Selasa, 14 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bakat anak muda semakin menyerlah

Posted:

Bakat anak muda semakin menyerlah

Bakat anak muda semakin menyerlah

Muhd. Arif kini semakin dikenali dalam kelompok penggiat sukan permotoran negara sejak bergiat aktif dalam sukan itu pada umurnya 13 tahun.


ARIE telah menyertai lebih 30 perlumbaan dan membawa pulang pelbagai piala dalam kejohanan tempatan serta antarabangsa.


MEMINATI dunia lumba kereta sejak kecil, Muhd. Arif Abdullah, 19, nekad memandu kereta milik ayah tirinya, Syed Farid Al-Attas, 35, secara sembunyi-sembunyi tanpa pengetahuan keluarga ketika umurnya 13 tahun.

Menurut remaja tinggi lampai itu, oleh kerana tiada siapa curiga tentang umurnya, dia terus mendaftarkan diri untuk menyertai perlumbaan permotoran yang dianjurkan oleh sebuah organisasi tempatan di parkir kereta berhampiran Litar Antarabangsa Sepang.

Bagaimanapun, Muhd. Arif atau lebih mesra dengan panggilan Arie menarik diri pada saat-saat akhir kerana terlalu gementar melihat kelajuan kereta-kereta yang bertanding dan bimbang dengan keselamatan diri. Lalu, dia pulang ke rumah tetapi menyimpan satu azam.

Anak kelahiran Kuala Lumpur ini nekad menyertai perlumbaan kereta terus berlatih membawa kereta lama jenis Mitsubishi Evolution 8 dan Satri GTI milik bapa saudaranya, Zain Azran Berhan.

Lima tahun selepas peristiwa tersebut, Arie sebenarnya telah menyertai lebih 30 perlumbaan kereta. Lebih membanggakan, dia berjaya membawa pulang pelbagai pingat dan piala yang diraih dalam kejohanan peringkat kebangsaan.

Antara perlumbaan berprestij yang pernah disertainya ialah TimeAttack, Grass Racing Autosport, Super Siri Malaysia (MSS) dan Perlumbaan Lasak Merdeka Malaysia (MMER).

Seiring dengan penglibatannya dalam dalam sukan permotoran, Arie mula dikenali dalam kelompok penggiat sukan permotoran negara.

Tajamkan kemahiran

"Kini saya mempunyai ramai kenalan selepas tersenarai sebagai antara pelumba yang sampai ke garisan penamat dengan masa terbaik dan mendapat nombor tiga teratas dalam perlumbaan TimeAttack lima tahun lalu.

"Ketika itu saya berumur 15 tahun dan bertanding memandu kereta Satria GTI," katanya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Pelajar tahun pertama jurusan asas seni di Universiti HELP itu bercita-cita untuk menyambung pengajian di Universiti Wales, United Kingdom sambil menajamkan kemahiran memandu kereta lumba di sana.


AALIYAH (kiri) merakamkan gambar kenangan bersama ayahnya, Hanifah Yoong pada satu acara perlumbaan sukan air.


Menurutnya, dia ingin menjadi seorang pelumba yang berpendidikan dan berkarisma seperti pemandu terkenal pasukan Mercedes AMG, Lewis Hamilton.

Bapa saudaranya, Zain Azran, 41, banyak memberi tunjuk ajar dalam melakukan aksi drift secara profesional.

"Bapa saudara telah membawa saya ke litar lumba dan membuat latihan secara profesional dengan rakaman masa terbaik," jelasnya.

Dorongan tanpa berbelah bahagi daripada bapa saudara dan ibu bapanya yang menghadiahkan Arie sebuah kereta trek jenis Mitsubishi Lancer Evolution. Mitsubishi yang dibeli dari Jepun itu dilengkapi dengan kelengkapan keselamatan seperti abah-abah pemandu, rollcage di bahagian belakang, alat pemadam kebakaran dan butang khas kemalangan.

Melihat keterujaannya bercerita tentang kereta, dia mengakui sukan tersebut memerlukan pelaburan yang besar. Ditaja sepenuhnya oleh bapa saudara, Datuk Adlan Berhan, kira-kira RM30,000 dibelanjakan untuk menyertai perlumbaan yang merangkumi bayaran penyertaan, pasukan penyelenggaraan di bengkel dan membaikpulih kereta.

Menceritakan pengalamannya berlumba, Arie pernah menyertai perlumbaan pusingan tanpa had yang berlangsung selama 12 jam tanpa henti anjuran MMER 2013 namun tewas pada pusingan ke-98.

"Rakan lumba saya pada itu ialah seorang pemandu profesional sukan permotoran Proton R3, Syafiq Ali, 26.

"Perlumbaan yang bermula pada pukul 12 malam itu kami terpaksa berhenti pada pukul 5 pagi pada pusingan ke-98 ekoran mengalami masalah enjin kereta," katanya.

Ingin menebus kekalahan dalam perlumbaan tersebut, Arie bercadang untuk menyertai perlumbaan MMER tahun ini dan lima pusingan penuh dalam MSS yang akan dianjurkan pada Mac 2014.

Kejayaan yang dilakar oleh abangnya, Alex Yoong, 37, sebagai rakyat Malaysia pertama yang beraksi dalam perlumbaan kereta Formula 1 dan kakaknya, Phillipa Yoong, 36, yang membantu pasukan Malaysia memenangi pingat empat emas dalam sukan ski air di Sukan SEA 2011, memberi inspirasi kepada Aaliyah Yoong Hanifah, 11.

Aaliyah yang dinobatkan sebagai juara peluncur ski paling muda slalom bawah 10 tahun pada Kejohanan Malaysia 2009 di Putrajaya menjadi pencetus kepada Aaliyah untuk terus mencipta kejayaan.

Kongsi cabaran

Hasil didikan bapanya, Hanifah Yoong, 66, Aaliyah memahat rekod terbaharunya di Itali dan Austria.

Rekod tersebut telah melonjakkan kedudukannya di tempat ke-16 dalam carta kedudukan kejohanan dunia untuk kategori wanita bawah 17 tahun (U17) Asia.

"Saya berjaya mengutip 5,020 mata sebanyak dua kali di Kejohanan Antarabangsa San Gervasio Itali dan Piala Antarabangsa WWUT Fischlham Austria.

"Bagaimanapun, selepas itu saya terus memecahkan rekod apabila mendapat pingat emas di Kejohanan Asia Terbuka Wanita 2013 dengan 5,690 mata pada bulan berikutnya," katanya dalam satu temu bual menerusi e-mel.

Selain berkongsi kecemerlangan, Aaliyah turut berkongsi cabaran yang terpaksa dilaluinya.

"Saya perlu menjaga kesihatan diri, terutamanya kaki kerana sebarang kecederaan yang dialami pasti memerlukan masa begitu lama untuk sembuh," jelasnya.

Dalam pada itu, semasa menyertai kejohanan antarabangsa di luar negara, Aaliyah perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran, cuaca yang tidak menentu, suhu air sejuk dan penggunaan bot-bot yang berbeza," katanya.

Mengakui tidak pernah berpuas hati dengan pencapaian yang diraih, setakat ini, dia telah menyertai lebih 20 kejohanan peringkat kebangsaan dan antarabangsa di samping menjelajah kira-kira 10 buah negara termasuk Perancis, Rusia, Itali, Austria, China, Korea, Oman, Singapura, Australia dan Indonesia.

HADI (kiri) dinobatkan sebagai pemain terbaik ketika perlawanan akhir Piala Menteri Pendidikan 2013.


Pemain terbaik

Aaliyah turut menyertai Kejohanan Ski Air Dunia IWWF di Santiago, Chile, bermula 24 hingga 30 November lalu.

Dinobatkan sebagai pemain terbaik perlawanan akhir Piala Menteri Pendidikan 2013 di Sekolah Sukan Pahang (SSP) pada bulan Oktober lalu membakar semangat Muhammad Hadi Fayyadh Abd. Razak, 14, melakar kecemerlangan dalam sukan bola sepak. Meminati sukan tersebut sejak umur lima tahun, anak kelahiran Tanjung Malim, Perak itu berjaya mewakili negara dalam kejohanan bola sepak di Saitama, Jepun pada umur 12 tahun sebagai posisi penyerang.

Menurut Muhammad Hadi Fayyadh, kedua-dua ibu bapanya, Abd. Razak Abd. Wahab, 52 dan Khairul Ashikin Mohd. Noor, 48, memberi sokongan yang tidak berbelah-bahagi.

Berlatih setiap hari Isnin, Selasa, Khamis dan Jumaat, latihan yang dijala ninya meliputi aspek kecergasan, teknikal dan taktikal.

Minat yang mendalam dalam sukan bola sepak bukan alasan kepada Muhammad Hadi Fayyadh mengabaikan pelajaran. "Dengan menghadiri kelas tambahan dari pukul 8 malam hingga 10 malam dari hari Isnin hingga Rabu, ia membantu menyeimbangkan pencapaian akademik saya," kata anak bongsu daripada enam beradik ini dalam satu temu bual melalui e-mel.

Selain menekankan aspek latihan, Muhammad Hadi Fayyadh turut mengamalkan diet seimbang. Menyimpan cita-cita mahu mengikut jejak pemain bola sepak terkenal seperti bintang Real Madrid, Cristiano Ronaldo, dia sering berpegang kepada kata-kata pengetua sekolahnya, Idrus Othman.

"Jika tidak dapat menjadi bintang di langit, jadilah mutiara di bumi sangat berbekas di hati saya," ujar remaja yang berjaya melayakkan diri mewakili Malaysia untuk kejohanan Piala AFC bawah 14 tahun 2013 yang berlangsung di Myammar pada Jun tahun lalu.

Sementara itu, Pengarah Pusat Sukan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof. Madya Dr. Md. Amin Md. Taff ketika diminta mengulas isu penajaan bakat-bakat muda, beliau tidak menafikan atlet-atlet Malaysia sering terbelenggu dengan masalah tersebut.

Tajaan atlet

"Syarikat-syarikat gergasi tempatan kurang memberikan penajaan kepada individu yang baru berjinak-jinak dalam dunia sukan seperti bakat-bakat muda ini kerana mereka dianggap tidak memberikan pulangan kepada mereka," katanya ketika dihubungi.

Sehubungan itu, Md. Amin berkata, bakat-bakat kecil ini harus berusaha mencuri tumpuan organisasi (apa) untuk terus berada dalam bidang sukan diceburi.

Pelumba motosikal Malaysia, Muhd. Zulfahmi Khairuddin, 23, misalnya tidak ditaja pada peringkat awal dan hanya mendapat tajaan selepas menduduki tempat ke-20 dalam Grand Prix Malaysia pada tahun 2009.

Md. Amin berpendapat, dalam membentuk karier sukan, bakat-bakat muda sukan ini juga perlu mengutamakan akademik.

"Kerajaan menyediakan saluran khas kepada mereka untuk meneruskan pembelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi. Bagaimanapun, mereka harus memenuhi syarat-syarat kemasukan yang ditetapkan.

"Jika tidak berpeluang, mereka disalurkan ke Kolej Komuniti dan menyambung pelajaran ke politeknik secara berperingkat-peringkat," katanya.

Pelukis trak bakal hilang pekerjaan

Posted:

Pelukis trak bakal hilang pekerjaan

Pelukis trak bakal hilang pekerjaan

Sebahagian besar pelukis seni trak di Pakistan berkemungkinan hilang pekerjaan jika Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara kekal dengan keputusan mereka membekukan kerjasama politik dan ketenteraan di Afghanistan.


PELUKIS di Pakistan mengambil upah menghasilkan karya yang bermotifkan tumbuh-tumbuhan.


GOLONGAN pelukis trak di Pakistan yang mengubah lori hodoh kepada karya-karya seni indah berkemungkinan hilang pekerjaan tersebut sekiranya Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) tidak berganjak dengan keputusan untuk membekukan hubungan politik dan ketenteraan mereka di Afghanistan.

Sejak sedekad lalu, syarikat pengangkutan di Pakistan telah menjana pendapatan yang banyak dengan membawa bekalan misi NATO dengan lori ke Afghanistan melalui pelabuhan Karachi.

Namun, keputusan NATO untuk keluar dari Afghanistan pada akhir tahun ini menyuntik kebimbangan kemungkinan perniagaan mereka juga bakal berakhir.

Industri pengangkutan di Pakistan menggunakan model trak buruk seperti Bedford dan Dodge, namun ia kelihatan mewah selepas dihias.

Seorang pelukis, Haider Ali memberitahu, lazimnya mereka sering menghias lori dengan seni khat, poster wira negara atau penyanyi terkenal.

Di bengkel miliknya yang terletak di Karachi, Ali melukis gambar bot walaupun keadaan tidak begitu selesa.

Antara gambar lain yang dihasilkan ialah kuda, burung merak, burung puyuh, harimau, wajah mantan Perdana Menteri Benazir Bhutto dan penyanyi Attaullah Khan Esakhelvi.

Trak berbeza

"Lukisan yang diingini bergantung kepada pemilik trak. Semua orang mahukan trak yang berbeza daripada yang lain," jelas Ali yang sanggup berhenti sekolah semata-mata mahu mengikut bapanya, Mohammad menjalankan perniagaan melukis trak.

Sejak kebelakangan ini, seni pada trak semakin popular dalam kalangan masyakarat, namun ia masih tidak dipandang tinggi di tempat mereka.

"Golongan atasan tidak menganggapnya sebagai satu cabang seni tetapi lebih kepada kraftangan dan bukan seni," katanya.

Firma pengangkutan dan pemilik lori sanggup membelanjakan sekitar AS$5,000 (RM16,348) sehingga AS$10,000 (RM32,696) untuk menghiasi kenderaan mereka agar kelihatan lebih cantik.

Satu-satu seni lukisan yang dihasilkan melibatkan enam orang pelukis dan memerlukan sekurang-kurangnya enam minggu untuk disiapkan. Mereka juga mengambil upah menghasilkan ukiran yang berasal dari Arab yang bermotifkan bentuk tumbuh-tumbuhan atau haiwan yang disusun dengan garisan bersegi.

Pakar seni trak dari Universiti Penn State, Amerika Syarikat, Jamal Elias berkata, ia mewakili sektor seni dalam ekonomi di Pakistan.

"Anda tidak boleh mengatakan galeri dunia atau reka bentuk tekstil hanya dengan membandingkan saiznya sahaja," ujarnya.

Walaupun begitu, golongan pelukis seperti ini tidak pernah dilayan sebagai pelukis yang sebenar sekiranya struktur sosial di Pakistan masih kekal dengan cara lama.

Sejak sedekad lalu, syarikat pengangkutan di Pakistan telah menjana pendapatan yang banyak dengan membawa bekalan misi NATO ke negara jiran melalui pelabuhan Karachi ke Afghanistan.


TRAK yang burukdi Pakistan akan kelihatan mewah selepas dihias oleh golongan pelukis seni trak.


Disebabkan keuntungan yang banyak, mereka tidak keberatan mengeluarkan wang untuk menghias kenderaan mereka.

Pelukis di sebuah kedai di Rawalpindi, Noor Hussain, 76, yang telah berkecimpung dalam perniagaan ini hampir 65 tahun turut meluahkan keresahannya.

"Kami takut pembekuan hubungan ini akan menyebabkan ramai orang kehilangan pekerjaan.

"Jika kami kekurangan bilangan trak, maka kerja kami untuk menghias juga berkurang," luahnya.

Seorang lagi pelukis di Karachi, Mumtaz Ahmed berkata, perniagaannya melonjak ketika di bawah pemerintahan bekas diktator tentera Pervez Musharraf. Musharraf banyak memberi sokongan berhubungan pencerobohan ke atas Afghanistan yang diketuai Amerika Syarikat pada 9 September 2011.

Namun, pada penghujung tahun 2011 dan 2012, ketika di bawah pemerintahan Presiden Asif Ali Zardari kerjasama politik dibekukan selama beberapa bulan sebagai bantahan terhadap serangan udara Amerika Syarikat yang telah mengorbankan kira-kira 24 tentera Pakistan di kem sempadan.

Ekonomi teruk

"Ini menyebabkan permintaan agak perlahan selepas bekalan NATO disekat.

"Namun, keadaan kini bertambah baik kerana NATO telah banyak memainkan peranan dalam meningkatkan pendapatan kami," katanya.

Ketika Pakistan berdepan dengan inflasi dan ekonominya gagal berkembang, mengapa mereka memperuntukkan sejumlah perbelanjaan yang besar untuk menghiasi sebuah lori?

"Ia menggambarkan maruah kami dan betapa kami sayangkan pekerjaan ini untuk memastikan trak dalam keadaan cantik dan menarik," kata Mir Hussain yang membelanjakan sejumlah wang untuk penambahbaikan dan menghias traknya.

Lebih cantik sesebuah lori itu, lebih tinggi peluang pemiliknya menarik pelanggan walapun kebanyakan kontrak diberi tanpa menitikberatkan penampilannya.

"Isteri dan anak-anak mati kelaparan di rumah tetapi pemandu masih tetap meneruskan niat mereka untuk menghias trak," ujar seorang mekanik, Sajid Mahmood. -AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Jentera pembersihan pantai pertama di Malaysia

Posted:

Jentera pembersihan pantai pertama di Malaysia

Jentera pembersihan pantai pertama di Malaysia

SWM Environment Sdn. Bhd. menggunakan jentera berteknologi terkini, beach comber dan beach buggy, bagi memastikan kawasan pantai di Port Dickson sentiasa dalam keadaan bersih dan selamat untuk para pengunjung.


SAMPAH-SARAP yang telah dikutip dibuang ke dalam sebuah lori terbuka untuk proses pelupusan.


BERBEZA dengan kunjungan ke Pantai Saujana, Port Dickson, Negeri Sembilan beberapa bulan sebelum ini, seorang suri rumah, Sarina Salleh dari Cheras, Kuala Lumpur mengakui terkejut melihat sekitar kawasan peranginan tersebut yang lebih bersih dan menarik berbanding dahulu.

Kedatangannya ke pantai tersebut baru-baru ini bersama ahli keluarganya adalah untuk menikmati pemandangan pantai, di samping beriadah untuk menenangkan fikiran daripada kesibukan kehidupan kota.

"Saya akan datang ke sini sekurang-kurangnya sebulan sekali. Saya sukakan Pantai Saujana kerana pantainya yang bersih, pasir yang memutih dan berasa selesa setiap kali membawa anak-anak untuk bermandi-manda dan barbeku.

"Anak-anak saya juga gemar ke sini kerana air laut yang bersih dan persekitaran yang sentiasa dijaga rapi," katanya ketika ditemui Kosmo! di Pantai Saujana baru-baru ini.

Sementara itu, seorang peniaga yang menjual pakaian dan peralatan pantai, Ahata Hamzah, 48, berkata, terdapat banyak perbezaan pada persekitaran pantai berkenaan sejak berniaga di situ tujuh tahun lalu.

"Ini jelas dilihat daripada aspek kebersihan. Sepanjang saya di sini, ada kalanya kedengaran keluhan pengunjung terhadap tahap kebersihan pantai ini.

"Mereka berasa tidak selesa mandi di laut kerana kerap terjumpa sampah-sarap seperti botol-botol plastik dan bekas polistirena di persisiran pantai," imbau beliau.

Kini, tambahnya, saya dapat menarik nafas lega kerana masalah ini telah dibendung secara berperingkat-peringkat mulai tahun lalu setelah mendapat kerjasama daripada semua pihak berkaitan.

"Keadaan yang lebih baik ini juga memberi kesan yang memberangsangkan kepada perniagaan saya," kata Ahata.

Pantai Saujana yang terletak di Batu Empat, Jalan Port Dickson merupakan sebuah pantai sepanjang 1.4 kilometer (km) yang bermula dari pusat peranginan popular, Avillion Beach Resort sehingga Pantai Cahaya Negeri.

Tumpuan pengunjung

Terkenal dengan persekitaran yang tenteram, pantai yang terbentang luas ini menjadi tumpuan pengunjung, khususnya pada hujung minggu dan cuti umum bagi melakukan aktiviti-aktiviti riadah seperti berkelah, sukan air dan bermain layang-layang.

Penyediaan kemudahan yang lengkap seperti tempat letak kereta, laluan pejalan kaki berturap, deretan gerai makanan dan kraftangan serta tandas awam yang bersih juga merupakan daya tarikan pengunjung ke pantai berkenaan.

Menyedari keperluan dan komitmen untuk sentiasa menambah baik mutu perkhidmatan, syarikat konsesi SWM Environment Sdn. Bhd. (SWM) telah memperkenalkan jentera berteknologi moden, beach comber dan beach buggy, bagi memastikan kawasan pantai di Port Dickson berada dalam keadaan bersih.

Perasmian penggunaan jentera itu telah disempurnakan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Hasan di sebuah hotel terkemuka Port Dickson pada November lalu.

Jimat masa

Menurut Pengurus Besar Kumpulan SWM, Adnan Ibrahim, pengenalan jentera itu menjadikan Negeri Sembilan sebagai negeri pertama yang memperkenalkan perkhidmatan pembersihan pantai berteknologi di Malaysia.


JENTERA beach comber berupaya membersihkan permukaan pasir pantai sehingga kedalaman 15 sentimeter.


"Secara kebetulan pengenalannya seiring dengan Tahun Melawat Malaysia 2014, menambahkan lagi kepentingan penggunaan jentera ini dalam menyediakan satu destinasi percutian yang menarik bagi pengunjung di dalam dan luar negara.

"Jentera ini mampu mempercepatkan proses pembersihan pantai dan menjadikan kawasan lebih bersih berbanding penggunaan tenaga kerja manusia sebelum ini," katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Mampu membersihkan 2..8 hektar kawasan pantai, Adnan menambah, buat peringkat awal proses pembersihan hanya melibatkan tiga buah pantai iaitu Pantai Saujana, Pantai Bagan Pinang yang sejauh 1.5km dan Pantai Batu (1km) yang berada di bawah perkhidmatan syarikat konsesi berkenaan.

"Beach comber ini dikendalikan seorang pemandu. Ia dapat membersihkan kawasan pantai sehingga kedalaman 15 sentimeter dari permukaan pasir pantai untuk mengorek sampah dan hanyutan dari laut seperti plastik, kaca pecah, puntung rokok, tin minuman, ranting kayu, rumpai laut, daun kering dan batu-batu kecil.

"Setelah pasir pantai digemburkan bagi mengeluarkan sampah, mesin ini akan meratakan semula permukaan bagi keselesaan pengunjung," jelasnya.

Bagi kawasan kecil dan sempit pula, beach buggy akan digunakan untuk membersihkan kawasan tersebut.

Sekali imbas, jentera ini kelihatan sama seperti kenderaan pelbagai permukaan (ATV), namun ia berupaya untuk membersihkan seluruh kawasan pantai dalam masa satu hingga ke dua jam.

Menjelaskan proses-proses pembersihan terlibat menggunakan jentera berkenaan, Adnan berkata, pencakar sampah atau moldboard digunakan untuk memastikan kawasan tersebut dibersihkan dengan sempurna.

"Pencakar sampah yang terdiri daripada besi keluli tahan karat yang runcing diganti pada tali penghadang penyangkut jentera untuk mencakar sampah daripada permukaan pasir.

"Sampah yang telah dikutip akan memantul ke bahagian pemesong pencakar sampah yang terletak di bahagian belakang jentera dan disalurkan ke dalam corong longgokan sampah. Sampah berkenaan kemudian akan dibuang ke dalam sebuah lori untuk dibawa ke tapak pelupusan sampah di Bukit Palong, Lukut, Port Dickson," jelasnya.

Adnan berkata, jumlah sampah yang dikutip semasa proses pembersihan adalah kira-kira satu tan sehari.

Sehingga kini, SWM telah memiliki sebanyak enam unit jentera beach comber yang berharga RM380,000 seunit manakala terdapat 10 unit beach buggy yang melibatkan kos RM27,000 seunit.

Jadual pembersihan

Adnan berkata, kerja-kerja pembersihan pantai dilakukan seawal tujuh pagi yang biasanya memakan masa satu hingga ke dua jam untuk memastikan kawasan pantai benar-benar bersih dan selamat untuk orang ramai.

"Hari Isnin hingga Khamis adalah hari yang ditetapkan untuk menjalankan proses pembersihan pantai. Ia tidak dilakukan pada hari Jumaat hingga Ahad kerana mengganggu aktiviti riadah pengunjung, selain menjaga keselamatan orang awam," ujarnya lagi.

SWM yang dahulunya dikenali sebagai Southern Waste Management Sdn. Bhd. telah ditubuhkan pada tahun 1995.

Ia berperanan mengendalikan kerja-kerja pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam di zon selatan Semenanjung Malaysia iaitu Johor, Melaka dan Negeri Sembilan sejak 1996 secara interim.

Syarikat ini kemudiannya dilantik sebagai syarikat konsesi selepas Akta 2007 (Akta 672), Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam dikuatkuasa bermula 1 September 2011 oleh Kerajaan Persekutuan.

Ketulan ais redakan cuaca terik

Posted:

Ketulan ais redakan cuaca terik

Ketulan ais redakan cuaca terik

Penghuni di Zoo Rio de Janeiro diberi makanan seperti buah dan daging yang dibekukan bagi meredakan kepanasan yang mereka alami.


TIMBUNAN ais semakin meninggi di Tasik Michigan, Chicago, Amerika Syarikat.


KETIKA beberapa tempat di Hemisfera Utara berada dalam keadaan sejuk membeku, suasana berbeza dirasai di bahagian bumi yang lain. Baik manusia atau haiwan, masing-masing mendambakan ketulan-ketulan ais untuk menyejukkan tubuh.

Antara negara yang mengalami cuaca panas melampau ialah Brazil dengan indeks cuaca mencapai 48 darjah Celsius. Bahang itu menyebabkan penjaga-penjaga Zoo Rio de Janeiro, Brazil runsing dengan keselamatan haiwan-haiwan jagaan mereka.

Bagi meredakan kepanasan, mereka terpaksa membekukan makanan harian seperti daging dan buah-buahan untuk diberi kepada penghuni zoo.

Ketulan ais besar itu mempunyai pelbagai variasi. Bagi harimau atau singa, mereka diberi blok ais berisi daging mentah seberat 30 kilogram (kg). Ze Comeia iaitu beruang coklat yang diselamatkan daripada kumpulan sarkas mendapat ketulan ais buah-buahan manakala Karla, si gajah gergasi mendapat pisang beku.

Sebatang aiskrim yogurt perisa buah strawberi atau mangga menjadi pilihan sekumpulan beruk yang menarik perhatian pengunjung yang berada di suhu panas yang mencecah 34 darjah Celcius di zoo itu.

Menikmati aiskrim

"Apabila saya melihat mereka makan aiskrim, lantas saya meminta ibu membelikan aiskrim yang sama," ujar pengunjung kecil, Damaris Pereira Dias, 11, sambil menikmati ketulan ais manis di tangannya.

Namun, beruk-beruk tersebut masih belum puas untuk menikmati aiskrim yang diberikan. Jari jemari yang panjang membolehkan cimpanzi bernama Paulinho mengambil aiskrim perisa strawberi daripada tangan penjaga zoo, Karla Cunha. Setelah menghabiskannya, ia mengembalikan batang aiskrim itu kepada Cuhna.

Situasi lebih tegang dapat dirasai dalam kandang spesies kucing besar. Singa bernama Simba, 14, dan Neto, 10, harimau Siberia, menjilat rakus ketulan besar ais menggunakan lidah mereka. Sesekali Simba mengaum ganas kepada jurugambar dan pengunjung yang cuba merakam gelagatnya.

Ze Comeia berendam di dalam kolam sambil perlahan-lahan memakan ketulan ais buah-buahan. Di satu sudut zoo, penjaga zoo menyiram tubuh Koala, gajah betina berumur 45 tahun menggunakan hos panjang dan pada masa yang sama, ia diberi pisang yang disuap ke dalam mulutnya.

"Walaupun berdepan dengan cuaca panas, aktiviti memberi makanan ais merupakan ruang masa yang digemari oleh haiwan-haiwan di sini. Ia membolehkan mereka bergerak aktif sambil menjamu selera," ujar Cunha.


PENGHUNI zoo diberi makanan yang dibekukan untuk meredakan bahang kepanasan melampau.


Dalam masa sehari, pihak zoo menyediakan lebih 100 makanan beku untuk diberikan kepada haiwan-haiwan ketika cuaca panas berlanjutan selama 10 hari berturut-turut.

Kumpulan beruk memerlukan sebanyak 70 jenis makanan sehari dengan buah-buahan dan aiskrim yogurt menjadi pilihan utama.

"Yogurt beku sangat popular tahun ini. Mereka sangat menyukainya," jelas Cunha.

Ikan mati

Walaupun Brazil berdepan dengan gelombang panas, media-media di negara itu hanya memberi fokus kepada cuaca sejuk ekstrem di bahagian utama bumi.

Gelombang panas turut berlanjutan ke negara jiran, Argentina yang menyebabkan ratusan ikan-ikan mati dan timbul di sebuah tasik di Buenos Aires.

Ikan keli dan terubuk antara spesies yang terjejas teruk. Pengarah Taman 3 de Febrero, lokasi timbunan ikan-ikan mati itu dijumpai memberitahu, suhu tinggi menyebabkan kehilangan oksigen dalam air tasik.

Pakar Meteorologi, Fabio Rocha menyatakan, gelombang panas tersebut tidak mempunyai kaitan dengan Pusaran Polar yang sedang berlaku di negara-negara Kutub Utara.

"Terdapat kekurangan litupan awan terutamanya pada bahagian tenggara Brazil. Ia menyebabkan beberapa kawasan terdedah terus kepada sinaran matahari sehingga membawa ke peningkatan suhu.

"Ia akan berterusan dalam beberapa hari lagi. Cuaca mungkin berubah jika terdapat kumpulan awan yang bakal muncul pada hujung minggu," ujar Rocha.

Ze Comeia dan rakan-rakannya yang lain, termasuk peminat mereka amat berharap hujan turun di zoo tersebut.

"Saya banyak berpeluh walaupun tidak mempunyai bulu yang banyak. Bayangkan keadaan haiwan-haiwan dalam zoo, saya sangat bersimpati," ujar pengunjung zoo, Karla Nunes, 55.

Kualiti gambar setanding profesional

Posted:

Kualiti gambar setanding profesional

Kualiti gambar setanding profesional


KAMERA Casio EX-10 dilengkapi dengan keupayaan penghantaran foto melalui WiFi.


IMAGINASI untuk mengambil gambar setaraf jurugambar profesional tidak lagi menjadi impian semata-mata. Ditambah pula dengan harga kamera yang ditawarkan di pasaran jauh lebih berpatutan berbanding item canggih seorang pakar.

Melalui kamera kompak digital, Casio EX-10, penggemar fotografi pasti berpuas hati dengan mutu dan kualiti gambar yang dirakam.

Daya tarikan utama model ini adalah fungsi pendakap dwikombinasi yang melaraskan dua parameter gambar secara automatik. Ia turut merangkumi fokus, bukaan, kecerahan, imbangan putih, kontras dan ketepuan.

Dengan hanya sekali menekan butang pengatup, EX-10 mampu merakam sembilan imej berbeza. Setiap satunya diambil dengan gandingan nilai unik dua parameter rakaman seperti ruang pelarasan fokus dan saiz bukaan.

Ciri-ciri lain adalah binaan logam, skrin paparan hablur cecair (LCD) 3.5 inci (8.9 sentimeter) condong 180 darjah, penstabilan imej berasaskan sensor, keupayaan video definisi tinggi penuh dan sensor CMOS lampu belakang yang merakamkan imej 12 megapiksel dalam nisbah tiga aspek.

EX-10 juga dilengkapi kanta zoom dengan bukaan maksimum F1.8 (lebar) atau F2.5 (hujung telefoto), sensor CMOS prestasi tinggi dan enjin EXILIM terkini untuk mendapatkan tindak balas kelajuan tinggi.

Selang masa antara tangkapan gambar hanya 0.27 saat dan ia boleh dicapai untuk format RAW dan JPEG.

Kamera ini dilengkapi dengan keupayaan penghantaran foto melalui WiFi dan pengatup jarak jauh yang membolehkan pengguna mengendalikan kamera dan mengambil gambar dari jarak jauh. Penghantaran imej menggunakan sambungan WiFi juga lebih pantas ke telefon pintar.

Ciri-ciri tambahan lain termasuk electronic level untuk mengambil gambar yang seimbang dan mod autofokus yang membolehkan gambar objek yang sedang bergerak diambil dengan jelas.

EX-10 dibina dengan rekaan badan bergaya dan kemasan biru kehitaman yang menarik. Panel depan dan belakang diperbuat daripada aloi magnesium ringan yang kukuh, manakala panel atas diperbuat daripada aloi aluminium berkilat.

Badan magnesium diakui sebagai kemasan kualiti premium dalam rangkaian kamera kompak.

Diedarkan oleh Marco Heritage Sdn. Bhd. (Marco Heritage) sebagai pengedar tunggal kamera Casio di Malaysia, model terbaharu ini oleh didapati mulai pertengahan bulan ini pada harga RM2,699 seunit.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Noor Jan ditahan depan isteri

Posted:

Noor Jan ditahan depan isteri

Noor Jan ditahan depan isteri

Oleh SOFIATUL SHIMA WAN CHIK dan NUZULSHAM SHAMSUDDIN
berita@kosmo.com.my

NOOR JAN ditahan di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Melaka Tengah bagi membantu siasatan di bawah Akta Hasutan
selepas ditahan semalam.


JASIN - Noor Jan Tuah yang mencetuskan kontroversi lebih lapan tahun kerana mendakwa dirinya sebagai Sultan Melaka ditahan di Jeti Anjung Batu, Serkam di sini semalam bagi membantu siasatan di bawah Akta Hasutan.

Noor Jan (gambar kecil), 56, ditahan pada pukul 10.50 pagi ketika berada di jeti bersama isteri dan 30 pengikutnya untuk menaiki feri ke Pulau Besar.

Noor Jan mahu ke Pulau Besar bagi menghadiri upacara penyembelihan kambing sempena sambutan Maulidur Rasul.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah berkata, Noor Jan ditahan bagi membantu siasatan ekoran polis menerima lapan laporan yang dibuat oleh pelbagai pihak termasuk badan bukan kerajaan (NGO) yang menyatakan rasa tidak puas hati atas tuntutan Noor Jan yang mengaku dirinya sebagai Sultan Melaka.

"Noor Jan ditangkap ekoran penduduk negeri ini curiga dan gusar atas kebenaran tuntutan penama Noor Jan yang mengiktiraf dirinya Sultan Melaka.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penyelia maut akibat injap paip terpelanting ke muka

Posted:

Penyelia maut akibat injap paip terpelanting ke muka

Penyelia maut akibat injap paip terpelanting ke muka


MAYAT Muthu Krishnan terbaring dengan injap paip gas di sisinya di Melaka semalam.


MELAKA - Seorang penyelia loji gas menemui ajal apabila saluran injap yang menyambungkan hos tiba-tiba tercabut ketika proses pemindahan gas ammonia dilakukan dan terpelanting ke mukanya di Kawasan Perindustrian Tangga Batu di sini semalam.

Dalam kejadian pukul 2.15 pagi itu mangsa yang dikenali sebagai Muthu Krishnan, 53, dari Kota Laksamana cedera parah di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian.

Difahamkan, ekoran kejadian itu, seorang lagi lelaki yang juga pemandu treler di loji itu dikejarkan ke hospital sama bagi menerima rawatan lanjut selepas terhidu gas ammonia.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian tersebut pada pukul 2.19 pagi dan seramai 25 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Tangga Batu, Kubu dan Ayer Keroh bersama tiga jentera termasuk sebuah jentera Pasukan Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) dikejarkan ke lokasi kejadian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Diseret komuter tiga kilometer

Posted:

Diseret komuter tiga kilometer

Diseret komuter tiga kilometer

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
berita@kosmo.com.my


DI SINILAH lokasi sepasang suami isteri warga emas maut dilanggar komuter di Kajang, Selangor semalam.


KAJANG – Niat murni sepasang suami isteri warga emas untuk menziarahi saudara mereka yang terlantar sakit di Sungai Long di sini tidak kesampaian apabila mereka terbunuh akibat dirempuh dan diseret tren komuter di sini semalam.

Kejadian berhampiran Stesen Komuter Kajang dekat Jalan Reko pada pukul 12.35 tengah hari itu menyebabkan Md. Nor Lian, 69, dan isterinya, Noriah Mat Ani, 65, maut selepas diseret sejauh tiga kilometer.

Menurut adik ipar mangsa yang enggan dikenali, pasangan suami isteri berkenaan kerap menziarahi ibunya yang sakit pada setiap minggu.

Ujar ipar mangsa lagi, Md. Nor dan Noriah yang tinggal bersama tiga anak lelaki mereka berhampiran stesen komuter di Kajang Utama kerap melintas landasan tersebut sebelum menaiki kenderaan awam di hentian.

"Pukul 10 pagi tadi (semalam) abang telefon dan beritahu hendak ke rumah. Selepas melintas landasan, mereka akan menunggu teksi atau bas di hentian Kajang seperti biasa.

"Biasanya kurang daripada sejam mereka akan sampai ke rumah saya, tetapi kira-kira pukul 2 petang pula, kami dikejutkan dengan kejadian itu," katanya semasa ditemui pemberita di Unit Forensik Hospital Kajang di sini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab. Rashid Ab. Wahab berkata, kedua-dua mangsa yang tinggal kira-kira 200 meter dari tempat kejadian maut serta-merta akibat cedera parah.

"Mangsa adalah warga emas yang tidak bekerja dan disara oleh tiga orang anak lelaki. Mayat dihantar ke Hospital Kajang untuk bedah siasat.

"Kedua-dua mereka disahkan meninggal dunia di tempat kejadian selepas dilanggar komuter yang dalam perjalanan dari Seremban ke Rawang," kata beliau.

Dalam pada itu, Pengurus Komunikasi Korporat Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Siti Badariah Wan Hanafi berkata, pasangan tersebut melintas di kawasan yang tidak dibenarkan.

"Justeru, pihak KTMB menasihati orang awam supaya tidak menceroboh landasan dan mengambil risiko berbahaya untuk melintas," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sang Saka Biru sudah siap siaga

Posted:

Sang Saka Biru sudah siap siaga

Sang Saka Biru sudah siap siaga

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my

ZAHID (tengah) beramah mesra dengan barisan pemain dan pegawai pada majlis pengenalan skuad PDRM musim 2014 di Hotel Marriott di Putrajaya semalam.


KEJAYAAN membimbing Pahang menjuarai Piala Malaysia musim lalu membuatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini menagih sentuhan magis Dollah Salleh.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau tidak rela lagi melihat Sang Saka Biru menghuni tangga tercorot liga.

Sebaliknya, Zahid yang juga penaung skuad PDRM mahu anak-anak buahnya bangkit seterusnya menjuarai kempen Liga Premier musim ini.

"Jika kita jaga kebajikan pemain, mereka akan memberikan yang terbaik buat pasukan. Jadi orang tercorot merupakan perkara yang memalukan.

"Ini berdasarkan pengalaman saya ketika bersama pasukan Perak dan Angkatan Tentera Malaysia. Jika gaji, elaun serta bonus dibayar tepat pada waktunya, maka pemain akan gembira," katanya ketika berucap pada majlis pengenalan skuad PDRM musim 2014 di Hotel Marriott di Putrajaya semalam.

Pada majlis itu, PDRM yang mendapat penajaan daripada Kappa dan Perkasa Jauhari Sdn. Bhd., memperkenalkan 26 pemain termasuk empat awang import.

Dalam pada itu, Zahid menegaskan, beliau tidak akan 'memberi muka' kepada pemain atau pegawai yang terlibat dalam skandal mengatur perlawanan.

"Saya tahu, pengurusan terdahulu banyak yang tidak telus atau hanky-panky. Jadi saya tidak mahu perkara yang sama berulang.

"Jika berlaku juga, saya tahu hendak buat macam mana ke atas orang yang suka merosakkan pasukan," katanya.

Sementara itu, jurularih PDRM, Dollah Salleh (gambar kecil) berkata, sasaran untuk muncul sebagai juara Liga Premier musim ini adalah suatu tugasan yang berat.

"Jadi para pemain perlu bekerja keras bagi membentuk pasukan yang mantap," jelasnya.

Gergasi mahu kembali digeruni

Posted:

Gergasi mahu kembali digeruni

Gergasi mahu kembali digeruni

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

DURAKOVIC (barisan belakang, bertali leher) bergambar bersama para pemain dan pegawai skuad Selangor di SACC semalam.


SELANGOR tidak mahu ketinggalan bersaing hebat dengan pencabar-pencabar utama dalam kancah Liga Malaysia (Liga M).

Kelantan letak sasaran satu piala

Posted:

Kelantan letak sasaran satu piala

Kelantan letak sasaran satu piala


ANNUAR (memakai topi) bergambar kenangan dengan para pemain dan pegawai skuad Kelantan di Perdana Resort, Kota Bharu semalam.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) meletakkan sasaran untuk meraih sekurang-kurangnya satu kejuaraan pada kempen Liga Malaysia (Liga M) musim ini, lapor YATIMIN ABDULLAH.

Penasihat KAFA, Tan Sri Annuar Musa berkata, sasaran itu tampak realistik bersandarkan kepada adunan pemain yang membarisi skuad The Red Warriors musim ini selain dibantu kepakaran yang dimiliki pengendali baharu, Steve Darby.

"Sejak empat tahun kebelakangan ini, Kelantan cukup sinonim dengan kejuaraan. Pada saya, hasrat kita untuk mengekalkan atau memenangi salah satu trofi yang dipertandingkan musim ini mampu direalisasikan.

"Bagi saingan Liga Super pula kita meletakkan sasaran dalam kelompok enam pasukan terbaik walaupun Kelantan dilihat berpeluang untuk berada di kedudukan kedua atau menjadi juara," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar pengenalan jersi baharu Kelantan jenama Warriors di Perdana Resort dekat Kota Bharu semalam.

Annuar memberitahu, tajaan yang diterima oleh KAFA dilihat cukup untuk menampung perbelanjaan badan induk itu bagi mengharungi saingan musim ini.

Katanya, beliau gembira kerana banyak pihak yang sedia menaja The Red Warriors sehingga terpaksa membuat pilihan untuk mengisi kuota tersebut.

"Alhamdulillah, jumlah RM8 juta yang diperlukan untuk menampung perbelanjaan pasukan berjaya dipenuhi hasil sumbangan daripada rakan-rakan penaja musim ini.

"Saya berterima kasih kepada semua penaja dan ia menguatkan lagi semangat para pemain Kelantan untuk memberikan persembahan terbaik dalam saingan musim ini," ujarnya.

Musim ini menyaksikan KAFA menerima tajaan daripada sembilan buah syarikat - Hotlink, Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kumpulan Adabi, Syatikat Muda Osman, Tresenergy Sdn. Bhd., Sinar Harian, Konsortium E-Mutiara, Andida dan Bayam Hospitaliti.

Dalam perkembangan lain, Annuar berkata, harga tiket di Stadium Sultan Muhammad IV masih kekal sebagai tanda terima kasih kepada penyokong Kelantan.

"Cuma harga tiket yang dibeli secara bermusim ada sedikit kenaikan selaras dengan kemudahan disediakan oleh pihak KAFA," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Mural tokoh kelahiran Pulau Mutiara

Posted:

Mural tokoh kelahiran Pulau Mutiara

Mural tokoh kelahiran Pulau Mutiara


SENIMAN Tan Sri P. Ramlee antara tokoh yang dipilih dalam Projek The Silent Figures Project.
MURAL Awang Had dilukis pada dinding berdekatan laluan Teluk Kumbar menghala ke Balik Pulau.


SENI lukisan jalanan atau mural memberi ilham kepada sekumpulan pemuda di Pulau Pinang untuk mengabadikan wajah tokoh-tokoh penting negara untuk tatapan generasi muda.

Menerusi projek sosial, The Silent Figures Project (TSFP), misi mereka ialah supaya nama-nama besar ini tidak terus tenggelam sebaliknya dikenali menerusi tatapan visual.

Projek ini dibiayai oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Lebuh Acheh Interpretation Center dengan kerjasama Yayasan Islam Pulau Pinang (YIPP), Think City Sdn. Bhd. dan Galeri Chandan.

Sebagai permulaan TSFP memilih 12 tokoh terutamanya anak kelahiran Pulau Mutiara untuk dilakarkan oleh pelukis amatur di dinding beberapa jalan utama di negeri itu.

Kenal tokoh

Lakaran wajah tokoh pendidikan negara kelahiran Pulau Betong, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Awang Had Salleh misalnya, dilukis di laluan Teluk Kumbar menghala ke Balik Pulau.

Mural Seniman Agung Negara, Tan Sri P. Ramlee pula menghiasi dinding kosong di tepi Jalan Sultan Azlan Shah, George Town.

Tokoh-tokoh lain yang dipilih ialah Ahmad Nisfu, M. Zain, Syed Sheikh al-Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin, Abu Bakar Asyaari, Sheikh Uthman Jalaluddin, Sheikh Salleh Masri, Cikgu Abdul Razak, Cikgu Mohd. Noor dan Sheikh Abdullah Fahim.

Menurut Pegawai Tadbir YIPP, Mohd. Fitri Ibrahim, projek ini dicetuskan hasil penyelidikan pihaknya yang mendapati ramai kalangan generasi muda tidak mengenali tokoh penting dalam sejarah negara.

Jelas beliau, generasi muda sebenarnya berminat untuk mengetahui jasa dan latar belakang tokoh-tokoh negara tetapi mereka ketandusan sumber.

"Keadaan ini memberi ilham kepada TSFP untuk menterjemahkannya dalam bentuk lebih mudah, kreatif dan menarik menerusi lukisan mural.

"Lebih membanggakan, beberapa pelukis muda bersetuju menyumbangkan kreativiti mereka melakarkan mural.

"Kita mahu buktikan bahawa artis-artis muda tempatan juga mampu menghasilkan karya bertaraf antarabangsa," ujarnya.

Projek ini juga mampu mencantikkan ruang kosong di sekitar negeri ini sekali gus menjadi tarikan pelancongan baharu.

Setiap mural tokoh-tokoh ini dilukis di tempat berasingan tetapi strategik iaitu tidak jauh dari persimpangan yang sibuk bagi membolehkan pengguna jalan raya menikmati karya tersebut.

Mural Awang Had Salleh misalnya dihasilkan oleh seorang anak muda dari Johor.

Mohd. Fitri berkata, lukisan mural ini diharap mencetuskan perasaan ingin tahu dalam kalangan rakyat mengenai tokoh sejarah negara dan membentuk sikap cintakan tanah air menerusi seni kreatif. - ZAKI SALLEH

Penyediaan penyelesaian perniagaan dalam talian

Posted:

Penyediaan penyelesaian perniagaan dalam talian

Penyediaan penyelesaian perniagaan dalam talian

Tawaran eksklusif menggalakkan perniagaan elektronik untuk menggunakan perkhidmatan jalur lebar tertumpu.


KEE SIAK (kanan) bersalaman dengan Lee pada majlis taklimat berhubung kerjasama antara P1 dengan Exabytes di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PENYEDIA pengehosan laman sesawang, Exabytes Network Sdn. Bhd. (Exabytes), mengumumkan kerjasama dengan peneraju perkhidmatan 4G pertama di Malaysia, Packet One Networks (Malaysia) Sdn. Bhd. (P1) dalam menyediakan perkhidmatan jalur lebar terkini untuk perniagaan dalam talian tempatan.

Menurut Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Exabytes, Chan Kee Siak, kerjasama tersebut juga menyediakan teknologi terkini yang membolehkan pengusaha menguruskan perniagaan mereka dengan lebih berkesan termasuk komunikasi dengan pelanggan.

"Bagi kesemua perkhidmatan komunikasi dan pakej penyelesaian hubungan yang dilanggan Exabytes, P1 akan menawarkan mereka penjimatan tambahan daripada segi panggilan suara, pemasangan percuma, bayaran sewa talian dan peralatan berkaitan.

"Ia merupakan satu penyelesaian hubungan tertumpu yang membenarkan pelanggan kami berada dalam talian dan memulakan operasi perdagangan elektronik (e-Dagang), pada masa yang sama menguruskan penggunaan jalur lebar dan panggilan suara dengan lebih baik," katanya ketika ditemui pada majlis taklimat mengenai kerjasama kedua-dua pihak di Hotel Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ketua Pegawai Komersial P1, Kelvin Lee.

Kee Siak memaklumkan, kerjasama itu berhasrat untuk mengembangkan sektor e-Dagang tempatan melalui penyediaan perkhidmatan suara dan internet.

"Hubungan merupakan elemen teras dalam perniagaan dalam talian. Ini menjadi lebih penting dengan peningkatan saingan perniagaan pada hari ini.

"Kerjasama dengan P1 akan membantu perniagaan elektronik ini untuk mencapai tahap perniagaan dan perkhidmatan yang lebih baik," ujarnya.

Sementara itu, Lee berkata, usaha sama strategik itu juga membolehkan pihak P1 mencapai lebih 60,000 pelanggan Exabytes dalam ruang perniagaan dalam talian, di samping ribuan pedagang laman web Easy.my yang merupakan salah satu platform peruncitan dalam talian yang dikendali Exabytes.

"Menurut kajian Euromonitor International, pasaran e-Dagang Malaysia dijangka tumbuh pada kadar yang pesat, daripada RM842 juta pada tahun 2011 kepada RM1.9 bilion menjelang tahun 2016.

"Kami berharap lebih banyak perniagaan akan berada dalam talian dan menggunakan nilai teknologi hubungan tertumpu yang disediakan untuk menjalankan perniagaan dengan lebih efisien dan seiring dengan penggiat dalam pasaran antarabangsa," ujarnya.

Menerusi kerjasama itu juga, dijangka lebih 70,000 pelanggan Exabytes dan 25,000 pelanggan P1 bakal mendapat pakej istimewa yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Tuah setia guna jenama Scotch-Brite

Posted:

Tuah setia guna jenama Scotch-Brite

Tuah setia guna jenama Scotch-Brite


DARI KIRI: Lay Hua bergambar bersama para pemenang Peraduan Padan dan Menang Scotch-Brite iaitu Safial Eqbal Zakaria, Chooi Lee dan Abdul Aziz Mohd. Soffian serta wakil AEON, Mohd. Fauzi Salim.


SIAPA sangka kesetiaan seorang suri rumah berusia 50 tahun terhadap penyental berjenama Scotch Brite sejak diperkenalkan ibunya ketika remaja membuka peluang kepadanya untuk membawa pulang hadiah utama Peraduan Padan dan Menang Scotch-Brite yang diadakan baru-baru ini.

Tee Chooi Lee mengakui sudah arif dalam setiap fungsi rangkaian produk pembersihan itu, sekali gus membolehkan dia membawa pulang hadiah berupa baucar beli-belah bernilai RM3,000 dalam peraduan yang menuntut peserta memadankan penggunaan betul penyental Scotch-Brite.

"Sejak membantu ibu di dapur sehingga saya sendiri bergelar seorang ibu, tidak pernah dalam fikiran saya terfikir untuk memperoleh hadiah lumayan ini. Apatah lagi dengan hanya setia pada satu produk penyental sahaja.

"Pada mulanya hasrat menyertai pertandingan ini sekadar mengisi masa lapang. Lagipun, soalan yang perlu diselesaikan tidak membebankan," katanya dalam satu kenyataan di sini baru-baru ini.

Sementara itu, Pengurus Besar Kumpulan Perniagaan Pengguna, 3M Malaysia Sdn. Bhd. (3M Malaysia), Kek Lay Hua berkata, kajian pensyarah kanan dalam bidang mikrobiologi perubatan di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Jamal Houssaini baru-baru ini mendedahkan bahawa peralatan dapur yang tercalar atau sumbing mampu menyumbang kepada pengumpulan bakteria sehingga mengakibatkan penyakit dan keracunan makanan.

"Kajian berkenaan menjelaskan pengumpulan bakteria berlaku di permukaan peralatan dapur yang tercalar. Ia juga dipengaruhi oleh penggunaan penyental yang salah.

"Oleh itu, kajian tersebut membuktikan bahawa penyental yang tidak mencalarkan mana-mana permukaan peralatan dapur adalah pilihan paling tepat kerana ia telah diuji mampu membersihkan permukaan tanpa meninggalkan kesan calar dan menghindar kehadiran bakteria," jelasnya.

Lay Hua memaklumkan, kesedaran terhadap penggunaan penyental yang betul masih kurang dalam kalangan pengguna di Malaysia.

"Jenama Scotch-Brite menawarkan penyental untuk segala permukaan termasuk periuk, kuali yang diperbuat daripada keluli tahan karat serta alatan dapur yang diperbuat daripada kaca dan seramik," katanya.

Beliau memaklumkan, peraduan Peraduan Padan dan Menang Scotch-Brite yang telah diadakan dengan kerjasama syarikat peruncit terkemuka, AEON Co. (M) Bhd. (AEON), itu bertujuan meningkatkan kesedaran dalam kalangan pengguna mengenai kepentingan menggunakan penyental yang betul demi memastikan peralatan dapur berada dalam keadaan yang baik.

Peraduan tersebut menawarkan hadiah sehingga RM7,000 dalam bentuk baucar tunai AEON kepada lapan pemenang bertuah dan menerima sambutan yang menggalakkan daripada peserta di seluruh negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Gempa sederhana melanda pantai barat Sumatra Utara

Posted:

Gempa sederhana melanda pantai barat Sumatra Utara

Gempa sederhana melanda pantai barat Sumatra Utara

14/01/2014 10:49pm

KUALA LUMPUR - Gempa bumi sederhana berukuran 5.1 pada skala Richter berlaku di luar pantai barat Sumatra Utara, pada pukul 6.36 petang hari

ini.

Jabatan Meteorologi dalam satu kenyataan berkata pusat gempa ialah di 211 kilometer sebelah barat daya Simeulue, Indonesia, dan 755 km sebelah tenggara Lumut, Perak.

Sementara itu, jurucakap jabatan itu berkata, mereka tidak menerima

sebarang laporan mengenai kejadian gempa di Semenanjung. - Bernama

Penganut Hindu di Kelantan minta Thaipusam dijadikan cuti umum

Posted:

Penganut Hindu di Kelantan minta Thaipusam dijadikan cuti umum

Penganut Hindu di Kelantan minta Thaipusam dijadikan cuti umum

14/01/2014 10:43pm

KOTA BHARU - Penganut agama Hindu di Kelantan memohon kerajaan negeri mewartakan perayaan Thaipusam sebagai hari cuti umum di negeri ini.

Pengerusi MIC Kelantan, M.Kuppusamy berkata, langkah itu bagi membolehkan penganut Hindu di negeri itu menyambutnya tanpa perlu memohon cuti.

"Kita akan membuat permohonan secara bertulis kepada kerajaan negeri bagi membolehkan sambutan Thaipusam dijadikan cuti umum pada tahun hadapan," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Tambahnya, sambutan Thaipusam Jumaat ini akan diadakan di Tumpat dengan dihadiri lebih 500 orang penganut agama Hindu di negeri itu.

Ahad lepas, kerajaan Kedah telah mengumumkan Jumaat ini sebagai cuti peristiwa negeri Jelapang Padi itu bersempena sambutan perayaan Thaipusam. - Bernama

Jumlah mangsa banjir di jajahan Pasir Mas terus berkurangan

Posted:

Jumlah mangsa banjir di jajahan Pasir Mas terus berkurangan

Jumlah mangsa banjir di jajahan Pasir Mas terus berkurangan

14/01/2014 10:44pm

KOTA BHARU - Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan jajahan Pasir Mas berkurangan malam ini kepada 1,968 orang

berbanding 2,076 orang petang tadi.

Menurut portal e-Banjir, mangsa banjir daripada 819 keluarga itu ditempatkan

di sembilan pusat pemindahan sementara di sekitar Rantau Panjang.

Setakat pukul 9 malam ini, paras air Sungai Golok di Rantau Panjang turun kepada 9.93 meter berbanding 10.03 meter petang tadi, namun masih di atas paras bahaya iaitu 9 meter.

Jalan-jalan dinaiki air yang masih ditutup untuk kenderaan ringan ialah

jalan alternatif Rantau Panjang ke Jeli di Panglima Bayu, Jalan Pasir Mas-Pohon

Tanjung-Rantau Panjang di Kilometer 11 dan Kilometer 3 Jalan Pengkalan Rakit. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bangkok umpama kubu

Posted:

Bangkok umpama kubu

Bangkok umpama kubu

TIMBUNAN guni pasir diletakkan oleh kumpulan penunjuk perasaan antikerajaan di sebuah persimpangan di Bangkok.


BANGKOK - Beribu-ribu penunjuk perasaan antikerajaan menawan jalan-jalan utama di Bangkok semalam dalam usaha untuk melumpuhkan bandar raya berkenaan, sekali gus mendesak Perdana Menteri sementara, Yingluck Shinawatra meletak jawatan.

Kumpulan penunjuk perasaan membanjiri persimpangan utama di Bangkok dan membina pentas ceramah, khemah dan gerai-gerai yang menawarkan makanan percuma untuk para peserta.

Mereka juga berikrar untuk menawan lokasi-lokasi utama di Bangkok sehingga Yingluck meletak jawatan dan mengancam untuk mengganggu pilihan raya umum yang dijadualkan pada Februari depan.

"Hari ini (semalam) akan tertulis dalam sejarah Thailand," kata ketua penunjuk perasaan tersebut, Suthep Thaugsuban dalam satu bantahan malam kelmarin.

Beliau yang pernah menjadi timbalan perdana menteri juga berikrar untuk meluaskan bantahan berkenaan bagi melumpuhkan bandar berkenaan sehingga kerajaan sedia ada tumbang.

Para penunjuk perasaan itu cuba memaksa Yingluck meletak jawatan dengan sebuah kerajaan sementara dibentuk untuk melaksanakan pembaharuan bagi menamatkan rasuah dan poli- tik wang di Thailand.

Mereka juga mahu menggagalkan pilihan raya umum lebih awal yang diumumkan oleh Yingluck pada 2 Februari depan kerana bimbang pemimpin yang mempunyai kaitan dengan bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra kembali berkuasa.

Para penunjuk perasaan itu menuduh Yingluk menjadi boneka kepada Thaksin yang juga abangnya.

Thaksin pernah digulingkan dalam rampasan kuasa tentera pada 2006 selepas kerajaannya dicemari dengan penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Namun, Thaksin kini hidup dalam buangan dan akan dihukum penjara dua tahun jika kembali ke Thailand selepas didapati bersalah melakukan penyalahgunaan kuasa semasa menjadi Perdana Menteri. - Agensi

Banjir landa Jakarta

Posted:

Banjir landa Jakarta

Banjir landa Jakarta


GAMBAR menunjukkan sebuah kawasan yang dilanda banjir di Jakarta semalam.


JAKARTA - Seramai 5,000 orang di Jakarta terpaksa dipindahkan apabila hujan lebat selama beberapa hari menyebabkan beberapa lokasi di bandar raya berkenaan dinaiki air, lapor akhbar Jakarta Post semalam.

Jurucakap Agensi Mitigasi Bencana Kebangsaan, Sutopo Purwo Nugroho berkata, hujan lebat sejak beberapa hari lalu menyebabkan paras air sungai di bandar raya berkenaan melimpah.

Katanya, di bahagian barat Jakarta, air naik setinggi empat meter dan keadaan dijangka bertambah buruk kerana hujan lebat bakal berterusan selama beberapa hari lagi.

"Penduduk yang berpindah itu ditempatkan di 23 buah pusat pemindahan yang disediakan oleh kera- jaan," katanya.

Kejadian itu juga dianggap sebagai salah satu ujian kepada Gabenor Jakarta yang popular, Joko Widodo yang sebelum ini berjanji menyelesaikan masalah banjir di bandar raya berkenaan. - Agensi

Israel beri penghormatan terakhir kepada Sharon

Posted:

Israel beri penghormatan terakhir kepada Sharon

Israel beri penghormatan terakhir kepada Sharon


BENTUK kubur Sharon di sebelah kubur isterinya di ladang miliknya dekat Sderot, selatan Israel.


BAITULMUQADDIS - Para pegawai Israel dan beberapa pemimpin dunia hadir bagi memberi penghormatan terakhir kepada bekas Perdana Menteri ke-11 Israel, Ariel Sharon (gambar) sebelum pemimpin yang turut dikenali sebagai 'Penyembelih Beirut' itu dikebumikan di ladang miliknya di selatan Israel.

Keranda yang mengandungi mayat Sharon diletakkan di luar bangunan parlimen Israel untuk majlis penghormatan terakhir yang turut dihadiri oleh Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden dan bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair

Turut hadir pada upacara itu ialah Perdana Menteri Republik Czech, JirĂ­ Rusnok dan seorang pegawai diplomat dari Mesir.

Selepas upacara itu, keranda yang mengandungi mayat Sharon dibawa menaiki kereta menuju ke sebuah ladang miliknya di selatan Israel untuk dikebumikan.

Mayat Sharon dikebumikan di sebelah kubur isteri- nya, Lily.

"Mendiang merupakan salah seorang pahlawan terbilang Israel dan kematiannya merupakan suatu kehilangan yang besar kepada negara,'' kata Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam majlis itu.

Pemimpin Yahudi yang digelar sebagai 'Penyembelih Beirut' itu koma selepas diserang strok dan pendarahan otak pada 4 Januari 2006 semasa berkempen untuk partinya menjelang pilihan raya umum di Israel.

Beliau yang merupakan seorang bekas jeneral, menjadi Perdana Menteri Israel dari tahun 2001 hingga 2006.

Sharon yang terkenal kerana kekejamannya, pernah dikutuk oleh masyarakat antarabangsa berhubung pembunuhan beramai-ramai penduduk Palestin di Beirut, Leba- non pada tahun 1982. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved