Sabtu, 9 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Warisan tertua bandar Raub

Posted:

Warisan tertua bandar Raub

Warisan tertua bandar RaubTRIO pembunuh kejam negara, Mona Fandey atau nama sebenarnya Maznah Ismail dan suami, Mohd. Affandi Abdul Rahman serta pembantunya, Juraimi Hussin, pernah ditahan reman lebih kurang tiga minggu di dalam bangunan yang berusia 105 tahun ini.

Pasangan bomoh yang terkenal dengan ritual pemujaan untuk menarik duit itu kemudian didapati bersalah membunuh Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang kawasan Batu Talam, Datuk Mazlan Idris pada 13 Julai 1993 di Kampung Peruas, Ulu Dong, 20 kilometer dari bandar Raub, Pahang.

Ia bukan tragedi kematian biasa, tetapi dianggap sebagai kes pembunuhan tragik lagi mengerikan.

Memetik kata-kata Timbalan Pendakwa Raya, Azahar Mohamad ketika menghujah balas untuk membantah rayuan tiga penjenayah tersebut di Mahkamah Rayuan pada tahun 1997, Juraimi dalam keterangannya memberitahu, dia memotong leher Datuk Mazlan dengan kapak yang dipegang.

Cebisan mayat Mazlan yang dipotong kepada 18 bahagian ditemui ditanam di dalam lubang bahagian stor yang terletak di belakang rumah Mona Fandey.

Dipercayai, cebisan daging itu ditanam secara berperingkat dengan keadaan berdiri secara menegak bermula daripada kaki hingga ke kepala.

Sebagai langkah terakhir, lubang tersebut ditutup dengan bancuhan simen dengan harapan tiada bukti yang dapat ditemui.

Bagaimanapun dengan kecekapan polis dan pihak perundangan, ketiga-tiga pembunuh kejam ini akhirnya menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahan mereka lapan tahun selepas itu.

Mereka digantung sampai mati pada pagi 2 November 2001 di Penjara Kajang, Selangor.

Bangunan tertua

Di sisi lainnya, tidak keterlalauan jika dikatakan nama daerah Raub turut mendapat tempias ekoran tragedi berdarah itu.

Jika sebelum itu, nama Raub hanya terkenal dalam kalangan warga setempat dan pengguna laluan alternatif untuk pulang ke Kelantan, selepas Julai 1993, ramai yang berminat untuk mengenalinya.

Terletak 110 kilometer (km) dari Kuala Lumpur, Raub sebenarnya mempunyai lakaran sejarah dan perkembangan urbanisasi yang menarik.

Daerah yang terletak di antara antara dua banjaran, iaitu banjaran Utama dan banjaran Gunung Benom itu tidak hanya kaya dengan hasil hutan dan kayu-kayan malah dilimpahi dengan logam emas di kawasan sungainya.

Dek tarikan alami yang melimpah-ruah itu, British mula menjalankan aktiviti pembangunan di Raub sejak awal abad ke-20.

Sebagai pusat tumpuan ekonomi kedua terbesar di Pahang selepas Kuala Lipis, sebuah balai polis dibangunkan pada tahun 1900 berdekatan dengan stor penyimpanan bijih timas dan emas, pejabat pos dan juga hospital.

Untuk menampung prasarana keselamatan di sebalik kepesatan aktiviti perniagaan dan bertambahnya penduduk yang datang dari luar, sebuah lagi balai polis baru dibina pada tahun 1906 di tapak balai yang ada sekarang.

"Di balai inilah Mona, suami dan pembantunya ditahan reman sementara mendapat perintah mahkamah," ujar Inspektor Hal Ehwal Awam Ibu Pejabat Daerah (IPD) Raub merangkap Ketua Polis Balai Raub, Inspektor Zukifli Mohd. Ali Piah.


JERIJI besi di lokap lama ini pernah menempatkan trio pembunuh kejam iaitu Mona Fandey, suaminya, Affandi dan pembantu mereka, Juraimi, kerana disyaki membunuh Datuk Mazlan Idris pada Julai 1993.


Meninjau ke bangunan yang masih berdiri teguh biarpun usianya lebih seabad, penulis kagum dengan rekaan seni binanya yang menyerupai banglo lama.

Bahagian bawah balai ini dibina daripada batu manakala siling dan dinding tingkat atas distruktur daripada susunan kayu bermutu tinggi.

Di sebelah belakangnya pula, terdapat lokap yang mempunyai enam sel yang dipisahkan oleh laluan berbumbung genting.

"Dahulu balai polis ini dikenali sebagai rumah pasung kerana fungsinya yang bukan sahaja sebagai balai polis tetapi juga lokap untuk pelaku kesalahan jenayah.

"Ia digunakan sehingga tahun 2006 sebelum kami berpindah ke bangunan baru dibina di tapak sama," kata Zulkifli.

Selepas lima tahun sepi tanpa penghuni, rumah pasung itu tidak ditinggalkan terus sebaliknya tetap dijaga rapi.

"Rumah Pasung adalah antara bangunan tertua di Raub. Ia memiliki 1001 cerita dan sejarahnya yang tersendiri, malah Jabatan Warisan Negara telah mewartakan bangunan ini sebagai bangunan bersejarah pada tahun 2008," katanya.

Turut bangga dengan kemegahan balai polis lama tersebut, pihak IPD Raub mengalu-alukan lawatan daripada pelbagai pihak dengan tujuan untuk mendekatkan lagi institusi polis di daerah berkenaan.

"Sebarang permohonan untuk melawat boleh diajukan secara bersurat kepada IPD Raub.

"Selain lawatan, rumah pasung ini juga telah menarik minat syarikat produksi luar negara untuk mengadakan penggambaran filem di sini dalam masa terdekat," katanya.

Sementara iu, Pengarah Tourism Malaysia Pahang, Amran Abd. Rahman berkata, pihaknya optimis bangunan balai polis lama tersebut berpotensi untuk dijadikan produk pelancongan yang menarik di Raub.

Diserang komunis


DI lokap baru, selain dikawal oleh polis penjaga lokap, pergerakan orang yang ditahan di sel turut dipantau menggunakan kamera litar tertutup (CCTV).


"Ia bukan bangunan biasa. Ia adalah saksi kepada evolusi peradaban masyarakat dan pembangungan sosioekonomi di daerah ini.

"Dalam lipatan sejarahnya, bangunan ini adalah kubu yang mempertahankan lubuk bijih dan emas.

"Malah, ia turut bertanggungjawab mengawal dan membanteras kegiatan komunis yang aktif menjalankan operasi bersenjata dan gerakan subversif di sekitar bandar ini," jelasnya.

Dibina dengan gabungan rekaan kolonial di bahagian bawah dan Melayu di sebelah atas, bangunan ini mempunyai sentuhan arkitektur yang menarik.

Dicat dengan warna putih sebagai simbolik bersih, cekap dan amanah, binaan ini diserikan dengan calitan rona coklat di kawasan berkayu yang bertindak sebagai pembangkit nilai rustik.

Di lantai bawah, sebaik sahaja memasuki balai lama ini, pengunjung disambut tempat menerima aduan sebelum dibawa meninjau bilik maklumat balai, bilik operator dan stor senjata api.

Melangkah memijak tangga yang terletak di sebelah kiri dan kanan bangunan, pengunjung perlu keluar dari bangunan balai sekiranya ingin ke tingkat atas.

Di ruang atas pula, suasananya tidak banyak beza. Tiada dinding pemisah ataupun daun pintu yang dapat menyekat pandangan antara satu sama lain.

Pernah diserang oleh komunis yang ingin mencuri bijih dan emas, bangunan rumah pasung ini tidak pernah diubahsuai sejak pembinaannya.

"Walaupun ia tidak digunakan lagi sebagai balai polis, ia masih wajar untuk digunakan.

"Selain menjadi produk pelancongan, ia boleh dijadikan galeri polis Raub, rumah kelab atau rumah rehat eksklusif," cadang Amran.

Penulis membayangkan, menginap semalam dua di bangunan berusia 105 tahun di tengah bandar Raub tentunya menawarkan pengalaman baru yang pasti mengujakan!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Banglo misteri Seksyen 2

Posted:

Banglo misteri Seksyen 2

Banglo misteri Seksyen 2

Oleh KUMARA SABAPATY
ahad@kosmo.com.my


RUMAH banglo di Seksyen 2 yang dipercayai menyimpan pelbagai kisah misteri seperti yang didakwa para penyewanya.


INSIDEN menyeramkan ini berlaku kira-kira 10 tahun lalu apabila sekumpulan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam menyewa sebuah banglo berhampiran kampus tempat mereka belajar di Seksyen 2.

Rumah banglo dua tingkat itu mempunyai empat bilik, satu di tingkat bawah manakala tiga lagi di tingkat atas. Jarak kediaman mereka dengan kampus UiTM kira-kira dua kilometer sahaja.

Lapan orang pelajar itu memasuki rumah itu dengan perasaan berbelah-bahagi. Pertama, tuan rumah hanya mengambil RM50 wang deposit dan bayaran sewa hanya RM50 sebulan.

Kedua, tuan rumah melarang penyewa membawa banyak barang kerana takut menyusahkan mereka apabila hendak dibawa keluar semula nanti. Ketiga, terdapat sebatang pokok kayu ara yang sangat besar di tepi rumah itu yang dahannya boleh memasuki tingkap bilik atas.

Insiden

Insiden pertama berlaku pada pukul 10.30 pagi sehari selepas mereka mendiami rumah tersebut. Salah seorang penghuni, Azmi, yang hendak membuang air besar mendapati tandas di tingkat bawah terkunci dan ada bunyi orang menarik flush.

Lantaran tidak tahan menunggu lama, Azmi menjerit menyuruh orang di dalam tandas itu supaya cepat. Jeritan Azmi menyebabkan semua penghuni berkumpul di tingkat bawah.

Yang peliknya, kelapan-lapan mereka ada di situ. Jadi siapa yang ada di dalam tandas? Selepas pintu tandas itu direntap, mereka terkejut kerana tiada siapa di dalamnya.

Pada malamnya pula, mereka lagi teruk dikacau. "Masa aku nyenyak tidur, tiba-tiba kaki aku kena tarik hingga aku jatuh katil.

"Di dalam bilik itu cuma ada Lan yang tidur di katil atas. Anehnya, bila aku jenguk ruang tamu tingkat bawah, Lan sedang menonton DVD bersama kawan yang lain.

"Bila aku naik semula ke bilik, aku nampak selimut di katil Lan membonjol. Bila selimut itu ditarik, aku terkejut kerana ada batu nisan yang sudah retak di situ.

"Tiba-tiba seluruh bilik berbau hanyir dan busuk," kata seorang penulis blog.

Kisah yang ditulis penulis ini telah tersebar di Internet, dihantar dari e-mel ke e-mel dan dipetik oleh pelbagai blog lain. Identiti asal penulis ini tidak diketahui.

Disebabkan tidak tahan diganggu, kami keluar pada pukul 3 pagi dan melepak di sebuah restoran mamak. Rupa-rupanya, ramai yang terkena pada malam itu.

"Wak yang sedang muat turun lagu lebih kurang pukul 12 malam terdengar bunyi orang membaling batu dekat tingkap biliknya. Bila dijenguk, dia nampak ada seorang budak perempuan duduk di atas kayu ara di sebelah rumah itu.

"Budak itu pakai baju putih kekuningan dan koyak-koyak dengan rambut panjang," cerita si penulis blog tadi.

Dia menyambung cerita: "Azmi pula nampak budak perempuan melambai tangan kepadanya. Budak itu tiada kaki! Manakala Sam, tergamam melihat hantu di siling rumah. Tapi bila aku kata kaki aku kena tarik ketika mereka asyik menonton DVD, mereka kata, 'bila masa kami tengok DVD'."

Seorang penduduk, Mohd. Yusof Mohd. Sidin, 57, mendakwa terdapat tiga buah rumah yang dikatakan menyeramkan di kejiranan itu.

Dia berkata, pelbagai kisah misteri mengenai rumah itu sudah didengarinya sewaktu mula menetap di Seksyen 2 itu pada tahun 1980.

Kosong

"Seorang jiran pernah memberitahu kami terdapat rumah berhantu di sini dan tidak pernah diduduki. Rumah itu didakwa pernah menjadi lokasi pembunuhan kejam dengan mayat mangsa ditanam di dalam dinding rumah.

"Saya agak ragu-ragu dengan cerita itu sehinggalah saya mendengar kisah penuntut UiTM Shah Alam diganggu makhluk halus di rumah yang mereka sewa di Jalan Sri Cempaka, Seksyen 2 ini," kata Yusof lagi.

Secara kebetulan, anak lelaki Yusof yang juga pelajar UiTM turut mendiami rumah terbabit.

"Kedua-dua kaki anak saya ditarik hingga dia terjatuh dari katil. Kejadian itu menyebabkan dia segera berpindah ke rumah lain walaupun sewa banglo itu tidak sampai RM100," katanya.

Selama bertahun-tahun, rumah itu terbiar usang dan tidak berpenghuni. Dindingnya berlumut dan berwarna kehitam-hitaman. Tahun lalu, banglo itu dirobohkan. Tapak rumah itu kini dipenuhi semak-samun.

"Tetapi masih ada penduduk yang melintasi kawasan rumah itu pada waktu malam mendakwa ternampak lembaga wanita berambut panjang melambai-lambai ke arah mereka," cerita Yusof.

"Kalau anda tidak percaya, cubalah bermalam di bekas tapak rumah berkenaan atau rumah lain yang dikatakan berhantu di kawasan ini," ujar Yusof kepada Jurnal.

Sebuah lagi rumah yang didakwa misteri terletak di Jalan Bunga Raya, Seksyen 2. Terdapat sebatang pokok besar di tepi banglo itu dengan daunnya menyentuh tingkap rumah. Banglo dua tingkat itu sedang diubahsuai dipercayai oleh pemiliknya yang baharu.

Mac lalu, penduduk di situ terkejut kerana beberapa pekerja sibuk membersihkan rumah itu, membuang perabot yang rosak dan mengecatnya semula.

Khabarnya, rumah itu dibeli oleh seorang warga Mesir untuk dijadikan taman didik kanak-kanak antarabangsa.

Bagaimanapun, ada juga penduduk yang menafikan cerita hantu tersebut dan mendakwa rumah yang diperkatakan itu sebenarnya tidak wujud.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lelaki Masai dahaga darah

Posted:

Lelaki Masai dahaga darah

Lelaki Masai dahaga darah


LELAKI Masai mampu bergerak aktif selama beberapa hari dengan hanya minum darah lembu segar.


LELAKI puak Masai yang tinggal di sempadan Kenya dan Tanzania terkenal memiliki stamina dan daya tahan tubuh terhadap persekitaran yang ekstrem. Mereka boleh berlari berhari-hari untuk mencari bekalan air sambil memakai kasut yang diperbuat daripada tayar kereta.

Makanan pula bukanlah satu masalah asalkan mereka dapat menghirup darah yang mengalir daripada leher lembu yang ditebuk hidup-hidup.

"Kadang-kadang kami berlari selama lima atau enam hari, siang dan malam," kata Isaya, pelari maraton daripada kaum Masai yang tinggal di Kampung Elaui, utara Tanzania.

Isaya bersama lima rakannya menyertai Maraton London beberapa tahun lalu sebagai sebahagian kempen untuk mencari dana bagi mendapatkan sumber air bersih di tempat kelahirannya.

"Kami selalu keluar selama beberapa hari, makan dua kali sehari dan tanpa bekalan air.

Tebuk

"Jika kami tiada susu atau daging, kami menebuk leher lembu dan meneguk darah yang keluar dari situ. Jika minum cukup darah, mungkin dua atau tiga liter, ia akan memberi saya banyak tenaga dan saya boleh berjalan selama beberapa hari tanpa makanan dan air," katanya.

Darah segar iaitu makanan tradisional puak Masai diperoleh daripada haiwan yang mereka ternak.

Semasa darah itu diambil, seramai lima atau enam lelaki akan memegang lembu berkenaan. Darah akan diambil daripada vena jugular di leher haiwan berkenaan.

Seorang lelaki kemudian menggunakan anak panah yang tajam untuk menebuk leher lembu terbabit. Ia sama seperti doktor menusuk jarum ke lengan pesakit bagi mendapatkan darah. Apabila anak panah itu ditarik keluar, darah akan memancut keluar dan dikumpul ke dalam sebuah bekas.

Mereka boleh memperoleh sehingga tiga liter darah daripada seekor lembu. Selepas selesai, mereka akan menutup lubang di leher itu dengan tahi lembu bagi menghentikan aliran darah.

Sama seperti aktiviti derma darah, leher lembu yang sama akan ditebuk sekali lagi untuk mendapatkan darahnya dalam tempoh empat hingga enam minggu kemudian.

Darah seekor lembu boleh diambil sebulan sekali tanpa membahayakan haiwan itu. Selalunya, darah segar itu dicampur susu dan diminum begitu sahaja tanpa perlu dimasak terlebih dahulu.

Kadangkala darah dicampur dengan susu masam dan dimasak sehingga kental seperti telur dadar.

Sebenarnya, darah lembu bukan hanya diambil oleh puak Masai. Orang Eropah sendiri menggunakan darah lembu untuk membuat puding hitam dan sosej darah.


ANAK panah digunakan untuk menebuk leher lembu bagi mendapatkan darahnya.


Sihat

Orang Mongolia pula minum darah kuda mereka jika perlu manakala puak nomad di Rusia, Scythian, akan meneguk darah musuh pertama yang mereka bunuh dalam pertempuran.

Sesetengah agama dan kumpulan tertentu turut menggunakan darah dalam ritual mereka. Dalam kes psikiatri pula, terdapat pesakit yang gemar menjilat darah daripada luka seseorang.

Dari segi saintifik, tubuh orang Masai dianggap luar biasa. Tahun lalu, seorang pakar nutrisi dari Universiti Friedrich Schiller di Jerman, Nadja Knoll mendapati puak itu sangat sihat walaupun mereka kekurangan makanan.

Ujian darah menunjukkan terdapat kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi dalam sel darah merah mereka.

"Kami terkejut dengan penemuan ini. Mereka adalah bukti kebolehan tubuh manusia beradaptasi," kata Prof. Dr. Gerhard Jahreis dari Jabatan Psikologi Nutrisi yang menyelia kajian berkenaan.

Pengembara di Afrika seperti rakyat Britain, Joseph Thomson (1858-1895) menggambarkan imej puak Masai yang dahagakan darah.

Menurut laporan Thomson, para penggembala Masai mengambil banyak daging, susu dan darah. Susu yang ditapaikan - sejenis yogurt, juga merupakan sebahagian daripada diet mereka.

Bagaimanapun, penemuan Knoll agak berbeza. Menurut beliau, orang Masai minum teh untuk sarapan pagi. Sesetengahnya makan bubur pada waktu pagi, air, susu dan gula.

Untuk makan tengah hari, mereka mengambil susu dan ugali iaitu sejenis makanan daripada jagung dan air. "Makan malam pula sama seperti hidangan tengah hari," kata Knoll.

Secara tradisinya, kehidupan puak Masai bertumpu pada haiwan ternakan yang merupakan sumber utama makanan mereka.

Dalam puak itu, kekayaan seseorang diukur berdasarkan bilangan lembu yang dibela selain jumlah anak yang dimiliki. Penggembala 50 ekor lembu dianggap seorang yang kaya dan dihormati apatah lagi jika dia mempunyai ramai anak.

Manakala lelaki yang tiada haiwan ternakan dikira miskin. Orang Masai percaya semua lembu di bumi adalah anugerah tuhan buat mereka, jadi mencuri lembu daripada puak lain dibolehkan walaupun jarang dilakukan. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perhimpunan haram gagal

Posted:

Perhimpunan haram gagal

Perhimpunan haram gagal


POLIS melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan aktivis Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Selepas dua bulan mencanang propaganda untuk menarik penyertaan 300,000 orang, perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang berlangsung di ibu negara semalam menemui kegagalan apabila sekadar menarik 6,000 orang menyertainya.

Lebih mengecewakan, perhimpunan haram itu menyaksikan para pemimpin kanan pembangkang yang selama ini berselindung di sebalik nama Bersih turut gagal menyerahkan memorandum tuntutan mereka kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara sebagaimana dijanjikan.

Kegagalan Bersih yang dianggotai oleh 62 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu jelas berpunca daripada tindakan proaktif polis mengadakan kawalan keselamatan sejak kelmarin.

Tindakan tegas polis bermula dengan sekatan jalan raya di kesemua laluan masuk ke Kuala Lumpur serta penutupan 58 batang jalan dan kawasan tumpuan di pusat bandar sejak pukul 12.01 tengah malam semalam.

Kecekapan anggota polis membuat sekatan tersebut lebih awal telah berjaya menjejaskan komplot Bersih menyeludup masuk lebih ramai penyokong sekali gus mencetuskan huru-hara.

Lebih 1,000 anggota polis lengkap dengan trak meriam air serta helikopter dikerah mengawal kawasan-kawasan tumpuan para pengacau berhimpun sejak pagi.

Mereka mula membentuk kumpulan-kumpulan kecil dengan berhimpun dan berarak seawal pukul 8 pagi dari beberapa lokasi.

Antara lokasi tersebut ialah Masjid Negara, Masjid India, Pasar Seni, Jalan Raja Chulan, Kampung Baru dan Jalan Pudu-Bukit Bintang, Hentian Puduraya dan Menara Maybank sebelum berarak dalam hujan ke Stadium Merdeka.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Sengaja masuk KL untuk ditahan

Posted:

Sengaja masuk KL untuk ditahan

Sengaja masuk KL untuk ditahan


KHAIRY (tengah) ditahan ketika berhimpun di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Polis menyifatkan pemimpin-pemimpin tertinggi pembangkang sengaja membiarkan diri mereka ditahan apabila tetap memasuki ibu negara walaupun mahkamah mengeluarkan perintah melarang mereka berbuat demikian pada Khamis lalu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, pihaknya telah menahan seramai 1,667 individu yang terlibat dalam perhimpunan haram tersebut termasuk 151 wanita dan 16 kanak-kanak.

Katanya, turut ditahan dalam perhimpunan tanpa permit itu ialah 12 pemimpin parti pembangkang dan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

"Antara pemimpin yang ditahan termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu; Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub; Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga; Ahli Parlimen Subang, R. Sivarasa dan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

"Turut ditahan Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), Fuziah Salleh dan Ahli Parlimen kawasan Batu, Tian Chua," katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman semalam.

Beliau berkata, pemimpin yang ditahan itu dilihat sengaja membiarkan diri mereka ditahan polis dengan berhimpun di kawasan yang telah dilarang kepada mereka.

Menurut Ismail, polis menganggarkan antara 5,000 dan 6,000 orang berkumpul di dua lokasi dekat Jalan Pudu dan pekarangan Stadium Merdeka dan berarak menuju ke Dataran Merdeka.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Berita gembira untuk koperasi

Posted:

Berita gembira untuk koperasi

Berita gembira untuk koperasi


NAJIB (dua dari kiri) menyampaikan Anugerah Koperasi Cemerlang kepada wakil Koperasi Felda sambil diperhatikan Ismail Sabri (kiri) pada sambutan Hari Koperasi Negara 2011 di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan beberapa berita gembira kepada gerakan koperasi dalam usaha untuk meningkatkan perniagaan mereka di negara ini.

Perdana Menteri berkata, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memutuskan sumbangan sebanyak dua peratus kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dikurangkan kepada satu peratus untuk tempoh dua tahun sehingga 2012.

Selain itu, beliau berkata, kerajaan membuat keputusan sumbangan koperasi kepada Kumpulan Wang Rizab Statutori dikurangkan sebanyak 10 peratus daripada 25 peratus sehingga akhir Mei 2013.

"Dengan penurunan sumbangan kedua-dua kumpulan ini, koperasi dijangka boleh dikekalkan keuntungan lebih kurang RM300 juta dan modal ini boleh digunakan koperasi untuk membesarkan perniagaan mereka dan pada akhirnya dapat meningkatkan pendapatan koperasi dan seterusnya memberi faedah kepada anggota," katanya ketika merasmikan Hari Koperasi Negara 2011 di sini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Dasar laut tema di Giant Tampoi

Posted:

Dasar laut tema di Giant Tampoi

Dasar laut tema di Giant Tampoi


MINYAK Daisy ramuan utama yang digunakan dalam menghasilkan kek dan biskut sepanjang Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 bersama akhbar Kosmo!.


KEHANGATAN saingan cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang sebelum ini berlangsung di kompleks beli-belah Star Parade, Alor Setar 2 Julai lalu kini diteruskan di peringkat Zon Selatan esok.

Kali ini, pasar raya besar Giant, Tampoi, Johor Bahru dipilih sebagai lokasi. Seramai 30 orang peserta bakal bersaing dengan mempamerkan kreativiti menghasilkan adunan kek dan biskut ciptaan masing-masing bertemakan dasar laut.

Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 merupakan kerjasama antara akhbar Kosmo! dan minyak jagung Daisy serta rakan strategik Tupperware.

Program Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 berlangsung di empat lokasi utama seluruh negara bakal menyaksikan kesemua pemenang berentap pada peringkat akhir yang akan berlangsung di Plaza Shah Alam, Selangor pada 17 Julai ini.

Penyertaan Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 ini terbuka kepada golongan suri rumah, peniaga kecil-kecilan dan individu yang mempunyai minat mendalam dalam bidang pembuatan kek dan biskut.

Dalam cabaran tersebut, para peserta perlu menampilkan resipi unik kek dan biskut menggunakan minyak jagung Daisy yang diperkaya dengan vitamin E dan Omega 6.

"Pertandingan ini juga bertujuan membimbing dan berkongsi dengan orang ramai mengenai teknik-teknik menggunakan minyak jagung dalam masakan.

"Penggunaan minyak jagung Daisy amat digalakkan memandangkan ia yang berasaskan 100 peratus minyak jagung asli dan bebas kolesterol," ujar duta minyak jagung Daisy, Chef Liza Zainol.

Tambahnya, kandungan poli-lembut dan cairan poli tidak tepu yang diekstrak daripada jagung menjadikan adunan biskut dan kek lebih gebu, ringan dan cair di mulut.

Chef Liza yang berpengalaman lebih sedekad dalam bidang masakan dan pembuatan kek juga memberitahu, kriteria pemarkahan para peserta diambil berdasarkan ketulenan resipi, inovatif dan kreativiti menghias kek serta biskut.


JANGAN lepaskan peluang menjadi pengunjung terawal untuk menebus minyak masak Daisy 500 ml dengan membawa keratan dua kepala akhbar Kosmo!.


Pada hari yang sama, Chef Liza turut menyajikan 400 potong kek prun walnut dan 400 biji biskut kacang Daisy untuk dirasai oleh para pengunjung.

Tebus minyak daisy

Pada acara itu, orang ramai juga dihiburkan dengan persembahan daripada artis popular tanah air seperti Ana Raffali, Altimet dan Adib selain persembahan pembukaan zapin dan joget daripada Kumpulan Sanggar Pengembangan, Yayasan Warisan Johor.

Dalam pada itu, pengunjung di pasar raya besar Giant, Tampoi juga berpeluang menebus minyak jagung Daisy 500 ml dengan membawa keratan dua kepala akhbar Kosmo!.

"Penebusan ini terhad kepada 200 pembaca Kosmo! yang terawal. Kaunter dibuka bermula dari pukul 10.30 pagi sehingga 11.30 pagi.

"Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 peringkat Zon Selatan turut disertai oleh beberapa peserta dari negeri lain yang tidak berpeluang menyertainya sebelum ini," kata Eksekutif Iklan Kosmo!, Mohd. Nizam Baharuddin.

Menurutnya, Zon Selatan merupakan destinasi terakhir bagi peringkat zon sebelum peringkat akhir di Plaza Shah Alam, Selangor pada 17 Julai ini.

Pertandingan peringkat Zon Timur diadakan di Giant, Kuala Terengganu pada 18 Jun lalu diikuti Zon Tengah di pusat beli-belah AEON AU2 Setiawangsa, 26 Jun dan Zon Timur di Star Parade, Alor Setar pada 2 Julai lalu. Daripada empat zon itu, lapan peserta akan dipilih ke peringkat akhir. Pada acara kali ini, Dj Julia dari KL.FM akan mengacarakan majlis.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Fabregas tak ikut

Posted:

Fabregas tak ikut

Fabregas tak ikutLONDON – Peminat setia pasukan Arsenal di Asia pasti kecewa kerana bintang sensasi skuad tersebut, Cesc Fabregas tidak akan menyertai siri jelajah Asia kelab itu selepas mengalami masalah kecederaan.

Perkara tersebut disahkan oleh pengurus skuad The Gunners, Arsene Wenger.

Kapten Arsenal itu yang dikaitkan dengan perpindahan ke Barcelona pada musim depan mengalami masalah kekejangan otot ketika menjalani latihan.

Situasi tersebut sekali gus menyaksikan Fabregas yang merupakan perancang antarabangsa Sepanyol tidak akan terbang ke Malaysia hari ini.

"Fabregas tidak akan menyertai kami dalam siri jelajah ke Asia kerana mengalami masalah kekejangan otot.

"Dia akan tinggal di sini (London) dan terus menjalani latihan seperti biasa di sini," kata Wenger.

Pada siri jelajah Asia kali ini, Arsenal bakal mengadakan dua perlawanan di Kuala Lumpur dan China sebelum berlepas ke Eropah. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

UiTM, KK Kedah tentukan juara

Posted:

UiTM, KK Kedah tentukan juara

UiTM, KK Kedah tentukan juara


BARISAN pemain KK Kedah bersedia untuk mencipta kejutan pada final Piala Menteri Pengajian Tinggi malam ini.


UNIVERSITI Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam mungkin menjadi pilihan pada Kejohanan Bola Sepak Piala Menteri Kementerian Pengajian Tinggi lantaran mereka adalah juara bertahan tetapi bagi Kolej Komuniti Kedah (KKK), label 'pilihan' selalunya tidak memberi makna apabila tibanya hari penentuan.

Apa yang pasti, tuah dan kesungguhan memainkan peranan penting untuk menjulang gelaran.

Jurulatih KKK, Mohamad Ramlee berpendapat, pasukannya turut mempunya peluang untuk merebut trofi berkenaan pada perlawanan akhir yang akan berlangsung di Stadium UiTM, Shah Alam pada pukul 8.30 malam ini.

"Insya-Allah saya yakin kami mampu menang 2-0," kata Moha- mad yang pernah merasai nikmat menjulang Piala Malaysia bersama Kedah pada 1993.

"Kami hanyalah pasukan kerdil tetapi tidak salah kalau kami juga memasang impian untuk muncul juara.

"Dari segi rekod, kita tak dapat menafikan UiTM mampu mempertahankan gelaran tetapi dalam bola sepak ia tidak semestinya berakhir mengikut rekod itu."

Membawa kontinjen Majlis Sukan Komuniti Malaysia (Maskom) menduduki tempat keempat pada temasya Sipma dan merencana kejayaan KKK muncul naib juara Divisyen 1 Liga IPT (Jun lalu), Mohamad lega kerana pasukannya bebas daripada sebarang kecederaan walaupun telah mengha- rungi empat aksi getir termasuk ketika menewaskan Universiti Tun Hussein Onn (UT- HM) 1-0 pada perlawanan separuh akhir sebelum ini.


UiTM dilabel pasukan pilihan pada final Piala Menteri Pengajian Tinggi di Stadium UiTM, Shah Alam malam ini.


Sementara itu, pengurus UiTM Shah Alam, Ariff Hashim pula berpendapat, ketika pasukannya waspada berdepan cabaran KKK, beliau percaya semangat kental serta pengalaman luas anak-anak buahnya menjadi senjata untuk mengekal gelaran tersebut.

"Saya menjangkakan kami boleh menang 3-0. Keyakinan ini berdasarkan kepada peningkatan mendadak barisan penyerang kami, Rezrin Jesni dan Nur Salam Zainal Abidin. Saya bangga dengan kelibat mereka itu," kata Ariff.

Rezrin meledak tujuh gol dan Nur Salam empat dalam saingan musim ini.

Pada aksi Divisyen 1, UiTM Shah Alam seri 1-1 ketika menentang KKK.

Kedua-dua pasukan ini kemudian muncul juara kumpulan masing-masing pada saingan Piala Menteri KPT.

Rekod cemerlang yang telah dibuktikan oleh kedua-dua pasukan bakal menjadikan pertemuan malam ini bukan saja mencari juara tetapi siapa 'raja' IPT sebenar musim ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Eagle

Posted:

Eagle<b> lonjak Airil</b>

Eagle lonjak Airil

PUKULAN eagle pada lubang terakhir terus melonjakkan pemain negara, Airil Rizman Zahari untuk kembali merampas tampuk sebagai pendahulu pada saingan hari ketiga Kejohanan Golf Jemputan Masters Negeri Sembilan yang berlangsung di Kelab Golf Antarabangsa Seremban (SIGC) semalam.

Chip dari jarak 20 meter di lubang par 5 terakhir terus masuk untuk menghasilkan eagle, sekali gus membolehkan Airil Rizman, bekas juara Terbuka Pakistan 2007 melakukan enam bawah par 66 untuk jumlah keseluruhan 13 bawah par 203.

Walaupun demam ketika beraksi, dia mampu membenam enam birdie di lubang tiga, lima, enam, 11 dan 15 selain dua bogey di lubang dua serta tujuh.

"Saya tidak berapa sihat hari ini (semalam) kerana demam tetapi saya mampu bermain baik berbanding semalam (kelmarin) dan eagle di lubang terakhir adalah yang terbaik," katanya.

Airil Rizman yang sepi tanpa sebarang gelaran sejak empat tahun lalu dan memulakan karier sebagai pemain professional pada 2002 berazam menamatkan badi itu dan memburu kejuaraan Masters Negeri Sembilan yang menawarkan hadiah bernilai RM500,000.

Kelebihan dua pukulan membolehkan Airil Rizman mengatasi saingan terdekatnya, Antonio Lascuna (Filipina), Danny Chia (Malaysia) dan Atthaphon Prathummanee dari Thailand apabila masing-masing terikat dengan 11 bawah par 205.

Ketiga-tiga pemain tersebut kini terikat di tempat kedua.

"Saya berpuas hati walaupun sekadar membuat empat bawah par 68 kerana yang penting saya bermain tanpa sebarang tekanan," ujar Lascuna yang pernah menjuarai Selangor Masters pada 2007.

Bagi pemain No. 1 negara, Danny Chia, dia turut lega dengan catatan empat bawah par 68 untuk jumlah keseluruhan 11 bawah par 205.

"Secara keseluruhannya, saya lega dapat mendekatkan diri dengan pendahulu. Walaupun ketinggalan dua pukulan di belakang Airil, saingan hari terakhir akan menjadi penentu," kata Danny.

Dia yang menjadi pemain negara pertama melepasi cut di Terbuka Britain 2010, berazam untuk tidak melakukan kesilapan pada saingan hari terakhir hari ini.

Seorang lagi pemain negara, Shaaban Hussin turut cemerlang apabila berkongsi kedudukan kelima selepas melakukan tiga bawah par 69. Dia kini mengumpul 10 bawah par 206.

Shaaban berkongsi kedudukan dengan bintang golf dari Bangladesh, Siddikur Rahman yang melakukan tiga bawah par 69.

Bagi pemain veteran negara, Mohd. Rashid Ismail yang bermain baik pada hari kedua apabila melakukan 66 pukulan, gagal meneruskan kecemerlangan apabila menamatkan saingan hari ketiga dengan catatan menyamai par 72.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


1,401 termasuk 13 kanak-kanak ditahan

Posted:

1,401 termasuk 13 kanak-kanak ditahan

1,401 termasuk 13 kanak-kanak ditahan

09/07/2011 9:59pm

KUALA LUMPUR – Polis menahan seramai 1,401 orang, 10 daripadanya pemimpin parti politik kerana menyertai perhimpunan haram di ibu negara sehingga pukul 5 petang ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, seramai 1,273 daripada mereka adalah lelaki, 115 wanita, 12 kanak-kanak lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan.

Sementara itu, seramai lapan daripada mereka termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk S. Ambiga dibebaskan dengan jaminan polis pukul 6.30 petang ini. – Kosmo

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bola jaring: Singapura kalahkan Malaysia

Posted:

Bola jaring: Singapura kalahkan Malaysia

Bola jaring: Singapura kalahkan Malaysia

09/07/2011 9:09pm

SINGAPURA – Tuan rumah Singapura mengalahkan Malaysia 47-36 pada Kejohanan Bola Jaring Dunia 2011 di Stadium Tertutup Singapura.

Kemenangan tersebut bermakna pasukan republik itu menduduki tempat ke-15 dalam kejohanan yang disertai 16 negara, sama seperti 2007.

Di peringkat separuh akhir, New Zealand menempah tiket ke perlawanan akhir yang berlangsung Ahad setelah menumpaskan England 49-34.

Juara bertahan Australia bakal menentang Jamaica pada satu lagi perlawanan separuh akhir. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

PM bersyukur tiada kesan serius

Posted:

PM bersyukur tiada kesan serius

PM bersyukur tiada kesan serius

09/07/2011 9:07pm

KUALA TERENGGANU 9 Julai – Perdana Menteri melahirkan rasa syukur perhimpunan haram yang berlangsung di ibu negara hari ini tidak berakhir dengan kesan serius kepada rakyat dan juga harta benda.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau juga bersyukur kerana sebahagian besar rakyat khususnya yang tinggal di Kuala Lumpur dan Lembah Klang tidak menyertai perhimpunan haram itu, membuktikan mereka tidak menyokong demonstrasi jalanan.

"Mereka (yang tidak menyertai perhimpunan haram) merupakan rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan kedamaian, dan mereka juga telah terima nasihat yang dititahkan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Selangor dan juga kerajaan.

"Saya ingin ucap tahniah kepada pasukan keselamatan khususnya polis yang telah bertindak untuk menyuraikan perhimpunan itu dengan sebaik-baiknya dan saya berharap apa yang telah berlaku hari ini dijadikan iktibar kepada rakyat Malaysia," katanya.

Beliau bercakap pada sidang media selepas menyampaikan hadiah Kejohanan Sukan Isteri Wakil-wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia di Stadium Negeri di sini, hari ini. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Israel tahan 20 aktivis pro-Palestin

Posted:

Israel tahan 20 aktivis pro-Palestin

Israel tahan 20 aktivis pro-Palestin


SEORANG aktivis pro-Palestin ditahan di Lapangan Terbang Ben Gurion, dekat Tel Aviv semalam.


LAPANGAN TERBANG BEN GURION, Israel - Polis Israel menahan 20 aktivis pro-Palestin yang tiba di lapangan terbang utama negara berkenaan di sini semalam dan mencegah ketibaan ratusan lagi aktivis dengan mengugut syarikat-syarikat penerbangan untuk menanggung kos penghantaran pulang mereka.

Polis berkata, semua 20 aktivis yang tiba di lapangan terbang ini, dekat ibu kota Israel, Tel Aviv, tiba dari Switzerland dan akan ditahan sebelum diusir keluar.

Menurut polis, sebuah pesawat syarikat penerbangan Alitalia dari Rom turut dilencongkan dari terminal utama lapangan terbang ini manakala para penumpangnya diarah menjalani pemeriksaan keselamatan.

Para penganjur kempen Selamat Datang ke Palestin yang digelar sebagai flytilla menyatakan, sekitar 800 aktivis akan berlepas ke lapangan terbang ini dalam misi keamanan untuk melawat keluarga-keluarga Palestin.

Bagaimanapun, pihak berkuasa Israel menyatakan, ia berjaya mematahkan kempen para aktivis asing itu yang kebanyakannya dari Perancis daripada mengadakan demonstrasi untuk memasuki wilayah Tebing Barat.

Beberapa pegawai berkata, kemasukan aktivis berkenaan dapat dihalang selepas pihak berkuasa Israel memaklumkan syarikat-syarikat penerbangan asing mengenai ciri-ciri mereka yang tidak dibenarkan memasuki negara itu.

Satu kenyataan daripada kementerian keselamatan awam memetik ketua polis tempatan, Benzi Sau sebagai berkata, satu operasi bersama oleh polis, kementerian luar dan pegawai pengangkutan berjaya menghalang beratus-ratus aktivis berlepas dari lapangan terbang negara masing-masing untuk menuju ke Israel. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Dalang bunuh Osama dikenali sebagai John

Posted:

Dalang bunuh Osama dikenali sebagai John

Dalang bunuh Osama dikenali sebagai John


ANAK panah menunjukkan seorang dalang Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang dikenali sebagai John menonton siaran langsung pembunuhan Osama bin Laden di White House pada 2 Mei lalu.


WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Identiti anggota Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang menjadi dalang dalam merancang serbuan ke atas ketua rangkaian Al-Qaeda, Osama bin Laden di sebuah rumah di Abbottabad, Pakistan dikenali sebagai John pada 2 Mei lalu.

Dia memakai tali leher kuning semasa menonton siaran langsung pembunuhan Osama oleh komando AS di White House bersama Presiden Barack Obama.

Lelaki berkenaan merupakan seorang penganalisis CIA yang ditugaskan sejak sedekad lalu untuk memburu ketua Al-Qaeda berkenaan.

Nama penuhnya merupakan rahsia yang dikawal rapi tetapi seorang penjejak perisik di Internet percaya dia dapat membongkar identiti anggota CIA tersebut berdasarkan beberapa gambar White House termasuk foto barisan pegawai kanan AS sedang menonton rakaman pasukan komando Navy SEAL menyerbu rumah persembunyian Osama.

Pada minggu lalu, CIA memberitahu wartawan agensi berita Associated Press (AP) bahawa John berada dalam bilik yang sama ketika gambar itu dirakamkan tetapi imejnya agak terkeluar daripada kerangka gambar.

Penjejak perisik, John Young mengkaji gambar berkenaan dan menemui sebahagian imej seorang lelaki tinggi memakai tali leher kuning berdiri di tepi kerangka gambar tersebut.

Dia kemudian membandingkan gambar itu dengan beberapa gambar lain yang dirakamkan pada masa yang sama dan menemui imej penuh lelaki bertali leher kuning itu.

Agensi berita AP bagaimanapun bersetuju dengan permintaan CIA agar tidak menyiarkan nama penuh anggota CIA berkenaan atau maklumat peribadinya untuk mengelakkan dia menjadi sasaran serangan balas dendam.

"Gunakan sahaja nama tengahnya iaitu John," kata seorang pegawai CIA.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Akhbar News of The World ditutup

Posted:

Akhbar News of The World ditutup

Akhbar News of The World ditutup


MUKA depan beberapa akhbar News of The World.


LONDON- Akhbar tabloid mingguan nombor satu Britain, News of The World akan ditutup selepas edisinya yang terakhir esok selepas ia beroperasi selama 168 tahun kerana terbabit dalam skandal pengintipan perbualan telefon membabitkan sekitar 4,000 orang.

Penutupan akhbar berkenaan dibuat ketika ia dimiliki oleh taikun media kelahiran Australia, Rupert Murdoch yang mengasaskan syarikat media global, News Corp.

Murdoch, 80, yang memiliki kewarganegaraan Amerika Syarikat (AS) dan kekayaan mencecah AS$6.3 bilion (RM18.8 bilion) tersenarai antara 100 individu paling berpengaruh di dunia oleh majalah Time.

Selain News of The World, Murdoch turut memiliki beberapa akhbar dan tabloid utama Britain seperti The Sun, The Times dan The Sunday Times.

Taikun media itu dilaporkan menutup akhbar berkenaan ketika beliau berusaha mengelakkan skandal berkenaan menjejaskan usahanya untuk mengambil alih kumpulan penyiaran utama Britain, British Sky Broadcasting pada harga tawaran AS$22 bilion (RM65.8 bilion).

"Edisi Ahad ini merupakan edisi terakhir News of The World." kata Timbalan Ketua Pegawai Operasi News Corporation, James Murdoch ketika mengumumkan penutupan akhbar berkenaan. James merupakan anak lelaki Murdoch.

Menurutnya, semua keuntungan daripada jualan edisi terakhir itu akan digunakan untuk tujuan amal.

Pengumuman mengenainya dibuat beberapa hari selepas Perdana Menteri Britain, David Cameron mengarahkan satu siasatan awam diwujudkan pada Rabu lepas untuk menyiasat skandal tersebut.

News of The World dilaporkan mencuri dengar perbualan telefon melibatkan beberapa pemimpin dan selebriti termasuk bekas datuk bandar London, Ken Livingston untuk mendapatkan berita sensasi sekali gus melariskan jualan akhbar berkenaan.


BEBERAPA anggota polis membawa beberapa barang bukti semasa keluar dari rumah bekas pengarang akhbar News of The World, Andy Coulson di London semalam.


Selain komplot mengintip perbualan telefon, News of The World turut didakwa merasuah pihak polis untuk mendapatkan berita sensasi.

Komplot mengintip perbualan telefon itu pertama kali didedahkan pada 2006, apabila polis menangkap pengarang diraja News of The World, Clive Goodman dan Glenn Mulcaire.

Goodman dipenjara empat bulan manakala Mulcaire selama enam bulan pada 2007 selepas mereka mengakui memintas perbualan telefon anggota kerabat diraja Britain termasuk Putera William.

Terbaru, polis menahan bekas pengarang News of The World, Andy Coulson yang merupakan bekas penasihat komunikasi Cameron di antara tahun 2003 hingga 2007. Polis turut menahan semula Goodman bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Setakat ini nasib lebih 200 pekerja akhbar berkenaan masih tidak dapat dipastikan.

News of the World popular dalam kalangan penduduk tempatan kerana kerap menyiarkan berita sensasi termasuk laporan eksklusif kematian Puteri Diana dan skandal mengatur perlawanan kriket melibatkan pasukan Pakistan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved