Khamis, 27 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Perjalanan penuh liku Ahmad Kemin

Posted:

Perjalanan penuh liku Ahmad Kemin

Perjalanan penuh liku Ahmad Kemin

"JIKA kita nyatakan bahawa dunia ini tidak menyebelahi kita, maka itu menunjukkan keyakinan rohaniah kita lemah. "Keseluruhan hidup manusia pada hakikatnya seperti satu perjuangan dan peperangan, perjuangan hanya akan tamat pada akhir hayat, mereka yang mahukan kejayaan perlulah menerima hakikat tersebut."

Demikian frasa yang lahir dari hati seorang tokoh ternama negara, Datuk Ahmad Kemin, 64, membawa pengertian yang sangat mendalam.

Kata-kata itu juga sebenarnya adalah kelongsong azimat yang membawa Pengerusi Eksekutif Mutiara Motors Sdn. Bhd. itu menggapai kecemerlangan. Bukan hanya untuk dirinya sahaja malah untuk negara.

Mutiara Motors di bawah teraju Ahmad adalah syarikat pemegang permit import (AP) dan juga wakil pengedar kereta jenama terkemuka dunia iaitu Toyota, Artega dan Lexus.

Rintangan

Sepanjang 27 tahun beroperasi, Mutiara Motors kini turut memiliki anak syarikat lain seperti Mutiara Motors Resort Sdn. Bhd., Mutiara Motors Performance Products Sdn. Bhd., Mutiara Motorsports Sdn. Bhd., M7 Motorsports Sdn. Bhd. dan M7 Racing Sdn. Bhd.

Rentetan kejayaan Ahmad bukan semudah seperti mendendangkan sebuah cerita. Seperti kata anak kelahiran Kampung Mampan, Batu Pahat, Johor: "Saya bergelut dengan pelbagai rintangan, perit jerih, sepak terajang perniagaan, saya tetap tebalkan muka, keraskan kepala dan ringankan tulang untuk mengharunginya."

Terus-terang, seribu perasaan meledak dalam fikiran penulis ketika pertama kali bersua dengannya.

Namun, lelaki itu mewujudkan atmosfera luar biasa sehinggakan kata-kata yang terucap olehnya mewajarkan dirinya diteladani.

Bahtera kehidupan yang dilayari oleh figura itu ketika zaman kanak-kanaknya tidak akan hilang denyutnya begitu sahaja.

"Semasa kematian ibu usia saya 12 tahun, salah seorang kakak menjaga saya, ketika itu kehidupan amat susah dan memaksa saya meninggalkan bangku sekolah untuk bekerja mencari rezeki," katanya yang hanya sempat belajar setakat darjah enam sahaja.


RAMAI mengakui bahawa Mutiara Motors memiliki pekerja yang berdedikasi dan mempunyai komitmen yang tinggi terhadap setiap pelanggan yang berurusan dengan syarikat itu.


Namun, momen bersama arwah ibu masih berbekas di hatinya. Ceritanya, demi mencari sesuap nasi, beliau bersama ibu pernah berjalan kaki dari Kampung Melayu Majidee untuk menjual ubat tradisional.

Ujar Ahmad, beliau telah dididik bahawa alam mempunyai banyak cara untuk menghukum kemalasan. Justeru, sejak usia 16 tahun, beliau ligat kerja. Beliaulah penghantar maklumat, beliaulah peon, pencari fail, pembantu makmal dan juga penjaga stor dengan gaji sebanyak RM180 di Jabatan Kerja Raya (JKR), Johor.

"Di luar waktu kerja, saya menjual ais kepal di warung, berniaga barangan plastik di pasar malam, menjual jam tangan, membeli kereta-kereta buruk, membaiki dan menjualnya semula," katanya dengan mata hangat berkaca.

Ceritanya tentang bibit kesengsaraannya seperti bermonolog. Namun, perlakuan itu tidak memuakkan.

Beritahu Ahmad, dia berhenti makan gaji apabila Ketua Jabatan JKR ketika itu, Yow Yuan Kow telah mencabarnya meletak jawatan lantaran lelaki Tionghua itu sedar dirinya seorang yang kuat bekerja. Ketika itu, Ahmad berusia 35 tahun.

"Perniagaan pertama saya selepas berhenti daripada JKR ialah menubuhkan Syarikat Murni Motors (bertukar nama kepada Mutiara Motors Sdn. Bhd. pada 13 Disember 1982) yang beroperasi di Jalan Dato' Abdullah Tahir, Johor Bahru, Johor dengan tiga rakan kongsi," katanya.


ANAK sulung Ahmad, Mokhtar (kiri) membantu bapanya mengurus sebuah empayar automotif yang paling berkembang di negara ini.


Semakin tinggi gunung didaki, semakin banyak onak dan duri mesti dilalui sebelum sampai ke puncak, kata aristokrat itu.

Ujarnya melondehkan kemelut yang membelenggu seawal berbisnes: "Pelbagai masalah dan rintangan bersilih ganti, modal kecil, bank sedikit pun tak memandang perniagaan saya sebagai berdaya saing dan paling perit, dendam dan hasad dengki manusia yang tak mahu lihat kita berjaya."

Peritnya 'kesakitan' itu tidak dapat digambarkan dengan kata-kata, kata Ahmad. Tahun 1985, tiada siapa menduga, pasaran saham negara jatuh merudum. Impaknya, operasi Mutiara Motors terpaksa dihentikan. Bisnes landskap yang dijalankan pada tahun berikutnya juga tidak menjadi.

Gagal berniaga

Antara tahun 1980 hingga 1990, Mutiara Motors melakukan anjakan paradigma. Apakah yang dilakukan usahawan tersohor ini? Berpadanan dengan selera generasi muda, Ahmad mengimport kereta sport. Ternyata percaturan itu berhasil.

"Walau beberapa kali gagal dalam perniagaan, tak bermakna saya kurang disiplin," tegas anak kesembilan daripada 12 beradik.

Putaran kehidupan dan hukum alam sememangnya tidak dapat disangkal oleh sesiapa. Pada tahun 1997, Ahmad terpaksa memerah otak bagaimana mempertahankan Mutiara Motors tatkala negara berdepan dengan kegawatan ekonomi yang begitu parah.

"Tuhan Maha Kaya, saya dihubungi oleh rakan niaga dari Jepun, K.Yamaguchi yang bertanyakan khabar perniagaan di Malaysia. Dia memahami dan menawarkan bantuan dengan memberi lima buah kereta tanpa sebarang bayaran," katanya penuh kesyukuran.

Menyingsing alaf baharu 2000, Mutiara Motors meletakkan kembali namanya di persada permotoran negara sehingga kini.

Pasti ramai tertanya-tanya bagaimanakah seorang yang hanya bersekolah hingga tamat darjah enam boleh berjaya? Jawapannya sangat ringkas iaitu yakin.

Budaya Jepun

Seperkara lagi, Setiausaha Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema) itu mengakui, sewaktu mula-mula terjun ke arena bisnes, beliau tidak fasih berbahasa Inggeris.


AHMAD bersama rakan bisnesnya, K. Yamaguchi yang banyak membantunya meluaskan perniagaannya di Malaysia.


"Ya, dulu memang saya tak tahu cakap orang putih, saya fikir bagaimana kita nak maju kalau tak tahu cakap Inggeris, tapi bila mengenangkan Jepun boleh menawan pasaran dunia walau kurang fasih, mengapa saya tidak," imbasnya.

Ahmad tidak lokek mengisahkan tentang momen pertama mengadakan rundingan dengan salah sebuah syarikat di Jepun pada awal 1980-an.

"Lucu kalau nak diceritakan balik tapi yang pasti ia agak merimaskan dan kaku kerana banyak isyarat tangan digunakan. Dah macam cakap ayam dengan itik," ujarnya yang pernah meminta rakannya yang boleh berbahasa Jepun dikenali sebagai Rahman Jepun untuk membantunya.

Itu semua kisah lama yang telah dibukukan. Kini, Ahmad lancar berbahasa Inggeris sehinggakan rakan-rakan bisnes dari luar negara kagum dengan kebolehannya bertutur.

Jepun adalah signifikan dengan perniagaan Ahmad, hatta dalam hatinya sekali pun. Katanya: "Jepun sangat dekat dengan saya, Jepun adalah rumah kedua saya dan betapa akrabnya saya dengan aura Jepun dapat ditunjukkan dalam operasi Mutiara.

"Sikap menepati janji dan masa sudah menjadi tabiat orang Jepun, mereka juga menghormati pelanggan, jadi, saya terapkan nilai itu kepada para pekerja saya. Bagi saya, pelanggan adalah raja, layanan pelanggan adalah aspek terpenting kerana selalunya pelanggan akan kembali ke tempat yang dia paling selesa."

Lelaki yang fasih bertutur dalam bahasa Jepun itu melemparkan pandangan jauh. Barangkali beliau bagaikan tidak percaya bahawa Allah menganugerahkan rezeki sehebat itu.

Kisah seperti ditipu rakan sendiri dalam mendapatkan Permit Import (AP), pekerja sendiri pecah amanah dan dengki yang tidak berkesudahan sudah dilontar jauh-jauh oleh Ahmad.

Seperti kata Ahmad: "Hidup saya sejak zaman kanak-kanak hingga dewasa penuh dengan cabaran, tanpa cabaran baharu, jiwa saya menjadi lesu dan kurang bertenaga.

"Sebab itu penerokaan baharu tidak dapat dielakkan dalam perjalanan saya memenuhi tuntutan kehidupan ini."

Sesungguhnya, teguhnya bangunan Mutiara Motors yang terletak di Jalan Tebrau dan Larkin, Johor, menggambarkan prestijnya kedudukan lelaki itu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Amil lesapkan wang zakat diburu

Posted:

Amil lesapkan wang zakat diburu

Amil lesapkan wang zakat diburu

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

PEJABAT Majlis Agama Islam Johor di Johor Bahru melantik Redzuan (gambar kecil) sebagai Amil Fitrah bagi kawasan Kulaijaya.


JOHOR BAHRU – Polis sedang memburu seorang lelaki yang dipercayai terlibat dalam penipuan wang kutipan zakat sebanyak RM18,000 pada tahun lepas.

Ketika kejadian, lelaki itu dikatakan merupakan seorang imam di sebuah masjid di Kulaijaya dekat sini.

Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Johor, Supritendan Mohd. Luthfi Ismail Abdullah berkata, lelaki berkenaan yang dikenali sebagai Redzuan Mohd. Said dikatakan gagal menyerahkan wang kutipan zakat sebanyak RM18,000 kepada Majlis Agama Islam Johor.

Menurut beliau, lelaki berkenaan mempunyai kad pengenalan bernombor 830803-01-5859 dengan alamat terakhirnya ialah di No. 5506, Jalan Matahari 34/8, Taman Indahpura, Kulaijaya.

"Suspek telah dilantik oleh Majlis Agama Islam Johor sebagai Amil Fitrah bagi kawasan Kulaijaya dan difahamkan dia telah berjaya mengutip wang zakat sebanyak RM18,000 pada tahun lepas.

"Bagaimanapun, sehingga kini suspek gagal menyerahkan kembali wang zakat kutipan tersebut," kata Mohd. Luthfi di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini semalam.

Kosmo! difahamkan, laporan telah dibuat oleh Pegawai Jabatan Agama Islam Kulaijaya sebaik menyedari suspek gagal menyerahkan wang kutipan dan tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan semua kutipan zakat tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Rangka manusia 16,000 tahun dihantar ke tapak asal

Posted:

Rangka manusia 16,000 tahun dihantar ke tapak asal

Rangka manusia 16,000 tahun dihantar ke tapak asal

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my


KAWASAN gua tempat penemuan rangka manusia berusia 16,000 tahun di Gua Bewah, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.


KUALA TERENGGANU – Rangka manusia berusia 16,000 tahun yang dipercayai rangka tertua pernah ditemui di negara ini akan dikembalikan ke tapak asalnya di Gua Bewah, Tasik Kenyir tidak lama lagi.

Pengarah Muzium Terengganu, Yusof Abdullah berkata, pihaknya sedang membuat persiapan terakhir berhubung urusan penghantaran rangka dikenali sebagai Bewah Man itu. Ia dijangka dilakukan pada akhir tahun ini.

Katanya, sekumpulan pakar tempatan dan ahli arkeologi kini sibuk membina satu bekas khas yang sesuai untuk menempatkan rangka manusia itu yang telah ditemui di Gua Bewah pada November tahun lalu.

"Penyelidikan ke atas rangka ini telah memasuki fasa terakhir dan selepas itu kita akan menghantarnya ke tempat ia ditemui.

"Kita juga akan pastikan rangka ini tidak diganggu dan sentiasa berada dalam keadaan baik," katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Ditanya apakah jantina rangka itu, Yusof menjelaskan, sepasukan ahli arkeologi baru-baru ini telah menemui cebisan gigi ketika melakukan cari gali di Gua Bewah dan penemuan itu diharap akan dapat membantu untuk menentukan jantina rangka berkenaan.

"Ini adalah penemuan baru bagi Bewah Man namun kita akan melakukan lebih banyak ujian sebelum dapat menentukan jantina sebenar rangka yang dianggap tertua di negara kita," jelasnya.

Yusof menjelaskan, setiap rangka yang ditemui di kawasan itu telah dihantar kepada pakar-pakar di Amerika Syarikat untuk penyelidikan lanjut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Orang Melayu malu jalani ujian HIV

Posted:

Orang Melayu malu jalani ujian HIV

Orang Melayu malu jalani ujian HIV

KUALA LUMPUR - Perasaan malu di kalangan orang Melayu untuk tampil menjalani ujian atau mendapatkan rawatan sewajarnya merupakan penyumbang kepada penularan HIV dan AIDS di kalangan mereka.

Menurut Presiden Majlis AIDS Malaysia (MAM), Tan Sri Mohd. Zaman Khan, persepsi negatif yang keterlaluan di samping stigma dan diskriminasi masyarakat yang terlalu menebal secara langsung juga menyumbang kepada penularan epidemik itu.

Katanya, menurut statistik, sehingga kini kira-kira 66,000 orang Melayu menghidap HIV diikuti Cina 13,000 dan India sebanyak 7,300.

"Statistik ini turut menunjukkan bahawa tujuh daripada 10 kes HIV di negara ini berlaku di kalangan orang Melayu yang beragama Islam.

"Situasi ini telah menimbulkan keresahan di kalangan banyak pihak kerana orang Melayu yang tebal mengamalkan gaya hidup berlandaskan ajaran Islam terjebak dengan epidemik atau penyakit moral ini," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Untuk rekod, sejak 1986 sehingga Disember 2010, epidemik HIV telah menular kepada 91,632 orang dan telah meragut nyawa 12,403 orang.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tarian kreasi di Inspitari

Posted:

Tarian kreasi di Inspitari

Tarian kreasi di Inspitari

Oleh ADLAN JAAFAR

KUMPULAN Kesenian Cemerlang JKKN akan mempersembahkan tarian ayak yang mengambil inspirasi perlombongan bijih timah.


JARI-JEMARI para penari Kumpulan Kesenian Cemerlang, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) kelihatan begitu lembut dan lentik. Goyangan badan bergerak mengikut kiraan koreografi dan muzik.

Sebaik sahaja muzik tamat serta-merta mereka mengeluh kesakitan terutama pada bahagian paha dan bahu menggambarkan betapa tarian tradisonal memerlukan ketahanan badan yang tinggi selain minat yang mendalam.

Bagi Siti Juliana Rosdi, 22, yang baru setahun menjadi penari sepenuh masa di JKKN, tarian tradisional benar-benar menguji keupayaan dan ketahanan dirinya.

"Tidak sampai sebulan saya bekerja di sini (sebagai penari), saya mendapat jangkitan demam panas. Mungkin badan masih lagi tidak biasa dengan latihan yang padat di sini," imbasnya ketika mula-mula menyertai kumpulan tersebut pada Oktober 2010.

Dia merupakan salah seorang daripada 16 orang peserta yang kini sedang mengadakan persembahan Malam Gala Inspitari 2011 yang berlangsung di Matic, Jalan Ampang, Kuala Lumpur sejak 26 Oktober lalu hingga 30 Oktober nanti.

Ayak

Pada tahun ini, kumpulan dari Kuala Lumpur itu akan mempersembahkan sebuah tarian rekaan terbaharu yang diberi nama ayak.

Menurut koreografi tarian itu, Siti Suhaila Taman yang mula menari sejak tahun 1989, pada peringkat permulaan, amat sukar untuk kumpulannya mencari satu identiti yang menggambarkan bandar raya Kuala Lumpur.

Ujarnya, Kuala Lumpur tidak seperti bandar-bandar lain di Malaysia yang memiliki budaya yang jelas dan ketara tetapi melalui penyelidikan di internet, rata-rata menunjukkan kota metropolitan itu amat sinonim dengan perlombongan bijih timah.

"Jadi, kami menambahbaikan pekerjaan tersebut pada gerak tari kami iaitu dengan mengambil elemen cara pekerja melombong dan menghidupkan gerakan bijih timah dalam sungai melalui gerak tari," terang gadis yang berusia 30 tahun itu.

Uniknya, ayak lahir daripada pergerakan terlebih dahulu kemudian baru disusuli dengan muzik iringan. Ia berbeza dengan tarian lain yang diilhamkan melalui bunyi-bunyian alat muzik.

Tarian tersebut akan ditarikan oleh sembilan orang penari perempuan yang akan menjiwai watak bijih timah dan tujuh orang lelaki yang mengambil inspirasi sebagai pelombong.

"Sehingga kini, kami masih lagi menghalusi gerak tari dan muzik setiap kali sesi latihan dijalankan," ujar Siti Aishah Mohd. Azlan, 26, ketika ditemui semasa sesi latihan baru-baru ini.


SUHAILA (kiri) menunjukkan lentik jari yang betul kepada kumpulan tarian JKKN.


Dia yang ditemui di studio tarian JKKN, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur turut mengakui Inspitari adalah sebuah persembahan yang sukar bagi kumpulannya kerana identiti budaya dan sejarah Kuala Lumpur lebih kepada perniagaan.

Bercerita mengenai jadual latihan mereka Suhaila berkata, amat sukar untuk kumpulan tariannya memberi fokus sepenuhnya untuk malam kemuncak Inspitari itu nanti lantaran komitmen kerja sebagai penari kebudayaan.

Tetapi, Suhaila akan memastikan kumpulannya berlatih tarian ayak sekurang-kurangnya selama empat jam seminggu.

Jangan ubah

Malam Inspitari menghimpunkan kumpulan kesenian setiap negeri untuk mempersembahkan sebuah tarian ciptaan baharu dipanggil juga tarian kreasi. Tarian kreasi masih lagi menggunakan elemen-elemen tradisional untuk mencermikan identiti setiap negeri.

Penolong Pengarah Kanan Penyelidikan dan Pembangunan JKKN, Rosnan Abdul Rahman, 39, berkata, penganjuran kali kedua itu bertujuan untuk menambah koleksi tarian tradisonal baharu tetapi, masih lagi mengekalkan akar budaya bangsa dan juga menghiburkan.

Para peserta perlu melakukan kajian dan hasilnya dibentangkan di hadapan barisan panel yang pakar dalam bidang masing-masing seperti muzik, tarian dan budaya.

Tahun lalu, kumpulan kesenian dari Johor yang mempersembahkan tarian bertajuk ketam bangkang yang diisnpirasikan daripada tarian Orang Asli suku Seletar mendapat perhatian ramai.

"Kaedah tarian kreasi sudah lama diamalkan orang dahulu kala dalam mencipta sesebuah tarian. Sebagai contoh, tarian mak yong yang berusia 400 tahun adalah hasil pemerhatian terhadap pergerakan haiwan seperti gajah, ular sawa dan tumbuh-tumbuhan," ujar Rosnan yang kini hanya fokus kepada tarian mak yong.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jacko peroleh pendapatan tertinggi selepas meninggal dunia

Posted:

Jacko peroleh pendapatan tertinggi selepas meninggal dunia

Jacko peroleh pendapatan tertinggi selepas meninggal dunia

MICHAEL JACKSON


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Selama dua tahun berturut-turut, Michael Jackson kekal sebagai artis yang telah meninggal dunia tetapi memperoleh pendapatan tertinggi di dunia, menurut senarai majalah Forbes melibatkan barisan selebriti yang terus popular walaupun selepas mereka meninggal dunia.

Menghembuskan nafas terakhir dua tahun lepas ketika berusia 50 tahun, Raja Pop memperoleh pendapatan AS$170 juta (RM531.4 juta) sepanjang 12 bulan lalu sekali gus mengatasi bintang-bintang pop lain sama ada yang masih hidup atau telah mati kecuali kumpulan rock dari Ireland, U2.

Tempat kedua pula menjadi milik penyanyi legenda, Elvis Presley dengan pendapatan AS$55 juta (RM171.9 juta) melalui hasil jualan buku lagunya selain pengunaan lagu-lagunya oleh Cirque de Soleil dalam pementasan di Las Vegas.

Aktres simbol seks Marilyn Monroe meraih pendapatan AS$27 juta (RM84.4 juta) sejak setahun lalu untuk menduduki tempat ketiga senarai berkenaan.

Pencipta kartun Peanuts, Charles Schulz pula berada di tangga keempat manakala legenda kumpulan Beatles, John Lennon terikat dengan aktres Elizabeth Taylor di tempat kelima.

Lennon dan Taylor masing-masing memperoleh pendapatan AS$12 juta (RM37.5 juta) sepanjang tahun lalu.

- AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Penduduk lari banjir merebak di Bangkok

Posted:

Penduduk lari banjir merebak di Bangkok

Penduduk lari banjir merebak di Bangkok


BEBERAPA pelancong berjalan di sebuah kawasan yang
dilanda banjir di tepi Sungai Chao Phraya, Bangkok semalam.


BANGKOK - Banjir melimpah ke kawasan baharu di Bangkok semalam manakala beberapa buah kedai mula membuat catuan makanan.

Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra memberi amaran bahawa sebahagian tempat di ibu kota ini akan dilimpahi dengan banjir selama sebulan.

Penduduk di Bang Phlad, daerah di tepi sungai di utara Bangkok diminta berpindah dengan segera oleh pihak berkuasa.

"Selepas membuat penilaian, kami menjangkakan banjir akan kekal di Bangkok selama kira-kira dua minggu hingga sebulan sebelum ia mengalir ke laut," kata Yingluck kepada pemberita.

"Namun, kita tidak berdepan dengan banjir setinggi dua hingga tiga meter selama dua atau tiga bulan seperti yang berlaku di lain-lain wilayah," tambahnya.

Banjir paling teruk dalam tempoh setengah abad itu telah menyebabkan 366 orang maut sejak pertengahan Julai lepas selain menjejaskan kehidupan 2.5 juta orang.

Seramai 113,000 orang ditempatkan di pusat perlindungan manakala 720,000 lagi memperoleh rawatan perubatan.

Penduduk Bangkok bergegas untuk menyimpan makanan tetapi air botol tidak lagi dilihat di kedai-kedai.


SEORANG penunggang motosikal membeli telur yang dijual dari sebuah trak di sebuah kawasan yang dilanda banjir di Bangkok semalam.


Sejumlah kedai mengehadkan pelanggan untuk membeli barangan bagi mengelak perbuatan menyorok.

Menurut Pengarah Pusat perubahan Cuaca dan Bencana Universiti Rangsit, Seri Supharatid, semua kawasan Bangkok akan dilanda banjir jika semua daik pecah.

Kelmarin, Lapangan Terbang Don Mueang dilanda banjir dan semalam ia masih belum surut.

Tiga wilayah utara Bangkok dilanda banjir sejak Sabtu lalu.

Ketika panik berlaku dalam kalangan penduduk, Pasar Raya Big C Supercentre Pcl mengehadkan pembeli membeli cuma satu paket beras dan satu papan telur.

Di beberapa kawasan, orang ramai mengadu mengenai kemerosotan kualiti air paip.

Sementara itu di Singapura, pemerintah negara itu meminta rakyatnya meninggalkan Bangkok dengan segera ekoran air sungai di ibu kota berkenaan telah melimpah. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Obama kurang senang layanan buruk ke atas mayat Gaddafi

Posted:

Obama kurang senang layanan buruk ke atas mayat Gaddafi

Obama kurang senang layanan buruk ke atas mayat Gaddafi

LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Presiden AS, Barack Obama (gambar) kelmarin memberi ulasan mengenai kematian berdarah bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dengan menyatakan orang mati wajar dilayan dengan sopan walaupun ketika hidupnya dia telah melakukan perkara-perkara yang buruk.

Gaddafi dikebumikan di sebuah lokasi rahsia di gurun Sahara kelmarin, lima hari selepas dia ditangkap, dibunuh dengan jenazahnya dijadikan pameran.

Beberapa klip video menunjukkan bekas pemimpin Libya berusia 69 tahun itu dicaci, dipukul dan didera sebelum dia meninggal dunia.

"Layanan terhadap Gaddafi dan jenazahnya bukan sesuatu yang menggembirakan kita," kata Obama ketika ditanya mengenai perasaannya berhubung penyiaran klip-klip video terbabit dalam rancangan bual bicara Tonight Show terbitan NBC yang dihoskan oleh Jay Leno.

"Saya fikir anda perlu melayan orang mati dengan tertib walaupun dia melakukan perkara yang teruk semasa hidupnya," tambah Obama.

Obama memberitahu, pentadbirannya tidak menyiarkan satu pun gambar bekas pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden yang mati ditembak komando AS pada Mei lalu. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lagi sindiket curi kereta mewah tumpas

Posted:

Lagi sindiket curi kereta mewah tumpas

Lagi sindiket curi kereta mewah tumpas

27/10/2011 7:44pm

ALOR SETAR – Polis berjaya menumpaskan dua sindiket mencuri 15 kenderaan mewah dan dua sindiket mencuri motosikal dengan penangkapan 12 lelaki bulan ini.

Ketua Polis Kota Setar, ACP Adzaman Mohd Jan berkata, sindiket mencuri kereta mewah itu menjalankan kegiatan berasingan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor untuk diseludup ke negara jiran, manakala sindiket mencuri motosikal juga melakukan aktiviti mereka berasingan di negeri ini.

Beliau berkata, kejayaan itu hasil kerjasama Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kedah dan Bahagian Jenayah Bukit Aman bermula dengan penangkapan seorang lelaki berumur 32 tahun yang memandu Toyota Estima curi di Km 8.7 Lebuh Raya Changlun-Bukit Kayu Hitam pada 4.30 pagi 14 Oktober lepas.

"Siasatan polis membawa kepada penemuan sebuah lagi Toyota Estima curi yang diletakkan berhampiran sebuah pasar raya di Gurun namun seorang lelaki anggota sindiket itu masih bebas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Adzaman berkata siasatan awal mendapati sindiket dua lelaki itu telah menyeludup 11 buah Toyota Estima ke Thailand yang dicuri di Damansara dan Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Menurutnya, satu lagi sindiket dianggotai dua lelaki berumur 31 dan 34 tahun diberkas 10 hari selepas itu masing-masing di sebuah rumah di Changlun dan Alor Setar bersama dua Toyota Estima yang dicuri turut dirampas daripada mereka.

Kedua-dua lelaki itu juga mempunyai 10 rekod kesalahan lampau di bawah Akta Dadah Berbahaya, tambahnya.

Dalam kes berasingan di Kota Setar, lima remaja berumur 16 hingga 20 tahun yang menggelar diri mereka Kumpulan Digat ditahan polis Kota Setar kerana disyaki menjadi dalang kes curi motosikal di daerah itu. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Festival Buku Kanak-kanak jadi ukuran

Posted:

Festival Buku Kanak-kanak jadi ukuran

Festival Buku Kanak-kanak jadi ukuran

27/10/2011 7:41pm

KUALA LUMPUR – Festival Buku Kanak-kanak yang pertama kali dianjurkan akan dijadikan "ukuran" untuk mewujudkan hab dagangan hak cipta buku serantau, kata Pengarah Majlis Buku Kebangsaan Malaysia, Dr A"Azmi Shahri.

"Pedagang-pedagang buku serantau akan datang, membuat perundingan dan jika berjaya akan membuat transaksi pembelian hak cipta.

"Jika berjaya, pada masa hadapan festival buku kanak-kanak ini akan jadi platform kepada dagangan hak cipta itu sendiri," katanya kepada media selepas majlis pelancaran festival, di sini, hari ini.

Beliau berkata, dagangan hak cipta buku memberi banyak kelebihan kepada penerbit buku.

"Karya hasil penerbitan penerbit berada di pasaran antarabangsa, selain itu mereka tidak perlu lagi mencetak dan mengeksport dalam bentuk buku ke luar negara, sebaliknya proses itu dilakukan di negara yang menerima perjanjian dagangan hak cipta itu.

"Dagangan hak cipta itu akan melonjakkan nama "brand" penerbit yang tidak dikenali sebelum ini," katanya.

Festival itu yang berlangsung di Perpustakaan Kuala Lumpur di Jalan Raja itu dianjur Majlis Buku Kebangsaan Malaysia dengan kerjasama Perbadanan Kota Buku dan Perpustakaan Kuala Lumpur berakhir 2 November ini. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Sindiket curi kereta mewah tumpas

Posted:

Sindiket curi kereta mewah tumpas

Sindiket curi kereta mewah tumpas

27/10/2011 7:00pm

JOHOR BAHARU 27 Okt. - Satu sindiket curi kereta mewah di bandar raya ini tumpas dengan penahanan empat lelaki dan seorang wanita kelmarin.

Keempat-empat lelaki berkenaan ditahan dalam satu serbuan di sebuah hotel di sini pada 1.30 pagi manakala manakala wanita tersebut ditahan di pekan Yong Peng pukul 2.50 pagi.

Kesemua suspek berusia antara 23 dan 37 tahun itu adalah warga tempatan.

"Sembilan kereta yang ditemui kembali antaranya ialah Honda Stream, BMW 320I, Toyota Wish, Kia Carens dan Mitsubishi Colt bernilai kira-kira RM650,000," kata Ketua Polis Daerah Johor Baharu Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob.

Bercakap kepada pemberita di sini hari ini Zainuddin berkata, kesemua kereta mewah itu diletakkan di beberapa tempat letak kereta awam sekitar bandar raya ini dan dipasang nombor pendaftaran palsu bagi mengelak daripada dikesan. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Bakal tampil kisah benar

Posted:

Bakal tampil kisah benar

Bakal tampil kisah benar

MENARUH kepercayaan penuh, Ning tidak pernah meragui kasih sayang dan kesetiaan suami terhadap dirinya.


JIKA dihitung, 18 tahun bukan satu tempoh masa yang singkat. Selama tempoh tersebut, pelbagai momen tidak kira yang manis mahupun pahit yang perlu dilalui oleh seseorang itu terutamanya apabila dia merupakan ikon yang dikenali ramai.

Bagi penyanyi yang dikenali dengan vokal soprano iaitu Ning Baizura Sheikh Hamzah, 36, atau nama komersialnya Ning Baizura, peristiwa pahit manis yang dilaluinya sepanjang bergelar artis membuatkan dirinya menjadi lebih matang dalam menjalani kehidupan sebagai anak seni.

Berbekalkan cerita yang 'dikumpul' melalui tempoh 18 tahun tersebut, Ning Baizura atau lebih mesra disapa Ning, ingin menghasilkan sebuah naskhah autobiografi mengenai diri serta pengalamannya untuk menjadi pengajaran kepada umum yang membaca.

"Saya memang sudah lama ingin menghasilkan buku seperti biografi atau kisah benar mengenai perjalanan karier seni Ning Baizura.

"Bercerita mengenai perkara ini, saya sebenarnya telah berjumpa dengan penulis yang mana jika perancangan ini jadi, ia merupakan projek selama dua tahun kerana saya ingin melancarkan ia pada genap 20 tahun saya berada dalam industri seni," bicara wanita tinggi lampai ini ketika ditemui di pelancaran muzik video single terbaharunya, Bila di Red Box, The Garden, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tambahnya, menerusi buku tersebut, dia mahu menceritakan kisah sebenar apa yang pernah berlaku pada diri dari awal pembabitannya hingga kini. Ini kerana Ning merasakan masyarakat yang mengenali dirinya patut tahu kebenaran di sebalik setiap kisah tanpa berselindung.

Selain itu, bicara Ning lagi, kewujudan buku ini bukan bertujuan untuk mengungkit kisah lama, namun ia semata-mata untuk menceritakan pengalamannya supaya ia dapat dimanfaat oleh artis baharu yang mungkin boleh dijadikan pengajaran ketika ingin menapak atau membina nama di dalam industri hiburan tempatan.

"Saya bukan mahu mengaibkan sesiapa namun perkara ini harus kita ceritakan kerana perjalanan seni saya tempuhi setakat ini banyak pahit dari manisnya, dan saya rasa ia perlu diceritakan.

"Bukan juga mahu megah diri kerana kejayaan yang diraih namun ia sekadar ingin memberi pengajaran kepada setiap yag membaca kelak terutamanya artis baharu. Harap saya tidak akan disaman pula kerana menceritakan kisah-kisah tersebut," cerita Ning sambil ketawa kecil.

Menurut Ning lagi, berkemungkinan naskhah ini akan dihasilkan di dalam dua versi iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris serta ingin menjadikan autobiografi ini sebuah naskhah yang tidak terlalu mahal dan mampu dibeli oleh semua.

Tidak pernah curiga

Bagi peminat Ning, pastinya sedar akan kontroversi baharu yang melanda dirinya serta suami, Omar Sharif Christopher Layton Dalton yang juga merupakan pengurusnya kini. Rumah tangga Ning dikatakan goyah akibat suaminya yang bermain kayu tiga di belakangnya bersama wanita berbangsa Cina.

Sebaik diajukan persoalan tersebut, Ning dan suami yang hadir ke pelancaran muzik video Bila bersama wakil-wakil Universal Music (M) Sdn. Bhd., ketawa besar mendengar gosip yang melanda diri mereka itu.

"Anda harus faham bahawa kini sejak abang (Omar Sharif) menjadi pengurus saya, dia banyak keluar berjumpa klien untuk berbincang mengenai kerja. Namun, saya tidak bimbang mengenai perkara ini kerana saya rasa tidak perlu untuk saya sentiasa 'melekat' bersama suami sepanjang masa.

"Saya juga tidak pernah curiga padanya kerana dia seorang yang lurus. Saya akui saya memang tidak terkejut kerana ini normal. Namun bagi suami saya yang tidak biasa dengan perkara ini, dia agak terkejut," tutur Ning yang mana suaminya juga menjawab ringkas dengan mengatakan 'saya sayang isteri saya'.

Jawab pelantun lagu Awan Yang Terpilu ini juga, suaminya terpaksa 'menjaja' diri isteri untuk mencari penaja bagi konsert yang akan datang kelak. Katanya, gosip ini keluar kerana mungkin orang ramai mengambil berat terhadap mereka dan ia bukanlah sesuatu yang terlalu buruk.

Full content generated by Get Full RSS.

2PM bantu mangsa banjir

Posted:

2PM bantu mangsa banjir

2PM bantu mangsa banjir


KUMPULAN 2 PM


PADA 20 Oktober lalu, kumpulan popular Korea Selatan, 2PM dan syarikat pengurusan mereka, JYP Entertainment telah menderma sejumlah wang untuk membina semula bangunan dan kemudahan awam yang rosak akibat banjir teruk yang melanda Thailand baru-baru ini.

Wakil daripada Korean National Red Cross berkata:

"Pada 20 Oktober 2PM dan JYP Entertainment telah menderma wang sebanyak RM408,000 untuk digunakan dalam proses pemulihan dan pembinaan semula bangunan yang rosak akibat banjir yang melanda Thailand.

Thailand merupakan negara yang dekat dan istimewa buat kumpulan 2PM kerana salah seorang anggotanya iaitu Nichkhun berasal dari Thailand.

"Anggota 2PM telah menulis di laman sosial milik mereka beberapa kali sebagai tanda sokongan untuk negara Thailand bangkit semula selepas banjir sebelum membuat keputusan untuk menderma.

Bermula bulan Julai lalu, Thailand telah berhadapan dengan banjir yang teruk dan menenggelamkan 70 peratus negara tersebut. Seramai 342 orang disahkan terkorban akibat banjir itu.

JYP Entertainment sebelum itu telah menderma sebanyak RM942,000 sebagai bantuan kemanusiaan kepada mangsa gempa bumi dan tsunami di Jepun pada awal tahun ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Glamor ASK 2011

Posted:

Glamor ASK 2011

Glamor ASK 2011

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my


SEBANYAK 23 kategori dipertandingkan dalam Anugerah Skrin 2011.


BERTEMAKAN Golden Glamour, Anugerah Skrin 2011 (ASK 2011) pastinya ditunggu-tunggu kerana ia merupakan pertandingan drama terbaik yang ditayangkan di semua stesen televisyen di Malaysia selain filem.

Menurut Ketua Pegawai Operasi, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Ahmad Izham Omar, dia yakin bahawa ASK 2011 merupakan pemangkin untuk melahirkan lebih ramai pengarah dan pelakon drama dan juga filem yang lebih berkualiti.

"Kita boleh lihat pada hari ini, kebanyakan drama yang ditayangkan kualitinya bertambah dari semasa ke semasa, begitu juga dengan filem.

"Sebab itu, kita boleh lihat jumlah penonton yang mengikuti sesebuah drama terutamanya drama rantaian juga bertambah," ujarnya yang ditemui pada sesi sidang media ASK 2011, di Hotel Double Tree, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Tahun ini sebanyak 23 kategori anugerah dipertandingkan secara keseluruhannya. Kesemua kategori itu meliputi 10 kategori drama, tujuh kategori filem dan enam kategori penerbitan dalaman yang akan dipertandingkan.

Calon-calon yang dipertandingkan pula terdiri daripada penerbitan yang telah ditayangkan di kaca televisyen dan pawagam mulai 1 Julai 2010 sehingga 30 Jun 2011 selain pencalonan drama yang berdasarkan rating mengikut kajian AGB Nielsen Media Research mengikut genre masing-masing.

Bagi kategori drama sebanyak 17 buah drama, 10 drama rantaian dan tujuh drama komedi dicalonkan, manakala untuk kategori filem pula sebanyak 29 buah filem layak dipertandingkan.


IZHAM (empat dari kanan) pada sidang akhbar Anugerah Skrin 2011 baru-baru ini.


Tambah Izham lagi terdapat dua buah filem menarik diri daripada menyertai ASK 2011 iaitu filem ...Dalam Botol dan juga Dua Alam.

"Pihak kami tidak boleh menghalang mereka daripada menarik diri kerana keputusan terpulang pada tangan mereka," kata Izham.

Tambahnya, ASK 2011 bukan pertandingan antara stesen televisyen yang ada di Malaysia tetapi drama dan terbitan yang disiarkan melalui stesen-stesen televisyen yang dipertandingkan.

"Pihak kami amat berbesar hati kerana Anugerah Skrin 2011 sentiasa mendapat kerjasama dan sokongan positif daripada rakan-rakan stesen televisyen yang lain.

"Anugerah Skrin 2011 juga banyak menerima pencalonan muka-muka baharu dalam bidang ini. Ia merupakan satu petanda yang positif dalam meningkatkan mutu seni tanah air serta menyuntik semangat kepada penggiat-penggiat seni untuk berusaha dengan lebih gigih lagi agar mereka dihargai serta diberi pengiktirafan," ucap Izham lagi.

Dalam majlis yang sama turut diperkenalkan pengacara yang bakal menerajui ASK 2011 iaitu Ally Iskandar dan juga aktres popular, Rozita Che Wan, manakala untuk acara karpet merah akan dihoskan oleh Faiz dan Nabila Huda bersama Juara Hos Bintang Pantene yang mana pertandingannya dijalankan beberapa minggu sebelum ASK 2011 bermula.

Majlis anugerah berprestij ini akan bersiaran secara langsung di TV3 daripada Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 4 November depan pada pukul 9 malam.

Selain di TV3, ASK 2011 boleh juga disaksikan menerusi laman sesawang www.tv3.com.my atau www.tonton.com.my yang akan memuatkan kli-klip menarik di sebalik tabir dan kemeriahan karpet merah.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved