Khamis, 21 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ketenangan di Kalayaan

Posted:

Ketenangan di Kalayaan

Ketenangan di KalayaanBAGI puluhan rakyat Filipina yang menetap di sebuah pulau terpencil di Laut China Selatan, setiap hari yang dilalui adalah perjuangan memerangi kesunyian selain menjalin hubungan cinta dengan alam semula jadi.

Hubungan dengan masyarakat di luar agak terhad dan keselesaan hidup bukanlah sesuatu yang menjadi kemestiaan bagi penduduk di bandar bebas itu yang diwujudkan bagi mengibarkan bendera Filipina dan menangkis tuntutan pihak-pihak lain terhadap Kepulauan Spratly.

"Penduduk di sini hanya bermain biliard, ping pong. Kami tidak mempunyai pasar atau pasar raya. Anda perlu menyesuaikan diri untuk menetap di sini," kata Datuk Bandar Kalayaan, Eugenio Bito-onon, 55.

Lelaki yang tiba di Kalayaan pada tahun 1997 dan bekerja sebagai perancang bandar itu berkata, dia telah menyesuaikan dirinya dengan bermain gitar, menonton video dan berjalan-jalan di pulau kecil yang dikelilingi keaslian lautan birunya.

"Saya suka kecantikan tempat ini. Ia sangat menenangkan," kata Bito-onon yang sering melawat Puerto Princesa, salah sebuah bandar utama Filipina yang terletak di Pulau Palawan.

Kalayaan wujud pada tahun 1978 bagi mengukuhkan tuntutan Filipina terhadap Kepulauan Spratly. Kepulauan Spratly merupakan kumpulan 700 pulau, terumbu dan lagun di Laut China Selatan yang dipercayai kaya dengan pelbagai sumber semula jadi.

Filipina, China, Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei menuntut hak terhadap keseluruhan atau sekurang-kurangnya sebahagian daripada Spratly, yang kini menjadi wilayah pertikaian di Laut China Selatan.

Sebahagian besar negara tersebut yang menuntut juga telah menunjukkan kehadiran mereka di pulau-pulau lain di Spratly bagi mengukuhkan kedudukan mereka di wilayah terbabit.

Bagaimanapun, Filipina berkehendakkan Kalayaan yang meliputi lima pulau, dua teluk dan dua kawasan terumbu dan merupakan satu-satunya kawasan yang mempunyai pemerintahan sendiri di kepulauan itu.


PULAU Kalayaan wujud pada tahun 1978 bagi mengukuhkan tuntutan Filipina terhadap Kepulauan Spratly.


Ketegangan akibat pertikaian berpanjangan di wilayah itu tiba-tiba disemarakkan pada bulan lalu, apabila Filipina menuduh China mengambil langkah agresif dalam mengukuhkan kedudukannya terhadap Spratly dan perairan berhampiran.

Bito-onon berkata, ketegangan diplomatik telah mengancam penduduk yang menetap di kawasan pulau seluas 37 hektar atau lebih dikenali sebagi Thitu yang juga dikenali sebagai Pagasa atau bahasa Inggerisnya Hope dalam kalangan rakyat Filipina.

Pengundi berdaftar

Sebahagian besarnya berpunca akibat pengasingan mereka selama ini.

Secara umumnya, Pagasa terletak kira-kira 450 kilometer (km) di barat laut Palawan dan kira-kira 600km dari pantai Vietnam. Ia juga terletak kira-kira 900km dari wilayah China, Pulau Hainan.

Menurut Bito-onon, penduduk atau sesiapa yang berulang-alik ke Pagasa perlu menaiki kapal yang membawa bekalan tentera. Keseluruhan masa perjalanannya ialah tujuh hari.

Terdapat lapangan terbang kecil di Pagasa, namun ia dibina secara semula jadi dan tidak boleh digunakan pada waktu hujan.

Selain itu, terdapat kira-kira 100 tentera Filipina yang berkawal. Bandar itu mempunyai 200 pengundi berdaftar, namun hanya 60 penduduk dibenarkan menetap Kalayaan pada satu-satu masa seperti yang disyaratkan kerajaan, jelas Bito-onon.

Di samping itu juga terdapat beberapa nelayan dan pekerja kontrak. Kebanyakan penduduk yang bergilir-gilir menetap di situ pula merupakan kakitangan kerajaan dan keluarga mereka, masing-masing berkhidmat selama tiga bulan di pulau-pulau berkenaan.

Ujar Bito-onon, penduduk tertarik untuk menetap di situ disebabkan kerajaan menyediakan mereka peluang pekerjaan dan rumah, di samping barangan keperluan yang diberi percuma seperti beras, minyak masak, gula, mi dan makanan di dalam tin.

Terdapat banyak bekalan ikan di lautan dan mampu menampung permintaan penduduk di samping bekalan air bersih yang mencukupi.

Bagaimanapun, Bito-onon memberitahu agak sukar untuk menerima kehidupan asing di situ yang kurang kemudahan, tiada sekolah dan tiada pekerja kesihatan bandar selepas seorang bidan tempatan meletakkan jawatan kerana berkahwin.

"Sesetengah orang sukar menerimanya. Mereka membentak dan mula bercakap dengan lalat dan mabuk sepanjang masa. Adakalanya mereka bergaduh sesama sendiri ketika mabuk," katanya.

Walaupun terdapat beberapa keluarga yang cuba membesarkan anak-anak mereka di pulau itu, namun mereka terpaksa dihantar ke tempat lain sebaik sahaja mencecah umur yang sesuai untuk bersekolah.

Isteri Bito-onon menetap dan bekerja Puerto Princesa. Ketika dua anak lelaki mereka masih kecil, pasangan itu hanya menghabiskan masa kira-kira sebulan setengah di Kalayaan.


MESKIPUN kehidupan di Pulau Kalayaan serba kekurangan dari segi kemudahan, namun penduduknya seronok mendiami pulau tersebut.


Kurang membangun

Walaubagaimanapun, kesengsaraan akibat perpisahan sementara itu terubat apabila pusat pentadbiran tambahan dibina di Puerto Princesa, sering dikunjungi oleh Datuk Bandar.

Pulau itu juga tidak mempunyai televisyen satelit kecuali cakera satelit yang mula berkarat kerana terkena percikan air laut yang turut merosakkan generator bekalan elektrik.

Sebuah syarikat telekomunikasi juga berusaha keras untuk meningkatkan perkhidmatannya di Pagasa, namun Bito-onon memberitahu signal yang dipancarkan tidak konsisten.

Dia mengadu, walaupun pulau itu diselia oleh Filipina, namun pulau yang didiami itu agak kurang membangun berbanding pulau-pulau lain di Spratly.

Di sesetengah pulau lain mempunyai struktur dengan lapangan terbang konkrit. Salah satu pulau yang diduduki Malaysia misalnya menyediakan hotel untuk pelancong-pelancong, kata Bito-onon.

Di pejabatnya, Bito-onon meletakkan gambar-gambar menunjukkan pulau-pulau yang dimiliki China, Malaysia dan Vietnam dengan dermaga untuk kapal-kapal mereka berlindung.

Beliau berharap, satu hari nanti dia berpeluang menarik pelancong-pelancong dan para pelabur daripada industri perikanan di Kalayaan.

Perkara pertama yang perlu dilakukan kerajaan ialah menambah baik dan membesarkan lapangan terbang dan membina dermaga yang membolehkan kapal-kapal berlabuh.

Sementara itu, Bito-onon dan penduduk-penduduk lain yang menetap di situ terus menikmati kehidupan mereka dengan aman.

Bagi pekerja kontrak, Nonelon Balbontin, 34, kehidupan mereka di Sparatly semakin baik berbanding kehidupannya di ibu negara negara itu, Manila sebelum ini yang sentiasa kelam-kabut, sesak dan dipenuhi pencemaran.

"Suasana di sini sangat cantik. Cuacanya juga agak baik di samping saya juga kini mempunyai pekerjaan. Kami tidak mempunyai sebarang masalah, penyakit, makanan pula diberi percuma dan dibayar oleh kerajaan," katanya kepada wartawan agensi.

Balbontin yang juga terlibat di dalam projek pembuatan garam di Kalayaan berkata, ketika masa lapang, dia berpeluang menangkap ikan, untuk dijual atau dijadikan hidangan mereka sekeluarga.

Dia juga bermain bola keranjang dengan anggota tentera bertugas di Spratly yang begitu dahagakan sebarang aktiviti rekreasi.

Pada sebelah malamnya, dia gemar merayau-rayau di sekitar pulau itu untuk melihat penyu bertelur. Dia kemudiannya akan memaklumkan kepada pihak berkuasa alam sekitar untuk ditandakan dan sekali gus melindunginya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kawasan operasi markas diperluas

Posted:

Kawasan operasi markas diperluas

Kawasan operasi markas diperluas

Oleh RAIS YEOP JOHARI
rais.johari@kosmo.com.my


AHMAD ZAHID (dua dari kanan) berbual dengan petugas ketika meninjau bilik operasi pangkalan Operasi Hadapan Op Pasir di Kem Kukusan, Tawau semalam.


TAWAU - Kementerian Pertahanan akan memperluaskan kawasan operasi dan keupayaan Markas Angkatan Bersama (MAB) bagi menjamin keselamatan perairan dan kepulauan negara meliputi pantai timur Sabah dan Laut China Selatan.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, ketika ini kawasan operasi di bawah kawal selia MAB Angkatan Tentera Malaysia meliputi 22 pulau dan 11 kawasan pesisiran pantai sepanjang 1,577 kilometer dari Tawau sehingga Kudat.

Ketika memberi taklimat kepada wartawan sempena lawatan ke Pangkalan Operasi Hadapan Op Pasir di Kem Kukusan di sini semalam, Ahmad Zahid membayangkan tanggungjawab lebih luas kepada MAB sehingga ke Laut China Selatan kerana kemungkinan konflik tuntutan bertindih.

"Op Pasir bukan sahaja menjaga aset negara tetapi dalam masa lima tahun atau sedekad akan datang, MAB akan menjadi lebih penting kerana kawasan-kawasan konflik dijangka timbul di Laut China Selatan.

"Operasi MAB ketika ini menjamin keselamatan negara terutama di kawasan berpulau Laut Sulu. Jika tiada MAB, kawasan ini memang kawasan sensitif khususnya aktiviti lanun," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Minuman malta Barbican bukan arak

Posted:

Minuman malta Barbican bukan arak

Minuman malta Barbican bukan arak


AIR minuman malta berperisa buah-buahan jenama Barbican kini boleh diminum umat Islam.


KUALA LUMPUR - Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia memutuskan minuman malta berperisa buah-buahan jenama Barbican dibolehkan untuk diminum umat Islam di negara ini.

Keputusan tersebut diperoleh menerusi sepucuk surat yang dihantar kepada pengedar minuman berkenaan selepas jawatankuasa itu bersidang pada 16 hingga 18 Jun lalu.

Kandungan surat tersebut menyatakan, minuman ringan malta seperti Barbican dan sebagainya yang diproses bukan untuk tujuan pembuatan arak dan alkohol yang terkandung dalam minuman tersebut juga bukan terhasil daripada proses pembuatan arak dan dengan kadar yang sedikit.

Jadi, minuman itu didapati tidak memabukkan dan dibolehkan meminumnya bersesuaian dengan keputusan muzakarah sebelum ini.

Menurut surat itu lagi, muzakarah juga menasihatkan pihak pengeluar minuman tersebut tidak menggunakan label, jenama dan sebagainya yang boleh menimbulkan keraguan kepada pengguna khususnya umat Islam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan minuman tersebut menimbulkan isu kerana mempunyai kandungan alkohol sehingga 0.5 peratus melebihi kadar yang dibenarkan untuk pengguna Islam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Beng Hock didapati bunuh diri

Posted:

Beng Hock didapati bunuh diri

Beng Hock didapati bunuh diri

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Diraja Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock mendapati kematian pembantu khas anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor itu pada 16 Julai 2009 adalah akibat membunuh diri.

Keputusan itu terkandung dalam laporan setebal 124 muka surat suruhanjaya tersebut yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz pada sidang akhbar di Lobi Parlimen semalam.

Penubuhan Suruhanjaya Diraja yang terdiri daripada lima anggota panel dipengerusikan Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 26 Januari lepas, antara lain untuk menyiasat punca kematian Beng Hock selepas Mahkamah Koroner Shah Alam yang mengendalikan inkues membuat keputusan terbuka berhubung kes berkenaan.

Beng Hock, 30, Setiausaha Politik kepada Exco Selangor, Ean Yong Hian Wah ditemui mati di koridor tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam, Selangor pada 16 Julai 2009 selepas memberi keterangan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor yang terletak di tingkat 14, plaza berkenaan.

Suruhanjaya itu telah bersidang selama 50 hari mulai 14 Februari sehingga 10 Mei dan membabitkan 70 saksi di Mahkamah Tinggi Sivil Baharu di Kompleks Mahkamah di sini.

Suruhanjaya itu dalam laporannya mendapati Beng Hock membunuh diri berikutan sesi soal siasat yang agresif, berlarutan, menindas dan keterlaluan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Anelka anggap Malaysia bukan lawan mudah

Posted:

Anelka anggap Malaysia bukan lawan mudah

Anelka anggap Malaysia bukan lawan mudah

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.myPENYERANG Chelsea, Nicolas Anelka mengakui skuad The Blues akan berdepan laluan getir apabila turun menentang pilihan Malaysia dalam aksi persahabatan di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini.

Anelka sedar reputasi Chelsea sebagai antara kelab gergasi dunia sekali lagi menjadi perhatian pada pertemuan tersebut dan sudah pasti peminat mahukan aksi yang menarik bagi memenuhi kehendak mereka.

Chelsea bertandang ke bumi Malaysia dengan membawa kesemua pemain bintangnya termasuk Fernando Torres, Frank Lampard, John Terry dan Didier Drogba dalam siri Jelajah Asia 2011,

Menurut penyerang dari Perancis itu lagi, semua pasukan yang akan berdepan The Blues sudah pastinya berazam untuk mencatat kemenangan, sekali gus mencalar reputasi mereka di hadapan peminat sendiri.

"Bukan mudah untuk menghadapi pilihan Malaysia esok (malam ini), terutamanya di hadapan peminat mereka sendiri," kata Anelka ketika ditemui pada Klinik Bola Sepak PINTAR anjuran Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) di Damansara Damai semalam.

"Setiap pasukan yang menentang kami pasti mahu mencipta kemenangan tetapi begitu juga dengan keinginan yang ada dalam pasukan Chelsea.

"Apa yang pasti, saya dan rakan sepasukan lain tidak memandang mudah meskipun ia hanyalah perlawanan persahabatan.

"Kami semua mahu memberi aksi yang terbaik supaya dapat terpilih dalam skuad utama apabila kempen musim baharu nanti bermula," jelasnya.

Ini merupakan kali kedua Anelka, 32, menjejak kaki ke Kuala Lumpur bersama Chelsea sejak kali pertama pada 2007.

Bekas pemain Arsenal, Liverpool, Manchester City dan Real Madrid itu juga gembira melihat sambutan yang diberikan peminat The Blues di Malaysia.

"Ini kali kedua saya tiba di sini dan apa yang saya boleh lihat ialah sambutan peminat terhadap kami amat menakjubkan.

"Ini sesuatu yang bagus bagi bola sepak di Malaysia dan kami sudah pastinya berasa bangga dengan kesetiaan yang ditunjukkan oleh peminat kami di sini.

"Teruskan sokongan ini kepada kami kerana kami amat memerlukannya pada musim ini dan juga esok (malam ini)," kata Anelka lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Gelaran dunia tetap jadi sasaran Chong Wei

Posted:

Gelaran dunia tetap jadi sasaran Chong Wei

Gelaran dunia tetap jadi sasaran Chong Wei

Oleh FAIZAL SAHARUNI
faizal.saharuni@kosmo.com.my


GELARAN pada Kejohanan Badminton Dunia merupakan satu-satunya gelaran yang masih belum berada dalam koleksi Chong Wei.


JAGUH badminton perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei berazam untuk mencapai gelaran pertama pada Kejohanan Badminton Dunia 2011 yang akan berlangsung di London pada 8 hingga 14 Ogos ini.

Pemain berusia 29 tahun itu menjelaskan peluang untuk beliau memenangi kejuaraan sulung pada kejohanan berprestij dunia itu kini lebih cerah berbanding tahun lalu.

"Saya memiliki keyakinan disebabkan sudah melakukan persiapan yang lebih baik dan berpeluang mengadakan latihan di London untuk selama dua minggu sebelum Kejohanan Dunia bermula.

"Dengan memenangi hampir semua perlawanan pada Kejohanan Siri Super sebelum ini, saya lihat peluang untuk menggenggam kejuaraan pertama nampaknya lebih cerah.

"Saya anggap latihan awal di London sedikit sebanyak boleh menyesuaikan diri saya dengan keadaan cuaca di sana sebelum kejohanan sebenar berlangsung.

"Cuma saya tidak mahu fikirkan soal tekanan. Saya hanya ingin fokus dan melakukan yang terbaik," katanya ketika ditemui pada majlis menandatangani perjanjian sebagai juru cakap Kolej Universiti Damansara Utama (KDU), Petaling Jaya semalam.

Pemain No. 1 dunia itu dilantik sebagai juru cakap KDU untuk tempoh dua tahun bermula bulan ini hingga Jun 2013.

Turut hadir ialah Pengerusi Eksekutif KDU, Datuk Teo Chiang Quan, Ketua Pegawai Eksekutif KDU, Datin Teh Geok Lian dan Naib Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Ir. Mohamad Al-Amin Abdul Majid.

Sementara itu, Chong Wei meluahkan rasa lega kerana kecederaan belakang yang dialami ketika Kejohanan Dunia di Paris tahun lalu hampir sembuh.

"Buat masa ini, kecederaan saya masih belum pulih sepenuhnya, tetapi saya ada dua minggu lebih lagi untuk melakukan persediaan. Harap semua baik dalam waktu terdekat," jelas Chong Wei.

Dalam perkembangan lain, Teo memberitahu, Chong Wei dipilih sebagai juru cakap KDU kerana beliau melakar banyak kejayaan dalam sukan badminton selain menjadi inspirasi kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Umum mengetahui bahawa Chong Wei semakin dikenali sejak tiga tahun lalu kerana sering mengangkat nama negara dalam badminton sehingga beliau digelar pemain No. 1 dunia.

"Justeru, kami ingin menghubungkan Chong Wei dan KDU untuk menaikkan semangat para pelajar di sini bagi mencapai kejayaan cemerlang sebaik sahaja menamatkan pengajian.

"Pemilihan Chong Wei sebagai juru cakap KDU juga dilihat mampu menarik perhatian orang luar untuk mendapatkan pendidikan di KDU yang menawarkan pelbagai kursus menarik.

"Kami anggap Chong Wei sebagai hero Malaysia yang masih menebal dengan sikap merendah diri dan tidak mudah berputus asa. Beliau ialah ikon terbaik untuk KDU," ujar Teo.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Uruguay hampiri gelaran ke-15

Posted:

Uruguay hampiri gelaran ke-15

Uruguay hampiri gelaran ke-15


PARA pemain Uruguay meraikan kejayaan pasukan itu mara ke final Copa Amerika tahun ini. Uruguay menang 2-0 ke atas Peru pada aksi separuh akhir pagi semalam.


LA PLATA , Argentina – Jurulatih Uruguay, Oscar Tabarez menganggap pengalaman serta kestabilan antara faktor utama disebalik kejayaan pasukan itu mara ke final kempen Copa Amerika 2011.

Kejayaan itu hadir selepas anak-anak buah Tabarez tampil bergaya apabila mencatat kemenangan 2-0 ke atas Peru pada aksi separuh akhir di Stadium Ciudad de La Plata awal pagi semalam.

Dua gol hasil jaringan penyerang sensasi Liverpool, Luiz Suarez pada minit ke-52 dan 57 sudah cukup untuk memastikan Uruguay mengesahkan slot ke pentas final.

Meskipun Uruguay memulakan kempen kali ini dengan hambar selepas sekadar mencatat dua keputusan seri dan satu kemenangan pada aksi Kumpulan C, segala-galanya berubah setelah mereka melangkah ke peringkat suku akhir.

Buktinya, anak-anak buah Tabarez berjaya mengejutkan tuan rumah, Argentina 5-4 menerusi penentuan sepakan penalti setelah kedua-dua pasukan terikat 1-1 sehingga tamat masa tambahan.

Kini, dengan kejayaan mara ke pentas final itu, Uruguay pastinya memiliki misi yang tersendiri apabila bakal turun untuk merekodkan kejuaraan buat kali ke-15 sejak ia mula diperkenalkan pada tahun 1916.

"Kami (Uruguay) terpaksa berpuas hati dengan keputusan seri dalam dua perlawanan peringkat kumpulan. Ini kerana, pasukan yang berada satu kumpulan dengan kami telah mengenali corak permainan masing-masing sejak sekian lama.

"Kami berasa sangat gembira apabila dapat mara ke final namun perjalanan kami masih jauh yang mana kami perlu mengekalkan rentak permainan serta disiplin kami bagi memastikan kemenangan akan memihak kepada kami pada aksi final nanti.

"Banyak perkara yang kami perlu perbaiki dan bola sepak sudah pastinya memerlukan daya saing yang cukup tinggi," kata Tabarez.

Pada aksi final yang bakal berlangsung awal pagi Isnin ini, Uruguay akan berdepan pemenang perlawanan diantara Paraguay dengan Venezuela yang akan turun beraksi dalam satu lagi pertemuan separuh akhir awal pagi ini. – AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Isteri Rupert tumbuk pelempar pai

Posted:

Isteri Rupert tumbuk pelempar pai

Isteri Rupert tumbuk pelempar pai


ISTERI, Rupert Murdoch (berbaju merah) mendekati pelempar pai itu sebelum menumbuknya.


LONDON - Bilionair kontroversi, Rupert Murdoch berdepan situasi memalukan apabila seorang lelaki cuba menampar mukanya dengan menggunakan sepinggan pai tetapi dihalang oleh isterinya, Wendi Deng ketika mereka hadir di hadapan sebuah jawatankuasa Parlimen Britain di sini kelmarin.

Bilionair berusia 80 tahun itu hadir bersama isteri dan anak lelakinya, James untuk memberi keterangan berhubung skandal penggodaman telefon melibatkan tabloid News of The World miliknya yang sudah ditutup.

Tabloid milik Murdoch itu ditutup pada minggu lalu selepas ia beroperasi selama 186 tahun.

Suasana semasa sesi soal jawab selama tiga jam itu menjadi tegang apabila seorang lelaki melompat dari galeri awam dan cuba menampar muka Murdoch dengan menggunakan sepinggan pai kastard kelmarin di Parlimen Britain.

Seorang wanita yang duduk di belakang Murdoch cuba menghalang lelaki berkenaan.

Namun, isteri Murdoch yang turut duduk di belakang suaminya bagaimanapun menumbuk kepala penyerang itu dan menolak pinggang pai kastard berkenaan ke mukanya.

Wendi Deng yang berketurunan Cina dan berusia 42 tahun dan merupakan isteri ketiga Murdoch, bergelut dengan lelaki berkenaan sebelum seorang anggota polis tiba dan menangkapnya.

Penyerang itu kemudian dikenal pasti sebagai aktivis dan pelawak, Jonathan May-Bowles, 26.

Anggota-anggota jawatankuasa berkenaan memohon maaf berhubung serangan yang dihadapi oleh Murdoch dengan seorang anggotanya, Tom Watson mengakhiri sesi soal siasat berkenaan dengan berkata: "Isteri anda memiliki tumbukan kiri yang hebat."

Murdoch yang memiliki kewarganegaraan Amerika Syarikat dan kekayaan mencecah AS$6.3 bilion (RM18.8 bilion) tersenarai antara 100 individu paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ASEAN tingkat kerjasama di Laut China Selatan

Posted:

ASEAN tingkat kerjasama di Laut China Selatan

ASEAN tingkat kerjasama di Laut China Selatan


GAMBAR menunjukkan Pulau Pang-asa yang merupakan sebahagian daripada Kepulauan Spratly di Laut China Selatan semalam.


NUSA DUA, Indonesia - Negara-negara Asia Tenggara dan China menyatakan ia membuat kemajuan yang besar berhubung kerjasama bagi mengawal Laut China Selatan.

Kenyataan itu dibuat ketika Filipina dan China saling perang saraf berhubung pertikaian Kepulauan Spratly di laut China Selatan.

Selepas hampir 10 tahun mengadakan rundingan, kedua-dua pihak mengumumkan garis panduan yang ditetapkan semasa menjalankan aktiviti bersama di kawasan tuntutan.

Walaupun garis panduan itu dipuji namun diplomat seolah-olah memperkecilkan usaha tersebut.

Masih terdapat perbezaan pendapat berhubung kawasan mana di Laut China Selatan yang menjadi perbalahan selepas China membuat tuntutan keseluruhan Kepulauan Spratly manakala Filipina menyatakan ia akan mengemukakan kes di mahkamah antarabangsa berhubung isu berkenaan. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kapal mewah Roman Abramovich untuk disewa

Posted:

Kapal mewah Roman Abramovich untuk disewa

Kapal mewah Roman Abramovich untuk disewa


KAPAL layar Eclipse milik Roman Abramovich.


LONDON - Sebuah kapal mewah milik kelab bola sepak Chelsea, Roman Abramovich sepanjang 162.45 meter kini ditawarkan untuk disewa pada harga £1.25 juta (RM6 juta) seminggu, lapor sebuah akhbar semalam.

Kapal itu disewa enam bulan selepas kapal tersebut yang berharga £300 juta (RM1.45 juta) dihantar kepadanya untuk digunakan.

Abramovich yang merupakan seorang bilionair Rusia dikatakan hanya menghabiskan masa selama beberapa jam di atas kapal berkenaan.

Kapal itu yang diberi nama Eclipse mempunyai 70 kakitangan, sistem pertahanan peluru berpandu dan tingkap kalis peluru.

Jika kapal itu diceroboh, penumpang boleh melarikan diri dengan menggunakan sebuah kapal selam yang terdapat pada kapal tersebut.

Kapal selama itu mampu menyelam pada kedalaman 45.72 meter.

Isian penuh minyak kapal itu melibatkan kos £400,000 (RM1.93 juta).

Abramovich yang memiliki tiga lagi kapal layar menempah Eclipse pada 2006.

Ia belayar buat kali pertama dari dermaga Blohm Voss, Hamburg, Jerman pada Jun 2009. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dua beradik cedera disimbah cuka getah

Posted:

Dua beradik cedera disimbah cuka getah

Dua beradik cedera disimbah cuka getah

21/07/2011 10:14pm

KUANTAN – Dua beradik lelaki cedera parah dipercayai terkena simbahan cuka getah di Felda Kesumba Jengka 9 di sini semalam.

Ketua Polis Daerah Maran, DSP Ahmad Johari Shahabudin berkata dalam kejadian kira-kira 8.30 malam itu, mangsa Shafiq Haikal Mat Safar Zaidi, 13, dan adiknya, Shafiq Aiman, 10, sedang menaiki basikal ke rumah kawan untuk belajar secara berkumpulan.

"Tiba-tiba seorang lelaki, dipercayai jiran mangsa di Blok 8 felda berkenaan, bertindak menyimbah cuka getah ke arah kedua-dua beradik itu menyebabkan mangsa mengalami kecederaan parah," katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, Shafiq Haikal cedera parah di badan dan sebelah muka kiri, manakala adiknya cedera di seluruh muka serta mata, dan mereka dihantar ke Hospital Jengka sebelum dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur.

Katanya, suspek yang berusia lingkungan 30-an, ditahan reman selama enam hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Video bukti tidak guna kekerasan ditayang

Posted:

Video bukti tidak guna kekerasan ditayang

Video bukti tidak guna kekerasan ditayang

21/07/2011 10:12pm

KUALA LUMPUR – Tiada kekerasan dilakukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika meleraikan perhimpunan haram 9 Julai lepas berdasarkan rakaman video yang ditayangkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) kepada wakil media dan awam di Bukit Aman di sini hari ini.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Salleh Mat Rasid berkata, selain tiada babak-babak kekerasan yang didakwa dilakukan PDRM ketika menyuraikan perhimpunan tersebut, rakaman video itu juga membuktikan beberapa tohmahan yang dilemparkan sesetengah pihak mengenai perhimpunan itu juga tidak benar.

Rakaman video selama kira-kira satu jam yang disaksikan kira-kira 200 orang termasuk wakil media dan awam di Bukit Aman di sini, dimulakan dengan penjelasan slaid mengenai tohmahan beberapa pihak terhadap polis, seterusnya penayangan beberapa babak perhimpunan itu dan berakhir dengan sidang media.

"Terdapat enam tohmahan yang dilemparkan beberapa pihak antaranya berkisar kepada isu semburan gas pemedih mata di KLCC, sehingga menyebabkan kematian Allahyarham Baharuddin Ahmad," katanya.

Rakaman CCTV yang ditayangkan kepada media jelas membuktikan tiada semburan pemedih mata yang mengenai Burhanuddin ketika Allahyarham berada di dalam Avenue K.

"Hasil siasatan kita, ada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat di dalam Avenue K dan ia membuktikan tidak ada langsung gas pemedih mata dikeluarkan polis, ia sekali gus menepis dakwaan itu.

"Allahyarham rebah selepas berlari bersama orang ramai di dalam Avenue K, dan kenyataan itu juga disokong oleh beberapa saksi awam yang telah diambil keterangan," katanya.

Beliau berkata, dakwaan bahawa Burhanuddin telah dipukul serta cedera dengan patah tiga batang tulang rusuk dan luka di bibir juga tidak benar kerana hasil bedah siasat yang dijalankan mendapati tiada sebarang kecederaan ditemui pada tubuhnya dan Burhanuddin disahkan meninggal dunia kerana serangan jantung.

"Dakwaan bahawa ambulans tiba lewat, sehingga sejam untuk menyelamatkan Burhanuddin juga tidak benar kerana jangka masa yang terdapat di CCTV itu menunjukkan bahawa ambulans tiba kira-kira 17 minit kemudian selepas menerima panggilan 999," katanya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Syabu, pistol: Sepasang kekasih diberkas

Posted:

Syabu, pistol: Sepasang kekasih diberkas

Syabu, pistol: Sepasang kekasih diberkas

21/07/2011 8:42pm

SHAH ALAM – Polis memberkas seorang lelaki dan seorang wanita yang dipercayai pasangan kekasih dan merampas empat kilogram dadah disyaki syabu bernilai RM800,000 serta satu pistol Glock dengan 80 butir peluru dalam serbuan di sebuah unit kondominium di Petaling Jaya petang semalam.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, Supt Abdul Razak Md Zin berkata, lelaki itu berusia 28 tahun, manakala perempuan berumur 24 tahun merupakan rakyat tempatan dan kini disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 8 Akta Senjata Api 1971.

"Mereka kini ditahan reman sehingga 27 Julai ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Kedua-dua suspek yang merupakan penganggur didapati positif dadah di dalam ujian air kencing yang dijalankan, manakala lelaki berkenaan mempunyai rekod terlibat dalam satu kemalangan maut pada tahun 2005, katanya.

Abdul Razak berkata, pihaknya juga masih menyiasat kemungkinan unit kondominium itu disewa bagi tujuan pengedaran dadah. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Dina jelmaan Effie White

Posted:

Dina jelmaan Effie White

Dina jelmaan Effie WhiteRAMAI yang meletakkan harapan yang tinggi apabila ada naskhah teater antarabangsa dipentaskan di Malaysia. Justeru, tidak hairanlah apabila Dreamgirls - The Broadway Musical Sensation yang berlatarkan era 60-an sehingga 80-an dipentaskan di Istana Budaya dengan menampilkan lakonan pelakon-pelakon tempatan, ada yang masih was-was dengan kualiti produk yang diadaptasi dari naskhah teater berprestij New York itu.

Bagaimanapun, Kosmo! yang berkesempatan menonton teater muzikal itu pada sesi previu pada minggu lalu terpukau dengan kualiti lakonan yang diberikan oleh barisan pelakonnya terutamanya penyanyi dan penyampai radio, Dina Nadzir yang memegang watak Effie White.

Jika sudah namanya teater muzikal sudah tentulah kebanyakan dialog dilontarkan adalah dalam bentuk nyanyian.

Dan khusus buat Dina yang merupakan penggerak utama teater ini, dia dilihat berjaya melakonkan watak yang pernah dipegang oleh Jennifer Hudson menerusi versi filem itu dengan penuh sukses.

Rata-rata penonton memberikan sorakan padu dan mengakui kualiti vokal yang dimiliki Dina merupakan antara yang terbaik dalam pementasan teater.

Sungguhpun begitu, Dina yang ditemui sejurus pementasan teater yang turut menampilkan lakonan Cheryl Samad, Azura Zainal, Dafi dan Tony Eusoff itu selesai mengakui, agak sukar buat dirinya untuk menjiwai karakter Effie White meskipun watak itu merupakan watak yang diidamkan selepas menonton filem itu di pawagam.

"Sebenarnya saya teruja apabila menonton filem Dreamgirls dan dalam hati saya berkata alangkah bagusnya kalau saya dapat berlakon watak Effie White itu. Jadi apabila ada uji bakat untuk teater Dreamgirls di Malaysia, saya tidak melepaskan peluang.

"Memang ramai orang beranggapan watak ini mudah untuk saya sebab saya penyanyi, tetapi hakikat sebenarnya ia amat sukar kerana saya terpaksa menyanyi, berlakon dan menari dalam masa yang sama. Apatah lagi tahap kualiti yang diinginkan penerbit adalah sangat tinggi.

"Selain itu, teater ini seratus peratus dituturkan dalam bahasa Inggeris ala-ala Amerika Syarikat dan itu cabaran buat orang macam saya yang bertutur dalam bahasa Melayu setiap hari," katanya jujur.


DREAMGIRLS dipentaskan di Istana Budaya sehingga 24 Julai ini.


Tambah Dina, walaupun dia sudah biasa menyanyi di atas pentas dengan nada yang tinggi tetapi untuk Dreamgirls, dia harus menyanyi mengikut not muzik yang telah ditetapkan oleh pihak penerbitan teater itu.

"Biasanya kalau saya menyanyi, saya hanya akan dengar muzik tetapi untuk teater ini, saya kena ikut not-not muzik yang telah ditetapkan oleh pihak penerbitan asal di New York supaya tidak lari daripada pementasan asal.

"Saya juga cukup berbangga apabila melihat Azura dan Cheryl yang kita tahu mereka bukan penyanyi tetapi boleh menyanyi dengan cukup baik. Saya berpuas hati melihat orang ramai dapat menerima lakonan saya," ujarnya yang menganggap seluruh tenaga produksi seperti keluarga selepas berlatih bersama selama tiga bulan.

Cheryl jadi diva

Pengacara yang cukup petah berkata-kata, Cheryl Samad, juga dilihat membawakan watak Deena Jones dengan baik meskipun lakonannya ditenggelami oleh karisma yang ada dalam watak yang dihidupkan Dina.

Wataknya sebagai gadis naïf pada peringkat awal mengalami transformasi sebagai seorang diva yang glamor dan diminati ramai. Bagi Cheryl, tranformasi itu cukup sukar untuk dilakukannya.

"Bagi saya, babak yang paling sukar adalah apabila saya berubah daripada seorang gadis naïf kepada seorang diva yang menjadi tumpuan di atas pentas persembahan.

"Saya harus kaji jalan cerita dan penyanyi Diana Ross yang merupakan penyanyi utama kumpulan The Supremes yang mana kumpulan itu merupakan inspirasi kepada teater ini," kata Cheryl.

Luah Cheryl lagi, dia sedar bahawa lakonannya sebagai Deena Jones sudah pasti akan dibandingkan dengan lakonan penyanyi terkenal Beyonce bagi karakter Deena Jones versi filem.

"Saya tidak kisah kalau orang ingin bandingkan saya dengan Beyonce kerana penonton di Malaysia lebih terdedah dengan versi filemnya berbanding versi teater.

Itu hak masing-masing. Apa yang penting semua orang dalam produksi teater Dreamgirls ini telah memberikan yang terbaik.

"Walaupun penat kerana terpaksa berlatih setiap hari dan harus memberi persembahan yang konsisten, saya bersyukur dan berpuas hati kerana setakat hari ini semuanya berjalan dengan lancar. Saya juga seronok dapat berlakon dengan Dina dan Azura yang mana bagi saya mereka merupakan pelakon yang bagus," ujarnya.

Azura cuba nasib

Azura Zainal yang lebih dikenali sebagai pengacara program televisyen tiba-tiba membuka mata khalayak dengan bakat lakonannya yang sebelum ini tenggelam dengan bakat pengacaraannya,

Ramai juga yang tertanya-tanya siapa gerangannya pelakon yang memegang watak gedik sebagai Lorrell Robinson. Ternyata lakonannya menjadi apabila ramai yang geli hati tatkala wataknya itu muncul di atas pentas.


MEMBERIKAN sepenuh jiwa dan raganya untuk karakter Effie White, ia adalah mimpi yang menjadi kenyataan buat Dina.


"Semasa diberi peluang untuk uji bakat saya tidak meletakkan harapan yang tinggi kerana saya lihat ramai pelakon yang bagus turut menghadiri uji bakat tersebut. Alhamdulillah saya terpilih tetapi ketika itu saya terpaksa menolak tawaran ini kerana terlibat dengan penggambaran program televisyen.

"Bagi saya tidak adil untuk produksi kerana saya tidak dapat hadiri latihan, namun seminggu selepas saya tolak tawaran itu mereka hubungi saya dan tetap mahukan saya sebagai Lorrell. Jadi, apabila orang sudah beri kepercayaan saya harus buat yang terbaik," luah Azura.

Ramai yang tidak tahu, sebenarnya Azura aktif menyanyi dan menari sejak dia di bangku sekolah rendah lagi, malah dia turut mengikuti kelas vokal bersama Siti Hajar Ismail.

"Memang ramai yang terkejut apabila saya memegang watak ini. Pada peringkat awal latihan memang 'bertarabur' juga saya menari dan menyanyi tetapi selepas latihan yang kerap semuanya okey," katanya lagi.

Azura menaruh harapan bahawa dengan peluang yang diberikan untuk Dreamgirls itu akan menjadi batu loncatan untuk ke bidang baru selain pengacaraan.

"Saya sengaja ingin cuba bidang baru, sekadar cuba nasib. Saya harap dengan lakonan sepenuh hati yang saya beri untuk Dreamgirls akan membuka mata khalayak mengenai bakat yang saya ada dan membawa saya peringkat yang lebih tinggi," jelasnya.

Teater kedua Dafi

Selepas kejayaan teater Kenangan Mengusik Jiwa, 60-an, nampaknya Dafi semakin selesa beraksi di pentas teater. Tidak kekok memegang watak C.C White, Dafi mengakui semakin ketagih untuk berlakon teater.

"Mula-mula berlakon teater memang saya takut tetapi selepas melalui pengalaman bersama produksi teater saya berasa seperti ketagih pula. Teater memang mengajar saya untuk menjadi seorang pelakon dan penyanyi yang lebih baik daripada sebelum ini.

"Teater memang memberikan saya kepuasan, jika diberi peluang untuk berlakon teater lagi saya tidak akan teragak-agak untuk menerimanya asalkan watak itu bersesuaian dengan saya dan saya yakin saya boleh membawa watak itu dengan baik," jawabnya.

Bercerita tentang lakonannya dalam Dreamgirls, luah Dafi, dia berpuas hati setelah berlatih dan melakukan sehabis baik, respons positif yang diterimanya membuatkan gembira.

"Saya sangat gembira dengan respons yang diberikan penonton, semua penat-lelah saya telah terbayar. Saya berbangga kerana terlibat dalam produksi ini, saya saya akan berusaha lebih keras supaya saya akan membawa peningkatan dalam watak C.C White," ujarnya yang masih fokus dalam bidang nyanyian.

Teater Dreamgirls yang diarahkan oleh Joanna Bessey itu dipentaskan di Istana Budaya bermula 14 Julai lalu sehingga 24 Julai ini.

Buat peminat yang tidak mahu melepaskan peluang menonton teater Dreamgirls - The Broadway Musical Sensation, tiket berharga antara RM48 hingga RM400. boleh didapati di kaunter Istana Budaya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tian Liang suka Malaysia

Posted:

Tian Liang suka Malaysia

Tian Liang suka Malaysia


PERJALANAN seni Tian merupakan sesuatu yang menarik dan unik.


PERJALANAN seni aktor Tian Liang sebelum bergelar pelakon agak unik. Sebelum membintangi filem sulungnya,The Fantastic Water Babes dan drama sulungnya, Niu Lang Zhi Nu - kedua-duanya pada tahun 2008, dia merupakan seorang bintang sukan bertaraf dunia.

Pemenang satu pingat emas dan satu pingat perak untuk sukan terjun papan anjal di sukan Olimpik di Sydney, Australia pada tahun 2000 dan pemenang satu pingat emas dan satu pingat gangsa untuk sukan yang sama pada Olimpik 2004 di Athens, Greece itu mengumumkan persaraannya dari bidang sukan pada Mac 2007.

Ia rentetan selepas kerajaan China mengharamkan penglibatannya dalam bidang sukan selepas dia terbabit dengan iklan komersial.

Selepas sibuk membintangi pelbagai drama, akhirnya dia kini muncul dengan filem kedua lakonannya, I Love Wing Chun. Apa yang menarik, filem ini membawanya ke Malaysia kerana penggambaran filem itu telah berlangsung di Melaka pada tahun lepas.

"Produksi ini merupakan sesuatu yang sungguh bermakna buat saya. Ia merupakan pengalaman pertama saya melakukan penggambaran sepenuhnya di luar negara," ujar aktor berusia 32 tahun itu.

Tambah Liang: "Saya sangat menyukai cuaca di Malaysia dan begitu juga dengan makanan Malaysia, terutama longan yang dicampur dengan gula perang, lazat sungguh!"

I Love Wing Chun merupakan sebuah filem komedi aksi seni mempertahankan diri mengenai tiga sahabat baik iaitu seorang ahli bisnes yang kaya, seorang mahaguru kung fu dan seorang penipu.


SATU babak filem I Love Wing Chun yang menampilkan Tian sebagai pelakon utama.


Si penipu yang sedang nazak merayu mahaguru kung fu supaya menjaga dan melindungi anak lelakinya. Pada masa yang sama dia memohon ahli bisnes yang kaya itu membantu anak lelakinya itu dari segi kewangan. Apabila anak si penipu itu meningkat dewasa, segala penipuan mulai terbongkar.

Menurut Liang, dia melakonkan karakter anak si penipu yang mempunyai kepakaran seni mempertahankan diri Wing Chun tetapi tidak menyedari mengenai hal itu.

"Personaliti karakter saya itu merupakan seorang yang sangat jujur dan itu menyebabkan ia agak berlawanan dengan karakter-karakter kelakar yang lain dalam filem ini," jelas Liang mengenai karakter lakonannya dalam I Love Wing Chun.

Bercerita lanjut tentang persediaan yang dilakukannya untuk membintangi filem itu ujar Liang: "Saya belajar asas kung fu dengan menghadiri kelas kung fu pada sebelah pagi dan sebelah petang setiap hari selama seminggu."

Sehubungan itu, bersempena promosi dan tayangan filem edaran RAM Entertainment Sdn. Bhd. yang turut dilakonkan oleh Yuen Wah, Yuen Qiu dan Natalis Chan Pak Cheong bermula pada 28 Julai ini, Liang bakal berkunjung ke Kuala Lumpur.

Dia bakal muncul untuk sesi bertemu peminat di Malaysia pada esok, 22 Julai di Times Square, Genting First World Plaza di Genting Highlands, menjelang pukul 2 petang.

Dalam pada itu pesan Liang buat peminatnya di Malaysia: "Buat peminat di Malaysia, I Love Wing Chun merupakan sebuah filem aksi komedi yang penuh dengan babak aksi dan elemen komedi yang menyeronokkan. Harap anda semua suka dengan filem ini."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Inspirasi Man Bai

Posted:

Inspirasi Man Bai

Inspirasi Man Bai

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL
ashreen.ismail@kosmo.com.my


MAN BAI


MAN BAI bukanlah satu nama asing bagi industri seni tempatan. Namnya cukup harum pada tahun 1980-an dengan sebuah kumpulan yang diberi nama Gersang yang terkenal pada zaman kegemilangannya dengan lagu-lagu seperti Masih Aku Terasa dan Suratan Takdir.

Dia kemudian menyepi sebentar sebelum pada tahun 1997, Man Bai kembali ke persada dengan sebuah lagu yang amat digemari iaitu Kau Ilhamku.

Kini, setelah beberapa lama menyepi serta tidak muncul dengan sebarang album, pemilik nama Abdul Rahman Osman ini kembali menyerikan persada seni tanah air dengan album solonya yang terbaharu diberi judul Inspirasi.

Apa yang menariknya, nama Inspirasi dipilih kerana semua lagu yang terkandung di dalam album ini merupakan hasil nukilan dirinya sendiri sebagai komposer dan penerbit bagi album ini.

Sebagai seorang artis yang telah lama menapak di dalam industri, ujar Man Bai dia inginkan kelainan untuk menyerlahkan dirinya dengan artis baharu yang datang mencurah.

"Takut juga, kerana Malaysia kini punyai ramai artis, jadi saya akan cuba mengalih perhatian mereka kepada Man Bai iaitu melalui jiwa saya.

"Jadi dengan berkarya sahaja yang akan membuatkan saya diingati. Saya tidak tahu berapa lama lagi saya akan bertahan dan bagus juga ada generasi baharu ini dan untuk itu saya akan terus berkarya selagi mampu," ujar Man Bai tentang perjalanan seninya.

Album Inspirasi yang mengandungi lapan buah lagu yang mana dua buah lagu lama telah dirakam semula iaitu Masih Aku Terasa dan Kau Ilhamku dengan penampilan versi baharu.

Antara lagu baru yang dimuatkan di dalam album ini ialah Air Mata, Tentang Cinta, Awan Berlalu Pergi termasuk lagu duet bersama Datuk Khatijah Ibrahim yang berjudul Kita Cinta.

Album Inspirasi ini telah pun berada di pasaran sejak 30 Jun lalu. Bagi peminat yang ingin memilikinya, boleh dapatkan di kedai muzik dengan harga RM31.90 sahaja.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved