Sabtu, 29 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hibrid Hotel Majestic Kuala Lumpur

Posted:

Hibrid Hotel Majestic Kuala Lumpur

Hibrid Hotel Majestic Kuala Lumpur

Hotel Majestic Kuala Lumpur bukan sekadar tempat beristirehat semata-mata tetapi ia sebenarnya bangunan yang sarat dengan momen sejarah.

Bangunan ikonik itu mula membuka pintu untuk kunjungan tetamu pada 15 Ogos 1932 dan kini usianya mencecah 80 tahun.

Terletak di lokasi strategik di Jalan Hishamuddin, Kuala Lumpur, bangunan ini pernah menjadi salah satu hotel terbesar di Tanah Melayu dengan kapasiti 51 buah bilik ketika itu.

Sudut kemerdekaan negara dirintis di hotel ini dengan penubuhan Parti Pembebasan Malaya yang turut disertai oleh MCA diwakili oleh Presidennya, Tun Tan Cheng Lock termasuk wakil daripada kaum India pada tahun 1951.

Malah, pada tahun yang sama, Yang Dipertua UMNO semasa itu, Tunku Abdul Rahman telah meluluskan usul yang dikemukakan oleh wakil Perikatan Pemuda supaya slogan 'Hidup Melayu' digantikan kepada 'Merdeka' pada satu mesyuarat.

Justeru itu Majlis Mesyuarat Agung Setengah Tahun UMNO juga di bangunan ini pada 24 dan 25 Mac 1951 meluluskan usul yang dikemukakan oleh wakil Perikatan Pemuda supaya slogan 'Hidup Melayu' digantikan kepada Merdeka.

Tidak berhenti begitu sahaja, Hotel Majestic menjadi saksi Datuk Onn Jaafar meletakkan jawatan pada 26 September 1950. Beliau ialah Presiden UMNO yang pertama sejak UMNO ditubuhkan pada 11 Mei 1946.

Namun, pada 26 Ogos 1951, UMNO melantik Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman sebagai presiden parti yang kedua di Persidangan Agung keenam.

Selain itu, pada 21 Mei 1984, bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad merasmikan bangunan Balai Seni Lukis Negara (BSLN) di sini sebelum berpindah ke bangunan sendiri pada 13 November 1998 di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Sesungguhnya, hotel ini bukan sekadar bangunan tapi ia merupakan saksi sejarah Malaysia.

Hotel Majestic direka oleh seorang arkitek Belanda, Van Leangeanderg dengan keluasan 150 kaki panjang dan 70 kaki tinggi.

Semasa kegemilangannya, ia menjadi kediaman untuk golongan kenamaan serta kelompok elit penjajah British.

Selain itu, bangunan ini penuh dengan aktiviti majlis kerajaan dan negeri.

Uniknya, terdapat perkhidmatan yang mana pihak pengurusan hotel mengupah isteri pekerja untuk menjaga anak orang kenamaan dengan bayaran sebanyak RM2 sejam dengan masa kemuncaknya ialah semasa hujung tahun.


HOTEL Majestic pernah menjadi Balai Seni Lukis Negara selama 14 tahun.


Menurut Ted Miles, 80, yang merupakan seorang bekas pendidik, dia masih dapat mengimbas kembali semasa menetap di dalam bilik Hotel Majestic.

Hotel pilihan

"Kejadian itu berlaku pada 1964. Itu kali pertama saya menonton televisyen hitam putih di restoran. Televisyen hanya dipasang dari jam 6 petang sehingga 11 malam.

"Hanya satu siaran berita sahaja dan peristiwa itu menyebabkan saya dapat melihat wajah bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Lyndon Johnson membuat pengumuman tentang Perang Vietnam," katanya.

Miles pernah menyaksikan pengumuman kemerdekaan Malaysia pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka dengan duduk di tempat bernombor 389.

Katanya lagi, dia masih mengingati bunyi lif yang bising kerana pintunya hanya jeriji besi bersambung.

Kini Miles menetap di sebuah kediaman di Bentong, Pahang.

Seorang bekas pakar perubatan, Tan Sri Dr. M Mahadevan memberitahu, stik yang dihidangkan pada awal 1970-an sudah cukup untuk membuatkan beliau kecur liur.

"Sedap dan murah diselangi layanan kakitangan restoran yang cukup menghiburkan," katanya.

Pengalaman tentang makanan turut dikongsi bekas Pengarah Balai Seni Lukis Negara kini Balai Seni Visual Negara (BSVN), Wairah Marzuki yang menganggap Hotel Majestic Kuala Lumpur bukan sekadar sebuah hotel.

"Saya banyak menghabiskan masa bekerja di bangunan ini apabila menjadi Galeri Seni Negara pada 1984 hingga 1998. Perpindahan itu satu kenangan yang nostalgik kerana ruang yang lebih besar untuk mengendalikan pameran serta program pendidikan," cerita Wairah.


DATUK ONN JAAFAR mengumumkan peletakan jawatan sebagai pemimpin UMNO di hotel ini.


Tambahnya, dia masih mengingati harga set makanan ala Barat iaitu RM6 yang lengkap dengan sup, roti bersaiz besar dan chicken chop.

Bagi aktres terkenal, Datuk Maria Menando, menikmati minum teh lebih 50 tahun yang lalu di hotel itu cukup mengujakan.

"Nikmatnya terasa selain bangunan yang cantik sekali," katanya.

Wajah baharu

Namun pada 8 Disember lalu, hotel ini mula dibuka semula selepas ditutup lebih 28 tahun.

Pembangunan semula ini menelan kos sebanyak RM250 juta di atas tanah seluas 1.3 hektar oleh YTL Corporation Bhd.

Menurut Pengarah Eksekutif YTL Hotels, Datuk Mark Yeoh, syarikatnya bertekad untuk membawa era baharu hotel tersebut tetapi masih mengekalkan identiti asalnya.

"Kami yakin dengan gabungan unsur tradisional dan moden ini, Hotel Majestic akan kembali gah dan menjadi ikon di negara ini seperti dahulu," katanya.

Menurut arkitek yang menjenamakan semula hotel ini, Zaidan Tahir, dia tidak menyangka pengalaman mengunjungi BSLN di situ pada 1985 menjadi titik tolak bagi dirinya menjenamakan semula hotel itu.

"Kami ingin mengekalkan gambaran dan perasaan pengunjung tetapi dalam masa yang sama memberikan nafas baharu.

"Saya mengambil masa selama 30 bulan untuk menyiapkannya serta mengkajinya," katanya.

Kini, hotel ini gah dengan 300 buah bilik yang selesa namun masih mengekalkan bangunan asal yang menempatkan bilik suite, The Colonial Cafe, The Bar dan The Tea Lounge.

Tetapi, anda perlu menyediakan RM1,080 hingga RM10,000 ke atas untuk bermalam di suite tersebut.

Bagaimanapun, pengalaman kru Jurnal menetap semalam di Kolonial Suite cukup menenangkan dengan gabungan rekaan bilik klasik dan moden yang cukup menenangkan.

Aura perabot lama seperti mengimbau kenangan silam walaupun penulis belum dilahirkan lagi semasa itu.

Ruang yang besar memberi keselesaan dan terdapat ruang tamu untuk berehat sambil menonton televisyen.

Selain itu, satu menara baharu setinggi 15 tingkat turut memuatkan bilik deluxe, suites, restoran, 16 bilik mesyuarat dan dewan besar yang mampu memuatkan 1,200 orang, gimnasium dan kolam renang.

Uniknya, terdapat jambatan khas yang menghubung bangunan lama dan baru ibarat satu transisi masa yang menakjubkan khas untuk tetamu.

Keistimewaan hotel ini ialah sebuah bilik yang menempatkan ribuan pokok bunga orkid jenis Phalaenopsis.

Ditempatkan di bilik berhawa dingin bunga yang berwarna kuning, jingga dan putih ini pasti membuai perasaan anda seperti berada di taman bunga.

Dilengkapi dengan meja dan kerusi suasana ibarat kolonial Inggeris lengkap dan enak dinikmati bersama minuman teh pada waktu petang.

Menurut Pegawai Perhubungan Awan YTL Hotel, Izan Yusof, hotel itu mempunyai bilik khas untuk tetamu menghisap rokok dan bersantai.

"Ini untuk memberikan keselesaan kepada tetamu yang tidak merokok," katanya.


KEMUDAHAN bilik yang selesa tetapi anda perlu menyediakan wang lebih RM1,000 untuk menyewanya.


Tarikan lain yang terdapat di hotel ini ialah bilik menonton yang boleh memuatkan 15 orang dalam satu masa untuk berehat sambil menonton filem yang dihajati.

"Anda boleh berehat sambil menonton filem yang dihajati bersama keluarga dengan tenang," katanya.

Tutur Izan, terdapat khidmat bas perantara kepada pengunjung terutamanya pelancong asing untuk mengunjungi pusat beli-belah Starhill di Bukit Bintang.

"Selain itu, kedua-dua bas ini ada yang menuju ke Kl Sentral untuk tetamu hotel menggunakan pengangkutan awam untuk bersiar-siar di lokasi menarik sekitar Kuala Lumpur.

"Kekerapan bas ini setiap 30 minit sekali," ujarnya.

Paling utama, The Majestic Spa, selepas kepenatan bersiar-siar sekitar Kuala Lumpur, saat ini untuk anda memanjakan diri dengan di urut di bahagian kepala dan kaki dengan urutan yang menyegarkan.

Kesimpulannya, rasanya sendiri baru tahu meneroka hotel yang lama tetapi tidak usang malah sarat dengan kemewahan dan ketenangan.

Si penggemar animasi

Posted:

Si penggemar animasi

Si penggemar animasi


SEBELUM ini, Khatijah pernah mengalami kerugian ratusan ribu ringgit kerana kegagalan perniagaannya.


SIFATNYA agak pemalu tetapi auranya terserlah sebaik sahaja diajak berbicara kerana ada sahaja celotehnya. Malah, pemilik nama Khatijah Abd. Rashid boleh mengukir senyum bangga kerana statusnya kini menjadi pemilik syarikat animasi Khalifa Production Sdn. Bhd. yang semakin dikenali.

Jarang wanita melibatkan diri dalam perniagaan animasi tetapi sentuhan Khatijah menerusi animasi Aqil Story semakin meniti di bibir kanak-kanak kerana ia sarat dengan unsur pengajaran dan Islamik.

Cerita wanita berasal dari Pekan, Pahang ini, minatnya dalam dunia animasi mula berputik sejak di sekolah rendah.

"Semasa di sekolah rendah, pelajar lain sibuk menumpukan perhatian apa yang guru ajarkan di kelas tetapi saya lukis kartun di buku latihan.

"Ibu saya di rumah hairan kerana buku latihan sekolah muka suratnya dipenuhi dengan kartun berbanding kerja sekolah.

"Dinding rumah habis comot saya conteng tetapi itu sebenarnya satu proses pembelajaran yang baik," kata Khatijah sambil tersenyum.

Ujar ibu kepada seorang anak perempuan berumur dua tahun itu, kebiasaan itu dimaksimumkan sebaik dia menyambung pengajian peringkat diploma dalam bidang animasi dan internet di sebuah kolej swasta di ibu negara. Namun, di sebalik kejayaan ada kegagalan yang perlu ditempuhi.

"Saya pernah menghasilkan beberapa siri kartun animasi, dokumentari dan kaedah e-pembelajaran tetapi gagal sehingga mengalami kerugian ratusan ribu ringgit," katanya.

Tutur Khatijah, kegagalan itu disebabkan kesukaran untuk menemui dan bekerjasama dengan individu yang mahir dengan aspek penghasilan kartun-kartun animasi.

Mujur, titik tolak kejayaannya bermula apabila menemui suaminya sehingga cetusan ideanya Aqil Story yang dapat dikomersialkan selain disiarkan di stesen televisyen.

Idea

Khatijah memberitahu, siri kartun animasinya itu mengambil masa selama dua tahun untuk disiapkan. Mengikut bahasa Arab, Aqil bermaksud bijaksana.

"Malah, jarang siri kartun animasi berbentuk Islamik ditonjolkan. Aqil Story bertujuan memberikan didikan spiritual kanak-kanak di peringkat awal dan bukan berkonsepkan hiburan semata-mata," katanya.

Program 13 episod ini mula disiarkan pada hujung Ogos lalu, setiap Sabtu, pukul 5 petang di stesen televisyen Al-Hijrah.

Tambah Khatijah, siri kartun animasinya banyak menerapkan nilai-nilai kekeluargaan, persahabatan, kasih sayang, akhlak dan pengajaran yang positif diketengahkan.

Mengisahkan ragam seorang kanak-kanak yang menetap di Putrajaya, Aqil Story menggunakan khidmat suara adik Nurul Malisa Izzati, 12.

"Saya memaparkan konflik kehidupan kemudian disusuli dengan kaedah penyelesaian masalah supaya kanak-kanak yang menonton memahami mesej yang disampaikan.

"Jalan penyelesaian yang dipaparkan berdasarkan kisah-kisah tauladan yang terkandung dalam al-Quran dan hadis," jelasnya.

Tutur Khatijah, setiap episod turut diselitkan ulasan dan nasihat oleh penceramah agama, Ustaz Amaluddin Mohd. Napiah.

"Antara amal Anak Adam apabila meninggal dunia kelak ialah ilmu yang bermanfaat," katanya.

Dia juga bersyukur kerana terdapat kanak-kanak yang insaf serta mengikuti suruhan agama Islam selepas menonton kartun ciptaannya.

"Ada kanak-kanak lelaki yang bapanya menelefon saya mengatakan sebelum ini anaknya malas belajar mula rajin dan tekun menunaikan solat selepas menonton Aqil Story. Dia juga bersyukur kerana anaknya yang degil berubah menjadi baik," katanya.

Selain itu, terdapat seorang remaja perempuan yang tidak memakai tudung berubah memakai hijab.

"Didikan bermula sejak anak-anak masih kecil dan salah satu mediumnya ialah kartun," tegas Khatijah.

Wanita yang gemar memakai pakaian jubah ini juga bercadang untuk memperkenalkan maskot Aqil di masjid-masjid sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

"Kami akan membuat pengisian ceramah dan mengajar cara-cara menunaikan solat," jelasnya.

Gempar akuarium pecah

Posted:

Gempar akuarium pecah

Gempar akuarium pecah


AKUARIUM yang menjadi tatapan mata di pusat beli-belah Shanghai.


SERAMAI 15 pengunjung sebuah pusat beli-belah menjadi mangsa serpihan kaca terbang dan limpahan air apabila cermin tangki akuarium seberat 33 tan yang menempatkan ikan yu tiba-tiba retak.

Kebiasaannya, akuarium itu menjadi penarik serta penghias pusat beli-belah Shanghai Orient di Shanghai, China.

Dalam kejadian pada 19 Disember lalu, mangsa-mangsa yang terlibat terdiri daripada lapan orang pengunjung dan tujuh pekerja pusat beli-belah berkenaan. Kesemua mereka mengalami luka dan lebam di seluruh anggota badan.

Menurut seorang anggota polis, mangsa-mangsa yang terlibat mengalami luka dalam akibat ditoreh serpihan kaca akuarium tersebut.

"Mereka mengalami luka dalam kerana jenis serpihan kaca yang tebang itu adalah sangat tebal.

"Kami sedang menyiasat punca berlakunya insiden ini," katanya.

Menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV), turut menjadi korban ialah tiga ekor ikan yu jenis Lemon Shark, berbelas-belas ikan kecil dan penyu yang ditempatkan di dalam akuarium berkenaan.

Keadaan tanpa diduga itu berlaku apabila kesemua mangsa berada berhampiran dengan akuarium.

Semua pengunjung yang terkejut bertempiaran melarikan diri dengan serpihan kaca setebal 15 sentimeter memenuhi jalan utama dan air membanjiri ruang pintu masuk pusat beli-belah berkenaan.

Walaupun punca kejadian masih lagi dalam siasatan, para pengunjung percaya punca berlakunya insiden itu ialah kerana penurunan suhu yang mendadak di Shanghai pada minggu lepas.

Akuarium itu dilaporkan sangat popular pada awal pembukaannya pada Hari Kebangsaan China namun mengalami masalah pada bulan Jun yang lalu apabila ada kebocoran sehingga menyebabkan dua ekor ikan yu mati manakala beberapa penyu terpaksa dikeluarkan.

Pengurus pusat beli-belah, Chen Yongping berkata, selepas kejadian tragik itu tiada lagi akuarium akan ditempatkan di dalam pusat belah-belah itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


88 keluarga diarah berpindah

Posted:

88 keluarga diarah berpindah

88 keluarga diarah berpindah

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
dan IKHWAN IDERIS
berita@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN daripada tebing konkrit yang runtuh di Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Demi keselamatan, pihak berkuasa mengarahkan 88 keluarga yang menghuni banglo mewah, rumah teres dan kedai di kawasan perumahan elit di Taman Setiawangsa, di sini berpindah ekoran masih berlaku pergerakan tanah yang aktif selepas kejadian tanah runtuh di kawasan itu malam kelmarin.

Tinjauan Kosmo! semalam mendapati masih berlaku runtuhan tanah dan bongkah batu di tebing konkrit setinggi 60 meter dan panjang 400 meter itu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sentul, Superintendan Othman Abu Bakar berkata, kesemua penghuni 30 rumah banglo, 58 pemilik rumah teres dua tingkat dan 18 unit rumah kedai di kawasan tersebut diarah berpindah dan mengosongkan bangunan.

"Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM) mengesahkan pergerakan tanah masih berlaku di kawasan tersebut," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian semalam.

Setakat ini tiga buah banglo rosak termasuk yang dimiliki Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Seri Zulhasnan Rafique dan Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis.

Othman berkata, setakat ini hanya 49 penghuni telah mendaftar di bilik gerakan polis di kawasan kejadian.

Polis telah membuka pusat pemindahan sementara di Dewan Orang Ramai Setiawangsa sejak semalam.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Phesal Talib yang turut melawat tempat kejadian berkata, kawasan itu kini dipantau rapi oleh polis, Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Rela, Jabatan Kerja Raya dan IKRAM.

Katanya, jika berlaku lagi tanah runtuh di kawasan itu, dianggarkan 11,000 meter padu tanah akan melimpah dan memerlukan sekurang-kurangnya 1,800 lori untuk mengangkut tanah keluar.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penduduk dakwa aduan tidak diendahkan

Posted:

Penduduk dakwa aduan tidak diendahkan

Penduduk dakwa aduan tidak diendahkan

KUALA LUMPUR - Petanda awal kejadian tanah runtuh di Jalan Puncak Setiawangsa 2, Taman Setiawangsa di sini sudah disedari beberapa penduduk sejak beberapa minggu lalu dengan mendakwa air bukit yang mengalir dari tembok konkrit menjadi keruh manakala bangunan pula mulai retak.

Ada penduduk mendakwa telah melaporkan kejadian itu kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tetapi tiada tindakan susulan segera diambil.

Seorang penduduk, Mustafa Fuzer Nawi, 52, berkata, sudah ada penduduk merasakan sesuatu yang buruk akan berlaku selepas air bukit yang ditadah melalui tembok konkrit itu asalnya jernih kemudian bertukar keruh.

"Selepas itu laman rumah seorang ahli perniagaan Arab yang dikenali sebagai Syed Maulana merekah.

"Apa yang kami bimbangkan akhirnya terjadi apabila saya terdengar bunyi seperti guruh hasil dentuman batu akibat tanah runtuh pada pukul 10 malam tadi (semalam)," dakwanya yang telah menetap di situ sejak 12 tahun lalu.

Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis yang turut mempunyai rumah di situ pula memberitahu, pintu pagar rumahnya telah runtuh sepenuhnya manakala kolam renang telah mendap sedalam 50 meter.

"Kami sekeluarga terpaksa bermalam di hotel sementara menunggu keadaan pulih. Lot banglo ini dibeli pada 1987 dan saya mula mendiami semula selepas tamat perkhidmatan sebagai Duta Besar Malaysia di Amerika Syarikat," katanya sambil meminta satu penyelesaian konkrit dibuat agar insiden tanah runtuh itu tidak berulang.

Penolong Pengerusi Persatuan Penduduk Puncak Setiawangsa, Fauziah Jamaluddin pula berterima kasih kepada pemaju, Island & Peninsular Berhad kerana menghulurkan RM1,500 sebagai bantuan awal kepada setiap pemilik rumah.

Beli telefon pintar ikut kemampuan

Posted:

Beli telefon pintar ikut kemampuan

Beli telefon pintar ikut kemampuan


REBAT telefon pintar mulai 1 Januari ini bertujuan menggalakkan belia memiliki peralatan teknologi maklumat mengikut kemampuan. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Golongan belia dinasihatkan memahami bahawa tujuan di sebalik pemberian rebat RM200 oleh kerajaan adalah bagi membantu mereka yang kurang berkemampuan memiliki telefon pintar.

Presiden Majlis Belia Malaysia, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee berkata, belia yang mampu membeli telefon pintar berharga lebih RM500 tidak perlulah memohon supaya peluang terbuka kepada individu lain yang kurang mampu memenuhi kuota 1.5 juta orang di bawah tawaran Pakej Komunikasi Belia itu.

"Jika mampu beli telefon pintar berharga RM1,000 hingga RM2,000, tidak perlulah mengharapkan bantuan kerajaan beli telefon.

"Belia perlu belajar tengok keperluan (rakan) yang lain, bukan tengok keperluan kita sendiri sahaja," katanya kepada Bernama semalam.

Mohamed Maliki mengulas keresahan kalangan belia mengenai rebat itu yang hanya untuk pembelian telefon pintar berharga sehingga RM500.

Menurut beliau, telefon pintar dalam lingkungan harga tersebut tidak mempunyai fungsi yang mereka kehendaki dan meminta rebat RM500 itu dinaikkan.

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi baru-baru ini dipetik berkata, telefon pintar 3G yang boleh dibeli melalui Pakej Komunikasi Belia itu untuk mendapatkan rebat RM200, hanyalah bagi telefon berharga sehingga RM500.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kim Swee masih berteka-teki

Posted:

Kim Swee masih berteka-teki

Kim Swee masih berteka-teki

Oleh MULLER ASEN
berita@kosmo.com.my

WAN ZACK (kiri) cuba melepaskan diri daripada kawalan pertahanan Sarawak pada aksi persahabatan di Stadium Negeri, Kuching, Sarawak kelmarin.


PENGENDALI Harimau Muda, Ong Kim Swee masih merahsiakan senarai pemain yang akan dibawa 'berguru' ke Australia, Januari depan.

Kim Swee berkata, hanya pemain-pemain yang cergas 100 peratus akan dipilih untuk menyertai skuad tersebut.

"Kami masih ada masa yang panjang iaitu lebih kurang 20 hari lagi untuk bertolak ke Australia. Jadi, kami akan pilih siapa yang akan pergi dan sebaliknya," katanya selepas Harimau Muda menewaskan Sarawak 4-2 pada aksi persahabatan di Stadium Negeri Sarawak, Petra Jaya malam kelmarin.

"Paling mustahak, para pemain hendaklah cergas sepenuhnya sebelum fikir untuk terpilih menimba pengalaman di sana (Australia) nanti."

Buat masa ini, sekurang-kurangnya tiga pemain Harimau Muda dijangka terlepas peluang keemasan berlatih di bumi kanggaru, Januari depan.

Ketiga-tiga pemain tersebut iaitu Fandi Othman, A. Thamil Arasu dan Syahrul Azwari Ibrahim masih dibelenggu kecederaan.

Sementara itu, Kim Swee mengakui berpuas hati dengan persembahan mantap anak-anak buahnya ketika menewaskan skuad Bujang Senang itu.

"Walaupun ketinggalan pada awal permainan, para pemain mampu bangkit dan bekerja sebagai satu psukan untuk mencipta gol demi gol.

"Ini petanda positif bahawa perancangan yang diatur telah membuahkan hasil, namun kita akan perkemaskan lagi kerana masih terlalu awal untuk gembira," katanya.

Pada perlawanan tersebut, Harimau Muda yang bermula hambar menerima padah apabila Sarawak terlebih dahulu membolosi gawang pasukan pelawat seawal minit keempat menerusi sepakan padu penyerang tuan rumah, Bobby Gonzales.

Terkejut dengan jaringan itu, pemain-pemain Harimau Muda yang diketuai Wan Zack Haikal mula menampilkan rentak sebenar dengan melancarkan serangan bertali arus.

Kerja keras pemain-pemain Harimau Muda berbaloi apabila mereka berjaya mendapat gol penyamaan menerusi jaringan pemain sayap, Wan Zaharulnizam pada minit ke-30.

Bagaimanapun, lebih daripada 15,000 penonton yang menyaksikan perlawanan tersebut kecewa selepas kedua-dua pasukan menampilkan aksi yang membosankan dan tiada percubaan bahaya kira-kira 15 minit sebelum rehat.

Sebaik babak kedua bermula, Harimau Muda menguasai permainan dan sekali lagi membolosi gawang Sarawak pada minit ke-57.

Wan Zack bijak menewaskan penjaga gol Sarawak, Sani Anuar Kamsani selepas pengadil perlawanan Mohd. Radzi Othman menghadiahkan sepakan penalti kepada Harimau Muda setelah pemain import Sarawak, Guy Bwele mengasari Wan Zaharulnizam.

Meskipun menguasai hampir keseluruhan permainan pada babak kedua, Harimau Muda hanya mampu meledak dua jaringan lagi ketika permainan berbaki lima minit.

Wan Zaharulnizam menyumbat gol kedua peribadi dan ketiga Harimau Muda pada minit ke-85 manakala gol keempat disumbangkan oleh pemain gantian, Mohd Nurridzuan pada minit ke-90.

Gol kedua tuan rumah pula dijaringkan pemain import Sarawak, Ivan Babic pada masa kecederaan.

Bagaimanapun, pujian harus diberikan kepada barisan pertahanan pasukan muda negara yang diterajui kapten, Mohd. Fadhli Mohd. Shas apabila bijak mengekang pergerakan rangkaian penyerang Sarawak.

PBNJ yakin main malam

Posted:

PBNJ yakin main malam

PBNJ yakin main malam

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


TUNKU ISMAIL (tiga dari kanan) beramah mesra dengan pemain-pemain pada majlis memperkenalkan pasukan serta jersi Johor Darul Takzim dan Johor di Plaza Angsana, Johor Bahru semalam.


PERSATUAN Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) yakin pasukan Johor Darul Takzim pasti akan bermain pada waktu malam di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin sepanjang saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Keyakinan tersebut disuarakan sendiri presidennya, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bagi mengulas isu lampu limpah di stadium terbabit yang dikatakan tidak menepati piawaian Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Tunku Ismail berkata, pihaknya akan menjalankan kerja-kerja menaik taraf sistem pencahayaan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos dan yakin ia akan siap sebelum 8 Januari depan.

"Isya-Allah kita akan selesaikan masalah ini sebelum 8 Januari. Saya yakin, perlawanan di Stadium Larkin pasti akan diadakan pada waktu malam," katanya kepada pemberita pada majlis memperkenalkan pasukan serta jersi Johor Darul Takzim dan Johor di Plaza Angsana, Johor Bahru semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan hanya tujuh stadium yang menjadi venue tuan rumah aksi Liga M, menepati piawaian memiliki sekurang-kurangnya lampu limpah dengan tahap kecerahan 1,000 lux.

Perlawanan yang akan diadakan Stadium Tan Sri Hassan Yunos pula terpaksa dilakukan pada waktu petang kerana ia tidak menepati piawaian.

Dalam pada itu, Tunku Ismail berkata, beliau sama sekali tidak bimbang dengan kekalahan 2-1 Johor Darul Takzim kepada pasukan Johor pada perlawanan akhir kejohanan Piala Tunku Mahkota Johor kelmarin.

Katanya, kekalahan itu merupakan adat dalam sesebuah pertandingan tetapi apa yang lebih penting, pemain kedua-dua pasukan telah menunjukkan komitmen dan disiplin yang tinggi.

"Kita tidak boleh menjangkakan untuk menang 6-0 pada setiap perlawanan. Ini hanyalah aksi pemanas badan dan saya masih percaya kita mempunyai peluang untuk meraih kejayaan," katanya.

Majlis pelancaran semalam dihadiri ribuan penyokong yang ingin menyaksikan dengan lebih dekat pemain-pemain Johor Darul Takzim dan Johor selain ingin melihat jersi baharu yang akan digunakan musim depan.

Kelantan dalam kelas tersendiri

Posted:

Kelantan dalam kelas tersendiri

Kelantan dalam kelas tersendiri

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

BARANGKALI tidak keterlaluan rasanya menyifatkan gergasi Pantai Timur, Kelantan sebagai pasukan paling berjaya dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) musim 2012.

Cemerlang merangkul gelaran trebel musim ini apabila 'menyapu bersih' ketiga-tiga trofi iaitu Liga Super, Piala FA dan juga Piala Malaysia, kejayaan The Red Warriors pastinya dicemburui ramai pihak.

Kini, majoriti pemerhati bola sepak tempatan mula berdebat sesama sendiri sama ada Kelantan mampu mengulangi kecemerlangan itu ataupun tidak pada musim depan.

Tatkala penyokong fanatik Kelantan pastinya mengharapkan supaya sejarah kembali berulang musim depan, tidak mustahil segelintir penyokong-penyokong pasukan lain turut memasang angan-angan agar anak-anak buah Bojan Hojak tumbang sebelum berjuang.

Bukan apa, sejarah sudah membuktikan segala-galanya. Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) sewajarnya sedar bahawa bukan mudah untuk mengekalkan reputasi selaku pasukan terunggul di negara ini.

Mereka perlu menerima hakikat bahawa pasukan yang berada di puncak kejayaan sebelum ini gagal mengekalkan momentum cemerlang mereka, malah ada pasukan berstatus gergasi terus terumbang-ambing mencari rentak.

Antara pasukan yang cukup digeruni dalam Liga M sebelum ini termasuk Selangor, Pahang, Johor, Terengganu, Kedah, Sarawak dan Negeri Sembilan tetapi mereka juga gagal mengekalkan rentak cemerlang.

Andai Kelantan tidak belajar sesuatu daripada apa yang dialami oleh pasukan-pasukan tersebut, tidak mustahil mereka juga bakal mengalami nasib yang sama.

Kedah umpamanya, merupakan satu-satunya pasukan yang berjaya mempertahankan gelaran trebel pada musim 2007 dan 2008, tetapi kecemerlangan itu kini sekadar tinggal kenangan.

Untuk memburukkan lagi keadaan jagoan utara tanah air itu, Sang Kenari kini tersingkir ke saingan Liga Premier musim depan.

Jika diikutkan di atas kertas, Bojan dilihat tidak berdepan masalah mengekalkan kecemerlangan Kelantan apabila sebahagian besar pemain beliau membuat keputusan untuk kekal di Kota Bharu musim depan.

Justeru, beliau sepatutnya tidak memiliki sebarang alasan seandainya Kelantan gagal mengulangi kejayaan kali ini.

Kali ini, peluang pertama Bojan memburu trofi sulung bersama Kelantan bagi musim 2013 dilihat hadir lebih awal apabila dijadual berdepan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam aksi Piala Sultan Ahmad Shah (Sumbangsih) pada 5 Januari ini.

Kekecewaan Kelantan yang terkandas di peringkat suku akhir Piala AFC musim ini selepas dijinakkan kelab Iraq, Arbil SC dengan agregat 2-6 juga wajar ditebus barisan pemain The Red Warriors sebagai penanda aras kehebatan mereka di persada bola sepak tempatan selepas ini.

Di kesempatan ini, Kosmo! mengajak pembaca mengimbau semula perjalanan Kelantan mendaki kemuncak kemasyhuran sepanjang musim ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kanak-kanak maut terjatuh dari tingkat lapan

Posted:

Kanak-kanak maut terjatuh dari tingkat lapan

Kanak-kanak maut terjatuh dari tingkat lapan

29/12/2012 7:24pm

JOHOR BAHRU — Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun mati setelah terjatuh dari tingkat lapan Blok Cemara 2, Flat Kuarters Hospital Permai, di sini semalam.

Kanak-kanak itu, D. Dinesh Kumar, anak sulung daripada tiga beradik, ditemui mati di lantai bangunan 15 tingkat itu dalam kejadian yang berlaku kira-kira pukul 7 malam.

Bapa kanak-kanak itu, B. Devakumar, 22, berkata, ketika kejadian dia tiada di rumah kerana keluar membeli barangan keperluan dapur sementara isterinya V. Jayaturka, 22, pula sedang mandi.

Katanya, ketika kejadian Dinesh sedang bermain dengan dua adiknya di salah sebuah bilik.

"Sekembalinya dari kedai, saya lihat orang ramai berkumpul dan pada mulanya saya menyangkakan ada budak terjatuh ketika bermain di tingkat bawah.

"Bagaimanapun selepas menghampirinya, saya terkejut apabila melihat mangsa adalah anak saya dan ada saksi melihatnya terjatuh dari tingkat lapan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di bilik mayat Hospital Sultanah Aminah di sini hari ini.— BERNAMA

Mohd. Fauzan, Nor Azian ungguli kejohanan basikal

Posted:

Mohd. Fauzan, Nor Azian ungguli kejohanan basikal

Mohd. Fauzan, Nor Azian ungguli kejohanan basikal

29/12/2012 7:11pm

MELAKA — Pelumba berpengalaman negara, Mohd Fauzan Ahmad Lutfi muncul juara bagi acara lepas beramai-ramai lelaki elit pada Kejohanan Lumba Basikal Grand Prix Kebangsaan sejauh 228 kilometer di Bukit Katil di sini hari ini.

Mohd. Fauzan, 26, yang menyarung jersi Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengalahkan pelumba Kuala Lumpur, Ahmad Fallanie Ali di tangga kedua setelah masing-masing menamatkan perlumbaan dengan catatan masa yang sama 5 jam 48 minit 18 saat dengan purata kelajuan 40.99 kmj.

Bagi acara lepas beramai-ramai wanita, Noor Azian Alias muncul pemenang mengalahkan Masziyaton Mohd Radzi dan Mariana Mohamad.

Ketiga-tiga pelumba menamatkan kayuhan sejauh sembilan pusingan sejauh 136.8 kilometer dengan catatan masa yang sama - 4 jam 4 minit 51 saat dengan purata kelajuan 33.52 kmj.— BERNAMA

Mayat lelaki terapung berhampiran Pasar Payang

Posted:

Mayat lelaki terapung berhampiran Pasar Payang

Mayat lelaki terapung berhampiran Pasar Payang

29/12/2012 6:43pm

KUALA TERENGGANU — Mayat seorang lelaki yang lengkap berpakaian ditemui terapung di Sungai Terengganu berhampiran Pasar Besar Kedai Payang di sini, tengah hari tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner K. Manoharan berkata, mayat Baharudin Zainudin, 56, yang lengkap berpakaian itu ditemui tanpa kesan kecederaan pada 12 tengah hari oleh orang awam ramai yang melihat suatu objek terapung, di muara Sungai itu.

"Mangsa dipercayai mati kurang daripada tempoh 24 jam berdasarkan keadaan mayat itu dan polis kini mengesan waris mangsa untuk siasatan lanjut," katanya ketika dihubungi, di sini hari ini.

Manoharan berkata, hasil pemeriksaan pada mangsa, polis menemui kad pengenalan, dompet dan telefon bimbit di dalam kocek seluar mangsa yang beralamat di Taman Ampang Mewah, Selangor itu.

Manoharan berkata, pihaknya sedang menyiasat punca kematian dan bagaimana mangsa boleh terlibat dalam insiden itu.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rusia desak Bashar berbincang

Posted:

Rusia desak Bashar berbincang

Rusia desak Bashar berbincang

KEMUSNAHAN yang berlaku akibat pertempuran antara tentera Syria dengan para penentang Bashar di bandar Aleppo kelmarin.


MOSCOW - Rusia yang merupakan satu-satunya negara yang mempunyai hubungan rapat dengan rejim Syria semalam mendesak Presiden Bashar Al-Assad untuk mengadakan perbincangan bersama para penentangnya.

Tekanan terbaharu terhadap Bashar itu berlaku ketika Rusia berusaha untuk menyelamatkan proses keamanan dengan merancang mengadakan pertemuan pada hari ini bersama pengantara keamanan Syria, Lakhdar Brahimi.

Moscow juga mengundang Ketua Majlis Perikatan Kebangsaan Syria, Ahmed Moaz al-Khatib untuk mengadakan perbincangan sama ada di Moscow atau di sebuah ibu kota negara di rantau tersebut.

Bagaimanapun, Rusia masih menganggap Bashar sebagai pemimpin yang sah.

Konflik yang berlaku di Syria itu bermula sejak Mac tahun lalu yang telah menyebabkan lebih 43,000 orang terbunuh.

Pertempuran antara kumpulan penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan itu dengan tentera Syria berlaku selepas kebangkitan rakyat di Asia Barat dan Afrika Utara.

Ahmed memberitahu stesen televisyen Al-Jazeera bahawa beliau hanya akan bertemu dengan wakil-wakil Rusia di luar Moscow dengan syarat pihak negara berkenaan mengutuk dengan jelas jenayah kemanusiaan yang dilakukan rejim Syria.

Para penentang itu mahu Bashar meletakkan jawatan selepas beliau gagal membawa pembaharuan dalam pentadbiran selepas peralihan kepimpinan berlaku di Tunisia dan Mesir ekoran kebangkitan rakyat yang menuntut demokrasi.

Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov menyatakan pihaknya masih enggan menyokong desakan masyarakat antarabangsa supaya Bashar meletakkan jawatan.

Menurutnya, Moscow menjangkakan penduduk Syria akan memutuskan nasib negara mereka sendiri. - Agensi

Van jatuh dalam gaung

Posted:

Van jatuh dalam gaung

Van jatuh dalam gaung


GAMBAR menunjukkan van yang terjatuh ke dalam gaung di Dahua, selatan China semalam.


BEIJING - Seramai 10 orang maut termasuk lima kanak-kanak selepas sebuah van jatuh ke dalam gaung di Dahua, Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang semalam.

Van yang membawa muatan berlebihan itu terbabas sebelum jatuh ke dalam gaung itu di selatan China.

Kenderaan sembilan tempat duduk itu dinaiki sebanyak 20 orang.

Nahas tersebut berlaku pada pukul 6 pagi waktu tempatan.

Lapan penumpang mati di tempat kejadian manakala seorang lagi meninggal dunia ketika tiba di hospital.

Menurut seorang jurucakap pemerintah tempatan, seramai 10 orang yang cedera diberikan rawatan perubatan.

Ibu seorang bayi, Wei Yuefang memberitahu, dia dan keluarganya dalam perjalanan ke Kampung Bahaotun di pekan Qibainong untuk menghadiri majlis perkahwinan.

Anaknya yang berusia 10 bulan itu kini berada dalam keadaan kritikal.

Menurut Yuefang, dia keluargnya tercampak keluar semasa kenderaan berkenaan terjatuh ke dalam gaung.

"Para penumpang yang masih sedar menjerit meminta pertolongan. Penduduk kampung dari kampung berhampiran datang membantu kami," katanya.

Punca kejadian masih disiasat.

- Agensi

Bermain dengan beberapa ekor ular sawa

Posted:

Bermain dengan beberapa ekor ular sawa

Bermain dengan beberapa ekor ular sawa


SEORANG lelaki bermain dengan beberapa ekor ular sawa di Bandar Malabon semalam.


BANDAR MALABON, Filipina - Seorang lelaki bermain dengan beberapa ekor ular sawa di bandar ini semalam.

Dia membuat persembahan bagi meraikan kedatangan Tahun Ular berdasarkan kalendar Cina pada bulan depan.

Sejumlah orang menyaksikan persembahan lelaki itu yang berbaring bersama ular-ular tersebut.

Ular sawa Albino Burma merupakan antara yang dipamerkan lelaki berkenaan semasa dia bermain dengan haiwan berkenaan. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu keluar dari kepompong isu

Posted:

Mahu keluar dari kepompong isu

Mahu keluar dari kepompong isu

KONTROVERSI demi kontroversi. Daripada awal pembabitannya dalam industri seni tempatan sejak dua tahun lalu, gadis jelita berusia 23 tahun ini seperti tidak pernah lekang daripada kontroversi yang sentiasa melanda dirinya. Noor Neelofa Mohd. Noor atau nama komersialnya, Neelofa sendiri mengakui akan perkara tersebut ketika ditemuramah.

Namun kerana minat terhadap dunia seni, segalanya dianggap cabaran dan lumrah kehidupan menjadi seorang selebriti yang mengharuskan sesiapa juga melalui perkara yang hampir serupa.

"Memang tidak dinafikan sejak awal terlibat dalam industri seni hiburan tanah air, kontroversi tentang saya kelihatan seperti tidak putus-putus. Ada sahaja cerita yang akan keluar tentang diri saya dan kebanyakannya cerita daripada pihak ketiga.

"Bagaimanapun, kontroversi yang selalu melanda diri saya ini bukannya daripada diri sendiri, namun ia tentang ramai orang yang bercerita tentang itu dan ini. Saya perlu katakan, perkara ini bukan diminta tetapi ia hadir secara tidak disangka," jelas Neelofa yang mesra disapa Lofa ini.

Bagaimanapun, di sebalik kontroversi yang berlegar laju dalam ruang industri hiburan tanah air tentang Lofa, dia percaya selagi wujud isu yang ingin diceritakan tentang dirinya, bermakna dia masih lagi berada di depan mata dan belum dilupakan. Jadi, tutur wanita berwajah cantik dan bertubuh genit ini, mahu atau tidak dia perlu terima segalanya.

Geram

Bercerita tentang tekanan yang dihadapinya, ujar Lofa, mungkin pada mulanya, dia tertekan dengan apa yang diceritakan oleh masyarakat sekeliling tentang dirinya. Namun, lama-kelamaan, dia mula membuat kesimpulan sendiri.

"Kini apabila ada terbaca tentang diri sendiri dalam akhbar dan sebagainya, memang geram pada mulanya. Namun setelah itu saya fikir jika mereka suka saya, memuja saya ataupun membenci saya, ia adalah hak mereka.


NEELOFA sudah dua tahun berada dalam dunia seni tempatan.


"Ini kerana jika Allah sudah tetapkan rezeki saya, ia tetap ada dan sama sahaja. Melainkan saya sendiri yang buat perangai, itu memang seperti mencari nahas sendiri. Namun, mungkin dari segi karier tidak begitu memberi kesan. Bagaimanapun dari segi persepsi orang terhadap saya, memang mereka akan punya tanggapan serong terhadap diri," jelas Lofa panjang lebar tentang tempias kontroversi terhadap karier dan diri.

Ketika ditanya adakah dia risau peminat akan bosan kerana sering dilanda kontroversi, jawab Lofa, walau apa pun kontroversi yang melanda, jika seseorang artis itu punya produk yang bagus yang mampu menaikkan mereka, maka mereka tetap akan berjaya.

"Jadi bagi saya, lagi banyak saya terkena tempias kontroversi seperti ini, lagi kuat saya perlu bekerja untuk keluar dari kepompong isu tersebut. Saya perlu rajin untuk tonjolkan bakat yang saya ada selain dari terlibat dengan kontroversi sahaja.

"Jika mengikut andaian yang mudah, memang lumrah manusia pasti akan terasa jika melihat sesiapa yang mereka kenali berada di atas atau mencapai kejayaan. Bagi saya, jika seseorang itu berjaya mahupun gagal dalam apa bidang sekalipun, orang tetap akan kritik kita. Mereka tetap akan lihat keburukan dari kebaikan kita," tutur Lofa memberi pendapat tentang kemungkinan ada yang ingin menjatuhkan namanya.

Rezeki

Mungkin sepanjang tahun pertama pembabitkan dalam dunia seni, peminat Neelofa sendiri dapat melihat wanita kelahiran Pasir Mas, Kelantan ini banyak tampil di kaca televisyen dan layar perak. Namun, masuk tahun kedua, Lofa kini dilihat banyak tampil dalam program hiburan dan menjadi pengacara.

"Semasa mula-mula terlibat dengan pertandingan Dewi Remaja (pada tahun 2010), saya sememangnya tiada niat untuk ke bidang lakonan. Memang Lofa minat dengan bidang pengacaraan dan menyimpan hasrat untuk terjun ke bidang tersebut.

"Jadi, selepas (menjuarai) Dewi Remaja tersebut, saya terus dapat tawaran lakonan terlebih dahulu. Jadi tidak salah rasanya Lofa mencuba untuk berlakon. Namun kerana saya juga masih lagi hijau (baharu), pengalaman pun baru masuk dua tahun, maka saya tidak mahu mengehadkan diri saya dan ingin cuba pelbagai bidang," ujarnya.

Tambah Lofa, walaupun sibuk dengan bidang pengacaraan, namun tawaran lakonan masih akan diterimanya. Bagaimanapun kata Lofa, dia tidak mahu terlalu banyak ambil tawaran drama, ini kerana dia mahu beri fokus terhadap filem dan telemovie.

"Buat masa ini, saya masih ada banyak masa terluang sebelum bisnes berkembang. Saya rasa ini masanya saya mencuba untuk bekerjasama dengan ramai pengarah dan membawa karakter yang berlainan dalam lakonan.

"Mungkin dalam masa dua tahun, jika bisnes saya telah berkembang, saya perlu berikan tumpuan kepada bisnes pula, jadi inilah masanya untuk saya cuba. Saya juga tidak mahu memilih sangat, jika ada rezeki ke arah lakonan, akan saya pertimbangkan dan ikut sahaja apa yang diberi," jelas Lofa.

Big Bang cemerlang

Posted:

Big Bang cemerlang

Big Bang cemerlangSELEPAS terbabit dengan dua kontroversi besar pada tahun 2011 iaitu kes kemalangan maut Deasung dan dadah G. Dragon, tahun 2012 Big Bang tampil lebih menyakinkan dengan kehadiran mini album berjudul Alive yang dianggap sebagai album paling berjaya. Tahun 2012 juga menyaksikan buat pertama kalinya mereka mengadakan konsert jelajah dunia dalam siri Big Bang Alive Galaxy Tour 2012 melibatkan 16 buah negara dan 25 buah bandar besar. Selain Psy, Big Bang merupakan penyanyi Korea paling berjaya di luar Korea Selatan.

One Direction

Posted:

One Direction

One DirectionHARUS diakui, One Direction, boyband yang dianggotai oleh lima remaja lelaki iaitu Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles dan Louis Tomlinson merupakan band paling popular 2012!

Mereka telah menjual sebanyak 15 juta unit album sehingga bulan November lalu dan memperoleh kekayaan melebihi RM150 bilion sepanjang tahun ini.

Populariti One Direction tidak perlu dipertikaikan, tetapi cukup dengan jemputan nyanyian yang diterimanya daripada aktor terkenal Hollywood, Johnny Depp sewaktu sambutan ulang tahun anaknya serta diundang khas oleh Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama untuk menyanyi di Rumah Putih sebagai tanda terima kasih buat dua anaknya, Malia dan Sasha kerana menyokong kempen pilihan rayanya sebelum ini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved