Isnin, 25 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Estetika karya teater tradisional

Posted:

Estetika karya teater tradisional

Estetika karya teater tradisional

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.myPERIBAHASA tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas sudah sebati dengan masyarakat Melayu yang menjunjung budaya dan adat yang diajar sejak zaman nenek moyang lagi.

Namun, saban hari kuasa budaya itu semakin hilang tenaga dalam meresap karakter dan cara hidup anak-anak muda kini ekoran dominasi globalisasi.

Permainan konda-kondi, congkak dan galah panjang mahu pun tarian tradisional negeri serta busana tempatan sekadar penghias muzium gara-gara peredaran zaman yang lebih mengikut acuan Barat.

Jika ada sekalipun, ia hanya menjengukkan wajah tatkala majlis-majlis perayaan ataupun acara-acara kesenian yang bertujuan memberi pengetahuan kepada anak-anak abad ke-21 yang buta sejarah dan budaya.

Bagi mengangkat estetika yang kian pudar itu, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) menerusi bulan Festival Kuala Lumpur 2011 giat mencanang Siri Teater Tradisional Malaysia.

Kurangnya penghargaan masyarakat tempatan hari ini terhadap teater dan bangsawan mendorong JKKN mewujudkan beberapa teater tradisional bermodalkan karya-karya agung sepanjang Julai ini.

Teater pertama yang dijayakan JKKN ialah persembahan Mak Yong yang intim dengan masyarakat negeri Che Siti Wan Kembang.

Kisah Raja Sinun Sakti dipentaskan penuh gah melambangkan kebijaksanaan pemerintah zaman dahulu mentadbir sebuah kerajaan bernama Jembar Tua dengan adil dan saksama.

Kreativiti randai

Konflik dimulakan oleh sebuah kerajaan yang ditadbir Raja Angah Sari yang mencemburui kekayaan milik negeri Jembar Tua dan cuba merampas kemewahan negeri tersebut.

Diselang-seli dengan tarian-tarian mengasyikkan, teater itu mampu menggambarkan mesej perpaduan. Mesej itu perlu dipupuk dalam konteks masyarakat Malaysia hari ini agar tidak leka dalam mempertahankan maruah negara daripada dicemari anasir luar.

Menjengah kepada teater randai, tidak mustahil dikatakan ramai yang keliru dengan definisi randai. Malah ada segelintir yang pertama kali mendengar persembahan dari Negeri Sembilan itu.

Pegawai Kebudayaan, Universiti Malaya (UM), Ramzi Ramli, selaku peneraju utama teater yang berjudul Palimo Gaga itu menjelaskan, tarikan randai pada masa kini terletak pada kreativiti pengolahannya.

"Dahulu ia dipentaskan untuk tempoh di antara dua hingga tiga jam, tetapi disebabkan gaya hidup masyarakat kini yang sering bergerak pantas, ia hanya mengambil masa selama satu jam.

"Walaupun singkat, mesej dan jalan ceritanya padat serta cara penyampaiannya dirasakan dapat memberi impak kepada penonton," ujarnya yang mendukung watak Palimo Gaga.

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa teater randai merupakan gabungan silat gelombang dari Sumatera Barat dan pementasan bangsawan dari Tanah Melayu.


Mohd. Nasir bertindak sebagai Tok Dalang untuk persembahan wayang kulit berjudul Perjuangan Seri Rama.


Perkembangan teater tersebut di Malaysia berlaku secara berperingkat-peringkat. Ia bermula dengan gerak silat dan lakonan sehinggalah lengkap dengan gerak tari diiringi alatan muzik tradisional serta nyanyian.

Persembahan Kumpulan Randai Pusat Kebudayaan UM yang menggunakan dialek minang jelas menarik penonton pelbagai peringkat umur lapisan masyarakat.

Campuran alatan muzik seperti gendang, caklempong, bangsi dan serunai serta pendendang yang mengiringi teater tersebut turut mencuri tumpuan pelancong-pelancong asing yang berkampung di Bukit Bintang pada hari tersebut.

Nafas baharu bangsawan

Ketika kegemilangan bangsawan, barisan pelakonnya disanjung tinggi hingga terbitnya gelaran anak bangsawan pada era moden ini.

Meskipun tidak gah seperti dahulu, tidak bermakna warisan itu lenyap ditelan zaman bahkan masih ada lapisan anak-anak muda yang menjunjung kembali naskhah tersebut.

Diadaptasi berdasarkan teater Koma Jakarta karya Pak Mano dan diolah oleh Ahmad Yatim, teater bangsawan bertajuk Opera Primadona berlangsung dengan jayanya selama tiga hari di Panggung Bandaraya, Kuala Lumpur.

Pengarah persembahan, Syahmi Naim memberitahu, skrip dan penceritaan karya itu diterbitkan mengikut konteks penonton pada zaman sekarang.

"Penerimaan masyarakat terhadap bangsawan semakin berkurangan, jadi kami cuba mengembalikan minat mereka terutama golongan muda dengan menekankan lebih kepada pengisian cerita.

"Masyarakat hari ini mahukan cerita ringkas tetapi menghiburkan untuk itu kita minimumkan penggunaan set dan banyakkan tarian serta nyanyian.

"Tempoh persembahan selama 1 jam 45 minit juga cukup membuatkan penonton memahami mesej yang disampaikan," kata ahli kepada kumpulan Kreatif Utama Budaya Anak Seni (KUBAS), Kedah itu.

Opera Primadona mengisahkan konflik yang dialami seorang anak seni bernama Miss Kecubung yang iri hati terhadap seorang pendatang baharu, Siti Kejora yang menggugat statusnya sebagai primadona terulung.

Sepanjang karya yang menggabungkan alat muzik seperti set gamelan, gitar dan dram itu berlangsung, penonton dikerah untuk berfikir dan menjawab segala persoalan yang timbul.

Kecerdikan kumpulan tersebut mempersembahkan bangsawan itu ternyata memberi erti bahawa karya purba masih mampu diberi nafas baharu agar ia tidak karam selama-lamanya.

Begitu juga dengan wayang kulit, walaupun ramai yang menyifatkannya sebagai pementasan berunsur jenaka dan lebih kepada hiburan semata-mata, perspektif itu pada hakikatnya tidak benar.

Menerusi persembahan wayang kulit berjudul Perjuangan Seri Rama, banyak iktibar dan mesej yang akan disampaikan khusus untuk generasi hari ini.


Opera Cina turut menemui penonton di Panggung Bandaraya Kuala Lumpur hujung bulan Julai ini.


Tok Dalang untuk persembahan tersebut, Mohd. Nasir Yusoff menceritakan bahawa karya Seri Rama memfokuskan kepada kebolehan seorang pemerintah mentadbir 40 buah negara di bawah pentadbirannya.

Teras utama pementasan dari Kelantan itu dipusatkan kepada mesej perjuangan dan diharapkan dapat diserapkan ke dalam diri generasi hari ini.

Teater klasik India

"Ia satu persembahan mudah, kita mahu mereka memahami erti perjuangan dan mahukan generasi hari ini meneruskan perjuangan tersebut.

"Menyedihkan apabila melihat anak-anak muda kini tidak tahu menghargai nilai perjuangan dan menerusi persembahan ini mereka akan mengerti perjuangan sebenar," jelasnya yang juga merupakan pensyarah di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Teater tarian klasik India yang menghimpunkan babak-babak dalam epik Ramayana akan menemui warga Kuala Lumpur pada 31 Julai ini di Panggung Bandaraya.

Kisah sinonim dengan masyarakat India itu juga sebenarnya tidak asing lagi dalam kalangan penduduk Malaysia malah ia juga antara pementasan popular di serata dunia.

Pengarah persembahan teater itu, Shankar Kandasamy secara jujur mendedahkan penceritaan teater tersebut agak ringkas dan hanya diberatkan kepada tarian sahaja.

Sebagai persembahan penutup untuk Festival Kuala Lumpur 2011, teater itu bakal menyajikan tarian rakyat dari Gujerat, tarian kathak dari utara India dan tarian Odisi.

"Saya tidak perlu gusar dengan kemampuan teater ini kerana tahun sebelum ini dewan penuh hingga tidak cukup tempat duduk.

"Pementasan di Kuala Lumpur tidak sukar kerana rata-rata penonton sangat menghargai karya-karya sebegini dan mereka juga terdiri daripada pelbagai bangsa," ujarnya mewakili kumpulan persembahan daripada The Temple of Fine Arts itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Simbolik upacara perceraian di Jepun

Posted:

Simbolik upacara perceraian di Jepun

Simbolik upacara perceraian di Jepun


TERAI (kanan) memegang cincin perkahwinan pasangan Kenji (kiri) dan Keiko sebelum memulakan upacara memecahkannya dengan tukul.


SEPASANG suami isteri dengan pakaian yang cantik berdiri sebelah-menyebelah. Mereka dikelilingi puluhan tetamu yang merupakan kawan-kawan rapat pasangan.

Tidak lama kemudian, seorang lelaki yang mengenakan sut hitam dan boleh diibaratkan sebagai paderi menunjukkan isyarat untuk memulakan upacara penceraian.

Dengan kuasa yang dimilikinya, lelaki berkenaan kemudiannya mengarahkan pasangan suami isteri itu memecahkan cincin perkahwinan mereka dengan sebatang tukul.

Hiroki Terai yang bertindak sebagai perancang upacara penceraian di Tokyo yang juga pada majlis ketika itu berkata:

"Saya tak fikir konsep perceraian adalah satu perkara yang negatif. Daripada terus bertengkar sepanjang masa, adalah lebih baik mereka memutuskan saja perhubungan dan hidup secara berasingan."

Untuk rekod, kadar perceraian di Tokyo semakin ketara sejak era 1960-an. Purata kes perceraian dikatakan melibatkan 70,000 pasangan setiap tahun. Namun pada tahun 2009, ia meningkat empat kali ganda iaitu seramai 253,000 pasangan yang bercerai.

Terai berpendapat, masyarakat Jepun kini menganggap status perkahwinan dan hubungan kekeluargaan lebih mendatangkan tekanan. Justeru, mereka kini mencari peluang untuk melaraskan semula kehidupan yang lebih menenangkan.

"Bayangkan sejak saya kecil, saya selalu ingin tahu mengapa orang tidak mengadakan upacara perceraian sedangkan kalau perkahwinan ada pula satu majlis khas untuk itu.

"Perceraian yang bersifat mesra adalah satu acara yang sangat saya idamkan. Jika saya bercerai, saya mahu sebuah majlis diadakan," katanya bersahaja.

Terai sehingga kini memegang status bujang walaupun usianya sudah menginjak 31 tahun.

Pada minggu lalu, Terai menguruskan majlis perceraian ke-79 dalam kerjanya. Ia melibatkan pasangan Kenji, 38, dan isterinya, Keiko, 36. Terai membantu mereka menyambut permulaan hari bahagia setelah berpisah.

Kenji berterus-terang kepada wartawan sebelum upacara diadakan: "Kami berkahwin sejak tujuh tahun lalu dan saya akui ia bukan satu perkara mudah untuk mengakhirinya dengan hanya menandatangani persetujuan perceraian di atas sehelai kertas.

"Sebenarnya, ia merupakan satu peluang untuk kami menjelaskan perasaan kami seterusnya memulakan kehidupan baharu."

Pertolongan akhir

Bagaimanapun, Keiko yang memakai pakaian berwarna hitam, yang signifikan pada kod pakaian an upacara kematian, dilihat kurang berminat untuk memberi ulasan panjang lebar tentang majlis perpisahan mereka.

Wanita itu hanya berkata, dia berbuat demikian sebagai satu pertolongan terakhir kepada bekas suaminya.


PASANGAN Kenji dan Keiko dibawa berarak sekeliling kota dengan lanca secara berasingan.


Untuk majlis itu, sebagai perancang majlis perpisahan, Terai telah menyediakan lanca untuk dinaiki secara berasingan oleh Kenji dan Keiko yang sedang bersedih.

Beberapa rakan dan taulan terdekat dijemput mengikuti upacara menaiki lanca itu di belakang mereka. Pasangan itu kemudiannya, diserahkan kepada juruacara majlis dan merujuk mereka sebagai 'bekas pengantin lelaki' dan 'bekas pengantin perempuan'.

"Di sebalik keputusan untuk bercerai, terdapat banyak perkara kompleks yang harus anda fahami.

"Kita mendoakan agar hari ini merupakan satu permulaan yang baik untuk kamu berdua," kata juruacara itu.

Sejurus selepas itu, lelaki berkenaan menyerahkan tukul dan meminta pasangan berkenaan memecahkan cincin perkahwinan. Ia disusuli dengan tepukan gemuruh daripada para tetamu.

Upacara terakhir itu nyata membuatkan Keiko bercucuran air mata.

"Ia adalah penghujung kepada sebuah derita, saya terasa sedikit sayu," kata Keiko dengan senyuman dalam tangisan.

Terai yang kini meluaskan perkhidmatannya di Korea Selatan iaitu negara yang mempunyai kadar perceraian tertinggi di Asia berkata, reaksi Keiko itu adalah emosi biasa yang selalu berlaku dalam upacara sedemikian.

"Biasanya setelah memecahkan cincin, mereka kelihatan seperti merasa lega. Tetamu pula menyambut perpisahan itu dengan rasa gembira," katanya.

Dalam pada itu, Terai memberitahu, lebih banyak golongan suami yang menolak pendekatan tersebut untuk mengakhiri sebuah perkahwinan berbanding pihak wanita.

"Bila perhubungan itu berakhir, lazimnya kaum wanita dilihat berupaya mengatur perjalanan hidup dengan mudah, tapi lelaki sukar untuk berbuat demikian," katanya sambil memberitahu sembilan pasangan yang dikendalikannya telah berubah fikiran lalu menolak untuk bercerai pada saat-saat akhir. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mutiara Minda MPH

Posted:

Mutiara Minda MPH

Mutiara Minda MPH

Oleh NIZHA PERIASWAMY


DARI KIRI: Eksekutif Pemasaran UP&D Zon Tengah & Selatan, Syahrir Sulaiman, Zaffri dan Bob semasa memperkenalkan sudut Mutiara Minda di gedung MPH Bookstores Mid Valley, Kuala Lumpur.


GEDUNG buku terkenal, MPH Bookstores Sdn. Bhd. bukan sekadar gedung komersial yang menjual buku. Selaku kedai yang banyak menyimpan koleksi ilmiah dan bukan ilmiah, MPH turut memberi komitmen untuk memperkasa buku-buku berbahasa Melayu kepada para pembelinya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - GenK

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - GenK


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Tumpuan pecinta makanan Morocco

Posted:

Tumpuan pecinta makanan Morocco

Tumpuan pecinta makanan Morocco

Oleh MAZLINA ABDUL MAJIDUMPAMA sebuah istana. Itu kata-kata pertama yang terlintas dalam fikiran saat tiba di pekarangan Restoran Tajine di Jalan Delima yang terletak di segi tiga emas Kuala Lumpur. Bukan sekadar berasa dihargai dengan sapaan mesra pelayan restoran yang setia menunggu di pintu masuk, malah kami terpikat dengan pesona restoran yang mewah dengan penataan gaya ala Maghribi. Lokasinya juga dianggap strategik ekoran jauh daripada kesesakan lalu lintas.

Tidak keterlaluan juga untuk dirumuskan bahawa Restoran Tajine ini ibarat sebuah istana di zaman silam. Sebelum menghayati gaya hiasan dalaman dan pengalaman kulinari dengan lebih lanjut, Kosmo! diperkenalkan dengan tajine iaitu periuk leper yang diperbuat daripada tanah liat dan mempunyai penutup berbentuk kon yang menjadi simbolik kepada nama restoran ini.


RUANG balkoni di restoran dua tingkat ini tidak dibiarkan kosong sebaliknya dimuatkan dengan meja makan untuk dua orang.


"Inilah asal-usul nama restoran ini," kata Pegawai Pemasarannya, Azie Nurazrin Aziz. Menurutnya, Restoran Tajine itu sebenarnya merupakan cawangan kedua yang dibuka selepas restoran pertamanya di Jalan Bukit Bintang mendapat sambutan luar biasa daripada pelanggan dari serata dunia. "Di lokasi baharu ini, kita memberi pilihan kepada pencinta makanan Maghribi dan Arab untuk bersantap dalam suasana yang lebih tenang dan santai.

"Restoran dua tingkat ini juga berkapasiti lebih luas dan kepada mereka yang mahukan kelainan, barangkali majlis pertunangan bahkan perkahwinan eksklusif boleh diadakan di sini," katanya. Menjelaskan lebih lanjut tentang konsep rekaan restoran, Azie memberitahu, ilham itu sebenarnya datang daripada sepasang suami isteri yang berasal dari Maghribi yang juga pemilik Restoran Tajine ini. "Mereka melihat Kuala Lumpur adalah destinasi terbaik untuk mereka memperkenalkan seni dan tradisi termasuk daripada aspek prinsip seni bina mahupun makanan negara kelahiran mereka," ujarnya.

Sentuhan tulen


TINGKAT atas restoran ini hanya untuk tetamu khas atau untuk meraikan majlis keraian seperti perkahwinan.


Pesona penataan Maghribi yang menakluk setiap sudut bangunan dua tingkat membuatkan restoran itu tampak begitu eksklusif. Perabot unik buatan negara itu yang mendapat sentuhan seni terbaik mendominasi ruang bawah dan atas restoran. Begitupun, setiap ruang mempunyai keindahan yang berbeza-beza. Hakikatnya apabila bertandang ke Restoran Tajine ini, para pengunjung mempunyai pelbagai pilihan. Untuk bersandar dan bersembang lama, apa kata anda memilih untuk duduk di perabot empuk dengan bantal yang berwarna pastel.

Jika tidak, anda mungkin mahu melabuhkan punggung di bahagian meja kopi bercorak geometri berwarna-warni ataupun meja teh tradisional sambil lagu-lagu Asia Barat diperdengarkan sebagai halwa telinga. Seni tata rias restoran itu disempurnakan lagi dengan ruang tertutup yang sesuai untuk pasangan yang mahukan privasi. Pesona gemersik air terjun berdekatan pastinya lebih membangkitkan bunga-bunga cinta. Kata Azie, aspek penataan cahaya turut diberikan penekanan kerana ia mempengaruhi kesan refleks daripada kemasan mozek pada meja. Seri ruang restoran itu dimeriahkan lagi dengan hiasan tembaga dan lukisan dinding yang menonjolkan identiti Maghribi.

Ruang eksklusif


BAGAIKAN sebuah istana. Restoran Tajine turut menawarkan sajian istimewa pada bulan Ramadan.


Impak penjajahan Perancis di negara yang terletak di pinggir Lautan Atlantik itu juga terserlah di premis tersebut. Ia boleh dilihat melalui beberapa sofa baldu dengan corak yang unik berunsurkan art-deco yang diletakkan di tingkat atas restoran. Di aras tersebut, Restoran Tajine menyambut kedatangan tetamu-tetamu dalam kumpulan berskala besar bagi meraikan majlis tertentu. 'Penerokaan' Kosmo! di ruang tersebut itu membangkitkan keterujaan. Seiring suhu pendingin hawa yang dilaras ideal, dekorasi perabot yang disusun seimbang dan harmoni serta alunan muzik yang sayup-sayup mampu membuatkan sesiapa sahaja tidak mahu berganjak dari situ. Tidak cukup dengan itu, anjung kecil di tingkat atas tidak dibiarkan kosong. Pengusaha restoran ini sememangnya memaksimunkannya dengan meletak kerusi dan meja kayu yang dicat dengan warna lebih eksotik.

Chef Tanah Arab


MENIKMATI makanan di atas sofa empuk adalah keistimewaan yang sukar didapati di lokasi lain.


Selain seni perabotnya, sajian Maghribi juga dikatakan antara yang terbaik di dunia. Di sini segala jenis masakan tersedia. Lebih menarik, Restoran Tajine membawakan dua chef yang berasal dari Yemen iaitu Salah Salem, 26, dan Chef Mohd. Mohd. Tajidin Al-Ezi, 30. "Kita mahu pelanggan kita dapat merasai keaslian masakan dengan ramuan-ramuan rempah yang berkualiti," kata Azie. Bercerita tentang bahan asas yang digunakan dalam dapur Maghribi, antara rempah ratus yang digunakan adalah jintan, kulit kayu manis dan kunyit sementara buah-buahan kering pula adalah seperti zaitun, oren dan kekacang.

Daripada ratusan menu seperti kebab dan beriani pelbagai pilihan, anda dicadangkan untuk merasa makanan popular Maghribi iaitu tajine dan couscous. Tajine (sama seperti periuk tanah liat) merupakan stu daging yang dimasak dengan api perlahan. Ia disertakan buah-buahan kering, kekacang, sayuran seperti kentang dan lobak yang lazimnya dihidangkan dalam dalam bekas tajine.


SAJIAN Mediterranean yang dihidangkan di sini pasti membangkitkan selera anda.


Selain daging, bahan utama tajine boleh ditukar dengan ayam atau makanan laut mengikut selera masing-masing. Kebiasaannya, tajine akan dimakan bersama roti. Couscous pula adalah makanan ruji masyarakat Maghribi pada waktu tengah hari. Makanan ini boleh disamakan dengan pasta yang dihidangkan bersama daging dan buah kering. Sama seperti tajine, couscous akan dihidang bersama roti. Mengikut adat dan budaya masyarakat Maghribi, mereka akan menikmati kesemua makanan dengan menggunakan hanya tiga jari - ibu jari, jari telunjuk dan jari hantu.

Pelanggan turut dicadangkan untuk memesan menu mandi lamb dan haneed chicken. Untuk minuman, iced morocco dan green dirasakan sesuai untuk menghadam makanan. Sempena bulan Ramadan, Restoran Tajine di semua cawangan di negara ini akan menyediakan makanan istimewa yang dipanggil harira. Harira adalah sejenis sup yang menggunakan bahan asas seperti kacang kuda, kacang dal dan sayur-sayuran lain. Jika pelanggan sudah bosan dengan ayam, anda boleh memilih makanan laut sebagai alternatif. Sepanjang bulan puasa ini, Restoran Tajine juga menyediakan bufet untuk Ramadan yang pastinya berupaya memenuhi selera pengunjung.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Mood Aidilfitri warnai Plaza Shah Alam

Posted:

Mood Aidilfitri warnai Plaza Shah Alam

Mood Aidilfitri warnai Plaza Shah Alam

Oleh NURUL IZZA ROSLY


CHEF LIZA (kanan) sempat bergambar bersama juara kek Cabaran Daisy Sehebat Chef, Faisal Baharom.


AROMA kek dan biskut yang dibakar dalam oven memenuhi ruang legar pentas Plaza Shah Alam sekitar pukul 3 petang ketika Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang berlangsung pada 17 Julai lalu membangkitkan selera pengunjung pada hari tersebut. Ramai pengunjung memenuhi kawasan ruang legar melihat aksi para peserta akhir Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 dari seluruh negara secara langsung.


TIGA kakitangan Utusan Media Sales Sdn. Bhd. (UMES), Noor Azlin Badrim (dari kiri) Mohd. Nizam Baharudin dan Johan Nordin bertungkus-lumus bagi memastikan program berjalan lancar.


Acara yang julung-julung kalinya diadakan hasil kerjasama antara Kosmo!, Minyak Jagung Daisy dan rakan strategik Tupperware itu berlangsung dengan penuh meriah. Ramai pembaca setia Kosmo! berbaris panjang seawal pagi sambil membawa dua kepala akhbar Kosmo! untuk menebus Minyak Jagung Daisy 500 gram percuma. Malah, ada juga yang kecewa kerana terlepas peluang keemasan tersebut namun kekecewaan terubat apabila mendapat akhbar kesayangan mereka, Kosmo! secara percuma.

Ramai pengunjung tertunggu-tunggu kemunculan Chef Liza Zainol untuk demonstrasi membuat kek buah-buahan kurma dan tat nanas Daisy. Pada hari tersebut pengunjung juga dapat merasa kek dan biskut air tangan Duta Minyak Jagung Daisy itu. Sedang pengunjung sibuk menjawab kuiz bagi merebut hadiah misteri, gelagat lapan peserta akhir mencuri perhatian penulis sebelum cabaran bermula.


TAZNEEM FAISAL MEERAKUTTY (tiga dari kanan) bertanya sesuatu kepada para peserta yang menyertai pertandingan menghias kek cawan.


Ada yang gemuruh dan gementar, tidak kurang pula yang tidak senang duduk berjalan ke hulu ke hilir mungkin mahu menghilangkan rasa gemuruh kerana pertama kali beraksi di khalayak ramai. Sementara menunggu kek dan biskut dibakar, hadirin dihiburkan dengan persembahan nyanyian oleh Adira Akademi Fantasia (AF8), Johan Bintang Kecil RTM Selangor tahun 2007, Jamilah Abu Bakar, 16 dan persembahan daripada artis realiti TV, Mentor, Black.

Hias kek cawan


LAGU Ilusi dendangan Adira berjaya memikat orang ramai.


Ketika para peserta akhir sibuk membuat dekorasi bertemakan Hari Raya Aidilfitri, seramai 40 pengunjung terawal menunjukkan kemahiran mereka menghias kek cawan. Dekorasi oleh peserta yang bertanding sangat hebat dan mengagumkan. Walaupun pertandingan itu berkisar mengenai kek dan biskut, namun penggunaan ketupat, ketupat palas, lemang, rendang, serunding, dodol, mercun dan sebagainya benar-benar menaikkan mood raya ditambah pula dengan kemeriahan lagu-lagu raya yang berkumandang.


JAMILAH memukau penonton dengan lagu Jepun paling digemari, Ribaibaru.


Komitmen tidak berbelah-bahagi yang ditunjukkan oleh para peserta akhir membuatkan Chef Liza sebak sehingga menitiskan air mata. Kesungguhan yang ditunjukkan para peserta membuatkan Chef Liza mengumumkan hadiah tambahan iaitu juara bagi kedua-dua kategori kek dan biskut secara automatik menjadi peserta dalam rancangan realiti TV Akademi Seni Kulinari Chef Liza (ASKCL) di RTM 1 yang akan memulakan penggambaran pada bulan September ini.


MENYELERAKAN. Hidangan pulut kuning berbentuk ketupat yang disediakan oleh juara biskut, Norulsakinah Mohamad Hanan untuk tema Hari Raya Aidilfitri.


"Para peserta dinilai berdasarkan ketulenan resipi, inovatif dan kreativiti menghias sajian. Semua dekorasi menepati tema Hari Raya Aidilfitri menyebabkan markah kesemua peserta hampir sama dan sukar untuk dinilai. "Bagi menentukan juara, keterampilan, kebolehan dan jati diri peserta dinilai dari kelas mentor yang diadakan dua hari sebelum cabaran akhir ini," katanya.


TEMPAT duduk untuk penonton penuh dengan orang ramai yang berkunjung ke Plaza Shah Alam.


Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 melibatkan empat zon iaitu Zon Timur yang berlangsung di Giant Kuala Terengganu pada 18 Jun 2011, pusat beli-belah AEON AU2, Setiawangsa, Kuala Lumpur (Zon Tengah) pada 26 Jun, Star Parade, Alor Setar (Zon Utara) pada 2 Julai, Giant, Tampoi (Zon Selatan) pada 10 Julai dan peringkat akhir yang berlangsung di Plaza Shah Alam, Selangor 17 Julai lalu melabuhkan tirainya dengan mengangkat Faisal Baharom, 36, dan Norulsakinah Mohammad Hanan, 27, sebagai juara kategori kek dan biskut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ikan masin dari Tawau

Posted:

Ikan masin dari Tawau

Ikan masin dari Tawau

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


PASAR Ikan Masin di ibu negeri Sabah ini menjadi tumpuan orang ramai sejak dibuka pada awal pagi.


SEAWAL pukul 7.30 pagi, sebuah deretan kedai di pinggir laut bandar raya Kota Kinabalu sudah dikerumuni ramai orang. Bagi mereka yang tidak biasa dengan senario itu, pasti tertanya-tanya akan kehebatan barangan jualan di sebalik premis yang berkunci rapi itu. Tepat pukul 8 pagi, satu persatu pintu papan kedai dibuka. Melihatkan susunan dan gantungan produk jualannya, para peminat ikan kering atau ikan masin tentunya tersenyum lebar.

Pasar Ikan Masin terdiri daripada lebih 20 buah pintu kedai itu terletak bersebelahan dengan Pasar Kraftangan Kota Kinabalu atau lebih dikenali dengan nama Pasar Filipina. "Sudah lama saya berniaga di sini dan sememangnya pasar ini menjadi tumpuan ramai terutama mereka yang datang dari luar Sabah," kata salah seorang peniaga, Jennifer Muamin, 35, yang sibuk melayan pelanggan. Jennifer memberitahu, pasar itu dibuka mulai pukul 8 pagi hingga 8 malam. Namun, pada hujung minggu kadangkala dia terpaksa melanjutkan waktu operasinya.


JANGAN terus membeli kerana anda boleh menikmati harga lebih murah jika bijak menawar harga.


Seperti di lot-lot kedai yang lain, kedai wanita itu menjual lebih daripada 20 jenis ikan masin dan makanan kering. Antaranya adalah kerapu, kurau, talang, gelama, tenggiri dan pari yang kesemuanya dijual pada harga bermula RM8 sehingga RM50 sekilogram. Bukan hanya ikan, udang dan sotong yang dikeringkan, malah tumbuhan laut serta gamat kering juga ada di jual di pasar itu.

Keropok amplang

"Cuba beli rumpai laut ini, rendam dengan air panas dan kemudian buat sup, ia bagus untuk kesihatan sendi," pelawa Jennifer. Katanya, terdapat beberapa produk yang dijual terutama hasil daripada tumbuhan laut sesuai dijadikan ubat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan. Rakan wanita itu, Najar Jamdan, 30, pula kemudiannya mempelawa penulis dan rakan-rakan merasai signatur makanan ringan Sabah iaitu keropok amplang yang cuma berharga RM5 sepaket. Keropok tersebut merupakan antara makanan yang sangat terkenal di negeri itu terutamanya di daerah Tawau. Ia diperbuat daripada ikan tenggiri dan ketam.

Bijak tawar harga


SELAIN variasi jenis ikan masin, pasar ini turut menawarkan udang dan sotong kering pada harga murah.


Sebenarnya, kata penduduk tempatan yang dikenali sebagai Ahmad Mujahid Hamzah, 31, harga yang dipamerkan itu sebenarnya dijual pada pelancong asing. "Kalau orang Malaysia, mereka akan beri harga jauh lebih rendah, tapi kita kena pandai tawar, jika kena pada gayanya, boleh dapat harga yang sangat murah dan berpatutan sangat," katanya. Memang benar. Harga sekilogram ikan talang (pada tanda harga) ialah RM20 namun setelah dipujuk, penulis diberikan separuh daripada harga asal.

Begitu juga dengan keropok amplang. Walaupun label harganya RM5 sebungkus, Najar menawarkan RM20 untuk lima bungkus keropok rangup itu. Seperkara yang menarik perhatian dalam kalangan peniaga ikan masin itu adalah kemahiran membungkus produk yang dibeli. Seorang peniaga yang lebih senang disapa Dodo, 18, dengan mudah membungkus kesemua barangan yang dibeli pengunjung dalam beberapa kotak terpakai yang dibungkus semula. Setiap lidah kotak ditampal dengan pita pelekat lalu menjadikannya kedap dan seterusnya diikat kemas dengan tali. "Jadi ia mudah untuk dijinjing dan dibawa masuk terus ke dalam kapal terbang," kata Dodo.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Sebar ideologi jihad di Internet

Posted:

Sebar ideologi jihad di Internet

Sebar ideologi jihad di Internet

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my


IBU bapa disaran mengawasi anak-anak mereka yang melayari Internet kerana dikhuatiri mereka terpengaruh dengan blog dimiliki kumpulan militan. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Ancaman beberapa kumpulan militan di negara ini belum berakhir. Jika dahulu kumpulan-kumpulan tersebut merekrut anggota dengan menghantar orang baharu menghadiri usrah sulit kini cara merekrut dikesan lebih mudah iaitu melalui Internet.

Perkembangan teknologi maklumat itu secara tidak langsung memberi ruang dan peluang kepada rangkaian militan yang mempunyai kaitan dengan Al-Qeeda meneruskan misi mereka menubuhkan negara Daulah Islam Nusantara. Satu sumber keselamatan berkata, dari tahun 2000 hingga kini, dikesan terdapat 6,000 buah blog di miliki beberapa kumpulan militan yang menyebarkan ideologi Salafiah Jihadiah. Salafiah Jihadiah merupakan satu ideologi yang memperjuangkan sebuah negara Islam melalui perjuangan bersenjata.

Individu yang mendokong ideologi itu menolak demokrasi, sistem pilihan raya termasuk perlembagaan Malaysia yang dianggap tidak Islamik atau murtad. "Blog-blog yang diwujudkan oleh kumpulan militan ini menyasarkan golongan muda dan pertengahan kerana kumpulan tersebut lebih cenderung melayari Internet dalam urusan kerja seharian mereka," kata sumber keselamatan itu kepada Kosmo! baru-baru ini.

Selain Jemaah Islamiah (JI), kumpulan militan lain menggunakan blog bagi menyebar dan merekrut anggotanya ialah Jemaah Ansarut Tauhid, Al-Qaeda dan Al-Shabab. Sumber keselamatan itu berkata, pada permulaan operasi, penulisan di dalam blog-blog terbabit hanya berkisar mengenai hal-hal berkaitan dengan penindasan umat Islam di Palestin, Iraq dan Afghanistan serta kaedah-kaedah mempertahankan Islam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Denda RM3,000 ponteng puasa

Posted:

Denda RM3,000 ponteng puasa

Denda RM3,000 ponteng puasa

OlehSHAHRULANOOR ISHAK
shahrulanoor.ishak@kosmo.com.my


Sikap segelintir umat Islam enggan berpuasa pada bulan Ramadan boleh dituduh hina Islam. - Gambar hiasan.


KUANTAN - Umat Islam yang ditangkap oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) atas kesalahan tidak berpuasa pada Ramadan ini boleh dituduh hina Islam dan bakal berhadapan dengan hukuman lebih berat. Ketua Bahagian Penguat Kuasa JAIP, Raffli Abdul Malek berkata, mengikut kesalahan di bawah Seksyen 170 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, mereka yang ditangkap kerana tidak berpuasa boleh didenda maksimum RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali kerana menghina Islam.

Katanya, hukuman melalui Seksyen 137 dan Seksyen 170 terhadap kaki ponteng puasa itu perlu untuk memastikan kesalahan tersebut tidak dilakukan sesuka hati kerana ia mencemar maruah kesucian Islam. "Tindakan lebih berat berbanding sebelum ini turut dikenakan terhadap peniaga yang menjual makanan kepada mereka yang tidak puasa," katanya di sini semalam. Tambah beliau, sebelum ini orang Islam yang disabit kesalahan tidak berpuasa Ramadan didenda maksimum RM500 atau tiga bulan penjara atau kedua-duanya sekali, manakala penjual makanan pula berdepan hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-dua mengikut Seksyen 137 enakmen sama.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Enam bulan untuk patuhi peraturan pasang beg udara

Posted:

Enam bulan untuk patuhi peraturan pasang beg udara

Enam bulan untuk patuhi peraturan pasang beg udara


SEMUA kenderaan baharu perlu dilengkapi dengan beg udara mulai 1 Januari 2012.


SHAH ALAM - Kerajaan bersedia menawarkan tempoh enam bulan untuk pekilang dan pemasang kenderaan di negara ini yang tidak mampu mematuhi peraturan baharu untuk memasang beg udara dalam kenderaan mereka pada 1 Januari tahun depan. Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, kementerian itu bersedia berbincang dengan dua pihak berkenaan dan menawarkan tempoh lanjutan itu secara kes demi kes. "Kita sedia berikan kelonggaran masa, mungkin enam bulan untuk mereka mematuhi peraturan tersebut.

"Kita bukan tidak memikirkan yang wajar, jika anda ada masalah untuk mematuhi, datang untuk bincang dengan kita," katanya selepas melancarkan cawangan baharu Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) di sini semalam. Beliau berkata, semua kenderaan kecuali pacuan empat roda akan dikehendaki dipasang dengan beg udara mulai tahun depan sebagai salah satu usaha mengurangkan kematian akibat kemalangan jalan raya.

Katanya, kajian yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (Miros) menunjukkan bahawa beg udara dan tali pinggang keledar boleh membantu untuk menyelamatkan nyawa semasa kemalangan jalan raya. Cho Ha memberitahu, dua syarikat pengeluar kereta nasional iaitu Perusahaan Otomobil Nasional (Proton) dan Perusahaan Otomobil Kedua (Perodua) telah memberikan jaminan untuk memastikan mereka mematuhi peraturan baharu itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Jangan ulang lagi - Rajagobal

Posted:

Jangan ulang lagi - Rajagobal

Jangan ulang lagi - Rajagobal

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


SHARBINEE (kiri) memperkatakan sesuatu kepada rakan sepasukan lain pada aksi menentang Singapura di Stadium Jalan Besar malam kelmarin. Malaysia tewas 3-5.


SINGAPURA - Jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal mahu benteng pertahanan tidak mengulangi lagi kesilapan-kesilapan mudah sehingga dibolosi lima gol malam kelmarin.

Meskipun tewas 3-5 kepada Singapura pada aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Jalan Besar, di sini malam kelmarin, Rajagobal tetap yakin Malaysia akan mara ke pusingan ketiga.

"Kita beri Singapura gol-gol mudah hasil kesilapan sendiri. Kita tak boleh buat begini lagi pada aksi kedua nanti. Kita perlu bangkit untuk menang sekurang-kurangnya dua gol.

"Tapi kita perlu sentiasa positif. Dalam tiga atau empat hari ini, saya akan fikir sesuatu untuk aksi kedua nanti dan tetap yakin kita akan layak," kata Rajagobal pada sidang media selepas perlawanan malam kelmarin.

Kelonggaran benteng pertahanan gandingan Muslim Ahmad, Fadhli Shas, Mahali Jasuli dan Asraruddin Putra Omar menyebabkan gawang Sharbinee Allawee Ramli bolos empat kali pada babak pertama dan satu lagi pada babak kedua.

Khidmat Aidil Zafuan Radzak yang diketepikan akibat kecederaan buku lali pasti ditagih pada aksi kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Khamis ini sambil 'tangan emas' Khairul Fahmi Che Mat mungkin kembali menjadi harapan.

Namun Rajagobal perlu mencari pengganti sesuai apabila kapten, Safiq Rahim tidak dapat beraksi akibat kad merah diterimanya pada minit ke-49 selepas melakukan terjahan keras terhadap Harris Harun.

"Safiq seorang pemain tengah yang cukup berpengaruh. Ketiadaannya memaksa saya mencari pengganti sesuai. Saya perlu positif, yakin dan percaya dengan pemain lain yang ada," ujar Rajagobal.

Berkemungkinan Ismail Faruqi Ashari yang diletakkan sebagai penyerang kedua di belakang Safee Sali akan mengisi tempat Safiq untuk bergandingan dengan Amar Rohidan di bahagian tengah.

Atau Rajagobal mungkin meletakkan Baddrol Bakhtiar memandangkan dua lagi pemain yang ada, Shakir Shaari dan K. Gurusamy lebih berperanan sebagai pemain tengah bertahan seperti Amar.

"Saya tagih kehadiran 90,000 penyokong Malaysia kerana ia bakal memberi motivasi dan semangat kepada pemain kita di Bukit Jalil nanti. Kita kena yakin bahawa kita mampu menang di laman sendiri," tegas Rajagobal.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Berita bola sepak hiasi muka depan akhbar Singapura

Posted:

Berita bola sepak hiasi muka depan akhbar Singapura

Berita bola sepak hiasi muka depan akhbar Singapura


BEBERAPA akhbar di Singapura menjadikan keputusan aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 sebagai tajuk utama mereka semalam.


SINGAPURA - Permusuhan di antara Singapura dan Malaysia dalam saingan bola sepak sentiasa menghidupkan satu suasana meriah serta ketegangan tidak kira di kalangan pemain mahu pun penyokong kedua-dua pasukan.

Ternyata kemeriahan itu turut diterjemahkan dalam akhbar-akhbar utama Singapura semalam yang melaporkan tentang aksi pertama pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 membabitkan kedua-dua pasukan di Stadium Jalan Besar di sini malam kelmarin.

Keputusannya, Malaysia tewas 3-5 kepada Singapura sebelum mereka bertemu lagi pada aksi kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Khamis ini.

Hampir semua akhbar tempatan Singapura meletakkan laporan perlawanan malam kelmarin itu sebagai bahan berita di muka depan dan muka belakang akhbar masing-masing.

Akhbar Berita Minggu meletakkan tajuk Kita Menang! di muka hadapan dengan gambar Aleksandar Duric meraikan jaringan kelima Singapura bersama rakan sepasukannya, Qiu Li.

Muka belakang Berita Minggu pula dihiasi dengan tajuk Singa Baham Harimau 5-3, membuktikan betapa terujanya Singapura dengan kemenangan terhadap musuh tradisi, Malaysia.

Akhbar The Sunday Times pula tampil dengan tajuk muka hadapan Five-Star Lions manakala muka belakangnya dengan tajuk Lion Edge Triller.

Sementara akhbar The New Paper on Sunday meletakkan tajuk ringkas Game On! pada muka hadapannya manakala pada halaman sukannya dengan tajuk Can You Believe 5-3?.

Kehangatan laporan media untuk kedua-dua negara ini pasti akan berterusan sehingga aksi kedua pada Khamis ini.

Bagi media Malaysia, biarpun skuad negara kini ketinggalan jaringan 3-5, laporan berbentuk positif diperlukan bagi menaikkan semangat pemain dan juga penyokong di Bukit Jalil nanti.

Contohi cara media Indonesia menghidupkan semangat dan keghairahan penyokong mereka menjelang aksi final kedua Piala Suzuki AFF 2010 di Jakarta meskipun mereka telah tewas 0-3 kepada Malaysia pada final pertama di Kuala Lumpur.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Malaysia gagal atasi Thailand

Posted:

Malaysia gagal atasi Thailand

Malaysia gagal atasi Thailand


PARA pemain Thailand dan Malaysia bergambar selepas majlis penyampaian hadiah pada Kejohanan Sepak Takraw Dunia Istaf 2011 di Stadium Titiwangsa semalam. Thailand muncul juara selepas menewaskan Malaysia 3-0 pada perlawanan akhir.


SKUAD sepak takraw lelaki kebangsaan gagal menandingi kehebatan Thailand selepas tumpas 0-3 pada final Kejohanan Sepak Takraw Dunia Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf) 2011 yang berlangsung di Stadium Titiwangsa petang semalam.

Kesilapan yang dilakukan oleh trio negara, Noor Azman Abdul Hamid, Norshahruddin Mad Ghani dan Farhan Adam membuka peluang Thailand menang mudah pada set pertama dengan kelebihan 15-4 dalam masa 11 minit.

Kegagalan tekong negara, Noor Azman mengurangkan kesilapan memaksa jurulatih skuad kebangsaan, Jamaluddin Hassan memasukkan Muhamad Syazam Husin sebagai tekong pada set kedua.

Begitupun, Malaysia gagal menyekat kemaraan Thailand yang terkenal dengan gelaran 'Gajah Putih' itu untuk terus memburu kemenangan di set kedua dengan mata 15-6 dalam masa 14 minit.

Pada set ketiga, usaha skuad negara untuk menyekat trio Thailand yang dibarisi oleh Pornchai Kaokaew, Siriwat Sakha dan Pattarapong Yupadee memenangi set itu juga gagal apabila sekadar meraih mata 15-11.

Jamaluddin berkata, skuad kebangsaan gagal mengunakan kelebihan yang ada pada sistem baharu kiraan mata pada kejohanan itu.

"Pemain kita masih baharu lagi dan mereka baharu menjalani latihan selama empat bulan dan banyak perkara yang masih perlu diperbaiki lagi dan saya harap kita mampu mengatasi kekurangan tersebut apabila beraksi di Sukan SEA, Indonesia 2011 pada akhir tahun ini," katanya.

Sementara itu, skuad wanita Thailand turut mengekori kejayaan yang sama setelah berjaya menewaskan Vietnam 3-0 dengan kiraan 15-7, 15-12 dan 15-9 pada perlawanan akhir kategori wanita. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Amy Winehouse mati kerana dadah

Posted:

Amy Winehouse <br />mati kerana dadah

Amy Winehouse
mati kerana dadah


AMY WINEHOUSE


LONDON - Penyanyi bermasalah Britain, Amy Winehouse meninggal dunia di rumah barunya di sini pada usia 27 tahun.

Winehouse yang bergelut dengan masalah ketagihan dadah dan arak sejak beberapa tahun lalu ditemui mati kelmarin iaitu sebulan selepas dia terpaksa membatalkan keseluruhan konsert jelajah Eropahnya setelah menampilkan persembahan yang teruk di Serbia.

Polis tiba di kediaman penyanyi itu sekitar pukul 3 pagi waktu tempatan.

Lima jam kemudian, mayat Winehouse iaitu penyanyi yang dianggap paling berbakat dan genius dalam generasinya, dihantar untuk bedah siasat.

Terkenal kerana sikapnya yang pelik, penyanyi bersuara merdu dan pernah memenangi anugerah Grammy itu dipercayai mati akibat masalah ketagihan alkohol dan dadah yang teruk.

Satu sumber memberitahu majalah The People bahawa Winehouse dilihat membeli kokain, heroin, ekstasi dan ketamine dari seorang penjual pada Jumaat malam.

Bagaimanapun, seorang pegawai polis Britain, Superintendan polis, Raj Kohli berkata, beberapa laporan yang menyatakan bahawa Winehouse meninggal dunia akibat pengambilan dadah secara berlebihan adalah satu spekulasi buat masa ini.

"Sebenarnya, siasatan untuk mengenal pasti punca kematian penyanyi berkenaan masih diteruskan," kata Kohli.

"Buat masa ini kematian Winehouse diklasifikasi sebagai mati mengejut dan tiada tangkapan dibuat berhubung kes tersebut," tambahnya.

Winehouse dipercayai patah hati dan 'tidak dapat menenangkan diri' selepas ditinggalkan kekasihnya, Reg Traviss, 34, sebelum dia mendaftar masuk ke sebuah klinik permulihan pada bulan lalu.

Penyanyi yang dilahirkan pada 14 September 1983 itu suka menggabungkan irama R&B, soul dan jaz menerusi lagu-lagu popularnya seperti Stronger Than Me, Rehab dan Love Is a Losing Game.

Sepanjang kerjayanya sebagai penyanyi yang bermula pada 2006 ketika dia berusia 16 tahun, Winehouse tidak dapat dipisahkan dengan gejala penagihan dadah dan alkohol.

Pada tahun 2008, bapanya, Mitch memberitahu, Winehouse mengalami masalah jantung yang teruk sehingga boleh menyebabkan kematian sekiranya dia terus mengambil dadah.

Dia pernah mendirikan rumah tangga dengan seorang penagih dadah, Blake Fielder Civil pada 2007 tetapi pasangan itu bercerai tiga tahun kemudian. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Penduduk bantah cadangan jadikan Pulau Coney pantai bogel

Posted:

Penduduk bantah cadangan jadikan Pulau Coney pantai bogel

Penduduk bantah cadangan jadikan Pulau Coney pantai bogel

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Penduduk bandar ini menolak cadangan untuk menjadikan sebahagian pantai Pulau Coney di sini sebagai pantai bogel, lapor sebuah akhbar semalam.

Persatuan Rekreasi Bogel Amerika (AANR) sebelum ini mencadangkan supaya satu kawasan di pantai itu dijadikan tempat untuk para pengunjungnya berjemur sambil berbogel.

Menurut AANR, usul tersebut dikemukakan selepas satu kaji selidik mendapati majoriti pengunjung di kawasan pantai berkenaan, bersebelahan Brooklyn, mahu berbogel.

Namun, cadangan berkenaan ditolak oleh pihak berkuasa tempatan.

"Pernahkah anda melihat orang ramai bersiar-siar di pantai ini (Pulau Coney). Saya tidak fikir mereka akan nampak cantik jika berbogel. Tubuh tanpa seurat benang tidak cantik," kata seorang pengunjung pantai berkenaan, Catherine Kalian.

Seorang penduduk tempatan lain, Robyn Thompson turut tidak bersetuju dengan cadangan tersebut yang dianggap menjolok mata.

"Terlalu ramai orang di pantai itu, juga terlalu ramai keluarga, saya tidak mahu melihat para pengunjung yang bersiar-siar sambil berbogel," katanya.

Sebelum ini, pengunjung wanita di pantai berkenaan dibenarkan berjemur tanpa memakai coli. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Kereta api laju China dipanah petir

Posted:

Kereta api laju China dipanah petir

Kereta api laju China dipanah petir


SEBUAH gerabak kereta api condong di tepi landasan selepas terlibat dalam perlanggaran di Wenzhou, China.


WENZHOU, China - Sekurang-kurangnya 35 orang terbunuh apabila dua kereta api berkelajuan tinggi berlanggar di timur China kelmarin.

Kemalangan tersebut yang turut mencederakan 210 penumpang merupakan nahas terburuk pernah melanda perkhidmatan kereta api China sejak 2008.

Insiden itu berlaku apabila sebuah kereta api berkelajuan tinggi merempuh sebuah kereta api lain yang terhenti di atas sebuah jambatan dekat sini, sekitar 1,380 kilometer ke selatan ibu kota China, Beijing.

Ketika kejadian, kereta api pertama kehilangan kuasa akibat dipanah petir sebelum ia dirempuh sebuah kereta api peluru yang bergerak di belakang kenderaan itu.

Anggota-anggota pasukan penyelamat memasuki bangkai empat gerabak yang terjatuh ke bawah jambatan dalam usaha mencari mangsa-mangsa yang masih hidup.

Menurut agensi berita Xinhua, pihak berkuasa China menghentikan 21 perjalanan kereta api selepas kemalangan tersebut berlaku yang turut mengorbankan dua warga asing. - Reuters

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


15 pesilat berlatih di Chiang Mai

Posted:

15 pesilat berlatih di Chiang Mai

15 pesilat berlatih di Chiang Mai

25/07/2011 9:03pm

KUALA LUMPUR — Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) akan menghantar 15 pesilat ke Chiang Mai, Thailand dari 8 hingga 15 Ogos sebagai persiapan menghadapi Sukan SEA Indonesia 2011, November ini.

Penyelaras Pesaka Osman Nok berkata, sepanjang lapan hari latihan di Chiang Mai, pesilat negara akan mengadakan sesi rakan selatihan dengan pesilat Thailand.

"Selain itu, pesilat negara dijangka mengadakan perlawanan persahabatan dengan pesilat Thailand pada 11 dan 12 Ogos," katanya kepada Bernama.

Osman berkata selain Kejohanan Pencak Silat Asia Tenggara ke-3 yang berakhir 14 Julai lepas, latihan di Chiang Mai akan dijadikan platform untuk menilai prestasi pesilat negara.

"Setakat ini kesemua pesilat kita menunjukkan prestasi yang baik sepanjang latihan dan kami harapkan ia berterusan namun, jika terdapat kemerosotan dari segi persembahan, kami mungkin akan pertimbangkan untuk mengadakan pertukaran," katanya. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Curi air: Pemaju didenda RM20,000

Posted:

Curi air: Pemaju didenda RM20,000

Curi air: Pemaju didenda RM20,000

25/07/2011 8:57pm

SHAH ALAM - Sebuah syarikat pemaju perumahan didenda RM20,000 atau dipenjara enam bulan, jika gagal membayar denda, oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana kesalahan mencuri air milik Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas), tiga tahun lepas.

Hakim Latifah Mohd Tahar menjatuhkan hukuman itu selepas Syarikat Teroka Timur Sdn Bhd yang diwakili pengarah syarikat, Wan Mahadi Wan Ahmad mengaku melakukan penyambungan paip air tanpa kelulusan Syabas di Lot 4112 Jalan Tanjung Rhu 30/40A, Seksyen 30 Shah Alam di sini, pada 2 Jun 2008.

Syarikat itu didakwa mengikut Seksyen 123 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang membawa hukuman denda maksimum RM100,000 atau penjara setahun, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Dua saudara sesat di hutan Bukit Wang

Posted:

Dua saudara sesat di hutan Bukit Wang

Dua saudara sesat di hutan Bukit Wang

25/07/2011 8:40pm

JITRA — Dua saudara yang ke kebun untuk mengambil buah-buahan tengah hari semalam sesat dan terpaksa bermalam dalam Hutan Simpan Bukit Wang dekat sini, yang terletak berhampiran kebun berkenaan.

Abdul Rahman Ibrahim, 71, bersama saudaranya Che Hussin Hamid, 44, dilapor sesat apabila tidak pulang ke rumah sejak masuk ke kebun kira-kira pukul 1 petang semalam.

Mereka berjaya menemui jalan keluar pagi ini dan terserempak dengan pasukan penyelamat yang menjalankan operasi mencari mereka.

Che Hussin berkata dia datang dari Perlis untuk mengambil buah-buahan di kebun Abdul Rahman dan mereka ke kebun itu berempat bersama dua lagi saudara mereka.

"Setelah mengumpul buah-buahan di dangau (sebuah pondok kecil di dusun), saya mengajak pak cik (Abdul Rahman) masuk hutan untuk mencari rotan. Saya mengekori pak cik dari belakang dan tanpa kami sedari, kami telah sesat jauh.

Memandangkan hari semakin gelap dan mula terasa letih, kami berhenti di sebuah batu dan berehat di situ sehingga pagi," katanya ketika ditemui pemberita di rumah Abdul Rahman di Kampung Padang Panjang dekat sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Perkahwinan bukan bisnes

Posted:

Perkahwinan bukan bisnes

Perkahwinan bukan bisnesKIRA-KIRA dua bulan sahaja lagi, pasangan yang pernah dilanda kontroversi hebat suatu ketika dahulu iaitu Norman Hakim, 35, dan tunangnya Memey Suhaiza Suhaimi, 23, bakal disatukan sebagai pasangan suami isteri pada 24 September ini. Memey akan menjadi isteri yang sah kepada Norman selepas majlis akad nikah itu yang dijadualkan berlangsung di kediaman keluarga Memey di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi, Johor selepas solat Asar.

Pada sebelah malamnya, keluarga Memey akan mengadakan majlis khatam Quran dan berinai serta keesokan harinya pula akan diadakan majlis resepsi berkonsepkan ala taman di kediaman yang sama.

Itu sahaja perancangan asal kedua bakal mempelai, namun tuah hadir untuk mereka dua minggu lalu apabila wakil butik aksesori terkenal Rafflesia, Bill Bora, menyatakan keinginan untuk menaja sepenuhnya majlis resepsi perkahwinan Norman dan Memey yang bakal diadakan di Hotel Crowne Plaza Mutiara, Kuala Lumpur menjelang 28 September.

Ibarat bulan jatuh ke riba, mereka lantas menerima pelawaan baik tersebut seterusnya perbincangan kedua-dua belah pihak dilakukan. Tidak menyangka rezeki yang hadir begitu hebat, perkahwinan Norman dan Memey bakal ditaja sehingga RM12 juta!

"Saya tidak sangka perkahwinan kami bakal ditaja sedemikian rupa. Ia di luar bidang kuasa dan jangkauan kami. Sejujurnya saya rasa takut sebab letakkan diri dalam perkahwinan seperti ini.

"Tetapi terpaksa terima. Memang pada asalnya kami cuma ingin mengadakan satu sahaja majlis resepsi iaitu di kediaman Memey," ucap Norman yang menganggap segala kontroversi yang telah melanda dirinya dan Memey selama ini diberi hikmah dan rezeki.


NORMAN dan Memey kini sudah bersedia untuk melayari bahtera rumah tangga.


Ditebak dengan persoalan tidakkah majlis respesi perkahwinannya itu seperti sebuah urusan perniagaan, kata pemilik nama sebenar Mohamed Nurhakim Zaidon itu, dia tidak menganggap sebegitu. Ini kerana bagi Norman, itu semua sudah menjadi rezeki buat mereka berdua.

"Kami tidak anggap ini perkahwinan bisnes. Ini semua sudah rezeki kami. Bill Bora sendiri meminta pendapat dan keizinan kami untuk lakukan semua ini," katanya.

Dalam pada itu Memey pula memberitahu kesemua idea mengenai majlis resepsi perkahwinan mereka pada 28 September itu bukan seratus peratus datang daripada Bill semata-mata, sebaliknya Norman dan dirinya sendiri ada memberi pendapat masing-masing.

"Perkara ini very open. Ia bukan idea orang lain semata-mata," ujar Memey ketika ditemui selepas sidang akhbar di Hotel Crown Plaza Mutiara, Kuala Lumpur, Jumaat lepas.

New York Look

Memperincikan majlis resepsi perkahwinan Memey dan Norman itu, ia sebenarnya akan ditaja sepenuhnya oleh Rafflesia. Selain itu, enam penaja turut bekerjasama memberikan tajaan iaitu termasuklah Lord's Tailor, Snips, Crowne Plaza Mutiara Hotel, Angsana Spa, Naz Great Ideas dan Prof. Datuk Jimmy Choo.

Bill yang juga merupakan selaku perancang perkahwinan pasangan itu memberitahu, majlis resepsi tersebut akan berkonsepkan New York Look dan ia diadakan khas buat para media dan selebriti tanah air serta selebriti antarabangsa.

"Sememangnya majlis tersebut diadakan buat para media dan selebriti. Dijangka seramai 200 orang tetamu daripada media, selebriti tanah air dan antarabangsa akan hadir," katanya.

Paling beruntung sudah tentunya Memey apabila dia dikhabarkan akan memakai sebanyak dua persalinan baju yang bersalut mutiara Rafflesia bernilai RM1 juta, set barangan kemas yang bernilai RM5.6 juta dan kasut rekaan buat Memey khusus daripada Jimmy Choo berharga RM600,000.


BAKAL pengantin bersama barisan penaja majlis resepsi perkahwinan mereka (dari kiri) Pengarah Urusan Lord's Tailor, Loh Lee Lee, Datuk Jimmy Choo dan Pengarah Rafflesia, Winnie Sim.


Menurut Bill lagi, dua gaun disalut mutiara yang bakal dipakai Memey adalah untuk persandingan dan acara memotong kek perkahwinan.

"Harga gaun itu mengalahkan gaun persandingan yang pernah dipakai penyanyi nombor satu, Datuk Siti Nurhaliza yang berharga RM400,000," dedahnya.

Justeru apa pula perasaan Memey apabila dikatakan merupakan selebriti Malaysia pertama yang memakai kasut rekaan khas bertatahkan mutiara rekaan Jimmy Choo? Memey mengakui dia berasa cukup bertuah dan teruja kerana berpeluang menggayakan kasut sentuhan pereka terkenal dunia seperti Jimmy Choo yang pernah mencipta kasut untuk individu-individu ternama dunia termasuk mendiang Puteri Diana.

"Ia bagaikan mimpi menjadi nyata kerana saya dapat memakai rekaan Jimmy Choo pada majlis resepsi perkahwinan saya itu nanti. Saya difahamkan saya adalah satu-satunya artis dari Malaysia yang memakai kasut daripada sentuhan Datuk Jimmy Choo pada perkahwinan. Saya sangat teruja dan bersyukur dan anggap ini rezeki yang tidak diduga," luah Memey terharu.

Abby Abadii dijemput

Sementara bagi persalinan gaun Memey, Bill memberi peluang kepada semua pereka fesyen tempatan untuk menghantar rekaan masing-masing dan pihak Rafflesia akan memilih yang terbaik.

"Kami beri peluang kepada semua pereka fesuen untuk mereka gaun kahwin Memey. Gaun tersebut harus bersesuaian dengan padanan mutiara Rafflesia," kata Bill.

Menyentuh mengenai dekorasi dewan resepsi itu nanti pula ia bakal dihasilkan oleh pereka terkenal Naz Great Ideas. Rekaan glamor ala New York Look itu bakal diterapkan di dalam Nirwana Ballroom, Hotel Crown Plaza dan dewan ballroom itu juga nanti akan dipenuhi sebanyak tujuh lori aksesori termasuk bunga-bunga segar berwarna putih.

Ditanya pula kepada Norman adakah dia nanti akan menjemput bekas isterinya, Abby Abadi ke majlis resespsi tersebut, kata Norman dia sudah semestinya akan menjemput Abby dan anak-anaknya hasil perkahwinan mereka dahulu.

"Sudah pasti saya akan menjemput Abby dan anak-anak. Diapun sudah menghantar ucapan tahniah menerusi sistem pesanan ringkas (SMS)," kata bapa kepada Mohamed Danish Hakim, 8, Marissa Dania Hakim, 9, dan Maria Danisha Hakim,3, itu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Nilai eksklusif Anuar Zain

Posted:

Nilai eksklusif Anuar Zain

Nilai eksklusif Anuar Zain

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my


ANUAR ZAIN berharap dapat membuat persembahan konsert solo di Istana Budaya.


ANUAR ZAIN, satu nama yang cukup besar dalam industri seni suara tempatan, letakkan dia di mana-mana persembahan pasti tiket laris dijual. Begitu juga halnya dengan persembahannya baru-baru ini Up Close and Personal With Anuar Zain yang berlangsung selama dua hari di Menara Kuala Lumpur.

Persembahan sempena dengan Festival Kuala Lumpur 2011 itu dilihat berjaya apabila peminat setia Anuar Zain memenuhi segenap ruang Mega View Banquet Hall meskipun tiket persembahan bermula daripada RM500 sehingga RM1300, satu harga yang cukup mahal.

Kata Anuar yang ditemui selepas persembahannya selesai, dia bersyukur dan berterima kasih buat peminat yang sanggup hadir ke persembahannya kerana sedar harga tiket bukannya murah.

"Saya beri sepenuh hati saya untuk menyanyi malam ini kerana peminat yang hadir membayar harga yang cukup tinggi, jadi saya harus memberikan sebuah persembahan yang berbaloi dengan wang dilaburkan mereka," ujarnya.

Meskipun persembahannya bermula tepat pada pukul 10 malam, lewat setengah jam daripada jadual asal, bukannya satu masalah besar buat peminat dan Anuar sendiri. Sebelum Anuar menguasai pentas, penonton terlebih dahulu dihiburkan dengan celoteh Afdlin Shauki yang cukup mencuit hati.

Anuar membuka tirai persembahan dengan lagu Ku Berjanji Karna Cinta dan seterusnya menyanyikan lagu Kau Bunga Cintaku, Ketulusan Hati serta Kaulah Satunya.

Peminatnya tanpa diminta turut serta menjadi penyanyi latar secara percuma. Bukan itu sahaja, jika sudah namanya Anuar Zain tidak sah setiap persembahannya dia tidak dikerumuni peminat.

Kemudian, bagi memberi kelainan dalam persembahnnya kali ini, Anuar menyanyikan semula lagi dendangan asal penyanyi Sohaimi Mior Hassan iaitu lagu Epilog Cinta Dari Bromley dan Tiada Maaf Bagimu daripada Datuk Sharifah Aini dan sebuah lagu Inggeris, Cry Me A River dengan gubahan muzik baru.

"Kesemua lagu-lagu yang saya nyanyikan malam ini dipilih oleh saya sendiri dan saya sengaja buat kelainan dengan menyelitkan lagu-lagu lama yang saya minati. Begitu juga dengan barisan lagu-lagu saya yang jarang didendangkan dalam persembahan pentas, selalunya peminat sudah dapat tahu susunan lagu saya tetapi hari ini berbeza," katanya.

Selain itu Anuar turut mendendangkan lagu Suria & Siarra, Semua Untukmu dan lagu berhantunya buat masa ini Sedetik Lebih sebagai lagu penutup. Rasanya terlalu pantas masa berlalu kerana Anuar hanya mendendangkan 10 buah lagu secara keseluruhannya.

Namun, apa yang pasti peminatnya pulang dengan perasaan puas kerana dapat menatap wajah penyanyi pujaan dari jarak dekat selain mendengar secara langsung vokal mantap daripada Anuar.


ANUAR ZAIN sentiasa dikerumuni peminat dalam setiap persembahannya.


Album

Apabila disoal mengenai perkembangan terbaharunya, Anuar memberitahu dia kini sibuk dengan proses menyiapkan album terbaharu selepas empat tahun tanpa sebarang album.

Menegaskan dia mahu kualiti dan lagu yang terbaik dimuatkan dalam album itu, masa yang panjang serta pelaburan yang besar terpaksa diharungi demi kepuasannya serta peminat yang mendengar album itu kelak.

"Album keempat saya memang sudah siap sepenuhnya tetapi saya tidak puas hati dengan proses adunan dan mastering album itu.

"Buat masa ini, saya dan pihak pengurusan sedang menilai semula album itu untuk meneliti masalahnya. Saya mengakui kos penerbitan album ini sudah meningkat sehingga boleh menerbitkan dua buah album lagi. Jika semuanya berjalan lancar, saya harap ia dapat dipasarkan dalam tahun ini juga," tuturnya.

Melihat barisan tenaga kreatif yang terlibat dalam album baharunya, nampaknya Anuar lebih percaya kepada komposer seberang kerana daripada lapan buah lagu yang terkandung dalam album itu hanya dua daripada merupakan hasil kerja komposer tempatan.

Bagaimanapun, Anuar ada alasannya sendiri mengapa dia memilih enam buah lagu daripada komposer Indonesia.

"Saya pilih enam lagu daripada Indonesia kerana mereka ada bunyi yang saya mahukan. Bukan saya kata Indonesia lagi bagus daripada Malaysia, sebenarnya ada bunyi yang mereka ada tetapi kita tidak ada, begitulah sebaliknya.

"Ada juga komposer kita yang lebih hebat daripada mereka, cuma untuk album saya, saya selesa bekerja dengan mereka tambahan lagu-lagu yang dibikin mereka sesuai untuk saya itu sahaja, selain kos pembikinan lagu di sana jauh lebih murah daripada Malaysia," terangnya lagi.

Anuar juga memberitahu pada 30 September depan, dia dan kakaknya Ziana Zain bakal membuat sebuah konsert khas sempena raya di Esplanade, Singapura.

Dalam pada itu, Anuar juga menyimpan impian untuk mengadakan sebuah konsert solonya.

"Kalau bercakap tentang konsert solo memang tidak habis-habis, cuma masalahnya kita masih mencari penaja, kalau ada rezeki saya akan lakukan," katanya yang teringin membuat konsert di Istana Budaya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Paris Hilton berang

Posted:

Paris Hilton berang

Paris Hilton berang


PARIS HILTON


PARIS HILTON memang selalu dipandang enteng oleh banyak pihak kerana sikap selebriti itu sendiri yang dikatakan kurang cerdik. Malah dia selalu 'ditembak' dalam temu bual mengenai sumbangan dan kerjaya seninya.

Seperti baru-baru ini, dalam satu temu bual bersama ABC News, Paris telah ditanya mengenai popularitinya yang semakin merudum selain banyak nama baharu seperti Kim Kardashian yang mula mengambil alih dunia program realiti seperti yang dimilikinya.

"Adakah kamu risau tentang sinar bintang kamu yang semakin malap dan orang seperti Kim Kardashian merampas populariti kamu sekarang?" soal hos Dan Harris.

Mendengarkan dua soalan tersebut, ternyata telah membuat Paris berang. Dia bukan sekadar menunjukkan rasa kurang senang sewaktu ditemu bual, lebih daripada itu, Paris telah menghentikan temu bual sebelum kembali semula selepas emosinya tenang.

Setelah cukup tenang, wanita berusia 30 tahun itu akhirnya bersedia untuk kembali ditemu bual dan menjelaskan bagaimana dia berusaha untuk tetap maju.

"Saya sudah berada dalam bisnes ini selama 15 tahun. Ia satu tempoh yang agak lama. Seperti orang lain, dengan tempoh yang panjang ini, setiap daripada kami harus memajukan diri atau membuat projek baharu. Begitu juga saya, saya sentiasa memajukan diri untuk terus kekal di sini," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved