Selasa, 16 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bukan amfibia hodoh

Posted:

Bukan amfibia hodoh

Bukan amfibia hodoh

Oleh NURUL IZZA ROSLY

KATAK dan kodok. Kedua-dua amfibia ini pasti tidak termasuk dalam senarai haiwan peliharaan yang menjadi dambaan kanak-kanak mahupun orang dewasa kerana terlalu jauh untuk dimasukkan dalam kategori haiwan yang comel.

Mana tidaknya, ia sering digambarkan sebagai haiwan yang hodoh, jijik dan menggelikan. Namun, realitinya haiwan dua alam berdarah sejuk dan bertulang belakang itu merupakan haiwan yang unik dan istimewa.

Dek selalu dipinggirkan dan tidak mendapat 'publisiti' meluas berbanding haiwan lain, mungkin ramai yang masih khilaf dan tidak dapat membezakan antara katak dan kodok.

Penulis sendiri hanya mengetahui mengenainya setelah meluangkan masa mengunjungi Pameran Katak dan Kodok di Muzium Alam Semula Jadi di Putrajaya baru-baru ini.

Katak mempunyai kulit yang licin dan lembap. Selain itu, ia juga memiliki kaki belakang yang panjang dan kuat untuk melompat lebih jauh serta mempunyai tubuh panjang, langsing dan kecil.

Gemar mendiami kawasan berair, ia juga mempunyai kelenjar parotid yang kecil dan ada sebilangannya tidak kelihatan.

Kodok pula mempunyai kulit menggerutu, berbintil-bintil dan kering. Kaki belakangnya yang pendek dan gemuk digunakan untuk meloncat dan merayap selain memiliki fizikal tubuh yang pendek dan gempal.

Lebih suka mendiami kawasan darat yang lebih kering, kodok mempunyai kelenjar parotid yang jelas kelihatan, besar dan bertoksin.

"Sebelum ini umum mengetahui bahawa ular makan katak, namun tidak ramai tahu bahawa ada katak yang makan ular iaitu dari jenis Bull frog.

"Katak pokok Brazil Izecksohn (Xenohyla truncata) pula merupakan spesies tunggal katak herbivor yang memakan buah koka dan beri arum," kata Nor Zela Suleiman yang bertugas sebagai Kurator Zoologi di Muzium Alam Semula Jadi.


BUKAN ular sahaja yang makan katak, malah katak dari spesies Bull Frog makan ular.


Diversiti katak dan kodok

Mengejutkan bukan? Sebenarnya diet katak dan kodok bergantung kepada fasa hidup, saiz mulut dan habitatnya.

Kebanyakan katak pada peringkat berudu ialah herbivor yang makan dengan menuras partikel-partikel yang terampai di dalam air, alga dan lumut.

Katak dewasa bersifat karnivor iaitu makan serangga, mamalia kecil, moluska atau reptilia yang bersesuaian dengan saiz mulutnya.

"Mangsanya ditangkap menggunakan lidah yang melekit dan ditelan hidup-hidup. Kedua-dua haiwan ini mengesan mangsa menggunakan deria penglihatan, bau, bunyi dan getaran bergantung kepada spesies.

"Mangsa sering kali diserang hendap atau ditangkap ketika lalu berdekatan tempat ia berehat," ujarnya sambil memberitahu katak jantan mempunyai saiz yang lebih kecil daripada betina.

Tambahnya, haiwan yang dianggap menggelikan oleh kebanyakan orang ini tidak menggemari suhu yang terlalu ekstrem sama ada terlalu panas atau sejuk, namun haiwan ini banyak ditemui mendiami hampir keseluruhan habitat dari pinggir pantai hingga ke puncak pergunungan.

Kebanyakan katak dan kodok hidup di lantai hutan atau mengorek lubang bawah tanah. Malah, ada sebahagiannya hinggap di atas pokok pada ketinggian berbeza, hidup di tepi atau di dalam kolam, tasik, sungai dan danau.

Kepelbagaian spesies katak dan kodok sangat tinggi di kawasan beriklim tropika yang panas dan lembap sepanjang tahun.

"Katak bertanduk Borneo (Megophrys Nasuta) bertabur secara meluas di Malaysia.

"Strukturnya persis daun kering dan bergerak dengan cara merayap dan duduk di lantai hutan," katanya sambil meminta penulis mengesan katak spesies tersebut di dalam salah satu bekas kaca yang dipamerkan.

Mata tertarik melihat katak comel berwarna biru yang labelnya tertulis Dendrobates Azureus. Walaupun warnanya menarik, awas ia daripada spesies beracun.

Katak-katak daripada keluarga Dendrobates mempunyai toksin yang boleh membunuh musuhnya apabila tersentuh atau termakan.

Kebiasaannya, keluarga ini mempunyai warna yang terang seperti biru, merah, oren atau kuning sebagai tanda amaran bahawa mereka beracun.

"Katak Azureus sangat beracun di habitat asalnya kerana diet pemakanannya. Ia makan semut yang makan pokok beracun.

"Jadi, racun pokok tersebut dipindahkan kepada semut dan kemudian racun itu hadir dalam badan katak," ujarnya.

Malah, seekor katak beracun Phyllobates terribilis berupaya menghasilkan toksin yang boleh membunuh 10 lelaki dewasa.


SALAH seorang pengunjung mengambil kesempatan merakamkan gambar katak yang dilihatnya.


Kebanyakan katak ini hidup secara terestrial (daratan) di hutan hujan tropika di Brazil, Ecuador dan Lembangan Amazon. Ia mempunyai kelakuan yang sangat kompleks dari segi sosial, kewilayahan, memikat dan penjagaan anak.

Sifat beracun merupakan salah satu daripada strategi mempertahankan diri kedua-dua amfibia tersebut.

Strategi lain yang sering kali digunakan oleh katak dan kodok untuk menyelamatkan diri daripada musuh adalah penyamaran, melompat sejauh mungkin, pura-pura mati, kembungkan badan dan mengeluarkan cecair berbau busuk daripada kelenjar parotidnya.

Sama ada anda percaya atau tidak, orang Matses dan Mayoruna di Amerika Selatan menjilat permukaan badan katak pokok iaitu Phyllomedusa bicolor yang merupakan antara katak pokok paling besar saiznya.

Katak tersebut dijilat bagi memberikan rasa khayal. Ia juga dilaporkan mampu menghasilkan pelbagai kesan rangsangan daripada ubat pelali dan halusinasi.

Pameran untuk pendidikan

Kurator Muzium Alam Semula Jadi, Degor Johia memberitahu, Malaysia menjadi habitat kepada 3.3 peratus daripada keseluruhan spesies anura (katak dan kodok) yang telah direkodkan di dunia.

Saban tahun, ada sahaja penemuan baharu direkodkan terutamanya di Sabah dan Sarawak.

Setakat ini, 100 spesies daripada 237 spesies di negara ini ditemui di Semenanjung Malaysia, manakala selebihnya terdapat di Sabah dan Sarawak.

"Jika katak hidup dalam kaptiviti, usianya boleh menjangkau sehingga 40 tahun berdasarkan rekod yang pernah dilakukan oleh Zoo San Diego di Amerika Syarikat yang membela katak.

"Purata usia katak yang hidup dalam habitat semula jadinya menjangkau usia 10 hingga 15 tahun," katanya yang mendapat kerjasama pakar katak dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Norhayati Ahmad untuk menjayakan Pameran Katak dan Kodok yang berlangsung selama sebulan.

Menurutnya, sepanjang pameran dijalankan, pelbagai aktiviti akan dirangka dari masa ke masa pada setiap hujung minggu khusus buat pelajar sekolah.

Antara aktiviti yang dijalankan termasuklah bicara ilmiah yang mendedahkan pengunjung mengenai kepentingan katak dan kodok serta cara penjagaannya sebagai haiwan peliharaan.

KATAK bertanduk Borneo ini sukar dikesan memandangkan badannya persis daun kering dan sering merayap di lantai hutan.


Dibuka setiap hari bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang, ia tidak mengenakan sebarang bayaran masuk buat kanak-kanak manakala orang dewasa hanya perlu membayar RM2 seorang dan RM5 buat warga asing.

Ditanya sama ada kedua-dua haiwan amfibia tersebut sesuai untuk dijadikan haiwan peliharaan, Degor memberitahu, ia dibenarkan tetapi mengikut spesies kerana kebanyakan spesies katak dan kodok dilindungi oleh Jabatan Perhilitan.

Katak dan kodok dalam pameran tersebut diperoleh muzium daripada pelbagai pihak manakala katak awet basah dan kering melalui kerjasama UKM.

Dalam pada itu, Pengetua Krista Kindergarten, Bandar Bukit Raja, Klang, B. Subashini, 33, menyifatkan pameran katak dan kodok yang dianjurkan pihak muzium sangat bagus.

"Ia bukan sahaja sarat dengan informasi, malah pengunjung terutamanya kanak-kanak dapat melihat dengan lebih dekat spesies katak dan kodok yang jarang ditemui di Malaysia.

"Pelajar prasekolah yang datang ke sini begitu teruja dan seronok apabila mereka dapat membezakan antara katak dan kodok," katanya sambil memberitahu mengunjungi muzium lebih baik berbanding taman tema yang memberikan elemen keseronokan sahaja.

Katak dan kodok jadi sumber protein

Posted:

Katak dan kodok jadi sumber protein

Katak dan kodok jadi sumber protein

PERCAYA atau tidak, manusia telah menjadikan katak sebagai sumber protein sejak ribuan tahun lalu.


SEBUT sahaja katak mahupun kodok, rata-rata daripada kita menganggap haiwan pemilik fizikal hodoh dan menggelikan ini tidak menyumbang apa-apa kepada kebaikan kehidupan manusia.

Hakikatnya, haiwan ini menjadi pelengkap kepada ekosistem kehidupan.

Menurut Kurator Zoologi Muzium Alam Semula Jadi, Nor Zela Suleiman, dalam ekosistem, semua haiwan saling berhubung kait.

"Jika katak dan kodok ini semakin kecil jumlahnya, ia akan menjadi tidak seimbang dan kemungkinan jumlah serangga bertambah.

"Bukan sahaja ular kekurangan makanan, malah ia akan menimbulkan masalah lain pula seperti penyakit pembawaan serangga akibat jumlahnya tidak terkawal," katanya yang suka bermain dengan katak seawal usia lima tahun.

Ujarnya, bilangan serangga perosak akan meningkat dan memusnahkan tanaman sekali gus menyebabkan penggunaan racun perosak secara berleluasa hingga menyebabkan lebih banyak hidupan akuatik mati.

"Populasi serangga pembawa penyakit akan meningkat dan ini akan menyebabkan penyakit seperti denggi dan malaria juga akan meningkat.

"Banyak haiwan pemangsa katak dalam rantaian makanan akan berkurangan seperti ular, burung hantu dan lain-lain," katanya.

Agen kawalan biologi

Pasti ramai yang tidak mengetahui bahawa kedua-dua amfibia tersebut penting sebagai agen kawalan biologi.

Ini dapat dilihat pada tahun 1987, negara India telah mengharamkan pengeksportan katak selepas penurunan populasi katak tempatan secara drastik hingga mengakibatkan populasi nyamuk dan jangkitan malaria meningkat.

Petani pula terpaksa menggunakan racun serangga untuk mengawal populasi serangga perosak tanaman.

Kajian mendapati 1,000 ekor Katak Cengkerik Utara (Acris crepitans) makan empat hingga lima juta antropoda yang kebanyakannya ialah serangga setahun. Hasil kajian itu membuktikan bahawa katak juga merupakan agen kawalan biologi yang penting.

Haiwan dua alam itu yang larvanya hidup di dalam persekitaran akuatik dan apabila dewasa hidup di daratan akan mengalami kesan negatif jika kedua-dua persekitaran iaitu akuatik dan daratan mengalami perubahan serta degradasi.

Kehadiran haiwan dua alam berkenaan juga boleh dijadikan indikator biologi terhadap pencemaran dan perubahan ekosistem di habitatnya.

Sumber protein

Mungkin ia sesuatu yang mengejutkan, tetapi manusia telah menjadikan haiwan ini sebagai salah satu sumber protein sejak ribuan tahun yang lalu.

Maka, tidak hairanlah apabila kaki belakang katak menjadi hidangan eksotik yang semakin mendapat permintaan tinggi kini.

Perancis merupakan negara pengimport katak terbesar iaitu sebanyak 2,500 tan hingga 4,000 tan katak diimport ke negara tersebut setiap tahun, manakala Indonesia ialah negara pengeksport katak utama dunia dengan bekalan 5,000 tan katak yang siap diproses ke Perancis, Belgium dan Luxembourg.


KEMEROSOTAN bilangan katak dalam ekosistem akan menyebabkan ular tiada sumber makanan.


Sumber ubat-ubatan

Katak beracun Epipedobates tricolor dari Equador, Brazil mempunyai toksin yang mampu membunuh.

Sungguhpun begitu, toksinnya diekstrak untuk mendapatkan sebatian epibatidine bagi tujuan penghasilan ubat tahan sakit yang lebih efektif daripada morfin.

Kini, populasi amfibia tersebut semakin menyusut di seluruh dunia berikutan terlalu sensitif terhadap perubahan persekitaran hingga diancam kepupusan.

Beberapa sebab utama kepupusan haiwan itu telah dirungkai oleh saintis. Antara sebab-sebabnya termasuklah penebangan hutan dan penambakan kawasan bencah yang boleh memusnahkan keseluruhan habitat semula jadi katak.

Dalam pada itu, pencemaran bahan kimia seperti baja dan racun perosak boleh menyebabkan kecacatan fizikal katak ditambah pula dengan kehadiran penyakit serta parasit bawaan bakteria, virus dan chytrid fungus yang menyebabkan kematian amfibia tersebut secara besar-besaran.

"Dalam masa 100 tahun ini, lima spesies katak pupus sepenuhnya. Lebih 300 spesies sudah diancam kepupusan, manakala 37 spesies sudah tiada dalam habitat liar dan cuma dibiak dalam kaptiviti (kurungan)," katanya. - NURUL IZZA ROSLY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Asia di pentas peragaan antarabangsa

Posted:

Asia di pentas peragaan antarabangsa

Asia di pentas peragaan antarabangsa

Susunan HAFIZ AHMAD

NAMA Thakoon Panichgul, 39, mula dikenali dalam persada fesyen antarabangsa apabila Wanita Pertama Amerika Syarikat (AS), Michelle Obama menyarungkan busana kimono Radzimir pada tahun 2008. Busana paras lutut itu sangat cantik dengan kombinasi rona hitam dan merah serta cetakan flora.

"Pada awal pembabitan, saya tidak mendapat sebarang pekerjaan di rumah fesyen kerana tidak mempunyai pengalaman sebagai seorang pereka.

"Oleh itu, saya mula berusaha untuk membuktikan kemampuan dan kebolehan diri," ujar Thakoon ketika diwawancara oleh media antarabangsa.

Mengimbas kembali perjalanan kerjayanya, Thakoon beranggapan tidak mampu bertahan lama kerana kerjaya itu memerlukan kekentalan yang tinggi.

"Setiap hari selepas bangun tidur, saya hanya berfikir membeli fabrik untuk dijahit keesokan harinya," kata Thakoon.

Bagaimanapun, pada hari ini busana pereka kelahiran wilayah Nakhon Phanom, Thailand itu telah menjadi pilihan ramai selebriti terkenal. Antaranya, Demi Moore, Charlize Theron dan Sarah Jessica Parker.

Dia berpindah bersama keluarga ketika berusia 11 tahun ke bandar Omaha, Nebraska, AS. Ketika itu, dia menghadapi kesukaran menguasai bahasa Inggeris.

Begitupun, dia minat membaca majalah-majalah fesyen terutamanya Vogue.

Menceburi dunia Fesyen

Selepas menamatkan pelajaran dan menggenggam ijazah perniagaan dari Universiti Boston, Thakoon berpindah ke New York untuk mencuba nasib dalam dunia fesyen.

Dia bermula sebagai penulis fesyen dan pada masa sama belajar membuat rekaan sendiri. Pada tahun 2001, Thakoon melanjutkan pelajaran dalam bidang itu di institusi fesyen terkenal, Parsons School of Design.

Tiga tahun kemudian, Thakoon mengeluarkan koleksi sedia pakai pertamanya yang mendapat respons positif daripada media dan penggiat fesyen. Tuah menyebelahi Thakoon apabila ketua editor majalah Vogue Amerika, Anna Wintour turut melahirkan rasa kagum dengan rekaan kreatifnya.

"Ketika mempamerkan lakaran koleksi musim luruh pada tahun 2004 kepada media, beberapa staf majalah Vogue menemui saya. Mereka meminta saya membawa lakaran tersebut kepada Anna.

"Ketika bertemu Anna, dia tidak bercakap langsung dengan saya. Hanya 'Hi' dan 'Bye', tumpuannya terarah kepada penerangan saya selama hampir 15 minit. Walaupun gugup, saya fokus kepada butiran-butiran dan perincian koleksi itu," imbas Thakoon.


MODEL dari Afrika Selatan, Candice Swanepoel menggayakan koleksi musim bunga 2012 rekaan Prabal.


Perubahan hidup

Pertemuan tersebut mengubah hidup Thakoon secara total. Malah, Anna turut mencadangkan kepada syarikat pakaian kasual, Gap, untuk mengeluarkan koleksi edisi terhad jenama tersebut.

Walaupun sudah mencipta nama di peringkat antarabangsa, dia tidak pernah melupakan kepayahan ibunya membesarkan dia dan abangnya.

"Ibu saya bekerja sebagai tukang jahit di sebuah syarikat bulu yang membuat baju kot. Dia berkhidmat lebih 20 tahun semata-mata mencari rezeki membesarkan kami dua beradik. Kerjaya tersebut langsung tidak glamor tetapi saya tetap berbangga dengan ibu," jelas Thakoon.

Berbicara mengenai penglibatan orang Asia dalam industri fesyen, Thakoon melihat situasi tersebut sebagai satu persaingan sihat.

"Pada saya, orang Asia sudah lama berada dalam industri fesyen antarabangsa. Jika anda pergi ke rumah fesyen di New York, London, Paris atau Milan, mereka bekerja di belakang tabir. Ada yang menjadi tukang jahit dan membuat corak. Mereka membantu industri tersebut berkembang setapak ke hadapan.

"Ketika saya baru menapak dahulu, pereka Derek Lam melancarkan koleksinya. Saya berpendapat, jika seorang berbangsa Asia berjaya menempa nama, saya juga boleh melakukan perkara sama, " katanya.

Seorang lagi pereka fesyen kelahiran Asia, Prabal Gurung, 39, turut berkongsi bibit kejayaan yang hampir sama dengan Thakoon. Busana Prabal turut membaluti Michelle.

Prabal yang dilahirkan di Singapura dan membesar di Kathmandu, Nepal telah menceburi dunia fesyen sejak empat tahun lalu.

Bantu masyarakat

Penglibatannya bukan sekadar mengejar impian semata-mata malah membantu masyarakat setempat memperoleh pekerjaan.

"Industri ini menyumbang pendapatan yang tinggi kepada ekonomi sesebuah negara selain membuka peluang pekerjaan.

"Sebanyak 98 peratus koleksi rekaan saya dicipta di New York. Justeru, ia membuka peluang pekerjaan kepada penduduk setempat," ujarnya ketika ditemu bual oleh majalah Times beberapa tahun lepas.

Tambah Prabal, biarpun harga busananya mencecah puluhan ribu dollar, nilai itu perlu dilihat secara menyeluruh tanpa melihat pada luaran sahaja.

"Ia bermula dengan pemilihan fabrik yang dibawa dari Paris atau Itali. Kebanyakan material itu dihasilkan dengan cara tradisi untuk mengekalkan warisan dan keasliannya.


BUSANA Thakoon sentiasa mendapat perhatian selebriti antarabangsa.


Selain itu, ia turut melibatkan kajian selama berbulan-bulan dan kerja-kerja pembuatan daripada tukang jahit berpengalaman lebih 40 tahun. Kesemua itu memelihara dan menjaga adibusana negara," jelasnya.

Sewaktu mahu mengeluarkan koleksi pertamanya, Prabal bercadang memulakan perniagaan secara keci-kecilan dan sederhana.

"Saya mahu orang mengenali jenama saya melalui rekaan-rekaan busana yang cantik," jelasnya.

Minggu Fesyen New York pada Februari 2009 menjadi lokasi untuk melancarkan jenama menggunakan namanya. Sebelum itu, Prabal mengembangkan bakatnya bersama pereka, Cynthia Rowley selama dua tahun setelah menamatkan pelajaran di Parson. Seterusnya, dia dilantik sebagai Pengarah Rekaan jenama Bill Blass dan berkhidmat selama lima tahun.

Usaha Prabal dalam kerjaya tersebut tidak sia-sia apabila mendapat pengiktirafan daripada beberapa organisasi fesyen antarabangsa. Salah satu momen terbaik Prabal ketika mendapat anugerah Swarovski Council of Fashion Designers of America (CFDA) untuk kategori pakaian wanita pada tahun 2011.

Tahun ini, Prabal berkolaborasi bersama pusat beli-belah Target untuk keluaran edisi terhad yang berada pasaran Februari lalu.

Untuk jejaka arif bergaya

Posted:

Untuk jejaka arif bergaya

Untuk jejaka arif bergaya

SELUAR tema Hawaii memberi keselesaan ketika bersantai di tepi pantai.


SEMPENA meraikan ulang tahun ke-40, Pepe Jeans London menampilkan koleksi terbaharu musim bunga khas untuk kaum Adam.

Koleksi terbaharu itu diilham berdasarkan busana pakaian moden Amerika Syarikat dengan reka bentuk estetik. Ia memberi tumpuan kepada ketelitian perincian dan kekemasan untuk jejaka yang arif bergaya. Ia ditampilkan melalui empat pilihan berbeza.

Buat mereka yang meminati gaya lasak, koleksi Active pasti menepati cita rasa anda. Seluar kargo tirus bertema pemburuan menjadi pilihan utama. Gaya ini dilengkapkan dengan pilihan kasut derbi bertumit getah berwarna khaki dan mustard.

Koleksi Portobello pula menggabungkan fesyen jalanan dengan serapan moden seperti corak jalur, jaket berhud dan baju-T grafik. Seluar jean dengan pilihan warna pelbagai digayakan bersama kasut kapas lusuh atau dicelup warna.

Imej lelaki dewasa

Bersesuaian dengan cuaca tempatan, koleksi Beach direka bersahaja dalam corak vintaj ala Aloha. Cetakan kesan air dan variasi warna cerah menjadi perlambangan kepada imej lelaki dewasa. Bagi memudahkan pergerakan, sarungkan kaki anda dengan kasut mokasin bertali yang selesa dengan corak vintaj luncur ombak Hawaii atau kasut kanvas pantai dalam dua tona warna.

Koleksi Essentials memberikan pilihan pakaian yang mudah disuaipadankan seperti baju Oxford, blazer kapas dan seluar chino berpotongan ketat sebagai pelengkap gaya formal terkini.


MELANGKAH berani dengan seluar kuning terang bercorak simbol duit dollar daripada koleksi Andy Warhol.


Lupakan pakaian konvensional ke pejabat dan hadir dengan peribadi baharu melalui koleksi ini.

Selain empat pilihan utama, Pepe Jeans London turut menampilkan koleksi Andy Warhol dengan penataan segar menerusi warna-warna terang dan corak yang menonjol. Antara item yang boleh dimiliki seperti seluar jean berpotongan ketat dalam rona pudar dengan kemasan buatan tangan gaya koyak dan tampal.

Meriahkan gerobok fesyen anda dengan warna-warna terang biru Perancis, hijau kebiruan dan kuning. Ia digabungkan dengan rona pudar merah jambu, biru dan denim lusuh biru nila dalam corak Warhol yang ikonik. Ilham pelukis terkenal itu diadaptasikan melalui corak seperti bunga, simbol dolar dan grafik sup terkemuka, Campbell. - HAFIZ AHMAD

Regim baharu Olay

Posted:

Regim baharu Olay

Regim baharu Olay

Oleh HAFIZ AHMAD

KAUM wanita pasti tidak kecewa dengan produk penjagaan kulit antipenuaan daripada Olay.


PRODUK dibeli mencecah ratusan ringgit tetapi kulit wajah tetap tiada perubahan. Itulah antara hasil tinjauan yang dilakukan syarikat produk penjagaan wajah, Olay dalam laman sosial Facebook. Dalam tinjauan tersebut juga mendapati seramai 63 juta wanita di Amerika Syarikat (AS) mengabaikan produk kecantikan yang dibeli selepas tidak mendapat keputusan memberangsangkan.

Sehubungan itu, para saintis Olay telah mengaplikasikan penemuan terbaharu dalam bidang Cellular Bioenergetics untuk memahami proses penuaan kulit dan penjagaannya. Ia memberikan penyelesaian kepada wanita yang kecewa dengan produk penjagaan kulit antipenuaan.

Menurut Saintis Senior Olay, David Khoo, melalui kajian itu, mereka menemui Teori Kelemahan Kulit yang menyatakan bahawa bahan antipenuaan kurang responsif kepada kulit tua ekoran kurangnya tenaga dalam sel.

"Ia disebabkan sel tidak mempunyai metabolisme yang baik untuk bertindak balas terhadap rawatan antipenuaan. Maka, tanggapan mengenai produk tidak berkesan adalah tidak benar sama sekali," ujar David yang merujuk kepada kenyataan Saintis Kecantikan Kanan P&G, Mary Johnson.

Melawan kelemahan kulit

Tambahnya, kaedah efektif untuk melawan kelemahan kulit adalah dengan meningkatkan keupayaan sel bagi menghasilkan tenaga dan keupayaan menangani tekanan.

Diperkayakan dengan Skin Energizing Technology, Olay Regenerist Generasi Baharu terbukti berjaya mengatasi keadaan kulit lemah tidak bermaya, melembapkan kulit dan mengatasi proses penuaan dengan lebih pantas.

Ia mengandungi gabungan tiga bahan antipenuaan berkuasa tinggi iaitu Niacinamide yang membantu mengekalkan kelembapan kulit dan meningkatkan kadar pengelupasan semula jadi permukaan kulit. Selain itu, Palonitoyl Pentapeptide - 4 membantu mengurangkan garis halus dan kedutan manakala Olivem dapat meningkatkan penyerapan bahan antipenuaan ke dalam kulit.


PENJAGAAN bulu mata sama penting dengan kulit wajah yang bersih dan sekata.


Tidak hanya memberi fokus kepada kulit wajah, produk baharu Olay turut mengeluarkan item istimewa untuk mata yang cantik.

Lingkaran hitam dan kesembapan mata sering menjadi masalah kepada sesetengah wanita. Selain itu, tekstur bulu mata yang jarang dan tidak rapi mengakibatkan penampilan seseorang terjejas.

Regenerist Micro Sculpting Eye & Lash Duo menggabungkan dua kebaikan secara terus iaitu untuk merawat bawah mata dan kesihatan bulu mata.

Menurut Pengurus Latihan dan Keupayaan Serantau Olay, Susan Park, produk tersebut didatangkan dalam satu bungkusan yang mengandungi kedua-dua produk berkenaan.

"Pengguna hanya perlu memasang kedua-duanya ketika mengaplikasikan ke bahagian yang bermasalah," ujarnya ketika menunjukkan demonstrasi penggunaan produk-produk Olay kepada media, baru-baru ini.

Ujarnya, produk pertama digunakan sebagai krim merawat bawah mata. Ia mampu mengurangkan garisan halus dan membaiki tekstur kulit sekitar mata.

Produk kedua mengandungi Glycerin bertindak sebagai serum dan membantu merapikan bulu mata sehingga ke akarnya. Ia boleh mengurangkan kerosakan selain menebalkan bulu mata.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Piala Sudirman jadi sasaran

Posted:

Piala Sudirman jadi sasaran

Piala Sudirman jadi sasaran

Oleh MOHD. IKHSAN
FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

BARISAN pemain negara yang muncul juara Piala Axiata 2013 akan terus diberi kepercayaan menggalas tugas pada Piala Sudirman pada Mei nanti.


SELEPAS kejayaan menjulang gelaran juara pada Kejohanan Badminton Piala Axiata 2013 kelmarin, skuad negara kini mengalih fokus untuk melakar kejayaan serupa pada Piala Sudirman yang akan berlangsung di Stadium Putra, Bukit Jalil pada 19 hingga 26 Mei nanti.

Misi untuk menjulang Piala Sudirman tidak mustahil dapat direalisasikan andai skuad negara meneruskan rentak cemerlang, seperti yang dipamerkan pada final Piala Axiata kelmarin, yang menyaksikan mereka menewaskan Thailand 3-1.

Keyakinan itu turut dirasai pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei yang percaya, skuad negara akan tampil dengan lebih cemerlang pada Piala Sudirman nanti.

Keyakinan yang diluahkan Chong Wei itu ekoran kejayaan skuad negara menjuarai acara berpasukan campuran pada Piala Axiata yang beraksi di Stadium Badminton Cheras, Kuala Lumpur kelmarin.

Jelasnya, kejayaan yang diraih skuad negara ketika membenam Thailand 3-1 di pentas final Piala Axiata itu membuktikan Malaysia mampu tampil dengan aksi lebih bertenaga sekiranya beraksi di laman sendiri.

"Sudah pasti keyakinan kami bertambah, tetapi kami harus meneruskan konsistensi ini dalam beberapa lagi kejohanan kerana Piala Sudirman akan bermula dua minggu selepas Grand Prix Emas Terbuka Malaysia (30 April hingga 4 Mei).

"Kami akan membuat persiapan yang terbaik kerana Malaysia menjadi tuan rumah Piala Sudirman tahun ini, dan sudah tentu kami akan bekerja keras untuk melangkah ke separuh akhir.

"Saya, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong (beregu lelaki), Chan Peng Soon-Goh Liu Ying (beregu campuran) serta pemain-pemain perseorangan wanita dan beregu wanita akan berusaha, dan akan memberikan yang terbaik pada Piala Sudirman nanti," kata Chong Wei.

Sebelum bermulanya kempen Piala Sudirman, pemain-pemain negara akan beraksi pada Kejohanan Badminton Asia di Taiwan (16-21 April), Siri Super Terbuka India (23-28 April) dan Terbuka Malaysia.

Oleh itu, Chong Wei menasihatkan setiap pemain negara agar lebih berwaspada dalam setiap kejohanan yang disertai serta mengukuhkan lagi semangat berpasukan seperti mana yang dipamerkan pada kempen Piala Axiata.

"Saya berharap setiap pemain akan lebih berhati-hati selepas ini agar tidak mengalami sebarang kecederaan, kerana kami akan menyertai beberapa kejohanan lagi seperti Terbuka India dan Terbuka Malaysia.

"Sebenarnya dalam tempoh yang singkat memang sukar untuk kami meningkatkan lagi tahap kecergasan atau kemahiran, tetapi kami akan cuba dan pada masa yang sama menguatkan lagi semangat berpasukan dan memberikan sokongan antara satu sama lain," jelas Chong Wei.

Menjelang aksi Piala Sudirman bulan depan, Malaysia dijangka mendapat laluan yang mudah ke suku akhir selepas diundi dalam Kumpulan C menentang Jerman dan Taiwan.

Juara lapan kali, China diundi dalam Kumpulan A bersama Indonesia dan India, manakala Kumpulan B akan menyaksikan Korea Selatan pernah meraih tiga gelaran Piala Sudirman menentang Thailand dan Hong Kong.

Pasukan gergasi Eropah, Denmark diundi bersama Jepun dan Singapura dalam Kumpulan D.

Pencapaian terbaik skuad negara pada kejohanan berpasukan campuran itu ialah mara ke separuh akhir pada edisi 2009 di Guangzhou, China.

Siapa atlet terbaik negara?

Posted:

Siapa atlet terbaik negara?

Siapa atlet terbaik negara?

ATLET terbaik negara untuk tahun 2012 bakal terjawab pada satu majlis yang akan berlangsung di sebuah hotel terkemuka di Subang malam ini.

Persaingan kali ini dilihat sengit kerana sebahagian besar atlet negara yang dicalonkan telah menunjukkan pencapaian yang cukup cemerlang pada penampilan mereka pada peringkat antarabangsa sepanjang tahun lalu.

Tujuh atlet bakal bersaing untuk anugerah Olahragawan Negara 2012 dan tujuh lagi akan bersaing bagi anugerah Olahragawati Negara 2012.

Nama-nama besar yang disenarai pendek termasuk jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, Muhd. Syafiq Ridhwan (tenpin boling), Sazali Samad (bina badan), Pandelela Rinong (terjun wanita), Datuk Nicol David (skuasy) serta jaguh lumba basikal wanita negara, Fatehah Mustapha.

Atas kertas, Chong Wei dan Pandelela dilihat pilihan untuk membolot anugerah tersebut tetapi mereka perlu bersaing dengan calon-calon lain sebelum boleh bergelar atlet terbaik negara untuk tahun 2012.

Berikut senarai calon yang disenarai pendek untuk anugerah tersebut.

CALON-CALON ANUGERAH OLAHRAGAWAN

DATUK LEE CHONG WEI (Badminton)

Menggenggam kemas gelaran pemain badminton No. 1 dunia selama 40 bulan sejak September 2008, sudah cukup untuk menceritakan keunggulannya di persada antarabangsa.

Kehebatan itu diteruskan apabila dia menjuarai empat siri super termasuk muncul naib juara Kejohanan Badminton Seluruh England.

Pada temasya Sukan Olimpik London, Chong Wei menampilkan aksi cukup memikat, namun nasib tidak memihak kepadanya apabila Tembok Besar China yang dipagari Lin Dan masih utuh untuk dirobohkan buat Chong Wei berpuas hati dengan kalungan pingat perak.

BRYAN NICKSON LOMAS (Terjun)

Kehandalan Bryan ternyata lebih menyerlah menerusi acara terjun.

Daripada deretan peserta 42 negara bertanding, Bryan Nickson muncul penerjun kelapan terbaik pada Kejohanan Terjun Dunia di London menerusi acara 10 meter platform.

Pada Sukan Olimpik London, atlet kelahiran Kuching, Sarawak itu turut menampilkan gaya terjunan menarik menerusi acara 3 meter papan anjal untuk berada di tangga ke-19 daripada 32 peserta bertanding.

MUHD. SYAFIQ RIDHWAN

(Tenpin Boling)

Arena boling di Wrocland, Poland yang menjadi gelanggang pertarungan Piala Dunia Qubica-AMF, menjadi saksi kehebatan atlet muda negara ini.

Dengan semangat Malaysia Boleh, Syafiq mengejutkan pencabar dari 84 negara bertanding apabila meraih pingat emas acara masters.

Dia turut meraih pingat emas dalam acara Masters pada Kejohanan Antarabangsa Taiwan.

RICKY LEONG TZE WAI (Karate)

Satu-satunya peserta yang berjaya menewaskan peserta pilihan dari Jepun dua kali berturut-turut pada Kejohanan Senior Persekutuan Karate Asia.

Tidak hairan kelibat Leong Tze Wai digeruni lawan setiap kali membawa cabaran Malaysia di pentas antarabangsa.

Bermula dengan dua emas acara Kata perseorangan dan berpasukan pada Kejuaraan Asia di Tashkent, Uzbezkistan, Julai 2012.

Kemuncak kehebatan Tze Wai adalah kejayaan membawa pulang dua lagi pingat emas sebulan kemudian, juga menerusi acara Kata perseorangan dan berpasukan pada Kejohanan Dunia di Busan, Korea.

SAZALI ABD. SAMAD (Bina Badan)

Anugerah Sukan Negara bagaikan hilang serinya tanpa nama 'badang' negara ini.

Biarpun sudah dipanjat usia, kegigihan dan kesungguhan Sazali tidak perlu disangkal lagi setiap kali tampil membawa cabaran Malaysia.

Pada usia 44 tahun, tubuh sasanya masih belum mampu dicabar apabila meraih pingat emas pada Kejuaraan Dunia di Bangkok, Thailand menerusi kategori 70 kilogram.

KHAIRUL ANUAR MUHAMMAD (Memanah)

Warga Kemaman, Terengganu pastinya bangga dengan atlet muda negara ini.

Ketepatan panahannya menuju sasaran meletakkan Khairul antara pemanah terbaik Asia.

Pingat gangsa pada Grand Prix Asia di Bangkok menerusi acara recurve Februari tahun lalu membuka langkah gemilangnya pada tahun tersebut.

Pada Sukan Olimpik di London, panahan tepat Khairul menyaksikan kemaraannya ke suku akhir bagi mengulangi pencapaian sama pada Kejuaraan Dunia di Shanghai, China, November 2012.

YU PENG KEAN (Lawan Pedang)

Muncul atlet lawan pedang pertama negara layak ke Sukan Olimpik selepas 48 tahun, dia menuruti jejak legenda, Ronnie Theseira pada temasya di Tokyo 1964.

Biarpun sekadar berjaya mara ke pusingan kedua pada Sukan Olimpik 2012 di London, namun kekalahan Peng Kean cukup bermaruah.

Dia tewas kepada peserta Hungary, Aron Szilagyi yang akhirnya muncul pemenang emas individu acara Sabre.

CALON-CALON ANUGERAH OLAHRAGAWATI

DATUK NICOL ANN DAVID (skuasy)

Masih mengekalkan kedudukan sebagai pemain No. 1 dunia sejak Ogos 2006.

Dia juga telah memenangi tujuh daripada sembilan kejohanan yang disertai sepanjang tahun 2012.

Antara kejayaan paling bermakna ialah ketika menjuarai Kejohanan Dunia di Kepulauan Cayman pada Disember 2012.

NUR SURYANI MUHAMED TAIBI (Menembak)

Belum pun melepaskan bidikan di Lapang Sasar Sukan Olimpik London 2012, Nur Suryani awal-awal lagi mencuri tumpuan dunia.

Akhbar-akhbar terkemuka antaranya New York Times, New York Daily News dan Columbus Despatch, ternyata kagum dengan kehadiran Nur Suryani yang hamil lapan bulan ketika itu.

Meskipun gagal melangkah jauh, pakar acara 10 meter Air Rifle ini membuktikan semangat Malaysia Boleh dan jati diri yang dimiliki atlet negara.

PANDALELA RINONG (Terjun)

Selepas badminton, satu-satunya acara yang menghasilkan pingat dalam sejarah pembabitan negara pada Sukan Olimpik.

Atlet keturunan Bidayuh ini memahat catatan gemilang sukan terjun apabila meraih pingat gangsa pada Sukan Olimpik London 2012.

Lebih gah, Pandelela muncul atlet wanita pertama negara memenangi pingat Sukan Olimpik yang dihasilkan menerusi acara 10 meter platform.

CHEAH MEI LAN (Tenpin Boling)

Kerinduan peminat sukan negara khasnya tenpin boling terubat dengan kemunculan jaguh baharu, Cheah Mei Lan atau lebih dikenali sebagai Esther Cheah.

Hayunan penuh bertenaga Esther ketika membutirkan dua pingat emas, masing-masing menerusi acara Masters pada Terbuka Hong Kong dan Daejorn pada Jun dan Julai 2012.

Dia terus menyinar apabila meraih pingat gangsa acara perseorangan pada Kejuaraan Dunia di Cyprus, September 2012.

CHAI FONG YING (Wusyu)

Bakatnya dalam seni mempertahankan diri mula dikesan ketika usianya baru mencecah empat tahun.

Demi keinginan yang tinggi untuk membawa cabaran negara, Fong Ying sanggup berkorban menangguhkan pengajiannya di Universiti Putra Malaysia.

Ternyata hasrat murni Fong Ying tidak sia-sia.

Menerusi kombinasi acara Tajiquan, Fong Ying meraih pingat perak pada Kejohanan Asia di Ho Chi Minh, Vietnam, Ogos 2012.

QUZANDRIA NUR MUHAMAD FATHIL (Ekuestrian)

Di sebalik keayuan wajahnya, tiada yang menyangka gadis ini berkemahiran tinggi dalam sukan ekuestrian.

Pada Februari 2012, ketika beraksi pada Kejohanan Wroclaw, Partynice Grand Prix Special di Jerman, Quzandria mendudukki tempat ketiga acara dressage.

Menerima tunjuk ajar daripada abangnya Qabil Ambak, Quzandria, pada bulan sama, sekali lagi menampilkan tunggangan mantap untuk mendudukki tempat ketiga acara dressage pada Kejohanan Wanita Shakir Grand Prix di Bahrain.

FATEHAH MUSTAPHA (Basikal)

Memperkatakan kecemerlangan atlet berbasikal kebangsaan, tidak dapat disangkal lagi keberkesanan projek pembangunan Terengganu.

Selepas negara megah dengan kehebatan anak Terengganu, Mohd. Azizulhasni Awang dan Anuar Manan, muncul pula pelumba wanita, Fatehah Mustapha.

Berbekalkan semangat beraksi di laman sendiri pada Kejohanan Berbasikal Asia yang berlangsung Februari tahun lalu di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras, Fatehah meraih pingat emas acara keirin dan melengkapkan kejayaannya memenangi pingat perak acara pecut 200 meter.

Dia turut beraksi pada Sukan Olimpik 2012 di London.

Wan Zack terpaksa berehat selama dua minggu

Posted:

Wan Zack terpaksa berehat selama dua minggu

Wan Zack terpaksa berehat selama dua minggu


WAN Zack dipapah keluar padang oleh pegawai pasukan selepas mengalami kecederaan pada sesi latihan semalam.


OKINAWA, Jepun - Kem latihan FC Ryukyu menerima tamparan hebat apabila kelab Divisyen Ketiga Liga Jepun (Liga J) itu bakal terlepas khidmat pemain sayap, Wan Zack Haikal Wan Nor menjelang aksi menentang Yokohama Sports and Culture Club (YSCC), Sabtu ini.

Pemain kelahiran Pahang itu mengalami kecederaan ketika menjalani latihan semalam.

Jurulatih FC Ryukyu, Norihiro Satsukawa muncul individu paling kecewa dengan perkhabaran buruk itu.

Satsukawa menjelaskan, beliau bakal terlepas khidmat Wan Zack yang mempamerkan prestasi cemerlang ketika menewaskan Sagawa Printing 2-1 pada penampilan pertamanya di Stadium Okinawa City Atheltics, Sabtu lalu.

Beliau secara terbuka mendedahkan, kehilangan Wan Zack mungkin menjejaskan perancangannya pada aksi menentang YSCC di Stadium NHK Springs Mitsuzawa Football itu nanti.

Jelasnya, Wan Zack yang baru pulih daripada kecederaan kaki kirinya, bakal direhatkan sekurang-kurang dua minggu.

Katanya, beliau kini terpaksa merangka strategi baharu dalam usaha untuk terus memburu tiga mata berharga di gelanggang lawan, sebagai usaha untuk terus berada dalam kelompok lima teratas liga.

Untuk rekod, FC Ryukyu kini menduduki tangga kelima daripada 18 pasukan yang bersaing selepas mengutip 11 mata sepanjang enam perlawanan.

"Ia merupakan satu tamparan hebat buat kami kerana dia merupakan seorang pemain yang cukup berpotensi.

"Kehilangan Wan Zack bakal dirasai memandangkan dia telah mempamerkan prestasi cukup cemerlang selain menjadi senjata sulit buat FC Ryukyu.

"Apa yang pasti, dia tidak akan beraksi ketika menentang YSCC pada hujung minggu ini dan saya terpaksa mencari alternatif baharu bagi mengekalkan rentak cemerlang pasukan.

"Harapan untuk mengutip tiga mata ketika bertandang di gelanggang lawan bukan satu tugas yang mudah dan kami harus lakukan yang terbaik tanpa khidmat Wan Zack," katanya ketika ditemui selepas sesi latihan skuad kendaliannya itu semalam.

Dalam perkembangan lain, Satsukawa memberitahu, kehadiran Wan Zack dan Nazirul Naim Che Hashim memberikan lebih banyak pilihan dalam usaha memperkuatkan skuad FC Ryukyu musim ini.

Begitupun, beliau turut mendedahkan kelemahan yang ada pada dua pemain negara itu, namun Satsukawa yakin ia dapat diatasi seandainya mereka bekerja keras dalam setiap sesi latihan.

"Sejujurnya, mereka merupakan pemain muda yang memiliki potensi," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sedekad bakti As-Siddiq

Posted:

Sedekad bakti As-Siddiq

Sedekad bakti As-Siddiq

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI

LEBIH 49 kanak-kanak di Kampung Batu Hampar Dalam teruja saat menerima bantuan persekolahan daripada As-Siddiq.


BAGI penduduk sekitar Taiping, Perak khususnya di kawasan Bukit Gantang, kelibat sukarelawan sebuah pertubuhan kebajikan tempatan, As-Siddiq bukanlah sesuatu yang asing.

Rutin mereka adalah menjelajah ke kampung-kampung, menjengah dari pintu ke pintu, mencari individu yang memerlukan bantuan serta perhatian sama ada miskin atau cacat anggota.

Tanpa mengira kaum dan agama, semua yang mengalami kesulitan dibantu oleh anggota sukarelawan terbabit.

Pelbagai bentuk sumbangan dihulurkan melibatkan wang tunai, perkakasan rumah, bahkan ada yang menerima rumah yang dibina sendiri Pengerusi Pertubuhan As-Siddiq, Habidi Zain.

Selain itu, ratusan penduduk berpendapatan rendah dan golongan kurang upaya turut menerima sumbangan barangan makanan untuk sebulan secara tetap daripada sukarelawan terbabit.

Apa yang pasti, sukarelawan As-Siddiq yang genap 10 tahun penubuhannya pada hari ini bertekad meneruskan komitmen mereka meringankan beban ditanggung penduduk terlibat.

Menurut Habidi, sukarelawan As-Siddiq bukan sahaja dianggotai individu Melayu, tetapi turut disertai masyarakat Cina dan India.

Katanya, penglibatan golongan belia dalam beberapa aktiviti yang dilaksanakan sukarelawan As-Siddiq sebelum ini membuktikan komitmen pertubuhan itu sentiasa disokong dan didokong semua lapisan masyarakat.

"Banyak program kemasyarakatan yang dianjurkan sebelum ini mendapat kerjasama kelompok belia dan ia menyemarakkan semangat kami untuk terus berbakti," kata Pengerusi Eksekutif Kolej Kejururawatan dan Sains Kesihatan Seri Manjung itu kepada Kosmo!.

Habidi memberitahu, sukarelawan As-Siddiq bergerak aktif menggunakan dana persendirian dan menyumbang mengikut kemampuan masing-masing.

Selain menjelajah ke pelosok kampung dan memberi bantuan kepada golongan memerlukan, sukarelawan As-Siddiq sebagai sebuah pertubuhan berdaftar turut aktif menganjurkan acara-acara lain seperti sukaneka dan klinik kesihatan yang memberi manfaat langsung kepada masyarakat setempat.

Bersihkan makam

Pada September 2012, Habidi bersama kira-kira 30 belia berusia 20 hingga 30-an memilih menyambut Hari Kemerdekaan ke-55 dengan bergotong-royong memulihara makam Datuk Seri Amar Diraja Alang Idin Tok Pandak Jamaludin.

Ujarnya, sebagai individu yang bertanggungjawab membuka Bukit Gantang, tokoh itu membangunkan mukim berkenaan yang pernah menjadi pusat bandar Taiping berteraskan perniagaan bijih timah.


MEMBINA dan membaiki rumah penduduk juga merupakan sebahagian aktiviti sukarelawan As-Siddiq sejak penubuhannya 10 tahun lalu


"Agenda ekonomi dan sosial Alang Idin kemudian diteruskan menantu lelakinya, Long Jaafar dan cucunya, Ngah Ibrahim.

"Sumbangan pembesar yang meninggal dunia pada 20 April 1818 ketika berusia 117 tahun itu amat besar dan kesannya dapat dirasai masyarakat sehingga hari ini," katanya.

Selain itu, Habidi yang juga Pengarah Urusan Ujimaju Fly Travel & Tours berkata, bantuan berupa satu kampit beras kepada penduduk Melayu, Cina dan India yang giat dilaksanakan sejak empat tahun lalu akan diteruskan dari semasa ke semasa.

"Melalui acara-acara penyerahan beras ini, saya dapat memperkenalkan para sukarelawan kita kepada masyarakat dan sebagai individu korporat, inilah cara terbaik saya membantu semula masyarakat yang memerlukan," katanya.

Sumbangan beras

Pada satu majlis di Kuala Sepetang, Taiping baru-baru ini, rata-rata penerima sumbangan tidak dapat menyembunyikan rasa terharu, malah sebahagian besar tanpa rasa segan mengalirkan air mata ketika menerima bantuan berkenaan.

Warga emas, Leong Mun Fatt, 62, berkata, beliau tidak pernah menyangka kesusahan hidup dialaminya akan mendapat perhatian pihak luar lebih-lebih lagi pertubuhan seperti As-Siddiq.

"Keprihatinan mereka menjengah dan membantu saya serta penduduk miskin lain di sini telah mengubah tanggapan kami bahawa As-Siddiq bukan sahaja membela nasib orang Melayu, tetapi juga kaum lain," katanya.

Bagi seorang warga emas, T. Ramanathan, 65, majlis sumbangan tersebut jelas memperlihatkan keterbukaan As-Siddiq dalam membantu meningkatkan taraf hidup masyarakat luar bandar.

"Banyak atau sedikit pemberian As-Siddiq, kami sememangnya amat berterima kasih bahkan berharap ia diteruskan selepas ini," katanya.

Kampus USM bebas rokok

Posted:

Kampus USM bebas rokok

Kampus USM bebas rokok

Oleh ZAKI SALLEH


YAHYA (tujuh dari kiri) bergambar bersama para peserta Bengkel Perancangan Strategik Projek USM Bebas Tembakau di USM, baru-baru ini.


SITUASI terpaksa menyedut asap rokok daripada perokok pasti memeritkan bagi mereka yang tidak merokok.

Ini kerana kepekatan bahan kimia beracun yang terkandung dalam asap rokok adalah lebih bahaya jika dibandingkan dengan kepekatan asap disedut oleh perokok aktif.

Justeru, Universiti Sains Malaysia (USM) mengambil inisiatif dengan mengisytiharkan kawasan kampusnya bebas rokok pada 1 Januari lepas. Pendekatan itu sejajar dengan status USM sebagai universiti Apex.

Seiring itu, USM bukan sahaja bebas daripada pencemaran asap malah pengiklanan, promosi, penjualan dan sebarang penajaan membabitkan syarikat rokok.

Naib Canselornya, Profesor Datuk Omar Osman berkata, pendekatan itu dapat memastikan warga USM menjauhi rokok sekali gus dapat mengelakkan implikasi buruk tembakau.

"USM akan memberikan komitmen dan sokongan kepada semua pihak untuk menjayakan matlamat ini termasuk menggunakan segala kepakaran yang ada," ujarnya pada sidang akhbar selepas menandatangan memorandum perjanjian (MoA) di USM, baru-baru ini.

MOA berkenaan dimeterai USM bersama Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia (MySihat) dan Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai rakan kolaborasi strategik bagi melaksanakan program tersebut.

MySihat diwakili oleh Pengerusinya, Toh Puan Dr. Aishah Ong dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr. Yahya Baba.

Menurut Omar, kempen bebas merokok itu dimulakan dengan sokongan geran MySihat berjumlah RM500,000 untuk tempoh tiga tahun sehingga 2015.

Program bina upaya

Katanya, geran itu bagi membiayai program bina upaya dan promosi kesihatan khususnya kawalan tembakau untuk pelajar USM, penyediaan bahan promosi dan advokasi serta Majlis Pelancaran USM Bebas Tembakau.

"Lebih 80 peratus daripada keseluruhan pembiayaan adalah untuk program bina upaya melibatkan 1,500 pelajar USM yang terpilih sebagai sukarelawan bagi program antimerokok dan bebas tembakau.

"Mereka akan melalui kursus intensif promosi kesihatan, bengkel inisiatif bebas tembakau seterusnya melaksanakan projek komuniti di luar kampus berhubung bahaya asap rokok," ujarnya.


SERAMAI 1,500 pelajar USM terbabit sebagai sukarelawan program antimerokok dan bebas tembakau.


Tambah beliau, kakitangan dan para pelajar USM yang didapati menghisap rokok secara terbuka akan diminta mengikuti sesi bengkel tersebut yang lebih bersifat mendidik dan bukan menghukum.

USM sebelum ini telah menggerakkan kempen antimerokok menerusi Pusat Sejahtera dan Persatuan Green Lung.

Pusat Sejahtera USM telah mewujudkan Klinik Berhenti Merokok sejak 2002 dan menyediakan kemudahan seperti khidmat kaunseling serta terapi gentian nikotin.

Persatuan Green Lung pula merupakan usaha para pelajar Pusat Pengajian Sains Farmasi yang bergiat aktif membantu USM menerusi kempen serta tinjauan kawasan dalam kampus supaya tiada kesan-kesan merokok.

Persatuan tersebut turut bekerjasama dengan institusi pengajian tinggi (IPT) yang lain untuk memastikan usaha yang dilakukan mencapai matlamat iaitu menjadikan kawasan IPT masing-masing bebas tembakau.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Induk Projek USM Bebas Tembakau, Profesor Rahmat Awang berkata, data rasmi dunia menunjukkan seorang perokok meninggal dunia bagi setiap lima saat manakala di Malaysia satu kematian setiap jam.

Tegasnya, setiap batang rokok mengandungi 7,000 bahan kimia dan 5,000 daripadanya adalah bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser.

"Statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan, bagi dua perokok yang menghisap rokok selama 40 tahun, seorang daripadanya akan mati. Jika empat perokok menghisap rokok selama 20 tahun pula, seorang daripada mereka akan mati.

"Lebih membimbangkan, statistik itu menunjukkan peningkatan saban tahun apabila sebahagian besar perokok mula merokok ketika berusia sembilan tahun," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat gadis ditemui dengan kesan tusukan di leher

Posted:

Mayat gadis ditemui dengan kesan tusukan di leher

Mayat gadis ditemui dengan kesan tusukan di leher

16/04/2013 11:12pm

KUALA LUMPUR - Seorang remaja perempuan berumur 18 tahun ditemui dengan kesan tikaman di leher di dalam sebuah longkang berhampiran padang bola di Jalan Tiong 7, Bandar Puchong Jaya, dekat sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Serdang, ACP Abd. Razak Elias berkata, polis menerima laporan daripada seorang lelaki pada 6.50 petang tadi yang menemui mayat tersebut.

"Mayat itu ditemui dalam keadaan tertiarap dengan kesan luka kecil berlubang di leher," katanya dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata berdasarkan dokumen yang ditemui pada mayat itu, mangsa dikenali sebagai Parhwine Lucia Mejia Kaur.

Beliau berkata, punca kematian masih belum dikenal pasti dan bedah siasat akan dilakukan di Hospital Serdang esok, dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. - BERNAMA

Esther juara Kejohanan Boling Antara Negeri Ke-26

Posted:

Esther juara Kejohanan Boling Antara Negeri Ke-26

Esther juara Kejohanan Boling Antara Negeri Ke-26

16/04/2013 11:09pm

PETALING JAYA - Pemain boling wanita negara, Esther Cheah, yang mewakili Pulau Pinang, muncul juara Kejohanan Boling Antara Negeri ke-26.

Beliau melakukan 1,309 jatuhan pin pada pertandingan yang berlangsung di Sunway Mega Lanes, Bandar Sunway di sini hari ini.

Pingat perak dimenangi pemain Selangor Zandra Aziela Ibrahim Hakimi dengan 1,238 jatuhan pin manakala gangsa milik Sharon Koh dari Kuala Lumpur dengan 1,223 jatuhan pin.

Esther berkata beliau amat berpuas hati dengan permainannya hari ini walaupun menerima saingan sengit daripada Sharon dan Zandra.

"Saya gembira kerana momentum permainan saya secara perlahan semakin meningkat," katanya. - BERNAMA

Polis kenal pasti 8 Parlimen, 13 DUN panas di Sabah

Posted:

Polis kenal pasti 8 Parlimen, 13 DUN panas di Sabah

Polis kenal pasti 8 Parlimen, 13 DUN panas di Sabah

16/04/2013 10:57pm

KOTA KINABALU - Polis Sabah mengenal pasti lapan kawasan Parlimen dan 13 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) panas di negeri ini pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata kawasan Parlimen yang dijangkakan panas ialah Tuaran, Sandakan, Tawau, Kota Kinabalu, Beaufort, Sepanggar, Penampang dan Pensiangan.

Bagi DUN pula, kawasan yang dikategorikan sebagai panas ialah Likas, Luyang, Api-Api, Inanam, Kepayan, Sri Tanjong, Klias, Kuala Penyu, Tanjong Papat, Karamunting, Elopura, Binkor dan Merotai.

"Kita anggap kawasan ini panas bukan kerana faktor keselamatan, tetapi persaingan yang akan berlaku di situ," katanya pada sidang media selepas mengadakan perjumpaan tertutup dengan wakil parti di Ibu Pejabat Kontinjen Polis di sini hari ini. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Dira tidak hilang

Posted:

[unable to retrieve full-text content]WANITA yang bernama Dira Abu Zahar ini pernah dilanda kontroversi hebat mengenai dirinya yang pernah dilabel sebagai wanita kaki gaduh. Ini kerana, Dira atau nama sebenarnya, Khaidhirah Abu Zahar pernah menggegarkan industri seni tempatan dengan kontroversi pergaduhannya bersama seorang wanita di sebuah kelab hiburan kira-kira dua tahun lalu.

Sudah sampai masa saya berhijab - Alyah

Posted:

[unable to retrieve full-text content]ARTIS dan hijab bukan perkara baharu dalam industri tempatan. Bermula tahun lepas, seorang demi seorang selebriti wanita yang kita dengar telah berubah penampilan.

S.M Salim pernah dibayar RM5!

Posted:

S.M Salim pernah dibayar RM5!

S.M Salim pernah dibayar RM5!

Oleh HARYATI KARIM


DIHARGAI. S.M Salim dan Kassim Masdor menerima penghargaan daripada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan. S.M Salim menerima Anugerah Biduan Negara, sementara Kassim diberi Anugerah Tamu Negara.


SELEPAS 56 tahun berjuang membawa lagu-lagu asli, penyanyi veteran Tan Sri S.M Salim diberi penghormatan oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) dengan menerima Anugerah Biduan Negara baru-baru ini.

Anugerah tersebut telah disampaikan oleh Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim di Hotel Double Tree, Kuala Lumpur baru-baru ini. S.M Salim menerima selempang, pingat, trofi, wang cek bernilai RM30,000 dan sijil penghargaan.

S.M. Salim yang terharu dengan penerimaan anugerah itu berkata, beliau tidak pernah mengharapkan sebarang anugerah daripada mana-mana pihak tetapi bersyukur jasanya dikenang.

"Saya menyanyi bukan untuk mendapatkan penghargaan. Orang ingat saya pun sudah lebih daripada cukup. Terima kasih kerana memberi penghargaan ini," ujarnya sebak.

Penyanyi berusia 85 tahun itu turut meluahkan rasa kecewanya kerana lagu-lagu asli kurang dimainkan di corong radio. Jika berterusan begitu, beliau cukup bimbang andai lagu asli akan hilang ditelan zaman.

"Lagu saya kurang dimainkan di radio, jika ada pun pada waktu tengah malam sahaja itupun jarang-jarang. Apa kebencian dan salah saya dengan RTM sehingga lagu saya jarang-jarang diputarkan. Saya buka radio, tunggu juga bila lagu saya akan dimainkan," katanya.

Selain itu, S.M Salim juga kecewa kerana tidak ramai pelapis lagu asli dalam kalangan penyanyi muda pada hari ini. Bahkan, beliau turut sakit telinga apabila mendengar penyanyi muda menyanyikan lagu asli dengan lenggok dan nada yang salah.

"Ada yang cuba menyanyi lagu asli tetapi saya dengar mereka nyanyi salah. Apa salahnya datang bertanya kepada saya jika tidak tahu. Walaupun saya uzur, saya tidak kisah andai mereka datang menuntut ilmu.

"Jika perkara ini dibiarkan saya bimbang, lagu-lagu asli akan hilang begitu sahaja. Sesuatu harus dilakukan untuk menghangatkan kembali lagu asli. Saya tahu pertandingan lagu asli pernah diadakan tetapi setakat keluar di radio dan jarang-jarang dapat peluang untuk bersiaran di televisyen pun tidak guna juga.

"Seharusnya lagu asli mendapatkan sokongan daripada semua pihak tidak kira kerajaan atau swasta kerana akhinya itu sahaja budaya kita yang tinggal," balasnya.

S.M Salim yang telah melahirkan 13 buah album dan pernah menjadi juruhebah radio di Radio Melaya pada tahun 1940-an berkata, beliau menyimpan hasrat untuk menerbitkan album terbaharu, bagaimanapun tiada ada pihak yang sudi membantunya.

"Saya sudah tua dan uzur, siapa yang nak panggil saya rakam album? Kalau saya mahu buat album, saya mahu rakam dengan iringan orkestra, bukannya dengan band biasa barulah bunyinya lebih sedap," ujarnya.

Bercakap tentang pengalamannya menyanyi dan berlakon, terselit cerita menarik. Terangnya, beliau pernah dibayar menyanyi dengan nilai RM5 sahaja selain lakonan juga dilakukan kerana terpaksa.


S.M SALIM berharap dapat melahirkan sebuah album dengan iringan orkestra.


"Saya dibayar RM5 sehari ketika mula-mula menyanyi. Saya juga pernah menyanyi sambil diacukan senapang oleh tentera Jepun. Teruk pengalaman saya untuk bergelar penyanyi tidak semudah penyanyi hari ini.

"Tentang lakonan pula, saya lakukan kerana terpaksa bukan kerana saya suka. Waktu itu, jumlah pelakon tidak ramai, sayalah yang menyanyi, saya juga yang berlakon. Sudah menjadi satu kelaziman waktu itu, penyanyi juga berlakon dan lakukan kerja-kerja belakang tabir kerana kekurangan tenaga kerja," ceritanya lagi.

Sementara itu, pejuang komposer, pemuzik dan pelakon yang berasal dari Singapura, Kassim Masdor, 75, turut menerima anugerah Seniman Tamu Negara daripada KPKK. Beliau yang merupakan anak didik Tan Sri P. Ramlee cukup terharu dengan penghargaan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia.

"Saya akui kerajaan Malaysia lebih banyak memberi penghargaan kepada penyanyi veteran daripada Singapura. Saya tidak sangka saya turut tersenarai untuk menerima anugerah ini," katanya yang kini mengajar di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Terkenal sebagai perintis band popular Pancha Sitara yang ditubuhkan oleh P. Ramlee, Kassim memberitahu dia diajar bermain muzik oleh P. Ramlee sejak berusia 10 tahun ketika bekerja sebagai budak suruhan sewaktu di studio Jalan Ampas, Singapura.

"Kerja saya hari-hari adalah mengejutkan P. Ramlee bangun tidur untuk penggambaran filem. Lama kelamaan, P. Ramlee sayangkan saya dan mengajar saya muzik sehingga saya pandai. Akhirnya, saya menjadi orang kanannya ke mana sahaja beliau pergi," tuturnya yang bakal menerbitkan buku biografi mengenai perjalanan kerjaya seninya.

Antara lagu terkenal yang dicipta oleh Kassim ialah Sapu Tangan Tanda Mata (Saloma), Bahtera Merdeka dan Budi Setahun Segunung Intan (Ahmad Jais), Selamat Hari Raya (Fazidah Joned) dan Malaysia Baru (Aziz Jaafar).

Dalam majlis penghargaan tersebut penyanyi Datuk Siti Nurhaliza, Zainal Abidin dan Nora turut hadir membuat persembahan sebagai penyeri majlis.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved