Rabu, 13 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Keharmonian pelbagai suku di Sabah

Posted:

Keharmonian pelbagai suku di Sabah

Keharmonian pelbagai suku di Sabah

HARI itu Abdul Majid Arbani, 52, tidak turun ke laut. Sebaliknya dia mengamati pemandangan dari pangkin kayu yang terletak di pinggir pantai Kampung Batu, Tanjung Labian, Lahad Datu.

Sesekali dia tersenyum sendirian dengan membelek topi berwarna putih yang dipakainya sambil membetulkan postur tubuh agar selesa duduk di pangkin kayu tersebut.

"Nelayan dan ombak bagaikan sahabat di lautan luas. Kehidupan nelayan yang keluar mencari rezeki dengan menyabung nyawa di sungai dan laut bukanlah mudah. Pelbagai cabaran perlu dihadapi demi kelangsungan hidup," ujarnya membuka kata.

Terletak kira-kira 140 kilometer dari bandar Lahad Datu, Tanjung Labian terkenal akibat tempias kes pencerobohan pengganas bersenjata dari kepulauan Sulu di Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu.

Malah, jarak perjalanan dari Kampung Tanjung Batu ke Kampung Tanduo hanya empat kilometer memakan masa selama sejam dengan berjalan kaki di pesisir pantai.

Lebih menarik, di Tanjung Labian orang ramai berpeluang melihat dengan jelas beberapa pulau di selatan Filipina yang tidak jauh dari situ.

"Jika cuaca baik dan terang, pasti kamu akan dapat lihat beberapa pulau kecil di selatan Filipina yang berada di depan tanjung ini. Lagipun pulau tersebut tidak jauh dari sini dan boleh menaiki bot pancung sahaja namun ia bergantung kepada keadaan ombak," kata lelaki keturunan Bajau itu.

Dibesarkan di Kampung Tanjung Labian, dia yang mahu dikenali sebagai Pak Majid memberitahu, penduduk di sekitar Tanjung Labian hidup aman dan harmoni dengan suku kaum berlainan seperti Idahan, Suluk dan Bajau.

Tanjung Labian menempatkan empat buah kampung utama iaitu Kampung Tanjung Batu, Tanjung Labian, Kampung Lok Sambuang dan Lok Buani. Rata-rata penduduknya menjalankan aktiviti nelayan sebagai sumber utama kepada ekonomi selain ada yang bekerja di ladang kelapa sawit di Felda Sahabat. Di pesisiran pantai yang bersih dan kecantikan tanjungnya yang terkenal dengan lubuk ikan menjadikan Tanjung Labian antara lokasi tumpuan bagi segelintir para pemancing.

Aktiviti memancing

"Kadang-kadang ada juga orang luar terutamanya kaki pancing berkunjung di sini sebab di sekitar kawasan ini ada lubuk ikan termasuk kerapu, pari dan tenggiri," tegasnya.

Pak Majid memberitahu, dia sendiri pernah membawa beberapa pemancing bagi melepaskan ketagihan memancing.


WANITA ini menjalani kehidupan seperti biasa meskipun pelbagai cerita negatif dimomokkan di Tanjung Labian.


Tindakannya itu secara tidak langsung merancakkan lagi ekonomi segelintir para nelayan selain dapat berinteraksi dengan masyarakat luar.

"Memang seronok apabila ada orang luar datang ke sini kerana kampung ini memang jauh terpencil di dalam Felda Sahabat.

"Mereka juga melahirkan kekaguman terhadap kecantikan pantai dan tanjung-tanjung yang terdapat di kawasan ini terutama pada awal pagi dan lewat petang," kata anak bongsu daripada 12 beradik ini.

Berada di perairan yang berdekatan dengan kawasan sempadan, berdiam di rumah tanpa melakukan sebarang aktiviti sememangnya harus diketepikan.

Biarpun, bimbang dengan kegiatan memancing di sekitar perairan berkenaan kerana dikhabarkan menjadi laluan lanun dari negara jiran, bagi seorang lagi nelayan, Alimudin Omar, 52, berkata, pasukan keselamatan negara terutama Maritim Malaysia, Polis Marin dan Pasukan Gerakan Am sentiasa menjalankan pemantauan yang rapi.

Masa bersama keluarga

"Bekerja di bawah panas mentari di dalam bot yang dipukul gelombang sepanjang hari memberikan pengalaman berbeza dengan hasil yang tidak menentu dan pulangan tidak seberapa terutama pada musim tengkujuh.

"Bukan mudah untuk menangkap seekor ikan. Namun, saya bersyukur dengan apa yang ada kerana ada orang lain yang lebih susah daripada kita.

"Kami reda dan tetap berasa gembira menetap di kampung ini," tegasnya yang membuat blok bata rumah sebagai kerja sampingan.

Alimudin mendedahkan, bagi melupakan seketika tekanan yang dirasai, kebanyakan penduduk di Tanjung Labian menghabiskan masa bersama keluarga berkelah di pantai tersebut.

"Rata-rata penduduk di kawasan ini mempunyai hubungan persaudaraan antara satu sama lain. Jadi, bila ada masa terluang aktiviti berkelah sememangnya ditunggu-tunggu bagi mengeratkan hubungan antara satu sama lain," cerita Alimudin.


MUHAMMAD GABRIL menunjukkan ikan hasil tangkapannya di tepi pantai Kampung Tanjung Labian.


Realitinya, segelintir kehidupan keluarga nelayan dihimpit kesusahan terutama dari segi infrastruktur.

Namun, kerajaan melalui Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sentiasa memastikan kehidupan mereka terjamin bagi memastikan kehidupan mereka tidak terpinggir sejauhnya.

Buktinya, Ketua Kampung Tanjung Labian, Mahmood Mallang berkata, pelbagai infrastruktur sedang rancak dibangunkan termasuklah projek tenaga elektrik solar kerajaan bernilai RM132 juta.

"Beberapa buah rumah di kampung ini sudah menerima bekalan elektrik sejak dua minggu lalu. Sebelum ini, para penduduk hanya bergantung penuh kepada sumber elektrik daripada set janakuasa mini yang dibeli sendiri oleh sebilangan penduduk yang berkemampuan.

"Di kampung ini sahaja, terdapat kira-kira 20 set janakuasa yang digunakan penduduk. Jadi, setiap malam apabila janakuasa dihidupkan, kampung ini memang diselubungi bunyi bising daripada set jana kuasa tersebut," katanya.

Tenaga solar

Menurut Mahmood, persekitaran tersebut bakal berubah apabila syarikat utama pembekalan elektrik negeri, Sabah Electricity Sdn. Bhd. sedang rancak menjalankan operasi pembekalan elektrik tenaga solar dan proses pemasangan wayar pada tiang elektrik ke rumah di setiap kampung terlibat dan empat buah sekolah rendah di kawasan tersebut.

Hubungan Malaysia, Filipina tidak terjejas

Posted:

Hubungan Malaysia, Filipina tidak terjejas

Hubungan Malaysia, Filipina tidak terjejas

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR
khadijah.mohamadnor@kosmo.com.my


TANJUNG Simpang Mengayau di Kudat merupakan titik pertemuan antara Laut Sulu dan Laut China Selatan yang dikelaskan sebagai salah satu destinasi pelancongan paling cantik di Sabah.


PERTEMPURAN yang berlaku antara pengikut Sultan Jamalul Kiram III dengan pasukan keselamatan Polis Diraja Malaysia pada 1 Mac lalu mencatat tragedi berdarah yang sukar dilupakan.

Keengganan pengganas Sulu berundur dari Kampung Tanduo di Lahad Datu, Sabah selepas menceroboh kawasan tersebut sejak 12 Februari lalu mengundang insiden berbalas tembakan hingga ramai menjadi korban.

Ekoran pencerobohan itu, 10 anggota keselamatan gugur sebagai pejuang negara. Mereka terdiri daripada anggota polis Komando VAT 69, Inspektor Zulkifli Mamat, 29, dan Koperal Sabarudin Daud, 46; Superintendan Ibrahim Lebar, 52; Lans Koperal Mohd. Azrul Tukiran, 27; Sarjan Abdul Azis Sakirun, 48; Koperal Salam Togiran, 42; Sarjan Baharin Hamit, 49; Asisten Superintendan Michael Padel, 36, dan Prebet Ahmad Hurairah Ismail, 24.

Seorang lagi anggota tentera, Prebet Ahmad Farhan Ruslan meninggal dunia kelmarin selepas trak yang dipandu untuk menghantar bekalan ke kawasan operasi Ops Daulat hilang kawalan dan terbabas di Kilometer 36, Jalan Lahad Datu-Tungku dekat Cenderawasih di Lahad Datu.

Sementara itu, seramai 57 pengganas Sulu berjaya ditumpaskan oleh pasukan keselamatan Malaysia dalam Ops Daulat yang dilancarkan sebagai tindak balas ekoran serangan tersebut.

Berasal dari Selatan Filipina, kumpulan pangganas tersebut yang belayar ke perairan Sabah dengan menaiki bot pancung semata-mata untuk menuntut hak mereka yang mahu kerajaan Malaysia mengiktiraf Sabah sebagai milik Kesultanan Sulu.

Jamalul Kiram, 74, mendakwa dia merupakan pewaris kerajaan Islam Kesultanan Sulu yang suatu ketika dahulu pernah menguasai sebahagian Borneo termasuk beberapa buah pulau di selatan Filipina.

Justeru, kehadiran kumpulan lelaki yang lengkap bersenjata dan berpakaian ala tentera itu bertujuan membuat tuntutan terhadap perkara tersebut.

Sejak itu, Malaysia telah mengadakan beberapa siri rundingan dan menetapkan 22 Februari lalu sebagai tarikh akhir untuk pengusiran mereka.

Bagaimanapun tempoh pengusiran mereka telah dilanjutkan kepada 26 Februari sementara menunggu sebuah kapal tentera Filipina tiba untuk membawa kumpulan penceroboh itu pulang ke tanah air mereka.


ANGGOTA keselamatan negara tiba di jeti selepas melakukan pemantauan di perairan Lahad Datu rentetan pencerobohan pengganas Sultan Sulu.


Kecam tindakan

Malah, Presiden Filipina, Benigno Aquino turut mengecam tindakan pengikut Jamalul Kiram III yang dianggap keterlaluan dan melampau hingga sanggup menceroboh kawasan Lahad Datu, Sabah.

"Kehadiran pengikut Kiram di sana langsung tidak membantu tuntutan kerajaan Filipina ke atas Sabah," ujar jurucakap Aquino, Edwin Lacierda baru-baru ini.

Sementara itu, Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosiobudaya Majlis Profesor Malaysia (MPN), Datuk Prof. Dr. Zainal Kling berkata, mengikut sejarah, Sabah dahulu asalnya diperintah oleh kerajaan Brunei. Kemudian ia bertukar pemerintahan kepada Kesultanan Sulu bermula pada tahun 1870-an.

Menurut beliau, pada waktu itu, Sabah melalui Kesultanan Sulu sudah dicagar atau dipajak kepada kuasa Eropah untuk dibangunkan.

"Jadi, surat penyewaan atau pajakan itulah sebenarnya yang dituntut oleh Jamalul Kiram," ujar Zainal ketika dihubungi Kosmo!.

Apabila Sabah ditadbir oleh Inggeris melalui North Borneo Chartered Company pada hujung abad ke-19 dan awal abad ke-20, mereka tetap menerima bayaran pajakan.

Begitu juga selepas Perang Dunia Kedua apabila Sabah kemudian diserah kepada koloni British, bayaran sewaan sebanyak AS$1,700 (RM5,300) ketika itu masih diberikan kepada mereka.

"Bagaimanapun, sewaktu Sabah memilih untuk merdeka pada tahun 1963, ia adalah satu keputusan yang dinamakan self determination iaitu penentuan kepentingan sendiri oleh mereka. Atas prinsip ini, ia menjadikan Sabah merdeka dalam Malaysia.

"Namun, sewa yang dahulu dibayar kepada keturunan Raja Kiram masih diteruskan. Tetapi, keputusan sebenarnya telah dibuat oleh rakyat Sabah melalui pungutan suara sama ada rakyat di Sabah hendak masuk Malaysia atau tidak. Pungutan suara ini dilakukan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

"Dari sudut itu, rakyat Sabah sudah buat keputusan memilih untuk menyertai Malaysia sebagai satu negara. Bagaimanapun, bagi keturunan Sultan Sulu, mereka masih menganggap bahawa mereka mempunyai hak terhadap tanah tersebut," jelas Zainal sambil menegaskan bahawa tragedi serangan balas antara anggota keselamatan Malaysia dan pengganas Sulu merupakan peristiwa berdarah yang tidak sepatutnya berlaku.

"Ia merupakan satu pencerobohan, namun secara peribadi saya rasa isu ini tidak akan menjejaskan hubungan antara Malaysia dan Filipina kerana Presiden Aquino sendiri sudah menyatakan pendiriannya terhadap pencerobohan tersebut.

Berita palsu jejas imej negara

Posted:

Berita palsu jejas imej negara

Berita palsu jejas imej negara


TANGGUNGJAWAB anggota keselamatan dalam mempertahankan kedaulatan negara tidak harus dipolitikkan demi kepentingan peribadi sesuatu pihak.


PENCEROBOHAN yang dilakukan oleh puak pengganas Sulu di beberapa lokasi di Sabah baru-baru ini adalah satu isu besar membabitkan keselamatan dan kedaulatan negara.

Dalam kejadian serangan berdarah itu, ia turut mengorbankan sembilan anggota keselamatan dari pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selain seorang anggota ATM meninggal dunia akibat kemalangan ketika membawa bekalan untuk operasi Ops Daulat di Lahad Datu.

Sementara itu seramai 57 pengganas Sulu terbunuh dalam serangan tersebut.

Di sebalik tragedi yang memberi kesan besar terhadap emosi seluruh rakyat Malaysia itu, tidak kurang ada pihak yang cuba mengambil kesempatan terhadap apa yang berlaku.

Penyebaran berita palsu dan khabar angin yang dilakukan di laman sosial seperti Facebook, Twitter dan blog-blog peribadi berkaitan peristiwa tersebut muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan.

Malah, ada segelintir individu biadab yang sanggup mengeluarkan kenyataan menuduh pihak berkuasa tidak menjalankan tanggungjawab atau memperlekeh tugas mereka yang berada di perbatasan.

Selain itu, ada juga yang dengan sewenang-wenangnya mengkritik segala tindakan yang dilakukan dalam usaha mengatasi masalah tersebut, seolah-olah merekalah yang lebih bijak dan mempunyai otak.

Mengulas mengenai perkara tersebut, Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya, Dr. Samsul Adabi Mamat berkata, situasi sedemikian mampu menggugat keamanan negara.


TARIKH pilihan raya yang semakin hampir membuatkan ramai mahu menangguk di air keruh daripada sesuatu isu yang timbul.


Menurut beliau, adalah berbahaya bagi sesebuah populasi jika terlibat dalam penyebaran berita-berita palsu atau khabar angin kerana ia boleh memberi imej buruk pada negara.

"Media baharu seperti laman sosial dan blog yang memaparkan cerita sesuatu khabar angin membawa kesan negatif pada negara. Ini kerana, kestabilan negara dilihat sebagai satu faktor utama untuk menarik kemasukan pelabur asing.

"Jika isu ini diperbesar-besarkan, situasi mungkin akan menjadi bertambah teruk. Justeru, setiap individu dan rakyat Malaysia perlu memainkan peranan masing-masing bagi mengelak penyebaran maklumat yang tidak sahih," ujar beliau ketika dihubungi Kosmo!.

Tambahnya, memandangkan tarikh Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 semakin dekat, maka semakin ramai pihak yang mahu menangguk di air keruh.

"Nasihat saya kepada rakyat, lihat isu ini sebagai pencerobohan yang melibatkan keselamatan negara, jadi ia menjadi tanggungjawab semua tidak kira anda pemerintah atau parti pembangkang.

"Namun, jika anda pembangkang pula, jadilah pembangkang yang bijak dalam usaha untuk membantu ke arah kestabilan dan keamanan negara," tegasnya sambil mengakui kerajaan mampu menyelesaikan masalah yang melanda dengan baik, cuma ia mungkin mengambil sedikit masa kerana ia tidak pernah berlaku sebelum ini.

Sementara itu, Presiden Seniman Malaysia, Rozaidi Abdul Jamil atau Zed Zaidi berkata, perkara tersebut merupakan salah satu cara pihak yang tidak bertanggungjawab untuk meraih undi pada pilihan raya akan datang.

Tindakan itu ujarnya, bertujuan untuk mengelirukan rakyat dan ia dilakukan oleh mereka yang taksub pada parti-parti tertentu.

"Dalam hal ini, saya ingin menyeru rakan-rakan artis agar tidak terpengaruh dengan sebarang maklumat atau khabar angin yang didengar. Sebaliknya siasat dan tanya pada pihak yang berwajib.

"Sebagai artis dan selebriti, saya percaya masing-masing pasti mempunyai pengikut tersendiri. Justeru, gunakan pengaruh anda untuk mengajak peminat dan masyarakat daripada melibatkan diri dalam perkara yang tidak sepatutnya.

"Jangan disebabkan anda telah berubah, berhijab dan sebagainya, anda terus melemparkan tuduhan kepada orang lain," ungkapnya.

Pemerhati politik, Prof. Madya Dr. Abdul Mua'ati @ Zamri Ahmad pula mengakui, tidak kira dalam apa isu sekalipun, kredibiliti media sosial atau media baharu melaporkan sesuatu kejadian sering diragui.


JANGAN terus percaya terhadap setiap maklumat yang dibaca melalui blog atau laman sosial sebaliknya ia perlu ditapis dan diselidik terlebih dulu sejauh mana kebenarannya.


Namun, ada masa, ia menjadi alternatif kepada media konvensional atau arus perdana untuk orang ramai mendapatkan maklumat yang diinginkan.

"Hal ini berlaku kerana adakala media arus perdana dilihat tidak memberikan maklumat terperinci berhubung sesuatu kejadian atau peristiwa besar dalam negara. Jadi, ada pihak mula membuat spekulasi dan menyebarkan khabar angin yang mungkin adalah pandangan mereka sendiri.

"Apapun, ia terpulang kepada pembaca untuk menilai sejauh mana kebenaran dan fakta yang digunapakai dalam penghasilan artikel tersebut. Ada orang terus percaya bulat-bulat apa yang dibaca, tetapi ada juga yang menapis dan menyelidik sumbernya terlebih dulu.

"Bagi saya, individu yang cerdik perlu mempertimbangkan setiap berita yang diterima dan jangan sesekali membuat sesuatu yang mampu menggugat keamanan dan kestabilan negara," ujarnya penuh berhemah. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Menjenguk kepelbagaian Banting

Posted:

Menjenguk kepelbagaian Banting

Menjenguk kepelbagaian Banting

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

KEHIDUPAN sebagai nelayan di Pengkalan Jeti Kelanang, Banting, Kuala Langat, Selangor, merupakan pekerjaan harian bagi Salim Mat, 48, untuk menyara keluarganya.

Jeti yang terletak kira-kira 13 kilometer dari bandar Banting itu merupakan kawasan pelabuhan bagi bot atau dipanggil kotak jaring oleh masyarakat di situ meredah Laut Kelanang setiap hari.

Laut yang terletak kira-kira lima batu nautika dari jeti tersebut merupakan lubuk baginya untuk menangkap ikan tenggiri dan parang.

Kemudian, hasil tangkapan itu dijual kepada pemborong dan pembeli yang pasti akan tiba seawal pukul 7 pagi setiap hari di jeti itu.

"Biasanya saya akan ditemani anak saya. Kami turun ke laut pada pukul 5 petang dan pulang pula pukul 3 pagi keesokan harinya. Sebelum turun ke laut, persediaan utama saya adalah menjahit jaring pukat hanyut yang putus," ujarnya.

Senario harian yang dilalui oleh Salim merupakan secebis kisah yang dilalui oleh kebanyakan masyarakat di daerah Kuala Langat itu.

Berdekatan dengan jeti Pengkalan Kelanang, sebuah pantai yang menjadi menjadi tarikan dengan rimbunan pokok rhu dan kayu bakau iaitu Pantai Kelanang.

Pantai yang berada tujuh kilometer dari pesisiran Pantai Morib itu menjadi lokasi wajib dikunjungi oleh orang ramai untuk beriadah selain mencari ketenangan jauh daripada hiruk-pikuk kota.

Pengunjung juga dapat melihat penduduk sekitar datang untuk menangkap siput di gigi pantai ketika air mulai surut terutamanya pada waktu petang.


PANGKALAN Jeti Kelanang merupakan destinasi utama penduduk sekitar Banting mendapatkan hasil laut yang segar.


Istana Bandar

Banting merupakan salah satu daerah daripada sembilan daerah yang terdapat di negeri Selangor.

Bandar itu juga sarat dengan kisah sejarah yang berada dalam lipatan historiografi negeri Selangor. Dahulunya, Jugra atau dikenali sebagai Bandar Temasya dalam daerah Kuala Langat menjadi pusat pemerintahan negeri Selangor sebelum ia berpindah ke Klang.

Istana Bandar merupakan tempat yang menyimpan seribu satu kisah di Selangor. Terletak dalam kawasan Jugra, istana itu dibina oleh Sultan Selangor kelima pada tahun 1905 iaitu Sultan Alaeddin Suleiman Shah Ibni Almarhum Raja Muda Musa.

Pengunjung boleh melihat ciri-ciri seni bina Islam dari India dan Timur Tengah daripada kayu cengal dan batu marmar. Baginda Sultan juga bersemayam di istana itu selama 33 tahun sehingga baginda mangkat pada tahun 1938.


KEDIAMAN Othman Johari antara 30 homestay yang menjadi tumpuan pelancong di Kampung Lang Tengah.


Istana tersebut sedang dalam proses baik pulih dan dijangka akan dibuka kepada umum pada penghujung tahun ini.

Tidak berapa jauh daripada istana itu, pengunjung boleh singgah di Masjid Bandar yang juga dibina pada tahun yang sama dengan pembinaan Istana Bandar.

Dengan pengaruh daripada kerajaan Deli, Medan, mimbar kayu di dalam masjid itu merupakan tempat Sultan Alaeddin menyampaikan khutbah kepada sekalian rakyat.

Industri kerepek

Di dalam kawasan Jugra juga, terdapat Muzium Insitu Jugra yang mendokumentasikan segala maklumat di daerah Kuala Langat.

Muzium yang dahulunya dikenali sebagai rumah pasung atau balai polis lama itu menyediakan tiga seksyen untuk informasi pengunjung mengenai Kuala Langat khususnya Banting.

"Seksyen A menceritakan mengenai hal ehwal salasilah Sultan Selangor. Seksyen B mengenai arkeologi rumah pasung ini suatu ketika dahulu, manakala seksyen C pula mencatatkan kisah-kisah sejarah di daerah Kuala Langat," ujar Pembantu Muzium Insitu Jugra, Mohd. Jangi Zaimin.

Tambahnya, Istana Bandar, Masjid Bandar, Makam Al-Marhum Sultan Selangor keempat, Sultan Abdul Samad dan bangunan bersejarah di sekitar Jugra telah dipelihara dibawah Akta Warisan Kebangsaan 2005 oleh Jabatan Warisan Negara.

Kegiatan ekonomi penduduk di Banting tertumpu di sepanjang Jalan Sultan Abdul Samad dengan pelbagai deretan kedai dan perniagaan di tepi jalan tersebut.

Selain itu, penduduk sekitar Banting turut menjalankan perniagaan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), malah tidak sah sekiranya anda ke daerah tersebut tanpa membawa pulang kudapan yang popular iaitu kerepek.

CENDOL Banting menjadi pilihan ketika cuaca terik sewaktu bercuti di sana.


Seorang pengunjung dari Gombak, Azman Shah, 36, memberitahu, dia yang amat menggemari kerepek pisang tanduk yang dijual syarikat Ros Kerepek di Kanchong Darat sebagai destinasi utama apabila ke Banting.

Menurutnya, sebulan sekali dia akan berkunjung ke rumah kakaknya di Banting dan pasti akan memborong kerepek pelbagai perasa dalam kuantiti yang banyak untuk hidangan keluarga serta rakan-rakan di pejabat.

"Harga kerepek yang ditawarkan jauh lebih murah jika dibandingkan dengan di ibu kota. Rasanya juga garing kerana ia diproses segar," ujar penjawat di sektor swasta itu.

Sementara itu, Pengurus Ros Kerepek, Muhammad Fauzi Roslan, 24, memberitahu, selain kerepek kedainya juga menjual rempeyek, baulu dan kuih-kuih tradisional.

Tambahnya, keistimewaan Ros Kerepek yang mula beroperasi sejak tahun 1989 itu juga terletak kepada kepelbagaian perasa dan rempah dalam setiap hidangan kerepek seperti lada hitam dan barbeku.

Penginapan

Bagi menghilangkan dahaga, pelancong boleh mencuba cendol yang terkenal di Banting iaitu Restoran Cendol Ibrahim Banting yang mula dibuka pada waktu tengah hari.

Terletak di Jalan Sultan Abdul Samad, restoran yang menghidangkan cendol dan rojak itu mula beroperasi di Banting sejak lebih 50 tahun lalu.

Rasa lemak santan, gula merah dan kacang merah dalam semangkuk hidangan cendol pasti menggamit selera pengunjung.

Bagi pelancong yang ingin merancang percutian di Banting, kemudahan penginapan tidak menjadi masalah utama dalam percutian anda.

Dengan hanya RM60 semalam, pelancong boleh memilih untuk tinggal di homestay Kampung Sungai Lang Tengah yang terletak kira-kira tiga kilometer dari Bandar Banting.

Terdapat 30 buah rumah penduduk tempatan yang turut dijadikan homestay untuk pelancong yang berkunjung ke kampung yang menerima pengiktirafan Anugerah Desa Cemerlang menerusi kategori Desa Harapan 2010 itu.

Penyelaras homestay kampung, Silim Dasman, 72, memberitahu, setiap pemilik homestay menyediakan bilik dan tandas khas untuk kegunaan pelancong.

"Di kampung ini, terdapat lapan zon. Setiap zon mempunyai homestay. Kemudahan yang disediakan juga selesa untuk pelancong.

"Sekiranya pelancong menginap di sini selama tiga hari dua malam, pelbagai aktiviti akan dirancang untuk mereka seperti membuat kuih-muih tradisional, rendang dan melawat sekitar Banting," ujarnya yang juga memperuntukkan sebuah rumah untuk dijadikan homestay di laman rumahnya.

Tunisia permata Afrika Utara

Posted:

Tunisia permata Afrika Utara

Tunisia permata Afrika Utara


KAMI berpeluang berpakaian masyarakat Arab Badwi sebelum menunggang unta di Gurun Sahara.


MELALUI perjalanan selama hampir 20 jam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk transit di Dubai dan terus ke Afrika Utara langsung tidak memenatkan.

Menjejak kaki di bumi Tunisia menjadikan saya sedikit gementar. Tunisia sebuah negara yang terletak di hujung utara benua Afrika, baru setahun reda daripada ketegangan politik akibat daripada demonstrasi jalanan secara besar-besaran rakyatnya yang menuntut pembaharuan pemerintah.

Mempunyai penduduk seramai hampir 12 juta dengan bahasa pertuturan Arab, Tunisia dikenali sebagai permata Afrika Utara.

Ini kerana ia mempunyai banyak estetika sejarah yang boleh diterokai sejak zaman pemerintahan Rom lagi. Secara tidak langsung menjadikan ia sebuah negara yang begitu tinggi nilainya dalam sektor pelancongan.

Meneroka setiap hamparan bumi Tunisia, seolah-olah saya seperti Marty Mcfly iaitu watak dalam filem Back to the Future yang mampu pergi ke masa silam.

Hampir setiap tempat yang dikunjungi mempunyai bangunan-bangunan tinggalan sejarah silam bermula sejak zaman pemerintahan Rom.

Tinggalan bangunan yang dibina masih kekal hingga kini melangkaui beberapa tamadun ribuan tahun dahulu. Berdiri dikelilingi tinggalan purba ini sedikit sebanyak mempengaruhi jiwa serta memaksa minda saya untuk mengagumi, betapa hebatnya teknologi yang digunakan oleh masyarakat dahulu.

Jika diselusuri sejarah Tunisia, ia mempunyai rantaian kisah yang panjang hasil taklukan beberapa buah kerajaan. Terletak di pantai Mediterranean, Tunisia yang membawa maksud Tanjung Tinggi pernah ditakluk oleh kerajaan Rom sebelum kedatangan Islam pada abad ketujuh Masihi.

DESERT Rose terbentuk daripada air laut dan pasir di Laut Garam.


Dalam era ini beberapa dinasti Islam silih berganti seperti Dinasti Aghlabid, Dinasti Zirid, Muwahhidun, Dinasti Hafsid hinggalah ke zaman Empayar Turki Uthmaniyah.

Hanya pada 20 Mac 1956 barulah Tunisia mendapat kemerdekaan sepenuhnya apabila Perancis melepaskan penguasaannya dan memansuhkan perjanjian Bardo.

Kemerdekaan yang dicapai itu merupakan hasil usaha yang dilakukan oleh Parti Destour yang dipimpin oleh Habib Bourgiba, Dr. Mahmoud Materi, Tahar Sfar dan Bahri Guiga. Habib Bourgiba telah dilantik menjadi Perdana Menteri dan setahun kemudian menjadi Presiden Pertama bagi Republik Tunisia.

Tempat menarik

Gurun Sahara sebagaimana kata orang adalah neraka dunia kerana cuacanya yang panas mencapai 38 hingga 44 darjah Celcius, manakala pada waktu malamnya pula kira-kira 10 Darjah Celcius.

Di situ, saya berpeluang menikmati perjalanan merentas Gurun Sahara dengan menunggang unta dan berpakaian seperti Arab Badwi.

Walaupun tidak jauh perjalanan tersebut, namun ia memberikan pengalaman yang begitu bermakna. Di kelilingi lautan pasir halus, seolah-olah saya berada di atas timbunan emas yang begitu luas. Alangkah bahagianya saya jika ia benar adalah emas.

Perjalanan merentas Gurun Sahara juga bukanlah mudah kerana ketika saya berkunjung ke sana pada Disember tahun lalu suhunya agak sejuk.


BANGUNAN Ampitheatre atau dikenali sebagai Colosseum Rom yang merupakan kawasan bagi pahlawan gladiator menunjukkan kehandalan suatu ketika dahulu.


Angin sejuk dapat dirasai terutama sekali apabila angin bertiup. Saat itu menjadikan diri saya begitu kerdil apabila melihat keagungan Allah. Subhanallah, begitu hebat sekali ciptaan-Nya.

Saya dapat membayangkan bagaimana susah dan peritnya orang Arab terdahulu terutamanya para sahabat Rasulullah S.A.W berdakwah mengembangkan agama Islam.

Hanya mereka yang hebat dan memiliki iman kukuh sahaja mampu melakukan perjalanan merentas padang pasir yang luas sebegitu.

Melancong ke Tunisia juga menjadi kerugian jika tidak mengunjungi Sidi Bou Said iaitu kawasan pelancongan yang sangat unik terletak di bahagian utara Tunisia lebih kurang 20 kilometer dari pusat bandar Tunisia. Di sini anda dapat menikmati pemandangan indah panorama putih biru.

Tempat ini mendapat nama daripada seorang muslim yang tinggal di situ iaitu Abaou Said Ibnu Khalef Ibnu Yahia Ettamini el Beji pada abad ke-12 Masihi.

Sebelum kedatangannya, tempat tersebut dinamakan Bukit el-Minar. Beliau meninggal dunia pada 1231 Masihi dan ditanam di situ. Kemudian pada abad ke-18 Masihi, kerajaan Turki di Tunisia menjadikan kawasan tersebut sebagai kediaman rakyat.

Jika menurut sejarahnya, pada 1920-an Rodolphe d'Erlanger seorang pelukis dan pemuzik yang tinggal di situ telah menimbulkan idea untuk menjadikan kawasan tersebut dengan tema warna tersendiri iaitu putih dan biru.


SEPANJANG perjalanan dari Tozeur ke Douz, sempat juga kami singgah di Chott El-Jerid iaitu tasik garam yang terbesar di dunia.


Disebabkan itu, saya dapat melihat kesemua dinding bangunan dicat dengan warna putih dan pintu serta tingkapnya pula berwarna biru.

Menurut kepercayaan orang yang tinggal di situ, putih melambangkan hati yang bersih dan suci, manakala biru pula merujuk kepada warna langit dan air laut. Suasana itu semakin terasa apatah lagi ia berdekatan dengan laut.

Sepanjang sembilan hari menjelajah bumi Tunisia, beberapa tempat menarik juga dapat saya kunjungi antaranya Muzium Bardo, tapak tinggalan kota purba zaman Rom di atas Bukit Byrsa, Masjid Uqba bin Nafiq, Hamam Antonin dan Colosseum.

Sememangnya Tunisia merupakan sebuah negara yang kaya dengan estetika sejarahnya yang tersendiri.

Jutaan ucapan terima kasih kepada Safirgo Travel yang menaja perjalanan saya untuk mengembara di bumi Tunisia.

Ekspedisi bantu Orang Asli

Posted:

Ekspedisi bantu Orang Asli

Ekspedisi bantu Orang Asli

Oleh SAMSUL BAHARI MOHAMED
rencana@kosmo.com.my


SETIAP kali berdepan dengan situasi kenderaan yang rosak, masalah tersebut diselesaikan secara bersama.


SEAWAL pukul 8.30 pagi, sebanyak 30 buah kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki kira-kira 100 orang peserta Kembara Jalinan Kasih Dan Kenali Jiran Kita sudah bersiap sedia di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah Gua Musang, Kelantan.

Dalam acara yang dijalankan pada 10 Februari lalu itu, kenderaan-kenderaan itu dimuatkan dengan makanan seperti beras dan bahan bacaan.

Ternyata, para peserta kembara yang terdiri daripada kakitangan Jabatan Penerangan Malaysia, sukarelawan Komuniti 1Malaysia (K1M) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tidak sabar untuk memulakan ekspedisi murni itu.

Tepat pukul 9 pagi, peserta kembara memulakan perjalanan ke destinasi yang dituju iaitu perkampungan Orang Asli di Kampung Gawin dan Pos Gob.

Walaupun sedar rintangan jalan balak dan perjalanan jauh itu mengambil masa hingga enam jam untuk ditempuh, peserta tetap bersemangat demi mencurah kasih dan bakti kepada Orang Asli yang jauh di pedalaman.

Jelajah Kembara Jalinan Kasih Dan Kenali Jiran Kita bersama masyarakat Orang Asli di Gua Musang itu dianjurkan oleh Jabatan Penerangan Malaysia dengan turut disertai oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan pertubuhan bukan kerajaan dalam merealisasikan slogan Janji Ditepati.

Ia mengagihkan bantuan kepada seramai 310 orang Asli dari suku Temiar di Kampung Gawin dan Pos Gob.

Cabaran pertama bermula sebelum memasuki jalan balak lagi apabila sebuah kenderaan pacuan empat roda yang dipandu Ketua Pengarah Penerangan, Datuk Ibrahim Abdul Rahman mengalami kerosakan.

Hampir setengah jam diperlukan oleh seorang mekanik dalam kalangan peserta untuk memperbaiki kerosakan enjin tersebut.

Sejurus diperbaiki, para peserta memulakan kembali perjalanan menyusuri jalan balak yang amat mencabar.


ANTARA laluan yang disusuri dalam perjalanan menujuke kampung Orang Asli.


Mendaki bukit

Memasuki laluan balak menyebabkan kenderaan-kenderaan tersebut terpaksa mendaki bukit yang tinggi di atas permukaan tanah merah yang berdebu.

Selepas tiga jam merentas laluan berliku, mendaki dan menuruni bukit dengan kelajuan antara 40 hingga 80 kilometer sejam, terdapat juga kenderaan peserta yang terjarak sejauh dua hingga tiga kilometer.

Beberapa kali juga, ekpedisi itu terhenti di tengah-tengah belantara dan bukit-bukau akibat daripada beberapa kenderaan yang rosak.

Alat perhubungan atau komunikasi cumalah menerusi radio amatur yang dibawa sendiri oleh peserta konvoi.

Dengan adanya alat perhubungan tersebut, sekurang-kurangnya semua peserta boleh sedikit menarik nafas lega.

"Walaupun jauh dan jalan yang berisiko, tetapi pasukan konvoi tetap meneruskan misi," kata Ibrahim.

Perkampungan Orang Asli pertama yang disinggah untuk memberi beras ialah Kampung Gawin yang mempunyai penduduk seramai 250 orang.

"Para kakitangan jabatan dan peserta dibawa mengenali rakyat orang Asli daripada kampung tersebut untuk mengetahui lebih dekat cara hidup masyarakat itu di tengah-tengah bukit bukau," ujar beliau.

Tinjau perkembangan

"Di samping bertanyakan masalah mereka, kita juga meninjau penggunaan Astro NJOI dalam kalangan mereka yang telah diberikan secara percuma dalam ekspedisi sebelum ini," katanya.

Selesai perkampungan Orang Asli pertama, para peserta bertolak ke Pos Gob yang mengambil masa dua jam perjalanan.

Bagi menghilangkan rasa letih dalam perjalanan jauh itu, peserta konvoi berhenti menjamu selera di sebatang sungai berhampiran. Nasi berlauk daging dan ayam goreng segera menjadi habuan bagi mengisi perut yang sudah berkeroncong.


PESERTA ekspedisi beramah mesra dengan penduduk kampung Orang Asli.


Setelah selesai makan dan mandi di situ, peserta meneruskan perjalanan ke Pos Gob yang menempatkan seramai 60 penduduk Orang Asli.

Para peserta tiba di Pos Gob kira-kira pukul 5 petang dan terus menyertai acara perlawanan bola sepak antara penduduk Orang Asli di kampung berkenaan dan peserta konvoi.

Malam itu juga, peserta-peserta terpaksa melupakan tilam empuk di rumah untuk tidur bermalam di khemah atau di dalam dewan.

Keesokan harinya, sebelum kembara bertolak pulang, sumbangan beras disampaikan kepada penduduk-penduduk Pos Gob.

Seorang penduduk Orang Asli, Mat Diah Fatin, 45, berkata, masyarakat Orang Asli tidak melupakan bantuan-bantuan yang diberikan kerajaan.

"Kita berterima kasih. Kita juga kasihan mereka sanggup masuk dalam bukit dan tidur di bawah khemah yang sejuk untuk membantu kita. Dengan pemberian seperti televisyen dan perkhidmatan Astro NJOI, kita juga boleh merasai kehidupan seperti masyarakat di luar sana.

"Apa yang penduduk bandar ada, di sini pun ada. Walaupun telefon bimbit tidak berfungsi di sini, kita juga boleh berhubung dengan rakan kita dengan alat radio amatur," katanya sambil memberitahu kemudahan itu juga disumbangkan kerajaan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Zombi bercinta dengan manusia

Posted:

Zombi bercinta dengan manusia

Zombi bercinta dengan manusia

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.my

DJANGO UNCHAINED mengubat kerinduan penonton terhadap sentuhan sutradara Quentin Tarantino.


MINGGU yang sarat dengan filem seram, maka Layar Perak kali ini memulakan penceritaan dengan filem seram romantik berjudul Warm Bodies yang mengisahkan percintaan zombi dan seorang manusia.

Dalam filem ini, kisah zombi yang bernama R digarap dalam gabungan rasa seram, komedi dan romantik. Bertemu dengan seorang gadis, Julie, R merasakan dirinya semakin terasing dalam kelompok zombi sendiri.

Selain itu, sebuah kisah ngeri lakonan mantap Halle Berry berjudul The Call menemui kaki wayang minggu ini. Filem ini menceritakan kejadian penculikan seorang gadis remaja yang telah membuat panggilan telefon dalam keadaan cemas sehingga memaksa operator yang bertugas mengambil tindakan sendiri untuk membantunya.

Sementara itu, sebuah filem komedi romantik arahan Rashid Sibir akan menemui peminat setia drama bersiri Awan Dania menerusi Awan Dania The Movie.

Sebuah filem Mandarin, Finding Mr. Right juga dihidangkan pada minggu ini. Ikuti kisah Jia Jia yang sedang hamil menempuh pelbagai dugaan dalam usaha mencari teman lelakinya.

Turut menjenguk pawagam ialah filem yang berlatarbelakangkan perang saudara berjudul Django Unchained lakonan Leonardo DiCaprio dan Jamie Foxx. Menerima banyak ulasan bagus daripada pengkritik filem, penonton bakal dihiburkan dengan kisah perhambaan kulit hitam dan aksi ala wild west berlatarkan tahun 1858.

Selain itu, filem komedi bahasa Mandarin, Ah Boys To Men: Part 2 dan sebuah filem berbahasa Tamil, Onbathula Guru.

WARM BODIES


Warm Bodies

Tarikh tayangan: 14 Mac 2013

Durasi: 1 jam 50 minit

Genre: Drama, Seram, Romantik

Pengarah: Jonathan Levine

Pelakon: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich

Sinopsis: R (Nicholas Hoult) telah bertukar menjadi zombi selepas dunia diserang sekumpulan makhluk berupa mayat hidup itu. Dia tinggal di dalam sebuah bangkai jet pejuang yang tersadai di sebuah kawasan lapang. R memburu otak manusia untuk menikmati memori yang disimpan di dalamnya. Apabila memakan otak manusia seorang remaja yang ingin membunuh diri, R tiba-tiba dipenuhi rasa cinta terhadap teman wanita remaja tersebut, Julie Grigio (Teresa Palmer). R juga menyelamatkan gadis itu daripada sekumpulan zombi yang menyerangnya. Apabila Julie ingin pulang, R masih mahu menemani demi memastikan keselamatan Julie. Adakah perhubungan antara manusia dan zombi berakhir dengan sebuah khabar gembira?

The Call

Tarikh tayangan: 14 Mac 2013

Durasi: 1 jam 50 minit

Genre: Ngeri

Pengarah: Brad Anderson

Pelakon: Halle Berry dan Abigail Breslin

Sinopsis: Seorang operator telefon 911, Jordan (Halle Berry) telah menjawab panggilan daripada seorang gadis remaja yang diculik. Tanpa dirancang, Jordan rasa terpanggil untuk mengambil tindakan sendiri menyelamatkan gadis tersebut. Keputusan itu membuatkannya perlu berdepan dengan seorang pembunuh dari masa silamnya.

AWAN DANIA


Awan Dania The Movie

Tarikh tayangan: 14 Mac 2013

Durasi: 1 jam 40 minit

Genre: Romantik, Komedi

Pengarah: Rashid Sibir

Pelakon: Scha Alyahya, Elly Mazlein, Rusdi Ramli dan Jehan Miskin

Sinopsis: Pencarian kru kapal terbang terbaik telah bermula. Pramugara dan pramugari mula cemas menjelang pertandingan itu. Sebanyak 12 orang finalis telah dipilih termasuk Dania dan Tania, bekas

pemenang tahun lalu yang kemungkinan besar akan sekali lagi ditabalkan sebagai juara tahun ini. Dania bagaimanapun ingin menyiasat kehidupan Tania lalu menyelinap masuk ke salah satu penerbangan

Tania dan melihat caranya menjalankan tugas.

Finding Mr Right

Tarikh tayangan: 14 Mac 2013

Durasi: 1 jam 30 minit

Genre: Komedi, Romantik

Pengarah: Xue Xiaolu

Pelakon: Tang Wei dan Wu Xiu Bo

Sinopsis: Seorang gadis dari kawasan bandar, Jia Jia bertekad untuk mengembara ke Seattle untuk melahirkan anak lelakinya sekali gus menambat hati teman lelakinya yang kaya.

Malang tidak berbau, semua yang dirancang tidak menjadi dan dia terkandas di sebuah rumah kecil bersama dua orang wanita yang sedang mengandung malah, dia juga gagal menghubungi teman lelakinya. Dapatkah Jia Jia bertemu semula dengan teman lelakinya?

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Wakil luar negara sertai kursus UMT

Posted:

Wakil luar negara sertai kursus UMT

Wakil luar negara sertai kursus UMT


BARISAN wakil CCOP yang mengikuti kursus Pendek Berkaitan Geologi Pesisir Pantai dan Pengurusannya di UMT, Kuala Terengganu baru-baru ini.


KONGSI ILMU. Kira-kira 50 peserta dari 13 negara peserta Jawatankuasa Koordinasi Program Geosains Asia Timur dan Asia Tenggara (CCOP) mengikuti Kursus Pendek Berkaitan Geologi Pesisir Pantai dan Pengurusannya di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Gong Badak, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Antara peserta terlibat ialah dari Thailand, Vietnam, China, Korea dan Singapura, Norway, Jerman, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Mereka membincangkan isu pesisir pantai melibatkan perubahan paras air laut, hakisan dan perkara berkaitan dengannya.

Turut hadir ialah Pengarah Institut Oseonografi dan Persekitaran UMT, Prof. Dr. Mohd. Lokman Husain, Pakar Geologi Pusat Kaji Selidik Jepun, Dr. Yoshiki Saito dan wakil CCOP, Dr. Nguyen Thi Minh.

Econsave anjur aktiviti menghargai warga tua

Posted:

Econsave anjur aktiviti menghargai warga tua

Econsave anjur aktiviti menghargai warga tua


YOKE FOONG (tiga dari kanan) dan pembantunya (kanan) menyerahkan barangan keperluan kepada Pengerusi Yayasan Maha Karuna, Ven. B. Sri Saranankara Nayaka (dua dari kanan) sebagai simbolik majlis penyerahan keperluan rumah oleh Econsave untuk warga tua di Kuala Lumpur kelmarin.


SIMBOLIK. Sempena dengan Kempen Penghargaan Warga Tua 2013, pasar raya runcit Econsave mengadakan majlis simbolik penyerahan barangan keperluan kepada Yayasan Maha Karuna di Kuala Lumpur kelmarin.

Pengurus Operasi Econsave, Lim Yoke Foong berkata, pihaknya telah menyediakan bakul di kaunter pembayaran bermula pada 12 Februari lalu sehingga kelmarin bagi memberi peluang kepada pelanggan memberi sumbangan barangan keperluan hasil pembelian di pasar raya tersebut.

"Sumbangan ini adalah sebagai tanda penghargaan di samping mengajak orang ramai menunjukkan rasa hormat dan terima kasih kepada golongan tua atas usaha mereka selama ini dalam membantu masyarakat," katanya.

Tambah Yoke Foong, pengagihan sumbangan tersebut akan diadakan pada 17 Mac ini kepada 1,500 orang-orang tua yang kurang upaya di Kuil Buddha Sri Lanka, Sentul, Kuala Lumpur.

JBPM Perlis hargai kakitangan cemerlang

Posted:

JBPM Perlis hargai kakitangan cemerlang

JBPM Perlis hargai kakitangan cemerlang


MOHD. FADZIL (duduk, tengah) bersama kakitangan JBPM pada majlis penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan Sijil Perkhidmatan Terpuji Tahun 2012 di Perlis baru-baru ini.


PENGHARGAAN. Seramai 70 pegawai dan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perlis diraikan dalam majlis penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan Sijil Perkhidmatan Terpuji Tahun 2012 di Hotel Seri Malaysia, Perlis baru-baru ini.

Kesemua mereka terdiri daripada 17 penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang, 20 menerima Sijil Perkhidmatan Terpuji dan 33 lagi menerima cenderamata penghargaan setelah 30 tahun perkhidmatan di jabatan tersebut.

Anugerah yang diberikan itu sebagai pembakar semangat kepada kakitangan JBPM Perlis untuk meningkatkan lagi kualiti di dalam perkhidmatan dan tanggungjawab mereka.

Anugerah tersebut disampaikan oleh Pengarah JBPM negeri, Mohd. Fadzil Haroon dan pada majlis yang sama mereka turut melancarkan Tabung Bantuan Perwira bagi disumbangkan kepada ahli keluarga pasukan keselamatan yang terkorban di Sabah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Filipina tahan 35 pengganas Sulu

Posted:

Filipina tahan 35 pengganas Sulu

Filipina tahan 35 pengganas Sulu

DUA lelaki sedang disoal siasat oleh polis sebelum mereka ditahan di Fajar Harapan di Lahad Datu semalam.


MANILA – Tentera Laut Filipina mendakwa telah menangkap 35 pengganas Sulu termasuk seorang wanita semalam ketika mereka cuba kembali ke Filipina dari Sabah.

Ketua Pemerintah Tentera di Mindanao Barat, Leftenan Jeneral Rey Ardo berkata, mereka yang ditangkap itu dipercayai saki-baki pengganas Sulu yang memasuki Lahad Datu.

"Mereka sudah pulang (ke tanah air), mereka bersenjata," kata Ardo kepada stesen televisyen ABS-CBN.

Menurutnya, ketika ditahan para pengikut pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III itu sedang menuju ke sebuah pulau di negara ini.

Jelasnya, salah seorang lelaki itu cedera kemungkinan akibat pertempuran yang berlaku di Sabah.

Ardo menyatakan, ketibaan pengikut-pengikut Jamalul itu menunjukkan mereka panik kerana pasukan keselamatan Malaysia meningkatkan usaha memburu kumpulan tersebut.

"Mereka takut dan kembali semula ke Filipina untuk mengelak ditangkap di Sabah," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dua askar gugur naik pangkat

Posted:

Dua askar gugur naik pangkat

Dua askar gugur naik pangkat


NAJIB mengaminkan doa untuk jenazah Ahmad Hurairah Ismail di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia di Subang semalam.


SUBANG – Kerajaan semalam mengumumkan kenaikan pangkat dua anggota tentera yang terkorban dalam Ops Daulat menentang pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kenaikan pangkat tersebut merupakan penghargaan kepada kedua-dua wira itu selain mengenang jasa serta pengorbanan mereka kepada negara.

Menurut beliau, Allahyarham Prebet Ahmad Hurairah Ismail, 24, dan Prebet Ahmad Farhan Ruslan, 21, masing-masing dinaikkan pangkat sebagai Koperal.

"Ini bererti imbuhan untuk ibu bapa mereka akan diberikan melalui beberapa faedah perkhidmatan. Wang tidak boleh mengubati kesedihan dan kehilangan keluarga tetapi ini tanda prihatin kerajaan, kementerian dan warga tentera," kata beliau.

Beliau berkata demikian selepas menyambut ketibaan kedua-dua jenazah yang diterbangkan dari Tawau dengan pesawat C-130 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Pangkalan TUDM di sini semalam.

Jenazah yang tiba pukul 8 pagi itu turut diberi penghormatan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin dan Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pembangkang mahu gagalkan PRU-13

Posted:

Pembangkang mahu gagalkan PRU-13

Pembangkang mahu gagalkan PRU-13


MUHYIDDIN (tiga dari kiri) bersama dengan sebahagian orang ramai yang hadir pada majlis Sepetang Bersama Timbalan Perdana Menteri di Bukit Sentosa, Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor semalam.


HULU SELANGOR – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan rancangan pakatan pembangkang untuk menggagalkan Pilihan Raya Umum (ke-13) akan datang dengan mewujudkan keadaan porak-peranda di negara ini.

Beliau berkata, daripada maklumat beberapa dokumen yang boleh dipercayai, pembangkang dipercayai merancang untuk berbuat demikian kerana gementar dengan sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) yang sudah mula meningkat.

"Macam (penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri) Anwar Ibrahim sebut, kalau dalam pilihan raya ini dia kalah maka tentulah kekalahan itu (mengikut dakwaannya) disebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) buat kerja kotor, tipu rakyat.

"Bila dia menang, dia tak pernah kata SPR tipu rakyat, tapi bila nak kalah, nampak-nampak nak tumbang dan impian untuk jadi Perdana Menteri tak akan menjadi, maka dia dah mula buat telahan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Jangan heret KBS

Posted:

Jangan heret KBS

Jangan heret KBS

Oleh SHANIKA ABDULLLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

AHMAD SHABERY melekatkan replika bola pada poster perlawanan amal antarabangsa antara Malaysia dengan Palestin selepas majlis pengumuman perlawanan tersebut di Putrajaya semalam sambil disaksikan (dari kanan) Ketua Pengarah MSN, Datuk Seri Zolkples Embong; Naib Presiden FAM, Datuk Subahan Kamal; KSU KBS, Datuk Mohid Mohamad dan Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad.


"JANGAN heret KBS dalam kemelut anda." Itu amaran daripada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengenai kelewatan pembayaran wang kemenangan kepada pelayar Sirkit Match Racing Malaysia (MMRC) serta Monsoon Cup oleh T-Best Events Sdn. Bhd. (T-Best).

Isu berkenaan timbul apabila pelayar negara, Jeremy Koo dari pasukan Koo Racing serta Hazwan Hazim Dermawan (Permai Hotel Match Racing Team) dan Harisfabillah Muhammad (Royal Malaysian Navy Match Racing Team) mendakwa masih belum menerima hadiah kemenangan mereka.

Selaku penganjur, T-Best mendakwa, mereka masih belum menerima peruntukan daripada KBS, namun selepas masalah itu didedahkan oleh media tempatan, Jeremy akhirnya menerima bayaran berjumlah RM8,000.

Hazwan pula menerima RM5,000 dan Harisfabillah yang mendapat tempat kedua dan ketiga, turut menerima hadiah kemenangan tersebut kelmarin.

Bagaimanapun, Jeremy yang layak ke siri penutup Jelajah Alpari World Match Racing iaitu Monsoon Cup, masih gagal menerima habuan bernilai RM50,000 sebagai bonus selepas terpilih beraksi dalam acara berprestij itu.

Mengikut prosedur, hadiah kemenangan yang diraih Jeremy pada MMRC dan Monsoon Cup tersebut sepatutnya diterima 45 hari selepas acara berakhir.

Mengikut rekod, MMRC berakhir 30 November tahun lalu manakala Monsoon Cup pula menutup tirainya pada 8 Disember.

Bukan itu saja, KBS juga berkemungkinan besar akan menilai semula pemberian dana tahunan bagi acara tersebut sekiranya terdapat bukti ia disalahgunakan.

Jelas Shabery lagi, KBS telah membuat 90 peratus bayaran kepada T-Best dan bakinya akan dibayar selepas kementerian tersebut mendapat laporan audit daripada T-Best.

"Ia satu jumlah yang besar dan sudah tentu kita mahu melihat laporan audit terlebih dulu sebelum membuat bayaran penuh, Perlu diingat, kita mempunyai prosedur tertentu dan ia perlu dipatuhi.

"Untuk maklumat, KBS telah membayar 90 peratus daripada jumlah dana tahunan itu yang bernilai RM20 juta. Jadi, jangan salahkan KBS dengan mengatakan kami tidak membuat bayaran," tegas Ahmad Shabery yang turut menjelaskan prosedur pembayaran tersebut sudah diamalkan sejak lima tahun lalu.

Ahmad Shabery juga memberitahu, apa yang berlaku kini adalah antara T-Best dan pelayar yang memenangi kejohanan tersebut.

"Mereka (T-Best) tidak boleh lepas tangan. Apabila kamu menganjurkan sesuatu, sudah tentu kamu mempunyai wang yang mencukupi untuk melakukannya termasuk menyediakan hadiah kemenangan," katanya selepas mengumumkan perlawanan bola sepak amal antara skuad negara dengan Palestin di Putrajaya semalam.

"Ini satu jumlah yang cukup besar, dan kita perlu bertanggungjawab ke mana wang itu disalurkan. Jika ada yang tidak kena, KBS akan melihat sama ada mahu meneruskan dana ke atas penganjuran acara tersebut serta kontrak ke atas T-Best atau sebaliknya," tambah Ahmad Shabery.

Fatehah tekad gegar dunia

Posted:

Fatehah tekad gegar dunia

Fatehah tekad gegar dunia

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my


ZOLKPLES (kiri) memerhati pingat yang dimenangi oleh Josiah (tengah) dan Fatehah pada ACC 2013 di New Delhi, India. Kedua-dua pelumba itu tiba di KLIA semalam.


RATU pecut negara, Fatehah Mustapa bertekad untuk menjadi pelumba bertaraf dunia.

Untuk merealisasikan hasratnya itu, dia akan terus bekerja keras bagi meningkatkan prestasinya pada tahap tertinggi.

Fatehah melakar sejarah tersendiri apabila memenangi pingat emas dalam acara pecut 200 meter pada Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) 2013 yang berakhir di New Delhi, India minggu lepas.

Ini merupakan pingat emas kedua bagi pelumba berusia 24 tahun itu di pentas Asia selepas dia berjaya melakukannya pada edisi 2012 di Kuala Lumpur dengan menjuarai acara keirin, sekali gus muncul pelumba wanita pertama negara menyumbang emas pada kejohanan tersebut.

Fatehah yang tiba di Kuala Lumpur pagi semalam memberitahu, sasarannya untuk memenangi emas pada Piala Dunia Klasik amat penting dalam misinya mengumpul mata kelayakan untuk beraksi pada Kejuaraan Trek Dunia di Cali, Columbia tahun depan.

"Sasaran saya selepas ini adalah untuk memenangi pingat emas pada Piala Dunia Klasik kerana sebelum ini, pencapaian terbaik saya hanyalah layak ke final sahaja (acara keirin) pada kejohanan tersebut.

"Lagi pun, penyertaan saya pada Piala Dunia Klasik ini bukan hanya sekadar untuk menambah koleksi emas, sebaliknya ia juga merupakan misi peribadi saya untuk mengumpul mata sebanyak mungkin untuk layak menyertai Kejohanan Dunia tahun depan dan Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro," kata Fatehah ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang pagi semalam.

Fatehah kini mula dilabel sebagai pelumba pecut wanita terbaik wanita ketika ini selepas melakar sejarah baharu dengan memenangi pingat emas acara keirin pada ACC 2012 yang berlangsung di Kuala Lumpur tahun lepas.

Pencapaian pelumba kelahiran Hulu Terengganu itu tidak berakhir begitu sahaja, sebaliknya dia sekali lagi membuktikan potensinya sebagai antara pelumba yang perlu diberi perhatian setelah memenangi satu lagi pingat emas pada ACC 2013 di New Delhi minggu lepas, kali ini dalam acara pecut.

Dia yang turut menyumbang pingat perak dalam acara keirin dan gangsa bagi acara 500m ujian masa, mengakui agak terkejut dengan pencapaiannya yang disifatkan ketua jurulatih, John Beasley sebagai kejayaan yang menakjubkan meskipun masih dihimpit kecederaan belakang sejak awal tahun lalu.

"Saya sendiri agak terkejut dengan kemenangan ini kerana saya tidak menjangkakannya langsung.

"Saya turun pada kejohanan ini dengan misi mempertahankan emas dalam acara keirin yang dimenangi di Kuala Lumpur tahun lepas tetapi kemenangan ini tetap sesuatu yang bermakna bagi saya," jelasnya lagi.

Mengenai perancangannya selepas ACC 2013 ini, Fatehah berkata: "Saya akan menyertai Kejohanan Grand Prix Malaysia pada April dan Julai depan sebelum beraksi dalam Piala Dunia Klasik.

"Bagaimanapun, sebelum itu saya akan pulang dahulu ke Melbourne pada 21 Mac ini bagi mendapatkan rawatan ke atas kecederaan belakang saya."

Wan Zack, Nazirul sertai Ryukyu

Posted:

Wan Zack, Nazirul sertai Ryukyu

Wan Zack, Nazirul sertai Ryukyu

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TEKA-TEKI dua pemain Harimau Muda yang bakal menyertai Ryukyu FC akhir- nya terjawab selepas Wan Zack Haikal Wan Noor (gambar) dan Nazirul Naim Che Hashim disahkan bakal menyertai kelab divisyen tiga Liga Bola Sepak Jepun (J League) itu.

Perkara itu dimaklumkan oleh jurula- tih Harimau Muda, Ong Kim Swee yang memberitahu bahawa Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah mengadakan perbincangan dengan Pengurus Besar Ryukyu FC, Kaneko Tatsuhito yang sedang dalam lawatan kerja di ibu negara.

Menurut Kim Swee, wakil kelab Jepun itu sangat mengagumi persembahan yang ditonjolkan oleh dua pemain tersebut dalam satu sesi latihan di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Isnin lalu.

Kim Swee menambah, pemilihan kedua-dua pemain itu sangat tepat kerana beliau percaya gandingan mereka bakal memberi impak kepada skuad kebangsaan kelak.

"Mereka (Ryukyu FC) telah memaklumkan kepada kami bahawa mereka sedang mencari seorang pemain sayap dan pertahanan.

"Sebagaimana kita tahu, Wan Zack merupakan seorang pemain yang cukup berbakat. Saya percaya dia tidak akan menghadapi masalah untuk menyesuaikan diri.

"Nazirul Naim, pula adalah seorang pemain pertahanan muda sering berusaha keras ketika beraksi di atas padang. Dia pantas dan mampu bermain di posisi pertahanan kiri atau sayap kiri.

"Kedua-dua pemain ini akan menyertai Ryukyu FC dan saya berharap mereka akan memberikan satu sumbangan besar kepada skuad negara selepas menyarungkan jersi kelab itu kelak," kata- nya kepada pemberita semalam.

Pada masa yang sama, Kim Swee menegaskan, beliau berharap pemergian barisan pemain pada kali ini akan memberikan seribu manfaat kepada negara terutama skuad kebangsaan.

Ini kerana pengendali kelahiran Melaka itu menyifatkan beliau tidak rela lagi untuk menyaksikan kepulangan pemain negara tanpa pengetahuannya sebagaimana yang dilakukan oleh bintang muda, Muhammad Nazmi Faiz Mansor sebelum ini.

Nazmi mengambil keputusan meninggalkan kelab Portugal, S.C. Beira-Mar untuk menyarung jersi Selangor PKNS tanpa perbincangan dengan FAM terlebih dahulu.

Jelasnya, ia dilihat satu pelaburan yang sangat tidak berbaloi selepas FAM bersusah payah merealisasikan impian pemain muda negara untuk menimba pengalaman di luar negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nubhan, Mila tidak berputus asa

Posted:

Nubhan, Mila tidak berputus asa

Nubhan, Mila tidak berputus asa

NUBHAN dan Mila mengharapkan tuah lagu Cinta Kasih kolaborasi mereka.


BAIK Nubhan mahupun Mila, mereka berdua sedar karier sebagai penyanyi tidak begitu menyerlah biarpun sudah bertapak dalam industri seni suara sejak lima tahun lalu, iaitu sejak kedua-duanya keluar daripada program realiti Akademi Fantasia.

Jika ada pun, Nubhan atau nama sebenarnya Ahmad Nubhan Ahmad, 27, hanya popular menerusi beberapa buah lagu seperti Oh Juwita dan Seadanya Aku.

Begitu juga Mila atau nama sebenarnya Norsyarmilla Jirin, 26, yang hanya popular menerusi lagu Persis Mutiara.

Mengakui kurang menyerlah sebelum ini kerana tiada pihak pengurusan, Mila memberitahu, ia menjadi faktor kepada kekurangan untuk mempromosikan lagu-lagunya sendiri.

Sebaliknya bagi Nubhan, dia mendedahkan, dirinya yang mentah dan kurang matang dalam industri membuatkan dirinya dipergunakan oleh pihak pengurusannya terdahulu.

Nubhan dan Mila juga bercerita mengenai lagu duet baharu mereka iaitu Cinta Kasih yang merupakan lagu tuah buat mereka untuk menyerlah kembali dalam industri seni suara ketika ditemui pada majlis pelancaran lagu duet terbaharu berjudul Cinta Kasih di Redbox, The Garden, Kuala Lumpur.

NUBHAN kini mempunyai syarikat pengurusan sendiri iaitu Nubhan Records & Productions.


Pengajaran buat saya - Nubhan

Sekitar bulan September tahun lalu, Nubhan pernah mencetuskan kontroversi apabila dia mendedahkan tidak pernah mendapat duit royalti dan hak-haknya sebagai seorang artis yang bernaung di bawah syarikat pengurusannya, sebelum ini.

Enggan mengungkit dan mengingati kisah lalu, ungkap Nubhan, dia menganggap tempoh lima tahun di bawah pihak pengurusan itu merupakan pengalaman dan pengajaran yang boleh ditimba olehnya.

"Kalau boleh saya tidak mahu kenang lagi perkara lama. Mahu tutup buku lama dan buka buku baharu.

"Sebelum ini saya budak remaja yang tidak tahu ranjau dan liku berada dalam industri seni, tetapi sekarang saya sudah dewasa dan mampu bergerak serta berfikir secara matang," ujarnya yang menganggap kembalinya dia ke dunia seni sekarang bersama pihak pengurusan baharu adalah tempoh permulaan karier seninya.

Kini Nubhan bernaung di bawah pengurusan sendiri, Nubhan Records & Productions. Bagaimanapun, untuk penerbitan single, album mahupun urusan promosi, Nubhan bekerjasama dengan syarikat rakaman Nova Music.

Mengakui kini lebih selesa dan bebas dalam membuat keputusan, Nubhan mendedahkan, dia tidak pernah berasa putus asa untuk terus bertahan bergelar sebagai penyanyi kerana peminat-peminatnya.

"Kekuatan saya adalah peminat-peminat yang sentiasa menyokong. Mereka juga sering bertanya khabar dan ingin melihat perkembangan terbaharu saya.

"Memang kontroversi yang berlaku sebelum ini begitu pahit buat saya. Masakan tidak, saya mengharapkan pihak pengurusan yang baik, tetapi sebaliknya yang berlaku," ujarnya yang kini begitu popular dengan lagu duetnya bersama Mila.

Dalam proses mengumpul bahan-bahan untuk single terbaharunya di bawah Nova Music, Nubhan juga bersyukur kerana lagu Cinta Kasih ciptaan Nur Zaidi Abdul Rahman (pencipta lagu Ombak Rindu) itu mendapat sambutan baik dalam kalangan peminat muzik.

Melihat pada penampilan Nubhan yang kini kelihatan segak dan matang, ada khabar yang mengatakan perubahannya itu disebabkan sudah mempunyai kekasih.

Mengulas mengenai perkara itu, Nubhan mendedahkan, perubahan penampilannya bukan disebabkan seseorang yang bergelar kekasih. Tetapi, dia berubah seiring dengan usianya yang semakin meningkat.

"Cinta saya tolak tepi dulu. Sekarang, saya tidak mahu fikir soal cinta. Saya mahu fokus kepada karier. Saya juga tidak bercadang untuk mencari teman istimewa atau mengenali sesiapa buat masa ini.

"Begitupun, soal jodoh kita tidak boleh jangka. Jika sudah tertulis jodoh saya sampai dalam waktu terdekat ini, saya tidak akan menolak, " ujarnya lagi.

SELEPAS putus cinta dengan jejaka Rusia, Mila kini enggan menjalin hubungan cinta dalam masa terdekat.


Mila sedia bercinta

Bila ada mulut yang mengharapkan dirinya bercinta dengan Nubhan selepas mereka berduet bersama lagu Cinta Kasih, luah Mila, kalau boleh dia tidak mahu bercinta sesama artis atau orang dalam industri.

Ujar Mila yang pernah bercinta dengan seorang warga Rusia sebelum ini, dia mahukan kekasihnya itu tidak berbicara topik yang sama dengannya iaitu nyanyian atau lakonan.

"Kalau boleh saya tidak mahu bercinta dengan orang dalam industri. Sebab takut topik perbualan sama. Lagipun Nubhan terlalu tinggi untuk saya," ujarnya sambil ketawa.

Mengulas mengenai teman lelakinya sebelum ini, luah Mila, kerana jarak dan juga budaya, percintaannya bersama lelaki warga Rusia itu tidak berpanjangan.

Pernah juga bercinta dengan Ebi AF5 sebelum ini, Mila juga mendedahkan, bahawa kedua-dua ibu bapanya berharap agar dia segera bercinta dan berkahwin sebelum umurnya mencecah 30 tahun.

Berbicara pula mengenai lagu duetnya bersama Nubhan, Mila mengakui berasa bertuah kerana diberi kepercayaan oleh pencipta lagu, Nur Zaidi dan juga pihak Nova Music untuk dirinya menyanyikan lagu tersebut.

"Lagu Cinta Kasih hadir pada saat saya mahu membuat kemunculan semula dalam bidang seni. Saya seronok dan bersyukur kerana dipilih pihak Nova Music untuk menyanyikan lagu ini," ujarnya kini bernaung di bawah Nova Music bersama Nubhan bagi pengurusan promosi dan juga menerbitkan single atau album baharu.

Cerita Mila, selain mempromosikan lagu tersebut, pihak Nova Music juga sedang merangka untuk menghasilkan single terbaharunya.

Mila bersyukur kerana dirinya kini mempunyai pihak pengurusan dan berharap perjalanan kariernya lebih menyinar selepas ini.

"Saya tiada kekuatan mahu mempromosikan lagu sendiri. Sebelum ini saya pernah buat sendiri dan ia tidak menjadi," ulasnya berhubung album keduanya yang pernah berdepan dengan kegagalan kerana lagu-lagunya langsung tidak diputarkan di corong-corong radio.

Berkongsi rasa, ujar Mila, walaupun kerjaya seninya kurang menyerlah dia tidak pernah berputus asa kerana menganggap nyanyian sudah sebati dalam dirinya.

Luahan rasa Eddie Hamid

Posted:

Luahan rasa Eddie Hamid

Luahan rasa Eddie Hamid

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL

EDDIE HAMID menegaskan dia menghasilkan lagu Bo la Wei sejajar dengan kariernya sebagai komposer.


SIAPA tidak kenal dengan komposer terkenal, Eddie Hamid yang memang tidak dinafikan cukup dikenali menerusi lagu-lagu balada ciptaannya.

Karya nukilan Eddie sememangnya sering mendapat penerimaan serta tidak kurang juga kritikan dari peminat muzik tempatan.

Namun baru-baru ini, buat pertama kalinya, komposer yang terkenal dengan lagu, Halimah Jongang ini telah melancarkan sebuah lagu yang berbeza daripada apa yang diciptanya sebelum ini.

Justeru, lagu yang berjudul, Bo La Wei ini telah mendapat kritikan hebat dari masyarakat khususnya penduduk Kelantan sendiri.

Lagu Bo La Wei yang bermaksud cukup-cukuplah sudah menjadi kontroversi kerana dikatakan mempunyai unsur-unsur politik.

Namun, bagi Eddie yang turut menyanyikan lagu tersebut itu, ia merupakan pendapat dirinya sebagai salah seorang anak kelahiran Kelantan yang inginkan perubahan.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Eddie Hamid ketika dihubungi baru-baru ini.

Kosmo! : Apabila dapat tahu dikecam oleh penduduk Kelantan, apa reaksi anda?

EDDIE: Tidak dinafikan setelah membaca komen-komen di laman YouTube dan Facebook saya, memang timbul rasa takut dan risau dengan apa yang berlaku. Saya tidak boleh terima keadaan tersebut dan keluarga saya juga telah memarahi saya. Saya juga tahu perkembangan cerita-cerita tentang perkara ini melalui rakan-rakan dan keluarga yang membacanya.

Saya mengambil keputusan untuk mengunci mulut dan berdiam diri. Semasa mengeluarkan lagu Halimah Jongang pun hentaman (kutukan) yang saya terima tidak seteruk ini. Bagaimanapun, kini saya sudah boleh terima kenyataan tersebut.

Adakah anda pernah terfikir akan perkara sebegini sebelum melakukannya?

Memang saya ada terfikir, tapi tidak sangka ia seteruk begini. Saya tahu akan timbul isu tetapi sebagai anak kelahiran Kelantan, saya ingin menyuarakan pendapat saya. Tidak sangka pula kerana lagu tersebut orang akan bergaduh. Namun, bukan semuanya yang menghentam lagu tersebut kerana ada juga yang puji seperti mengatakan ia mempunyai melodi yang sedap didengar dan sebagainya.

Berapa lamakah anda berfikir sebelum bersetuju untuk mengambil tawaran ini?

Saya tidak fikir lama dan terus mengambil peluang ini. Sebenarnya kami sudah banyak kali teliti tentang liriknya. Lirik dibuat oleh saya dan komposer Datuk Mohamad Supardi Md. Noor, yang mana ia telah pun dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri sempena Himpunan Perdana Anak-Anak Kelantan di Bukit Jalil pada 17 Februari lalu.

Saya tidak takut kerana ia perkara yang benar. Saya rasa tidak salah untuk menyuarakan pendapat dan yang lain harus mengambil iktibar daripadanya.

Apakah yang membuatkan perkara ini menjadi titik permulaan untuk menyuarakan pendapat?

Saya sudah lama bekerja di luar negeri kelahiran saya kerana memang saya akui agak sukar untuk mendapat peluang pekerjaan di sana. Begitu juga dengan adik-adik saya. Memang tidak dinafikan ramai yang marah namun, ada juga yang turut bersetuju dengan saya. Ia merupakan seperti karya untuk memberi kesedaran kepada negeri kelahiran saya itu.

Saya tidak berniat untuk mempersendakan mana-mana parti politik namun berkarya dan membuat lagu memang merupakan periuk nasi dan merupakan kerjaya saya.

Ada kenyataan yang mengatakan anda ingin pulang ke Kelantan dan mahu melihat sendiri bagaimana penerimaan rakyat Kelantan terhadap lagu ini. Bilakah tarikhnya?

Memang benar. Saya bakal mengadakan persembahan secara langsung buat julung-julung lagu ini di Kelantan yang bakal dihadiri Perdana Menteri pada Jumaat, 15 Mac ini pada pukul 8 malam di Bangunan UMNO, Kota Bharu. Ia bersempena majlis pertemuan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan penggiat seni budaya Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri (JKKN), Tanjung Chat, Kota Bharu, Kelantan.

Konsert Amal Lahad Datu

Posted:

Konsert Amal Lahad Datu

Konsert Amal Lahad Datu

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


SYED ALI (kanan) bersama para artis yang bakal menjayakan Konsert Amal Artis Tabung Lahad Datu di Stadium Badminton, Jalan Cheras, Kuala Lumpur pada 16 Mac ini.


RAMAI yang sedih dan terkejut mendengar cerita dan melihat gambar-gambar anggota pasukan keselamatan yang terkorban di Lahad Datu, Sabah. Paling menyayat hati apabila mengenangkan nasib isteri yang menjadi balu dan anak-anak yang menjadi anak yatim dalam sekelip mata.

Atas dasar prihatin, pihak Yayasan Pendidikan Cheras (YPC) dengan kerjasama Aman Palestin Berhad dan Cahaya Idaman Enterprise akan mengadakan Majlis Pelancaran Tabung Amal Lahad Datu dan Tabung Amal Palestin serta Konsert Amal Artis pada 16 Mac ini.

Menurut Pengerusi Yayasan Pendidikan Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, tujuan utama pelancaran tabung dan konsert amal itu diadakan adalah untuk membantu mangsa-mangsa di Lahad Datu dan Palestin.

"Diharap dengan penganjuran ini (tabung dan konsert) ia dapat mengumpul dana sekali gus menghulur bantuan kepada mangsa-mangsa di Lahad Datu dan Palestin," ujarnya ketika ditemui pada majlis sidang akhbar Tabung Amal Lahad Datu dan Palestin serta Konsert Amal Artis di Yayasan Pendidikan Cheras (YPC), Kuala Lumpur.

Jelasnya, majlis perasmian akan diadakan pada pukul 11.30 pagi manakala Konsert Amal Artis yang bertemakan Berhibur Sambil Beramal pula akan bermula pada pukul 2 hingga 6 petang bertempat di Stadium Badminton, Jalan Cheras, Kuala Lumpur.

Antara artis yang terlibat ialah Tomok, Mawi, Ayu Damit, Elly dari kumpulan AXL, Isma (AF), Shiha (Mentor), Wanie, Band pengiring Rosewell dan penampilan istimewa model dan pelakon Cha Cha Maembong.

Orang ramai boleh membeli tiket Konsert Amal Artis ini di pejabat Yayasan Pendidikan Cheras, Pusat Rekreasi Cheras, Kuala Lumpur, atau hubungi talian 03-9284 3603/03 9287 7371. Orang ramai juga boleh membeli tiket konsert secara terus melalui Rosmawati di talian 017 660 0203 atau Fadzlee di talian 017 3168819.

Tiket untuk orang dewasa dijual pada harga RM15 manakala tiket untuk pelajar pula berharga RM10. Orang ramai yang membeli tiket juga berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik melalui cabutan nombor bertuah.

Sementara itu, penyanyi Ayu Damit, mengakui berasa risau dan takut akan keselamatan keluarganya di Sabah apabila mendengar berita mengenai pencerobohan dan kematian di Lahad Datu.

"Walaupun tempat tinggal keluarga Ayu di Kota Kinabalu dan ia agak jauh dari Lahad Datu, tetapi Ayu tetap risau dan takut akan keselamatan keluarga di sana," ungkapnya yang tinggal di Kuala Lumpur bersama dengan salah seorang adiknya.

Ujar anak sulung daripada lima beradik itu, dia berharap agar keluarganya dan penduduk di Sabah selamat serta berdoa agar pihak penceroboh berundur.

Ayu juga melahirkan rasa prihatin dan sedih mendengar dan membaca berita kematian anggota-anggota keselamatan di Lahad Datu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved