Khamis, 1 Mei 2014

Kosmo Online - Dunia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Sultan Brunei umum hukum hudud dilaksana hari ini

Posted:

Sultan Brunei umum hukum hudud dilaksana hari ini

Sultan Brunei umum hukum hudud dilaksana hari ini

SULTAN HASSANAL BOLKIAH berucap pada majlis pengumuman pelaksanaan undang-undang hudud di Bandar Seri Begawan, Brunei semalam.- AFP


BANDAR SERI BEGAWAN - Pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah semalam mengumumkan bahawa negaranya akan melaksanakan hukum hudud bermula pada hari ini.

"Dengan penuh keyakinan dan kesyukuran kepada Allah Maha Besar, saya mengumumkan esok (hari ini) undang-undang syariah fasa pertama akan dikuatkuasakan dan ia akan diikuti dengan fasa-fasa seterusnya," kata baginda dalam satu dekri diraja semalam.

Fasa pertama dan kedua akan bermula pada tahun ini manakala fasa seterusnya akan bermula pada tahun depan.

Pada fasa pertama, hukuman penjara dan denda akan dilaksanakan antaranya untuk pesalah yang tidak menghadiri solat Jumaat dan hamil di luar nikah.

Pada lewat tahun depan, hukuman seperti rejam dengan batu kerana kesalahan meliwat dan zina akan diperkenalkan.

Ekoran pengumuman tersebut, Brunei yang kaya dengan minyak akan menjadi negara pertama di Timur Asia dan Asia Tenggara yang memperkenalkan hukuman hudud.

Brunei menyertai kebanyakan negara di Asia Barat seperti Arab Saudi, Iran dan Iraq yang turut menguatkuasakan hukuman itu.

Antara hukuman itu ialah tangan pencuri akan dipotong.

Kerajaan Brunei sebelum ini menangguhkan pelaksanaan hukum hudud selepas dikritik beberapa badan hak asasi antarabangsa.

Bagaimanapun, pemerintah berusia 67 tahun itu memutuskan untuk meneruskan perlaksanaan hukum hudud dan menolak dakwaan bahawa undang-undang itu sebagai tidak adil.

"Ada pihak menuduh undang-undang Allah ini kejam dan tidak adil tetapi Allah sendiri berfirman bahawa undang-undang itu adalah adil," ujar baginda lagi di sebuah pusat konvensyen di sini.

Pemerintah Brunei itu merupakan antara orang terkaya di dunia dan kekayaannya pernah dianggarkan majalah Forbes berjumlah AS$20 bilion (RM65.28 bilion) pada tiga tahun lalu.

Sultan Hassanal Bolkiah juga dilaporkan mempunyai banyak koleksi kereta mewah dan istana yang dihiasi emas.

Baginda sebelum ini berselisihan faham dengan adiknya, Putera Jefri Bolkiah yang didakwa menggelapkan wang berjumlah AS$15 bilion (RM 48.98 bilion) ketika beliau menjadi Menteri Kewangan pada 1990-an.

Brunei mempunyai kira-kira 400,000 orang penduduk dengan 70 peratus daripadanya merupakan penganut Islam. - Agensi

JACC tolak dakwaan pesawat di Teluk Benggala

Posted:

JACC tolak dakwaan pesawat di Teluk Benggala

JACC tolak dakwaan pesawat di Teluk Benggala


SEBUAH pesawat P-3C Orion milik Pasukan Pertahanan Maritim Jepun yang terlibat dalam misi mencari kapal terbang MH370 berada di Pangkalan Pearce, Tentera Udara Diraja Australia di Bullsbrook, 35 kilometer dari Perth pada 28 April lalu.- AFP


SYDNEY - Pihak berkuasa Australia semalam menolak dakwaan sebuah syarikat penerokaan marin yang mendakwa elemen kimia yang dijumpai di Teluk Benggala mungkin berasal dari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia yang hilang pada 8 Mac lalu.

Stesen televisyen 7News sebelum ini melaporkan syarikat GeoResonance mendakwa menemui bangkai sebuah pesawat di satu lokasi di Teluk Benggala yang terletak kira-kira 5,000 kilometer dari kawasan pencarian ketika ini.

Jurucakap Pusat Penyelarasan Agensi Bersama Australia (JACC) berkata, pihaknya menggunakan maklumat dari satelit dan data-data lain bagi mengenal pasti lokasi pesawat ini.

"Lokasi yang didakwa GeoResonance tidak berada di zon pencarian Australia dan zon menyelamat.

"Pihak Australia mengetuai misi mencari berdasarkan maklumat dari satelit dan data-data lain untuk menentukan lokasi pesawat MH370 yang hilang.

"Lokasi yang diperincikan dalam laporan GeoResonance tidak berada dalam koridor pencarian," katanya.

Dalam pada itu, operasi mencari serpihan pesawat MH370 melalui udara berakhir semalam manakala beberapa kapal yang menyertai misi berkenaan mula meninggalkan Lautan Hindi.

Operasi mencari serpihan secara visual itu dihentikan selepas pihak berkuasa Australia kini memutuskan untuk memfokuskan carian di dasar laut bagi mengesan pesawat berkenaan.

Pesawat Boeing 777-200ER itu hilang semasa membawa 227 penumpang dan 12 kru ke Beijing, China selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Berdasarkan analisis radar tentera, pesawat itu berpatah balik dan dipercayai hilang di selatan Lautan Hindi. - Agensi

Volkswagen dibuat daripada kayu oak

Posted:

Volkswagen dibuat daripada kayu oak

Volkswagen dibuat daripada kayu oak


BOJIC membersihkan keretanya pada 2 April lalu.- REUTERS


CELINAC, Bosnia - Seorang pesara, Momir Bojic membina badan kereta Volkswagen Beetle yang diperbuat daripada 50,000 papan kayu oak di sini.

Bojic yang berusia 71 tahun merupakan peminat kereta tersebut tinggal di sini, dekat Banja Luka.

Dia mengambil masa selama dua tahun untuk menghasilkan kereta tersebut.

Bojic juga memandu kereta itu di atas jalan raya.

Rim tayar kereta tersebut juga diperbuat daripada kayu.

Papan pemuka kereta itu turut dihasilkan daripada kayu oak.

Oak merupakan pokok kayu yang besar.

Pokok itu mempunyai kayu yang keras dan pada kebiasaannya digunakan untuk membuat perabot. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved