Khamis, 1 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Suhu panas cairkan salji

Posted:

Suhu panas cairkan salji

Suhu panas cairkan salji

Susunan MOHAMMAD HAFIZ AHMAD
rencana@kosmo.com.my


PERUBAHAN cuaca dunia bakal memberi kesan kepada struktur Gunung Everest.


HARAPAN seorang gadis berumur 17 tahun untuk menjadi warga Australia termuda menakluki puncak tertinggi dunia di Gunung Everest, Himalaya terpaksa ditangguhkan berikutan keadaan berbahaya yang telah meragut 16 nyawa baru-baru ini.

Namun, semangat membara dalam diri Alyssa Azar tidak terus padam, malah terus menyala dan berjanji untuk kembali melunaskan impian pada masa hadapan.

"Terlalu banyak perkara di luar kawalan saya. Isu keselamatan diri dan keadaan pergunungan itu sendiri tidak membenarkan pendaki untuk meneruskan misi," ujarnya menerusi laman sosial, Facebook.

Dia yang telah bersiap siaga menanti giliran mendaki terpaksa menurut aturan alam itu dan mula mengemas barang-barang yang turut diikuti hampir 70 peratus kumpulan ekspedisi dari seluruh negara.

Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan pihak berkuasa pada Sabtu lalu, sebanyak 15 kumpulan meninggalkan Kem Induk Everest (EBC) dan selebihnya masih menunggu masa untuk berkemas.

Tahun ini, kerajaan Nepal telah mengeluarkan 334 permit individu untuk 39 kumpulan bagi kebenaran mendaki gunung yang berketinggian 8,850 meter dari paras laut itu.

Detik hitam terburuk dalam sejarah pendakian Everest itu mengorbankan sekumpulan Sherpa yang mengikuti misi ekspedisi pada 18 April lalu. Tiga cedera teruk dan masih dalam rawatan.

Kemalangan itu berlaku akibat runtuhan salji ketika mereka sedang memecahkan ais dan membetulkan tali untuk menuju ke Khumbu Icefall.

Sherpa merupakan suku kaum di pergunungan Himalaya yang tinggal di sempadan Nepal dan Tibet. Kemahiran mendaki gunung membolehkan mereka menjadi pengiring, pemandu arah dan pembawa barang untuk pendaki gunung dari luar negara.

Setakat ini, lebih 200 kes kematian dilaporkan pada ketinggian 8,000 kilometer dan ia tidak termasuk mangsa yang hilang dan tidak ditemui.

Namun begitu, mengikut kenyataan pendaki dan penulis, Alan Arnete, isu keselamatan di pergunungan itu semakin baik menerusi penurunan ratio kematian dari 5.6 peratus pada tahun 1900-an kepada 1.5 peratus pada tahun 2000-an.


AHLI keluarga mangsa yang terlibat dalam tragedi di Gunung Everest menyalakan lampu minyak di dalam kuil di Kathmandu.


Struktur gunung

Mengulas aspek keselamatan dan geografi Gunung Everest, Panel Antarakerajaan Mengenai Perubahan Iklim (IPCC) ada mengeluarkan amaran bulan lalu bahawa perubahan cuaca dunia bakal memberi kesan kepada struktur gunung tersebut.

Menurut kenyataan IPCC, perubahan cuaca yang disebabkan oleh tindakan penduduk dunia telah merombak kondisi cuaca sukar diramal.

Para saintis memberi amaran perubahan itu telah meningkatkan kadar bahaya di kawasan beraltitud tinggi. Ini bermaksud akan berlakunya banyak runtuhan salji yang memberi kesan kepada keadaan batu-batu untuk pendakian dan pencairan glasier.

Suhu global meningkat kepada 1.4 darjah Fahrenheit (tukar Celcius) sejak Revolusi Industri berabad lalu yang menyebabkan suhu di Himalaya memanas tiga kali lebih tinggi.

"Jika suhu berterusan meningkat, perubahan pada glasier akan berlaku yang membawa kepada bencana kepada pendaki," ujar pakar hidrologi dari Universiti Arizona, Jeff Kargel yang melakukan kajian mengenai perubahan glasier di Himalaya.

Sebagai penghormatan kepada rakan-rakan yang terkorban, komuniti Sherpa seramai 600 itu telah melakukan pemboikotan dengan harapan semua misi ekspedisi tahun ini dihentikan.

Kemarahan dan kekecewaan mereka turut dijana daripada tindakan tidak berperikemanusiaan pihak pemerintah Himalaya yang lambat memberikan respons.

Dalam satu pertemuan tergempar antara syarikat ekspedisi, ketua Sherpa dan kerajaan yang berlangsung selama tiga jam telah memutuskan untuk membatalkan semua ekspedisi tahun ini.

Pihak pemerintah juga memberikan pampasan sebanyak RM1,811 kepada keluarga mangsa untuk digunakan untuk acara pengebumian. Selain itu, permit untuk Sherpa dan kumpulan ekspedisi dilanjutkan selama lima tahun.

Bagaimanapun, keputusan tersebut tidak dapat diterima oleh ahli keluarga kerana ia tidak setimpal dengan risiko yang dihadapi oleh Sherpa.

Seorang Sherpa tidak hanya menjadi pemandu arah, malah menjadi tukang masak dan menjadi pakar untuk membetulkan tali dan tangga di setiap puncak.

Upah untuk satu musim yang mengambil masa antara dua hingga tiga bulan itu adalah sebanyak RM9,798 hingga RM19,596.

Mereka hanya menerima RM32,659 insurans hayat dan perlindungan perubatan sebanyak RM9,798 yang dikatakan tidak mencukupi untuk menyewa helikopter ke kem induk ketika berlaku kecemasan.


DAWA TASHI masih menerima rawatan di hospital selepas diselamatkan dalam satu tragedi di Gunung Everest pada pertengahan April lalu.


Royalti

Para sherpa sering mempersoalkan royalti yang diterima kerajaan sebanyak RM32,659 untuk satu kumpulan seramai tujuh orang.

Kos keseluruhan bagi seorang pendaki adalah antara RM130,639 hingga RM293,939 bergantung kepada jumlah pemandu arah dan servis tambahan.

Industri pelancongan merupakan salah satu sektor utama ekonomi Nepal. Ia mengumpul RM10.78 juta untuk musim pendakian tahun ini. Namun, negara itu terus berdepan dengan masalah kemiskinan.

Bidang pekerjaan sebagai pemandu arah ke Gunung Everest merupakan dilihat memberi pulangan yang tinggi kepada kebanyakan penduduk di sekitar Himalaya.

Walaupun jumlah upah semakin menurun, mereka masih sanggup mempertaruhkan nyawa demi menyara kehidupan seisi keluarga.

"Kami datang ke sini adalah disebabkan kerana bayaran. Pembatalan musim pendakian tahun ini pasti memberi kesan yang teruk kepada ekonomi keluarga," ujar sherpa Lam Babu kepada AFP.

Bagi Tenzing Chottar, Sherpa yang pertama kali menyertai ekspedisi Everest, upah tersebut akan disalurkan kepada pendidikan anak ke sekolah swasta.

Dalam perbualannya bersama isteri, Ang Dali Sherpa, dia berpesan supaya Ang Dali menjaga anak-anak mereka sebaik mungkin.

"Dia kata banyak bersabar dengan kelakuan anak perempuan kami yang sangat nakal," ujar ibu kepada dua orang anak itu. Malangnya, Tenzing merupakan antara tiga orang pemandu arah yang cedera teruk.

"Saya mahukan masa depan cerah kepada anak-anak dan tidak sesekali membenarkan mereka menjadi seorang pemandu arah," luah Ang Dali.

Ketika acara pengebumian di Kathmandu, seorang wanita yang suaminya terselamat daripada runtuhan, berkata walaupun berdepan dengan pelbagai risiko, etnik Sherpa tetap tidak akan meninggalkan pekerjaan itu.

"Gunung Everest adalah sumber mata pencarian kami. Tragedi ini sangat menyedihkan tetapi kami tiada pilihan lain," kata Sarkini.

Khumbu IceFall salah satu zon maut

Posted:

Khumbu IceFall salah satu zon maut

Khumbu IceFall salah satu zon maut

AHMAD REDUAN (kiri) bersama Muhammad Muqharabbin berada di puncak tertinggi di dunia, Gunung Everest setinggi 8,848 meter tepat 8.35 pagi waktu Nepal (10.50 waktu Malaysia) pada 16 Mei 2004.


TRAGEDI terburuk yang menimpa 16 Sherpa April lepas disifatkan sebagai malapetaka terburuk yang pernah berlaku di Gunung Everest. Walaupun kes kematian sering berlaku saban tahun ketika musim pendakian, jumlah mangsa terlibat kali ini merupakan yang terbanyak pernah dicatatkan.

Jumlah tertinggi pernah dicatatkan sebanyak 15 orang mangsa pada tahun 1996 manakala tahun 2006 dicatatkan 12 orang kematian.

Pendaki negara, Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin, 32 menyifatkan berita ini adalah berita paling sedih dalam sejarah pendakian ke gunung Everest dan akan menjadi titik hitam dalam sejarah.

"Ramai orang berpendapat bahawa pendakian Everest adalah mudah, tetapi ia tidak semudah yang disangka dan cabarannya sentiasa berbeza mengikut masa," ujarnya ketika dihubungi Kosmo!.

Beliau baru sahaja pulang ke tanah air untuk menghantar peserta projek Kelab Eksplorasi Tujuh Benua Malaysia (KE7B) Greenland 2014 dalam misi menakluk Pulau Greenland di Denmark.

Menurut Muhamad Muqharabbin, selain perancangan rapi dari segi teknikal dan taktikal, kejayaan seorang pendaki juga terletak pada nasib.

"Ia bergantung kepada keadaan sekeliling yang berlaku pada musim tersebut. Faktor cuaca tidak menentu antara yang perlu diambil perhatian oleh peserta ekspedisi," ujarnya yang pernah menakhluki puncak tertinggi dunia itu ketika mengikuti Ekspedisi Demi Negara Ke Everest 2004 bersama Ahmad Reduan Rozali, 32.

Situasi seperti ribut, salji runtuh, kondisi tubuh yang tidak dapat menerima keadaan ketinggian adalah antara perkara yang tidak dapat dikawal oleh setiap pendaki.

Mengulas mengenai lokasi kejadian di Khumbu Icefall, Muhamad Muqharabbin berkata, ia merupakan salah satu zon maut yang saban tahun meragut nyawa pendaki.

Ketika mengikuti projek KE7B Everest Felda tahun lalu, seorang Dr. Ice Fall yang pakar membuat jalan di Khumbu IceFall dan seorang pendaki berpengalaman dari Rusia turut maut di zon terbabit.

"Ketika itu, kami mengatur strategi dengan bergerak ke Kem Induk Tinggi Pumori dari Kem Induk Everest. Ia dilakukan untuk mengesahkan laluan ke Kem 1 Everest selamat digunakan selepas ramai sherpa dan pendaki melaluinya.

Terdapat lebih daripada 30 anak tangga dan jurang rekahan salji di Khumbu Icefall yang perlu di rentasi oleh setiap pendaki.

"Apapun sebagai seorang Islam, perancangan Allah adalah yang Maha Terbaik," ujarnya optimis.

Sebelum ini, dia berjaya menawan enam puncak tertinggi dunia di enam benua iaitu Gunung Kilimanjaro (benua Afrika); Gunung Vinson Massif (benua Antartika); Gunung Aconcagua (benua Amerika Selatan); Gunung Everest (benua Asia dari Arah Tibet); Gunung Cartzen Pyramid (benua Australasia) dan Gunung Mckinley (benua Amerika Utara).

Misi UTM Everest 2014 ditangguh

Posted:

Misi UTM Everest 2014 ditangguh

Misi UTM Everest 2014 ditangguh


TIGA pendaki UTM melakukan pendakian di Gunung Everest sebelum aktiviti tersebut terpaksa dibatalkan.


KEKECEWAAN hampir 300 pendaki dari seluruh dunia yang tidak dapat melunaskan impian untuk menakluki puncak Everest turut dirasai oleh kumpulan ekspedisi dari Malaysia.

Musim pendakian tahun ini, turut disertai seramai 10 mahasiswa dan kakitangan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) iaitu di bawah Misi Perdana UTM Everest 2014 (MPUTME 2014).

Namun, peristiwa hitam yang meragut 16 orang Sherpa ketika melalui Khumbu Icefall mengakibatkan semua misi tahun ini terpaksa ditangguhkan. Bagi menghormati mangsa yang terlibat, pasukan MPUTME 2014 turut mengambil keputusan sama.

"Bagaimanapun, kami tetap bersemangat untuk meneruskan misi ini pada tahun depan mengikut tarikh yang akan ditentukan kelak," kongsi Ketua Ekspedisi, Azim Afif Ishak, 24. Mereka berada di sana beberapa minggu lagi bagi mengadakan latihan persediaan pendakian akan datang.

Lima pendaki itu ialah Anis Zulaikha Zabani, 23, Nur Fadzillah Nawawi, 21, Mohammad Syafiq Ab. Rashid, 21, Siti Norizati Azmi, 21, dan Azim Afif manakala bakinya merupakan pasukan sokongan.

Menceritakan peristiwa yang berlaku pada bulan lalu itu, Azim Afif yang dihubungi menerusi e-mel memberitahu, berita kematian tersebut diterima ketika mereka berada di Kem Induk Lobuche dalam persediaan mendaki Puncak Lobuche di ketinggian 6,119 meter dari paras laut.

Kejadian tersebut berlaku pada pukul 6.30 pagi waktu tempatan dengan jarak antara tiga hingga empat kilometer dari kem UTM di Kem Induk Everest (EBC).

Berlaku situasi tegang antara peserta dan operator kerana terdapat kumpulan yang masih mahu meneruskan ekspedisi berikutan telah melabur jumlah wang yang banyak.

"Tiada rusuhan cuma sekumpulan Sherpa berkumpul bagi mendesak pemberhentian musim mendaki kali ini sebagai menghormati rakan mereka," kata pelajar jurusan Sains Komputer itu lagi.

Kerajaan Nepal memberikan pampasan kepada keluarga mangsa manakala permit pendaki akan dilanjutkan dalam tempoh masa lima tahun seterusnya.

Tambahnya, desakan tersebut tidak berlaku kepada syarikat yang diupah oleh pasukan MPUTME 2014 iaitu Ever Quest Expedition Private Limited kerana jumlah Sherpa mereka seramai 10 orang masih mencukupi.

Ketua Sherpa MPUTME 2014, Jyamchang Bhote merupakan seorang yang berpengalaman luas dalam selok-belok pendakian Everest dengan rekod pendakian ke puncak tertinggi sebanyak lima kali.

"Tetapi keputusan penangguhan terpaksa diambil atas dasar jumlah Sherpa yang berkurangan secara keseluruhan selain faktor-faktor keselamatan," jelas Azim Afif.


DEPAN (tengah) Azim Afif bersama sembilan peserta lain yang terbabit dalam Misi Perdana UTM Everest 2014.


Implikasi

Penangguhan itu juga memberi implikasi kepada kru NBC News yang bercadang membuat penggambaran bertajuk Everest Flying Man. Ia akan merakamkan detik-detik cemas seorang lelaki membuat penerjunan dari puncak Gunung Everest.

Peralatan penggambaran telah tiba pada 17 April lalu. Selepas menerima arahan penutupan, syarikat produksi dari Amerika Syarikat itu terpaksa membatalkan projek bernilai bilion ringgit tersebut.

Lokasi kejadian di Khumbu Icefall sememangnya diakui sangat berbahaya tetapi ia merupakan satu-satunya laluan yang dipersetujui oleh Sagarmatha Polution Control Community (SPCC) untuk digunakan pendaki.

"Runtuhan di Khumbu Icefalll adalah ketulan ais glasier yang tergantung, bukannya kepulan salji biasa. Disebabkan itu, semua Sherpa dan pendaki dinasihatkan kurang melakukan pergerakan ketika melalui Khumbu Icefall.

"Selain itu, kami juga hanya dibenarkan melaluinya sebanyak dua kali semasa adaptasi ketinggian dan pendakian sebenar ke puncak Everest," jelasnya.

Pada masa sama, dia turut bersetuju dengan peranan yang diberikan oleh Sherpa kerana khidmat mereka amat penting dalam sesuatu misi.

"Khidmat yang diberikan oleh kumpulan Sherpa amat diperlukan bagi membantu kejayaan misi ekspedisi," ujar Azim Afif.

Keberadaan para pendaki MPUTME 2014 di gunung tersebut juga adalah untuk menjalankan beberapa kajian seperti udara dingin yang dikelilingi suasana putih bersalji, penyakit akut ketinggian (AMS) dan penyebab kepada punca penyakit bagi pendaki gunung. - HAFIZ AHMAD

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dedahkan hasil kajian air lombong

Posted:

Dedahkan hasil kajian air lombong

Dedahkan hasil kajian air lombong


KERAJAAN negeri Selangor telah mengepam air dari bekas lombong di Bestari Jaya untuk menampung bekalan air mentah di Sungai Selangor.


KUALA LUMPUR - Beberapa pakar penyelidik air menggesa kerajaan negeri Selangor supaya mendedahkan status kandungan ion logam berat dalam air lombong yang dipam ke Sungai Selangor untuk kegunaan penduduk di Lembah Klang.

Pada masa yang sama, mereka turut mendesak kerajaan negeri untuk membuktikan sebarang kelulusan daripada Kementerian Kesihatan berhubung tahap keselamatan air dari bekas lombong yang dibekalkan kepada pengguna.

Ketua Pusat Penyelidikan dan Analisis Air (ALIR), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Yang Farina Abdul Aziz berkata, beliau memandang serius perkara itu kerana kandungan air lombong berkemungkinan boleh membahayakan kesihatan pengguna.

Yang Farina berkata, walaupun pihak Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menyatakan kandungan air itu selamat setelah dikaji, namun status itu perlu mendapat pengesahan daripada Kementerian Kesihatan.

"Air lombong memang ada ion logam berat, jadi sekarang saya sebagai orang ramai saya nak tahu air yang saya guna ini selamat atau tidak.

"Jadi kalau nak tahu selamat atau tidak, seharusnya kena ada analisis yang terperinci oleh Jabatan Kimia serta pihak Kementerian Kesihatan dan bukannya daripada LUAS," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Harapan baru jumpa harta karun

Posted:

Harapan baru jumpa harta karun

Harapan baru jumpa harta karun


FOAD menunjukkan dua keping syiling yang ditemui di Pulau Nangka, Melaka semalam.


MELAKA - Selepas bekerja keras selama empat bulan, kerja-kerja memburu harta karun di Pulau Nangka di sini mula berhasil apabila artifak berbentuk dua keping syiling ditemui pada pukul 11.30 malam kelmarin.

Kedua-dua artifak yang ditemui itu berbentuk bulat dengan diameter kira-kira enam sentimeter berwarna kekuningan.

Artifak pertama mempunyai lima baris tulisan dipercayai huruf zaman kerajaan Majapahit manakala artifak kedua mempunyai lubang berbentuk segi empat di tengahnya mengandungi kalimah Allah dalam tulisan Jawi.

Penemuan itu sekali gus memberi peluang kepada syarikat Smart Partnership (M) Sdn. Bhd. untuk meneruskan kerja-kerja pencarian harta berkenaan sehingga keputusan ujian terhadap syiling tersebut diputuskan.

Pengarah Urusan syarikat tersebut ialah Muhammad Foad Khushairy Mohd. Said.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron berkata, syiling itu akan dihantar ke makmal dan Jabatan Warisan Negara hari ini untuk diuji kesahihannya. Keputusan ujian tersebut akan diketahui dalam masa terdekat.

"Ujian di makmal penting bagi memastikan sama ada medal itu diperbuat daripada emas atau tembaga selain usia bahan itu sendiri.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

GST rangsang ekonomi negara

Posted:

GST rangsang ekonomi negara

GST rangsang ekonomi negara

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA
ammar.jazlan@kosmo.com.myJITRA - Kerajaan sentiasa membuat pertimbangan sewajarnya sebelum melaksanakan transformasi demi kepentingan rakyat dan negara termasuk dalam memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, biarpun adakalanya sesuatu keputusan itu dilihat tidak perlu atau tidak patut dilakukan, namun kerajaan mempunyai sebab dan rasional yang kukuh sebelum melaksanakannya.

"Apabila kita memperkenalkan GST yang bakal dilaksanakan April tahun depan, tujuannya tidak lain bagi meningkatkan pendapatan dan sumber kewangan negara.

"Selepas dilaksanakan, ia mampu merangsang pertumbuhan ekonomi negara, sekali gus membolehkan kerajaan melaksanakan pelbagai pembangunan untuk rakyat khususnya dalam memenuhi keperluan golongan penjawat awam di negara ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena sambutan Hari Pekerja Penjawat Awam 2014 bertemakan Penjawat Awam Tiang Seri Negara di Dewan Wawasan di sini semalam.

Turut hadir Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa; Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr. Mahathir dan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Azih Muda.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tulisan cermin watak penulis

Posted:

Tulisan cermin watak penulis

Tulisan cermin watak penulis

SESEORANG manusia boleh melakonkan pelbagai watak sama ada baik atau buruk dalam dunia realiti masa kini. - Gambar hiasan


KEBELAKANGAN ini, kita selalu melihat media sosial seperti Facebook dan Twitter digunakan sebagai senjata untuk mengkritik atau menjatuhkan individu lain.

Ia bukan hanya dilakukan oleh individu biasa, tetapi turut berlaku dalam kalangan selebriti atau individu yang mempunyai pengaruh dalam masyarakat seperti ahli politik.

Golongan agama turut menerima nasib yang sama dengan terkena tempias serangan kata-kata kesat.

Bagaimanapun, penulis kata-kata sesat di laman sosial pada hakikatnya membuka aib mereka sendiri.

Dalam bidang psikologi, personaliti manusia itu sendiri pada asasnya hanyalah 'topeng' sahaja. Seseorang boleh berperwatakan berbeza mengikut konteks dan situasi sesuatu keadaan.

Misalnya, seseorang itu boleh melakonkan watak seperti manusia budiman apabila berada dalam masyarakat. Tetapi mungkin sebenarnya berperwatakan seperti manusia lain dalam realiti kehidupan.

Dalam kata lain, manusia mengawal perilaku dan watak mereka. Inilah yang ditunjukkan dalam kajian tearoom sex oleh Laud Humphreys pada tahun 1970.

Kajian tersebut menunjukkan bagaimana golongan homoseksual boleh bertukar menjadi individu lain dalam keluarga dan masyarakat. Sebaliknya mereka merupakan golongan yang tidak bermoral apabila berada dalam kelompok mereka.

Bagaimanapun, dengan kewujudan pelbagai medium laman sosial pada hari ini, manusia adakalanya terlupa bahawa mereka sedang membuka aib mereka sendiri.

Ia terbukti apabila mereka menulis sesuatu yang tidak sesuai pada tempatnya menerusi laman Facebook atau Twitter. Perkara seperti itu juga sering dilakukan oleh mereka yang dikenali dalam masyarakat seperti seorang selebriti.

Batasan

Sebagai contoh, seorang selebriti memuat naik status laman sosial yang berunsur jenaka dengan cuba mengaitkan kehilangan pesawat MH370. Baginya mungkin sekadar jenaka. Tetapi ia mungkin menyakitkan hati orang lain yang membacanya.

Baru-baru ini, seorang ahli politik telah memberikan komen negatif terhadap kematian seorang ahli politik bukan Islam di laman Facebook.

Komen tersebut mungkin ditulis oleh pembantunya. Beliau juga mungkin tidak bermaksud dengan kata-katanya itu. Bagaimanapun, pada akhirnya masyarakat yang membaca apa sahaja yang ditulis tidak tahu sama ada si penulis mempunyai maksud tersirat atau tidak.


SETIAP individu perlu berhati-hati dalam memuat naik status atau gambar di media sosial kerana ia boleh mengundang bahana buat diri sendiri.


Sehubungan itu, setiap individu seharusnya berhati-hati sebelum menulis sesuatu di laman sosial.

Dalam diri manusia, terdapat dua istilah yang sangat penting menceritakan tentang diri kita sendiri iaitu public self dan private self.

Public self ialah keadaan yang memerlukan kita akur dan menurut norma satu-satu masyarakat. Misalnya, ketika menghadiri majlis perkahwinan, kita perlu memakai pakaian yang bersesuaian untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Kita juga perlu berhati-hati ketika berbual bagi menjaga hati dan perasaan orang lain. Sebaliknya, apabila di rumah, kita mungkin kembali kepada private self yang menunjukkan keperibadian diri kita sebenar.

Ia bukanlah bermakna manusia merupakan seorang 'pelakon', sebaliknya merupakan realiti kehidupan kita sebagai manusia.

Bagaimanapun, adakalanya dalam menulis sesuatu sama ada di Facebook atau Twitter, kita mungkin terlupa bahawa kita sedang berada dalam lingkungan public self. Pada hakikatnya, mungkin penulis berada seorang diri dan menulis dari dalam bilik yang sunyi.

Malah lingkungan public self berlaku apabila kita menuliskan sesuatu sebenarnya menjadi lebih besar daripada apa yang kita jangkakan.

Ia mungkin akan dibaca oleh puluhan ribu orang lain dari pelbagai negara. Malah, ada dalam kalangan yang membacanya pula terdiri daripada mereka yang tidak mengenali private self kita yang sebenar.

Positif

Mereka mungkin tidak membaca apa yang kita tuliskan, sebaliknya sedang membaca watak kita yang sebenarnya. Walaupun mereka mungkin memberikan komen positif terhadap tulisan kita, tetapi dalam masa yang sama mereka juga sedang menilai keburukan kita.

Oleh itu, jangan sesekali membuka aib kita dengan menulis sesuatu yang mungkin akan memberikan implikasi yang buruk terhadap diri sendiri.

Walaupun kita mungkin berniat baik atau mungkin tidak mempunyai maksud untuk memburukkan orang lain, tetapi pada akhirnya setiap tulisan akan dibaca melalui pentafsiran manusia. Ia bergantung kepada sesiapa yang membacanya, dan bagaimana mereka mentafsirkan tulisan tersebut.

Pesanan orang tua kita, cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar mungkin tidak selalunya relevan dalam konteks kehidupan masyarakat hari ini. Bagaimanapun, ia tetap relevan apabila kita mula mendaftar masuk laman Facebook atau Twitter dan berhajat untuk menuliskan sesuatu.

Kita mungkin tidak membuka aib orang lain, sebaliknya sedang membuka siapakah diri kita yang sebenarnya.

Kita boleh bercakap apa sahaja yang kita mahu di kedai kopi. Sebaliknya kita tidak boleh menulis apa sahaja di laman sosial. Ia hanya akan menceritakan siapa diri kita.

Derma rambut untuk pesakit kanser

Posted:

Derma rambut untuk pesakit kanser

Derma rambut untuk pesakit kanser

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


SIMBOLIK pelancaran kempen Locks Of Hope disempurnakan oleh (dari kiri) Amber, Saunthari, Sook Han dan Chee Mun di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MASALAH keguguran rambut merupakan kesan sampingan paling traumatik yang dihadapi kebanyakan pesakit kanser selepas menjalani rawatan kemoterapi.

Malah, ada juga dalam kalangan mereka terus menjadi botak lantaran kehilangan rambut secara menyeluruh hingga membuatkan hilang keyakinan untuk berhadapan dengan masyarakat.

Bagi mengatasi masalah itu, sudah pasti rambut palsu menjadi pilihan terbaik sementara menunggu rambut mereka tumbuh semula. Bagaimanapun, dengan bebanan kos rawatan kanser, rambut palsu berkualiti tinggi yang mencecah ratusan ringgit mungkin di luar kemampuan ramai pesakit.

Menyedari hakikat itu, MMIS Professional Hair Care (MMIS Professional) tampil dengan inisiatif menganjurkan kempen derma rambut Locks of Hope yang bermatlamat untuk membantu dan memberi sokongan kepada mereka.

"Kempen ini diadakan untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia menyalurkan bantuan kepada pesakit kanser yang menjalani rawatan kemoterapi dengan menderma rambut mereka.

"Kesemua rambut yang dikumpulkan sepanjang kempen ini akan dijadikan rambut palsu untuk disumbangkan kepada pesakit," ujar Pengarah Pemasaran MMIS Professional, Kong Chee Mun sewaktu pelancaran rasmi kempen tersebut di Hotel Pullman, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kerjasama

Locks of Hope diadakan dengan kerjasama Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM) dan Akademi Amber Chia. Buat masa ini terdapat lebih 150 salun di seluruh negara telah bersetuju untuk menyertai kempen ini.

Sementara itu, Presiden dan Pengarah Perubatan NCSM, Dr. Saunthari Somasundaram berkata, keguguran rambut menjadi antara sebab utama pesakit menolak rawatan kemoterapi.

"Sebenarnya, ramai yang tidak memahami bahawa rambut mereka akan tumbuh semula dalam masa empat hingga 12 bulan.

"Oleh itu, penggunaan rambut palsu sangat digalakkan bukan sahaja untuk membantu pesakit yang sedang menjalani kemoterapi, tetapi juga mengajak pesakit yang didiagnosis dengan kanser memilih rawatan tersebut," katanya.

Pengasas MMIS Professional, Yong Chee Keong berharap dengan penganjuran kempen ini, ia dapat meningkatkan lagi kesedaran tentang kanser kepada rakyat Malaysia.

Sebagai sokongan terhadap kempen ini, isteri Chee Keong, Yap Sook Han menjadi penyumbang pertama apabila sanggup memotong rambutnya sepanjang 12 inci untuk didermakan pada majlis tersebut.

Dalam pada itu, model terkenal, Amber Chia yang menjadi rakan kongsi kempen itu menasihati orang ramai agar tidak gusar jika rambut mereka pendek selepas didermakan.

Derma

"Akademi Amber Chia menyokong kempen ini dengan membekalkan tip kecantikan kepada penderma rambut seperti cara menggayakan dan menjaga rambut selepas dipotong untuk disumbangkan kepada tabung Locks of Hope.

"Malah, model kami turut mengambil bahagian dalam siri jelajah kempen di seluruh negara bagi menarik perhatian orang ramai menderma rambut mereka," tutur Amber.

Sepanjang kempen ini, NCSM akan menjadi penghubung antara MMIS Professional dan pesakit yang memerlukan rambut palsu.

Bagi yang berminat menyertai kempen ini, mereka boleh mencari salun rambut yang mempunyai tampalan pelekat Locks of Hope. Senarai salun yang mengambil bahagian boleh dilayari di laman www.locksofhope.org.

Bagaimanapun, umat Islam dilarang daripada menyertai kempen ini kerana ia melibatkan soal hukum agama.

Menurut Felo Fatwa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Dr. Arief Salleh Rosman, berdasarkan perundangan Islam, kesemua ulama dalam keempat-empat mazhab berpendapat penggunaan rambut manusia untuk sebarang kegunaan termasuk membuat rambut palsu adalah dilarang sama sekali.

"Hukum haram memakai rambut palsu jika ia dipakai untuk tujuan kecantikan dan bersolek manakala menurut sebahagian ulama, bagi pesakit seperti pesakit kanser yang keguguran rambut, mereka boleh menggunakan rambut palsu.

"Tetapi, rambut palsu itu tidak boleh dibuat daripada rambut manusia, sebaliknya mestilah diperbuat daripada sumber lain yang suci," jelas Arieff Salleh ketika dihubungi Kosmo! bagi mengulas mengenai isu derma rambut ini.

Taman Edibel buah tangan Starbucks

Posted:

Taman Edibel buah tangan Starbucks

Taman Edibel buah tangan Starbucks

Oleh NORHAYATI YAHAYA


PENDUDUK yang terlibat dalam projek Taman Edibel boleh datang semula ke Starbucks untuk menuai hasil tanaman mereka.


"Dalam masa sebulan lagi, silalah datang semula ke Starbucks untuk menuai hasil tanaman anda semua." Demikian kata Pengurus Perhubungan Pelanggan dan Strategi Digital Berjaya Starbucks Coffee Company Sdn. Bhd. (Starbucks) Malaysia dan Brunei, Salleharon Ahmad di hadapan lebih 50 penduduk Kota Kemuning, Seksyen 31, Shah Alam, Selangor ketika projek perintis di bawah program tanggungjawab sosial korporat (CSR) diadakan di premis Starbucks Pandu Lalu di kawasan tersebut baru-baru ini.

Menurut Salleharon, biasanya Starbucks dikenali ramai dengan aneka pilihan kopi yang enak dan sudah tentu kedatangan pelanggan ke premis tersebut adalah bagi menikmati hidangan kopi pilihan masing-masing.

Malah katanya, premis yang turut menghidangkan snek termasuk pastri dan aneka kek itu juga sememangnya pilihan popular golongan remaja dan muda-mudi untuk bertemu sahabat handai.

Bagaimanapun, kata Salleharon, pihak syarikat sendiri memilih satu kelainan untuk program CSR kali ini apabila memilih untuk 'memberi semula' pulangan dalam bentuk tanaman herba kepada pelanggan melalui projek perintis, Taman Edibel yang diwujudkan di batas sepanjang 36 meter persegi di premis Starbucks Pandu Lalu Kota Kemuning pada 20 April lalu.

Mengambil tanaman

"Penduduk di sini bukan sahaja boleh singgah, sama ada untuk menikmati minuman di premis ini atau pandu lalu tetapi mereka kini mempunyai pilihan lain apabila boleh singgah untuk mengambil tanaman tersebut untuk dimasak dalam masakan masing-masing. "Kami bukan sahaja menjual kopi tetapi sekarang kami juga boleh menyumbang semula kepada komuniti di sini," katanya.

Bercerita lanjut, Salleharon memberitahu, projek Taman Edibel pertama melibatkan premis perniagaan seperti itu di Malaysia turut mendapat kerjasama lebih 20 rakan niaga dan juga kakitangan Starbucks. Malah, mereka turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Pertanian yang menunjukkan cara dan teknik yang betul penanaman serta penjagaan pokok tersebut.

"Kita akan meneruskan projek ini dengan premis Starbucks kedua yang dipilih adalah di Starbucks Pandu Lalu Setia Alam, dekat sini pada Jun nanti.

"Selepas ini nanti, kami bercadang untuk menanam cili padi selepas mendapat maklum balas yang tinggi dalam kalangan penduduk di sini," ujarnya.

Sementara itu, wakil penduduk dari Indah Residence, Cathy Chor Luan berkata, dia berasa terpanggil untuk menyertai program julung kalinya itu selepas diberitahu bahawa penduduk turut mendapat manfaat daripada penanaman tanaman tersebut.

Seronok

Chor Luan, 32, yang berjaya membawa lebih 15 penduduk juga berasa seronok apabila mereka bukan sahaja diberi pendedahan mengenai cara penanaman yang sesuai di kawasan kediaman dengan keluasan terhad tetapi pegawai jabatan pertanian turut tidak lokek untuk berkongsi tip bagi mengurangkan penggunaan racun serangga pada tanaman.

"Apabila kami turut terlibat dalam kerja-kerja menanam, ia sedikit sebanyak dapat menyuntik semangat untuk memberikan perhatian terhadap tumbesarannya.

"Saya tidak sabar untuk melihat hasilnya nanti dalam tempoh empat minggu lagi, saya harap boleh ambil sedikit untuk masak di rumah," katanya.

Christopher Chai Chi Fui, 35, yang menetap di Bayu Residence pula memberitahu, dia berasa seronok dapat memegang cangkul di bawah terik matahari, iaitu aktiviti yang sudah lama ditinggalkan akibat kesibukan bekerja.

Menurut Chi Fui lagi, dia sendiri akan cuba untuk datang menjenguk tanaman yang ditanamnya itu sekerap yang boleh bagi memastikan ia terus hidup subur.

"Pengalaman ini mengembalikan kenangan waktu dahulu, saya sangat seronok dengan aktiviti seumpama ini.

"Selain dapat mengenali jiran setempat, ia juga satu aktiviti sihat buat kami pada waktu hujung minggu, mungkin juga kami akan sama-sama datang ke sini dan berbual mengenai tanaman kami sendiri," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Inflasi Thailand cecah paras tertinggi dalam tempoh 13 bulan

Posted:

Inflasi Thailand cecah paras tertinggi dalam tempoh 13 bulan

Inflasi Thailand cecah paras tertinggi dalam tempoh 13 bulan

01/05/2014 10:40pm

BANGKOK - Indeks Harga Pengguna (IHP) Thailand pada April meningkat sebanyak 2.45 peratus tahun ke tahun, paras paling tinggi sejak Mac tahun lepas dan diunjur meningkat perlahan-lahan pada masa depan.

Kementerian Perdagangan Thailand berkata, kenaikan pada April itu adalah disebabkan peningkatan harga makanan dan bahan api.

Harga makanan dan minuman naik 4.61 peratus, manakala harga bukan makanan meningkat sebanyak 1.33 peratus tahun ke tahun.

Inflasi teras tidak termasuk harga makanan dan bahan api yang tidak menentu naik 1.66 peratus tahun ke tahun.

Kementerian itu mengunjurkan inflasi pada suku kedua tahun ini pada 2.4 peratus dan separuh pertama pada purata 2.2 peratus.

Ia menjangkakan sasaran separuh tahun itu membantu menjadikan kadar bagi tahun ini pada paras boleh diurus iaitu 2.0-2.8 peratus.

IHP diunjurkan meningkat perlahan-lahan pada tempoh selebihnya tahun ini berikutan faktor-faktor seperti kemarau yang akan mengehadkan bekalan makanan segar dan haiwan ternakan serta peningkatan kos bahan api dan elektrik berikutan penurunan nilai baht. - Bernama

Seorang maut, seorang kritikal dilanggar kereta api di Kuala Krai

Posted:

Seorang maut, seorang kritikal dilanggar kereta api di Kuala Krai

Seorang maut, seorang kritikal dilanggar kereta api di Kuala Krai

01/05/2014 10:29pm

KOTA BHARU - Seorang penunggang motosikal maut manakala pemboncengnya cedera parah selepas dilanggar kereta api ketika melintas landasan di Kampung Baru Pahi, Kuala Krai, Kelantan di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3 petang itu, mangsa yang maut, Mohamad Aiman Mat Husin, 17, dan mangsa yang cedera parah, Che Nik Che Awang, 55, dikatakan ingin melintas landasan kereta api tersebut dari arah Ladang Lepan Kabu ke Kampung Baru Pahi.

Ketua Polis Daerah Kuala Krai, Superintendan Ab. Rahim Che Ghani berkata, kedua-dua mangsa itu dilanggar kereta api yang datang dari Kuala Lipis, Pahang menuju ke Tumpat, Kelantan.

"Siasatan awal mendapati mangsa menggunakan jalan kecil di sebelah pagar landasan kereta api itu untuk melintas setelah laluan untuk pengguna jalan raya melintas ditutup bagi memberi laluan kepada kereta api itu.

"Akibat pelanggaran itu, kedua-dua mangsa tercampak ke tepi landasan kereta api berkenaan sebelum kedua-dua mangsa dibawa ke Hospital Kuala Krai untuk rawatan namun Mohamad Aiman meninggal dunia di hospital itu pada pukul 5.05 petang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. - Bernama

Tiada peserta perhimpunan bantah GST cedera ditikam seperti didakwa - Polis

Posted:

Tiada peserta perhimpunan bantah GST cedera ditikam seperti didakwa - Polis

Tiada peserta perhimpunan bantah GST cedera ditikam seperti didakwa - Polis

01/05/2014 10:43pm

KUALA LUMPUR - "Tiada peserta perhimpunan bantah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) cedera atau ditikam seperti didakwa di internet," kata Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad.

Tambahnya, gambar yang didakwa dihantar oleh laman Twitter Papa Gomo menunjukkan seorang peserta terlantar atas pengusung akibat ditikam merupakan gambar lama.

Katanya, dakwaan tersebut tidak benar sama sekali.

"Tentang laporan bahawa tiga jurukamera media cedera semasa membuat liputan perhimpunan itu, pihak polis belum menerima sebarang laporan mengenainya.

"Perhimpunan yang bertumpu di kawasan sekitar Dataran Merdeka itu dianggarkan disertai kira-kira 15,000 orang," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mohmad Salleh berkata, keadaan di ibu kota terkawal pada pukul 5 petang ini walaupun terdapat beberapa lokasi dipenuhi peserta perhimpunan GST, manakala pada pukul 5.30 petang, kesemua peserta beredar dari lokasi perhimpunan dan keadaan kembali normal.

"Ada berlaku insiden kecil seperti tolak-menolak antara peserta, namun keadaan masih terkawal.

"Polis akan tetap melaksanakan kawalan keselamatan di lokasi-lokasi tertentu bagi memastikan keadaan selamat dan semua peserta perhimpunan dinasihatkan supaya tidak menimbulkan kekecohan sehingga mengganggu ketenteraman awam," katanya kepada Bernama di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sultan Brunei umum hukum hudud dilaksana hari ini

Posted:

Sultan Brunei umum hukum hudud dilaksana hari ini

Sultan Brunei umum hukum hudud dilaksana hari ini

SULTAN HASSANAL BOLKIAH berucap pada majlis pengumuman pelaksanaan undang-undang hudud di Bandar Seri Begawan, Brunei semalam.- AFP


BANDAR SERI BEGAWAN - Pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah semalam mengumumkan bahawa negaranya akan melaksanakan hukum hudud bermula pada hari ini.

"Dengan penuh keyakinan dan kesyukuran kepada Allah Maha Besar, saya mengumumkan esok (hari ini) undang-undang syariah fasa pertama akan dikuatkuasakan dan ia akan diikuti dengan fasa-fasa seterusnya," kata baginda dalam satu dekri diraja semalam.

Fasa pertama dan kedua akan bermula pada tahun ini manakala fasa seterusnya akan bermula pada tahun depan.

Pada fasa pertama, hukuman penjara dan denda akan dilaksanakan antaranya untuk pesalah yang tidak menghadiri solat Jumaat dan hamil di luar nikah.

Pada lewat tahun depan, hukuman seperti rejam dengan batu kerana kesalahan meliwat dan zina akan diperkenalkan.

Ekoran pengumuman tersebut, Brunei yang kaya dengan minyak akan menjadi negara pertama di Timur Asia dan Asia Tenggara yang memperkenalkan hukuman hudud.

Brunei menyertai kebanyakan negara di Asia Barat seperti Arab Saudi, Iran dan Iraq yang turut menguatkuasakan hukuman itu.

Antara hukuman itu ialah tangan pencuri akan dipotong.

Kerajaan Brunei sebelum ini menangguhkan pelaksanaan hukum hudud selepas dikritik beberapa badan hak asasi antarabangsa.

Bagaimanapun, pemerintah berusia 67 tahun itu memutuskan untuk meneruskan perlaksanaan hukum hudud dan menolak dakwaan bahawa undang-undang itu sebagai tidak adil.

"Ada pihak menuduh undang-undang Allah ini kejam dan tidak adil tetapi Allah sendiri berfirman bahawa undang-undang itu adalah adil," ujar baginda lagi di sebuah pusat konvensyen di sini.

Pemerintah Brunei itu merupakan antara orang terkaya di dunia dan kekayaannya pernah dianggarkan majalah Forbes berjumlah AS$20 bilion (RM65.28 bilion) pada tiga tahun lalu.

Sultan Hassanal Bolkiah juga dilaporkan mempunyai banyak koleksi kereta mewah dan istana yang dihiasi emas.

Baginda sebelum ini berselisihan faham dengan adiknya, Putera Jefri Bolkiah yang didakwa menggelapkan wang berjumlah AS$15 bilion (RM 48.98 bilion) ketika beliau menjadi Menteri Kewangan pada 1990-an.

Brunei mempunyai kira-kira 400,000 orang penduduk dengan 70 peratus daripadanya merupakan penganut Islam. - Agensi

JACC tolak dakwaan pesawat di Teluk Benggala

Posted:

JACC tolak dakwaan pesawat di Teluk Benggala

JACC tolak dakwaan pesawat di Teluk Benggala


SEBUAH pesawat P-3C Orion milik Pasukan Pertahanan Maritim Jepun yang terlibat dalam misi mencari kapal terbang MH370 berada di Pangkalan Pearce, Tentera Udara Diraja Australia di Bullsbrook, 35 kilometer dari Perth pada 28 April lalu.- AFP


SYDNEY - Pihak berkuasa Australia semalam menolak dakwaan sebuah syarikat penerokaan marin yang mendakwa elemen kimia yang dijumpai di Teluk Benggala mungkin berasal dari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia yang hilang pada 8 Mac lalu.

Stesen televisyen 7News sebelum ini melaporkan syarikat GeoResonance mendakwa menemui bangkai sebuah pesawat di satu lokasi di Teluk Benggala yang terletak kira-kira 5,000 kilometer dari kawasan pencarian ketika ini.

Jurucakap Pusat Penyelarasan Agensi Bersama Australia (JACC) berkata, pihaknya menggunakan maklumat dari satelit dan data-data lain bagi mengenal pasti lokasi pesawat ini.

"Lokasi yang didakwa GeoResonance tidak berada di zon pencarian Australia dan zon menyelamat.

"Pihak Australia mengetuai misi mencari berdasarkan maklumat dari satelit dan data-data lain untuk menentukan lokasi pesawat MH370 yang hilang.

"Lokasi yang diperincikan dalam laporan GeoResonance tidak berada dalam koridor pencarian," katanya.

Dalam pada itu, operasi mencari serpihan pesawat MH370 melalui udara berakhir semalam manakala beberapa kapal yang menyertai misi berkenaan mula meninggalkan Lautan Hindi.

Operasi mencari serpihan secara visual itu dihentikan selepas pihak berkuasa Australia kini memutuskan untuk memfokuskan carian di dasar laut bagi mengesan pesawat berkenaan.

Pesawat Boeing 777-200ER itu hilang semasa membawa 227 penumpang dan 12 kru ke Beijing, China selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Berdasarkan analisis radar tentera, pesawat itu berpatah balik dan dipercayai hilang di selatan Lautan Hindi. - Agensi

Volkswagen dibuat daripada kayu oak

Posted:

Volkswagen dibuat daripada kayu oak

Volkswagen dibuat daripada kayu oak


BOJIC membersihkan keretanya pada 2 April lalu.- REUTERS


CELINAC, Bosnia - Seorang pesara, Momir Bojic membina badan kereta Volkswagen Beetle yang diperbuat daripada 50,000 papan kayu oak di sini.

Bojic yang berusia 71 tahun merupakan peminat kereta tersebut tinggal di sini, dekat Banja Luka.

Dia mengambil masa selama dua tahun untuk menghasilkan kereta tersebut.

Bojic juga memandu kereta itu di atas jalan raya.

Rim tayar kereta tersebut juga diperbuat daripada kayu.

Papan pemuka kereta itu turut dihasilkan daripada kayu oak.

Oak merupakan pokok kayu yang besar.

Pokok itu mempunyai kayu yang keras dan pada kebiasaannya digunakan untuk membuat perabot. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Gambit, Afiq sedar diri

Posted:

Gambit, Afiq sedar diri

Gambit, Afiq sedar diri

KACAK, berbakat dan sarat dengan kontroversi adalah pakej yang diusung oleh dua pelakon, Gambit Saifullah dan Afiq Muiz. Gambit dipandang negatif sebelum ini kerana sikap keras kepalanya, memaki peminat di laman sosial, kontroversi muzik video penyanyi Prema Yin arahannya yang didakwa berunsur lucah dan dibenci peminat gara-gara sikap antagonis yang dibawanya dalam program realiti Fear Factor.

Wajah Afiq Muiz pula terkenal satu Malaysia gara-gara pergaduhan dengan ibu kandungnya sendiri, bahkan dia digelar si Tanggang moden.

Bertemu dengan kedua-dua mereka pada majlis pelanca- ran wajah baharu sebuah portal hiburan di Kuala Lumpur baru-baru ini, Kosmo! sempat menggali isi hati mereka selepas episod kontroversi yang melanda mereka berakhir.

Gambit lebih matang

Dua tahun tempoh Gambit hilang daripada direktori dunia hiburan tempatan. Bukan merajuk, sebaliknya dia merehatkan diri dan baru kembali daripada bercuti di Eropah selama sebulan.

Lama tidak bersua dengan dirinya, imej Gambit kini telah berubah. Tidak lagi dengan imej rambut panjang paras bahu, sebaliknya dia kini selesa tampil dengan rambut pendek yang dipotong kemas. Sejujurnya, Gambit tampak lebih segak. Namun, imej lelaki nakal dan antagonis tidak dapat dipisahkan daripadanya.

Gambit atau nama sebenarnya, Mohd. Saifullah Rosli, 29, tidak melatah saat diajukan soalan berhubung kontroversi yang pernah melandanya, sebaliknya mengakui kontroversi itu telah banyak mematangkan dirinya.

"Kontroversi telah banyak mematangkan diri saya. Walaupun begitu, saya masih lagi Gambit yang dahulu, tidak pernah berubah, cuma saya menjadi lebih dewasa.

"Sebelum ini mungkin faktor darah muda, emosi dan ego menyebabkan saya dengan lantangnya bersuara mengeluarkan pendapat tanpa berfikir kesannya terhadap saya," ujar pemegang diploma dalam Kejuruteraan Mekanikal dan Kejuruteraan Automotif itu.

Satu hal yang ingin dijelaskan, kontroversi yang berlaku kebanyakannya disebabkan salah faham. Bagaimanapun, sebagai artis Gambit sedar itulah asam garam dunia seni yang harus dihadapinya.

"Saya dibesarkan dengan pendidikan supaya menjadi lebih berani dalam semua perkara termasuk dalam meluahkan pendapat.

"Jika diluar negara, tidak ada masalah jika saya lantang bersuara dalam segala hal tetapi tidak di Malaysia kerana kita mempunyai budaya dan adat untuk cakap berlapik. Saya terlupa tentang perkara itu.

"Sekarang, sebagai artis saya sedar setiap apa yang ditulis, dituturkan dan sikap semuanya menjadi bahan perhatian. Selepas apa yang berlaku, saya kini lebih berhati-hati dalam setiap perkara," katanya.

Mengakui dirinya seorang lelaki yang pemalu bukannya sombong seperti dicap oleh peminat dan pihak media sebelum ini, dia tidak pernah menyimpan dendam terhadap peminat yang mengkritiknya sebelum ini.

"Tidaklah, sebagai artis, saya perlukan peminat. -Apa yang telah berlaku itu saya simpan sebagai ingatan dan pengajaran berguna untuk saya," balasnya.

GAMBIT akan berehat sehingga bulan Jun kerana menjalani pembedahan sendi lutut.


Jalani pembedahan

Kini, Gambit dalam proses rehat yang panjang akibat kecederaan meniskus (meniscus) di sendi lutut kanannya. Dalam minggu ini dia akan menjalani pembedahan di sebuah hospital swasta di Damansara, Selangor untuk merawat kecederaannya itu.

"Saya seorang yang aktif bersukan dan kecederaan ini biasa berlaku ke atas atlet. Meniskus lutut saya tidak berada di posisi yang betul dan mengakibatkan saya rasa sakit apabila melakukan aktiviti lasak.

"Selepas pembedahan, saya diarahkan oleh doktor untuk berehat dan tidak bekerja sehingga bulan Jun," ujarnya.

Sambungnya, meskipun berehat tetapi dia masih lagi meneruskan kerja-kerja belakang tabir syarikat produksinya iaitu Eightball Production Sdn. Bhd.

"Mungkin orang lihat saya tidak aktif berlakon, sebaliknya saya aktif menerbit beberapa program di bawah syarikat sendiri.

"Alhamdulillah, rezeki masih ada dan tidak pernah putus untuk saya. Walaupun bergelar penerbit, saya tidak akan berhenti berlakon dan masih menerima tawaran lakonan daripada syarikat produksi yang lain," ucapnya.

Afiq kembali kepada ibu

Sekitar Mei tahun lalu, dunia hiburan dikejutkan dengan kontroversi anak derhaka yang melibatkan pelakon Afiq Muiz atau nama sebenarnya, Muhammad Afiq Muiz Azman Shah, 22, dengan ibunya Hasliza Mohd. 49.

Kontroversi pergaduhan antara ibu dan anak itu akhirnya selesai apabila Afiq memberitahu yang dia telah berbaik dengan ibunya pada awal Januari lalu. Bahkan kini, dia juga telah kembali menetap bersama ibunya.

"Saya telah insaf dan memohon ampun daripada ibu. Syukurlah ibu telah memaafkan saya dan sekarang kami tinggal bersama.

"Kontroversi itu telah mematangkan saya sebagai seorang anak dan seorang lelaki. Sebelum ini, saya cepat melenting dan lantang bersuara tanpa berfikir panjang.

"Sekarang saya lebih lega, tenang dan berfikir panjang dalam melakukan sesuatu perkara. Kembali bersama ibu umpama beban yang berat telah jatuh daripada bahu saya," ujarnya yang enggan dikaitkan lagi dengan pelakon Eina Azman.

Apabila diminta berkongsi pengalamannya apabila digelar orang ramai sebagai anak derhaka, Afiq terdiam sebentar mencari jawapan yang tepat barangkali.

Lama dia berfikir kemudian bersuara: "Ini ujian Allah kepada saya yang ketika itu nama sedang meningkat naik. Saya bersyukur Allah berikan ujian itu kepada saya ketika muda supaya saya lebih berpijak di bumi yang nyata.

"Sepanjang kontroversi itu, saya mengakui fikiran saya agak kusut dan jiwa tidak tenteram. Mungkin dengan ujian itu, tidak secara langsung telah menyedarkan orang lain yang membaca cerita tentang saya supaya kembali kepada ibu mereka.

"Nasihat saya kepada mereka yang mungkin lupa dan bergaduh dengan ibu, sila kembali dan mohon maaf pada ibu. Mereka yang melahirkan kita, tidak mungkin mereka membenci anak mereka sendiri," katanya yang berjanji tidak akan mengulangi kesilapan yang sama.

BERBAIK semula dengan ibunya merupakan suatu rahmat buat Afiq dan dia berjanji untuk tidak mengulangi kesilapannya.


Simpan niat

Walaupun sibuk dengan kerjaya lakonan, Afiq memberitahu, dia telah menyimpan niat untuk membawa ibunya menunaikan ibadah umrah sekitar Januari tahun depan.

"Sekarang saya sedang menyimpan wang untuk membawa ibu saya menunaikan umrah. Saya pun tidak pernah menjejakkan kaki ke Mekah.

"Jika ada rezeki dan dimakbulkan Allah, saya bersama ibu akan menunaikan umrah pada Januari depan. Rasanya itu hadiah terbaik daripada saya kepada ibu," ucapnya.

Selain itu, sempena dengan sambutan Hari Ibu, Mei ini, Afiq merancang untuk menyambut hari lahir bersama ibunya.

"Saya lahir pada 1 Mei manakala ibu pada 14 Mei. Tarikh hari lahir kami tidak jauh, rasanya saya akan sambut bersama ibu.

"Tidak perlu sambutan yang besar, sebaliknya hanya kami sekeluarga, pengisian itu lebih bermakna daripada sebuah majlis yang gah," tuturnya.

Bercakap tentang kerjaya lakonannya meskipun namanya pernah dibenci khalayak buat seketika, namun, rezekinya tidak pernah putus.

Akuinya, walaupun ketika namanya sedang panas dengan kontroversi, dia masih menerima tawaran lakonan dan terbaharu dia bakal ke New Zealand untuk menjalani penggambaran sebuah drama di sana.

"Alhamdulillah, masih banyak produksi percayakan bakat lakonan saya dan saya juga tidak memilih tawaran yang diberikan asalkan ia sesuai dengan saya.

"Kontrak sebagai artis residen syarikat produksi Global Station Sdn. Bhd. yang tersekat sebelum ini juga telah di sambung dan saya akan terlibat dengan beberapa buah projek bermula Jun," bicaranya yang bakal muncul dengan drama seperti Gerimis Salju Demi Ana dan Dingin Sahara.

Isu saman

Menjawab isu bakal disaman oleh syarikat pengurusannya, Afiq berkata, tiada sebarang masalah antaranya dengan syarikat milik Datin Zaiton Mohd. Jiwa itu.

Malahan ketika Kosmo! menghubunginya, Afiq sedang berada dalam mesyuarat bersama Datin Zaiton di pejabat Global Station.

"Tidak ada apa yang berlaku. Semuanya baik sahaja antara saya dan Global Station," jelasnya.

Sementara itu, Datin Zaiton turut memberitahu, pihaknya tidak akan menyaman Afiq dan menyifatkan apa yang berlaku disebabkan salah faham.

"Afiq masih lagi artis kami. Seka- rang kami sedang berbincang projek seterusnya bersama Afiq.

"Apa yang berlaku hanya salah faham. Sekarang Afiq terikat penggambaran dengan produksi lain. Jadi, pihak Global harus tunggu giliran untuk projek seterusnya," ujarnya.

Tambah Zaiton, Afiq masih mempunyai baki projek yang harus diselesaikan mengikut kontrak yang ditandatangani.

Alyah tiada kuasa

Posted:

Alyah tiada kuasa

Alyah tiada kuasa

Oleh IZWAN MOHD. ISA

ALYAH memegang prinsip arwah bapanya yang pernah berpesan supaya jangan keterlaluan dalam bercinta.


GOSIP cinta antara penyanyi Alyah dan maestro muzik terkemuka, Datuk Ramli M.S bukan suatu perkara yang baharu.

Malah, gelombang hangat kisah cinta mereka itu telah lama dibualkan sejak timbulnya ura-ura mengenai dua individu itu pada pertengahan tahun lepas.

Bahkan, ada pihak yang mendakwa, Alyah atau nama sebenarnya, Norhasliah Abu Hassan, 33, telah pun mendirikan rumah tangga bersama penggubah lagu dan pemuzik terkenal itu.

Kosmo! cuba mendapatkan Ramli untuk memberikan kenyataan mengenai isu tersebut, namun bekas pengetua Akademi Fantasia musim kedua dan kenam itu selesa untuk mengunci mulut.

Katanya: "Cerita ini sudah basi. Jika saya dengar perkara ini, ia seperti masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Lebih baik ia tidak ditulis."

Bagaimanapun, ketika berpeluang menemu bual Alyah pada majlis pelancaran program Ceria Popstar Musim Kedua di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Hulu Klang, Selangor baru-baru ini, pelantun lagu Kisah Hati itu mempunyai sebab yang tersendiri mengapa dia masih enggan mengiya atau menafikan setiap spekulasi yang dihamburkan kepadanya. Ikuti temu bual selanjutnya.

Kosmo!: Bilakah anda mahu menjelaskan tentang status hubungan cinta anda kepada umum?

ALYAH: Jika sudah sampai masanya nanti, saya akan membuat pengumuman. Buat masa ini, saya lebih selesa untuk tidak memberikan sebarang kenyataan.

Mengapakah anda tidak mahu berterus terang tentang status sebenar hubungan anda dengan Datuk Ramli M.S?

Saya sangat suka kalau dapat berkongsi kisah gembira dengan semua orang. Saya tahu, semua orang teruja tentang perkara ini. Namun, arwah ayah saya pernah berpesan supaya jangan keterlaluan ketika bercinta.

Walaupun kita hidup dalam zaman yang serba moden, kesopanan diri serta rasa malu seorang wanita itu perlu ada. Jika saya berada di posisi lelaki, mungkin memberitahu tentang hubungan cinta bukan satu masalah yang besar.

Adakah disebabkan isu ini anda seperti menjauhkan diri daripada media dan sering pulang awal ketika menghadiri jemputan majlis?

Tidak sama sekali. Saya sangat baik dengan rakan-rakan media. Kadangkala saya terpaksa pulang awal kerana ada temu janji lain pada hari yang sama. Jika ada kelapangan, saya akan tunggu untuk ditemu bual.

ALYAH baru sahaja dilantik sebagai duta jenama Aalia untuk gedung pakaian Gulatis.


Anda dilihat tidak cepat melenting walaupun kisah cinta anda menjadi bahan jajaan umum. Apakah yang membuatkan anda kelihatan tenang menghadapi setiap gosip yang melanda karier anda?

Bagi saya, tempoh 14 tahun bergelar anak seni banyak mematangkan diri. Sepanjang tempoh itu, gosip sudah menjadi sebahagian daripada perjalanan seni saya. Saya sedar, itu adalah harga yang perlu dibayar apabila saya bergelar seorang selebriti.

Apakah itu merupakan perkara normal bagi anda?

Walaupun saya sering menjadi bahan jenaka, saya tidak kisah. Kenapa? Sebab orang masih sedar kehadiran saya dalam industri. Apa yang boleh saya katakan, doakanlah yang terbaik untuk saya.

Anda telah terpilih sebagai guru untuk peserta Ceria Popstar musim kedua. Apakah pendekatan yang ingin anda terapkan kepada para peserta?

Sebagai seorang penyanyi yang bermula pada awal tahun 2000, saya melihat ramai artis-artis baharu yang cukup berbakat. Namun, mereka ada masalah dengan perangai dan disiplin, terutamanya kepada artis senior dan pihak media. Itu perkara asas yang saya mahu terapkan kepada mereka.

Mengapakah anda memilih asas disiplin sebagai perkara utama dalam proses pembelajaran di Ceria Popstar?

Itu merupakan akar kepada perjalanan seni mereka. Jika bakat sahaja yang dipertaruhkan tanpa pengurusan mental dan disiplin yang betul, penyanyi itu tidak akan ke mana.

Apakah perkembangan terbaharu anda?

Selain sibuk mempromosikan single berjudul Sesal Separuh Nyawa, saya baru sahaja dilantik sebagai duta tudung jenama Aalia untuk gedung pakaian Gulatis.

Apakah perasaan anda apabila terpilih untuk menjadi duta tudung?

Saya rasa sangat bersyukur kerana ini merupakan pelantikan pertama sebagai duta sepanjang saya bergelar penyanyi. Lagipun, nama tudung itu mirip dengan nama saya.

Spider-Man 2, manusia berkuasa elektrik

Posted:

Spider-Man 2, manusia berkuasa elektrik

Spider-Man 2, manusia berkuasa elektrik


SPIDER-MAN kini berhadapan dengan musuh baharu bernama Electro.


BAGI mereka yang sudah mengikuti siri filem Spider-Man sebelum ini seperti Spider-Man (2002), Spider- Man 2 (2004), Spider-Man 3 (2007) dan The Amazing Spider-Man (2012) pastinya perasan tentang kelainannya berbanding filem super hero lain.

Misalnya, setiap watak antagonis atau musuh kepada Spider-Man pada mulanya merupakan seorang individu yang baik tetapi akhirnya berubah menjadi makhluk aneh sehingga mengancam nyawa manusia.

Dalam filem The Amazing Spider- Man 2 yang memulakan tayangan di pawagam hari ini, konsep yang sama masih lagi dikekalkan apabila musuh Spider-Man kali ini iaitu Electro sebenarnya seorang lelaki lurus bendul bernama Max Dillon yang bekerja sebagai jurutera elektrik di syarikat Oscorp Industries.

Selain itu, Max juga merupakan seorang peminat tegar Spider-Man dan pada peringkat awal penceritaan turut dipaparkan aksi Spider-Man yang telah menyelamatkan Max daripada dilanggar kereta.

Cuma, nasib agak tidak menyebe- lahi Max apabila dia mengalami kejutan elektrik dan terjatuh dalam sebuah bekas yang dipenuhi dengan belut elektrik semasa cuba membaiki kerosakan yang berlaku di makmal tempatnya bekerja.

Kemudian pihak atasan cuba menyembunyikan jasad Max kerana bimbang saham syarikat akan jatuh serta semua rekod peribadi Max telah dipadam.

Bagaimanapun, Max yang kembali hidup dengan memiliki kuasa mampu menyerap tenaga elektrik, telah melepaskan diri dan merayau-rayau di kawasan tumpuan orang ramai.

Bagaimanapun, kemunculannya itu telah menimbulkan kebimbangan ramai sehinggalah Spider-Man datang untuk memberikan bantuan memandangkan keadaan mula huru-hara sehingga menimbulkan bahaya.

Pada mulanya Max cuba meminta pertolongan Spider-Man lantaran perubahan yang berlaku terhadap dirinya itu tetapi akibat tindakan tergesa-gesa seorang anggota polis yang melepaskan tembakan telah membuatkan Max marah dan beranggapan Spider-Man telah mengkhianati dirinya.


LAKONAN Emma Stone sebagai Gwen Stacy menyuntik elemen penuh dramatik dalam filem The Amazing Spider-Man 2.


Cinta pasangan

Itu merupakan antara sebahagian perjalanan cerita yang ditampilkan dalam filem arahan Marc Webb, seorang pengarah berusia 39 tahun yang sebelum ini pernah diberi tanggungjawab untuk menghasilkan sekuel kedua selepas The Amazing Spider-Man dua tahun lalu.

Dalam filem ini, plotnya tidak tertumpu kepada kisah permusuhan antara Spider-Man dan Electro sahaja, malah ia menceritakan tentang kisah cinta antara Spider-Man atau Peter Parker yang dibintangi Andrew Garfield dengan kekasihnya, Gwen Stacy lakonan Emma Stone.

Hubungan cinta pasangan tersebut telah berakhir kerana Peter sering dibayangi oleh ayah Gwen yang telah mati dan melarangnya mendekati Gwen setelah mengetahui bahawa Peter merupakan Spider-Man.

Tidak ketinggalan juga paparan mengenai hubungan persahabatan yang terjalin sejak zaman persekolahan antara Peter dan Harry Osborn, pewaris kepada Oscorp Industries.

Lari daripada bayangan

Namun begitu, Peter berdepan dengan konflik apabila sahabatnya itu meminta pertolongannya mendapatkan darah Spider-Man bagi merawati penyakit ganjil yang dihidapinya dan boleh membawa maut.

Namun, apabila permintaannya itu tidak dapat ditunaikan oleh Spider- Man, ia menyebabkan Harry berpakat dengan Electro untuk memusnahkan Spider-Man.

Selain ketiga-tiga plot tersebut, satu lagi tarikan dalam filem ini apabila penonton akan didedahkan tentang identiti sebenar ibu bapa Peter dan kaitannya dalam Oscorp Industries sehingga disingkirkan.

Masih menggunakan khidmat Marc untuk sekuel ini serta Andrew dan Emma sebagai teraju utama, The Amazing Spider-Man 2 turut dibintangi Jamie Foxx (Max Dillon/Electro), Dane DeHaan (Harry Osborn), Colm Feore (Donald Menken), Campbell Scott (Richard Parker) dan Embeth Davidtz (Mary Parker).

Melihat kepada lakonan yang ditampilkan oleh Andrew sebagai Spider-Man, ia wajar dipuji kerana lakonannya yang semakin bertambah baik berbanding filem terdahulu.

Ia nyata berjaya lari daripada bayangan watak Spider-Man yang pernah dibawakan oleh Tobey Maguire sebelum ini.

Secara keseluruhannya, filem ini tampil dengan aksi yang mendebarkan, terutamanya membabitkan pertarungan Spider-Man dengan kedua-dua musuhnya itu tetapi penamatnya mampu membuatkan penonton berasa sedih.- RONI HIDAYAT RIDWAN

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved