Selasa, 4 Februari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pengguna tidak bayar lebih

Posted:

Pengguna tidak bayar lebih

Pengguna tidak bayar lebih

BERMULA 1 April 2015, kerajaan akan melaksanakan sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) bagi menggantikan sistem cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) yang digunakan sebelum ini.

Perkara tersebut telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Bajet 2014 di Parlimen pada 25 Oktober tahun lalu.

Rata-rata rakyat Malaysia menganggap penggunaan GST akan menambahkan lagi beban mereka dalam menanggung perbelanjaan kehidupan sehari-hari. Mereka beranggapan, jika GST dilaksanakan, rakyat mungkin perlu membayar lebih daripada harga yang sepatutnya.

Namun, hakikatnya pelaksanaan GST merupakan usaha kerajaan bagi menyusun semula sistem kewangan negara untuk mencari sumber hasil baharu dan memperkemas kaedah kutipan cukai.

Hakikatnya, sistem cukai baharu tersebut menjadikan pengguna tidak membayar lebih di atas pembekalan barangan dan perkhidmatan asas seperti makanan, pengangkutan awam dan pendidikan kerana cukai akan ditetapkan berkadar sifar untuk barangan dan perkhidmatan tersebut. Ini sekali gus membolehkan pengguna menikmati harga lebih murah bagi pelbagai jenis keperluan.

Perkara ini diakui oleh seorang pelajar Sarjana Perhubungan Awam Antarabangsa dan Pengurusan Komunikasi Global di Universiti Cardiff, United Kingdom (UK), Nurdhiya Aizat Othman yang menetap di UK sejak September tahun lalu.

Pengalaman berada di negara yang mempraktikkan GST atau juga dikenali sebagai cukai nilai tambah (VAT) itu telah membuka matanya mengenai kebaikan sistem tersebut.

"Sebelum datang ke sini, saya ada meluangkan masa untuk mengkaji serba sedikit mengenai negara ini dan salah satunya ialah VAT.

"Ia boleh dianggap sebagai persediaan untuk saya berbelanja secara berhemah dan mengurangkan pembelian terhadap barangan berjenama yang diminati sebelum ini," katanya melalui kiriman e-mel kepada Kosmo! baru-baru ini.

Tambah anak kelahiran Raub, Pahang itu, meskipun mempunyai visa berstatus pelajar di UK, dia tetap membayar VAT berbanding mereka yang datang ke sana sebagai pelancong.


PENGGUNA tidak perlu rasa terbeban kerana bukan semua barangan dan perkhidmatan akan dikenakan GST. – Gambar hiasan


Tuntut perbelanjaan

"Bagi pelancong, mereka boleh menuntut semula perbelanjaan VAT yang meliputi bil penginapan di hotel, makanan dan minuman serta bayaran sewa kereta daripada pejabat kastam di lapangan terbang negara ini.

"Secara umumnya, hampir kesemua barangan di sini dikenakan cukai sebanyak 20 peratus dan hanya sebahagian kecil sahaja pada kadar lima peratus manakala makanan mentah tidak dikenakan VAT," jelasnya.

Justeru, Nurdhiya Aizat berkata, dia lebih gemar membeli bahan mentah dan memasaknya di asrama bagi menjimatkan perbelanjaan sehari-hari.

Dalam pada itu, dia menjelaskan kerajaan di sana telah menggunakan hasil yang diperoleh daripada pelaksanaan VAT untuk menambah baik pentadbiran negara terutama dalam perkara meliputi kemudahan dan perkhidmatan asas yang disediakan kepada rakyat.

Memetik portal rasmi Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, GST atau juga dikenali sebagai VAT (value added tax) atau cukai nilai ditambah di kebanyakan negara adalah cukai pelbagai peringkat penggunaan barangan dan perkhidmatan.

GST dikenakan ke atas bekalan barangan dan perkhidmatan di setiap peringkat rantaian bekalan daripada pembekal sehingga peringkat peruncit. Walaupun GST dikenakan di setiap peringkat rantaian bekalan, elemen cukai tidak menjadi sebahagian daripada kos produk kerana cukai input boleh ditolak oleh perniagaan di langkah seterusnya dalam rantaian bekalan.

GST adalah cukai kepenggunaan yang meluas meliputi semua sektor ekonomi iaitu semua barang dan perkhidmatan yang dibuat di Malaysia dan diimport kecuali barang dan perkhidmatan tertentu yang dikategorikan di bawah perintah pembekalan berkadar sifar dan perintah pembekalan dikecualikan seperti yang ditentukan oleh Menteri Kewangan.

Pasukan khas

Asas utama GST ialah ciri-ciri kawalan kendiri yang membolehkan perniagaan untuk menuntut kredit cukai input mereka secara automatik dalam sistem perakaunan mereka. Ini memudahkan prosedur-prosedur pentadbiran bagi pihak kerajaan dan juga peniaga. Sehubungan itu, sistem penyampaian kerajaan dapat dipertingkatkan lagi.


Jadual menunjukkan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus seperti yang tertera dalam Peraturan Cukai Perkhidmatan 1975. Sumber portal Jabatan Kastam Diraja Malaysia.


Rakyat perlu membayar cukai supaya kerajaan boleh membiayai pembangunan sosioekonomi termasuk menyediakan infrastruktur, pendidikan ,penjagaan kesihatan, kebajikan dan keselamatan negara dan lain-lain.

"Sejak beberapa dekad lalu, telah menjadi trend di seluruh dunia untuk memperkenalkan sistem GST berperingkat. Hari ini, hampir 90 peratus penduduk dunia hidup dalam negara dengan GST. Antaranya termasuklah China, Indonesia, Thailand, Singapura dan India,"jelas laman web itu.

Pengarah Perhubungan Kerajaan dan Hal Ehwal Korporat, Tesco Stores (Malaysia) Sdn. Bhd. (Tesco) (Tesco Malaysia), Azlam Shah Alias berkata, pihaknya sudah menjangka terlebih dulu rancangan pelaksanaan GST ini.

Sehubungan itu, pihaknya telah menubuhkan sebuah pasukan khas berkenaan GST di ibu pejabat Tesco yang terletak di pusat beli-belah Kepong Village Mall, Kepong, Kuala Lumpur. Pasukan tersebut terdiri daripada 30 orang kakitangan di peringkat pengurusan bagi merangka pelan selanjutnya.

"Pasukan ini juga bertanggungjawab untuk mengendalikan segala perubahan pada sistem dan proses sedia ada supaya dapat bersedia sepenuhnya sebelum pelaksanaannya nanti.

"Bagaimanapun, jangka masa yang singkat merupakan cabaran paling besar kami bagi menghadapi GST kerana ia akan membabitkan perubahan harga melibatkan kira-kira 60,000 rangkaian produk yang dijual di Tesco," katanya ketika ditemui di Kepong baru-baru ini.

Sementara itu, Pengarah Projek GST 1, Kementerian Kewangan, Ezleezan Othman berkata, GST adalah satu bentuk cukai kepenggunaan iaitu cukai yang dikenakan ke atas perbelanjaan.

Menurut beliau, walaupun GST adalah cukai kepenggunaan namun ia adalah berbeza dengan cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) yang sedang dilaksanakan pada kadar antara lima sehingga 10 peratus di Malaysia pada masa kini.

"SST dikenakan ke atas barang dan perkhidmatan di setiap peringkat pengeluaran dan pengedaran dalam rantaian pembekal termasuk barangan dan perkhidmatan yang diimport.

"Sementara bayaran GST akan dikenakan pada setiap tahap berlakunya penambahan nilai dalam proses yang terlibat. Ini secara amnya bermaksud GST dibayar oleh semua golongan," terangnya apabila GST dilaksanakan, SST akan dihapuskan.


NURDHIYA mengakui GST yang diamalkan di United Kingdom mempunyai banyak kebaikan sepanjang beliau belajar di negara itu.


Tambah Ezleezan, pelaksanaan GST tidak bertujuan untuk menangani masalah defisit negara atau menambah hasil negara. Sebaliknya, pelaksanaan GST merupakan suatu proses menjadikan sistem percukaian negara lebih komprehensif.

"Selain itu, pelaksanaannya perlu bagi menggantikan SST yang mempunyai banyak kelemahan. Isu cukai atas cukai, cukai bertindih, aktiviti pindahan harga dan ketiadaan pelepasan cukai sepenuhnya ke atas barang dan perkhidmatan yang dieksport antara kelemahan yang dapat dilihat.

"Kelemahan-kelemahan ini bukan sahaja merugikan negara dari segi pungutan hasil tetapi merugikan pengguna kerana perlu membayar lebih. Pelaksanaan GST dijangka dapat menangani kelemahan pada sistem percukaian pada masa kini," jelasnya.

Cukai gantian hanya enam peratus

Posted:

Cukai gantian hanya enam peratus

Cukai gantian hanya enam peratus


PELAKSANAAN GST yang akan dibuat mulai April tahun hadapan dapat menggelakkan barang atau perkhidmatan dikenakan cukai berganda.


MUNGKIN ramai yang tidak mengetahui bahawa pelaksanaan sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebenarnya dapat mengurangkan kerenah birokrasi dan meningkatkan pematuhan cukai-cukai lain seperti cukai pendapatan dan duti kastam.

Namun, pengenaan GST hanyalah ke atas nilai tambah bagi sesuatu peringkat pengagihan supaya barang atau perkhidmatan berkenaan tidak dikenakan cukai berganda.

Ini kerana semua bahan mentah dan barangan modal yang telah dibayar cukai pada peringkat input dan digunakan untuk tujuan perniagaan, boleh dituntut semula daripada kerajaan.

Pengarah Projek GST 1, Kementerian Kewangan, Ezleezan Othman menjelaskan, GST bukan satu cukai yang baharu tetapi ia adalah cukai gantian.

Ia dikenakan pada kadar enam peratus sahaja yang akan menggantikan dua cukai semasa iaitu cukai jualan yang dikenakan pada kadar lima dan 10 peratus, manakala cukai perkhidmatan enam peratus.

"Struktur GST yang dijangka dilaksanakan di Malaysia pada 1 April tahun hadapan adalah berbeza dengan negara-negara yang telah lama melaksanakannya. Ia dibentuk dengan mengambil kira kedudukan sosioekonomi rakyat.

"Tidak semua barangan dan perkhidmatan akan dikenakan GST. Antara barangan yang tidak akan dikenakan GST adalah makanan asas seperti beras, tepung, gula rempah ratus, ikan, telur dan minyak masak.

"Untuk mengekalkan daya saing negara, barangan yang dieksport juga dikecualikan daripada GST dan perkhidmatan-perkhidmatan asas seperti sistem pengangkutan awam, sistem pendidikan dan kesihatan telah dikecualikan," ujarnya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Pelaksanaan ini tidak terlalu membebankan rakyat memandangkan ia bukan suatu cukai yang baharu tetapi hanya menggantikan cukai jualan dan cukai perkhidmatan. Secara sedar ataupun tidak, kita sebagai pengguna sudah pun membayar cukai.


PEMBELIAN perabot turut dikenakan cukai jualan.- Gambar hiasan


Elemen cukai

Sebagai contoh, apabila membeli baju atau perabot, ia sudah mempunyai elemen cukai jualan pada harga barang tersebut. Cukai perkhidmatan dibayar apabila kita menikmati makanan di restoran makanan segera mahupun melanggan siaran televisyen berbayar.

"Kadar GST yang dicadangkan iaitu enam peratus dilihat antara yang terendah berbanding negara-negara pengamal GST lain seperti Denmark yang mengenakan kadar 25 peratus.

"GST juga dapat mengurangkan ketirisan kutipan cukai dalam kalangan peniaga sehingga menyukarkan mereka mengambil kesempatan menaikkan harga barang untuk mengaut keuntungan berlebihan dan sistem yang lebih telus," katanya ketika ditemui.

Beliau mengingatkan bahawa struktur GST yang bakal dilaksanakan di Malaysia adalah bersifat progresif dengan memberi perhatian terhadap pengguna dengan kadar cukai sifar terhadap barangan dan perkhidmatan asas.

Dalam mewujudkan dan meningkatkan kesedaran umum terhadap GST, katanya, pihak kerajaan sama pihak-pihak berwajib seperti Kementerian Kewangan, Jabatan Kastam Diraja Malaysia sedang giat menjalankan pelbagai program pendidikan di seluruh negara.

Sehingga kini, lebih 160 buah negara di seluruh dunia telah melaksanakan GST di negara masing-masing. Negara-negara maju yang terlibat ialah United Kingdom, Jepun, Jerman, Sweden, Belanda, Denmark dan Singapura, sementara negara-negara jiran adalah Thailand, Singapura, Indonesia, Vietnam dan Filipina.

Sementara itu, pengusaha makanan sejuk beku bayi Kebi Bebi Enterprise, Khairul Dariah, 40, memberitahu, pihak berwajib harus peka dengan situasi yang dihadapi oleh kebanyakan peniaga produk industri kecil dan sederhana (IKS).

"Kami menyahut dan menyambut baik pelaksanaan GST jika diberi pemahaman yang jelas berhubung manfaat yang diperoleh.

"Difahamkan kami boleh membuat tuntutan semula terhadap kos input yang dikenakan cukai daripada kerajaan. Namun begitu, proses ini tidak dijelaskan secara terperinci sehingga segelintir peniaga menolak pelaksanaan sistem baharu ini," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Penjelajah angkasa Afrika pertama

Posted:

Penjelajah angkasa Afrika pertama

Penjelajah angkasa Afrika pertama


KESEMPITAN wang memaksa Maseko berhenti belajar dan bekerja sebagai DJ di sebuah kelab hiburan.


TIADA seorang pun dalam keluarga Mandla Maseko pernah menjejak kaki di luar negara kelahiran mereka, Afrika Selatan, namun deejay muda itu bakal mencipta sejarah dengan berada di angkasa lepas pada tahun hadapan.

Berasal dari daerah Mabopane yang terletak berdekatan Pretoria, jejaka berusia 25 tahun itu berpeluang untuk berada sejauh 103 kilometer di angkasa pada tahun 2015 selepas memenangi satu pertandingan yang dianjurkan akademi angkasa dari Amerika Syarikat (AS).

Dia menewaskan jutaan peserta dari 75 negara seluruh dunia untuk melayakkan dirinya sebagai salah seorang daripada 23 'angkasawan segera' yang lain yang akan mengembara selama sejam di sub orbit menggunakan kapal angkasa Lynx Mark II.

Bekas pelajar jurusan kejuruteraan awam yang terpaksa menangguhkan pembelajarannya kerana kesempitan wang itu bakal merasai pengalaman graviti sifar dan pengembaraan yang biasanya dengan kos AS$100,000 (RM334,650) seorang.

Melainkan jika terdapat individu kulit hitam kaya dari Afrika Selatan yang menempah tiket lawatan angkasa itu dan mengembara sebelum tahun hadapan, Maseko akan menjadi warga Afrika berkulit hitam pertama yang memasuki angkasa lepas.

Seperti seorang remaja tipikal di kampungnya, dia masih tinggal bersama ibu bapa dan empat adik-beradiknya yang lain. Ironi kemenangan beliau itu diumumkan hanya beberapa jam selepas berita kematian Presiden Kulit Hitam Pertama Afrika Selatan, Nelson Mandela pada 5 Disember 2013.

Dalam keterujaannya meraih tempat eksklusif berkenaan, Maseko telah membayangkan satu perbualan dengan Mandela.

"Saya telah menyempurnakan pertandingan tersebut dan kini obor seterusnya. Teruskan larian anda dan jadilah individu kulit hitam Afrika Selatan pertama di angkasa," katanya berkenaan perbualan.

KEMENANGAN Maseko menjadikan dia sebagai warga Afrika kulit hitam pertama menjejak kaki ke angkasa lepas.


Perjalanannya dari sebuah kawasan kelas pertengahan ke termosfera bermula dengan satu lompatan dari sebuah dinding. Ia disebabkan oleh syarat kelayakan yang mengkehendaki peserta mengambil gambar ketika melompat dari dinding pada sebarang ketinggian.

Pilihan pertama beliau ialah melompat dari atap rumah tiga bilik keluarganya tetapi dilarang oleh ibunya, Ouma, kerana takut anak beliau itu jatuh dan patah kaki. Tidak berputus asa, Maseko beralih ke dinding perimeter kediamannya yang setinggi dua meter sambil dirakamkan oleh rakannya menggunakan telefon bimbit.

Ternyata usaha lelaki itu tidak sia-sia kerana berjaya dipilih untuk menyertai cabaran pada peringkat seterusnya.

Beliau akhirnya berjaya mendapat tempat dalam roket berkenaan setelah berjaya mengharungi ujian fizikal dan kebolehan yang sukar dalam pertandingan yang dianjurkan oleh Akademi Angkasa Apollo Axe dan tajaan dari syarikat Unilever dan firma pelancongan angkasa lepas, Space Expedition Corporation (SXC).

Kegembiraan terhadap kemenangan itu jelas menggambarkan tercapainya impian yang dimiliki sejak kecil.

Pencapaian

Ahli keluarganya berkata, mereka tidak pernah meragui pencapaian Maseko yang pernah menjadi pembantu paderi di gereja Aglican di kampungnya.

"Ketika mengandungkan Mandla, saya tahu bahawa dia akan menjadi seorang bintang suatu hari nanti," ujar ibunya.

Dilahirkan oleh ibu yang bertugas sebagai pembersih sekolah dan bapanya yang bekerja sebagai pembuat barangan automotif, kejayaan Maseko itu telah meletakan di perbandaran Soshanguve dalam peta galaksi.

Perancangan masa panjangnya adalah menyambung pelajaran dalam bidang kejuruteraan aeronautik dan layak sebagai pengembara angkasa dengan impian utama untuk meletakkan bendera Afrika Selatan di bulan.

MASEKO dan 23 angkasawan lain dari seluruh negara akan dibawa mengembara ke angkasa selama sejam.


Menteri Sains dan Teknologi Afrika Selatan, Derek Hanekom berkata, Maseko dilihat sebagai contoh terbaik kepada profesional dan peminat angkasa lepas masa hadapan.

"Pengalaman beliau datang tepat waktunya ketika Afrika Selatan sedang bersedia untuk merealisasikan cita-cita angkasa lepasnya sebagai hos teleskop radio astronomi paling besar dan berkuasa dunia," ujarnya.

Pengarah projek program tersebut, Bernie Fanaroff, turut mengangkat Maseko sebagai duta dalam bidang sains.

"Apa sahaja yang mampu mengangkat profil sains adalah sesuatu yang baik kerana ia menarik minat golongan muda terhadap apa yang boleh dicapai dalam arena sains dan kejuruteraan," kata beliau.

Selama seminggu Maseko berada di Akademi Angkasa Kennedy, Florida, AS untuk menjalankan latihan mencabar seperti terjunan udara dan latihan daya g atau daya yang disebabkan oleh pecutan graviti.

Semasa di sana, beliau telah bertemu dengan angkasawan AS, Buzz Aldrin yang juga merupakan lelaki kedua menjejakkan kaki di permukaan bulan selepas Neil Armstrong dalam misi angkasa Apollo 11 pada tahun 1969.

Bagi Maseko, ia satu pengalaman yang penuh magis.

"Ini pasti perasaan yang dialami ketika berada di ruang angkasa nanti," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Idea kreatif bakat muda

Posted:

Idea kreatif bakat muda

Idea kreatif bakat muda

Oleh HAFIZ AHMAD
mohammadhafiz.ahmad@kosmo.com.my

KETIKA melalui jalan raya yang sedang dibaik pulih, kelihatan kon-kon keselamatan berwarna jingga terang tersusun rapi sebagai satu isyarat kepada pengguna jalan raya supaya berhati-hati dan tidak melalui garisan yang telah dihadkan.

Malangnya, terdapat juga sesetengah pemandu yang mengambil remeh 'amaran' ringkas itu dengan melanggarnya sehingga memecahkan kon yang berketinggian antara 600 hingga 700 milimeter (mm).

Mungkin juga perkara tersebut disebabkan sifat dan bentuk kon itu yang ringan dan mudah teranjak akibat geseran, angin kuat atau kenderaan berat.

Situasi itu memberi kesedaran kepada sekumpulan pelajar untuk mencipta satu produk inovasi untuk meningkatkan keupayaan dan keselamatan pengguna jalan raya.

Idea kreatif mereka berjaya menarik perhatian untuk diangkat sebagai antara yang terbaik dalam pertandingan Cabaran Rekabentuk Nasional 2013 (peringat Universiti).

Kon keselematan

Menghasilkan prototaip yang dipanggil Flexible Barrier (TriBar), Badrul Hisyam Baharom dan Luqman Hamidi Mohd. Hafil dari Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor berjaya mendapat hadiah pertama dengan menewaskan sembilan wakil dari institusi pengajian tinggi awam dan swasta dari seluruh negara.

CYSPO rekaan Muhammad Alif (kiri) dan Mohamad Afif boleh menutup lubang yang terdapat di jalan raya.


TriBar merupakan kon keselamatan yang mampu mengurangkan kemalangan jalan raya terutamanya ketika kerja-kerja membaiki jalan raya. Ia lebih fleksibel dan boleh dilaraskan menjadi dua buah kon.

Menggunakan bahan cadangan plastik polyvinyl chloride (PVC), ia lebih ringan dan fleksibel dari segi berat malah mudah dikendalikan.

"Apabila dibuka, ia akan mempunyai tiga buah kon yang saling bersangkut memandangkan setiap kon disambung dengan dawai plastik," ujar Badrul Hisyam, 22, pelajar semester lima jurusan Seni Reka Perindustrian.

Dia menambah, sambungan dawai itu mudah dilenturkan untuk membuat lengkungan sehingga 30 darjah. Ia memudahkan pihak berkuasa untuk meletakkannya di tempat-tempat operasi tanpa perlu mempunyai kon yang banyak.

Selain itu, tapak TriBar lebih kukuh berdasarkan reka bentuk tiga segi dengan tapak yang rata. Malah, ia lebih menjimatkan memandangkan boleh direnggangkan sehingga 2.7 meter.

"Kosnya lebih efektif kerana harga cadangan untuk sebuah TriBar adalah sekitar RM150 berbanding harga pasaran sebuah kon keselamatan untuk sektor pembangunan sekitar RM120," ujarnya.

Faktor keselamatan turut dipertingkat dengan meletakkan pelekat reflektor dan penggunaan warna terang untuk memudahkan pemandu melihatnya dari jarak jauh.

"Berat bagi sebuah TriBar adalah sekitar satu hingga dua kilogram (kg), lebih ringan berbanding kon komersial sedia ada," jelas Luqman Hamidi, 22.

Bebola elastik

Bagi Mohamad Afif Aiman Mohammad Yusof dan Muhammad Alif Abu Ramli, juga dari UiTM Shah Alam, kerosakan jalan raya seperti jalan berlubang dan retak menjadi kajian utama melalui penghasilan produk yang dinamakan Cylinder Signage for Potholes (Cyspo).


BADAN Cyspo boleh dibuka untuk dijadikan alas jalan berlubang.


Dengan ketinggian 762 mm, ia berfungsi dengan memaklumkan pengguna keadaan jalan raya yang rosak melalui isyarat berlampu pada bahagian atas Cyspo.

"Selain itu, ia juga boleh menutup lubang-lubang kecil menggunakan bebola elastik bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas," ujar Muhammad Alif, 22.

Dia menjelaskan, bebola tersebut akan dialas menggunakan permukaan badan Cyspo yang boleh dibuka menjadi seperti tikar pengalas.

"Apabila dibentangkan, badan Cyspo mempunyai kelebaran lebih kurang 304 mm dan tahan untuk penggunaan sementara," ujarnya.

Jelas Mohamad Afif Aiman, 23, setakat ini prototaip tersebut masih mencari bahan yang sesuai untuk menggantikan bebola elastik untuk kegunaan dalam tempoh jangka masa panjang.

"Jika ada bahan yang sesuai, ia dapat membantu mengurangkan kesesakan akibat kerosakan jalan raya terutamanya di kawasan bandar.

"Pada masa sama, ia boleh digunakan dalam tempoh sementara waktu sebelum proses pembaikan dilakukan oleh pihak berkuasa," ujarnya.

Faktor emosi memainkan peranan penting dalam penghasilan prototaip Smiley Barricade ciptaan Noor Syuhada Husni dan Vivian Lam Shi Wei dari Fakulti Seni Reka dan Teknologi Kejuteraan, Universiti Sultan Zainal Abidin, Terengganu.

"Jika kebiasaannya kita melihat kon-kon sedia ada terlalu statik, kami cuba menyuntik rasa 'kegembiraan' pengunjung yang berada di sekitarnya," ujar Vivian.


KON diletakkan di sekeliling jalan yang rosak sebagai isyarat kepada pemandu supaya berhati-hati ketika melalui kawasan tersebut bagi mengelakkan kemalangan. - Gambar hiasan


Berketinggian sekitar 1,000 mm, ia direka dengan bentuk seperti orang sedang tersenyum. Smiley Barricade tidak hanya diletakkan bersendirian kerana ia boleh disambungkan menjadi satu rantaian panjang.

"Kami merancang meletakkannya di acara keramaian seperti konsert kecil atau pusat beli-belah. Orang ramai yang melihatnya akan berasa aura positif dan ikut tersenyum," jelas Noor Syuhada.

Dia menambah, produk yang menggunakan bahan daripada polietilena ketumpatan tinggi (HDPE) itu mempunyai ketahanan dan tidak mudah rapuh.

"Dari segi keutuhan, ia turut ditampung dengan rekaan penyandang yang membolehkannya berdiri teguh dan tahan daripada tiupan angin atau gegaran sederhana," ujarnya.

Pemenang hadiah utama pertandingan ini menerima RM20,000 dan disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu majlis yang diadakan di Menara Matrade, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Terap cintai alam sekitar

Posted:

Terap cintai alam sekitar

Terap cintai alam sekitar


AHLI Persatuan Pandu Puteri, Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana Impian, Kajang, Selangor turut membantu menanam anak pokok bakau.


SEAWAL pukul 7 pagi, penduduk Kampung Sungai Sepang Besar, Bagan Lalang, Selangor sudah bersiap sedia untuk menyertai Program Pameran dan Ceramah Penjagaan Alam Sekitar dan Khidmat Masyarakat anjuran Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Kementerian Komunikasi dan Multimedia dengan kerjasama Pertubuhan Warisan Alam Sekitar Malaysia (WASM).

Tidak kira dewasa mahupun kanak-kanak, riak wajah mereka menunjukkan semangat jati diri yang tinggi dalam mencurah tenaga membersihkan kawasan kampung mereka.

Program tersebut merupakan salah satu cabang program tanggungjawab sosial korporat yang diadakan di Pusat Aktiviti WASM Pinggir Sungai Sepang Besar, Bagan Lalang, Selangor pada 25 Januari lalu. Ia mendapat kerjasama seluruh warga penduduk yang berbesar hati menjadi tuan rumah bagi melaksanakan program tersebut.

Menurut Ketua Pegawai Perkhidmatan Korporat dan Sokongan SKMM, Tengku Zaib Raja Ahmad, kesedaran untuk memelihara dan memulihara alam sekitar harus dipupuk dari rumah lagi.

"Setiap orang perlu tanggungjawab mereka terhadap alam sekitar dan tidak meletakkan beban tersebut kepada pihak kerajaan atau swasta. Apabila setiap orang memahami peranan masing-masing maka, tidak banyak masalah yang timbul di kemudian hari," katanya yang juga merupakan Pengerusi Bersama WASM.

Dalam program berkenaan, pelbagai acara diatur termasuklah menanam pokok bakau yang melibatkan selebriti dan pelajar sekolah, pertandingan mengutip sampah, aktiviti rekreasi sungai, pertandingan memancing, pameran Go Green, jalur lebar serta aktiviti Klik Dengan Bijak (KDB) yang melibatkan komuniti setempat.

SEORANG pelajar Sekolah Kebangsaan Taman Pantai Sepang Putra, Selangor ceria apabila berjaya memancing seekor ikan.


Mendidik

Pelaksanaan program tersebut juga merupakan salah satu usaha mendidik dan menyedarkan masyarakat untuk melibatkan diri dalam usaha pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. Usaha-usaha memupuk kesedaran masyarakat terhadap kepentingan alam sekitar telah banyak dilaksanakan dari semasa ke semasa.

Justeru itu, sumbangan masyarakat untuk mempraktikkan amalan yang mesra alam memberi impak yang besar dalam menjamin kelestarian alam sekitar.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Jangkauan dan Penglibatan SKMM, Eneng Faridah Iskandar menjelaskan, matlamat program tersebut termasuk melaksanakan program kesedaran awam keselamatan internet yang bertemakan "Klik dengan bijak" dalam kalangan penduduk di kawasan berkenaan.

"Melalui program ini, kami berharap dapat melahirkan masyarakat yang literasi terhadap internet dan mewujudkan rasa tanggungjawab dalam kalangan pengguna internet supaya beretika terhadap pengguna lain," ujarnya.

Satu peranti untuk semua

Posted:

Satu peranti untuk semua

Satu peranti untuk semua


MICROSOFT Corporation kini tampil dengan tablet terbaharunya, Surface Pro yang menggunakan sistem operasi Windows 8 Pro.


GERGASI perisian dan perkakasan komputer yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Microsoft Corporation kini memperkenalkan sebuah komputer riba dalam bentuk tablet, Surface Pro yang menggunakan sistem operasi, Windows 8 Pro. Didatangkan dengan paparan skrin ClearType definisi tinggi penuh (HD) seluas 26.92 sentimeter dan 10 poin sesentuh serta papan kekunci yang boleh dibuka, unit pemprosesan pusat peranti ini menggunakan pemproses CoreTM i5 Generasi Ketiga Intel dengan Grafik HD Intel 4000.

Selain itu, ia turut menawarkan slot memori microSDXC, sambungan USB 3.0 dan dua kamera camera web LifeCam HD 720p di bahagian depan dan belakang dengan True Colour, di samping kelengkapan mikrofon dan pembesar suara stereo.

Dengan berat kira-kira 0.9 kilogram dan keupayaan WiFi serta Bluetooth, tablet ini ditawarkan dengan storan 64 gigabait (GB) atau 128GB yang dapat memenuhi segenap aplikasi pengguna pada masa ini.

Aplikasi yang disediakan termasuk Windows Mail dan Messaging, SkyDrive, Internet Explorer 10, Bing dan Xbox Music. Selain itu, pengguna juga boleh memilih aplikasi keperluan daripada ribuan senarai yang terdapat di Windows Store.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Erni Dekritawati, Kamarulazlan adakan majlis akikah anak kedua

Posted:

Erni Dekritawati, Kamarulazlan adakan majlis akikah anak kedua

Erni Dekritawati, Kamarulazlan adakan majlis akikah anak kedua


ERNI DEKRITAWATI (dua dari kanan) bersama Kamarulazlan memangku Khalid Rashad pada majlis cukur jambul di Taman Harmonis, Gombak, Selangor baru-baru ini.


SELAMAT. Lebih 300 tetamu hadir memeriahkan majlis akikah, cukur jambul dan doa selamat anak lelaki kepada Pengarah Urusan Nouvella Beauty Centre Sdn. Bhd., Erni Dekritawati Yuliana Buhari di rumahnya di Taman Harmonis, Gombak, Selangor baru-baru ini.

Bayi berusia tiga bulan yang diberikan nama Khalid Rashad merupakan anak kedua Erni Dekritawati Yuliana hasil perkahwinan beliau dengan Kamarulazlan Mohamad Hanafiah pada tahun 2011.

Majlis tersebut turut diserikan dengan bacaan selawat dan qasidah daripada 40 pelajar tahfiz Darul Atiq, Kuala Kubu Bharu dan kumpulan Haqqani Mawlid Assemble.

Para tetamu dihidangkan dengan juadah enak seperti daging kambing, sate dan pelbagai masakan Melayu.

566 penduduk kaum Cina terima sumbangan

Posted:

566 penduduk kaum Cina terima sumbangan

566 penduduk kaum Cina terima sumbangan


AZLAN (kanan) menyerahkan sumbangan sempena perayaan Tahun Baru Cina kepada seorang warga emas di Dewan Warisan, Kangar, Perlis baru-baru ini


CERIA. Seramai 566 individu terdiri daripada golongan miskin, warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu tunggal dan anak yatim gembira menerima sumbangan sempena perayaan Tahun Baru Cina daripada Menteri Besar Perlis, Azlan Man di Dewan Warisan, Kangar, Perlis baru-baru ini.

Sumbangan kepada kaum Cina yang menetap di sekitar Kangar itu diadakan setiap tahun bagi meringankan beban golongan terlibat untuk meraikan Tahun Baru Cina.

Menurut Azlan, kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM500,000 untuk sumbangan berkenaan yang melibatkan 3,429 penerima di seluruh negeri Perlis.

30 peniaga Jeti Merang terima kunci kedai

Posted:

30 peniaga Jeti Merang terima kunci kedai

30 peniaga Jeti Merang terima kunci kedai


SAMIUN (tiga dari kanan) bersama para peniaga yang menerima kunci premis kedai di Jeti Merang, Setiu, Terengganu baru-baru ini.


SERAH KUNCI. Seramai 30 peniaga kedai makan, pakaian dan cenderamata di sekitar kawasan Jeti Merang menerima kunci kedai yang dibina Majlis Daerah Setiu (MDS), Setiu, Terengganu baru-baru ini.

Sebanyak 30 unit kedai berharga RM600,000 itu dibina pada akhir tahun lalu dan rata-rata peniaga teruja dapat menjalankan perniagaan di kawasan berkenaan.

Yang Dipertua MDS, Samiun Salleh berkata, peniaga terlibat kini dapat menjalankan perniagaan mereka dengan lebih selesa.

"Sebelum ini mereka menjual barangan di premis yang tidak standard dan uzur menyebabkan pendapatan yang diraih tidak seberapa," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


23 pegawai, kakitangan PKNS Holdings dipecat

Posted:

23 pegawai, kakitangan PKNS Holdings dipecat

23 pegawai, kakitangan PKNS Holdings dipecat

Oleh MOHD. AZLI ADLAN
azli.adlan@kosmo.com.my

ALIF AIMAN (kanan) bersama sebahagian kakitangan kontrak PKNS Holdings yang ditamatkan perkhidmatan di Seksyen 13, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dilanda kontroversi lagi apabila seramai 23 kakitangan termasuk empat pegawai pengurusan tertinggi dipecat berkuat kuasa serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan awal.

Mereka yang dipecat merupakan pegawai dan kakitangan anak syarikat PKNS, PKNS Holdings Sdn. Bhd. termasuk Ketua di Jabatan Pemasaran, Sumber Manusia, Kewangan dan Pembangunan Perniagaan yang rata-rata telah berkhidmat secara kontrak. Tempoh paling lama perkhidmatan adalah tiga tahun, manakala yang baru adalah empat bulan.

Wakil kumpulan berkenaan yang juga bekas Pengurus Kanan Pemasaran PKNS Holdings, Dr. Alif Aiman Abdullah berkata, notis penamatan kontrak itu tidak mengikut prosedur kerana ia bukan sahaja dilakukan tanpa notis pemberitahuan awal, malah melanggar kontrak apabila hanya menawarkan pampasan dua bulan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lans Koperal SB mati ditembak

Posted:

Lans Koperal SB mati ditembak

Lans Koperal SB mati ditembak


POLIS menggunakan anjing pengesan di tempat kejadian seorang anggota Cawangan Khas Bukit Aman mati ditembak di Jalan Negeri Sembilan, Bukit Persekutuan, Kuala Lumpur semalam. Gambar kecil ialah Thivakaran.


KUALA LUMPUR - Seorang anggota polis Cawangan Khas (SB) Bukit Aman berpangkat Lans Koperal ditemui mati dengan kesan dua das tembakan pada muka dan mata sebelah kanan di tepi Jalan Negeri Sembilan, Bukit Persekutuan di sini semalam.

Mayat T. Thivakaran, 37, berasal yang dari Chemor, Perak itu ditemui orang awam pada pukul 4.30 petang semalam.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Arasa berkata, pemeriksaan yang dilakukan di lokasi kejadian, polis menemui dua kelongsong peluru berukuran .9 milimeter berdekatan mayat mangsa.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Perlu ada kesedaran pengguna

Posted:

Perlu ada kesedaran pengguna

Perlu ada kesedaran pengguna

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my


MUHYIDDIN bersama Ismail Sabri (kiri) dan Hasan (dua dari kiri) meninjau harga ikan di Pasar Raya Econsave, Kajang semalam.


KAJANG - Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta rakyat meningkatkan ilmu pengetahuan mengenai aspek kepenggunaan bagi melindungi kepentingan mereka selain mampu membuat keputusan bijak dalam membeli barangan keperluan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kesedaran kepenggunaan mampu mendidik rakyat berbelanja secara berhemah setelah membuat perbandingan harga dan dapat mengelak daripada menjadi mangsa peniaga tidak jujur.

Katanya, pendidikan kepenggunaan juga mendidik rakyat menggunakan kuasa mereka sebagai pembeli agar lebih selektif dan bijak berbelanja di kedai yang menawarkan harga berpatutan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Dakwah Pahrol melalui tulisan

Posted:

Dakwah Pahrol melalui tulisan

Dakwah Pahrol melalui tulisan

ANTARA koleksi buku terbaharu tulisan Pahrol Mohamad yang mendapat sambutan menggalakkan daripada pembaca.


PENULISAN dakwah merupakan aktiviti penyampaian maklumat tentang Islam bagi mengajak manusia ke arah kebaikan dan memberi peringatan kepada mereka.

Selain berkongsi maklumat, pendekatan seperti ini juga bertujuan mentarbiah jiwa pembaca supaya terkesan untuk mencintai Allah SWT, patuh dan tunduk dengan suruhan-Nya.

Itulah gaya penulisan pilihan Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, 53, dalam 20 buah buku karyanya. Antara bukunya yang popular termasuklah Mukmin Profesional, Semuanya Soal Hati dan Beduk Diketuk.

Walaupun berkelulusan dalam bidang teknologi makanan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), namun selepas tamat pengajian pada tahun 1988, beliau telah bergiat aktif dalam bidang penulisan khususnya dalam penulisan dakwah dan pendidikan Islam.

Sejak itu, minatnya dalam bidang penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah terbitan tempatan seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis.

Selepas 26 tahun bergelumang dalam bidang penulisan, kini beliau merupakan Ketua Pengarang di syarikat penerbitan Telaga Biru Sdn. Bhd. (Telaga Biru) merangkap Ketua Editor Majalah Solusi.

Walaupun pernah menjawat jawatan kaunselor di Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997 dan 1998, namun disebabkan minatnya yang mendalam dalam bidang penulisan Pahrol sanggup melepaskan jawatan tersebut.

Menurut anak kelahiran Ipoh, Perak itu, minatnya dalam bidang penulisan timbul daripada hobi membaca karya-karya penulisan Prof. Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah (Hamka) dan kitab Ihya Ulumuddin hasil karya tokoh ilmuwan Islam, Imam al-Ghazali sejak di bangku sekolah.

Namun, minatnya terhadap penulisan dakwah timbul hasil penglibatan dalam bidang dakwah.

"Saya dapati berdakwah secara lisan sudah ramai yang melakukannya, namun dakwah melalui penulisan artikel atau buku-buku masih kurang," katanya ketika ditemu bual di pejabatnya baru-baru ini.


PAHROL MOHAMAD bergambar bersama sebahagian karyanya.


Cerita-cerita santai

Beliau berpendapat, penulisan boleh dianggap sebagai pendakwah, pendidik dan pemimpin yang paling baik kepada masyarakat secara tidak rasmi.

Sementara itu, mengulas mengenai salah satu buku terbaharunya yang berjudul, Angguk Geleng yang diterbitkan oleh Telaga Biru pada bulan April tahun lalu, setakat ini buku setebal 258 muka surat itu telah terjual hampir 15,000 naskhah.

Buku berharga RM22 itu menghimpunkan 115 cerita santai yang mengandungi pengajaran dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat.

Katanya, manusia yang lalai tidak suka digesa atau dipaksa untuk melakukan kebaikan secara mengejut, sebaliknya mereka suka dipujuk, dibelai dan diajak ke arah positif dengan kasih sayang.

"Melalui buku ini, pembaca diajak ke arah kebaikan secara tidak sedar melalui pemikiran dan emosi yang tidak diundang hasil cerita-cerita yang terdapat dalam buku ini," jelasnya.

Menurut Pahrol, buku tersebut diilhamkan daripada gerakan kepala yang mengangguk dan menggeleng, namun pada masa yang sama fikiran dan hati turut tunduk mengiya atau berpaling daripada jalan kebenaran.

Terkini, beliau giat menyiapkan tiga buah buku dakwah untuk dilancarkan sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang dijangka berlangsung pada bulan April ini.

Aplikasi KakaoTalk dilancar di Malaysia

Posted:

Aplikasi KakaoTalk dilancar di Malaysia

Aplikasi KakaoTalk dilancar di Malaysia


APLIKASI sosial mudah alih, KakaoTalk boleh dimuat turun dan digunakan secara percuma di telefon pintar.


WALAUPUN platform sosial mudah alih ini mula bertapak di Malaysia kira-kira dua tahun lalu, namun masih ramai yang tidak mengetahui bahawa ia masih belum mempunyai pejabat rasmi di Malaysia hingga akhir tahun lalu.

Dengan pelancaran secara rasmi di The Bee, Publika Kuala Lumpur baru-baru ini, maka terjawab sudah penantian aplikasi sosial mudah alih yang berasal dari Korea Selatan, Kakao Talk yang pasti menjanjikan para penggunanya satu pengalaman berskala epik.

Disediakan sebagai aplikasi yang boleh dimuat turun dan digunakan secara percuma, KakaoTalk kini boleh didapati di telefon pintar iOS, Android, Blackberry, Windows, sistem operasi Bada dan aplikasi komputer peribadi anda.

Pengurus KakaoTalk Malaysia, Mellissa Lee berkata, pelancaran tersebut secara rasminya telah memperkenalkan MoL dan Friendster sebagai rakan kongsi KakaoTalk di Malaysia setelah menandatangani suatu perjanjian sekitar bulan Jun tahun lalu.

"Selain itu, ia bakal menyaksikan laman sosial, Friendster berfungsi untuk mempromosikan platform Kakao. MoL pula berfungsi sebagai sistem transaksi atas talian untuk penggunaan permainan, kedai dan ciri-ciri lain yang terdapat pada Kakao," katanya ketika ditemui pada majlis berkenaan.

Turut hadir, Penolong Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Kakao Corporation, Sirgoo Lee.

Di samping itu, majlis pelancaran telah dihangatkan dengan pelbagai persembahan yang berkonsepkan epic together-gether .

Acara KakaoTalk Buggy Ride turut membawa golongan media dan rakan kongsi perniagaan mengelilingi pusat membeli-belah itu selain dihiburkan dengan persembahan flashmob seperti komunikasi mesej jarak jauh menggunakan kad. Tidak ketinggalan pelawak popular Malaysia, Douglas Lim dan Kuah Jenhan tampil memeriahkan parti tersebut.

Pesta buku ala taman tema

Posted:

Pesta buku ala taman tema

Pesta buku ala taman tema


PESTA Buku Antarabangsa Putrajaya 2014 ala taman tema yang bakal diadakan pada Mac depan menjanjikan kelainan kepada penggemar buku di negara ini. - Gambar hiasan


PESTA buku semakin kerap diadakan di negara ini. Ia merupakan satu petanda baik yang menunjukkan rakyat Malaysia semakin gemar membaca buku.

Penganjuran pesta-pesta ini memberi peluang kepada si pencinta buku bagi mendapatkan bahan bacaan pada harga jauh lebih rendah berbanding di pasaran.

Bagi memberikan kelainan, syarikat buku terkenal, Kumpulan MPH Malaysia Sdn. Bhd. (MPH) dengan kerjasama Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) memperkenalkan jualan buku secara besar-besaran dengan penerapan konsep taman tema.

Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya (PBAP) 2014 di (PICC) yang bakal diadakan pada 19 hingga 23 Mac depan menawarkan pelbagai seleksi buku, majalah, buku elektronik (e-Book), alat bantuan belajar, alat tulis dan peralatan digital di dalam ruang pameran yang berkeluasan lebih 5,574.2 meter persegi.

Bersempena dengan konsep taman temanya, PBAP 2014 akan membawa pembaca ke dalam sebuah pekan buku untuk menerokai alam penuh keajaiban yang dipanggil Bookerville.

Pengarah MPH, Datuk Abdullah Abdul Rahman berkata, pesta buku berkenaan bertujuan untuk menyediakan persekitaran yang memperkaya, mendidik dan menghiburkan pengunjung.

"Ia sekali gus dapat menarik pelancong luar negara untuk menyertai pesta yang juga diadakan seiring dengan Tahun Melawat Malaysia 2014.

"Tawaran harga menarik tidak terhad kepada buku yang sudah lama diterbitkan malah ada juga buku-buku terkini yang diberikan potongan harga yang pastinya menambat hati pembaca," katanya pada sidang akhbar PBAP 2014 di PICC, Putrajaya baru-baru ini.

Menurut beliau, PBAP 2014 bakal menarik lebih 300,000 pengunjung sepanjang lima hari pesta buku tersebut berlangsung.

Selain itu, penampilan selebriti dan aktiviti hiburan bagi kanak-kanak seperti cabaran permainan dan aktiviti seni kraf turut disediakan kepada pengunjung.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Giliran Jimenez buat laporan polis

Posted:

Giliran Jimenez buat laporan polis

Giliran Jimenez buat laporan polis

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my

BALJIT (tengah) menjawab soalan pemberita selepas membuat laporan polis berhubung insiden di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin Sabtu lalu di Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Selatan semalam. Turut kelihatan Jimenez (kanan) dan Fahmi.


KETUA jurulatih Johor Darul Takzim (Johor DT), Cesar Ferrando Jimenez membuat laporan polis berhubung insiden pergaduhan di dalam terowong masuk ke bilik persalinan pemain di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin Sabtu lalu.

Jimenez yang juga pengurus skuad Harimau Selatan membuat laporan berkenaan di Ibu Pejabat Polis Daerah Johor Bahru Selatan kira-kira pukul 2 petang semalam.

Turut mengiringi Jimenez ialah peguam, Datuk Baljit Singh Sidhu, Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Onn Jabar dan Setiausaha Kehormat PBNJ, Mohd. Fahmy Yahya.

Baljit memberitahu, laporan itu dilakukan bagi menjelaskan perkara sebenar yang berlaku sambil menyatakan Jimenez merupakan mangsa dalam kejadian tersebut.

"Terlalu banyak tohmahan mengenai insiden itu. Fakta juga tidak diberi dengan jelas dan disebabkan itu, dia (Jimenez) tampil buat laporan bahawa sebenarnya dia yang diserang oleh jurulatih kecergasan T-Team dan pemain yang memakai jersi No. 16 pasukan tersebut.

"Dalam insiden tersebut, kolar bajunya telah ditarik oleh jurulatih kecergasan T-Team, itu sebenarnya yang berlaku.

"Dia (Jimenez) diserang termasuk dengan kata-kata kesat dan selain daripada itu, tiada apa yang berlaku," dedahnya kepada pemberita.

Tambah Baljit, PBNJ juga akan menyiasat secara terperinci berkaitan perkara berkenaan termasuk mengambil tindakan sewajarnya jika terdapat fitnah atau tohmahan tidak berasas.

"Pada masa sama, PBNJ akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis dan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM)," katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, Datuk Hasnan Hassan dalam satu kenyataan akhbar mengesahkan salah seorang pegawai skuad Johor DT telah membuat laporan polis berkaitan insiden tersebut.

Beliau berkata, laporan polis itu telah dirujuk kepada pasukan penyiasat dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dan siasatan sedang dijalankan.

Kelmarin, pemain T-Team, pihak pengurusan dan jurulatih kecergasan pasukan berstatus kelab itu membuat empat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Terengganu berhubung insiden tersebut.

Pemain dan jurulatih kecergasan T-Team yang didakwa terlibat ialah pemain import dari Brazil, Evaldo Rodrigues dan jurulatih, Stefano Impagliazzo.

Tonggak import T-Team trauma

Posted:

Tonggak import T-Team trauma

Tonggak import T-Team trauma

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


PENOLONG jurulatih T-Team, Azlan Johar (kiri) memerhatikan pemain import, Patrich Wanggai menjalani latihan di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu semalam.


DUA tonggak import T-Team, Fabio Flor De Azevedo dan Evaldo Rodrigues, dilaporkan mengalami tekanan selepas insiden panas yang berlaku pada aksi pusingan kedua Piala FA di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, Sabtu lalu.

Lebih mengejutkan, Rodrigues dan Fabio Flor turut dikatakan enggan lagi beraksi dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) dan mahu pulang ke negara kelahiran mereka, Brazil dalam masa terdekat.

Satu sumber memberitahu, kedua-dua pemain itu kini berada dalam keadaan trauma selepas kejadian tersebut.

Rodrigues didakwa telah dikasari ketika menuju bilik persalinan sebaik tamat separuh aksi babak pertama ketika berdepan Johor Darul Takzim (Johor DT).

Fabio Flor pula dikatakan telah diugut oleh seseorang dan kedua-dua pemain itu telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu, malam kelmarin ekoran insiden tersebut.

Menurut sumber itu lagi, Rodrigues dan Fabio Flor mula menganggap situasi mereka semakin tidak selamat.

"Jangan kata pergi ke kedai makan, keluar dari bilik pun mereka sudah takut. Apa yang boleh saya katakan, mereka dalam keadaan trauma.

"Saya difahamkan kedua-dua pemain itu mahu balik ke Brazil selepas mendapati keselamatan mereka mula diancam.

"Ini sudah tentu memberikan masalah kepada pihak pengurusan T-Team.

"Bagaimana pasukan T-Team mahu mendapatkan lagi dua khidmat pemain import jika kedua-dua pemain terbabit tetap mahu menamatkan kontrak mereka serta-merta.

"Saya juga difahamkan mereka sedang mempertimbangkan untuk membuat aduan secara rasmi kepada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa berhubung kes yang terjadi di Larkin," jelas sumber itu lagi kepada Kosmo! semalam.

Kosmo! semalam melaporkan, Ketua Polis Negeri Terengganu, Datuk Jamshah Mustafa telah mengesahkan menerima empat laporan daripada T-Team berhubung insiden panas di Larkin.

Selain Rodrigues dan Fabio Flor, jurulatih kecergasan T-Team, Stefano Impagliazzo turut dilaporkan menjadi mangsa kekasaran dalam insiden tersebut.

'Jangan hanya tahu salahkan FA'

Posted:

'Jangan hanya tahu salahkan FA'

'Jangan hanya tahu salahkan FA'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN pemain Kuala Lumpur yang hadir di Wisma FAM, Kelana Jaya kelmarin untuk memberi keterangan.


DILUAH mati emak, ditelan mati bapa. Itu perumpamaan paling tepat bagi menggambarkan nasib skuad bola sepak Kuala Lumpur yang dibelenggu gejala rasuah baru-baru ini.

Selepas dikatakan menghadapi krisis kewangan menjelang sepak mula Liga Premier musim lalu, tindakan Persatuan Bola Sepak Kuala Lumpur (KLFA) yang terdesak memburu penaja akhirnya 'makan tuan' apabila para pemain mendakwa terpaksa berdepan beberapa arahan 'tidak masuk akal'.

Natijahnya, lima pemain Sang Helang digantung seumur hidup sementara baki 17 pemain Kuala Lumpur dikenakan denda RM5,000 seorang oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) termasuk amaran keras kelmarin.

Biar apa jua yang berlaku, seorang pemerhati bola sepak menyifatkan senario itu tidak wajar diletakkan atas bahu mana-mana persatuan negeri semata-mata.

Sebaliknya, beliau mempersoalkan kredibiliti FAM menjaga 'anak' yang dilanda krisis seperti KLFA sehingga terpaksa berdepan situasi berkenaan termasuk isu rasuah.

"Jangan hanya tahu salahkan persatuan negeri (FA) dan juga pemain setiap kali berlakunya unsur rasuah.

"Apa lagi yang FA boleh lakukan jika berdepan krisis kewangan yang serius dan tidak lagi mempunyai pilihan lain bagi membayar tunggakan gaji pemain.

"Sebagai 'bapa', FAM seharusnya sedar gejala negatif ini hanya memalukan keluarga sendiri," katanya kepada Kosmo! semalam.

Kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abdul Razak mempertahankan keputusan jawatankuasa itu yang hanya mendenda pemain-pemain berkenaan.

Ini kerana, menurut beliau, kesemua pemain berkenaan berada dalam istilah under duress (bawah tekanan) pihak penaja setiap kali beraksi.

Taufek mendakwa, ada juga di antara pemain Sang Helang yang turut dipukul selain keselamatan keluarga terancam jika tidak mematuhi arahan berkenaan.

Mengulas lanjut, pemerhati itu menjelaskan FAM sepatutnya mengendalikan isu itu secara efektif sebelum mana-mana pasukan didatangi bookie.

"Kes ini cukup berat, siapa sangka rasuah kini boleh berlaku dengan macam-macam cara, hendak mendapat campur tangan menteri (Kementerian Belia dan Sukan) sudah tentu tidak boleh... jadi apa lagi yang FA boleh lakukan selain memohon pertolongan FAM.

"Saya difahamkan, ia bukan kes baharu kerana selain Kuala Lumpur, ada juga pasukan lain pernah berdepan senario yang sama sehingga terhumban ke saingan Liga FAM beberapa tahun sebelum ini," katanya.

Untuk rekod, lima pemain Kuala Lumpur - Fadhullah Yunsifar, Phoo Kai Lun, Khairul Anuar Shafie, Jeremy Danker dan Hafizi Rosle sebelum ini didenda sebanyak RM20,000 dan digantung seumur hidup atas kesalahan itu.

Ketua jurulatih dari Slovakia, Stanislav Lieskovsky, penolong pengurus Rosli Omar dan pegawai pasukan, Saari Jani pula antara tiga pegawai yang disabitkan kesalahan dan turut menerima hukuman serupa pada 20 Disember tahun lalu.

Seramai 17 pemain yang didenda RM5,000 pula ialah Muhammad Syafiq Johari, Mohd. Munir Amran, Muhammad Taufiq Mohd. Shukor, Ahmad Jihad Ismail, Muhamad Rafeef Raya, Mohd. Badrul Hisyam Azmi, Mohamad Ar'Rauf Roslee, Hishamuddin Othman, Muhammad Hanis Mohtar, Ahmad Dashila Tajudin, Azizon Abdul Kadir, Benedict Martin, Muhammad Syazwan Mohamed Rani, J. Mughilan Kartik, Muhammad Azwan Jatin, S. Sivaraj dan Mohamad Amirul Asraf Mohd. Noor.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Hanyut di lautan lebih setahun

Posted:

Hanyut di lautan lebih setahun

Hanyut di lautan lebih setahun

ALBARENGO dibantu seorang jururawat lelaki semasa dia tiba di Majuro semalam.


MAJURO, Kepulauan Marshall - Seorang nelayan El Salvador yang terkandas di laut bersyukur kepada Tuhan kerana dia masih hidup sejurus tiba dengan sebuah bot polis di sini semalam setelah dia hanyut di atas bot lebih setahun.

Nelayan berusia 37 tahun itu, Jose Salvador Albarengo berkata, dia minum darah penyu dan menangkap ikan dan memakannya mentah- mentah serta burung dengan tangan kosong untuk terus hidup.

Albarengo memberitahu pemberita akhbar MailOnline, dia juga meminum air kencingnya sendiri kerana ketiadaan air bersih.

Albarengo ditemui dalam keadaan kusut masai dan berambut panjang di sebuah pulau terumbu karang dekat sini pada Khamis lalu. Dia dipercayai hanyut selama 16 bulan.

Dua orang lelaki menemuinya selepas bot Albarengo sepanjang 7.3 meter terdampar di pulau tersebut yang merupakan sebahagian daripada Kepulauan Ebon Atoll.

Dia kemudian dihantar ke sini dengan menaiki sebuah bot polis.

Wajah nelayan itu mirip aktor Tom Hanks yang berjambang semasa dia berlakon dalam filem Cast Away yang ditayangkan pada tahun 2000.

Dalam cerita itu, Hanks yang berlakon sebagai seorang kakitangan syarikat penghantar surat dan bungkusan, terdampar di sebuah pulau di Lautan Pasifik selepas pesawat yang dinaikinya terhempas.

Albarengo memberitahu pihak berkuasa, dia keluar belayar untuk menangkap ikan jerung pada penghujung Disember 2012 dari Mexico yang terletak sekitar 10,000 kilometer dari sini.

Namun, dia dan seorang rakannya yang berusia antara 15 hingga 18 tahun telah dihanyutkan ombak selepas bot yang dinaikinya ditiup angin dan mereka kemudiannya sesat di lautan.

Namun, rakannya itu telah meninggal dunia sebulan selepas mereka hanyut di lautan.

Seorang pembikin filem yang berpangkalan di sini, Jack Nieden- thal memberitahu agensi berita Reuters, Albarengo turun dari bot tersebut dengan mukanya dipenuhi janggut.

"Dia mengalami kesukaran untuk berjalan, kedua-dua kakinya amat kurus. Saya tidak bersedia untuk menganggap kisahnya itu sebagai satu penipuan," tambahya.

Seorang jururawat lelaki kemudian membantunya menuruni tangga bot tersebut sebelum membawanya ke hospital bagi menjalani rawatan.

"Dia sepatutnya keluar menangkap ikan selama sehari sahaja tetapi dihanyutkan ombak akibat tiupan angin utara," kata Duta Amerika Syarikat (AS) ke Kepulauan Marshall, Tom Armbruster kepada media.

Nelayan itu memberitahu Armbruster, dia berasal dari El Salva- dor tetapi telah menetap di Mexico selama 15 tahun.

Armbruster menjadi penterjamah kerana nelayan tersebut hanya boleh berbahasa Sepanyol.

Nelayan itu tinggal di Tapachula dekat sempadan Mexico dengan Guatemala dan bekerja untuk syarikat Camoronera Dela Costa.

Albarengo berkata, dia mahu menghubungi keluarganya iaitu isteri dan seorang anak perempuan- nya di El Salvador.

Namun begitu, dia tidak dapat mengingati nombor telefon rumahnya itu.

Edidor Marshall Islands Journal, Giff Johnson berkata, semasa ditemui dua orang penduduk, nela- yan tersebut hanya memakai sepasang seluar dalam.

Menurutnya, terdapat air di dalam bot gentian kaca yang dinaiki- nya itu.

Ketua Imigresen Kepulauan Marshall, Damien Jacklick berkata, pihak berkuasa akan berusaha untuk mendapatkan lebih banyak maklumat daripadanya.

Menurutnya, Jabatan Luar kepulauan itu merancang untuk menghubungi beberapa pegawai di luar negara bagi membolehkan dia dihantar pulang.

Namun, nelayan itu menyatakan, dia tidak dapat mengingati semua kejadian yang berlaku semasa botnya hanyut. - Agensi

Aktor Hollywood ditemui mati

Posted:

Aktor Hollywood ditemui mati

Aktor Hollywood ditemui mati

GAMBAR fail menunjukkan Hoffman bergambar bersama Oscar ekoran kemenangannya sebagai pelakon lelaki terbaik pada Anugerah Academy kali ke-78 di Hollywood pada 5 Mac 2006.


NEW YORK - Pelakon pemenang anugerah Oscar, Philip Seymour Hoffman ditemui mati di dalam apartmennya di sini kelmarin, lapor saluran berita NBC News.

Dua sumber pihak berkuasa memberitahu NBC bahawa kematian Hoffman dipercayai berpunca daripada pengambilan dadah berlebihan.

Mayat aktor tersebut yang berpakaian ditemui oleh seorang rakannya di dalam bilik air kediamannya.

"Kami amat bersedih dengan kematian Hoffman dan menghargai kasih sayang dan sokongan yang diberikan kepada kami," kata keluarga pelakon tersebut dalam satu kenyataan kepada saluran televisyen CNBC.

Dalam pada itu, pejabat koroner belum mengesahkan punca sebenar kematian aktor berkenaan, manakala polis masih menyiasat kes tersebut.

Hoffman mempunyai tiga orang anak bersama seorang teman wanitanya, Mimi O'Donnell.

Dia memenangi anugerah Oscar sebagai Aktor Terbaik pada 2005 untuk filem biografi, Capote.

Pelakon tersebut pernah menerima tiga pencalonan anugerah Oscar bagi kategori Pelakon Pembantu Terbaik untuk filem Charlie Wilson's War (2008), Doubt (2009) dan terbaharu, The Master pada tahun lalu. - Agensi

Gunung Sinabung meletus lagi selepas 16 orang maut

Posted:

Gunung Sinabung meletus lagi selepas 16 orang maut

Gunung Sinabung meletus lagi selepas 16 orang maut


GUNUNG Sinabung menghamburkan debu dan asap dapat dilihat dari Kampung Payung, Sumatera Utara semalam.


KARO - Gunung Sinabung di utara Sumatera, Indonesia yang meragut 16 nyawa sekali lagi menghamburkan abu dan batu ke udara semalam.

Letusan terbaharu itu menyebabkan usaha mencari mangsa-mangsa bencana tersebut terpaksa ditangguhkan.

Sebelum usaha menyelamat dihentikan, satu pasukan penyelamat menemui lapan bangkai motosikal rentung tertanam di bawah abu Gunung Sinabung yang meletus pada Sabtu lalu.

Letusan itu adalah yang pertama mencatat korban sejak Gunung Sinabung di Sumatera kembali aktif pada September tahun lalu selepas pasif selama beberapa tahun.

Agensi Mitigasi Kebangsaan Indonesia menyatakan, Gunung Sinabung yang beberapa kali meletus dalam sehari, menghambur abu panas dan batu setinggi 2,500 meter ke udara.

"Kami memutuskan untuk menghentikan sementara operasi mencari dan menyelamat kerana faktor keselamatan," kata ketua cawangan setempat agensi berkenaan, Rochmali.

Kebanyakan mangsa yang maut dalam letusan kelmarin merupakan pelancong tempatan termasuk empat pelajar sekolah menengah yang mati serta-merta apabila mereka diselubungi terkena gas dan abu panas.

Sinabung merupakan antara 129 gunung berapi aktif di Indonesia. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved