Jumaat, 15 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mendidik erti disiplin

Posted:

Mendidik erti disiplin

Mendidik erti disiplin

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmo.com.myMEREKA mengatur langkah menuju ke tapak perhimpunan sekolah sambil membawa alat muzik masing-masing. Cuaca panas terik pada petang itu sedikitpun tidak mematahkan semangat mereka untuk menjalani latihan.

Masing-masing diam seribu bahasa yang hanya kedengaran pergerakan tapak kasut mereka yang membetulkan posisi.

Melihat sahaja tangan konduktor atau Drum Major menunjukkan isyarat, lantas dengan pantas mereka bergerak membentuk formasi V seperti yang diarahkan.

Barisan tepi di sebelah kiri dan kanan menempatkan pemuzik tuba, saksofon, trompet dan trombon manakala bahagian belakang pula menempatkan mereka yang mengendalikan instrumen pelbagai jenis dram.

Sebaik saja konduktor pasukan memberi isyarat seterusnya, mereka terus memulakan persembahan dengan mengalunkan irama lagu menggunakan instrumen yang digenggam di tangan mahupun yang disemat kemas pada tubuh. Sambil meniup dan jari-jemari menekan punat alat muzik, sepasang kaki mereka turut menari seiring mata mereka yang tertumpu pada konduktor.

"Fokus kepada konduktor amat penting dalam pancaragam bagi memastikan alunan muzik yang dimainkan mengikut isyarat konduktor.

"Jika saya menunjukkan isyarat mendatar, muzik akan dimainkan pada nada rendah manakala not kembali tinggi apabila saya menaikkan tangan. Begitulah seterusnya sehingga tamat persembahan," cerita Jasa Fitri Zulkepli, mengenai kumpulan pancaragamnya, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Cochrane Kuala Lumpur.


JASA FITRI (kanan) memantau kumpulan pancaragamnya mengalaunkan lagu dalam sebuah persembahan khas sempena Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 pada Mei lalu.


Jasa, 16, yang hampir empat tahun aktif dalam pancaragam berkata, tugas konduktor bukan sekadar memberi arahan tentang alunan muzik, malah dia turut bertindak memastikan tempoh masa sesebuah lagu dan susun atur corak persembahan. Ini termasuklah mempamerkan reaksi wajah mengikut muzik memandangkan posisi konduktor berada di barisan depan.

"Selain itu, saya turut mempamerkan aksi bermain tongkat khas ini. Tetapi saya perlu berhati-hati dan tangkas menangkap semula tongkat yang dilontarkan bagi mengelakkan kecederaan kepada pemuzik lain.

"Pernah sewaktu berlatih saya tersilap teknik untuk menangkap tongkat maka ia memberi kecederaan kepada jari dan pergelangan.

"Lebih mengecewakan insiden itu berlaku dua hari sebelum pertandingan Drum Line yang dianjurkan pada Hari Belia 2011 di Putrajaya," luah Jasa yang pernah dinobat sebagai dram major terbaik dalam pertandingan Pancaragam Sekolah-Sekolah Wilayah Persekutuan 2009.

Etika dan disiplin

Sementara itu, Junaidi Affendi, 19, yang kini melanjutkan pelajaran di tingkatan enam di sekolah berkenaan pula tidak henti-henti bercerita tentang sudut positif menyertai kumpulan pancaragam.

Sambil mengesat peluh di wajahnya, anak kelahiran Kuala Lumpur itu ramah memberitahu bahawa dia berminat menyertai kumpulan pancaragam sewaktu menjalani minggu orientasi di sekolah pada enam tahun lalu.

Melihat sendiri kesungguhan dan keseragaman pemain senior mengalunkan lagu telah mendorong Junaidi untuk melibatkan diri.

"Lagipun, saya sukar berpisah dengan muzik kerana keluarga saya juga berlatarbelakangkan seni muzik terutamanya bidang nyanyian. Walaupun pada peringkat awal tidak mempunyai sebarang kemahiran bermain alat muzik, tetapi itu bukan halangan.


BARISAN hadapan pancaragam diserikan dengan kumpulan pembawa panji sekolah.


"Cikgu memberi tanggungjawab kepada saya bermain tuba. Mula-mula sukar kerana alat muzik ini bukan saja berat malah saya perlu membiasakan diri dengan punat-punat yang terdapat pada tuba.

"Namun, berkat usaha dan tunjuk ajar cikgu dalam tempoh dua tahun, saya dapat memainkan tuba dengan baik," jelas Junaidi yang juga merangkap Major Band atau ketua pasukan.

Tambah Junaidi yang memasang impian bergelar guru muzik menerangkan tugas sebagai Major Band bukan saja memastikan ahli kumpulan menjalani latihan seperti yang ditetapkan malah perlu peka pada setiap pergerakan grup.

Sehubungan itu, sebelum melakukan pertunjukan, pemuda berkulit hitam manis tersebut akan meneliti aspek pemakaian. Selain menyarungkan kemeja dan seluar selanjar (jumpsuit) hitam masing-masing perlu memakai jaket mini ala tentera rona merah, berkasut hitam serta bertopi.

"Sesudah lengkap berpakaian, saya mula memberi arahan dengan melakukan kawat ringkas. Langkah ini perlu kerana berkawat adalah peringatan agar mereka bersiap siaga.

"Seterusnya, saya mengarahkan ahli kumpulan berada dalam keadaan bersedia dan fokus kepada konduktor yang akan memberi arahan membentuk formasi bulatan, V atau U mengikut lagu dan corak persembahan yang ingin dipersembahkan," jelas Junaidi yang turut berasa bangga kerana pancaragam SMK Cochrane pernah melakukan persembahan di banyak acara besar.

Buktinya, tiga tahun lalu mereka mengiringi persembahan kumpulan antarabangsa, Panic! At The Disco pada acara MTV Asia Awards 2008, yang pertama kali dianjurkan di Arena Of Stars di Genting Highland.

Lebih membanggakan, pada bulan Mei lalu, mereka turut melakukan persembahan ketika menyambut kedatangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Kompleks Futsal 1Malaysia bagi merasmikan Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011.

Ikut jejak bapa


KUMPULAN pancaragam SMK Cochrane sentiasa berusaha melakukan yang terbaik meskipun pada tahun ini usia kumpulan itu mencecah 25 tahun.


Bagi Ahmad Afif Waqiyuddin Illyas, 17, menyertai kumpulan pancaragam sekolah menjadi antara pengalaman manis yang dikutip sepanjang menuntut ilmu di SMK Cochrane.

Bertanggungjawab mengendalikan instrumen tuba, remaja yang mesra disapa Afif itu menyifatkan cintanya pada pancaragam tersemai sejak belajar di tingkatan dua.

"Pada mulanya, ia sekadar suka-suka mengikut kawan-kawan menyertai kumpulan pancaragam. Hadir ke kelas latihan pun kadang-kadang saja. Tetapi minat semakin bercambah apabila terpilih mewakili sekolah dalam pertandingan pancaragam.

"Tempoh sebulan menjalani latihan sebelum hari pertandingan membuatkan saya seronok dan mengambil keputusan untuk lebih serius melibatkan diri.

"Lagipun minat ini mendapat sokongan padu daripada ayah saya yang juga pernah manjadi ahli pancaragam," tutur Afif mengenai bapanya, Illyas Abdul Rahman yang menyertai kumpulan pancaragam di Kolej Sultan Abdul Hamid, Alor Setar, Kedah.

Tambah anak keempat daripada lima orang adik-beradik itu, bapanya tidak lokek berkongsi ilmu muzik malah sentiasa berpesan supaya berlatih, menghafal not lagu dan berdisiplin.

"Tanpa kesungguhan dan mengambil sikap sambil lewa dalam aspek menghafal not, ia akan menjejaskan kualiti persembahan secara keseluruhan.

"Keseimbangan irama yang terhasil daripada paduan kepelbagaian alat muzik amat penting dalam sesebuah pertunjukan pancaragam," kata Afif.

Bijak bahagi masa


DRAM pelbagai saiz menghasilkan variasi muzik yang menghiburkan.


Bagi Basyirah Rusli, 17, pancaragam mendidiknya menjadi individu yang berdisiplin, nilai persahabatan dan kerjasama memandangkan kumpulan muzik berkenaan melibatkan jumlah ahli yang ramai.

Dia yang bakal menduduki menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) itu memberitahu, ahli pancaragam sentiasa dididik supaya tidak mementingkan diri sendiri.

Menurutnya, selain menjalani latihan di sekolah, setiap ahli perlu melakukan latihan di rumah. Inisiatif itu wajar dipraktikkan untuk memantapkan skil mengendalikan alat muzik mengikut susunan not yang betul.

"Meskipun sebahagian masa saya banyak dihabiskan dengan dunia pancaragam tetapi itu tidak bermakna saya mengabaikan tanggungjawab sebagai pelajar. Apatah lagi, peperiksaan SPM bakal menjelang.

"Saya perlu bijak membahagi masa antara pelajaran dan pancaragam. Justeru, di dalam kelas saya menumpukan sepenuh perhatian pada ajaran guru dan pada sebelah malam pula saya mengulang kaji pelajaran serta menyiapkan kerja sekolah," terang Basyirah yang bermain klarinet, alat muzik kategori tiup.

Dalam pada itu, dia yang bercita-cita bergelar chef kelak menyifatkan teknik menghafal not lagu banyak membantunya menghafal nota-nota subjek untuk peperiksaan SPM.

"Proses menghafal memerlukan minda kita sentiasa aktif. Jadi, jika saya berkemampuan menghafal not lagu dengan baik maka tidak mustahil saya berupaya mengingati nota subjek," ujar Basyirah sambil tersenyum.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Debaran lapan peserta final

Posted:

Debaran lapan peserta final

Debaran lapan peserta final


CHEF LIZA (kanan) memberi penerangan kepada peserta yang menyertai Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011.


TINGGAL sehari saja lagi debaran lapan peserta yang akan mempamerkan kebolehan masing-masing dalam peringkat akhir Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011.

Pertandingan final yang bakal berlangsung esok di pusat beli-belah Plaza Shah Alam, Seksyen 9, Shah Alam, Selangor itu akan menyaksikan kehebatan peserta kategori kek dan biskut menghasilkan hasil masakan mengikut daya kreativiti tersendiri.

Kumpulan peserta yang layak ke final merupakan pemenang kategori kek dan biskut pada Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang telah diadakan di peringkat Zon Timur, Zon Tengah, Zon Utara dan Zon Selatan.

Zurinah Sahari, 39, salah seorang pemenang kategori biskut menyifatkan dia tidak menyangka sama sekali biskut Kerisik Badam Daisy yang dicipta dalam tempoh seminggu berjaya menambat hati juri.

Jelas ibu kepada lima cahaya mata itu, bersesuaian dengan tema Hari Raya Aidilfitri, pada acara kemuncak maka dia berpendapat kerisik antara bahan utama yang paling ideal digunakan.

"Lazimnya, tiba saja hari raya kerisik sentiasa mendapat permintaan tinggi untuk digunakan dalam masakan. Dari situ saya mendapat idea untuk menghasilkan biskut berasaskan kerisik, selain menggunakan minyak jagung Daisy yang membantu membuatkan biskut rangup dan wangi.

"Justeru, pada cabaran final saya masih mempertaruhkan jenis biskut yang sama cuma mempelbagaikan bentuk biskut seperti bentuk bulat, hati, empat segi dan bulan sabit. Lagipun Chef Liza berkali-kali menasihatkan agar biskut yang dipamerkan mengikut tema yang ditetapkan," ujar Zurinah yang turut menggunakan ketupat, juadah rendang dan lemang sebagai penghias utama pada dekorasi biskutnya.

Ikut tema Aidilfitri

Bagi juara kek Cabaran Daisy Sehebat Chef-Kosmo! 2011, Zon Tengah, Norazaliza Awang, 35, dia gembira kerana berpeluang mara ke peringkat akhir. Jelasnya, yang berasal dari Bentong, Pahang, meskipun resah menanti hari pertandingan tetapi, dia sudah bersedia dan membuat persiapan sebaik mungkin.

"Tidak dinafikan para peserta yang layak ke peringkat final berbakat dari segi kreativiti dekorasi dan resipi tetapi, saya yakin peluang buat diri saya tetap ada.

"Namun, secara keseluruhan saya masih belum mendapat idea hiasan yang sesuai untuk pertandingan itu nanti," jelas Norazaliza yang akan bersaing dengan tiga peserta yang mewakili Zon Utara, Zon Selatan dan Zon Timur.

Daya kreatif Norazaliza menyediakan kek berbentuk boneka dan konsep tiga dimensi (3D) sebelum ini bagaimanapun tidak akan dipraktikkan semula pada pertandingan akhir nanti.

Meskipun masih mencongak idea dekorasi kek yang bakal dipersembahkan tetapi, Norazaliza telah menyediakan bahan-bahan untuk menghias meja perhiasan.

Sesuai dengan tema Aidilfitri yang ditetapkan, dekorasi Norazaliza turut diserikan dengan sajian rendang, ketupat dan kuih raya.

"Saya juga banyak bermain dengan warna hijau kerana ia sinonim dengan hari raya," katanya yang memilih aising sebagai bahan utama.

Tuah resipi peribadi

Sementara itu, juara kategori biskut peringkat Zon Selatan, Norulsakinah Mohammad Hanan, mengharapkan resipi Biskut Kerang Mutiara Daisy ciptaannya membawa tuah pada pertandingan akhir.

Dia yang merupakan suri rumah sepenuh masa memberitahu, walaupun yakin mempunyai peluang untuk meraih tempat terbaik, namun dia tidak mahu terlalu meletakkan harapan yang tinggi kerana percaya peserta lain turut memberi persaingan sengit pada pertandingan tersebut.

Untuk itu katanya, dia masih meluangkan masa untuk membuat beberapa perubahan terutama dari segi hiasan bagi memberikan daya penarik terhadap biskut ciptaannya itu.

"Saya masih mengekalkan resipi yang sama cuma melakukan sedikit penambahan dari segi bahan utama. Ini termasuklah menampilkan dekorasi berbeza pada biskut," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Kerap berlatih mengadun kek

Dalam pada itu, Mohd. Nawawi Alias, 24, juara kategori kek peringkat Zon Timur, menyatakan selain mahu membuktikan kemampuan se bagai chef berbakat, dia juga sebenarnya turut membawa amanah besar sebagai duta kepada syarikat pembuat kek dan roti, Ziq Bakery & Cake.

Justeru anak kelahiran Kampung Serada, Kuala Terengganu itu, telah melakukan persiapan rapi seperti merujuk pada pelbagai buku masakan dan melayari Internet bagi mendapatkan tip terbaru.

"Semakin hampir hari pertandingan semakin banyak tekanan dan debaran yang saya dihadapi terutamanya menghasilkan resipi kek mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh pihak penganjur," katanya yang sudah tiga tahun melibatkan diri dalam bidang masakan kek.

Jelas anak kelima daripada enam beradik ini, dia juga meng gunakan segala kreativiti dan pengetahuan yang ada untuk diterjemahkan pada penghasilan kek yang bukan saja menarik dan lazat tetapi berkhasiat.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Farah-Johan nikah atas bot pesiaran

Posted:

Farah-Johan nikah atas bot pesiaran

Farah-Johan nikah atas bot pesiaran


FARAH bersama Johan bergambar di sebelah bot pesiaran Cruise Tasik Putrajaya selepas diijabkabulkan semalam.


PUTRAJAYA - Impian penyanyi dan pengacara Farah Diana Anuar, 26, untuk bernikah di atas kapal menjadi kenyataan apabila dia dan pasangannya, Johan Johari, 26, selamat diijabkabulkan di atas bot Cruise Tasik Putrajaya, petang semalam.

Farah yang berwalikan bapanya, Anuar Ali dinikahkan oleh bekas Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Datuk Sheikh Abdul Aziz.

Finalis Akademi Fantasia kedua (AF2) itu mengenali Johan, seorang ahli perniagaan pada tahun 2005. "Johan adalah cinta pandang pertama saya. Apa yang membuatkan saya menerima dia adalah kerana kesabarannya selain selalu mengutamakan saya dalam setiap perkara,'' ujar Farah yang ditemui selepas majlis akad nikah.

Farah menerima mas kahwin sebanyak RM2,500 dan wang hantaran berjumlah RM25,185, simbolik kepada tarikh lahir penyanyi itu beserta tujuh dulang hantaran berbalas sembilan dulang. Pasangan itu yang akan berbulan madu di Maldives sebelum Ramadan mengadakan majlis resepsi di Putrajaya hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lelaki didakwa bunuh gadis

Posted:

Lelaki didakwa bunuh gadis

Lelaki didakwa bunuh gadis

Oleh NASRI JAMALUDIN
mohdnasri.jamaludin@kosmo.com.my


GAMBAR fail menunjukkan seorang lelaki melihat tempat cebisan mayat Nur Rahayu ditemui di Tanah Perkuburan Hindu, Masai.


JOHOR BAHRU - Seorang pengawal keselamatan semalam didakwa di Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan membunuh Nur Rahayu Qomarodin yang mayatnya ditemui dibakar di ladang kelapa sawit Sungai Masai 18 Jun lalu. D. Kalaiselvan, 46, bakal berdepan dengan hukuman gantung sampai mati selepas pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibacakan di hadapan Majistret Hafizah Johor Arif Johor.

Kalaiselvan bagaimanapun tidak membuat sebarang pengakuan sebaik mendengar pertuduhan yang dibacakan dalam bahasa Tamil. Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa membunuh Nur Rahayu, 16, di ladang yang terletak di Jalan Masai-Kong Kong, Masai di sini di antara pukul 2.30 hingga 2.50 pagi pada 18 Jun lalu. Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Iskandar Ahmad manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Keluarga mangsa turut melantik peguam, Khairul Azwad Sariman sebagai pemerhati bagi kes tersebut. Hafizah Johor menetapkan 20 September depan sebagai tarikh untuk sebutan semula kes. Pada 5 Julai lalu, Kosmo! melaporkan, Nur Rahayu yang dilaporkan hilang sejak 18 Jun lalu ditemui dibunuh dan dibakar sebanyak dua kali sebelum cebisan mayatnya ditemui di Tanah Perkuburan Hindu, Masai dekat sini.

Mayat Nur Rahayu dibakar di dua lokasi berasingan iaitu Sungai Tiram dan di tanah perkuburan tersebut yang jarak di antara kedua-duanya kira-kira 20 kilometer bagi menghilangkan bukti. Rumah mangsa pula terletak di Bandar Sri Alam, Masai iaitu kira-kira 40 kilometer dari lokasi mayat Nur Rahayu ditemui. Ketika ditemui, mayat anak pengusaha kantin di sebuah kuari di Masai hanya tinggal cebisan rambut, baju dan selipar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Najib seru kemakmuran dunia

Posted:

Najib seru kemakmuran dunia

Najib seru kemakmuran dunia


NAJIB menyampaikan ucapan di hadapan 200 anggota komuniti perniagaan pada Forum Pelaburan Global di London semalam.


LONDON - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, komuniti global tidak boleh menolak pandangan kepelbagaian hala bagi memastikan kemakmuran dikecapi semua pihak di seluruh dunia. Perdana Menteri berkata, dalam dunia global yang baharu hari ini, "kita tidak boleh mengabaikan sahaja sesuatu kejadian yang menimpa pihak yang lain dari jauh."

Ketika menyampaikan ucaptama di Forum Pelaburan Global sempena lawatan rasminya ke United Kingdom (UK) semalam, Najib berkata, peningkatan kemakmuran bagi semua perlu menjadi matlamat era global baharu. Katanya, adalah mengelirukan untuk menyatakan pasaran global dikendalikan seperti 'ekonomi jongkang jongkit' di mana apabila satu penjuru menaik, satu penjuru lagi secara automatiknya menurun.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Ford S-Max & Mondeo

Posted:

Ford S-Max & Mondeo

Ford S-Max & Mondeo

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDINJENAMA Ford di Malaysia sememangnya terhutang budi kepada model Fiesta. Tanpa Fiesta, agak mustahil Ford kembali berada dalam liputan radar dan menjadi sebutan dalam kalangan pengguna tempatan yang terkenal dengan sifat cerewetnya. Kini, kelibat kenderaan Ford makin mudah dilihat di jalan raya. Satu situasi yang agak sukar dilihat sebelum ini. Kalau ada pun, cuma model-model lama yang kebanyakannya masih mampu memberikan khidmat tanpa banyak masalah. Semua orang tahu bahawa Ford pernah menjadi satu nama besar satu ketika dahulu.


SEDAN ini menerima pelbagai penambahbaikan berbanding model sebelumnya.


Masih ingat dengan model Ford Escort, Laser TX3 atau Lynx? Itu hanya sebahagian kecil daripada model-model popular Ford yang menjadi dambaan anak-anak muda yang gemarkan kereta berprestasi, bergaya. dan mempunyai tahap pengendalian cemerlang. Jangan salah faham, jenama itu tidak pernah hilang sepenuhnya. Malah, pengedarnya, Sime Darby Auto Connexion Sdn. Bhd (SDAC) tetap cuba untuk memeriahkan pasaran menerusi pelbagai model seperti Ford Focus, trak pikap Ranger, SUV Escape dan Everest, selain sedan Mondeo. Namun, model-model tersebut tidak cukup kuat untuk meruntuhkan persepsi dan skeptikal terhadap Ford. Apatah lagi, ketika jenama pengeluar tempatan, Jepun dan Korea semakin aktif mahu meningkatkan peratus penguasaan masing-masing dalam pasaran. Tidak mahu mensia-siakan momentum positif terhadap Ford, SDAC baru-baru ini menambah rangkaian model sedia ada dengan dua model terbarunya. Sedan Mondeo dalam gred Titanium (Mondeo Titanium) dan kenderaan pelbagai guna (MPV), S-Max.

Enjin EcoBoost

Persamaan paling ketara antara Mondeo Titanium dan S-Max ialah kedua-dua jentera tersebut menggunakan unit enjin terbaru daripada Ford. Dikenali sebagai EcoBoost, enjin empat silinder bersesaran 2.0 liter itu membuat debut menerusi dua model tersebut. Disifatkan sebagai enjin yang lebih kuasa dan kurang penggunaan minyak, ia menawarkan kuasa yang terbaik dalam kelasnya. Prestasi itu dipadatkan ke dalam satu pakej lebih kompak, efisien dan kurang emisi. Ford mendakwa enjin EcoBoost membantu meningkatkan penjimatan bahan api sehingga 20 peratus, di samping pengurangan emisi mencecah 15 peratus. EcoBoost menggabungkan sebuah unit turbocharger dengan sistem pancitan terus bahan api.


RUANG kabin S-Max yang luas untuk seisi keluarga.


Ia menyediakan kuasa yang lebih baik dan pecutan pantas. Kuasa maksimum yang mampu dijananya ialah 203PS @ 6,000rpm dan tork puncak 300Nm @ 4,500rpm. Bagi jarak 100 kilometer, EcoBoost hanya menggunakan sebanyak 8.1 liter petrol. Angka itu adalah kombinasi pemanduan di bandar dan lebuh raya. Bagi memastikan pemanduan yang lancar, enjin tersebut dipadankan dengan transmisi dual-clutch Powershift enam kelajuan automatik. Harus tahu bahawa EcoBoost bertindak sebagai satu elemen penting dalam perancangan Ford Motor Company demi kelestarian global. Ford merancang untuk menggunakan EcoBoost ke dalam 80 peratus kenderaannya dengan jualan global mencecah 1.5 juta unit di seluruh dunia. "Ford komited untuk membawakan teknologi ini kepada semua kenderaan keluaran kami. Jadi, lebih ramai pengguna boleh memperoleh faedah daripada keunikan, prestasi dan penjimatan EcoBoost," jelas Pengurus Serantau Asia Pasifik, Operasi Eksport Ford, David Westerman.

Mondeo Titanium

Sebagaimana sedia maklum, Mondeo sudah ditawarkan oleh SDAC sejak November 2009. Kalau dinilai dari segi ciri yang ada pada Mondeo dan tawaran harganya, sedan eksekutif itu sememangnya berbaloi untuk dimiliki. Kini, model dengan enjin 2.3 liter itu digantikan dengan Mondeo Titanium yang dilengkapi dengan pelbagai ciri pintar bersama rekaan kinetik. Rekaan kinetik itu terserlah menerusi penampilannya yang energetik. Bampar hadapan, belakang dan cermin sisi semuanya menerima sentuhan baru. Perkara yang lebih menarik boleh anda dapati ketika masuk ke dalam kabinnya. Mondeo Titanium menjanjikan pemanduan yang selesa, senyap dan menenangkan. Teknologi terkini yang dipasang pada model itu ialah Human Machine Interface (HMI).


SISTEM audio yang hadir bersama ciri voice command.


HMI meningkatkan tahap kefungsian menerusi butang kawalan pada stereng yang mudah dioperasi. Selain sistem audio yang boleh dikawal dari jauh. Bagi memudahkan pemandu, Bluetooth hadir bersama ciri voice command. Faedahnya? Perisian pengenalpasti suara membolehkan anda menggunakan telefon bimbit dengan cara lebih selamat. Sebagai sebahagian daripada model sedan bersaiz besar, Mondeo Titanium dibawa masuk secara import sepenuhnya (CBU) dari kilang Ford di Eropah. Mondeo Titanium pasti boleh menjadi alternatif kepada mereka yang mahu beralih daripada model-model sedan eksekutif seperti Nissan Teana, Toyota Camry, Honda Accord, Kia Optima atau Hyundai Sonata.

Ford S-Max

S-Max merupakan percubaan pertama Ford untuk bersaing dalam segmen MPV. Selama ini, segmen MPV buatan Eropah cuma dihuni oleh beberapa model termasuklah Renault Espace, Peugeot 5008 dan Citroen C4 Grand Picasso. Berkongsi platform sama dengan Mondeo, S-Max bagaimanapun mampu bertindak sebagai sebuah MPV yang boleh menempatkan tujuh orang penumpang dengan selesa. Justeru, ia sememangnya sebuah kenderaan ideal untuk keluarga. "Ford S-Max yang baru menampilkan rupa luaran kemas. Ia menggabungkan penambahbaikan signifikan dan kefungsian yang memastikan sesiapa sahaja mengalami pengalaman pemanduan yang selesa serta penuh gaya," tambah Westerman.


PAPARAN meter yang moden dan mudah dibaca.


S-Max menawarkkan ruang kargo lebih besar menerusi sistem Fold Flat Seating yang ada padanya. Anda hanya perlu melipat tempat duduk baris kedua dan ketiga untuk mendapat ruang kargo yang diperlukan.

Tidak berkompromi dengan aspek keselamatan, S-Max telah memperoleh penarafan lima bintang daripada Euro NCAP. Senarai sistem keselamatannya juga panjang. Antaranya ialah sembilan beg udara, Electronic Stability Program (ESP), Traction Control System (TCS), Hill Launch Assist (HLA), ABS, EBD, ISOFIX dan banyak lagi.

Mondeo Titanium ditawarkan pada harga di antara RM180,000 hingga RM185,000 seunit. Sementara S-Max pula boleh dimiliki dengan tanda harga di antara RM185,000 hingga RM188,000 seunit (di atas jalan termasuk insurans) untuk pendaftaran peribadi di Semenanjung Malaysia. Ia juga hadir bersama jaminan tiga tahun dengan pakej servis penuh atau perbatuan sejauh 60,000 kilometer (yang mana tiba dahulu). Terdapat lima warna untuk dipilih iaitu hitam, putih, perak, biru dan hijau. Kedua-dua model itu boleh didapati di semua bilik pameran sah Ford mulai Ogos depan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hyundai i10 ditambahbaik

Posted:

Hyundai i10 ditambahbaik

Hyundai i10 ditambahbaik


PENGARAH Urusan Hyundai-Sime Darby (HSDM), Dennis Ho bersama i10 terbaharu.


HYUNDAI-Sime Darby Motors Sdn. Bhd. (HSDM) baru-baru ini melancarkan model terbaharu Hyundai Inokom i10 1.25 Kappa dengan beberapa penambahbaikan. Antaranya ialah enjin kereta kompak itu dilengkapi teknologi CVVT termasuk memiliki rekaan berwajah baru.

Padanan enjin 1.25 Kappa dengan teknologi berkenaan meningkatkan kuasa dan tork maksimum kepada 63.9kW @ 6000rpm dan 119.6Nm @ 4000rpm. Jentera itu didakwa menghasilkan kadar emisi karbon yang lebih rendah.


PAPARAN meter yang kemas dan informatif.


Generasi terbaharu i10 turut dilengkapi teknologi stereng yang dikenali sebagai Motor-Driven Power Steering (MDPS). Teknologi stereng itu membantu meningkatkan kualiti kawalan stereng dan tidak lagi perlu bergantung kepada stereng jenis pam hidraulik.

Bagi aspek rekaan luaran pula, model tersebut memiliki set lingkaran lampu depan yang baru dan krom pada lingkaran lampu kabusnya. Gril heksagon yang lebih dinamik beserta logo Inokom turut diketengahkan.


KERETA kompak ini menawarkan ruang kabin yang luas dan selesa.


Selain itu, padanan spoiler dan bampar belakang baru dengan kombinasi set lampu belakang, membuatkannya kelihatan lebih sporty. Model i10 1.25 Kappa CVVT mempunyai cermin sisi yang dilengkapi indikator lampu LED. Ia juga dilengkapi dengan rim aloi baru.

Perubahan dalaman pula meliputi panel meter dengan instrumen pencahayaan berwarna biru, petunjuk gear digital dan bahan bakar, serta rangkaian penuh lampu amaran. Model itu juga dilengkapi dengan alat pengesan ketika mengundur.

i10 1.25 Kappa dilengkapi brek cakera 13 inci di depan dan brek jenis gelendong bersaiz tujuh inci pada roda belakang. Turut disertakan ialah dua beg udara pada bahagian hadapan. Model i10 1.25 Kappa CVVT didatangkan dalam empat warna iaitu biru, perak, putih dan kelabu.

Harga bagi varian dengan spesifikasi standard di atas jalan ialah RM50,688 sebuah. Untuk varian spesifikasi tinggi, harga seunit ialah RM53,988 (atas jalan). Maklumat lanjut, sila hubungi: 1-300-13-2000.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Nissan GT-R pencabar kereta berprestasi Barat

Posted:

Nissan GT-R pencabar kereta berprestasi Barat

Nissan GT-R pencabar kereta berprestasi Barat

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


KEUPAYAAN GT-R menggugat ego pengeluar jentera dari Barat.


SELEPAS lebih dua bulan, pelbagai jenis kereta sudah dipaparkan dalam kolum ini. Walau bagaimanapun, kereta berprestasi tinggi masih belum saya tulis. Bukan apa, kereta sebegini hanya segelintir sahaja yang mampu memilikinya. Era kereta berprestasi massa seperti Toyota Corolla AE86, Nissan March Superturbo dan Ford TX3 nampaknya sudah luput ditelan sejarah. Kini, jentera sebegitu majoritinya sudah memasuki pasaran premium hingga orang kebanyakan hanya mampu melihat dan mengidamkannya. Masakan tidak, harga sebuah kereta berprestasi tinggi sudah menyamai atau melebihi nilai sebuah rumah teres atau banglo di kampung.

Mencabar ego


UNIT enjin yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 530PS!


Saya tidak pasti apakah memori umum rakyat Malaysia terhadap Nissan. Orang lama mungkin mengaitkannya dengan model Sunny atau Sentra teksi Genting. Orang muda pula pasti teringatkan kehebatan model Cefiro dalam sukan drift. Bagi orang yang sudah berkeluarga, mereka pasti terfikirkan model Grand Livina. Biar apa pun, Nissan menghantar mesej yang jelas dengan kehadiran sebuah model ini, Nissan GT-R. Kereta agung daripada pengeluar kereta Jepun yang mencabar ego pengeluar kereta berprestasi Barat seperti Porsche, Ferrari dan Aston Martin yang masing-masing mewakili Jerman, Itali dan Britain. Jepun mampu menawarkan kereta yang hebat hanya pada setengah harga atau kurang daripada pengeluar kereta barat. Itu adalah taktik lama yang kini ditiru oleh pengeluar kereta Korea. 2GT-R atau nama asalnya Skyline bukan lahir dalam tempoh dua atau tiga tahun. Warisannya bermula berpuluh-puluh tahun selepas model pertama dikeluarkan oleh Prince Motor Company pada tahun 1957, sebelum mereka bergabung dengan Nissan pada tahun 1966.

Dipantaskan terus ke tahun 2007, Nissan memperkenalkan GT-R dengan menggugurkan nama Skyline. Model terbaharu itu nyata menaikkan nama Nissan. Masuk tahun 2011, model wajah baru (facelift) dibangunkan berdasarkan tema World's best multi-performance and pleasure of responsive driving. Ciri luarannya lebih kuat dan stabil. Di samping gabungan kemaskini lain bagi menyumbang aerodinamik yang lebih baik.

Kuasa enjin dipertingkat Downforce GT-R berjaya dikurangkan. Sementara pekali seret pula turun daripada 0.27 kepada 0.26. Kestabilan kereta diperbaiki menerusi bampar dan bukaan gril yang lebih besar dengan efek tiga dimensi yang dipertingkatkan.


RUANG kokpit yang mengetengahkan ciri sebuah jentera berprestasi tinggi.


Bampar depan telah direka semula dengan tambahan sirip berkembar yang menyumbang kepada downforce sepuluh peratus lebih baik. Selain mengurangkan rintangan angin di dalam ruang enjin, serta meningkatkan aliran udara melalui radiator untuk menyejukkan brek hadapan. Kedua-dua sisi bampar pula dipasang lampu LED siang hari yang kini merupakan aksesori wajib kereta pasaran Eropah. Bampar belakang tidak terkecuali menerima pembedahan kosmetik dengan titik tengah graviti yang rendah serta hujungnya dipanjangkan. Dengan pemanjangan peresap belakang (diffuser), penyejukan bahagian bawah lantai menjadi lebih baik dan rintangan angin berjaya dikurangkan. Penyejukan penyenyap ekzos turut diperbaiki. Downforce belakang berjaya ditingkatkan sebanyak sepuluh peratus melalui penggunaan outlet bampar belakang yang menyingkirkan udara pada ruang tayar belakang. Lampu kabus LED berpadatan tinggi dipasang sekali dengan peresap belakang.

Dari segi mekanikal, output enjin GT-R dipertingkatkan kepada 530PS @ 6,400rpm dan tork maksimum 612Nm dari 3,200 hingga 6,000rpm. Penutup enjin diwarnakan merah untuk mengilustrasikan penambahan prestasi.

Paling menarik, enjin ini lebih jimat minyak. Ia dicapai melalui modifikasi pada tekanan boost pengecas turbo, pemasaan injap, nisbah campuran udara dengan diameter paip inlet lebih besar dan sistem ekzos.

Nissan turut menyemak semula seleksi pemanduan dengan menggantikan Snow Mode dengan Save Mode yang mengoptimumkan tork pemanduan. Ia juga mengubah jadual penukaran gear untuk penggunaan minyak lebih ekonomikal apabila memandu di jalan lurus dan terbuka. Walaupun Snow Mode telah diganti, ciri-ciri asalnya masih dikekalkan.


LAMPU LED siang hari yang menjadi aksesori wajib kenderaan di Eropah turut dipasang pada Nissan GT-R.


R Mode pula digunakan untuk memecut kereta dari titik pegun dan akan berfungsi apabila brek ditekan dengan gear dianjakkan, pedal minyak ditekan sepenuhnya dan brek dilepas dengan cepat. Dalam keadaan itu, suhu minyak akan diawasi secara automatik bagi memastikan ketahanan dan mengelakkan peningkatan suhu melebihi paras ditetapkan. Perubahan lain yang dibuat ialah menambah topang sokongan untuk menguatkan lagi kerangka, brek dan suspensi yang telah dirombak semula. Gabungan tayar dan roda turut ditukar. Tayar barunya ialah Dunlop SP Sport Maxx GT 600 DSST CTT dan roda aluminium tempa jenama Rays. GT-R tidaklah semahal mana. Di United Kingdom, harganya ialah £69,950 (RM340,220). Tidak mahal jika dibandingkan dengan kereta berprestasi tinggi lain yang mencecah jutaan ringgit. Di sana, sebuah Ferrari mungkin bersamaan dengan dua buah GT-R!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya dituntut pamer taring sebenar

Posted:

Harimau Malaya dituntut pamer taring sebenar

Harimau Malaya dituntut pamer taring sebenar

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


RAJAGOBAL (kiri) memberi arahan kepada anak-anak buahnya pada sesi latihan di Stadium Nasional, Bukit Jalil semalam.


SETELAH melihat anak-anak buahnya gagal mempamerkan aksi sebe- nar ketika tewas 0-4 kepada Arsenal malam kelmarin, jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal mengharapkan 'sesuatu' ketika menentang Liverpool petang esok.

Bagi Rajagobal, beliau mahu para pemainnya bangkit mempamerkan kemampuan sebenar sebelum memi- lih mereka yang benar-benar layak untuk beraksi menentang Singapura pada 23 dan 28 Julai ini.

"Memang ada beberapa pemain yang tidak beraksi pada prestasi sebenar. Saya tidak mahu dedahkan nama mereka tetapi dalam mesyuarat pasukan, saya telah beritahu pemain-pemain terbabit.

"Saya akan terus mencuba para pe- main ketika berdepan Liverpool ini. Saya mahu lihat siapa yang benar-benar memiliki karakter. Kita kena main dengan tempo yang laju. Jangan ulangi kesilapan ketika bertemu Arsenal.

"Kita bolos pun bukan menerusi ja- ringan bertaraf dunia tetapi kita sendiri yang beri gol kepada lawan," kata Rajagobal ketika ditemui Kosmo! pada sesi latihan di Stadium Nasio- nal, Bukit Jalil petang semalam.

Beliau mengesahkan dua pemainnya, Aidil Zafuan Radzak dan Nor- shahrul Idlan Talaha tidak akan beraksi esok, sekali gus tempat mereka akan digantikan oleh dua pemain baharu, Ismail Faruqi (Terengganu) dan Izzaq Faris Ramlan (Harimau Muda A).

"Aidil mengalami kecederaan buku lali, manakala Norshahrul kembali mengalami kesakitan hamstring dan saya tidak mahu kecederaannya kembali teruk kerana aksi bertemu Singapura lebih penting.

"Tetapi apabila perlawanan menentang Liverpool ini berlangsung pada 5.45 petang, ia sedikit kelebihan buat kita. Cuma kita perlu mendapat rentak dengan cepat pada awal permainan," jelasnya.

Dalam pada itu, Rajagobal turut menegaskan bahawa skuad Harimau Malaya akan kembali memakai jersi biru petang esok setelah ternyata jersi kuning berterusan tidak membawa tuah.

"Lawan Indonesia, Taiwan dan Arsenal kita tewas dengan jersi kuning. Kita pun tak pernah menang dengan jersi kuning dan kamu boleh lihat ba- gaimana pemain kita tak bertenaga semalam (kelmarin).

"Tetapi ini bukan satu kepercayaan. Ia lebih kepada psikologi. Rio Ferdinand (pemain Manchester United) akan melompat di terowong masuk padang setiap kali beraksi. Pemain lain pun ada cara mereka.

"Begitu juga dengan saya. Apabila kita pakai jersi biru, lihatlah kita ber- aksi begitu yakin dan garang sehingga menjuarai Sukan SEA 2009 dan Piala Suzuki AFF 2010," jelas Ra- jagobal.

Difahamkan, skuad kebangsaan terpaksa memakai jersi kuning malam kelmarin kerana Arsenal hanya membawa jersi kedua mereka berwarna biru untuk aksi tersebut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Liverpool ikrar pukau peminat tempatan

Posted:

Liverpool ikrar pukau peminat tempatan

Liverpool ikrar pukau peminat tempatan

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


DALGLISH (tiga dari kanan) bersalaman dengan Rajagobal pada sidang media di Hotel One World, Bandar Utama, Damansara petang semalam.


SEJAK ditubuhkan pada 1892, skuad Liverpool akhirnya menjejakkan kaki di Malaysia semalam untuk aksi persahabatan menentang skuad kebangsaan di Stadium Nasional, Bukit Jalil petang esok.

Ia kunjungan pertama Liverpool selepas kelab itu tidak lagi menjadikan syarikat arak sebagai penaja utama. Ia kini ditaja Standard Chartered dan ini sekali gus menamatkan penantian panjang penyokong The Reds di negara ini.

Pengarah Urusan Liverpool, Ian Ayre berkata, beliau teruja melihat kehangatan sambutan penyokong Liverpool di China dan Malaysia pada kunjungan kali ini.

"Penyokong The Reds cukup ramai di sini dan kami akan cuba memberikan sesuatu yang terbaik pada perlawanan Sabtu ini (esok) bagi memastikan kunjungan kami diingati sampai bila-bila.

"Biarpun kami mengambil masa cukup lama untuk hadir ke Malaysia tetapi kami berharap dapat kembali semula ke sini pada siri jelajah akan datang," kata Ayre pada sidang media di Hotel One World, Bandar Utama, Damansara petang semalam.

Sementara itu, pengurus Liverpool, Kenny Dalglish pa- da sidang media yang sama turut memberi amaran bahawa tiada laluan mudah buat skuad kebangsaan pada aksi petang esok.

"Aksi pramusim ini merupakan peluang terbaik untuk pemain-pemain mencari semula tahap kecergasan. Buat masa ini, saya ber- puas hati dengan siri jelajah ini.

"Cuma ketika bertemu Guangdong Sunray Cave, kita telah mendahului 4-1 tetapi membuat kesilapan mudah melepaskan dua gol pada lima minit terakhir.

"Saya mahu para pemain memperbaiki segera kesilapan dan gunakan sebaik mungkin siri jelajah ini seba- gai persiapan menghadapi musim depan.

"Biarpun susah untuk meraih trofi kejuaraan tetapi kita akan berusaha memulakan saingan musim depan dengan langkah kanan," kata Dalglish.

Tidak sampai 24 jam menjejakkan kaki ke negara ini, anak-anak buah Dalglish telah menjalani latihan di Stadium Nasional, Bukit Jalil bermula 7 malam sebagai persediaan menentang skuad Harimau Malaya.

Penampilan kali pertama barisan The Reds ternyata telah memukau kira-kira 7,000 penonton yang hadir ke stadium semalam bagi menyaksikan sesi latihan pemain-pemain pujaan mereka itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Chong Wei, Jing Yi mara ke separuh akhir

Posted:

Chong Wei, Jing Yi mara ke separuh akhir

Chong Wei, Jing Yi mara ke separuh akhir

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my


CHONG WEI akan bertemu Mohd. Arif pada aksi separuh akhir Terbuka Kedah hari ini.


JAGUH negara, Datuk Lee Chong Wei menepati ramalan melangkah ke separuh akhir Kejohanan Badminton Sirkit Kebangsaan Terbuka Kedah di Dewan Badminton Persatuan Badminton Kedah (KBA), Alor Setar, Kedah semalam.

Pemain kelahiran Bukit Mertajam, Pulau Pinang itu menerima tentangan sengit Chong Wei Feng yang mewakili BAM-Kedah sebelum menang 21-16, 21-19 pada saingan selama 37 minit itu.

Pada separuh akhir hari ini, Chong Wei yang merupakan pilihan pertama akan berdepan pemain bukan pilihan yang mewakili BAM-Negeri Sembilan, Mohd. Arif Abdul Latif.

Mohd. Arif, 22, melakar kejutan pada aksi suku akhir se- malam apabila menewaskan pemain profesional yang bernaung di bawah KLRC, Muhammad Hafiz Hashim 9-21, 21-16, 21-16.

"Saya mencuba corak permainan baru, daripada bertahan kepada lebih banyak menyerang. Ternyata ia menjadi dan mampu menewaskan Hafiz," ujar Mohd. Arif.

Pemain pilihan keempat kejohanan, Liew Daren pula terpaksa memberi kemenangan 21-17, 15-6 kepada Chan Kwong Beng apabila mengalami kece- deraan pada set kedua.

Kwong Beng yang mewakili BAM-Perak akan bertemu pemain Kedah, Tan Chun Seang pada separuh akhir hari ini selepas menewaskan Yeoh Kay Bin 21-12, 20-22, 21-16.

Bagi perseorangan wanita, Tee Jing Yi yang mewakili BAM-Pulau Pinang turut melangkah ke separuh akhir setelah menewaskan Ng Sin Er yang mewakili BAM-Kedah 21-15, 21-19.

Jing Yi yang merupakan pili- han pertama kejohanan, bakal berdepan Sonia Cheah Su Ya yang menewaskan Sannatasah Saniru 16-21, 21-19, 21-7.

Pada aksi suku akhir lain semalam, Julia Wong Pei Xian menewaskan Florah Ng Siew Fong yang mewakili BAM-Sabah 20-22, 21-18, 21-9.

Julia yang mewakili Melaka akan berdepan pemain pilihan kedua, Lydia Cheah Li Ya pada separuh akhir hari ini setelah menewaskan Daphne Ng Chi- ew Yen 21-10, 21-10 pada aksi suku akhir.

Sementara itu, pertarungan beregu campuran mencatat keputusan mengejut apabila pilihan pertama, Ong Jian Guo-Chong Sook Chin kecundang kepada pasangan Mak Hee Chun-Lim Yin Loo 19-21, 14-21.

Pilihan kedua, Chan Peng Soon-Chin Eei Hui turut mengalami nasib sama apabila dikejutkan pasangan Mohd. Fairuzizuan Mohd. Tazari-Ng Hui Lin 10-21, 12-21.

Pada separuh akhir hari ini, Hee Chun-Yin Loo bakal berdepan Tan Wee Kiong-Woon Khe Wei yang menewaskan Vountus Indra Mawan-Ng Hui Ern 21-13, 21-13.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kesan HPV awal,elak kanser serviks

Posted:

Kesan HPV awal,elak kanser serviks

Kesan HPV awal,elak kanser serviks


DARI KIRI: Jeffrey, Kunaseegaran dan Abdul Razak menerangkan mengenai ujian HPV Roche dalam satu seminar kesihatan baru-baru ini.


DI seluruh dunia, hampir 500,000 wanita disahkan menghidap kanser serviks setiap tahun dan separuh daripada mereka meninggal dunia akibat penyakit tersebut.

Sebahagian besar daripada kematian itu dilaporkan di Asia yang mewakili 52 peratus daripada kes kanser serviks di seluruh dunia.

Kanser serviks ialah kanser kedua paling umum dalam kalangan wanita Malaysia selepas kanser payudara.

Barah pangkal rahim itu meragut nyawa lebih daripada 600 wanita di seluruh negara setiap tahun iaitu dua kali ganda lebih tinggi berbanding kadar di negara seperti United Kingdom dan Belanda. Negara juga menanggung perbelanjaan kira-kira RM52 juta setahun untuk rawatan penyakit tersebut.

Buat masa ini, ujian paling umum bagi kanser serviks ialah pap smear. Namun begitu, satu kajian yang dilakukan baru-baru ini mendapati bahawa seorang daripada 10 wanita yang diuji positif untuk HPV 16 atau 18 menggunakan ujian HPV Roche, mengalami prakanser serviks meskipun keputusan pap smear mereka normal.

HPV merujuk kepada virus papilloma manusia. Kanser serviks juga disebabkan oleh jangkitan terus-menerus dari HPV jenis onkogenik iaitu yang berpotensi menyebabkan kanser.

Langkah mengenal pasti kanser serviks pada peringkat awal adalah amat kritikal kerana kadar penyembuhan bagi prakanser ialah 98 peratus.

Bagaimanapun, apabila penyakit telah menular menjadi kanser dan merebak kepada organ lain, tidak sampai 20 peratus wanita dapat hidup lebih lama daripada lima tahun.

Ujian HPV Roche

Ujian baharu daripada Roche Diagnostics, iaitu ujian HPV Roche (cobas® 4800 HPV test) kini boleh didapati di Malaysia.

Ia mengesan kehadiran HPV yang menyebabkan lebih 99 peratus daripada semua kes kanser serviks. Secara tidak langsung, ia membantu mengenal pasti wanita yang berisiko lebih tinggi.

Secara lebih khusus, ujian itu mengenal pasti dua jenis virus penyebab risiko paling tinggi iaitu HPV 16 dan 18. Setiap satunya dikenal pasti menjadi punca bagi 70 peratus daripada kes.

Terdapat lebih 100 jenis HPV. Sebanyak 14 jenis daripadanya dianggap berisiko tinggi untuk menular menjadi kanser serviks.

Daripada 14 ini, dua jenis mempunyai kebarangkalian paling tinggi mengakibatkan kanser serviks, iaitu HPV 16 dan 18. Wanita dengan HPV 16 atau 18 berisiko 35 kali ganda lebih berkemungkinan menghidap kanser serviks berbanding mereka yang tanpa HPV.


UJIAN pap smear tidak dapat mengesan kehadiran HPV 16 dan 18.


Ujian HPV Roche baharu yang diluluskan Pentadbiran Makanan dan Perubatan Amerika Syarikat (FDA) itu mengenal pasti HPV 16 dan 18 secara berasingan dan pada masa yang sama mengesan 12 jenis HPV risiko tinggi dalam keputusan terkumpul.

"HPV ialah jangkitan yang sangat umum. Sebanyak 75 peratus daripada wanita akan dijangkiti pada satu peringkat dalam kehidupan mereka.

"Dengan pelancaran Ujian HPV Roche, kita dapat mengenal pasti wanita dengan risiko HPV paling tinggi untuk menghidap kanser serviks. Ujian ini amat dihargai kerana ia membolehkan doktor merawat pesakit dengan sewajarnya," kata Jeffrey Chin, Pengurus Besar Roche Diagnostics Malaysia.

Maklumat tepat

Dalam pada itu, Ketua dan Pakar Runding Patologi, Jabatan Patologi, Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kolonel Dr. Kunaseegaran Ragavanaidu memberitahu, ujian pap smear merupakan cara lazim untuk memeriksa kanser serviks tetapi keputusannya tidak selalu memberikan maklumat yang tepat.

"Ujian HPV Roche mengesan DNA virus dan lebih penting, ia mampu mengesan HPV 16 dan 18, yang tidak dapat dilakukan oleh pap smear.

"Memandangkan kadar kanser serviks dijangka meningkat di Malaysia, kami perlu mengenal pasti individu yang menghadapi risiko kanser serviks secara lebih awal dan tepat demi memastikan penyakit diuruskan dengan baik," katanya.

Tambah Kunaseegaran, ujian HPV Roche membuka lembaran baharu dalam kemajuan pengesanan dan pencegahan kanser.


HPV menyebabkan pertumbuhan sel luar biasa pada kulit, termasuk di bahagian sensitif alat kelamin.


Keputusan objektif yang dihasilkan boleh memberikan maklumat penting kepada pakar penjagaan kesihatan untuk menilai risiko pesakit yang menghidap kanser serviks.

"Mereka kemudian boleh membuat keputusan awal termasuk cara terbaik untuk merawat pesakit, seterusnya membantu memastikan hasil rawatan yang sebaik mungkin.

"Kami teruja untuk memikirkan bahawa kita kini semakin hampir kepada matlamat untuk membasmi kanser serviks," katanya.

Lazimnya, jangkitan HPV tidak menunjukkan sebarang gejala, justeru adalah penting untuk menjalani ujian HPV 16 dan 18 dari semasa ke semasa.

Ujian boleh dilakukan oleh doktor am atau pakar ginekologi dan boleh dilaksanakan dengan cara yang sama seperti pap smear biasa.

"Oleh kerana kanser serviks boleh dicegah, penyakit ini tidak harus meragut terlalu banyak nyawa di sini setiap tahun.

"Di Hospital Tentera, kami membuat keputusan untuk menggunakan ujian tersebut bagi pemeriksaan utama dan saya menyeru pihak lain menggunakan pendekatan dan teknologi ini supaya kanser serviks bukan sahaja boleh diuruskan dengan lebih baik, tetapi dicegah sama sekali," rumus Dr. Leftenan Jeneral Datuk Pahlawan Dr. Abdul Razak, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, Angkatan Tentera Malaysia, Kementerian Pertahanan Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Menteri Thai minta pesawat Putera Mahkota tak disita

Posted:

Menteri Thai minta pesawat Putera Mahkota tak disita

Menteri Thai minta pesawat Putera Mahkota tak disita


PESAWAT Boeing 737 milik Putera Maha Vajiralongkorn disita di sebuah lapangan terbang di Munich, Jerman kelmarin.


BANGKOK - Menteri Luar Thailand, Kasit Piromya semalam menyatakan beliau akan berlepas ke Jerman untuk cuba meyakinkan pihak berkuasa negara itu supaya membatalkan perintah mahkamah yang menyita sebuah pesawat Boeing 737 milik Putera Mahkota Thailand, Maha Vajiralongkorn.

Pesawat itu disita di sebuah lapangan terbang di Munich, Jerman.

Kasit berkata, beliau akan mengetuai satu delegasi yang terdiri daripada barisan diplomat dan peguam untuk memperbetulkan 'kesilapan besar' yang dibuat agensi kecairan Jerman kerana menyita pesawat tersebut.

Menurut menteri berkenaan, beliau akan berlepas ke ibu kota Jerman, Berlin hari ini.

Pesawat tersebut disita Perkhidmatan Kecairan Jerman kerana kerajaan Thailand didakwa gagal membayar hutang tertunggak berjumlah AS$43 juta (RM129 juta) milik sebuah firma pembinaan Jerman, Dywidag.

"Kami ingin menjelaskan bahawa kes ini tiada sebarang kaitan dengan Putera Mahkota Maha Vajiralongkorn. Ia adalah satu kesilapan besar yang berpunca daripada maklumat palsu yang diberikan kepada sistem perundangan Jerman oleh plaintif," kata Kasit dalam satu sidang media di sini.

Dywidag yang membantu membina sebuah lebuh raya bertol sepanjang 26 kilometer menghubungkan bandar ini dan Lapangan Terbang Don Muang, bergabung dengan Walter Bau Ag pada 2001 sebelum firma itu diisytiharkan muflis. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Peta penggunaan Flickr, Twitter dicipta

Posted:

Peta penggunaan Flickr, Twitter dicipta

Peta penggunaan Flickr, Twitter dicipta


GAMBAR menunjukkan peta ciptaan Eric Fisher yang menunjukkan Eropah dan Amerika Utara mempunyai titik paling terang sekali gus menunjukkan penggunaan Twitter dan Flickr paling banyak di dunia. Titik cerah lain terdapat di Indonesia dan Jepun.


LONDON – Seorang lelaki Britain, Eric Fischer menghasilkan sebuah peta dunia yang memberi maklumat mengenai taburan penggunaan laman jaringan sosial, di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Peta berkenaan menggabungkan data daripada laman perkongsian foto, Flickr dan laman jaringan sosial Twitter yang digemari oleh ramai selebriti.

Titik merah pada peta berkenaan mewakili Flickr manakala titik biru adalah Twitter.

Dalam peta itu, titik putih di tengah peta berkenaan pula merupakan lokasi-lokasi yang menggunakan kedua-dua perkhidmatan Flickr dan Twitter.

Peta itu mendedahkan bahawa Twitter digunakan di serata bandar raya ini yang memiliki 8 juta penduduk manakala Flickr pula tertumpu di selatan Sungai Thames.

Selain bandar raya ini, Fischer turut mengaplikasi tekniknya untuk melakar peta serupa melibatkan kota-kota utama dunia termasuk New York, Barcelona dan Tokyo.

– Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Askar wanita AS ajak Timberlake keluar dengannya

Posted:

Askar wanita AS ajak Timberlake keluar dengannya

Askar wanita AS ajak Timberlake keluar dengannya


KOPERAL Kelsey De Santis menggunakan laman web YouTube untuk mengajak Justim Timberlake menghadiri majlis tarian askar marin di Washington D.C.


NEW YORK - Seorang askar marin Amerika Syarikat (AS) yang berkhidmat di pangkalan Quantico, Koperal Kelsey De Santis menyiarkan video di laman YouTube bagi mengajak pelakon terkenal, Justin Timberlake keluar dengannya, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia yang berusia 27 tahun meminta Timberlake keluar untuk menemaninya menghadiri majlis tarian Marine Corps Ball di Washington pada November depan.

"Saya akan meminta anda keluar dan meminta anda untuk datang menghadiri Marine Corp Ball dengan saya pada 12 November di Washington D.C," katanya di laman YouTube.

Semasa dia membuat permintaan itu, beberapa askar marin berada di belakangnya.

Buat masa ini, askar marin itu menunggu jawapan daripada Timberlake.

Pada minggu lalu, seorang askar marin AS yang berkhidmat di Afghanistan, Sarjan Scott Moore menggunakan laman YouTube bagi meminta aktres Mila Kunis menjadi temannya untuk menghadiri majlis yang sama.

Permintaan Scott itu diterima oleh Kunis semasa aktres itu ditemuramah dalam program Fox411.

Kunis memberi jawapan untuk menghadiri majlis itu selepas dia bertanya kepada Timberlake yang merupakan kekasihnya samasa ada dia akan turut datang.

"Mereka tidak mahukan saya. Mereka mahukan kamu," kata Timberlake ketika itu. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Peminat Liverpool teruja bertemu pemain

Posted:

Peminat Liverpool teruja bertemu pemain

Peminat Liverpool teruja bertemu pemain

15/07/2011 10:07pm

KUALA LUMPUR – Lebih 3,000 peminat tempatan dan luar negara Liverpool FC teruja apabila dapat bertemu dan beramah mesra dengan pemain pujaan mereka di ruang legar pusat beli-belah Pavilion di sini hari ini.

Anggota Kelab Peminat Liverpool FC Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina berkumpul di ruang legar itu sejak 12 tengah hari meskipun sesi bertemu peminat itu dijadualkan berlangsung pada 3 petang.

Pada sesi itu, Liverpool diwakili penolong jurulatihnya Steve Clarke, penyerang Andy Carroll, pemain sayap Raul Meireles, pemain tengah Sotiros Kyrgiakos dan Christian Poulsen serta pemain pertahanan Jamie Carragher dan John Flanagan.

Poulsen berkata, beliau dan rakan sepasukan lain tidak menjangka menerima sambutan sebegitu rupa daripada peminat di Malaysia, yang membanjiri sebahagian kawasan pusat beli-belah itu.

"Saya harap kami boleh menebusnya dengan mempamerkan permainan mantap di stadium. Kami tidak sabar untuk bermain esok," katanya.

Sesi bertemu peminat itu adalah sempena pelancaran rasmi kad debit Standard Chartered Liverpool FC Mastercard yang mengandungi logo kelab tersebut iaitu "Liverbird" serta gambar pemain Liverpool FC yang baru. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ibu, anak lelaki maut nahas lebuh raya

Posted:

Ibu, anak lelaki maut nahas lebuh raya

Ibu, anak lelaki maut nahas lebuh raya

15/07/2011 9:48pm

SEREMBAN – Seorang wanita dan anak lelakinya maut, manakala suaminya cedera apabila lori yang mereka naiki terbabas dan terbalik di Km252.9 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Senawang dekat sini, hari ini.

Jurucakap polis berkata, kedua-dua beranak itu yang cedera parah di kepala dan badan, mati di tempat kejadian.

Mayat mereka dihantar ke Hospital Tuanku Jaafar di sini untuk bedah siasat.

Beliau berkata, ketika kejadian pada pukul 5.45 petang itu, lori kosong yang dipandu suami wanita terbabit, Che Rosdi Ahamad, 37, dalam perjalanan menuju ke utara.

"Siasatan awal mendapati sebuah kereta melanggar sisi kanan lori itu, menyebabkan pemandunya hilang kawalan dan lori itu berpusing-pusing sebelum terbabas dan terbalik di tepi longkang lebuh raya.

"Isteri Che Rosdi dan anak lelakinya berusia satu tahun dikatakan tercampak keluar," katanya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiket bola Malaysia-Singapura jadi rebutan

Posted:

Tiket bola Malaysia-Singapura jadi rebutan

Tiket bola Malaysia-Singapura jadi rebutan

15/07/2011 8:25pm

SINGAPURA – Peminat-peminat bola sepak Malaysia yang merancang untuk ke Singapura pada 23 Julai ini untuk menyaksikan perlawanan kelayakan Piala Dunia Malaysia-Singapura, dinasihat supaya memastikan tiket-tiket menyaksikan perlawanan itu masih sedang dijual, sebelum terus bergegas ke stadium.

Nasihat itu disampaikan oleh tuan rumah, Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS), kepada peminat-peminat bola sepak Malaysia yang berhasrat untuk ke stadium Jalan Besar di sini nanti.

Pegawai Media FAS, Kelvin Leong berkata, peruntukan tiket-tiket buat peminat Malaysia diserahkan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), dan peminat Malaysia yang ingin menyaksikan perlawanan itu perlu merujuk kepada FAM untuk memastikan tiket-tiket masih ada.

"Tidak adil bagi penyokong Malaysia sekiranya nanti mereka datang dari jauh ke Singapura, dan mendapati sudah tiada tiket lagi untuk perlawanan itu," katanya di sini hari ini. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved