Jumaat, 30 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ismail dihujani peluru komunis

Posted:

Ismail dihujani peluru komunis

Ismail dihujani peluru komunis

Oleh KHAIRI MOHAMAD

PERISTIWA Bukit Kepong yang melibatkan sebuah balai polis diserang komunis cukup dekat di hati seluruh rakyat Malaysia. Malah, peristiwa tersebut turut diterjemahkan dalam filem oleh pengarah terkenal, Tan Sri Jins Shamsudin.

Namun, mungkin ramai yang jarang mengetahui kawasan Bukit Yong yang terletak di daerah Pasir Puteh, Kelantan dengan keluasan hampir 87 kilometer persegi turut mencatat peristiwa penting dalam sejarah keganasan komunis.

Bagi seorang bekas konstabel polis, Ismail Abdul Rahman, 89, tragedi yang berlaku 58 tahun lalu itu masih tebal dalam lipatan memorinya.

Tragedi yang sehingga mencederakan kedua-dua belah tangan termasuk mengorbankan seorang rakan setugasnya itu akan terus kekal dalam lipatan memorinya.

Malam 23 Mac 1953, cuacanya cukup dingin, sambil ditemani lampu gasolin, dua anggota polis berpangkat Konstabel sedang menjalankan tugas. Kedua-duanya ditemani oleh ketua mereka yang berpangkat Sarjan di Rumah Pasung Bukit Yong.

Sebelum dikenali sebagai balai polis, rumah pasung yang hanya berdindingkan buluh dan beralaskan lantai kayu itu menempatkan sembilan anggota polis dan sembilan buah berek menempatkan ahli keluarga anggota yang bertugas.

Jam di dinding sudah menunjukkan pukul 8.40 malam, Ismail dan rakannya yang di kenali sebagai Che Ri bersama ketua mereka Sarjan Deraman masih menjalankan tugas.

Sertai pasukan polis

Dalam tempoh lima minit, beliau perlu menyelesaikan satu lagi tanggungjawabnya pada malam tersebut.

Loceng tembaga yang digantung di pangkin rumah pasung itu perlu diketuknya sebagai isyarat kepada anggota yang berada di berek untuk perbarisan (row call).

Dilahirkan pada tahun 1922 di Kampung Tanjung Kapur, Kuala Terengganu, Ismail menyertai pasukan polis dengan menyertai Pusat Latihan Polis di Jalan Semarak, Kuala Lumpr atau sebelum ini dikenali sebagai Jalan Henry Gurney pada tahun 1948.

Sebaik menamatkan latihan, beliau dihantar bertugas di Balai Polis Kota Bharu pada 29 Disember 1949 sebelum ditukarkan ke Pulai, Gua Musang tiga bulan kemudian.


PINGAT yang diterima oleh Ismail daripada kerajaan British (kiri) dan penghargaan daripada bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor atas pengorbanannya menentang pengganas komunis suatu ketika dahulu.


Ismail berkata, selepas tiga bulan bertugas di Gua Musang, beliau dipanggil semula untuk bertugas di Balai Polis Kota Bharu, Kelantan dan sebulan kemudian dia ditawarkan bertugas di Bukit Yong.

Ketika jam menunjukkan pukul 8.45 malam, Ismail terus mendapatkan loceng tersebut. Sebaik pukulan loceng pertama, beliau menyedari terdapat sebuah bas berhenti betul-betul di hadapan rumah pasung tersebut.

Sebaik menoleh ke arah bas tersebut, beliau mendapati, hampir 20 orang lelaki turun daripada bas tersebut. Dalam kegelapan malam itu, matanya sempat menangkap kesemua lelaki tersebut memakai uniform seperti komunis.

"Tiba-tiba tembakan dilepaskan dan kami bertiga dihujani peluru. Saya terus masuk ke dalam rumah pasung dan terus meniarap. Ketika itu Che Ri meniarap di hadapan saya.

"Ketika itu baru saya sedar bahawa kami semua telah diserang oleh komunis dan mereka tidak berhenti menembak sehingga kami semua tidak mampu untuk bangun dan mendapatkan senapang yang tersimpan di dalam sebuah almari untuk membalas tembakan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut Ismail, ketika dihujani peluru, ketuanya Sarjan Deraman berjaya melarikan diri ke berek untuk mendapatkan perlindungan, namun beliau dan Che Ri tidak mampu untuk keluar dari situ.

"Tembakan tersebut berlaku selama 20 minit sehingga rumah pasung tempat saya bertugas itu rosak teruk. Kemudian, salah satu peluru telah menembusi perut Che Ri menyebabkan beliau meninggal dunia di situ juga.

"Peluru yang sama juga menembusi tangan kiri saya dan juga terkena tangan kanan saya menyebabkan saya tidak sedarkan diri. Selepas itu, seorang anggota komunis memberikan dua biji ubat menyebabkan saya sedar semula," ujarnya.

Diserang komunis

Kata Ismail, kumpulan komunis tersebut dipercayai telah merampas sebuah bas yang dalam perjalanan dari Jertih, Terengganu ke Kota Bharu di sempadan kawasan Kelantan-Terengganu yang terletak kira-kira 1 kilometer dari rumah pasung tempat beliau bertugas.

Jarak di antara jalan raya dan rumah pasung yang terletak hanya 10 meter menyebabkan tindakan komunis menggunakan kenderaan seperti bas itu adalah suatu yang sangat praktikal. Lebih-lebih lagi apabila mereka merancang untuk memusnahkan rumah pasung tersebut.

Selain daripada kekuatan seramai 20 orang yang turun daripada bas tersebut, Ismail juga berkata, seramai 10 lagi anggota komunis sedang bersembunyi di kawasan semak berhampiran rumah pasung untuk membantu dalam serangan tersebut.

"Memang kami tak sempat berbuat apa-apa. Kejadian tersebut berlaku terlalu pantas dan komunis juga menawan anggota polis dan keluarga yang berada di dalam berek.


ISMAIL (kiri) menunjukkan tapak lama Balai Polis Bukit Yong, Pasir Puteh, Kelantan kepada Ketua Polis Balai Bukit Yong, Sarjan Mejar Moktar Adam.


"Bagaimanapun, komunis tidak mencederakan mereka yang lain. Mereka merampas lapan laras senapang jenis Mark 3 model 303 dan 288 butir peluru yang digunakan oleh anggota polis selain dua laras senapang patah milik penduduk kampung yang disimpan di sini sebelum melarikan diri," jelasnya ketika ditemui baru-baru ini.

Cerita Ismail, ketika kejadian serangan tersebut berlaku, isteri kepada Che Ri yang terbunuh dikenali sebagai Che Jah, sempat melarikan diri melalui kawasan semak bersama selaras senapang untuk mendapatkan bantuan.

Jelasnya, senapang tersebut adalah senapang yang digunakan Che Ri semasa bertugas. Namun, secara kebetulan ketika kejadian senapang tersebut ditinggalkan di bereknya menyebabkan Che Jah sempat membawa senapang tersebut ketika melarikan diri.

Menurutnya, Che Jah sempat melarikan diri sehingga ke Wakap Raja yang terletak kira-kira tiga kilometer daripada rumah pasung tersebut sebelum terserempak dengan sepasukan anggota polis Cawangan Khas (SB) yang melakukan rondaan dengan sebuah van.

"Che Jah terserempak dengan anggota SB dan memaklumkan kejadian tersebut sebelum mereka pulang semula ke Balai Polis Pasir Puteh untuk memaklumkan kejadian tersebut serta meminta bantuan.

"Selepas lebih kurang 45 minit menawan rumah pasung tersebut, kesemua komunis tersebut melarikan diri bersama senapang yang dirampas dan tidak lama kemudian, bantuan sampai dan saya dihantar ke klinik Pasir Puteh," ceritanya.

Berikutan kecederaan yang dialami agak serius, Ismail telah dihantar ke Hospital Kota Bharu untuk menjalani pembedahan membuang peluru yang terbenam di dalam tangan kanannya.

Selepas dirawat di hospital selama dua minggu, beliau menerima satu lagi berita sedih. Kedua-dua belah tangannya tidak dapat diselamatkan dan terpaksa dipotong kerana kecederaan yang serius. Keadaan itu jika dibiarkan boleh mengancam nyawanya.

Terima penghargaan

Tapi saya tidak benarkan dan saya bersyukur sehingga sekarang ini kedua-dua tangan saya masih boleh berfungsi walaupun tidak mampu untuk melakukan kerja-kerja berat selepas peristiwa tersebut.


GAMBAR kenangan Ismail semasa bertugas di Pasir Puteh, Kelantan.


"Berikutan kecederaan tersebut saya terpaksa pencen awal dengan mendapatkan sokongan lembaga perubatan kerana tidak mampu untuk menjalankan tugas-tugas sebagai seorang anggota polis selepas berkhidmat," katanya.

Keberanian yang ditunjukkan oleh Ismail menentang komunis itu akhirnya diiktiraf oleh kerajaan British apabila beliau menerima pingat atas jasa bakti yang dicurahkan menjaga keamanan Tanah Melayu ketika itu.

Selain itu, beliau turut menerima penghargaan daripada Polis Diraja Malaysia menerusi hadiah penghargaan yang disampaikan oleh bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor pada 17 September 1994.

Beliau yang kini menetap di Kampung Dalam Kemunting, Pasir Puteh menjalani kehidupan seorang diri selepas kematian isterinya Mek Esak Che Lah tahun lalu kerana sakit tua.

Rutin hariannya adalah menunaikan solat berjemaah di madrasah yang terletak kira-kira 50 meter dari rumahnya selain menziarahi rakan-rakan lain selepas memilih untuk tidak tinggal bersama anak-anaknya.

"Saya lebih senang tinggal sendirian, tak mahu susahkan anak-anak. Di sini saya ada ramai kawan, mereka boleh jaga saya dan lebih gembira untuk bersama-sama mereka," jelasnya yang kini memiliki 30 orang cucu dan enam orang cicit.

Aksi joki kerbau

Posted:

Aksi joki kerbau

Aksi joki kerbau


SEORANG penunggang meraikan kemenangan apabila kerbaunya berada paling hadapan dalam perlumbaan itu.


SEAWAL pukul 4 pagi, hampir kesemua penduduk Phnom Penh berkumpul di luar kuil berdekatan kediaman mereka sambil membawa bekas berisi nasi. Ia bukanlah untuk hidangan sarapan sebaliknya disediakan sebagai menjamu roh-roh orang mati.

Pada bulan ke-10 mengikut kalendar masyarakat Kemboja, roh-roh orang mati akan berkeliaran di bumi. Jadi, masyarakat di sana akan meraikan hari itu yang dipanggil Festival Pchum Ben dengan memberi makan kepada roh, bersembahyang dan mengadakan pelbagai acara lain.

Salah satu acara menarik yang sering menjadi tumpuan pada festival itu ialah pertandingan lumba kerbau dan kuda.

Diadakan di daerah Kandal kira-kira 50 kilometer dari Phnom Penh, ribuan orang akan berkumpulan untuk menyaksikan puluhan kerbau dan kuda berlumba.

Dengan setiap kerbau dan kuda akan dihias terlebih dahulu sebelum turun ke trek perlumbaan, ia menambahkan lagi warna-warni acara itu.

Salah seorang jawatankuasa penganjur, Tha Thang memberitahu, tahun ini penyertaan yang diterima oleh joki kerbau sangat memberangsangkan.


Pelbagai aksi dan ragam kerbau dapat dilihat semasa pertandingan diadakan.


"Dua tahun lepas berlaku penurunan jumlah kerbau yang berlumba iaitu hanya sekitar 17 ekor berbanding 40 tahun pada tahun 2008. Tahun ini, dengan pelbagai promosi yang kita lakukan, kita menerima penyertaan ramai joki-joki muda," katanya.

Perlumbaan kerbau dan kuda sudah menjadi satu tradisi wajib pada setiap kali Festival Pchum Ben.

"Kami akan mengadakan acara ini selama beberapa hari. Selain lumba kerbau dan kuda, acara lain yang diadakan termasuk bertinju," kata Tha Thang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Teknologi kejuruteraan hibrid 111 tahun

Posted:

Teknologi kejuruteraan hibrid 111 tahun

Teknologi kejuruteraan hibrid 111 tahun

Oleh SHAWKATH AZDE

FERDINAND PORSCHE banyak menghabiskan masanya untuk membina sebuah kereta. Ciptaan pertamanya ialah sebuah kereta elektrik. Dikenali sebagai Lohner-Porsche, ia menjadi berita sensasi sewaktu dipertontonkan di Paris World Exhibition pada tahun 1900.

Lohner-Porsche menggunakan khidmat dua unit motor yang dipasang pada hab roda hadapan untuk menggerakkan kenderaannya itu. Ferdinand kemudian mengguna pakai idea tersebut untuk menghasilkan kereta lumba elektrik pacuan empat roda.

Inovasi Ferdinand terus dizahirkan. Kali ini, beliau memadankan dua buah enjin pembakaran dalaman dengan hab motor elektrik yang membenarkan tenaga elektrik disimpan di dalam bateri. Kereta tersebut dinamakan Lohner-Porsche Semper-Vivus. Inilah kereta hibrid pertama Porsche.

Abad ke-21 menyaksikan pembangunan lebih aktif jentera Porsche yang mesra alam sekitar. Syarikat automobil Jerman itu menunjukkan kesungguhan apabila memperkenalkan dua jentera hibrid iaitu 918 Spyder dan Cayenne S Hybrid sewaktu Geneva Motor Show 2010. Model Cayenne S Hybrid kemudiannya memasuki barisan pengeluaran.


JENTERA hibrid ini berupaya bergerak sejauh kira-kira dua kilometer dengan mod elektrik sepenuhnya. Kelajuan yang boleh dicapai pula mencecah 85km/j.


Selang setahun kemudian, di pameran yang sama, satu lagi model hibrid diperkenalkan iaitu Gran Turismo Panamera S Hybrid. Jentera empat pintu itu dilabel sebagai Porsche paling ekonomikal.

Model berkenaan baru sahaja dilancarkan dalam pasaran tempatan oleh Sime Darby Auto Performance Sdn. Bhd. (Sime Darby Auto). Turut sama dilancarkan ialah model Panamera Turbo S.

Panamera S Hybrid

Untuk makluman, Sime Darby Auto merupakan pengimport tunggal dan eksklusif kenderaan Porsche di Malaysia. Dengan tambahan dua model itu, anak syarikat Kumpulan Sime Darby itu kini menawarkan lapan varian Panamera.

Panamera S Hybrid dilengkapi enjin suntikan terus pengecas lampau 3.0 liter V6 dengan motor elektrik. Motor elektrik itu memainkan peranan sebagai penghidup (starter) dan generator.

Selain itu, motor berkenaan turut disambung pada bateri nickel metal hydride yang menyimpan cas-cas elektrik apabila kenderaan bergerak atau membrek. Bateri berkenaan ditempatkan di bahagian lantai ruang kargo.

Model hibrid itu berupaya meluncur (sailing) di laluan luar bandar dan lebuh raya pada kelajuan sehingga 165 kilometer sejam (km/j) tanpa menggunakan khidmat enjin pembakaran dalaman. Situasi ini hanya berlaku apabila tiada desakan kuasa diperlukan.


TURBO S merupakan varian yang paling berkuasa dalam siri Panamera.


Dalam situasi meluncur, operasi enjin dihentikan dan motor elektrik memainkan peranan sebagai generator dalam penjanaan kuasa elektrik.

Jika pemandu memijak pedal dalam situasi meluncur untuk memotong, enjin pembakaran dalaman akan dihidupkan dalam tempoh beberapa saat. Pada ketika ini, kelajuan enjin secara automatik menyamai kelajuan jentera (sebelum enjin dihidupkan).

Ketua Pegawai Eksekutif Sime Darby Auto, Arnt Bayer meletakkan sasaran minimum jualan Panamera S Hybrid adalah sebanyak sepuluh unit setahun dan lapan hingga sepuluh unit untuk Turbo S. Buat masa ini, pihaknya mempunyai sepuluh unit S Hybrid dan enam unit Turbo S.

"Kami berjaya menjual empat unit Turbo S dan tiga unit S Hybrid dalam tempoh dua bulan sebelum hari pelancarannya. Keluarga Panamera amat popular di negara ini.

"Siri ini menyumbang jualan sebanyak 22 peratus daripada keseluruhan model Porsche. Sebanyak 101 unit Panamera sudah dijual sejak pengenalannya pada akhir tahun 2009," jelas Arnt.

Panamera Turbo S

Prestasi, efisien, pemanduan dinamik dan keselesaan. Itulah empat elemen utama yang disuntik ke dalam varian Turbo S. Enjin yang digunakan adalah sama seperti model Panamera Turbo iaitu 4.8 liter V8 turbo berkembar.


DUA dari kiri: Pengurus Jualan Porsche Asia Pasifik, Hannes Ruoff Arnt, Pengarah Urusan Porsche Asia Pasifik, Christer Ekberg dan Pengurus Besar Jualan Asia Pasifik, Australia dan Jepun, Peter A. Hettich bersama dua model kereta Porsche iaitu Boxster Spyder (kiri) dan 911 GT3 RS 4.0 pada majlis pelancaran dua model Panamera di ibu negara, baru-baru ini.


Namun, Turbo S berupaya memberikan tambahan kuasa masing-masing 50hp dan tork 50Nm jika dibandingkan dengan varian Panamera Turbo.

Peningkatan prestasi itu dibantu oleh dua komponen iaitu penggunaan pengecas turbo dengan roda turbin titanium aluminium dan modifikasi kawalan enjin.

Penggunaan roda turbin itu mengurangkan berat turbin, manakala roda pemampat pula meningkatkan tindak balas enjin menjadi lebih pantas.

Sebelum ini, Sime Darby Auto hanya memasarkan model Panamera, Panamera S, Panamera Diesel, Panamera 4, Panamera 4S dan Panamera Turbo.

Nampaknya, Porsche yang sinonim dengan peneraju inovasi dalam kejuruteraan automobil sejak abad ke-19 tidak melupakan legasi Ferdinand. Ia nyata meneruskan warisan pembangunan teknologi hibrid Ferdinand Porsche.

Varian berprestasi Ford Fiesta

Posted:

Varian berprestasi Ford Fiesta

Varian berprestasi Ford Fiesta

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


BADAN model ini direndahkan dengan arca roda lebar yang dipadankan dengan roda aloi 17 inci. Kit badannya juga benar-benar agresif.


PENGELUAR kenderaan sekarang sedang sibuk dengan model global. Masing-masing mempertaruhkan model yang bukan sahaja untuk pembeli di Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK) atau Asia Barat, tetapi ke seluruh dunia. Baik Jepun, Filipina, Bostwana atau mana-mana sahaja pasaran yang difikirkan berpotensi.

Jika anda menonton berita mengenai pergolakan negara Arab dan kini paling hangat di Libya, pasti ternampak yang tentera pemberontak menggunakan Mitsubishi Triton Lite dengan belakangnya dipasangkan senjata. Sangat cool!

Itu juga menunjukkan mengenai capaian global Mitsubishi yang begitu jauh. Ia juga membuktikan bagaimana sebuah kenderaan yang versatil untuk pelbagai jenis pasaran dan kegunaan.

Walau bagaimanapun, jika diperhatikan kepada sesebuah kereta global, spesifikasinya tidaklah suatu yang di luar dunia. Buktinya, lawatlah ke bilik pameran yang menjual kereta-kereta global seperti Ford Fiesta, Mazda2, Chevrolet Cruze atau Honda Jazz.

Walaupun terdapat model yang impresif, namun kita tetap akan menjumpai kelemahan seperti ruang dalaman yang sempit, kerusinya keras dan macam-macam lagi.

Model global Ford

Biarpun begitu, kereta-kereta itu tetap mencatat jualan yang bagus. Situasi ini membuatkan saya terfikir, susah sangatkah Proton untuk membina sebuah kereta sebegitu? Berapa lama lagi masa yang mereka perlukan?

Betul, Proton bakal mempunyai model global seperti pengganti Persona dan Emas. Tetapi itu tidak memadai, Hyundai dan Kia tidak hanya mempunyai sebuah model hit.


TEMA perlumbaan diteruskan pada ruang kabin dengan penggunaan kerusi Recaro.


Sedangkan Lotus yang merupakan syarikat milik Proton sendiri melancarkan lima model konsep secara serentak pada Pameran Kenderaan Paris 2010.

Sebuah model kereta global yang saya fikir biasa-biasa tetapi mencatat jualan yang membanggakan ialah Ford Fiesta generasi baru. Masakan tidak, setakat Mac lepas jualan globalnya sudah melepasi angka sejuta unit selepas pertama kali dijual pada tahun 2008.

Jika diikutkan, Fiesta ialah sebuah kereta bandar yang sempit. Ruang dalamannya mungkin akan membuatkan mereka yang bertubuh besar berasa lemas, bumbung belakangnya hampir mencecah kepala penumpang dewasa.

Sebetulnya Fiesta ialah kereta kompak yang selayaknya mempunyai dua pintu sahaja seperti Proton Satria Neo. Tetapi Fiesta sebenarnya ialah sebuah kereta yang sempurna.

Penerus legasi

Dengan harga yang berpatutan serta rekaan bergaya, Fiesta didatangkan dengan spesifikasi penuh seperti enjin Ti-VCT, ciri-ciri keselamatan seperti ESP, TCS serta transmisi 6 kelajuan berkembar Powershift. Kereta-kereta bandar Jepun atau Korea patut tersipu-sipu malu dengan pakej yang ditawarkan oleh Fiesta.

Baru-baru ini di Frankfurt, Jerman, Ford telah mempertontonkan kepada umum sebuah varian yang mungkin membuat pemilik sedia ada Fiesta atau peminatnya meleleh air liur. Ford Fiesta ST Concept adalah imbasan kepada varian berprestasi Fiesta ST yang bakal ditawarkan kepada umum pada masa depan.

Jika VW ada Polo GTI, Ford ada Fiesta ST. Fiesta ST Concept menggabungkan rekaan yang catchy, maskulin dan sporty.

Fiesta ST adalah penerus legasi 35 tahun Ford dalam menghasilkan kereta kecil berprestasi tinggi. Abang-abang senior Fiesta ST terdiri daripada model Fiesta XR2, XR2i, Fiesta RS1800 dan RS Turbo.

Sama seperti Fiesta RS WRC yang digunakan dalam Kejohanan Rali Dunia (WRC), Fiesta ST Concept menggunakan enjin 1.6 liter EcoBoost yang mempunyai prestasi tinggi, sesuai dengan imej agresif model itu.

Sepertimana enjin-enjin lain dalam famili EcoBoost Ford, enjin Fiesta ST Concept menggunakan teknologi pengecas turbo dan pancitan terus bagi menyamai kuasa enjin tradisional yang berkapasiti lebih besar.

Molten Orange

Enjin Fiesta ST Concept turut mempunyai teknologi Twin-indipendent Variable Camshaft Timing (Ti-VCT) dengan kuasa yang dipertingkatkan sesuai dengan varian istimewa ST.

Kuasa puncak model itu ialah 180PS dengan 240Nm tork. Cukup untuk membolehkan capaian dari 0-100 kilometer sejam (km/j) kurang dari tujuh saat. Kelajuan maksimumnya pula dikatakan melebihi 220km/j.

Fiesta ST Concept bukan setakat mencerminkan kuasa Fiesta WRC, tetapi turut mengambil gayaannya.

Warna baharu turut dilayangkan pada badan model itu iaitu Molten Orange. Sama seperti model pikap Ford SVT F-150 Raptor yang dipasarkan di AS.

Geometri suspensi pula diubah bagi memastikan pengendalian dan kawalan yang dinamik untuk meraikan pemandu yang suka memandu pada batas-batas prestasi kenderaan.


FIESTA ST sempurna bersama kerangka dinamik, selain enjin berprestasi tinggi dengan penggunaan minyak impresif dan emisi CO2 yang rendah.


"Dengan Focus ST, kami berjanji untuk memberikan kereta yang berprestasi dan bergaya kepada pasaran global buat kali pertama, tanpa mengorbankan nilai utama Ford seperti pintar, selamat, kualiti dan hijau," kata Pengarah Kenderaan Berprestasi Global Ford, Jost Capito.

Sesuai dengan namanya, pemilik Fiesta ST pasti akan lebih berfiesta dengan model ini. Para pengikut dan peminat pula akan bertambah kagum dengan Ford. Itulah nilai yang ada pada sebuah model berprestasi global.

Dalam konteks kereta nasional pula, kita perlukan sebuah model global yang betul-betul global dan bukan setakat model syok sendiri dan jaguh kampung. Oopss! Bukan sebuah, tetapi pelbagai model global.

Bukankah Wira, Satria dan Waja itu membawa maksud hero, pahlawan dan kekentalan. Sudah sampai masanya kita membuktikan kepada diri sendiri dan dunia apa maksud-maksud nama itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


3,000 murid tidak mampu belajar

Posted:

3,000 murid tidak mampu belajar

3,000 murid tidak mampu belajar

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

MOHD. FAZLI (tengah) merupakan antara murid sekolah rendah di Baling yang dihalang daripada menduduki peperiksaan UPSR baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mendakwa terdapat lebih 3,000 murid sekolah rendah di seluruh negara tidak berupaya mendalami pelajaran yang diajar meskipun status kesihatan mereka disahkan normal oleh doktor.

Hal tersebut menyebabkan guru dan pihak pentadbiran sekolah berada dalam keadaan tertekan kerana kegagalan pelajar terbabit dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) menjejaskan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) sekolah secara keseluruhan.

Justeru, Presiden NUTP, Hashim Adnan ketika dihubungi Kosmo! semalam meminta kerajaan memberi kelonggaran kepada pihak sekolah untuk mengecualikan pelajar terlibat daripada menduduki UPSR dengan mewujudkan sistem penilaian tersendiri buat pelajar berkenaan.

"Golongan pelajar ini walau bagaimana cara kita ajar, mereka tidak dapat menerima dan memahami hingga ada ke tahap tidak mampu menulis, membaca atau mengira sedangkan mereka akan menduduki UPSR.

"Mereka tiada kecacatan dan disahkan sihat dari segi fizikal tetapi mempunyai masalah pemikiran menyebabkan mereka tidak berupaya menyerap ilmu dipelajari. Satu sistem penilaian lain perlu diwujudkan untuk golongan ini," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Nabil selamat diijab kabul dengan kekasih lama

Posted:

Nabil selamat diijab kabul dengan kekasih lama

Nabil selamat diijab kabul dengan kekasih lama

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my


NABIL dan isterinya, Nazirah Ayub ceria selepas majlis akad nikah mereka di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Juara Raja Lawak musim ketiga, Ahmad Nabil Ahmad atau lebih dikenali sebagai Nabil semalam selamat diijabkabulkan dengan Nazirah Ayub di sini selepas mereka menjadi pasangan kekasih selama enam tahun.

Pernikahan tersebut sekali gus menutup kontroversi percintaan Nabil sebelum ini bersama pelakon, Irma Hasmie Ibrahim selain tersebarnya gambar-gambar intimnya bersama pelakon drama Sultan Alauddin Riayat Shah terbitan TV Al-Hijrah, Qasha.

Tepat pukul 5.15 petang, dengan dua kali lafaz dan mas kahwin sebanyak RM300, Nazirah, 23, sah menjadi milik Nabil, 28.

Pasangan tersebut dinikahkan oleh Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk Putrajaya, Mohd. Redza Ahmad di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Presint 3.

Nabil menafikan perkahwinannya dengan Nazirah bertujuan untuk menutup kontroversi yang timbul sebelum ini berkaitan hubungannya dengan gadis lain.

"Kami kenal sudah lama iaitu enam tahun tetapi hanya enam bulan yang lalu, barulah hubungan kami menjadi lebih serius.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Gubal standard pengurusan Islam - PM

Posted:

Gubal standard pengurusan Islam - PM

Gubal standard pengurusan Islam - PM


NAJIB (tengah) mencuba robot yang dihasilkan oleh pelajar Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sambil disaksikan Naib Canselor USIM, Prof. Datuk Dr. Muhammad Muda (kanan) dan Penasihat Agama Perdana Menteri, Datuk Dr. Abdullah Md. Zin (tiga dari kanan) selepas merasmikan Karnival Transformasi Sistem Pengurusan Islam di Malaysia di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Satu standard pengurusan Islam perlu digubal untuk menjadi penanda aras dalam amalan dan perkhidmatan Islam di kalangan pentadbir hal ehwal Islam di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perkara itu amat penting dalam meningkatkan fungsi pegawai hal ehwal Islam sebagai pentadbir, pengurus, pakar rujuk dan penasihat dalam bidang keagamaan.

"Kerajaan amat komited dalam pembangunan Islam sejak merdeka sehingga kini dan sentiasa melihat struktur pentadbiran agama perlu diperkasa sesuai dengan perkembangan semasa," katanya ketika merasmikan Karnival Transformasi Sistem Pengurusan Islam di Malaysia 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini semalam.

Najib berkata, penjawat awam dalam bidang jabatan agama dan guru-guru agama seharusnya berfikiran kritis dan konstruktif dalam menunaikan tanggungjawab serta amanah dengan mencari penyelesaian kreatif dan inovatif di luar kelaziman.

Katanya, perkara itu perlu agar jabatan agama dan institusi yang berkaitan terus cemerlang dalam perkhidmatan kepada rakyat.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Gelaran edisi ke-90 milik siapa?

Posted:

Gelaran edisi ke-90 milik siapa?

Gelaran edisi ke-90 milik siapa?

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SELANGOR menempah slot ke suku akhir selepas mengatasi Kuala Lumpur pada perlawanan terakhir peringkat kumpulan, sekali gus menghidupkan misi mereka memburu kejuaraan ke-33.


CABARAN Piala Malaysia edisi ke-90 sudah pun masuk ke pering- kat suku akhir.

Pada 10 Oktober ini, lapan pasu- kan terkuat di persada bola sepak tempatan akan membuat perhitungan sesama sendiri bagi menentukan siapa yang lebih hebat.

Bagaikan nakhoda kapal yang mengetuai pepe- rangan, kesemua jurulatih yang layak ketika ini pastinya rancak memikirkan formula terbaik bagi merebut piala paling berprestij dalam sejarah bola sepak tanah air itu sejak ia mula diperkenalkan pada 1921 (ketika itu dikenali sebagai Piala Malaya).

Walaupun telah berusia 90 tahun selain telah bertukar nama sebanyak dua kali (Piala HMS Malaya pada 1933 sebelum dikenali sebagai Piala Malaysia dari 1967 hingga sekarang), ia jelas tidak pernah melunturkan minat jutaan peminat bola sepak tempatan daripada berterusan mengikuti perkembangan pasukan kesayangan masing-masing.

Pertemuan antara juara sebanyak 32 kali, Selangor yang bakal berentap dengan skuad Seladang, Perak di Stadium Shah Alam pasti- nya paling mencuri tumpuan.

Selain ibarat 'cencaru makan petang', lantaran sekadar menempah slot dari Kumpulan D pada saat-saat akhir memintas Kuala Lumpur, pastinya ada sesuatu yang istimewa mahu dibuktikan barisan pemain skuad yang mendapat jolokan Gergasi Merah itu yang kini di bawah tunjuk ajar 'sifu' baharu, P. Maniam.

Beliau mengambil alih 'baton' daripada K. Devan yang mengucapkan selamat tinggal ketika pasukan itu masih terkapai- kapai memburu slot ke suku akhir sebelum ini.

Pada masa sama, kredibiliti Nori- zan Bakar selaku pengendali Perak juga tidak boleh dipandang sebelah mata apabila mengesahkan status selaku juara Kumpulan A meskipun tanpa kelibat lima tonggak iaitu Shahrulnizam Mustafa, Akmal Rizal Rakhli, Mohd. Nasril Nourdin, Mohd. Syazwan Roslan dan Azmeer Yusof.

Mereka hanya boleh beraksi semula jika Seladang layak ke pering- kat separuh akhir akibat digantung tujuh perlawanan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysai (FAM) sebelum ini.

Namun, perjalanan penuh liku jelas menanti pemenang antara kedua-dua pasukan itu lantaran yang menanti mereka di separuh akhir kelak ialah sama ada juara bertahan, Kelantan atau pun Terengganu.

Ibarat aksi ulangan Piala FA musim ini, The Red Warriors pastinya mahu mengubat kedukaan mereka setelah dikecewakan Sang Penyu dengan keputusan 2-1 awal Jun lalu.

Kredibiliti Norshahrul Idlan Talaha dan kapten, Badri Radzi pastinya ditagih Datuk M. Karathu bagi merobek pertahanan skuad kendalian Irfan Bakti di gelanggang lawan di Kuala Terengganu kelak.

Dalam pada itu, aksi 'berat sebelah' membabitkan empat lagi pasukan yang dilihat mendapat laluan lebih mudah ke final juga tidak boleh dilupakan begitu sahaja.

Juara 2009, Negeri Sembilan di bawah bimbingan Mohd. Azraai Khor Abdullah sudah tentu tidak mahu memandang rendah keupayaan pasukan berstatus kelab, Felda United dalam satu lagi aksi suku akhir.

Tambahan pula skuad bimbingan E. Elavarasan itu pastinya berazam mahu menjadi pasukan berstatus kelab kedua menjulang Piala Malaysia selepas Selangor MBPJ pada 2003.

Satu lagi pertemuan menyaksi- kan pasukan berstatus kelab, T-Team yang dilihat tidak berdepan masalah meredah Laut China Sela- tan bagi melakukan perhitungan dengan Sabah.

Namun, jika tersilap langkah tidak mustahil menerima nasib sama dengan juara dua tahun berturut-turut sejak 2007, Kedah yang terpaksa mengucapkan selamat tinggal terlebih awal pada saingan kali ini gara-gara amukan Sang Badak di peringkat kumpulan.

Safee kembali ke Cardiff?

Posted:

Safee kembali ke Cardiff?

Safee kembali ke Cardiff?


HASRAT Safee (kiri) untuk beraksi di Eropah kini terletak sepenuhnya di tangan pengurusan Cardiff City.


PENYERANG Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali bakal 'berentap' dengan Safiq Rahim?

Itu teka-teki yang timbul sekiranya Safee dipanggil semula menjalani ujian pemilihan bersama kelab England, Cardiff City selepas ini.

Sebaik misi itu terlaksana sudah baru-baru ini, penyerang berusia 27 tahun itu dikhabarkan akan dinilai semula bagi tempoh dua minggu lagi dalam waktu terdekat, manakala bekas rakan sepasukannya di Selangor, Safiq juga dikhabarkan hanya menjalani latihan itu sebaik membantu pasukannya menyelesaikan 'Misi 33' pada saingan Piala Malaysia kali ini.

Jika ia menjadi kenyataan, pastinya ia satu persaingan sihat bagi menunjukkan siapa sebenarnya yang terbaik dalam usaha memikat pengendali The Bluebirds, Malky Mackay.

Malah bagi Safiq, dia benar-benar teruja dapat sama-sama menjalani latihan bersama Safee di Cardiff jika ia menjadi kenyataan.

"Sudah tentu saya teruja jika dapat menjalani latihan bersama-sama Safee di sana nanti. Jika dia yang terpilih pun saya tidak kecil hati, yang penting kami sama-sama dapat mempamerkan bakat kami," katanya kepada Kosmo! semalam.

Safee dan Safiq bakal memperkuatkan cabaran Gergasi Merah bagi aksi Piala Sultan Selangor (PSS) 2011 menentang musuh tradisi, Singapura di Stadium Shah Alam malam ini.

Di saat Safee masih mendapat kepercayaan jurulatih kebangsaan, Datuk K. Rajagobal bagi aksi persahabatan menentang Australia 7 Oktober ini, Safiq yang 'tercicir' masih mengekalkan prestasi konsistennya bagi membantu Selangor layak ke suku akhir Piala Malaysia.

Apa yang pasti, semangat kedua-dua pemain tersebut masih membara bagi menimba pengalaman di Cardiff biarpun harapan peminat tempatan dilihat semakin pudar lantaran masalah permit kerja yang dikatakan menghantui pemain negara untuk beraksi di England.

Begitupun pengurus peribadi Safee, Zakaria Ab. Rahim semasa dihubungi tidak dapat mengesahkan perkara itu lantaran jadual Safee yang agak padat ketika ini walaupun mengakui turut teruja sekiranya kedua-dua pemain tersebut menjalani latihan serentak di Cardiff.

Ia katanya, ekoran perbincangan lanjut mengenai perkara itu hanya boleh dilakukan oleh pemilik Cardiff, Datuk Chan Tien Ghee bersama majikan Safee di Indonesia, Pelita Jaya.

"Memang ia sesuatu yang istimewa jika kedua-duanya menjalani latihan serentak, namun terserah kepada Cardiff untuk membincangkan perkara itu bersama Pelita Jaya.

"Buat masa ini, kami masih belum menerima sebarang jadual Liga Indonesia daripada Pelita Jaya walaupun dikhabarkan akan memulakan sepak mula pada 10 Oktober ini.

"Selain itu saya juga tidak pasti jika Liga Indonesia ditangguhkan ataupun tidak bagi memberi laluan kepada temasya Sukan SEA, November nanti," katanya.

PSS 2011: Dua musuh tradisi kembali berentap

Posted:

PSS 2011: Dua musuh tradisi kembali berentap

PSS 2011: Dua musuh tradisi kembali berentap

KEJOHANAN Piala Sultan Selangor (PSS) 2011 membuka tirainya di Stadium Shah Alam malam ini.

Seperti biasa, ia menemukan dua musuh tradisi - Selangor dan Singapura - yang satu ketika dulu telah mewarnai saingan bola sepak tempatan khususnya pada era 80-an.

Tahun ini, aksi pasti semakin sengit kerana pilihan Selangor mendapat khidmat dua tonggak import iaitu bekas pemain Manchester United, Jesper Blomq- vist dan bekas pemain Liverpool, Jason McAteer.

Kehadiran dua tenaga import itu bertujuan untuk merancakkan lagi saingan selain langkah Selangor untuk mengubati kekecewaan mereka selepas tewas 0-6 kepada Singapura pada edisi tahun lalu.

Sebelum perlawanan utama bermula malam ini, PSS 2011 juga akan menyajikan aksi antara veteran Selangor menentang veteran Singapura.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur PSS 2011, Datuk Abd. Karim Munisar berkata, kali ini pilihan Selangor mahu menjulang gela- ran juara PSS.

Menurutnya, sejak PSS diperkenalkan, pencapaian kedua-dua pasukan adalah seimbang dengan masing- masingnya mencatat empat gelaran.

"Selepas Selangor tewas 0-6 pada edisi tahun lalu, kami sudah sedar di mana kekurangan dan kelebihan kami.

"Kami juga nekad untuk melebarkan rekod kemenangan ke atas Singapura," tegasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kontraktor dihukum gantung sampai mati

Posted:

Kontraktor dihukum gantung sampai mati

Kontraktor dihukum gantung sampai mati

30/09/2011 6:40pm

SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas seorang kontraktor warga India kerana mengedar dadah ketamin seberat 25kg di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang pada 2008.

Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki menjatuhkan hukuman itu ke atas Munuswamy Sundar Raj, 44, di akhir kes pembelaan hari ini setelah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Mohtarudin berkata, tertuduh datang ke Malaysia menerusi penerbangan dari New Delhi ke Malaysia yang singgah di Singapura.

Semasa berbaris untuk menaiki kapal terbang di India seorang lelaki dikenali sebagai Faruk telah memintanya membawa satu beg berisi makanan "Rahman Food Energy" untuk dibawa ke Malaysia, katanya.

Faruk mengupah Munuswamy RM2,000 bagi tugasan itu dan memberikan satu kad sim untuk dihubungi dan kunci untuk membuka beg itu. - Bernama

Cubaan seludup dadah RM2.8 juta gagal

Posted:

Cubaan seludup dadah RM2.8 juta gagal

Cubaan seludup dadah RM2.8 juta gagal

30/09/2011 6:34pm

NILAI - Dua cubaan untuk menyeludup dadah bernilai RM2.8 juta melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) gagal semalam selepas berjaya dikesan pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Timbalan Pengarah Kastam Cawangan Narkotik, Liah Omar berkata, percubaan pertama dikesan pada pukul 12.30 tengah malam menerusi penerbangan dari Jakarta, Indonesia melalui tiga beg pakaian.

"Hasil pemeriksaan ke atas bagasi penumpang, anggota kita menemui dadah jenis Ketamin yang disorokkan dalam bagasi mereka. Hasil imbasan x-ray, kita melihat dadah itu disembunyikan dalam 30 bungkusan makanan bijiran," katanya kepada pemberita di pejabatnya hari ini.

Ekoran penemuan itu, dua lelaki dan seorang wanita tempatan berusia di antara 30 hingga 40 tahun ditahan, katanya.

Dadah itu dianggarkan benilai RM330,000 dengan berat 30 kilogram dan jika sabit kesalahan, ketiga-tiga mereka boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Merbahaya 1952, katanya. - Bernama

Tiga diberkas kerana menyamar

Posted:

Tiga diberkas kerana menyamar

Tiga diberkas kerana menyamar

30/09/2011 5:36pm

KUALA LUMPUR 30 Sept. - Dua lelaki tempatan yang menyamar sebagai pegawai Kementerian Dalam Negeri ditahan di sini dua hari lepas.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sentul Supt Othman Abu Bakar berkata, dua lelaki itu, seorang daripada dipercayai kakitangan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan seorang lagi bekas kakitangan KDN, disyaki menyamar sebagai pegawai KDN dan mengugut dua penjual DVD di sebuah pasar malam di Taman Rainbow di Jalan Ipoh agar membayar mereka RM5,000 kononnya bagi mengelak daripada ditahan.

Beliau berkata, bahawa pada 8.30 malam Isnin lepas, dua penjual DVD itu didatangi kedua-dua suspek yang memperkenalkan diri sebagai pegawai KDN dan seorang daripadanya menunjukkan kad kuasa KDN.

"Suspek kemudiannya mengugut dan meminta RM5,000 daripada penjual DVD terbabit dan merampas kad pengenalan kedua-dua penjual DVD itu setelah mereka gagal membayar wang yang diminta," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Loji penapisan minyak Shell di Singapura terbakar

Posted:

Loji penapisan minyak Shell di Singapura terbakar

Loji penapisan minyak Shell di Singapura terbakar

ASAP tebal dapat dilihat dengan jelas di Pulau Bukom selepas fasiliti minyak itu terbakar.


SINGAPURA - Sebuah loji penapisan minyak utama Shell milik syarikat tenaga gergasi Anglo-Dutch terbakar dan membuatkan anggota bomba bertungkus-lumus untuk memadamkannya.

"Kami percaya ia adalah kemalangan. Satu siasatan penuh akan dilakukan sebaik saja api berjaya dipadamkan," kata wakil syarikat tersebut dalam satu kenyataan.

Kebakaran tersebut bermula semalam di kilang penapis Shell di Pulau Bukom yang terletak lima kilometer dari Singapura. Pegawai yang tidak terlibat diarahkan keluar dari tempat tersebut.

Seramai 100 orang anggota bomba dari Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) dan 250 pegawai terlatih Shell berusaha sepanjang malam untuk memadamkan api.

Loji tersebut merupakan pusat penapisan minyak Shell terbesar di dunia dari segi kapasiti penyulingan bahan mentah, menghasilkan bahan api, pelincir dan bahan kimia khusus dengan kebanyakannya untuk dieksport.

Menurut Shell, seorang anggota bombanya mengalami cedera ringan, sementara lima orang lagi anggota bomba berdepan masalah kesihatan lain.

SCDF turut menggunakan 21 buah pesawat pembawa air untuk menyejukkan kawasan kebakaran bagi mengelakkan tangki simpanan berhampiran terdedah kepada suhu tinggi.

- AFP

Rakyat Cuba sudah boleh jual beli kereta lama

Posted:

Rakyat Cuba sudah boleh jual beli kereta lama

Rakyat Cuba sudah boleh jual beli kereta lama


ANTARA kereta lama yang
masih digunakan secara
meluas di Havana.


HAVANA - Pihak berkuasa Cuba membenarkan jualan kereta di antara individu mulai semalam, selepas diharamkan selama 50 tahun yang membuatkan negara komunis itu bagaikan muzium kereta-kereta vintaj.

Sebelum ini, rakyat Cuba hanya boleh menjual kereta yang dibina sebelum revolusi negara itu pada tahun 1959. Undang-undang baharu yang diterbitkan dalam Warta Rasmi itu dilihat sebagai sebahagian daripada siri pembaharuan yang dilakukan oleh Presiden Cuba, Raul Castro untuk mengurangkan kawalan kerajaan ke atas ekonomi dan menggalakkan perniagaan berskala kecil.

Undang-undang itu membolehkan pemindahan milik kenderaan dibuat bagi tujuan jual beli atau sumbangan dalam kalangan rakyat atau warga asing yang menetap di Cuba.

Bagaimanapun, rakyat biasa masih dilarang daripada membeli kereta baharu. Namun mereka yang membeli kereta buatan Rusia melalui majikan masing-masing sebelum tahun 1990 kini boleh menjualnya secara sah.

"Ini merupakan salah satu keputusan terbaik untuk rakyat. Kereta adalah keperluan, bukannya barang mewah," kata seorang penjual barang kemas, Angel Garcia, 40, yang memandu kereta era Soviet, Moskvich. - AFP

Paris menangis, Prince terkejut

Posted:

Paris menangis, Prince terkejut

Paris menangis, Prince terkejut


Michael Amir


LOS ANGELES - Dua orang kakitangan Micheal Jackson memberitahu Mahkamah Tinggi Los Angeles mengenai keadaan cemas untuk menyelamatkan Raja Pop itu, ketika anak-kanaknya mula menangis dan bagaimana doktor Conrad Murray cuba untuk mengada-adakan cerita beberapa minit selepas bintang tersebut meninggal dunia.

Pada hari kedua perbicaraan, mahkamah turut diberitahu bahawa Murray berulang-ulang kali mendakwa Jackson berada dalam keadaan sihat, beberapa minggu sebelum kematiannya pada 25 Jun 2009.

Saksi-saksi itu juga menyatakan Jackson sering berjumpa dengan doktor Arnold Klein kerana sakit kulit. Dia juga kadangkala dilihat bercakap dengan perlahan dan sukar difahami.

Pengakuan paling menyedihkan datang daripada pembantu peribadi Jackson, Michael Amir Williams. Dia masih ingat menerima panggilan telefon daripada Murray yang cemas dan memintanya segera datang ke rumah sewa Jackson di Hombly Hills. Jackson meninggal dunia pada usia 50 tahun akibat dos berlebihan ubat sedatif propofol.

Perbicaraan kes Jackson bermula pada Selasa lalu dengan pihak pendakwa mendakwa Murray bersalah kerana cuai dan mengakibatkan kematian Jackson. Sementara peguam Murray menyatakan Jackson mati akibat sikapnya sendiri yang mengambil ubat secara berlebihan.

Semalam, imej mayat Jackson dengan mata terbuka disiarkan. Malah, rakaman audio yang menunjukkan penyanyi itu telah diberi ubat turut didedahkan.

Selepas Jackson disahkan mati di hospital UCLA, Williams mengakui bahawa ada berbual dengan Murray. "Dia (Murray) memberitahu ada satu krim di dalam bilik Micheal yang dia tidak mahu orang lain tahu mengenainya. Dia juga meminta saya untuk menumpangkannya untuk mengambil krim tersebut. Tetapi saya menolaknya," kata Williams.

Murray juga didakwa mengarahkan supaya ubat-ubatan termasuklah beberapa botol propofol dikeluarkan dari bilik Jackson sebelum polis sampai.

Sementara itu, ketua keselamatan Jackson, Faheem Muhammad masih ingat bagaimana reaksi anak Jackson yang terkejut apabila melihat bapa mereka meninggal dunia.

"Paris terduduk menangis, manakala Prince berdiri tanpa bersuara dengan wajah sangat terkejut," kata Muhammad.

Murray, 58, berdepan hukuman penjara sehingga empat tahun sekiranya didapati bersalah oleh sepasukan juri. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Buku sifu seni Emi

Posted:

Buku sifu seni Emi

Buku sifu seni Emi

Oleh NURUL IZZA ROSLY

JARI-JEMARINYA cermat membengkokkan dawai-dawai perak menggunakan playar sehingga menjadi bentuk yang menarik.

Formasi daripada dawai-dawai logam berharga yang dipateri kemas itu kemudian diserikan dengan hiasan batu-batu permata. Lalu, terhasillah aksesori yang berestetika hasil kreativiti seorang pria.

Melihat Mohd. Hilmi Kamarulzaman, 26, membentuk dawai-dawai logam menjadi aksesori kelihatan mudah, ia tidak semudah yang dilihat.

Menyingkap profil anak sulung daripada dua beradik yang berasal dari Keramat, Kuala Lumpur itu minatnya terhadap seni gubahan dawai atau wire art bermula enam tahun lalu.

"Cinta saya pada seni gubahan dawai ini bermula ketika mengunjungi kedai buku Kinokuniya selepas membelek buku mengenainya.

"Saya sangat berminat terhadap seni ini dan belajar mengenai asasnya melalui buku sahaja sebelum mula bereksperimen membuat aksesori perhiasan wanita," kata graduan Universiti Tun Abdul Razak (Unitar), Kelana Jaya dalam jurusan Pengurusan Hospitaliti.


MEMBUAT seni gubahan dawai perlukan kesabaran, ketekunan dan daya kreativiti yang tinggi.


Sebelum berkecimpung dalam seni gubahan dawai ini, Mohd. Hilmi atau lebih dikenali dengan nama seninya Emi Kaz terlebih dahulu berjinak-jinak dalam bidang solekan pada umur 19 tahun.

Beliau mempelajari ilmu solekan ketika mengambil Diploma Solekan Kecantikan Profesional di Akademi Solekan di XpressionMaster sebelum melanjutkan pengajiannya di Unitar.

Setelah tamat diploma solekan, Emi 'bertatih' dengan mengutip pengalaman demi pengalaman sehingga namanya dikenali.

"Saya menggemari bidang fesyen tetapi saya tidak tahu menjahit, melukis pun tidak tahu. Jadi saya mengambil keputusan bergiat serius dalam seni gubahan dawai ini.

"Saya tidak mengikuti mana-mana kelas untuk mempelajari mengenai seni ini," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menjadikan buku sebagai sifunya 100 peratus, Emi mula membina keyakinan meneruskan survival hidup melalui seni yang mula 'membeli' hatinya itu.

Emi mengambil masa tiga tahun untuk menguasai asas selain membina kemahirannya sendiri dalam seni tersebut dan mula membuat aksesori yang lebih rumit serta kompleks sejak tiga tahun lalu.

"Saya juga membuat tutorial dalam talian yang kini merupakan salah satu tutorial seni gubahan dawai yang terlaris di Asia.

"Sebetulnya saya mula serius menjalankan bisnes ini empat tahun lalu. Bermula dengan menjual aksesori hasil seni gubahan dawai pada rakan-rakan ibu saya, kawan-kawan dan ahli keluarga selebihnya lebih kepada mengajar asas seni gubahan dawai kepada mereka yang berminat," ujarnya.

Kelas seni


ANTARA peralatan yang digunakan untuk membuat seni gubahan dawai.


Menurutnya, bisnes tersebut tidak memerlukan modal yang besar seperti bisnes-bisnes yang lain.

"Ia juga membolehkan saya mengekspresikan diri dalam berkarya.

"Banyak masa saya dihabiskan melakukan tutorial dalam talian selain melakukan kelas seni gubahan dawai ini pada hujung minggu mengikut permintaan di beading.com.my di Wangsa Maju," katanya memberitahu kelas hujung minggu selama empat hingga lima jam itu dikenakan yuran sebanyak RM138 turut menyediakan material dan peralatan.

Tidak lokek untuk berkongsi ilmu, Emi mempunyai ramai pelajar yang terdiri daripada orang tempatan dan orang luar dari Singapura, Korea dan Mauritius yang berminat untuk mempelajari mengenai seni gubahan dawai.

Mendapat sokongan penuh keluarganya, Emi tidak merasakan dirinya kecil apabila menceburi bidang yang diminatinya sedang kawan-kawan lain punya profesion kolar putih.

"Saya bangga dengan apa yang saya lakukan. Terasa betapa sukarnya mencari duit titik peluh sendiri sebagai modal membeli dawai-dawai logam berharga seperti perak, tembaga, emas dan batu-batu permata seperti topaz dan ametis tanpa membuat sebarang pinjaman dari bank.

"Semua kepayahan berbayar apabila ada orang menghargai aksesori yang dijual. Seni ini jarang diketengahkan di negara ini, jadi ambil masa sedikit untuk menarik minat orang ramai," ujarnya.

Logam berharga


SALAH satu cara digunakan untuk menghasilkan aksesori daripada seni gubahan dawai.


Ketika ditebak soalan mengenai apakah keistimewaan Emi Kaz berbanding mereka yang menceburi seni gubahan dawai ini, Emi dengan yakin memberitahu, bahawa dia satu-satunya individu di Malaysia yang membuat seni gubahan dawai menggunakan dawai logam berharga.

Kerumitan menghasilkan sesuatu aksesori itu membuatkan ia mengambil masa yang lama.

Aksesori yang rumit mengambil masa seminggu sementara yang lain boleh disiapkan dalam masa empat hari sahaja, manakala aksesori yang mudah boleh disiapkan sebanyak enam unit dalam masa sehari.

Harga aksesori yang diperbuat daripada dawai logam dijual pada harga antara RM80 hingga RM300. Jualan dalam talian pula kebanyakannya dibeli oleh pelanggan dari Amerika Syarikat.

"Setiap kali membuat sesuatu aksesori itu, perasaannya berbeza-beza dan kerana itu jugalah ia tidak ada duplikasi, jika ada yang sama pun cuma 70 peratus persamaan.

"Jika berlaku sedikit kecacatan, saya akan buka balik apa yang telah dihasilkan kerana tiada istilah cincai dalam kamus hidup saya apabila menghasilkan sesuatu aksesori. Bagi saya, setiap aksesori yang dihasilkan itu menggambarkan siapa saya," katanya sambil memberitahu seseorang yang mahu menjadi artis seni gubahan dawai perlu ada minat, kreativiti, kesabaran dan ketelitian.

Tambahnya, saki-baki dawai logam berharga tersebut tidak dibuang begitu sahaja kerana ia boleh dilebur untuk diguna semula.

Bagi meningkatkan kemahirannya dalam seni gubahan dawai, Emi sering menjadikan majalah sebagai sumber utama menjana idea-idea baharu. Dia sanggup membelanjakan antara RM30 hingga RM300 sebulan untuk membeli majalah yang berkaitan dengan seni gubahan dawai.

"Saya mahu buktikan walaupun melibatkan diri dalam bisnes ini, saya mampu mengukir nama dan dikenali melalui hasil kerja saya selain menyimpan cita-cita untuk membuka akademi seni gubahan dawai ini dalam tempoh sedekad.

"Buat masa ini saya hanya membuat aksesori untuk dihantar di beberapa kedai dan butik seperti Butik Kita-Kita selain sibuk membuat rekaan untuk koleksi terbaharu," ujarnya yang memperoleh pendapatan antara RM2,500 hingga RM4,500 sebulan.

Keluarga sokong minat dan usaha Emi

Posted:

Keluarga sokong minat dan usaha Emi

Keluarga sokong minat dan usaha Emi


SEBAHAGIAN daripada batu permata yang digunakan dalam pembuatan aksesori dawai.


KERAP KALI kita mendengar kisah jika seseorang anak teruna itu meminati bidang fesyen, kecantikan dan seni, pasti mendapat tentangan keluarga pada awalnya kerana ibu bapa lebih suka anak teruna mereka berkecimpung dalam dalam kerjaya yang lebih maskulin.

Namun, dalam kes Mohd. Hilmi atau Emi ini berlainan sekali kerana keluarganya memberikan sokongan penuh terhadap minatnya dalam bidang seni lebih-lebih lagi dalam bidang solekan dan seni gubahan wayar.

Ibunya, Mariam Mohamad, 55, memberitahu, minat anak sulungnya itu dalam seni gubahan dawai hanya bermula enam tahun lepas kerana Emi tidak menunjukkan minatnya ke arah seni ketika kecil.

"Cuma, mula-mula Emi mula minat dalam bidang solekan pada zaman remajanya dan selalu menyolek untuk majlis makan malam, pertunangan dan perkahwinan.

"Sejak menceburi seni gubahan dawai ini, Emi sentiasa ada idea-idea baharu," ceritanya kepada Kosmo!.

Tambahnya, minat mendalam Emi terhadap seni tersebut tidak tahu diwarisi daripada siapa kerana dirinya sendiri tidak begitu meminati bidang seni.


LOKET yang mendapat sentuhan seni Emi.


"Tidak tahu pula daripada mana dia warisi. Kalau diikutkan, saya tak reti sangat seni-seni ini kerana tangan keras.

"Kalau Emi tidak pulang ke rumah, saya tahulah yang dia tidur di studio seninya bagi menyiapkan kerja-kerja seni gubahan dawainya di sana," ujarnya ramah.

Selain Emi, adik perempuannya juga meminati bidang seni tetapi cabang yang berbeza kerana minatnya lebih menjurus kepada fesyen.

"Selaku ibu bapa, kita perlu sokong minat anak-anak dan bukannya paksa mereka melakukan sesuatu yang mereka tidak minat.

"Kebanyakan ibu bapa cenderung menyuruh anak-anak mengambil jurusan pilihan mereka sedangkan anak-anak meminati bidang lain," katanya.

Bagi mereka yang berminat untuk melihat hasil seni gubahan dawai ilham Emi, boleh mengunjungi blog Emi di emikaz.blogspot.com dan ke http://www.etsy.com/shop/EmiKaz?ref=seller_info bagi yang mahu membeli koleksi rekaannya.

Skil memasak remaja autisme

Posted:

Skil memasak remaja autisme

Skil memasak remaja autisme


CHEF HOONG (dua dari kanan) melihat dua orang remaja memotong ayam sebelum proses memasak diteruskan.


KEBIASAANNYA chef di kebanyakan restoran menghabiskan masa mereka menyediakan masakan di dapur bagi memastikan para pengunjung restoran berpuas hati dengan makanan yang dipesan.

Namun, Chef Lim Ching Shiung atau lebih dikenali dengan gelaran Chef Hoong dalam industri makanan dan minuman dan kini berkhidmat di CHYNIIS Restaurant mahu melakukan kelainan.

Setelah mencapai apa yang diingini dan berjaya dalam bidang masakan, Chef Hoong mengambil keputusan berehat seketika untuk membantu anak-anak remaja yang mengalami masalah pembelajaran sebagai salah satu sumbangannya terhadap masyarakat.

Dia ingin melakukan sesuatu selepas mengetahui mengenai Generating Opportunity for Learning Disables (GOLD) iaitu sebuah pusat bagi anak-anak muda yang menghidap masalah autisme. Tanpa berfikir panjang dia menawarkan diri untuk mengadakan sesi masakan bersama anak-anak istimewa tersebut.

Pengalaman berharga


HASIL hidangan ayam masak masam manis air tangan remaja autisme.


Autisme merupakan kecelaruan perkembangan pervasif (pervasive developmental disorder) yang melibatkan fungsi otak.

Chef dari Tawau, Sabah yang terkenal dengan masakan mi udang sejak 12 tahun lalu itu memberitahu, meluangkan masa bersama anak-anak autisme merupakan pengalaman yang sangat berharga.

"Saya sangat teruja melihat anak-anak ini bersungguh-sungguh belajar walaupun mereka menghidap autisme.

"Mereka tidak menjadikan kekurangan yang dialami sebagai halangan untuk melakukan perkara yang mereka ingini," katanya selepas mengajar lapan anak-anak autisme menyediakan hidangan sup dan ayam masak masam manis.

Kelas tersebut diadakan dengan harapan para peserta akan menawarkan diri untuk menyediakan masakan istimewa buat orang tersayang terutamanya pada Hari Ibu dan Hari Bapa.

Pada mulanya, Chef Hoong agak khuatir sama ada remaja autisme yang mengambil bahagian itu boleh mengendalikan pisau untuk membuang tulang pada ayam.

"Saya risau jika mereka tercedera dan hilang kawalan diri ketika menggunakan pisau. Namun, saya berasa lega apabila mereka berjaya melakukan tugasan dengan baik sekali," ujarnya.

Autisme dianggap sebagai kecacatan neurologi dan bukan gangguan kecacatan psikiatri, walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial, komunikasi, emosi dan juga pola biasa berkaitan minat, aktiviti dan perangai.


DARI kiri: S. Dineshwaran, Gavin dan Muhammad Baihaqi, Chef Hoong dan Goh Su Yin tekun membuat kerja-kerja di dapur.


Ia juga melibatkan masalah integrasi deria. Biasanya, autisme boleh dikenal pasti pada usia seawal tiga tahun. Dianggarkan bahawa autisme membabitkan dalam dua hingga enam kes setiap 1,000 orang. Masalah itu juga empat kali lebih kerap dialami kanak-kanak lelaki berbanding perempuan.

Pada masa kini, autisme boleh dirawat tetapi tidak dapat dipulihkan. Diagnosis dan latihan awal amat penting bagi perkembangan masa hadapan kanak-kanak.

Menurut koordinator pusat tersebut, Juairiah Johari, buat masa ini dua peserta iaitu S. Dineshwaran, 18, dan M. Kogilavani, 17, sedang menjalani latihan sebagai pembantu dapur di Pusat Perubatan Sunway.

"Nadiah Syazwani Kamarulzaman, 19, dan Muhammad Baihaqi Abdul Rani pula sudah menjadi pembantu dapur pelatih di Hotel Sunway Resort & Spa.

"Dua orang pelajar lagi menjalani latihan di Universiti Sunway di Fakulti Hospitaliti, Pelancongan dan Pengurusan Percutian.

"Anda pasti akan terkejut apabila melihat mereka dapat melakukan tugasan dengan baik," kata Juairiah meyakinkan Chef Hoong.

Tambahnya, apabila mereka menamatkan latihan masing-masing September ini, kesemua mereka akan mencari peluang pekerjaan sebagai kakitangan dapur.

Melihat kesungguhan yang ditunjukkan oleh anak-anak remaja autisme ini, Chef Hoong memasang impian agar salah seorang daripada mereka menjadi chef yang berjaya dan dikenali suatu hari nanti.

"Adalah sesuatu yang sukar untuk mencapai peringkat tertinggi dalam kerjaya, namun kita akan berpuas hati apabila melihat orang gembira menikmati hidangan yang kita sediakan," ujarnya.

Menu signatur


DUDUK, dari kiri: Lee Airene, Juairiah, Chef Hoong, Joyce Chin dan Pearly Chin bergambar bersama remaja autisme selepas tamat sesi memasak.


Di Restoran Chyniis di SStwo Mall, Chef Hoong memperkenalkan pelbagai masakan Cina tempatan selain mi udang Chyniis yang merupakan hidangan signaturnya.

Antara hidangan lainnya termasuklah man tou buatan sendiri, kaktus dengan tauhu dan burdock, udang galah panggang bersama dang gui dan mentega serta ayam rangup tanpa tulang.

Kompleks GOLD@3C yang terletak di Jalan PJS 11/2 dikendalikan oleh sukarelawan dan guru-guru pendidikan khas Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway. Di situ, mereka meluangkan waktu petang mereka untuk menyampaikan ilmu kemahiran hidup kepada anak-anak remaja autisme.

Pusat tersebut yang dibuka pada tahun 2006 dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat bermula pukul 9 pagi hingga 4 petang.

Buat masa ini, seramai 30 ahli menyertai sesi latihan pelbagai kemahiran yang disediakan.

Seorang guru, Lee Airene berharap dapat mencari sukarelawan yang dapat meluangkan masa untuk membaca buku bersama para remaja di pusat berkenaan atau membantu mereka membuat kad ucapan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved