Rabu, 2 Oktober 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bilik kecik, sempit tapi selesa

Posted:

Bilik kecik, sempit tapi selesa

Bilik kecik, sempit tapi selesa

PELUANG bermalam di Hotel Container sebulan lalu mengubah persepsi Wilhelmina Wee, 26, mengenai penginapan di rumah tumpangan atau hotel butik. Baginya, hotel butik yang terletak di Jalan Delima, Kuala Lumpur itu menyediakan kelengkapan asas yang mencukupi sepanjang dua kali dia menginap di hotel tersebut.

Sebelum ini, rumah tumpangan atau hotel butik bukanlah pilihan utama beliau apabila bercuti sama ada di dalam mahupun di luar negara. Alasan beliau mudah, bimbang mengenai tahap kebersihan tempat penginapan tersebut.

Namun, setelah bermalam di Hotel Container, tanggapannya ternyata salah. Walaupun ruang bilik yang disediakan agak terhad dan sempit, dia cukup gembira dan selesa sewaktu menginap di hotel yang baru sahaja dibuka kepada umum pada awal Ogos lalu.

"Saya menginap di hotel itu sebanyak dua kali bersama rakan. Bilik Konservatif merupakan pilihan pertama saya sewaktu menginap di sini. Kemudian pada penginapan kali kedua, saya memilih bilik Cabaran. Kedua-dua bilik mempunyai keistimewaan yang tersendiri dan ia amat bersesuaian untuk para pengembara yang datang ke ibu kota," ujar konsultan ketua projek di salah satu organisasi swasta di Lembah Klang itu.

Menurutnya, dia lebih sukakan konsep bilik Cabaran yang diperbuat daripada paip konkrit walaupun ruang biliknya agak sempit dan tandasnya di luar.

"Hanya ada katil, pendingin hawa dan lampu disediakan di bilik Cabaran tetapi ia memadai pada harga yang ditawarkan. Paip konkrit yang diubah suai menjadi bilik itu mempunyai suhu sejuk dan kalis bunyi," ujarnya ketika ditemui Kosmo! di hotel tersebut baru-baru ini.

Bilik Cabaran dibina di dalam paip konkrit boleh memuatkan dua orang tetamu manakala dorm pula menempatkan sehingga lapan orang.


LANDSKAP tumbuh-tumbuhan sekitar kawasan hotel dijaga rapi oleh pihak pengurusan.


Konsep hotel

Walaupun kediamannya terletak di Petaling Jaya, dia tidak mahu melepaskan peluang bermalam di Hotel Container selepas mendapat maklumat mengenai hotel itu daripada kenalannya.

Konsep Hotel Container yang menggunakan kontena iaitu sebuah peti besar yang diperbuat daripada logam itu merupakan salah satu faktor Wilhelmina mahu bermalam di sana.

Menurutnya, kontena yang diubah suai menjadi hotel itu ternyata unik dan jarang diketahui umum terutamanya dalam konteks rakyat Malaysia.

Kedudukan hotel yang terletak berdekatan kawasan segi tiga emas ibu kota iaitu Bukit Bintang merupakan faktor yang menarik pelancong asing untuk bermalam di situ.

"Pihak pengurusan hotel juga menyediakan ruang di aras bawah dan aras tiga untuk tetamu beristirehat. Walaupun hanya menyediakan kelengkapan asas, tetapi kadar harga yang ditawarkan menjadikannya sebuah penginapan yang selesa," ujarnya.

Hotel Container menawarkan tiga pakej utama iaitu Konservatif, Cabaran dan Dorm. Ketiga-tiga pakej itu mempunyai kelebihan dan kesesuaian mengikut bajet dan kemahuan tetamu.

Hotel yang menggunakan tujuh kontena berwarna jingga itu dibahagikan kepada tiga tingkat di dalam kawasan seluas 465 meter persegi. Namun, hanya 279 meter persegi tanah sahaja digunakan untuk memuatkan kontena tiga tingkat itu manakala selebih dijadikan kawasan istirehat dan tujuh buah paip konkrit untuk bilik Cabaran.

Pemilik hotel itu, Ryan Loo Chung Fong, 30, memberitahu, hotel tersebut merupakan idea baharu dalam bidang perkhidmatan perhotelan di Malaysia.

RYAN menganggap kewujudan Hotel Container di ibu kota memberi idea baharu kepada industri pelancongan di Malaysia.


Menurutnya, hotel kontena telah digunakan secara meluas di Amerika Syarikat dan Eropah untuk penginapan para pelancong yang mengembara di negara-negara itu.

"Hotel Container merupakan satu-satunya hotel kontena yang dibina untuk tujuan pelancongan dan penginapan di tengah-tengah ibu kota. Ia merupakan salah satu daya tarikan baharu kepada pelancong asing terutamanya kepada pengembara yang berkunjung ke ibu kota," ujarnya.

Ketika ditanya mengenai idea kontena yang diubah menjadi hotel, Ryan memberitahu, dia percaya kepada konsep menggunakan bahan-bahan kitar semula.

Menurutnya, selepas membuat kajian sebelum memulakan projek itu, dia mendapati syarikat-syarikat besar akan mula menjual kontena syarikat selepas menggunakannya selama 10 tahun.

Lambakan kontena

"Saya melihat lambakan kontena-kontena terpakai milik syarikat-syarikat besar tetapi tidak digunakan dengan sebaiknya. Selepas mengadakan perbincangan bersama keluarga dan rakan-rakan, idea untuk menjadikan kontena sebagai hotel itu mula timbul.

"Melalui kaedah yang dilakukan dalam pembinaan Hotel Container, sekurang-kurangnya saya dapat mengurangkan pembaziran bahan-bahan besi yang tidak digunakan," ujar pemegang Ijazah Kejuruteraan Mekatronik, Universiti Monash, Australia itu.

Tambah Ryan, bapanya yang memiliki perniagaan dalam industri pembinaan di Perlis dan ibu negara juga merupakan salah satu pemangkin untuk dia mencuba nasib dalam industri itu.

Idea Ryan dalam pembinaan hotel daripada kontena itu juga merupakan salah satu kaedah untuk menghadapi harga tanah yang semakin melonjak. Melalui tanah yang disewa secara kontrak selama sembilan tahun itu, dia menggunakan tanah yang ada untuk menjayakan projek itu.


REKAAN bilik cabaran yang berasaskan paip konkrit merupakan pilihan penginapan lain untuk tetamu di Hotel Kontena.


Dalam tempoh sebulan, hotel yang bernilai kira-kira RM1 juta itu dibuka kepada umum, Ryan menerima kira-kira 50 tetamu dari dalam dan luar negara. Dua pelancong dari Jepun merupakan tetamu pertama yang menginap di situ pada hari pertama hotel itu dibuka.

Pihaknya kini dalam perancangan untuk membuka sebuah lagi hotel yang menggunakan kontena sebagai bahan asas di Jalan Yap Kwan Seng dalam masa tiga tahun akan datang.

"Hotel tersebut dibina setinggi 10 tingkat. Ia merupakan idea yang berteraskan hibrid dengan menggabungkan besi dan bahan kitar semula. Ia masih dalam peringkat perancangan. Segala persediaan sudah siap dan hanya menunggu projek itu terlaksana," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Trend baharu pelancongan negara

Posted:

Trend baharu pelancongan negara

Trend baharu pelancongan negara


SELAIN daripada penginapan, kontena juga diubah suai menjadi sebuah pejabat di kebanyakan negara Eropah.


HARGA berpatutan yang ditawarkan Hotel Container dan Ladang ar-Raudhah antara faktor yang menarik pelancong untuk singgah sewaktu mengembara di Malaysia.

Selain itu, pelancong asing yang biasa mengembara di kebanyakan negara di Eropah, mereka lazimnya menginap di hotel kontena selain rumah tumpangan.

Dalam konteks masyarakat Malaysia, penginapan kontena kurang mendapat sambutan kerana tidak ramai menyedari kewujudannya.

Naib Presiden Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA), Ab. Rahman Mohd. Ali memberitahu, pakej penginapan di hotel kontena mungkin mengambil tempoh yang panjang untuk diperkenalkan.

"Hotel Container di Jalan Delima, Kuala Lumpur misalnya, perlu bersaing dengan deretan hotel lima bintang di sekitar Jalan Bukit Bintang. Tidak semua pelancong akan menginap di situ. Hanya pengembara tegar sahaja yang berminat kerana harga yang ditawarkan sesuai dengan bajet mereka.

"Penginapan berkonsepkan kontena ini merupakan idea baharu yang dapat membantu industri pelancongan negara. Pengusaha hotel kontena juga perlu melakukan strategi pemasaran dan pengiklanan yang agresif bagi menarik perhatian pelancong tempatan dan asing," ujarnya ketika dihubungi.

Tambah beliau, penginapan kontena seharusnya mempunyai ciri-ciri yang melambangkan masyarakat Malaysia sama ada dari segi rekaan hotel atau aktiviti yang ditawarkan.

Mengambil contoh inap desa, penginapan di kawasan kampung itu mempunyai pelbagai pakej dan produk pelancongan yang melambangkan identiti masyarakat di Malaysia.

Golongan sasaran

"Sekiranya kelengkapan asas yang disediakan memenuhi cita rasa pengembara, saya pasti bukan pengembara sahaja yang menginap di situ malah pelancong berkeluarga juga memilih menginap di hotel itu," jelasnya.

Sementara itu, Pensyarah dan Koordinator Latihan Industri Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Melaka, Shareenie Shera Abdul Hamid, 33, memberitahu, kewujudan penginapan kontena merupakan trend baharu dalam industri pelancongan Malaysia.


KELENGKAPAN perabot dan bilik yang selesa disediakan untuk tetamu yang menginap di ladang ar-Raudhah.


Menurutnya, pengusaha-pengusaha hotel kontena perlu mengetahui golongan sasaran untuk mempromosikan pakej penginapan yang mereka tawarkan.

"Dalam psikologi pelancongan, pelancong terdiri daripada tiga kategori iaitu psikosentrik, alosentrik dan midsentrik. Kebanyakan pelancong asing yang mengembara di Malaysia mempunyai pemikiran alosentrik dan midsentrik," ujarnya ketika dihubungi.

Pelancong yang biasa menginap di hotel lima bintang dikategorikan sebagai psikosentrik manakala pemikiran alosentrik terdiri daripada pengembara yang gemarkan penginapan asas sahaja. Midsentrik pula terdiri daripada pelancong yang berfikiran fleksibel tanpa menghiraukan aspek penginapan mereka.

Jelas Shareenie, pengusaha hotel kontena perlu memupuk semangat hospitaliti dalam perniagaan mereka untuk membantu meningkatkan industri pelancongan negara.

Servis dan layanan yang baik kepada tetamu mampu mencerminkan perkembangan industri pelancongan bagi sesebuah negara.

Selain itu, penginapan kabin lebih sesuai di kawasan bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru, Johor kerana ia merupakan destinasi persinggahan pelancong sebelum meneruskan pengembaraan mereka.

Seorang pengembara, Siti Noridah Ab. Rahman, 30, memberitahu, kewujudan penginapan di dalam kontena di ibu kota memberi idea kepadanya untuk menginap di hotel berkonsepkan seumpamanya sewaktu mengembara ke luar negara.

"Kebiasaannya saya akan menginap di dorm kerana harga yang ditawarkan jauh lebih murah daripada hotel. Destinasi di kawasan pedalaman sesebuah negara menjadi pilihan saya sewaktu mengembara. Jadi saya jarang melihat kontena dijadikan tempat penginapan," ujarnya yang pernah mengembara ke Vietnam, Kemboja, Thailand, Indonesia dan Pakistan.

Baginya, ciri-ciri yang ditawarkan oleh penginapan kontena sesuai untuk pengembara yang melancong ke Malaysia. - MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

200 bahasa lenyap di India

Posted:

200 bahasa lenyap di India

200 bahasa lenyap di India


PARA pelajar beratur panjang di hadapan guru mereka sambil memegang papan hitam yang tertera huruf-huruf bahasa Inggeris di sebuah sekolah di Hyderabad.


KAJIAN mendedahkan lebih 200 bahasa telah lenyap di India sejak lima dekad lalu. Migrasi ke bandar dan kebimbangan puak nomad untuk bertutur dalam bahasa ibunda mereka dilihat sebagai punca kepupusan itu.

Kajian yang dijalankan di seluruh negara sejak empat tahun lalu mendapati, sebanyak 230 bahasa ibunda lenyap sementara 870 bahasa masih terselamat daripada ujian masa di India yang kaya dengan kepelbagaian termasuk dari aspek penduduk asli dan puak serta kepesatan pembangunan negara.

Ganesh Devy, yang mengetuai tinjauan itu berkata, terdapat 480 bahasa puak yang masih digunakan di India, manakala bahasa Hindi dan Inggeris terus mengukuh dalam dunia mudah alih dan saling berhubungan masa ini.

"Saya bimbang apabila melihat sejumlah besar bahasa berkurangan secara mendadak di India," kata Ganesh, penulis dan Pengasas Bhasha Trust, satu organisasi bukan kerajaan yang berjuang memulihara bahasa ibunda di India.

Kajian

Pasukan beliau, yang terdiri daripada 3,000 orang sukarelawan di seluruh India telah mengunjungi masyarakat di kebanyakan bahagian terpencil negara yang mempunyai 1.2 bilion penduduk itu. Tujuan mereka adalah untuk mengkaji dan mendokumen bahasa yang masih dipertuturkan dan ditulis pada hari ini.

Kajian tersebut melibatkan penelitian bukti kewujudan suatu bahasa asal melalui penggunaan dalam lagu dan kisah rakyat serta istilah-istilah mengenai persekitaran mereka.

Pasukan itu membandingkan penemuan mereka dengan keputusan bancian yang dijalankan kerajaan pada tahun 1961 yang menyatakan kira-kira 1,100 bahasa ibunda wujud di seluruh negara tersebut.

Lima jilid pertama daripada 50 jilid terperinci Tinjauan Linguistik Rakyat India telah didedahkan di New Delhi baru-baru ini.

ANAK seorang pekerja buruh yang berhijrah ke bandar berinteraksi dengan gurunya di sebuah sekolah di Bangalore.


Sembunyi identiti

Ganesh memberitahu, bahasa-bahasa penduduk pesisiran pantai juga telah terhakis sejak beberapa tahun lalu dengan golongan nelayan tradisional yang berhadapan dengan kekurangan hasil pendapatan, terpaksa berpindah ke kawasan bandar mencari pekerjaan.

"Bagi komuniti-komuniti pesisiran pantai yang terkesan daripada perubahan teknologi penternakan laut, kekayaan terminologi untuk ikan dan ombak tidak lagi berguna di kawasan darat," jelasnya.

Tambah beliau, loghat juga kian hilang dalam kalangan puak nomad yang sering dilabelkan sebagai penjenayah di masa silam. Mereka juga dianggap sebagai masyarakat di paras terendah sistem kasta India.

"Ramai dalam kalangan puak ini cuba menyembunyikan identiti mereka, termasuk tidak berbahasa dalam dialek tradisi, agar tidak diganggu.

"Ada juga antara mereka yang meninggalkan gaya hidup nomad dan berhijrah ke bandar raya, tidak mahu terikat dengan amalan, budaya dan bahasa ibunda mereka kerana bimbang ditolak oleh masyarakat sekeliling," ujarnya.

Kajian turut mendapati, hubungan kekeluargaan kian menyusut bersama-sama dengan terma-terma dalam upacara keagamaan, tulis Ganesh dalam akhbar The Hindu baru-baru ini.

Jelas beliau, kelemahan dalam hubungan dengan ekosistem juga digambarkan melalui ketidakupayaan masyarakat dalam menamakan pokok atau burung dalam bahasa ibunda mereka.

Walau bagaimanapun, tambahnya, terdapat pengecualian antara puak nomad terutamanya yang tidak terkecuali dalam pertumbuhan ekonomi negara itu.

"Ini dapat dilihat pada bahagian wilayah timur, Jharkhand, yang mana 30 peratus penduduk di situ masih mengamalkan warisan budaya mereka," ujarnya.

Kepelbagaian puak

Kira-kira 190 kumpulan puak didapati di seluruh India, merangkumi kawasan Andaman dan Pulau Nicobar ke Himalaya sehingga kawasan timur laut bersempadan dengan Bhutan dan China, dengan jumlah penduduk kira-kira 60 juta orang.

"Kehadiran kumpulan pribumi bermakna India terus menikmati kepelbagaian bahasa walaupun dilambung pembangunan ekonomi dan kesan penjajahan British.

"Sungguhpun dijajah selama lebih dua abad, lebih 800 bahasa masih terselamat," ujar Ganesh.

Perlembagaan India menggariskan sebanyak 22 bahasa rasmi, dengan bahasa Hindi sebagai bahasa utama. Bahasa Inggeris pula merupakan bahasa pilihan untuk perniagaan dan ahli akademik diberikan status bersekutu.

Masyarakat yang berpendidikan dan fasih berbahasa Inggeris telah menjadi salah satu faktor utama di sebalik ledakan penyumberan luar ke India, yang menyaksikan syarikat-syarikat Barat mewujudkan sistem sokongan teknologi maklumat atau pusat panggilan di seluruh negara itu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Rumah bot pilihan si kaki pancing

Posted:

Rumah bot pilihan si kaki pancing

Rumah bot pilihan si kaki pancing

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

BERPELUANG bermalam di rumah bot Raflesia Cruze di Tasik Temenggor, Gerik, Perak merupakan pengalaman pertama yang manis bagi David Ong Yeoh, 48.

Bagi penggemar aktiviti menyelam skuba itu, rumah bot mempunyai kemudahan yang seakan-akan sama seperti menginap di calet yang menempatkan penyelam-penyelam sebelum turun ke laut.

Kemudahan asas seperti tandas, penyediaan makanan dan tempat tidur yang ringkas ternyata sudah memadai untuk Ong Yeoh sepanjang penginapan tiga hari dua malam di rumah bot itu.

Namun baginya, bermalam di rumah bot ternyata memberi perspektif berbeza mengenai penginapan untuk pelancongan di negara ini.

Perjalanan rumah bot selama satu jam setengah ke lokasi berdekatan hutan Taman Negeri Royal Belum merupakan antara pengalaman menarik yang dilalui oleh setiap pelancong.

Dengan kadar kelajuan 10 kilometer sejam, pergerakan rumah bot dari Pulau Banding ke kawasan berdekatan hutan itu memberi peluang kepada pelancong untuk menikmati keindahan alam semula jadi di darat.

"Sebelum ini, saya tidak pernah tahu ada penginapan yang membawa pelancong bergerak ke satu destinasi. Rumah bot akan diletakkan di satu kawasan dan pelancong akan dibawa dengan menaiki bot untuk meneroka kawasan sekitar Taman Negeri Royal Belum," ujar perunding perhubungan awam di sebuah syarikat swasta di ibu kota.

Sungguhpun Raflesia Cruze menyediakan lima bilik tidur yang menempatkan tiga orang di setiap bilik dan tambahan 20 tilam untuk para tetamu, Ong Yeoh memilih untuk tidur di pelantar di tingkat dua dengan beralaskan beg tidur.


SELAIN katil, Raflesia Cruze turut menyediakan 20 tilam untuk keselesaan tetamu.


Suasana

Rumah bot yang diletakkan bersebelahan hutan Royal Belum memberikan suasana dingin dan nyaman terutama pada waktu pagi.

Berbeza dengan penginapan di calet tepi laut yang berombak, rumah bot tidak banyak bergerak dan beralun kerana ia diikat dengan tali di kawasan tebing tasik.

"Saya merupakan penggemar aktiviti eko pelancongan. Pakej yang ditawarkan oleh rumah bot Raflesia Cruze bukan sekadar bermalam semata-mata. Aktiviti merentas hutan Royal Belum dan melihat ikan kelah di Kawasan Perlindungan Sungai Ruok merupakan antara pengalaman menarik sepanjang saya berada di sini.

"Sebelum ke sini, saya tidak mendapat pendedahan mengenai penginapan rumah bot. Bagi saya, ia amat sesuai untuk mereka yang datang secara berkumpulan untuk meneroka alam semula jadi yang terdapat di daerah Grik ini," ujarnya yang berpeluang ke Tasik Temenggor baru-baru ini atas urusan kerja.

Kaki pancing

Raflesia Cruze merupakan salah satu penginapan rumah bot yang dikendalikan oleh syarikat Banding Crew Nine di Tasik Banding yang membawa pelancong bermalam di sekitar tasik kedua terbesar di Malaysia itu.

Pemilik Raflesia Cruze, Solaudin Ali Othman, 46, memberitahu, warga tempatan dan pelancong asing yang datang secara berkumpulan merupakan antara pelanggan utamanya.

Menurutnya, kebanyakan pelancong terdiri daripada kaki pancing yang datang untuk memancing ikan toman, sebarau dan baung yang hanya boleh dipancing di muara Tasik Temenggor.

"Kaki pancing hanya akan bermalam di rumah bot kerana bilik yang disediakan menepati cita rasa mereka. Saya juga menyediakan bot laju untuk membawa mereka ke bahagian muara tasik," ujarnya yang merupakan salah seorang ahli Persatuan Pengusaha Pelancongan Tasik Temenggor.


PENGUSAHA rumah bot juga membawa pelancong ke santuari ikan kelah Sungai Ruok untuk aktiviti riadah.


Rumah bot dibina dengan kos sebanyak RM130,000 itu mendapat permintaan yang menggalakkan daripada pelancong sepanjang tahun terutama pada musim cuti persekolahan.

Krew rumah bot Raflesia Cruze terdiri daripada dua tukang masak, dua orang yang mengendalikan rumah bot dan tiga orang yang membawa pelancong menaiki bot laju untuk aktiviti di sekitar Tasik Temenggor dan hutan Royal Belum.

Selain menawarkan penginapan dan aktiviti memancing, Raflesia Cruze juga menyediakan pakej-pakej seperti melawat perkampungan Orang Asli Jahai di Sungai Tiang, merentas hutan Royal Belum, berakit di Tasik Temenggor dan beriadah di santuari ikan kelah Sungai Ruok.

Selain itu, pelancong juga akan dibawa untuk melihat tiga jenis bunga pakma iaitu Azlanii, Cantleyi dan Kerii yang tumbuh segar di kawasan lereng bukit berdekatan dengan air terjun di Taman Negeri Royal Belum

Dua pakej penginapan di rumah bot Raflesia Cruze iaitu dua hari satu malam berharga RM350 seorang. Pakej tiga hari dua malam pula berharga RM430 seorang.

"Pakej yang ditawarkan hanya untuk penginapan. Setiap tempahan merangkumi 10 hingga 25 tetamu bagi satu rumah bot dua tingkat ini. Namun demikian, harga aktiviti lain tidak termasuk dalam pakej yang dinyatakan," ujarnya yang berasal dari Kampung Kerunai, Gerik.

Keselamatan

Bagi bapa kepada lapan orang cahaya mata itu, pengalamannya menangkap ikan di sekitar Tasik Temenggor sejak 27 tahun lalu memberikan pengetahuan yang luas mengenai selok-belok dan pasang surut air di kawasan tasik seluas 37,560 ekar itu.

Pihak pengurusan Raflesia Cruze menjaga keselamatan pelancong dengan sebaik mungkin sepanjang mereka menginap di rumah bot.

"Keseluruhan kawasan tasik ini tiada liputan telekomunikasi. Pengusaha-pengusaha rumah bot di sini menggunakan walkie-talkie untuk berkomunikasi dengan krew kami di Pulau Banding.

PELANCONG boleh memancing ikan dari atas rumah bot di muara Tasik Temenggor.


Sekiranya ada pelancong yang sakit atau kecemasan, kami akan segera menghantar mereka ke Pulau Banding untuk rawatan lanjut.

"Pelancong juga tidak perlu khuatir mengenai struktur binaan rumah bot. Tiada kejadian seperti rumah bot tenggelam atau karam di tasik ini kerana pembuatannya amat kukuh," jelasnya.

Sementara itu, pengusaha rumah bot Sahabat Alam, Zulkarnain Harith, 48, memberitahu jadual tempahan pelancong untuk menginap di rumah bot miliknya sudah penuh sehingga ke penghujung tahun ini.

"Pelancong terutamanya kaki pancing datang menginap di sini berulang kali. Badan bukan kerajaan dan pelajar-pelajar universiti juga gemar mengadakan aktiviti di sini," ujarnya.

Ketika ditanya mengenai penentuan arah kiblat di rumah bot, Zulkarnain memberitahu, pihak Sahabat Alam mempunyai Sistem Penentu Kedudukan Global dan kompas di rumah bot untuk kemudahan para pelancong.

"Sekiranya hari masih siang, pelancong dapat melihat arah matahari terbenam dengan jelas di Tasik Temenggor. Itu merupakan salah satu kaedah untuk menentukan arah kiblat sepanjang berada di tasik ini," ujarnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Pesona bumi Jepun

Posted:

Pesona bumi Jepun

Pesona bumi Jepun


BUNGA sakura yang kembang mekar di Taman Euno menggamit pandangan para pelancong.


KAMI sekeluarga sangat teruja sebaik sahaja visa perjalanan diluluskan oleh Kedutaan Jepun di Malaysia. Prosedur selama tiga hari itu sedikit cerewet tetapi tiada bayaran dikenakan.

Kami berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Antarabangsa Narita menaiki pesawat Malaysia Airlines yang mengambil masa selama tujuh jam.

Setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, kami disambut oleh sekumpulan Polis Pelancong Jepun yang fasih berbahasa Inggeris.

Mereka mengalu-alukan kedatangan kami yang baru pertama kali menjejakkan kaki di negara Matahari Terbit itu. Mereka juga memberikan beberapa tip ringkas berkaitan keselamatan dan nombor telefon kecemasan.

Anak saudara saya yang baru sahaja menamatkan pengajian di Universiti Yamanashi menjadi pemandu pelancong kami. Matlamat asal saya dan keluarga ke Narita adalah untuk menghadiri majlis konvokesyennya dan kami mengambil berkesempatan itu untuk melancong.

Kami menginap di Hotel Marutani yang terletak di Euno, Taito, Tokyo. Kami memilih bilik penginapan tatami yang berkonsepkan tradisi masyarakat Jepun.

Tatami merupakan sejenis tikar Jepun yang bermaksud dilipat dan ditimbun. Tatami tradisional diperbuat daripada jerami yang ditenun manakala tatami moden pula diperbuat daripada polistirena.

Tatami mempunyai bentuk dan saiz yang seragam. Bahagian tepi tatami pula diperkemas dengan dijahit kain hijau yang tidak bercorak. Hanya selimut dibentang di atas tatami sebagai alas tidur. Dahulunya, tatami hanya digunakan oleh golongan berada.


PENULIS dan keluarganya sempat bermalam di Kofu, Yamanashi.


Bunga sakura

Kereta api merupakan pengangkutan utama kami di Tokyo. Kedudukan hotel yang berdekatan Stesen Euno menghubungkan JR, Tokyo Metro, Toei Oedo Line dan Keisei memudahkan pergerakan kami.

Tidak lengkap perjalanan ke Jepun andai tidak singgah melihat bunga sakura yang kembang mekar dan kedinginan Gunung Fuji.

Kami bertuah kerana sewaktu berada di sana, bunga sakura mekar sebelum musimnya. Pemandangan sakura pelbagai warna itu memberikan pemandangan indah dan mengasyikkan sepanjang kami berada di dalam kereta api.

Mekarnya bunga sakura menandakan awal musim baharu di Jepun. Sakura merupakan bunga kebangsaan Jepun yang bermaksud mekar. Terdapat lebih kurang 300 spesies sakura.

Warna sakura bergantung kepada spesiesnya. Ada yang berwarna putih dengan sedikit merah jambu, kuning muda, hijau muda atau merah menyala. Sakura berbunga setahun sekali sahaja. Mekarnya berbeza-beza di setiap wilayah. Kebiasaannya sakura berputik pada akhir musim sejuk dan mekar pada akhir bulan Mac ke awal bulan April.

Kolam luas

Kami juga sempat berkunjung ke Taman Euno. Bahagian selatan Taman Euno terdapat sebuah kolam luas yang dinamakan Kolam Shinobazu. Ketika musim panas, sebahagian permukaan kolam dipenuhi daun-daun hijau dan bunga teratai.

Pada musim sejuk pula, burung-burung yang berhijrah akan singgah di kolam itu sebagai tempat tinggal sementara sehingga tiba musim bunga.


LAMPU-LAMPU dari restoran dan hotel yang berwarna-warni menghiasi suasana malam di bandar Euno.


Pada musim bunga, Taman Ueno popular sebagai kawasan pelancong melihat keindahan bunga sakura.

Kami menginap di Toyoko Inn Kofu-Eki Minami-Guchi Nombor 2 yang terletak di Kofu, Yamanashi. Hotel yang berciri moden itu amat selesa.

Di Yamanashi, sebuah kenderaan serba guna yang dipandu sendiri merupakan pengangkutan utama kami di sana.

Yamanashi terletak di bahagian tengah Jepun dan kaya dengan sumber alam. Kawasannya dikelilingi gunung-ganang dan digelar Kerajaan Buah-Buahan kerana mempunyai banyak hasil tanaman seperti anggur, pic dan strawberi.

Gunung Fuji pula merupakan puncak tersohor di dunia dan tertinggi di Jepun. Gunung itu terletak di sempadan wilayah Shizuoka yang berhampiran Perairan Pasifik di pusat Honshu.

Gunung Fuji merupakan gunung berapi aktif yang terbentuk kira-kira 10,000 tahun yang lalu. Kali terakhir ia meletus pada tahun 1707.

Gunung Fuji dikelilingi oleh lima buah tasik iaitu Tasik Kawaguchi, Tasik Yamanaka, Tasik Sai, Tasik Motosu dan Tasik Shoji.

Makanan halal

Agak sukar mencari makanan halal di Jepun, andai tidak pandai berkomunikasi dalam bahasa tempatan. Mujurlah anak saudara saya boleh bertutur, menulis dan membaca dalam bahasa Jepun.

Dia membawa kami ke restoran-restoran yang biasa dikunjunginya. Kami sempat ke sebuah restoran yang menyajikan hidangan sushi. Uniknya di restoran ini, pesanan dibuat melalui komputer kecil yang disediakan di setiap meja.

Kami boleh memilih dan memesan terus makanan berdasarkan menu yang disediakan di komputer itu. Sudah tentu khidmat jurubahasa amat diperlukan kerana semua menu ditulis dalam bahasa Jepun.


SET hidangan mi udon sempat dinikmati penulis ketika berkunjung ke salah sebuah restoran di Jepun.


Pesanan makanan kami dihantar secara elektronik. Piring-piring makanan bergerak mengelilingi sebuah meja besar. Piring-piring makanan ditentukan oleh kod warna yang telah ditetapkan di setiap meja.

Semasa di Jepun, kami juga berkesempatan ke sebuah restoran hidangan tom yam milik warga Muslim dari Thailand.

Berdasarkan pemerhatian saya, penduduk Jepun amat berdisiplin dan saling hormat-menghormati. Mereka akan membongkokkan sedikit badan mereka sebagai tanda hormat. Mereka juga hanya merokok di tempat yang disediakan.

Sampah sarap dibuang mengikut kategori yang ditetapkan. Mereka juga tidak kekok untuk berbasikal dengan berpakaian rasmi atau kasual. Para penjual akan menyambut setiap pelanggan yang memasuki premis perniagaan mereka dengan mesra dan sopan.

Oleh itu, sebagai rakyat Malaysia kita wajar mencontohi dan mengamalkan nilai-nilai positif tanpa mengabaikan modal insan dalam mengejar kemajuan dan kemodenan.

Hantu baharu 'muncul' di Singapura

Posted:

Hantu baharu 'muncul' di Singapura

Hantu baharu 'muncul' di Singapura

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my


HHN 3 menjanjikan ketakutan yang lebih hebat dengan tambahan karakter selain watak sedia ada.


MALAM Halloween di Universal Studios Singapura pada tahun ini pasti bertambah seram dengan kemunculan tiga hantu baharu pada bulan Oktober dan November ini.

Tiga hantu yang terkenal sebagai pendendam itu diperkenalkan kepada media Malaysia buat pertama kali baru-baru ini di Kuala Lumpur.

Tiga karakter hantu baharu itu ialah Daughter of the Undead, Maiden of the Opera dan Crone of the Forest.

Bukan setakat menggunakan topeng dan pakaian, ketiga-tiga karakter hantu perempuan itu mempunyai solekan warna yang terang supaya berpadanan dengan kostum.

Mood hantu juga terdapat pada permainan karakter yang dibawa oleh pameran melalui pergerakan tangan, bahasa mata dan gaya berjalan.

Alatan misteri yang dibawa seperti patung kanak-kanak oleh karakter Maiden of the Opera, manakala Crone of the Forest pula memegang sebatang tongkat pasti menambah ketakutan penonton.

Semua hantu itu direka oleh penerbit acara di Resort World Sentosa, Scott D. Peterson yang pernah bekerjasama dengan ramai artis antarabangsa seperti Janet Jackson, A. Mei, Sammi Cheng dan Sandy Lam.

Ketiga-tiga karakter hantu dan karakter hantu sedia ada akan beraksi di acara Halloween Horror Nights 3 (HHN 3) selama 10 malam meliputi empat hujung minggu.

Tarikh-tarikh tersebut antara 11 hingga 12 Oktober, 18 hingga 19 Oktober, 25 hingga 26 Oktober dan 31 Oktober hingga 3 November.


WATAK Daughter of the Undead ini turut membawa alatan misteri berupa patung kanak-kanak.


Lebih seram

HHN 3 bermula pada pukul 7 malam hingga 1 pagi manakala taman tema akan ditutup awal pada malam acara iaitu pada pukul 5.30 petang.

"Halloween Horror Nights telah mendapat ramai pengikut tegar sejak ia dimulakan, justeru, kami mahu peminat berasa lebih seram.

"Pada tahun ini, kami memperkenalkan lebih banyak elemen Asia yang boleh dikenal pasti oleh pelawat tempatan dan rantau ini," kata Timbalan Presiden bahagian Hiburan, Resort World Sentosa, Andrea Teo.

Ketakutan yang bakal dilalui ialah tiga buah rumah hantu dan tiga zon menakutkan. Antaranya, tempat penumpang memulakan pelayaran dan Adrift di zon New York.

Akademi Opera Cina, Songs of Death yang memaparkan jejak kengerian pembunuhan beramai-ramai dan juga rumah berhantu, Possessions yang menyaksikan roh pemilik mengambil alih semula rumah usang itu.

Tambah Teo, HHN 3 di Universal Studios Singapura terkenal dengan set rumah berhantu yang seumpama realiti selain solekan hantu dan penggunaan prop serta kostum yang kreatif.

Bagi meningkatkan lagi pengalaman rasa takut, pelawat boleh memilih untuk melangkau laluan dengan Jelajah R.I.P yang diiringi oleh pemandu persendirian.

Pakej Jelajah R.I.P terhad boleh didapati pada harga S$198 (RM507.44) dan keutamaan diberikan berdasarkan siapa cepat.

Selain itu, orang ramai boleh mendapatkan pas istimewa, Frequent Fear Season yang membolehkan pemegang pas berkunjung sebanyak mungkin kecuali pada tarikh 25 dan 26 Oktober serta 1 dan 2 November. Pas istimewa ini berharga RM302.

Bagi membuat tempahan dan mendapat informasi mengenai HHN 3, boleh layari laman web www.rwsentosa.com atau www.halloweenhorrornights.com.sg.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Human Voyage sumbang 35 basikal

Posted:

Human Voyage sumbang 35 basikal

Human Voyage sumbang 35 basikal

MALIK (tengah) bergambar bersama pelajar sekolah rendah sekitar Pulau Langkawi yang menerima sumbangan basikal bukit di Dataran Helang baru-baru ini.


SUMBANG. Penganjur cabaran Basikal Bukit Antarabangsa Langkawi, Human Voyage menyumbangkan 35 buah basikal bukit kepada sekolah-sekolah terpilih di Pulau Langkawi baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Human Voyage, Datuk Malik Mydin berkata, ia merupakan program tahunan pihaknya bagi memperkenalkan sukan basikal bukit dalam aktiviti kokurikulum sekolah.

"Pada tahun ini kita sumbang 35 buah basikal dan secara keseluruhannya sejak tahun 2010 Human Voyage sudah menyerahkan hampir 100 basikal," katanya.

Enam sekolah rendah yang menerima sumbangan itu ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Ewa, SK Kuala Teriang, SK Langkawi, SK Kedawang, SK Sungai Menghulu dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Chong Hwa.

Gerak Tari 1Malaysia pupuk cinta seni warisan bangsa

Posted:

Gerak Tari 1Malaysia pupuk cinta seni warisan bangsa

Gerak Tari 1Malaysia pupuk cinta seni warisan bangsa


MURID prasekolah Sekolah Kebangsaan Kampung Baharu Lanjut bergambar kenangan pada program Gerak Tari 1Malaysia di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi, Selangor baru-baru ini.


BERSEMANGAT. Lebih 1,000 murid prasekolah di daerah Sepang, Selangor menghadiri program Gerak Tari 1Malaysia menggabungkan tarian daripada pelbagai kaum dan etnik di negara ini yang diadakan di Dewan Serbaguna Bandar Baru Salak Tinggi, Selangor baru-baru ini.

Seramai 75 orang daripada jumlah tersebut melibatkan murid prasekolah Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Baharu Lanjut yang begitu bersemangat ketika menari bersama iringan muzik.

Menurut guru sekolah tersebut, Nurazizah Isa, pihaknya telah mengadakan latihan sejak seminggu lalu bagi memberi pendedahan kepada murid mengenai tarian itu.

"Alhamdulillah, apa yang dipelajari dipraktikkan dengan baik oleh setiap murid," katanya.

Gerak Tari 1Malaysia prasekolah antara lain bertujuan untuk mencungkil bakat dan potensi kanak-kanak dalam bidang gerakan, selain memberi kesedaran kepada kanak-kanak tentang tanggungjawab untuk memelihara dan memperkembangkan seni warisan budaya.

Selain itu, ia turut menggalak dan menarik minat kanak-kanak mengenali dan mempelajari asas-asas seni tari seperti tarian zapin, inang, joget, asli serta tarian rakyat yang terdapat di Malaysia secara sistematik.

Kimma, Yakin bantu golongan kurang berkemampuan

Posted:

Kimma, Yakin bantu golongan kurang berkemampuan

Kimma, Yakin bantu golongan kurang berkemampuan


SYED IBRAHIM (depan kiri) menyampaikan cek bantuan kepada sebahagian asnaf di pejabat Kimma, George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.


MEMBANTU. Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) dan Yayasan Kemajuan Islam Nasional (Yakin) menyerahkan cek bantuan berjumlah RM32,969 kepada 21 penerima di pejabat Kimma, George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.

Presiden Kimma, Datuk Syed Ibrahim Kader berkata, setiap bantuan disalurkan mengikut keperluan penerima bertujuan meringankan beban mereka terutamanya dalam bidang pendidikan dan perubatan.

Seorang penerima, Jasmin Mohd. Sulaiman meluahkan rasa bersyukur kerana menerima bantuan tersebut bagi perubatan anaknya, Muhd. Hidzan Abdul Ghafoor, 7, yang mengalami ketumbuhan di kepala.

Katanya, Kimma menghulurkan sumbangan sebanyak RM1,500 bagi membeli susu khas untuk anaknya yang berharga RM150 untuk tiga tin pada setiap bulan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


3 penjenayah kejam ditembak mati

Posted:

3 penjenayah kejam ditembak mati

3 penjenayah kejam ditembak mati

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

KHALID menunjukkan peluru yang ditemui di dalam kereta Proton Wira yang dinaiki tiga lelaki di Gerik, Perak semalam.


GERIK – Perbuatan kejam sekumpulan penjenayah menyamun dan menembak mati seorang peniaga nasi kukus di Dungun, Terengganu pada 13 Ogos lalu berbalas selepas polis menembak mati tiga lelaki semalam.

Mereka yang maut dalam kejadian berbalas tembakan pada pukul 1.40 pagi berdekatan Bangunan Persekutuan di sini dikenali sebagai Mohd. Baaqir Badrolsham, 25, dan Zailizann Amin Elias, 26, masing-masing dari Jeli serta Tanah Merah, Kelantan.

Seorang lagi suspek yang maut dalam operasi Ops Cantas Khas itu bagaimanapun masih belum dikenal pasti identitinya.

Selain kes di Dungun, tiga suspek itu disyaki turut terbabit dalam kes cubaan samun sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Alphard milik seorang wanita di Kuantan, Pahang pada hari yang sama.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raja Azmi tidak sempat berbulan madu kerana sibuk

Posted:

Raja Azmi tidak sempat berbulan madu kerana sibuk

Raja Azmi tidak sempat berbulan madu kerana sibuk

RAJA Azmi dan Mohd. Eddie.


KUALA LUMPUR - Penerbit sensasi, Raja Azmi Raja Sulaiman, 54, menyatakan dia langsung tidak memikirkan rancangan untuk berbulan madu dengan bakal suaminya, Mohd. Eddie Ghazali selepas mereka berumah tangga pada 13 Oktober ini.

Ini kerana beliau bakal terlibat dalam penerbitan konsert penyanyi veteran Salamiah Hassan di Istana Budaya di sini dari 10 hingga 12 Januari tahun depan.

Bagaimanapun beliau telah menyiapkan segala kelengkapan perkahwinan termasuk pakaian pengantin berharga RM30,000 rekaan pereka fesyen Leslie Varayan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Facebook tidak akan disekat

Posted:

Facebook tidak akan disekat

Facebook tidak akan disekat


LAMAN sosial Facebook memberi lebih banyak kebaikan berbanding keburukan.


KUANTAN - Kerajaan tidak akan menyekat akses akaun laman sosial Facebook atau laman-laman web yang lain kerana ia memberi banyak faedah kepada masyarakat.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, walaupun terdapat pihak yang menyalahgunakan laman web atau laman sosial seperti Facebook untuk menyebar fitnah tetapi bukan semua terbabit dengan perbuatan tidak bertanggungjawab itu.

"Menyekat Facebook bukanlah satu pilihan yang baik. Ini kerana kita tahu ia banyak membawa faedah berbanding penyalahgunaan yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Di negara kita ada 16 juta pemilik akaun Facebook dan antara pemilik akaun itu ialah pelajar berumur lapan tahun, dan mereka ini tidak terlibat dalam penyalahgunaan media sosial seperti Facebook untuk melemparkan fitnah atau tohmahan kepada pihak lain," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Catan figuratif tiga pelukis

Posted:

Catan figuratif tiga pelukis

Catan figuratif tiga pelukis

LUKISAN Do Not Look Down oleh Arif ini merupakan salah satu catan landskap terbesar pernah dihasilkan pelukis tempatan.


KARYA-KARYA figuratif dan realisme tidak pernah sunyi mewarnai alam seni lukisan tempatan. Sejak awal perkembangan seni lukis moden tempatan, karya-karya unsur ini berkembang dari generasi ke generasi, dekad ke dekad dalam pelbagai bentuk dan tema.

Juntaian kata itu disampaikan oleh kurator Galeri Arti, Mohd. Yusri Abdul Rahman. Beliau berpendapat, setiap generasi pelukis memanipulasikan unsur-unsur tersebut bersesuaian dengan zaman mereka.

"Dari segi gaya persembahan dan pengolahannya berbeza pada setiap dekad. Perubahan ini adalah faktor penting dalam perkembangan seni lukis moden," jelasnya ketika ditemui pada pelancaran pameran Dekad #9 yang bermula pada 15 September hingga 12 Oktober 2013 di Galeri Arti, Desa Melawati, Kuala Lumpur.

Dekad #9 menampilkan tiga pelukis muda tempatan iaitu Rohaizad Shaari, 44, Arif Fauzan Othman, 34, dan Suzuan Suhaimi, 24.

Perbezaan umur 10 tahun mungkin tidak membawa apa-apa pengertian tetapi sebagai pengamal seni, cetusan idea dan ilham boleh diinspirasi berdasarkan persekitaran, sosio politik dan pendidikan pada dekad kelahiran mereka.


ROHAIZAD menggunakan skuter Vespa sebagai subjek utama dalam lukisannya.


Sinonim dengan medium cat air, Rohaizad seperti kebiasaannya membawa pengolahan alam, benda dan landskap.

Jika sebelum ini, dia banyak menggunakan basikal sebagai subjek utama, kini Rohaizad memilih skuter Vespa sebagai citra sembilan keping lukisannya.

Bereksperimen

Namun, dia masih mengekalkan suasana perkampungan yang dihiasi denai-denai sawah, rumah usang dan hutan rimba. Ia sebagai satu penghargaan kepada susunan memorinya sewaktu tinggal di Jitra, Kedah.

"Dulu, skuter Vespa banyak digunakan sebagai kemudahan pengangkutan di kampung. Banyak kenangan berkaitan Vespa melatari kehidupan saya semasa kecil," ujarnya.

Arif Fauzan pula bereksperimen dengan catan figuratif dan landskap. Melalui lukisannya seperti The Reader, Death of The Author, The Classic dan Do Not Look Down, dia semakin matang mengolah komposisi figuranya.

Penggunaan warna yang muram, tona pudar tetapi harmoni dan sapuan yang kasar mencetus perasaan nostalgia dan penuh keharuan seperti yang dipaparkan dalam The Classic.

SUZUAN menggunakan figura wanita bagi mengangkat isu-isu berkaitan feminisme.


Arif memperlihatkan kemampuannya dalam menangani medium besar berukuran 1.5 x 3 meter (m) melalui lukisan Do Not Look Down dan mampu mengisi ruang dengan imej-imej yang bersesuaian. Ia merupakan salah satu catan landskap terbesar pernah dihasilkan pelukis tempatan.

Pelukis muda, Suzuan pula melakukan percubaan dan eksperimen yang menyumbang kepada perkembangan seni kontemporari.

Pada pameran ini, dia mempamerkan dua keping catan figuratif ekspresif berukuran 1.8 x 1.5m iaitu Asal Boleh Memang Boleh dan Mambang Mabuk Minum Brandi.

Suzuan cuba bermain dengan subjek sinikal sebagai respon terhadap sosiobudaya tanah air. Dia banyak menggunakan figura wanita bagi mengangkat isu-isu semasa berkaitan feminisme.

Contohnya, Asal Boleh Memang Boleh diambil daripada poster We Can Do It karya J. Howard Miller, pada awalnya, bertujuan untuk menggalakkan kaum wanita pada tahun 1943 untuk bekerja di kilang-kilang senjata.

Namun, pada tahun 1980-an sehingga hari ini, ia digunakan sebagai ikon gerakan feminisme.

Wangian gambaran perasaan wanita

Posted:

Wangian gambaran perasaan wanita

Wangian gambaran perasaan wanita


TENG (kiri) bersama Duta Jenama Lux dan pelakon terkenal, Nur Fazura (tengah) dan Pengurus Jenama Unilever Malaysia, Siti Suhaila Abdul Hamid pada bengkel wangian eksklusif Lux di Ayer Keroh, Melaka baru-baru ini.


JENAMA kecantikan ikonik, Lux bersama pakar-pakar haruman terkemuka dunia telah bekerjasama menghasilkan sabun mandian yang diperkaya dengan wangian terbaik dan eksklusif.

Sabun mandian itu terdiri daripada wangi-wangian elegan mempersona yang menyediakan pengalaman mandian mewah sekali gus memberikan kesan keanggunan pada setiap wanita.

Sejak kewujudannya pada tahun 1925, Lux telah merevolusikan dunia sabun kecantikan dan mandian badan serta menambat jutaan hati wanita di seluruh dunia. Ini seterusnya meletakkan jenama sabun kecantikan itu pada kedudukan nombor satu dunia.

"Nadi dalam setiap sabun mandian Lux ialah wangian kerana ia merupakan bahagian penting dalam amalan kecantikan bagi setiap wanita.

"Wangian memberikan rasa positif terhadap diri. Wanita yang menggunakan sabun mandian kami, mampu menggambarkan perasaan sebenar mereka melalui kesan haruman yang berpanjangan," kata Tanya Teng, Pengurus Jenama untuk Pembersihan Kulit, Unilever (M) Sdn. Bhd. (Unilever Malaysia).

Tambahnya, dalam usaha untuk terus memberi inspirasi kepada wanita, pihaknya bekerjasama dengan beberapa pakar haruman terkemuka dunia seperti Ann Gottlieb.

Pakar haruman

Gottlieb telah mencipta antara haruman yang terkenal di dunia seperti Obsession, CK One dan Eternity untuk jenama Calvin Klein, Daisy oleh Marc Jacobs dan J'Adore Christian Dior.

"Para pelanggan Lux pasti menikmati setiap mandian mereka apabila haruman tersebut dihasilkan oleh seorang pakar haruman terkemuka dunia.

"Lux membangkitkan deria dan kenikmatan tanpa tandingan terhadap pengalaman mandian dan penjagaan kulit anda. Ia suatu yang unik bagi Lux," ujar Teng.

Antara varian wangian sabun mandian Lux ialah Lux Soft Touch, Lux Velvet Touch, Lux White Impress, Lux Magical Spell dan Lux Wake Me Up.

Gottlieb bersama pasukan pembangunan wangian di pusat haruman kelas dunia, Givaudan, telah menghasilkan haruman yang kompleks dan penuh misteri seperti Lux Magical Spell.

"Saya telah menghabiskan masa selama 50 tahun bagi menghasilkan haruman-haruman eksklusif untuk individu dalam senarai A seperti Calvin Klein, Sarah Jessica Parker dan legenda industri kecantikan seperti Estee Lauder.

"Saya sangat teruja dengan usaha sama yang menjanjikan satu penemuan baharu ini," katanya.

David Boyd, Pengarah Wangian Global Givaudan turut hadir untuk mengendalikan bengkel wangian eksklusif bagi media baru-baru ini.

"Menghasilkan wangian untuk sabun mandian juga sesuatu yang kompleks sama seperti menghasilkan sebotol minyak wangi.

"Pelbagai eksperimen dan kreativiti diperlukan bagi memastikan wangian tersebut berpadanan dengan jenama, emosi pengguna dan pengalaman yang menakjubkan," ujar Boyd.

Sabun mandian Lux disediakan dalam dua saiz botol berbeza. Botol 700 mililiter (ml) dijual pada harga RM15.90 dan 220 ml pada harga RM6.00 manakala pek isian semula ditawarkan pada harga RM8.90.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman web www.unilever.com.

Sumbangan korban bantu rakyat Bangladesh

Posted:

Sumbangan korban bantu rakyat Bangladesh

Sumbangan korban bantu rakyat Bangladesh


PROGRAM 'Qorban for life' bermatlamat meringankan beban penduduk di Bangladesh di samping memastikan mereka ceria sepanjang Hari Raya Aidiladha nanti.


PRIHATIN dengan nasib saudara seagama yang miskin dan hidup serba kekurangan di Bangladesh, sebuah syarikat tempatan, Ukhuwah Tijarah Sdn. Bhd. (UTSB) menganjurkan program Qurban for life sempena sambutan Hari Raya Aidiladha tahun ini.

Pengarah Urusan UTSB, Mohd. Faizal Mohammad berkata, program dengan kerjasama Yayasan Dr. Jama Ussin dari Bagladesh itu bertujuan mengumpul sumbangan dan sedekah korban bagi menjalankan ibadat korban di negara berkenaan.

Bagi tujuan itu, katanya, pihaknya mengalu-alukan mana-mana pihak sama ada daripada agensi kerajaan, swasta atau individu yang berminat memberi sumbangan sekali gus menjayakan misi kemanusiaan yang dijalankan.

"Kadar yang ditetapkan bagi seekor lembu ialah RM1,960 manakala seekor kambing pula berharga RM480.

"Bagi satu bahagian lembu kadarnya ialah RM280 manakala sedekah korban pula ialah sebanyak RM60 seorang," katanya kepada Kosmo!.

Tambah Mohd. Faizal, program itu merupakan kemuncak daripada program-program amal yang pernah dilaksanakan UTSB di negara berkenaan sepanjang tahun ini.

"Mungkin ramai yang tidak tahu terdapat 170 juta umat Islam di Bangladesh dengan 60 peratus daripadanya berada pada paras kemiskinan.

"Justeru, program sebegini bukan sahaja dapat membantu dan meringankan beban mereka malah memeriahkan sambutan perayaan Hari Raya Aidiladha di negara berkenaan," katanya.

Dalam pada itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak bimbang tentang urusan korban berkenaan kerana wakil UTSB turut berada di negara tersebut.

"Kami turut mengeluarkan resit rasmi dan sijil penyertaan kepada mereka yang terlibat. Di samping itu juga terdapat rakaman video yang akan dihantar kepada penyumbang melalui e-mel atau video cakera digital," jelasnya.

Mereka yang berminat untuk turut serta boleh menyalurkan sumbangan ke Akaun Maybank Ukhuwah Tijarah Sdn. Bhd. bernombor 564221628561.

Maklumat lanjut, hubungi Mohd. Faizal di talian 013-302 1545 atau layari laman web http://www.ukhuwwahtijarah.com/ dan laman sosial Facebook, Ukhuwwah Tijarah Sdn. Bhd.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kerajaan Persekutuan AS berhenti beroperasi

Posted:

Kerajaan Persekutuan AS berhenti beroperasi

Kerajaan Persekutuan AS berhenti beroperasi

PEMIMPIN majoriti Senat AS, Harry Reid (dua dari kiri) menanti detik penutupan kerajaan persekutuan kelmarin.- AFP


WASHINGTON - Kerajaan Amerika Syarikat (AS) ditutup buat pertama kali dalam tempoh 17 tahun semalam sekali gus memaksa sehingga satu juta kakitangan awam bercuti tanpa gaji manakala banyak projek awam turut tergendala.

Penutupan itu berpunca daripada Kongres yang gagal mencapai kata sepakat tengah malam kelmarin untuk meluluskan bajet bagi membiayai perbelanjaan dan hutang negara.

Kongres AS terdiri daripada Dewan Senat dan Dewan Perwakilan. Senat diterajui oleh Parti Demokrat pimpinan Presiden Barack Obama manakala Dewan Perwakilan pula didominasi pembangkang daripada Parti Republikan.

Dewan Perwakilan menolak bajet tersebut kerana enggan menyokong pelan kesihatan Obama yang disifatkan sebagai satu pembaziran. Pelan itu juga didakwa menyekat kebebasan rakyat untuk memtidak mengambil perlindungan insurans.

Pelan tersebut bertujuan untuk memberi perlindungan insurans kesihatan kepada sekitar 50 juta penduduk berpendapatan rendah dan miskin di AS.

Parti Republikan yang mendominasi Dewan Perwakilan mahu pelaksanaan pelan itu yang berjalan semalam ditunda selama setahun.

Namun, Ketua Majoriti Senat, Harry Reid menolak usul Republikan.

"Parti Demokrat tidak akan berunding dalam keadaan kami diberi tekanan untuk bersetuju dengan Republikan semata-mata bagi mengelakkan penutupan kerajaan berlaku," kata Reid.

Susulan operasi kerajaan AS lumpuh semalam, banyak pejabat dan perkhidmatan awam ditutup manakala bayaran kepada kontraktor ditangguhkan.

Situasi itu menyebabkan pengaliran tunai bagi menjana ekonomi negara yang mencecah ratusan juta dolar sehari disekat.

Namun, sebahagian perkhidmatan penting termasuk rondaan sempadan, pemeriksaan daging dan kawalan udara dan mahkamah beroperasi seperti biasa.

Jabatan Negara memberitahu, pihaknya akan terus menerima dan memproses permohonan visa warga asing, begitu juga dengan operasi kedutaan dan konsulat AS di luar negara.

Namun, kelewatan dalam pemprosesan visa dan pasport memang dijangka ekoran krisis tersebut.

Menurut Pejabat Pengurusan Kakitangan Awam, kerajaan persekutuan menggaji hampir 2.8 juta kakitangan awam setakat September 2012.

"Separuh daripada 670,000 ahli kami diberitahu untuk duduk di rumah manakala sebahagian yang lain akan bekerja tanpa gaji," kata jurucakap Kesatuan Sekerja Kakitangan Awam Kerajaan Persekutuan, Tim Kauffman.

Dalam perkembangan berkaitan, pemimpin Parti Demokrat dan Republikan saling menuding jari kerana masing-masing tidak mahu menjadi sasaran kemarahan rakyat kerana mencetuskan situasi tersebut.

Jika Kongres dapat mencari kata sepakat tentang isu itu, kerajaan AS dijadual beroperasi semula sehari dua lagi.

Sebaliknya, operasi kerajaan mungkin ditutup lebih lama jika kebuntuan itu gagal diselesaikan.

Dalam pada itu, beberapa pakar politik melihat Kongres sekali lagi akan bercakaran berhubung usul Obama yang mahu menaikkan had siling hutang negara melebihi AS$16.7 trilion (RM54.7 trilion). - Agensi

Bayi lahir hasil eksperimen ovari wanita menopaus

Posted:

Bayi lahir hasil eksperimen ovari wanita menopaus

Bayi lahir hasil eksperimen ovari wanita menopaus


PROFESOR Aaron Hsueh antara individu yang membangunkan teknik yang boleh menyebabkan ovari wanita kembali subur bagi menghasilkan sel telur.- AFP


WASHINGTON - Seorang bayi berjaya dilahirkan di Jepun menggunakan teknik menyuburkan kembali rahim wanita meno- paus bagi menghasilkan sel telur, kata beberapa saintis antarabangsa kelmarin.

Kajian itu diterbitkan dalam sebuah jurnal Amerika Syarikat (AS), Proceedings of the National Academy of Sciences.

Menurut jurnal tersebut, seorang lagi wanita dilaporkan turut hamil menerusi kaedah sama.

Pasukan penyelidik berkenaan memberi- tahu, teknik itu dapat menawarkan harapan kepada wanita mandul untuk hamil.

Kerjasama kajian teknik itu melibatkan saintis Universiti Stanford, AS dan Sekolah Perubatan Universiti St Marianna di Jepun.

Ia melibatkan rahim dikeluarkan dengan sel-selnya disuburkan di makmal sebelum dimasukkan semula ke dalam tubuh pesakit.

"Teknik ini perlu diperbaiki tetapi kami menjangkakan ia dapat membantu 25 hingga 30 peratus wanita yang menghadapi masalah kemandulan," kata Profesor Aaron Hsueh dari Universiti Stanford. - Agensi

Rihanna lambat 80 minit ke konsert

Posted:

Rihanna lambat 80 minit ke konsert

Rihanna lambat 80 minit ke konsert


PEMINAT kecewa dengan sikap Rihanna yang lambat sampai ke konsertnya di Adelaide, Australia baru-baru ini.


ADELAIDE - Bintang pop, Rihanna dicemuh gara-gara lambat 80 minit untuk tiba di sebuah konsert yang diadakan di sini, lapor akhbar Mirror kelmarin.

Malah, penyanyi berusia 25 tahun itu tidak memohon maaf kepada peminat yang menunggunya selama satu jam setengah baru-baru ini.

Rata-rata, peminatnya meluahkan perasaan kecewa menerusi laman sosial, Instagram berhubung sikap bintang Amerika Syarikat itu yang dianggap tidak profesional.

Rihanna dilihat memakai kolar anjing ketika menjelajah Australia dalam konsert jelajah dunia, Diamonds World Tour penyanyi berkenaan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pemotong rumput temui mayat reput di tepi parit

Posted:

Pemotong rumput temui mayat reput di tepi parit

Pemotong rumput temui mayat reput di tepi parit

02/10/2013 10:02pm

SANDAKAN - Seorang pekerja pemotong rumput di sini terkejut apabila menjumpai mayat seorang lelaki yang sudah reput di tepi parit berhampiran sebuah gereja di Batu 4, Kim Fung, semalam.

Ketua Polis Daerah Sandakan, Asisten Komisioner Rowell Marong berkata, mayat Christi Sidin, 43, ditemui kira-kira jam 4.10 petang dan dipercayai mati biasa tanpa unsur jenayah.

Turut ditemui di tempat kejadian ialah beg sandang serta dompet berisi kad pengenalan dan dua buah telefon bimbit milik mangsa.

Rowell berkata, siasatan awal polis menunjukkan tiada kesan luka atau unsur jenayah ke atas diri mangsa.

Katanya polis telah memanggil waris atau keluarga mangsa untuk tampil membuat pengecaman di Hospital Duchess of Kent. - Bernama

Terhidu gas beracun, 27 murid dan seorang guru dikejarkan ke hospital

Posted:

Terhidu gas beracun, 27 murid dan seorang guru dikejarkan ke hospital

Terhidu gas beracun, 27 murid dan seorang guru dikejarkan ke hospital

02/10/2013 9:54pm

ALOR SETAR - Sebanyak 27 murid dan seorang guru Sekolah Kebangsaan Batu 4, Jalan Jeniang, Gurun dikejarkan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani dan Hospital Yan kerana terhidu gas beracun hari ini.

Kejadian kira-kira 6 petang itu dipercayai berpunca daripada racun perosak serangga yang disembur pekerja sebuah ladang berhampiran sekolah itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya Kedah, Datuk Tajul Urus Md Zain berkata, berdasarkan makluman awal daripada Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Muda/Yan, kejadian berlaku ketika kebanyakan murid berada di sekolah bagi sesi petang.

Beliau berkata, kejadian disedari selepas beberapa murid mengadu pening kepala dan muntah-muntah.

"Mangsa dihantar ke klinik kesihatan berdekatan sebelum dirujuk ke Hospital Yan. Namun, disebabkan hospital itu masih mempunyai ramai pesakit yang dirawat akibat keracunan makanan tempoh hari, murid terlibat kemudian dihantar ke HSAH malam ini," katanya ketika dihubungi hari ini.

Tajul Urus berkata, punca sebenar kejadian masih dalam siasatan manakala mereka yang dirujuk ke hospital kini berada dalam keadaan stabil.

Beliau meminta murid atau penduduk sekitar kawasan sekolah yang mengalami simptom seperti terhidu gas agar segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital berdekatan. - Bernama

Ujian kehamilan pelatih wanita PLKN tidak akan dibatalkan

Posted:

Ujian kehamilan pelatih wanita PLKN tidak akan dibatalkan

Ujian kehamilan pelatih wanita PLKN tidak akan dibatalkan

02/10/2013 9:43pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Pertahanan tidak akan membatalkan ujian kehamilan kepada pelatih wanita yang akan menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, perkara itu telah dikaji secara mendalam berkaitan aspek sensitiviti dan hak privasi pelatih yang akan menjalani ujian kehamilan.

Beliau berkata, kajian yang dibuat sebuah jawatankuasa khas diketuai Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berpendapat kelangsungan hidup ibu dan bayi yang dikandung lebih penting serta mengatasi hak privasi pelatih wanita.

Hishammuddin berkata, demikian dalam jawapan bertulis kepada Sim Tong Him (DAP-Kota Melaka) yang bertanya adakah kementerian telah mengenal pasti kesan negatif yang timbul dengan pelaksanaan ujian berkenaan.

Pelaksanaan ujian kehamilan ke atas pelatih wanita PLKN telah diputuskan Jemaah Menteri yang bermesyuarat 12 Julai lepas. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved