Khamis, 27 Disember 2012

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Sekolah dibenar tangguh sesi 2013

Posted:

Sekolah dibenar tangguh sesi 2013

Sekolah dibenar tangguh sesi 2013

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

Muhyiddin bersama isterinya, Norainee, Ahmad (dua dari kiri) dan Ahmad Shabery (kanan) memasak juadah makan malam semasa melawat mangsa banjir di pusat pemindahan Sekolah Kebangsaan Bukit Mentok, Kemaman semalam.


RANTAU PANJANG – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sekolah-sekolah yang dilanda banjir diberi kelonggaran untuk menangguhkan sesi persekolahan 2013 yang dijadual bermula minggu hadapan sehingga keadaan kembali pulih.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kelonggaran turut diberikan kepada sekolah-sekolah yang dijadikan pusat pemindahan mangsa banjir.

"Kalau keadaan memerlukan, walaupun kita telah tetapkan 1 Januari 2013 sekolah di Kelantan dibuka dan di sesetengah negeri ada lewat sikit tetapi ini ikut keadaan, terutama sekolah kalau ditenggelami air tidak boleh digunakan, tidak apa lewat dua tiga hari atau sekolah diguna untuk pusat pemindahan, masih ada lagi mangsa banjir tinggal, maka sekolah boleh melewatkan tarikh persekolahan.

"Arahan ini telah diberikan kepada semua pengarah negeri untuk membuat pertimbangan sendiri apa patut dibuat untuk menangani keadaan tertentu," katanya selepas meninjau pusat pemindahan mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi di sini semalam.

Turut hadir, isteri beliau, Puan Sri Norainee Abdul Rahman dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri merangkap Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Pada majlis tersebut, Muhyiddin turut mengumumkan pemberian bantuan wang tunai RM500 kepada setiap keluarga mangsa banjir yang berpindah ke pusat pemindahan rasmi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Empat lagi lemas di Terengganu akibat banjir

Posted:

Empat lagi lemas di Terengganu akibat banjir

Empat lagi lemas di Terengganu akibat banjir

KUALA LUMPUR - Empat kematian akibat lemas ketika banjir dilaporkan berlaku di sekitar Terengganu kelmarin.

Di Kemaman, kegembiraan 10 sahabat bermain banjir di Kampung Hilir, Pasir Gajah bertukar tragedi apabila dua daripada mereka lemas.

Dalam kejadian pukul 4.30 petang itu, Mohd. Ezani Hakim Mohammad, 15, dan Muhammad Hafiz Mohd. Nasir, 14, bersama lapan rakan ke tempat kejadian untuk bermain air tetapi lima daripada mereka berpatah balik kerana arus semakin kuat.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Che Suza Che Hitam berkata, lima sahabat itu dihanyutkan arus deras tetapi tiga daripada mereka sempat berpaut pada pokok.

Jelasnya, mayat dua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Dadong itu ditemui tersangkut pada pokok pada pukul 10.30 malam.

Katanya, mayat mereka dihantar ke Hospital Kemaman untuk dibedah siasat sebelum dituntut keluarga masing-masing.

Di Kuala Terengganu, seorang remaja lemas ketika membasuh motosikal berhampiran sungai di Kampung Kebor Besar, Manir pada pukul 2 petang.

Mohd. Badrul Aman Abdul Rahman, 15, dipercayai tergelincir ke dalam sungai kampung berkenaan dan mayatnya ditemui tiga jam kemudian oleh anggota bomba.

Di Setiu, kanak-kanak yang hilang ketika mengikut bapanya menjala ikan di Kampung Kederang, Permaisuri kelmarin ditemui di dasar tali air kira-kira 200 meter dari tempat mangsa dilaporkan tergelincir.

Mayat Nik Mohd. Al-Fahmi Jailani, 6, ditemui penduduk kampung yang menjalankan usaha mencari pada pukul 1 pagi semalam.

Mangsa baru tiba dari Pasir Puteh, Kelantan bersama keluarga untuk menziarahi neneknya sebelum mengikut bapanya menjalan ikan.

"Bapanya terjun untuk menyelamatkan mangsa tetapi gagal kerana air dalam dan deras," katanya.

7,000 sukarelawan 1M4U bantu mangsa banjir

Posted:

7,000 sukarelawan 1M4U bantu mangsa banjir

7,000 sukarelawan 1M4U bantu mangsa banjir


ENGKU MOHD. AZMI (empat dari kiri) menyerahkan sumbangan kepada seorang mangsa banjir di Kampung Galing, Kuantan semalam.


KUANTAN – Kira-kira 7,000 sukarelawan belia dari seluruh negara bersedia menghulurkan bantuan selepas bencana kepada mangsa-mangsa banjir.

Pengarah Cawangan Perhubungan Strategik, Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Engku Mohd. Azmi Engku Mohd. Basri berkata, para sukarelawan akan menghulurkan bantuan apabila paras air banjir surut.

"Tidak seperti pasukan penyelamat, para sukarelawan ini memberi bantuan kepada mangsa bencana apabila bencana berakhir," katanya pada program Misi Pasca Banjir di Kampung Galing di sini semalam.

Ia melibatkan 70 sukarelawan dari sekitar daerah itu selepas banjir di kawasan tersebut surut.

Pada program tersebut, para sukarelawan membantu mangsa banjir membersihkan rumah dan kawasan kampung serta menghulurkan bantuan barang keperluan.

Engku Mohd. Azmi yang juga Penyelaras Sukarelawan 1M4U KBS menambah, program sukarelawan itu diadakan selaras perubahan sikap sebilangan besar golongan belia di negara ini yang semakin berminat dalam kerja amal.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tangani masalah dengan bijak

Posted:

Tangani masalah dengan bijak

Tangani masalah dengan bijak

KES percubaan membunuh diri yang dilaporkan media sering berpunca daripada rasa kecewa akibat sesuatu kejadian yang tidak menyebelahi pelakunya. - Gambar hiasan


SEPANJANG tahun ini, kita sudah tentu melalui pelbagai pengalaman manis dan pahit. Kita mungkin telah mencapai kejayaan yang mungkin tidak dicapai orang lain.

Ada segelintir daripada kita mungkin terpaksa berhadapan dengan musibah yang besar sehingga berasa putus asa dan kecewa untuk meneruskan kehidupan.

Bagaimanapun, rata-rata manusia lebih mudah mengingati pengalaman buruk yang mereka hadapi sehinggakan menutup pengalaman indah yang dilalui.

Sehubungan itu, keupayaan individu untuk menangani isu psikologikal adalah sangat penting. Mereka yang menghidap penyakit fizikal mempunyai peluang untuk sembuh dengan rawatan tertentu.

Begitupun, mereka yang berhadapan dengan isu psikologikal pula lebih cenderung untuk menjadi manusia tidak waras jika tidak ditangani segera.

Dalam konteks ini, kita jarang mengambil berat mengenai isu kesihatan psikologikal tetapi hakikatnya kita perlu memberikan perhatian yang serius dengan perkara tersebut.

Teruskan kehidupan

Pada kebiasaannya, mereka yang mengalami masalah psikologikal cenderung melakukan sesuatu yang boleh merosakkan diri sendiri seperti membunuh diri.

Tindakan itu dilihat jalan mudah. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, individu tersebut perlu berjuang untuk meneruskan kehidupan dan bukannya melarikan diri daripada masalah yang hadapi.

Menyentuh mengenai tekanan, secara psikologikalnya, ia boleh bersifat perangsang (stimulus) atau gerak balas (response).

Perangsang ialah apa sahaja yang boleh menjadi punca kepada tekanan yang kita alami. Misalnya masalah rumah tangga, konflik percintaan, beban pekerjaan dan hutang.

Ia seperti pisau yang boleh melukakan. Kita boleh mengatasi masalah yang dihadapi dengan menyingkirkan puncanya.

Tekanan yang dihadapi mungkin disebabkan kegagalan individu untuk menyesuaikan dengan punca masalah tadi. Ia adalah kesan masalah yang dihadapi.

Ia muncul dalam pelbagai bentuk misalnya kemurungan, kebimbangan, runsing, tidak tidur malam dan bercakap seorang diri.

Dalam kedua-dua keadaan tersebut, pada akhirnya tekanan itu sendiri hanyalah tafsiran individu terhadap masalah yang dihadapi.

Ada individu yang hanya mengalami ujian kecil tetapi mereka melihatnya sebagai sesuatu yang tidak dapat dibendung. Ada pula yang diuji dengan musibah yang sangat besar tetapi mereka melihatnya sebagai perkara yang mampu diatasi.

Sebab itulah, apabila kita dihadapkan dengan musibah atau ujian dalam hidup adalah lebih baik untuk kita menamakannya sebagai 'isu' dan bukannya masalah. 'Masalah' sering kali menyukarkan kita tetapi isu ialah sesuatu yang boleh ditangani.

Setiap kali dilanda dengan ujian, baik besar mahupun kecil, kita perlu berfikiran positif untuk menanganinya.

Kaedah yang paling mudah ialah dengan membuka sepuluh jari tangan dan kemudian menutup salah satu daripada jari tadi. Lihatlah, sebagai manusia kita masih mempunyai sembilan lagi isu lain untuk difikirkan.


SETIAP isu atau masalah dapat diselesaikan dengan sokongan keluarga, rakan ataupun kenalan yang memahami. - Gambar hiasan


Perubahan watak

Dalam pada itu, jika memberikan fokus yang keterlaluan terhadap sesuatu masalah yang dihadapi, ia akan merosakkan penumpuan kepada perkara lain. Lebih buruk, masalah lain pula yang akan muncul.

Biasanya, perubahan individu yang dilanda dengan masalah boleh dikesan dengan mudah seperti perubahan watak asal individu.

Misalnya, seseorang yang mungkin bersosial, kini lebih banyak mengurung diri di dalam bilik. Mereka yang seorang periang bertukar menjadi seorang yang pendiam. Seseorang yang penyabar sebelum ini menjadi pemarah.

Pada peringkat awal, biasanya mereka akan bersikap menafikan masalah yang mereka hadapi. Seolah-olahnya mereka tidak percaya bahawa mereka telah dipilih untuk ujian tersebut.

Mereka akan bertanya kepada diri sendiri 'mengapa masalah itu memilih mereka, dan bukan orang lain'.

Pada peringkat itu, biasanya seseorang itu tidak mudah percaya dengan pandangan orang lain. Mereka merasakan bahawa merekalah satu-satunya manusia yang mengalami masalah yang paling berat dalam hidup.

Hakikatnya, jika kita dilanda masalah, maka akan ada jutaan lagi manusia yang ditimpa masalah yang lebih buruk.

Jadi, sekiranya kita mempunyai kenalan atau ahli keluarga yang mengalami masalah seperti ini, kita perlu membantu mereka.

Kita perlu meyakinkan mereka bahawa masalah yang dihadapi itu boleh diselesaikan. Paling penting ialah untuk memberikan mereka keyakinan bahawa masalah yang terjadi itu telah berlaku dan ia mesti dihadapi.

Sebagai manusia, walaupun sebaik manapun kita berhati-hati, kadangkala kita tidak mampu mengelakkan diri daripada menerima ujian.

Ujian itu bakal mematangkan kita sebagai manusia. Semakin berat ujian yang kita terima, ia bakal menjadikan kita manusia yang lebih hebat pada masa hadapan.

Semuanya bergantung sejauh mana kekuatan psikologikal kita untuk mengatasinya.

Selamat menempuh cabaran tahun baru!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rodgers akui kecewa

Posted:

Rodgers akui kecewa

Rodgers akui kecewa

GERRARD (kanan) menendang bola ketika mengambil sepakan penalti di Stadium Britannia awal pagi semalam.


STOKE – Pengurus Liverpool, Brendan Rodgers mendesak para pemain menampilkan aksi yang lebih konsisten dalam kempen Liga Perdana England.

Rodgers berkata, situasi itu penting sekiranya mereka berhasrat untuk memberi cabaran dalam perebutan tempat di kelompok empat pasukan terbaik.

Rodgers melaungkan amaran itu selepas skuad The Reds tewas 1-3 kepada Stoke City di Stadium Britannia awal pagi semalam.

Pada perlawanan tersebut, Jonathan Walters menjaringkan dua gol masing-masing pada minit kelima dan 49 manakala satu lagi gol diperoleh menerusi Kenwyne Jones pada minit ke-12.

Pemain tengah, Steven Gerrard menjaringkan gol sagu hati Liverpool menerusi satu sepakan penalti selepas Luis Suarez dikasari pada minit kedua.

Bagi Stoke, kemenangan itu melebarkan rekod tanpa kalah mereka sebanyak sembilan perlawanan, pencapaian terbaik dalam kempen Liga Perdana England manakala Liverpool gagal mengekalkan konsistensi selepas membelasah Fulham 4-0, Sabtu lalu.

"Kami melepaskan gol mudah selepas melakukan permulaan yang hebat. Suarez melakukan keajaiban apabila memperoleh sepakan penalti pertama kami musim ini seawal minit kedua," kata Rodgers.

"Kami mendahului 1-0 di lokasi yang sukar untuk menjaringkan gol. Kami perlu meningkatkan inisiatif tetapi ia merupakan satu tugas yang sukar.

"Konsistensi adalah satu perkara penting, kami sangat hebat ketika menentang Fulham tetapi sebaliknya pada perlawanan menentang Stoke. Kami perlu memiliki kedua-dua aspek ini iaitu konsistensi dan kehebatan.

"Kami perlu mengetahui cara yang terbaik untuk bermain terutamanya di Stoke. Kami sedar bahawa kami akan menerima tekanan. Kami perlu mendapatkan semula konsistensi itu kerana jika tidak, kami sukar untuk maju ke depan. Namun, ia bukan sesuatu yang mudah." – AFP

Janji Ahmad Fakri

Posted:

Janji Ahmad Fakri

Janji Ahmad Fakri

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


AHMAD FAKRI (kiri) berlepas ke Portugal untuk menyertai kelab Divisyen Tiga, Atletico S.C malam tadi.


KEMBARA penyerang muda negara, Ahmad Fakri Saarani bersama kelab Divisyen Tiga Portugal, Atletico S. C. sudah bermula.

Bekas penyerang Felda United dan Negeri Sembilan itu berlepas ke Evora, Portugal pukul 10 malam tadi dan dijangka memulakan aksi sulung bersama kelab itu pada 6 Januari depan.

Muncul sebagai pemain kedua negara berkelana ke bumi Portugal selepas Nazmi Faiz Mansor (S.C Beira Mar), Ahmad Fakri, 23, berjanji memberikan yang terbaik sepanjang enam bulan bersama Atletico S.C. selepas ini.

Pada masa sama, pemain kelahiran Kelantan itu juga berjanji menjaga diri dan tidak melupakan asal-usul sepanjang berada di sana kelak.

"Insya-Allah saya akan buktikan. Jangan risau, semua itu (asal-usul dan adab sebagai rakyat Malaysia) tidak akan saya lupa.

"Saya masih berpijak di bumi yang nyata. Insya-Allah," kata Ahmad Fakri kepada Kosmo! semalam.

Semalam, pengurus peribadi Ahmad Fakri, Faisal Zakariah dilaporkan berkata, penyerang itu akan menandatangani kontrak selama enam bulan sebaik tiba di Evora bagi mendapatkan sijil perpindahan antarabangsa secepat mungkin.

Faisal berkata, Ahmad Fakri terlebih dahulu akan singgah di England untuk beberapa hari sebelum berangkat ke Portugal beberapa hari kemudian.

"Berdasarkan maklumat yang saya terima, Atletico memiliki perlawanan pertama pada 6 Januari.

"Jadi, Ahmad Fakri berpeluang cerah untuk diturunkan dalam aksi pertama jika ITC dapat diperoleh segera," kata Faisal.

Untuk rekod, Ahmad Fakri sebelum ini pernah ditawarkan kontrak yang sama oleh Atletico S.C. melalui ejennya, Marco Guimares pada Ogos lalu tetapi terpaksa ditolak kerana terlibat dengan komitmen Piala Malaysia dan kempen Piala Suzuki AFF.

Dia juga difahamkan pernah mendapat tawaran daripada sebuah kelab divisyen satu di Portugal namun lebih cenderung menyertai Atletico S.C. yang beraksi di divisyen tiga, sekali gus dikatakan memiliki peluang lebih cerah untuk diturunkan pengendali kelab, Paolo Simao.

Selangor sedia mencabar

Posted:

Selangor sedia mencabar

Selangor sedia mencabar

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

ATAS KERTAS, Selangor tidak berbelanja mewah untuk mendapatkan pemain baharu bagi mengharungi saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Namun, kualiti yang dimiliki barisan Gergasi Merah ketika ini jelas terbukti sebaik menewaskan Sabah 3-0 dalam satu aksi persahabatan di Stadium Shah Alam kelmarin.

Sudah tentu perkembangan positif itu mengundang kegembiraan buat jurulatih, Irfan Bakti Abu Salim yang optimis mampu mendakap sekurang-kurangnya satu trofi musim depan.

Menurut Irfan Bakti, beliau percaya anak-anak buahnya kini bersedia ketika melayan kunjungan Negeri Sembilan dalam aksi pembuka tirai Liga Super di Stadium Shah Alam, 8 Januari depan.

"Ketika ini, persefahaman yang dibentuk pemain dilihat semakin serasi namun masih ada yang perlu diperbaiki terutamanya di bahagian tengah.

"Saya juga gembira dapat menurunkan beberapa pemain utama seperti Bunyamin Omar, Amri Yahyah, S. Kunanlan dan Mahalli Jasuli buat pertama kali dalam perlawanan itu," katanya kepada pemberita kelmarin.

Begitupun Irfan Bakti berkata, penyerang import baharu, Francis Forkey Doe tidak dapat diturunkan kelmarin gara-gara cirit-birit.

Difahamkan, bekas penyerang Terengganu itu dijangka kembali pulih ketika berdepan Perlis dalam satu lagi aksi persahabatan di Stadium Utama, Kangar hari ini.

Satu lagi aksi persahabatan Selangor dijadualkan berdepan Kedah di Stadium Darul Aman dua hari kemudian.

Menurut Irfan Bakti, baki dua lagi aksi persahabatan itu bakal menjadi medan terbaik bagi mengenal pasti kesebelasan utama ketika menentang Negeri Sembilan nanti.

Selepas berdepan Sang Rusa dalam saingan Liga Super nanti, Selangor bakal berkunjung ke Stadium Jalan Besar, Singapura berdepan Lions XII (12 Januari) sebelum berdepan Terengganu di tempat lawan tiga hari kemudian.

Dalam pada itu, tonggak pertahanan Selangor, Asraruddin Putra Omar juga bersedia menggalas tugas selaku kapten musim depan sebaik penghijrahan Safiq Rahim ke Johor Darul Takzim.

"Ia satu penghormatan buat saya (jika dilantik menjadi kapten), impian saya mahu membantu Selangor menamatkan kemarau trofi sejak dua musim berturut-turut.

"Saya optimis kami mampu mencapai sesuatu musim ini kerana kami tampak kuat berbanding musim lalu," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Banjir di Terengganu, Kelantan bertukar buruk

Posted:

Banjir di Terengganu, Kelantan bertukar buruk

Banjir di Terengganu, Kelantan bertukar buruk

27/12/2012 8:06pm

KUALA LUMPUR — Keadaan banjir di Terengganu dan Kelantan bertukar buruk petang ini apabila jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat-pusat pemindahan di dua negeri Pantai Timur itu meningkat kepada 21,800 orang berbanding 14,930 pagi ini.

Pagi tadi keadaan banjir di Terengganu, Kelantan dan Pahang dilihat semakin pulih apabila lebih 4,000 mangsa dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Banjir di Terengganu setakat petang ini telah meragut enam nyawa iaitu tiga di Kemaman, dua di Setiu dan seorang di Kuala Terengganu.

Menurut portal Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), paras air Sungai Golok di Rantau Panjang, Kelantan dan Sungai Dungun di Jambatan Jerangau, Terengganu telah melebihi paras bahaya setakat pukul 5 petang ini.

Mangsa banjir di Pahang petang ini pula berkurangan kepada 435 orang berbanding 994 orang pagi tadi. Mangsa banjir di Johor kini seramai 13 orang di mana tiada mangsa banjir dicatatkan pagi tadi di negeri itu.

Di Terengganu, keseluruhan mangsa banjir yang berada di pusat penempatan banjir sehingga pukul 5 petang ini meningkat kepada 14,894 orang berbanding 8,173 orang pagi tadi.

Menurut portal banjir negeri, sebanyak lima pusat pemindahan baharu dibuka petang ini menjadikan keseluruhan 76 pusat pemindahan telah dibuka di negeri itu.

Di Kelantan, jumlah mangsa banjir mencatatkan peningkatan walaupun pusat pemindahan di tiga jajahan iaitu di Machang, Tanah Merah dan Kuala Krai ditutup tengah hari tadi.

Menurut portal rasmi kerajaan negeri, jumlah yang ditempatkan di 28 buah pusat pemindahan di empat jajahan ketika ini adalah seramai 7,000 orang berbanding 6,757 orang pada sebelah pagi tadi.

Peningkatan ketara jumlah mangsa yang berpindah itu adalah di Tumpat berikutan limpahan air Sungai Golok yang kini masih berada di paras bahaya.

Di Pahang, jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang berkata, keadaan banjir beransur pulih dengan jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan di Kuantan dan Pekan semakin berkurangan.— BERNAMA

Banjir: 13 pekerja balak terkandas di hutan diselamatkan

Posted:

Banjir: 13 pekerja balak terkandas di hutan diselamatkan

Banjir: 13 pekerja balak terkandas di hutan diselamatkan

27/12/2012 8:03pm

DUNGUN — Seramai 13 pekerja balak di Pasir Raja, Hulu Kelamin, di sini berjaya diselamatkan sejak terperangkap hampir seminggu di tengah hutan belantara berikutan laluan keluar dari tempat kerja mereka ditenggelami air.

Kesemua 12 pekerja lelaki dan seorang wanita itu berjaya diselamatkan kira-kira 1.30 petang tadi menggunakan helikopter Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Menurut mangsa, Roslan Hamid, 52, mereka terperangkap hampir seminggu dan mereka telah memaklumkan kejadian berkenaan kepada pihak pengurusan dan pihak pengurusan meminta mereka bersabar dan akan menghantar bantuan.

Katanya, ada di antara rakan mereka terpaksa memberanikan diri menggunakan rakit, pelampung dan juga tayar untuk keluar dari tempat terbabit kerana bimbang bekalan makanan terputus.

"Kami mula terperangkap pada hari Jumaat lepas dan kami tidak berani untuk keluar berikutan air yang naik mendadak.

"Kami hanya mampu bersabar dan berdoa sementara menunggu bantuan tiba dan akhirnya bantuan itu tiba juga hari ini," katanya ketika ditemui.— BERNAMA

Pekerja am didakwa rompak 5 wanita

Posted:

Pekerja am didakwa rompak 5 wanita

Pekerja am didakwa rompak 5 wanita

27/12/2012 8:00pm

PETALING JAYA — Seorang pekerja am mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, atas pertuduhan merompak berkumpulan bersenjatakan sebilah pisau terhadap lima orang wanita termasuk seorang akauntan, tujuh hari lepas.

K.Santokh Singh, 31, bersama-sama seorang lagi yang masih bebas didakwa melakukan kesalahan itu terhadap Khoo Sui Cheng, 31, akauntan dan empat pelajar iaitu Lydia Eu Chia Pang, Julia Khaw Wei Ai, Yee Jet Mei dan Doris Hii King Han dengan merompak pelbagai jenis barangan milik mereka antaranya pelbagai mata wang asing, wang tunai berjumlah RM1,800 dan beberapa buah komputer riba, yang berjumlah RM10,000.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Jalan PJS 9/8, Bandar Sunway, pada 5 pagi, 20 Dis lepas, dan didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 397 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan boleh disebat, jika sabit kesalahan.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


20 terbunuh kereta kebal bedil kampung

Posted:

20 terbunuh kereta kebal bedil kampung

20 terbunuh kereta kebal bedil kampung

SATU imej yang dirakam daripada laman perkongsian video YouTube menunjukkan mayat-mayat penduduk kampung bergelimpangan selepas sebuah kampung di wilayah Kahtaniyeh diserang tentera rejim Syria.


DAMSYIK - Seramai 20 orang termasuk lapan kanak-kanak terbunuh selepas kereta kebal tentera rejim Presiden Bashar Al-Assad membedil sebuah kampung di wilayah utara Kahtaniyeh semalam, kata Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia untuk Syria.

"Sekurang-kurang 20 orang termasuk lapan kanak-kanak dan tiga wanita terbunuh selepas tentera rejim Bashar menyerang sebuah ladang di kampung Kahtaniyeh, barat bandar Raqa," kata kumpulan pemerhati itu.

Sebuah video amatur yang dimuat naik ke Internet oleh kumpulan aktivis menunjukkan beberapa mayat berlumuran darah dan mayat seorang kanak-kanak ditutup dengan selimut di dalam sebuah rumah.

"Berpuluh-puluh orang lagi dilaporkan cedera di ladang itu," kata aktivis di Raqa.

Sementara itu, menurut kumpulan pemerhati sama, lebih 45,000 orang dilaporkan terbunuh di Syria sejak penentangan terhadap Presiden Bashar Al-Assad meletus pada Mac tahun lalu.

"Secara keseluruhan kami telah mendokumen kematian seramai 45,048 orang," kata pengarah badan pemerhati berkenaan, Rami Abdel Rahman.

Tambahnya, lebih 1,000 orang dilaporkan terbunuh sepanjang minggu lepas.

Katanya, mereka yang terbunuh termasuk 31,544 orang awam, 1,511 orang berpaling tadah, 11,217 tentera dan 776 tidak dapat dikenal pasti. - Agensi

Dipukul sampai mati kerana kebakaran

Posted:

Dipukul sampai mati kerana kebakaran

Dipukul sampai mati kerana kebakaran


SEKUMPULAN penduduk pulang ke rumah mereka yang hangus terbakar di kawasan setinggan di Bandar San Juan, Manila Filipina.


MANILA, Filipina - Lapan orang terbunuh manakala 5,000 penduduk tinggal sehelai sepinggang selepas satu kebakaran berlaku di sebuah kawasan setinggan di bandar San Juan ketika sambutan Hari Krismas, kata beberapa pegawai semalam.

Pegawai Kanan Bomba, Domingo Cabog berkata, seorang penduduk dipukul sehingga mati oleh jirannya selepas dituduh memulakan kebakaran itu kelmarin.

Lelaki itu dilaporkan mabuk tetapi bukan penyebab kepada kebakaran tersebut.

Cabog berkata, kebakaran bermula di dalam sebuah rumah apabila sekumpulan kanak-kanak bermain dengan lilin.

Seramai 13 orang turut dilaporkan cedera. Mangsa yang cedera termasuklah dua anggota bomba dan sukarelawan akibat dibaling batu oleh penduduk yang marah, kata Cabog.

Polis kini menjalankan siasatan mengenai kejadian lelaki yang dipukul sehingga mati. Sehingga kini belum ada sebarang tangkapan dibuat. - AP

Styles hantar telegram kepada Swift

Posted:

Styles hantar telegram kepada Swift

Styles hantar telegram kepada Swift

SWIFT


LONDON - Anggota kumpulan muzik One Direction, Harry Styles kelmarin mengupah sebuah firma perkhidmatan telegram untuk menyampaikan mesej nyanyiannya kepada penyanyi terkenal, Taylor Swift, lapor akhbar The Sun.

Styles dilaporkan menggunakan nyanyian telegram kerana dia kini terpisah sejauh 4,828 kilometer ekoran Swift kembali ke Amerika Syarikat (AS) sempena Krismas.

Bintang dari Britain itu menggunakan khidmat seorang penyanyi telegram untuk menyanyikan lagu hit One Direction, What Makes You Beautiful.

Dia juga meminta lagu tersebut dipersembahkan dalam muzik country seperti genre muzik penyanyi dari AS itu.

"Walaupun mereka berjauhan pada Hari Krismas, Styles mahu memastikan Swift tidak melupakannya. Nyanyian telegram adalah hadiah paling sesuai," kata satu sumber.

Styles, 18, menjalin hubungan dengan Swift, 23, sejak dua bulan lalu.

Pasangan yang dilihat semakin intim itu belum mengesahkan hubungan cinta mereka kepada media.

One Direction yang lahir daripada program pencarian bakat X Factor musim ketujuh turut dianggotai Niall Horan, Louis Tomlinson, Zayn Malik dan Liam Payne. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Noraniza nafi sara suami

Posted:

Noraniza nafi sara suami

Noraniza nafi sara suami

NORANIZA berhasrat untuk lebih memberikan tumpuan kepada rumah tangga dan aktiviti keagamaan pada masa depan.


SETELAH tiga tahun menjalani kehidupan sebagai seorang ibu tunggal, penyanyi Noraniza Idris akhirnya telah mendirikan rumah tangga dengan seorang bilal yang berasal dari Singapura, Jeffri Hudi, 53, pada 29 September 2011.

Lebih setahun menjalani kehidupan bahagia tanpa sebarang kontroversi, tiba-tiba ada khabar angin yang mendakwa peranan mencari rezeki telah digalas oleh Noraniza kerana suaminya didakwa tidak bekerja.

Bagaimanapun, penyanyi berkenaan yang ditemui sewaktu majlis pelancaran pertandingan tarian Akar Kita Zapin 2012 di Panggung Bandaraya DBKL, Kuala Lumpur kelihatan tenang apabila diajukan pertanyaan mengenai cerita tersebut.

"Sepanjang berumah tangga dengan bekas suami dahulu sudah bermacam-macam cerita yang ditimbulkan mengenai perkahwinan saya. Jadi, saya tidak terkejut sekiranya masih ada yang memperkatakan tentang kehidupan rumah tangga saya.

"Mungkin cerita sebegini timbul apabila orang melihat saya yang lebih banyak menonjol, tetapi hakikatnya saya tidaklah menyara keluarga seperti yang diperkatakan sesetengah pihak," ujar penyanyi berusia 44 tahun itu.

Menurut Noraniza, buat masa ini suaminya menjalani perniagaan sendiri iaitu menjadi pembekal barang-barang runcit, selain menjadi bilal bebas di sebuah masjid di Seri Kembangan, Selangor.

Ujarnya, memandangkan suaminya merupakan seorang warganegara Singapura, mereka juga kini sedang berusaha membuat permohonan agar Jeffri mendapat kerakyatan Malaysia supaya lebih mudah menjalankan segala urusan di sini.

"Sudah tentu orang tidak melihat apa yang suami saya telah lakukan kerana cerita mengenai kegiatannya tidak dikongsikan memandangkan dia bukanlah seorang artis seperti saya.

"Lagipun, saya tidak kisah apa yang orang hendak kata mengenai rumah tangga kami. Lebih penting saya rasa lebih gembira dan bahagia dengan kehidupan sekarang," jelasnya.

Pada masa yang sama, Noraniza meluahkan rasa syukurnya kerana usaha yang dilakukan untuk terus memperjuangkan etnik kreatif turut mendapat sokongan suami.

Ujarnya, biarpun suaminya itu merupakan seorang bilal, tetapi dia beruntung kerana mendapat restu suami dalam melakukan pekerjaan sekarang dan menganggap ia merupakan perkara yang paling penting sekiranya mahu berjaya.

"Walaupun suami merestui apa yang saya lakukan sekarang ini, dia juga ada meminta supaya saya kurangkan kegiatan seni. Namun begitu, saya meminta kepadanya supaya memberi sedikit lagi masa untuk mengejar impian saya," ujarnya.

Konsert

NORANIZA mengakui tidak terkejut mendengar pelbagai cerita negatif tentang suaminya ini.


Bercerita dengan lebih lanjut mengenai impiannya itu, Noraniza meluahkan sepanjang 15 tahun memperjuangkan irama etnik kreatif, dia sebenarnya mempunyai impian tersendiri.

Menurutnya, sejak tahun 1997 lagi dia sudah mengimpikan untuk mengadakan sebuah konsert secara besar-besaran, namun sentiasa berhadapan dengan banyak halangan.

"Itu merupakan impian saya yang paling tinggi sepanjang bergelar penyanyi. Seboleh-bolehnya kalau dapat mengadakan satu konsert sahaja pun ia sudah memberi kepuasan kepada saya.

"Lagipun saya pernah memberitahu kepada suami sekiranya impian saya ini terlaksana, barulah saya akan terus mengurangkan aktiviti seni dan memberikan tumpuan kepada rumah tangga dan aktiviti keagamaan," jelasnya lagi.

Ketika ditanya adakah dia akan terus bersara daripada bidang seni selepas impiannya itu terlaksana, penyanyi berkenaan menyatakan dia tidak akan bersara sepenuhnya.

Sebaliknya, dia mahu mengurangkan aktiviti nyanyian dan lebih banyak melakukan kerja-kerja di belakang tabir. Sekiranya ingin menyanyi, dia akan mendedangkan lagu-lagu yang berunsur keagamaan.

"Saya sudah merancang untuk menganjurkan sebuah konsert besar-besaran yang dikenali sebagai Konsert Masyhur 1Malaysia pada bulan September 2013 sempena hari pembentukan Malaysia.

"Kalau diikutkan memang masa yang ada untuk merealisasikannya agak singkat, namun saya tetap yakin ia akan berjaya dan berharap mendapat sepenuh sokongan daripada semua pihak serta kerajaan," ujarnya.

Risau

Sebagai seorang penyanyi yang begitu dikenali kerana bergiat aktif memperjuangkan irama etnik kreatif, Noraniza meluahkan kerisauannya terhadap nasib dan masa depan irama berkenaan yang semakin terpinggir.

Ujarnya, situasi berkenaan dapat dilihat apabila lagu-lagu irama sedemikian kurang mendapat tempat di stesen radio popular dan semasa acara Anugerah Industri Muzik ke-19 (AIM 19) yang berlangsung pada bulan lalu.

PERJUANGAN seni. Noraniza kini mengambil inisiatif dengan menubuhkan sebuah kumpulan yang dikenali sebagai Gagasan Anak Merdeka.


"Secara jujurnya saya memang agak terkejut apabila nama saya seorang sahaja yang tercalon dalam Top 5 untuk kategori Lagu Pop Etnik pada AIM 19 baru-baru ini.

"Jadi ini membuktikan yang industri nyanyian di Malaysia sudah ketandusan penyanyi yang aktif menyanyikan lagu-lagu irama etnik kreatif dan pastinya ia memang sangat merisaukan saya," ujarnya.

Dalam usaha mengatasi masalah tersebut, Noraniza telah mengambil inisiatif dengan menubuhkan sebuah kumpulan yang dikenali sebagai Gagasan Anak Merdeka.

Ujarnya, kumpulan tersebut ditubuhkan sebagai langkah untuk mencungkil bakat-bakat baharu sebagai penyanyi dan komposer lagu-lagu irama etnik kreatif yang terdiri daripada golongan belia.

"Setakat ini saya sudah mengenal pasti beberapa individu yang boleh diketengahkan, antaranya Dr. Mohammad Ihab Ismail yang berkebolehan menyanyi dan mencipta lagu etnik kreatif serta diangkat sebagai Ikon Masyhur 1Malaysia.

"Mengenai penciptaan lagu tidak dinafikan memang ramai anggota kumpulan Gagasan Anak Merdeka yang memiliki kebolehan, cuma mereka tiada keyakinan untuk mengetengahkan lagu ciptaan mereka itu," jelasnya.

Menurut Noraniza, sebagai pengasas kumpulan berkenaan dia akan menilai setiap lagu-lagu yang dihasilkan oleh setiap ahli dan menyasarkan supaya ia akan dapat dipertandingkan pada AIM yang akan datang.

Bisa Super Junior M

Posted:

Bisa Super Junior M

Bisa Super Junior M

Oleh HARYATI KARIM


SUPER Junior M tetap menampilkan persembahan yang hebat biarpun tanpa kehadiran seorang anggotanya iaitu Siwon.


KUMPULAN Super Junior M nampaknya masih berbisa apabila lapan ribu peminat hadir memenuhi dewan di Kenanga Wholesale City, Kuala Lumpur sempena konsert 2012 Asia Super Showcase In Malaysia baru-baru ini.

Dikhabarkan juga tiket VIP berharga RM600 sehingga tiket berharga RM183 habis terjual dalam tempoh tidak sampai sebulan sejak penjualan tiket dilancarkan.

Tiket laris terjual mungkin kerana peminat tidak hanya dihiburkan dengan persembahan Super Junior M tetapi juga mereka turut dapat menyaksikan persembahan kumpulan BTOB dan juga EXO-M yang sememangnya digilai ramai peminat terutamanya gadis remaja.

Super Junior M merupakan hasil gabungan dua negara iaitu anggota Super Junior berasal dari Korea Selatan yang dianggotai Siwon, Donghae, Ryeowook, Sungmin, Kyuhyun dan Eunhyuk.

Dua orang lagi ahli kumpulan itu iaitu Zhou Mi dan Henry pula berasal dari China disebabkan Super Junior M juga memberi fokus sepenuhnya pada pasaran lagu berbahasa Mandarin.

Persembahan untuk konsert yang dibawakan oleh U Mobile dan anjuran bersama Marctensia Concerts serta Universal Music Malaysia itu dimulakan dengan persembahan pembukaan kumpulan BTOB yang mempersembahkan lagu pertama berjudul Born To Beat.

Muncul dengan kostum yang lengkap BTOB yang dianggotai oleh Eunkwang, Minhyuk, Changsub, Hyungsik, Peniel, Ilhoon dan Sungjae turut mendendangkan enam buat lagu lain yang menjadi siulan para peminat.

Antara lagu yang didendangkan ialah Irresistible Lips, Imagine, One Thinking I Know, My Girl, Insane dan Wow.

Kehangatan konsert yang berlangsung selama dua jam setengah itu disambung oleh kumpulan EXO-M yang dianggotai oleh Tao, Lu Han, Chen, Lay, Xiu Min dan Kris.

Lagu pertama yang berjudul History sudah cukup membuatkan para peminat bagai terkena histeria ditambah pula dengan tarian yang mantap.

EXO-M turut menyanyikan tiga lagi lagu yang berjudul What Is Love, Angle dan Mama.

Jeritan yang seakan-akan mahu memecahkan gegendang telinga oleh seluruh peminat berlaku apabila Super Junior M mengambil alih pentas persembahan.

Dewan di tingkat 15 pusat beli-belah itu tiba-tiba bertukar wajah apabila lampu berwarna biru dan kain rentang dengan tulisan Korea memenuhi dewan.


PERSEMBAHAN BTOB tidak kurang hebat yang menyebabkan penonton konsert berteriak penuh keterujaan.


Memulakan persembahan dengan lagu hit mereka iaitu Super Girl, peminat turut menyanyi dan menari bersama mengikut rentak tarian kumpulan Super Junior M.

Sesekali, mereka berbicara dengan peminat dan berjanji akan datang semula ke Malaysia dengan ahli yang lengkap kerana salah seorang ahli mereka Siwon tidak dapat hadir.

"Kami berharap ini bukan kali terakhir kami di Malaysia, kami akan datang lagi dengan persembahan yang hebat bersama Siwon. Terima kasih kerana hadir, kami sayangkan anda semua," ucap Henry yang fasih berbahasa Inggeris.

Siwon yang sempat memberi ucapan video kepada peminat di Malaysia ketika konsert berlangsung memberitahu, dia kini terikat dengan jadual penggambaran drama bersiri terbaharu lakonannya yang berjudul The Lord of The Drama.

"Saya amat berharap saya dapat hadir bersama di konsert tetapi saya sibuk dengan penggambaran drama. Saya harap peminat terus memberikan sokongan kepada kumpulan Super Junior M dan dua kumpulan junior kegemaran saya EXO-M dan BTOB.

"Harap anda semua nantikan drama terbaharu saya dan semoga terhibur dengan persembahan daripada Super Junior M," katanya ringkas daripasa sedutan video itu.

Selain itu, Super Junior M turut menghiburkan peminat dengan barisan lagu At Least I Still Have You, Love Doesn't Come Alone, Lost dan Destiny. Too Perfect menjadi lagu penutup untuk konsert itu.

Sepanjang persembahan nampaknya peminat yang menonton konsert itu cukup terhibur.

Bagaimanapun, harga tiket yang agak mahal dirasakan tidak setimpal dengan sistem bunyi yang cukup menyiksakan telinga.

Fazurina hormati pendirian ibu

Posted:

Fazurina hormati pendirian ibu

Fazurina hormati pendirian ibu

Oleh NOOR HASLIZA NUSI

FAZURINA dan Hykal menunjukkan surat akuan pernikahan mereka.


PERKAHWINAN adalah sesuatu yang sangat indah dan istimewa. Perjanjian di antara dua insan akan termeterai jika restu perhubungan diizinkan.

Namun bagi pelakon drama bersiri menerusi slot Trilogi Cinta, Siti Fazurina Mohd. Famir, 30, atau lebih dikenali sebagai Siti Fazurina, dia tidak menyangka pernikahan dengan jejaka pilihan hatinya, Muhammad Hykal Zulkifli, 31, mengundang mimpi duka setelah didakwa tidak mendapat restu keluarga.

Kontroversi kisah hidup Fazurina yang baru dua minggu mendirikan rumah tangga itu semakin tersebar luas menerusi laman sosial Facebook dan Twitter apabila mereka dikhabarkan 'kahwin lari' di Thailand.

Persoalan mengenai status pernikahannya menjadi perbualan sehingga Fazurina pasrah dengan dakwaan yang timbul apatah lagi membabitkan ahli keluarganya sendiri.

Bagaimanapun, segalanya terjawab sebaik Fazurina atau nama ringkasnya Nina mengadakan sidang akhbar di salah sebuah hotel di Bayan Baru, Pulau Pinang baru-baru ini dengan turut menjemput ibunya, Zubaidah Abu Bakar, 60, serta beberapa ahli keluarganya yang lain termasuklah abang tiri Fazurina, Shahzuri Shaharudin, 36, serta adik-beradiknya, Mohd. Fauzi, 24, dan Mohd. Firdaus, 22.

Sidang akhbar tersebut bagaimanapun bertukar menjadi seolah-olah penggambaran sebuah drama Melayu apabila Zubaidah dan ahli keluarga Fazurina yang hadir hanya mendiamkan diri.

'Drama' air mata mula tercetus apabila Fazurina tiba-tiba bergegas mengejar Zubaidah sehingga ke tangga selepas ibunya itu dibawa oleh salah seorang daripada adik lelakinya itu untuk beredar dari sidang akhbar tersebut.

Hanya sempat memeluk ibunya selama beberapa saat sambil meminta ampun, Fazurina dilihat amat sebak.

Sementelah, Zubaidah kedengaran telah meluahkan kekesalannya dengan tindakan Fazurina (berkahwin secara senyap-senyap) sebelum dia ditarik adiknya itu meninggalkan lokasi sidang akhbar tersebut.

Berikut sedutan temu bual bersama Fazurina selepas tamat 'drama' sebabak tersebut.

Kosmo!: Bagaimanakah timbul isu Nina kahwin lari sehingga boleh diketahui umum?

SITI FAZURINA: Isu ini timbul sebaik sahaja selesai majlis akad nikah pada 21 Disember lalu di Masjid Jamek Sungai Pinang di sini (Pulau Pinang). Ada pihak cuba hentam Nina. Saya kesal kerana pihak itu ialah keluarga sendiri.

Adakah keluarga tidak merestui hubungan Nina dengan Hykal?

Hal keluarga adalah peribadi. Apa yang boleh Nina beritahu sebenarnya banyak pihak berkecil hati. Mereka (keluarga) tidak pernah merasai apa yang Nina rasa. Nina tak kahwin lari. Nina berkahwin secara sah dengan berwalikan bapa saudara sebelah arwah bapa.

Adakah Nina membuat keputusan berkahwin dengan Hykal secara terburu-buru?

Kami sudah lama membuat perancangan untuk berkahwin dan sudah beberapa kali ibu saya tidak menerima keputusan saya untuk mengahwini Hykal. Namun kali ini, saya nekad memilih Hykal menjadi pilihan hati. Malah saya juga membuat solat Istiqarah selama tiga hari berturut-turut.

Bagaimanakah sekiranya ada pihak membuat tohman mengatakan Nina telah menderhakai ibu sendiri?

Sebelum bernikah, saya dan Hykal ada berjumpa dengan ustaz dan kami menghadiri kaunseling. Kami diberitahu perkahwinan adalah perkara wajib dan sunnah Rasulullah. Saya menghormati pendirian ibu walaupun dia tidak mahu terlibat dalam pernikahan saya dengan Hykal.

Apakah perubahan yang ingin dikecapi di sebalik kemelut perkahwinan Nina ini?

Ibu dan anak tidak boleh terpisah. Saya harap suatu hari nanti ibu akan menerima Hykal. Kalau dia terima perkahwinan ini, masalah sebegini akan selesai.

Harapan masa depan Nina terhadap hubungan anda suami isteri dan keluarga masing-masing?

Saya inginkan kebahagiaan yang bukan dicari kami berdua tetapi untuk kedua-dua belah keluarga. Harap kebahagiaan dapat dikongsi dengan ibu dan ahli keluarga lain.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved