Ahad, 9 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Platform pupuk minat bidang penerbangan

Posted:

Platform pupuk minat bidang penerbangan

Platform pupuk minat bidang penerbangan

SEKALI pandang, ruang kokpit pesawat Cessna 172 Skyhawk sarat dengan punat, pelbagai jenis meter serta paparan digit. Ia pastinya membuatkan sesiapa sahaja yang khilaf ilmu penerbangan mati akal untuk mengendalikan pesawat tersebut.

Biarpun begitu, wajah budak lelaki pemilik susuk tubuh sedikit kecil itu begitu tenang dan fokus menerbangkannya hanya selepas beberapa minit mendengar taklimat ringkas serta sedikit panduan daripada jurulatih penerbangan bertugas.

Tiada masalah baginya untuk melakukan pelepasan pesawat walaupun kelihatan sedikit canggung. Tidak sampai beberapa minit, altimeter menunjukkan pesawat di bawah kendaliannya sudah tinggi membelah awan.

Terpancar raut kepuasan diwajahnya. Manakan tidak, pada usia belasan tahun, dia sudah boleh 'menerbangkan' pesawat Cessna 172 Skyhawk walaupun tidak punya ilmu formal penerbangan di mana-mana sekolah penerbangan.

Pendedahan awal

Walaupun sekadar mengendalikan simulator, ia 100 peratus menyamai kokpit pesawat Cessna 172 Skyhawk sebenar. Bezanya, jika pesawat gagal dikawal dan terhempas, tiada nyawa yang akan melayang.

"Sesiapa sahaja berupaya mengemudi simulator pesawat Cessna 172 Skyhawk ini apabila mengikuti program Learn To Fly. Program ini sebenarnya lebih kepada pendedahan kerjaya kepada pelajar sekolah bermula daripada pelajar tingkatan satu hingga tingkatan lima terhadap kerjaya sebagai juruterbang," kata Muhd. Ikhwan Syahid Kadir.


BEGINILAH rupa pesawat Cessna 172 Skyhawk yang diterbangkan oleh pelajar namun menggunakan sebuah kokpit simulator.


Jejaka berusia 25 tahun itu yang merupakan Pengurus Besar Infotech Quest Sdn. Bhd. (Infotech Quest) memberitahu program Learn To Fly sudah tiga tahun diperkenalkan dan kini dibuka kepada orang awam.

Menurut Ikhwan, silibus program Learn To Fly itu sudah diterjemahkan kepada terma yang lebih ringkas dan mudah difahami berdasarkan apa yang dipelajari di sekolah penerbangan.

Setiap modul diajar mengikut jam bermula daripada jam pertama hingga jam ke-20. Buat permulaan, seseorang pelajar itu akan belajar mengenai asas penerbangan merangkumi fungsi dan jenis enjin sehingga mereka mampu 'terbang' secara solo.

"Pemikiran para pelajar kini sudah ke hadapan. Mereka bukan sahaja ingin mengetahui skop kerja sebagai seorang juruterbang, malah rasa ingin tahu mereka mencakupi aspek gaji, kriteria untuk menjadi seorang juruterbang, tempat dan tempoh pengajian," ujar bekas juruterbang Malaysia Airline (MAS) yang bertanggungjawab menyediakan modul program tersebut.

Perbezaan kerjaya

Ujar Ikhwan, soalan-soalan yang diutarakan mereka lebih pintar dan para pelajar akan lebih teruja apabila mengetahui pada usia 20 tahun, gaji seorang juruterbang boleh mencecah RM10,000.

Dalam ceramah kerjaya tersebut, turut ditunjukkan carta perbandingan kerjaya lain seperti doktor, jurutera, juruterbang dan sebagainya yang menyentuh mengenai tempoh pengajian dan perolehan pendapatan.

"Sasaran Infotech Quest lebih bertumpu kepada pelajar sekolah menengah kerana mahu membetulkan persepsi mereka mengenai kerjaya juruterbang yang dikelaskan sebagai kerjaya orang berada berikutan yuran pengajiannya mencecah RM250,000 untuk tempoh dua tahun.

"Saya sendiri memasang impian menjadi juruterbang sejak kecil lagi, tetapi tiada bimbingan daripada sesiapa tambahan pula yurannya melampaui kemampuan keluarga," ujarnya yang mengambil inisiatif sendiri untuk mendalami bidang penerbangan kemudian berjaya memperoleh biasiswa MAS.

Jelasnya lagi, dengan pendedahan awal mengenai ilmu penerbangan seperti program Learn To Fly, pelajar yang bercita-cita menjadi juruterbang lebih mudah mendapat biasiswa seterusnya merealisasikan kerjaya impian mereka.

Ikhwan yang pernah menerbangkan pesawat Boeing 737-400, Eagle 150B, Piper Warrior dan Piper Seneca memberitahu, pusat simulasi pesawat Learn To Fly yang 'berpangkalan' di aras 1, Muzium Telekom, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur menawarkan tiga skim program iaitu Penerbangan 15 minit, Penerbangan 60 minit dan Program Latihan Serius.


PENGUNJUNG diberi taklimat ringkas terlebih dahulu sebelum berpeluang mengendalikan simulator dengan bimbingan jurulatih penerbangan bertugas.


Bayaran yang dikenakan untuk tempoh 15 minit bagi merasai pengalaman mengendalikan simulator pesawat Cessna 172 Skyhawk adalah RM30 seorang.

Kendali pesawat

Pengalaman 15 minit mengendalikan simulator didahului dengan penerangan ringkas oleh jurulatih penerbangan bertauliah sebelum tunjuk ajar mengenai asas pengendalian pesawat diberikan.

"Dalam durasi masa 15 minit, seseorang itu akan diajar mengawal pesawat secara asas iaitu menggunakan kawalan kaki dan tangan, pelepasan serta pendaratan pesawat.

"Sesi 60 minit penerbangan pula merangkumi kawalan asas pesawat, kawalan di udara dan darat, pengetahuan asas operasi pesawat, panggilan radio serta senarai semak yang asas," katanya sambil memberitahu pengunjung berpeluang merasai pengalaman membawa pesawat dalam pelbagai jenis cuaca seperti ribut petir, salji dan kabus.

Dalam pada itu Program Latihan Serius pula terbahagi kepada tiga peringkat iaitu awal, pertengahan dan lanjutan yang memerlukan sesi pembelajaran selama 20 jam diikuti dengan beberapa siri ujian.

Pusat simulasi

Pusat simulasi pesawat di Muzium Telekom dengan kemudahan lapan buah simulator yang dibuka setiap hari bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang kecuali hari Sabtu dan Ahad. Ia mampu menampung 40 pengunjung dalam satu-satu masa dan 80 pengunjung dalam sehari.

"Sejak pusat ini dibuka Julai lalu, maklum balas yang diterima sangat memberangsangkan dan sudah ada pelajar mengikuti Program Latihan Serius yang kini berada pada tahap lanjutan," ujarnya sambil mendedahkan bahawa pelajar perempuan lebih cenderung meminati bidang penerbangan berbanding pelajar lelaki.

Pada hari itu, sesekali kedengaran suara riuh-rendah para pengunjung dari Kelab Rotary Bukit Kiara Sunrise yang memenuhi ruang bilik menempatkan lapan buah simulator. Empat jurulatih penerbangan kacak sedia memberikan tunjuk ajar.

Ada juga antara mereka yang menjerit kecil apabila pesawat yang diterbangkan menjunam laju dan terhempas seolah-olah mereka berada di dalamnya.

"Berikutan sambutan yang menggalakkan, kita akan menggabungkan elemen keseronokan dan pengetahuan dengan memperkenalkan simulator jet dengan sistem hidraulik pada masa hadapan.

"Seseorang itu akan merasai sendiri pergerakan pesawat kendalian mereka dan ini akan membuat mereka lebih teruja," kata Ikhwan.

Dalam pada itu, seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Sea, Petaling Jaya, Siong Chye Soon, 17, yang menyertai rombongan Kelab Rotary Bukit Kiara Sunrise sangat teruja apabila berpeluang mengendalikan simulator pesawat buat kali pertama.

"Ia pengalaman yang baharu dan saya belajar sesuatu yang berbeza daripada apa yang dipelajari di sekolah.

"Pada masa yang sama, saya dapat kaitkan subjek sains dengan ilmu penerbangan," katanya yang kini menyedari kepentingan sains dalam sesuatu kerjaya dan kehidupan.


PENDEDAHAN awal kepada pelajar sekolah menengah mampu meningkatkan minat mereka dalam bidang Sains terutamanya penerbangan.


Chye Soon memberitahu, saat dirinya duduk di bangku juruterbang ada banyak perasaan menyelinap masuk dalam dirinya.

"Sukar untuk saya gambarkan perasaan itu. Pada mulanya agak stres apabila melihat pelbagai jenis butang dan meter di hadapan saya. Selepas mendengar penerangan serta tunjuk ajar jurulatih penerbangan, saya kembali rileks sekali gus berjaya menerbangkan pesawat," ujarnya yang pada mulanya bercita-cita menjadi seorang doktor, namun ini mengakui mula jatuh cinta dalam bidang penerbangan.

Pengalaman mengendalikan simulator pesawat tersebut turut dirasai oleh Presiden Kelab Rotary Bukit Kiara Sunrise, Ghaurry Siva, 53.

"Ia merupakan pengalaman baharu dan menyeronokkan. Kami begitu teruja dan tidak sangka dapat menerbangkan sendiri pesawat yang tidak pernah diimpikan sebelum ini.

"Walaupun hampir separuh daripada ahli-ahli rombongan 'terhempas', kami semua gembira kerana semua orang berpeluang untuk terbang," katanya yang mengetuai rombongan Kelab Rotary Bukit Kiara Sunrise terdiri daripada 23 orang dewasa dan tiga kanak-kanak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kakitangan pejabat PM jayakan program kemasyarakatan

Posted:

Kakitangan pejabat PM jayakan program kemasyarakatan

Kakitangan pejabat PM jayakan program kemasyarakatan


SEBAHAGIAN kakitangan Pasukan Sukarelawan Pejabat Perdana Menteri bergambar selepas menjayakan program kemasyarakatan di Kampung Batu Papan, Bera semalam.


RAI. Pasukan Sukarelawan Pejabat Perdana Menteri baru-baru ini sekali lagi turun padang menjayakan program kemasyarakatan di Kampung Batu Papan di Bera, Pahang semalam.

Program sempena sambutan Maal Hijrah dan Gotong-royong itu diketuai oleh Penyelaras Pasukan Sukarelawan Pejabat Perdana Menteri, Datuk Mohd. Poad Jelani yang juga merupakan Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri.

Seramai 25 orang kakitangan terlibat dalam program tersebut yang turut meraikan kanak-kanak berkhatan.

Pemeriksaan kesihatan percuma di Kampung Juru

Posted:

Pemeriksaan kesihatan percuma di Kampung Juru

Pemeriksaan kesihatan percuma di Kampung Juru


LAILANOR (dua dari kanan ) dan Chang Yeow (tiga dari kanan) meninjau orang ramai yang mendaftar untuk menjalani pemeriksaan kesihatan di Seberang Perai Tengah baru-baru ini.


TURUN PADANG. Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang baru-baru ini menganjurkan Ekspo Aspirasi Sihat Peringkat Daerah Seberang Perai Tengah yang diadakan di Kampung Juru.

Pada program itu, kakitangan Jabatan Kesihatan melakukan pemeriksaan kesihatan secara percuma kepada golongan warga emas, ibu tunggal dan orang kelainan upaya.

"Kita juga memberikan kaunseling dan khidmat nasihat agar mereka terus berusaha meningkatkan tahap kesihatan diri," kata Pengarah Jabatan Kesihatan negeri, Datuk Dr. Lailanor Ibrahim pada majlis tersebut.

Turut hadir ialah Pengerusi Barisan Nasional Pulau Pinang, Teng Chang Yeow.

Kawat muncul juara Media Beach Challenge 2012

Posted:

Kawat muncul juara Media <br />Beach Challenge 2012

Kawat muncul juara Media
Beach Challenge 2012


SEBAHAGIAN peserta Media Beach Challenge 2012 bergambar bersama hadiah masing-masing di Kuala Terengganu baru-baru ini.


ERAT PERSAHABATAN. Pertandingan Terengganu Media Beach Challenge 2012 yang berlangsung di Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu baru-baru ini sempena Kejohanan Luncur Ombak Terengganu Rip Curl Pro 2012 berjaya menarik penyertaan 14 pengamal media dari Terengganu dan Kuala Lumpur.

Pada pertandingan berkenaan, Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) muncul juara keseluruhan, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) mendapat tempat kedua, manakala pasukan Kosmo!/Utusan berjaya meraih kedudukan ketiga.

Pengarah Pelancongan negeri, Mohd. Sabri Zakaria, berkata, pertandingan berkenaan bertujuan menghimpunkan pengamal media melalui aktiviti riadah selain mempromosikan pelancongan negeri.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Denda RM20,000 jika ubah nombor plat elak AES

Posted:

Denda RM20,000 jika ubah nombor plat elak AES

Denda RM20,000 jika ubah nombor plat elak AES

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my

PENGGUNA jalan raya yang didapati mengubah suai nombor plat kenderaan bagi mengelak daripada disaman kamera AES boleh didenda sehingga RM20,000. - Gambar hiasan


KUALA TERENGGANU – Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan mengingatkan pengguna jalan raya supaya jangan cuba mengelirukan pihak berkuasa dengan mengubah suai nombor plat atau berdepan hukuman berat.

Beliau menegaskan, pengguna jalan raya yang cuba mengelak daripada dikesan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) kerana memandu melebihi had laju atau melanggar lampu isyarat merah dengan mengubah suai nombor plat kenderaan boleh didakwa di bawah Seksyen 108 (3A) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

"Jika sabit kesalahan, pesalah boleh didenda minimum RM5,000 dan maksimum RM20,000," katanya ketika ditemui di pejabat JPJ negeri selepas taklimat AES di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Gelisah selagi belum ditangkap

Posted:

Gelisah selagi belum ditangkap

Gelisah selagi belum ditangkap


MARINA (kiri) dan Saad menunjukkan gambar Rozali ketika ditemui di rumahnya di Kuching semalam.


KUCHING - Pasangan suami isteri yang parah selepas dikelar oleh seorang bekas pekerjanya di restoran makanan Arab di Jalan Rubber di sini Jumaat lalu mengakui masih trauma dan takut untuk keluar rumah selagi suspek masih belum ditangkap.

Marina Julai, 42, memberitahu, setiap saat dia masih terbayang kejadian ngeri yang hampir meragut nyawanya dan suami, seorang lelaki Sudan, Saad El-Sir El-Sadiq terutama ketika hendak melelapkan mata.

Katanya, oleh sebab itu, dia terpaksa mengambil ubat tidur setiap kali hendak tidur.

"Saya risau jika perkara itu berulang ketika kami sedang tidur. Selagi suspek belum diberkas, selagi itulah hidup saya tidak tenteram.

"Sejak dibenarkan keluar hospital, saya terlalu takut untuk keluar rumah," cerita bekas jururawat di Hospital Pakar Mata King Khaled, Riyadh, Arab Saudi itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Orang India perlu kembali jadi 'simpanan tetap' BN

Posted:

Orang India perlu kembali jadi 'simpanan tetap' BN

Orang India perlu kembali jadi 'simpanan tetap' BN


NAJIB (lima dari kanan) dan Palanivel (lima dari kiri) bersama barisan tertinggi MIC pada perasmian Perhimpunan Agung MIC Ke-66 di PWTC, Kuala Lumpur semalam. Turut kelihatan Tengku Adnan (dua dari kanan).


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu masyarakat India kembali menjadi 'simpanan tetap' kepada Barisan Nasional (BN) bagi menentukan BN mendapat kejayaan besar dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

Beliau berkata, ini penting kerana hanya BN merupakan satu-satunya parti yang boleh menjamin masa depan kaum itu menerusi pelbagai program yang sedang dan akan dijalankan termasuk dalam bidang pendidikan dan ekonomi.

Najib berkata, kaum India yang terpedaya dengan janji-janji kosong pembangkang pada pilihan raya umum lepas harus kembali menyokong BN kerana terbukti pembangkang telah gagal melaksanakan janji- janji mereka.

Beliau berkata, 'simpanan tetap' BN itu berpindah kepada pembangkang pada pilihan raya umum pada tahun 2008 bukan kerana mereka mahukan pembangkang tetapi kerana ada perasaan dalam kalangan kaum India yang ingin melihat BN berubah dan lebih peka kepada hasrat dan aspirasi kaum itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Khazanah untuk tatapan anak bangsa

Posted:

Khazanah untuk tatapan anak bangsa

Khazanah untuk tatapan anak bangsa

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

SUASANA Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur biasanya senyap sunyi lantaran kebanyakan pengunjung leka memberi tumpuan dengan bahan bacaan bertukar menjadi riuh-rendah.

Kebanyakan pengunjung yang pada asalnya datang untuk membaca buku kemudian tertarik untuk ke sebuah bilik pameran yang terletak di tingkat dua perpustakaan itu. Ini kerana di situ berlangsungnya Pameran Telusuri Kegemilangan Melayu Menerusi Naskhah Melayu Lama dan Artifak yang diadakan pada pertengahan bulan lalu.

"Saya ke sini untuk mengulang kaji pelajaran serta mencari buku rujukan sesuai untuk mata pelajaran tahun depan. Namun, selepas singgah di tempat pameran ini, saya memperoleh informasi mengenai artifak dan manuskrip lama yang menceritakan mengenai sejarah Melayu terutama kelengkapan yang digunakan oleh Laksamana Hang Tuah," ujar pelajar tingkatan empat, Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Kubu Baru, Muhd. Faris Hadi.

Dia yang berkunjung ke perpustakaan negara bersama rakannya, Akmal Masri, 16, ternyata terpegun dengan bahan sejarah dipamerkan menerusi Pameran Telusuri Kegemilangan Melayu Menerusi Naskhah Melayu Lama dan Artifak itu.

Pameran yang berlangsung selama lima hari itu menghimpunkan 17 artifak yang digunakan oleh Laksamana Hang Tuah serta kelengkapan kebesaran sultan ketika era kegemilangan pemerintahan Melaka dan 11 naskhah manuskrip lama mengenai sejarah Melayu yang dipulihara oleh pihak Pusat Manuskrip Melayu PNM.

Selain daripada pihak PNM, penganjur utama pameran yang julung-julung kali diadakan itu ialah Kelab Merdeka Muda Kuala Lumpur dan Selangor (Kemuda).

Presidennya, Noor Azhar Mohamad memberitahu, fokus utama penganjuran pameran adalah untuk membangkitkan minat kepada golongan muda mengenai sejarah Melayu yang kian dilupakan dewasa ini.

"Melalui artifak dan manuskrip yang dipamerkan, ia menunjukkan bukti bahawa kegemilangan masyarakat Melayu suatu ketika dahulu bukan dongeng dan rekaan semata-mata dan ia merupakan sebuah sejarah yang harus dibanggakan oleh orang Melayu," ujarnya.


SEJUMLAH 11 naskhah manuskrip mengenai sejarah Melayu simpanan PNM dipamerkan kepada pengunjung.


Tambahnya, pameran tersebut merupakan kesinambungan daripada kejayaan program Wah! Hebatnya Melayu yang dianjurkan oleh Kemuda baru-baru ini.

Keris Tempa Melaka

Antara artifak yang dipamerkan sempena pameran itu ialah Keris Tempa Melaka (keris yang diperbuat daripada 21 jenis logam digunakan oleh Laksamana Hang Tuah), Rentaka (sejenis meriam kecil sepanjang satu hasta), Chi Pau Pen (alat muzik menggunakan air yang digunakan oleh Puteri Hang Li Po semasa dalam pelayaran ke Melaka) dan Pontoh (alat perhiasan diri para Pembesar Istana Melaka yang dipakai di lengan).

Kesemua artifak yang dipamerkan merupakan simpanan Penyimpan Setia Khazanah, Muzium Istana Raja Melewar, Negeri Sembilan iaitu Zainal Johan, 47, yang turut bekerjasama dengan pihak Kemuda dan PNM dalam pameran tersebut.


TAMBOL digunakan sebagai alat untuk menghidang makanan kepada para pembesar istana ketika era Kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka.


Menurut Zainal, 17 artifak yang dipamerkan itu hanya sebahagian daripada 200 koleksi artifak dalam simpanan muzium untuk dipertontonkan kepada umum.

"Melalui artifak-artifak ini, ia jelas menunjukkan bahawa bangsa Melayu pernah menjadi satu bangsa yang paling maju di seantero dunia sekitar tahun 1400 hingga 1511. Setiap artifak terutamanya keris, ia dihasilkan berdasarkan ilmu sains yang ada pada cendekiawan Melayu Melaka di zaman itu.

"Lihat sahaja Keris Tempa Melaka. Ia dihasilkan menerusi gabungan 21 jenis logam pada zaman itu. Sehingga kini, tiada senjata yang berkeupayaan seperti itu termasuk pedang yang dibanggakan oleh orang Jepun iaitu pedang samurai. Itu merupakan kehebatan bangsa Melayu," ujarnya yang juga salah seorang daripada keturunan ke-12 Bendahara Melaka iaitu Tun Perak yang tersohor ketika era kegemilangan Melayu Melaka.

Naskhah manuskrip

Seorang pengunjung yang hadir ke pameran itu, Nor Adzman Abdul Rahman, 60, memberitahu, minatnya terhadap sejarah kegemilangan Melaka telah membuatkannya terpanggil untuk datang melihat secebis tinggalan sejarah itu.

"Artifak ini merupakan salah satu khazanah yang harus dipulihara untuk tatapan anak bangsa kini seterusnya masa hadapan mengenai kehebatan bangsa Melayu. Ini merupakan salah satu usaha yang baik dan berharap ia tidak berhenti setakat ini sahaja," jelasnya yang sanggup datang dari Seremban, Negeri Sembilan untuk ke pameran tersebut.

Tidak hanya tertumpu kepada pameran, pengunjung juga berpeluang untuk melihat kaedah yang dilakukan oleh pihak Pusat Manuskrip Melayu PNM menjalankan proses pembaikan naskhah manuskrip lama serta coretan kisah-kisah penting yang berlaku semasa era kegemilangan Melaka.

Lebih menarik, forum wacana ilmu diterajui oleh Zainal Johan, Timbalan Pengarah Bahagian Manuskrip PNM, Faizal Hilmi dan Pensyarah Bahagian Persuratan Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Prof. Talib Samad turut membincangkan mengenai kesahihan artifak dan manuskrip yang masih kekal sehingga ke hari ini diadakan pada hari terakhir pameran tersebut.

Bercakap mengenai naskhah manuskrip lama, Timbalan Pengarah Pusat Manuskrip Melayu PNM, Nasimah Badaruddin memberitahu, coretan dalam naskhah manuskrip merupakan salah satu bukti kepada setiap kewujudan artifak yang telah ditemui.

"Rentaka ada disebut dalam manuskrip Hikayat Hang Tuah dan ia merupakan bukti yang jelas bahawa meriam tersebut digunakan oleh Laksamana Hang Tuah seperti yang tertera dalam hikayat itu," ujarnya ketika ditemui semasa pameran itu berlangsung baru-baru ini.

Tambahnya, PNM mempunyai kira-kira 4,600 naskhah manuskrip asal yang ditulis oleh orang Melayu yang rata-ratanya didapati dari negara luar.

"Manuskrip hasil tulisan orang Melayu telah bertebaran ke seluruh dunia ketika pelbagai penjajah seperti Portugis telah menakluki Tanah Melayu suatu ketika dahulu. Tugas kami di PNM perlu menjejaki naskhah ini dan membawa pulang kembali ke tanah air," jelasnya.

Contohi era kegemilangan Melaka


PEMBANTU Pemuliharaan Unit Manuskrip PNM menunjukkan demontrasi pemuliharaan manuskrip kepada pengunjung.


Tidak dinafikan bahawa empayar kegemilangan Melaka yang dibina sekitar tahun 1400 hingga 1511 di bawah pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka merupakan sebuah kerajaan yang amat disegani ketika era itu.

Ketika itu, bangsa Melayu mempunyai ilmu pengetahuan dalam penciptaan kelengkapan persenjataan sehingga menarik minat pihak Eropah untuk datang mendalami dan menceduk ilmu yang dihasilkan oleh orang Melayu di Melaka.

Selaku pengkaji sejarah Melayu, Zainal Johan juga berpendapat bahawa masyarakat Malaysia perlu mengambil contoh daripada setiap peristiwa dan catatan yang berlaku ketika era kegemilangan Melaka.

"Ketika itu, ilmu bangsa Melayu di Melaka amat berharga. Untuk menjadi sebuah bangsa dan negara yang maju, kita tidak perlu melihat negara-negara yang membangun. Artifak dan manuskrip lama ini jelas menunjukkan bukti serta formula bahawa kita mampu mengembalikan kegemilangan itu dalam konteks masa kini.

"Rakyat Malaysia perlukan sejarah kerana ia akan membangkitkan semangat cintakan tanah air. Jangan melihat perbezaan masa itu sebagai halangan kerana sejarah akan memberi kita kekuatan untuk menaikkan kembali semangat bangsa yang telah lama kita lupakan," ujarnya.

Kelazatan tersembunyi di atas bukit

Posted:

Kelazatan tersembunyi di atas bukit

Kelazatan tersembunyi di atas bukit


RUMAH tradisional yang didirikan semula di pekarangan restoran selepas dipindahkan dari Melaka.


DEBARAN pasti dirasai apabila seseorang itu buat kali pertama menuju ke sebuah restoran unik yang terletak di Gombak, Selangor. Sejurus membelok ke susur masuk dari Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2), laluan bukit securam 40 darjah perlu dilepasi untuk akhirnya sampai di sebuah halaman istimewa.

Dikelilingi rimbun pokok hutan, tanah seluas 0.6 hektar itu bukan sahaja menempatkan kediaman persendirian milik novelis popular, Ahadiat Akashah, malah landskap luasnya kini turut dijadikan kawasan restoran eksklusif yang terlindung dari pandangan umum.

Masih baru beroperasi dan mempertaruhkan gaya persekitaran desa, restoran yang hanya dibuka pada hujung minggu dan waktu malam itu lantas diberi nama Golek-Golek Suasana Kampung.

Aura tradisional

"Saya mahu orang datang ke sini untuk meraikan waktu santai bersama keluarga dan rakan-rakan. Namanya sahaja sudah memberikan idea tentang momen yang relaks," ujar Ahadiat berlatarbelakangkan binaan rumah tradisional Melayu berusia lebih 100 tahun yang dipindahkan khas dari lokasi asalnya di Melaka.

Selain rumah lama tersebut yang mencuri tumpuan, restoran itu menerbitkan emosi pengunjung laksana suasana pulang beraya di kampung. Rias taman tropika, pencahayaan remang-remang dan keriuhan terkawal di ruang duduk pelbagai gaya di situ menjadi tarikan.

Itu belum lagi dihiburkan dengan persembahan lagu-lagu semasa dan malar segar yang disampaikan oleh kuartet berbakat, Adinda Kirana. Sesi kunjungan pastinya sempurna dengan alunan melodi dan aroma kelazatan yang dibawa angin sepoi-sepoi di pinggir bukit tersebut. Ia nyata menjadi terapi berkesan bagi yang mahu lari daripada kesibukan rentak hidup di kota konkrit.

Ahadiat, 47, memberitahu, idea mengenai operasi restoran itu bermula daripada cadangan anak-anak buahnya. Setelah berbincang bersama isterinya, Norhayati Mohd. Fauzi, 33, mereka bersetuju untuk melaksanakan idea tersebut memandangkan prospek niaga yang menjanjikan sambutan dan kemudahan ruang yang sedia ada.

Eksperimen resipi


NORHAYATI (tengah) dan Ahadiat percaya pada layanan peribadi untuk memenangi hati pelanggan.


Penyediaan menu di Golek-Golek Suasana Kampung percaya pada konsep pengkhususan. Tanpa perlu sibuk memikirkan banyak jenis masakan semata-mata untuk memenuhkan senarai menu, mereka sebaliknya menumpukan kepada menu ikan bakar resipi keluarga.

"Setelah banyak membuat eksperimen, akhirnya kami menggabungkan tiga jenis sambal iaitu sambal tumis, sambal cili dan sejenis sambal khas yang bukan sahaja menyedapkan hidangan, malah ia membuatkan isi ikan kami tidak melekat pada daun pisang yang membalutinya ketika dibakar," terang Norhayati yang mahu lari daripada penggunaan rempah ikan bakar konvensional.

Pesanan menu makanan laut itu bertambah lazat apabila turut dibakar bersama petai. Bagi penggemar ulam yang rangup dan lemak itu, gandingannya bersama nasi putih panas tentunya memacu selera. Sementara ikan dan udang dihidang bersama petai, menu seperti sotong dan kerang pula disediakan dengan potongan sayur bendi atau kacang botor - kombinasi yang hebat untuk menambah suapan nasi seterusnya!

Secara sampingan, pesanan sup ayam, terung ikan masin atau char kuetiau boleh menambah kemeriahan di atas meja makan. Kesemua hidangan itu sangat sesuai jika dinikmati bersama minuman jus buah terutamanya yang menjadi signatur restoran tersebut iaitu jus kedondong segar.

"Bagi memastikan kesegaran, kami tidak menyimpan beku bekalan ikan kami lebih daripada 24 jam. Itu bagi memastikan rasa enak dan kemanisan ikan itu terpelihara. Sebab itulah tempahan awal amat penting supaya kami boleh mendapatkan bekalan mengikut pesanan," ujar Ahadiat.

IKAN bakar dengan petai resipi keluarga Ahadiat dan Norhayati ibarat menu juara di Golek-Golek Suasana Kampung.


Sementara itu, Norhayati yang peka pada tunas rasa pelanggan membuka rahsia: "Selain faktor bahan mentah yang segar dan terpilih, petua kami dalam penyediaan makanan iaitu ia perlu dimasak dengan ikhlas."

Lokasi keraian

Walaupun Ahadiat dan Norhayati mengakui seronok melayan tetamu dalam bilangan yang terkawal, Golek-Golek Suasana Kampung sebenarnya mampu memuatkan sehingga 300 orang pada satu-satu masa dengan 200 tempat duduk daripadanya adalah berbumbung.

Sama ada makan di tempat terbuka, di bawah gazebo, di bawah rumah tradisional mahupun di pelantar untuk duduk bersila, terpulang kepada keinginan pengunjung sendiri.

"Restoran ini juga menerima tempahan dalam skala besar untuk majlis keraian tertentu seperti resepsi perkahwinan atau majlis sambutan hari lahir," ujar Ahadiat.

Tambah penulis novel Lagenda Budak Setan itu, dia dan isteri bersama pekerja restorannya sedaya upaya mahu menghidupkan aura kemesraan di restoran itu.

"Lepas makan, mereka boleh menghabiskan masa santai dengan berbual-bual, menghisap shisha atau 'bergolek-golek' di sini. Begitulah asal namanya," ujarnya.

Norhayati sempat berseloroh: "Nama itu juga datang daripada cara kami 'menggolek-golekkan' ikan kami ketika membakarnya."

Wheelie Sunday di Publika

Posted:

Wheelie Sunday di Publika

Wheelie Sunday di Publika

Oleh NIZHA PERIASWAMY


PUBLIKA menjadi pusat beli-belah pertama menawarkan aktiviti berbasikal.


WARGA ibu kota tentu tertanya-tanya jika mereka mempunyai sebuah tempat untuk berekreasi pada hujung minggu secara bebas dengan kemudahan secara percuma.

Publika di Solaris Dutamas, Kuala Lumpur mungkin jawapan yang anda cari.

Malah, menariknya Publika yang sebenarnya sebuah kompleks beli-belah menawarkan aktiviti fizikal antara bangunan bermotif seni dan sosial. Di Publika, anda berpeluang untuk mengayuh basikal secara percuma pada waktu yang ditetapkan.

Ini kerana kompleks Publika menganjurkan aktiviti Wheelie Sundays, aktiviti sihat dan penuh keseronokan di litar bebas dengan trafik lagi selamat.

Demi Wheelie Sundays, setiap hari Ahad kawasan Solaris Dutamas akan ditutup daripada laluan trafik bermula dari pukul 7.15 pagi hingga 10 pagi. Ini membolehkan para pengunjung melakukan aktiviti berbasikal, berjoging, roller-blade atau berjalan-jalan menyorong kereta bayi di sekitar litar sepanjang 1.2 kilometer dengan selamat.


PELBAGAI jenis basikal disediakan Publika untuk kegunaan pengunjung secara percuma.


Landskap menghijau antara bangunan, Publika merupakan kompleks beli-belah perintis di Malaysia yang menawarkan pengalaman sihat itu.

Bermula sejak Februari lalu, aktiviti secara mingguan itu mengalu-alukan penyertaan semua lapisan masyarakat yang sentiasa dahaga dan mementingkan gaya hidup sihat.

Jika anda tidak mempunyai basikal untuk ditunggang usah bimbang kerana Publika menawarkan pelbagai jenis basikal untuk pengunjungnya secara percuma.

Terdapat pelbagai jenis basikal yang ditawarkan iaitu basikal remaja, basikal tiga roda, basikal kanak-kanak dan basikal kembar untuk pasangan yang mahukan pengalaman lebih romantis.

Penyediaan perkhidmatan itu tentu sekali, satu peluang yang seharusnya dimanfaatkan dengan baik oleh warga ibu kota yang sentiasa tersekat dalam rutin harian yang sesak dan kekurangan kemudahan rekreasi.

Kepada mereka yang mahu membawa basikal sendiri, anda boleh menempatkan kenderaan di Aras B2 dan membawa basikal ke Aras B1 bangunan C untuk menyertai aktiviti tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Eksperimentasi resipi Chef Adu

Posted:

Eksperimentasi resipi Chef Adu

Eksperimentasi resipi Chef Adu

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

CHEF Adu menunjukkan buku resipi olahan ideanya bersama magnet hiasan peti sejuk yang dijual secara dalam talian.


PERNAH mengendalikan sebuah restoran di London iaitu Champor-Champor, Chef Adu Amran Hassan ternyata tidak pernah melupakan di mana asal-usulnya dalam bidang masakan. Masakan Melayu menjadi salah satu signatur yang sentiasa dibawa olehnya untuk diperkenalkan kepada umum terutamanya ketika dia giat menjalankan perniagaan restoran di luar negara.

Dia semakin dikenali setelah pulang ke tanah air apabila menjadi salah seorang juri tetap dalam program realiti masakan di saluran Astro iaitu, MasterChef Malaysia siri kedua dan MasterChef Selebriti.

Kini, Chef Adu Amran atau lebih dikenali sebagai Chef Adu mengorak langkah baharu dalam kerjayanya apabila berkongsi resipi ciptaannya kepada umum menerusi sebuah buku resipi yang bertajuk Nasi dan Seni: Chef Adu Amran Luahan Kreativiti, Resipi dan Tip Masakan.

"Buku ini menggunakan nasi sebagai elemen utama kerana ia merupakan makanan ruji bagi penduduk yang tinggal di rantau Asia. Menerusi buku ini juga, saya gambarkan bahawa elemen seni juga boleh diterapkan dalam penyediaan nasi," ujarnya ketika ditemui Kosmo! di kediamannya baru-baru ini.

Resipi tanpa bahan kimia

Buku ini menyediakan lima jenis resipi nasi iaitu nasi hitam/ungu, nasi kerabu, nasi hijau daun selasih, nasi kunyit dan nasi teh Cina bunga melur.

Setiap resipi yang disediakan merupakan resipi hasil ciptaan Chef Adu yang mempunyai bahan serta kaedah terperinci dalam penyediaannya.

Selain itu, gambar hiasan lima resipi itu juga memberi idea mengenai cara penyediaan serta panduan mengenai bagaimana warna nasi itu apabila ia siap dimasak.

Menurut Chef Adu, dia alah dengan penggunaan ramuan yang berunsurkan bahan kimia dalam masakannya terutamanya bahan pewarna.

"Kelima-lima penyediaan resipi nasi ini mempunyai warna yang berbeza. Namun, ia bebas daripada bahan kimia kerana ia menggunakan bahan-bahan semula jadi yang biasa digunakan dalam masakan harian masyarakat Melayu.

"Cara memasak nasi adalah sama dengan cara memasak nasi biasa. Apa yang menariknya ialah warna yang nasi tersebut serta rasa yang berbeza. Ia memberikan satu eksperimentasi baharu dalam masakan," ujarnya yang menganggap makanan merupakan salah satu cabang seni spiritual dalam setiap masakan.

Sehingga kini, buku yang hanya dicetak sebanyak 2,000 naskhah itu hanya dijual di laman Facebook Chef Adu dan telah mendapat tempahan daripada peminatnya di Malaysia, Singapura dan Brunei.

Resipi yang menjadi tumpuan dalam buku itu ialah nasi kunyit kerana ia dicipta menerusi hasil campuran nasi dan juga masakan yang terkenal di Negeri Sembilan iaitu masak lemak cili padi.

"Resipi ini memberi idea bahawa sekiranya lauk ataupun kuah yang tidak habis, ia boleh digunakan dalam masakan tanpa perlu membazirkan lebihan kuah itu. Ia tidak terhad kepada lauk masak lemak cili padi sahaja, untuk lauk masak merah dan sambal," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Misi sukar

Posted:

Misi sukar

Misi sukar

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan AHMAD FAZLI MOHD.YADI
sukan@kosmo.com.my

Farizal (kiri) tenang menyelamatkan percubaan daripada penyerang Thailand pada separuh akhir pertama kempen Piala Suzuki AFF 2012 Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi.


PENTAS final kempen Piala Suzuki AFF 2012 sepatutnya sudah lama dijejaki Harimau Malaya.

Namun, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal sebaliknya memilih jalan sukar apabila sekadar seri 1-1 dengan Thailand pada aksi separuh akhir pertama di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.

Biarpun berjaya mendahului menerusi jaringan Norshahrul Idlan Talaha pada minit ke-48, kealpaan benteng per tahanan negara akhirnya dihukum Teerasil Dangda yang bijak menanduk masuk gol penyamaan pada minit ke-79.

Dengan keputusan itu, hasrat Harimau Malaya mem pertahankan kejuaraan juga dilihat semakin samar lantaran peraturan gol di tempat lawan kini memihak kepada Thai land menjelang aksi separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai, Bangkok Khamis ini.

Apa sudah jadi Harimau Malaya? Tampil dengan aksi kurang bermaya seolah-olah sudah memenangi perlawanan pada pertengahan babak kedua sememangnya sukar di terima akal.

Percaturan Rajagobal yang bertindak menukar formasi asal daripada 4-5-1 kepada 4-4-2 dengan memasukkan Mohd. Safee Sali dan S. Kunanlan pada minit ke-74 biarpun Thailand sedang ghairah menyerang, juga mengundang persoalan ramai pihak kerana ia jelas menjerat diri sendiri.

Benar, Harimau Malaya masih ada 90 minit lagi untuk diharungi di Bangkok nanti.

Namun, sudah tentu ia jauh lebih mudah seandainya Harimau Malaya tidak kehilangan fokus sehingga akhirnya dihukum Thailand malam tadi.

Terdahulu, karakter selaku juara bertahan kembali di pamerkan pemain skuad negara sepanjang babak pertama apabila tenang menyerap asakan jentera serangan Thailand, sesuatu yang cukup berbeza berbanding semasa meng harungi saingan peringkat kumpulan sebelum ini.

Cuma pada masa sama, beberapa pemain negara dilihat sedikit leka setiap kali Gajah Putih mendapat sepakan percuma, dan ia nyaris dihukum lawan apabila percubaan jarak jauh Adul Lahsoh pada minit ke-11 berjaya ditepis penjaga gol negara, Farizal Marlias.

Peluang terbaik tuan rumah yang kembali mengatur gerakan bagi memecah kebuntuan hadir pada minit ke-19 namun Azamuddin Akil gagal menyambut kemas hantaran jauh Bunyamin biarpun penjaga gol Thailand, Kawin Tham satchanan telah pun tertewas.

Sorakan lebih 85,000 penyokong tuan rumah akhirnya bergemuruh tiga minit selepas babak kedua bersambung apabila Norshahrul tenang menanduk masuk hantaran can tik Mahalli Jasuli yang melepasi jangkauan penjaga gol Thailand, Kawin Thamsatchanan.

Di sinilah 'malapetaka' Malaysia bermula. Pemain Ha rimau Malaya mula mengendurkan asakan sebaik memecah kebuntuan sehingga menyebabkan anak-anak buah Winfried Schafer kembali menguasai perlawanan.

Hasilnya, Teerasil yang tidak dikawal ketat berjaya me lakukan tandukan kencang, melepasi jangkauan Farizal yang sedikit terkeluar daripada posisi pada minit ke-79 sekali gus melenyapkan sorakan penyokong negara.

'Sudah terhantuk baru terngadah'. Harimau Malaya yang kembali bangkit melancarkan asakan selepas itu teruta manya percubaan Safee dan Gary Steven Robbat juga dilihat sudah terlewat untuk sekurang-kurangnya memburu be kalan selesa sebelum bertandang ke Bangkok nanti.

Singapura tertekan

Posted:

Singapura tertekan

Singapura tertekan


BENNETT (dua dari kanan) bertekad tidak akan memberi laluan mudah kepada Filipina pada aksi di Singapura, Rabu ini.


MANILA - Juara tiga kali, Singapura kini jelas tertekan untuk memburu slot ke final kempen Piala Suzuki AFF 2012 apabila sekadar seri tanpa jaringan ketika berdepan Filipina di Stadium Memorial Rizal di sini malam kelmarin.

Biarpun memiliki begitu banyak peluang keemasan, ia disia-siakan anak-anak buah Radojko Avramovic sehingga terpaksa menunggu lebih lama pada aksi separuh akhir kedua di Stadium Jalan Besar, Singapura, Rabu ini untuk menempah slot ke final.

Namun, tonggak pertahanan Singapura, Daniel Bennett percaya rakan-rakan sepasukannya tidak akan memberikan laluan mudah kepada The Azkals pada aksi separuh akhir kedua nanti.

"Peraturan gol di tempat lawan sememangnya tidak memihak kepada kami, jadi kami perlu memburu gol awal di Stadium Jalan Besar nanti.

"Kami dilihat memiliki begitu banyak peluang keemasan tetapi gagal menjaringkan gol.

"Memang sukar berdepan pasukan yang memiliki fizikal yang lebih baik seperti Filipina tetapi mereka juga tertekan seperti mana kami.

"Kami akan menanti mereka di Singapura, jadi kami tidak akan memberikan laluan yang mudah buat mereka," kata Bennett.

Dalam pada itu, Avramovic juga tidak dapat mengesahkan sama ada dapat menggunakan khidmat perancang tengah, Shi Jiayi pada aksi separuh akhir kedua nanti.

Jiayi sebelum ini terpaksa diketepikan Avramovic pada aksi separuh akhir pertama kerana berdepan masalah keluarga.

"Saya belum pasti, saya harap dia (Jiayi) dapat kembali memperkuatkan kami," kata Avramovic.

Misi buru emas di Laos bermula

Posted:

Misi buru emas di Laos bermula

Misi buru emas di Laos bermula


BARISAN atlet negara yang menggalas cabaran pada AUG 2012 di Laos hari ini.


MISI kontinjen Malaysia pada Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012 bermula sebaik menjejakkan kaki di Vientiane, Laos kira-kira pukul 10.10 pagi waktu tempatan semalam.

Skuad bola sepak, terjun, sepak takraw dan ping pong merupakan yang pertama tiba bagi menghadapi temasya yang memasuki edisi ke-16 itu tahun ini.

Pegawai perhubungan kontinjen Malaysia, Nur Ekmal Buhary berkata, semangat berpasukan yang ditunjukkan atlet-atlet negara pada AUG kali ini cukup berbeza dan sudah bersedia untuk merealisasikan matlamat meraih 36 pingat emas seperti mana yang diletakkan sebagai sasaran.

"Seperti yang kita dapat lihat, sebahagian daripada kontinjen negara sudah tiba di Laos hari ini (semalam). Kita merupakan kontinjen terbesar yang tiba awal untuk AUG kali ini.

"Saya dimaklumkan oleh pengurus dan jurulatih pasukan, atlet-atlet negara memang sudah melakukan persiapan rapi bagi menghadapi temasya kali ini. Lagipun, semangat berpasukan yang ditunjukkan mereka sangat berbeza berbanding edisi-edisi sebelum ini.

"Ini mungkin disebabkan kita menyertai hampir kesemua 17 acara yang dipertandingkan. Jadi, saya harap kontinjen negara mampu melakar kejayaan yang cemerlang di sini (Laos)," kata Ekmal ketika ditemui pemberita di perkampungan atlet di Universiti Kebangsaan Laos semalam.

Diminta mengulas mengenai persiapan Laos selaku tuan rumah bagi, Ekmal berkata: "Kontinjen Malaysia memang berpuas hati dengan persiapan dan layanan yang diberikan.

"Mereka (Laos) nampaknya memang serius dalam melakukan persiapan bagi menjadi tuan rumah AUG kali ini."

Acara pertama yang membabitkan kontinjen negara adalah bola sepak.

Skuad bola sepak negara akan memulakan kempen kali ini menentang tuan rumah, Laos untuk aksi Kumpulan B esok. Selain Laos, Malaysia turut diundi bersama Singapura.

Pada temasya kali ini, kontinjen negara meletakkan sasaran untuk membawa pulang 36 pingat emas, 24 perak dan 32 gangsa dari bumi Laos.

Upacara pembukaan AUG 2012 akan berlangsung di Kompleks Sukan Negara, Vientiane, Laos, Rabu ini.

Atlet terjun wanita negara, Leong Mun Yee telah dipilih sebagai pembawa bendera kontinjen Malaysia pada AUG kali ini.

Kontinjen Malaysia dibarisi 306 atlet selain 133 pegawai pada temasya dwitahunan itu.

Malaysia akan mengambil bahagian dalam kesemua 17 acara sukan yang dipertandingkan.

Sebagai rekod, pada edisi ke-15 di Chiangmai, Thailand dua tahun lalu, kontinjen negara berjaya melepasi sasaran 24 pingat emas apabila meraih 37 emas, 36 perak dan 44 gangsa.

Ia merupakan pencapaian terbaik kontinjen Malaysia sejak temasya itu berlangsung di luar negara.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jururawat Kate mati

Posted:

Jururawat Kate mati

Jururawat Kate mati

PUTERA William berdiri di sini isterinya, Catherine ketika mereka keluar dari Hospital King Edward VII di London pada Khamis lalu.


LONDON - Seorang jururawat yang menjadi mangsa panggilan palsu untuk mendapatkan maklumat tentang kehamilan isteri Putera William, Kate Middleton atau Duchess of Cambridge, Catherine, ditemui mati mengejut, menurut kenyataan sebuah hospital kelmarin.

Jacintha Saldanha yang berasal dari India ditemui mati di sebuah apartmen yang menempatkan pekerja-pekerja Hospital King Edward VII di sini awal kelmarin.

Saldanha, 46, bekerja di hospital berkenaan sejak empat tahun lalu.

Punca kematiannya masih belum dikenal pasti dengan polis kini menunggu keputusan bedah siasat tetapi pihak berkuasa menolak sebarang perbuatan khianat.

Beberapa media Britain melaporkan bahawa wanita itu mati kerana membunuh diri tetapi kesahihan laporan tersebut tidak dapat disahkan.

Dalam pada itu, stesen radio Australia yang dikaitkan dengan panggilan palsu tersebut, 2DayFM menyatakan bahawa dua penyampainya, Mel Greig dan Michael Christian tidak akan kembali bekerja sehingga dimaklumkan kelak.

Kedua-dua penyampai radio tersebut memohon maaf berhubung perbuatan mereka pada Rabu lepas.

"Pendek kata, mereka amat terkejut dengan kematian Saldanha," kata Rhys Holleran yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat induk 2DayFM, Southern Cross Austereo.

Greig dan Christian menyamar sebagai pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan ayahanda William, Putera Charles dan meminta Saldanha menyambungkan panggilan mereka untuk bercakap dengan seorang jururawat yang memberikan butiran terbaharu tentang keadaan Kate.

Perbuatan dua penyampai radio berkenaan turut membangkitkan kemarahan ramai pengguna internet di Britain dan Australia yang menyifatkan perbuatan mereka sebagai jenaka yang keterlaluan.

"Kelakarkah lagi kamu? Seorang jururawat Britain hilang nyawa untuk jenaka murahan kamu. Kamu patut malu dengan perbuatan kamu!" kata seorang pengguna internet, Kim Wilson.

Berita kematian Saldanha turut menimbulkan perasaan sedih kepada William dan Kate.

"Kami ingin menyatakan sokongan penuh kami kepada semua jururawat (yang terlibat merawat Kate) dan staf hospital berkenaan," kata satu kenyataan Istana St.James yang mewakili pasangan diraja itu.

Kate dimasukkan ke Hospital King Edward VII pada Isnin lalu kerana mengalami rasa mual yang teruk sebelum dibenarkan keluar Khamis lalu.

Beberapa pegawai Istana St.James menyatakan, kehamilan Kate belum mencapai usia 12 minggu dan ia merupakan zuriat pertama Putera William dan isterinya. - AP

Washington lulus pengunaan ganja

Posted:

Washington lulus pengunaan ganja

Washington lulus pengunaan ganja

SEATTLE - Beratus-ratus orang dilihat menghisap ganja di sini selepas penggunaan dadah itu dibenarkan di negeri Washington, Amerika Syarikat (AS).

Pengambilan ganja bukan lagi satu jenayah di Washington berkuat kuasa selepas pukul 12 malam Khamis lalu susulan keputusan satu referendum mengenainya pada bulan lalu.

Negeri berkenaan bersama Colorado menjadi dua negeri pertama AS yang membenarkan pengunaan ganja.

Secara teknikal, undang-undang baharu itu masih melarang pengunaan ganja di tempat awam dengan denda akan dikenakan terhadap mereka yang melanggar peraturan itu. - Agensi

Taufan Bopha beralih arah

Posted:

Taufan Bopha beralih arah

Taufan Bopha beralih arah


MANGSA-MANGSA taufan mencuci pakaian dan mandi di sebuah pusat perlindungan di Maparat, selatan Filipina kelmarin.


MANILA - Taufan pembunuh yang meragut beratus-ratus nyawa dan menyebabkan puluhan ribu lagi hilang tempat tinggal di selatan Filipina beralih arah dan akan sekali lagi melanda negara Asia Tenggara berkenaan, menurut agensi meteorologi tempatan semalam.

Agensi kaji cuaca tersebut memberi amaran, taufan Bopha diramalkan membadai utara Pulau Luzon hari ini dengan membawa angin kencang selaju 160 kilometer sejam (km/j).

Disifatkan taufan paling dahsyat yang melanda Filipina pada tahun ini, Bopha dijangka membawa hujan lebat ke kawasan tersebut.

"Penduduk di utara Luzon perlu berwaspada," kata pengarah pejabat pertahanan awam, Benito Ramos pada satu sidang akhbar di sini.

Pusat taufan tersebut berada 230 kilometer ke barat bandar Sinait di utara negara itu setakat pukul 4 petang semalam.

Taufan tersebut menghentam pantai timur Pulau Mindanao dengan angin mencecah 210 km/j pada Selasa lalu.

Bencana tersebut menyebabkan sekurang-kurangnya 548 orang terbunuh manakala 500 lagi masih hilang.

Sekitar 212,000 penduduk turut hilang tempat tinggal dalam bencana itu.

Dalam perkembangan berkaitan 4,000 penduduk sekitar pekan Maparat, Mindanao terpaksa makan isi kelapa berikutan bantuan ke kawasan itu masih belum tiba. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


USM juara Kuiz Pelaburan PNB

Posted:

USM juara Kuiz Pelaburan PNB

USM juara Kuiz Pelaburan PNB

09/12/2012 7:00pm

KOTA BAHARU — Universiti Sains Malaysia (USM) muncul juara pertandingan akhir Kuiz Pelaburan Permodalan Nasional Berhad (PNB) 2012 kategori universiti, di sini, hari ini.

Pasukan USM yang diwakili Loh Wai Seng, Goh Pei Ying dan Kwan Shang Zu, mengalahkan tiga pasukan lain untuk membawa pulang hadiah wang tunai RM8,000, piala iringan, trofi dan sijil penyertaan yang disampaikan Presiden dan Ketua Eksekutif PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.

Naib johan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang diwakili Muhammad Ilham Yasri, Muhammad Arif Sodri dan Mohammad Saufee Yusli, meraih wang tunai RM5,000, trofi dan sijil penyertaan.

Tempat ketiga dimenangi Universiti Utara Malaysia (UUM) manakala tempat keempat disandang oleh Universiti Malaya (UM).

Hamad Kama Piah dalam ucapannya berkata, kategori itu disertai 3,148 pelajar dari 31 institusi pengajian tinggi awam dan swasta dari seluruh negara.

Katanya, kuiz pelaburan yang mula diperkenalkan pada 2001 itu melibatkan empat kategori iaitu universiti, sekolah menengah, badan beruniform dan institut pendidikan guru.

Ia menjadi platform bagi memberi pendedahan dan pendidikan mengenai dunia kewangan, pelaburan dan ekonomi serta konsep risiko dan pulangan dalam pelaburan berteraskan pelaburan jangka panjang kepada masyarakat. — BERNAMA

8,872 rumah dinaiki air banjir di Kalimantan

Posted:

8,872 rumah dinaiki air banjir di Kalimantan

8,872 rumah dinaiki air banjir di Kalimantan

09/12/2012 6:58pm

JAKARTA — Banjir yang melanda daerah Barito Utara, Kalimantan Tengah sejak 3 Disember lalu, setakat ini mengakibatkan 8,872 rumah penduduk dinaiki air antara dua dan empat meter.

Menurut Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB), banjir yang melibatkan enam daerah kecil di Barito Utara itu turut menyebabkan 2,753 hektar sawah padi dan ribuah hektar kawasan ladang ditenggelami air.

Selain itu 11 buah sekolah, empat pusat kesihatan masyarakat, lima masjid, tujuh surau dan sebuah gereja, serta 25 jambatan konkrit dan kayu yang ditenggelami air, kata BNPB, pada Ahad.

Pihak Berkuasa Tempatan Daerah Barito Utara mengisytiharkan darurat banjir dari 8 hingga 28 Disember.

Bilangan mangsa yang dipindahkan ke pusat pemindahan bagaimanapun tidak dinyatakan.

Badan Pengurusan Bencana Daerah (BPBD) Barito Utara telah membuka pusat operasi dan koordinasi bantuan darurat dan dapur umum untuk membantu mangsa-mangsa banjir.

Pasukan bantuan membabitkan anggota beberapa agensi kerajaan termasuk polis, tentera, jabatan kesihatan, jabatan kerja raya dan Persatuan Palang Merah Indonesia membantu mangsa dengan menyalurkan bantuan beras dan makanan sumbangan Pejabat Daerah, syarikat swasta serta masyarakat kepada mangsa.

Pihak Kerajaan Negeri (Provinsi) Kalimantan Tengah turut menghantar bantuan darurat berupa peralatan dapur, pakaian, makanan segera, kelambu, kain selimut, khemah keluarga, tikar dan tilam. — BERNAMA

Pemuda lemas terjatuh sungai di Bachok

Posted:

Pemuda lemas terjatuh sungai di Bachok

Pemuda lemas terjatuh sungai di Bachok

09/12/2012 6:52pm

BACHOK — Seorang pemuda ditemui lemas selepas terjatuh ke dalam Sungai Tawang berhampiran rumahnya di sini, hari ini.

Mayat Khairul Azmi Zulkifli, 26, ditemui kira-kira 200 meter daripada tempat dia terjatuh pada 12.10 tengah hari.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bachok, Ahmad Zakaruddin Berahim berkata, pihaknya menerima panggilan pada 10.30 pagi dan bergegas ke tempat kejadian bersama lima anggota.

"Kita turut menghubungi Unit Skuba Balai Bomba dan Penyelamat Kelantan yang menghantar 11 anggotanya untuk membantu usaha menyelamat," katanya di sini hari ini.

Katanya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian untuk bedah siasat.

Sementara itu, seorang saksi, Mohd Zawawi Che Min, 44 berkata beliau hanya mampu melihat mangsa yang tenggelam timbul di permukaan air dan tidak sempat untuk memberikan bantuan.

"Saya menghubungi petugas Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia untuk menutup pintu air yang terletak kira-kira 500 meter dari tempat kejadian bagi mengelak mangsa hanyut lebih jauh," katanya ketika ditemui di tempat kejadian. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved