Khamis, 3 April 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pencabulan terhadap institusi perundangan

Posted:

Pencabulan terhadap institusi perundangan

Pencabulan terhadap institusi perundangan

PROSES perbicaraan yang dilakukan di mahkamah Mesir melalui pertuduhan secara berkelompok dan mengetepikan hak membela diri sangat tidak wajar.


INSTITUSI perundangan di Mesir boleh diibarat seperti mempermainkan sistem kehakiman apabila dengan mudahnya menjatuhkan hukuman mati ke atas 529 penyokong bekas Presiden Mesir, Dr. Mohamed Morsi pada 25 Mac lalu.

Ironinya, perbicaraan tersebut berlangsung selama dua hari dan proses penghakiman hanya mengambil masa kurang lima minit seolah-olah membuktikan betapa murahnya nilai nyawa mereka yang tertuduh.

Situasi itu juga memperlihatkan berlakunya pencabulan terhadap undang-undang kerana jelas pihak mahkamah mengetepikan satu perbicaraan yang adil untuk tertuduh membela diri.

Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin (IM), Mohamed Badie yang turut dibicarakan bersama pengikutnya, menegaskan, Jeneral Abdel Fattah al-Sisi yang bakal bertanding jawatan Presiden sebagai seorang yang kejam dan akan gagal untuk terus berkuasa.

Bercakap dari kandang tertuduh di sebuah mahkamah di Minya, selatan Kaherah Selasa lalu, Badie menolak tuduhan oleh kerajaan tentera Mesir bahawa pertubuhannya terlibat dengan keganasan.


PARA penyokong Morsi tidak pernah berhenti menyatakan bantahan dan protes mereka terhadap rampasan kuasa oleh pihak tentera.


Terbunuh

"Rakyat tidak akan menerima seorang tentera yang kejam," ujar Badie merujuk kepada Abdel Fattah yang telah meletak jawatan sebagai Ketua Tentera Mesir untuk bertanding sebagai calon pada pilihan raya Presiden yang akan dijalankan pada 26 dan 27 Mei ini.

Abdel Fattah bertindak menggulingkan Morsi yang dipilih secara demokrasi melalui pilihan raya 2012 pada Julai tahun lalu selepas berlakunya protes besar-besaran ke atas pemerintahan beliau.

Ratusan penyokongnya terbunuh dan ribuan termasuk Morsi ditahan oleh pihak tentera yang mengambil alih pemerintahan negara.

"Pertubuhan kami yang telah mencecah usia melebihi 85 tahun ini tidak pernah terlibat dalam keganasan dan tidak pernah melawan terhadap sebarang keganasan walaupun ia dilakukan oleh kerajaan.

"Sebaliknya mereka (pihak berkuasa ketika ini) merupakan pengganas. Abdel Fattah inilah merupakan orang yang 'melahirkan' keganasan. Mereka yang telah membunuh rakyat Mesir," ungkap Badie yang memakai kemeja-T putih longgar.


SEBUAH kereta terbakar di hadapan Universiti Kaherah selepas berlakunya rusuhan oleh sekumpulan pelajar.


Selain daripada 529 yang dijatuhkan hukuman mati, lebih 1,000 penyokong Morsi dan anggota IM turut didakwa di mahkamah atas tuduhan yang sama.

Pada 31 Mac pula, seramai 33 penyokong telah dijatuhkan hukuman penjara enam tahun atas dakwaan mencetuskan rusuhan, merosakkan harta benda awam dan menyebabkan kematian seorang anggota polis pada protes yang berlangsung pada Ogos 2013.

Salah seorang tertuduh, Gehad el-Hadad yang hadir pada perbicaraan 1 April lalu, menggesa kuasa-kuasa dunia untuk menegakkan demokrasi di Mesir.

"Kepada pemimpin-pemimpin dunia yang bercakap atas nama demokrasi, inilah masanya untuk bangkit bagi menamatkan rampasan kuasa tentera.

"Kami akan terus berjuang untuk kebebasan negara ini. Ia akan bertukar menjadi keluarga Abdel Fattah. Namun, kami tidak akan menyerah kalah," tegas Hadad yang bercakap dalam bahasa Inggeris.

Dalam pada itu, pihak mahkamah turut memerintahkan setiap tertuduh membayar denda 50,000 pound Mesir (RM23,464) atas kesalahan tersebut.

Kumpulan hak asasi, Amnesty International mengatakan, tindakan keras yang dilakukan tentera Sisi terhadap penyokong Morsi telah menyebabkan lebih 1,400 orang terbunuh.

Ribuan akan dipenjara termasuk kepimpinan tertinggi IM. Malah, Morsi sendiri berdepan tiga perbicaraan berasingan.

Sementara itu, Pensyarah Jabatan Amalan Perundangan, Kuliyyah Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr. Zulfakar Ramlee, 47, berkata, tindakan yang diambil oleh mahkamah di Mesir amat memeranjatkan.


MESIR merupakan sebuah negara yang terletak di Afrika Utara.


Tamadun silam

"Pertuduhan berkelompok dan perbicaraan sekelompok dengan mengetepikan hak membela diri adalah satu perbicaraan yang terang-terang mencabuli prinsip-prinsip hak asasi sejagat," ujar Zulfakar ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Tambah beliau, di dalam al-Quran sendiri iaitu surah al-A'raf ayat 109 hingga 118 dan surah Taha ayat 57-72, Allah telah merakamkan satu tamadun silam yang mengamalkan konsep perbicaraan jenayah yang serius. Jika sekarang, ia seperti jenayah terhadap negara.

Apa yang menarik ialah perbicaraan ini dibuat secara terbuka yakni orang ramai dibenarkan hadir. Kedua, tertuduh dibenarkan membawa peguam bela dan ketiga, kedua-dua pihak dibenarkan membawa bukti atau hujah masing-masing. Malangnya, Firaun tidak boleh menerima kekalahan menentang Nabi Musa AS.

"Kini, ketiga-tiga prinsip yang ditunjukkan Firaun itu dikenali sebagai Principles of Natural Justice dan semua negara yang bertamadun mengamalkan prinsip-prinsip ini.

"Justeru, dalam hal ini berlaku ketidakadilan terhadap tertuduh kerana tidak mengikut prosedur mahkamah seperti yang termaktub dalam undang-undang.

"Dalam Islam, jika keadilan tidak diberi, ia merupakan satu kezaliman yang dilakukan pihak berkuasa," jelas beliau sambil memaklumkan bahawa proses perbicaraan yang adil menuntut agar tertuduh diberi hak yang sewajarnya seperti mendapatkan peguam untuk membela.

Mesir kembali diperintah secara diktator

Posted:

Mesir kembali diperintah secara diktator

Mesir kembali diperintah secara diktator


ABDEL FATTAH (kiri) dijangka memenangi pilihan raya presiden Mesir kerana mendapat sokongan AS dan Israel.


TINDAKAN menggulingkan bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi yang dipilih secara demokrasi yang sah pada pilihan raya Jun 2012 merupakan agenda terancang untuk mengembalikan Mesir kepada pemerintahan diktator.

Diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah al-Sisi yang boleh dianggap sebagai boneka Amerika Syarikat, rakyat Mesir sekali lagi akan berdepan dengan sistem pemerintahan tentera seperti era Gamal Abdel Nasser (1958-1970), Anwar Sadat (1971-1981) dan Hosni Mubarak (1981-2011).

Menurut Dekan Pusat Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia, Prof. Madya Dr. Mohd. Azizuddin Mohd. Sani, kemenangan pasti berpihak pada Abdel Fattah sewaktu pilihan raya presiden yang akan berlangsung pada 26 dan 27 Mei nanti.

"Kebanyakan pemimpin Ikhwanul Muslimin (IM) telah ditangkap dan akan dihukum bunuh. Perbicaraan terhadap para penyokong dan pemimpin utama pertubuhan itu yang diadakan baru-baru ini membuktikan ia satu bentuk hukuman untuk menghapuskan gerakan tersebut.

"Pengaruh IM kepada rakyat Mesir sangat besar lantaran mereka merupakan gerakan massa yang sentiasa membantu masyarakat.

"Jadi untuk melemahkan IM dengan matlamat untuk terus berkuasa, penyokong rejim Hosni Mubarak yang duduk di belakang Abdel Fattah berusaha melakukan apa sahaja bagi memastikan hasrat mereka tercapai," terang Mohd. Azizuddin kepada Kosmo!.

MOHD. AZIZUDDIN


Lampu hijau

Tambah beliau, peluang untuk Morsi kembali bangkit mendapatkan haknya yang dirampas agak tipis melainkan wujudnya satu gerakan rakyat secara besar-besaran yang mahu menggulingkan pemerintahan tentera.

"Apatah lagi, Abdel Fattah mendapat 'lampu hijau' dari Amerika Syarikat dan Israel sewaktu bertindak menggulingkan Morsi meskipun pemerintahan beliau baru memasuki usia setahun," kata Mohd. Azizuddin yang mengakui pertubuhan IM tidak sempat untuk mencorakkan pemerintahan mereka di Mesir disebabkan penggulingan tersebut.

Dalam aspek hubungan diplomatik antara Malaysia dan Mesir jika Abdel Fattah memenangi pilihan raya presiden kelak, Mohd. Azizuddin berpendapat, negara tidak perlu campur tangan.

"Jika kita mahu mengekalkan hubungan baik dengan kerajaan Mesir, Malaysia perlu bersikap terbuka. Namun, berbanding Malaysia, hubungan Mesir dengan Turki di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Recep Tayyib Erdogan pasti akan terjejas.

"Apa yang pasti, kesan akan dirasai oleh dua negara tersebut dan bukannya serantau kerana hakikatnya Turki juga mempunyai hubungan unik dengan Amerika Syarikat (AS) dan Eropah meskipun Turki lantang mengkritik mereka," jelas Mohd. Azizuddin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Disambar api ketika jamu selera

Posted:

Disambar api ketika jamu selera

Disambar api ketika jamu selera

Oleh ADHAM SHADAN, YATIMIN ABDULLAH dan AIMUNI TUAN LAH
berita@kosmo.com.my

ANGGOTA bomba dan penyelamat memeriksa sebuah kereta yang terbakar di Gua Musang malam kelmarin.


GUA MUSANG - Seramai 11 pelanggan yang menjamu selera dan berada berhampiran sebuah kedai makan yang terletak kira-kira 20 meter dari sebuah stesen minyak Shell di Dataran Kesedar Putra di sini malam kelmarin melecur selepas kedai tersebut dan sebuah gerai burger meletup dan terbakar.

Dalam kejadian pukul 10.10 malam itu, dua mangsa cedera parah akibat melecur disambar api. Kedua-dua mangsa yang cedera parah dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu.

Empat daripada 11 mangsa yang cedera itu merupakan pelajar Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) Gua Musang.

Kejadian secara tiba-tiba itu turut menyebabkan empat buah kenderaan iaitu dua buah kereta Proton Wira dan masing-masing sebuah kenderaan Toyota Harrier dan Grand Livina terbakar.

Turut mengalami kerosakan tiga buah motosikal iaitu dua buah motosikal Honda EX5 dan sebuah skuter Ego.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mangsa panik bertempiaran lari

Posted:

Mangsa panik bertempiaran lari

Mangsa panik bertempiaran lari


AZIZ (kanan) melihat kaki Mohd. Fariz yang melecur ketika melawat mangsa di rumahnya di Taman Wangi, Gua Musang, Kelantan semalam.


GUA MUSANG - Suasana panik menyelubungi kebakaran kedai makan berhampiran Dataran Kesedar Putra malam kelmarin apabila ada mangsa yang rebah malah ada yang terpaksa merangkak bagi menyelamatkan diri daripada lautan api yang tercetus.

Penjual burger, Mohd. Fariz Ikhwan, 25, berkata, ketika kejadian pukul 10.10 malam itu, dia sedang menyiapkan burger dipesan pelanggan sebelum menyedari terdapat minyak mengalir dari arah stesen minyak ke gerai burgernya.

"Saya bagaimanapun tidak sempat berbuat apa-apa kerana kejadian berlaku dengan pantas, alih-alih gerai telah disambar api dan pakaian saya terbakar.

"Suasana ketika itu begitu kelam-kabut apabila orang ramai berhampiran bertempiaran cuba menyelamatkan diri," ceritanyanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan Ahli Dewan Undangan Negeri Galas, A. Aziz Yusof di rumahnya di Taman Wangi di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dua hari lagi cari kotak hitam

Posted:

Dua hari lagi cari kotak hitam

Dua hari lagi cari kotak hitam


Waris penumpang pesawat MH370 dari China sugul ketika menanti perkembangan terbaharu di sebuah hotel di Beijing, China semalam.


KUALA LUMPUR - Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) kini berdepan tempoh kritikal kerana jangka hayat bateri kotak hitam pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang dicari hanya tinggal dua hari.

Kotak hitam berkenaan yang kini dipercayai berada di selatan Lautan Hindi memancarkan isyarat ping bertujuan membantu mengesan kedudukan.

Bagaimanapun isyarat itu akan menjadi lemah apabila tempoh hayat bateri kotak hitam itu berkurangan dalam tempoh dua hari lagi.

Operasi akan menjadi lebih sukar sekiranya kotak hitam itu mula berhenti memancarkan isyarat.

Penemuan kotak hitam penting bagi merungkai misteri mengapa penerbangan pesawat itu tiba-tiba melencong dari laluan asal pada awal pagi 8 Mac lalu.

Pakar memberitahu, meskipun berjaya mengesan serpihan pesawat, operasi mencari tetap mengalami kesukaran kerana ia mungkin telah dihanyutkan arus laut beratus-ratus kilometer jauhnya dari titik asal pesawat itu dikesan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Peluang pengajian di luar negara

Posted:

Peluang pengajian di luar negara

Peluang pengajian di luar negara

Oleh NIZHA PERIASWAMY

PELAJAR perubatan boleh belajar dengan tenang tanpa memikirkan kos pengajian yang tinggi.


PENGUMUMAN keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pastinya memberi harapan baharu kepada ibu bapa dan pelajar itu sendiri.

Pelajar yang mendapat keputusan cemerlang sudah pastinya akan memilih kursus-kursus popular seperti perubatan, undang-undang dan kejuruteraan.

Dalam hal ini, kos pengajian terutamanya kursus perubatan menjadi kebimbangan kepada ibu bapa dan pelajar kerana jumlahnya yang tinggi.

Bagaimanapun, syarikat Rutra Study Link Sdn. Bhd. (Rutra Medic) yang bertanggungjawab menyediakan platform kepada pelajar mengikuti pengajian perubatan dengan kos berpatutan.

Eksekutif Pemasaran Kanan Rutra Medic, Asmani Othman memberitahu, Rutra Medic yang beroperasi di Pusat Dagang Setia Jaya, Petaling Jaya, Selangor mempunyai pengalaman dan kepakaran dalam menghantar lebih 100 pelajar melanjutkan pengajian perubatan setiap tahun sejak beberapa tahun lalu.


ASMANI menunjukkan risalah pengajian yang ditawarkan oleh Rutra Medic.


Katanya, ia dibuktikan apabila pihaknya berjaya melahirkan doktor yang berkelayakan selepas enam tahun pengajian.

"Rutra Medic memberi jaminan akan memastikan segala urusan pelajar di luar negara berjalan lancar. Perkembangan pelajar juga akan dimaklumkan kepada ibu bapa atau penjaga di Malaysia.

"Lazimnya, kami menawarkan tiga kursus utama iaitu perubatan, pergigian dan farmasi. Kami menyediakan tempat pengajian di luar negara dengan kos berpatutan dan suasana fleksibel kepada pelajar mahupun ibu bapa itu sendiri," kata Asmani.

Kelayakan

Bagaimanapun, Rutra Medic turut mengambil kira elemen kelayakan seseorang pelajar bagi memastikan impian mereka memperoleh keputusan cemerlang tercapai.


LAMAN web Rutra Medic menawarkan pelbagai maklumat tentang program pengambilan pelajar untuk pelbagai bidang pengajian.


"Di Rutra Medic, keputusan SPM dan STPM pelajar akan dinilai tetapi kelayakan tersebut tidak seketat di institusi pengajian tempatan.

"Selain itu, ibu bapa yang khuatir pengajian di luar negara boleh menelan belanja tinggi, mereka boleh menghubungi Rutra Medic untuk mendapatkan penjelasan," ujar Asmani lagi.

Sambil menunjukkan beberapa senarai institusi pengajian tinggi terkemuka terutama dalam bidang perubatan di luar negara seperti Indonesia, Rusia dan India, Rutra Medic menjamin bahawa semua universiti berkenaan mempunyai reputasi tinggi.

Antara institusi perubatan yang diiktiraf kerajaan Malaysia termasuk Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis Amanah Rakyat ialah Universiti Perubatan Moscow dan Universiti Perubatan Kursk di Rusia.

Kedua-dua universiti tersebut diiktiraf secara global dalam bidang perubatan oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) selain mengenakan yuran jauh lebih murah.

"Ibu bapa tidak perlu bimbang tentang medium pembelajaran kerana semua pengajaran dilakukan dalam bahasa Inggeris manakala bahasa Rusia diajar dalam kelas praperubatan untuk pemahaman ketika berada di negara tersebut.


PELAJAR-PELAJAR turut mewujudkan rangkaian perhubungan sosial dalam kalangan mereka.


Dipantau

Beliau menambah, semua pelajar akan dipantau oleh agensi tersebut yang mempunyai pejabat di negara berkenaan.

Selain Rusia, pusat pengajian yang menawarkan bidang perubatan dan mendapat permohonan tinggi ialah di Indonesia kerana kesamaan budaya dan bahasa.

Sehubungan itu, Rutra Medic menyarankan universiti terbaik dalam bidang tersebut di Indonesia ialah Universiti Gajah Mada di Jogjakarta dan Universiti Padjadjaran di Bandung.

"Kami menyenaraikan universiti terbaik dan diiktiraf secara global kepada para pelajar.

"Memandangkan keputusan SPM dan STPM telah diumumkan, pelajar-pelajar kini sudah boleh memohon dengan syarat asas iaitu lima kredit dalam SPM dan terlebih dahulu mereka akan terlibat dengan kursus praperubatan di dua kolej pilihan iaitu Kolej Suria di Sunway atau Kolej Geomatica di Setiawangsa," jelasnya.

Dalam pada itu, semua urusan dokumen, visa dan tiket akan diuruskan oleh Rutra Medic selaku ejen.

Selain pengajian perubatan, Rutra Medic turut mengambil pelajar untuk jurusan farmasi, kejuruteraan aeronautikal, pergigian, media digital, pengurusan hospitaliti, bioperubatan, sains vertinari dan lain-lain.

Kamen Rider OOO kini di Malaysia

Posted:

Kamen Rider OOO kini di Malaysia

Kamen Rider OOO kini di Malaysia

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


DARI kiri: Yusei, Tan, Shinsuke dan Yun bergambar bersama karakter Kamen Rider OOO (tengah) pada majlis pelancaran figura permainan dan siri televisyen adi wira itu di ibu negara baru-baru ini.


BERMULA sebagai sebuah siri televisyen di Jepun pada tahun 1971, Kamen Rider mula dikenali sebagai adi wira pujaan ramai kanak-kanak mahupun dewasa di negara Jepun. Sebelum siri televisyen, Kamen Rider merupakan komik yang diterbitkan secara mingguan oleh pelukis asal iaitu Shotaro Ishinomori.

Golongan remaja di Malaysia turut dilanda demam Kamen Rider sekitar tahun 1980-an dan 1990-an apabila tayangan siri televisyen itu dialih kepada bahasa Melayu. Selain dialih bahasa, siaran tersebut juga ditukar kepada Suria Perkasa Hitam.

Sehingga kini, terdapat kira-kira 500 karakter Kamen Rider telah dihasilkan. Antaranya ialah Kamen Rider 1, Kamen Rider Black, Kamen Rider Kiva dan Kamen Rider Decade.

Namun, sepanjang perkembangan francais siri televisyen tersebut, karakter Kamen Rider OOO yang berwarna gabungan hitam, kuning, hijau dan merah pada sutnya berjaya mencatatkan rating tertinggi dalam sejarah siaran tersebut sejak 40 tahun lalu. Dianggarkan sebanyak 25 peratus penonton siri tersebut di Jepun terdiri daripada kanak-kanak berusia antara empat hingga enam tahun.

Seiring dengan kejayaan itu, syarikat pengedar permainan dari Jepun iaitu Bandai di Malaysia, Litt Tak (Litt Tak) Sdn. Bhd. memperkenalkan patung figura dan permainan Kamen Rider OOO dalam pasaran negara bermula April ini.

FIGURA permainan dan siri televisyen Kamen Rider OOO ini merupakan karakter paling mendapat sambutan di Jepun sepanjang 43 tahun francais adiwira itu diperkenalkan.


Sejuta unit

Pengarah Eksekutif Litt Tak, Tan Ee Chian memberitahu, pihaknya menyasarkan sejuta unit figura Kamen Rider OOO yang terdiri daripada pelbagai permainan aksi yang digunakan oleh karakter itu.

Menurutnya, sebagai permulaan, pihaknya akan mula mengedarkan sebanyak 30 jenis permainan di pasar raya utama.

"Litt Tak amat teruja terutama berjaya membawa karakter Kamen Rider menembusi prospek pasaran negara ini buat kali pertama. Pihak kami juga akan memastikan permainan Kamen Rider OOO akan memberi impak besar dalam pasaran tempatan.

"Pihak kami juga telah mengadakan sesi Bertemu Hero Anda di pasar raya utama untuk mempromosikan figura permainan dan siri televisyen Kamen Rider OOO yang bakal ditayangkan pada pertengahan tahun ini," ujarnya ketika berucap pada majlis pelancaran Kamen Rider OOO di ibu negara baru-baru ini.

Turut hadir, Pengurus Jualan Bandai Co. Ltd. (Jepun), Shinsuke Kojima, Pengurus Jualan Bandai Co. Ltd. (Hong Kong), Yun Keichin dan Pengurus Toei Co. Ltd., Yusei Nagamatsu.

Siri televisyen 48 episod itu memaparkan kisah seorang jejaka, Eiji Hinio yang mengembara kerana tiada tempat tinggal selepas satu tragedi buruk berlaku kepadanya. Satu kuasa jahat yang dikenali sebagai Greeed telah bangkit dari tidur selama 800 tahun untuk menyerang manusia. Eiji yang merupakan Kamen Rider OOO bertindak sebagai individu penting untuk melawan kuasa jahat itu.


PERMAINAN tali pinggang pemacu dan syiling yang digunakan oleh Kamen Rider OOO ini dijual pada harga RM399.


Syiling

Menariknya, mengenai karakter Kamen Rider OOO ialah Eiji perlu memasukkan kepingan syiling pada pemacu sarung tangan untuk bertukar menjadi adi wira dan mendapatkan senjata. Perkataan OOO yang mewakili nama karakter itu juga merupakan tiga jenis syiling asas untuk bertukar menjadi Kamen Rider.

Sementara itu, Yusei memberitahu, figura permainan Kamen Rider OOO mempunyai 40 kelengkapan utama yang digunakan oleh karakter tersebut dalam siri televisyen itu.

"Senjata, kenderaan, set syiling dan fail besi merupakan antara kelengkapan yang digunakan oleh adi wira itu yang telah diadaptasi kepada figura permainan. Selain itu, sebanyak 24 syiling diperlukan untuk melengkapkan segala persenjataan dalam karakter Kamen Rider OOO," jelasnya.

Siri televisyen Kamen Rider OOO boleh ditonton di saluran NTV7, Astro Ceria dan Cartoon Network menjelang pertengahan tahun ini.

Permainan Kamen Rider OOO dijual di pasar raya utama di seluruh negara termasuk Toy "R" Us, Aeon, Isetan, Parkson dan Metrojaya. Harga figura permainan dan aksesori dijual pada harga RM9.90 hingga RM399.

Maklumat lanjut mengenai Kamen Rider OOO di Malaysia, sila layari laman web www.litttak.com.my atau e-mel ke litak007@tm.net.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sultan Ahmad Shah dicabar

Posted:

Sultan Ahmad Shah dicabar

Sultan Ahmad Shah dicabar

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

Hamidin (kanan) dan Datuk Seri Afandi Hamzah menjawab soalan wartawan selepas Mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.


BUAT pertama kalinya dalam tempoh 30 tahun, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah akan dicabar pada Mesyuarat Kongres Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) 25 Mei depan.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin mengesahkan bahawa terdapat tiga calon yang bakal bertanding untuk merebut jawatan Presiden yang masih disandang baginda.

"Saya ingin memaklumkan bahawa ada tiga nama telah dicalonkan untuk bertanding jawatan Presiden FAM pada Mesyuarat Kongres Ke-50.

"Selain jawatan Presiden, dua jawatan untuk Timbalan Presiden mendapat 10 pencalonan manakala empat jawatan bagi Naib Presiden (17 pencalonan).

"Sepuluh jawatan bagi pegawai lelaki Exco FAM mempunyai seramai 35 pencalonan termasuk 11 pencalonan bagi dua kerusi Exco FAM pegawai wanita," kata Hamidin selepas Mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Sultan Ahmad Shah dilantik sebagai Presiden FAM bagi penggal 2010-2014 selepas baginda menang tanpa bertanding dalam Mesyuarat Kongres ke-47 lalu.

Tahun ini tampak sedikit kelainan kerana Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bersama Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim dikatakan bakal bertanding untuk merebut jawatan tersebut.

Biarpun sebelum ini ada beberapa laporan mendedahkan bahawa Sultan Ahmad Shah seperti mahu melepaskan jawatan selaku Presiden FAM atas faktor masalah kesihatan, baginda tetap dicalonkan untuk bertanding.

Ahli-ahli gabungan FAM masih menaruh kepercayaan penuh kepada Sultan Ahmad Shah dalam usaha mempertahankan kerusi tertinggi FAM itu selama satu penggal lagi.

Apa yang pasti, ketiga-tiga calon ini memiliki karakter dan kelebihan tersendiri.

Sultan Ahmad Shah, Tengku Abdullah dan Tunku Ismail merupakan individu-individu yang mementingkan semangat kesukanan dan cintakan bola sepak negara.

Begitupun, Tengku Abdullah dijangka hanya berminat untuk mempertahankan kerusi Timbalan Presiden FAM jika benar ayahandanya, Sultan Ahmad Shah masih bertanding dalam Mesyuarat Kongres ke-50 bagi penggal 2014-2018.

Dalam perkembangan sama, Hamidin mengesahkan nama-nama calon akan diumumkan selewat-lewatnya pada akhir bulan ini.

"Saya ingin memaklumkan bahawa tarikh tutup pencalonan ditetapkan pada pukul 5.30 petang 24 Mac lalu.

"Bagaimanapun, pihak urus setia akan memaklumkan kepada semua calon sama ada mahu menerima atau menolak pencalonan tersebut.

"Nama-nama yang ingin bertanding akan diumumkan mengikut Statut FAM iaitu sebulan sebelum Mesyuarat Kongres FAM ke-50 pada 25 Mei depan.

"Kami menjangkakan FAM akan mendapatkan pengesahan daripada calon-calon ini pada pertengahan atau akhir bulan ini," katanya.

Wan Zack tiada dalam senarai KAFA?

Posted:

Wan Zack tiada dalam senarai KAFA?

Wan Zack tiada dalam senarai KAFA?


DARI kiri: Brendan Gan, Wan Zack Haikal dan Fitri Omar diperkenalkan sebagai pemain baharu Kelantan di Bangunan MARA, Kuala Lumpur pada 24 Mac lalu.


KEPUTUSAN Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) untuk tidak mendaftarkan pemain sayap lincah, Wan Zack Haikal Wan Nor mencetuskan tanda tanya dalam kalangan pemerhati bola sepak negara.

Kelibat Wan Zack Haikal menjadi perhatian selepas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengesahkan bahawa KAFA hanya mendaftarkan dua pemain tempatan iaitu Brendan Gan yang baru mendapat kerakyatan Malaysia manakala pemain Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Mohd. Fitri Omar pada musim kedua perpindahan Liga Malaysia (Liga M) tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) FAM, Datuk Seri Afandi Hamzah berkata, pihaknya hanya menerima dua pendaftaran iaitu Brendan Gan dan Fitri.

Bagaimanapun, KAFA turut menggugurkan seorang lagi pemain tempatan iaitu Lim Choon Wee.

KAFA memperkenalkan ketiga-tiga pemain baharu tersebut di Bangunan Majlis Amanah Rakyat (Mara) pada 24 Mac lalu.

Persatuan negeri yang sudah mempunyai 24 pemain sebelum mengugurkan Choon Wee mengakui bahawa mereka hanya perlu 'menyingkirkan' seorang pemain tempatan bagi mencukupkan kuota 26 pemain dalam sesebuah pasukan seperti mana yang disyaratkan oleh FAM.

Begitupun, KAFA masih belum mendaftarkan Wan Zack biarpun mereka telah menggugurkan Choon Wee dan tindakan itu menimbul rasa hairan dalam kalangan pemerhati bola sepak negara biarpun mereka telah berjaya mendapatkan khidmat pemain kelahiran Pahang itu daripada kelab Jepun, FC Ryukyu.

"Kami dimaklumkan bahawa Kelantan (KAFA) telah mengadakan perbincangan dengan tiga pemain itu iaitu Fitri, Brendan Gan dan Wan Zack. Cuma, sehingga saat ini (semalam), permohonan untuk mendaftarkan Wan Zack masih belum kami terima.

"Kami hanya mengesahkan pendaftaran Brendan Gan dan Fitri. Saya tidak pasti sama ada KAFA gagal mendapatkan sijil perpindahan antarabangsa (ITC) tetapi saya akan menyemak apa yang berlaku," kata Afandi selepas selesai Mesyuarat JKPT FAM di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Dalam perkembangan sama, Afandi memberitahu, FAM telah menerima pendaftaran daripada pasukan-pasukan yang mempersiapkan skuad masing-masing dalam menghadapi Liga M musim ini selain Kelantan.

"Setakat hari ini (semalam) dari jumlah pasukan yang membuat pendaftaran pemain, beberapa pasukan telah melakukan pertukaran (pemain) yang mana Sarawak menukarkan dua pemain import mereka.

"Pasukan-pasukan Liga Premier (seperti) KL SPA, Felda United dan Sabah turut menukar pemain import.

"Begitu juga dengan Johor Darul Takzim (Johor DT) dua pemain tempatan yang baharu, Sabah (satu pemain) dan DRB Hicom (satu pemain). Itulah pemain yang didaftarkan setakat hari ini (semalam)," ujarnya.

Sementara itu, Afandi turut mengumumkan jadual separuh akhir kedua Piala FA telah diubah bagi mengurangkan jadual ketat Liga M musim ini.

"Kami turut meneliti jadual pertandingan dan kami berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan jadual yang padat. Kami bersetuju untuk meminda jadual separuh akhir Piala FA.

"Aksi separuh akhir pertama tetap berjalan seperti yang dirancang pada 5 dan 6 Mei depan,

"Namun, untuk timbal balik kedua, ia diadakan pada 30 dan 31 Mei dan final Piala FA tahun ini akan berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Jun depan," katanya.

Tarikh tutup pendaftaran pemain tempatan untuk musim kedua perpindahan adalah 22 April manakala bagi pemain asing 19 April ini.

Salibasic kembali perkuat Sarawak

Posted:

Salibasic kembali perkuat Sarawak

Salibasic kembali perkuat Sarawak

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

SALIBASIC (kanan) disahkan hampir pulih seratus peratus selepas lebih dua bulan berehat kerana mengalami kecederaan lutut.


PRESTASI tidak menentu yang menyelubungi kem Sarawak dalam kempen Liga Super musim ini seperti sudah ada jalan penyelesaiannya.

Satu perkhabaran gembira buat skuad Bujang Senang apabila tonggak utama, Muamer Salibasic disahkan hampir seratus peratus pulih selepas lebih dua bulan berehat akibat kecederaan lutut.

Ketua jurulatih Sarawak, Robert Alberts memberitahu, mereka dijangka akan menggunakan semula khidmat penyerang sensasi kelahiran Bosnia itu yang direhatkan pada pusingan kedua liga, 11 April ini.

Alberts berkata, Salibasic, 30, yang mengalami kecederaan serius di lutut kanannya pada aksi sulung musim ini ketika berhadapan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), 18 Januari lalu sudah mendapat 'lampu hijau' daripada doktor yang merawatnya.

"Hasil laporan doktor, kecederaan Salibasic sudah berada pada tahap akhir untuk pulih sepenuhnya.

"Namun, kami tidak mahu terburu-buru menurunkannya dan dia dijangka diturunkan pada pusingan kedua liga nanti (11 April ini) ketika berhadapan Terengganu di gelanggang lawan," kata Alberts ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Beliau juga optimis kehadiran semula tonggak utama yang membantu Sarawak menjuarai trofi Liga Premier tahun lalu itu bakal membentuk satu kombinasi ampuh di bahagian serangan skuad Bujang Senang bersama-sama dua lagi rakan baharunya iaitu Hassan Mohamad, 25, dan Ryan Griffiths, 32.

Meskipun timbul isu bahawa Salibasic bakal dilepaskan sebelum ini, Alberts menegaskan bahawa beliau seboleh-bolehnya mahu Salibasic kekal di Sarawak kerana pemain itu mempunyai karakter tersendiri.

Dalam perkembangan lain, Alberts menjelaskan, kekosongan di posisi pertahanan tengah akibat penggantungan satu perlawanan Gabor Gyepes dalam pertemuan dengan Terengganu malam esok bakal diisi oleh Mohd. Hairol Mokhtar.

"Gyepes tidak dapat beraksi pada aksi menentang Terengganu, Jumaat ini (malam esok) kerana mengumpul tiga kad kuning dan digantung satu perlawanan.

"Ia tidak begitu membimbangkan kerana saya percaya Mohd. Hairol mampu menggalas tugas tersebut bersama-sama Ronny (Harun)," katanya.

Alberts berkata, kecederaan Mohd. Rashid Aya (penyerang) dan Mafry Balang (pertahanan) ketika bertemu Johor Darul Takzim (Johor DT), Sabtu lalu juga tidak membimbangkan dan mereka akan beraksi pada perlawanan menentang Terengganu.

Kini, Sarawak menghuni tangga ketujuh Liga Super dan akan turun dalam perlawanan ke-11 bertemu Terengganu di Stadium Negeri, Kuching malam esok.

Sarawak sekadar mengutip satu mata sepanjang tiga aksi terakhir liga selepas tewas 1-3 kepada Pahang, 0-2 kepada Selangor dan terikat 1-1 dengan Johor DT.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Bayi lelaki ditemui di dalam tong sampah di Klang

Posted:

Bayi lelaki ditemui di dalam tong sampah di Klang

Bayi lelaki ditemui di dalam tong sampah di Klang

03/04/2014 10:26pm

KLANG - Seorang bayi lelaki ditemui di dalam tong sampah di Lorong Lebuh Pulau Pinang 2 Off Jalan Meru di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Mohd. Shukor Sulong berkata, bayi itu yang dianggar berusia lebih seminggu ditemui oleh orang awam kira-kira pukul 11 pagi tadi.

"Bayi itu ditemui dibalut dengan beg plastik sampah berwarna hitam.

Pemeriksaan lanjut mendapati tiada kecederaan kepada bayi itu," katanya ketika dihubungi di sini.

Menurut Mohd. Shukor, bayi itu kemudian dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah untuk pemeriksaan lanjut.

"Kawasan tempat bayi dibuang itu adalah bangunan rumah kedai empat tingkat, lokasi itu juga kawasan perniagaan yang bercampur dengan rumah kediaman," katanya.

Mohd. Shukor berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan dan orang ramai yang mempunyai maklumat diminta menghubungi balai polis berhampiran. - Bernama

Mufti Perlis nasihat umat Islam elak sertai Pesta Songkhran

Posted:

Mufti Perlis nasihat umat Islam elak sertai Pesta Songkhran

Mufti Perlis nasihat umat Islam elak sertai Pesta Songkhran

03/04/2014 9:51pm

KANGAR - Mufti Perlis, Datuk Dr. Juanda Jaya menasihati umat Islam di negeri itu agar tidak menyertai Pesta Songkhran.

Ini disebabkan Juanda berkata, pesta itu mempunyai unsur-unsur agama selain Islam.

"Jika dilihat Pesta Songkran jelas merupakan majlis keagamaan apabila dalam

majlis tersebut diadakan upacara mandi patung Buddha dan kemudian mengagihkan air mandian tersebut kepada orang lain untuk mendapat berkat, ternyata ini merupakan pesta keagamaan," katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Difahamkan Perlis akan mengadakan sambutan Pesta Songkran di Kuala Perlis Sabtu ini yang merupakan antara acara dalam kalendar pelancongan negeri.

Songkhran atau pesta air lazimnya dirai oleh masyarakat Siam di negara ini.

- Bernama

Pelajar MRSM Alor Gajah dipanah petir meninggal dunia

Posted:

Pelajar MRSM Alor Gajah dipanah petir meninggal dunia

Pelajar MRSM Alor Gajah dipanah petir meninggal dunia

03/04/2014 9:45pm

MELAKA - Seorang pelajar lelaki tingkatan satu Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Alor Gajah yang dipanah petir di padang sekolahnya dua hari lepas meninggal dunia di wad unit rawatan rapi (ICU) Hospital Melaka hari ini.

Pengarah Komunikasi Korporat Mara, Rohayah Mohd. Zain berkata, Johan Jasmin,13, meninggal dunia kira-kira 3.50 petang tadi.

"Jenazah anak bongsu daripada dua beradik itu dibawa pulang ke rumah mereka di Bukit Jelutong, Selangor dan akan dikebumikan di Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam pada 10 pagi esok,"katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Rohayah jenazah sebelum itu akan disembahyangkan di Masjid Tunku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong.

Dalam kejadian Isnin lepas, Johan tiba-tiba rebah dan tidak sedarkan diri

dipercayai dipanah petir di padang sekolahnya ketika sedang menuju ke asrama pada 6.05 petang. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jet pengarah

Posted:

Jet pengarah <i>Lord of The Rings</i> <b>cari MH370</b>

Jet pengarah Lord of The Rings cari MH370


GAMBAR menunjukkan bentuk jet Gulfstream G650.


PERTH - Sebuah jet peribadi milik pengarah filem Lord of The Rings, Sir Peter Jackson turut terlibat dalam misi mencari sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang di selatan Lautan Hindi pada 8 Mac lalu.

Seorang jurucakap Jackson semalam mengesahkan bahawa pesawat jenis Gulfstream G650 itu telah disewa oleh pihak berkuasa Australia dan beroperasi di luar Perth.

Pesawat itu berharga AS$80 juta (RM261 juta).

Kata jurucakap itu, jet berkenaan mampu terbang jauh dan sesuai beroperasi di kawasan pencarian pesawat MH370 yang terletak di satu kawasan terpencil di selatan Lautan Hindi.


JACKSON


Jelas jurucakap itu lagi, jet berkenaan memang diiklankan untuk disewa.

Pusat Koordinasi Agensi Bersama (JACC) yang menyelaras operasi mencari pesawat MH370 itu sebelum ini memberitahu sebuah jet awam digunakan sebagai satu pusat komunikasi antara pesawat tentera yang menyertai misi berkenaan.

Jet G650 mampu terbang lebih laju berbanding mana-mana pesawat yang digunakan oleh Tentera Udara Diraja New Zealand.

Ia mempunyai kelajuan maksimum kira-kira 1,140 kilometer sejam hampir menyamai kelajuan bunyi iaitu 1,234 kilometer sejam.

Keistimewaan jet G650 buatan syarikat Gulfstream Aerospace dari Amerika Syarikat itu adalah ia mempunyai jarak penerbangan sejauh 12,960 kilometer yang membolehkannya terbang tanpa henti dari Wellington, New Zealand ke Los Angeles, Amerika Syarikat (AS).

Pesawat MH370 yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing, China hilang pada 8 Mac lalu sebelum dipercayai terhempas di selatan Lautan Hindi.


GAMBAR yang disiarkan Pasukan Pertahanan Australia semalam menunjukkan seorang kru berada di atas bot dekat kapal HMAS Success bagi mencari serpihan pesawat MH370.


Usaha mencari kini tertumpu di kawasan seluas 254,000 kilometer persegi di Lautan Hindi yang mengambil masa penerbangan kira-kira dua jam setengah dari sini.

Operasi mencari sehingga kini gagal menemui sebarang serpihan pesawat.

Beberapa objek yang dikesan di Lautan Hindi disahkan sebagai sampah serta peralatan menangkap ikan.

Pesawat itu dipandu juruterbang, Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, dan pembantunya, Fariq Abdul Hamid, 27.

Pesawat itu membawa 227 penumpang dan 12 kru.

Seramai 153 penumpang dalam pesawat itu ialah warga China.

Sebanyak 38 warga Malaysia menaiki pesawat itu. - Agensi

Letupan berlaku di luar Universiti Kaherah

Posted:

Letupan berlaku di luar Universiti Kaherah

Letupan berlaku di luar Universiti Kaherah


BEBERAPA orang terkejut melihat sebutir bom meletup di luar Universiti Kaherah di Kaherah semalam.


KAHERAH - Sebuah stesen televisyen di Mesir semalam melaporkan letupan ketiga berlaku di luar kampus utama Universiti Kaherah di sini semalam.

Letupan tersebut merupakan yang ketiga di lokasi yang sama dalam tempoh tidak sampai dua jam.

Dua letupan awal itu menyebabkan seorang pegawai polis berpangkat jeneral dan seorang orang awam terbunuh.

Seramai tujuh orang lagi cedera termasuk tiga pegawai polis dalam siri serangan berkenaan.

Siri serangan bom itu disasarkan pada polis antirusuhan yang sering dihantar ke lokasi berkenaan bagi menghalang tunjuk perasaan oleh para pelajar yang menyokong bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi.

Dua bom itu disembunyikan di bawah sebatang pokok dan meletup selang satu minit.

Stesen televisyen di Mesir menyatakan kemungkinan bom itu buatan sendiri. - AP

Habuk dari Gurun Sahara punca Britain dilanda asbut tebal

Posted:

Habuk dari Gurun Sahara punca Britain dilanda asbut tebal

Habuk dari Gurun Sahara punca Britain dilanda asbut tebal


KAWASAN perniagaan Canary Wharf dilanda asbut di London, England semalam.


LONDON - Pihak berkuasa Britain semalam memberi amaran pencemaran udara daripada pelepasan sisa industri dan habuk yang diterbangkan dari Gurun Sahara di Afrika menyebabkan sebahagian besar Britain dilitupi asbut tebal.

Pihak berkuasa juga mengeluarkan amaran kepada orang ramai yang mempunyai masalah jantung atau paru-paru supaya tidak membuat sebarang aktiviti di luar rumah.

Asbut ialah campuran asap dengan kabus.

Jabatan Alam Sekitar United Kingdom memberitahu bahawa tahap pencemaran udara mungkin mencecah tahap tertinggi iaitu pada tahap 10.

Kata jabatan itu lagi, kabus itu berpunca daripada pencemaran dari Britain dan kawasan industri di benua berkenaan yang tidak bergerak kerana tiupan angin sederhana.

Satu ribut yang melanda Gurun Sahara turut menerbangkan habuk sekali gus memburukkan lagi keadaan.

Pada minggu ini, ramai penduduk terkejut selepas mendapati kenderaan mereka dilitupi habuk berwarna merah.

Seorang jurucakap Kesihatan Awam England, Paul Cosford memberitahu stesen televisyen BBC, mereka yang mempunyai masalah jantung atau pernafasan dinasihatkan mengurangkan aktiviti di luar selama beberapa hari.

Pencemaran udara itu dijangka berkurangan menjelang esok. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Hanez mahu raih kembali kepercayaan

Posted:

Hanez mahu raih kembali kepercayaan

Hanez mahu raih kembali kepercayaan

HANEZ SURAYA kini mempunyai seorang pengawal peribadi selepas dia diancam dibaling selipar dan dilempar telur kerana kontroversi bercinta serta berkahwin dengan kekasihnya, Romie yang merupakan suami orang.


SUASANA sidang akhbar teater Projek Kahwin yang berlangsung di Istana Budaya, Kuala Lumpur petang Selasa itu agak tegang. Teater tersebut akan mula dipentaskan bermula 6 hingga hingga 14 Jun depan.

Ramai yang sedia maklum, tempat Hanez sebagai pelakon utama teater terbitan Mask Team Productions itu akan digantikan dengan pelakon cantik Kilafairy.

Namun, bagaimana pula dengan status Hanez dalam teater tersebut selepas pelakon itu menarik diri?

Lalu, kehadiran pelakon berusia 29 tahun itu ke sidang akhbar tersebut selepas mendiamkan diri daripada kontroversi bercinta dan bakal berkahwin dengan suami orang yang melanda dirinya, menghurai segala keluh-kesah yang bermain di minda media.

Biarpun hadir dikawal seorang pengawal peribadi bertubuh sasa, ada raut risau dan gementar pada wajah pelakon drama popular Love You Mr. Arrogant itu.

Berjalan ke meja sidang akhbar sambil menunduk, saya simpulkan bahawa Hanez masih menanggung rasa beban dalam dirinya.

Kemudian, usai sidang media, saya bertemu secara sendirian dengan Hanez selepas sidang akhbar. Hanez mengakui tebakan saya bahawa hatinya masih sarat seribu rasa.

"Sebenarnya saya tidak minta perkara ini (kontroversi bercinta dengan suami orang) terjadi. Benda ini datang secara tiba-tiba. Sebelum ini ia berlaku kepada orang lain tetapi kali ini ia berlaku pada saya. Saya merasainya," ungkapnya lemah.

Dikecam dan ditohmah pelbagai kata-kata nista orang ramai, terutamanya kaum wanita, Hanez akui tertekan dan tidak percaya dengan hakikat tersebut.

Termanggu-manggu dan menyepikan diri seketika, fikirannya ligat memikirkan kejadian yang berlaku. Selama 10 tahun membina nama dan mula disukai orang ramai, namanya terus jatuh dek kontroversi tersebut. Lalu, air mata mengalir tanpa dapat ditahan-tahan.

"Memang saya akui pernah menangis ketika mula-mula kontroversi ini melanda. Sebabnya, selama 10 tahun menjadi pelakon dan dilantik sebagai duta produk, saya meraih kepercayaan peminat. Namun, semua itu tidak lagi mereka nampak setelah kontroversi ini terjadi," luahnya kecewa apabila kontroversi yang melanda melenyapkan rasa minat peminat kepada dirinya.

Apa yang boleh dilakukannya, akui Hanez, dia perlu berusaha bangkit semula untuk menjernihkan semua kemelut itu. Dia juga sedar, perkara yang terjadi mempunyai hikmah di sebaliknya.

"Dalam industri ini, kalau tidak belajar sabar, mungkin sudah lama saya mengundur diri. Saya sangat sayangkan karier lakonan saya," tuturnya sambil berharap agar dirinya kembali meraih kepercayaan peminat.


SEDIA BERAKSI... Kilafairy (dua dari kiri) bersama Hanez dan Kaka akan ditemani oleh grup Forteen dalam menjayakan teater Projek Kahwin.


Makan masa

Disoal sama ada dia menyesal membuka mulut mengenai perkahwinannya sehingga menyebabkan ramai orang yang mengorek siapakah bakal suaminya, Hanez akui perkara itu sudah terjadi dan tidak mampu berpatah balik.

"Pada asalnya saya bercerita dengan kawan-kawan sahaja. Tidak sangka pula, keluar cerita di dada akhbar dan portal hiburan mengatakan saya bakal berkahwin.

"Benda jadi lebih besar apabila ramai yang ingin tahu siapakah gerangan lelaki itu sehingga menyebabkan pihak di sana (isteri Romie, Nurliyana) membuka mulut. Tidak perlu lagi saya bercerita lanjut kerana ia hanya mengeruhkan lagi keadaan," ungkapnya.

Mengakui ramai yang membencinya, terutamanya daripada golongan wanita yang sudah berumah tangga, Hanez sedar dan faham perasaan sensitif mengenai hubungan bersama suami orang.

Malah, Hanez juga tahu perkara ini memakan masa yang lama untuk membuatkan orang ramai, terutamanya wanita menerima dirinya kembali.

Mengambil pendekatan mendiamkan diri dengan menolak semua tawaran yang hadir termasuk teater Projek Kahwin, kata Hanez, dia ingin meredakan kontroversi itu terlebih dahulu selain tidak mahu ia memberi tempias kepada pihak produksi teater tersebut.

Bagaimanapun, Hanez bersyukur kerana diberi peluang untuk terus menjayakan projek teater itu.

"Memang saya pernah bersuara sanggup berdepan dengan apa jua dan tidak akan mengalah. Namun, apabila memikirkan kontroversi ini boleh menjejaskan orang lain, saya mengambil pendekatan mengundur diri kerana tidak mahu produksi ini terjejas dengan kontroversi saya.

"Bagaimanapun, mereka tidak benarkan saya mengundur diri dan mahu saya terus menjayakan pementasan ini. Jadi, saya fikir ini satu peluang yang besar dan tidak sepatutnya saya tolak lagi. Sementelah memang saya sudah lama teringin beraksi dalam sebuah teater besar seperti ini," ulasnya yang akan terlibat dalam empat hari pementasan iaitu 11 hingga 14 Jun mana- kala enam hari pementasan awal iaitu pada 6 hingga 10 Jun akan dilakonkan oleh Kilafairy.

Sukar jadi positif

Mengulas lanjut mengenai sikap berdiam diri yang diambil, Hanez akui seorang yang sukar untuk menjadi positif. Malah, kerana terlalu memikirkan tohmahan orang ramai, dia menjadi tertekan.

Lebih teruk apabila dia menerima beberapa ugutan yang ingin mencederakannya dengan selipar dan juga mahu dilempar telur.

Itu alasan mengapa dia kini ditemani seorang pengawal peribadi.

"Keluarga tidak membenarkan saya keluar bersendirian dan meminta seseorang menemani saya.

"Saya sebenarnya tidak selesa ada orang mengikut saya. Saya takut akan menyusahkan dia (pengawal peribadi itu). Bagaimanapun, perkhidmatan ini hanya bersifat sementara bukan untuk selama-lamanya," tuturnya yang mengakui ugutan yang diterima tidak sampai ingin mengancam nyawanya.

Bagaimanapun Hanez memberitahu, kini dia berasa lega kerana sedikit demi sedikit peminat mula menerimanya kembali.

Malah, di laman sosial Instagramnya juga tidak lagi banyak kata-kata caci dan nista daripada orang ramai, sebaliknya kata-kata semangat kepadanya.

Yana tubuh syarikat sendiri

Posted:

Yana tubuh syarikat sendiri

Yana tubuh syarikat sendiri

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

SELEPAS tidak lagi bernaungdi bawah payung MIG Talent, Yana kini menguruskan sendiri kariernya melalui syarikat miliknya, Yanasuperfriend Talent.


SETELAH bernaung selama 10 tahun di bawah syarikat Metrowealth (MIG) menerusi MIG Talent, akhirnya pelakon Yana Samsudin mengambil keputusan untuk membawa haluan dan menguruskan sendiri kerjaya seninya.

Pesona Cinta, pengalaman manis buat Dayang

Posted:

Pesona Cinta, pengalaman manis buat Dayang

Pesona Cinta, pengalaman manis buat Dayang

Oleh MOHD. IZUAN ROSELI

SEBAGAI penyanyi senior, Dayang tidak memerlukan masa yang lama untuk memikat peminatnya.


TEPAT pukul 9 malam, penantian peminat setianya terubat apabila melihat kemunculan penyanyi kesayangan mereka, Dayang Nurfaizah pada malam yang penuh bermakna itu.

Menyarung busana merah, Dayang tampil dengan penuh anggun pada malam itu dengan tujuan untuk menghiburkan peminat tegarnya.

Berjaya mencuri tumpuan dengan sifat rendah dirinya, lagu Seandainya Masih Ada Cinta menjadi pembuka tirai kepada Konsert Pesona Cinta Dayang Nurfaizah dan nama besar dari tanah seberang, Marcell di Panggung Sari, Istana Budaya baru-baru ini.

Mengimbau kembali lagu-lagu malar segar yang pernah mengangkat namanya dalam dunia seni nyanyian, Dayang tidak menghampakan penonton apabila berjaya menyampaikan lagu tersebut dengan baik.

Kelantangan vokal Dayang pada malam tersebut sememangnya tiada tandingan apabila seluruh penonton di Panggung Sari seakan-akan terpukau dek pesona gadis kelahiran Kuching, Sarawak itu.

Berjaya menambat hati penonton pada slot pertama konsert tersebut dengan lagu medley nyanyian artis terkenal seperti Raja Ema. Satu jam yang diperuntukkan seperti tidak terasa ia berlalu.

Satu jam pertama berlalu pantas, namun penonton masih belum puas berhibur dengan Dayang.

Pada saat khalayak masih ghairah untuk berhibur, di atas pentas, seorang penyanyi lelaki yang ditunggu-tunggu kehadirannya. Dia, Marcell, penyanyi kelahiran Indonesia yang menjadi teman sepentas Dayang pada malam itu telah membuat isi dewan gemuruh.

Bakatnya sebagai seorang penghibur ternyata tidak dapat dipertikaikan lagi apabila bijak mencuri hati penonton dengan lawak jenakanya, membuka tirai lagu pertamanya iaitu Peri Cintaku.

Malam tersebut sememangnya memberi pengalaman yang tidak dapat dilupakan buat penonton yang hadir apabila runut lagu yang pernah melonjakkan nama Marcell iaitu Hanya Memuji dimainkan. Lagu tersebut disampaikan dengan baik sekali oleh Marcell dan Dayang.

Ternyata, gandingan mereka yang telah lama tidak berkongsi pentas masih berbisa. Mendendangkan lagu hit tersebut bersama, sesekali Dayang dan Marcell kelihatan begitu serasi dan romantik.

Sementara itu, Dayang yang ditemui usai konsert tersebut menyatakan, dia merasa puas hati dengan konsert tersebut. Baginya, dia telah menyerahkan seluruh jiwanya menyampaikan keseluruhan 21 buah lagu.

"Saya bersyukur konsert ini dapat berjalan dengan lancar. Persiapan rapi sebelum ini ternyata bukan sesuatu yang sia-sia dan strategi saya untuk merehatkan diri seminggu sebelum konsert boleh dikatakan berjaya.

"Sebelum konsert berlangsung, timbul perasaan gusar dalam hati saya kerana bimbang vokal saya tidak sampai ke tahap yang dikehendaki, terutamanya apabila menyampaikan lagu Miley Cyrus tetapi Alhamdulillah segalanya sampai ke tahap seperti yang saya jangkakan sebelum ini," ujarnya.

Dalam pada itu, Marcell yang turut melahirkan keterujaan dek sambutan hangat yang diterima daripada penonton juga menghargai semangat mereka pada malam tersebut.

"Saya tidak sangka menerima sambutan yang begitu hangat sekali walaupun saya sudah bertapak dalam industri Malaysia sejak tahun 2002.

"Saya juga ingin berterima kasih kepada peminat, terutamanya di Malaysia kerana masih menerima saya dalam industri muzik di Malaysia," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved