Jumaat, 16 Mei 2014

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


50 pelajar di Yan sertai program perkhemahan

Posted:

50 pelajar di Yan sertai program perkhemahan

50 pelajar di Yan sertai program perkhemahan

SEBAHAGIAN daripada 50 belia dan pelajar sekolah sekitar Yan bergambar pada program Pengenalan Perkhemahan dan Program Smart Pelapis Negara Berwawasan di Kem Palas Yan, Kedah baru-baru ini.


BERSAMA. Seramai 50 peserta terdiri daripada golongan belia dan pelajar sekolah menengah di sekitar Yan menyertai program Pengenalan Perkhemahan dan Program Smart Pelapis Negara Berwawasan selama dua hari di Kem Palas Yan, Kedah baru-baru ini.

Program anjuran bersama Agensi Antidadah Kebangsaan, Pejabat Penerangan Daerah Yan dan Kelab Rakan Muda Jerai (KRMJ) itu dirasmikan oleh Pegawai Belia dan Sukan Daerah Yan, Mohd. Inshar Man.

Pengerusi KRMJ, Azwan Jamaludin berkata, tujuan program itu adalah untuk memberi kesedaran kepada pelajar tentang cara hidup berdikari di samping mengamalkan semangat kerjasama dalam berpasukan.

Menurutnya, pelbagai aktiviti dirangka sempena program itu termasuk ceramah agama, pengenalan kompas, penjelajahan hutan dan sebagainya.

200 anggota Pengakap ikuti kursus semangat kenegaraan

Posted:

200 anggota Pengakap ikuti kursus semangat kenegaraan

200 anggota Pengakap ikuti kursus semangat kenegaraan


SERAMAI 200 anggota pengakap yang mengikuti Kursus Penolong Jurulatih Kebangsaan 2014 turut dibawa melawat Dewan Undangan Negeri Johor di Bangunan Pentadbiran Negeri, Nusajaya, Johor baru-baru ini.


PUPUK SEMANGAT. Seramai 200 orang anggota Persekutuan Pengakap Malaysia menyertai Kursus Penolong Jurulatih Kebangsaan (CALT) 2014 di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Batu Pahat, Johor baru-baru ini.

Kursus selama dua hari itu bertujuan untuk memupuk semangat kenegaraan dalam kalangan anggota Pengakap.

Jurulatihnya, Muhammad Fazly Ahmad Fazhil berkata, antara intipati kursus tersebut adalah memperkenalkan jata-jata negara dan memupuk semangat kerjasama sesama anggota.

Sebelum mengakhiri kursus CALT, peserta turut diberi peluang melawat Dewan Undangan Negeri Johor di Bangunan Pentadbiran Negeri, Nusajaya, Johor.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Macan teruskan survival Porsche

Posted:

Macan teruskan survival Porsche

Macan teruskan survival Porsche

Oleh SHAWKATH AZDE

PENGELUAR kereta sport terkemuka Jerman, Porsche mengejutkan industri automotif global pada bulan Jun 1998 dengan keputusan untuk membangunkan sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) baharu. Keputusan luar biasa itu menjadi detik yang mencetuskan reaksi berbeza dalam kalangan peminat setia, kumpulan fanatik dan pengguna baharu jenama berkenaan.

Empat tahun kemudiannya, Porsche tampil dengan SUV itu yang dinamakan sebagai Cayenne. Model dalam kategori crossover SUV itu dihasilkan menerusi usaha sama dengan Volkswagen Group dengan tujuan untuk menjimatkan kos pembangunan jentera premium tersebut. Porsche Cayenne berkongsi casis denagn model Volkswagen Touareg dan Audi Q7.

Bagi peminat fanatik Porsche, mereka rasa kecewa dengan langkah itu kerana ia ibarat menurunkan darjat jenama yang mereka agung-agungkan selama ini. Ketidakpuasan hati itu melarat sehingga kepada forum-forum permotoran dalam talian seperti forum.reenlist.com.

Kekecohan itu berjaya menarik perhatian beberapa institusi pengajian tinggi untuk menjalankan kajian kes terhadap Porsche, Cayenne dan kelompok pengguna. Hasil kajian itu melaporkan bahawa ada segelintir peminat fanatik Porsche bertikam lidah dengan para pemilik Cayenne. Malah mereka juga tidak mahu mengiktiraf para pembeli Cayenne sebagai sebahagian daripada komuniti pemilik kereta Porsche.

Daripada sudut pengurusan Porsche pula, mereka merasakan langkah memperkenalkan model SUV adalah wajar kerana syarikat perlu mempelbagaikan sumber perolehan dan tidak boleh bergantung harap pendapatan dengan aktiviti menjual kereta sport semata-mata.


RUANG kokpit Macan sarat dengan pelbagai butang khususnya pada bahagian konsol tengah.


Pada masa sama, pasaran terbesar Porsche iaitu Amerika Syarikat sudah menunjukkan trend permintaan tinggi bagi model-model SUV. Keyakinan itu diperkukuhkan lagi apabila pelanggan di negara Uncle Sam itu mula menyokong pembelian beberapa model SUV pesaing lain seperti Mercedes-Benz M-Class dan BMW X5.

Malaysia bakal terima Macan

Keputusan Porsche sememangnya tepat dan membuahkan hasil apabila Cayenne berjaya meraih sambutan memberangsangkan daripada pasaran global. Saban tahun, jualan model Cayenne mula meningkat dan akhirnya menjadi produk paling laris dalam portfolio perniagaan Porsche. Mujur Porsche tidak melutut kepada kehendak peminat-peminat fanatiknya.

Ekoran respons positif itu, ia menjadi pemangkin kepada Porsche untuk merangka strategi baharu bagi mempelbagaikan segmen SUV. Kali ini, pengeluar yang beribu pejabat di Stuttgart, Jerman itu memutuskan untuk melancarkan sebuah SUV kompak dengan kod nama Cajun (bermaksud Cayenne Junior). Kod nama Cajun akhirnya bertukar kepada Macan.

Itulah SUV kompak yang dinanti-nantikan selama ini. Untuk makluman, nama Macan berasal daripada Bahasa Indonesia yang membawa maksud harimau. Debut antarabangsa model itu berlangsung sempena Pameran Auto Los Angeles tahun lalu.

Sama strategi seperti Cayenne dan Audi Q7, Macan juga berkongsi platform dan beberapa komponen dengan model Audi Q5. Bagaimanapun, Porsche bijak mengubah persepsi pengguna apabila mengaplikasi hampir 70 peratus komponen berlainan sebagai justifikasi bagi membezakannya dengan Audi Q5.

Untuk pasaran Malaysia, pengimport rasmi jenama Porsche iaitu Sime Darby Auto Performance (SDAP) sudah mengumumkan keputusan untuk membawa masuk empat varian SUV kompak premium iaitu Macan, Macan S, Macan Diesel dan Macan Turbo selewat-lewatnya Ogos ini. Harga yang disyorkan tidaklah begitu mahal iaitu RM450,000 sehingga RM780,000 sebuah.


JURUSOLEK memastikan setiap model yang dihasilkan diberi perhatian khusus bagi memelihara kepercayaan orang ramai terhadap produk premium Porsche.


Laluan semakin mencabar

Sungguhpun begitu, tag harga itu pasti membuatkan pembeli baharu berfikir seketika seandainya mereka ada meneliti produk SUV jenama antarabangsa lain seperti Range Rover Evoque, BMW X3 dan Audi Q5. Bagaimanapun, setiap model ada kelebihan masing-masing dan soal harga adakala tidak mendatang sebarang kesan kepada mereka yang mementingkan imej serta jenama sesuatu produk.

Porsche perlu bersiap sedia kerana segmen SUV premium bakal meriah dalam tempoh beberapa tahun akan datang. Ada beberapa pengeluar kenderaan mewah sedang bersiap sedia untuk melancarkan SUV premium masing-masing.

Bentley sudah mengumumkan hasrat melancarkan model SUV paling berkuasa dalam tempoh dua tahun akan datang. Pengeluar kenderaan ikonik Britain, Rolls-Royce pula sedang meneliti rancangan untuk menghasilkan sebuah SUV.

Di Itali, Lamborghini masih menunggu lampu hijau daripada syarikat prinsipalnya, Volkswagen Group untuk menjayakan produksi model SUV. Pesaing senegaranya, Maserati pula sedang menghintung hari untuk melancarkan SUV crossover mewahnya iaitu Levante. Jaguar di bawah pemilikan Tata Motors pula sudah menayangkan model konsep SUV C-X17 sebelum ini.

Kemunculan produk-produk baharu membawa satu kesan positif kepada pengguna. Mereka ada pilihan lebih luas dan pengeluar-pengeluar perlu bersaing sesama sendiri untuk menonjolkan kehebatan masing-masing demi menambat hati pembeli. Akhir kata, hidup mati sesebuah produk itu bergantung kepada sambutan pengguna.

Jentera kembara jimat minyak

Posted:

Jentera kembara jimat minyak

Jentera kembara jimat minyak

Oleh SHAWKATH AZDE


BAGI penunggang baru yang ingin memiliki sebuah motosikal kembara, mungkin CB500X adalah jawapan yang dicari.


TREND pembelian motosikal kembara berkapasiti sederhana bagi kegunaan harian dan aktiviti tunggangan jarak jauh pada hujung minggu menunjukkan peningkatan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Senario itu dipacu oleh dua faktor utama yakni kemudahan pinjaman pembelian daripada pelbagai institusi kewangan tempatan dan pengeluar motosikal menawarkan produk yang lebih mampu milik.

Maka tidak hairanlah jika anda kerap terserempak dengan model-model kembara popular seperti Kawasaki Versys di merata tempat.

Perkembangan itu pasti dihidu pengeluar-pengeluar motosikal lain dan mereka sudah pasti mahu mengaut untung daripada segmen yang kian berkembang. Tidak terkecuali menyertai saingan ialah Boon Siew Honda Sdn. Bhd. (Boon Siew Honda) menerusi model CB500X.

Honda CB 500X ialah jentera kembara dalam siri CB500. Dua lagi varian siri berkenaan ialah CBR500R (sport) dan CB500F (naked). Sebenarnya, ketiga-tiga motosikal itu menggunakan casis dan unit enjin yang sama. Malah jurutera Honda tidak memberikan sebarang talaan berbeza untuk model-model berkenaan.

Mesra penunggang

Biarpun begitu, Honda CB500X tetap memiliki beberapa ciri yang menyesuaikannya bagi aktiviti kembara bermotosikal dan mempunyai personaliti mesra khas untuk mereka yang ingin menaik taraf jentera sedia ada.

Sejurus sahaja melabuhkan punggung atas pelana dan memegang hendal, ergonomik binaan CB500X membentuk postur kedudukan badan agar sedikit tegap dalam keadaan yang cukup selesa. Anda tidak perlu mengambil masa lama untuk serasi dengan motosikal ini.


INSTRUMEN meter mempamerkan informasi lengkap berserta maklumat semasa tunggang.


Kelembutan klac boleh dirasai apabila menarik tuil untuk menukar gear. Begitu juga dengan respons pendikit sewaktu perahan. Kombinasi tiga komponen itu memudahkan pengguna baharu mengendalikan tunggangan.

Sebagai penunggang amatur, penulis cukup berpuas hati dengan prestasi enjin CB500F kerana membekalkan kuasa dan tarikan tork lancar pada takat pusingan enjin rendah untuk tunggangan kasual dalam kawasan bandar mahupun di lebuh raya.

Pelana CB500X yang sedikit tinggi membantu penunggang mendapat pandangan yang lebih meluas manakala hendal motosikal yang lebar membolehkan kawalan yang lebih baik. Kelebihan itu memudahkan pengemudian motosikal dalam kesesakan lalu lintas.

Sistem ABS

Kadar kekerasan sistem fork hadapan dan suspensi menggalas tugas baik dalam mengekalkan keseimbangan dan menyerap permukaan jalan tidak rata sekali gus membolehkan penunggang merasai kombinasi tunggangan kembara dan sport.

Keyakinan tunggangan diperkukuhkan dengan adanya sistem brek antikunci yang diadun pada bahagian cakera hadapan hadapan dan belakang. Sistem itu membantu penunggang membrek dengan keadaan lebih selamat.

Sepanjang tunggangan kira-kira 1,500 kilometer di laluan lebuh raya dan kawasan dalam bandar, aspek penggunaan minyak petrol pada CB500X harus diberi pujian. Catatan terbaik dikecapi penulis ialah 29 kilometer bagi setiap liter petrol. Memang berbaloi dimiliki bagi anda yang kerap kembara dan ingin jimat belanja.

VGM perkenalkan Jetta CKD

Posted:

VGM perkenalkan Jetta CKD

VGM perkenalkan Jetta CKD

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR


VOLKSWAGEN Jetta merupakan sebuah sedan dengan rekaan yang unik dengan kombinasi moden dan klasik.


VOLKSWAGEN Group Malaysia (VGM) telah melancarkan Jetta yang merupakan model keempat yang dipasang di negara ini (CKD).

Sejak diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2011, Jetta telah menjadi salah satu model Volkswagen yang paling popular dan antara sedan pertengahan yang terbaik di pasaran Malaysia.

Volkswagen Jetta adalah tafsiran reka bentuk moden dan sporty pada gaya badan yang klasik. Model ini mula diperkenalkan pada tahun 1979, Jetta popular dengan watak yang sangat tersendiri serta gaya yang unik dengan reka bentuk yang tulen.

Model CKD ini menggunakan enjin suntikan terus 1.4 liter TSI dengan transmisi tujuh kelajuan automatik DSG mampu memberikan kuasa maksimum 160PS dan tork maksimum 240Nm.

Volkswagen mendakwa Jetta mampu memecut dari pegun hingga 100 km/j dalam masa 8.3 saat dan kelajuan maksimum yang dicatatkan ialah 221 km/j.

Penggunaan bahan apinya dicatatkan 6.0 liter untuk 100 kilometer menjadikan model ini dalam satu aras cekap bahan api.

Menurut Pengarah Urusan VGM, Christoph Aringer, Jetta menawarkan pemacu aspirasi dengan kobinasi sport, elegan dan keselamatan dengan tahap penggunaan bahan api yang efisien.


ANTARA aksesori yang dipertingkatkan daripada varian diimport sepenuhnya ialah sistem audio Jetta ini.


"Model CKD ini memberi petunjuk terbaru komitmen kami untuk menawarkan pilihan kenderaan yang lebih murah untuk rakyat Malaysia yang ingin mendapatkan kualiti dan jaminan yang datang dengan kenderaan kejuruteraan Jerman," katanya.

Tambahnya, Jetta yang diimport sepenuhnya diperkenalkan pada tahun 2011 adalah penyumbang utama kepada kejayaan Volkswagen di negara ini.

"Kami amat yakin jualan Jetta akan lebih meningkat pada masa akan datang selepas model itu dipasang dalam negara serta lebih kompetitif berbanding sebelum ini," tambahnya.

Jetta ini dipasang dengan radio RCD320 baru dengan pilihan sambungan pelbagai seperti Bluetooth, SD- kad slot, USB, iPod dan AUX -In. Ia juga hadir dengan enam speaker.

Antara ciri-ciri keselamatan yang terdapat pada model ini seperti enam beg udara keselamatan, Kestabilan Kawalan Elektronik (ESC) dengan Sistem Anti-lock Braking (ABS) dan Brake Assist (BA) dan hill-hold control serta sensor hujan.

Model ini ditawarkan dalam empat pilihan warna seperti putih, kelabu, perak dan hitam dengan tanda harga RM130,888 di Semenanjung Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai Volkswagen Jetta, sila layari laman web www.volkswagen.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Azimat purba zaman Majapahit

Posted:

Azimat purba zaman Majapahit

Azimat purba zaman Majapahit

Muhammad Foad menunjukkan dua keping artifak purba yang ditemui di Pulau Nangka baru-baru ini.


MELAKA - Dua keping artifak berbentuk syiling yang ditemui di Pulau Nangka pada 30 April lepas merupakan azimat purba dipercayai berasal daripada kerajaan Majapahit, kata Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron.

Kerajaan Majapahit wujud antara 1,293 hingga 1,500 dan berpusat di Pulau Jawa Timur manakala kerajaan Kesultanan Melayu Melaka wujud antara 1,402 hingga 1511.

Kedua-dua kerajaan ini menjalin hubungan diplomatik dan perdagangan yang erat.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Selangor ambil alih tiga syarikat konsesi air

Posted:

Selangor ambil alih tiga syarikat konsesi air

Selangor ambil alih tiga syarikat konsesi air

Oleh NURUL ANUAR KARI
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Tiga daripada empat syarikat konsesi air di Selangor bersetuju menerima tawaran pengambilalihan oleh kerajaan negeri tersebut dengan jumlah jualan ekuiti, aset dan liabiliti berjumlah RM6.57 bilion.

Syarikat tersebut ialah Puncak Niaga Sdn. Bhd. (PNSB), Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) dan Konsortium ABASS Sdn. Bhd. (ABBAS).

Berikutan itu, Kerajaan Persekutuan menangguhkan penguatkuasaan Seksyen 114 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (WSIA).

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Anggota KDN peras ugut diberkas

Posted:

Anggota KDN peras ugut diberkas

Anggota KDN peras ugut diberkas


DUA lelaki termasuk seorang anggota penguat kuasa KDN yang ditahan SPRM di sekitar Butterworth, Pulau Pinang kelmarin.


GEORGE TOWN - Seorang pembantu penguat kuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN) negeri ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki meminta wang perlindungan bagi melindungi kegiatan haram penjualan cakera padat video (VCD) dan cakera padat digital (DVD) haram di negeri ini.

Lelaki itu ditangkap pada pukul 3 petang di Butterworth kelmarin menerusi tindakan susulan Ops Power SPRM selepas menerima beberapa aduan daripada pengusaha DVD dan VCD yang mendakwa menanggung kerugian pada setiap bulan ekoran kegiatan peras ugut dilakukan pihak tertentu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Suntikan vaksin buat si comel

Posted:

Suntikan vaksin buat si comel

Suntikan vaksin buat si comel

SUNTIKAN vaksin penting untuk mencegah si comel anda daripada terkena jangkitan penyakit. - Gambar hiasan


APAKAH langkah-langkah yang perlu dilakukan pada kucing yang masih kecil atau yang baru sahaja diambil sebagai teman di rumah?

Jawapannya ialah suntikan imunisasi. Suntikan imunisasi berperanan mengekalkan kesihatan kucing.

Salah satu fungsi paling penting imunisasi adalah untuk melindungi kucing daripada jangkitan virus, bakteria atau mana-mana mikrob dan parasit yang mengakibatkan penyakit berbahaya.

Suntikan vaksin dilakukan bagi menyediakan sistem ketahanan badan daripada pencerobohan organisma tertentu hingga menyebabkan penyakit.

Vaksin mengandungi antigen yang dasarnya dikenal pasti oleh sistem imunisasi seperti organisma dan mampu mencegah penyakit.

Apabila vaksin diperkenalkan menerusi kaedah suntikan atau beberapa cara lain, sistem ketahanan bertindak balas memberikan perlindungan.

Disebabkan itu, apabila kucing terdedah kepada organisma, sistem imunisasi akan menghalang jangkitan atau mengurangkan kadar serangan penyekit.

Meskipun tidak memberi perlindungan 100 peratus, sekurang-kurangnya suntikan tersebut akan mencegah jangkitan daripada berlaku walaupun berada di persekitaran penyebaran wabak.

Sementara itu, virus Rabies (penyakit berjangkit) pula sangat jarang berlaku tetapi ia jauh lebih berbahaya.

Virus ini bersifat universal. Dalam erti kata lain ia boleh menjangkiti semua benda hidup termasuk manusia.

Antara vaksin yang biasa digunakan di Malaysia adalah seperti berikut:

1Vaksin 4 dalam 1

Vaksin ini terdapat dalam dua jenis iaitu vaksin mati dan hidup.

* Vaksin mati: Mengandungi antigen yang sudah dibunuh dan sangat selamat digunakan walaupun kucing dalam keadaan agak lemah.

* Vaksin hidup: Mengandungi antigen yang aktif dan masih kuat serta mampu membiak, namun tidak menyebabkan jangkitan kecuali kucing lemah atau sedia ada jangkitan sebelum suntikan.


CARTA menunjukkan garis panduan mengenai suntikan vaksin bagi mencegah kucing daripada dijangkiti virus y mbawa maut.


Vaksin 4 dalam 1 melindungi kucing daripada empat serangan utama iaitu feline rhinotrachitis, feline panleukopenia, feline calicivirus dan bakteria chlamydia.

2Vaksin 5 dalam 1 Vaksin ini mengandungi partikel virus dalam virus atau bakteria yang lain.

Ia digunakan bagi menangkis serangan seperti feline rhinotrachitis, feline panleukopenia, feline calicivirus, bakteria chlamydia dan feline retrovirus.

3Rabisin Rabisin hanya perlu diberikan sekali sahaja bila usia kucing mencecah 14 hingga 16 minggu.

Pengulangan boleh dilakukan setiap tahun atau tiga tahun sekali.

4FeLVVaccineVaksin ini berfungsi menghasilkan ketahanan melawan feline leukemia sahaja.

5Vaksin feline infectious peritonitis (FIP)

Mempunyai fungsi sama seperti FeLVVaccine bagi melawan serangan feline coronavirus yang telah bermutasi (jangkitan peritonitis kucing).

Perlukah kucing saya disuntik dengan semua vaksin?

Kucing tidak perlu disuntik dengan semua vaksin.

Bagi kucing yang masih kurus walaupun diberi makanan mahal dan jenama terkenal, ia disebabkan kucing berkenaan tidak diberi ubat cacing.

Khasiat makanan yang sepatutnya menjadikan kucing itu sihat dan gemuk telah disedut oleh parasit-parasit yang ada pada kucing.

Parasit seperti kutu, hama, cacing dan sebagainya menumpang di luar dan dalam badan kucing. Sumber makanan parasit-parasit ini ialah darah yang disedut daripada haiwan belaan berkenaan.

Tanpa rutin nyah kutu dan nyah cacing yang betul, kucing mungkin dijangkiti penyakit berbahaya berpunca daripada parasit-parasit tersebut. Sebaik-baiknya, rujuklah veterinar yang bertauliah untuk khidmat nasihat dan mengetahui harga vaksinasi.

Silaturahim ahli Darul Fitrah

Posted:

Silaturahim ahli Darul Fitrah

Silaturahim ahli Darul Fitrah

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

ANTARA pengunjung yang menjayakan program Hari Terbuka yang berlangsung di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur baru-baru ini.


SUASANA di sebuah rumah teres setingkat di Jalan Burhanuddin Helmi 2, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI), Kuala Lumpur kelihatan meriah dengan kehadiran para tetamu.

Ada yang datang membawa keluarga, rakan-rakan dan tidak ketinggalan datang bersendirian semata-mata untuk menyertai program Hari Terbuka anjuran Persatuan Darul Fitrah Malaysia (Darul Fitrah).

Bagi Chong Kok Hoong, 26, dia mengetahui tentang program tersebut melalui poster yang dikirimkan melalui aplikasi WhatsApp oleh rakan-rakannya.

Dia yang sudah empat tahun memeluk Islam merasa terpanggil untuk menghadirinya sebagai tanda sokongan kepada penganjur selain merapatkan ukhuwah sesama ahli persatuan itu.

"Ini kali pertama saya datang ke majlis ilmu anjuran Darul Fitrah dan ia memberi banyak manfaat kepada mereka yang ingin mendalami tentang Islam.

"Saya harap lebih banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Muslim tampil untuk memperkatakan tentang keindahan Islam yang mungkin tidak difahami oleh masyarakat bukan Islam di luar sana," ujar Kok Hoong yang masih mengekalkan nama Cina meskipun sudah memeluk Islam pada usia 22 tahun.

Ditubuhkan secara rasmi pada 17 November 1990, matlamat Darul Fitrah adalah untuk memberi khidmat kebajikan secara menyeluruh khususnya kepada saudara baru.

Antaranya, melalui pendidikan, kaunseling dan dakwah dalam membina keimanan serta keyakinan yang mantap terhadap agama Islam menerusi pelbagai program serta aktiviti yang disusun rapi.

Kerjasama

Pengerusi Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) Cawangan Selangor, Sharin Low Abdullah, 68, memberitahu, usaha dakwah sebenarnya memerlukan kerjasama daripada semua pihak.

"Disebabkan itu, inisiatif oleh Darul Fitrah ini merupakan satu perkara yang harus dipuji dan dicontohi ramai. Hakikatnya, dakwah bukan satu tugas yang mudah.

"Paling mustahak untuk kita adalah menerangkan salah faham yang sering berlaku dalam masyarakat Cina bahawa memeluk Islam bukan bermakna seseorang itu bertukar menjadi Melayu.

"Malah, orang Melayu sendiri perlu memahami konsep ini kerana sering tersalah tafsir sehingga menjadi satu konotasi negatif buat mereka yang tidak memahaminya," ungkap Sharin yang memeluk Islam sejak 47 tahun lalu.


PENGUNJUNG berpeluang membeli pakaian dan aksesori sekali gus menyumbang kepada kutipan dana bagi golongan memerlukan.


Berlangsung pada 11 Mei lalu bermula dari pukul 10 pagi hingga 4 petang, program Hari Terbuka Darul Fitrah itu dipenuhi dengan pelbagai aktiviti menarik.

Ia termasuklah, sesi ceramah daripada panel jemputan merangkumi beberapa topik seperti How To Counsel Effectively, Health and Islamic Therapy, Talent - An Asset dan Know Your Shoes.

Salah seorang penceramah yang juga Kaunselor HR Capital Sdn. Bhd., Normaliza Mahadi, tampil dengan tajuk Will You Marry Me mengajak para hadirin berfikir tentang apa yang perlu dilakukan untuk mencapai kebahagiaan dalam hidup.

"Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kehidupan yang dilalui. Kejayaan dalam hidup bukan terhad kepada kekayaan atau kemewahan yang dimiliki, tetapi ia berkaitan tentang apa yang kita fikirkan.

"Begitu juga dengan kebahagiaan, ia bukan apa yang kita ada tetapi apa yang kita fikir tentangnya. Justeru, kita harus sentiasa meletakkan diri dalam keadaan positif sepanjang masa dan jangan bercakap tentang orang yang kita tidak suka," tegasnya.

Normaliza menambah, ini kerana suara yang diucapkan oleh seseorang itu akan menjadi tenaga melingkungi kehidupan, maka sebaiknya ucapkan perkara-perkara yang baik sahaja.

Selain sesi ceramah, pengunjung juga berpeluang membeli pelbagai barangan menarik seperti pakaian, aksesori, buku dan perhiasan yang dijual oleh Darul Fitrah dalam usaha mengumpul dana untuk membantu golongan yang memerlukan.

Tetamu turut disajikan dengan aneka makanan menyelerakan termasuk sate, nasi lemak, mihun goreng, pencuci mulut, kuih-muih dan lai chee kang sebagai penghilang dahaga.

Dalam pada itu, wakil penganjur, Noorshin Ng Abdullah, 60, melahirkan rasa syukur kerana program itu berlangsung dengan jayanya.

"Alhamdulillah, moga majlis kecil ini mendapat pandangan di sisi Allah sebagai usaha dakwah kami untuk menyebarkan tentang kecantikan Islam," tuturnya.

Untuk maklumat lanjut, layari laman www.facebook.com/pages/Persatuan-Darul-Fitrah-Malaysia.

Menjaga maslahah wanita

Posted:

Menjaga maslahah wanita

Menjaga maslahah wanita


IKATAN perkahwinan memberi hak kepada suami ke atas isterinya dan begitu juga tanggungjawab menyempurnakan keperluan si isteri.


KEBELAKANGAN ini kita banyak melihat perbincangan mengenai pelaksanaan hukum hudud di Malaysia. Pelbagai komen telah dibuat mengenai undang-undang tersebut sama ada daripada persepsi positif mahupun negatif.

Apa yang boleh disimpulkan ialah masyarakat masih keliru dengan undang-undang hudud dan ada juga yang mengatakan bahawa hukuman ini akan mendiskriminasi wanita.

Jika kita melihat dari kaca mata Islam, tidak ada hukuman yang Allah jadikan akan merugikan wanita dan mana-mana pihak sekali pun, jika betul dari sudut pemahaman dan paling penting ialah dari aspek pelaksanaan hukuman tersebut.

Sejarah juga telah membuktikan bagaimana kedatangan Islam telah merubah persepsi masyarakat jahiliah terhadap wanita dan menyelamatkan mereka daripada pembunuhan hidup-hidup yang jika kita lihat dalam dunia hari ini masih berlaku dalam pelbagai bentuk.

Allah telah menurunkan ayat al-Quran melarang keras pembunuhan anak-anak perempuan bagi mengembalikan fitrah manusia yang saling memerlukan kepada kedua-duanya.

Pesanan terakhir Rasululullah SAW pada hujjatul wada, baginda menjadikan isu menjaga maslahah wanita sebagai agenda penting.

Antara petikan yang boleh diambil iktibar ialah Rasulullah SAW menyebut: "Wahai manusia, sebagai mana kamu mempunyai hak ke atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

"Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya, mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina."

Teguran ini menunjukkan satu model kehidupan yang sepatutnya berlaku iaitu menguruskan hubungan suami-isteri demi mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat.


POLISI mengehadkan zuriat di China menyebabkan bilangan anak perempuan mengecil.


Oleh sebab itu, telah disebut dalam ayat yang lain (al Jaathiyah: 18) bahawa Allah menjadikan syariat iaitu jalan dan petunjuk supaya manusia mengambil iktibar serta menguruskan kehidupan mengikut garis panduan tersebut.

Ayat tersebut menyebut: "Kesudahannya Kami jadikan Engkau (Wahai Muhammad dan utuskan engkau) menjalankan satu syariat (yang cukup lengkap) dari hukum-hukum agama; maka turutlah syariat itu dan janganlah Engkau menurut hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui."

Imam Syatibi menyebut bahawa keperluan untuk mengambil syariat Allah secara keseluruhannya adalah penting kerana manusia tidak akan tahu kebaikan sesuatu perkara melainkan Allah.

Malah, diperjelaskan dalam perkara yang paling hampir dengan kehidupan manusia seperti hubungan keluarga. Firman Allah dalam surah al-Baqarah, ayat 231-232: "Apabila kamu mentalak isteri-isterimu, lalu mereka mendekati akhir edahnya, maka rujuklah mereka dengan cara yang ma'ruf (baik), atau ceraikanlah mereka dengan cara yang ma'ruf (pula).

Janganlah kamu rujuk mereka dengan maksud jahat untuk menzalimi mereka.

Barang siapa melakukan demikian, maka sungguh ia menzalimi dirinya sendiri. Janganlah kamu jadikan hukum-hukum Allah sebagai permainan.

Ingatlah, nikmat Allah kepadamu dan apa yang telah diturunkan Allah kepadamu iaitu al-Kitab (Quran) dan Hikmah (Sunah) untuk memberi pengajaran kepadamu.

Maka, bertakwalah kepada Allah serta ketahuilah bahawa Allah Maha mengetahui segala sesuatu.

"Dan apabila kamu menceraikan isteri-isteri (kamu), lalu habis masa edah mereka, maka janganlah kamu (wahai wali-wali nikah) menahan mereka daripada berkahwin semula dengan (bekas) suami mereka, apabila mereka (lelaki dan perempuan itu) bersetuju sesama sendiri dengan cara yang baik (yang dibenarkan oleh syarak).

Demikianlah diberi ingatan dan pengajaran kepada sesiapa di antara kamu yang beriman kepada Allah dan hari akhirat.

Demikian adalah lebih baik bagi kamu dan lebih suci dan (ingatlah), Allah mengetahui (akan apa jua yang baik untuk kamu) sedang kamu tidak mengetahuinya."

Larangan menghapuskan pembunuhan anak-anak perempuan juga memperlihatkan hikmah yang sangat mendalam.


PENINDASAN dan kekerasan terhadap golongan wanita adalah dilarang dalam Islam.


Pada hari ini kita melihat apabila fitrah kejadian manusia diganggu dengan dasar-dasar tertentu seperti one child policy yang diamalkan di China, dengan mengehadkan bilangan anak telah menyebabkan berlaku kekurangan wanita kerana ibu bapa akan memberi keutamaan kepada anak lelaki untuk membantu keluarga apabila mereka sudah tua.

Keadaan ini akan mengganggu kitaran ekologi manusia terutama dalam sistem sokongan keluarga yang sekarang ini telah menjadi manusia.

Dalam kehidupan berkeluarga, ayat-ayat Allah amat jelas menekankan tentang perlunya rasa hormat-menghormati sehingga seorang suami tidak boleh menuduh isterinya berlaku curang tanpa bukti.

Surah al-Nur memberi pengajaran yang jelas tentang hal ini. Allah menyebut: ".. dan orang-orang yang menuduh isterinya berzina, sedang mereka tidak ada saksi-saksi (yang mengesahkan tuduhannya itu) hanya dirinya sendiri, maka persaksian (sah pada syarak) bagi seseorang yang menuduh itu hendaklah ia bersumpah Dengan nama Allah, empat kali, bahawa sesungguhnya ia daripada orang-orang yang benar."

Tuduhan ini tidak boleh diambil ringan kerana kesan daripada tuduhan tersebut boleh menyebabkan proses perceraian berlaku melalui li'an dan pihak-pihak tidak boleh berkahwin semula untuk selama-lamanya.

Kesan ini menunjukkan perbuatan membuat tuduhan walaupun belum pasti ada kebenarannya, boleh menyebabkan hubungan manusia terputus. Memetik kata-kata Imam Yusuf al-Qaradhawi mengenai sikap manusia terhadap syariat Allah ialah mempunyai syariat sahaja tidak membina ummah. Ia perlu kepada perubahan pemikiran dan penghayatan dengan menjadikan syariat perkara yang tinggi kedudukannya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


On dihukum gantung 20 tahun

Posted:

On dihukum gantung 20 tahun

On dihukum gantung 20 tahun

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... On (tengah) hadir ke IPD Seri Alam di Pasir Gudang, Johor pada 22 April lalu untuk memberi keterangan.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) telah menjatuhkan hukuman gantung 20 tahun ke atas bekas pengurus Johor Darul Takzim (Johor DT) II, On Jabbar daripada terlibat dengan sebarang aktiviti bola sepak serta denda RM50,000.

Ia ekoran kesalahan tingkah laku yang dilakukan On pada aksi Liga Premier antara Johor DT II dan UiTM FC di Stadium Majlis Perbandaran Pasir Gudang, Johor 19 April lalu.

On didapati bersalah kerana menumbuk muka pengadil perlawanan, Sukri Abd. Rahman sejurus tamat perlawanan yang menyaksikan kedua-dua pasukan seri 2-2.

Tiga hari selepas insiden tersebut iaitu pada 22 April lalu, Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) telah melucutkan jawatan On sebagai pengurus Johor DT II selain denda RM25,000.

Bagaimanapun, semalam giliran FAM pula menjatuhkan hukuman terhadap On berdasarkan Kod Tatatertib Perkara 2.4 selepas beliau mengaku salah atas kesalahan yang dilakukannya itu.

"On mengaku salah atas tindakannya tetapi FAM tetap memandang serius insiden tersebut. Atas kesalahan itu, On digantung 20 tahun dan denda RM50,000.

"Hukuman maksimum adalah gantung seumur hidup, jadi On masih dibenarkan membuat rayuan sebaik menerima surat daripada FAM. Beliau ada tempoh tujuh hari untuk membalas surat tersebut.

"Memandangkan On juga adalah salah seorang Exco PBNJ, maka persatuan negeri itu didenda RM40,000," kata Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Razak pada sidang akhbar di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Taufek menegaskan bahawa PBNJ turut tidak terlepas daripada hukuman pada pertemuan menentang UiTM FC tersebut.

Ini kerana PBNJ didapati bersalah selepas penyokong tuan rumah, Johor DT II didapati bersalah membaling air kepada para pegawai dan pemain UiTM FC.

"Untuk kes itu pula, PBNJ dikenakan denda RM10,000 dan denda RM20,000 atas kegagalan menyediakan kawalan keselamatan mencukupi," katanya.

Dalam pada itu, Penolong Setiausaha Agung FAM, Lazarus Xavier mengesahkan, pihaknya telah menghantar surat pertuduhan kepada Setiausaha Kehormat PBNJ, Mohd. Fahmy Yahya berhubung insiden pada aksi separuh akhir pertama Piala FA menentang Pahang di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin 5 Mei lalu.

Difahamkan, Fahmy sepatutnya tidak dibenarkan berada di kawasan bangku simpanan pemain tetapi beliau dilihat membuat aduan mengenai mutu pengadilan kepada pegawai pertandingan pada aksi tersebut.

"Jabatan Undang-Undang FAM telah mengeluarkan surat pertuduhan hari ini (semalam). Pihak kami akan menunggu respons daripada beliau," katanya.

FAM tetap buru calon import

Posted:

FAM tetap buru calon import

FAM tetap buru calon import

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


MILLA antara calon jurulatih asing yang dikatakan berada dalam senarai pendek FAM ketika ini.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tetap akan meneruskan usaha melantik pengendali baharu Harimau Malaya dalam kalangan calon-calon dari luar negara.

Ini kerana, FAM tidak akan sesekali melantik anak tempatan biarpun ada yang mula mencadangkan Datuk Ong Kim Swee dan Dollah Salleh sebagai gabungan yang serasi untuk membimbing Harimau Malaya.

Ketika ditanya tentang idea tersebut, Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin menegaskan bahawa pihaknya tidak pernah terlintas untuk menggabungkan kedua-dua jurulatih itu sebagai pengendali baharu Harimau Malaya.

"Kalau kita lihat, ada jurulatih tempatan mempamerkan prestasi cemerlang tetapi kami perlu melihat daripada semua aspek sebelum membuat pemilihan.

"FAM mahu (ketua jurulatih baharu) mengenal pasti pemain-pemain daripada peringkat akar umbi melibatkan skuad Harimau Muda C sehingga Harimau Muda A. Mungkin jurulatih-jurulatih negeri tidak begitu arif dalam hal ini.

"Bagaimanapun, kita akan mengambil jurulatih (dari luar negara) ini setelah mengambil semua aspek. Kita juga mahu memastikan kontrak (pengendali baharu Harimau Malaya) itu berbaloi kepada FAM," kata Hamidin ketika ditemui pemberita di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Kosmo! semalam melaporkan, ada dalam kalangan pemerhati bola sepak tempatan menganggap sudah tiba masanya FAM mengambil pendekatan berbeza untuk melantik pengendali baharu Harimau Malaya selepas badan induk itu dilihat lebih ghairah memburu khidmat jurulatih asing.

Satu cadangan ditujukan kepada FAM adalah melantik Kim Swee yang juga pengendali Harimau Muda A dan Dollah (Polis Diraja Malaysia) untuk mereka bersama-sama membimbing skuad senior negara.

"Kita mempunyai beberapa perancangan lain walaupun mungkin ada pihak mengatakan pengambil jurulatih import satu langkah membazir tetapi ia bukan satu masalah buat FAM.

"Jadi FAM akan tetap berusaha mendapatkan calon terbaik yang mana mungkin beliau (pengendali baharu) akan membawa barisan pegawainya sendiri untuk membimbing skuad negara ke tahap lebih tinggi," tambah Hamidin.

Kerusi 'panas' selaku pengendali baharu Harimau Malaya terus menjadi topik hangat ketika ini selepas FAM tidak lagi menyambung kontrak Datuk K. Rajagobal yang tamat penghujung tahun lalu.

Beberapa calon jurulatih import yang dikatakan berada dalam senarai pendek FAM ialah Luis Milla Aspas yang juga bekas pemain Real Madrid dan Barcelona dan Gern Engles (jurulatih skuad kebangsaan Mozambique).

Terbaharu, bekas pengendali skuad kebangsaan Iraq, Wolfgang Sidka muncul sebagai calon yang dilaporkan berada dalam radar FAM.

Tok Gajah ikat Johor DT

Posted:

Tok Gajah ikat Johor DT

Tok Gajah ikat Johor DT


FIGUEROA (kiri) cuba melepasi pemain pertahanan Pahang, Mohd. Shahrizan Salleh pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.


KESILAPAN penjaga gol, Izham Tarmizi Roslan pada penghujung perlawanan menyaksikan Johor Darul Takzim (Johor DT) kempunan meraih kemenangan apabila sekadar seri 2-2 dengan Pahang pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.

Strategi Harimau Selatan mengasak benteng pertahanan Tok Gajah ternyata membuahkan hasil apabila bintang import Johor DT, Luciano Figueroa meledak gol pertama pada minit ke-27.

Bagaimanapun, kelebihan Johor DT hanya bertahan seketika apabila pemain sayap lincah, Mohd. Azamuddin Akil kembali menyamakan kedudukan buat Pahang pada minit ke-36.

Kem Pahang cemas seketika apabila pemain tengah, Azidan Sarudin terpaksa dikejarkan ke hospital selepas mengalami kecederaan gara-gara bertembung dengan rakan sepasukannya, Mohd. Saiful Nizam Miswan.

Bersambung babak kedua, Johor DT sekali lagi mendahului perlawanan menerusi jaringan Safiq Rahim pada minit ke-49.

Tersentak dengan jaringan tersebut, skuad kendalian Zainal Abidin Hassan kembali menampilkan corak menyerang untuk memburu gol penyamaan.

Saat-saat yang dinanti-nantikan Tok Gajah akhirnya tiba apabila R. Gopinathan berjaya menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-89.

Gopinathan bijak melepasi benteng pertahanan Johor DT sebelum melepaskan rembatan kencang untuk menewaskan Izham Tarmizi yang tertampan bola ke gawang sendiri.

Pada 5 Mei lalu, Pahang berjaya mengikat Johor DT 1-1 pada pada aksi separuh akhir pertama Piala FA di Larkin.

Di Stadium Negeri, Petra Jaya, Kuching, Sarawak bangkit semula untuk mencipta kemenangan apabila menewaskan PKNS 2-1.

Kemenangan skuad kendalian Robert Alberts itu berjaya menebus kekalahan 2-3 di tangan Sime Darby pada penghujung minggu lalu.

Awang import, Muamer Salibasic muncul wira Sarawak apabila berjaya menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-83.

Gol pertama skuad Bujang Senang dijaringkan oleh kapten, Joseph Kalang Tie pada minit ke-57 sebelum PKNS menyamakan kedudukan menerusi jaringan Mohd. Fauzan Dzulkifli (78).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pilihan raya Thai mungkin ditunda

Posted:

Pilihan raya Thai mungkin ditunda

Pilihan raya Thai mungkin ditunda

SEJUMLAH penunjuk perasaan duduk pada satu perhimpunan antikerajaan Thailand di Bangkok semalam.


BANGKOK - Pilihan raya umum Thailand besar kemungkinan ditunda berikutan tindakan penunjuk perasaan antikerajaan yang terus menentang pelaksanaan rancangan itu.

Walaupun pilihan raya itu ditetapkan pada 20 Julai, dekri diraja belum dikeluarkan untuk membolehkannya diadakan dan berikutan keganasan yang memuncak kebelakangan ini, ia mungkin ditunda.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan wakil-wakil kerajaan sementara sepatutnya bermesyuarat di Akademi Tentera Udara Diraja Thailand semalam untuk membincangkan perkara berkaitan pilihan raya.

Namun, mesyuarat tersebut tidak dapat berlangsung apabila penunjuk perasaan memasuki akademi itu.

Setiausaha agung SPR, Phuchong Nutawong memberitahu pemberita, mesyuarat itu terpaksa ditunda kerana para penunjuk perasaan memasuki akademi itu dan berkumpul hanya 50 meter dari dewan mesyuarat.

Pemimpin Jawatankuasa Pembaharuan Rakyat, Suthep Thaugsuban, yang mengetuai penyokongnya ke akademi itu semalam, memasuki dewan mesyuarat berkenaan.

Bagaimanapun, mereka mendapati tiada anggota SPR dan wakil-wakil kerajaan sementara yang hadir kerana bimbang akan keselamatan diri mereka akibat bantahan yang diadakan.

Para penunjuk perasaan turut makan tengah hari di hadapan dewan mesyuarat itu sebelum kembali ke tempat perhimpunan mereka di Ratchadumnoen Avenue.

Dalam pada itu, menurut Pusat Perkhidmatan Perubatan Kecemasan Erawan Pentadbiran Metropolitan Bangkok, dua orang terbunuh dan 21 cedera apabila dua butir bom tangan dilontar ke arah para penunjuk perasaan antikerajaan yang berhimpun berhampiran Tugu Demokrasi pada kira-kira pukul 2.45 pagi.

Mereka yang meninggal dunia di hospital itu dikenali sebagai Narayos Chanpet, 21, dan Somkuan Nuankhanai , 51.

Sejak 30 November tahun lalu, seramai 24 orang terbunuh dan 783 orang lagi cedera di Bangkok manakala tiga torang lagi terbunuh dan 43 lagi cedera di wilayah lain.

Penyelesaian terhadap konflik politik Thailand mengalami kebuntuan apabila penunjuk perasaan antikerajaan terus mendesak agar perubahan dilakukan dan kerajaan sementara sekarang disingkirkan kerana ia dianggap masih dipengaruhi Thaksin Shinawatra, walaupun adiknya, bekas Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra telah disingkirkan.

Sementara itu, parti pemerintah, Pheu Thai Party, mahu pilihan raya umum diadakan secepat mungkin dan yakin akan memenanginya. - Bernama

Al-Sisi minta bantuan AS

Posted:

Al-Sisi minta bantuan AS

Al-Sisi minta bantuan AS


AL-SISI (kanan) diwawancara seorang wartawan agensi berita Reuters di Kaherah kelmarin.


KAHERAH - Bekas Ketua Tentera Mesir, Abdel Fattah Al-Sisi yang dijangka akan menjadi Presiden negara ini meminta bantuan Amerika Syarikat (AS) untuk membantu memerangi keganasan yang dilakukan kumpulan-kumpulan militan Islam.

Menurut Al-Sisi, bantuan itu akan mengelakkan sebuah negara seperti Afghanistan yang berdepan masalah dengan pergerakan Taliban wujud di Asia Barat.

Beliau membuat kenyataan itu semasa diwawancara sebuah pertubuhan berita antarabangsa, Reuters kelmarin sebelum pilihan raya Presiden diadakan pada 26 dan 27 Mei ini.

Namun, pengundian awal telah bermula di beberapa kedutaan Mesir di luar negara semalam.

Al-Sisi dijangka menang mudah kerana beliau hanya menerima tentangan daripada seorang calon berhaluan kiri, Hamdeen Sabahi.

Jika memenangi pilihan raya Presiden, beliau akan menjadi Presiden terbaharu yang mempunyai latar belakang ketenteraan.

Pada 3 Julai tahun lalu, beliau mengetuai tentera untuk merampas kuasa ke atas Presiden Mohamed Morsi yang merupakan orang awam pertama dipilih menerusi pilihan raya untuk menjadi ketua negara.

Morsi kini ditahan dan didakwa melakukan pengintipan dan menyebabkan keganasan berlaku di Mesir.

Menyentuh tentang Ikhwanul Muslimin, Al-Ssisi menyatakan, pergerakan itu tidak lagi relevan di negara ini.

Menurutnya, keganasan yang dilakukan pergerakan itu ke atas penduduk Mesir menyebabkan ia tidak mendapat simpati dalam kalangan rakyat.

Pergerakan itu juga dilabel sebagai pertubuhan penganas di Mesir.

Al-Sisi juga menyatakan, situasi ekonomi di Mesir kini mengalami kesukaran sejak tiga tahun lalu.

"Lebih 50 peratus penduduk Mesir hidup dalam kemiskinan. Terdapat banyak pengangguran," katanya.

Menurutnya, demokrasi tidak akan berjaya melainkan terdapat kedudukan ekonomi yang kukuh dan menerusi sokongan kuat ke atas bidang pendidikan.

"Demokrasi bukan sahaja untuk mendidik golongan muda tetapi untuk mewujudkan suasana yang sesuai bagi membolehkan demokrasi berjalan dengan baik," kata- nya. - Agensi

Penasihat PM Turki tendang penunjuk perasaan di Soma

Posted:

Penasihat PM Turki tendang penunjuk perasaan di Soma

Penasihat PM Turki tendang penunjuk perasaan di Soma


YUSUF menendang seorang penunjuk perasaan di Soma, Turki kelmarin.


SOMA - Seorang penasihat kepada Perdana Menteri Turki menendang seorang penunjuk perasaan beberapa kali di sini kelmarin.

Penasihat tersebut, Yusuf Yerkel melakukan perbuatan itu semasa Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan melawat Soma ekoran tragedi sebuah lombong arang batu meletup menyebabkan 282 orang terbunuh.

Penunjuk perasaan itu dilaporkan menendang sebuah kereta yang menyertai konvoi Erdogan menyebabkan Yusuf melakukan tindakan balas dengan menendangnya beberapa kali.

Namun, tindakan itu mencetuskan kemarahan dalam kalangan pengguna di Twitter kerana Yusuf menendang penunjuk perasaan tersebut semasa dia telah ditangkap anggota-anggota polis unit tindakan khas.

Yusuf membuat pengakuan menendang penunjuk perasaan itu kepada stesen penyia- ran BBC.

Penunjuk perasaan itu menyertai banta- han tentang kejadian letupan tersebut kerana ciri-ciri keselamatan diabaikan di lombong-lombong arang baru di Turki.

Sejumlah penunjuk perasaan menjerit pembunuh dan pencuri ke arah Erdogan di sini.

Namun, Erdogan mengarahkan satu siasa- tan dilakukan berhubung kejadian itu walau- pun ribuan pendunjuk perasaan di seluruh Turki mendesaknya meletakkan jawatan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Imigresen Sabah tahan lima individu, tumpas sindiket keluar dokumen palsu untuk warga asing

Posted:

Imigresen Sabah tahan lima individu, tumpas sindiket keluar dokumen palsu untuk warga asing

Imigresen Sabah tahan lima individu, tumpas sindiket keluar dokumen palsu untuk warga asing

16/05/2014 10:07pm

KOTA KINABALU - Jabatan Imigresen Sabah menumpaskan sindiket yang membawa masuk dan keluar warga asing dengan menggunakan dokumen pengenalan diri palsu.

Pengarahnya, Noor Alam Khan Abdul Wahid Khan berkata, pihaknya menahan lima individu dalam tiga kes berasingan yang menggunakan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) sebagai transit untuk membawa warga asing ke negara ketiga.

"Dalam kes terbaharu, dua individu warga Turki yang berhasrat ke Kuala Lumpur ditahan di Terminal 1, KKIA Rabu lepas kerana disyaki memiliki pasport Turki palsu," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Tambahnya, kes disiasat di bawah Akta Pasport 1966 dan masih menunggu pengesahan ketulenan pasport dari Kedutaan Besar Turki di Kuala Lumpur. - Bernama

Kemenangan Modi buka era baharu di India

Posted:

Kemenangan Modi buka era baharu di India

Kemenangan Modi buka era baharu di India

16/05/2014 9:27pm

NEW DELHI - Calon Perdana Menteri, Narendra Modi mengisytiharkan India kini memasuki satu `era baharu' selepas parti pembangkang, Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinannya mencipta kemenangan paling besar pada pilihan raya negara itu dalam tempoh 30 tahun.

Keputusan awal dalam pilihan raya yang berlangsung selama enam minggu tersebut menunjukkan BJP yang diketuai Modi bakal menjadi parti tunggal pertama yang menang majoriti kerusi parlimen sejak tahun 1984.

Kemenangan yang diperoleh Modi, 63, yang merupakan anak seorang penjual teh tersebut menjangkaui semua ramalan yang dibuat para penganalisis sebelum ini.

Kejayaan itu juga dijangka mengubah lanskap politik India apabila Modi memperoleh mandat yang besar untuk membuat perubahan ekonomi yang dijanjikan beliau sebelum ini.

Modi yang merupakan Ketua Menteri Gujarat sebelum ini menerima pujian kerana berjaya mengukuhkan perkembangan ekonomi di negeri tersebut.

Apabila keputusan pilihan raya itu disahkan beliau bakal menjadi Perdana Menteri India ke-15 menggantikan Perdana Menteri, Manmohan Singh.

Keputusan awal yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya menunjukkan BJP memperoleh undi majoriti apabila memenangi lebih 272 kerusi daripada 543 kerusi yang dipertandingkan.

Parti itu dijangka mudah melepasi angka 330 kerusi apabila parti sekutu BJP turut memenangi beberapa kerusi parlimen.

Parti Kongres yang dikuasai oleh keluarga Ghandhi yang memerintah negara itu selama 13 tahun bakal mengalami kekalahan terburuk dalam sejarah apabila hanya memperoleh tidak sampai 50 kerusi.

Parti itu sebelum ini hilang kepercayaan rakyat berikutan skandal rasuah, persengketan dalaman serta kegagalan untuk mengendali masalah ekonomi, kemiskinan infrastruktur dan pendidikan negara. - AFP

Bekas pengurus JDT II digantung 20 tahun daripada aktiviti bola sepak

Posted:

Bekas pengurus JDT II digantung 20 tahun daripada aktiviti bola sepak

Bekas pengurus JDT II digantung 20 tahun daripada aktiviti bola sepak

16/05/2014 9:23pm

PETALING JAYA - Bekas pengurus Johor Darul Takzim II (JDT II), On Jabbar dikenakan hukuman gantung selama 20 tahun daripada sebarang akitiviti bola sepak dan denda RM50,000 oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) selepas mengaku bersalah mengasari pengadil pada aksi Liga Perdana, 19 April lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufik Abdul Razak berkata, keputusan dibuat selepas mempertimbangkan rayuan On.

Selain itu, kami juga melihat semula video perlawanan antara JDT II dan UiTM FC di Stadium Majlis Perbandaran Pasir Gudang, Johor Bahru, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa itu di Wisma FA, di sini hari ini.

"Kita telah bincangkan perkara ini dengan begitu panjang lebar dan mengambil kira rayuan On dan kita memandang kesalahan berkenaan adalah satu perkara yang serius," katanya.

Dalam kejadian itu, On didakwa menumbuk muka pengadil, Sukri Abd. Rahman selepas tamat perlawanan yang berkesudahan seri 2-2. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Tukar pandangan geopolitik dunia

Posted:

Tukar pandangan geopolitik dunia

Tukar pandangan geopolitik dunia

SEKERAS-KERAS hati ketua kabilah Taliban, namun beliau berjaya mendapatkan kebenarannya untuk memberi penjagaan perubatan kepada kaum wanita dalam kabilah itu.

Ketika bertugas di sebuah kawasan kampung di Iraq, pinggulnya ditembusi peluru. Dengan pantas beliau menjahit luka tembakan dan meneruskan tugasnya untuk membantu seorang wanita yang hendak bersalin.

Wanita yang tersemat keberanian dalam dirinya, cabaran tersebut merupakan rutin hariannya.

Beliau betah berada di zon perang. Tan Sri Dr. Jemilah Mahmood seorang pakar ginekologi yang juga pejuang kemanusiaan. Perang Kosovo meletus di selatan Eropah semasa berakhirnya satu lagi alaf.

Di tanah air, bisnes klinik Jemilah dan suaminya, Dr. Ashar Abdullah berjalan lancar.

Bagaimanapun, ia tidak cukup untuk memuaskan hatinya. Jauh di lubuk hatinya, ada misi lebih besar yang perlu dilakukannya. Beliau membuat keputusan untuk ke Kosovo bagi membantu mangsa perang di sana.

Penubuhan

Jemilah menghubungi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berkenaan untuk menyatakan hasratnya. Namun, tidak ada satu pun yang memberi jawapan, justeru suaminya mencadangkan kepadanya agar menubuhkan sebuah badan dan menyusun sendiri pasukan sukarelawannya.

Cadangan suaminya itu menjadi titik tolak kepada penubuhan Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (Mercy Malaysia).

"Satu daripada kelebihan menjadi pejuang kemanusiaan dan membentuk pertubuhan ialah saya boleh menyakinkan rakyat Malaysia bahawa sekiranya kita mahu menjadi negara maju, ia bukan tentang membina bangunan atau lebuh raya.

"Ia tentang membantu orang, berbelas kasihan terhadap semua orang. Kenapa mesti mengehadkan diri kita sebagai orang Asia atau rakyat Malaysia untuk memainkan peranan di peringkat global?" soalnya pada sebuah forum di Kelab Golf Diraja Selangor sewaktu berlangsungnya Kejohanan Tenis WTA Terbuka Malaysia BMW di Kuala Lumpur baru-baru ini.


JEMILAH menjadi model Doktor Tanpa Sempadan dan menabur bakti di segenap dunia.


Bermula secara sederhana dengan beroperasi dari klinik Jemilah, Mercy Malaysia kini disegani sebagai sebuah badan yang banyak menabur jasa kepada masyarakat dan usaha murni tersebut masih berterusan.

Selepas Kosovo, tenaga sukarelawan yang diketuai oleh Jemilah bergerak ke Iraq, Afghanistan, Indonesia (Acheh), Somalia, Kemboja dan banyak lagi negara yang dilanda masalah untuk menghulurkan bantuan.

Jemilah mendedahkan, beliau membesar dalam keluarga daripada ibu bapa yang berlainan kaum dengan 13 adik-beradik termasuk saudara tiri. Keluarganya mengamalkan pelbagai kepercayaan seperti Islam, Kristian dan Buddha yang membolehkan beliau menyesuaikan diri dengan semua orang.

Erti kemanusiaan

Baginya, hormat menghormati, kasih sayang amat penting, tanpa mengira warna kulit, agama atau kepercayaan.

Semasa berusia belasan tahun, ibunya mengajar beliau erti kemanusiaan dengan menyuruhnya melakukan beberapa urusan. Menurut Jemilah, beliau diminta ke Singapura untuk membantu membeli buku sekolah dan keperluan lain untuk diberikan kepada saudara-mara sebelah ayahnya.

Ini berlaku selepas ayahnya meninggal dunia dan ketika itu beliau berusia sembilan tahun.

"Pada mulanya, saya memang memberontak. Saya fikir ibu tidak sayangkan saya kerana menyuruh saya pergi semasa cuti sekolah. Pada saya, ibu tidak mahu saya berada di rumah.

"Fikiran saya berubah apabila mengetahui tindakan ibu itu kerana beliau nampak kelainan dalam diri saya. Semasa ibu nazak, dia beritahu amat sayangkan saya dan dia tahu saya ini lain daripada yang lain.

"Ibu beritahu buatlah ikut kata hati nurani saya. Katanya, memang saya seorang doktor tetapi beliau tahu apa yang saya cari," cerita Jemilah mengenang kisah silamnya.

Ibu kepada dua anak lelaki itu menyifatkan cabaran paling hebat sebagai pejuang kemanusiaan dan kehidupan ialah mengekalkan motivasi.

Beliau berkongsi kisahnya semasa dilanda kemurungan akibat kejadian tembakan di Iraq.


WAJAH kanak-kanak yang menjadi mangsa persengketaan kuasa dunia menguatkan lagi semangat Jemilah yang menghulurkan bantuan.


Dua pekerjanya terbunuh dan beberapa orang lagi cedera.

"Berkali-kali saya mengenang kembali apa yang telah kami lakukan dan baru saya boleh terima hakikat, apa yang berlaku bukan salah saya. Malah, pasukan Palang Merah PBB (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu) pernah dibom dan mereka itu diberi kawalan keselamatan yang ketat.

"Bagi saya, apa yang terus memotivasi saya ialah mereka yang terkorban dan cedera semasa misi. Saya tidak boleh mengecewakan mereka. Saya lakukan untuk pertubuhan ini dan untuk mereka yang saya cuba bantu dan kami akan teruskan usaha ini," katanya.

Menurut Jemilah, agama memberinya kekuatan dalam menjalankan misinya di samping suami yang senantiasa memberi sokongan.

Beliau juga amat bertuah kerana mempunyai keluarga yang sentiasa memahami keperluannya untuk berada jauh dari mereka.

Penghargaan

Tidak lupa juga, beliau menyatakan penghargaan kepada ramai pihak yang yakin dengan visinya.

Pada tahun 2009, sedekad selepas beliau mengasaskan Mercy Malaysia, Jemilah menyerahkan pertubuhan itu kepada orang lain untuk membolehkannya memberi bimbingan kepada para pemimpin muda di samping menulis.

"Kini, saya amat teruja dengan kepimpinan, tentang memupuk orang muda. Saya juga ingin menukar pandangan geopolitik dunia.

"Saya mahu kita yang dikenali sebagai global Selatan, mempunyai suara dalam isu global. Saya mahu kita mempengaruhi polisi selain mampu membentuk masa hadapan," tegas Jemilah.

Beliau akan meninggalkan Malaysia kerana ditawarkan jawatan yang membolehkannya melakukan tugas itu. Jemilah telah dilantik bagi mengetuai Sekretariat Sidang Kemuncak Kemanusiaan Dunia di ibu pejabat PBB di New York.

BELIAU menjadi Pakar Perbidanan dan Sakit Puan di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur pada 2009.


Kepada anak-anak muda, beliau menggesa mereka mencari sesuatu yang mahu dilakukan.

Mungkin proses itu akan mengambil masa kerana beliau sendiri mengalaminya.

Beliau menasihatkan mereka supaya jangan takut untuk menukar karier apabila melakukan sesuatu yang mereka tidak suka.

"Walaupun masyarakat berasa skeptikal, lakukanlah. Dalam kehidupan, anda perlu mengambil risiko, risiko yang sudah difikir dengan semasak-masaknya.

Sekiranya anda tidak mengambilnya, sudah tentu anda akan terlepas peluang," nasihat Jemilah. - Bernama

Bait-bait puisi menggetar hati ibu

Posted:

Bait-bait puisi menggetar hati ibu

Bait-bait puisi menggetar hati ibu

Oleh MOHD. SHAZWAN YUSOP


ROHANI (kanan) bersama Ketua Setiausaha, Datuk Seri Dr. Noorul Ainur Mohd. Nur (tengah) dan Ketua Pengarah LPPKN, Datuk Dr. Siti Norlasiah Ismail bergambar kenangan selepas merasmikan sambutan Hari Ibu Peringkat Kebangsaan di Suria KLCC.


SEAWAL pukul 9 pagi 10 Mei lalu, orang ramai telah berpusu-pusu ke ruang legar pusat beli-belah Suria KLCC, Kuala Lumpur bagi meraikan upacara perasmian sambutan Hari Ibu Peringkat Kebangsaan 2014.

Suasana pada pagi itu bertambah gamat dan meriah selepas ketibaan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Sebelum ucapan perasmian berlangsung, sambutan dimulakan dengan bacaan puisi buat ibu-ibu yang disampaikan oleh Amira Aishah Ahmad Tarmizi.

Bait-bait puisi yang menyentuh perasaan ternyata berjaya menggetarkan hati-hati pengunjung yang hadir sekali gus mengalirkan air mata.

Dalam ucapan perasmian, Rohani menyatakan bahawa majlis sambutan tersebut diharap dapat menyuburkan nilai kekeluargaan dan mengukuhkan lagi ikatan kasih sayang dalam kalangan ahli keluarga, masyarakat dan negara.

"Sambutan ini sengaja diadakan awal sehari sebelum sambutan Hari Ibu seluruh dunia.

"Ia bertujuan memberi ruang kepada anda semua meraikannya bersama-sama ibu anda pada keesokan harinya," kata Rohani.

Kesedaran

Sambutan Hari Ibu diadakan pada minggu kedua bulan Mei setiap tahun bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pengorbanan ibu selama ini dalam mendidik dan membesarkan anak-anak.

Dalam ucapannya Rohani berkata, bertepatan dengan tema sambutan Hari Ibu kali ini, Ibu Di Hati Syurga Menanti, ia diharapkan dapat menjadi pendorong kepada generasi muda untuk menghargai jasa ibu mereka.

Tambahnya lagi, peranan yang dimainkan oleh ibu-ibu amatlah besar dalam membentuk hala tuju sesebuah keluarga serta sebagai pengukuh ikatan kekeluargaan.

Bagi memeriahkan majlis sambutan tersebut, pelbagai aktiviti telah diatur oleh pihak urus setia sambutan yang terdiri daripada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Suria KLCC, Petrosains, Avon serta Kosmo!.


STUDIO Mini Kosmo! di Suria KLCC, dipenuhi orang ramai yang ingin mengabadikan potret istimewa sempena Hari Ibu.


Antara aktiviti yang diadakan termasuklah Sesi mengabadikan Potret Istimewa Hari Ibu, penyampaian hadiah kepada pemenang pertandingan Selfie Bersama Ibu, edaran bunga dan gelagat badut Awang De Clown yang turut mengagihkan belon percuma di sekitar ruang legar KLCC. Ia juga diserikan aktiviti membuat kek cawan di Petrosains.

Menurut Pengurus Perhubungan Korporat Avon Malaysia, Elain Aisyah, Avon turut sama-sama memeriahkan sambutan kerana ia bersesuaian dengan produk syarikatnya yang khusus untuk wanita.

"Bersesuaian dengan tema kami, Making women's lives beautiful, kami rasa bertanggungjawab untuk mencantikkan ibu-ibu yang mengambil bahagian dalam aktiviti di Studio Mini Kosmo!," katanya.

Jurusolek

Pada sambutan tersebut, pihak Avon telah membawa jurusolek untuk mencantikkan ibu-ibu secara percuma.

Sementara itu, salah seorang pengunjung Lizza Imelia Solana, 32, berkata, dia berada di Suria KLCC sejak pukul 8.30 pagi semata-mata untuk meraikan Hari Ibu Peringkat Kebangsaan.

Dia yang datang bersama ibunya, Maimunah Latiff, 67, memaklumkan, antara aktiviti yang menjadi tarikannya ialah sesi mengabadikan potret istimewa Hari Ibu di Studio Mini Kosmo!.

"Hari ini merupakan hari yang istimewa, saya tidak akan sesekali melepaskan peluang untuk bergambar bersama ibu saya, walaupun terpaksa berbaris panjang," katanya.

Menurutnya, dia sangat berpuas hati dengan sambutan Hari Ibu kali ini dan berharap sambutan yang lebih besar diadakan pada masa akan datang.

Dalam pada itu, beberapa artis popular tempatan turut memeriahkan sambutan tersebut, antaranya Lana Nodin, Amyra Rosli, Nurul Kamarudin dan Dazrin Kamaruddin.

Program Studio Mini Kosmo! mendapat kerjasama daripada rakan penaja seperti BuraqOil Supply, Nouvelles Visages, Canon, One Drop Perfumes, Rafflesia, Ariani, Superbest Power, Mia Mikhail, Al-Humaira, Redpen Communications dan Buena Vista International.

Turut hadir memeriahkan program itu ialah Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak; Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Othman Mohamad dan Pengarang Kosmo!, Datuk Baharom Mahusin.

Peluang menyertai pencarian model Damara

Posted:

Peluang menyertai pencarian model Damara

Peluang menyertai pencarian model Damara

DUTA Damara Care & Herbs, Ashraf Muslim dan Maria Tunku Sabri memegang sampel produk kecantikan Damara.


ANDA mahu menjadi model tetapi tidak tahu bagaimana caranya? Apatah lagi, anda tidak memiliki kulit wajah yang sempurna disebabkan masalah seperti jerawat, bintik hitam atau jeragat.

Situasi itu pastinya membantutkan impian anda untuk bergelar seorang model. Namun, jangan bimbang kerana setiap masalah tentu ada penyelesaiannya.

Terbaharu, syarikat Damara Care & Herbs Sdn. Bhd. tampil mengeluarkan set produk kecantikan yang terdiri daripada Damara Miracle Essence dan Damara Facial Soap dengan khasiat ekstrak yis.

Yis yang terhasil daripada air perapan beras mampu memberi nutrisi pada kulit sekali gus menjadikan kulit lebih bersih dan cerah serta pori wajah lebih kecil.

Set Damara Beauty Care ini diformulasikan melalui teknologi Korea dan dihasilkan daripada bahan berkualiti tinggi yang diimport dari Korea dan Itali.

Pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja telah mencuba produk ini dan hasilnya diperoleh dalam tempoh 28 hari mengikut kitaran kulit normal untuk menggantikan tisu kulit yang baharu.

Produk ini juga selamat digunakan dan mempunyai pengesahan dari Kementerian Kesihatan. Justeru, para pengguna tidak perlu bimbang terhadap kualiti yang ada pada produk ini.

Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan Set Damara Beauty Care, hubungi talian 016-417 6868 bagi mendapatkan maklumat senarai stokis yang berhampiran.

Pelanggan yang menyertai pencarian model Damara berpeluang memenangi hadiah berupa wang tunai serta peluang berlakon di bawah produksi Ashraf Muslim.

Para pemenang mingguan akan disiarkan gambarnya di akhbar Kosmo! dan menerima hadiah berupa set Damara Beauty Care.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved