Selasa, 5 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Memuliharatradisi Mandailing

Posted:

Memuliharatradisi Mandailing

Memuliharatradisi Mandailing

Oleh ROSMALINA ABD. KADIRPALUAN Gordang Sambilan diiringi nyanyian adat Onang-onang telah menamatkan penantian kira-kira 600 tetamu pada malam itu.

Saat paluan pertama bergema bermakna pasangan pengantin yang ditunggu-tunggu sedang diarak untuk disandingkan di pelamin indah. Dengan berpegangan tangan, pasangan pengantin terlebih dahulu dililit dengan sehelai kain ulos oleh ibu pengantin perempuan sebagai tanda menyambut pengantin. Mereka kelihatan malu-malu sambil kenyusun langkah penuh berhati-hati ketika melewati deretan tetamu yang begitu teruja.

Sememangnya, tradisi perkahwinan Mandailing begitu sukar dilihat di Malaysia kini. Sejajar proses urbanisasi, tradisi yang kuat melingkari kehidupan kaum Mandailing di Malaysia suatu masa dahulu hampir diabaikan.


WARNA, hiasan dan upacara di pelamin ini adalah mengikut adat Mandailing.


Ramai anak muda tidak lagi berminat meneruskan tradisi nenek moyang mereka. Majlis perkahwinan bertema moden kontemporari barangkali lebih bergaya dan menjadi pilihan masa kini, apatah lagi cara hidup dan pertuturan Mandailing yang turut kian dilupakan. Tetapi tidak pula bagi pengantin perempuan, Intan Hawarin Salehudin Hasibuan, 28, yang memilih pasangannya, Azizan Kassim, 30. Mereka mahu memulakan pelayaran hidup berumahtangga tanpa melupakan tradisi Mandailing yang diturunkan ibunya, Aznah Sulaiman, 56. Dibesarkan dengan budaya dan pertuturan Mandailing, Intan yang merupakan anak keenam daripada 10 adik-beradik itu telah menghidupkan kembali tradisi perkahwinan Mandailing. Ia dilaksanakan penuh adat di Muzium Negara Kuala Lumpur, minggu lalu.


KUMPULAN Air Banjir dari Kampung Batu 12 Hulu Langat mempersembahkan tarian mereka.


Intan memberitahu, dia dibiasakan dengan gaya hidup Mandailing sejak kecil tetapi hanya menyedarinya setelah dewasa. Satu-satunya perkara yang disedari ketika itu adalah bahasa ibunda Mandailing yang menjadi pertuturan dalam kalangan warga tua di kampungnya di Sungai Bil, Tanjung Malim. "Saya dibesarkan dengan masakan tradisi seperti bulung gadung (gulai pucuk ubi) dan sambal tuk tuk malah dapat memahami butir bicara bahasa Mandailing walaupun tidak mahir menuturkannya. "Justeru, untuk perkahwinan ini, saya mahu menjadikannya majlis penuh bermakna dengan menghidupkan kembali adat Mandailing yang menjadi latar kehidupan saya selama ini," jelas penolong kurator Muzium Negara itu.

Tambah Intan, hasratnya itu dipermudahkan kerana melalui Internet, dia dipertemukan dengan Pensyarah Kanan Unit Kecemerlangan Warisan Jabatan Bahasa Melayu Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Mohd. Sharifudin Yusop. Bertemu margaraja Mohd. Sharifudin ialah margaraja atau ketua adat Mandailing selepas diamanahkan untuk menjaga Gordang Sambilan yang terdiri daripada sembilan gendang besar. Ia merupakan alat muzik kesenian warisan budaya tradisional kaum Mandailing. "Beliau telah membantu saya dan ibu untuk mengadakan majlis penuh adat Mandailing ini. "Bukan sekadar membantu dari segi maklumat dan pengendalian majlis, malah beliau menyediakan aksesori pengantin yang bertepatan dengan budaya perkahwinan Mandailing," katanya.


PARA wanita Mandailing pelbagai generasi bergabung dalam kumpulan Ribut Petir.


Majlis perkahwinan yang turut dihadiri Ketua Pengarah Muzium Negara, Datuk Ibrahim Ismail, itu dimulakan dengan persembahan Gordang Sambilan oleh kumpulan dari Institut Pendidikan Guru (IPG) Lembah Pantai. Ia disempurnakan dengan turutan upacara khas iaitu manortor, upa-upa, merenjis dan makan beradab. Upacara manortor yang merupakan tarian tradisi dipersembahkan oleh kumpulan Ribut Petir dan Air Banjir dari Kampung Batu 12 Hulu Langat. Kumpulan tersebut masing-masing menghiburkan tetamu dengan langkah tari Manortor Suhut dan Manortor Raja-raja. Pengantin menari Tetamu turut dihiburkan dengan persembahan manortor oleh pasangan pengantin. Biarpun sedikit kekok, terutamanya bagi pengantin lelaki yang merupakan anak jati Terengganu.


AZIZAN (dua dari kiri) yang merupakan anak jati Terengganu juga bersedia menari mengikut adat Mandailing bersama pasangannya.


"Sebelum mengenali Hawa (panggilan untuk Intan Hawarin) saya langsung tidak mengetahui mengenai budaya kaum Mandailing. Tapi disebabkan perkahwinan ini, saya telah banyak mempelajari budaya mereka seperti warna rasmi pelamin Mandailing iaitu hitam dan merah serta makanan dan pakaian khas Mandailing. "Saya dan keluarga tidak mempunyai halangan malah teruja untuk bersama-sama mengadakan majlis perkahwinan yang mengikut adat Mandailing ini," jelas Azizan yang terlebih dahulu melalui upacara masuk marga (kaum) yang dilaksanakan sebelum majlis pernikahan. Menurut Azizan, untuk berkahwin dengan orang Mandailing, dia perlu masuk marga dengan memilih keluarga angkat dari marga yang berbeza dengan keluarga pengantin perempuan yang berasal dari marga Hasibuan. "Saya telah memilih marga Nasution dan ia dijalankan dalam upacara ringkas berupa pemberitahuan masuk marga di kampung pengantin perempuan," katanya.


IBU pengantin perempuan, Aznah, menyempurnakan upacara buat pasangan pengantin di pelamin.


Sementara itu, upacara upa-upa yang dijalankan di pelamin merupakan upacara wajib majlis perkahwinan Mandailing yang diadakan bertujuan menaikkan 'tondi' atau semangat pengantin. Ibu pengantin, Aznah memberitahu, ketika upacara upa-upa tersebut, kaum keluarga pengantin telah menjamu pengantin dengan beberapa jenis makanan iaitu pulut kuning, ayam golek, telur rebus, udang, gula dan garam yang diletakkan dalam satu dulang khas. "Ketika upacara ini dijalankan, kaum keluarga terdekat akan memberi nasihat kepada pengantin mengenai alam rumah tangga, kemudian barulah acara merenjis dan makan beradab dijalankan sebagai penutup majlis," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Layanan terakhir untuk si mati

Posted:

Layanan terakhir untuk si mati

Layanan terakhir untuk si mati


KUMPULAN Kyaw Thu menguruskan perkhidmatan percuma hampir 50 pengebumian sehari.


DAHULU Kyaw Thu, 51, seorang bintang filem terkenal di negara yang diperintah junta tentera, Myanmar. Kini, dia kerap dilihat mengusung keranda atau memandu kereta mayat pada majlis pengebumian orang miskin.

Selepas sedekad Kyaw Thu mengasaskan Persatuan Perkhidmatan Pengebumian Percuma, organisasi itu telah membantu lebih 100,000 buah keluarga yang mahu memberi penghormatan terakhir kepada si mati tanpa bayaran waima kyat1 (RM0.47).

"Saya mahukan perjalanan terakhir si mati dalam keadaan sebaik mungkin," kata bekas pelakon yang kini sudah beruban pada rambut dan janggutnya tetapi aura bintangnya tetap bersinar. Dengan pekerja berbayar seramai 80 orang dan 115 orang lagi sebagai sukarelawan, kumpulan Kyaw Thu menguruskan perkhidmatan percuma hampir 50 pengebumian sehari. Bagi merealisasi angka tersebut, pasukannya menggunakan 18 buah kereta mayat dan dua buah bot bagi membawa si mati dan ahli keluarganya. Selain itu, Kyam Thu juga perlu bergantung kepada hasil derma daripada penduduk tempatan dan luar negara.

Persatuan tersebut merupakan salah satu daripada banyak kumpulan awam tempatan yang berkembang di negara yang berada di bawah pemerintahan tentera selama hampir separuh abad. Kehadirannya dapat menampung kekosongan yang ditinggalkan oleh sektor awam kerana sering berdepan masalah kewangan dan aliran masuk bantuan asing yang sangat rendah. Menurut perangkaan Bank Dunia, Myanmar kekal sebagai salah satu negara tidak membangun walaupun memiliki banyak sumber-sumber alam yang tidak diteroka dengan hampir satu pertiga rakyatnya hidup di bawah garis kemiskinan. Kadar inflasi yang teruk turut menyebabkan penduduk negara pemerintah tentera itu semakin melarat.

Ritual pengebumian


PERBELANJAAN untuk majlis pengebumian di Myanmar menelan kos yang tinggi.


Pyae Phyo Tun, 12, seorang kanak-kanak yang mati lemas ketika sedang berenang di tasik berdekatan rumahnya. Ibu bapanya terpaksa merayu bantuan daripada Kyaw Thu kerana tidak mampu menanggung kos pengebumian anak lelakinya. "Kamu (Kyaw Thu) adalah penyelamat kami. Tanpa pertolongan anda, perjalanan terakhir anak lelaki kami tidak akan lancar," kata Aye Maw, 33, kepada pelakon filem itu pada hari pengebumian anak lelakinya di Yangon.

Di negara yang turut dikenali sebagai Burma itu, majoriti penganut Buddha percaya perjalanan ke kehidupan seterusnya perlu berjalan lancar tanpa ada penangguhan. Sebab itulah, upacara pengebumian adalah sesuatu yang sangat tradisi bagi penduduknya. Sudah menjadi kebiasaan, saudara-mara si mati akan membina sebuah astaka yang mampu bertahan selama seminggu di hadapan rumah untuk orang ramai berkumpul.

Selalunya, pada hari ketiga kematian, orang yang berkabung akan pergi ke tanah perkuburan manakala para sami akan membaca mantera sebelum mayat dibakar. Bagi yang berkemampuan, mereka akan membeli sebidang tanah di kawasan perkuburan bagi tujuan itu. Selepas beberapa hari, sebuah upacara memperingati si mati akan diadakan dengan menjemput orang ramai untuk berkabung manakala sami pula akan bersembahyang bagi memudahkan perjalanan roh ke dunia seterusnya. Bagi kebanyakan keluarga, agak sukar untuk mereka mengadakan sebuah majlis yang besar seperti itu. Pada masa itulah masa yang sangat sibuk bagi Kyaw Thu.


PERSATUAN Perkhidmatan Pengebumian Percuma telah menguruskan lebih 100,000 majlis seumpamanya untuk mereka yang kurang berkemampuan.


"Saya berasa gembira dan pada masa yang sama sedih. Anak saya tidak menyebabkan sebarang masalah walaupun dia kini sudah meninggal dunia. "Kami berdepan pelbagai kesukaran pada peringkat awal bagi mengurus pengebumian tetapi Persatuan Perkhidmatan Pengebumian Percuma membantu kami menyempurnakan mayatnya tanpa bayaran," kata Aye Maw dengan suara yang bergetar dan air mata yang bercucuran membasahi pipi.

Suaminya Zaw Tun, 34, bekerja sebagai buruh binaan berkata, mustahil untuk mereka membayar sendiri kos upacara pengebumian anak lelakinya.

Bagi upacara pengebumian sahaja boleh menelan kos lebih kyat35,000 (RM129.20) iaitu 10 kali ganda pendapatan seharinya. Persoalannya, bolehkah dia bekerja dalam waktu singkat bagi mengumpul duit sebanyak itu? "Saya terpaksa meminjam sebanyak kyat45,000 (RM166.70) pada kadar faedah 15 peratus ketika memerlukan wang bagi menghantar anak ke hospital dan mengaji sebuah bot untuk pengebumian. "Jiran-jiran tidak dapat membantu kerana mereka juga bekerja sebagai buruh kasar seperti saya," kata Zaw Tun dalam nada hiba selepas pulang dari tanah perkuburan.

Diperhatikan


KYAW THU


Walaupun kumpulan Kyaw Thu bukan satu-satunya organisasi yang menawarkan perkhidmatan seperti itu kepada golongan miskin, aktivitinya telah dibawa kepada pihak berkuasa Myanmar. Kuasa pemerintahan Myanmar baru sahaja diberi kepada rakyat negara itu pada bulan Mac lalu melalui pilihan raya yang diadakan pertama kali dalam tempoh dua dekad. Parti Kesatuan Perpaduan dan Pembangunan, sebuah parti politik proksi tentera menyapu bersih keputusan pilihan raya pada bulan November lalu turut menawarkan perkhidmatan pengebumian. Bintang filem yang pernah glamor suatu ketika dahulu itu pernah ditahan sebanyak dua kali oleh pihak berkuasa kerana aktivitinya dengan pelajar serta pemberontakan yang diketuai sami-sami Buddha pada tahun 1988 dan tahun 2007.

"Saya tidak berminat dalam politik. Tetapi orang ramai berharap dan menaruh kepercayaan kepada kami disebabkan oleh aktiviti yang kami lakukan, " kata Kyaw Thu yang mengakui dia dan kumpulannya diperhatikan oleh pemerintah. Dia meninggalkan dunia lakonan kerana telah disenarai hitam selepas dibebaskan dari tahanan. "Kehidupan saya kini sangat sunyi berbanding ketika menjadi pelakon dahulu. Tetapi jika saya letakkan diri sebagai Kyaw Thu, seorang pekerja sosial, sekarang saya mempunyai lebih ramai kawan. Bukan sahaja orang yang masih hidup tetapi juga hantu," katanya. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tandas awam cermin sifat masyarakat

Posted:

Tandas awam cermin sifat masyarakat

Tandas awam cermin sifat masyarakat


PENGURUSAN dan penggunaan tandas awam yang seteruk ini hanya akan memalitkan imej buruk terhadap identiti dan budaya orang tempatan.


PADA musim cuti sekolah yang lepas, kompleks beli-belah dan pasar raya hiper di ibu kota seperti biasa dibanjiri pengunjung daripada pelbagai lapisan masyarakat. Pada musim beginilah kebersihan tandas awam menjadi semakin 'tergugat' lantaran digunakan oleh ramai pengunjung. Malangnya, memang ada segelintir anggota masyarakat yang tidak prihatin terhadap kepentingan orang lain ketika dan selepas menggunakan tandas awam.

Lebih teruk sekiranya tempat-tempat tumpuan ramai itu tidak cukup atau tidak ada pekerja yang membersihkan kemudahan awam tersebut. Tanggungjawab memastikan tandas tersebut bersih seolah-olah menjadi cabaran besar. Rata-rata orang ramai mengatakan kebersihan tandas awam tidak mencapai tahap yang memuaskan terutamanya pada musim cuti dan perayaan. Kualiti kebersihannya jauh sekali kalau hendak dibandingkan dengan tandas yang disediakan di hotel mewah, hentian rehat lebuh raya dan juga beberapa gedung beli-belah yang berstatus tinggi.

Tidak beretika

"Segelintir anggota masyarakat kita bersalah kerana mereka tidak beretika ketika menggunakan tandas awam," kata aktivis sosial, Gurmukh Singh. Katanya, ada yang sengaja tidak mahu menggunakan pam tandas setelah menggunakannya dan ada pula yang mencangkung di atas mangkuk tandas. Itu akan mengotorkan mangkuk tandas dan adakalanya mangkuk tandas akan pecah. "Imej negara akan tercalar. Apa kata pelancong jika mereka terpaksa menggunakan tandas awam yang kotor?" kata beliau.

Tandas bersih

"Saya berpuas hati dengan tandas di sepanjang LebuhRaya Utara-Selatan di negara anda kerana ia bersih, tidak seperti yang terdapat di stesen-stesen minyak di kebanyakan tempat," kata seorang pelancong dari Kanada, Mike Brown. Kerajaan melancarkan Kempen Tandas Bersih pada tahun 1997 bagi menimbulkan kesedaran dalam masyarakat tentang perlunya tandas awam yang bersih. Menurut data yang dikeluarkan Pertubuhan Tandas Dunia (WTO), secara puratanya seorang individu menggunakan tandas sebanyak 2,500 kali setahun atau sama dengan enam hingga lapan kali satu hari. Ini bermakna secara purata, seseorang itu menggunakan tandas selama tiga tahun dalam hidupnya.

Menurut pertubuhan itu lagi, masalah kebersihan tandas merupakan isu di seluruh dunia disebabkan separuh daripada penduduk dunia tidak mempunyai sistem sanitasi yang baik. Ada juga tandas yang tidak mempunyai struktur reka bentuk yang sesuai. Menurut Gurmukh Singh, kebersihan tandas awam adalah penting kerana ia mencerminkan sifat dan perangai masyarakat di sesebuah negara. "Terima atau tidak, masyarakat Malaysia perlu sedar bahawa kebanyakan kualiti kebersihan tandas awam di negara ini adalah di bawah tahap yang sepatutnya.

"Kita perlu lihat negara lain contohnya Jepun yang telah menetapkan kebersihan sebagai satu keutamaan dan dengan mudahya masyarakat negara itu mengamalkan budaya kebersihan tandas," kata beliau. Beliau memberikan contoh rakyat negara Jepun yang mengamalkan kebersihan tandas sejak lama dahulu. "Bagi mereka, tidak kira berapa maju sesebuah negara atau betapa cantiknya bangunan atau premis, kalau tandas tetap kotor maka negara itu akan dianggap mundur. Begitulah sikap mereka terhadap kebersihan tandas," tambah beliau.

Penting bagi perniagaan

Bagi pemilik sebuah restoran di Kota Damansara dekat sini, yang mahu dikenali sebagai Mohan, kebersihan tandas penting bagi perniagaan beliau. Katanya kebersihan tandas membuatkan pelanggan selesa untuk singgah dan makan di restorannya. "Tetapi saya perlu menyediakan pekerja khas yang bekerja sepenuh masa untuk menjaga kebersihan tandas. Tanpa ada orang menjaganya, aspek kebnersihan akan terjejas selepas beberapa orang sahaja menggunakan tandas itu," kata Mohan.

Katanya walaupun seseorang itu biasa dengan kebersihan, mereka juga akan membiarkan tandas awam itu kotor kalau kemudahan itu didapati sudah kotor apabila mereka menggunakannya. Bagi Mohan, notis pesanan dan peringatan perlu diletakkan di tandas awam bagi mengingatkan pengguna supaya menjaga kebersihan kemudahan itu. "Saya juga meletakkan peringatan bahawa tandas tidak akan bersih dengan sendiri tanpa mereka yang menggunakannya mengambil inisiatif membersihkan kemudahan itu," tambahnya.

Menurut Mohan, tandas yang bersih di restoran atau kedai makan akan menarik lebih ramai pelanggan dan itu baik untuk perniagaan kerana pelanggan akan puas hati dengan perkhidmatan yang disediakan. Bagi Ahmed Waheed dari Bangladesh, yang bertugas sebagai tukang cuci di sebuah pasar raya hiper di Kota Damansara, dia berasa bangga kerana berjaya memastikan tandas awam di premis itu sentiasa bersih ketika beliau bertugas. "Saya cuci tandas ini bersih-bersih selepas digunakan orang lain," kata Ahmed yang ditemui semasa warga asing itu melakukan tugasannya. Gurmukh Singh mempunyai satu nasihat bagi pengguna tandas awam. "Gunalah tandas awam seperti anda guna tandas sendiri di rumah. Anda perlu ada etika ketika menggunakannya." - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Mulakan dengan telefon bimbit

Posted:

Mulakan dengan telefon bimbit

Mulakan dengan telefon bimbit

Oleh ADLAN JAAFARSETIAP kali subjek kitar semula diutarakan umum mengetahui mengenai perkara tersebut tetapi, persoalannya adalah sejauh mana ia diamalkan? Sampah hasil daripada barangan pengguna seperti tin, kertas surat khabar dan botol kaca memang tidak perlu diperkatakan lagi. Namun, bagaimana pula dengan barangan elektronik terutama telefon bimbit yang tidak digunakan lagi selepas ia dianggap ketinggalan zaman?

Dalam kajian yang dilakukan oleh syarikat pengeluar telefon bimbit Nokia, hanya tiga peratus sahaja yang mengitar semula, manakala 44 peratus lagi menyimpan telefon lama mereka di rumah. Malah, terdapat segelintir individu yang membuang pemain MP3 dan telefon bimbit Nokia 3310 mereka terus ke dalam tong sampah.

Menurut laman web www.fonebank.com, sebuah telefon bimbit mengandungi bahan-bahan berbahaya seperti kadmium, rodium, nikel, raksa, arsenik dan banyak lagi yang boleh mencemar alam sekitar. Jika dibuang ditapak pembuangan sampah pula, gajet yang pernah menjadi barang kesayangan anda dahulu itu akan mengeluarkan gas bertoksik yang boleh mencemar nutrisi tanah dan sumber air. Menurut Presiden Persatuan Kandungan Mudah Alih, Azli Paat, bahagian yang paling bertoksik dalam barang elektronik adalah bateri kerana ia boleh menghasilkan bahan bertoksik seperti merkuri dan kadmium yang beracun selain litar elektronik. Katanya, sehingga awal tahun 2011, sebanyak 32.4 juta nombor telefon yang telah berdaftar.


DENGAN mengitar semula telefon bimbit ia dapat mengelakkan bahan merkuri dan kadmium daripada mencemari alam sekitar.


"Secara kasar, sebuah bateri telefon mampu bertahan selama enam bulan maka secara anggarannya sebanyak 64.8 juta bateri akan dibuang dalam setahun," ujar Azli ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini. Terang beliau, ketika membuang sampah, bahan-bahan yang tidak diasingkan antara organik dan bahan tidak mesra alam akan dihantar terus ke tempat pelupusan sampah terbuka. "Bahan-bahan bertoksik daripada bateri atau telefon tadi akan masuk ke dalam ekosistem dengan mencemari tanah terlebih dahulu. Sebab itu banyak kawasan tanah pelupusan sampah kelihatan mati malah, tidak boleh ditanam apa-apa tumbuhan.

"Sebagai contoh, merkuri akan mengalir ke dalam sistem sungai seterusnya boleh mencemarkan kawasan di sepanjang sungai," ulas Azli lagi. Merkuri dan kadmium adalah bahan yang sangat beracun kepada hidupan air seperti ikan dan ia boleh masuk ke dalam kitaran makanan manusia. Lebih teruk lagi, kata Azli, jika merkuri memasuki sistem badan manusia, ia boleh menyebabkan kematian dan penyakit-penyakit seperti kanser. Tambahnya, bateri dan telefon bimbit perlu dibuang atau dikitar semula dengan cara yang betul seperti yang disediakan oleh sayrikat Nokia atau Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF).

Peranan individu


KOTAK kitar semula yang disediakan di pusat kitar semula.


Kerana itu sebagai salah seorang penduduk dunia, mulakan langkah pertama dengan mengitar semua telefon bimbit lama di tempat-tempat yang menyediakan kemudahan kitar semula. Nokia Malaysia baru-baru ini telah melancarkan kempen terbaharu bagi menggalakkan orang ramai mengitar semula telefon bimbit mereka. Dikenali sebagai Nokia Recyclimpics, syarikat pengeluar telefon terkemuka itu mereka bentuk sebuah gerai yang bersifat hiburan dan pada masa yang sama dapat mengitar semula. Pengurus Besar Nokia Malaysia, Singapura dan Brunei, Vlasta Berka berkata, pihak mereka mahu berkongsi pengetahuan mengenai kebaikan mengitar semula dengan orang ramai.

"Selain itu, kami mahu menjadikan kitar semula sebagai aktiviti yang mudah dan menyeronokkan," ujar Berka ketika ucapan permulaan di MidValley, Kuala Lumpur. Sebanyak tiga buah permainan disediakan iaitu bola keranjang, melembing dan boling. Orang ramai hanya perlu membawa telefon bimbit lama mereka tanpa mengira jenama ke pusat-pusat Nokia. Menariknya, individu-individu yang mengitar semula telefon akan mendapat sebatang pokok yang dipanggil pokok angkat. Anda dapat memilih kedudukan pokok serta memantau tumbesarannya. Selain itu, dalam kehidupan seharian, pengguna telefon bimbit boleh mengurangkan pencemaran dengan memilih peranti elektronik yang mempunyai pelbagai fungsi. Banyak model telefon sekarang memiliki pelbagai fungsi seperti pemain MP3, kamera, navigasi dalam satu produk malah, kajian menunjukkan hampir 25 tan karbon dioksida dapat dikurangkan dengan penggunaan alatan-alatan itu.

Peranan syarikat


PELAJAR Kolej TAR mengambil inisiatif mengadakan kempen ECOnnect bagi menggalakkan pelajarnya mengitar semula.


Di Nokia, pihaknya sudah lebih 10 tahun menjadikan amalan kitar semula dan pengurangan tenaga dalam setiap polisi syarikat mereka. Ia bermula dari peringkat pembuatan produk sehingga kepada penghantaran.

Dalam tempoh tersebut, syarikat pengeluar utama telefon itu telah berjaya mengurangkan impak buruk kepada alam sekitar sebanyak 65 peratus. Bercerita berkenaan perihal tersebut, Pengurus Hal Ehwal Alam Sekitar SEAP Nokia, Francis Cheong berkata, Nokia mengamalkan prinsip pemikiran kitar hayat terhadap produk dan langkah pemprosesan secara berterusan untuk mengurangkan impak kepada alam sekitar. "Nokia menggunakan logam yang dikitar semula dan biobahan untuk bahagian penutup, bingkai dan bahagian dalaman sesebuah telefon bimbit.

"Bahan-bahan tersebut terbukti mempunyai nilai prestasi dan kualiti sama dengan bahan asal," ujar Francis dalam sesi penerangan kepada media baru-baru ini. Penukaran teknologi dalam setiap produk keluaran mereka juga turut mendapat perhatian seperti menggunakan pengecas yang mempunyai sistem peringatan dan kecekapan tenaga. "Paparan OLED (Organic Light-emitting Diode) pada produk telefon keluaran Nokia pula mampu menjimatkan tenaga sehingga 30 peratus berbanding paparan LCD yang hanya kurang 25 peratus sahaja," ulasnya lagi. Bagi pembungkusan pula, Nokia turut menggunakan 95 peratus kertas kitar semula serta mengecilkan kotak bungkusan mereka bagi menjimatkan ruang.

"Pada akhir 2008, Nokia berjaya mengurangkan jumlah trak penghantar di atas jalan raya daripada 100,000 buah kepada 12,000 buah trak setahun sahaja," kata Francis lagi. Peranan institusi pendidikan

Golongan remaja terutama pelajar adalah kelompok teramai yang menggunakan telefon bimbit tambahan pula pada peringkat usia begitu, fesyen memainkan peranan penting. Ledakan populariti laman-laman sosial turut memberi impak kepada golongan tersebut sehingga ada yang memiliki dua atau tiga buah telefon bimbit seorang. Disebabkan alasan tersebut, Pensyarah dan Penyelia Program Komunikasi Massa Kolej Tunku Abdul Rahman (TAR), Lim Siz Siz berkata, dia mencadangkan kepada pelajarnya mengadakan hari kitar semula sebagai projek tahun akhir mereka. "Projek yang dipanggil sebagai ECOnnect itu boleh disifatkan berjaya

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hutan simpan mangsa pencuri kayu bakau

Posted:

Hutan simpan mangsa pencuri kayu bakau

Hutan simpan mangsa pencuri kayu bakau

Oleh ADLAN JAAFAR


PENCURI bakau sangat teliti memotong batang bakau kerana hanya pokok matang sahaja yang dipilih.


MINGGU lalu, Jabatan Perhutanan Selangor dengan kerjasama Maritim Malaysia (APMM) berjaya menumpaskan satu sindiket mencuri kayu bakau Hutan Simpan Pulau Klang dan Hutan Simpan Pulau Ketam. Sebanyak 500 batang pokok bakau berjaya dirampas dengan nilai kerugian lebih RM50,000. "Amat sukar untuk menentukan jumlah keluasan hutan simpan yang terlibat. "Ini kerana mereka hanya memilih pokok-pokok yang matang dan kebanyakannya berada di celah-celah pokok," ujar Penolong Pengarah Kanan Perhutanan Negeri (Penguat Kuasa Hutan), Jabatan Perhutanan Negeri Selangor, Mohd. Yussainy Mohd. Yusop ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Kes kecurian kayu bakau yang dikesan oleh Jabatan Perhutanan Selangor di hutan simpan menunjukkan peningkatan yang mendadak sejak tahun 2010 iaitu sebanyak 38 kes berbanding tahun 2009, sebanyak 12 kes dan hanya lapan kes pada tahun 2008. "Sementara itu, Laporan Audit Negara 2010 pula melaporkan sebanyak 54 kes kesalahan hutan direkodkan melibatkan kayu bakau sepanjang tiga tahun tersebut. "Rampasan kayu bakau yang dibuat adalah sebanyak 184,218 batang, manakala kerugian ditafsirkan berjumlah RM1.9 juta," ulasnya lagi. Harga pasaran kayu bakau matang lebih kurang RM18 sebatang dan untuk kayu mentah pula kira-kira RM10 sebatang.

Lesen tamat

Krisis tersebut semakin berleluasa dan tidak terkawal selepas lesen pengusaha kayu bakau telah ditamatkan oleh Jabatan Perhutanan sejak 1 Julai 2010. "Jabatan Perhutanan pernah mengeluarkan 23 lesen pengusaha hasil bakau di Hutan Tanah Kerajaan Pulau Ketam antara tahun 1994 hingga 2000. "Bagaimanapun, hanya tujuh lesen yang aktif merangkumi keluasan hutan seluas 927.7 hektar tetapi, semuanya telah ditamatkan pada bulan Julai tahun lalu. "Ia berlaku kerana kawasan yang terlibat telah diwartakan sebagai Hutan Simpan Kekal pada 4 Jun 2009 di bawah Seksyen 7, Akta Perhutanan Negara 1984," ulas Mohd. Yussainy lagi. Penamatan semua lesen pengusaha hasil bakau dan permintaan yang sentiasa mendapat sambutan menyebabkan kegiatan mencuri bakau semakin meruncing berdasarkan laporan tangkapan dan jumlah hasil rampasan.

Dari Indonesia

Pelbagai cara yang digunakan oleh pencuri bakau bagi mengaburi mata pihak berkuasa seperti mengisytihar hasil bakau tersebut dari Indonesia. "Lebih 70 peratus bekalan kayu mentah bagi keperluan industri berasaskan kayu jaras bakau datang dari Selangor walaupun ia diisytiharkan sebagai kayu import. "Kayu-kayu import dari Indonesia tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan yang sah dari Pemerintah Indonesia yang menyatakan tempat asalnya. "Bot-bot mereka pula bebas memasuki perairan Malaysia, ia menyukarkan lagi pihak jabatan bagi menguat kuasa Akta Perhutanan Negara 1984," kata Mohd. Yussainy.

Kayu bakau biasanya digunakan sebagai pancang pada ternakan ikan dalam sangkar, zon perindustrian berdekatan pelabuhan, pembinaan kawasan pangkalan nelayan dan tapak gudang kontena. Banyak usaha telah dilakukan bagi membanteras aktiviti mencuri kayu bakau seperti Kerajaan Negeri Selangor pernah menulis surat kepada Menteri Kehutanan Indonesia bagi merungkai kemelut tersebut. "Walaupun mengalami kekurangan dari segi kakitangan dan logistik, pihak kami mengadakan operasi bersepadu secara berterusan dengan APMM dan Pasukan Gerakan Polis Marin Selangor. "Jabatan Perhutanan juga mendapat kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia bagi memantau kecurian kayu bakau daripada terus berlaku," ulasnya lagi.

Selain itu, penguat kuasa perhutanan turut meningkatkan pengawalan di perairan Klang memandangkan kawasan kecurian dilakukan di kawasan kepulauan, 20 batu nautika dari tanah besar. Hutan simpan kekal di negeri Selangor mempunyai keluasan 18,088 hektar yang telah diwarta sejak tahun 1904 lagi. Seluas 4,442 hektar hutan paya laut lagi dikategori sebagai hutan tanah kerajaan atau beri milik dengan jumlah keseluruhan hutan paya laut seluas 22,530 hektar. Itu menjadikan, hutan paya laut di negeri perindustrian itu yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Hutan Paya Laut Matang, Perak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Rekaan sempurna Liquid Metal

Posted:

Rekaan sempurna Liquid Metal

Rekaan sempurna Liquid Metal

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM


SAIZ paparan skrin besar dan jelas melancarkan akses kepada pelbagai aplikasi.


ENAMA Acer sememangnya cukup sinonim dalam industri perkomputeran antarabangsa. Penghasilan pelbagai produk yang dilengkapi teknologi canggih dan terkini menjadikan ia salah satu jenama popular dalam kalangan penggemar peranti pada hari ini. Kepakaran menghasilkan peranti canggih dan teknologi tinggi tersebut tidak terbatas kepada produk perkomputeran sahaja malah diketengahkan dalam segmen telefon pintar untuk memenuhi permintaan pengguna.

Dengan menampilkan model Liquid Metal menggunakan platform sistem operasi Android 2.2, telefon pintar itu dijangka mampu menarik perhatian pengguna peranti telefon pintar terutamanya mereka yang sentiasa menitikberatkan kualiti premium. Ia yang mempunyai reka bentuk menarik dengan saiz paparan skrin sentuh 9.1 sentimeter Active Matrix TFT Colour LCD yang mampu memberi kepuasan kepada pengguna. Saiz paparan skrin besar dan jelas dapat memudahkan lagi pengguna menggunakan pelbagai ciri terkini yang ditawarkan telefon peranti berkenaan.

Dalam pada itu, mereka yang gemar melayari Internet akan merasai pengalaman menakjubkan apabila menggunakan Liquid Metal. Kepantasan pelayaran alam maya dapat dinikmati kerana ia didatangkan bersama sokongan Flash dan penggunaan enjin JavaScript secara optimum. Antaramuka pengguna yang dibangunkan dengan teknologi terkini juga memudahkan lagi pengurusan aplikasi dapat dilakukan lebih mudah.

Lebih menarik, informasi paparan skrin dapat dilihat oleh pengguna walaupun skrin dikunci pengguna.

Mereka juga boleh melihat sejarah aplikasi yang digunakan sebelum ini untuk memastikan kemudahan di hujung jari pengguna. Telefon pintar Liquid Metal yang hanya mempunyai berat 135 gram turut memberi kebebasan kepada pengguna untuk mengubah skrin mengikut kehendak mereka agar mudah digunakan apabila berada di mana-mana sahaja. Populariti laman sosial seperti Facebook dan Twitter juga dapat digunakan melalui peranti telefon pintar ini lantaran penyediaan aplikasi yang lancar.

Dengan menggunakan Acer SocialJogger, pengguna boleh melayari laman web lebih mudah dan mendapat pelbagai pengemaskinian melalui widget disediakan pada paparan skrin. Selain itu, bagi pengguna yang menggemari fungsi rakaman video, mereka tidak akan berasa hampa apabila menggunakan telefon pintar ini kerana ia dicipta bersama ciri video definisi tinggi (HD). Untuk keterangan lanjut mengenai telefon pintar Liquid Metal boleh melayari laman web www.acer.com.my.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Denda lebih berat jika tipu artis

Posted:

Denda lebih berat jika tipu artis

Denda lebih berat jika tipu artis

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA dan NAN HIDAYAT NAN AZMIE
kamilah.mustapha@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN daripada 500 artis serta penggiat seni yang hadir pada majlis Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di Hotel DoubleTree by Hilton di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Kerajaan semalam memberi isyarat bahawa ia akan memperjuangkan dan membela nasib serta hak golongan artis di negara ini tanpa bertolak ansur terhadap pelanggaran hak-hak harta intelek. Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dengan meminda Akta Hak Cipta 1987 yang akan dibentangkan di Parlimen pada Oktober depan, undang-undang untuk melindungi hak-hak golongan artis akan lebih ketat.

Antara tumpuan yang bakal diberikan melalui pindaan akta itu meliputi aspek kutipan royalti yang lebih telus, penguatkuasaan Tribunal Hak Cipta, larangan muat turun bahan seni secara tidak sah dan jumlah bayaran minimum kepada karyawan seni. "Isu paling penting adalah mengenai royalti karyawan kerana ketika ini tiada satu sistem kutipan yang memuaskan manakala badan kutipan yang sedia ada tidak berdaftar dengan kerajaan.

"Selepas akta ini dipinda, mereka perlu berdaftar dan beroperasi secara lebih telus," katanya ketika merasmikan Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di DoubleTree by Hilton, The Intermark, Jalan Tun Razak di sini semalam. Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalannya, Datuk Tan Lian Hoe dan Datuk Rohani Abdul Karim; Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom; Pengerusi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Datuk Abdul Manan Ismail dan Timbalan Ketua Pengarah MyIPO, Mohd. Shahar Osman.

Turut menyerikan majlis ialah Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin, Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak serta Pengarang Kosmo!, Baharom Mahusin.

Lebih 500 tetamu termasuk 300 artis hadir pada majlis tersebut termasuk Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Harun Salim Bachik dan Presiden Persatuan Karyawan Malaysia, Datuk Freddie Fernandes. Antara bintang-bintang yang hadir ialah Datuk Sarimah Ahmad, Jamal Abdillah, Amy Search, Ziana Zain, Farah Asyikin, Ifa Raziah dan Norman KRU.

Ismail Sabri memberitahu, apabila akta itu dilaksanakan kelak, setiap badan pengutip royalti artis yang berdaftar perlu membuat perjanjian bertulis untuk melaksanakan urusan tersebut. "Jika ada pelanggaran dalam syarat yang ditetapkan, badan itu boleh dikenakan penalti sehingga RM500,000 dan mereka perlu ada butir lengkap dalam sebarang urusan kutipan royalti berkenaan," tegasnya. Selain itu, beliau berkata, akta baru itu juga akan menetapkan kadar minimum peratusan kutipan setiap hasil yang sepatutnya diperoleh oleh artis seperti penyanyi, komposer, penulis lirik atau pelakon. Ujarnya, kerajaan akan menetapkan jumlah itu dan apabila ia dilaksanakan tidak akan berlaku lagi bayaran rendah diperoleh oleh artis.

Ismail Sabri menambah, Tribunal Hak Cipta juga akan dikuatkuasakan dan diberi lebih kuasa dalam pindaan akta berkenaan. "Jika ada artis yang tidak puas hati, mereka boleh kemukakan aduan ke tribunal yang tidak akan mengambil masa yang lama dan mereka tidak perlu bayar caj peguam yang mahal," ujarnya. Sementara itu, Amy Search mendedahkan dalam forum mengenai harta intelek yang diadakan pada himpunan semalam bahawa jika lagu-lagu nyanyiannya tidak dicetak rompak oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, dia mungkin mampu meraih royalti sehingga RM15 juta.

Sesi soal jawab menteri-artis hangat


JAMAL ABDILLAH bertanya soalan kepada Ismail Sabri semalam.


KUALA LUMPUR – Sesi soal jawab antara artis dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sempena Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di DoubleTree by Hilton, The Intermark di sini semalam hangat dengan pelbagai soalan. Majlis yang disertai lebih 500 tetamu meliputi penyanyi, pelakon, pelawak, anggota band tempatan dan aktivis seni itu menjadi medan barisan artis meluahkan masalah serta pendapat mereka untuk disampaikan kepada Ismail Sabri. Masing-masing dilihat berebut-rebut untuk menyuarakan pandangan dan yang paling mencuri tumpuan ialah mikrofon Ana Raffali yang ketika itu baru sahaja ingin melontarkan soalan kepada Ismail Sabri tiba-tiba 'hilang' diambil oleh selebriti Ifa Raziah.

Ifa Raziah dalam cadangannya mahu bayaran untuk artis diselaraskan sama ada ketika mengadakan persembahan pentas atau berlakon di televisyen. "Ia penting bagi golongan artis yang tidak popular untuk meneruskan usaha mencari sesuap nasi dalam bidang ini, sekurang-kurangnya bayaran diselaraskan pada harga RM1,000 untuk sekali persembahan," katanya. Pemuzik bebas, Aznan Alias pula mahu kerajaan mewujudkan akta untuk membela nasib penghibur sepertinya bagi mengelak ditindas syarikat rakaman yang didakwa bertindak membolot royalti artis.

"Banyak individu dalam syarikat rakaman sudah kaya-raya, ini bukan lagi zaman mereka untuk berterusan menindas artis. Saya harap kementerian dapat mengambil tindakan," katanya yang merupakan pemain gitar.

Penyanyi Jamal Abdillah pula mahu individu yang memiliki album cetak rompak dihukum dengan hukuman yang lebih berat bagi membantu menghindari golongan artis daripada terus ditindas. "Cetak rompak ibarat mencuri hak kami, justeru mereka harus didenda dengan hukuman berat," katanya. Sementara itu, Ismail Sabri tenang menjawab semua soalan, selain memberi jaminan kepada golongan artis bahawa kerajaan akan berusaha mengatasi semua masalah berbangkit.

Malah, beliau turut menasihatkan golongan artis supaya bersatu bagi memudahkan pihaknya menilai kesemua masalah berbangkit dengan lebih efektif. "Kalau boleh, biar cuma ada satu persatuan artis kerana sebuah persatuan yang efektif lebih mampu memperjuangkan hak artis," katanya. Pada perhimpunan semalam, satu forum bertajuk 'Pertahankan Hak, Perkukuhkan Seni Melalui Perlindungan Hak Intelek' turut diadakan dan dipengerusikan oleh Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Prof. Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah. Antara ahli panel forum ialah Timbalan Ketua Pengarah (Korporat) MyIPO, Mohd. Shahar Osman, Timbalan Pendakwa Raya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, HiIdayatul Marikha Mohd. Zuki, Aizat, Diana Danielle, Amy Search dan Ziana Zain.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Akhbar rapat dengan artis akan lebih berjaya

Posted:

Akhbar rapat dengan artis akan lebih berjaya

Akhbar rapat dengan artis akan lebih berjaya


MOHAMED Hashim (kiri) menyampaikan cenderamata kepada Ismail Sabri selepas majlis perasmian Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin mengakui sesebuah akhbar akan lebih berjaya jika ia mempunyai hubungan yang rapat dengan golongan artis.

Beliau menegaskan, sesebuah akhbar akan menjadi sangat membosankan jika ia tidak menyiarkan sebarang berita terkini mengenai artis dan industri hiburan.

Sehubungan itu, beliau berharap akhbar Kosmo! dan penerbitan lain dalam Kumpulan Utusan sentiasa mempunyai hubungan yang rapat dengan komuniti artis di semua peringkat.

"Saya berterus-terang. Akhbar amat terhutang budi kepada golongan artis kerana akhbar yang mempunyai hubungan rapat dengan artis pasti akan menjadi akhbar yang berjaya.

"Hakikatnya akhbar dan artis perlu mempunyai hubungan yang akrab, bekerjasama dan saling membantu dalam bisnes dan karier selain mengembangkan ekonomi negara," katanya.

Mohamed Hashim berucap pada Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di DoubleTree by Hilton, The Intermark, Jalan Tun Razak di sini semalam yang menghimpunkan lebih 500 tetamu termasuk 300 artis popular tanah air.

Majlis yang dianjurkan bersama oleh Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dan Kosmo! itu dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Mohamed Hashim berkata, Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) kelmarin mendedahkan nilai bisnes industri seni hiburan di negara ini amat besar.

Beliau berkata, pada tahun 1990-an industri tersebut menjana bisnes sebanyak RM300 juta tetapi kini merosot kepada RM100 juta akibat perlanggaran hak-hak harta intelek.

Ifa Raziah, Harun terkejut dapat iPad 2


ISMAIL SABRI (dua dari kiri) bersama sebahagian artis yang menerima hadiah cabutan bertuah sempena Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO.


KUALA LUMPUR – Dua dramatis tidak asing lagi iaitu Ifa Raziah dan Harun Salim Bachik memenangi cabutan bertuah gajet canggih iPad 2 sempena Hari Himpunan Bintang Kosmo!-MyIPO 2011 di DoubleTree by Hilton, The Intermark, Jalan Tun Razak di sini semalam.

Turut mendapat hadiah tersebut ialah pemain drum kumpulan Sometimes Group, Abdul Rani Kulup dan anggota kumpulan Max 24-7, Hans. Penyanyi dangdut, Leina Hangat dan seorang lagi anggota kumpulan Max 24-7, Jaq pula memenangi seutas jam tangan canggih yang boleh dijadikan telefon bimbit. Sementara itu, Ifa Raziah berkata, beliau tidak menyangka sama sekali akan menerima hadiah gajet tersebut yang menjadi kegilaan ramai masa kini. Cabutan bertuah tersebut adalah sebahagian daripada acara pada majlis anjuran Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dan Kosmo!. Kesemua hadiah disampaikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berdemonstrasi dalam stadium sahaja

Posted:

Berdemonstrasi dalam stadium sahaja

Berdemonstrasi dalam stadium sahaja

KUALA LUMPUR - Jawatankuasa Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara di sini semalam bersetuju membatalkan demonstrasi jalanan yang dijadual pada 9 Julai ini.

Mereka sebaliknya bersetuju supaya perhimpunan tersebut diadakan pada tarikh yang sama di sebuah stadium yang akan ditentukan tidak lama lagi sebagaimana ditawarkan oleh kerajaan sebelum ini.

Jawatankuasa itu yang terdiri daripada Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S. Ambiga, Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said dan Presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), Zaid Kamaruddin menghadap Tuanku Mizan petang semalam.

"Kami telah memberitahu Tuanku bahawa kami menerima cadangan kerajaan untuk mengadakan perhimpunan di stadium.

"Sehubungan itu, perhimpunan di atas jalan raya tidak akan berlangsung pada Sabtu ini," kata Ambiga kepada pemberita selepas menghadap Tuanku Mizan lebih sejam setengah.

Menurut Ambiga lagi, pihaknya berjanji memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa untuk mengadakan perhimpunan secara aman di dalam stadium.

"Kami berpendapat ini jalan terbaik untuk meneruskan perhimpunan. Kerajaan menawarkan stadium, maka kami akan meneruskan perhimpunan di stadium,'' katanya.

Ketiga-tiga pemimpin Bersih 2.0 itu dibenarkan menghadap Yang di-Pertuan Agong pukul 1.55 petang.

Ahad lalu, Tuanku Mizan bertitah, dalam keghairahan berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, rakyat diminta tidak menjadikan tuntutan demokrasi itu membawa kemusnahan kepada negara.

Seri Paduka tidak mahu melihat negara majmuk ini berada dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penggodam hantar mesej Obama mati dibunuh

Posted:

Penggodam hantar mesej Obama mati dibunuh

Penggodam hantar mesej Obama mati dibunuhWASHINGTON - Akaun Twitter stesen FoxNewspolitics milik syarikat penyiaran Fox digodam semalam dengan menyatakan bahawa Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama (gambar) sudah mati ditembak.

Menurut syarikat itu dalam satu kenyataan, laporan mengenai kematian Obama adalah tidak benar kerana presiden berkenaan menghabiskan masa bersama keluarganya semalam.

"Para penggodam telah menghantar beberapa mesej yang menyatakan Obama dibunuh," kata kenyataan daripada syarikat Fox.

Menurut syarikat itu, penggodaman itu sedang disiasat. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pasukan khas Barat mahu bunuh Gaddafi

Posted:

Pasukan khas Barat mahu bunuh Gaddafi

Pasukan khas Barat mahu bunuh Gaddafi

MOSCOW - Presiden Persekutuan Catur Dunia (FIDE), Kirsan Ilyumzhinov semalam menyatakan Barat menempatkan pasukan khas di ibu kota Libya, Tripoli untuk membunuh pemimpin berkenaan.

Ilyumzhinov berkata, maklumat itu disampaikan kepadanya oleh anak lelaki sulung Gaddafi, Muhammad Gaddafi semasa pertemuan mereka di Tripoli.

"Saya menemui Ketua Jawatankuasa Olimpik Libya, Muhammad Gaddafi, yang memberitahu saya bahawa beberapa kumpulan pasukan khas dari Barat dihantar ke ibu kota Libya untuk membunuh bapanya," kata Ilyumzhinov dalam wawancara bersama agensi berita Interfax.

"Menurut Muhammad, tiga kumpulan pasukan khas kini berada di Tripoli. Beliau berpendapat Barat serius mahu menyingkirkan bapanya," tambah Ilyumzhinov.

Kata Ilyumzhinov, Muhammad turut menegaskan bahawa Gaddafi tidak akan meninggalkan Libya.

"Ayah saya (Gadaffi) mencintai negaranya lebih daripada nyawanya," Ilyumzhinov memetik anak lelaki pemimpin Libya itu sebagai berkata.

Pada bulan lalu, stesen televisyen Rusia menyiarkan Ilyumzhinov bermain catur dengan Gaddafi dalam satu lawatannya ke Tripoli.

Beliau menyatakan melawat negara Afrika Utara itu kerana urusannya sebagai Presiden FIDE. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Parti adik Thaksin akan bentuk kerajaan campuran

Posted:

Parti adik Thaksin akan bentuk kerajaan campuran

Parti adik Thaksin akan bentuk kerajaan campuran


YINGLUCK SHINAWATRA (kanan) disambut oleh beberapa penyokongnya sebelum dia mengadakan mesyuarat dengan para pemimpin empat parti politik di sebuah hotel di Bangkok semalam.


BANGKOK - Parti Pheu Thai akan membentuk kerajaan campuran dengan empat parti politik lain bagi memastikan kerajaan stabil, kata calon perdana menteri, Yingluck Shinawatra daripada parti berkenaan semalam.

Pheu Thai yang memenangi 265 kerusi pada pilihan raya umum kelmarin, akan bekerjasama dengan Chart Thai Pattana yang mendapat 19 kerusi parlimen, Chart Pattana Pueu Pandin (tujuh kerusi), Phalang Chon (tujuh kerusi) dan Mahachon (satu kerusi).

"Dengan 299 kerusi, kerajaan campuran stabil sepenuhnya untuk bekerjasama dan berkhidmat kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas mengadakan mesyuarat dengan parti-parti itu di sini semalam.

Pemimpin Pheu Thai, Yongyuth Wichaidit, penasihat Chart Thai Pattana, Mejar Jeneral Sanan Kajornprasart, pemimpin parti Chart Pattana Puea Pandin, Wannarat Charnnukul dan pemimpin Phalang Chon, Chao Maneewong hadir pada mesyuarat itu.

Yingluck berkata, agenda segera kerajaan baharu ialah untuk bekerja ke arah mencapai penyatuan rakyat dan menangani masalah ekonomi khasnya mengenai kenaikan harga barang dan komoditi.

"Kita juga akan memulihkan hubungan dua hala dengan negara jiran kita," katanya yang jelas merujuk pada hubungan Thai-Kemboja.

Hubungan kedua-dua negara agak renggang kebelakangan ini akibat konflik sempadan.

Beliau berkata, kesemua lima parti komponen berkongssi aspirasi yang sama untuk membawa negara ini ke mercu pembangunan baharu dan kestabilan untuk manfaat rakyat.

Mengikut Perlembagaan Thai, Parlimen perlu mengadakan sesi sidang pertamanya dalam masa 30 hari dari hari pilihan raya dan kemudian akan memilih perdana menteri menerusi proses pengundian di parlimen sebelum kerajaan baharu boleh dibentuk. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


2 gerabak KTM tergelincir

Posted:

2 gerabak KTM tergelincir

2 gerabak KTM tergelincir

05/07/2011 6:48pm

JITRA - Dua gerabak Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTM Berhad) yang membawa muatan papan lapis dan getah, tergelincir dari landasan di Kampung Baru, Tunjang dekat sini hari ini.

Kejadian kira-kira 4 petang itu menyaksikan kereta api dari arah Padang Besar, Perlis menuju ke Alor Setar tergelincir, menyebabkan tiga kontena terbalik di landasan berkenaan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jitra, Hasbullah Mohd. Isa berkata, pihaknya mendapat panggilan daripada orang awam pada 4.05 petang, dan lapan anggota dikejarkan ke tempat kejadian bagi memantau keadaan.

"Tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian ini, dan muatan yang dibawa pun tidak berbahaya," katanya kepada pemberita di tempat kejadian. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Senjata ada kaitan dengan Bersih dijumpai

Posted:

Senjata ada kaitan dengan Bersih dijumpai

Senjata ada kaitan dengan Bersih dijumpai

05/07/2011 5:43pm

KUALA LUMPUR - Polis Kuala Lumpur merampas sejumlah senjata di sekitar bandar raya ini semalam dan tidak menolak kemungkinan ada kaitan dengan perhimpunan haram Sabtu ini.

Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh berkata, antara senjata itu ialah lapan butir bom petrol, 43 biji mercun bola, tiga bilah parang, sebilah pisau pemotong dan sebilah gergaji selain tiga helai kemeja-T Bersih dan lapan topeng muka.

"Pada 4.30 pagi, dua orang awam sedang menggunakan tandas di belakang Kompleks Pertama dan melihat tiga lelaki dalam keadaan mencurigakan di mana mereka menaiki kereta Proton Waja.

"Kesemua mereka bertopeng dan telah berhenti berdekatan tandas awam itu sebelum menyembunyikan sesuatu dan kejadian itu disedari orang awam tersebut," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Menurutnya ketiga-tiga suspek itu kemudian telah berhenti di tepi jalan berhampiran sebuah restoran sebelum bergerak ke Wisma Bumi Raya yang terletak kira-kira 150 meter dari restoran itu. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

2 maut kenderaan bertembung

Posted:

2 maut kenderaan bertembung

2 maut kenderaan bertembung

05/07/2011 5:38pm

BACHOK - Dua maut dan seorang parah apabila sebuah kereta betembung dengan sebuah van di Jalan Kandis, Kampung Air Tekok Merah, di sini, hari ini.

Pamandu van Fatimah Mat Saman, 42, dan pemandu kereta terbabit Mohd. Nor Hafiz Ahmad, 21, cedera parah di kepala dan badan dan mati di tempat kejadian.

Kejadian pada pukul 5.20 pagi itu turut menyebabkan seorang wanita yang menaiki kereta bersama Mohd. Nor Hafiz cedera parah dan dia kini dirawat di Unit Rawatan Rapi Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Artis bersatu perjuang hak intelek

Posted:

Artis bersatu perjuang hak intelek

Artis bersatu perjuang hak intelek

Oleh MALIAH SURIP
maliah.surip@kosmo.com.myHARI ini kira-kira 300 anak seni tanah air berkumpul di bawah satu bumbung untuk mendengar dan berkongsi pandangan yang sekian lama membelenggu mereka. Barisan karyawan ini hadir ke majlis Simposium Hari Suara Bintang Kosmo!-MyiPO yang mengangkat tema Pertahankan Hak, Perkukuhkan Seni Melalui Perlindungan Hak Harta Intelek untuk mengetahui dengan lebih dalam mengenai kefahaman harta intelek milik mereka di bawah Akta Hak Cipta 1987.

Akta Hak Cipta telah diwartakan pada tahun 1987. Tujuan ia ditubuhkan adalah untuk melindungi hak-hak insan seni tanah air tidak kira penyanyi, pelakon mahupun pemuzik. Barangkali, banyak artis yang sudah bosan dengan anjuran simposium seumpama ini kerana sejak 24 tahun akta tersebut diwujudkan, sudah beratus-ratus simposium diadakan, termasuk dialog bersama pihak berwajib yang bertanggungjawab. Malangnya, sehingga ke hari ini, tiada sebarang anjakan yang terjadi dan keputusan positif yang sekurang-kurangnya dapat membantu kemelut yang dihadapi karyawan seni ini berakhir.

Mereka memerlukan mekanisme atau satu reformasi yang boleh membela mereka. Ini termasuklah isu royalti yang tidak pernah berpenghujung, isu cetak rompak yang tidak pernah mati, isu karya diplagiat, muat turun lagu secara percuma serta banyak lagi isu yang membuat mereka terus mundur kerana masih tidak dapat dibantu dengan secara agresif terhadap hak-hak mereka. Namun satu hal yang telah hampir membuat mereka semua terlupa adalah sebelum meluahkan ketidakpuasan hati atau menggesa bantuan tentang hak-hak mereka yang seperti dipijak dan dipandang enteng, ia sebenarnya berbalik kepada diri masing-masing.

Benar, para karyawan memerlukan badan, organisasi atau kementerian untuk berdiri berjuang membela nasib mereka menerusi akta yang telah dipinda. Bagaimanapun satu hal yang perlu mereka perbetulkan atau sedar sebelum meminta pertolongan daripada pihak lain adalah kefahaman tentang hak-hak mereka di dalam akta tersebut. Kefahaman dan profesionalisme - itu yang akan menjadi topik utama yang bakal dibangkitkan oleh dua artis generasi muda, Aizat Amdan dan Diana Danielle yang memikul tanggungjawab besar untuk duduk di atas pentas sebagai panel dalam usaha memberi kesedaran sesama rakan artis yang lain tentang kepentingan mengetahui hak-hak mereka.

Bagi penyanyi Aizat, dia berdebar untuk duduk sebagai panel pada simposium yang dihadiri oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu. Mengaku berasa tidak layak untuk bercakap secara terbuka terutama di hadapan para senior dalam bidang hiburan tanah air, namun apabila memikirkan soal tanggungjawab berkongsi ilmu dan kefahaman tentang hak-hak intelek artis, dia bersetuju untuk menjadi panel. "Saya tidak mahu berkhutbah. Saya mahu menyentuh isu ini bermula dari asas iaitu dengan memberi penekanan terhadap kefahaman dan profesionalisme seseorang artis itu sendiri untuk melindungi hak-hak mereka.


KEDUA-DUA artis muda ini berasa terpanggil untuk bersetuju menjadi panel kerana mahu membela nasib rakan artis yang lain.


"Adakah kita sendiri tahu apa hak kita dan apa yang kita perjuangkan? Itu yang ingin saya tegaskan. Saya ingin mengingatkan diri sendiri dan rakan artis lain juga bahawa sikap dan profesionalisme seseorang artis itu akan dapat banyak membantu mereka pada masa hadapan," ujar Aizat penuh semangat. Selain isu royalti, penyanyi yang juga komposer itu turut mahu setiap artis menilai dan memahami kontrak yang diberikan sebelum ia dipersetujui. Ini kerana, apabila sesuatu kontrak telah ditandatangan, ia bermakna semua yang terkandung sudah dipersetujui, sekali gus menimbulkan kesukaran untuk seseorang artis bersuara apabila mereka tertindas.

Katanya lagi, memang kontrak selalu tidak akan menyebelahi pelaku seni, namun sebagai seorang 'pekerja' yang telah bersetuju untuk memberi khidmat kepada sesebuah produksi atau pihak, dia juga mempunyai hak untuk meminta bahagian yang dirasa setimpal dengan servis yang bakal diberikan. "Ia sebenarnya berbalik kepada sikap artis itu sendiri iaitu jangan memandang remeh terhadap kontrak yang mahu ditandatangan. Kita sendiri perlu memahami hak sebagai seorang pelaku seni," ujarnya yang cukup teliti soal kontrak yang ditandatangani sebelum membuat persetujuan untuk memberi khidmatnya.

Diana mahu hak saraan

Sementara itu, pelakon Diana Danielle pula akan cuba memberi penekanan terhadap kepentingan insurans untuk sesebuah produksi dan waktu kerja yang harus dipantau. Pelakon berusia 20 tahun itu juga mahu hak saraan pelakon mendapat pembelaan yang sewajarnya. "Saya pernah meminta hak saraan daripada pihak produksi. Bagaimanapun saya kemudian dikecam kerana demanding. Secara jujur, ia bukan soal saya demanding, tapi ia soal hak saya sebagai seorang pelakon apabila produk yang menggunakan khidmat saya terus diulang tayang dan hanya satu pihak yang mendapat keuntungan, tetapi tidak bagi pelakon seperti kami.

"Sebagai pekerja industri yang tidak mempunyai skim simpanan wang pekerja (KWSP) kos saraan seperti ini adalah jaminan masa hadapan kami. Jadi soal hak saraan pelakon memang wajib diberikan kepada setiap pelakon," ujarnya bersungguh-sungguh. Diana turut menegaskan, seseorang pelakon perlu bekerja dalam tempoh waktu yang dikawal. Jika mereka perlu bekerja selama 12 jam sehari misalnya, jam ke-13 perlu dibayar lain dan begitu juga untuk jam seterusnya. Ini penting kerana menurut Diana, rumah produksi seperti di Eropah menggunakan sistem sedemikian bagi membela hak karyawan mereka. Sehubungan itu juga, Aizat dan Diana mencadangkan kepada pihak MyiPO dan kementerian menyediakan satu garis panduan yang ringkas tetapi lengkap agar ia mudah difahami semua karyawan. Peka bahawa buku akta Hak Cipta 1987 dijual di kedai-kedai buku, namun mereka berpendapat, adalah lebih baik jika satu lagi bentuk risalah yang lebih efisien disediakan untuk pemahaman para pelaku seni.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Fasha jadi penyanyi dalam Dewa Cinta

Posted:

Fasha jadi penyanyi dalam Dewa Cinta

Fasha jadi penyanyi dalam Dewa Cinta

Oleh HARYATI KARIM


PROFESIONAL. Walaupun dikatakan mempunyai sedikit konflik antara satu sama lain, namun Fasha Sandha dan Iqram Dinzly tetap dapat menjayakan karakter sebagai pasangan kekasih dalam drama bersiri Dewa Cinta dengan baik.


AKTRES Fasha Sandha yang sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila bersengketa dengan pasangannya dalam drama Dewa Cinta, aktor Iqram Dinzly, apabila aktor itu dikatakan lewat datang ke lokasi penggambaran telah berusaha keras belajar bermain gitar demi wataknya dalam drama terkini tersebut. Drama sebanyak 24 episod yang menghiasi slot Akasia di TV3 itu memerlukan Fasha belajar asas bermain gitar kerana wataknya sebagai June seorang pemuzik dan penyanyi di pub.

"Watak dalam drama ini sangat berbeza dengan watak yang pernah saya bawakan sebelum ini dan juga diri saya sendiri. "Ini kerana hakikat sebenarnya saya tidak pandai bermain gitar, tetapi demi memberikan lakonan yang berkesan selama sebulan lebih saya belajar main gitar. "Alhamdulillah, sekarang saya sudah boleh memetik gitar secara asas. Kiranya, kalau saya main gitar, bolehlah dengar muziknya tetapi saya masih dalam peringkat belajar. Saya seronok kerana dapat mempelajari perkara yang baharu sepanjang menjalani penggambaran drama Dewa Cinta," kata Fasha yang ditemui pada majlis pelancaran drama itu di Restoren Bora Ombak, Ampang, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Meskipun dirinya tidak pernah surut dihambat kontroversi dan kemunculan pelakon baharu yang ramai, Fasha tetap menjadi pilihan pengarah dan penerbit untuk drama terbitan mereka. Kini, wajah Fasha antara wajah aktres yang paling kerap ditonton di kaca televisyen. Bersyukur dengan rezeki yang diterimanya, Fasha meluahkan rasa terharunya kerana dirinya masih menjadi pilihan. "Memang saya penat kerana sibuk bekerja tetapi saya tidak sampai hati untuk menolak tawaran drama yang bagus kerana kalau ikutkan ramai pelakon baharu yang muncul setiap hari. "Saingan bertambah sengit, tetapi penerbit dan pengarah masih memilih saya. Saya berterima kasih atas sokongan semua, sebab itu saya selesa berlakon drama, tambahan drama bersiri memberi pulangan lumayan," ujarnya tidak berselindung.

Iqram yang menjadi pasangan Fasha dalam drama ini mengakui dia mempunyai masa yang seronok sepanjang berlakon drama ini walaupun pernah berperang sebentar dengan Fasha. Katanya, selepas kontroversi itu, hubungannya dengan Fasha kembali pulih seperti biasa. Malah, ketika majlis pelancaran, Fasha dan Iqram masing-masing dilihat profesional dan menjiwai watak mereka sewaktu diminta untuk bergambar bersama.

Sambung Iqram mengenai wataknya dalam Dewa Cinta: "Watak Iqbal lebih kurang sama dengan diri saya. Masih tak kahwin-kahwin dan sedang mencari. Pada usia 29 tahun, Iqbal masih tidak fikir pasal kahwin tetapi bila berjumpa dengan June, Iqbal mula menagih cinta wanita tersebut."

Drama Dewa Cinta yang diarahkan oleh pengarah, Haris Fadzillah itu telah mula disiarkan pada 20 Jun lalu di Slot Akasia TV3 setiap hari Isnin hingga Khamis pada pukul 7 malam. Dewa Cinta mengisahkan tentang Iqbal (Iqram Dinzly) yang dibesarkan dengan penuh kemewahan oleh keluarga angkatnya, Norhan (Hafizuddin) dan Rohaya (Aida Khalida). Memori hitam pada zaman kanak-kanak akibat sikap ayah kandung yang sangat garang dan tegas terhadapnya selepas ibu dan kakaknya menghilangkan diri menyebabkan jiwa Iqbal mula memberontak dan selesa menyembunyikan sikap panas barannya sebalik penampilannya yang elite. Selain Iqram dan Fasha, drama ini turut dibintangi oleh pelakon, Aida Khalida, Nabila Huda, Lana Nordin, Bkay Nair, Hafizuddin dan penampilan istimewa, penyanyi, Black.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Shah Rukh Khan tak suka sibuk

Posted:

Shah Rukh Khan tak suka sibuk

Shah Rukh Khan tak suka sibuk

DIA merupakan seorang daripada bintang yang sibuk di Bollywood, jadi tidak hairanlah jika Shahrukh Khan suka apabila dia tidak melakukan apa-apa!

"Sedang dalam mood untuk tidak berbuat apa-apa. Kadang kala resah....tiada tujuan... tiada kerja menjadikan ia pengalaman yang benar-benar memuaskan," katanya di laman Twitter miliknya.

"Ada satu peribahasa Urdu...jo kuch nahi karte woh kamaal karte hain (mereka yang tidak berbuat apa-apa akan melakukan keajaiban)... saya kini berada di London tidak berbuat apa-apa," tambahnya lagi di dalam satu status Twitternya yang lain pula.

Baru-baru ini, aktor tersebut sibuk merakamkan babak-babak terakhir filem bajet besarnya RA.One, dan pada minggu lepas, dia telah mengujakan peminatnya dengan menghadiri Akademi Filem Antarabangsa India (IIFA) yang diadakan dengan gilang-gemilang di Toronto, Kanada.

Namun kini, aktor tersebut begitu gembira kerana mempunyai masa rehat selepas sibuk dengan pelbagai agenda.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved