Isnin, 13 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bebas sakit lutut selepas surgeri

Posted:

Bebas sakit lutut selepas surgeri

Bebas sakit lutut selepas surgeri

Oleh ROSMALINA ABD. KADIRNADARAJAH ARUMUGAM, 60, tidak pernah mengetahui apakah penyakit artritis walaupun dia sendiri menderita penyakit itu selama lima tahun. Dia menahan sakit yang dianggap biasa dan mengambil banyak ubat dan vitamin untuk mengurangkan kesakitan.

Namun, usahanya tidak mendatangkan hasil, malah sakit lutut yang dialaminya semakin teruk. Apabila bertemu doktor, barulah dia mengetahui penyakitnya itu, tetapi sudah terlambat kerana doktor memberitahu pertahanan badannya tidak lagi memberi tindak balas kepada ubat-ubatan yang diambil.

"Sebelum menjalani pembedahan, semua sendi saya berasa sakit dan paling teruk adalah lutut saya. Tetapi, saya takut untuk menjalani pembedahan kerana saya pernah mendengar mereka yang pernah melakukannya ada yang boleh berjalan dan ada yang lumpuh," katanya.

Selepas dipertemukan dengan Dr. Amir Azlan Zain dari Pusat Perubatan Sunway, Nadarajah berasa lega kerana dia diberitahu wujudnya Yayasan Artritis Malaysia (AFM) yang menyediakan dana untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan menjalani pembedahan penggantian sendi.

"Saya sedia maklum bahawa kerajaan boleh membantu, tetapi saya perlu mengeluarkan duit sendiri terlebih dahulu dan saya tidak mempunyai wang yang banyak untuk menjalani pembedahan.

"Akhirnya, saya menjalani pembedahan penggantian sendi untuk kedua-dua belah lutut saya dan kos pembedahan ditanggung sepenuhnya oleh AFM. Jika tidak, saya perlu mengeluarkan kos sebanyak RM18,000 untuk pembedahan di hospital kerajaan dan dua kali ganda jika di hospital swasta," katanya.

Nadarajah memberitahu, selepas melakukan pembedahan, dia banyak berkongsi pengalamannya dengan rakan-rakan dan keluarganya dan menggalakkan mereka yang mempunyai sakit sendi untuk menyertai AFM.

"Bagi mereka yang berkemampuan, pasti tidak mempunyai masalah. Tetapi mereka yang tidak berkemampuan, masih ada harapan untuk kembali pulih dan menjalani hidup yang lebih baik," katanya.

Kembali berjalan normal


NADARAJAH semakin pulih dan berjalan tanpa rasa sakit selepas menjalani pembedahan dan mengamalkan pengambilan makanan tambahan.


Nadarajah juga memberitahu, ketika menjalani pembedahan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), barulah dia tahu bukan sahaja orang tua, malah kanak-kanak turut menderita penyakit artritis.

"Saya tidak mempunyai sejarah penyakit artritis dalam keluarga saya, tetapi pak cik saya ada yang menderita artritis. Saya mendapat penyakit ini mungkin disebabkan saya aktif dalam sukan semasa muda dan pernah terlibat dalam kemalangan.

"Kemalangan itu berlaku ketika saya bekerja di trek lumba kuda di Batu Tiga, Shah Alam. Saya memandu kereta dan berlanggar dengan sebuah van menyebabkan lutut saya cedera tetapi, saya tidak membuat pemeriksaan yang sepatutnya," katanya.

Nadarajah telah menjalani pembedahan lutut Oktober tahun lalu. Katanya, selepas menjalani pembedahan dia tidak lagi mengalami kesakitan malah, dapat membuat kerja rumah dan berjalan dengan normal. Dia juga mengawal dietnya.

"Sebelum ini saya banyak bergantung kepada ubat penahan sakit, tetapi ia hanya mengurangkan rasa sakit dan bukannya mengubati penyakit. Saya juga tidak dapat makan banyak makanan seperti makanan laut, ayam, bayam dan kekacang.

"Kini, saya mengambil makanan tambahan khas untuk pesakit artritis sejak enam bulan lalu dan kesakitan yang dialami beransur hilang," katanya.

Tambahnya, sebelum mengambil makanan tambahan itu, sendinya sering berasa kebas apabila tidur atau duduk terlalu lama sehingga tidak dapat menggerakkan sendinya.

"Kini saya rasa sihat kembali. Saya dapat menggerakkan dan meregangkan sendi saya bila-bila masa sahaja," katanya.

Seorang lagi pesakit yang telah menjalani pembedahan penggantian sendi lutut, Shantabai Moses, 65, memberitahu, dia mengalami sakit-sakit lutut selama lebih 10 tahun tetapi tidak menjalani pemeriksaan sewajarnya.

"Selepas bertemu doktor, barulah saya tahu penyakit artritis yang saya alami dan sekiranya dibiarkan akan menyebabkan kerosakan serius sehingga sukar diubati.

"Walaupun telah menjalani pembedahan dan menggunakan sendi palsu, cara berjalan tidak akan sama lagi jika dibandingkan dengan mereka yang mendapat rawatan awal," katanya yang menjalani pembedahan di Hospital PPUM.


Artritis reumatoid menyebabkan tangan membengkak dan menjadi kemerah-merahan.


Justeru katanya, dia menasihati mereka yang mempunyai rasa tidak selesa dan sakit pada sendi-sendi serta otot yang berpanjangan untuk segera menjalani pemeriksaan.

"Saya akan memberitahu sesiapa sahaja yang saya temui untuk menjaga kesihatan dan menyuruh mereka menjalani rawatan sekiranya terdapat simptom-simptom artritis.

"Lebih baik sekiranya dirawat lebih awal kerana jika tidak pesakit itu sendiri yang akan menderita," katanya.

Shantabai berkata, selepas tiga tahun menjalani rawatan, dia kini dapat berjalan semula tanpa rasa sakit.

"Saya bernasib baik kerana dapat menjalani hidup dengan selesa sekarang," katanya.

AFM bantu pesakit miskin

Dalam pada itu, Pengerusi AFM, Dr. Amir Azlan Zain memberitahu, statistik terkini menunjukkan penyakit artritis menyerang sebanyak 0.5 peratus populasi rakyat Malaysia.

"Artritis paling mudah menyerang golongan yang terlalu aktif bersukan terutama mereka yang pernah mengalami kecederaan sendi dan otot seperti pemain bola sepak.

"Ia merupakan penyakit yang menjadi salah satu penyerang utama ke atas rakyat Malaysia. Mereka yang berlebihan berat badan, genetik dan berusia juga paling mudah mendapat penyakit ini," katanya ketika ditemui di Pusat Perubatan Sunway baru-baru ini.

Katanya, sejak AFM ditubuhkan, sebanyak 60 pesakit artritis telah berjaya menjalani pembedahan dengan kos sebanyak 90 peratus ditanggung oleh yayasan berkenaan.

"Bagi sesetengah kes, pesakit artritis memerlukan pembedahan penggantian sendi untuk memulihkan fungsi sendi supaya dapat berfungsi dengan normal.

"Pada umumnya, anggota palsu yang digunakan dalam pembedahan berharga RM5,000 dan oleh kerana ramai pesakit tidak mampu membiayai pembedahan ini, keadaan mereka menjadi semakin teruk," katanya.

Justeru kata Amir Azlan, AFM menyedari keperluan itu dan telah menubuhkan tabung untuk membantu mereka yang kurang berkemampuan dalam pembedahan gantian sendi.

"Mereka yang ingin memohon boleh berhubung dengan jabatan kebajikan masyarakat atau melayari laman web AFM iaitu www.afm.org.my di bawah tabung artritis," katanya.

Tambahnya, mereka yang layak adalah warganegara dan penduduk tetap Malaysia yang mempunyai pendapatan bulanan RM3,500 ke bawah.

"Pembedahan penggantian sendi akan dijalankan oleh pakar ortopedik yang berpengalaman di hospital kerajaan.

"Tabung artritis juga akan membuat pembayaran kepada syarikat pembekal anggota palsu secara langsung dan wang tidak akan sampai ke tangan pesakit," katanya sambil memberitahu, AFM tidak memberi peruntukan untuk kos-kos pembedahan selainnya termasuk ubat-ubatan dan penginapan.

Memelihara tulang rawan


Perbezaan sendi lutut yang sihat (kiri) dan sendi yang sudah haus (kanan).


Sementara itu, pakar nutrisi Kordel, Neoh Guat Khim memberitahu, makanan tambahan yang mengandungi Glucosamine dan Chondroitin dapat membantu memperbaiki dan membina tulang rawan yang terjejas dengan bertindak seperti kusyen di hujung tulang.

"Makanan tambahan Glucosamine dan Chondroitin dapat meningkatkan fungsi sendi dan pergerakan, menyediakan sokongan nutrisi kepada sendi, ligamen dan pemeliharaan tulang rawan serta mengurangkan kesakitan sendi.

"Ini kerana, seiring pertambahan umur dan diet yang tidak sihat, proses pembaikan tulang rawan di dalam sendi menjadi perlahan sekali gus mendorong osteoartritis untuk menyerang apabila kita tua," katanya.

Guat Khim memberitahu, artritis bukanlah satu keadaan penyakit sahaja kerana ia merangkumi lebih daripada 100 penyakit yang menyerang sendi. Ia hadir sama ada dalam bentuk artritis degeneratif (menyusut) atau rasa terbakar.

"Artritis degeneratif merupakan artritis yang disebabkan oleh koyakan pada sendi seperti osteoartritis, yang merupakan artritis yang paling banyak menyerang di seluruh dunia," katanya.

Guat Khim memberitahu, Glucosamine dan Chondroitin juga boleh ditemui dalam makanan seharian kita, tetapi sukar menentukan jumlah kandungannya yang sesuai dan optimum untuk kesihatan sendi.

"Glucosamine boleh didapati di bahagian luar cengkerang seperti udang, udang kara, ketam dan udang krai tetapi ia hanya membekalkan glucosamine dalam jumlah yang kecil, manakala chondroitin pula boleh didapati terutama daripada sumber haiwan seperti tulang rawan lembu," katanya.

Bagaimanapun katanya, diet yang seimbang dapat membantu mereka yang aktif bersukan untuk memiliki sendi dan otot yang sihat.

Banyakkan makan makanan yang mengandungi antioksida dan buah-buahan seperti beri serta sayur-sayuran untuk mengurangkan kerosakan radikal bebas pada sendi.

"Makanan yang kaya sulfur juga dapat membantu membina sendi yang sihat seperti kubis, asparagus, bawang putih dan bawang. Sulfur bagus untuk tulang, pembaikan tulang rawan dan tisu.

"Makanan yang mesti dikurangkan dan dihadkan ialah minuman ringan, alkohol dan kopi," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ikan 'miskin' gantikan ikan 'mewah'

Posted:

Ikan 'miskin' gantikan ikan 'mewah'

Ikan 'miskin' gantikan ikan 'mewah'


IKAN miskin seperti tenggiri kuda dan leerfish mempunyai keenakan rasa serta khasiat yang tidak kurang berbanding ikan mewah.


MEREKA yang memilih menyertai pergerakan Slow Food Itali berpeluang melihat duri-duri beracun dan mata-mata yang terbeliak pada ikan kala jengking dan ikan cendro. Menariknya ikan-ikan itu mungkin kelihatan hodoh tetapi, ia lebih murah, tahan lama dan mempunyai rasa yang hebat.

"Ia masa untuk kembali menjamu selera dengan ikan-ikan 'miskin' (ikan yang murah) yang juga ikan-ikan yang dimasak oleh nenek moyang kita sebelum ini. Ia bukan sahaja lazat dan murah malah, ia boleh menyelamatkan ikan-ikan lain daripada kepupusan," kata seorang nelayan, Roberto Moggia pada acara Slow Fish Itali.

Moggia dan nelayan skala kecil yang lain berkumpul selama empat hari di Genoa, Itali untuk cuba menukarkan selera pencinta ikan mewah seperti salmon dengan ikan-ikan yang lebih murah.

Spesies mewah lain seperti tuna sirip biru, todak dan belut juga kini di ambang risiko kepupusan. Ia kini perlu diganti dengan amaun besar ikan jenis licin berkilat, berbentuk tajam, kembung mahu pun yang berwarna-warni yang kini dipamer atau dihidang mentah, masak atau dijeruk.

"Pameran Slow Fish membawa orang ramai mendekatkan diri dengan jenis ikan yang luar biasa. Mereka mula memasuki dapur rumah melalui pintu belakang," sindir Moggia yang berusia 49 tahun sambil menunjukkan kaunternya yang dipenuhi makanan laut bermisai dan menggerutu.

Pelawat ke festival itu berpeluang menyaksikan pelbagai juadah sama ada daripada ikan ternakan bebas dari Australia, ikan trout lautan sehinggalah ke udang kara dan sushi alternatif.

Sushi yang dipamerkan tidak lagi menggunakan ikan salmon sebaliknya ikan-ikan lain yang tidak kurang lazatnya.

"Kami menggantikan tuna dan salmon dengan ikan leerfish dan ikan tenggiri kuda. Orang ramai tidak dapat merasai perbezaannya," kata Nicola Fattibeni, pelajar gastronomi yang membantu menganjurkan sesi sushi, lengkap dengan ketua tukang masak dari Jepun.

Selamatkan ikan dan nelayan kecil

"Tetapi kami bukan hanya mencuba untuk menyelamatkan ikan dalam bahaya. Idea di sebalik Slow Fish juga untuk membantu menyelamatkan 'spesies' yang lain iaitu nelayan tempatan," dia menambah.

Nelayan-nelayan skala kecil sering kali dikredit kerana membantu melindungi persekitaran marin. Namun, jumlah mereka semakin berkurangan apabila berhadapan dengan individu yang mencari keuntungan menggunakan bot tunda untuk menangkap ikan pada jumlah besar di mana kebanyakan akan terperangkap dalam pukat mereka.

"Kita mungkin mengubah cara kita makan, tetapi kita juga perlu memastikan untuk mengubah cara menangkap ikan," kata Pesuruhjaya Perikanan Kesatuan Eropah, Maria Damanaki pada acara pembukaan, Slow Food dengan tema, Makanan yang baik, bersih dan adil.

Kebanyakan ikan ditangkap terlalu awal tanpa memberikan mereka peluang membiak.

Damanaki juga memberitahu wartawan bahawa, pihaknya bertindak keras terhadap tangkapan ikan secara haram, yang mengganggu ekosistem, merendahkan kualiti ikan dan menggalakkan persaingan tidak adil. Mereka menggunakan sistem mata seperti mana yang digunakan untuk lesen memandu.

Fattibeni dan pelajar-pelajar gastronomi di gerai sushi pula berkata, masalah lain berkenaan ikan ialah toksin.

"Salmon misalnya, ialah salah satu ikan berlemak yang menyerap toksin daripada sisa kapal dan bahan pencemar lain, terutama dalam Lautan Atlantik dan di Asia. Ikan-ikan tuna dipenuhi toksin ini dan ia mampu berkumpul pada skala yang lebih besar," ujar Fattibeni.

Pameran tersebut sedikit sebanyak membuka mata pelawat betapa selera mewah mereka adakalanya menyumbang kepada masalah ekosistem dunia dan kepupusan ikan mewah.


SEORANG chef menghidangkan sajian yang dimasak menggunakan makanan laut murah.


"Kini saya akan cuba mengenal pasti jenis ikan yang saya beli di pasar raya. Setiap orang harus mengambil inisiatif. Kita tidak boleh melihat bumi yang lebih baik tetapi, kita boleh menghentikannya daripada menjadi lebih buruk," kata seorang pengunjung, Livia Polgacini.

Berdekatan dengannya, sekumpulan pelawat berbaris untuk merasa masakan ketua tukang masak antarabangsa yang menyediakan masakan ikan miskin di atas pinggan.

"Cara masakan yang boleh mengumpan ibu mertua cukup sekadar daripada ikan sardin yang biasa.

"Di restoran, kami tidak lagi menghidang ikan tuna. Kami menggunakan produk tempatan dan resipi tradisional. Salah satu daripada masakan kegemaran saya ialah resipi Venice untuk ikan stargazer," kata chef Itali Gianluca Cazzin yang berusia 44 tahun.

Lengkap berpakaian chef, Cazzin menerangkan kepada pengunjung sambil menghidang masakan ketam kulit lembut goreng dan pasta kerang Rom. Dia mengakui, peranan sesebuah restoran dalam mengubah sikap pemakanan adalah sangat penting.

"Secara rasional, orang ramai tidak boleh terus makan makanan berasaskan ikan tuna atau todak. Jenis-jenis ikan yang 'miskin' juga mempunyai rasa yang hebat dan murah, tetapi bergantung kepada cara kita untuk memberi cadangan makanan," katanya.

"Kita perlu memberikan ruang untuk spesies pupus membiak supaya generasi akan datang berpeluang merasainya.

"Tiada siapa akan mati kelaparan jika tidak makan tuna untuk 10 tahun akan datang," Cazzin menambah.

"Saya berharap agar anak-anak kami masih akan dapat melihat pada ikan-ikan ini berenang dalam tempoh 20 tahun akan datang."

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kulinari Barat air tangan sendiri

Posted:

Kulinari Barat air tangan sendiri

Kulinari Barat air tangan sendiri

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID


SETIAP resipi dalam buku ini mengandungi penerangan tentang nutrisi.


SEKIRANYA anda menjengah mana-mana toko buku popular di negara ini, buku-buku masakan makanan Barat sememangnya bertimbun. Namun, ramai yang berdepan dengan masalah apabila ramuan-ramuan yang dicadangkan sukar didapati di negara kita.

Melihat kepada permasalahan itu, seorang tukang masak yang berasal dari Johor, Chef Haris Amir Jais, 27, mengambil inisiatif mentransformasikan masakan Barat yang popular kepada selera Malaysia dalam sebuah buku.

Bukan itu saja, Haris melakukan beberapa eksperimen dengan mengolah bahan-bahan tertentu dalam masakan yang sukar ditemui di pasar raya dengan bahan-bahan yang lebih mudah dicari.

Bahan-bahan yang ditukar itu dijual pada harga yang murah seperti menggantikan ikan kod dengan ikan merah.

"Anda juga boleh menukarkan wain putih yang tidak halal dengan epal cider selain saya menggantikan sayuran yellow squash dengan lobak merah muda untuk hidangan tertentu," ujarnya yang menghasilkan buku sulungnya yang bertajuk Masakan Barat Di Rumah.

Beliau mengambil masa selama enam bulan untuk menyiapkan karya itu sambil dibantu oleh chef-chef yang berpengalaman.

Graduan dari Institut Teknologi Tun Abdul Razak dalam bidang Diploma Kulinari itu memberitahu, karya tersebut dihasilkan adalah bertujuan untuk memberi peluang kepada suri rumah mencuba lebih 30 jenis makanan ala Barat dengan cara yang lebih mudah.

Haris membahagikan masakan-masakannya kepada jenis jus dan stok, makanan laut, salad, ayam, daging, sup dan pasta.

Sebagai permulaan, buku itu secara langsung akan memperkenalkan kepada pembaca terlebih dulu bahan-bahan asas untuk memasak menu Barat.

Antaranya ialah daun rosemary (selalu digunakan untuk memasak stew), marjoram (digunakan dalam masakan berempah), daun bay (digunakan dalam sup, daging dan hidangan laut), kulit kayu manis dan banyak lagi.

Menyentuh tentang cara penyediaan, Haris tidak memberi panduan secara panjang lebar.

"Saya tidak berbuat demikian kerana cara pembuatannya memang senang dan saya percaya cubaan pertama pembaca terhadap satu-satu menu, insy-Allah akan menjadi," katanya yang mempunyai kepakaran khusus dalam masakan Barat dan mempunyai lapan tahun pengalaman dalam bidang itu.

Lebih menarik lagi hasil karya anak muda itu ialah gubahan menu pencuci mulutnya. Untuk kategori itu, terdapat enam resipi yang dikongsi bersama. Antaranya ialah mango mousse yang diubah suai dan hanya menggunakan serbuk agar-agar, gula, krim putar, telur, sebiji mangga, kacang dan sedikit pewarna.

Dalam pada itu, Haris turut menyelitkan info tambahan atau peringatan kepada pembaca dalam menyiapkan satu-satu masakan.

Sebagai contoh, dalam buku itu, beliau mengingatkan bahawa resipi mango mousse, anda seharunya menyejukkan moussenya selama enam jam sebelum dihidangkan.

Bukan untuk menu itu saja, setiap paparan resipi akan disertakan dengan info tambahan yang sangat berguna kepada pembaca yang ingin mencuba.

Menyentuh tentang nutrisi makanan dalam sajiannya, chef yang bertugas di Hotel Micasa itu memberitahu: "Setiap resipi dalam buku ini mengandungi nutrisi makanan yang seimbang, setiap satu hidangan juga mempunyai serat dan zat yang bersesuaian.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Harga ikan naik angkara mogok

Posted:

Harga ikan naik angkara mogok

Harga ikan naik angkara mogok

Oleh KU MOHD. RIZDUAN KU ABDUL RAHMAN dan MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
berita@kosmo.com.my


HARGA ikan di Pasar Chow Kit, Kuala Lumpur semalam kekal tinggi dipercayai berpunca daripada tindakan 500 nelayan mogok ke laut.


KUALA LUMPUR - Jika kenaikan harga ikan sepanjang dua minggu lepas dikaitkan dengan faktor musim cuti sekolah tetapi kini, mogok pula dikatakan punca harganya tidak turun-turun.

Tinjauan Kosmo! di beberapa pasar utama di sini semalam mendapati, rata-rata harga yang ditawarkan bagi sekilogram ikan segar tidak banyak beza berbanding sepanjang musim cuti persekolahan.

Malah, ada harga ikan tertentu seperti kembung, sardin dan pelaling didapati naik di antara RM1 hingga RM6 sekilogram.

Seorang penjual ikan Pasar Chow Kit, Maslan Md. Nin, 48, berkata, walaupun mogok tidak menyebabkan bekalan ikan terputus namun, ia akan menyebabkan harga naik jika bekalan diimport dari luar negara.

"Kami sedar kesan mogok oleh persatuan nelayan di Johor, Perlis dan Pahang punca kenaikan harga ikan tetapi kami masih boleh mendapat bekalan dari Indonesia dan Thailand.

"Bagaimanapun, kini kami sukar mendapat bekalan ikan kembung sejak tiga hari lalu," katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Dua jiran tidak mahu gaduh

Posted:

Dua jiran tidak mahu gaduh

Dua jiran tidak mahu gaduh

Oleh NASRI JAMALUDIN
mohdnasri.jamaludin@kosmo.com.my


ng chee leng (kanan) dan Yong Nguong Ping menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di Johor Bahru semalam. Turut menyaksikan upacara itu ialah Michael Tay Chee Boon (empat dari kanan) dan Marshall Theagarajah (tengah).


JOHOR BAHRU – Dua jiran yang menetap di rumah berkembar tetapi sering berkrisis sejak tiga tahun lalu mengambil langkah luar biasa untuk berdamai dengan masing-masing bersetuju menandatangani memorandum persefahaman (MoU) semalam.

Ng Chee Leng, 33, dan jirannya Yong Nguong Ping, 43, bersetuju untuk menandatangani MoU tersebut setelah mendapat nasihat daripada Biro Pengaduan Awam (BPA) Johor Bahru.

Majlis menandatangani MoU itu diadakan di pejabat BPA negeri dengan disaksikan oleh Pengarah BPA Negeri, Marshall Theagarajah dan Ketua Biro Aduan Awam (BAA) MCA Johor Bahru, Michael Tay Chee Boon.

Kedua-dua jiran itu menetap di Jalan Bukit Tropika, Taman Bukit Tropika, Ulu Tiram dekat sini.

Bezanya Chee Leng yang berkerja sebagai juruteknik di Singapura menetap di rumah nombor 9 manakala, Nguong Ping, seorang kontraktor di Ulu Tiram tinggal di rumah nombor 11.

Masalah berpunca daripada sikap Nguong Ping yang sering membuat bising dengan bermain piano sesuka hati selain membiarkan anjingnya menyalak dengan kuat pada waktu malam.

Kedua-dua masalah itu menyebabkan tidur Chee Leng pada waktu malam sering terganggu.

Beliau juga menjadi semakin jengkel terhadap Nguong Ping apabila jirannya itu sering menutup pintu rumah dengan kuat.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Najib umum 9 ETP baharu

Posted:

Najib umum 9 ETP baharu

Najib umum 9 ETP baharu


NAJIB (belakang, empat dari kanan) bergambar bersama ketua-ketua syarikat selepas pengumuman Program Transformasi Ekonomi di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan sembilan inisiatif baharu di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) bernilai pelaburan RM2.77 bilion dan kesan Pendapatan Negara Kasar (GNI) RM18.67 bilion serta mewujudkan 36,595 pekerjaan menjelang 2020.

Dengan pengumuman itu, katanya, projek di bawah ETP yang diumumkan baru-baru ini yang termasuk Pembangunan Bersepadu Penapis dan Petrokimia (Rapid) mempunyai nilai pelaburan RM60 bilion.

Apabila disatukan, kesemua 15 inisiatif di dalam tujuh Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) mempunyai nilai pelaburan RM63.88 bilion dan GNI RM66.31 bilion serta 63,531 pekerjaan baharu.

"Dari segi kumulatif, sehingga kini, ETP telah mencatatkan pelaburan RM170.28 bilion, GNI RM220.15 bilion serta 362,396 pekerjaan baharu," katanya semasa mengumumkan Update Keenam Kemajuan ETP di sini semalam.

Antara inisiatif itu ialah Kumpulan UCSI iaitu badan induk UCSI University bagi membangunkan kluster pendidikan kesihatan bersepadu seluas 64 hektar di Bandar Springhill, Port Dickson.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Memori di sawah bendang

Posted:

Memori di sawah bendang

Memori di sawah bendang

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID dan ABDUL RAZAK LATIF"Apa yang sedang mereka lakukan dan kenapa mereka membongkokkan diri ke kawasan berlumpur itu?" Demikian antara soalan yang dilontarkan kepada penulis oleh rakan-rakan wartawan luar negara yang mengikuti program International Journalism Fellowship (IJF) 2010 sejenak kami menjejakkan kaki ke Laman Padi yang terletak di Pulau Langkawi.

Kemudian, seorang wartawan dari akhbar Filipina, Myla Iglesias, 26, pula minta penjelasan tentang anak patung yang dipacakkan di sawah bendang berkenaan. Rupa-rupanya apa yang dirujuk merupakan orang-orang yang digunakan untuk menakut-nakutkan haiwan daripada merosakkan padi.

Sebenarnya, agak sukar untuk penulis menjawab satu persatu. Mengapa? Ini disebabkan penulis sendiri terlepas peluang menikmati pengalaman indah bersawah padi di kampung halaman di Melaka.

Seingat penulis, momen yang paling melekat di hati cuma sekadar teringat gelagat segerombolan pesawah padi di hadapan rumah sewaktu penulis masih kecil.


PERTANDINGAN menanam padi turut dijalankan di Laman Padi Langkawi bagi memberikan pengalaman baru kepada pengunjung.


Memori itu secara perlahan-lahan lenyap daripada ingatan. Barangkali faktor mengejar ilmu di ibu kota ditambah transformasi desa kepada urban membuatkan kerja-kerja tradisi itu luput daripada pandangan anak muda sekarang.

Lamunan penulis tadi terhenti apabila wartawan dari Uzbekistan, Ilshat Mustafin, 25, tanpa jemu berterusan bertanya soalan. Tanpa menunggu lama, penulis membawanya serta rakan-rakan dari Mongolia, Filipina, Brunei dan Indonesia menuruni tangga menuju ke petak sawah padi. Kami mendekati seorang wanita lengkap bertopi dan wajahnya dibasahi peluh. Walaupun sibuk melakukan aktiviti membanting padi, dia masih mampu melemparkan senyuman dan berkongsi kisah mengenai Laman Padi.

Imbauan seni tanam padi


SEORANG lelaki berpakaian seperti pesawah pada zaman dahulu di Laman Padi Langkawi.


Menurutnya yang hanya mahu dikenali sebagai Mak Jah, 40-an, Laman Padi atau lebih dikenali sebagai Muzium Laman Padi merupakan satu-satunya lokasi yang mengetengahkan proses penghasilan beras dengan kaedah lama.

Sambungnya lagi, laman itu yang berkeluasan 8.6 hektar adalah berkonsepkan 100 peratus alam semula jadi dan mengadaptasikan senario asli sebuah perkampungan.

"Di laman padi kita menunjukkan proses penghasilan beras bermula di sawah bendang lagi. Kita secara jelas menunjukkan kepada orang ramai bagaimana kita menanam anak padi, kemudian selang beberapa bulan, kita membanting padi kemudian beralih kepada proses menampi hingga mengisar padi dengan menggunakan pengisar tradisional," jelasnya.


KANAK-KANAK juga tidak ketinggalan melibatkan diri dalam pertandingan menangkap ikan di Laman Padi.


Sewaktu kehadiran kami pada November tahun lalu, aktiviti membanting padi di Laman Padi yang terletak di Pantai Cenang dan 10 minit dari lapangan terbang Langkawi sedang giat dijalankan.

Kami turut difahamkan, padi di sana ditanam secara berperingkat-peringkat dengan tujuan mahu memastikan tanaman tersebut sentiasa wujud untuk tujuan lawatan mahupun penyelidikan.

Semasa kunjungan jurufoto, Abdul Razak Latif (pada Mac lalu) pula, ia lebih istimewa dan sememangnya membangkitkan kenangan silam. Beliau bersama ahli rombongan media lain anjuran Lembaga Pemasaran dan Pertanian Pertanian Persekutuan (FAMA) dihidangkan dengan pelbagai aktiviti termasuk acara menanam padi.


BERANI. Seorang pelancong tanpa rasa takut cuba untuk menangkap ikan di sawah.


Pesona kepada program itu sangat terserlah. Para peserta daripada anak-anak kecil hingga dewasa yang kebanyakannya adalah penghuni Pantai Cenang mengambil bahagian. Masing-masing mengenakan pakaian ringkas yang bersesuaian dengan karakter pesawah.

Semangat kerjasama yang ditonjolkan dan hilai tawa mereka ketika menanam anak pokok di tapak semaian membangkitkan rasa keterujaan. Suara mereka juga berjaya menenggalamkan siulan burung yang terbang di ruang udara Laman Padi.

Menghangatkan lagi atmosfera di sana, demonstrasi memasak kuih yang dikenali sebagai jemput-jemput yang dikatakan menjadi hidangan pesawah di Kedah dilakukan secara beramai-ramai berhampiran tapak semaian.

Tangkap ikan sawah


SEPASANG suami isteri dari luar negara mempelajari bagaimana mengeluarkan bunyi daripada batang padi.


Jiwa penghuni-penghuni desa sangat berbeza. Mereka tidak kisah untuk beraksi dalam lumpur. Pacat atau lintah hinggap di kaki atau tangan, itu sudah dianggap perkara biasa.

Barangkali seperti dapat menyelami fikiran si jurufoto, adik Mohd. Haikal Hazami Azhar, 8, dengan bersahaja memperkenalkan satu peralatan menangkap ikan yang di panggil serkap.


MOHD. HAIKAL menunjukkan ikan keli yang berjaya ditangkapnya dengan cara menyerkap di Laman Padi Langkawi.


Serkap lazimnya digunakan untuk menangkap atau dengan lebih tepat, menerkap ikan di sawah. Budak lelaki itu nampak berani dan membenarkan pergerakannya yang penuh skil dalam menangkap ikan sawah dirakam Abdul Razak.

Selang 10 minit, budak lelaki itu menjerit kegirangan apabila usahanya berhasil apabila berjaya menangkap seekor ikan betuk dan sepat. Kemudian, dia berjaya mendapatkan seekor ikan keli yang punya 1,001 khasiat untuk kesihatan tubuh badan.

Sebenarnya, aktiviti menangkap ikan dengan menggunakan peralatan tradisional seperti serkap dan bubu juga antara program yang dirancang oleh pihak FAMA untuk media.

Ada media yang berani namun, tidak kurang juga yang gementar. Penulis sememangnya awal-awal lagi hanya memerhati gelagat pesawah di pangkin di tengah bendang saja.


WARTAWAN-WARTAWAN dari negara Asia begitu kagum dengan usaha Malaysia mewujudkan Laman Padi.


Laman Padi itu bukan sekadar diliputi oleh sawah bendang saja kerana terdapat sebuah Galeri Padi yang memperkenalkan alatan tradisional pertanian seperti tampi padi, tong membanting padi, bajak, kepelbagaian jenis benih padi selain serkap dan bubu.

Di sini juga, pengunjung boleh menikmati pemandangan sawah yang aman damai dari atas bangunan yang ditanam secara bertingkat.

Satu sudut yang dikenali sebagai Laman Variasi pula membuka ruang kepada orang ramai merasai kehidupan pesawah sebenar. Tidak rugi untuk membayar sejumlah RM3 kerana segala aktiviti untuk menanam padi bermula dari mencabut semaian anak pokok padi dapat dirasai oleh anda.

Jika anda bernasib baik, kemungkinan pengunjung turut berkesempatan membajak sawah menggunakan kerbau.

Ketika itu, penulis dan beberapa rakan wartawan lain sempat mempelajari bagaimana cara menyemat atap rumah dengan menggunakan daun nipah.

Pengalaman ini sesungguhnya sangat bererti lebih-lebih lagi kepada pelancong luar yang semestinya sangat asing dengan aktiviti tradisional begini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Resipi asli dengan Daisy

Posted:

Resipi asli dengan Daisy

Resipi asli dengan Daisy

Oleh ALIF ABU BAKAR


BAHAROM (tengah) dan Chef Liza (lima dari kanan) semasa sesi pratonton pertandingan Cabaran Daisy Sehebat Chef di Jalan Ipoh baru-baru ini.


MEMASUKI ruangan dapur Chef Liza menimbulkan keterujaan buat penulis dan tetamu jemputan yang hadir pada sesi pratonton pertandingan Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 yang merupakan program kerjasama Minyak Jagung Daisy, Tupperware dan Kosmo!.

Hati semakin berdebar apabila kami diminta menyediakan menu mengikut resipi yang diberikan bersama bahan-bahan masakan di atas meja masing-masing.

Seramai 10 blogger masakan tempatan turut bersama-sama menyempurnakan tugasan Chef Liza yang menuntut tetamu menyediakan kek mangga yogurt dan biskut semperit.

Laman Chef Liza iaitu dapur masakan chef tersebut yang terletak di Kg. Batu Delima, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur riuh-rendah dengan gelagat tetamu yang ada antaranya baru pertama kali belajar membuat kek dan biskut.

Bagaimanapun dengan kemahiran dimiliki Chef Liza membimbing dan menjelaskan teknik yang betul, membuatkan kek dan biskut yang dibuat tetamu hari itu benar-benar menjadi.

Apa yang pasti, apa yang dilalui penulis dan blogger terbabit hanyalah sekelumit daripada debaran yang akan dilalui oleh 120 orang peserta pada pertandingan Cabaran Daisy Sehebat Chef. Pertandingan yang dimulakan pada 18 Jun itu akan menyaksikan Cabaran Daisy Sehebat Chef menjelajah ke empat buah negeri di seluruh Malaysia.

Cabaran Daisy Sehebat Chef dihidangkan Bersama Kosmo! 2011 itu merupakan penganjuran kali kedua Daisy bersama Tupperware yang dipecahkan kepada dua kategori iaitu kek dan biskut.

Peserta-peserta perlu tampil dengan menu tersendiri menggunakan 100 peratus minyak jagung Daisy serta disarankan membuat persediaan rapi sebelum pertandingan.

"Mencipta menu sendiri akan membuatkan pertandingan lebih mencabar dan ia melatih mereka untuk bereksperimen terlebih dahulu sebelum hari sebenar cabaran.

"Kriteria pemarkahan akan dilihat kepada ketulenan resipi, inovatif peserta serta cara ia dipersembahkan termasuk hiasan.

"Saya juga tidak mahu peserta mencampurkan minyak jagung Daisy dengan mentega selain mahu mereka lebih fokus terhadap mutu kek dan biskut berbanding hiasan," jelas Chef Liza selaku juri cabaran itu nanti.


TETAMU melakukan regangan sebelum memulakan acara memasak.


Signifikan penggunaan minyak jagung Daisy dalam penyediaan kek dan biskut untuk cabaran itu adalah kerana ia mengandungi soft-poly yang menjadikan kek lebih lembut dan halus serta biskut lebih rangup dan ringan.

Mekanisme cabaran

Orang ramai yang berminat menyertai cabaran tersebut perlu mengisi borang yang disiarkan Kosmo! sejak 1 Jun lalu sehingga 20 Jun ini.

Borang penyertaan hendaklah dihantar bersama satu resipi ciptaan sendiri mengikut kategori pilihan dengan setiap peserta dihadkan terhadap satu kategori sahaja.

Resipi yang dihantar perlu ditaip kemas menggunakan kertas bersaiz A4 dan mereka yang dipilih bagi peringkat zon diminta membawa dua biji kek atau dua set biskut yang telah siap dimasak ke lokasi pertandingan.

Empat lokasi bagi peringkat zon akan dijalankan di Giant, Kuala Terengganu pada 18 Jun dengan tema Seni dan Kebudayaan manakala AEON AU2, Setiawangsa Kuala Lumpur pada 26 Jun dengan tema Alam Fantasi.

Peserta di Star Parade, Alor Setar pula perlu tampil dengan tema Flora pada 2 Julai sementara mereka di Giant, Tampoi, Johor Bahru akan mengikut tema Dasar Laut yang akan diadakan pada 10 Julai.


CHEF Liza menjadi jurucakap Daisy sejak tahun 2007 lagi.


Pemenang peringkat zon bagi setiap kategori akan bertanding pada peringkat akhir di Plaza Shah Alam pada 17 Julai dengan tema Hari Raya Aidilfitri.

Cabaran tersebut juga tidak mengenakan bayaran penyertaan dan setiap peserta yang bertanding akan menerima saguhati berupa wang tunai RM100 beserta hadiah daripada Daisy dan Tupperware.

Juara bagi setiap kategori pula akan menerima wang tunai RM5,000 beserta hadiah daripada Tupperware, RM3,000 beserta barangan Tupperware buat naib juara dan RM2,000 serta cenderamata Tupperware bagi pemenang tempat ketiga.

Pembaca Kosmo! juga berpeluang mendapatkan minyak jagung Daisy 500 mililiter secara percuma dengan menebus dua kepala surat khabar Kosmo! di kaunter lokasi pertandingan.

Sebanyak 200 botol minyak disediakan di setiap lokasi bermula dari pukul 10.30 pagi sehingga 11.30 pagi.

Sementara itu, Pengarang Kosmo! Baharom Mahusin memberitahu, cabaran tersebut merupakan peluang bagi Kosmo! mendekati kumpulan pembaca yang berbeza-beza.

"Diharapkan dengan pertandingan sebegini, ia akan dapat membentuk kumpulan pembaca baru terutama golongan wanita," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perginya seorang bapa

Posted:

Perginya seorang bapa

Perginya seorang bapa

BEBERAPA tahun lalu, seorang rakan bertanya, siapakah yang menjadi pilihan utama untuk saya temu bual jika saya bergelar wartawan kelak, lantas saya menjawab: "Aku hendak interviu bapa-bapa malang yang dihantar ke rumah orang tua."

Mahu tahu apa reaksi rakan saya itu? Dia kata saya gila. Soalnya, 'Kenapa tidak meletakkan cita-cita mewawancara seorang pemimpin, artis mahu pun orang-orang berharta?' Dia sebolehnya mahukan jawapan konkrit daripada saya tapi saya berkata: "Jawapan itu tiada sekarang, aku akan beritahu nanti."

Akhirnya, pada tahun lalu, dia menelefon saya dan memohon maaf atas keterlanjuran kata-katanya. Ujarnya dengan tangisan teresak-esak, dia baru sedar mengapa saya menyimpan impian sedemikian rupa. Dia juga baru tahu yang saya sebenarnya telah kehilangan ayah ketika saya berusia 13 tahun.

Rahsia yang disimpan selama 10 tahun itu terdedah tatkala dia membaca rencana tulisan saya bertarikh 6 September 2010 yang bertajuk Pilu Disisih Perhatian Anak.

Sesungguhnya, tugasan saya di saat menjelang bulan puasa di Rumah Seri Kenangan Seremban pada tahun lalu merupakan satu momen peribadi yang paling terkesan dalam hidup saya. Saya merapati jiwa beberapa orang bapa malang.

Menyelami kisah duka tiga orang tua yang ditinggalkan anak-anak begitu menghiris perasaan. Harun Tan, 70-an, dengan penuh emosi menyuruh anak-anaknya ditangkap kerana membuangnya ekoran keputusan Harun memeluk agama Islam. Ada juga yang saya temui, pasrah menghadapi qada' dan qadar yang telah ditentukan.

Kata-kata Jazlan, 80-an misalnya, telah membuatkan saya tewas untuk menahan air mata. Dia yang tidak berupaya untuk berjalan lagi tetap mendoakan kesejahteraan anak-anaknya meskipun mereka menganggap dia 'objek yang menyusahkan'.

Namun, saya rasa begitu terpukul apabila seorang tua bernama Ramlan, 70-an, meninggal dunia setelah tiga minggu saya mewawancaranya. Hanya Tuhan memahami perasaan saya ketika itu.

Hati saya memberontak. Saya tidak faham kenapa ada individu sanggup berlaku kejam pada bapa mereka sendiri.

Barangkali emosi saya meruap-ruap disebabkan saya telah kehilangan ayah sewaktu kecil. Saya mudah tersentuh apabila rakan-rakan bercerita tentang ayah mereka. Saya rindukan arwah ayah saya setengah mati. Ketika kehilangannya, saya rasakan dunia ini sudah tidak bermakna lagi.

Pemergiannya telah memberi impak besar kepada diri ini. Saya telah meninggalkan bakat melukis saya. Sudah 18 tahun saya tidak melakarkan sebarang objek pun. Kenapa? Ini kerana saya menerima berita kematian bapa saya ketika saya sedang menyiapkan sebuah lukisan. Saya fobia untuk melukis lagi kerana saya takut untuk menerima sebuah lagi berita tentang kematian.

Bagaimanapun, sejak dulu lagi saya tidak pernah menganggap saya berpisah dengan arwah kerana semangat dia sentiasa dengan saya. Saya juga percaya, suatu hari nanti kami pasti bertemu. Setiap kali saya melelapkan mata, saya berharap dapat berjumpanya di alam mimpi.

Kepada mereka yang masih berbapa, saya nasihatkan hargailah mereka selagi mereka bernyawa. Meskipun anda melalui detik-detik sukar menjaga mereka di dunia yang fana ini, insya-Allah pengorbanan anda akan dibalas oleh Yang Maha Esa di akhirat nanti.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kejutan manusia hijau

Posted:

Kejutan manusia hijau

Kejutan manusia hijau

Oleh ALIF ABU BAKAR


KETIGA-TIGA aktivis ini mengajak orang ramai untuk mengamalkan gaya hidup vegetarian.


KETIKA waktu tengah hari, orang ramai pasti memilih untuk berdiam di dalam kawasan berhawa dingin ataupun mencari kawasan teduh bagi mengelak bahang matahari.

Bukit Bintang, Kuala Lumpur seperti hari- hari biasa tetap dibanjiri manusia. Derapan langkah orang ramai di situ kelihatan pantas kerana tidak tahan berlama-lama dalam suhu panas sebegitu.

Keadaan berbeza pula buat tiga manusia hijau yang tidak putus-putus mengedar risalah kepada orang ramai yang lalu-lalang di kawasan itu.

Sambil memegang papan tanda bertulis Bertindak hijau! Menjadi vegan!, ketiga-tiga mereka yang mewarnakan tubuh badan dengan cat hijau turut melaung-laungkan slogan tersebut dalam bahasa Inggeris sambil melayan permintaan pengunjung untuk bergambar bersama.

Inisiatif Pertubuhan Hak Asasi Haiwan (PETA) itu merupakan antara usaha mereka bagi menggalakkan manusia menjadi vegetarian dengan mengelakkan pengambilan daging haiwan sebagai juadah harian.

Pemimpin kempen tersebut, Ashley Fruno menjelaskan, selain daripada perubahan iklim, penggunaan tanah berlebihan serta pencemaran air dan udara, memakan daging haiwan juga mengundang malapetaka kepada bumi.

"Saya menjadi vegetarian sejak usia 13 tahun dan saya berharap lebih ramai orang memilih untuk menjadi vegetarian.

Kesan penternakan

"Kita tahu kebanyakan bencana alam yang terjadi hari ini sering dikaitkan dengan aktiviti manusia dalam pembangunan dan pengindustrian tetapi kajian oleh kebanyakan pertubuhan alam sekitar dunia menjumpai sesuatu di luar jangkaan.

"Pertubuhan seperti Institut Worldwatch, Kelab Sierra, Kesatuan Saintis Prihatin dan Al Gore's Live Earth mengesahkan tahap kerosakan alam sekitar akibat penternakan haiwan lebih buruk berbanding aktiviti manusia yang lain," jelasnya.

Selepas berkempen di Filipina, Australia dan Malaysia, aktivis itu akan berlegar-legar pula di ibu negara Indonesia dan Thailand pada pertengahan bulan ini.

Melihat Malaysia sebagai negara yang bersifat terbuka berkaitan perihal kemanusiaan, Ashley meluahkan rasa senangnya sepanjang melakukan kempen tersebut di negara ini yang turut diadakan di Batu Pahat, Johor.

Tidak berdepan cabaran besar seperti yang dialami di beberapa negara lain, reaksi positif masyarakat Malaysia terhadap kempen tersebut melegakannya.

"Saya pernah ditahan pihak berkuasa ketika melakukan kempen yang sama di Korea Selatan atas kesalahan mewarnakan tubuh badan dan berlegar-legar di kawasan awam.

"Tetapi itu semua merupakan dugaan sebagai aktivis dan tidak dinafikan cabaran melakukan kempen di Malaysia ialah cuacanya yang terlalu panas bagi saya," katanya jujur.

Turut sama menyertai Ashley pada hari itu ialah dua sukarelawan lelaki, Malte Schwarzer dari Jerman dan Rezza yang merupakan anak tempatan Malaysia.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kosmo Online - Sukan

Posted:

Kosmo Online - Sukanhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?pub=Kosmo&sec=Sukan Kosmo Online - Sukanhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/img/mastkosmo.jpghttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?sec=Sukan Terengganu berpestahttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm SKUAD bola sepak Terengganu diraikan bagai wira oleh ribuan penyokong skuad Penyu itu sebaik sahaja mereka tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu semalam.KAPTEN Mazuki Yusof (kiri) serta pegawai dan pemain skuad Terengganu menaiki kereta pacuan empat roda sambil membawa Piala FA ketika diraikan oleh ribuan penyokong Terengganu di Dataran Shah Bandar, Kuala Terengganu semalam.http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0613/Kosmo//su_01.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm 'Perjuangan belum berakhir'http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm KURANG 12 jam selepas menjulang Piala FA, jurulatih Terengganu, Irfan Bakti lantang menyuarakan peringatan kepada pemain- pemainnya agar melupakan seketika hajat untuk berpesta.Oleh MUSTAPA LAKAWA<br>mustapa@kosmo.com.myPEMAIN dan pegawai pasukan Terengganu bergambar bersama Piala FA yang dimenangi sebelum berarak dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud ke Dataran Shahbandar di Kuala Terengganu semalam http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0613/Kosmo//su_02.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_02.htm Daudsu minta maafhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm "MAAFKAN saya." Itu luah pemain pertahan Kelantan, Daudsu Jamaluddin yang menjadi mangsa kritikan segelintir pihak kerana menjaringkan gol sendiri sehingga mengundang kekalahan 1-2 kepada Terengganu pada perlawanan akhir Piala FA di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin.Oleh KHAIRI MOHAMAD<br>khairi.mohamad@kosmo.com.myWAJAH kecewa pemain-pemain Kelantan selepas pasukan itu tewas 1-2 kepada Terengganu pada perlawanan akhir Piala FA di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin. http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0613/Kosmo//su_03.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm Terengganu rangkul emas terakhir Sukmahttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm BERBEKALKAN semangat yang jitu, Terengganu berjaya membenam Kelantan untuk meraih pingat emas terakhir acara bola baling lelaki pada Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 semalam.MENTERI Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (tengah) menyerahkan bendera Sukma kepada Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Kebudayaan Negeri Pahang, Datuk Wan Adnan Wan Mamat pada majlis penutup di Stadium Mini MSN, Bukit Jalil malam tadi. http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0613/Kosmo//su_04.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm Clement, Norzilawatie terbaikhttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm PERENANG Majlis Sukan Universiti Malaysia (Masum), Clement David Leong dan Nik Norzilawatie Nik Wil dari Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM) dinobatkan sebagai Olahragawan dan Olahragawati Sukan Institusi Pendidikan Malaysia (Sipma) 2011 yang menutup tirai di Dewan Platinum, Politeknik Merlimau, Melaka malam kelmarin.Oleh ROSLI HASSAN<br>rosli.hassan@kosmo.com.myCLEMENT (kanan) memenangi sembilan pingat emas dalam acara renang pada temasya Sipma 2011 yang menutup tirainya malam kelmarin. http://www.kosmo.com.my/pix/2011/0613/Kosmo//su_05.small.jpg,100,80http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0613&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_05.htm Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Peguam dipenjara, didenda kesalahan rasuah

Posted:

Peguam dipenjara, didenda kesalahan rasuah

Peguam dipenjara, didenda kesalahan rasuah

13/06/2011 8:58pm

KUALA LUMPUR – Seorang peguam dihukum penjara empat tahun dan didenda RM235,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah terhadap pertuduhan meminta dan menerima suapan daripada anak guamnya, seorang doktor, kononnya untuk menyogok polis bagi menyelesaikan siasatan kes ugut, enam tahun lepas.

Bagi tuduhan pertama, Ranjit Singh, 57, dikenakan hukuman penjara empat tahun dan didenda RM200,000 oleh Hakim Rozilah Salleh kerana kesalahan meminta suapan wang tunai RM40,000 daripada Dr Chong Kuck Meng, 46, bagi menyelesaikan siasatan kes ugutan jenayah terhadap seorang pelajar Lee Khai Yin, 26, di Lobi Hotel Le Meridien, Jalan Stesen Sentral pada 11.45 malam 22 April 2005.

Sekiranya gagal menjelaskan denda itu, Ranjit boleh dikenakan hukuman penjara satu tahun.

Bagi pertuduhan kedua, dia turut dihukum penjara setahun dan didenda RM35,000 kerana menerima suapan wang tunai RM7,000 daripada Kuck Meng kononnya untuk menyogok polis bagi menyelesaikan siasatan kes ugutan jenayah terhadap Khai Yin.

Ranjit boleh dipenjara dua bulan lagi, jika gagal menjelaskan denda itu.

Bapa kepada empat anak itu, yang pernah bertugas sebagai pegawai polis, didakwa melakukan kesalahan itu di Restoran Twin Happiness, Slim River, di Perak pada 8.30 malam 28 Jun 2005. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Polis marin rampas rokok dalam serbuan

Posted:

Polis marin rampas rokok dalam serbuan

Polis marin rampas rokok dalam serbuan

13/06/2011 8:56pm

LUMUT – Pasukan Gerakan Marin (PGM) Perak merampas sebanyak 270 karton rokok putih dan kretek pelbagai jenama bernilai RM18,900 dalam serbuan ke sebuah kedai runcit di Taman Bernam Baru, Hutan Melintang hari ini.

Pegawai Pemerintah Markas Operasi PGM, DSP Shaari Ariffin berkata, serbuan pada kira-kira 10 pagi tadi adalah hasil maklumat daripada orang awam mengenai penjualan rokok putih dan kretek seludup.

"Sepasukan lima anggota telah dihantar ke lokasi untuk menyiasat dan mengintip aktiviti penjualan haram itu semalam sebelum menyerbu premis berkenaan pagi ini.

"Hasil serbuan itu, anggota PGM berjaya menemui sebanyak 270 karton rokok putih dan kretek pelbagai jenama bernilai RM18,900 dipercayai dijual kepada pelanggan tetap," katanya kepada pemberita di Markas Operasi PGM, Kampung Acheh di sini.

Beliau berkata, seorang lelaki berumur 52 tahun turut ditahan dan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 135 (1)(d) Akta Kastam 1967 kerana kesalahan memiliki barang-barang belum lulus cukai kastam. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Juruwang pecah amanah dipenjara, disebat

Posted:

Juruwang pecah amanah dipenjara, disebat

Juruwang pecah amanah dipenjara, disebat

13/06/2011 6:52pm

MELAKA – Seorang juruwang Bank Islam Malaysia Berhad dihukum penjara 10 tahun dan dikenakan 12 kali sebatan rotan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana kesalahan pecah amanah melibatkan deposit cek tidak wujud bernilai RM1,925,500.

Roslizam Zabar, 40, dari Kampung Batu Gajah, Merlimau, Jasin, mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan pilihan, melakukan kesalahan itu di cawangan bank berkenaan di Kompleks Perniagaan Masjid Tanah, Alor Gajah.

Bagi pertuduhan pilihan pertama, Roslizam yang diamanahkan kepadanya semua urusan kaunter bank itu, dengan curang dan tanpa pengetahuan serta kebenaran bank, membuat deposit cek-cek yang tidak wujud berjumlah RM95,000 dan dimasukkan ke dalam akaun Roslen Enterprise, sebuah syarikat yang tubuhkannya, antara 5 Disember dan 26 Disember 2008.

Bagi pertuduhan pilihan kedua, dia membuat deposit cek-cek yang tidak wujud berjumlah RM1,578,000 dan dimasukkan ke dalam akaun Roslen Enterprise antara 9 Januari dan 25 Ogos 2009, manakala bagi pertuduhan pilihan ketiga, dia membuat deposit cek-cek yang tidak wujud berjumlah RM252,500 dan dimasukkan ke dalam akaun Roslen Enterprise antara 2 Ogos dan 17 Ogos 2010.

Hakim Abu Bakar Katar menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan empat sebatan rotan bagi setiap tiga pertuduhan itu dan mengarahkan hukuman berjalan serentak mulai hari ini. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemberontak makin menghampiri Tripoli

Posted:

Pemberontak makin menghampiri Tripoli

Pemberontak makin menghampiri Tripoli


BEBERAPA pemberontak Libya berlindung daripada bedilan mortar tentera Gaddafi di Dafniya, 40 kilometer ke barat bandar Misrata, Libya semalam.


ZAWIYAH - Pemberontak Libya kini menggempur bandar pelabuhan minyak utama di negara itu, Zawiya yang terletak sekitar 50 kilometer (km) ke barat Tripoli.

Kemaraan pemberontak memaksa tentera pemimpin Libya, Muammar Gaddafi menutup sebuah lebuh raya di pesisir pantai barat Libya yang juga merupakan laluan utama untuk bekalan dari negara jirannya, Tunisia.

Pihak pemberontak pernah menawan Zawiya yang memiliki 250,000 penduduk pada awal Mac lalu.

Mereka bagaimanapun diusir dua minggu kemudian dalam kepungan oleh briged elit tentera Libya yang diketuai anak lelaki Gaddafi, Khamis.

Kelmarin, jurucakap majlis kepimpinan pemberontak di London, Guma el-Gamaty berkata, pejuang-pejuang pemberontak kembali menguasai kebanyakan kawasan di barat bandar berkenaan.

Seorang pejuang pemberontak dikenali sebagai Kamal berkata: "Mereka kini sudah berada di dalam bandar berkenaan."

Selain Zawiyah, pemberontak turut membedil bandar Dafniya di barat Libya.

Pemberontak Libya sebelum ini menawan timur negara itu, manakala bahagian barat termasuk ibu negara berkenaan, Tripoli dikuasai tentera Gaddafi.

Kemaraan pemberontak menghampiri Tripoli menyebabkan tentera Gaddafi kini semakin tertekan.

Tentera pemimpin Libya itu semakin lemah akibat serangan udara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di samping kepungan laut untuk menyekat bantuan ketenteraan memasuki negara tersebut.

NATO menguatkuasakan zon larangan terbang di Libya pada Mac lalu untuk mengelakkan rakyat negara itu menjadi mangsa kekejaman tentera Gaddafi selepas orang ramai bangkit menentang pemimpin veteran tersebut sebulan sebelumnya.

Rakyat Libya menuntut pembaharuan demokrasi dan ekonomi dilaksanakan di negara Afrika Utara itu yang kaya dengan minyak. - AP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lelaki dibiarkan mati selepas ditembak

Posted:

Lelaki dibiarkan mati selepas ditembak

Lelaki dibiarkan mati selepas ditembak


SARFARAZ SHAH ditembak beberapa kali oleh askar Pakistan di Karachi pada minggu lalu.


KARACHI - Seorang lelaki tidak bersenjata ditembak pada jarak dekat oleh anggota tentera yang kemudian cuma memerhatikannya mati akibat pendarahan di sebatang jalan di Pakistan, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Dalam kejadian yang dirakam di sini pada minggu lalu, seorang lelaki berpakaian preman menarik mangsa yang didakwa melakukan rompakan lalu membawanya kepada sekumpulan anggota tentera Pakistan.

Lelaki itu yang dikenali sebagai Sarfaraz Shah merayu belas kasihan tetapi seorang askar tersebut menembaknya beberapa kali dengan peluru menembusi kaki serta tangan mangsa.

Dia rebah ke tanah dan merintih kesakitan tetapi askar-askar tersebut cuma memerhatikan mangsa mati akibat pendarahan sambil berbual sesama mereka.

Orang ramai yang lalu lalang di tempat kejadian juga tidak mempedulikan mangsa. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Lily Allen hamil semasa berkahwin

Posted:

Lily Allen hamil semasa berkahwin

Lily Allen hamil semasa berkahwin


LILY ALLEN bersama suaminya, Sam Cooper.


LONDON - Bintang pop Britain, Lily Allen, 26, mengejutkan tetamu apabila dia mengaku hamil sewaktu majlis perkahwinannya dengan seorang pelukis, Sam Cooper, lapor sebuah akhbar semalam.

Pengumuman itu dibuat oleh Sam, 33, di depan 105 orang tetamu yang terdiri daripada keluarga terdekat dan kawan rapat mereka di gereja St James the Great di sini pada Sabtu lalu.

Kandungan Lily dipercayai mencapai usia 12 minggu.

Menurut sumber pasangan tersebut, Lily tidak pernah berahsia tentang niatnya untuk mendirikan rumah tangga dan memulakan keluarga.

"Lily sedang mengandung dan turut mengahwini lelaki idamannya. Dia sangat gembira sehingga menitiskan air mata kegembiraan," jelas sumber itu.

Penyanyi yang popular dengan lagu Never Gonna Happen itu pernah mengalami keguguran sebanyak dua kali. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved