Khamis, 6 Jun 2013

Kosmo Online - Komuniti Kita


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar UniSZA sertai Kursus Fotografi di Pulau Redang

Posted:

Pelajar UniSZA sertai Kursus Fotografi di Pulau Redang

Pelajar UniSZA sertai Kursus Fotografi di Pulau Redang

PELAJAR UniSZA bergambar selepas selesai mengikuti kursus fotografi di Pulau Redang, Terengganu baru-baru ini.


TIMBA ILMU. Seramai 59 pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mengikuti Kursus Kokurikulum Fotografi anjuran Pusat Pembangunan Holistik Pelajar di Pulau Redang, Setiu, Terengganu baru-baru ini.

Program selama tiga hari empat malam itu bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar tentang teknik-teknik fotografi selain memupuk sikap mencintai alam.

Naib Canselor UniSZA, Prof. Dr. Yahya Ibrahim semasa merasmikan program itu berkata, bidang fotografi boleh dijadikan pilihan kerjaya dan mampu memberikan pendapatan lumayan.

"Permintaan terhadap jurugambar untuk merakam setiap momen dalam kehidupan juga semakin bertambah sehingga ada individu ketika ini menjadikan bidang ini sebagai sumber rezeki dan mencipta nama di peringkat antarabangsa," katanya.

Penduduk Kangar sertai larian 1,000 langkah

Posted:

Penduduk Kangar sertai larian 1,000 langkah

Penduduk Kangar sertai larian 1,000 langkah


SABRY (dua dari kini) bersama penduduk sekitar Kangar melakukan larian 1,000 langkah di Denai Larian Cinta Alam, Kangar baru-baru ini.


KEMPEN. Lebih 150 penduduk sekitar Kangar menyertai acara larian 1,000 langkah sempena program Pengguna Sihat, Pengguna Bijak yang diadakan di Denai Larian Cinta Alam, Kangar baru-baru ini.

Para peserta memulakan larian dari Kompleks Dewan Undangan Negeri menuju denai larian terbabit dalam usaha menyemarakkan amalan kehidupan sihat dalam kalangan pengguna negeri ini.

Sempena program anjuran pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bersama Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara cawangan Perlis itu, ceramah hak pengguna turut diadakan.

Program tersebut dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, Sabry Ahmad yang turut berlari bersama peserta.

AUCMS lancar kempen elak pembaziran makanan

Posted:

AUCMS lancar kempen elak pembaziran makanan

AUCMS lancar kempen elak pembaziran makanan


ALIAA NADIRA (kanan) dan Zahari menanam pokok sebagai gimik perasmian sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 di Kepala Batas baru-baru ini.


KEMPEN. Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS) melancarkan kempen mengelakkan pembaziran makanan secara berlebihan dalam kalangan warga kampusnya sempena sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Timbalan Naib Canselor AUCMS, Prof. Datuk Zahari Che Dan berkata, buangan sisa makanan daripada isi rumah ataupun premis komersial kini merupakan isu terbaharu alam sekitar selain pencemaran udara dan air.

Menurut Zahari, bagi melaksanakan kempen berkenaan, pihaknya akan menggalakkan para pelajar dan kakitangan AUCMS mengamalkan pengambilan makanan secara sederhana.

Majlis tersebut dirasmikan oleh wakil kepada Presiden AUCMS, Dr. Aliaa Nadira Zainuddin.

Turut hadir ialah Penolong Pengarah Kanan, Jabatan Alam Sekitar Pulau Pinang, Hor Su Wei.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved