Sabtu, 6 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kerepek ubi Batu Pahat

Posted:

Kerepek ubi Batu Pahat

Kerepek ubi Batu PahatMENJELANG Ramadan, nama Azhar Food pasti di sebut-sebut. Jenama itu bukan sahaja meniti di bibir suri rumah di Rengit, Batu Pahat tetapi tidak keterlaluan jika dikatakan, di mana-mana sahaja, khususnya di Johor, orang sudah bercakap tentang produk Azhar Food.

Bahkan, ada yang merancang untuk membeli kerepek, kuih-muih tradisional, kekacang dan jeruk di situ menjelang Aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi.

Dari Johor Bahru hingga ke Muar, dari Segamat merentas ke Mersing, nama Azhar Food bukan nama asing di negeri selatan tanah air ini.

Cukup dikenali sebagai pengeluar, pengimport dan pemborong makanan ringan, ia juga popular sebagai hab pemasaran pelbagai produk industri kecil dan sederhana (IKS).

Tidak hairanlah, jika berkunjung ke Azhar Manufacturing Sdn. Bhd., pasti anda akan berjumpa dengan pelbagai jenis kudapan sama ada kering atau basah. Semuanya ada di bawah satu bumbung.

Lebih menarik, ia dijual pada harga yang cukup berpatutan.

Cerewet


HANYA suhu dan masa memasak yang tepat dapat menghasilkan kerepek ubi yang terbaik.


Seorang pelanggan tetap Azhar Food, Khairunisa Idros, 28, berkata, dia yang bekerja di Johor Bahru sentiasa mencari peluang untuk datang ke Azhar Food sekiranya pulang ke kampung.

"Kalau ke sini, pasti saya akan beli kerepek pisang tanduk, kacang tanah goreng dan kuih cakar ayam.

"Di sini banyak pilihan, terutamanya kuih-muih lama. Harga yang ditawarkan juga munasabah," katanya yang berasal dari Kampung Sungai Jambi Darat, Rengit.

Selain warga tempatan, kerepek keluaran Azhar Food turut diminati Rabia'tul Adawiyah Mustapha, 28, anak kelahiran Pulau Pinang yang menetap di Shah Alam, Selangor.

"Walaupun kerepek amat sinonim sebagai snek orang Jawa, saya sangat menggemarinya.

"Malah, untuk Aidilfitri kali ini, saya memilih untuk hidangkan kerepek pada tetamu kerana ia lebih laku berbanding biskut," katanya yang sering mengirim kerepek sira pedas dan kerepek pisang melalui rakannya.

Operasi kilang milik Azhar Rasnan, 44, dan isterinya, Mariam Boon, 43, itu mulai sibuk biarpun Ramadan baharu sahaja bermula.

"Dua minggu sebelum Ramadan, kami sibuk menyiapkan tempahan kerepek sempena hari raya," kata Mariam ketika ditemui baru-baru ini.

10 tan


PADA hari biasa, sebanyak enam tan ubi kayu akan diproses manakala pada musim perayaan, jumlahnya meningkat sehingga 10 tan.


Menjadikan kerepek ubi kayu sebagai identiti Azhar Food, wanita gigih kelahiran Senggarang ini mengakui dia cerewet terhadap kualiti produk utama keluarannya itu.

"Sebanyak 80 peratus daripada permintaan pelanggan adalah kerepek ubi, 10 peratus kerepek pisang dan 10 peratus lagi kerepek lain, seperti keledek, keladi, kacang dhal dan sebagainya.

"Untuk menghasilkan kerepek ubi yang berkualiti, bahan mentahnya juga perlu bagus.

"Kami di sini banyak menggunakan ubi kayu putih kerana hasilnya boleh dipelbagaikan, berbanding ubi kayu kuning.

"Sumber ubi pula diambil daripada ladang milik kilang kami seluas lebih 20 hektar di Tanah Pertanian Moden (TPN) Air Hitam.

"Selain itu, kami juga membeli ubi kayu daripada pekebun-pekebun kecil sekitar Batu Pahat dan Selangor," katanya.

Sambil melihat pekerja-pekerja wanita mengopek ubi kayu di belakang pusat jualan Azhar Food, Mariam menjelaskan, setiap hari kilangnya akan memproses enam tan ubi kayu.

Menjelang Ramadan, jumlah itu akan bertambah sehingga 10 tan sehari.


SEBANYAK enam kuali besar digunakan untuk menggoreng kerepek setiap hari di Azhar Food.


Selesai sahaja kerja mengopek, ubi akan dibersihkan dan dihiris menggunakan dua mesin yang direka khas.

Setelah itu, kepingan nipis ubi kayu akan digoreng menggunakan kuali besar selama tiga hingga empat minit.

Ditanya mengenai rahsia kerangupan dan keenakan kerepek ubi keluarannya, Mariam memberitahu, tiada apa yang perlu disorokkan.

"Kami hanya masukkan sedikit bancuhan air garam ke dalam kuali semasa mula menggoreng.

"Apa yang lebih penting ialah tempoh memasak. Selain itu, suhu yang digunakan juga harus tepat dan sekata," ujarnya.

Selain itu, Mariam memberitahu, kebersihan minyak yang digunakan untuk menggoreng juga mempengaruhi kualiti kerepek.

"Setiap kuali memerlukan 22 tong minyak masak dan ia hanya digunakan selama seminggu.

"Selepas seminggu, minyak akan dikeluarkan dan mesin akan dicuci. Minyak terpakai biasanya dijual namun pada tahun hadapan, kami merancang untuk memproses semula minyak tersebut untuk dijadikan bahan biodiesel dengan kerjasama Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)," jelasnya.

Noda hitam


SETIAP kali musim perayaan, Azhar Food mengeluarkan ratusan tan kerepek ubi kayu untuk pasaran dalam negara dan Singapura.


Selesai digoreng, kerepek akan disejukkan dan diasing-asingkan.

"Kerepek perlu bebas daripada noda hitam di tengahnya yang hadir kesan daripada ubi kayu kurang baik.

"Walaupun besarnya hanya setitik, ia dianggap rosak dan tidak akan dijual," katanya.

Selepas lima minit dibiarkan sejuk, kerepek akan dibungkus dalam satu beg plastik besar bersaiz lima kilogram (kg).

Selain digoreng, Azhar Food juga menawarkan kerepek ubi bersira sambal basah dan kerepek ubi berperisa.

Dijual secara pukal iaitu RM27.50 untuk saiz 5kg dan RM3 untuk saiz 500 gram, pasaran kerepek ubi Azhar Food tidak hanya terhad di Batu Pahat sebaliknya turut mempunyai pengedar di seluruh Johor.

"Saya juga mempunyai pengedar di Pantai Timur dan utara tanah air," katanya yang menghantar dua lori kerepek kepada pelanggannya setiap hari.

Tidak menang tangan memenuhi permintaan daripada pengedar-pengedarnya, Mariam mengakui kekurangan bahan mentah menjadikannya perlu lebih selektif.

"Kalau hendak raya, saya memang tidak mampu hendak penuhi permintaan pelanggan.


AZHAR FOOD terkenal di kalangan penduduk Batu Pahat sebagai hab makanan ringan dan kuih-muih tradisional.


"Mana tidaknya, jika pada bulan biasa seorang pengedar tempah satu tan tetapi menjelang puasa, pesanan meningkat sehingga 15 tan seorang.

"Kalau ada 100 pelanggan, memang tidak menang tangan kita nak membahagi-bahagikannya," ujarnya yang menjual hampir ratusan tan kerepek setiap kali Ramadan.

Sebagai persiapan menjelang Aidilfitri tahun ini, Azhar Food telah membesarkan pusat jualannya bagi memberi keselesaan kepada pelanggan untuk memilih produk makanan kegemaran mereka.

"Dengan cara ini juga lebih banyak produk IKS tempatan dapat dikumpul dan dijual di sini," kata Mariam yang turut mengimport pelbagai jenis kek lapis dari Indonesia.

"Tak salah kalau kita beri peluang kepada pengusaha IKS untuk sama-sama berniaga.

"Kalau mereka ada produk dan berpotensi untuk diketengahkan, mengapa tidak diberikan peluang? Sedikit sebanyak ia dapat menggalakkan orang Melayu berniaga," katanya yang sentiasa mencari jalan untuk meningkatkan jumlah jualan supaya harga barangan dapat dikekalkan.

Tidak hairanlah, di kilang ini para pelanggan boleh kelabu mata dengan variasi kerepek dan kuih-muih yang semuanya dijual dengan harga berpatutan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mariam pamer kerepek di Melbourne

Posted:

Mariam pamer kerepek di Melbourne

Mariam pamer kerepek di Melbourne


SELAIN kerepek, Azhar Food juga mengeluarkan kuih-muih tradisional dan moden.


BIARPUN kerepek ubinya popular dalam negara dan pasaran Singapura, Mariam dan Azhar belum ghairah untuk membawa produk mereka ke pasaran lebih luas.

Walaupun pernah mengadakan pameran di Melbourne, Hong Kong, Bangkok dan Singapura, mereka masih menetapkan fokus untuk memenuhi keperluan kerepek dalam negara sebelum membawanya ke pasaran luar.

"Buat masa ini saya belum ghairah untuk ke pasaran antarabangsa.

"Kalau ke luar negara pun, belum tentu saya dapat penuhi permintaan tersebut kerana bekalan ubi kayu mentah untuk memenuhi pasaran tempatan masih kurang," jelas Mariam.

Sungguhpun begitu, pasangan ini menyediakan kesanggupan untuk menembusi pasaran antarabangsa sekiranya bekalan bahan mentah mencukupi.

Untuk meletakkan jenama Azhar Food setanding dengan jenama makanan ringan antarabangsa, syarikat ini turut melabur dalam inovasi pembungkusan yang lebih komersial, tahan lama dan praktikal.

Tampil lebih yakin dengan pembungkusan berkualiti dan menarik, ia adalah usaha Azhar Food selepas 20 tahun bertapak di Malaysia.

"Sebelum ini kami selesa dengan pembungkusan pukal, tetapi kali ini kami mempelbagaikan saiz untuk keselesaan pelanggan.

"Selain pembungkusan vakum menggunakan plastik jernih, kami juga mengeluarkan produk di dalam bekas kanister yang kedap udara," katanya.

Selain kerepek, samosa otak-otak dan biskut suji adalah produk keluaran syarikat Azhar Food Manufacturing Sdn. Bhd. yang mendapat tempat dalam kalangan penggemar makanan kering tempatan.

"Samosa otak-otak ini produk terbaharu kami. Teksturnya yang rangup dan intinya yang enak menjadikan kuih ini pilihan utama pada musim lebaran nanti.

"Biskut suji atau biskut Arab ini pula diadun mengikut ramuan warisan bagi mengekalkan rasa lemak manisnya," jelas Mariam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Landasan kereta api ubati penyakit

Posted:

Landasan kereta api ubati penyakit

Landasan kereta api ubati penyakit


BERPULUH-PULUH warga Rawa Buaya di Jawa Barat berbaring di atas landasan kereta api elektrik pada setiap petang.


SUASANA petang di Stesen Kereta Api Rawa Buaya, Cangkerang, Jawa Barat, sibuk dengan aliran keluar masuk manusia. Di suatu sudut, terdapat sekumpulan penduduk tempatan yang menghabiskan masa petang dengan cara tersendiri.

Mereka tidak terburu-buru mengejar kereta api sebaliknya duduk dan berbaring di atas landasan kereta api.

Kebanyakan mereka percaya, dengan hanya bersantai, sama ada duduk atau berbaring sambil merasai getaran elektrik di atas besi landasan kereta api, kesihatan mereka akan beransur baik.

Selain percuma dan boleh menampung puluhan orang dalam satu masa, ia kini menjadi pilihan utama golongan berpendapatan rendah di kawasan tersebut.

"Kos perubatan yang tinggi memaksa kami mencari alternatif yang lebih murah untuk kekal sihat. Bagi kami, terapi elektrik inilah caranya. Ia percuma dan manfaatnya mampu mengubati pelbagai penyakit," ujar seorang penduduk tempatan, Alif, 30.

Dia yang bekerja sebagai pemandu ojek atau motosikal teksi telah menjalani terapi elektrik sejak dua tahun lalu. Kini, Alif mengakui tubuhnya lebih segar manakala aliran darahnya lebih lancar.

Lebih menggembirakan, lenguh-lenguh pinggang dan gangguan sesak dadanya semakin pulih, dipercayai kesan daripada terapi tersebut.

"Sudah setahun setengah saya jalani terapi di sini. Mulanya saya ingat ada orang yang dilanggar kereta api sebab orang ramai berkerumun. Rupa-rupanya, mereka semua sedang menjalani terapi elektrik.

"Saya agak takut untuk mencuba tetapi selepas melihat kesan positif pada rakan-rakan yang kerap berulang-alik ke sini, saya beranikan diri untuk berbaring di atas landasan," ujar bapa kepada seorang anak ini.

Kain lap elektrik


TERAPI elektrik didakwa mampu mengubati pelbagai penyakit.


Menurut Alif, dia akan membawa sehelai kain lap dan air minuman apabila datang ke landasan itu. Jelasnya, kain lap tersebut akan dibasahkan dan digunakan untuk menggosok besi landasan kereta api supaya getaran elektrik yang dihasilkan lebih kuat.

"Jika ada kereta api lalu, aliran elektrik akan lebih kuat tetapi jika tiada, aliran lebih perlahan. Sebab itu kami memerlukan kain lap ini," katanya.

Terapi elektrik ini bukan sahaja menarik golongan berpendapatan rendah, bahkan turut diminati oleh orang-orang berada.

Selain penduduk tempatan, ia juga berjaya menarik minat orang luar daerah untuk berkunjung di Rawa Buaya dan menikmati sendiri terapi elektrik.

Selain Arif, manfaat terapi kereta api tersebut turut dinikmati oleh ibu kepada tiga anak, Heni, 47.

Dia yang tinggal tidak jauh dari stesen kereta api itu mengakui, usahanya menjalani terapi itu ternyata membuahkan hasil.

Dia yang sebelum ini sering mengalami kebas, nyeri tulang dan sukar bangun berikutan masalah saraf di kaki, kini semakin sihat.

"Syukur, sejak menjalani terapi elektrik di sini satu tahun setengah yang lalu, kebas-kebas sudah hilang, nyeri di lutut juga semakin sembuh," ujarnya yang menjalani terapi dua kali dalam seminggu.

Bagi penghidap darah tinggi dan diabetes, Neneng, 60-an pula berkata, dia memilih untuk berbaring di atas landasan ditemani bantal kesayangannya.

"Mula-mula datang ke sini, saya cuma berani pegang besi. Terkejut juga bila ada renjatan elektrik pada tapak tangan hinggakan tangan saya bergetar sendiri.

"Sekarang saya sudah biasa, malah boleh lakukan macam-macam gaya," katanya.

Selesai melakukan terapi tidur di atas landasan kereta api, biasanya Arif, Heni, Neneng dan rakan-rakannya akan minum air. Mereka beranggapan banyak minum air selepas terapi dapat membantu aliran darah menjadi lebih lancar.

Bagaimanapun, baru-baru ini, pihak berkuasa kereta api Indonesia melarang penduduk daripada menjalani terapi di landasan kereta api elektrik berkenaan. Mereka yang ingkar akan didenda sebanyak Rp15 juta (RM5,234).

Pengurus PT Kereta Api Indonesia (KAI) Daerah Operasional I, Mateta Rizalulhaq memberitahu larangan tersebut dikeluarkan kerana renjatan elektrik di landasan boleh mengganggu fungsi organ.

"Terapi itu salah dan sangat berbahaya kerana ia membawa aliran di antara 5 hingga 10 volt. Ia bukan sahaja boleh merosakkan organ bahkan membawa maut," jelas Mateta. - SITI NOR AFZAN KASIMAN

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - GenK

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - GenK


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ugut jiran dengan ular sawa batik

Posted:

Ugut jiran dengan ular sawa batik

Ugut jiran dengan ular sawa batik

Oleh ATIKAH DALI dan MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM
berita@kosmo.com.my


JAGETHISWARAN menunjukkan tempat ular sawa itu ditinggalkan di depan rumahnya di PPR Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Tindakan seorang pemuda meletakkan seekor ular sawa batik dalam guni di hadapan rumah jirannya dengan niat menakut-nakutkan mangsa menjerat dirinya sendiri apabila dia ditangkap di flat Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Tun Razak, Cheras di sini semalam.

Kejadian itu berlaku pukul 9.40 malam apabila suspek yang bekerja sebagai buruh am berusia 22 tahun membawa satu karung guni berisi ular sawa sepanjang 2.4 meter.

Namun ketika di hadapan rumah mangsa di tingkat lapan flat itu, dia mengalami kesukaran melepaskan ular itu untuk masuk ke dalam rumah sehingga disedari anak lelaki mangsa yang kemudian mengejar suspek dan menangkapnya.

Pemilik rumah, V. Rajoo, 51, mengenali suspek dan yakin dia bertindak demikian kerana tidak berpuas hati dengan dirinya selaku Ketua Biro Keselamatan dan Pengaduan Awam yang sering terlibat dalam kegiatan pencegahan jenayah di kawasan berkenaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Buat aduan kepada JTK

Posted:

Buat aduan kepada JTK

Buat aduan kepada JTK

KUALA LUMPUR - Kesatuan Pekerja-pekerja Dawama Sdn. Bhd. (Dawama) diminta membuat aduan kepada Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTK) jika mereka masih belum menerima notis pembatalan cuti tanpa gaji.

Ketua Pengarah JTK, Datuk Sheikh Yahya Sheikh Mohamed berkata, pihaknya akan memanggil pengurusan syarikat itu untuk siasatan selepas menerima aduan daripada pihak kesatuan.

"Kami akan dapatkan penjelasan daripada pengurusan Dawama kenapa mereka tidak mematuhi arahan Menteri Sumber Manusia, Datuk S. Subramaniam supaya notis itu dibatalkan,'' katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad di sini semalam.

Kosmo! pada 2 Ogos lalu melaporkan nasib malang pekerja Dawama yang menerima notis cuti tanpa gaji ekoran masalah kewangan yang didakwa dialami oleh pihak pengurusan menjelang awal Ramadan Isnin lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Pesta dadah berakhir di lokap

Posted:

Pesta dadah berakhir di lokap

Pesta dadah berakhir di lokap

KUALA LUMPUR - Bulan Ramadan yang sepatutnya diisi dengan kegiatan keagamaan bertukar sebaliknya apabila sekumpulan 12 orang yang beragama Islam termasuk empat wanita leka menyertai pesta dadah di sebuah apartmen di ibu kota.

Kesemua mereka yang berusia di antara 19 dan 33 tahun merancang pesta tersebut kononnya untuk meraikan hari jadi salah seorang rakan mereka dengan menyewa sebuah unit apartmen D-Villa Residence di Jalan Ampang di sini.

Bertindak atas maklumat awam, polis menyerbu rumah itu tersebut pada pukul 2 pagi semalam.

Ketika ditahan sebahagian daripada mereka gagal melarikan diri kerana dipercayai sedang khayal dadah.

Semua suspek pada waktu itu berpakaian lengkap.

Mereka menyewa apartmen tersebut selama dua hari dengan kadar sewa RM380 semalam.

Ketika serbuan, enam lelaki dan tiga wanita berada di ruang tamu manakala tiga lagi termasuk seorang wanita pula berada di dalam bilik.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


'Beri aksi terbaik di Shenzhen'

Posted:

'Beri aksi terbaik di Shenzhen'

'Beri aksi terbaik di Shenzhen'


ATLET negara ke temasya Universiade di Shenzhen, China diminta
bekerja keras dalam usaha membawa pulang satu pingat emas.


ATLET negara ke temasya Sukan Universiti Dunia 2011 (Universiade) diminta mempamerkan persembahan terbaik serta menjaga disiplin bagi menjulang imej negara sepanjang berada di Shenzhen, China.

Ketua Sekretariat kontinjen negara ke Universiade 2011, Roestam Affendi Sijar ketika memberi ingatan itu semalam berkata, 180 atlet negara ke temasya berkenaan yang akan bermula pada 12 hingga 24 Ogos ini perlu membuktikan bahawa mereka adalah kalangan atlet terbaik dipilih untuk menyertai sukan dwitahunan tersebut.

Menurutnya, semua atlet perlu memberi sepenuh perhatian kepada misi kontinjen kali ini iaitu melengkapkan sasaran satu pingat emas, satu perak dan satu gangsa.

Kementerian Pengajian Tinggi baru-baru ini mengumumkan sasa- ran tersebut yang perlu dicapai oleh kontinjen negara.

Sandaran pingat diletakkan pada acara terjun, renang, berbasikal dan menembak.

Untuk rekod, pencapaian terbaik pernah diraih atlet negara ke temasya sukan itu ialah memenangi pingat perak menerusi acara taekwondo yang disumbangkan oleh Chee Chew Chan pada edisi 2007 di Bangkok, Thailand.

Roestam Affendi berkata, atlet juga harus memanfaatkan penyertaan mereka ke Universiade untuk meningkatkan prestasi masing- masing memandangkan terdapat beberapa negara lain yang akan menurunkan atlet handalan mereka dalam usaha memburu pingat di Shenzhen.

Skuad bola sepak serta gimnas- tik artistik negara menjadi kumpulan pertama berlepas ke Shenzhen.

Mereka dijadualkan bertolak esok.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

City akan sengsara

Posted:

City akan sengsara

City akan sengsara

"KAMU akan sengsara tanpa Tevez." Itu amaran bintang Manchester United, Nani kepada pengurus Manchester City, Roberto Mancini menjelang pertemuan kedua-dua pasukan dalam trofi Perisai Komuniti

di Stadium Wembley hari ini.

Pemain sayap United itu kembali ke Wembley hari ini, stadium yang banyak meninggalkan kesan pahit kepadanya sejak meninggalkan Sporting Lisbon empat tahun lalu.

Pada bulan Mei lalu, United telah mengalami kehampaan di Wembley apabila tewas kepada Barcelona pada final Liga Juara-Juara dan ketika itu Nani tidak berada dalam senarai kesebelasan utama.

Namun kali ini, dia berada

di Wembley untuk aksi Perisai Komuniti menentang Manchester City.

City dikatakan akan turun tanpa Tevez yang masih berada di Argentina selepas negaranya tersingkir pada Copa America.

Penyokong City kini masih tertanya-tanya sama ada bintang dari Argentina itu tiba di Eastland seperti yang dijadualkan.

Inter Milan dikatakan bakal menjadi kelab keenam dalam karier Tevez, namun Mancini tidak mahu memikirkan masalah tersebut meskipun pemain berkenaan telah meledak 29 gol untuk City musim lalu.

Nani merupakan rakan sepasukan Tevez di Old Trafford dua musim lalu.

Menurut Nani, Tevez adalah pemain hebat dan dia sentiasa menjadi watak penting dalam mana-mana pasukan yang diwakilinya.

"Jika City melepaskan Tevez, mereka akan rugi dan dia seorang pemain serba boleh.

"Saya pernah bermain dengannya, dan dia memang seorang pemain yang penting.

"Saya tidak pasti sama ada dia akan kekal di City tetapi jika dia pergi juga, ia akan menjadi masalah besar buat Mancini.

"Tiada siapa dalam skuad City boleh memainkan peranan seperti yang dibuktikan oleh Tevez.

"Perisai Komuniti adalah gelaran rasmi pertama dalam saingan Liga Perdana England, dan kami sudah pasti mahu menjulangnya.

"Turun beraksi menentang City menjadikannya

lebih menarik dan ini merupakan perlawanan 'derby' pertama musim ini untuk menentukan siapa yang layak menjulang trofi berprestij ini.

"Jika berjaya, ia akan membantu meningkatkan moral kami ke atas jiran terdekat itu," kata Nani yang yakin City akan mengalami kepincangan tanpa Tevez.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Annuar: Jangan perlekeh lawan

Posted:

Annuar: Jangan perlekeh lawan

Annuar: Jangan perlekeh lawan

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


ANNUAR (berdiri tengah) ketika hadir pada majlis berbuka puasa The Red Warriors bersama anak-anak yatim
di Kota Bharu semalam.


PENYANDANG juara Piala Malaysia, Kelantan dilihat meniti laluan selesa untuk mara ke saingan suku akhir setelah diundi bersama Johor FC, KL Felda United dan Sarawak dalam Kumpulan C pada kempen musim ini.

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa yang gembira dengan keputusan undian tersebut bagaimanapun tidak mahu para pemain pasukan itu memandang mudah kelebihan tersebut.

Menurutnya, kesemua lawan mempunyai peluang seimbang untuk mara ke peringkat seterusnya selain senario Piala Malaysia adalah berbeza berbanding Liga Super.

"Kita berpuas hati dan gembira dengan keputusan undian tersebut. Bagi saya, kita sudah bersedia untuk bertemu manamana pasukan walaupun kita akan beraksi di tempat lawan pada perlawanan pembukaan nanti.

"Kita menerapkan falsafah untuk tidak memandang mudah mana-mana pasukan lawan yang kita hadapi.

"Sebagai juara bertahan, Kelantan harus mempamerkan prestasi yang cemerlang dalam setiap perlawanan tidak kira bertemu sama ada pasukan Liga Super ataupun Liga Premier," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis Pelancaran Buffet Ramadhan Perdana Resort 2011 dan Majlis Berbuka Puasa The Red Warriors bersama anak-anak yatim di Perdana Resort dekat Kota Bharu kelmarin.

Annuar memberitahu, Kelantan tidak boleh mengetepikan saingan dua pasukan kelab iaitu Johor FC dan KL Felda United FC sekalipun pernah mengalahkan mereka dalam Liga Super musim ini.

"Saya mahu mereka dilihat sebagai suatu ancaman kepada The Red Warriors, begitu juga dengan kemampuan pendatang baru Liga Super musim depan, Sarawak kerana mereka merupakan antara pasukan kedua terbaik dalam Liga Premier musim ini.

"Kita tidak mengetahui kekuatan pasukan tersebut kerana tidak pernah bertemu dengan mereka musim ini.

"Sudah pasti mereka juga merupakan sebuah pasukan yang kuat kerana muncul naib juara Liga Perdana serta bakal beraksi dalam Liga Super musim depan.

"Apa yang penting bagi kita, Kelantan harus menunjukkan corak permainan dalam kelas yang tersendiri apabila bertanding dalam perebutan piala paling berprestij ini (Piala Malaysia)," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tegar hadapi ketakutan

Posted:

Tegar hadapi ketakutan

Tegar hadapi ketakutanKARAKTER gila-gila dan kaki perempuan hasil lakonannya sebagai adiwira Human Torch/Johnny Storm menerusi filem Fantastic Four dan sekuelnya, Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer begitu terserlah.

Namun, filem yang turut menampilkan lakonan aktres sensasi Jessica Alba itu belum cukup untuk mengangkat diri Chris Evans ke kemuncak kerjayanya sebagai aktor mega di Hollywood.

Malah, boleh dikatakan karakternya itu lebih kepada sokongan kepada karakter utama siri filem Fantastic Four iaitu Mr. Fantastic/Reed Richards lakonan Loan Gruffurd.

Namun, kemunculan aktor kacak yang genap usianya 30 tahun pada 13 Jun tahun ini menerusi filem Captain America: The First Avenger lain impaknya, malah tiba-tiba sukses memacu anak kelahiran Boston, Massachussets itu ke kemuncak kerjaya lakonannya.

Di Hollywood mungkin senang untuk bergelar artis gred A dari segi populariti tetapi dari segi kepercayaan untuk diberikan peluang keemasan sebagai teraju utama projek mega sesebuah filem yang menelan kos mencecah AS$100 juta (RM298 juta) ke atas, ternyata agak sukar di sana.

Begitu juga dengan Chris Evans yang memulakan karier lakonan sejak tahun 2000 menerusi filem The Newcomers.

Justeru, apabila namanya diumumkan sebagai aktor terpilih untuk karakter Captain America/Steve Rogers untuk projek filem Captain America: The First Avenger, ada yang memandang sinis terhadap Chris kerana muncul sebagai seorang lagi adiwira di layar perak di sebalik lambakan adiwira-adiwira Hollywood sebelum ini.

Sementelah dia sendiri juga pernah melakonkan karakter adiwira menerusi siri Fantastic Four tersebut.

Malah, Chris sendiri dilanda keresahan ketika ditawarkan kontrak berlakon filem adaptasi komik popular terbitan Marvel Inc. yang sebelum ini banyak menampilkan adiwira ke layar perak termasuklah Batman, Superman, Thor dan Iron Man.


KARAKTER adiwira Captain America menaikkan status Chris Evans menjadi pelakon gred A mega Hollywood.


Ini kerana projek itu bukan sembarangan projek filem memandangkan ia adalah francais yang memperuntukkan sebanyak sembilan siri filem membabitkan karakter Captain America.

Malah percaya atau tidak, enam bulan usai penggambaran Captain America: The First Avenger , Chris sudah dipanggil ke lokasi penggambaran The Avengers - sebuah lagi produksi adaptasi komik Marvel yang kali ini menggabungkan banyak karakter adiwira termasuk Captain America, Thor dan Iron Man.

Ujian saintifik

Sudah tentulah Chris bergandingan dengan pelakon karakter Iron Man, Robert Downey, Jr. dan Thor, Chris Hemsworth dalam filem The Avengers yang dijadualkan untuk tayangan menjelang 4 Mei tahun depan itu.

Justeru, apa perasaan Chris meraih peluang yang jarang diraih ramai bintang Hollywood itu?

"Memanglah sangat bagus muncul dalam filem Captain America dan kemudiannya The Avengers, tapi apa yang membimbangkan saya adalah sambutan daripada penonton.

"Lagipun, filem dibikin untuk tontonan penonton, terutama sekali peminat fanatik adiwira-adiwira ciptaan Marvel - golongan inilah yang paling saya bimbangkan penerimaan mereka," ucapnya.

"Merekalah yang akan menentukan nasib filem The Avengers. Jika mereka menyukai Captain America maka The Avengers ada potensi besar untuk turut disukai tetapi jika sebaliknya mereka tidak menyukai Captain America, maka nasib The Avengers juga dalam persoalan."

Sebelum menjelma sebagai adiwira Captain America, karakter lakonan Chris sebagai Steve Rogers itu merupakan seorang pemuda yang begitu teruja untuk menjadi tentera tetapi didapati tidak layak kerana mempunyai badan yang kurus kering.

Namun, menerusi ujian saintifik pihak ketenteraan Amerika, Steve menjalani transformasi menjadi lelaki gagah dan seterusnya Captain America yang mengembeleng tenaga untuk menghapuskan setiap kejahatan di muka bumi ini.


CHRIS (kiri) bersama barisan pelakon Fantastic Four (dari kiri) Ioan Gruffurd dan Michael Chiklis.


Menurut Chris, biarpun Steve mengalami bentuk perubahan fizikal pada tubuhnya, namun di mindanya dia tetap Steve yang dulu.

"Bukankah kita semua merasakan begitu. Saya fikir tidak kira apa jua yang berlaku terhadap diri kita, kita mahu kekal untuk menjadi siapa diri kita yang sebenar," jelasnya.

Chris dalam pada itu mendedahkan dia melakukan percaturan sebelum bersetuju untuk menandatangani kontrak berlakon filem itu.

Katanya: "Saya pilih filem ini kerana ia adalah perkara yang paling saya takut untuk lakukan. Anda faham maksud saya bukan?

"Saya fikir karakter utama filem ini adalah perkara pertama yang membuatkan saya melarikan diri daripadanya kerana ia bukan apa yang saya cari selama ini."

Tambah Chris: "Dan tiba-tiba segalanya berubah. Kerana saya lantas berfikir, jika saya takutkan sesuatu, saya perlu memaksa diri saya untuk melakukan apa yang saya takutkan itu. Cuma perlu lakukannya.

"Saya fikir kita akan menyesal kalau kita tidak melakukannya. Jadi, saya terima tawaran berlakon filem ini kerana saya takutkannya."

Oleh itu adakah Chris dilanda ketakutan kerana melakonkan karakter adiwira lain selain Human Torch yang pernah dilakonkannya itu atau takut kerana perlu melakonkan adiwira Captain America?

"Bukan begitu. Saya tidak kisah melakonkan watak adiwira untuk sebuah filem dan saya tidak kisah melakonkan karakter sesuatu adiwira itu buat pertama kalinya.

"Sebab kenapa saya takut adalah karakter lakonan saya itu adalah diperuntukkan untuk francais sembilan buah filem, tetapi kemudian dikurangkan kepada enam buah filem," akuinya.

Dia menjelaskan: "Walaupun enam buah filem tetapi ia akan memakan tempoh selama 10 tahun untuk melakukannya.

"Maksud saya, saya akan melakonkan karakter Captain America sehingga umur saya mencecah 40 tahun.

"Sebelum bersetuju menandatangani kontrak berlakon francais filem ini, saya sukar sekali membuat keputusannya. Macam mana kalau saya tidak mahu lagi berlakon filem ini lagi di masa depan?

"Bagaimana pula kalau saya tiba-tiba mahu melakukan perkara lain seperti menulis skrip selain melakonkan karakter ini? Apa yang saya maksudkan, kebebasan saya sudah hilang kerana bersetuju berlakon francais filem ini."

Akui Chris: "Saya menandatangani kontrak berlakon francais filem ini tetapi saya sebenarnya tidak pasti 100 peratus apakah ia akan menjadikan saya bintang mega. Disebabkan tidak 100 peratus berkeyakinan, ini bermakna keputusan yang saya buat itu sangat menakutkan."

Dari LA ke Boston


THE AVENGERS menggabungkan karakter terkenal Marvel seperti Iron man, Captain America, Hulk, Thor dan Black Widow.


Dalam pada itu, Chris turut bercerita tentang kehidupan peribadinya.

Beritahunya: "Harapnya saya kekal menjadi diri saya seperti sebelum berlakon filem Captain America.

"Saya sebenarnya baharu berpindah dari Los Angeles (LA) ke bandar kelahiran saya, Boston dan ia suatu perubahan besar dalam hidup saya.

"Keadaan di Boston agak lain di Hollywood, LA, yang mana di LA, kalau ada yang tidak bekerja, anda masih rasa seperti bekerja."

Jelasnya: "Saya tak tahu apa ertinya tetapi yang pasti sesuatu tentang LA adalah ia jantung kepada industri perfileman di Hollywood. Siapa sahaja yang anda bersua dan bercakap di LA, semuanya mengingatkan saya kepada kerja.

"Tapi apabila saya kembali ke Boston, rakan-rakan baik saya kata dia tidak suka menonton filem-filem lakonan saya,

"Mereka fikir saya pelakon paling teruk di planet bumi ini. Jadi saya dengan cepatnya disedarkan tentang siapa diri saya yang sebenarnya.

"Boston merupakan persekitaran yang baik dan sihat buat saya. Saya berharap, dalam tempoh 10 tahun akan datang, saya masih Chris Evans yang sama."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Naskhah syahdu Gelanggang Tok Wali

Posted:

Naskhah syahdu Gelanggang Tok Wali

Naskhah syahdu Gelanggang Tok Wali

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


SYAFIE NASWIP di samping Eiz Omea.


PEMENTASAN yang mengangkat kisah hidup sebenar seorang pejuang seni silat, Tok Wali atau nama sebenarnya Wan Raja Wailudin Raja Bin Raja Agus Salam menutup tirai di Lambang Sari Istana Budaya pada hari Sabtu, 30 Julai lalu.

Penuh emosi, tragis, tangis dan sedu, konklusi teater Gelanggang Tok Wali yang berdurasi sejam setengah itu cukup mengesan jiwa. Apatah lagi penutupnya juga membuatkan penonton tertunggu-tunggu akan adakah lagi kesinambungan daripada episod sulung arahan Joosaidy Johari itu?

Apa pun, ujar pengarah berbakat merangkap guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Wangsa Melawati, Kuala Lumpur itu, usaha akan cuba digembleng dan tidak mustahil ia akan diteruskan dengan format yang berbeza.

"Setakat ini kita mendapat maklum balas positif daripada penonton yang hadir sepanjang pementasan selama tiga hari (28 hingga 31 Julai lalu) dan insya-Allah akan cuba diolah dengan teknik yang berbeza, mungkin juga akan disuntik sedikit elemen muzikal ke dalamnya," katanya yang berpuas hati dengan kualiti dan hasil yang diberikan menerusi pementasan pertama di pentas paling prestij tanah air itu.

Menggalas peranan utama yakni Tok Wali, Mazlan Tahir tampil bersama barisan pelakon veteran seperti Umi Kalsum dan Zakaria Yusof masing-masing sebagai Mak Umi (isteri Tok Wali) dan Pak Siak.

Pelengkap tenaga lakonan teater ini terdiri daripada bakat-bakat baharu termasuk Eiz Omea (watak Mariam), Alex Yanz (Imam), Zakaria Yusof (Siak), Aeril Zafrel (Sudin) dan ramai lagi.

Membuka panggung dengan persembahan tarian overture bunga-bunga silat hasil koreografi Nizam Elias, lembaran kisah hidup Tok Wali, pengkhianatan, dendam dan iri hati diselak satu persatu.

Saat ditunggu-tunggu apabila kemunculan Syafie Naswip yang mendukung watak Piee iaitu cucu tiri Tok Wali, seisi panggung hampir berteriak.


GELANGGANG TOK WALI merupakan karya Komponen Sastera Dalam Pendidikan Bahasa Melayu (KOMSAS) yang berjaya diangkat ke pentas teater.


Sesungguhnya pesona remaja berusia 19 tahun itu tidak kurang bisanya sejak menghangatkan layar perak sekitar tahun 2007 menerusi lakonannya dalam Mukhsin dan Talentime (2009).

Ternyata, lakonannya tidak kaku, penuh dinamik dan jitu mengukir watak sebagai penagih dadah yang sering mencuri barangan berharga milik datuknya, Tok Wali.

Walau hanya kali kedua berada di pentas lakon teater selepas Muzikal P. Ramlee, tuturnya, watak Piee lebih mencabar dan perlu keseriusan.

"Kurang dua minggu saya berlatih bersama pelakon lain berikutan kesibukan saya belajar, tapi syukur Alhamdulillah segalanya berjalan lancar," ujarnya yang mengakui pada mulanya dilarang ibunya membabitkan diri dengan teater itu kerana bimbang ia mengganggu pelajarannya yang kini belajar di tingkatan enam Sekolah Menengah Kebangsaan Gombak Setia.

Berbalik kepada Gelanggang Tok Wali, perjalanan babak diiringi pemuzik gamelan satu persatu lancar, cuma permulaannya sedikit kaku dan adakala menjemukan penonton.

Namun apa yang nyata, bahang semangat tidak putus-putus disemarakkan menjelang pertengahan plot hingga penutup teater ini.

Tambah menarik apabila diselitkan dengan persembahan tarian silat kreatif tiga perempat pementasan.

Sekurang-kurangnya dengan adanya pementasan seumpama Gelanggang Tok Wali yang mengangkat karya Komponen Sastera Dalam Pendidikan Dalam Bahasa Melayu (KOMSAS) dapat memberi kefahaman lebih jelas kepada penuntut yang mengkaji teks sastera itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Jejak Rasul 17 jelajah Eropah Timur

Posted:

Jejak Rasul 17 jelajah Eropah Timur

Jejak Rasul 17 jelajah Eropah Timur

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


WARTAWAN Ezzah Aziz (dua dari kiri) dan pengarah, Mazlin Nordin (dua dari kanan) sedang mewawancara penduduk wanita Islam di Ukraine.


SETELAH 16 musim ke udara, rancangan dokumentari berbentuk ilmiah yang sememangnya sinonim dengan kehadiran bulan Ramadan, Jejak Rasul kini memasuki musim yang ke-17.

Menariknya, setelah memaparkan pelbagai kisah para nabi dan rasul serta sahabat pada musim-musim sebelumnya, Jejak Rasul 17 membawa penonton untuk mengenali sejarah penyebaran Islam di Eropah Timur.

Salah seorang penerbitnya, Mat Nasir Yusof berkata penonton rancangan berkenaan akan dapat menyelami tentang budaya, resam hidup dan sejarah lampau penduduk Islam berketurunan Slavic, Tatar serta Caucasus di negara Rusia, Ukraine, Dagestan dan Chechnya.

"Kami telah memilih negara-negara tersebut kerana berdasarkan kajian yang telah dibuat, kami mendapati Islam sudah mula tersebar di negara-negara Eropah Timur sejak tahun 642 menerusi sebuah tempat dinamakan Derbent yang terletak di Dagestan.


MASJID Juma' merupakan salah satu masjid yang terdapat di Mackhachkala, Dagestan.


"Pada mulanya kami sekadar ingin membuat penjelajahan di Derbent sahaja, namun bila difikirkan semula, adalah lebih menarik lagi sekiranya kami menjelajah di seluruh Eropah Timur," ujarnya.

Menurut Mat Nasir, krew produksi Jejak Rasul 17 yang menjalani sesi penggambaran sejak bulan Mac hingga pertengahan April 2011 telah dibahagikan kepada tiga buah kumpulan.

Ujarnya, kumpulan pertama telah diketuai oleh Mazlin Nordin selaku penerbit merangkap pengarah menjalani penggambaran di Moscow dan Ukraine, manakala kumpulan kedua dikendalikan oleh Wan Farid Wan Mohamed selaku penerbit dan wartawan di bandar St. Peterburg dan Tatarstan.

"Saya pula diletakkan di dalam kumpulan ketiga selaku penerbit dan wartawan bersama-sama dengan pengarah, Mohd. Fadly Khamis dan jurukamera Mohd. Ali Othman menjalani penggambaran di Dagestan dan Chechnya," ujarnya.


MAT NASIR YUSOF berpeluang meneliti sebuah al-Quran yang dipercayai dihasilkan pada kurun ke-11.


Ditanya mengenai pengalaman sepanjang menjalani penggambaran di kedua-dua buah tempat tersebut, Mat Nasir mengakui kru produksinya turut berhadapan dengan beberapa cabaran yang besar.

Antaranya, mereka mengalami kesukaran untuk mendapatkan visa memandangkan negara berkenaan masih lagi kawasan yang bergolak kerana peperangan dan visa hanya diberikan pada saat-saat akhir.

Jelasnya, meskipun Dagestan dan Chechnya adalah negara republik, tetapi keselamatan di kedua-dua negara tersebut masih di bawah kawalan pihak Rusia dan kebanyakan kawasan dikawal oleh tentera Rusia.

"Walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran termasuklah cuaca sejuk dan bahasa, namun kami merasakan penggambaran di negara tersebut perlu dilakukan kerana di Derbent misalnya menjadi pintu masuk kepada perkembangan agama Islam di Eropah Timur.

"Malah, kami juga terpaksa mengharungi jalan-jalan yang sukar dan bahaya untuk dilalui kerana ia adalah jalan yang telah digunakan oleh pendakwah Islam suatu masa dahulu," jelasnya.

Sudah disiarkan sejak 1 Ogos lalu pada pukul 6.30 petang, Jejak Rasul 17 yang ke udara sebanyak 30 episod turut mencipta kelainan dengan konsep penerbitan yang baharu iaitu format definisi tinggi (HD).

Rancangan menarik Ramadan


PEMANDANGAN dari sebuah pergunungan yang terletak di antara sempadan Chechnya dan Dagestan.


Sepanjang bulan Ogos ini, dua buah stesen di bawah Media Prima Berhad (MPB) iaitu TV3 dan TV9 tidak ketinggalan menyiarkan rancangan menarik sempena meraikan kehadiran bulan Ramadan.

Ketua Pegawai Operasi Rangkaian Televisyen MPB, Ahmad Izham Omar berkata, pada tahun ini TV3 memilih Sesuci Fitrah, manakala TV9 pula Ramadan Di Hatiku sebagai tema untuk Ramadan tahun ini.

"Kandungan rancangan yang akan disiarkan di kedua-dua saluran berkenaan adalah merangkumi pelbagai rancangan yang berbentuk ilmiah, teladan dan keinsafan menerusi dokumentari, drama dan telefilem.

"Di samping itu, rancangan yang berbentuk masakan juga tidak ketinggalan untuk disiarkan memandangkan rancangan tersebut turut mendapat permintaan yang tinggi daripada penonton," ujarnya.

Selain Jejak Rasul 17, TV3 turut menyiarkan rancangan dokumentari yang cukup menarik iaitu Dari Masjid Ke Masjid Tanah Tenggara.

Ia adalah sebuah rancangan yang memaparkan tentang keindahan seni bina masjid-masjid di Asia Tenggara seperti Thailand, Vietnam dan Kemboja.

Untuk telefilem pula, TV3 menerusi slot Cerekarama menyiarkan tiga buah telefilem menarik iaitu Sehelai Rambut Dibelah Tujuh (6 Ogos), Perempuan Di Hujung Ramadan (13 Ogos) dan Mengurai Rindu (20 Ogos).


GEREJA St. Basil Cathedral yang terletak di Moscow sering menjadi tumpuan para pelancong.


Sementara itu, TV 9 menerusi slot Skrin Di 9 turut menyiarkan telefilem menarik seperti Jiman (3 Ogos) dan Sekilas Qalbu (10 Ogos), Isnin Selasa Rabu (17 Ogos) dan Lailatulqadar (24 Ogos).

Tidak ketinggalan rancangan berbentuk masakan turut disiarkan seperti Periuk Hangus, Biskut Apa? dan 5 Rancah 5 Rasa Edisi Ramadan yang disiarkan di TV3, manakala TV9 pula menampilkan Mencari Resipi Temurun dan Jom Berbuka.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved