Khamis, 6 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Thailand tegas kuat kuasa lese majeste

Posted:

Thailand tegas kuat kuasa lese majeste

Thailand tegas kuat kuasa lese majeste

DILAHIRKAN di Thailand, namun Joe Gordon menjadikan Amerika Syarikat (AS) sebagai rumah pertamanya. Pilihan itu membolehkan Gordon, 56, menerima kerakyatan AS dengan mudah, apatah lagi dia telah menetap di negara itu selama lebih 30 tahun.

Barangkali apabila telah terlalu lama mengikut acuan Barat, Gordon atau nama aslinya, Lerpong Wichaikammart, lupa asal usulnya atau hilang semangat orang Asia yang selama ini menjunjung tinggi budaya dan adat resam terutamanya dalam soal institusi beraja.

Mungkin fikiran moden dan keterbukaan Gordon membuatkan dia memilih untuk mempercayai kebenaran di sebalik buku biografi berjudul The King Never Smiles hasil tulisan Paul Handley yang diterbitkan pada tahun 2006.

Bagaimanapun, buku berkisar tentang kehidupan Raja Bhumibol Adulyadej, 86, itu terlebih dahulu diharamkan kerajaan Thailand. Sebagai orang Thailand, Gordon memang tidak melakukan kesalahan apabila cuba menelaah kandungan buku kontroversi itu.

Namun, apabila dia bertindak memuat naik pautan terjemahan buku itu dalam bahasa Thai pada tahun 2007 di Colorado, AS, Gordon tanpa disedari telah melanggar undang-undang di bawah Artikel 112 Thailand melibatkan undang-undang yang dinamakan lese majeste.

Lese majeste merupakan perkataan daripada bahasa Perancis yang merujuk kepada kesalahan mencemarkan kedaulatan institusi beraja

"Sebagai rakyat AS, saya tidak melakukan apa-apa kesalahan. Ia merupakan hak kebebasan bersuara saya di tanah AS," ujar Gordon kepada AP.

Namun, Gordon tersilap kerana beberapa tahun kemudian dia kembali ke Thailand untuk mendapatkan rawatan penyakit artritis dan tekanan darah tinggi yang dihidapinya. Ketika itulah, undang-undang lese majeste sah digunakan ke atasnya kerana dia berpijak di tanah Negara Gajah Putih.

Berikutan itu, dia ditahan oleh kira-kira 20 anggota polis di pangsapurinya di Bangkok pada Mei 2011. Selepas dibicara, Gordon didapati bersalah dan disumbatkan ke dalam penjara sebelum dibebaskan pada Julai tahun lalu.

Pembebasannya itu pun selepas mendapat pengampunan Raja Bhumibol kerana pada asalnya dia sepatutnya meringkuk dalam penjara selama dua tahun setengah.

MASIH ramai warga Thailand yang menerima undang-undang lese majeste dan mentaati raja mereka.


Lese majeste

Hak kebebasan bersuara menjadi alasan Gordon dan sesetengah rakyat Thailand menolak lese majeste. Di bawah undang-undang lese majeste, mana-mana individu yang membuat kenyataan atau komen berbaur fitnah atau penghinaan ke atas konstitusi monarki Thailand termasuk raja, permaisuri dan kerabat diraja boleh dikenakan hukuman penjara tiga hingga 15 tahun.

Hidup dalam acuan Timur yang penuh santun dan berbudi bahasa, bagaimanapun dilihat Barat sebagai satu bentuk penindasan hak bersuara.

Ketika majoriti rakyat Thailand menyanjungi konstitusi monarkinya serta menerima undang-undang lese majeste, Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melihat ia sebagai satu bentuk penindasan demokrasi.

Pihak-pihak berideologi Barat menyifatkan undang-undang konvensional itu sebagai penghalang kepada perkembangan demokrasi di Thailand dan negara-negara di sekitar Asia.

Meskipun begitu, masih ramai rakyat Thailand khususnya penyokong kerajaan bertindak mempertahankan undang-undang itu dan tidak mahu kedaulatan monarki mereka diusik apatah lagi diperlekehkan.

Lantaran itu, kerajaan Thailand sendiri akur untuk menerima lese majeste dan pihak berkuasa negara berkenaan begitu tegas dalam menjalankan penguatkuasaan ke atas individu yang menghina Raja Thailand.

Bahkan, mereka tanpa rasa ragu-ragu menguatkuasakan undang-undang itu ke atas warga asing di Thailand.

Baru-baru ini, seorang lelaki warga Singapura yang dijatuhkan hukuman penjara 15 tahun di bawah lese majeste dibebaskan selepas diberi pengampunan oleh Raja Bhumibol.

Wanchai Tan, 63, yang bekerja sebagai pemandu pelancong yang telah menetap di Thailand selama beberapa dekad dibebaskan selepas menjalani hukuman penjara empat tahun.

Dia ditangkap pada 6 April 2009 atas kesalahan menyebarkan risalah yang mengutuk undang-undang lese majeste ketika satu demonstrasi kumpulan Baju Merah.

Negara Barat

Biarpun negara-negara Barat menyifatkan lese majeste amalan Thailand satu bentuk undang-undang tidak relevan, hakikatnya terdapat empat negara Eropah yang masih menguatkuasakan undang-undang itu iaitu Denmark, Belanda, Norway dan Sepanyol.

Hak kebebasan bersuara yang diperjuangkan mereka juga sebenarnya masih perlu berpandukan keterbatasan terhadap sesuatu perkara terutamanya hal-hal melibatkan konstitusi monarki.

Belanda, misalnya, pernah menahan seorang wartawan dan jurugambar majalah Spunk pada tahun 2007 atas kesalahan menghina mantan ketua negara mereka, Ratu Beatrix. Kedua-duanya didapati bersalah kerana memakai baju-T dengan tulisan tidak sopan yang merujuk terus kepada Beatrix.


PERDANA Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra menghadap Ratu Sirikit.


Sepanyol juga pernah mendenda dua kartunis majalah El Jueves pada tahun 2007 dengan jumlah denda 3,000 euro (RM12,141) setiap seorang. Dua individu itu didapati bersalah di bawah undang-undang lese majeste selepas menyiarkan karikatur Putera Asturias bersama isterinya dalam keadaan tidak sopan.

Di Asia Barat, Kuwait dan Jordan merupakan dua negara yang masih memiliki undang-undang lese majeste.

China, Jepun dan United Kingdom (UK) juga pernah mempunyai lese majeste, namun telah dihapuskan. China kini menjadi sebuah republik, manakala Jepun dan UK yang masih mengekalkan sistem beraja menggunakan undang-undang baharu.

Kes Malaysia

Malaysia tidak terkecuali dihambat isu berkaitan penghinaan ke atas sistem beraja apabila lahirnya individu yang berfikiran liberal secara melampau.

Baru-baru ini negara dikejutkan dengan tindakan berani seorang wanita yang mengeluarkan komen berbaur sindiran terhadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda.

Ekoran kenyataan itu, wanita berkenaan ditahan pihak polis bagi membantu siasatan dan telah pun dibebaskan selepas memberi keterangan pada Rabu lepas.

Tindakan wanita itu jelas menunjukkan betapa ceteknya rasa hormat yang ditanamkannya terhadap raja yang menjadi lambang perpaduan rakyat negara ini.

Pensyarah Undang-Undang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Datin Noor Aziah Mohd. Awal menjelaskan, sejak pembukaan Melaka lagi (zaman Parameswara) rakyat menjunjung tinggi peranan raja sebagai ketua kerajaan.

"Parameswara memeluk Islam dan ia diikuti seluruh rakyat jelata. Akhirnya terbentuklah negara Malaysia hari ini yang majoritinya penduduk beragama Islam. Namun, sayangnya semakin ramai yang hilang rasa hormat terhadap kedaulatan. Situasi ini disifatkan sebagai kelunturan budaya tanpa mengambil kira agama atau bangsa seseorang.

"Negara-negara yang masih mempunyai raja di Asia diasak kuasa Barat yang melihat ia sebagai satu bentuk penghalang perkembangan demokrasi. Mereka melaung-laungkan kebebasan bersuara adalah hak setiap rakyat tanpa perlu gentar kepada monarki.

"Akibatnya, kita praktikkan perjuangan mereka dan terlupa bahawa antara Barat dan Timur masih wujud jurang persefahaman adat dan budaya," jelas Noor Aziah kepada Kosmo!.

Psikologi berpoligami

Posted:

Psikologi berpoligami

Psikologi berpoligami


SESEORANG itu akan merasai kenikmatan berpoligami jika bijak membahagikan kasih kepada para isteri. - Gambar hiasan


WALAUPUN dibenarkan, poligami tetap menjadi isu sensitif di Malaysia. Cerita mengenai poligami terus dibualkan, baik pihak lelaki atau wanita.

Tatkala kaum lelaki terus bercerita untuk 'menambah lagi satu', wanita pula akan berjuang habis-habisan untuk menolak poligami, malah ada kes-kes yang melibatkan suami yang disimbah dengan asid dan dipotong alat kelamin oleh isteri mereka.

Cerita panas mengenai poligami ini semakin hangat apabila ada lelaki berumur berkahwin lagi satu dengan anak dara sunti.

Sesekali, ia disulam dengan cerita kegagalan suami memberikan nafkah kepada isteri tua dan mengabaikan anak-anak, dan ada pula yang berakhir dengan perceraian.

Mungkin ada orang yang beranggapan bahawa poligami hanya menjadi amalan untuk masyarakat Islam.

Hakikatnya tidak. Ia juga diamalkan oleh penganut agama Kristian. Poligami juga tidak hanya berlaku di Malaysia, tetapi juga di beberapa buah negara Afrika dan Arab. Ia juga jadi amalan di Israel.

Perbezaannya mungkin hanyalah dari segi amalan poligami, tetapi reaksi psikologikal manusia terhadap poligami tidak pernah berubah.

Mengapa pihak lelaki begitu terangsang untuk berpoligami dan wanita pula tidak sama sekali membiarkan diri mereka berkongsi kasih?

Ia merupakan hakikat psikologikal manusia dan perbezaan fungsi psikologikal antara lelaki dan wanita.

Adakah hal ini sama sahaja di seluruh dunia? Kajian terhadap 37 budaya manusia, merentas hampir seluruh dunia dengan sampel 10,000 manusia, mendapati lelaki akan tertarik dengan wanita yang cantik dan berwajah muda.

Wanita pula cenderung untuk lelaki yang gagah dan mampu menyediakan sumber bagi menjaga wanita.

Lelaki dalam apa budaya pun didapati cenderung mengahwini wanita yang lebih muda. Semakin tua lelaki itu, semakin mereka mengimpikan wanita yang lebih muda dengan perbezaan umur yang ketara.

Perbezaan umur

Sebab itulah kita tidak sepatutnya terkejut kalau mendapati ada lelaki berusia memasang lagi satu wanita muda yang cantik dan bergaya. Ia hakikat psikologikal semula jadi manusia.

Wanita pula hanya mengharapkan lelaki yang umurnya lebih tua daripada mereka, tetapi perbezaan umur ini haruslah tidak begitu ketara dengan mereka.

Bagaimanapun, kajian mendapati wanita kurang tertarik dengan lelaki muda.

Hal ini kemudiannya diwariskan daripada satu generasi ke satu generasi dalam garis budaya. Budaya inilah yang memperteguhkan perbezaan antara lelaki dan wanita.

Bagaimanapun, ada hal yang menjadi persamaan. Lelaki dan wanita tetap mengimpikan cinta, kasih sayang dan hubungan mesra. Ini tidak ada bezanya dalam apa budaya sekalipun.


CEMBURU akibat kehadiran orang ketiga boleh menggoyahkan perhubungan yang sedia ada.


Sifat cemburu

Lelaki juga cemburu kalau pasangan wanitanya bermain kayu tiga dengan lelaki lain. Wanita pula tidak suka kalau pasangan lelakinya ada hubungan bersifat emosi dengan wanita lain.

Semua ini berasaskan kepada sejarah evolusi manusia yang membentuk lelaki sebagai penjaga keluarga dan wanita pula akan bergantung kepada apa yang boleh diberikan oleh lelaki.

Kajian-kajian psikologi juga umumnya mendapati bahawa wanita lebih cemburu berbanding dengan lelaki.

Kajian ke atas 202 manusia di Amerika Syarikat yang disoal soalan: "Bayangkan kalau pasangan anda menjalin ikatan dengan orang lain?"

Ada satu kajian mendapati 83 peratus wanita emosinya sangat tertekan kalau mengetahui pasangan mereka ada hubungan percintaan dengan wanita lain, sebaliknya hal ini tidak pula berlaku ke atas pihak lelaki.

Ini bermakna tatkala majoriti wanita bersifat cemburu, ada pula sebahagian kecil yang tidak begitu kisahkan hal ini.

Wanita cenderung berasa bimbang sekiranya pasangan lelaki atau suaminya ada hubungan emosi dengan wanita lain, misalnya bercinta kerana mereka merasakan komitmen dan pengorbanan yang telah mereka lakukan selama ini menjadi sia-sia.

Lebih teruk, mereka berkemungkinan hilang keseluruhannya, kalau lelaki tadi meninggalkan mereka dan memiliki wanita yang 'baharu' tadi. Ini tentunya lebih menyakitkan.

Bagi mengukuhkan lagi penemuan ini, kajian tersebut telah diulang lagi dengan menggunakan kaedah fisiologi dengan peralatan seperti electrodermal (EDA), face-electromyogfraphic (EMG) dan tekanan nadi.

Hasilnya nampaknya sama. Wanita cemburu kalau pasangan lelakinya ada hubungan kasih dengan orang lain, tetapi bagi lelaki mereka sangat kecewa kalau pasangan wanitanya ada hubungan kelamin dengan orang lain.

Sebab itulah, tatkala kita mendengar keghairahan kaum lelaki untuk berpoligami dan kaum wanita pula terus sinis dengan poligami, ia sebenarnya adalah hal semula jadi manusia.

Ia akan terus menjadi debat yang tidak berkesudahan. Kita semua berperanan sesuai dengan fungsi dan peranan psikologikal yang menjadi milik semula jadi kita.

Poligami, percintaan dan isu hubungan antara lelaki dan wanita tetap akan terus menjadi isu panas sepanjang zaman.

Douglas Kenrick, seorang ahli psikologi evolusi, berkata: "Kita tidak boleh mengubah evolusi spesies manusia, namun sesetengah perubahan antara kita ada kaitan dengan sejarah."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar UniSZA sertai Kursus Fotografi di Pulau Redang

Posted:

Pelajar UniSZA sertai Kursus Fotografi di Pulau Redang

Pelajar UniSZA sertai Kursus Fotografi di Pulau Redang

PELAJAR UniSZA bergambar selepas selesai mengikuti kursus fotografi di Pulau Redang, Terengganu baru-baru ini.


TIMBA ILMU. Seramai 59 pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mengikuti Kursus Kokurikulum Fotografi anjuran Pusat Pembangunan Holistik Pelajar di Pulau Redang, Setiu, Terengganu baru-baru ini.

Program selama tiga hari empat malam itu bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar tentang teknik-teknik fotografi selain memupuk sikap mencintai alam.

Naib Canselor UniSZA, Prof. Dr. Yahya Ibrahim semasa merasmikan program itu berkata, bidang fotografi boleh dijadikan pilihan kerjaya dan mampu memberikan pendapatan lumayan.

"Permintaan terhadap jurugambar untuk merakam setiap momen dalam kehidupan juga semakin bertambah sehingga ada individu ketika ini menjadikan bidang ini sebagai sumber rezeki dan mencipta nama di peringkat antarabangsa," katanya.

Penduduk Kangar sertai larian 1,000 langkah

Posted:

Penduduk Kangar sertai larian 1,000 langkah

Penduduk Kangar sertai larian 1,000 langkah


SABRY (dua dari kini) bersama penduduk sekitar Kangar melakukan larian 1,000 langkah di Denai Larian Cinta Alam, Kangar baru-baru ini.


KEMPEN. Lebih 150 penduduk sekitar Kangar menyertai acara larian 1,000 langkah sempena program Pengguna Sihat, Pengguna Bijak yang diadakan di Denai Larian Cinta Alam, Kangar baru-baru ini.

Para peserta memulakan larian dari Kompleks Dewan Undangan Negeri menuju denai larian terbabit dalam usaha menyemarakkan amalan kehidupan sihat dalam kalangan pengguna negeri ini.

Sempena program anjuran pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bersama Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara cawangan Perlis itu, ceramah hak pengguna turut diadakan.

Program tersebut dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, Sabry Ahmad yang turut berlari bersama peserta.

AUCMS lancar kempen elak pembaziran makanan

Posted:

AUCMS lancar kempen elak pembaziran makanan

AUCMS lancar kempen elak pembaziran makanan


ALIAA NADIRA (kanan) dan Zahari menanam pokok sebagai gimik perasmian sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 di Kepala Batas baru-baru ini.


KEMPEN. Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS) melancarkan kempen mengelakkan pembaziran makanan secara berlebihan dalam kalangan warga kampusnya sempena sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Timbalan Naib Canselor AUCMS, Prof. Datuk Zahari Che Dan berkata, buangan sisa makanan daripada isi rumah ataupun premis komersial kini merupakan isu terbaharu alam sekitar selain pencemaran udara dan air.

Menurut Zahari, bagi melaksanakan kempen berkenaan, pihaknya akan menggalakkan para pelajar dan kakitangan AUCMS mengamalkan pengambilan makanan secara sederhana.

Majlis tersebut dirasmikan oleh wakil kepada Presiden AUCMS, Dr. Aliaa Nadira Zainuddin.

Turut hadir ialah Penolong Pengarah Kanan, Jabatan Alam Sekitar Pulau Pinang, Hor Su Wei.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jenazah pendaki Everest selamat tiba di KLIA

Posted:

Jenazah pendaki Everest selamat tiba di KLIA

Jenazah pendaki Everest selamat tiba di KLIA

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA dan FARHANA HANIM
MOHD. MYDIN
berita@kosmo.com.my

VAN yang membawa jenazah Mohamad Shahrulnizam meninggalkan Terminal Kargo Penerbangan Malaysia (MAS) menuju ke Klang di KLIA, Sepang malam tadi.


SEPANG – Jenazah Allahyarham Mohamad Shahrulnizam Ahmad Nazari, salah seorang peserta mendaki Gunung Kala Pathar dan Everest Base Camp, Kathmandu, Nepal 2013 yang meninggal dunia akibat diserang penyakit akut ketinggian (AMS) selamat tiba di tanah air pada pukul 7.15 malam tadi.

Jenazah Mohamad Shahrulnizam, 25, yang meninggal dunia pada Isnin lalu diiringi oleh dua pendaki lain iaitu Muhammad Fauzan Hassan dan Mohamad Sujairi Ishak yang tiba dari Kathmandu, Nepal di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH171.

Ketibaan jenazah disambut Naib Presiden Kanan Perbadanan Putrajaya (PPj), Datuk Muhamad Haitamin Ishak serta ahli keluarga mangsa.

Jenazah kemudian dibawa menaiki van diiringi kereta polis terus ke Surau An Nur, Tanjung Syawal, Sungai Pinang untuk disembahyangkan serta dikebumikan di Tanah Perkuburan Batu Belah, Klang malam tadi.

Pada Isnin lalu, Mohamad Shahrulnizam iaitu seorang Penolong Jurutera di PPj yang mengikuti pendakian Gunung Everest meninggal dunia akibat diserang AMS pada pukul 7.15 malam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raja Azmi bakal kahwini gitaris rock

Posted:

Raja Azmi bakal kahwini gitaris rock

Raja Azmi bakal kahwini gitaris rock

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA
saphilla.isa@kosmo.com.my

AMPANG - Penerbit filem kontroversi, Raja Azmi Raja Sulaiman mendedahkan dia bakal berkahwin dengan seorang gitaris sebuah kumpulan rock terkenal pada tahun 1990-an setelah enam bulan mengenali lelaki itu.

Dia bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut mengenai kekasihnya itu dan berjanji akan mengadakan sidang akhbar untuk memperkenalkan bakal suaminya itu sekaligus mengumumkan tarikh perkahwinan mereka.

"Hubungan kami sudah mencecah enam bulan. Saya akan buat sidang akhbar untuk umumkan tarikh kahwin kami," katanya ketika ditemui pada sidang akhbar di Taman Melawati di sini semalam.

Mengulas lanjut mengenai gitaris tersebut, penerbit filem Anu... Dalam Botol itu memberitahu, kekasihnya itu merupakan seorang duda dan sebaya dengan umurnya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Laluan susur keluar Jambatan Kedua P. Pinang runtuh

Posted:

Laluan susur keluar Jambatan Kedua P. Pinang runtuh

Laluan susur keluar Jambatan Kedua P. Pinang runtuh

Oleh MALINDA ABDUL MALIK
berita@kosmo.com.my


BAHAGIAN penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang yang runtuh di Lebuh Raya Tun Dr. Lim Chong Eu, Batu Maung, Pulau Pinang semalam.


BAYAN LEPAS - Jalan penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang ke Lebuh Raya Tun Dr. Lim Chong Eu yang sedang dalam pembinaan di Batu Maung dekat sini runtuh dalam satu kejadian kira-kira pukul 7.15 malam tadi.

Menurut jurucakap Jambatan Kedua Pulau Pinang Sdn. Bhd. (JKSB), runtuhan berkenaan adalah sebahagian daripada ramp di bawah kerja-kerja pembinaan di dalam pakej 3A yang giat dijalankan.

"Kita masih siasat punca kejadian dan JKSB akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung kejadian ini selewat-lewatnya pagi esok (pagi ini)," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Bagaimanapun, setakat ini pihak berkuasa tidak dapat memastikan sama ada terdapat kenderaan yang lalu lalang di situ terperangkap di bawah runtuhan yang berlaku berhadapan dengan kilang Motorola tersebut.

Sementara itu, seorang saksi kejadian, Zalali Mohamad, 30-an berkata, runtuhan itu berlaku dalam sekelip mata dan dipercayai menghempap beberapa kenderaan yang sedang melalui jalan di bawah kawasan pembinaan berkenaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Nawaz dipilih PM Pakistan buat kali ketiga

Posted:

Nawaz dipilih PM Pakistan buat kali ketiga

Nawaz dipilih PM Pakistan buat kali ketiga

NAWAZ memeriksa barisan askar negaranya di Pejabat Perdana Menteri di Islamabad semalam. - AFP


ISLAMABAD – Perdana Menteri baharu Pakistan, Nawaz Sharif memimpin negaranya buat kali ketiga semalam yang dipenuhi dengan isu pergerakan Taliban, rasuah, ekonomi dan krisis tenaga.

Pemimpin berusia 63 tahun itu yang dihukum penjara seumur hidup selepas digulingkan dalam satu rampasan kuasa pada tahun 1999 mendapat sokongan padu penduduk Punjab.

Punjab merupakan wilayah paling kaya dan mempunyai bilangan penduduk paling padat di Pakistan.

Nawaz digelar sebagai singa Punjab di wilayah tersebut.

Pakar dalam bidang ekonomi tetapi berlembut berhubung isu pergerakan Taliban, beliau mewarisi tugas berat untuk menangani kemerosotan kewangan dan memulihkan krisis tenaga di Pakistan.

Kesilapan tadbir urus selama bertahun-tahun, kekurangan pelaburan dan gejala rasuah dalam sektor tenaga menyebabkan Pakistan mengalami gangguan bekalan elektrik sehingga 20 jam sehari ketika suhu musim panas mencecah 50 darjah Celsius.

Lemah lembut ketika bertutur dan pemalu apabila berdepan media antarabangsa, Nawaz sebaliknya memiliki reputasi agresif dan berani semasa mentadbir negara sebagai Perdana Menteri dari tahun 1990 hingga 1993 dan untuk kali kedua dari 1997 hingga 1997.

Seorang penganalisis politik veteran, Talat Masood berkata, Nawaz kali ini berbeza daripada sikapnya sebelum ini yang panas baran dan berkonfrontasi dengan tentera Pakistan pada tahun 1990-an.

Pihak tentera amat berpengaruh di Pakistan dan kerap campur tangan dalam urusan pentadbiran negara.

"Secara peribadi, saya berpendapat beliau memperoleh banyak pengalaman sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Beliau kini seorang ahli politik yang jauh lebih matang.

"Nawaz kini arif tentang hubungan antara tentera dan pihak awam," kata Talat kepada agensi berita AFP.

Negara-negara Barat menganggap Nawaz sebagai pemimpin yang pragmatik tetapi beliau pernah mencetuskan kontroversi apabila mencadangkan rundingan damai dengan Taliban.

Kumpulan militan tersebut dipersalahkan kerana membunuh beribu-ribu penduduk Pakistan sejak enam tahun lalu.

Pada Jumaat lalu, beliau secara terbuka mengkritik serangan pesawat dron Amerika Syarikat (AS) yang meragut nyawa seorang timbalan pemimpin sebuah pergerakan Taliban di barat daya negara ini.

Menurut Nawaz, serangan itu jelas mencabuli kedaulatan Pakistan sekali gus mengulangi rasa tidak puas hati Islamabad berhubung isu kontroversi tersebut.

Dilahirkan dalam sebuah keluarga usahawan yang kaya di ibu negeri wilayah Punjab, Lahore pada 25 Disember 1949, Nawaz mengambil jurusan undang-undang sebelum bekerja di kilang besi bapanya.

Beliau kemudian menceburi politik di bawah bimbingan Presiden Zia-ul Haq dan menjadi Menteri Kewangan dan seterusnya Ketua Menteri Punjab.

Nawaz memegang jawatan Ketua Menteri selama lima tahun dari tahun 1985.

Beliau dilantik sebagai Perdana Menteri pada 1990 bagi menggantikan Benazir Bhutto yang dituduh mengamalkan rasuah oleh Presiden Pakistan ketika itu, Ghulam Ishaq Khan.

Beliau kemudian menewaskan Benazir dalam pilihan raya Parlimen dan berkhidmat selama tiga tahun sebelum dipecat susulan dakwaan rasuah.

Nawaz digantikan oleh Benazir sebelum beliau kembali berkuasa selepas memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya tahun 1997.

Disokong oleh majoriti besar, beliau memperkenalkan dasar ekonomi bebas dan pada tahun 1998, Nawaz dijulang penduduk negaranya kerana menjadikan Pakistan sebagai sebuah kuasa nuklear.

Namun, pentadbirannya goyah berikutan konfrontasi dengan pihak tentera yang kemudian merampas kuasa pada tahun 1999.

Nawaz digulingkan oleh ketua tentera ketika itu, Jeneral Pervez Musharraf yang kemudian menjadi Presiden Pakistan.

Beliau dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh sebuah mahkamah tentera kerana jenayah pengkhianatan dan mengelak membayar cukai tetapi dibenarkan hidup dalam buangan di Arab Saudi pada 2000.

Bekas Perdana Menteri itu kembali ke tanah airnya tujuh tahun kemudian.

Bagaimanapun, Musharraf yang menjadi musuhnya meletak jawatan pada 18 Ogos 2008 sebelum beliau hidup dalam buangan di London pada November 2008.

Musharraf kembali ke Pakistan kemudian pada 24 Mac lalu untuk bertanding dalam pilihan raya umum negara itu.

Namun, Musharraf terus dirundung malang apabila beliau dikenakan tahanan di rumah berhubung kes pemecatan hakim semasa beliau menjadi Presiden.

Nawaz yang memimpin parti Liga Muslim Pakistan-Nawaz dipilih menjadi Perdana Menteri dengan mendapat 224 undi daripada sejumlah 342 anggota Dewan Rendah Parlimen.

Speaker Dewan Rendah Parlimen, Sardar Ayaq Sadiq berkata, pencabar Nawaz, Amin Fahim daripada Parti Rakyat Pakistan memperoleh 42 undi manakala calon Parti Tehreek-e-Insaf, Javed Hashmi menerima 31 undi.

Dalam ucapan pertamanya selepas dilantik sebagai Perdana Menteri semalam, beliau mengulangi gesaan agar AS menamatkan serangan dron di barat daya Pakistan.

"Kami menghormati kedaulatan negara lain dan mereka juga perlu menghormati kedaulatan dan kemerdekaan negara kami. Kempen itu perlu ditamatkan," katanya.

– Agensi

Ribuan pekerja desak Erdogan letak jawatan

Posted:

Ribuan pekerja desak Erdogan letak jawatan

Ribuan pekerja desak Erdogan letak jawatan


BAHAGIAN penunjuk perasaan berhimpun di Taman Gezi dekat Dataran Taksim di Istanbul semalam.


ISTANBUL - Beribu-ribu pekerja yang mogok berarak ke jalan-jalan raya di beberapa buah bandar di Turki semalam untuk mendesak Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan meletak jawatan ketika tunjuk perasaan menentang pentadbirannya terus memuncak.

Ribuan pekerja itu yang terdiri daripada guru, doktor, pekerja bank dan kakitangan sektor lain berarak dan membawa bendera kesatuan sekerja di Ankara dan bandar raya Istanbul.

Mereka turut berhimpun di Dataran Taksim yang menjadi lokasi pertempuran ganas melibatkan kumpulan penunjuk perasaan dengan pihak berkuasa sejak hampir seminggu lalu.

"Taksim, kami datang," kata mereka sambil melaungkan slogan yang menuntut Erdogan meletakkan jawatan.

Perdana Menteri itu yang berdepan cabaran terbesarnya selepas sedekad memegang tampuk pentadbiran melabelkan penunjuk perasaan tersebut sebagai pelampau dan samseng. Sebanyak dua orang terbunuh sepanjang enam hari kekacauan berlaku di negara ini dengan beratus-ratus penunjuk perasaan turut ditangkap.

Beberapa pertempuran turut tercetus dalam tempoh semalaman apabila polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air ke arah penunjuk perasaan di beberapa bandar raya utama termasuk di Istanbul.

Di bandar Izmir, pihak berkuasa dilaporkan menahan 25 orang kerana menyiarkan mesej berunsur fitnah di laman Twitter.

"Erdogan perlu memohon maaf, meletak jawatan dan dihadapkan ke mahkamah kerana tindakannya menggunakan kekerasan melampau," kata seorang usahawan berusia 26 tahun, Tansu Tahincioglu di Istanbul. Dua buah kesatuan sekerja terbesar di Turki turut melancarkan mogok selama dua hari bermula semalam bagi menyokong protes tersebut.

Tunjuk perasaan yang merebak ke seluruh negara itu bermula selepas sekumpulan penduduk tempatan membantah rancangan untuk membangunkan semula sebuah taman dekat Dataran Taksim di Istanbul. - AFP

Lelaki AS tangkap ikan toman gergasi

Posted:

Lelaki AS tangkap ikan toman gergasi

Lelaki AS tangkap ikan toman gergasi


NEWTON menunjukkan ikan toman yang berjaya ditangkapnya di Aquia Creek, Virginia pada Sabtu lalu. - Agensi


FREDERICKSBURG, Virginia – Seorang lelaki Amerika Syarikat (AS) berjaya menangkap seekor ikan toman sepanjang satu meter di Aquia Creek, Stafford, Virginia pada Sabtu lalu.

Akhbar Free Lance-Star melaporkan lelaki tersebut, Caleb Newton berjaya menangkap ikan tersebut yang seberat 7.88 kilogram (kg).

Menurut Persatuan Sukan Memancing Antarabangsa (IGF), rekod dunia bagi ikan tersebut adalah seberat 7.82kg yang ditangkap di Jepun pada tahun 2004.

Newton, 27, perlu menghantar permohonan kepada IGF termasuk butiran tentang ikan tersebut dan alat yang digunakan untuk menimbangnya bagi mendapatkan pengesahan rekod dunia. – Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kementerian kaji penyediaan pelan tindakan alam sekitar bagi Cameron Highlands

Posted:

Kementerian kaji penyediaan pelan tindakan alam sekitar bagi Cameron Highlands

Kementerian kaji penyediaan pelan tindakan alam sekitar bagi Cameron Highlands

06/06/2013 9:56pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengkaji kemungkinan menyediakan pelan tindakan alam sekitar bagi Cameron Highlands.

Menurut kenyataan kementerian itu, langkah itu bertujuan menggariskan strategi dan pelan tindakan jangka pendek, sederhana serta panjang bagi memastikan pembangunan di daerah itu dilaksanakan dengan mengambil kira keupayaan menampung dan secara lestari selaras dengan pelan kerajaan tempatan dan negeri.

"Isu-isu yang telah digariskan untuk tindakan segera termasuk hakisan dan kelodak yang menyebabkan pencemaran sungai akibat pencerobohan tanah secara haram serta pertanian tanah tinggi tanpa melaksanakan kawalan hakisan dan kelodakan.

"Isu lain ialah pencerobohan hutan simpan kekal, pencerobohan rizab sungai serta banjir kilat," kata kenyataan itu.

Kawasan sensitif alam sekitar juga akan dikenal pasti bagi tujuan pemuliharaan serta pengurusan kawasan tadahan selain pelaksanaan program pemulihan dengan penanaman semula pokok hutan.

Kenyataan itu juga menyebut kementerian sedang mempertingkat penguatkuasaan terhadap aktiviti pembukaan tanah dan kerja-kerja tanah.

"Kementerian dan agensi penguatkuasa akan mengambil tindakan tegas bagi membendung gejala pencerobohan hutan kerajaan di daerah itu," katanya. - Bernama

Ducati perluas kehadiran jenama di Malaysia

Posted:

Ducati perluas kehadiran jenama di Malaysia

Ducati perluas kehadiran jenama di Malaysia

06/06/2013 9:49pm

KUALA LUMPUR - Next Bike Sdn. Bhd., pengimport dan pengedar tunggal jenama Ducati di Malaysia, telah melancarkan cawangan edaran Ducati terbaharu di Sungai Buloh, hanya setahun selepas pembukaan Pusat Ducati terbesar Asia di Petaling Jaya.

Pelancaran Ducati Welly Sungai Buloh sebagai pengedar rasmi Ducati menandakan permulaan rancangan Ducati Malaysia untuk pengembangan jenama itu di Malaysia, kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Pada majlis itu, syarikat tersebut juga memperkenalkan edisi khas Multistrada 1200 ABS China Adventure.

Syarikat itu juga berkata, ia merancang untuk membuka beberapa bilik pameran baharu untuk membolehkannya memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pemilik dan pelanggan Ducati.

"Kawasan utama yang sedang kami timbangkan ialah Hartamas, Pulau Pinang, Kelantan, Johor dan Kuching," katanya. - Bernama

Palang hujung Jambatan Kedua Pulau Pinang runtuh

Posted:

Palang hujung Jambatan Kedua Pulau Pinang runtuh

Palang hujung Jambatan Kedua Pulau Pinang runtuh

06/06/2013 8:47pm

GEORGE TOWN - Satu palang konkrit di Jambatan Kedua Pulau Pinang sepanjang 300 meter yang menghubungkan bahagian Batu Maung di sini runtuh tadi.

Kejadian yang berlaku kira-kira pukul 7.05 petang itu mengejutkan para pekerja kontrak yang sedang menyiapkan kerja-kerja akhir di jambatan itu.

Runtuhan palang konkrit itu turut mengenai jalan raya berdekatan.

Difahamkan terdapat beberapa kenderaan termasuk motosikal yang melalui kawasan berdekatan kawasan itu ranap ditimpa runtuhan itu.

Kejadian berlaku ketika jalan itu sesak dengan kenderaan orang ramai yang dalam perjalanan pulang dari tempat kerja.

Pihak bomba yang tiba di tempat kejadian kira-kira lima minit kemudian kini sedang melakukan kerja-kerja mengesan kemungkinan ada mangsa yang terlibat.

Beberapa jentera berat termasuk kren terpaksa diguna bagi membantu pihak bomba mengalihkan runtuhan. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kesal dituduh sombong

Posted:

Kesal dituduh sombong

Kesal dituduh sombong

APABILA drama bersiri Adam dan Hawa menjadi fenomena setelah mendapat sambutan luar biasa daripada penonton, ia turut memberi impak kepada beberapa pelakon utamanya.

Antaranya pelakon Dazrin Kamarudin yang kini sudah mula mendapat perhatian ramai. Paras rupa yang kacak menjadi satu lagi bonus untuk Dazrin melebarkan karier lakonannya.

Bagaimanapun, adat bergelar anak seni semakin meningkat popular maka semakin banyak juga gosip dan cabarannya.

Perkara itu turut berlaku ke atas pelakon kelahiran Melaka itu apabila dikatakan sudah mula bersikap sombong.

Dazrin yang ditemui semasa majlis ulang tahun pertama saluran Astro Mustika HD di kompleks beli-belah AEON Bukit Tinggi, Klang, Selangor baru-baru ini mengakui dia juga ada terdengar dakwaan yang dilemparkan terhadap dirinya itu.

"Memang ada yang menuduh saya seorang yang sombong, tetapi saya anggap tuduhan tersebut tidak berasas kerana dibuat oleh pihak yang tidak mengenali saya secara rapat.

"Sudah tentu tidak adil kalau mereka membuat tuduhan yang melulu tanpa mengenali diri saya terlebih dahulu. Kalau sudah mula kenal dan rapat, barulah orang akan tahu sikap sebenar saya," ujar pelakon berusia 25 tahun itu.

Mendedahkan dirinya sebagai seorang yang mudah mesra dan suka membuat lawak, Dazrin tidak menolak kemungkinan raut wajahnya yang adakalanya kelihatan serius telah menimbulkan salah faham segelintir pihak.

Dazrin mengakui, terbit sedikit perasaan kesal terhadap cerita negatif itu yang sedikit sebanyak menjejaskan kredibilitinya.

Disebabkan itu, dia seboleh-bolehnya mahu mengelak daripada terbabit dalam sebarang kisah kontroversi.

"Sepanjang tiga tahun berkecimpung dalam dunia lakonan, sudah tentu saya tidak mahu dikenali sebagai seorang pelakon yang popular kerana kontroversi.

"Lebih mengecewakan apabila cerita sebegini timbul ketika saya sudah dikenali ramai. Jadi saya berharap dakwaan terhadap diri saya itu akan berlalu begitu sahaja," ujarnya.

DAZRIN menafikan dirinya seorang yang sombong dan besar kepala.


Menceritakan tentang karier lakonannya pula, Dazrin mengakui gembira apabila semakin banyak tawaran berlakon yang diperoleh selepas drama bersiri Adam dan Hawa.

Ujarnya, sudah ada penerbit dan pengarah yang memberikan kepercayaan buat dirinya untuk memegang watak utama sama ada dalam drama bersiri atau telemovie.

"Saya bersyukur dengan tawaran berlakon yang tidak putus-putus ini. Ia merupakan satu perkembangan yang positif dan membuatkan saya mahu bekerja dengan lebih keras lagi.

"Namun begitu, dengan pencapaian yang diraih ini, ia tidak bermakna saya sudah boleh berpuas hati kerana masih banyak lagi yang perlu dipelajari dalam bidang lakonan," ujarnya yang turut popular menerusi drama Jodoh.

Masih baik

Selesai menjawab isu bersikap sombong, Dazrin kemudian ditebak pula dengan satu lagi kontroversi baharu.

Dia dituduh sebagai individu yang mementingkan diri sendiri semasa bergandingan dengan seorang lelaki pelakon muda, Hairul Azreen dalam rancangan realiti Fear Factor Selebriti Malaysia.

Walaupun berhasil muncul sebagai juara dan berjaya memenangi hadiah wang tunai RM200,000, tetapi hubungan kedua-dua pelakon itu dikatakan mulai renggang selepas rancangan berkenaan berakhir.

Ketika diminta mengulas mengenai perkara tersebut, Dazrin meluahkan rasa hairannya.

Ini kerana tiada sebarang masalah yang timbul antara mereka berdua, bahkan hubungan kedua-duanya masih lagi baik.

"Sudah tentu saya agak pelik apabila ada yang mengatakan saya dan Hairul bermasam muka, sedangkan kami selalu lepak bersama-sama. Cuma, sejak kebelakangan ini kami jarang berjumpa kerana masing-masing sibuk.

"Apabila saya bertanyakan tentang cerita ini kepada Hairul, dia pun agak terkejut kerana sepanjang bergandingan bersama dalam rancangan Fear Factor Selebriti Malaysia, hubungan kami sangat rapat seperti adik-beradik. Bahkan, itulah antara faktor kejayaan kami muncul juara," jelasnya.

Bagaimanapun, Dazrin menjelaskan persepsi yang mengatakan dia mementingkan diri sendiri timbul dalam kalangan penonton yang menjadi pengikut setia rancangan realiti tersebut.

DAZRIN mengaku dia mula diberi peluang membawa watak utama selepas berlakon dalam drama Adam dan Hawa.


"Perlu diingat bahawa apa yang penonton saksikan itu sebenarnya tidak menggambarkan keseluruhan keadaan yang berlaku semasa pertandingan berlangsung memandangkan ia membabitkan banyak suntingan.

"Mungkin ada sebahagian babak yang dipaparkan itu menunjukkan saya seolah-olah membuat lawak kepada Hairul, tetapi ia disalah anggap pula oleh segelintir penonton," jelasnya.

Kongsi kejayaan

Mengenai hadiah wang kemenangan sebanyak RM200,000 yang diraih setelah bergelar juara Fear Factor Selebriti Malaysia, Dazrin memberitahu dia sudah mempunyai perancangannya sendiri.

Salah satu perancangan terdekatnya adalah untuk menganjurkan sebuah majlis kenduri kesyukuran yang disertai anak-anak yatim.

"Dengan wang yang diperoleh itu sebahagiannya akan saya gunakan untuk berkongsi kejayaan yang diraih dengan golongan kurang bernasib baik seperti anak yatim.

"Cuma, sekarang ini saya masih lagi sedang mencari lokasi yang sesuai. Kalau mengikut perancangan mungkin saya akan adakannya ketika majlis berbuka puasa nanti," ujarnya.

Ketika ditanya sama ada ia akan dilakukan bersama pasangannya dalam rancangan tersebut, Dazrin menyatakan ia merupakan anjurannya sendiri.

Ini kerana Hairul akan menggunakan wang yang dimenangi itu untuk membawa ibu bapanya mengerjakan ibadah haji.

Hyori pernah rasa terpinggir

Posted:

Hyori pernah rasa terpinggir

Hyori pernah rasa terpinggir


HYORI berjaya menewaskan kumpulan 4Minute dalam program Inkigayo.


PENYANYI Lee Hyori merupakan diva dalam industri seni Korea Selatan. Namun, dia baru-baru ini membuat pengakuan pernah berasa terpinggir beberapa tahun dahulu dalam industri itu.

Katanya ketika muncul dalam program televisyen Thank You: "Sejujurnya, saya pernah rasa sukar terutamanya dua atau tiga tahun dahulu.

"Sebelum ini, saya fikir inilah tempat dan dunia saya, tetapi ketika itu juga industri seni semakin dingin terhadap saya.

"Sampai satu tahap bila saya berjumpa dengan orang yang jauh lebih muda terdetik dalam hati, adakah mereka kenal saya?

"Perasaan tersebut dirasakan semakin kuat apabila saya menyertai program hiburan yang berbentuk pertandingan atau carta.

"Penyanyi-penyanyi bukan sahaja perlu menonjol bakat menyanyi, bahkan kelincahan dan gaya seksi memandangkan banyak program hari ini mengambil kira undian daripada penonton," luahnya.

Akui Hyori, dia berasa kurang yakin untuk bersaing dengan penyanyi berkumpulan yang jauh lebih muda 10 hingga 20 tahun daripadanya.

Malah, disebabkan tekanan yang dihadapi, penyanyi berusia 34 tahun itu pernah berdepan dengan masalah ketagihan alkohol.

Namun, katanya, dengan sokongan peminat dan keluarga akhirnya dia semakin positif.

Hyori menegaskan, dia tidak perlu bersedih atau tertekan jika tidak mendapat nombor satu dalam program-program hiburan.

"Setahun ini saya menjadi lebih kuat dan positif jika tidak mendapat tempat pertama.

"Saya popular dengan program seperti itu dulu. Sudah tentunya saya akan terus menyertainya," kata Hyori.

Sikap positif Hyori ternyata berbaloi apabila dalam episod terbaharu program Inkigayo, Hyori mampu tersenyum girang apabila dipilih sebagai pemenang tempat pertama menerusi lagu Bad Girls menewaskan kumpulan 4Minute.

Debaran Anugerah Tribute P. Ramlee

Posted:

Debaran Anugerah Tribute P. Ramlee

Debaran Anugerah Tribute P. Ramlee

Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN
hiburan@hiburan.com.my


AHMAD JAILANI (enam dari kiri) memegang trofi utama Anugerah Tribute P. Ramlee yang menjadi rebutan 10 buah telefilem yang dicalonkan.


LAKONAN, nyanyian dan ilham karya terhebat di bawah arahan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee sentiasa bersemadi di hati para peminatnya.

Namun seiring dengan perubahan arus permodenan masa kini, dikhuatiri hasil karya Allahyarham semakin dilupakan.

Sehubungan itu, bagi memperingati dan mengimbas zaman kegemilangan Allahyarham, buat julung-julung kalinya sebuah anugerah bagi memartabatkan kembali seniman agung kegemaran ramai itu iaitu Anugerah Tribute P. Ramlee diwujudkan.

Selain ingin memperingati hasil karya seniman agung itu, penganjuran tersebut bertujuan mengekalkan nama beliau sebagai seorang penghibur terbaik sepanjang zaman, terutamanya kepada pelopor baharu yang sedang meningkat naik.

Kini, bahang kehangatan Anugerah Tribute P. Ramlee kian terasa apabila acara berprestij itu semakin hampir menemui penonton menerusi siaran langsung di saluran TV1 pada 7 Jun ini yang bermula pukul 9 malam.

Melengkapkan lagi keterujaan peminat P. Ramlee, acara itu akan diadakan di Istana Budaya. Acara tersebut sepatutnya dijadualkan berlangsung di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor.

Penukaran lokasi pada saat akhir itu dianggap satu rahmat buat pihak penganjur kerana sebelum ini Istana Budaya memang menjadi lokasi pilihan, bagaimanapun kerana tetapi tiada kekosongan, mereka mencari lokasi lain.

Namun, rezeki memihak kepada mereka apabila berlaku perubahan pada jadual pementasan Istana Budaya.

Penari Istana Budaya

Ketua Pengarah Istana Budaya, Datuk Mohamed Juhari Shaarani berkata, sebenarnya jadual acara di Istana Budaya sudah penuh dengan pelbagai pementasan teater dan konsert.

MOHAMED JUHARI


"Kami di Istana Budaya sentiasa ingin melakukan yang terbaik, terutamanya apabila ia melibatkan acara berprestij, tetapi kami tidak mampu melakukan sesuatu di luar kawalan. Segala jadual perlu dipatuhi mengikut prosedur.

"Secara kebetulan, ada sebuah konsert yang ditunda. Jadi bolehlah acara itu dilakukan di Istana Budaya," jelasnya pada sidang media Anugerah Tribute P. Ramlee yang di adakan di Holiday Villa, Subang Jaya, Selangor baru-baru ini.

Tambah Juhari, bagi menambahkan lagi kemeriahan Anugerah Tribute P. Ramlee, seramai 150 penari Istana Budaya akan membuat persembahan pada acara pembukaan acara itu nanti.

Malah, anugerah yang dianjurkan oleh RTM dan Kumpulan Utusan dengan kerjasama Suhan Movies dan Trading Sdn. Bhd. itu turut diiringi oleh 42 pemuzik orkestra.

Dalam pada itu, Timbalan Pengarah Bahagian Strategik Jabatan Penyiaran Malaysia, Ahmad Jailani Mohamed Yunus berkata, sebuah panel khas juri seramai tujuh orang telah diwujudkan bagi memilih pemenang setiap kategori yang dipertandingkan.

"Kesemua juri merupakan mereka yang arif dan profesional. Kami akan mengumumkan barisan juri pada malam anugerah itu nanti," jelasnya.

Sebanyak sembilan anugerah akan dipertandingkan berdasarkan 10 telefilem yang sudah habis ditayangkan melalui slot Tribute P. Ramlee di saluran TV1 mulai November 2012 sehingga Mei 2013.

Antara 10 telefilem yang dicalonkan menerusi slot berkenaan ialah Tunggu Sekejap arahan Along Kamaluddin, Getaran Jiwa (Michael Ang), Miang Buluh Keladi Birah (Bade Azmi), Di Mana Ku Cari Ganti (Osman Ali) dan Siapa Tipu Siapa (Aziz M. Osman) .

Selain itu telefilem bertajuk Jodoh Kita (Ismail Yaakob), Titisan Kasih (Rashid Sibir), Pelamin Di Pusara (Murali Abdullah), Hanya Dikau (Amie Maziah) dan Selagi Cinta Berzikir (Erma Fatima) yang mana kesemuanya diterbitkan oleh Suhan Movies & Trading Sdn. Bhd juga dicalonkan.

Selain itu, antara kategori yang dipertandingkan ialah Pengarah Terbaik, Pelakon Lelaki dan Wanita Terbaik, Pelakon Pembantu Lelaki dan Wanita Terbaik, Skrip Terbaik, Telefilem Terbaik, Videografi Terbaik dan Anugerah Khas Seniman dan Seniwati.

Anugerah tersebut turut akan diserikan dengan persembahan daripada Atilia, Syafinaz, Misha Omar dan Azlan The Typewritter.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved