Rabu, 7 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mogah pernah ada syarikat bas sendiri

Posted:

Mogah pernah ada syarikat bas sendiri

Mogah pernah ada syarikat bas sendiri

SEKALI pandang, Kampung Mogah yang terletak di hadapan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim, Perak itu tidak ubah seperti sebuah kampung Melayu lain. Melihat unsur-unsur kemelayuan menerusi pembinaan rumah-rumah yang berkayu ukir itu, orang luar tidak akan menyangka ia sebenarnya sebuah kampung Benggali.

Sungguhpun demikian, kampung tersebut sememangnya sudah dikenali dalam kalangan penduduk setempat memandangkan ia satu-satunya kawasan yang didiami masyarakat yang berketurunan Pakistan.

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai salasilah kampung itu, Kosmo! baru-baru ini menemui beberapa penduduk yang masih menetap di kampung yang berusia lebih 60 tahun itu.

Abdul Jalil Jiwa Khan, yang sudah berusia 80 tahun memberitahu, kewujudan kampung itu bermula apabila bapanya, Allahyarham Jiwa Khan Hezara bersama rakan-rakan sekampung yang menetap di Moga, Punjab berhijrah ke Malaysia sekitar tahun 1920.

Sejarah Mogah

Kedatangan mereka keluar dari kampung halaman itu disebabkan tercetusnya Perang Dunia Kedua. Dengan menaiki kapal, mereka berlabuh di Kuala Besut, Kuala Terengganu. Menetap di sana beberapa tahun lalu mereka berhijrah pula ke Behrang Ulu, Tanjung Malim.


SURAU Kampung Mogah yang dibina hasil kutipan penduduk kampung itu.


Sepanjang berada di daerah itu, mereka telah melakukan pelbagai jenis pekerjaan.

Pada masa yang sama, mereka mula mengintai kawasan-kawasan lapang di sekitar Behrang Ulu untuk dibeli supaya dapat menempatkan kesemua keluarga mereka di satu tempat.

Pada masa itu terdapat tanah kosong seluas 0.8 hektar, lalu tanpa berfikir panjang mereka akhirnya membuat keputusan untuk membeli tanah berkenaan yang bernilai sekitar AS$2,100 (RM6,429).

Bagaimanapun, tanah itu dibeli secara ramai-ramai tetapi di atas satu geran.

Mengulas lanjut, Abdul Jalil yang lebih dikenali dengan panggilan Gilo memberitahu, selepas pembelian tanah itu, mereka akhirnya menamakan kampung tersebut sebagai kampung Mogah memandangkan mereka berasal dari Moga, Punjab.

Selepas pembelian tanah itu kira-kira pada tahun 1948, mereka mula meneroka tanah berkenaan untuk mendirikan rumah.

"Sebelum ini, kawasan ini sememangnya dipenuhi dengan semak-samun dan jalan masuk ke kampung juga hanyalah jalan tanah merah.

"Namun, selepas pembinaan rumah secara satu persatu, akhirnya kampung ini telah bertukar wajah," katanya sambil memberitahu ketika itu kesemua rumah tersebut diperbuat daripada kayu kerana kosnya murah.

Bandar Moga merupakan daerah yang terdapat di Punjab, India. Rata-rata penduduk di Moga beragama Sikh.

Kebanyakan masyarakat di situ berkecimpung dalam bidang pertanian dan industri ternakan selain pemandu lori dan mengusahakan syarikat bas.

Sehingga hari ini, jumlah rumah di Kampung Mogah dianggarkan 13 buah dan majoriti penduduknya adalah kaum Pakistan.


SEKUMPULAN kanak-kanak bermain di Kampung Mogah yang kini hanya didiami sekitar 50 penduduk tetap.


Sementara itu, tinjauan Kosmo! mendapati pemandangan rumah-rumah kampung yang menghiasi landskap Kampung Mogah sejak lebih 50 tahun sudah semakin berubah hari ini.

Ia berikutan kebanyakan penduduk dilihat sudah mengubah suai rumah masing-masing memandangkan keadaan rumah lama yang semakin uzur.

Melihat luaran rumah-rumah sekitar kampung, rata-rata pemilik rumah di situ telah mengecat rumah semula, selain mendirikan pagar yang diperbuat daripada batu dan memasang pintu gerigi besi.

Dalam pada itu, kampung tersebut turut mempunyai sebuah surau yang baru didirikan pada tahun 2006.

Kosmo! difahamkan kos pembinaan surau yang memakan belanja kira-kira RM100,000 itu merupakan hasil kutipan penduduk setempat.

Ghairah berbicara lanjut mengenai sejarah kampung berkenaan, Gilo mengakui nama kampung Mogah tidak pernah tenggelam dalam kalangan penduduk setempat sehingga hari ini.

Ketika ditanya apa yang menyebabkan nama kampung itu kekal di mulut orang ramai, Gilo berkata, kampung tersebut pernah mempunyai syarikat bas pada tahun 1959.

Bas Mogah

Pada masa itu, syarikat tersebut merupakan satu-satunya pengangkutan yang digunakan dari Tanjung Malim, Slim River dan Sungkai.

Tambang yang dikenakan serendah 20 sen sehingga RM1.10 bergantung kepada lokasi. Gilo memberitahu, ketika itu penduduk Mogah sememangnya dikenali ramai memandangkan badan-badan bas terpampang dengan nama Mogah.

Memiliki lebih 40 buah bas Mogah, bas tersebut menjadi pilihan penumpang yang tingggal di ketiga-tiga kawasan itu untuk ke sekolah, tempat bekerja dan ke bandar Tanjung Malim.

Malahan, kebanyakan penumpang yang terdiri daripada pelbagai kaum sudah mengenali pemandu dan konduktor bas.

Walau bagaimanapun, syarikat bas Mogah hanya dapat bertahan sehingga tahun 2000 apabila pemilik syarikat tersebut yang juga penduduk Mogah membuat keputusan untuk menjual syarikat terbabit.

Kampung Mogah makin sunyi

Bagaimanapun, setelah lebih lima dekad kemeriahan Mogah beransur-ansur sepi hari ini.

Hal ini kerana kebanyakan anak jati Kampung Mogah telah berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mencari rezeki, manakala ramai penduduk yang sudah berusia pula telah meninggal dunia.

Kini kampung itu hanya didiami kira-kira 50 orang penduduk tetap sahaja. Perkara itu turut diakui Norizan Abdul Rahman, 33, yang menetap di kampung itu sejak kecil lagi.

Bagi ibu kepada dua orang anak itu, perkara itu berlaku sejak 10 tahun yang lalu.


AISHAH (kanan) dan Norizan (dua dari kiri) antara penduduk yang masih setia mendiami Kampung Mogah.


Menurutnya, kebanyakan anak gadis kampung berkenaan telah berkahwin dengan lelaki yang berasal dari luar, manakala golongan lelaki pula mencari peluang rezeki di bandar.

Di sebalik kemerosotan bilangan penduduk tetap Mogah, namun sehingga hari ini nama kampung itu tetap popular dalam kalangan masyarakat setempat.

Malah, Kampung Mogah dan identiti masyarakat Benggali begitu sinonim sehingga tidak dapat dipisahkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Penginapan ala rimba di Philea Resort

Posted:

Penginapan ala rimba di Philea Resort

Penginapan ala rimba di Philea Resort

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

KETIKA menjejakkan kaki ke resort seluas enam hektar di Ayer Keroh, Melaka kira-kira setahun lalu, hati Edmund Law Kian Boon, 32, terdetik seketika.

Akalnya ligat berfikir, mencari-cari jawapan. Resort kayu berkonsepkan reka bentuk kabin kontemporari yang berada di hadapannya itu seakan pernah dikunjunginya sebelum ini.

Sambil melangkah menuju ke ruang lobi, matanya leka memerhatikan persekitaran resort yang dikenali sebagai Philea Resort & Spa itu dengan lebih dekat.

Beberapa saat kemudian, ahli perniagaan perabot itu tersenyum. Nairobi, Kenya. Ya, itulah jawapan yang dicari-carinya sejak dari tadi.

"Daripada reka bentuknya yang berkonsepkan kayu seakan-akan sebuah desa di Eropah serta hutan dan landskap yang menghijau, ia mengingatkan saya sewaktu melawat di Nairobi sebelum ini.

"Apa yang membezakan, di belakang resort itu ada sebuah safari yang menempatkan haiwan-haiwan liar Afrika, tetapi harap-harap hutan di sini tak adalah," seloroh lelaki yang berasal dari Air Leleh, Melaka Tengah itu.


PANORAMA pada waktu malam di Philea Resort & Spa cukup romantis dengan kerlipan lampu berwarna-warni di sekeliling resort.


Mengakui hatinya sudah terpaut ketika kunjungan kali pertama itu, Edmund berkata, keunikan yang ditawarkan di resort itu tidak terdapat di negeri lain kecuali di Melaka.

Katanya, keunikan kayu yang digunakan sebagai dinding dan dekorasi resort menjadi tarikan utama kepada setiap pengunjung.

"Sebab itu saya selesa menjadikan resort ini sebagai lokasi perjumpaan dan penginapan rakan-rakan perniagaan saya sama ada dari dalam atau luar negara.

"Lagipun lokasinya strategik selain suasana sekelilingnya yang tenang dan mendamaikan jiwa," ujarnya.

Terletak berhampiran dengan Plaza Tol Ayer Keroh dan kira-kira empat kilometer dari pusat bandar Melaka, Philea Resort & Spa menjanjikan penginapan eksklusif bertaraf enam bintang kepada pengunjung.

Mula beroperasi kira-kira dua tahun lalu, resort yang dibina dengan kos sekitar RM140 juta itu dimiliki dan diuruskan oleh Majestic Hotels & Resorts Sdn. Bhd.

Pengarah Komunikasi dan Permasaran Philea Resort & Spa, Connie Chin berkata, ia menawarkan 201 bilik secara keseluruhan meliputi 180 bilik Pavilion, 19 suite Philea dan dua unit Royal Villa.

Katanya, berbeza dengan resort-resort lain di negara ini, seluruh bangunan bilik penginapan dibina dengan menggunakan kayu pain atau rhu yang diimport dari Siberia, Rusia.

"Daripada lantai, dinding hingga ke siling termasuk hiasan dalamannya semuanya menekankan elemen kayu yang unik dan tampak semula jadi.

"Reka bentuknya diilhamkan daripada binaan rumah di Eropah. Lebih menarik, ia turut menggunakan kayu pasak seperti yang lazim digunakan oleh rumah-rumah tradisional satu ketika dahulu," katanya sambil mengakui kos penyelengaraan resort kayu lebih tinggi serta memerlukan penjagaan yang berterusan.

Selain itu, kata Connie, setiap blok direka khas untuk menghasilkan pandangan keseluruhan resort selain setiap bilik dilengkapi dan dihiasi perabot berkonsepkan elegan serta kontemporari.

Ia dilengkapi dengan kemudahan moden lain yang canggih seperti TV LCD, kemudahan Wi-Fi dan sebagainya.

Tambah Connie, resort itu turut mengetengahkan konsep 'hijau' demi kelestarian alam sekitar.


KAYU jenis pine yang digunakan di Philea Resort & Spa didatangkan khas dari Rusia.


"Tangga pada setiap bilik dan pagar misalnya diperbuat daripada lebih 8,000 keping kayu landasan kereta api, manakala bangkai kapal pula telah diubah suai dan dijadikan perabot di bahagian lobi.

"Di samping itu, kami juga turut menanam lebih 3,000 pokok di sekeliling resort sekali gus memberi suasana redup yang menyejukkan pandangan," jelasnya.

Kunjungan anda pasti tidak sempurna jika tidak menjengah ruang restoran dan kafe yang disediakan di resort itu. Sama ada pilihan sama ada di Cravo Cravo Nusantara, Bayu Cabana, ChillOut Bar dan Tropics Lounge, ia pasti tidak menghampakan.

"Selain menawarkan penginapan yang selesa, kami juga menghidangkan seleksi hidangan Asia dan antarabangsa yang enak dan menyelerakan.

"Sebut apa sahaja, semuanya pasti terhidang di depan mata. Di sini anda akan sentiasa kekenyangan," kata Junior Sous Chef, Mohd. Nizam Yusop.

Mempunyai pengalaman lebih tujuh tahun dalam bidang kulinari, Mohd. Nizam kini bertanggungjawab mengendalikan Bayu Cabana, sebuah restoran berkonsepkan terbuka berhampiran kolam renang.

"Sambil menjamu selera aneka hidangan Barat dan stimbot yang ditawarkan, pengunjung pasti terpesona menikmati panorama kolam renang dan air terjun yang dihiasi lampu-lampu indah pada waktu malam," katanya.

Bagi yang mahu membelai tubuh dalam suasana yang tenang dan mendamaikan, atur saja langkah ke Tanjung Wellness Spa yang terletak di hujung resort.

Terdapat beberapa vila yang disediakan khusus bagi tujuan itu, setiap satunya dilengkapi bilik mandi dan bilik persalinan untuk keselesaan dan privasi pengunjung.

Pengurus Tanjung Wellness Spa, Alice Joutin berkata, spa itu menawarkan pelbagai jenis urutan untuk semua peringkat usia, jantina dan keperluan tubuh badan.

Tidak ketinggalan khidmat rawatan spa seperti stim, jakuzi, skrub dan sebagainya.

"Di sini kami mengetengahkan urutan Bali kerana ia menggabungkan kesemua teknik urutan dengan tekanan jari terhadap titik-titik tubuh badan untuk melegakan kesakitan atau menyegarkan tubuh badan," katanya.



Tambah Alice, ketika ini, pihaknya mempunyai empat ahli terapi profesional yang berkhidmat sepenuh masa.

"Pelanggan kami tidak terhad dalam kalangan pengunjung di resort sahaja, ada juga yang pelanggan dari luar yang datang kerana mahu mendapat perkhidmatan yang ditawarkan," katanya.

Sementara itu, seorang pengunjung Haizren Mohd. Esa, 29 berkata, Philea Resort & Spa merupakan penginapan percutian yang mempunyai kelasnya yang tersendiri.

Kata Haizren, sebaik melangkah kaki ke ruang balkoni, pengunjung pasti berasa terpukau melihat panorama menghijau di sekelilingnya.

"Di samping itu, deruan air terjun yang mengalir di hadapan resort membuatkan pengunjung seolah-olah berada di rimba.

"Semua faktor ini, pastinya menjadi tarikan kepada penggemar alam semula jadi, malah kepada mereka yang ingin bercuti dan bebas daripada hingar-bingar kota," katanya yang berasal dari Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Bagi Mohd. Khairuz Alu, 42, pula, kedudukan resort yang terletak di Ayer Keroh begitu strategik kerana dikelilingi beberapa tarikan pelancongan dan pusat beli-belah yang terkenal di negeri itu.

"Jika berasa bosan pengunjung boleh melawat ke Zoo Melaka, Taman Mini Malaysia dan Asean, Taman Buaya, Taman Rama-Rama atau sekadar beriadah di Hutan Simpan berhampiran," katanya.

Meneroka pantai emas Australia

Posted:

Meneroka pantai emas Australia

Meneroka pantai emas Australia


PERCUTIAN ke Gold Coast memberi kenangan manis kepada penulis dan keluarga.


SEJAK dahulu lagi, Australia popular sebagai destinasi pelancongan utama di dunia. Selain kota metropolitan Sydney yang terkenal dengan keindahan Opera House, negara itu juga menawarkan beberapa lokasi percutian yang tidak kurang menarik.

Antaranya Gold Coast, bandar pesisir pantai yang terletak di wilayah Queensland, berhampiran sempadan Brisbane dan New South Wales.

Menerima jolokan pantai emas, Gold Coast mempunyai keunikan tersendiri daripada bangunan pencakar langit dan taman tema menghiburkan kepada keindahan pantai yang menakjubkan. Tidak ketinggalan ia juga antara 'syurga' membeli-belah.

Kesempatan bercuti panjang sekitar Oktober tahun lalu membawa saya meneroka keindahan Gold Coast dengan lebih dekat. Saya tidak keseorangan, sebaliknya turut ditemani ayah, ibu dan sepupu, Mimi Salwani Samsudin, 27.

Kami berlepas dari Terminal Lapangan Terbang Tambang Murah (LCCT), Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Antarabangsa Gold Coast, Coolangatta yang mengambil masa lapan jam.

Keletihan perjalanan jauh itu bagaikan terubat apabila ketibaan kami seawal pukul 7.50 pagi disapa suasana tenang fajar pagi di negara kanggaru itu.

"Akhirnya sampai juga kita ke Gold Coast," bisik saya kepada Mimi.

Perkara pertama yang saya lakukan ialah menguruskan kereta sewa. Untuk pengetahuan pembaca semua, negara ini menggunakan sistem pemanduan sebelah kanan sama seperti di Malaysia.

Biarpun pertama kali memandu di negara asing, saya tidak merasa kekok. Lebih-lebih lagi melihat sikap para pemandu di sana yang sentiasa bertimbang rasa.

Berbekalkan sekeping peta dan papan tanda jalan, kami akhirnya tiba ke lokasi penginapan yang terletak di Surfers Paradise, kira-kira 45 minit pemanduan dari lapangan terbang.

Menyusuri Surfers Paradise

Kami menginap di Kupari Apartmen, sebuah apartmen bajet yang terletak berhampiran pantai. Ia lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti ruang tamu, meja makan, dapur, mesin basuh dan televisyen.

Keesokan harinya, kami memulakan perjalanan ke Titanium Riverfront Restaurant di Ferny Ave. Ia menawarkan perkhidmatan Bluewater Cruise, pelayaran selama dua jam menaiki bot menyusuri sekitar Surfers Paradise.

Sepanjang pelayaran kami dijamu panorama lautan yang membiru di samping kapal-kapal mewah dan kediaman golongan berada di negara itu.

Seterusnya, kami ke Harbour Town yang terkenal sebagai lokasi membeli-belah utama di bandar itu.

Ketika asyik 'mencuci mata', kami terserempak dengan seorang rakyat Malaysia, Faizah Yusof atau lebih mesra dengan panggilan Kak Zah.

Biarpun kali pertama berjumpa, Kak Zah yang berusia sekitar 40-an sangat mesra dan peramah. Katanya, dia dan keluarganya sudah tujuh tahun menetap di Australia kerana suaminya bekerja di sebuah syarikat petroleum di Perth.

Tanpa diduga, Kak Zah membawa kami sekeluarga melawat seorang rakannya, Kak Sha seorang lagi rakyat Malaysia yang menetap di Labrador, tidak jauh dari situ. Bermula dari sekadar minum petang, perbualan kami berterusan sehingga ke waktu malam.

"Hilang kerinduan terhadap makanan di Malaysia," kata saya tatkala menikmati nasi lemak panas bersama sambal udang yang dihidangkan. Selepas kekenyangan barulah kami pulang dan melelapkan mata.

Ke Movie World


BANGUNAN pencakar langit menghiasi landskap Gold Coast.


Pada hari ketiga, saya dan Mimi merancang ke Paradise Country dan Movie World, iaitu sebuah taman haiwan dan taman tema terkemuka di bandar itu.

Ibu dan ayah tidak ikut serta kerana mahu bersiar-siar di sekitar Harbour Town sahaja.

Perjalanan ke Paradise Country mengambil masa kira-kira satu jam. Di situ kami berpeluang melihat dan bergambar dengan beberapa jenis haiwan terkenal di Australia seperti beruang koala, kanggaru dan emu.

Selepas hampir tiga jam di situ, kami meneruskan perjalanan ke Movie World yang terletak berhampiran. Ibarat berada di alam fantasi, pengunjung akan dibawa melihat watak-watak animasi popular keluaran Warner Bros seperti Donald Duck, Tom and Jerry dan Roger Rabbit.

Pada masa yang sama, ia juga sarat dengan permainan yang menghiburkan untuk golongan dewasa dan kanak-kanak.

Disebabkan kesuntukan masa serta jumlah pengunjung yang ramai, kami hanya sempat mencuba permainan Scooby Doo Spooky Coaster di samping menyaksikan persembahan yang penuh mendebarkan di Stunt Driver.

Keesokannya, kami meninggalkan Gold Coast untuk ke rumah Kak Zah di Brisbane, yang memakan masa kira-kira satu jam perjalanan.

Sebaik tiba di rumah Kak Zah, kami dijamu dengan pelbagai hidangan tempatan yang lazat dan menyelerakan.

Beberapa kenalan dan jiran tetangganya dari Malaysia dan Singapura juga turut serta dalam pertemuan itu.

"Kak Zah memang selalu buat makan-makan macam ini. Sekurang-kurangnya terubat juga kerinduan terhadap keluarga di Malaysia," katanya yang berasal dari Johor Bahru. Sekali lagi kami pulang ke apartmen dalam keadaan kekenyangan.

Keesokan harinya, kami mengambil kesempatan untuk membeli-belah di sekitar Harbour Town. Sudah namanya orang perempuan, ada sahaja yang hendak dibeli sehingga tidak sedar hari sudah lewat petang.

Sebelum pulang, kami sempat membasahkan kaki di kawasan pantai sambil menikmati panorama matahari terbenam.

Setiap yang bermula pasti akan berakhir, begitu juga percutian kami selama enam hari di Gold Coast. Apa yang pasti, segala kenangan yang dilalui tetap tersemadi dalam ingatan.

Keunikan Rynek Glowny

Posted:

Keunikan Rynek Glowny

Keunikan Rynek Glowny

Oleh NASRI JAMALUDIN


STATUSNYA sebagai Tapak Warisan Dunia menyebabkan Rynek Glowny dikunjungi ribuan pengunjung saban tahun.


RYNEK GLOWNY terletak di bandar lama Krakow, Poland merupakan kawasan pasar dan komersial utama yang sehingga kini masih menjadi tumpuan pelancong.

Dibangunkan pada kurun ke-13 dengan keluasan 40,000 meter persegi, ia merupakan sebuah kota lama terbesar di Eropah.

Selain itu, hartanah bernilai tinggi tersebut turut dikelilingi kawasan perumahan bersejarah, istana dan gereja lama.

Di tengah-tengah pasar itu terdapat bangunan dikenali sebagai Sukiennice yang dibina semula pada tahun 1555. Pembinaan itu berkonsepkan gaya zaman Pembaharuan Renaissance, mempunyai loteng yang cantik yang dihiasi topeng.

Bersebelahan Sukennice ialah Gereja St. Wieza Ratuszowa yang dibina pada kurun ke-10 dan Monumen Adam Mickiewicz yang dibina pada 1898. Bangunan tertinggi di situ ialah gereja gothik St. Mary Basilica.

Sejarah

Rynek Glowny berfungsi sebagai pasar utama untuk aktiviti perdagangan. Selepas bandar itu dimusnahkan oleh tentera Mongol pada tahun 1241, pasar utama dibangunkan semula pada 1257 mengikut bentuk asal diilhamkan Putera Krakow, Boleslaw V.

Pembaharuan yang dilakukan adalah Laluan Grodzka yang disambungkan ke Rynek Glowny menggunakan Istana Wawel. Pada asalnya, pasar berkenaan dipenuhi peniaga barangan berkualiti rendah dan bangunan pentadbiran.

Bagaimanapun, Raja Casimir lll telah membina Sukiennice dan Town Hall yang memenuhi suku daripada ruang di pasar itu.

Rynek Glowny telah menyaksikan pelbagai acara bersejarah dijalankan di situ. Selain itu, pelaksanaan hukuman ke atas penjenayah pernah dijalankan di hadapan khalayak di Town Hall.

Apabila Jerman menakluki Poland, nama Rynek Glowny ditukar kepada Adolf Hitler Platz dan monumen Adam Mickiewicz dimusnahkan. Selepas perang tamat, monumen itu dibina semula.

Tapak Warisan Dunia

Pada 1978, Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) mengumumkan Rynek Glowny sebagai sebahagian Bandar Lama Krakow sekali gus menjadi Tapak Warisan Dunia.

Rynek Glowny dikelilingi bangunan lama dan istana bersejarah. Kebanyakan bangunan mempunyai ciri neokolonialisme. Hampir keseluruhan bangunan itu kini digunakan sebagai pub, restoran dan kelab malam.

Antara restoran yang terkenal termasuk Pod Palma yang terletak di Istana Krzysztofory.

Di bahagian bawah Sukiennice pula terdapat banyak kedai cenderamata dan kafe, manakala di tingkat atas terdapat muzium.

Selain itu, pengunjung juga dapat menyaksikan pertunjukan jalanan, nyanyian dan tarian pada hari perayaan tertentu di kota lama itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


212 murid SK Desa Jasmin lawat Melaka

Posted:

212 murid SK Desa Jasmin lawat Melaka

212 murid SK Desa Jasmin lawat Melaka


SEBAHAGIAN daripada murid SK Desa Jasmin, Nilai, Negeri Sembilan bergambar di hadapan Taman Tema Air Melaka Wonderland, Melaka baru-baru ini.


SERONOK. Seramai 212 orang murid dari Kelab Sains dan Rekreasi Sekolah Kebangsaan (SK) Desa Jasmin, Nilai, Negeri Sembilan mengadakan lawatan sambil belajar ke Melaka baru-baru ini.

Murid-murid tersebut yang disertai 12 orang guru pengiring itu melawat beberapa tempat menarik di negeri tersebut seperti Zoo Melaka dan taman tema air Melaka Wonderland.

Menurut ketua program, Mohd. Anuar Saed, program tahunan sekolah itu juga memberikan pengalaman berharga pada lawatan sehari itu.

Ketika melawat Zoo Melaka, murid-murid didedahkan dengan pelbagai spesis haiwan yang boleh didapati di dalam dan luar negara manakala di Taman Tema Air Melaka Wonderland pula murid-murid melepaskan kepenatan dengan bermandi-manda.

Pelajar SMK Air Keroh lawat Loji Percetakan Utusan

Posted:

Pelajar SMK Air Keroh lawat Loji Percetakan Utusan

Pelajar SMK Air Keroh lawat Loji Percetakan Utusan


PARA pelajar SMK Air Merah, Kulim menunjukkan akhbar Kosmo! ketika melawat Loji Pencetakan Utusan Melayu, Seberang Jaya, Pulau Pinang baru-baru ini.


LAWATAN ILMU. Seramai 40 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Air Merah, Kulim Kedah mengadakan lawatan sambil belajar di Loji Pencetakan Utusan Melayu (M) Bhd. Seberang Jaya, Pulau Pinang baru-baru ini.

Pelajar tersebut terdiri daripada pengawas Pusat Sumber dan Makmal Bestari sekolah berkenaan.

Guru pengiring, Adianah Samam Juis berkata, hasil daripada lawatan tersebut, pihaknya menerima maklum balas positif daripada pelajar terbabit.

"Ini merupakan lawatan pertama pihak sekolah ke loji pencetakan akhbar. Lawatan itu bertujuan menimba pengalaman sekali gus mempelajari bagaimana proses penerbitan akhbar dilakukan," katanya.

Belia Sabah berhimpun perangi dadah

Posted:

Belia Sabah berhimpun perangi dadah

Belia Sabah berhimpun perangi dadah


SEBAHAGIAN daripada belia yang menyertai Perhimpunan Skuad 1Malaysia Peringkat Negeri Sabah 2012 di Padang Merdeka, Kota Kinabalu baru-baru ini.


KESEDARAN. Kira-kira 5,000 belia hadir pada program Perhimpunan Skuad 1Malaysia Peringkat Negeri Sabah 2012 di Padang Merdeka, Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini.

Perhimpunan anjuran Persatuan Komuniti China Bersatu Sabah dengan kerjasama Agensi Anti Dadah Kebangsaan itu bertujuan membentuk generasi sihat tanpa dadah.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr. Yee Moh Chai yang melancarkan program itu mengingatkan belia supaya menjauhi kegiatan tidak bermoral dan merosakkan masa depan mereka.

"Kerajaan tidak akan berjaya memerangi gejala sosial terutama dadah dalam kalangan masyarakat tanpa sokongan golongan belia," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Chef Riz mengaku sudah bercerai

Posted:

Chef Riz mengaku sudah bercerai

Chef Riz mengaku sudah bercerai

Oleh Yusman Awang
yusman.awang@kosmo.com.my

Perkahwinan Chef Riz dan Ana Dahlia pada 1 Disember tahun lepas di Taiping, Perak hanya tinggal kenangan.


KUALA LUMPUR – Chef selebriti, Chef Riz, mengesahkan kebenaran desas-desus yang tersebar luas ketika ini bahawa dia sudah pun bercerai dengan isterinya, pelakon Ana Dahlia.

"Ya, saya memang sudah bercerai," kata anak sulung Chef Wan atau Datuk Redzuawan Ismail ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Chef Riz atau nama sebenarnya Mohd. Nadzri Redzuawan, 30, bagaimanapun enggan mendedahkan butiran terperinci perceraian berkenaan.

Baru-baru ini, pasangan tersebut dikatakan telah mengambil borang permohonan cerai di Mahkamah Rendah Syariah di Kajang, Selangor.

Chef Riz mengakui perceraian itu berpunca daripada ketiadaan persefahaman antara mereka sejak melayari bahtera perkahwinan 11 bulan lalu.

Dia juga mengakui perkenalan singkat hanya selama lapan bulan turut menjadi punca keruntuhan rumah tangganya.

Ana Dahlia, 29, yang merupakan pelakon filem Mantra diperkenalkan kepada Che Riz oleh adiknya sendiri, Serina.

"Saya akui kami kahwin terlalu cepat, hanya selepas lapan bulan berkenalan. Selepas berkahwin tidak sampai setahun, kami berdua nampaknya tidak lagi mempunyai persefahaman dan perceraian adalah jalan terbaik buat kami," ujarnya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tengku Fakhry kalah kes saman

Posted:

Tengku Fakhry kalah kes saman

Tengku Fakhry kalah kes saman

KUALA LUMPUR - Adinda Sultan Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra (gambar) yang memfail saman berjumlah RM150 juta terhadap polis kerana mendakwa ditahan secara salah, gagal dalam tuntutannya semalam.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datin Zabariah Mohd. Yusof menolak permohonan Tengku Fakhry dengan kos RM40,000 di dalam kamar.

Peguam Kanan Persekutuan, Azizan Md. Arshad memberitahu pemberita bahawa Hakim Zabariah memutuskan demikian dengan alasan bahawa Tengku Fakhry tidak pernah dihalang untuk keluar ataupun memasuki Istana Mahkota, Kubang Kerian di Kelantan pada Julai 2009.

Katanya, Hakim Zabariah juga menyatakan bahawa penahanan yang wujud hanyalah terhadap kereta Bentley yang dilaksanakan atas titah Pemangku Sultan ketika itu iaitu Tengku Muhammad Faris Petra.

Sepanjang prosiding yang bermula 8 Oktober lalu, seramai lima saksi plaintif dan lima saksi defendan, memberi keterangan.

Tengku Fakhry memfail saman itu pada 9 Disember tahun lepas dengan menamakan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar; Ketua Pengawal Peribadi Sultan Kelantan, Asisten Superintendan Noorazman Ismail, Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi dan Polis Diraja Malaysia sebagai defendan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Naik gred tanpa perlu temu duga

Posted:

Naik gred tanpa perlu temu duga

Naik gred tanpa perlu temu duga


KERAJAAN berusaha melaksanakan pakej kerjaya guru baharu bagi meningkatkan kualiti perguruan di negara ini. - Gambar hiasan


SEREMBAN - Guru, guru besar dan pentadbir cemerlang yang memperoleh ijazah sama ada secara separuh masa atau di bawah program Pengajian Jarak Jauh akan dilantik terus ke Gred DG41 tanpa perlu hadir temu duga.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengumumkan perkara itu semalam berkata, guru berkenaan boleh memohon terus kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk dikecualikan daripada proses temu duga.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran turut mengumumkan calon guru yang berprestasi cemerlang pada tahap akademik dan ikhtisas selepas menamatkan pengajian, akan dilantik terus tanpa proses temu duga sebagai guru pelatih mulai tahun depan.

Pada bulan lepas beliau mengumumkan bahawa calon guru yang bakal dipilih ialah 30 peratus dalam kalangan mereka dengan keputusan 9A dan berminat dalam bidang perguruan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya digesa segera perbaiki rentak

Posted:

Harimau Malaya digesa segera perbaiki rentak

Harimau Malaya digesa segera perbaiki rentak

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... Skuad Harimau Malaya meraikan kejayaan muncul juara Piala AFF Suzuki 2010 di Jakarta, Indonesia.


"AKSI menentang Thailand (malam tadi) langsung tidak menggambarkan kita sebagai juara Piala AFF Suzuki."

Demikian pandangan bekas pemain kebangsaan, Reduan Abdullah ketika diminta mengulas kekalahan 0-2 skuad Harimau Malaya kepada Thailand pada aksi persahabatana antarabangsa di Stadium Rajamangala, Bangkok malam tadi.

Thailand yang juga tuan rumah Piala AFF Suzuki 2012 bersama Malaysia dilihat menampilkan aksi lebih bertenaga sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung.

Hasilnya, Thailand memperoleh dua gol menerusi jaringan Prayat Bunya pada minit ke-25 dan Arthit Sunthomphit (81).

Mengulas lanjut, Reduan menegaskan, sudah tiba masanya Harimau Malaya bangkit daripada lamunan jika berhasrat untuk mengekalkan kejuaraan yang diraih pada 2010.

Jelasnya, kepincangan bahagian tengah selain ketumpulan jentera serangan, menjadikan persembahan Harimau Malaya hambar ketika berdepan skuad negara Gajah Putih itu.

"Sepatutnya kita sudah kena panik. Tinggal beberapa minggu sahaja lagi (sebelum bermula Piala AFF Suzuki 2012) tetapi kita masih tidak menunjukkan kekuatan kita yang sebenar.

"Sejujurnya, kita juga masih belum melihat corak permainan yang begitu kemas. Mengambil contoh aksi dengan Thailand (malam tadi), bahagian tengah skuad negara bukan sahaja tidak kreatif tetapi mereka dilihat agak gelojoh.

"Berbanding dengan Thailand, gerakan mereka cukup tenang dan tersusun. Baik hantaran pendek satu dua atau hantaran jauh, mereka sudah tahu bagaimana hendak menyusun pergerakan.

"Sebaliknya, skuad negara pula masih mengamalkan corak yang sama dengan melakukan hantaran jauh yang mana pihak lawan sudah boleh baca," kata Reduan kepada Kosmo! semalam.

Reduan yang juga bekas pemain Selangor turut menganggap barisan pemain negara masih tidak mencapai kualiti seperti yang diharapkan.

Katanya, anak-anak buah Rajagobal harus menampilkan corak permainan lebih menarik serta mempunyai fokus sebelum mencipta serangan.

"Bukan itu sahaja, kenapa tidak menggandingkan Badri (Mohd. Radzi) dengan Shakir (Shaari)? Bukankah mereka cukup serasi memandangkan sudah biasa beraksi bersama dalam satu pasukan (Kelantan)?

"Radzi telah mempamerkan persembahan cemerlang bersama Kelantan musim ini dan jelas membuktikan dia adalah pemain tengah yang cukup kreatif.

"Namun, itu sekadar pandangan saya dan selagi kita belum tunjuk siapa kesebelasan utama skuad negara, selagi itu kita tidak akan mencapai keputusan yang lebih memberangsangkan," katanya.

Sabtu lalu, Harimau Malaya tumbang 0-1 kepada Vietnam di Hanoi dan anak-anak buah Rajagobal dijadualkan menentang Hong Kong di Stadium Shah Alam pada 14 November ini.

Harimau Malaya akan memulakan aksi Kumpulan B Piala AFF Suzuki 2012 dengan menentang musuh tradisi, Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 25 November ini.

Wajah baharu Gergasi Merah

Posted:

Wajah baharu Gergasi Merah

Wajah baharu Gergasi Merah

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


MAHALI (kanan) antara muka baharu Selangor dalam saingan Liga M musim depan.


SELANGOR bakal berwajah baharu bagi menghadapi kempen Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Selepas sah kehilangan khidmat kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim yang membuat keputusan menyertai Johor, Selangor telah mendapatkan beberapa muka baharu bagi memperkuatkan cabaran skuad Gergasi Merah.

Paling mencuri tumpuan apabila Selangor berjaya mendapatkan khidmat beberapa pemain kebangsaan, antaranya penjaga gol Terengganu, Mohd. Sharbinee Allawee Ramli, tonggak pertahanan Harimau Muda A, Mahali Jasuli dan pemain sayap Negeri Sembilan, S. Kunanlan.

Selangor turut berjaya melamar penyerang import Terengganu yang juga pemenang anugerah Kasut Emas musim ini, Francis Forkey Doe bagi menggantikan Bosko Balaban yang tidak melanjutkan kontraknya dengan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS).

Jurulatih Selangor, Irfan Bakti Abu Salim yakin, dengan kombinasi pemain baharu dan lama, ia mampu memberikan satu keputusan positif buat Gergasi Merah bagi mengharungi saingan Liga M musim depan.

"Kami kini berwajah baharu dan saya menyeru kepada pemain-pemain baharu dan lama Selangor agar menamatkan penantian untuk memenangi trofi Liga Super musim depan.

"Apa yang pasti, saya gembira kerana berjaya mendapatkan pemain-pemain yang memiliki kualiti dan saya percaya, kami berada di landasan tepat pada musim depan.

"Justeru, saya berharap mereka dapat bekerjasama dalam usaha untuk membentuk persefahaman lebih mantap dan mengekalkan reputasi Selangor," kata Irfan semalam.

Ketika diminta mengulas ketiadaan Safiq mulai musim depan, Irfan mengakui, ia sedikit sebanyak memberi kesan kepada Gergasi Merah selepas kehilangan pakar sepakan percuma itu.

"Tidak dapat dinafikan, kehilangan Safiq memberikan kesan kepada Selangor. Dia merupakan seorang ketua pasukan yang bagus serta pakar dalam gerakan set-piece.

"Namun, bola sepak adalah semangat berpasukan dan ia bukan dalam bentuk individu.

"Apa yang pasti, saya mahu membantu Selangor muncul sebagai juara Liga Super pada musim depan," katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung FAS, Datuk Hamidin Mohd. Amin ketika dihubungi Kosmo! mengesahkan bahawa pemain tengah, Azidan Saruddin menyertai Pahang musim depan.

Cai Lin impi pecah rekod kebangsaan

Posted:

Cai Lin impi pecah rekod kebangsaan

Cai Lin impi pecah rekod kebangsaan

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

PERENANG wanita negara, Khoo Cai Lin berdepan tugas sukar apabila beraksi pada Kejohanan Renang Asia 2012 di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) bermula 15 hingga 25 November ini.

Biarpun 'berehat' lebih dua bulan selepas membuat penampilan pada temasya Sukan Olimpik 2012 di London, Ogos lalu, Cai Lin mengakui yang dia bakal mengharungi ujian getir di Dubai nanti.

Ini kerana Cai Lin hanya menjalani latihan intensif sejak minggu lalu bagi menghadapi kejohanan tersebut yang menyaksikan dia tampil dalam lima acara – 200 meter (m), 400m, 800m gaya bebas individu serta 200m dan 400m rampaian individu.

"Disebabkan komitmen saya dengan pelajaran (di Universiti Taylor), saya hanya sempat berlatih kira-kira seminggu dan tempoh itu saya anggap cukup kritikal.

"Kini saya menjalani latihan intensif di bawah bimbingan jurulatih sedia ada. Saya cuba memperbaiki kekuatan fizikal dan mental saya," ujar Cai Lin semalam.

Ditanya mengenai sasarannya pada kejohanan kali ini, Cai Lin memberitahu: "Saya mahu memperbaharui rekod kebangsaan milik saya dalam acara 400m dan 800m gaya bebas (individu).

"Ini kerana saya gagal melakukannya pada Sukan Olimpik di London."

Sebagai rekod, Cai Lin memegang rekod kebangsaan dalam acara 400m gaya bebas individu dengan catatan 4 minit 10.75 saat dan 800m gaya bebas individu (8:45.36s).

"Selain mahu memecahkan rekod kebangsaan dalam kedua-dua acara itu, saya harap mampu menempah slot final dalam setiap acara yang saya sertai," katanya.

Sementara itu, ketiadaan tiga penerjun pada kejohanan tersebut dilihat sedikit menggoyahkan kemampuan skuad negara dalam acara terjun yang membuka tirainya pada 22 hingga 25 November ini.

Tiga penerjun terbabit ialah Pandelela Rinong yang mengalami kecederaan di bahagian buku lali kiri serta Leong Mun Yee dan Bryan Nickson Lomas yang sedang membuat persiapan menghadapi peperiksaan di universiti.

Ketiadaan ketiga-tiga penerjun elit itu menyaksikan skuad negara menyandarkan harapan kepada Cheong Jun Hoong, Wendy Ng, Ooi Tze Liang, Chew Yiwei dan Loh Zhiayi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Miniatur Ferrari daripada Shell

Posted:

Miniatur Ferrari daripada Shell

Miniatur Ferrari daripada Shell

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

TERDAPAT enam koleksi jentera Lego Ferrari yang boleh dibeli pelanggan Shell.


ADAKAH anda peminat setia Ferrari? Atau mungkin pelanggan tetap Shell yang tidak pernah ketinggalan mengisi minyak saban minggu di stesen petrol jenama tersebut? Jika salah satu daripada soalan di atas mempunyai jawapan ya, pasti berita ini menggembirakan anda.

Bermula hari ini, Shell melancarkan satu promosi besar-besaran iaitu kempen kereta mini Ferrari yang diperbuat daripada blok-blok Lego untuk dikumpulkan pelanggan setia mereka.

Melalui kolaborasi dengan dua jenama terkemuka antarabangsa, Ferrari dan Lego Group, ia menyaksikan Malaysia menjadi antara negara pertama di dunia yang melancarkan kempen ini.

Model unik kereta dan figura mini Lego itu boleh dibeli secara eksklusif di stesen petrol Shell di seluruh negara dengan pembelian minimum produk Shell bernilai RM40.

Sebanyak enam model kenderaan ikonik Ferrari yang dibina daripada Lego boleh menjadi koleksi peribadi terbaik anda atau dihadiahkan pada insan tersayang terutamanya anak-anak.

Apa yang pasti promosi mengujakan itu menyatukan tiga jenama terkemuka global tersebut dan meraikan lebih 60 tahun semangat untuk prestasi terbaik antara Shell dan Ferrari.

Merentasi dekad warisan permotoran yang meliputi trak, jalan raya dan kenderaan trek, model yang direka oleh Lego Group itu menggambarkan perkongsian semangat dan inovatif teknikal antara Shell dan Ferrari.


TIDAK sampai 10 minit anda boleh memasang sendiri jentera lego Ferrari yang boleh dibeli daripada stesen Shell di seluruh negara mulai hari ini.


"Kempen ini amat sempurna bagi mewakili semangat kebersamaan yang kami (Shell dan Ferrari) pegang di samping gabungan keseronokan serta imaginasi daripada produk lego.

"Sama ada mereka merupakan peminat Ferrari, sukan permotoran atau blok-blok Lego, kami percaya koleksi mainan ini akan membuktikan ganjaran menarik bagi pelanggan setia kami," kata Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd. dan Shell Timur Sdn. Bhd., Azman Ismail.

Enam model kereta mini Ferrari yang termasuk dalam promosi itu ialah Lori Scuderia, F40, 150 Italia, 458 Italia, FXX dan Ferrari 250 GT Berlinetta.

Setiap model kereta perlu dipasang sendiri dan ia boleh dilakukan dengan pantas kerana panduan berbentuk gambar rajah yang ringkas dan mudah difahami turut dibekalkan.

Menariknya, apabila ditarik ke belakang edisi terhad kereta itu mampu bergerak lebih dua meter. Ia boleh dilakukan dengan sekurang-kurangnya minimum 300 kali tarikan.

Motor pendorongan mikro itu cukup kuat untuk memacu setiap kenderaan bersaiz poket pada kelajuan tinggi sekali gus menjadikan ia bersedia untuk berlumba di mana sahaja anda berada.

Bagaimanapun, jika tidak mahu digunakan untuk berlumba, kereta mini Ferrari itu amat sesuai dijadikan hiasan di atas papan pemuka kenderaan anda untuk nilai prestij dan gaya tersendiri.

Promosi itu bermula hari ini hingga 3 Februari 2013. Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.shell.com.my/Lego Pelanggan boleh memiliki miniatur Ferrari itu pada harga RM12.90 apabila berbelanja sekurang-kurangnya RM40 untuk produk Shell.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ecuador rancang bina menara tertinggi dunia

Posted:

Ecuador rancang bina menara tertinggi dunia

Ecuador rancang bina menara tertinggi dunia

BANGUNAN Burj Khalifa di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu.


QUITO - Ecuador merancang membina sebuah menara setinggi 1.6 kilometer sekali gus menjadi bangunan tertinggi di dunia.

Timbalan Gabenor Quito, Marcela Costales berkata, selain menarik ramai pelancong, menara itu akan menjadi simbol penghormatan kepada budaya penduduk pribumi, Quitu-Cara.

Menara tersebut dilaporkan menelan kos AS$200 juta (RM612.3 juta) untuk dibangunkan.

Costales berkata, beberapa pelabur asing dari Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah serta Qatar telah melawat Ecuador dan berminat untuk melabur dalam pembinaan itu.

Sehingga kini, Burj Khalifa di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu diiktiraf sebagai bangunan tertinggi dunia dengan ketinggian 828 meter.

Sementara itu, pendokong utama pembinaan menara yang termasuk dalam Quito ialah gabenor wilayah Pichincha, Gustavo Baroja.

Katanya, pembinaan bangunan paling tinggi itu akan dinamakan sebagai Menara Matahari.

"Kami mahu ia menjadi satu ikon global yang mencerminkan siapa diri kami," kata Baroja. - AFP

Pilihan raya AS bermula

Posted:

Pilihan raya AS bermula

Pilihan raya AS bermula


ROMNEY (kiri) dan isterinya mengundi di sebuah pusat pengundian di Belmont, Massachusetts semalam.


WASHINGTON - Penduduk di Kampung Dixville Notch di negeri New Hampshire menjadi pengundi terawal dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat (AS) semalam.

Keputusan undian di kampung itu menunjukkan Presiden AS, Barack Obama daripada parti Demokrat memperoleh lima undi.

Pencabar Obama, Mitt Romney daripada parti Republikan juga memperoleh jumlah undi yang sama di kampung itu yang terletak kira-kira 30 kilometer dari sempadan Kanada.

Seramai sepuluh orang mengundi di kampung berkenaan.

Ia merupakan keputusan seri yang diperoleh calon presiden AS dalam tempoh 50 tahun di kampung berkenaan.

Jumlah undi itu dibuka selepas pusat pengundian dibuka dan ditutup dalam tempoh 43 saat.

Pada pilihan raya kali ini, Obama bertanding bagi mengekalkan jawatannya buat kali kedua manakala Romney yang merupakan bekas gabenor Massachusetts bertanding buat kali pertama.

Pemenang pilihan raya itu perlu memperoleh 270 daripada 538 undi pemilih.

Undi pemilih itu diperoleh menerusi jumlah negeri yang dimenangi setiap calon presiden AS pada pilihan raya tersebut.

Sementara itu, di pekan Hart's Location, Daerah Carroll, New Hampshire, keputusan undian menunjukkan Obama memperoleh 23 undi manakala Romney mendapat sembilan undi.

Seorang calon presiden dari Libertarian, Gary Johnson memperoleh satu undi.

Tempoh lima minit dan 42 saat diperlukan untuk 32 orang membuat pengundian di pekan tersebut.

Keputusan pilihan raya itu dijangka diketahui dalam tempoh beberapa hari lagi.

Obama dilaporkan akan menunggu keputusan pilihan raya tersebut di rumahnya di Chicago, Illinois.

Pada pilihan raya 2008, Obama menewaskan Senator John McCain daripada parti Republikan.

Menurut laporan media, terdapat barisan panjang pengundi di serata AS.

Media tempatan menunjukkan para pengundi beratur panjang di negeri Florida dan Virginia.

Pengundi di pinggir Washington dilaporkan menunggu selama beberapa jam sebelum mereka dapat mengundi.

Situasi yang sama turut berlaku di Columbus, Ohio apabila pengundi dilaporkan menunggu lebih sejam untuk membuat pengundian. - Agensi

Kumpulan anak muda perkenal parkour di Gaza

Posted:

Kumpulan anak muda perkenal parkour di Gaza

Kumpulan anak muda perkenal parkour di Gaza


TIGA pemuda melompat semasa menunjukkan kemahiran parkour yang dimiliki mereka di Khan Yunis, Gaza pada
7 Oktober lalu.


KHAN YUNIS, Palestin - Sukan ekstrem parkour yang menggabungkan kombinasi berlari, melompat dan gimnastik diperkenalkan sekumpulan anak muda di Genting Gaza.

Sebuah kumpulan yang dianggotai 12 lelaki berusia dalam lingkungan 20-an membuat demonstrasi sukan tersebut di Hospital Nasser, Genting Gaza baru-baru ini.

Sejumlah penonton termasuk pesakit dan doktor melihat aksi kumpulan anak muda itu.

"Dia seperti Superman," kata seorang penduduk yang melihat seorang anggota kumpulan itu, Mohammed Jakhbir berlari ke arah dinding dan membuat lompatan.

Seorang pemuda, Jihad Abu Sultan, 24, berkata, dia menyertai kumpulan itu empat tahun lalu selepas melihat klip video Mohammed di laman YouTube.

"Saya kagum dengan parkour terutamanya ketika melibatkan aksi lompatan," katanya yang mempunyai latar belakang seni mempertahankan diri kungfu.

Anggota-anggota kumpulan itu melakukan latihan di kem pelarian Palestin di sini.

Parkour diperkenalkan oleh kumpulan Yamakasi di Perancis pada 1980-an. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Imam tua ditemui mati dipukul dalam surau

Posted:

Imam tua ditemui mati dipukul dalam surau

07/11/2012 8:09pm

TANAH MERAH – Seorang imam, yang hendak melaungkan azan subuh, mati akibat dipukul di surau Kampung Gual Petai Lima, Gual Ipoh di sini hari ini.

Abdullah Nawang, 77, yang cedera parah di leher dan kepala, mati di unit kecemasan Hospital Tanah Merah.

Sehubungan itu, polis menahan seorang lelaki berusia 57 tahun di sebuah kedai kopi di Kampung Kulim, kira-kira tiga kilometer dari tempat kejadian pada pukul 7 pagi ini, kata Ketua Polis Daerah Tanah Merah, DSP Abdul Aziz Mahmud.

Bercakap kepada pemberita di sini, Abdul Aziz berkata, suspek yang tinggal tidak jauh dari surau itu pernah mendapat rawatan di Wad Psikiatri Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII), Kota Bharu.

"Polis percaya Abdullah dipukul menggunakan senjata tumpul atau objek keras, dan polis sedang mencari senjata yang digunakan suspek yang dipercayai dibuang tidak jauh dari tempat kejadian," katanya.

Abdullah yang menoreh getah di kampung itu meninggalkan seorang isteri dan empat anak serta 20 cucu. – BERNAMA

Boleh dipenjara jika kenyataan sentuh sensitiviti

Posted:

Boleh dipenjara jika kenyataan sentuh sensitiviti

07/11/2012 8:07pm

KUALA LUMPUR – Mereka yang mengeluarkan kenyataan menyentuh sensitiviti masyarakat termasuk yang mengelirukan sehingga membawa perpecahan dan sebagainya boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata, Seksyen 298A Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara dari dua hingga lima tahun jika mereka disabitkan kesalahan.

"Selain itu peruntukan itu turut merangkumi kesalahan memudaratkan atau cuba memudaratkan keadaan harmoni dan bersatu atau alasan-alasan keagamaan di antara orang-orang atau kumpulan orang yang menganuti agama yang sama atau berlainan," katanya hari ini.

Beliau menjawab soalan Amran Ab Ghani (PKR-Tanah Merah) mengenai langkah yang diambil kerajaan dalam pengeluaran fatwa oleh individu tidak diiktiraf, pada persidangan Dewan Rakyat di sini.

Mashitah berkata, seseorang individu tidak boleh menyalah guna kebebasan bersuara untuk mengeluarkan kenyataan yang menyentuh sensiviti masyarakat terutama berkaitan agama sehingga menjejaskan ketenteraman awam. – BERNAMA

Lapan ahli KWSP didapati bersalah menipu

Posted:

Lapan ahli KWSP didapati bersalah menipu

07/11/2012 8:04pm

KUALA LUMPUR – Seramai lapan ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah didapati bersalah oleh mahkamah atas kesalahan menipu pengeluaran perumahan bagi suku tahun ketiga 2012.

Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP, Nik Affendi Jaafar berkata, kesemua mereka bersalah dan didenda berjumlah RM13,300 oleh mahkamah mengikut Seksyen 59, Akta KWSP 1991.

Lima daripada mereka berkemungkinan dipenjara sehingga dua bulan sekiranya gagal menjelaskan denda tersebut, katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, penipuan pengeluaran itu yang membabitkan penyerahan dokumen palsu oleh ahli bagi pengeluaran daripada akaun mereka adalah satu kesalahan serius mengikut Akta KWSP 1991.

"Mengikut akta itu, mereka yang didapati bersalah melakukan penipuan boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda RM10,000 atau kedua-dua sekali," katanya. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tolak populariti, terima kualiti

Posted:

Tolak populariti, terima kualiti

TANPA berselindung, Faizal Hussein, Maya Karin mahupun Azhanrani memberitahu mereka tidak meletakkan harapan untuk menang dalam Anugerah Skrin 2012 (ASK 2012) yang bakal berlangsung pada 9 November ini. Tegas anak-anak seni berkaliber itu, mereka bekerja secara ikhlas dan lebih mementingkan kualiti serta kepuasan dalam bekerja.

Biar masing-masing tidak meletak sasaran untuk menang, namun melihat kepada filem dan watak yang didukung mereka begitu hebat, maka kebarangkalian untuk mereka menang adalah besar.

ASK 2012 boleh dikatakan medan 'tuah' buat Faizal apabila tiga filem lakonannya tercalon iaitu Bunohan, Abuya dan Datin Ghairah. Tercalon untuk kategori Pelakon Lelaki Terbaik bagi filem Bunohan, tegas Faizal, dia bersyukur kerana filem itu juga berjaya mewakili negara ke pencalonan awal Academy Awards ke-83.

Bagi Maya Karin atau nama sebenarnya Maya Karin Roelcke, 33, dia berbangga dengan pencapaian filem Ombak Rindu yang menerima banyak pencalonan termasuk pencalonan untuk dirinya iaitu Pelakon Wanita Terbaik Filem dalam anugerah tersebut.

Menganggap pencalonan tersebut sebagai rezeki, jelas Maya, bukan kemenangan menjadi keutamaan, sebaliknya dia lebih mementingkan kualiti kerja dan sentiasa menunjukkan komitmen 100 peratus dalam bekerja.

Sebaliknya, bagi pelakon berbakat besar, Azhanrani, 37, ini adalah kali pertama dia tercalon untuk kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik untuk drama Pelarian.

Tidak meletakkan sebarang sasaran, ungkap lelaki yang senang disapa Azhan itu, jika menang ia merupakan satu bonus buat dirinya.

Faizal ke Hollywood

Tepat jangkaan Faizal, 45, apabila filem Bunohan berjaya mewakili negara ke Academy Awards ke-83 pada tahun hadapan. Disebabkan itu, pelakon yang cukup sinonim dengan filem nostalgia Gila-Gila Remaja itu tidak terkejut dengan pencalonan filem tersebut ke luar negara.

Ungkapnya, biar pada mulanya filem tersebut menerima kritikan orang ramai apabila ditayangkan tetapi dia sedar filem itu bagus dan mampu ke peringkat antarabangsa.

"Saya cukup berbangga dengan pencapaian ini dan secara tidak langsung menjadi duta yang mewakili negara kita di Hollywood. Saya rasa ini merupakan satu petanda aras bahawa filem Malaysia akan diangkat ke mata dunia suatu hari nanti," katanya.

Cuma, harapannya kini agar filem Bunohan mampu memasuki pencalonan Top 5 Academy Awards ke-83, seterusnya membuka ruang dan peluang untuknya melangkah kaki ke Hollywood.

Ternyata harapannya itu bakal menjadi kenyataan apabila dedah Faizal, baru-baru ini dia ada menerima dana daripada sebuah syarikat komunikasi untuknya bertapak di Hollywood.

Biarpun pada mulanya Faizal agak keberatan untuk berkongsi cerita tersebut kerana beranggapan perkara itu masih lagi dalam perbincangan, namun kerana rasa gembira impiannya selama ini bakal tercapai perkara itu akhirnya dikongsikan secara eksklusif bersama Kosmo!.

"Sebenarnya ada projek rahsia yang bakal saya jalankan. Baru-baru ini saya ada menerima dana daripada sebuah syarikat komunikasi yang sudah merangka perjalanan karier saya di Hollywood," jelasnya.

Luah Faizal, sebenarnya sejak umurnya 20-an lagi dia sudah mengimpikan untuk ke Hollywood namun, ternyata impiannya itu terlaksana ketika usianya mencecah 45 tahun.

Berasakan tidak terlalu lewat untuknya pergi ke peringkat antarabangsa, ujar Faizal, projek itu akan berjalan sepanjang pencalonan filem Bunohan bagi kategori Filem Asing Terbaik dalam Academy Awards ke-83 yang akan berlangsung pada 10 Januari 2013.

Berjaya atau tidak projek itu nanti bukan menjadi keutamaan Faizal, tetapi tegasnya ia bertujuan sebagai pembakar semangat kepada pelakon-pelakon Malaysia untuk tampil ke peringkat antarabangsa.

Ia akan dapat membuka peluang yang lebih besar lagi kepada aktor-aktor tempatan untuk meluaskan lagi bakat mereka di luar negara khususnya di Hollywood.

"Saya boleh katakan projek tersebut sebagai pembakar semangat dan motivasi kepada pelakon-pelakon di Malaysia untuk ke peringkat antarabangsa," ujarnya.

Selain Faizal, filem yang mengambil latar belakang cerita di sebuah kampung di Kelantan itu turut dibintangi oleh pelakon lain seperti Zahiril Adzim, Bront Palarae, Pekin Ibrahim, Soffi Jikan, Wan Hanafi Su dan Tengku Azura.


DARI kiri: Faizal Hussein, Maya Karin dan Azhanrani memiliki karisma tersendiri sebagai anak seni yang disegani. Ketiga-tiganya dilihat sebagai pencabar hebat dalam kategori yang mempertandingkan mereka menerusi Anugerah Skrin 2012 yang bakal berlangsung pada Jumaat ini.


Mengenai perkembangan terkini, Faizal mengakui terpaksa menyimpan jambang sehingga malam ASK 2012 kerana terlibat dengan penggambaran drama 13 episod untuk RTM 1 iaitu Beret Hijau.

Membawa peranan sebagai ketua militan jahat bernama Abu Farsi, dedah Faizal, dia mampu bertahan dalam industri seni berkat daripada peranan antagonis yang dibawa sejak tahun 2000.

"Saya ada strategi untuk membuatkan penonton dan peminat tidak puas menonton lakonan saya. Disebabkan itu, bermula tahun 2000, saya banyak menerima watak antagonis tidak kira dalam drama mahupun filem," jelasnya yang risau penonton muak jika terlalu kerap muncul di media.

Eksperimentasi Maya

Bakal muncul dengan persalinan ala puteri raja daripada pereka Khairi Sufi untuk ASK 2012 yang berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, ini merupakan penampilan pertamanya dalam anugerah tersebut selepas lima tahun tidak berpeluang menghadirinya.

Bukan sebab tidak dicalonkan, tetapi menurut pelakon yang memegang peranan Katerina dalam filem terbaharunya iaitu Lagenda Budak Setan 2, dia tidak dapat hadir ke ASK sebelum ini kerana tidak mempunyai kelapangan waktu.

Ditanya bagaimana dia mampu bertahan dalam industri seni sehingga kini, ujar Maya, semuanya kerana dia bijak mengawal kualiti kerja dan melakukan sebaik mungkin setiap watak yang diberikan.

Disebabkan itu, katanya, dia tidak pernah mengambil dua kerja dalam masa serentak kerana mahu memberi sepenuh perhatian kepada satu karya.

Menolak semua tawaran drama yang datang, jelas Maya, ia bukan disebabkan dia berlagak diva atau menganggap dirinya besar dan tidak layak untuk berlakon drama, tetapi dia akui begitu selektif memilih watak dan jalan cerita yang benar-benar berkualiti untuk dilakukan.

"Saya bukan berlagak tidak mahu berlakon drama dan hanya berlakon filem sahaja, tetapi saya kena selektif. Kebanyakan drama yang saya terima ada skripnya yang masih belum siap, jalan cerita yang tidak jelas penghabisannya dan masa penggambaran yang terlalu lama," ujarnya yang tidak suka menerima karya yang tidak bermutu.

Ujar Maya, jika terbabit dengan sesebuah filem sekalipun, dia hanya memberikan masa paling lama enam minggu untuk melakukannya namun, janjinya dia akan meletakkan 100 peratus komitmen untuk karyanya itu.

Selepas itu, tutur wanita cantik itu lagi, dia akan melakukan pelbagai aktiviti kesukaannya seperti mendaki gunung untuk kepuasan peribadi.

Mengakui suka bereksperimentasi dalam mencuba pelbagai watak, dedah Maya dia harus akur bahawa selera peminat lebih suka melihatnya membawakan watak yang sama seperti watak Izzah dalam filem Ombak Rindu.

"Saya menerima banyak komen peminat yang mempertikaikan jika saya membawakan watak yang lain daripada watak sebelum ini. Sebaliknya, saya pula tidak suka membuat benda yang sama (berlakon watak yang sama). Bagaimanapun, selepas menonton lakonan saya, peminat akhirnya menerima dan menyukai watak baharu yang saya lakonkan," ceritanya.

Tidak meletakkan sasaran sehingga bila dia akan berlakon, kata Maya, menjadi keutamaan baginya setiap kali muncul di kaca TV atau layar perak, peminat menyukai hasil lakonannya dan dia juga mendapat kepuasan maksimum.

Populariti Azhanrani

Azhanrani mula berlakon pada tahun 2005 apabila menghiasi slot Samarinda, Sesuci Cinta Sofia di TV3. Namun, impak lakonan yang dibawa lelaki berwajah serius ini masih belum menyerlah di kaca mata peminat.

Hampir tujuh tahun merangkak kemudian bertatih dalam industri bukan jangka masa yang singkat namun, ia tidak pernah mengecewakan Azhan.

Sehingga dia muncul dalam drama Gemilang, Supermak dan terbaharu Amukan Pocong untuk slot Seram diTV3, baru kehadirannya dalam industri lakonan disedari.

Pun begitu, akui Azhan, sehingga kini orang ramai masih lagi tidak mengetahui namanya.

"Banyak kali orang yang terjumpa saya akan cakap, 'Eh awak ini yang berlakon dalam drama Amukan Pocong itukan...', 'Awak berlakon dalam drama Supermak kan...'," dedahnya yang tidak ambil hati kerana namanya masih tidak dikenali peminat.

Bagi pelakon yang mencuri perhatian peminat dengan karisma lakonannya, tidak dikenali bukan merupakan satu isu besar bagi dirinya, sebaliknya dia lebih suka orang mengenali karakter yang dibawanya di dalam drama atau filem.


MAYA, Azhan dan Faizal lebih mementingkan kualiti kerja berbanding menerima tempias popular kerana kontroversi.


Mengakui kurang dikenali dari segi nama dan kurang pendedahan di dada akhbar mahupun program hiburan, bagaimanapun, tawaran lakonan tetap bertali arus.

"Walaupun kurang pendedahan di majalah atau surat khabar, peluang sentiasa ada. Biarlah nama saya tidak popular seperti pelakon lain, asalkan tawaran lakonan sentiasa ada.

"Dari segi perkembangan karier, saya bersyukur kerana tawaran sentiasa ada, malah kadangkala terpaksa tolak," katanya.

Dalam nada rendah diri, Azhan akui seronok dapat bekerja dengan ramai pengarah besar tempatan. Tanpa berselindung, itulah impiannya selama bergelar pelakon iaitu bekerja dengan semua pengarah tempatan untuk merasai nikmat kepuasan berlakon.

"Saya membesar dengan teater sejak kecil. Selepas lama bergiat dalam teater dan bermula daripada Lantai T Pinkie, saya dibawa masuk ke dunia penyiaran oleh tiga pengarah iaitu Along Kamarudin, Ahmad Nor Bujang dan Zuraidah," jelasnya.

Sejak itu, Azhan menggalas peranan sebagai anak seni dalam lebih 40 buah drama TV, antara lain Ku Milikmu, Tower 13, Lembing dan Dayang dan Warkah Terakhir.

Ana Dahlia menyesal

Posted:

Ana Dahlia menyesal

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


ANA DAHLIA dan Chef Riz bernikah 11 bulan lalu. Rumah tangga mereka kini sedang bergolak.


BADAI yang melanda rumah tangga pelakon filem Mantra, Ana Dahlia dan chef selebriti terkenal, Chef Riz menjadi teka-teki dan status perkahwinan mereka masih mengundang tanda tanya ramai pihak.

Kontroversi itu muncul setelah pasangan itu dilihat hadir ke Mahkamah Rendah Syariah Kajang, Selangor pada awal minggu lalu untuk mengambil borang penceraian.

Walaupun kedua-duanya telah memberikan kenyataan balas mengenai keadaan hubungan mereka, namun punca sebenar keretakan rumah tangga mereka belum lagi didedahkan.

Kosmo! yang berkesempatan bertemu dengan pelakon Ana Dahlia atau nama sebenarnya Diyana Mastura Jaafar, 29, di majlis ramah mesra drama bersiri Cinta Itu Milikku di Sri Pentas baru-baru ini untuk mendapatkan kenyataan lanjut daripadanya.

Kosmo!: Sepanjang kes rumah tangga Ana dibicarakan dengan lebih meluas sejak akhir-akhir ini, tiada lagi kenyataan mengenai punca masalah rumah tangga kalian bergolak. Apakah komen anda?

Ana Dahlia: Hal ini terlalu peribadi buat saya. Sampai masanya orang ramai akan tahu perkara sebenar. Tidak perlu saya aibkan diri saya, keluarga kedua-dua belah pihak dan orang sekeliling.

Benarkah anda dan Chef Riz hadir ke mahkamah untuk mengambil borang penceraian baru-baru ini?

Saya tidak boleh cakap apa-apa. Saya tidak mengesahkan atau menafikan perkara itu.

Benarkah ada dakwaan anda kini sedang menjalinkan hubungan dengan seseorang sehingga menyebabkan keretakan rumah tangga anda?

Ingin saya tegaskan di sini, saya tidak menjalinkan hubungan dengan mana-mana lelaki jauh sekali untuk berlaku curang.

Boleh anda jelaskan tentang status perkahwinan anda kini? Adakah kalian masih tinggal sebumbung?

Itu terlalu peribadi, jadi saya tidak perlu jawab. Buat masa ini saya tidak boleh jelaskan lagi mengenai status perkahwinan saya. Sampai masa perkara ini akan jelas dengan sendiri.

Anda dan Chef Riz hanya baru 11 bulan berkahwin dan kini perkahwinan kalian sudah bergolak. Anda ralat?

Saya akui kami berkenalan dalam tempoh yang singkat sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin dan tidak cukup mengenali hati budi masing-masing.

Itu salah saya. Sebaik-baiknya, janganlah membuat keputusan terburu-buru dan menyebabkan kita tersilap langkah. Saya terima keluarga sebelah mentua kerana mereka sangat baik dan rapat dengan saya.

Apakah tindakan anda sekarang? Adakah anda berusaha untuk menyelamatkan perkahwinan kalian?

Saya rasa semua orang melakukan perkara yang sama untuk menyelamatkan rumah tangga (jumpa kaunselor). Kini saya hanya berserah dan berusaha untuk diri saya.

Adakah isu kepincangan rumah tangga anda kini mengganggu fokus kerja?

Terus-terang, ya. Tapi saya harus fokus terhadap karier dan tidak mahu memikirkan hal ini sehingga ia menjejaskan kehidupan saya.

Buat masa ini, saya masih perlu menjalani penggambaran drama Cinta Itu Milikku dan saya juga tidak ada menerima tawaran lain.

Kontrak tetamu Timberlake-Biel

Posted:

Kontrak tetamu Timberlake-Biel


GAMBAR perkahwinan Justin Timberlake dan Jessica Biel telah menjadi muka depan majalah Hello!.


JUSTIN TIMBERLAKE dan Jessica Biel telah pun selamat berkahwin pada 19 Oktober lalu. Pasangan tersebut kini sedang menikmati bulan madu mereka di Tanzania.

Namun, rupa-rupanya setiap tetamu yang hadir ke majlis tersebut harus menandatangani satu kontrak yang telah disediakan oleh pasangan selebriti tersebut.

Hal itu didedahkan oleh bintang Jimmy Falon. Falon memberitahu: "Ya, saya telah menandatangani satu kontrak sebagai tetamu pada majlis tersebut."

Dia bagaimanapun tidak menjelaskan isi kandungan kontrak yang perlu ditandatangani para tetamu. Sebaliknya hanya memberitahu majlis tersebut telah berjalan dalam suasana yang cukup sederhana tetapi romantik.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved