Jumaat, 14 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Grafiti budaya seni generasi moden

Posted:

Grafiti budaya seni generasi moden

Grafiti budaya seni generasi moden

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
rosmalina.kadir@kosmo.com.my

BEBERAPA tahun lalu ketika penulis masih lagi menggunakan pengangkutan awam terutama aliran transit ringan (LRT) untuk ke tempat kerja, seringkali mata terpaku ke arah tembok-tembok di sekitar stesen LRT yang dipenuhi lakaran pelbagai perkataan bersaiz besar atau kartun berwarna-warni.

Jika waktu itu ia dianggap sebagai vandalisme, terdetik di fikiran siapakah mereka yang terlibat melakar 'lukisan' berskala besar itu dan bilakah mereka melakukannya? Adakah majlis bandar raya tidak menahan mereka?

Akhirnya baru-baru ini, pertemuan dengan beberapa anak muda yang gilakan seni grafiti di stesen LRT Lembah Keramat berjaya merungkai perasaan ingin tahu penulis mengenai isi hati dan latar belakang pelukis-pelukis grafiti.

Budaya ikutan

Abdul Rashid Abdul Raman, 27, telah menjadikan tembok kosong dekat bawah jejambat LRT tersebut sebagai medium untuk dia dan 19 rakannya yang lain menterjemah kreativiti masing-masing ke dalam bentuk seni grafiti.

"Kami baru sahaja bermula di sini kira-kira dua bulan yang lalu. Sebelum ini aktiviti kami banyak di jalankan di Sungai Klang, Selangor.

"Untuk satu-satu masa, lebih kurang lapan orang daripada kami dapat berkumpul di sini. Ahli-ahli kami datang dari seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei," katanya memulakan perbualan.

Menurut Rashid yang merupakan seorang pelukis grafik, seni grafiti ibarat budaya ikut-ikutan kerana beliau mengakui, dia sendiri terjebak dengan hobi tersebut akibat tertarik dengan seni grafiti yang dilakukan orang lain.

"Pada mulanya memang saya terikut-ikut tetapi, apabila saya mula mencuba hobi melukis grafiti pada tahun 2007, akhirnya ia menjadi aktiviti kegemaran saya sehingga kini.

"Tambahan pula, selama ini saya banyak melukis seni digital menggunakan komputer dan ia semakin bosan. Grafiti memberi kepuasan kerana saya mempunyai ruang berskala yang boleh saya gunakan secara maksimum," katanya.

Rashid memberitahu, kepuasan melukis grafiti juga adalah disebabkan penerimaan masyarakat masa kini yang mula menghargai seni moden yang dibawakan golongan sepertinya di seluruh dunia.


SELAIN lakaran nama sendiri, orang disayang, pelukis grafiti turut gemar menghasilkan watak-watak kartun.


"Dulu ramai juga rakan saya ditahan majllis bandar raya, tetapi setakat ini saya masih belum pernah berdepan situasi itu.

"Saya mendapat maklum balas positif daripada rakan-rakan yang melihat hasil lakaran saya terutama mereka yang menaiki LRT dan melihatnya ketika melalui kawasan ini," ujarnya.

Bagaimanapun katanya, dia tidaklah suka membuang masa dengan grafiti semata-mata, sebaliknya dia dan rakan-rakannya akan mengimbangi antara kerjaya dan hobi.

"Jika mempunyai masa, sebulan sekali kami akan habiskan waktu seharian untuk menyiapkan lakaran dan menyembur cat di tempat-tempat tumpuan kami kerana selain daripada itu, kami juga mempunyai kerjaya masing-masing yang memerlukan komitmen yang tinggi.

"Tiada satu proses khusus untuk memulakan grafiti, tetapi selalunya kami akan berbincang untuk memilih tempat kerana tidak semua tempat sesuai untuk melukis grafiti contohnya bangunan. Kawasan LRT menjadi tumpuan kami kerana secara kebetulan, ia mempunyai ruang kosong yang luas untuk kami berkarya. Dari segi corak karya tiada syarat ditetapkan kerana setiap orang bebas menyampai kreativiti," tambah sambil memberitahu untuk sebuah grafiti berskala besar ia adakalanya mengambil masa hingga sebulan untuk disiapkan bergantung kepada jumlah ahli.

Lakaran nama

Ardy Shafiq Mohd. Arshad, 24, atau lebih dikenali sebagai Damis pula memberitahu, dia terlibat dengan grafiti sejak tamat alam persekolahan iaitu ketika berusia 18 tahun.

Anak jati Parit Buntar, Perak itu berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mengembangkan bakat seninya dan pada masa sama membuka peniagaan salun di Bukit Bintang, Kuala Lumpur.


DARI kiri Nuke, Ardy, Abdul Rashid dan Shah empat sahabat dalam crew Phiberwryte.


"Semasa masih bersekolah lagi, saya sudah tertarik dengan seni grafiti dan ketika itu saya menjadikan dinding di belakang rumah saya untuk melakar dan mengecat apa sahaja yang bermain di fikiran saya ketika itu.

"Dulu, saya takut-takut kalau mahu melukis di tempat awam kerana bimbang ditahan majlis perbandaran," katanya sambil memberitahu mereka tidak menerima sebarang bayaran untuk grafiti yang dilakukan.

Ardy menambah, sejak berhijrah ke Kuala Lumpur, dia mengenali ramai penggiat grafiti profesional melalui laman sosial Myspace dan dari situlah dia terbabit dalam arena grafiti secara serius.

"Pada mulanya semua pelukis baharu tidak dapat membuat lakaran yang cantik tetapi, lama-kelamaan dengan latihan yang kerap saya juga semakin mahir.

"Kebanyakan lakaran grafiti adalah merupakan lakaran nama-nama seseorang sama ada nama pelukis itu sendiri atau nama-nama orang yang bermakna dalam hidupnya selain lakaran yang membawa mesej positif," katanya.

Shah Shahuri, 25, pula memberitahu, dia amat menggemari seni grafiti kerana ia dapat dinikmati oleh segenap lapisan masyarakat secara percuma kerana ia tidak seperti lukisan biasa yang dipamerkan di galeri-galeri lukisan.

"Saya melukis mengikut kreativiti saya sendiri tanpa rasa tersekat oleh tema-tema tertentu. Saya bebas melukis apa sahaja yang saya suka terutama lakaran nama saya sendiri dan lakaran nama-nama orang yang saya sayangi.


SALAH seorang ahli Phiberwryte menunjukkan hasil seni grafitinya.


"Tetapi, saya tidak melakukannya selalu kerana ia memakan kos yang tinggi iaitu kira-kira RM200 sebulan untuk membeli cat-cat biasa atau semburan yang pelbagai," katanya.

Tambah Shah, walaupun keluarganya tidak berapa setuju dengan hobinya itu, mereka memberikan kebebasan untuk berkarya asalkan tidak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat seperti mengambil dadah.

"Ayah saya seorang anggota polis oleh itu apa sahaja yang saya lakukan mestilah mengambil kira nama baik keluarga terutama ayah saya," katanya.

Seorang lagi pelukis grafiti yang hanya mahu dikenali sebagai Nuke, 26 memberitahu, dia terbabit dengan seni grafiti selepas tertarik dengan hasil lukisan grafiti yang dilihat di internet lapan tahun lalu.

"Pada mulanya saya menjadikan bangunan-bangunan tinggal ruang untuk saya berkarya tetapi kini saya mempunyai kumpulan saya sendiri yang mempunyai minat yang saya dalam seni grafiti di sini.

"Menariknya mengenai hobi ini, kami dipertemukan dengan ramai penggiat grafiti dari negara-negara jiran dan dapat berkumpul dan bertukar-tukar pendapat dalam setiap acara rasmi yang dianjurkan," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Artifak muzium tentera

Posted:

Artifak muzium tentera

Artifak muzium tentera


PAKAIAN yang mengambil inspirasi uniform perang tentera hasil rekaan pereka fesyen Vivienne Westwood.


SELEPAS lebih tujuh tahun menjalani proses pengubahsuaian, akhirnya Muzium Sejarah Tentera Dresden dibuka dengan rasminya awal minggu ini di timur Jerman.

Bangunan neoklasik yang berusia 135 tahun itu, menjalani proses renovasi besar-besaran hasil sentuhan arkitek kelahiran Amerika Syarikat, Daniel Libeskind.

Ia menelan belanja sehingga AS$85 juta (RM268 juta).

Pembukaan muzium itu baru-baru ini memberi peluang kepada orang ramai untuk melihat dua perkara yang menjadi keistimewaan dan tarikan Muzium Sejarah Tentera Dresden.

Pertamanya, hasil kerja unik Libeskind yang memberi sentuhan moden ke atas seni bina bangunan lama itu melalui penggunaan kepingan gelas, konkrit dan besi yang disatukan menjadi sebuah arca gergasi.


INILAH rupa bentuk roket V2 asli yang digunakan semasa Perang Dunia Kedua.


"Libeskind sejak dari awal menegaskan mereka perlu melakukan transformasi ke atas bangunan itu. Ia perlu membawa simbol dan makna yang baharu," kata pembantu Libeskind, Jochen Klein.

Selain keunikan seni bina baharunya, Muzium Sejarah Tentera Dresden kini mula menjadi tumpuan ramai kerana artifak yang mengisi 'perut' muzium itu.

Sempena pembukaannya minggu ini, sebanyak 10,500 artifak berkaitan ketenteraan dipamerkan di muzium tersebut.

"Jika anda tidak melihat bahan artifak yang tulen dalam saiz sebenar, kita mempamerkan artifak yang disediakan dalam saiz miniatur," ujar Gorch Pieken, pengarah akademik muzium itu.

Antara bahan pameran menarik termasuklah senjata yang digunakan semasa perang awal kurun ke-14, roket V2 daripada perang Dunia Kedua dan pelbagai miniatur seperti kereta kebal, jet pejuang dan patung askar.


MINIATUR patung tentera yang dipamerkan di Muzium Sejarah Tentera Dresden.


Salah satu artifak yang turut mendapat perhatian ialah tengkorak yang kelihatan pecah pada bahagian depan muka. Tengkorak tersebut dikatakan milik seorang anggota tentera yang membunuh diri dengan menembak mukanya sendiri.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kempen cegah jenayah

Posted:

Kempen cegah jenayah

Kempen cegah jenayah


SHARIFUDDIN (tengah) dan Lam Thye (tiga dari kiri) bergambar bersama pelatih Program Latihan Khidmat Negara pada Bulan Pencegahan Jenayah di Temerloh baru-baru ini.


KEMPEN. Bulan Pencegahan Jenayah telah diadakan di Temerloh baru-baru ini bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai pentingnya kerjasama dalam membanteras jenayah.

Program itu bertujuan mempromosi kempen Polis Diraja Malaysia untuk mengurangkan jenayah hingga ke peringkat akar umbi dengan penyertaan orang ramai, pihak swasta dan badan kerajaan.

Majlis itu telah dihadiri Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Abdul Ghani, Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia, Tan Sri Lee Lam Thye dan Naib Pengerusi 1 Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia Negeri Pahang, Datuk Seri Erwan Mohd. Tahir.

Full content generated by Get Full RSS.

LTS FC juara Best Bola-Bola Mak Mandin

Posted:

LTS FC juara Best Bola-Bola Mak Mandin

LTS FC juara Best Bola-Bola Mak Mandin


PEMAIN LTS FC dan KBFA bergambar sebelum perlawanan akhir Kejohanan Best Bola-Bola Mak Mandin, Butterworth baru-baru ini.


HEBAT. Pasukan LTS FC muncul juara pertandingan Futsal Red Bull Malaysia Penang Challenge 2011 setelah menewaskan KBFA 1-0 pada perlawanan akhir Kejohanan Best Bola-Bola Mak Mandin di Butterworth, Pulau Pinang baru-baru ini.

Berikutan kemenangan itu, mereka meraih wang tunai RM600, piala dan sijil penghargaan manakala naib johan membawa pulang wang tunai RM500.

Tempat ketiga dimenangi Pasukan Sembilan Brabo setelah mengalahkan pasukan Bar FC dengan keputusan 4-3.

Pengurus pasukan LTS FC, Saiful Nizam Ismail berkata, kemenangan pasukan bimbingan jurulatih, Abdul Gaffar Ismail itu meniup semangat mereka untuk memberi cabaran pada saingan peringkat kebangsaan tidak lama lagi.

Full content generated by Get Full RSS.

Guru pelatih IPG jadi sukarelawan

Posted:

Guru pelatih IPG jadi sukarelawan

Guru pelatih IPG jadi sukarelawan


SHAHRIZAT (berdiri tiga dari kiri) bersama sebahagian daripada guru pelatih IPG selepas program Sukarelawan Muda-Mudi Jiwa Malaysia di Durian Daun, Melaka baru-baru ini.


KEBAJIKAN. Seramai 600 guru pelatih dari Institut Pendidikan Guru (IPG) Malaysia Kampus Perempuan Melayu telah menghadiri pelancaran program Sukarelawan Muda-Mudi Jiwa Malaysia di institut itu di Durian Daun, Melaka baru-baru ini.

Menerusi program berkenaan, guru pelatih dilantik menjadi sukarelawan bagi membantu golongan ibu tunggal, orang kelainan upaya dan anak yatim.

Untuk peringkat awal, mereka digalakkan merancang program sukarela di institusi kebajikan seperti Rumah Budak Laki-Laki Durian Daun, Sekolah Tunas Bakti Sungai Lereh, Rumah Seri Kenangan Cheng, Kompleks Penyayang Alor Gajah dan Pusat Pemulihan Komuniti.

Perasmian program itu disempurnakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan negeri, Datuk Norpipah Abdol dan timbalannya, Roslan Ahmad.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Rakyat Singapura hutang saman

Posted:

Rakyat Singapura hutang saman

Rakyat Singapura hutang saman

Oleh ATIKAH DALI dan NASRI JAMALUDIN
berita@kosmo.com.my

KENDERAAN dari Singapura memasuki Kompleks Pemeriksaan Kastam dan Imigresen (CIQ) Johor Bahru untuk kembali ke republik itu semalam.


JOHOR BAHRU – Pihak berkuasa akan mengadakan lebih banyak sekatan jalan raya bagi mengutip lebih 417,500 saman trafik tertunggak atau purata 104 saman yang tidak dibayar setiap hari sejak tahun 2000 melibatkan kenderaan berdaftar di Singapura.

Saman yang dianggarkan bernilai puluhan juta ringgit itu adalah daripada 624,716 saman trafik yang telah dikeluarkan terhadap pemandu dari republik itu sejak tahun 2000.

Kebanyakan daripada saman itu melibatkan kesalahan memandu melebihi had laju khususnya di Lebuh Raya Utara-Selatan, meletak kenderaan di tempat larangan dan memotong di garisan berkembar.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, sebahagian besar daripada saman itu atau 420,561 saman dikeluarkan oleh polis negeri itu.

"Jumlah saman yang belum dijelaskan di Johor adalah sebanyak 272,271 manakala bakinya melibatkan saman yang dikeluarkan di negeri-negeri lain,'' katanya kepada pemberita selepas sesi taklimat keselamatan dengan media Singapura di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Harga surat nikah ratusan ringgit

Posted:

Harga surat nikah ratusan ringgit

Harga surat nikah ratusan ringgit

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my


ORANG ramai dinasihatkan supaya tidak terperangkap dengan sindiket nikah palsu di negara ini. – Gambar hiasan


GEORGE TOWN – Tidak perlu 'kahwin lari', hanya perlu mendapatkan surat nikah mengikut negeri pilihan masing-masing daripada broker yang menyamar sebagai jurunikah.

Demikian taktik yang dijalankan sindiket pernikahan palsu yang didakwa semakin aktif di kawasan Seberang Perai, dekat sini sekali gus menjadikan pasangan pengantin tempatan termasuk Indonesia dan Myanmar sebagai mangsa.

Modus operandi sindiket yang dianggotai lelaki tempatan dan asing itu adalah dengan menawarkan khidmat urusan pengeluaran surat nikah kepada pasangan yang ingin berkahwin sama ada dengan rakyat senegara mahupun berlainan negara.

Malah difahamkan, seorang broker merangkap kadi dalam kumpulan terbabit akan meletakkan harga ratusan ringgit bagi setiap surat nikah yang dicetaknya sendiri.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Panglima TNI pertahan Malaysia

Posted:

Panglima TNI pertahan Malaysia

Panglima TNI pertahan Malaysia

JAKARTA – Panglima Tentera Nasional Indonesia (TNI), Laksamana Agus Suhartono (gambar) memberitahu Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia bahawa tidak ada wilayah Indonesia di Camar Bulan dan Tanjung Datu, Kalimantan Barat yang diambil oleh Malaysia.

Katanya, para anggota TNI mengawal wilayah perbatasan di Kalimantan Barat sesuai dengan perjanjian Indonesia-Malaysia dan kesemua pos penjagaan di perbatasan dilengkapi data koordinat untuk setiap penanda sempadan.

"Kalau pada masa rondaan ditemui penanda pada kedudukan berbeza, secara bersama ia akan dikembalikan ke koordinatnya," kata beliau pada satu sesi perjumpaan dengar pendapat dengan Suruhanjaya I DPR di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Keunikan cabaran Shell Helix

Posted:

Keunikan cabaran Shell Helix

Keunikan cabaran Shell Helix

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my

SEHARI sebelum tibanya hari Cabaran Shell Helix Ferrari World 2011, dia sukar untuk melelapkan mata. Dia juga mengaku banyak kali terjaga daripada tidur. Bimbang kalau terlepas atau terlewat untuk menghadirkan diri pada hari pertandingan.

Berkhidmat sebagai seorang cikgu di Sekolah Kebangsaan Beranang, Selangor, Rahizah Mastar, 31, merupakan satu-satunya peserta wanita yang berdepan dengan 14 orang peserta lelaki dalam peraduan anjuran Shell Malaysia. Habuannya lumayan, lawatan VIP ke Ferrari World Abu Dhabi di Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada November depan.

"Selepas diberitahu bahawa saya telah memenangi cabaran pertama, barulah saya membuat rujukan dan mencari maklumat lanjut mengenai Abu Dhabi. Bermula di situ, saya mula berangan untuk melawatnya. Saya tidak membuat persediaan rapi kerana tidak tahu apa yang bakal dihadapi pada hari pertandingan.

"Pada mulanya, memang agak terkejut apabila mengetahui sayalah satu-satunya peserta wanita. Kesal juga kerana tidak meletakkan nama suami sewaktu mengisi borang. Ketika itu, suami saya memberi sokongan dengan menyatakan buat yang terbaik. Menang atau kalah belakang kira," kata Rahizah selepas diumumkan sebagai pemenang cabaran tersebut.

Dia dan tiga orang lagi peserta Cabaran Shell Helix Ferrari World 2011 berjaya memenangi lawatan VIP yang bernilai RM15,000.

Mereka terpaksa mengharungi lapan cabaran selama enam jam di kawasan Bukit Bintang dan di dalam taman tema Berjaya Times Square di Kuala Lumpur. Tiga pemenang lain ialah Ghazali Ahmad, 31, Kok Chee Seng, 35, dan Seah Sin Jiun, 34.

6,000 penyertaan diterima

Cabaran Shell Helix Ferrari World 2011 terbuka kepada semua pelanggan yang membeli pek empat liter minyak enjin Shell Helix Ultra atau Shell Helix HX7.


DARI kiri: Rahizah, Chee Seng, Lee Ming, Sin Jiun dan Ghazali pada majlis pengumuman pemenang program anjuran Shell Malaysia.


Cabaran itu melibatkan dua peringkat. Peringkat pertama memerlukan peserta mengira jumlah pek Shell Helix Ultra yang dipaparkan pada borang penyertaan. Mereka juga perlu menyertakan sekali resit pembelian sewaktu menghantar borang tersebut.

Sementara peringkat kedua pula melibatkan seramai 15 finalis yang dipilih melalui komputer. Mereka kemudian harus berdepan dengan pelbagai ujian di taman tema Berjaya Times Square.

Pengurus Pemasaran Kelompok Shell Lubricants Selatan Asia Tenggara, Seow Lee Ming berkata, tahun ini merupakan tahun kedua Shell Malaysia menganjurkan promosi global Shell Helix Ferrari. Tahun lalu, para pemenang dibawa melawat Itali.

Difahamkan bahawa pemenang pada tahun ini berpeluang menyaksikan jentera Ferrari 150 yang dipandu oleh Fernando Alonso dan Felipe Massa dalam Grand Prix Abu Dhabi. Selain mencuba stimulator pacuan F1 dan Gran Turismo, menaiki rollercoaster paling laju di dunia (240km/j), melawat makmal interaktif Shell dan banyak lagi.

Lapan cabaran

Kesemua 15 peserta perlu mengharung lapan cabaran, masing-masing empat cabaran di kawasan sekitar Bukit Bintang dan di dalam Taman Tema Berjaya Times Square. Cabaran pertama ialah melukis semula watak yang dipamerkan.

Kemudian, mereka perlu bersama petugas Shell Malaysia ke Al-Amar Express, sebuah restoran masakan Lebanon berhampiran pusat beli-belah Fahrenheit 88. Di sana mereka diberikan penerangan mengenai lima jenis masakan, sebelum mata ditutup untuk menjalani sesi merasa makanan tersebut.


FERARI world Abu Dhabi bakal dikunjungi empat pemenang Cabaran Shell Helix Ferrari World 2011.


Setelah selesai menikmati lima jenis masakan itu, mereka perlu memadan nama masakan mengikut turutan dalam tempoh 30 saat sahaja.

Tamat sahaja cabaran itu, bermulalah pula cabaran pencarian harta karun. Harta karun yang dimaksudkan bukannya mencari barang-barang, tetapi mencari jawapan berdasarkan soalan-soalan yang diberikan. Objektifnya adalah untuk menguji minda peserta mengenai persekitaran mereka.

Lima soalan yang diberi meliputi kawasan berhampiran pintu masuk Fahrenheit 88, pintu masuk Lot 10, Plaza Sungai Wang serta kawasan di bawah dan atas jejambat berhampiran Berjaya Times Square serta Plaza Low Yatt.

Sejurus kembali ke pekarangan taman tema Berjaya Times Square, semua peserta harus menaiki roller-coaster dan perlu mencari kain rentang yang memaparkan produk-produk minyak enjin Shell. Mereka harus mengira bilangan pek Shell Helix HX7 yang dipaparkan.

G Force

Tidak semudah yang disangkakan. Trek laluan adalah sepanjang 800 meter dengan kelajuan roller coaster yang berupaya mencecah 80 kilometer/sejam. Melihat wajah-wajah peserta sewaktu roller coaster berhenti, ada yang agak pucat. Malah ada juga yang tidak lagi boleh berjalan dengan lurus. Mujur tiada mana-mana peserta yang termuntah.

Peserta kemudiannya dibawa ke cabaran kelima iaitu Ooorzt's Express. Kali ini, mereka menaiki permainan merry go round, tetapi berpusing dalam satu bulatan yang mendatar sahaja. Di sini para peserta berpeluang merasai tekanan daya G (G Force) pada dada seperti yang dialami oleh pelumba-pelumba Formula 1. Kelajuannya ialah 17 pusingan setiap minit.

Dalam cabaran ini, peserta perlu menghafal berapa jenis dan berapa kali produk minyak enjin Shell dipaparkan sewaktu dalam pusingan. Produk-produk tersebut dipaparkan dalam bentuk kad besar pada satu sudut laluan.


AKTIVITI mencari harta karun yang diadakan di hadapan pusat beli-belah Lot 10, Kuala Lumpur.


Kad cuma ditayangkan selama 20 saat sahaja. Mereka perlu mengenal pasti produk dan kemudiannya menjawab dalam bentuk kiraan mata. Sebagai contoh, Shell Helix Ultra dan HX7 diberi tujuh mata. HX5 dan HX3 masing-masing sebanyak lima dan tiga mata.

Selepas tamat cabaran kelima, semua peserta diberi ruang untuk berehat seketika. Shell Malaysia juga ada menyediakan sarapan pagi dan tengah hari untuk semua peserta, ahli keluarga mereka serta para petugas media.

Cabaran disambung dengan Robo Crash iaitu aktiviti kereta bampar, sebelum diikuti dengan menaiki keretapi sambil mencari sepuluh botol produk minyak enjin Shell yang disembunyikan berhampiran rel keretapi dan di celah-celah dinding.

Acara terakhir dinamakan Memory Recall. Para peserta perlu membuka loker dan mencari padanan produk Shell dan dikumpulkan dalam petak khas masing-masing.

Sepanjang saingan berlangsung, ada satu perkara menarik perhatian saya. Semakin mencabar rintangan yang terpaksa dilalui, semakin akrab pula hubungan sesama mereka.

Bukan sekali, malah banyak kali ia ditonjolkan selama enam jam saya mengekori para peserta. Inilah keunikan cabaran Cabaran Shell Helix Ferrari World 2011. Tahniah!

Full content generated by Get Full RSS.

Jentera 14 tempat duduk Chery

Posted:

Jentera 14 tempat duduk Chery

Jentera 14 tempat duduk Chery


PAUL NG (kanan) bersama Pengerusi Chery Automobile Malaysia, Jeneral (B) Tan Sri Nik Ismail Mohamed sewaktu melancarkan Chery Transcom baru-baru ini.


SETELAH menanti sekian lama, Chery Automobile (Malaysia) Sdn. Bhd. (Chery Automobile Malaysia) akhirnya melancarkan model Chery Transcom. Menjadi satu-satunya jentera yang memiliki kapasiti 14 tempat duduk, ia pasti memberi saingan baharu dalam segmen bas mini dan van.

Berbeza dengan beberapa model van konvensional dalam pasaran, Transcom menawarkan keselesaan dan kemewahan kepada pemandu dan para penumpangnya. Malah, rekaan tempat duduknya mengambil kira idea posisi tempat duduk seperti yang ada di dalam sebuah kereta.

Paparan panel instrumennya mengaplikasikan konsep sama pada kenderaan pelbagai guna (MPV). Antaranya ialah stereng boleh laras serta butang-butang kawalan yang mudah dicapai tanpa memerlukan pemandu mengalihkan pandangan daripada jalan raya.

Transcom mengguna khidmat enjin Acteco 2.0 TCI dengan pengecas turbo dan transmisi manual lima kelajuan. Enjin tersebut berupaya menjana kuasa kuda maksimum 168hp @ 5,500rpm dengan tork maksimum 235Nm @ 4,000rpm.


TRANSCOM menawarkan ruang kabin yang luas dan selesa untuk apa jua kegunaan.


Enjin yang mencapai piawaian Euro 4 dan diimport daripada China itu tidak berdepan masalah dengan diesel Euro 2M di negara ini. Penggunaan bahan apinya pula hanya sebanyak 10.9 liter bagi setiap 100 kilometer. Ciri-ciri keselamatan tidak diabaikan. Model itu dilengkapi dengan sistem brek antigelincir dan beg udara.

Ketua Pegawai Eksekutif Chery Automobile Malaysia, Paul Ng berkata, jentera besar itu amat versatil untuk pemilik-pemilik perniagaan. Dengan kabin yang luas dan bilangan kerusi yang banyak, ia juga sesuai untuk mereka yang berkeluarga besar.

"Buat masa ini, sebanyak 50 unit tempahan sudah diterima. Kami berhasrat menjual kira-kira 800 buah Transcom pada tahun hadapan," katanya selepas melancarkan model tersebut di Selangor baru-baru ini.

Harga jualan Transcom bermula serendah RM89,000 seunit. Jaminan diberikan pula berbeza mengikut jenis kegunaan. Maklumat lanjut, sila hubungi talian bebas tol: 1800-888-198.

Full content generated by Get Full RSS.

Tujahan kuasa Myvi 1.5 manual

Posted:

Tujahan kuasa Myvi 1.5 manual

Tujahan kuasa Myvi 1.5 manual

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN
syukran.zainuddin@kosmo.com.my


MYVI mempunyai pakej lengkap yang membuatkannya terus popular.


KALAU dilihat pada trend pasaran tempatan, tidak mustahil suatu hari nanti kereta bertransmisi manual akan pupus di Malaysia. Pemandu di negara ini nampaknya sudah tidak rajin lagi menekan klac dengan kerap, lebih-lebih lagi ketika terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Lenguh kaki, kata mereka.

Justeru, memandu kereta manual seakan-akan sudah tidak relevan lagi. Sehinggakan ada cadangan supaya ujian memandu menggunakan kereta bertransmisi automatik sahaja.

Kalau ia dilaksanakan sepenuhnya, banyak perkara yang tidak perlu dibimbangkan oleh mereka yang bakal menjalani ujian memandu. Terutama ketika hendak mengerakkan kereta di laluan berbukit. Tidak perlu lagi sibuk-sibuk berlatih mengimbangi klac dan pedal minyak.

Bagi saya, keadaan itu satu perubahan yang terpaksa diterima. Lagi pun, cuba kira berapa ramai yang membeli kereta manual selepas lulus ujian memandu. Daripada sepuluh orang, seorang daripada mereka pun belum tentu memilih untuk membeli kereta manual.

Biarpun begitu, masih ada pengeluar yang menawarkan kenderaan bertransmisi sebegitu kepada orang ramai. Pengeluar-pengeluar ini percaya, permintaannya masih ada (terutama di kawasan luar bandar) walaupun jumlahnya tidaklah sebesar mana. Saya sendiri yakin, masih ada yang tahu menghargai keseronokan memandu sebuah jentera bertransmisi manual.

Sebab itulah apabila Perodua memberitahu ada model Myvi terbaharu untuk dipandu uji, saya tidak berfikir panjang. Varian transimisi manual pantas dipilih, walaupun ada model transmisi automatik yang boleh dipandu uji.


MODEL ini menerima banyak penambahbaikan berbanding Myvi generasi sebelumnya.


Sekali-sekala, layan juga kereta sebegini. Bukan apa, saya mahu tahu sejauh mana enjin bersesaran 1.5 liter itu memberi reaksi apabila digabungkan dengan transmisi lima kelajuan tersebut. Apatah lagi, inilah kali pertama Perodua menyatakan tempoh masa yang boleh dicapai dari titik pegun hingga 100 kilometer sejam (km/J) untuk kereta yang dijualnya. Jadi, ini bukan main-main. Mesti laju dan penuh kuasa.

Menggunakan enjin sama yang ada pada model MPV pertama Perodua iaitu Alza, memang tidak dapat dinafikan ia mampu menawarkan pecutan dan hantaran kuasa serta tork dengan lancar. Henjutan kuasanya dapat dirasa dengan ketara.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa apa yang ada pada Myvi ini serba-serbi ringan, terutama sterengnya. Memang memudahkan pemandu untuk memarkir kenderaan. Tetapi boleh membuatkan pemandu jadi kurang yakin jika memandu laju di lebuh raya atau mengambil selekoh. Tubuh Myvi juga berasa lebih ringan dan tidak malas berbanding Alza.

Klacnya pula lembut untuk ditekan sebelum gear ditukar. Jadi, kalau terpaksa memandu dalam kesesakan, kaki anda tidaklah terlalu penat. Pendek kata, ia memang sebuah kereta bandar yang bagus dan seronok untuk dipandu.

Berada di dalam kabinnya, anda dihidangkan dengan rekaan papan pemuka yang ringkas. Saya boleh terima plastik hitam yang digunakan kerana ia tidak nampak murah.

Sistem audio binaan dalamnya juga kemas dengan butang-butang yang tidak menonjol keluar. Sementara tiga dial kawalan pendingin hawanya pula mudah dicapai dan dioperasi. Stereng yang dibalut kulit itu juga sedap dipegang.


PAPAN pemuka Myvi menggunakan plastik berkualiti tinggi.


Untuk varian manual, anda akan mendapat satu lagi ruang ektra untuk meletak barang-barang kecil. Menjadi ruang untuk tuil gear kepada model transmisi automatik, kedudukannya bagaimanapun menegak dan agak sukar untuk memastikan barang yang diletakkan di dalamnya tidak terjatuh sewaktu anda membrek atau sebagainya.

Melihat luarannya, Myvi itu menyerlah menerusi warna kuning yang terang-benderang. Walaupun kuning bukanlah warna kegemaran, saya mengakui bahawa warna tersebut memang kena dengan Myvi.

Bagi membuatkannya nampak lebih sporty berbanding Myvi biasa, jentera itu dipasang dengan bampar hadapan rekaan baharu, sepasang lampu kabus, skirting sisi dan spoiler belakang. Tidak cukup, ia turut dilengkapi dengan 'air diffuser' berwarna hitam pada bahagian bawah bampar belakangnya.

Apa pun, Myvi dilihat mampu mengekalkan popularitinya dalam kalangan pengguna di Malaysia. Katalah macam mana sekali pun, orang ramai masih berminat untuk memiliki Myvi. Buat sekian kalinya, jalan raya kita akan terus dipenuhi dengan model ini. Jemu? Itu kan pilihan peribadi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Anak cemerlang sejak kecil

Posted:

Anak cemerlang sejak kecil

Anak cemerlang sejak kecil

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my

ENFAGROW A+ Smart Camp memasuki tahun kelimanya akan turut menjelajah ke Sabah dan Sarawak.


JIKA diasah dengan baik, dilatih secara konsisten dan didedahkan dengan kemahiran yang positif, kanak-kanak pasti akan menunjukkan kebolehan mereka yang membanggakan.

Demikian juga dengan lebih 50 kanak-kanak terpilih daripada pertandingan Enfagrow A+ My Amazing Child yang diadakan sempena pelancaran rasmi Enfagrow A+ Smart Camp 2011 di Aeon Bukit Tinggi, Klang, Selangor baru-baru ini.

Atiyyah Adaweeyah Hafiz Hazidi, 4, merupakan salah seorang pemenang hadiah utama dan khas bagi kategori Smart Play Enfagrow untuk pertandingan itu.

"Dia menunjukkan bakat renang yang dipelajarinya pada usia tiga tahun. Hanya dalam masa kurang enam bulan, Adaweeyah berjaya berenang sendiri," kata ibu Adaweeyah, Nurul Hayati Warsa, 29.

Tambah beliau lagi, kanak-kanak seperti Adaweeyah sememangnya perlu didedahkan dengan pelbagai aktiviti untuk kecerdasan otak dan kecergasan fizikal.

Pada majlis penyampaian hadiah itu, peserta kanak-kanak bersama ibu bapa mereka menerima pelbagai hadiah menarik antaranya 12 hadiah utama berupa wang tunai RM2,000 dan hamper bernilai RM200.

Selain itu turut disediakan 48 hadiah saguhati iaitu RM200 wang tunai dan hamper bernilai RM150 serta tiga hadiah khas dengan hadiah RM500 wang tunai dan hamper bernilai RM150.


ENFAGROW menghargai kanak-kanak yang menunjukkan keupayaan luar biasa melalui pengiktirafan Enfagrow A+ My Amazing Child.


Peneraju pasaran produk bagi kategori susu, Mead Johnson Nutrition (MJN), pada majlis penyampaian hadiah pemenang pertandingan Enfagrow A+ My Amazing Child menyampaikan rasa teruja dengan kecekapan dan kebolehan kanak-kanak pertandingan itu.

"Di Mead Johnson, kami percaya bahawa setiap kanak-kanak memiliki potensi hebat untuk belajar. Pemenang dalam pertandingan ini telah mempamerkan potensi yang amat besar dalam bidang-bidang berbeza iaitu Smart Nutrition, Smart Language, Smart Music dan Smart Play yang merupakan faktor-faktor penting untuk pertumbuhan keseluruhan seorang kanak-kanak," kata Pengurus Besar Mead Johnson Nutrition Malaysia, Singapura dan Brunei, Roger Dallas.

Tambah beliau yang melabelkan kanak-kanak itu sebagai Amazing Achievers menyampaikan rasa kesediaan Mead Johnson untuk bekerjasama dengan ibu bapa bagi membantu anak-anak menyerlahkan potensi pembelajaran hebat mereka.

Mengulas lanjut mengenai Enfagrow A+ Smart Camp, Dallas berkata, pihaknya telah menganjurkan Enfagrow A+ Smart Camp selama lima tahun berturut-turut dengan jayanya dan menerima maklum balas positif daripada golongan ibu bapa.

Setiap tahun, Enfagrow A+ Smart Camp menampilkan stesen-stesen interaktif dan aktiviti-aktiviti yang dibangunkan khas buat kanak-kanak dari umur berbeza.

Siri jelajah Enfagrow A+ Smart Camp 2011 diadakan sejak bulan Ogos lalu hingga November ini. Buat pertama kalinya pada tahun ini, Enfagrow A+ Smart Camp akan menjelajah ke Sabah dan Sarawak.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kejutan berlaku

Posted:

Kejutan berlaku

Kejutan berlaku

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my

JING YI antara pemain yang turut mencipta kejutan melangkah ke perlawanan akhir pada GP Akhir Kebangsaan.


PEMAIN perseorangan negara, Goh Soon Huat melakar sejarah tersendiri apabila buat pertama kali mara ke final Kejohanan Badminton Grand Prix (GP) Akhir Sirkit Kebangsaan 2011.

Kejayaan itu hadir selepas Soon Huat tampil dengan prestasi cukup konsisten untuk membenam cabaran Chong Wei Feng pada aksi separuh akhir yang berlangsung di Stadium Juara, Bukit Kiara semalam.

Meskipun tewas 13-21 pada set pertama, Soon Huat kembali bangkit apabila mencatatkan kemenangan pada dua set berikutnya 21-18, 21-14 sekali gus memastikan slot beraksi pada pentas final menjadi miliknya.

Sebagai rekod, ia merupakan kemenangan pertama Soon Huat ke atas Wei Feng setelah tewas dalam tiga pertemuan sebelum ini.

"Saya tewas sebanyak tiga kali

di tangan Wei Feng, jadi saya sudah tahu corak permainannya serba sedikit.

"Saya hanya menikmati keseronokan pada perlawanan tadi (semalam). Tahap keyakinan saya tinggi dan saya sudah bersedia daripada aspek stamina. Itu faktor utama atas kejayaan saya menewaskan Wei Feng," kata Soon Huat ketika ditemui pemberita sejurus tamat perlawanan semalam.

Bagaimanapun, Soon Huat bakal berdepan halangan sukar pada final hari ini apabila diramal berdepan jaguh perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei.

Chong Wei menang 21-10, 21-14 ke atas Misbun Ramdan Misbun dalam satu lagi pertemuan separuh akhir yang berlangsung lewat malam tadi.

"Jika saya berdepan Chong Wei saya akan cuba memberikan persembahan terbaik saya," tambah Soon Huat.

Sementara itu, dalam acara perseorangan wanita, juara bertahan, Tee Jing Yi mudah mara ke pentas final selepas mencatatkan kemenangan ke atas Julia Wong 21-5, 21-14 pada aksi separuh akhir semalam.

Pada aksi final hari ini, Ji Ying bakal berdepan Lydia Cheah yang turut mara selepas membenam cabaran Sonia Cheah 21-18, 21-16.

Dalam acara beregu campuran, pilihan utama, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying akan turun menentang Tan Wee Kiong-Woon Khe Wei pada aksi final hari ini.

Peng Soon-Liu Ying mara selepas menewaskan gandingan Tan Aik Quan-Lai Pei Jing 21-12, 21-15 manakala Wee Kiong-Khe Wei mengatasi Mak Hee Chun-Lim Yin Loo 21-18, 21-17.

Turut berlangsung semalam pertemuan separuh akhir dalam kategori beregu lelaki dan wanita.

Full content generated by Get Full RSS.

Nepal kempunan uji skuad Olimpik

Posted:

Nepal kempunan uji skuad Olimpik

Nepal kempunan uji skuad Olimpik

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

NAMPAK gayanya, harapan sku- ad bola sepak bawah 23 tahun (B-23) Nepal untuk membuat perhitungan dengan skuad terbaik skuad B-23 kebangsaan dilihat tidak kesampaian.

Ia ekoran pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee dikhabarkan tidak akan menurunkan pemain-pemain utamanya pada perlawanan yang akan dilangsungkan di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pukul 5.15 petang ini.

Menurut Kim Swee, perlawanan persahabatan itu dilihat sebagai medan ujian bagi menguji perse- fahaman skuadnya tanpa kehadiran beberapa pemain utama yang terlibat dengan pasukan masing- masing dalam saingan Piala Malaysia kali ini.

Antara yang dijangka dikecuali- kan daripada diturunkan hari ini termasuklah penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat, tonggak Terengganu, Mohd. Zubir Azmi dan pemain Negeri Sembilan, Ahmad Fakri Saarani.

"Bukan tidak mahu menguji pasukan terbaik ketika menentang Nepal, namun saya enggan menggunakan pemain yang pastinya keletihan beraksi bersama pasukan masing-masing pada suku akhir kedua malam ini (semalam).

"Justeru, ini peluang saya menguji beberapa pemain lain bagi menampung ketiadaan pemain utama sebelum mengenal pasti senarai penuh pemain yang akan di- bawa ke Hanoi nanti," katanya kepada Kosmo!

Dengan keputusan itu, harapan peminat bagi menyaksikan kehebatan Ahmad Fakri mengemudi jentera tengah nampak gayanya tidak kesampaian seperti mana ketika perlawanan persahabatan menentang Selangor tempoh hari yang berkesudahan pasukan negara menang 4-2.

Jika kekal cemerlang di posisi tengah, Ahmad Fakri yang sebelum ini sering diturunkan sebagai penyerang dijangka dapat memberikan lebih banyak pilihan buat Kim Swee yang sebelum ini dilihat hanya mengharapkan sentuhan Irfan Fazail, Shukor Jusoh dan Wan Zack Haikal Wan Nor.

Aksi kedua-dua pasukan itu boleh disaksikan peminat bola sepak tempatan dengan harga tiket seba- nyak RM20 seorang.

Kim Swee memberitahu, senarai pemain yang akan mengibar caba- ran negara pada kejohanan jempu- tan Piala Persekutuan Bola Sepak Vietnam (VFF) di Hanoi selama lima hari bermula 19 Oktober ini juga hanya diketahui selepas perla- wanan menentang Nepal nanti.

"Saya juga belum membuat sebarang keputusan mengenai sena- rai pemain yang akan ke Sukan SEA kerana akan memanggil semula tiga pemain kita di Slovakia (Irfan, Wan Zack dan Mohd. Fadhli Shas) untuk ujian terakhir bagi menilai semua pemain," katanya.

Skuad bimbingan Kim Swee kini di landasan terbaik mempertahankan pingat emas Sukan SEA yang dimenangi di Laos dua tahun lalu menjelang sepak mula temasya di Jakarta yang dijadualkan bermula 3 November depan.

Selain misi mempertahankan kejuaraan Piala AFF Suzuki 2010, Harimau Muda juga menggalas cabaran negara untuk layak ke te- masya Olimpik London 2012 peringkat Zon Asia bersama Jepun, Bahrain dan Syria bagi Kumpulan C.

Full content generated by Get Full RSS.

ARRC: Azlan catat masa keempat terpantas

Posted:

ARRC: Azlan catat masa keempat terpantas

ARRC: Azlan catat masa keempat terpantas


AZLAN tampil hebat pada sesi kelayakan semalam.


MENUNAIKAN kata-katanya sebelum ini, Azlan Shah Kamaruzaman memulakan kempen SuperSports 600cc di landasan yang tepat apabila berjaya mempamerkan prestasi yang memberangsangkan pada sesi ujian masa pada Pusingan 5 Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) Petronas di Litar Antarabangsa Zhuhai, China semalam.

Pelumba Honda Boon Siew Racing Malaysia itu mencatatkan masa 1:39.945 saat untuk berada di kedudukan keempat terpantas pada sesi ujian masa pertama.

Katsuaki Fujiwara dari Manual-Tech BEET Kawasaki Racing mencatatkan masa terpantas, 1:39.658s, diikuti oleh rakan sepasukannya, M. Fadli (1:39.786s), manakala Chalermpol Polamai (Yamaha Thailanda Racing) adalah pelumba yang ketiga terpantas dengan catatan 1:39.890s.

Walaupun Azlan hanya menduduki tangga keempat terpantas, dia tidak berasa panik ataupun risau tentang keputusannya kerana segala-galanya berada masih dibawah kawalannya.

"Catatan masa yang dilakukan oleh kesemua pelumba lima terpantas memang tidak jauh berbeza dan hanya terpisah dengan beberapa milisaat sahaja.

"Misalnya, perbezaan masa di antara saya dan Fujiwara hanya terpisah dengan 0.284s, manakala Fadli hanya 0.118s mendahului saya.

"Dengan itu, saya harus bersedia untuk persaingan sengit pada hari perlumbaan sebenar," katanya.

Pelumba berusia 27 tahun itu menyuarakan hasratnya untuk memperbaiki catatan masanya pada sesi ujian masa hari ini, sekali gus berharap dapat berada dalam kelompok tiga pelumba terbaik.

"Buat masa ini, saya belum berbincang dengan jurutera pasukan tentang pelarasan jentera dan apa yang boleh diperbaiki lagi.

"Secara keseluruhan, saya berpuas hati dengan pelarasan jentera petang ini (semalam) dan mahu membuat catatan masa yang lebih pantas lagi," ujar Azlan yang kini menduduki tangga kedua keseluruhan dengan 114 mata.

Dalam pada itu, pelumba wildcard Moto2 Malaysia, Hafizh Syahrin Abdullah (Petronas Syntium Moto Yamaha Raceline) turut mempamerkan aksi mantap apabila berjaya memperoleh kedudukan enam terpantas dengan catatan masa 1:40. 378s.

"Setakat ini, saya berpuas hati dengan pencapaian hari ini (semalam). Sebenarnya, sasaran saya adalah untuk berada di tempat ketujuh teratas daripada 24 pelumba dan matlamat ini telah tercapai.

"Esok (hari ini) saya mahu memperbaiki gaya tunggangan saya terutamanya di selekoh U dan juga di selekoh berkelajuan tinggi," kata Hafizh yang menduduki podium pada Perlumbaan 1 dan 2 di Jepun bulan lepas.

Bagi Fujiwara yang berjaya mencatatkan masa terpantas pula, dia sebenarnya tidak menjangkakan keputusan baik yang mana dia dan Fadli berjaya menduduki tempat pertama dan kedua terpantas.

"Pada sesi latihan pagi ini (semalam), saya tidak keluar ke trek dan hanya sasar kedudukan lapan terbaik.

"Saya terkejut untuk melihat nama berada di atas sekali dan berharap ia kekal sedemikian untuk keesokan hari (hari ini)," kata Fujiwara yang mendahului kedudukan keseluruhan dengan 146.5 mata.

Bagi kategori Underbone 115cc, Mohd. Ramdan Mohd. Rosli dari pasukan Petronas Syntium Moto Yamaha AHM melaungkan amaran awal dengan mendominasi sesi ujian masa pertama.

Dia berjaya merakamkan masa terpantas dengan 2:12.416s, manakala rakan senegaranya, Mohd. Affendi Rosli dari pasukan Y-TEQ SCK Honda pula merupakan pelumba kedua terpantas dengan catatan masa 2:13.290s.

Pelumba Indonesia, Gupita Kresna (Kawasaki NHK Rextor Manual Tech) berada di tempat ketiga terpantas setelah melakukan catatan 2:13.397s.

Ramdan yang kini berada di tangga kesembilan keseluruhan dengan 49 mata berpuas hati dengan penca- paiannya setakat ini.

"Sasaran saya di sini (Zhuhai) adalah untuk menjejak kaki di podium dan pada masa ini, pasukan kami berada di landasan yang tepat.

"Kami perlu melakukan sedikit perubahan terhadap pemilihan spoket dan saya yakin dapat memperbaiki catatan masa pada sesi ujian kedua esok (hari ini)," kata pelumba berusia 15 tahun itu yang berharap dapat memulakan perlumbaan sebenar di petak pertama.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Juara Muzik tawar hadiah RM10,000

Posted:

Juara Muzik tawar hadiah RM10,000

Juara Muzik tawar hadiah RM10,000

14/10/2011 7:21pm

KUANTAN - Program Juara Muzik Radio Malaysia PahangFM yang menawarkan hadiah keseluruhan RM10,000 bakal mencungkil bakat-bakat muda di Pahang dalam industri muzik tanah air.

Program peringkat saringan yang akan berlangsung pada 16 dan 22 Oktober ini bakal menjadi platform kepada anak-anak muda untuk menunjukkan bakat mereka dalam pelbagai bidang muzik.

Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia Pahang, Mustafa Kamal Abdul Razak berkata, para peserta bagi pertandingan berkumpulan itu bebas memilih sebarang konsep kecuali "heavy metal".

"Setiap kumpulan perlu dianggotai antara tiga dan lapan anggota, mereka bebas membuat sebarang persembahan termasuk lagu ciptaan sendiri.

"Menerusi program ini, bakat mereka kelak akan dikembangkan ke peringkat yang lebih tinggi sama ada ke kebangsaan ataupun antarabangsa," katanya kepada Bernama di sini, hari ini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

5 tahun memandu tanpa lesen

Posted:

5 tahun memandu tanpa lesen

5 tahun memandu tanpa lesen

14/10/2011 6:52pm

KUALA TERENGGANU - Seorang pengusaha kedai komputer yang memandu tanpa lesen sah sejak lima tahun lepas adalah antara beratus pengguna jalan raya yang disaman dalam "Ops Khas Penunggang dan Pembonceng" di sini malam tadi hingga pagi ini.

Lelaki berusia 28 tahun itu dan berasal dari Kampung Panji Alam juga didapati memandu kereta dengan cukai jalan yang telah tamat tempoh sejak lima bulan lepas.

Pemeriksaan seterusnya mendapati dia turut mempunyai waran tangkap berkaitan kesalahan lalu lintas. Dia ditahan dan kereta jenis Perodua Kancil turut disita.

Sementara itu, seorang lagi pemilik kenderaan dikenakan lima saman berkaitan kesalahan teknikal mengubahsuai kenderaannya termasuk enjin, ekzos, plat nombor pendaftaran serta cermin gelap melebihi spesifikasi ditetapkan.

Ketua Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah, Asisten Supritendan Khazahari Che Amat berkata, dalam operasi itu dari pukul 11 malam hingga 4 pagi, sebanyak 252 saman dan notis arah periksa dikeluarkan terhadap pengguna jalan raya atas pelbagai kesalahan.

Walaupun operasi itu lebih ditumpukan kepada penunggang motosikal, tetapi lebih banyak kereta yang ditahan.

Operasi itu disertai 130 anggota dan pegawai dari pelbagai agensi seperti polis, Jabatan Pengangkutan Jalan, Jabatan Alam Sekitar (JAS), dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK). - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Ganja: Penarik kereta digantung

Posted:

Ganja: Penarik kereta digantung

Ganja: Penarik kereta digantung

14/10/2011 7:20pm

SHAH ALAM - Seorang penarik kereta dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas didapati bersalah mengedar 1.614 kilogram ganja berhampiran kompleks beli belah di Bandar Utama, Damansara Utama, tiga tahun lepas.

Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah membuat keputusan itu terhadap Andi Idham Mohamed, 32, selepas berpuas hati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Mengikut pertuduhan, Andi Idham didakwa mengedar dadah berbahaya itu di dalam kereta Honda Civic bernombor BEH 6063 di tepi jalan besar Lebuh Bandar Utama, Damansara Utama, Petaling Jaya, kira-kira pukul 10.30 malam, pada 10 Mac 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 39B(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes, polis menerima maklumat bahawa seorang ahli sindiket pengedaran dadah yang memandu kereta dengan nombor BEH6063 akan mengedar dadah di kompleks beli belah One Utama.

Dalam serbuan di tempat kejadian, tertuduh ditahan bersama-sama dengan satu beg Metrojaya Sale mengandungi dua ketulan mampat ganja yang dibalut plastik lutsinar.

Sepanjang perbicaraan, seramai enam saksi pendakwaan dan seorang saksi pembelaan tampil memberi keterangan.

Pada prosiding hari ini, pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong, manakala tertuduh diwakili peguam Mohd. Nazri Yahya dan Farah Atikah Hasnan. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bali digegarkan gempa bumi kuat, 44 cedera

Posted:

Bali digegarkan gempa bumi kuat, 44 cedera

Bali digegarkan gempa bumi kuat, 44 cedera

AP
SEORANG lelaki menolak motosikalnya di sebalik kesan runtuhan bangunan di Kuta, Bali, Indonesia semalam.


KUTA, Indonesia - Satu gempa bumi kuat melanda pulau Bali semalam, menyebabkan 44 orang cedera selain mencetuskan situasi panik apabila ratusan pelancong bertempiaran lari meninggalkan bangunan-bangunan yang bergegar.

Pegawai daripada Agensi Meteorologi dan Geofizik Indonesia di Bali, Endro Tjahjono berkata, gempa bumi bermagnitud 6.0 pada skala Richter itu menggegarkan daerah pelancongan utama, Kuta selama beberapa minit.

"Situasi panik berlaku. Semua orang berlari keluar dari bangunan-bangunan. Apabila kami kembali ke pejabat, kami mendapati beberapa rekahan pada dinding bangunan dan plaster dinding tercabut," kata Tjahjono.

Agensi Kaji Selidik Geologi AS (USGS) menyatakan, pusat gempa bertempat di lautan di kawasan selatan ibu negeri pulau Bali, Denpasar. Namun, Pusat Amaran Tsunami Pasifik yang beribu pejabat di Hawaii memberitahu, tiada amaran tsunami dikeluarkan susulan gempa tersebut.

Beberapa buah hospital, tiga buah sekolah dan dua bangunan pentadbiran mengalami kerosakan dalam bencana alam tersebut.

Gempa itu turut dirasai di beberapa kawasan berdekatan termasuk bandar Surabaya, Blitar dan Malang di Jawa Timur. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

PC tewas kepada IPad dan telefon pintar

Posted:

PC tewas kepada IPad dan telefon pintar

PC tewas kepada IPad dan telefon pintar


PENGGUNA kini lebih cenderung mendapatkan iPad atau Samsung Galaxy Tab 10.1 berbanding PC.


SAN FRANCISCO, Amerika Syarikat (AS) - Firma perunding Gartner kelmarin melaporkan jualan komputer peribadi (PC) di seluruh dunia merosot pada suku tahun kewangan yang berakhir baru-baru ini kerana pengguna lebih gemar membeli komputer meja dan telefon pintar.

Di AS, bilangan PC yang dieksport dalam suku kewangan ketiga tahun ini terus menurun.

"Pasaran PC pengguna terus lemah," kata penganalisis kanan Gartner, Mikako Kitagawa.

"Ia susulan gajet bukan PC termasuk tablet media seperti iPad dan telefon pintar yang semakin popular dan menjadi pilihan terkini pengguna," tambahnya.

Menurut Kitagawa lagi, Hewlett Packard (HP) kekal pengeluar komputer terbesar dunia, tetapi Lenovo yang berpangkalan di China semakin kukuh apabila jualan PC syarikat itu melonjak 25 peratus sekali gus merampas tempat kedua daripada Dell sepanjang tahun ini.

Laporan Gartner turut meramalkan tablet media dan telefon pintar akan terus memberi kesan kepada jualan PC terutama di AS. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Pelumba basikal lasak dirempuh antelop

Posted:

Pelumba basikal lasak dirempuh antelop

Pelumba basikal lasak dirempuh antelop


SEEKOR antelop cuba menanduk Van der Spuy yang sedang mengayuh basikal.


JOHANNESBURG, Afrika Selatan - Satu kemalangan melibatkan seorang pelumba basikal lasak dengan seekor antelop sudah cukup untuk mencetuskan sensasi di Internet.

Seorang penganjur perlumbaan, Max Cluer kelmarin berkata, Evan van der Spuy, 16, dirempuh mamalia tersebut ketika menyertai satu perlumbaan hujung minggu di sebuah taman hidupan liar di sini.

Antelop yang melanggar pelumba remaja itu adalah dari jenis hartebeest dengan berat lebih 200 kilogram.

Seorang pelumba lain yang merakam insiden tersebut kemudian menghantar klip video berkenaan ke laman perkongsian video YouTube bersama kata tanda bermaksud "Dahsyatnya!".

Ia ditonton lebih 5 juta kali setakat Rabu lepas.

Menurut Cluer, Van der Spuy tidak cedera teruk, manakala antelop tersebut kembali bersama kawanannya selepas kemalangan itu berlaku.

Van der Spuy pula memberitahu akhbar tempatan bahawa dia tidak ingat apa-apa tentang peristiwa itu, tetapi topi keledarnya yang pecah menjadi bukti pertembungan liar tersebut. - AP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved