Timbalan Presiden FAM.

Hakim, Hadhariah Syed Ismail membuat keputusan tersebut di dalam kamarnya.

Peguam, Yusfarizal Yussoff yang mewakili Annuar ketika ditemui pemberita di luar mahkamah berkata, hakim menolak permohonan itu selepas mendapati permohonan yang dibuat oleh anak guamnya mempunyai asas.

Beliau berkata, mahkamah menetapkan 25 Februari ini untuk pendengaran kes tersebut.

Pada 5 Jun 2012, Annuar selaku plaintif memfailkan saman pemula di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di Shah Alam dengan menamakan FAM sebagai defendan pertama dan Setiausaha Agungnya, Datuk Azzudin Ahmad sebagai defendan kedua.

Dalam pernyataan tuntutannya, Annuar mendakwa hukuman yang dijatuhkan terhadapnya tidak sejajar dengan pertuduhan asal dan draf pertuduhan terhadapnya mengandungi kecacatan serta FAM bertindak secara malafide (berniat jahat).

Beliau berkata, Azzudin dalam surat bertarikh 2 April 2012 juga melarang beliau daripada menghantar wakil ke Mesyuarat Khas Ke-21 Jawatankuasa Tatatertib FAM dengan alasan defendan kedua sendiri yang akan mewakili beliau.

Sedangkan katanya, Azzudin tidak sepatutnya menjadi wakil beliau kerana defendan kedua adalah pihak yang membuat tuduhan.

Sehubungan itu, Annuar menuntut 10 perisytiharan berhubung tindakan FAM yang membawa kepada penggantungan beliau, antaranya, pertuduhan FAM terhadap beliau dalam sepucuk surat bertarikh 16 Mac 2012 adalah cacat, tidak sah dan terbatal.

Annuar juga mendakwa perbicaraan tatatertib pada 4 April 2012 dan hukuman terhadap beliau pada keesokan harinya (5 April 2012) tidak mematuhi prinsip keadilan asasi.

Selain itu, beliau memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa kesemua tindakan yang membawa kepada penggantungan beliau itu tidak mematuhi status dan kod tatatertib FAM sekali gus menjadikan ia terbatal dan tidak sah.

Annuar turut memohon perintah injunksi menghalang pihak defendan daripada melarang beliau untuk menjalankan tugas sebagai Timbalan Presiden FAM dan lain-lain jawatan serta melibatkan diri dalam sebarang acara bola sepak.

Pada 4 April 2012, Annuar dikenakan hukuman gantung 30 bulan oleh Jawatankuasa Tatatertib FAM selepas jawatankuasa itu mendapati beliau bersalah membuat kenyataan akhbar negatif mengenai skuad bola sepak negara pada 12 Februari 2012.

Akibat hukuman itu, Annuar tidak dibenarkan terlibat dalam sebarang aktiviti badan induk bola sepak negara, serta aktiviti Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) di mana beliau adalah Presiden. – Bernama

Harimau Muda uji kekuatan di Australia

Posted:

Harimau Muda uji kekuatan di Australia

Harimau Muda uji kekuatan di Australia

Oleh AHMAD FAZLI
MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PERSIAPAN Harimau Muda dalam misi mempertahankan pingat emas Sukan SEA 2013 Myanmar bermula apabila skuad bawah 23 tahun (B-23) negara itu bakal menguji kekuatan dengan kelab Gold Coast Sharks, Australia hari ini.

Menurut jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee, dia akan menguji beberapa pemain baharu pada perlawanan itu kelak bagi menilai tahap kemampuan mereka.

"Ini adalah ujian pertama buat pemain-pemain baharu yang beraksi di pentas antarabangsa.

"Mereka harus menggunakan peluang ini dengan sebaik mungkin bagi membuktikan bahawa mereka boleh beraksi di peringkat yang lebih tinggi," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selepas bertemu dengan Gold Coast Sharks, skuad negara yang kini berada di Australia untuk latihan pendedahan, bakal menentang Sunshine Coast Fire (29 Januari) dan Brisbane Olympic (2 Februari) sebelum bertemu kelab juara Liga Australia, Brisbane Roar (5 Februari).

Tambah pengendali kelahiran Melaka itu, beliau sempat turun padang bagi meninjau latihan pasukan Gold Coast Sharks kelmarin dan meramalkan bahawa mereka akan berdepan satu perlawanan yang sengit.

"Pasukan Gold Coast Sharks sedang melakukan persiapan bagi menghadapi musim baharu Liga Australia dan mereka juga memiliki pemain yang berkualiti.

"Apa yang pasti, mereka adalah lawan yang cukup sukar namun keputusan perlawanan tidak mustahak memandangkan saya mahu menguji barisan pemain saya," katanya.

Sepanjang jelajah ke Australia itu, Harimau Muda bakal kehilangan khidmat pemain utama seperti Wan Zack Haikal Wan Nor, Mohd. Fadhli Shas, Gary Steven Robbat, Nik Shahrul Azim Abdul Halim, Zubir Azmi dan K. Reuben yang dipanggil menyertai skuad kebangsaan kendalian Datuk K. Rajagobal bagi persiapan menghadapi kempen kelayakan Piala Asia menentang Qatar di Doha pada 6 Februari ini.

Selepas siri Jelajah Australia, skuad Harimau Muda dijangka mengadakan latihan selama lima bulan di Slovakia bermula 15 Mac sehingga Ogos dan dijadualkan mengadakan 15 perlawanan persahabatan.

Selepas Slovakia, skuad muda negara turut menyertai Pesta bola Merdeka dan Piala Thanh Nien di Vietnam sebelum memulakan misi sebenar mempertahankan pingat emas Sukan SEA di Myanmar penghujung tahun ini.

Larsen mahu bertanding jawatan Presiden BWF

Posted:

Larsen mahu bertanding jawatan Presiden BWF

Larsen mahu bertanding jawatan Presiden BWF

PRESIDEN Konfederasi Badminton Eropah (BEC), Poul-Erik Hoyer Larsen (gambar) telah mengumumkan hasratnya untuk bertanding merebut jawatan Presiden Persekutuan Badminton Dunia (BWF) pada pemilihan Mei ini.

Larsen, 47, bekas juara acara perseorangan lelaki Sukan Olimpik 1996, dipilih memimpin BEC pada 2010 dan juga berkhidmat dalam Jawatankuasa Olimpik Kebangsaan Denmark.

Dalam satu kenyataannya, Larsen berkata: "Saya mahu memimpin BWF dan ingin memastikan adanya dialog terbuka dengan pemegang kepentingan utama dalam BWF. Saya mahukan perpaduan dalam dunia badminton kerana percaya kita memerlukan kerjasama kuat untuk bersaing dengan sukan yang lain.

"Sasaran utama kita adalah untuk menentukan status badminton sebagai acara dalam Sukan Olimpik dan dengan kedudukan yang ada pada diri saya, saya percaya boleh memberi sumbangan terhadap aspirasi badminton di Sukan Olimpik," katanya.

Menurut kenyataan tersebut, Larsen mendapat sokongan rakan daripada seluruh dunia kerana sudah diketahui penyandang Presiden BWF, Dr Kang Young Joong dari Korea Selatan, tidak mahu bertanding semula.

Mesyuarat Agung tahunan BWF akan berlangsung pada 18 Mei di Kuala Lumpur semasa berlangsungnya Kejohanan Piala Sudirman.

Selain Larsen, Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Seri Nadzmi Mohd. Salleh dan Justian Suhandinata dari Indonesia juga mengumumkan akan mencabar jawatan tertinggi dalam BWF.

Justian ialah pemilik Kelab Badminton Tangkas, yang mana di bawah kepimpinan beliau telah melahirkan jaguh seperti Icuk Sugiarto, Ricky Subagja dan Rexy Mainaky.

Mengenai peluangnya dalam pemilihan tersebut, Larsen berkata beliau tidak akan menawarkan dirinya sekiranya tidak yakin terhadap kebolehannya memimpin BWF dan juga jika tidak mendapat galakan dan sokongan yang kuat. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dipenjara 5 tahun kerana miliki pistol, peluru

Posted:

Dipenjara 5 tahun kerana miliki pistol, peluru

Dipenjara 5 tahun kerana miliki pistol, peluru

25/01/2013 11:50pm

BUTTERWORTH – Seorang peniaga ikan dipenjara lima tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku memiliki dua pucuk pistol, sepucuk pistol tiruan dan 68 butir peluru pada awal Januari lepas.

Hakim Nabisha Ibrahim membuat keputusan itu selepas Ooi Gin Cheong, 69, mengaku melakukan perbuatan tersebut di rumahnya No 1550, Jalan Satu, Jalan Datuk Hj Ahmad Badawi, Kepala Batas pada 1 pagi, 2 Januari lepas.

Bagi pertuduhan pertama dan kedua, Gin Cheong didakwa mengikut Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 14 tahun dan enam kali sebatan, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan ketiga, dia didakwa mengikut Seksyen 4 Akta Senjata Api 1960 dibaca bersama Seksyen 8(a) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara tujuh tahun dan didenda.

Pertuduhan keempat pula menyaksikan Gin Cheong didakwa mengikut Seksyen 36(1) Akta Senjata Api 1960 dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara setahun, atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Nabisha kemudian menjatuhkan hukuman penjara lima tahun bagi pertuduhan pertama dan kedua, tiga tahun penjara bagi pertuduhan ketiga dan enam bulan penjara bagi pertuduhan keempat. – BERNAMA

Pasangan suami isteri ditahan, ganja dirampas

Posted:

Pasangan suami isteri ditahan, ganja dirampas

Pasangan suami isteri ditahan, ganja dirampas

25/01/2013 8:56pm

KUALA LUMPUR – Polis menahan sepasang suami isteri yang juga pemilik gerai makan di Kampung Baru di sini kerana disyaki mengedar dan menyimpan dadah bernilai RM110,000.

Mereka ditahan dalam serbuan polis di gerai makan itu pada 4.30 petang semalam yang menyaksikan rampasan ganja seberat 670 gram, kata Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata, kira-kira sejam selepas serbuan di gerai itu, polis menyerbu sebuah stor kira-kira 200 meter di belakang rumah pasangan itu dan merampas 40 ketulan mampat dipercayai ganja yang telah dibalut.

"Pasangan berkenaan dipercayai menjalankan aktiviti itu sejak beberapa tahun lepas," katanya.

Beliau berkata, polis turut menahan tiga lelaki warga tempatan dipercayai pembeli dadah itu.

"Kesemua suspek yang ditahan berumur antara 32 dan 53 tahun dan saringan awal air kencing mendapati mereka positif dadah jenis ganja," katanya sambil memberitahu suspek ditahan reman hari ini hingga Khamis. – BERNAMA

Tiga mengaku salah cederakan polis, larikan diri

Posted:

Tiga mengaku salah cederakan polis, larikan diri

Tiga mengaku salah cederakan polis, larikan diri

25/01/2013 8:54pm

BUTTERWORTH – Tiga tahanan yang ditangkap semula selepas meloloskan diri dari polis pada 7 Januari lepas, mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas lima tuduhan termasuk mencederakan empat anggota polis pengiring.

Mohamad Farid Akhtar, 24; Mohd Shahrimi Mohd Noor, 28; dan Mohamad Khairulnizam Abdul Rani, 26, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan majistret Hizween Azleena Othman Kamal.

Bagi empat tuduhan pertama, mereka didakwa mencederakan anggota polis Mohd Nazzuwan Md Zain, Mohd Azizan Ahmad, Muhammad Sharifuddin Ali dan T.K. Mahendran yang mengiringi mereka dari Penjara Pulau Pinang ke mahkamah di sini.

Mereka didakwa melakukan kesalahan tersebut sebelum melarikan diri di Jalan Susur Keluar Bagan Ajam , Lebuh Raya Lingkaran Luar Butterworth, di sini, pada pukul 9.45 pagi, 7 Januari lepas.

Bagi tuduhan kelima, mereka didakwa dengan niat bersama dan sengaja telah melarikan diri dari jagaan pasukan pengiring polis selepas ditahan atas kesalahan jenayah sebelum itu.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu pada tempat, masa dan tarikh yang sama. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemerintah Syria minta warganya berdoa

Posted:

Pemerintah Syria minta warganya berdoa

Pemerintah Syria minta warganya berdoa

AFP - BASHAR (kiri) duduk di sebelah Ahmed di sebuah masjid di utara Damsyik.


DAMSYIK – Pihak berkuasa Syria menyeru berjuta-juta warga negara ini untuk berdoa di masjid-masjid pada hari ini bagi mengembalikan keamanan selepas 22 bulan berlaku pertumpahan darah, kata seorang menteri.

"Doa itu perlu dilakukan setiap kali selepas solat Jumaat di masjid-masjid bagi memohon keselamatan dan keamanan di Syria," kata Menteri Hal Ehwal Agama, Mohammed Abdel Settar dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu disiarkan oleh agensi berita SANA semalam.

Konflik di Syria mula berlaku pada Mac 2011 selepas para penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan melancarkan tentangan ke atas rejim Presiden Bashar Al-Assad kerana mereka tidak berpuas hati dengan pemerintahannya.

Para penentang itu menuduh Bashar gagal untuk melakukan pembaharuan dalam pentadbiran dan kebebasan bersuara.

Lebih 43,000 nyawa kebanyakan orang awam telah dilaporkan terkorban sejak pertempuran tersebut berlaku di Syria.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan lebih 60,000 orang terbunuh.

Sementara itu, Bashar menghadiri majlis sambutan Maulidur Rasul di masjid yang terletak di sebuah daerah utara Damsyik semalam.

Beliau dilihat duduk di sebelah Mufti Syria, Ahmed Hassun.

Imej itu disiarkan stesen televisyen Syria. – Agensi

Aktivis tuntut wakil rakyat disiasat kes berkaitan seks di Bolivia

Posted:

Aktivis tuntut wakil rakyat disiasat kes berkaitan seks di Bolivia

Aktivis tuntut wakil rakyat disiasat kes berkaitan seks di Bolivia


AP - SEORANG anggota polis mengawal Alcibia (kanan) di Sucre, Bolivia pada Selasa lalu.


LA PAZ, Bolivia – Beberapa kumpulan hak asasi wanita menuntut supaya satu siasatan serangan seksual dijalankan ke atas seorang wakil rakyat selepas satu rakaman kamera keselamatan mendedahkan beliau memaksa seorang penjaga bangunan yang mabuk melakukan hubungan seks.

Wakil rakyat itu, Domingo Alcibia telah ditahan pada Selasa lalu iaitu seminggu selepas insiden tersebut berlaku.

Pihak pendakwa raya berkata, Alcibia akan didakwa kerana menyalahgunakan kuasa dan bukan kerana merogol wanita berkenaan disebabkan tiada laporan dibuat berhubung kejadian jenayah tersebut.

"Kami mendesak supaya pejabat pendakwa raya menyiasat insiden itu dan sekiranya perlu, kami akan menjadi orang yang akan memfailkan aduan rogol," kata jurucakap Pusat Maklumat dan Pembangunan Wanita, Patricia Branez kelmarin. – AP

21,000 bilah pisau diberikan kepada wanita di negeri India

Posted:

21,000 bilah pisau diberikan kepada wanita di negeri India

21,000 bilah pisau diberikan kepada wanita di negeri India


AFP - SEORANG wanita memegang sebilah pisau yang diberikan oleh kakitangan parti Shiv Sena di Mumbai kelmarin.


MUMBAI – Sebuah parti politik berhaluan kanan India mengedarkan beribu-ribu bilah pisau kepada golongan wanita di sebuah negeri di barat India untuk digunakan mereka jika diserang.

Pisau-pisau itu diberikan selepas seorang pelajar wanita yang berusia 23 tahun mati akibat dirogol oleh beberapa lelaki pada Disember tahun lalu.

Parti Shiv Sena itu mengedarkan senjata tersebut pada Rabu lalu pada sebuah majlis yang diadakan di sini.

Pemimpin parti itu, Ajay Chowdhary berkata, wanita harus menyimpan pisau tersebut dekat dompet mereka.

Sejumlah 21,000 bilah pisau itu diedarkan manakala negeri Maharashtra yang kerap berlaku kejadian rogol dan bunuh menjadi tumpuan utama pengedaran. – AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Cikgu Eeda cetuskan minat belajar

Posted:

Cikgu Eeda cetuskan minat belajar

Cikgu Eeda cetuskan minat belajar

Oleh NURUL IZZA ROSLY


PARA pelajar diajar ilmu teori dan praktikal bagi memastikan mereka memberikan servis yang terbaik kepada pelanggan masing-masing kelak.PELAJAR diajar mengenai poin refleksologi bagi memberikan kelegaan kepada pelanggan.URUTAN selepas bersalin mendapat permintaan yang meluas dalam kalangan ibu yang baru melahirkan.


HENDAK seribu daya, tak hendak seribu dalih. Mungkin pepatah ini yang paling sesuai bagi menggambarkan peribadi Ruzidah Ishak, 46.

Kurang sabar ancam jantung

Posted:

Kurang sabar ancam jantung

Kurang sabar ancam jantung

JIKA perasaan marah tidak ditangani, ia boleh mengganggu kesihatan seseorang untuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang. - Gambar hiasan


SETIAP hari kita berdepan dengan pelbagai pengalaman yang mungkin boleh mencabar kesabaran.

Melayan kerenah anak-anak yang degil, tersangkut dalam kesesakan lalu lintas berjam-jam lamanya, menurut kehendak bos yang keras kepala atau beratur di barisan kaunter pasar raya terlalu panjang kadangkala boleh membuat seseorang hilang rasional berfikir.

Namun, mungkin ramai yang tidak tahu beberapa episod ketidaksabaran akan mencetuskan tindak balas fisiologi yang menjejaskan kesihatan anda.

Menurut Dekan Program Siswazah di Pace University, New York City, Amerika Syarikat (AS), Daniel Baugher, ketidaksabaran boleh menyebabkan keresahan dan permusuhan.

Beliau yang mengkaji psikologi personaliti dan sosial memberitahu, jika seseorang itu sentiasa gelisah, tidurnya boleh terjejas.

"Hidup dalam persekitaran yang segalanya bergerak pantas dan taksub teknologi pada abad ke-21 ini membuatkan seseorang itu kurang sabar.

"Mereka mahu segala-galanya dengan segera dan menjangkakan perkara-perkara perlu dilakukan dengan lebih cepat," katanya.

Sesetengah individu memang secara semula jadi tidak sabar.

"Tahap toleransi setiap orang berbeza," katanya.

Personaliti jenis A berisiko tinggi

Selalu mudah terasa dan bersikap kompetitif, individu berpersonaliti jenis A suka mendesak. Mereka tidak mampu bertoleransi apabila sesuatu itu tidak dilakukan mengikut cara mereka.

"Individu dengan personaliti ini cenderung meluahkan kemarahan apabila mereka tidak sabar," kata Dr. Redford Williams yang merupakan Doktor Siswazah di Duke University Medical Center di Utara Carolina, AS.


URUSKAN perasaan marah anda dengan betul seperti menarik nafas sedalam-dalamnya ketika itu.


Williams menganggarkan lebih kurang 25 peratus warga AS mempunyai personaliti jenis A. Ia secara tidak langsung meningkatkan risiko kepada masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Kajian pada tahun 2003 yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association, para penyelidik melaporkan ramai individu yang tidak sabar dan pemarah berkemungkinan menghidap darah tinggi pada masa akan datang.

Ketidaksabaran jadi stres

Apabila seseorang kerap hilang sabar dan marah, tubuhnya bertindak balas kepada tekanan tersebut dengan melepaskan hormon seperti adrenalin atau kortisol.

Paras kortisol dan adrenalin yang tinggi akhirnya boleh menyebabkan pertambahan berat badan, gula dalam darah dan tekanan darah tinggi.

Dalam satu kajian, penyelidik mendapati bahawa golongan dewasa yang mempunyai paras 'permusuhan' tinggi berisiko mempunyai pembentukan plak di arteri koronari.

"Hormon-hormon stres akan merangsang platelet hingga membuatkannya membeku pada arteri yang sudah mengecil kerana penyakit jantung. Ia satu proses yang boleh mengakibatkan serangan jantung. Hormon tersebut juga menyebabkan sel-sel lemak melepaskan lemak ke dalam aliran darah," ujarnya.

Jelasnya, lemak tersebut akan terenap pada plak di dalam arteri yang akhirnya membesarkan plak sekali gus meningkatkan risiko arteri tersumbat.

Mengatasi ketidaksabaran

Beberapa kajian menunjukkan bahawa program pengurusan tekanan boleh membantu orang mudah baran.

Mengajar seseorang bagaimana mengawal perasaan marah dan permusuhan boleh mengurangkan tekanan darah serta berat badan dari semasa ke semasa.

"Bukti yang diperoleh daripada latihan tekanan sangat menggalakkan, namun kajian belum menunjukkan bahawa ia boleh menyelamatkan nyawa," katanya.

Cara terbaik bagi orang ramai untuk mengendalikan situasi mengundang kemarahan dan respons negatif adalah dengan menarik nafas sedalam mungkin dan nilai apa yang mereka rasa.

"Tanya diri anda. Adakah ini penting untuk saya? Adakah munasabah untuk saya rasa marah? Adakah ini semua berbaloi?

"Secara asasnya, cuba bercakap pada diri sendiri jauh daripada perasaan marah," pesan Redford.

Hukum berimamkan orang solat sunat

Posted:

Hukum berimamkan orang solat sunat

Hukum berimamkan orang solat sunat


BERIMAMKAN seseorang yang sedang solat sunat walaupun makmum mahu solat fardu bukan suatu masalah selagi caranya masih sama.


DALAM solat, bolehkah orang yang mengerjakan solat sunat, menjadi imam kepada orang yang ingin solat fardu?

Contoh: Setibanya saya di masjid, saya dapati imam telah habis mengerjakan solat fardu, dalam masa yang sama saya dapati ada seorang makmum sedang mengerjakan solat bakdiah, bolehkah saya menjadikan dia imam untuk solat fardu yang akan saya lakukan?

JAWAPAN:

Hukum makmum yang solat fardu berimamkan orang yang solat sunat adalah sah dan harus hukumnya walaupun berlainan niatnya, asalkan masih sama kaifiatnya iaitu caranya tetapi jika kaifiatnya atau caranya berbeza maka tidak sah.

Sebagai contoh: Seseorang ingin mengerjakan solat fardu dan ingin berimamkan seseorang yang sedang solat jenazah, maka jelas perlakuan solatnya berlainan, sudah tentu pelik, bukan?

Si makmum ingin rukuk sedangkan si imam tiada rukuk dan tiada sujud, maka jelaslah tidak sah jika orang yang solat fardu ingin berimamkannya.

Walaupun begitu, jika ingin berimamkan orang yang sedang solat sunat tahiyatul masjid atau solat-solat sunat yang biasa adalah sah kerana caranya sama. Wallahu a'lam. Semoga Allah menerima amalan kita.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved