Jumaat, 1 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Nadi baharu penduduk Kuching

Posted:

Nadi baharu penduduk Kuching

Nadi baharu penduduk Kuching

SELEPAS dibuka pada 1 Januari 2013, Medan Niaga Satok (MNS) yang dibangunkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), kini menjadi sebahagian daripada kehidupan harian para peniaga di bandar raya Kuching, Sarawak.

Berstatuskan medan niaga terbesar di Malaysia, maka seharusnya ia adalah syurga untuk mendapatkan pelbagai hasil-hasil pertanian serta barangan keperluan lain.

Selain sebanyak 1,444 ruang niaga tetap, pasar tani moden bernilai RM47 juta itu juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan termasuk sistem pembuangan sisa dapur yang lebih sistematik.

Lebih menarik, MNS kini semakin digemari orang ramai bukan sahaja penduduk setempat, bahkan pelancong asing yang tertarik dengan persekitarannya yang bersih dan susun atur gerai-gerai yang kemas.

Sebanyak 1,444 ruang niaga tetap yang disediakan diberi keutamaan kepada peniaga sedia ada di Pasar Tamu Satok, termasuk 600 ruang untuk peniaga hasil hutan yang sebelum ini berniaga di Pasar Minggu Satok.

Lima blok

Bagi mereka yang belum pernah menjejakkan kaki ke situ, MNS dibahagi kepada lima blok dengan blok pertama dikhaskan untuk menempatkan pusat khidmat sokongan FAMA.

Blok B pula menempatkan pasar tani kekal, Blok C menempatkan pasar tani separa basah dan kering, Blok D pula menempatkan plaza dan kafeteria manakala Blok E menempatkan gerai makanan.

Wakil peniaga Bujang Taha, 77, berkata, konsep pasar tani di medan niaga tersebut turut memberi peluang kepada orang ramai membeli barangan pertanian yang segar pada harga berpatutan.

Menurutnya, dengan adanya MNS, petani atau pengeluar boleh memasarkan hasil pertanian mereka secara terus kepada orang ramai tanpa menggunakan khidmat orang tengah.

"Para pengguna juga tidak perlu bersusah payah untuk mendapatkan bekalan daging ayam, lembu dan sayur-sayuran.


BANGUNAN Medan Niaga Satok yang terletak di Jalan Matang merupakan medan niaga pasar tani moden dan terbesar di Malaysia menggantikan Pasar Tamu Satok yang telah beroperasi sejak 20 tahun.


"Di sini, semuanya ada. Orang ramai boleh mendapatkan apa yang tiada di pasar tani lain seperti ulam-ulaman, sayur kampung segar, ikan air tawar dan ayam kampung.

"Inilah satu keunikan medan itu yang menjadi lokasi di mana peniaga dan pengguna boleh berinteraksi dalam suasana meriah dan istimewa," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Beliau yang juga bekas jaguh bina badan negara menambah, pembinaan MNS dilihat mampu meningkatkan imej usahawan tani yang memasarkan sendiri hasil pertanian mereka kepada orang ramai.

Katanya, persekitaran perniagaan pasar tani yang berubah mengikut perkembangan dan keperluan sejajar dengan kemajuan serta peningkatan jualan setiap minggu menjadikan ia lebih kompetitif.

"Kami para peniaga tidak lagi mahu melihat pasar tani berada pada takuk lama dan beroperasi menggunakan payung di kawasan letak kereta, di tepi jalan atau di pinggir bandar.

"Sebaliknya kami mahu melihat pasar tani moden yang mempunyai imej tersendiri dengan bangunan tetap selain pelbagai kemudahan kepada para pelanggan seperti MNS ini," ujarnya.

Kenangan Pasar Tamu Satok

Mr. Asia tujuh kali itu bagaimanapun mengakui, berasa sebak apabila melihat Pasar Tamu Satok lama yang popular sejak dua dekad lalu dirobohkan bagi memberi laluan kepada kerja-kerja memulih dan memperindahkan kawasan berkenaan.


MEDAN Niaga Satok juga mempunyai gerai di bahagian luar pada hujung minggu.


Dia yang berniaga di situ sejak 20 tahun lalu memberitahu, Pasar Tamu Satok sememangnya memiliki nilai sentimental tersendiri kerana pernah menjadi lubuk dia mencari rezeki untuk menyara keluarga.

"Pada mulanya agak sukar untuk kami menerima keputusan pihak berkuasa merobohkan pasar ini, namun saya percaya mereka mempunyai perancangan lebih baik bagi membangunkan kawasan Satok.

"Sekarang kami berasa berpuas hati dengan suasana dan persekitaran MNS di Kubah Ria memandangkan ia memiliki prasarana serta kemudahan yang lebih lengkap," katanya lagi.

Sementara itu, rakannya Muliadi Jerawi, 42, pula berkata, MNS merupakan medan pertemuan antara pengeluar dengan pengguna kerana ia senang dituju selain menawarkan suasana perniagaan yang unik dan meriah.

Katanya, berbeza dengan Pasar Tamu Satok yang kian sesak, MNS lebih teratur dan terjamin kebersihannya kerana ia akan dikendalikan sepenuhnya oleh FAMA.

Sesuai dengan gelaran medan niaga terbesar di negara ini, kehadiran hampir 2,000 peniaga di MNS pasti akan melengkapkan permintaan keperluan produk pertanian yang diinginkan oleh pelanggan.

Bagi dirinya, keistimewaan MNS adalah terletak kepada cirinya yang mudah alih dan lokasinya di kawasan petempatan penduduk yang ramai.

"Keadaan Pasar Tamu Satok lama sudah tidak lagi sesuai berikutan masalah saliran dan berada di lokasi yang semakin sesak.

"Jadi, keputusan kerajaan memindahkan kami di sini (MNS) adalah tepat sekali, sekali gus memastikan kami menawarkan produk yang berkualiti, lebih kompetitif dan menjamin aspek kesihatan pengguna,'" katanya.

Dia yang menjual ayam daging sejak 18 tahun lalu memberitahu, rata-rata pengguna memberi maklum balas positif terhadap pembukaan MNS kerana ia menawarkan perkhidmatan terbaik yang dapat memenuhi kehendak secara menyeluruh.

Tempat pertemuan masyarakat

Menurutnya, MNS bukan sekadar tempat menjual beli sayur kerana sejak diperkenalkan dan dibuka secara rasmi oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 28 Januari lalu, ia telah menjadi satu institusi pemasaran yang berkesan di negara ini.

Jelas Muliadi, pasar tani moden itu sememangnya telah berjaya mencapai matlamat utamanya iaitu sebagai platform petani memasarkan hasil keluaran mereka secara terus kepada pengguna.

"Pergilah ke mana juga di seluruh negara, satu tempat pertemuan masyarakat yang sering disaksikan ialah di pasar tani.

"Begitu juga di Sarawak, MNS ini merupakan hab komersial terbaharu yang menjadi medan pertemuan pelbagai lapisan masyarakat," katanya.

Zaini Rahman, 48, yang senada dengan Muliadi memberitahu, MNS yang dibina di tebingan Sungai Sarawak akan memudahkan orang ramai mengunjunginya dengan menggunakan perkhidmatan teksi sungai.

Pengusaha ikan terubuk masin Sarawak itu menambah, meskipun jualan agak kurang memberangsangkan kini, namun ia tidak menjadi masalah kepada mereka untuk melipat-gandakan usaha mempromosikan MNS.


TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin beramah mesra dengan pemilik gerai ikan terubuk, Pendi Hamdan (kanan) selepas merasmikan Medan Niaga Satok hujung Januari lalu.


"Kami akui, perniagaan merosot 50 peratus. Sebelum ini, kami dapat menjual hampir 100 kilogram sehari, namun sekarang sekitar 50 hingga 60 kilogram sahaja. Tetapi, kami optimis keadaan ini akan berubah dalam masa lima hingga enam bulan akan datang selepas MNS ini dikenali ramai," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Warga USM sasar kerja tahap enam bintang

Posted:

Warga USM sasar kerja tahap enam bintang

Warga USM sasar kerja tahap enam bintang


OMAR (barisan hadapan tiga dari kiri) bersama kakitangan USM selepas menyampaikan amanat pada majlis Perhimpunan Bulanan Pertama 2013 Naib Canselor bersama staf Bangunan Canselori di USM Pulau Pinang baru-baru ini.


CEMERLANG. Warga Universiti Sains Malaysia (USM) disaran memberikan komitmen tinggi terhadap bidang tugas harian bagi memastikan kualiti pentadbirannya mencapai kecemerlangan pada tahap enam bintang.

Naib Canselornya, Prof. Datuk Omar Osman berkata, universiti itu telah diberi pelbagai tanggungjawab oleh Kementerian Pengajian Tinggi untuk merintis program jaringan industri.

Justeru katanya, tanggungjawab itu perlu digalas dengan sebaik mungkin dan ia memerlukan kerjasama semua pihak termasuk kakitangan di pelbagai lapisan pentadbiran universiti.

"Komitmen kerja yang kita lakukan perlu melebihi dari kebiasaan atau dengan kata lain perlu melakukan tugas cemerlang setiap hari," katanya dalam majlis Perhimpunan Bulanan Pertama 2013 Naib Canselor bersama staf Bangunan Canselori di Pulau Pinang baru-baru ini.

Pelajar Politeknik Metro Kuala Lumpur terima BB1M

Posted:

Pelajar Politeknik Metro Kuala Lumpur terima BB1M

Pelajar Politeknik Metro Kuala Lumpur terima BB1M


ZULHASNAN (tengah) dan Pengarah PMKL, Rusmina Ismail (barisan hadapan, tiga dari kiri) bersama pelajar-pelajar PMKL di Setiawangsa, Kuala Lumpur baru-baru ini.


TERIMA KASIH. Seramai 202 pelajar Politeknik Metro Kuala Lumpur (PMKL) menerima Baucar Buku 1Malaysia bernilai RM250 setiap orang di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Baucar tersebut disampaikan oleh Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Seri Zulhasnan Rafique di politeknik berkenaan yang terletak di Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur.

Seorang pelajar jurusan Diploma Pengurusan Peruncitan, Sherol Rezza Mohd. Damanhuri, 20, berkata, pemberian tersebut dapat membantu meringankan beban perbelanjaan pelajarannya.

"Harga buku sekarang ini semakin meningkat dan secara langsung menambah belanja untuk pelajaran saya tapi dengan adanya pemberian ini, ia sangat membantu kurangkan beban perbelanjaan.

"Saya sangat berharap pemberian baucar ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan kalau boleh akan ditambah nilai," katanya.

Pusat Islam UUM serah zakat kepada kakitangan UPSB

Posted:

Pusat Islam UUM serah zakat kepada kakitangan UPSB

Pusat Islam UUM serah zakat kepada kakitangan UPSB


ISMAIL (dua dari kiri) beramah mesra dengan sebahagian penerima zakat di Dewan Seminar Pusat Islam, UUM Sintok, Kedah baru-baru ini.


RINGAN BEBAN. Pusat Islam Universiti Utara Malaysia (UUM) menyampaikan zakat kepada 100 kakitangan Uniutama Property Sdn. Bhd. (UPSB) yang kurang berkemampuan di Dewan Seminar Pusat Islam, Alor Setar, Kedah baru-baru ini.

Sumbangan zakat sebanyak RM25,000 itu diagihkan kepada 100 orang dan masing-masing menerima RM250.

Pengarah Pusat Islam, Prof. Madya Dr. Ismail Ishak ketika berucap di majlis itu berkata, sumbangan duit zakat itu diharap dapat meringankan beban mereka yang kurang berkemampuan.

Dalam pada itu, kakitangan UPSB, Hanipah Hamzah, 61, yang menetap di Changlun melahirkan rasa terharu dengan pemberian itu dan akan menggunakannya untuk persekolahan anak dan cucunya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dua komando maut bertempur

Posted:

Dua komando maut bertempur

Dua komando maut bertempur

ANGGOTA tentera berkawal di Kampung Tanduo, Lahad Datu selepas pertempuran tercetus semalam.


LAHAD DATU – Drama pencerobohan kumpulan penceroboh dari Filpina yang berkampung di Kampung Tanduo di sini sejak 18 hari lalu sampai ke kemuncaknya semalam apabila pasukan keselamatan negara bertempur dengan puak pengganas Sultan Sulu itu.

Pertempuran berdarah pada pukul 9.59 pagi yang berlaku di kawasan Kampung Tanduo menyebabkan dua komando VAT 69 terkorban, tiga yang lain cedera manakala 12 puak pengganas turut terbunuh.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, pertempuran itu berlaku selepas pasukan keselamatan menghampiri Kampung Tanduo untuk meningkatkan kawalan keselamatan sebelum terserempak dengan puak pengganas itu.

"Kita telah masuk ke kawasan itu beberapa hari lalu bagi meninjau kawasan yang dikepung dan pagi ini (semalam) pasukan kita sekali lagi membuat tinjauan sama sebelum terserempak dengan puak pengganas.

"Puak pengganas itu terus melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan menyebabkan kita terpaksa membalas serangan itu," kata beliau pada sesi taklimat kepada media di sini semalam.

Menurut beliau, pertempuran yang mengambil masa 20 hingga 30 minit itu menyebabkan dua anggota keselamatan negara terbunuh, tiga lagi cedera manakala 12 anggota puak pengganas terbunuh.

"Kita berjaya mengeluarkan anggota kita yang terbunuh dan cedera dalam pertempuran itu tetapi 12 pengganas yang terkorban masih berada di kawasan kampung," jelas beliau.

Hamza memberitahu, dalam pertempuran itu juga, pasukan keselamatan merampas pelbagai senjata dan barangan milik puak penceroboh itu.

Antara senjata yang dirampas masing-masing dua laras M16, dua laras raifal semi-auto, dua pucuk pistol, peluru pelancar roket, kelongsong peluru dan beg pakaian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PM beri mandat kepada Polis, ATM

Posted:

PM beri mandat kepada Polis, ATM

PM beri mandat kepada Polis, ATM


BEBERAPA anggota polis mengawasi salah satu pintu masuk selepas pertempuran tercetus di Kampung Tanduo, Lahad Datu semalam.


PEKAN - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kumpulan pengganas Sultan Sulu yang bersenjata di Lahad Datu, Sabah terlebih dahulu memulakan serangan terhadap pasukan keselamatan Malaysia apabila mereka mara 1.5 kilometer dari tempat mereka berkampung sebelum ini.

Perdana Menteri berkata, beliau sudah memberi mandat kepada Ketua Polis Negara (KPN) dan Panglima Angkatan Tentera (ATM) untuk mengambil sebarang tindakan terhadap kumpulan pengganas dari Filipina itu tanpa ada kompromi lagi.

Najib turut mengesahkan dua anggota polis terbunuh dan tiga lagi cedera manakala 10 hingga 12 anggota penceroboh turut maut.

"Mereka (polis dan tentera) akan diberi kuasa sepenuhnya untuk bertindak dengan apa saja mengikut budi bicara mereka tetapi kumpulan (pengganas) ini mesti ditumpaskan dan mereka mestilah diambil tindakan yang sepatutnya," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian pertempuran antara pasukan keselamatan negara dengan pengganas yang diketuai adik Sultan Jamalul Kiram III, Agbimuddin Kiram yang telah berkubu di Felda Sahabat 17 di Tungku, Kampung Tanduo, daerah Lahad Datu sejak 9 Februari lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ibu rindu pelukan Inspektor Zulkifli, isteri pengsan dengar berita kematian

Posted:

Ibu rindu pelukan Inspektor Zulkifli, isteri pengsan dengar berita kematian

Ibu rindu pelukan Inspektor Zulkifli, isteri pengsan dengar berita kematian

BESUT - Khadijah Ismail akan merindui pelukan dan kemanjaan anaknya, Inspektor Zulkifli Mamat, 30, yang sering tidur diribanya setiap kali pulang ke kampung selepas pegawai polis itu terbunuh di Lahad Datu, Sabah semalam.

Khadijah, 64, berkata, anak ketiga daripada enam beradik itu adalah seorang penyayang dan sikapnya tidak pernah berubah walaupun sudah beristeri dan bakal mempunyai tiga orang anak.

Isteri Zulkifli ialah Nor Aziah Nor, 28.

"Setiap kali balik ke kampung, perkara pertama arwah buat ialah peluk saya, Perangai arwah tidak berubah dari sebelum kahwin hingga dia sudah memiliki anak," kata warga emas itu ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kubang Ikan dekat sini semalam.

Kata wanita itu, Zulkifli, 29, yang dipanggil Ngah dalam kalangan ahli keluarga berlepas ke Sabah pada Jumaat lalu dan sepanjang berada di Sabah dia ada menghubunginya dan memaklumkan akan pulang segera.

"Saya tidak sangka, genap seminggu berkhidmat di Sabah hanya jasad arwah yang pulang," katanya sambil memberitahu kali terakhir dia bertemu anaknya adalah ketika Zulkifli pulang ke kampung pada 21 Januari lalu bagi menziarahi neneknya yang meninggal dunia.

Bagaimanapun, Khadijah memberitahu, dia reda dengan pemergian arwah yang sudah tujuh tahun berkhidmat dalam komando polis di Ulu Kinta, Perak.

Jenazah Zulkifli akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Gong Bayor pukul 11 pagi hari ini.

Sementara itu, di Ipoh, Nor Aziah pengsan selepas memaklumkan berita sedih itu kepada keluarganya di Bandar Baru Putra, Bercham di sini.

Nor Aziah yang hamil dua bulan merupakan seorang guru di sebuah sekolah di Tanjung Rambutan di sini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Talaan baharu CR-Z

Posted:

Talaan baharu CR-Z

Talaan baharu CR-Z

Oleh SHAWKATH AZDE

TANGGAL 3 November 2011 menyaksikan Honda Malaysia Sdn. Bhd. (Honda Malaysia) membawa masuk satu lagi kenderaan hibrid bagi pasaran tempatan iaitu CR-Z. Ia merupakan kereta hijau ketiga selepas Insight dan Civic.

Produk keluaran Jepun itu turut membuktikan bahawa bukan semua kenderaan mesra alam dicipta dengan rekaan hadapan yang landai dan agak hambar. Bagi Honda Malaysia, CR-Z adalah sebuah kereta hibrid sport.

CR-Z versi manual dibawa masuk untuk menemui para pelanggan terlebih dahulu, sebelum diikuti oleh varian transmisi automatik (CVT).

Tahun lalu, Honda membuat kejutan apabila menampilkan model naik taraf CR-Z di Indonesia International Motor Show (IIMS) dan disusuli di Paris Motor Show, Perancis.

Honda Malaysia tidak mengambil masa lama untuk membawa masuk model naik taraf itu kepada peminat tempatan. Dua varian ditawarkan iaitu automatik (CVT) dan manual.

Lazimnya model naik taraf yang diperkenalkan oleh pengeluar kenderaan sekadar mengenakan kit badan atau memasang bampar baharu sahaja.

Biarpun itu senario yang lazim berlaku, ada juga model naik taraf melibatkan penukaran beberapa komponen penting.

Contoh mudah ialah CR-Z 2013. Pembaharuannya melibatkan dua perkara iaitu kosmetik dan prestasi.

"CR-Z baharu akan menawarkan keseronokkan pemanduan kepada peminat kenderaan di Malaysia. Ia kereta ideal untuk mereka yang tahu menilai teknologi termaju, mahu menarik perhatian orang dan mementingkan penjagaan alam sekitar," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno.


DARI kiri: Tomobe dan Ueno pada majlis pelancaran CR-Z naik taraf di Setia Alam, Selangor baru-baru ini.


Individu di sebalik pembangunan CR-Z ialah Norio Tomobe. Selaku Large Project Leader CR-Z, beliau ditugaskan untuk menyerlahkan lagi hibrid sport itu berdasarkan kepada maklum balas yang diterima daripada para pelanggan.

Memetik ucapan Tomobe sewaktu pelancaran model hot-hatch itu di Setia Alam, Selangor, beliau memberitahu, konsep pembangunan model naik taraf adalah untuk memantapkan lagi konsep hibrid sport CR-Z.

Penambahbaikan luaran membabitkan penggunaan bampar hadapan dan gril baharu. Set lampu hadapan jenis HID pula diadun bersama lampu DRL LED.

Lampu belakang membabitkan lampu LED dengan perumah berwarna biru jernih. Tidak lupa juga pengenaan peresap di bahagian belakang.

Butang S+

Ruangan kabin diberikan transformasi minimum dengan jahitan benang merah pada kerusi yang disalut material separa kulit. Tambahan lain sekadar stereng dan tuil gear baharu. Ada satu butang Plus Sport (S+) dipasang pada stereng. Ini perkara baharu.

S+ merupakan sistem penggalak yang membolehkan anda menikmati pemanduan berprestasi. Bagaimanapun, bateri CR-Z perlu memiliki kadar cas melebihi 50 peratus jika mahu menikmati ledakan kuasa itu.


BAMPAR dan gril baharu mengukuhkan imej sport pada jentera hibrid ini.


Jika butang itu ditekan sewaktu kereta berada pada kelajuan 100 kilometer sejam (km/j), CR-Z berupaya mencapai kelajuan sehingga 180km/j dalam tempoh tujuh saat. Ledakan kuasa itu ibarat prestasi sebuah kereta dengan enjin tiga liter V6. Menarik?

Harus tahu, fungsi S+ akan dimatikan secara automatik andainya sistem komputer mengesan tayar beralih dari kiri ke kanan (atau sebaliknya) apabila membelok secara mendadak, contohnya membuat pusingan U. Ini sebagai langkah keselamatan.

Idea untuk mengenakan butang S+ pada CR-Z naik taraf datangnya daripada model BMW (BMW Z4). Tomobe merupakan salah seorang peminat tegar BMW dan mahu menawarkan perasaan berbeza sewaktu memandu sebuah CR-Z.

Li-ion

Ketika ditanya sama ada S+ bakal dipasang pada model-model Honda hibrid yang lain, Tomobe menyatakan pihaknya tidak ada rancangan untuk perkara itu buat masa sekarang.

Pembaharuan kedua membabitkan penggunaan bateri jenis litium-ion (Li-ion). Model sebelumnya mengguna pakai pek bateri jenis logam nikel hidrida (Ni-MH). Bateri itu dibekalkan oleh Blue Energy Co. Ltd. (Blue Energy).

Blue Energy merupakan syarikat usaha sama di antara GS Yuasa Corporation dan Honda. Ia berperanan sebagai pengeluar, jualan, selain penyelidikan dan pembangunan bateri Li-ion bagi kegunaan kenderaan hibrid.


LAMPU meter akan beralih daripada biru ke hijau jika pemanduan kurang efisien dari segi penggunaan bahan api.


Bateri Li-ion sebenarnya lebih banyak menghasilkan haba dan lebih mahal jika dibandingkan dengan bateri Ni-MH.

Perkara itu diakui Tomobe dan sebagai penyelesaian, Honda memasang kipas sebagai sistem penyejukan pada bahagian sisi pek-pek bateri berkenaan.

"Alat pengesan suhu juga dipasang bagi membolehkan suhu bateri dapat dipantau dan dikawal. Buat masa sekarang, suhu yang ditetap adalah 45 darjah celcius.

"Sekiranya suhu melangkaui takat tersebut, keseluruhan sistem bateri (IMA) tidak berfungsi dan hanya akan bertindak menyimpan tenaga serta beroperasi dengan enjin sepenuhnya," jelasnya.

Bateri yang mendiami but CR-Z itu tahan air (water resistance) namun bukannya bermaksud kalis air.

Pek bateri Li-ion pasti rosak jika ditenggelami air. Bak kata Tomobe, ia bukan macam jam G-Shock yang boleh direndam di dalam air.

Standard keselamatan pada CR-Z naik taraf membabitkan dua beg udara kembar SRS hadapan, beg udara langsir tepi dan sisi, sistem pengesanan posisi penumpang, G-CON, VSA, ABS, BA, EBD dan ACE.

Honda Malaysia berhasrat mencapai sasaran jualan sebanyak 300 unit sebulan bagi kedua-dua varian itu. Pilihan warna disediakan ialah ungu, putih, kelabu dan merah.

Harga atas jalan termasuk insurans bagi varian manual ialah RM119,000 seunit, manakala model automatik dijual pada harga RM123,000 sebuah. Jaminan pula selama lima tahun tanpa had perbatuan.

Rekod Nissan dicipta selepas 56 tahun beroperasi

Posted:

Rekod Nissan dicipta selepas 56 tahun beroperasi

Rekod Nissan dicipta selepas 56 tahun beroperasi


BON BENG bersama model naik taraf Nissan Teana 2.5L di Subang, Selangor baru-baru ini.


EDARAN Tan Chong Motor Sdn. Bhd. (ETCM) berjaya merekodkan jualan sebanyak 34,966 unit kenderaan jenama Nissan di Malaysia pada tahun lalu.

Angka itu merupakan jualan tertinggi ETCM sejak beroperasi di negara ini kira-kira 56 tahun lalu.

Pencapaian tahun 2012 turut membantu jenama Nissan menduduki tangga kedua kategori kenderaan bukan nasional di Malaysia selepas Toyota.

Selain itu, jenama Nissan juga menempatkan kedudukan nombor satu dalam Kajian Indeks Kepuasan Jualan Malaysia (SSI) oleh J.D. Power Asia Pacific 2012.

"Ketika kami meraikan kejayaan ini, kami tidak akan lupa dengan cabaran-cabaran dalam pasaran dan kehendak daripada para pelanggan yang terus mahukan kualiti produk serta perkhidmatan tanpa kompromi.

"Dengan sejarah panjang di negara ini, kami akan terus menawar dan mengujakan pengguna di Malaysia melalui produk-produk, perkhidmatan dan penjagaan berkualiti tinggi yang sinonim dengan kami sejak 56 tahun lalu," kata Pengarah Eksekutif ETCM, Datuk Dr. Ang Bon Beng pada satu majlis makan tengah hari di Subang, Selangor baru-baru ini.

Jelas beliau, pihaknya akan meneruskan sasaran bagi meningkatkan kepuasan para pelanggan menerusi tawaran perkhidmatan dan model-model inovatif dalam pasaran tempatan.

Antaranya model naik taraf Nissan Teana 2.5L yang sudah dipasang beberapa ciri termaju dalam kelas tersendiri.

Anda kini boleh mengunjungi bilik pameran ETCM di seluruh negara untuk melihat secara dekat model Teana 2.5L 2013 yang telah ditambah baik.

Maklumat lanjut boleh didapati dengan menghubungi talian khidmat pelanggan: 1800-88-8368 atau layari laman web: www.nissan.com.my.

Lancar dan praktikal

Posted:

Lancar dan praktikal

Lancar dan praktikal

Oleh SHAWKATH AZDE


PELEKAT rekaan grafik kini ditampilkan pada badan skuter Suzuki SkyDrive.


SESI tunggang uji kali ini melibatkan model Suzuki SkyDrive. Skuter itu bagaimanapun bukanlah baru di pasaran tempatan.

Jentera jenama Jepun itu telah diperkenalkan pada tahun 2009 oleh Suzuki Assemblers Malaysia Sdn. Bhd. (Suzuki Assemblers) di Genting Highlands, Pahang.

SkyDrive direka dan dibangunkan sepenuhnya di Jepun. Ia mewarisi tradisi kecemerlangan dan teknologi inovatif Suzuki.

Kedua-dua aspek itu diadun pada reka bentuk dan prestasi skuter tersebut. Sasaran pelanggannya adalah golongan muda urban dan peminat skuter.

Kali pertama memandang SkyDrive, jelas terpapar rekaan yang moden dan futuristik. Set lampu hadapan yang besar dengan reka bentuk tiga dimensi dan garisan badan menguatkan seni rekaannya. Madgad yang melindungi percikan air daripada roda hadapan menjadi pelengkap.

Gayaan sebegitu rupa ada rasionalnya. Ia membantu meningkatkan lagi faktor aerodinamik skuter seberat 107 kilogram itu.

Perkara itu dirasai sewaktu menunggang. Aliran angin di belah dan disalurkan keluar dengan bantuan garis badan dan keluk pada SkyDrive.

SkyDrive dipasang dengan enjin empat lejang silinder tunggal sejukan udara bersesaran 124cc. Untuk pasaran Malaysia, jentera itu hanya didatangkan bersama sistem karburator jenis Mikuni BS 26 berserta transmisi pembolehubah berterusan (CVT).

Enjin tersebut dikatakan mampu menghasilkan kuasa 6.9kW @ 7,500rpm, manakala tork tertinggi adalah 9.6Nm @ 6,500rpm. Ada dua cara menghidupkan enjin sama ada menerusi butang pemula atau penendang kaki.

Baru-baru ini, saya berpeluang menunggang uji skuter itu. Untuk menghidupkan enjin, tuli brek perlu ditarik terlebih dahulu sebelum menekan butang penghidup. Anda boleh memilih untuk menarik tuli kanan atau kiri untuk tujuan menghidupkan enjin.

Ini perbezaan SkyDrive. Lazimnya, hanya tuli kiri berperanan membantu operasi menghidupkan enjin skuter. Tuli kanan tidak menjadi pilihan pengeluar lain kerana ia berkait rapat dengan soal keselamatan.

Andainya tongkat tunggal tidak dinaikkan, enjin tetap boleh dihidupkan. Saya mendapati tiada suis untuk mematikan enjin dipasang pada tongkat tunggal SkyDrive. Jadi, sila pastikan tongkat sudah dinaikkan sebelum anda memulakan tunggangan.

Deruman bunyi ekzos cukup lembut walapun saya memulas pendikit minyak secara mendadak. Enjin tidak meraung dengan kuat. Hamburan kuasa cukup lancar dan sempurna dengan adanya teknologi kotal gear CVT.


SET lampu belakang kelihatan moden dan memainkan tugas dengan cemerlang.


Saya menunggang jentera menyusuri laluan di sekitar ibu negara dan Selangor selama sembilan hari sebagai motosikal kegunaan harian.

Sepanjang tempoh itu, saya membuat pengisian minyak petrol sebanyak tiga kali (RM5 setiap pengisian). Saiz tangki minyak ialah empat liter.

Pengisian pertama membabitkan kelajuan tunggangan antara 90 kilometer sejam (km/j) sehingga 110kmj. Saya mencatat jarak perjalanan sekitar 68km sahaja.

Jarak itu sama seperti menunggang dari Kuala Lumpur City Centre (KLCC) di ibu negara ke bandar Seremban, Negeri Sembilan.

Ujian kedua dengan nilai isian minyak petrol sama dilakukan untuk tunggangan santai. Saya mencatat perjalanan sehingga 116km dengan mengekalkan kadar kelajuan tunggangan di bawah paras 60kmj.

Sepanjang sesi tunggangan saya mendapati suspensi teleskopik untuk tayar hadapan dan penyerap hentak tunggal pada roda belakang menawarkan tahap keselesaan yang masih boleh diterima.

Saiz tayar hadapan bersaiz 70/90 dan 80/90 (roda belakang) pada rim berukuran 14 inci sedikit sebanyak membantu meningkat kestabilan ketika menyusuri selekoh.

Kelajuan maksimum berjaya diperoleh ialah 110kmj.

Keupayaan memberhentikan SkyDrive diserahkan kepada brek cakera hadapan dan gelendong pada roda belakang.

Tugas tersebut disifatkan sebagai bersesuaian untuk mengawal hamburan kuasa enjin skuter berkenaan.

Satu kekurangan nyata jentera Suzuki ini adalah kapasiti ruang simpanan barang di bawah tempat duduknya. Ia agak terhad. Untuk menyelesaikannya, anda boleh memasang kotak simpanan barang.

Ada khabar mengatakan Suzuki Assemblers bakal membawa masuk beberapa model motosikal berkuasa tinggi untuk pasaran Malaysia dalam beberapa bulan akan datang. Benar atau tidak, sama-sama kita nantikannya nanti.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘FAM tidak pilih kasih’

Posted:

'FAM tidak pilih kasih'

'FAM tidak pilih kasih'

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak bersikap pilih kasih.Demikian tegas Setiausaha Agungnya semalam, Datuk Azzuddin Ahmad berhubung keputusan FAM mengambil sebarang tindakan kepada mana-mana ahli majlis gabungannya yang memburukkan badan induk bola sepak negara itu.

Azzuddin menegaskan pihaknya tidak mengamalkan dasar pilih kasih walaupun pihaknya menangguh bentuk tindakan ke atas Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Idris Sultan Ibrahim pada Mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM, kelmarin.

Azzuddin memberitahu, FAM masih menjalankan siasatan bagi meneliti kes Tunku Ismail selain mengumpul bukti kukuh sebelum sebarang keputusan dibuat.

Beliau menjelaskan, perbezaan kes Tunku Ismail dan Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim tidak boleh dijadikan perbandingan untuk melabel FAM sebagai pilih kasih.

Katanya, hukuman tetap dilaksanakan terhadap Tunku Ismail sekiranya baginda didapati bersalah.

Sebelum ini, Tunku Ismail tampil secara terbuka mengkritik mutu pengadilan liga tempatan yang tidak mencapai standard diharapkan sementara Shahidan, dihukum selepas secara terbuka menggesa FAM melakukan transformasi dalam barisan kepimpinan mereka.

Shahidan digantung dua tahun setengah atas kesalahan melanggar Artikel 88 Statut FAM.

Artikel 88 menjelaskan bahawa hanya Presiden dan Setiausaha Agung FAM sahaja dibenarkan membuat kenyataan kepada media.

"Kes Tunku Ismail dan Shahidan berbeza. Ini kerana, berdasarkan siasatan FAM, laporan yang mengeluarkan kenyataan baginda masih tidak menggambarkan motif sebenar.

"Selain itu, dalam laporan atau keratan akhbar itu juga menyatakan satu sidang akhbar diadakan. Oleh itu, FAM memerlukan bukti yang lebih kukuh dengan meneliti pita rakaman yang merujuk kenyataan Tunku Ismail.

"Manakala kes Shahidan, kenyataan beliau dalam keratan akhbar yang dilihat kenyataan itu dibuat secara terbuka kepada media dalam tempoh yang agak lama.

"Kes Shahidan sudah selesai, dan bagi kes Tunku Ismail, FAM akan cuba menyelesaikan masalah dengan cara lebih profesional. Kami hanya memerlukan sedikit masa," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dalam perkembangan sama, Azzuddin berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi yang negatif terhadap FAM.

Jelasnya, beliau tidak mahu kenyataan awal itu disalah tafsir oleh pengamal media selepas bertindak merahsiakan keputusan terhadap kes Tunku Ismail selain yakin keputusan akan dicapai sekiranya pihaknya telah mendapat pita rakaman sidang akhbar baginda.

Anuar kempunan lagi

Posted:

Anuar kempunan lagi

Anuar kempunan lagi

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my


ANUAR bertekad untuk melakukan kejutan pada perlumbaan peringkat terakhir LTdL 2013 yang bermula dari Tasik Kenyir ke Kuala Terengganu hari ini.


PELUMBA pecut negara, Anuar Manan kempunan lagi.Anuar, 27, daripada Synergy Baku Cycling Project masih gagal untuk menaiki podium selepas sembilan hari berkayuh pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Pada perlumbaan peringkat kesembilan dari Pasir Puteh ke Kuala Berang sejauh 123.60 kilometer (km) semalam, Anuar hanya mengulangi pencapaian terbaik yang dicatatkan pada perlumbaan peringkat apabila sekali lagi menduduki tempat ketujuh.

Bagaimanapun, dia mempunyai satu lagi peluang untuk menaiki podium iaitu di kampungnya sendiri pada peringkat terakhir dari Tasik Kenyir ke Kuala Terengganu sejauh 114.80km hari ini.

Anuar berkata, pelumba tempatan sudah melepaskan sembilan peluang untuk menaiki podium termasuk dirinya sendiri.

Ekoran itu, dia berjanji akan memberi persembahan terbaik selain mengharapkan rakan senegara juga mampu menaiki podium.

"Esok (hari ini) tidak kira macam mana sekalipun pelumba tempatan perlu ada wakil di podium.

"Saya akan melupakan terus mata di zon pecutan sebaliknya tumpu kepada garisan penamat," katanya yang sudah lima kali menjadi pelumba terbaik tempatan termasuk semalam.

Bekas Raja Pecut LTdL 2010 itu berkata, dia akan memberi fokus sepenuhnya untuk menaiki podium hari ini selepas tidak menumpukan perhatian kepada zon pecutan kerana takut kepenatan di garisan penamat semalam.

"Saya banyak menyimpan tenaga hari ini (semalam) tetapi pada satu kilometer menuju ke garisan penamat terdapat kemalangan yang mengganggu rentak kayuhan saya," kata pelumba kelahiran Kampung Kuala Ibai, Terengganu itu.

Anuar berkata, dia berada di kedudukan paling kiri semalam, namun usahanya untuk melonjak ke depan sedikit terbantut kerana pelumba berebut-rebut mencari posisi pada 300 meter sebelum melepasi garisan penamat.

"Saya juga berasa sukar untuk meraih Jersi Biru (Raja Pecut) kerana Francesco Chicchi (Vini Fantini-Selle Italia) turut memberi tentangan kepada saya dan Andrea Guardini (Astana Pro Team)," katanya.

Penguasaan Coquard

Posted:

Penguasaan Coquard

Penguasaan Coquard

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my


COQUARD (depan) menjuarai perlumbaan peringkat kesembilan dari Pasir Puteh, Kelantan ke Kuala Berang, Terengganu sejauh 123.6km semalam.


PELUMBA muda Perancis, Bryan Coquard daripada Team Europcar membuktikan kehebatannya apabila memenangi perlumbaan peringkat kesembilan pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013 semalam.

Coquard, 21, mengambil masa dua jam 42 minit 11 saat untuk menamatkan perlumbaan dari Pasir Puteh, Kelantan ke Kuala Berang, Terengganu sejauh 123.60 kilometer (km) itu.

Tempat kedua menjadi milik pelumba Vini Fantini-Selle Italia manakala Allan Davis daripada Orica Green EDGE di kedudukan ketiga dengan catatan masa yang sama.

Kemenangan itu adalah yang kedua berturut-turut buat Coquard selepas memenangi peringkat kelapan dari Kuala Terengganu ke Tanah Merah, Kelantan sejauh 164.50km kelmarin.

"Sebenarnya, hari ini (semalam) lebih sukar daripada semalam (kelmarin). Sesuatu yang sukar untuk memenangi peringkat pada LTdL kali ini kerana terdapat ramai pelumba pecut. Tidak ramai pelumba yang memenangi banyak peringkat.

"Pasukan saya juga melakukan kerja dengan baik. Kami berjaya mengulangi kejayaan semalam (kelmarin). Ini adalah satu kemenangan yang menarik.

"Saya berjaya mengelak daripada terbabit dalam kemalangan kira-kira satu kilometer sebelum sampai ke garisan penamat. Saya hanya dengar bunyi di belakang. Saya berjaya menyelamatkan diri dan mengekori pelumba di hadapan.

"Graeme Brown (Blanco Pro Cycling Team) melakukan pecutan awal sebelum diekori Allan Davis (Orica GreenEDGE). Saya berjaya melakukan tepat pada masanya. Menang dua peringkat cukup baik buat saya.

"Bagaimanapun, saya akan cuba menang esok (hari ini) tetapi peringkat terakhir selalunya lebih sukar.

"Apa sekalipun keputusannya, saya tetap gembira dengan keputusan saya pada penampilan di LTdL kali ini," kata Coquard.

Bagaimanapun, Coqu- ard sekadar menduduki tempat ke-72 dalam perebutan Jersi Kuning (Individu Keseluruhan).

Coquard berkata, dia tidak menghadapi tekanan daripada pasukan lain.

"Tidak ada lagi tekanan buat saya. Saya gembira dengan kejayaan di sini. Jika menang esok (hari ini), ia adalah bonus," katanya.

Untuk rekod, Coquard merupakan pemenang pingat perak dalam acara Omnium pada Sukan Olimpik 2012 di London.

Kejayaan itu membuka peluang untuk dia menandatangani kontrak selaku pelumba profesional dalam acara lebuh raya bersama pasukan profesional benua, Team Europcar pada 2013.

Coquard memulakan kempen dengan baik apabila memenangi dua peringkat pada Etoile de Besseges di Perancis, Januari dan Februari lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Berdiri untuk Gaza

Posted:

Berdiri untuk Gaza

Berdiri untuk Gaza

PARA peserta pertandingan mencari harta karun menerima pek makanan dan baju T.


LEBIH RM7,000 berjaya dikumpulkan menerusi program Stand up for Gaza yang diadakan di pusat beli-belah Space u8, Taman Bukit Jelutong, Shah Alam awal Februari lalu. Kesemua hasil sumbangan itu akan disalurkan kepada rakyat Palestin di Gaza untuk meringankan beban penderitaan di negara itu.

Pengurus Jabatan Promosi dan Dana Kompleks Islam Al-I'tisam (KIAI) TTDI Jaya, Shah Alam, Mohd. Shah Sapiei berkata, sumbangan itu sebagai tanda keprihatinan rakyat Malaysia terhadap kesengsaraan yang dialami oleh rakyat Palestin.

"Selain mengutip dana melalui yuran penyertaan pertandingan mencari harta karun, kami turut menjual barangan seperti baju T, air Darul Shifa, dan cawan.

"Bagaimanapun, kami berharap sumbangan kewangan untuk penduduk Gaza itu akan dihulurkan secara berterusan oleh rakyat negara ini," katanya sambil mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam program yang pertama kali diadakan itu.

Menurutnya lagi, pihaknya meletakkan sasaran untuk mengumpul dana sebanyak RM100,000 lagi pada masa depan.

"Bedilan-bedilan roket Israel telah memusnahkan pelbagai bangunan di Gaza. Kemudahan-kemudahan awam seperti sekolah, bekalan air dan elektrik banyak yang sudah menyembah bumi. Selain itu, kita juga perlu memainkan peranan dengan menghulurkan derma bagi memulihkan semangat mereka," ujarnya lagi.

Pertandingan mencari harta karun, berjaya menarik penyertaan 80 orang dengan 15 buah kenderaan membabitkan perjalanan sejauh 45 kilometer sekitar kawasan Shah Alam.

Pertandingan itu telah dibuka kepada orang ramai dengan yuran penyertaan RM380 yang merangkumi makan, baju T dan insurans keselamatan.

Program tersebut mendapat kerjasama Honda Global Amity Sdn. Bhd., pusat beli-belah Space u8, Shah Alam, Majlis Perwakilan Penduduk Zon 16 dan TV Hikmah.

Pertandingan itu turut menawarkan hadiah lumayan dengan hadiah pertama RM2,000, kedua RM1,500, ketiga RM1,000 keempat RM700 dan kelima RM500.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Berpuluh-puluh ikan pari terdampar

Posted:

Berpuluh-puluh ikan pari terdampar

Berpuluh-puluh ikan pari terdampar

NELAYAN Palestin sedang memotong ikan pari untuk dibawa ke pasar.


GAZA - Berpuluh-puluh ekor ikan pari jenis Mobula ditemui terdampar secara misteri di pantai Bandar Gaza dalam wilayah Palestin kelmarin.

Penemuan itu sekali gus menjadi rezeki beberapa orang nelayan di sini yang bertindak melapah haiwan tersebut untuk dijual di pasar.

Dalam satu temu bual bersama media tempatan, seorang nelayan itu dipetik sebagai berkata, ini merupakan kali pertama ikan pari ditemui terdampar di pantai itu sejak enam tahun lalu.

Media tempatan melaporkan, ikan pari itu mampu mencapai berat 76 kilogram dan ia dijual pada harga lima shekel (RM4.21) untuk 0.5 kilogram di pasar tempatan. - Agensi

Tunang Miley main kayu tiga

Posted:

Tunang Miley main kayu tiga

Tunang Miley main kayu tiga

MILEY CYRUS semasa menghadiri parti Oscar di barat California pada 24 Februari lalu.


LOS ANGELES - Aktor kelahiran Australia, Liam Hemsworth didakwa curang terhadap tunangnya iaitu pelakon dan penyanyi terkenal, Miley Cyrus, lapor akhbar The Sun kelmarin.

Menurut laporan beberapa portal hiburan, Hemsworth dilihat bersama bintang rancangan televisyen Mad Men, January Jones di sebuah parti menjelang Anugerah Grammy pada Ahad lalu.

Aktor berusia 23 tahun itu menghadiri parti di hotel Chateau Marmont di sini tanpa Cyrus, 20, sebaliknya dia ditemani oleh Jones, 35.

Beberapa laporan menyebut, pasangan itu dilihat bercium dan berpelukan di hadapan para tetamu yang rata-rata tergamam melihat aksi mereka.

"Ia kelihatan seperti mereka mempunyai keserasian. Mereka berpelukan malah, bercium," kata seorang saksi memberitahu majalah US Star.

Sementara itu, Cyrus yang juga bekas bintang siri televisyen Hannah Montana pula dilihat hadir seorang diri di parti penyanyi terkenal, Sir Elton John di sini pada Ahad lepas.

Hemsworth dan Cyrus mula menjalin hubungan pada tahun 2009 ketika aktor kacak itu menjalani penggambaran filem The Last Song. - Agensi

Robot humanoid mampu bergerak seperti manusia

Posted:

Robot humanoid mampu bergerak seperti manusia

Robot humanoid mampu bergerak seperti manusia

ROLF PFEIFER bersalaman dengan robot humanoid,
Roboy pada satu sidang media di Zurich kelmarin.


ZURICH, Switzerland - Sepasukan saintis Switzerland berjaya mencipta sebuah robot humanoid yang dipanggil Roboy di Universiti Zurich kelmarin.

Pengarah makmal kepintaran buatan manusia (AI) Universiti Zurich, Profesor Rolf Pfeifer berkata, sebuah pasukan terdiri daripada beberapa cendekiawan dan wakil-wakil industri telah bekerjasama untuk menghasilkan robot masa depan itu sejak bulan Jun 2012 lalu.

Robot itu direka untuk kelihatan dan berkelakuan seperti seorang manusia.

Para saintis yang terlibat telah mengambil tempoh masa selama sembilan bulan untuk membina robot tersebut.

Katanya, apa yang membezakan Roboy dengan robot humanoid lain ialah cara ia bergerak.

Robot itu dibangunkan untuk berjalan seperti seorang manusia melalui penggunaan pacuan tendon berteknologi tinggi.

"Ia boleh digunakan dalam persekitaran isi rumah, yang boleh digunakan dalam persekitaran pembuatan, yang mana robot itu bekerjasama dengan orang dan saya fikir kerjasama ini adalah sangat penting.

"Manusia-robot ini amat berguna. Kita juga sering bercakap tentang proses penuaan dalam kalangan penduduk. Teknologi ini dapat membantu golongan warga emas tersebut," katanya.

Robot tersebut mempunyai ketinggian 1.2 meter dan diprogram dengan kecekapan mengenali muka seseorang. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


PM Sedih dua komando polis terkorban di Lahad Datu

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Jana idea dan inovasi tempatan

MENINGGALKAN kenderaan seperti kereta di rumah lantaran terpaksa bertugas di luar daerah selama beberapa hari merupakan perkara normal yang dilalui ramai individu. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Lahad Datu: Jangan percaya berita tidak sahih - Musa

Posted:

Lahad Datu: Jangan percaya berita tidak sahih - Musa

Lahad Datu: Jangan percaya berita tidak sahih - Musa

01/03/2013 9:52pm

KOTA KINABALU — Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman menasihatkan semua pihak supaya bertenang dan tidak sesekali percaya kepada khabar angin dan sumber berita tidak sahih disebarkan menerusi media sosial berkaitan insiden serangan kumpulan penceroboh bersenjata terhadap anggota keselamatan negara di Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Musa yang juga Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negeri berkata apa yang lebih penting pada masa kini ialah jangan ada pihak yang mengambil kesempatan dengan menyebarkan khabar angin dengan tujuan untuk memburukkan lagi keadaan.

"Pihak berkuasa akan memberikan maklumat terperinci berkaitan insiden ini dari semasa ke semasa," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Musa yang mewakili kerajaan negeri dan seluruh rakyat Sabah merakamkan ucapan takziah kepada keluarga anggota pasukan keselamatan yang terkorban dalam insiden serangan penceroboh itu terhadap anggota keselamatan negara.

"Sesungguhnya kita berasa amat sedih dan bersimpati serta amat menghargai jasa dan pengorbanan anggota pasukan keselamatan kita dalam mempertahankan kedaulatan negara," katanya.

Musa berkata, pihak berkuasa keselamatan sedang menangani krisis tersebut.

"Pihak keselamatan berupaya dan mampu untuk menghadapi sebarang kemungkinan," katanya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengesahkan kumpulan penceroboh bersenjata di Lahad Datu, Sabah telah terlebih dahulu memulakan serangan terhadap pasukan keselamatan Malaysia apabila mereka mara 1.5 kilometer dari tempat mereka berkampung sebelum ini.

Dua anggota keselamatan Malaysia terkorban dan tiga lagi cedera manakala 12 anggota kumpulan penceroboh itu terbunuh. — BERNAMA

Jenazah komando polis terkorban tiba di Subang malam ini

Posted:

Jenazah komando polis terkorban tiba di Subang malam ini

Jenazah komando polis terkorban tiba di Subang malam ini

01/03/2013 9:51pm

KUALA LUMPUR — Jenazah dua anggota komando polis pasukan gerakan khas 69 Komando yang terkorban dalam pertempuran dengan sekumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina di Lahad Datu, Sabah, hari ini, diterbangkan ke ibu negara malam ini.

Penerbangan itu dijadual tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang dekat sini, pada kira-kira 11.30 malam, kata Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam), ACP Ramli Mohamed Yusof kepada pemberita.

Anggota terkorban yang berkhidmat di Kem Ulu Kinta itu ialah Inspektor Zulkifli Mamat, 29, dan Koperal Sabarudin Daud, 46.

Allahyarham Zulkifli, yang berasal dari Kampung Kubang Ikan, Besut, Terengganu, meninggalkan seorang isteri, Noraziah Noor dan dua anak lelaki berusia empat dan satu tahun.

Sementara Allahyarham Sabarudin meninggalkan seorang isteri, Nurunisa Abu Bakar, dua anak lelaki dan seorang anak perempuan.

Allahyarham berasal dari Sungai Besar, Sabak Bernam, Selangor dan alamatnya kini adalah di Kem Polis Komando Ulu Kinta, Perak.

Tiga anggota komando polis yang cedera dalam kejadian itu ialah Koperal Mohd. Tarmizi Hashim, 32, Koperal Azman Ampong, 39, dan Konstabel Mohamad Qaiyum'aiqal Zolkifli, 22.

Ramli berkata, Mohd. Tarmizi cedera di tangan dan kaki manakala Azman yang cedera di paha dan punggung, kini dirawat di Hospital Lahad Datu.

Sementara Mohamad Qaiyum'aiqal yang cedera di bahu kanan dan kedua-dua kaki kini ditempatkan di Hospital Sandakan, katanya. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Fungsi mata terjejas secara perlahan-lahan

Posted:

Fungsi mata terjejas secara perlahan-lahan

Fungsi mata terjejas secara perlahan-lahan

Oleh SUHANA VERU
rencana@kosmo.com.my

MATA merupakan deria penglihatan yang amat berharga bagi setiap manusia. Namun malangnya, tidak ramai yang mengambil berat tentang penjagaannya kerana merasakan bahawa sudah dilahirkan dengan upaya penglihatan yang sempurna.

Lazimnya, kita hanya merujuk ke klinik apabila berhadapan dengan masalah sakit mata atau pandangan yang mula kabur. Perkara tersebut diakui seorang pesakit glaukoma yang hanya mahu dikenali sebagai Mei.

Cerita kakitangan swasta itu yang kini berusia 55 tahun, dia juga seperti individu lain yang jarang mengambil berat mengenai pancaindera mata walaupun sewaktu remaja dia sudah menggunakan kanta mata setinggi 400.

Episod duka mula melanda dalam kehidupan Mei ketika dia berusia 49 tahun apabila dia berdepan dengan simptom masalah penglihatan berganda atau melihat sesuatu objek seperti berbayang. Melihatkan kesihatan mata Mei semakin teruk, salah seorang saudara terdekat yang juga merupakan doktor telah menasihatkannya supaya menjalani pemeriksaan mata.

Selepas menjalani beberapa ujian, akhirnya Mei disahkan menghidap penyakit glaukoma.

"Pada masa itu, saya tidak mengetahui apa itu glaukoma tetapi selepas doktor menerangkan penyakit itu, barulah saya lebih memahaminya," jelasnya yang sedikit terkejut apabila menerima berita itu.

Penyakit glaukoma terjadi disebabkan kerosakan saraf optik dan boleh menyebabkan seseorang menjadi buta tanpa sebarang simptom yang ketara.

Ibu kepada seorang cahaya mata itu terkesima seketika kerana tidak menyangka dirinya menghidap penyakit terebut.

Begitupun, wanita separuh abad itu mengakui neneknya juga menghidap penyakit yang sama.

"Tidak sangka saya mewarisi penyakitnya itu," kata Mei.

Tambahnya, memandangkan rawatan peringkat pertama bagi glaukoma ialah ubat titisan mata, jadi dia bergantung kepada ubat tersebut sahaja.

Ubat titis

Sejak hari itu, Mei terpaksa membelanjakan lebih RM100 setiap bulan untuk membeli ubat cecair yang perlu dititiskan ke dalam mata sebanyak dua kali iaitu sebelah pagi dan petang.

Namun, gara-gara sibuk dengan rutin harian di tempat kerja dan rumah, Mei kerap kali mengabaikan pengambilan ubat-ubatan.

Dia hanya meletakkan ubat titis itu ke dalam mata apabila dia teringat untuk melakukannya. Sikap itu berlarutan hampir enam bulan sehingga dia menjalani rawatan susulan di sebuah hospital sekitar Kuala Lumpur selepas penglihatannya bertambah teruk.


RAWATAN peringkat awal penyakit glaukoma ialah ubat titis mata.


"Jika seseorang berdiri di sebelah saya atau terdapat objek yang kedudukannya tinggi di atas kepala, saya sememangnya tidak dapat nampak apa-apa," katanya dengan nada kesal.

Sejurus doktor menjalani pemeriksaan, doktor mengesahkan Mei berisiko menjadi buta jika terus mengambil mudah pengambilan ubat dan penjagaan mata.

Khuatir menjadi buta, Mei tidak lagi mengabaikan pengambilan ubat-ubatan. Kini, dia mengambil ubat mengikut waktu dan menuruti segala nasihat doktor.

Dalam pada itu, Pakar Bedah Mata dan Okuloplastik, Klinik Pakar Mata Centre For Sight Petaling Jaya, Dr. Zurina Zainal Abidin berkata, penyakit glaukoma berlaku apabila tekanan intraokular meningkat sehingga menyebabkan saraf belakang mata rosak.

Apabila keadaan itu berlaku, ia akan mengakibatkan penurunan daya penglihatan terutamanya di bahagian sisi skop penglihatan mata.

"Ia merupakan penyakit senyap yang boleh menyebabkan buta secara perlahan-lahan dan jika tidak dikesan dan dirawat dengan segera, seseorang itu akan menjadi buta sepenuhnya.

"Oleh itu, setiap orang perlu menjalani pemeriksaan mata secara berkala sebagai usaha mencegah daripada mendapat penyakit mata terutamanya glaukoma," katanya ketika ditemui di Petaling Jaya baru-baru ini.

Menurutnya lagi, pada kebiasaannya, penyakit tersebut lebih berisiko berlaku terhadap individu yang berusia 40 tahun ke atas. Lebih menakutkan, ia jarang menunjukkan sebarang simptom ketara.

Maka, tidak ramai yang menyedarinya sehingga kehilangan deria penglihatan yang serius.

Faktor risiko yang dikaitkan dengan penyakit itu termasuk sejarah keluarga , diabetes dan miopia (rabun jauh).

"Oleh itu, lebih elok setiap individu menjalani pemeriksaan mata, tidak kira tua atau muda," tegasnya.

Tekanan dalam mata

Mengulas lanjut mengenai jenis penyakit itu, Zurina berkata, terdapat empat jenis iaitu glaukoma sudut terbuka, glaukoma sudut tertutup, glaukoma akut dan glaukoma kongenital.

Jelasnya, glaukoma sudut terbuka jenis paling lazim berlaku. Ia disebabkan saluran keluar cecair mata kurang berkesan.


BEBERAPA ujian menggunakan teknologi terkini mampu mengesan glaukoma pada peringkat awal seterusnya mengelakkan seseorang itu kehilangan penglihatan.


Justeru, tekanan dalam mata meningkat secara beransur-ansur hingga mengakibatkan kerosakan saraf optik. Pada kebiasaan, jenis glaukoma ini tidak menunjukkan simptom awal dan penglihatan kekal seperti biasa.

Bagi glaukoma sudut tertutup pula, ia berlaku kepada individu yang mengalami rabun dekat manakala glaukoma akut pula menunjukkan simptom seperti sakit mata, mata merah, kesukaran melihat secara tiba-tiba.

Sementara itu, glaukoma kongenital pula berlaku selepas beberapa bulan bayi dilahirkan. Walaupun jarang terjadi, ia merujuk kepada keadaan bayi atau anak kecil yang mengalami perkembangan yang tidak lengkap lalu menyebabkan tekanan pada bahagian matanya hingga membentuk glaukoma.

"Selain itu, glaukoma juga boleh berlaku kepada individu yang terlibat dalam kemalangan, jangkitan, ketumbuhan dan masalah katarak," ujarnya.

Walau bagaimanapun, penyakit tersebut masih boleh dirawat dengan pelbagai jenis ubat titis yang mudah digunakan.

Jika tekanan mata tidak dapat dipulihkan dengan ubat titis, pembedahan harus dilakukan.

Anak-anak angkat Menteri Besar Perak

Posted:

Anak-anak angkat Menteri Besar Perak

Anak-anak angkat Menteri Besar Perak

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my


JELAS terserlah kemesraan yang ditunjukkan oleh pasangan suami isteri ini kepada anak-anak angkat mereka.


KETERUJAAN jelas terpancar pada wajah kanak-kanak ini apabila masing-masing disapa mesra Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir dan isteri, Datin Seri Saripah Zulkifli.

Pernah bersua dalam beberapa pertemuan secara formal mahu pun santai yang diadakan sebelum ini, keakraban yang sedia terjalin membuatkan anak berkenaan tidak kekok bermesra dengan pemimpin nombor satu kerajaan negeri Perak itu.

Mereka merupakan antara ratusan anak-anak angkat Menteri Besar Perak yang dipilih daripada keluarga miskin atau anak yatim pelbagai kaum dan agama di seluruh negeri tersebut.

Mereka terpilih menyertai program Anak Angkat Menteri Besar yang dikendalikan Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR).

Pada petang itu, anak-anak angkat Menteri Besar Perak berkenaan berkumpul pada majlis khas iaitu penyampaian barangan persekolahan di AEON, Kinta City, Ipoh, Perak.

MASING-MASING begitu teruja selepas berpeluang melawat Zoo Taiping.


Ia merupakan sebahagian daripada program dan aktiviti secara berkala Program Anak Angkat Menteri Besar Perak yang bertujuan membantu murid terbabit cemerlang dalam pelajaran.

Menurut Zambry, anak-anak angkatnya yang bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tidak lama lagi diberi kelas tuisyen percuma.

"Selain itu semangat mereka dipertingkat menerusi program-program motivasi di samping keputusan peperiksaan mereka sentiasa dipantau.

"Saya harap biarpun mempunyai latar belakang keluarga kurang berkemampuan, suatu hari nanti anak-anak ini akan menjadi manusia berjaya yang menjadi kebanggaan Perak," katanya.

Tambah Zambry, program yang dimulakan sejak 2010 itu juga bertujuan meringankan beban keluarga kanak-kanak terbabit dalam menguruskan persekolahan anak-anak mereka.

Imbau masa kanak-kanak

Justeru tidak hairanlah apabila anak-anak angkat berkenaan sebelum ini pernah dibawa Zambry untuk pakaian raya baharu dan rombongan lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur.

"Melalui bantuan ini, kita harap ia dapat memotivasikan setiap kanak-kanak terlibat agar lebih bersemangat untuk menempuh sesi persekolahan akan datang.


LAWATAN sambil belajar ke Putrajaya merupakan salah satu aktiviti tahunan disertai anak-anak angkat Menteri Besar Perak.


"Anak-anak angkat saya ini datang daripada latar belakang keluarga miskin dan miskin tegar dari seluruh Perak. Pembelian baju raya diharap menggembirakan mereka," katanya.

Riak kegembiraan pada wajah kanak-kanak terlibat lebih terserlah apabila Zambry dan Saripah turut menghulurkan elaun pelajaran bernilai RM150 setiap seorang.

Zambry berkata, keperitan hidup anak-anak angkatnya sering membuat dia sendiri selalu mengimbau zaman persekolahan sebagai anak nelayan yang serba kekurangan.

"Ketika itu hendak beli baju sekolah baharu pun susah. Warna baju saya yang putih menjadi kekuningan. Kadang-kadang zip seluar rosak, hanya guna pin sebagai ganti. Kehidupan masa itu memang susah.

"Kalau boleh, kita tidak mahu anak-anak kita melalui kesusahan seperti itu. Sama-sama kita bantu mereka mengecapi hidup yang lebih baik," katanya.

Selain santai bersama Menteri Besar, anak-anak angkat berkenaan turut mengikuti siri lawatan sambil belajar dan motivasi perdana yang dikelolakan YBUDR.

Semarakkan cinta pasangan komuter

Posted:

Semarakkan cinta pasangan komuter

Semarakkan cinta pasangan komuter

HARI ini terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan komunikasi seperti telefon, chatting, Facebook dan sebagainya.


MUNGKIN ada yang tidak faham maksud pasangan komuter. Pasangan komuter bukan bermaksud mereka yang bekerja dengan pihak Keretapi Tanah Melayu dan bukan juga mereka yang selalu menggunakan komuter.

Pasangan komuter merupakan satu istilah yang sering diguna pakai kepada individu yang berkahwin, tetapi tinggal berjauhan. Mereka jarang berpeluang untuk hidup bersama sebagai suami isteri normal yang tinggal sebumbung. Bahasa mudahnya pasangan suami isteri yang berjauhan.

Jarak bukan halangan

Pengalaman saya mengendalikan kes-kes rumah tangga, isu jarak memang menjadi antara punca kepada masalah kebanyakan hubungan suami isteri kini.

Hakikatnya, jarak bukan alasan untuk bercerai, beralih arah atau pun putus kasih sayang.

Secara logiknya, tidak ada halangan untuk mencapai bahagia walau berjauhan.

Ini kerana kasih sayang yang ada antara suami isteri pada asalnya juga daripada individu-individu yang hidup berasingan sebelum ini.

Rata-ratanya kita berkahwin dengan seseorang dari daerah, negeri malah adakalanya dari negara yang berlainan. Jika jarak bukan alasan untuk membibitkan rasa cinta, wajarkah jarak kemudian dijadikan alasan untuk tidak lagi berkasih sayang?

Asas paling penting dalam hubungan suami isteri adalah melaksanakan komunikasi unggul. Tidak perlu tinggal sebumbung untuk mewujudkan komunikasi unggul.

Ketika inilah pengorbanan perlu dan dituntut iaitu untuk memahami kehendak keadaan semasa.

Jika perlu berjauhan kerana urusan kerja, maka perlu berusaha untuk mengekalkan semarak cinta. Andai berpeluang untuk kembali tinggal bersama, maka ia menjadi satu bonus yang perlu disyukuri.

Ada lima panduan yang boleh diaplikasikan agar cinta anda bersama pasangan komuter kekal mekar dan harum mewangi.

1Perkara paling penting ialah sentiasa sedar diri iaitu mengingati mengenai status anda sebagai suami atau sebagai isteri. Apabila anda sedar diri, anda akan berjaya mengawal diri agar tidak melakukan sesuatu yang melukakan hati pasangan, malah sentiasa berusaha untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab anda sebagai suami atau isteri seperti yang disarankan oleh syarak.

2Sentiasa wujudkan komunikasi unggul dengan pasangan. Jika berkemampuan, usahakan untuk berkumpul bersama pasangan dan anak-anak paling minimum sekali dalam masa dua minggu.

Hingga tempoh tersebut, sentiasalah berhubungan sama ada melalui telefon, chatting atau apa saja mekanisme komunikasi yang ada pada zaman penuh canggih ini.

Tiada alasan untuk menjarakkan hubungan biarpun berjauhan jika benar-benar menghayati dan menghargai kasih yang ada.

3Jangan bertindak memasarkan diri sendiri dirangkaian sosial terutamanya Facebook atau menerusi saluran komunikasi lain. Jika anda fikir pada mula nya tindakan itu mungkin hanya untuk cuba-cuba, percayalah ia akan berakhir dengan kejadian buruk apabila anda sudah terikat dengan orang baharu.

4Bataskan hubungan anda dalam bergaul dan berkawan. Elakkan hubungan yang terlalu mesra terutamanya dengan rakan berlainan jantina termasuk tidak boleh keluar berdua sahaja tidak kira apa juga alasannya seperti berkongsi kenderaan ke pejabat atau menjadi pendengar setia masalahnya.

Kajian membuktikan kebanyakan kes berkaitan orang ketiga yang menjadi punca kepada pecah-belah dalam hubungan suami isteri bermula daripada hubungan santai tanpa niat untuk memasang pasangan baharu.

5Elakkan juga daripada berkongsi masalah dengan rakan berlawanan jenis tidak kira masalah dengan pasangan atau masalah anda yang lain. Perkongsian masalah itu kerap kali membawa kepada perkongsian perasaan dan emosi yang memberi kesan besar kepada hubungan suami isteri pasangan komuter ini.

Paling utama, banyak berdoa agar kasih sayang anda sebagai pasangan suami isteri sentiasa utuh dan kekal dan hingga ke akhir hayat.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved