Ahad, 17 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


muflis pada usia muda

Posted:

muflis pada usia muda

muflis pada usia muda

MENELITI satu persatu rak pakaian jenama baharu yang dipamerkan dalam gedung dan butik tempatan, tergerak dalam hati untuk memiliki koleksi yang sama.

Melihat rakan-rakan yang lebih dulu memakainya, membuat hati meronta-ronta mahu ikut serta.

Akhirnya, digenggam juga pakaian tersebut tanpa memikirkan wang yang semakin 'menipis' dalam simpanan.

"Kadangkala hajat membeli itu disimpan lama terutamanya untuk memiliki barangan gajet terkini sehingga sanggup berlapar," ujar Syafil Syazwan Jeffri, 24, sambil membelek tablet yang mendapat perhatian golongan muda masa kini.

Gaya hidup di luar kemampuan sering menjadi punca utama masalah kewangan yang semakin meruncing dalam kalangan remaja. Hal tersebut membawa kepada bebanan hutang pada usia muda akibat berbelanja secara berlebihan.

Perbelanjaan terbesar yang perlu dilunaskan Syafil setiap bulan ialah sewa rumah. Bayaran tersebut hampir separuh daripada gaji pokoknya. Walaupun berdepan dengan kadar sewa yang tinggi, dia terpaksa akur dengan pilihan itu memandangkan jarak rumah dan tempat kerjanya dekat berbanding rumah sewa lain.

"Selain itu, tanggungan bulanan juga merangkumi bil internet, telefon, kelab gimnasium dan perbelanjaan makan minum," jelasnya.

Berdasarkan kaji selidik yang dijalankan oleh Pusat Penyelidikan dan Sumber Pengguna (CRRC) mengenai perilaku dan tabiat kewangan golongan pekerja muda, 37 peratus daripada kelompok tersebut mengakui mereka berbelanja melebihi gaji bulanan.

Tahap pengetahuan yang rendah mengenai pengurusan kewangan menjadi salah satu punca kepada kemelut bebanan hutang golongan tersebut. Kajian CRRC membuktikan 47 peratus daripada mereka dibebani hutang serius.


BANYAK faktor perlu diambil kira oleh golongan muda yang baru bekerja sebelum membeli kereta.– Gambar hiasan


Kos sara hidup yang meningkat saban tahun turut menyumbang kepada masalah pengurusan wang golongan muda. Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada tahun 2009, pendapatan kasar bulanan isi rumah di kawasan bandar menjulang naik kepada RM4,705 berbanding RM3,357 pada tahun 1999.

Hal ini memberi gambaran bebanan dan tanggungan perlu dihadapi oleh golongan muda terutamanya graduan yang baru memasuki alam pekerjaan.

Urus kewangan

Adakah cara hidup generasi ini perlu disalahkan sepenuhnya atau perlu mengambil kira kos sara hidup yang semakin meningkat?

Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Mohd Fauzi Mohd Jani, berkata, golongan muda perlu mengukur baju di badan sendiri ketika berbelanja dan menguruskan kewangan.

"Tidak dinafikan kos sara hidup yang tinggi mempengaruhi perbelanjaan bulanan seseorang. Ia ditambah dengan gaya hidup yang tidak selari dengan pendapatan.

"Namun begitu, ia berbalik kepada individu itu sendiri. Mereka seharusnya mengetahui cara pengurusan wang dengan bijak. Langkah yang salah dalam perkara ini menjerumuskan ramai golongan muda dalam perangkap muflis," ujarnya ketika dihubungi Kosmo!.

Tambah Mohd. Fauzi, salah satu punca utama berlakunya muflis dalam kalangan golongan muda adalah disebabkan penggunaan kad kredit tanpa had. Kebanyakan kes yang berlaku disebabkan kegagalan membayar balik hutang kad kredit yang tinggi dan di luar kemampuan mereka.

Mengikut statistik yang dikeluarkan Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI), jumlah pemuda berusia 34 tahun ke bawah yang muflis meningkat setiap tahun. Sebanyak 47 peratus daripada jumlah keseluruhan 4,568 kes baharu direkodkan sehingga suku tahun lalu.

"Namun demikian, kita perlu mengkaji punca mereka menggunakan kad kredit. Ini kerana ada yang membuat kad kredit untuk melangsaikan bayaran perniagaan mereka sehingga menjadi muflis.

"Perkara ini perlu diambil kira dan pada masa yang sama, beberapa inisiatif harus dilakukan bagi membantu remaja yang muflis disebabkan masalah pengurusan wang dalam perniagaan," jelas Mohd. Fauzi.

Perancangan kewangan yang lemah dan kurangnya pengetahuan mengenai pengurusan wang menjadi faktor utama masalah hutang. Situasi ini menyumbang kepada masalah muflis yang semakin meningkat saban tahun.

Seramai 9,471 orang telah diisytiharkan muflis sehingga suku ketiga tahun 2012 mengikut statistik MdI.

Sejumlah 6,203 daripadanya diisytiharkan sebagai muflis akibat kegagalan menjelaskan hutang kad kredit. Ia menjadi kebimbangan kerana turut membelenggu sebilangan belia yang mempunyai tanggungan kad kredit dalam usia yang masih muda.


SYAFIL (kiri) mengakui dirinya terjerat dengan kos perbelanjaan bulanan yang tinggi.


"Hutang yang semakin meningkat saban tahun memaksa saya mencari solusi masalah kewangan ini," ujar pekerja sektor awam, Saida Akmar, 25, yang mula menggunakan kad kredit sejak tahun 2011.

"Walaupun sudah mengehadkan perbelanjaan sebanyak RM5,000 untuk sebulan, penggunaan kad kredit membuatkan Saida terleka ketika membeli-belah.

"Tidak dinafikan, semua yang berlaku kerana kesalahan sendiri yang tidak dapat menahan diri ketika berbelanja," keluh Saida.

Bahang kos sara hidup tinggi turut dialami oleh Nurliza Barhan, 25, yang berhijrah ke ibu kota untuk mencari peluang pekerjaan yang setaraf dengan bidang pengajiannya.

Bagi gadis kelahiran Miri, Sarawak itu, penyelarasan gaji bagi pemegang ijazah boleh mengurangkan masalah kewangan yang berlaku kepada golongan muda seperti dirinya.

"Apa yang saya lihat sekarang, gaji bagi lepasan ijazah tidak selaras di sektor awam atau swasta. Penyelarasan perlu dipertimbangkan memandangkan peningkatan kadar perbelanjaan saban tahun," ujar Nurliza ketika ditemui di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Penyelarasan

Mengulas isu tersebut, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa berkata, kerajaan sedang mengkaji untuk menyelaraskan tangga gaji penjawat awam berkelulusan ijazah yang kini berada di bawah gred 41.

"Perbincangan bersama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sedang dijalankan kerana keperluan untuk mencapai status negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020," ujarnya.

Dilema yang membelenggu diri akibat bebanan hutang perlu diatasi secepat mungkin. Antara langkah yang yang boleh dimulakan adalah dengan mengikuti

proram-program motivasi dan kewangan seperti yang diadakan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) melalui Program Pengurusan Kredit.

"Sehingga Disember 2012, lebih daripada 207,997 orang telah mendapatkan khidmat kaunseling di AKPK. Pada masa sama, 85,994 orang daripada jumlah tersebut telah dibantu melalui Program Pengurusan Kredit," ujar Pengurus Bahagian Pendidikan Kewangan AKPK, Nor Akmar Yaakub, ketika ditemui di pejabat urusan AKPK.

Program yang dijalankan bertujuan untuk memupuk tabiat meminjam secara bijak sekali gus menggalakkan budaya pembayaran semula peminjam secara konsisten. Mengikut statistik AKPK, seramai 2,039 belia telah mengikuti program tersebut.

Nilai berbeza yoga Barat

Posted:

Nilai berbeza yoga Barat

Nilai berbeza yoga Barat


PARA pelancong Barat dilihat menyertai rutin yoga tradisional yang dilangsungkan sempena Festival Kumbh Mela di Allahabad, India baru-baru ini.


SHIVA REA yang dalam lingkungan usia 40-an membongkokkan badan mengikut ritma. Dia sebenarnya sedang melakukan senaman 'yoga berkuasa tinggi' yang sangat mengejutkan golongan pengamal yoga tradisional.

Sejurus pencipta tarian Yoga Trance yang penuh bertenaga itu baru sahaja selesai membuat demonstrasi senaman berkenaan di sebuah festival yoga di utara India. kira-kira 20 orang telah meninggalkan bilik itu.

"Ini bukan yoga, ia hanya pertunjukan. Namun, demi menjayakannya di California, mereka perlu melakukannya sebegini," ulas seorang guru yoga Austria, Florian Palzinsky, 42.

Sejak beribu-ribu tahun, yoga adalah mengenai ekspresi kawalan tubuh, pernafasan dan minda secara berperingkat.

Begitupun, kritikan terhadap aksi Rea di Festival Yoga Antarabangsa selama seminggu di Rishikesh secara tidak langsung menambahkan sebab perpecahan antara pengamal yoga sejati dan pelatih seni dengan inovasi baharu itu.

Rishikesh yang terletak di kaki bukit Himalaya menjadi lokasi terkenal di dunia apabila pernah menerima kunjungan kumpulan muzik The Beatles pada tahun 1968. Ahli kumpulan itu mempelajari cara meditasi daripada Maharishi Mahesh Yogi, sekali gus membantu mempopularkan idea kerohanian India.

Kini, beratus-ratus pelawat, kebanyakan daripada mereka adalah warga asing, mengunjungi tempat itu setiap tahun untuk menyertai festival tersebut. Mereka datang dari pelbagai negara di dunia membawa tikar yoga untuk mempelajari tentang pengawalan pernafasan, postur, membaca mantera dan mendapatkan maklumat nutrisi daripada pakar yoga.

Kelas-kelas bermula pada pukul 4 pagi dan berlangsung sehingga matahari terbenam.

"Yoga tidak mengalir dalam urat kita seperti ia dalam kalangan orang India. Jadi, saya datang sini untuk bermula daripada asas," kata guru yoga berbangsa Perancis, Juliette Allard, 38, yang menghadiri festival tersebut sejak tiga tahun yang lalu.

Guru sejati

Pakar nutrisi Jerman, Daniela Wolff, 50, berkata bahawa dia berasa amat gembira menyertai festival itu apabila dapat bersama guru-guru aliran tradisional India seperti Swami Yogananda berusia 103 tahun yang menyampaikan kursus pada setiap pagi tepat pada pukul enam.

PENGAMAL kesihatan Barat telah banyak mencedok pergerakan yoga dan dikomersialkan mengikut gaya hidup mereka. - Gambar hiasan


"Mereka sangat sejati, tidak menggunakan kata-kata mewah, tidak menggunakan muzik. Paling penting, mereka tidak perlu membuktikan apa-apa kepada sesiapa," kata Wolff.

Bagi guru yoga dari Jepun, Hikaru Hashimoto, warga Amerika sangat berbakat dalam mengembangkan yoga, membawa perubahan dan pelbagai gaya baharu yang mampu dibawa ke seluruh dunia.

"Tetapi India merupakan negara asal yoga. Asasnya bermula di sini," ujarnya.

Dalam pada itu, pengamal bukan konvensional yang turut menarik perhatian ramai pada festival itu ialah wanita berkulit putih dari Amerika, Gurmukh Kaur Khalsa. Nama asalnya ialah May Mary Gibson tetapi kini dia seorang penganut Sikh yang taat.

Khalsa memberi tunjuk ajar khas kepada bintang Hollywood seperti Madonna, Cindy Crawford dan Courtney Love mengenai Yoga Kundalini. Ia merupakan satu bentuk meditasi regangan yang memimpin peserta 'mencari cahaya dalam diri sendiri'.

"Semua orang menginginkan untuk berasa lebih baik dan menjadi lebih dekat kepada diri mereka sendiri. Itu adalah intipati yoga," katanya.

Tetapi Khalsa mengejutkan penonton yang mengambil bahagian dalam festival itu apabila kumpulannya menggenggam jari-jemari tangan dan melaung perkataan 'Hallelujah' selama 10 minit, sambil meliukkan badan masing-masing.

Ada sebilangan daripada mereka kelihatan menitiskan air mata manakala peserta lain kelihatan gembira selepas sesi itu. Begitupun, reaksi emosi mereka tidak menarik perhatian pengkritik.

"Saya mengamal yoga selama 20 tahun. Saya berasa pengetahuan saya masih cetek. Hari ini, yoga telah menjadi komersial, sedangkan ia sepatutnya menjadi satu pencarian falsafah dalam diri seseorang," kata guru yoga dari India, Kamal Deep Ohlan, 35.

Percutian pilihan

Sementara itu, Dharamshala, rumah spiritual di Tibet, adalah hentian wajib bagi kebanyakan pelancong yang mencari pilihan yang lebih daripada destinasi pantai dan istana lama.

Pesertanya boleh diatur untuk mengikuti ajaran khusus yang diadakan di kuil utama di bandar atas bukit. Ia menarik orang ramai yang lazimnya terdiri daripada sami-sami dan pelawat khusus.


TIGA warga Utah, Amerika Syarikat ini sedang berseronok dengan gaya yoga di kaki lima kediaman mereka.


Lokasi lain bagi penganut Buddha adalah Bodh Gaya yang bertempat di utara India, Bihar, tempat Buddha dipercayai mencapai pencerahan.

Swami Chidanand Saraswatiji, yang menjalankan salah satu pusat meditasi terbesar di India, Parmath Niketan Ashram di Rishikesh, tahu punca kedatangan begitu ramai orang Barat ke Asia untuk mencari ketenangan.

"Semua orang datang kerana mereka memerlukan keamanan dan kebahagiaan.

"Sejurus berada di sini, mereka mudah mendekatkan diri kerana Rishikesh adalah tempat lahirnya yoga. Di sini anda belajar kaedah untuk menjadi tenang," ujarnya.

Kemahuan dan peluang untuk menilai emosi diri sendiri telah dijadikan sebagai prospek niaga yang baik oleh Eric Grange, pengasas Oasis Voyages. Dia melabel dirinya sebagai satu-satunya agensi Perancis yang khusus dalam 'pengembaraan rohani'.

"Orang ramai tertekan kerana kehilangan tempat rujukan mereka di dunia. Pelancong kini tidak lagi mahu melayan kamera digital mereka, sebaliknya mahu memberi keutamaan melayan jiwa sendiri.

"Oleh sebab itu mereka ke sini. Asia adalah benua kecemerlangan rohani yang terhebat buat mereka," ujarnya.

Rekod pengalaman di bumi asing

Posted:

Rekod pengalaman di bumi asing

Rekod pengalaman di bumi asing

Oleh NIZHA PERIASWAMY

SELAIN Melodi Hati, Iwan sudah menghasilkan beberapa novel dan juga penulisan kompilasi bersama penulis lain.


OLEH kerana amat menghargai pengalaman luas ketika menuntut ilmu di Amerika Syarikat (AS), penulis Ridzuan Mohd. Ghazali atau nama penanya, Iwan Reaz, mahu berkongsi kisah tersebut melalui karya tulisannya.

Anak kelahiran Kajang, Selangor, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan di Temple University, Philadelphia, AS itu mengakui bahawa pengalaman mengembara ke bumi asing telah mendekatkannya pada budaya masyarakat di tempat berkenaan.

"Saya sering bersiar-siar di bandar New York. Berdasarkan pemerhatian, saya menceritakan semula kisah suka duka masyarakat di situ melalui novel saya yang bakal diterbitkan berjudul Goodbye New York.

"Saya juga ada bercerita mengenai Times Square, Central Park dan banyak lagi lokasi yang menarik di New York," katanya yang kini bertugas sebagai eksekutif latihan di sebuah syarikat agensi berita.

Berpeluang menjelajah ke banyak destinasi utama di AS antaranya seperti New York, Washington, New Orleans, Las Vegas, Los Angeles dan San Francisco, Iwan mengakui masih belum puas mengembara.

"Saya teruja menemui sesuatu yang tidak pernah saya lihat atau alami sebelum ini. Contohnya, apabila saya berada di lembah Grand Canyon, saya merasakan seperti berada di planet lain. Perasaannya sukar digambarkan. Ia membuatkan saya berasa tenang," katanya yang turut pernah melawat Turki dan Korea Selatan.

Datang ilham

Iwan yang juga ahli Kumpulan Karyawan Luar Negara mula berjinak-jinak dalam bidang penulisan selepas tamat peperiksaan akhir tingkatan dua. Sungguhpun begitu, Iwan hanya mula serius untuk menerbitkan buku pada awal tahun 2009 semasa berada di semester akhir sebuah kolej swasta.

"Saya merasakan satu kerugian sekiranya saya membiarkan sahaja ilham itu berlalu pergi. Jadi, saya kumpul kesemua idea itu ke dalam komputer riba dan menyusun jalan ceritanya. Akhirnya, terhasil novel Melodi Hati pada tahun 2009," kata Iwan.

Menambah lagi elemen pengalaman dan pemerhatian yang digunakan dalam menghasilkan sesebuah karya, Iwan mengambil contoh novel Hazim, Aizat dan Muzik yang menemui pembaca pada tahun 2011. Ia berlatarkan Philadelphia, bandar tempat tinggalnya sejak tahun 2009 sehingga 2012.

"Walaupun tidak pernah menjadi mangsa jenayah yang serius, saya garap suasana sebenar bandar ini ke dalam novel itu," ujarnya.

Penulis yang mengagumi karya Hilal Asyraf dan Ain Maisarah itu berkata, dalam menghasilkan sesebuah karya, dia akan menempuh tiga fasa iaitu sebelum, semasa dan selepas menulis.

IWAN banyak menghimpunkan jalan cerita berdasarkan kisahnya ketika menuntut di luar negara.


Sebelum mula menulis, Iwan akan merangka kertas cadangan supaya pihak penerbit tertarik untuk meluluskannya. Semasa menulis pula, Iwan menghadapi cabaran kental apabila perlu mengekalkan momentum penulisan supaya tidak terhenti sekerat jalan.

"Pengurusan masa yang baik amat membantu. Saya juga perlu mencari bahan rujukan dan sumber yang sahih agar jalan cerita menjadi hidup dan realistik," katanya yang baru sahaja menamatkan pengajiannya.

Berkongsi lagi pengalaman mencabar semasa penghasilan sesuatu novel, Iwan memberitahu, dirinya pernah keluar masuk balai polis di Philadelphia semata-mata mahu menemu bual pengalaman pegawai polis menghadapi situasi cemas dalam kes-kes jenayah.

Novel komik

Kini, Iwan dalam usaha merangka menghasilkan karya gabungan novel dan komik. Projek tersebut melibatkan sepupunya sendiri yang melakar komik mengikut jalan cerita yang disusun Iwan.

Iwan menjelaskan, matlamat penghasilan karya genre segar itu adalah bagi menarik minat pembaca dari golongan remaja lelaki. Sebagai pembaharuan dalam profil penulisannya, Iwan juga berminat untuk menghasilkan novel bergenre misteri dan suspens. Novel yang bakal diterbitkan itu sudahpun diberi judul Subway.

Selain gemar bersukan, Iwan juga meminati dunia perfileman dan pernah mengarah dan menghasilkan beberapa drama pendek sepanjang berada di luar negara. Antara karyanya yang boleh ditonton di laman YouTube adalah Auta Face, Nur Kasih @ Philly dan Identity HUM0851.

Iwan juga boleh dikatakan penulis pertama yang sudah mempunyai lagu tema hasil nukilan sendiri. Lagu tema, menurutnya, dihasilkan untuk melengkapi penerbitan novelnya.

"Syukur, lagu Itulah Impianku yang menjadi lagu tema novel Melodi Hati mendapat sambutan yang memberangsangkan," kata Iwan mengenai lagu yang pernah memasuki carta nasyid stesen radio IKIM.FM.

Iwan kini sedang dalam proses merakam lagu keduanya bertajuk Sedingin Salju. Kepada peminat Iwan, penulis ini boleh dihubungi melalui laman sosial Facebook di Iwan Reaz Ridzuan Ghazali; Twitter di Iwan_Reaz atau laman blognya, reazbest.blogspot.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


6, 184 bekas tentera gembira terima SVTB1M

Posted:

6, 184 bekas tentera gembira terima SVTB1M

6, 184 bekas tentera gembira terima SVTB1M


SEBAHAGIAN daripada bekas-bekas anggota tentera tidak berpencen yang hadir untuk menerima SVTB1M Johor di Bakri, Muar, Johor baru-baru ini.


HADIAH. Seramai 6,184 bekas anggota tentera menerima Sumbangan Veteran Angkatan Tentera Malaysia Tidak Berpencen 1Malaysia (SVTB1M) melibatkan bantuan berjumlah RM6.1 juta di Muar, Johor baru-baru ini.

Pemberian itu mengakhiri penantian mereka sebelum ini dan daripada jumlah itu, 1,372 veteran Angkatan Tentera Malaysia adalah dari Pagoh, Ledang, Bakri dan Muar.

Masing-masing yang juga ahli Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) cawangan Muar itu menerima RM1,000 setiap seorang.

Ketua PBTM Muar, Shamsuddin Rais berkata, bilangan 1,372 itu merupakan sebahagian daripada hampir 2,000 veteran tentera tidak berpencen.

"Dianggarkan seramai 500 lagi veteran tidak berpencen dari Muar, Ledang, Pagoh dan Bakri yang masih belum berdaftar dengan pihak kami.

"Jadi kita minta mereka datang ke pejabat kerana peluang untuk mendapatkan SVTB1M masih terbuka," katanya.

Pelajar Kolej Mara ceria terima BB1M, SSP1M

Posted:

Pelajar Kolej Mara ceria terima BB1M, SSP1M

Pelajar Kolej Mara ceria terima BB1M, SSP1M


ANTARA pelajar Kolej Mara ceria menerima BB1M pada satu majlis di Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.


GALAK BELI BUKU. Seramai 502 pelajar Kolej Mara menerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) dengan nilai keseluruhan RM125,500 pada satu majlis yang berlangsung di Dewan Tun Hussein Onn, Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Setiap pelajar menerima RM250 seorang, pertambahan sebanyak RM50 sebagaimana yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa pembentangan Bajet 2013 bagi meringankan beban pelajar membeli bahan bacaan untuk rujukan pembelajaran dan menambah pengetahuan.

Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Mohd. Najeeb Abdullah berkata, pemberian baucar itu bertujuan meningkatkan minat pelajar untuk mendapatkan bahan bacaan bermutu sebagai rujukan dalam pengajian mereka.

"Langkah ini diharap dapat meringankan beban pelajar terutama dalam pembelanjaan berkaitan pembelian buku ini," ujarnya.

Kerabat hulur bantuan bantu rakyat

Posted:

Kerabat hulur bantuan bantu rakyat

Kerabat hulur bantuan bantu rakyat


TENGKU ZAINOL (enam dari kiri) bersama penduduk yang menerima bantuan di Sik, Kedah baru-baru ini.


GEMBIRA. Seramai 65 penduduk terdiri yang daripada ibu tunggal, warga emas dan orang kurang upaya (OKU) telah menerima barangan makanan seperti beras, kopi dan gula sempena Program Menjunjung Kasih anjuran Persatuan Kerabat Diraja Kedah (Kerabat) di Kampung Charuk Tenang, Sik, Kedah baru-baru ini.

Yang Dipertua Kerabat, Tengku Zainol Rashid Tengku Yahya menyampaikan bantuan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Charuk Tenang, Abu Bakar Ibrahim berkata, penerima bantuan gembira dengan perhatian yang ditunjukkan persatuan tersebut.

"Mereka gembira bila menerima bantuan dan pertemuan seumpama ini berjaya mengeratkan hubungan mesra antara ahli persatuan Kerabat dengan penduduk tempatan," katanya.

Sementara itu, seorang penerima bantuan, Mohd. Hassan Dolah, 67, berkata, langkah diambil oleh JKKKP bagi mengadakan program komuniti dengan kerjasama Kerabat perlu diteruskan kerana ia baik dan dapat membantu mereka yang memerlukan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Askar Diraja Sulu sedia pulang

Posted:

Askar Diraja Sulu sedia pulang

Askar Diraja Sulu sedia pulang

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my

HAMZA (baju merah) selepas taklimat tertutup di Kem Batalion 17, Pasukan Gerakan Am di Felda Sahabat 16, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU – Kumpulan penceroboh yang mahu digelar sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu yang dikepung di Kampung Tanduo, dekat sini telah bersetuju untuk keluar daripada kawasan berkenaan dalam masa terdekat.

Bagaimanapun, kumpulan dari keturunan Sultan Sulu, Selatan Filipina itu meminta untuk bertemu personaliti tertentu sebelum mereka pulang ke negara asal.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, pihaknya sedang berusaha untuk membawa personaliti berkenaan untuk bertemu dengan kumpulan terbabit bagi membolehkan proses kepulangan mereka dijalankan secepat mungkin.

Beliau yang enggan mendedahkan nama personaliti berkenaan bagaimanapun memberitahu bahawa Sultan Sulu, Datu Esmail Datu Kiram akan ke negeri ini.

"Ya tetapi tidak tahu bila.

"Tidak perlu saya kata lagi kerana ia adalah sebahagian daripada usaha untuk mengusir kumpulan ini balik," katanya ketika ditemui pemberita selepas taklimat tertutup di Kem Batalion 17 Pasukan Gerakan Am (PGA) di Felda Sahabat 16 di sini, semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bapa tukar kenduri kahwin jadi majlis kesyukuran

Posted:

Bapa tukar kenduri kahwin jadi majlis kesyukuran

Bapa tukar kenduri kahwin jadi majlis kesyukuran

Oleh NORAZLINA ISMAIL
berita@kosmo.com.my


ISMAIL bersama isteri, Salmiah menunjukkan laporan polis dan gambar Nor Azlina sambil diperhatikan oleh Nor Syamira di Taman Pekatra, Nibong Tebal semalam.


NIBONG TEBAL - Hasrat seorang bapa, Ismail Saad untuk melihat anak perempuannya bersanding semalam bukan sahaja tidak kesampaian malah, anaknya itu didakwa telah melarikan diri sejak Rabu lalu dari rumah mereka di Taman Pekatra di sini.

Menurut Ismail, 59, anaknya itu, Nor Azlina, 23, sepatutnya melangsungkan perkahwinan dengan majlis akad nikah yang telah diatur pada Jumaat lalu manakala majlis persandingan berlangsung semalam namun, dia didapati hilang dari rumah dipercayai mengikut seorang lelaki yang dikenali sebagai Zulhelmi.

Lebih menyedihkan katanya, majlis persandingan untuk Nor Azlina yang sepatutnya berlangsung semalam telah bertukar menjadi majlis kenduri kesyukuran kerana majlis tersebut terpaksa diteruskan kerana segala persiapan perkahwinan termasuk jemputan kahwin dan tempahan katering sudah dibuat oleh pihak keluarga.

Antara tetamu yang hadir pada majlis itu ialah saudara-mara terdekat serta rakan-rakan Nor Azlina terbabit.

Cerita Ismail, kehilangan Nor Azlina yang merupakan bekas pekerja kilang bermula pada pukul 10 pagi Rabu lalu ketika dia dan isteri tiada di rumah sementara anaknya itu tinggal di rumah bersama adiknya, Nor Syamira, 16.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Gelombang ubah Kelantan

Posted:

Gelombang ubah Kelantan

Gelombang ubah Kelantan

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


NAJIB menerima kain rentang bertulis perkataan Tukar bermaksud tukar kerajaan Pas Kelantan daripada Mustapa (kiri) sempena Program Himpunan Perdana Anok-Anok Kelate di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Program Himpunan Perdana Anok-Anok Kelate 2013 di Stadium Putra Bukit Jalil semalam mendapat sambutan hebat apabila dihadiri 15,000 anak Kelantan yang tinggal di sekitar Lembah Klang.

Ia menjadi lebih meriah dengan laungan dan sokongan mereka sewaktu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tiba pada pukul 4.30 petang bagi merasmikan program berkenaan.

Najib pada ucapan perasmiannya gembira menyaksikan ramai rakyat Kelantan di Lembah Klang menghadiri program tersebut sekali gus menunjukkan gelombang perubahan yang bakal melanda negeri itu.

"Himpunan Perdana Anok-Anok Kelate 2013 merupakan program keempat yang saya hadiri pada hari ini (semalam) tetapi semangat saya pulih apabila tiba di Bukit Jalil kerana melihat terhimpun hampir 15,000 anak Kelantan.

"Ini menunjukkan orang Kelantan sudah bersedia untuk melakukan perubahan dan mesej serta isyarat ini amat jelas," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM tunggu pita rakaman

Posted:

FAM tunggu pita rakaman

FAM tunggu pita rakaman

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

IMBAS KEMBALI... Penyerang ATM, Hairuddin Omar (kiri) dicabar pemain Selangor, S. Veenod pada aksi pusingan pertama Piala FA di Stadium Shah Alam 25 Januari lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) akan membicarakan kes pergaduhan antara pemain Selangor dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selepas menerima pita rakaman penuh insiden yang berlaku pada pusingan pertama Piala FA di Stadium Shah Alam bulan lalu.

Perkara itu disahkan oleh Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Azzuddin menegaskan, FAM akan mendapatkan kesahihan mengenai insiden tersebut selepas menerima pita rakaman itu daripada sebuah stesen televisyen dalam masa terdekat.

Menurutnya, kes itu akan dibawa ke Mesyuarat Tatatertib FAM selepas pihaknya menganalisis kembali insiden tersebut.

"Buat masa ini, FAM hanya menunggu rakaman penuh daripada stesen televisyen (tempatan) itu yang mana mereka telah bersetuju untuk menyerahkan pita rakaman tersebut minggu depan.

"Ini akan memudahkan buat pihak FAM untuk melaksanakan proses pembicaraan sebelum menetapkan sebarang hukuman.

"Saya percaya selepas kami mendapat maklumat penuh daripada pegawai pertandingan dan pita rakaman itu, kita akan membuat tindakan susulan," kata Azzuddin.

Aksi di Stadium Shah Alam pada 25 Januari lalu dicemari dengan insiden pergaduhan apabila penyerang Selangor, Mohd. Afiq Azmi didakwa menjadi mangsa selepas dia didakwa terlebih dahulu melakukan provokasi terhadap pemain ATM.

Difahamkan, Afiq melakukan provokasi itu dengan meraikan kemenangan Selangor di hadapan bangku simpanan skuad ATM sejurus skuad Gergasi Merah menang 3-2 menerusi penentuan sepakan penalti 3-2.

Akibatnya, dia dibaling dengan botol dan disepak oleh beberapa pemain ATM.

Mengulas lanjut, Azzuddin berharap mana-mana pihak tidak silap tafsir apabila mendakwa FAM sengaja 'memilih kasih' bagi menangani kes tersebut,.

Katanya, kedua-dua pasukan itu tidak akan terlepas daripada hukuman sekiranya FAM mendapati mereka bersalah dalam insiden tersebut.

"Ia adalah satu prosedur biasa yang mana pihak kami perlu mengumpul bahan-bahan bukti sebelum memutuskan hukuman terhadap mana-mana pasukan.

"Tiada istilah 'anak emas' atau 'pilih kasih' dalam kes Selangor dan ATM. FAM tetap melaksanakan hukuman sekiranya mereka didapati bersalah," tegasnya.

JDT siap sedia gempur Lions XII

Posted:

JDT siap sedia gempur Lions XII

JDT siap sedia gempur Lions XII

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


GUIZA (kanan) meraikan jaringannya bersama rakan-rakan sepasukannya ketika menentang T-Team pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam kelmarin.


TIGA mata berharga yang diraih Johor Darul Takzim (Johor DT) kelmarin melonjak moral anak-anak buah Fandi Ahmad menjelang pertemuan penting Lions XII di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam esok.

Pada aksi kelmarin, bintang import dari Sepanyol, Daniel Guiza muncul wira apabila meledak gol bagi membantu skuad Harimau Selatan menewaskan T-Team 1-0.

Kemenangan itu sekali gus meletakkan Johor DT di tangga kelima liga dengan merekodkan 11 mata selepas enam perlawanan.

Bagi penolong jurulatih Johor DT, Ismail Ibrahim, beliau menyifatkan kemenangan ke atas T-Team itu sebagai kemenangan yang amat penting menjelang aksi menentang Lions XII.

Katanya, sekalipun JDT gagal mempamerkan permainan terbaik terutama pada babak kedua, namun tiga mata penuh yang diraih kelmarin adalah sesuatu yang berharga.

"Sasaran kami adalah untuk meraih tiga mata penuh apabila beraksi di sini (Larkin) dan kami berjaya melakukannya malam ini (kelmarin).

"Bagaimanapun, masih banyak yang perlu kami perbaiki terutama di jentera serangan yang dilihat banyak mensia-siakan peluang," kata Ismail.

Ismail turut mengakui, ketiadaan Simone Del Nero yang terpaksa dikeluarkan pada babak kedua akibat kecederaan sedikit menjejaskan rentak pasukan.

"Dia (Del Nero) adalah tonggak utama pasukan dan banyak membantu dalam menggerakkan jentera tengah.

"Ketiadaannya dalam pasukan mungkin sedikit memberi kesan, namun saya juga tetap percaya dengan kemampuan pemain lain," ujarnya.

Mengulas mengenai pertemuan menentang Lions XII, Ismail mengakui perlawanan di gelanggang sendiri itu pasti menjanjikan aksi yang sengit daripada kedua-dua pasukan.

"Lions XII kini berada pada prestasi terbaik dan mereka telah buktikan apabila menewaskan Pahang 3-0.

"Jadi kami harus lebih berwaspada sekalipun akan beraksi di gelanggang sendiri," katanya.

16 pelumba negara idam kejutan

Posted:

16 pelumba negara idam kejutan

16 pelumba negara idam kejutan

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my


FAUZAN (dua dari kiri) akan mengetuai cabaran skuad kebangsaan pada perlumbaan LTdL kali ini.


SEJARAH pernah tercipta pada tahun 2010.

Ketika itu, Anuar Manan mencetuskan fenomena baharu apabila melakar kejayaan berganda pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL).

Anuar, 27, yang ketika itu menyarung jersi pasukan Guemsan Ginseng Asia mencipta kejutan apabila menjadi pelumba pertama Malaysia yang memenangi satu peringkat perlumbaan.

Pelumba pecut kelahiran Kampung Kuala Ibai, Terengganu itu menguasai peringkat kelima dari Muar, Johor ke Port Dickson, Negeri Sembilan sejauh 111.5 kilometer (km).

Kejayaan tersebut membuka ruang kepada Anuar untuk dinobatkan selaku Raja Pecut pada edisi ke-15 perlumbaan berprestij di Asia berstatus Hors itu.

Bagaimanapun, pencapaian itu hanya tinggal sejarah.

Anuar dan barisan pelumba negara yang lain tidak berupaya untuk mengulangi pencapaian tersebut.

Namun, keazaman mereka untuk mencipta nama dan melakar sejarah baharu pada perlumbaan itu tidak pernah luntur.

Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) juga tidak pernah kekeringan idea untuk membantu para pelumba membina reputasi masing-masing.

Kini, seramai 16 pelumba negara bersiap sedia untuk menyahut cabaran bagi menonjolkan kejaguhan masing-masing pada edisi ke-18 yang akan membuka tirainya di Kangar, Perlis bermula 21 Februari hingga 2 Mac depan.

Mereka perlu mengerah keringat untuk menyaingi kehebatan pelumba Team Europcar, Pierre Rolland dan Andrea Guardini dari Astana Pro Cycling Team yang merupakan antara 132 pelumba daripada 30 negara yang akan memeriahkan perlumbaan ini.

Rolland, 26, dari Perancis merupakan jaguh pendakian pada Jelajah Perancis manakala Guardini memegang status Raja Pecut LTdL 2011 dan 2012.

Jurulatih skuad lebuh raya negara, Aminudin Sulaiman bertekad untuk menampilkan kelainan dengan mempertaruhkan ramai pakar pendakian berbanding pelumba pecut pada perlumbaan kali ini.

Aminudin berkata, skuad negara mahu memberi tumpuan yang lebih di laluan berbukit, terutamanya pada peringkat pendakian di Genting Hinglands yang diakui paling sukar oleh pelumba-pelumba profesional luar negara.

"Kami akan menurunkan lima pelumba pendaki supaya kami tidak tercicir jauh daripada pasukan lain pada peringkat pendakian di Genting Hinglands.

"Saya tidak kata pelumba negara boleh menang tetapi cuba memberi saingan dan berharap strategi ini mampu memperbaiki kedudukan tahun lalu.

"Gabungan pelumba berpengalaman dan baharu seiring strategi untuk menduduki kelompok 10 pasukan terbaik Asia," kata Aminudin.

Pelumba Malaysia memperoleh suntikan semangat apabila rakan penaja, Telekom Malaysia (TM) Berhad memperkenalkan tiga anugerah baharu tahun ini iaitu Pelumba Pecut Terbaik (Raja Pecut), Pelumba Pendaki Terbaik (Raja Bukit) dan Juara Keseluruhan dilihat mampu menghangatkan lagi pertarungan dalam kalangan pelumba tempatan.

Presiden PKBM, Datuk Abu Samah Wahab senada dengan Aminudin.

Abu Samah berharap para pelumba Malaysia menggunakan kesempatan ini untuk mencipta kejayaan selaku pelumba terbaik Asia.

"Meskipun mewakili pelbagai pasukan, termasuk pasukan kebangsaan, mereka perlu ingat bahawa mereka berlumba untuk menaikkan nama Malaysia. Saya harap semua pelumba akan dapat bekerjasama," katanya.

Pada edisi kali ini, Anuar yang menyarung jersi pasukan benua, Synergy Baku Cycling Project (BCP) akan mengetuai cabaran negara.

Selain mahu mengulangi pencapaian tahun 2010, Anuar turut berazam untuk menebus kekecewaan selepas impiannya untuk menyertai bekas pasukan, Terengganu Cycling Team (TSG) tidak kesampaian.

Malaysia pula meletakkan sandaran kepada kayuhan dua pelumba Olimpik, Amir Mustafa Rusli yang mewakili skuad kebangsaan dan Mohammed Adiq Husainie Othman dari Champion System Pro Cycling Team.

Kehebatan Mohd. Harrif Saleh juga perlu diberi perhatian kerana jaguh pecut berusia 25 tahun ini dilabel sebagai pelumba lebuh raya terbaik yang pernah dimiliki Malaysia selepas Anuar.

Harrif sudah pasti mahu membuktikan kehebatannya bagi menebus kekecewaan 'digugurkan' daripada senarai pelumba yang beraksi pada Sukan Olimpik 2012 di London.

"Saya mahu menaiki podium lebih kerap berbanding (LTdL) tahun lepas sebagai tanda penghargaan kepada peminat setia di Terengganu," kata Harrif yang menaiki podium sebanyak dua kali pada edisi 2012 iaitu di tempat ketiga.

Harrif akan bergandingan bersama abangnya, Mohd. Zamri Salleh dalam pasukan TSG yang turut dibarisi Mohd. Shahrul Mat Amin, Mohd. Saufi Mat Senan, Nur Amirull Fakhruddin Mazuki dan Mohd. Nor Umardi Rosdi.

Kayuhan pelumba berpengalaman negara, Mohd. Fauzan Ahmad Lutfi tidak boleh dipandang remeh kerana dia mampu melakar kejutan terutamanya apabila bergandingan bersama Amir, Mohd. Nor Rizuan Zainal, Muhamad Rauf Nur Misbah, Yusrizal Usoff dan Muhammad Zulhilmi Afif Ahmad Zamri dalam pasukan kebangsaan.

Dalam pada itu, seorang lagi pelumba berpengalaman, Ng Yong Li yang membuat keputusan menyertai RTS Racing Team turut berkemampuan melakukan kejutan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ruang artis dan blogger pamer produk

Posted:

Ruang artis dan blogger pamer produk

Ruang artis dan blogger pamer produk

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA
ayman.ghaffa@kosmo.com.my

FARAH mencuri perhatian pengunjung wanita dengan koleksi hijab moden.


SUDAH menjadi kebiasaan, medan selera Rasta yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur tidak putus-putus menerima kunjungan daripada pengunjung yang rata-ratanya dari sekitar Lembah Klang.

Pelbagai sajian istimewa terutama masakan kampung sehingga hidangan dari Barat merupakan salah satu daya tarikan pengunjung ke medan selera tersebut.

Penganjuran Femes Bazaar telah memberi satu lagi nafas baharu dalam menceriakan suasana di lokasi tersebut yang sering menjadi destinasi golongan muda untuk menjamu selera.

Bermula dengan penganjuran sulung pada 29 dan 30 Disember tahun lalu, sambutan yang diterima daripada pengunjung amat menggalakkan sehingga pesta jualan hujung minggu itu dilangsungkan buat kali kedua pada 2 dan 3 Februari lalu.

Pelbagai kelengkapan fesyen yang menjadi trend semasa dijual oleh sebanyak 60 peniaga yang aktif di laman Facebook.

Tambah menarik, barisan artis tempatan yang mempunyai label pakaian mereka sendiri turut terlibat dalam mempromosikan label mereka kepada peminat.

Fesyen terkini

Penganjur Femes Bazaar, Yusmarul Ariff Khusni, 27 memberitahu, bazar yang buat julung-julung kali diadakan itu mampu memberi idea kepada golongan muda mengenai hal ehwal fesyen terkini yang sedang melanda masyarakat muda dewasa ini.

"Pemilihan nama Femes Bazaar juga merupakan salah satu cara promosi saya kepada pengunjung. Dengan nama bazar yang menarik ini pasti mudah untuk golongan muda untuk mengingati bazar ini.

"Aktiviti seperti ini juga merupakan salah satu platform untuk peniaga dalam talian untuk menonjolkan diri mereka di khalayak ramai kerana mereka sememangnya mempunyai pengikut di laman Facebook," ujarnya ketika ditemui Kosmo! di bazar itu baru-baru ini.

Antara jenama fesyen tempatan yang popular di laman Facebook yang menyertai bazar tersebut ialah Fyfa, Cindy Colours, Garden Paisley, You, Me dan Shoes dan Colours In Hijab.


REKAAN jam tangan yang menjadi trend anak muda juga boleh dibeli di Femes Bazaar.


Tambah Yusmarul, fesyen yang ditampilkan pada setiap jenama bukan hanya untuk golongan muda, malah bersesuaian dengan pelbagai jenis lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak.

Koleksi peribadi

Bersesuaian dengan nama bazar itu, tidak lengkap jika ia tidak disertai oleh golongan artis terkenal tempatan. Ternyata ramai artis turut mempromosikan barangan keluaran mereka antaranya ialah Kilafairy, Sazzy Falak dan Faralyna Idris.

Bagi pengacara dan pelakon, Karl Shafek, tidak ketinggalan mempromosikan koleksi barangan miliknya untuk dijual kepada peminat.

"Ada pakaian saya yang hanya dipakai sekali turut dijual di bazar ini. Ini merupakan cara saya mengosongkan almari pakaian di rumah. Harga yang ditetapkan juga amat berpatutan jika dibandingkan dengan harga pasaran.

"Rekaan baju T kolaborasi saya dan pereka fesyen tempatan, Fairuz Ramdan, yang diberi nama Mistio Vintage juga menjadi produk terbaharu yang ingin saya kongsi bersama peminat," ujarnya.

KARL SHAFEK menjual koleksi pakaian, biskut cip coklat dan durian crepe.


Selain itu, Karl turut menjual biskut cip coklat dan durian crepe yang dihasilkan mengikut cita rasanya sendiri untuk sama-sama dirasai para pembeli.

Rekaan hijab gaya moden turut mencuri perhatian para pengunjung sebagai contoh jenama Garden Paisley.

Pemiliknya, Farah Adeelia, 22, memberitahu, penyertaannya dalam bazar tersebut membuka ruang kepadanya untuk mempromosikan jenamanya itu kepada pasaran yang lebih luas.

"Hijab dan pakaian jenama Garden Paisley menggunakan kain yang diimport dari luar negara. Sesuai dengan kualitinya, kebanyakan produk saya dijual pada harga RM25 ke atas," jelasnya.

Difahamkan, Femes Bazaar akan dilangsungkan buat kali ketiga tidak lama lagi. Sempena Hari Belia Negara yang bakal disambut pada 23 hingga 26 Mei nanti di Putrajaya, orang ramai boleh merasai kemeriahan di tapak Femes Bazaar yang bakal didirikan berdekatan Menara Ikhlas iaitu di sebelah Istana Kehakiman.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Misi cari serpihan tahi bintang dicari

Posted:

Misi cari serpihan tahi bintang dicari

Misi cari serpihan tahi bintang dicari

SEORANG pegawai polis Rusia semalam mengawal lubang yang dipercayai tempat sebutir tahi bintang jatuh di Tasik Chebarkul, Chelyabinsk kelmarin.


MOSCOW - Sekumpulan orang menyelam ke dasar sebuah tasik yang berais semalam untuk mencari serpihan sebutir tahi bintang yang jatuh ke bumi selepas meletup di udara sehingga mengakibatkan 1,200 penduduk cedera dan ribuan rumah musnah.

Seorang jurucakap Kementerian Kecemasan Rusia berkata, enam penyelam memeriksa dasar Tasik Chebarkul di wilayah Chelyabinsk, 1,500 kilometer dari sini untuk mencari serpihan tahi bintang yang jatuh kelmarin.

Terdapat sebuah lubang besar di tasik berais itu yang dipercayai menjadi tempat tahi bintang tersebut jatuh.

Tasik itu terletak 80 kilometer dari bandar Chelyabinsk.

Namun, enam penyelam tersebut yang menyelam selama tiga jam gagal menemui sebarang serpihan tahi bintang.

"Mereka mendapati dasar tasik itu dipenuhi dengan 1.5 meter lumpur tebal," kata salah seorang anggota mencari itu kepada media Rusia.

Gambar yang disiarkan agensi berita Reuters semalam menunjukkan satu serpihan kecil dipercayai daripada tahi bintang itu.

Beberapa saintis Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan milik Amerika Syarikat menganggarkan jumlah tenaga yang dibebaskan akibat kesan perlanggaran dengan atmosfera itu adalah kira-kira 30 kali ganda daripada bom atom yang digugurkan di bandar Hiroshima, Jepun semasa Perang Dunia Kedua.

Letupan tahi bintang seberat 10 tan itu telah menyebabkan sejumlah tingkap kaca lebih 4,000 buah bangunan pecah di wilayah itu.

Bumbung dan dinding sejumlah bangunan juga runtuh selepas bebola api dan letupan dilihat sebahagian penduduk di wilayah berkenaan.

Gabenor wilayah berkenaan, Mikhail Yurevich menyatakan kerugian akibat letupan itu dianggarkan AS$33 juta (RM102 juta).

Ramai mangsa cedera akibat terkena kaca dan pelbagai serpihan yang pecah akibat letupan tersebut. - Agensi

Kuan Yew dimasukkan ke hospital

Posted:

Kuan Yew dimasukkan ke hospital

Kuan Yew dimasukkan ke hospital


KUAN YEW


SINGAPURA - Bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dimasukkan ke Hospital Besar Singapura (SGH) semalam selepas disyaki mengalami serangan iskemia transien yang dikaitkan dengan masalah pemfibrilan atrium berpanjangan atau gangguan kadar denyutan jantung, lapor agensi berita Bernama.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri, bekas Menteri Mentor itu telah pulih daripada serangan tersebut tetapi akan ditahan dalam wad bagi pemerhatian untuk beberapa hari lagi bagi membolehkan doktor melaraskan ubatnya.

Serangan iskemia transien berlaku apabila aliran darah ke bahagian otak terhenti buat seketika menyebabkan pesakit kemudian mengalami simpton seperti strok.

Bagaimanapun, simptom strok itu akan hilang dalam tempoh kurang 24 jam.

Lee, 89, menjadi Perdana Menteri Singapura dari 1959 hingga 1990.

Pada November 2011, seorang anak perempuannya, Lee Wei Ling mendedahkan Kuan Yew menghidap penyakit saraf yang menyebabkannya sukar untuk berjalan.

Isteri Kuan Yew, Kwa Geok Choo meninggal dunia pada tahun 2010. - Agensi

Imej asteroid gergasi disiarkan NASA

Posted:

Imej asteroid gergasi disiarkan NASA

Imej asteroid gergasi disiarkan NASA


LAKARAN artis menunjukkan asteroid (kanan) itu mendekati bumi.


BOSTON - Imej sebuah asteroid gergasi yang mempunyai saiz separuh padang bola sepak disiarkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan ketika ia menghampiri bumi kelmarin.

Asteroid 2012 DA14 yang dikesan pada tahun lalu itu berada pada kedudukan 27,700 kilometer dari bumi pada pukul 2.25 petang pada waktu pantai timur Amerika Syarikat.

Ia dirakamkan menerusi satelik robotik di Balai Cerap Pierre Auger di wilayah Mendoza, Argentina.

Asteroid tersebut yang seberat 7,000 tan melintasi bumi pada kelajuan 13 kilometer sesaat beberapa jam selepas sebutir tahi bintang jatuh di wilayah Chelyabinsk, Rusia. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


SSO akan diperluaskan pertengahan tahun ini

Posted:

SSO akan diperluaskan pertengahan tahun ini

SSO akan diperluaskan pertengahan tahun ini

17/02/2013 6:53pm

KUALA TERENGGANU — Sistem semakan laporan polis secara online (SSO) dijangka diperkenalkan secara meluas ke seluruh negara pada pertengahan tahun ini.

Pengerusi Urus Setia Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Wira Ayub Yaakob berkata, pada masa ini sistem yang dibangunkan dengan kerjasama Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) masih dalam prototaip.

"Ia masih dalam beberapa peringkat kajian terakhir sebelum ia dapat dilaksanakan pada tahun ini," katanya di sini hari ini.

Mengikut sistem SSO, katanya, pengadu akan diberi satu kata laluan untuk memudahkan mereka menyemak laporan yang telah mereka buat. - BERNAMA

Pelajar ditemui lemas di Pantai Geting

Posted:

Pelajar ditemui lemas di Pantai Geting

Pelajar ditemui lemas di Pantai Geting

17/02/2013 6:10pm

TUMPAT — Seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Kampung Laut ditemui lemas di Pantai Geting, di sini hari ini, sehari selepas dilaporkan hilang ketika mandi bersama rakan.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pengkalan Kubor, Mohd. Bustan Karudin berkata, mayat Muhamad Hazril Ab Rahim, 17, dari Kampung Laut 2 Palekbang, ditemui penduduk kampung.

"Mangsa ditemui pada pukul 1.05 tengah hari tadi, tiga kilometer dari tempat dia dipercayai hilang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, dalam kejadian pukul 12.30 tengah hari semalam, Muhamad Hazril bersama sembilan rakan mandi di Pantai Sri Tujuh yang merupakan lokasi tumpuan pelancong.

"Dua lagi rakan mangsa yang hampir lemas berjaya diselamatkan rakan lain manakala Muhamad Hazril terus hilang," katanya.

Mohd. Bustan berkata, sebaik menerima laporan berhubung kejadian itu pada pukul 1 tengah hari, pihaknya bersama beberapa agensi lain seperti Jabatan Pertahanan Awam, melancarkan gerakan mencari dan menyelamat mangsa.

Mayat pelajar itu dihantar ke Hospital Tumpat untuk bedah siasat. — BERNAMA

Polis tahan dua lelaki rompak siber kafe

Posted:

Polis tahan dua lelaki rompak siber kafe

Polis tahan dua lelaki rompak siber kafe

17/02/2013 5:55pm

GEORGETOWN — Dua lelaki ditahan polis selepas merompak sebuah kafe siber di Relau, dekat sini awal pagi ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Timur Laut, Ismail Toh Paduka Idris berkata, pada kejadian pukul 2.30 pagi itu, suspek yang berusia 25 dan 26 tahun mengarahkan kesemua pelanggan keluar dan mengacukan sepucuk pistol berbalut kain ke leher penjaga premis berkenaan serta memaksa mangsa menyerahkan wang kutipan jualan serta barangan berharga.

"Sejurus mendapat maklumat dari orang awam polis bergegas ke lokasi kejadian dan menahan suspek yang sedang berlari keluar dari premis selepas melakukan rompakan itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan terhadap kedua lelaki itu polis menemui semula wang tunai berjumlah RM379, dua buah telefon bimbit dan sepucuk pistol tiruan.

Ismail berkata, siasatan awal mendapati kedua-dua suspek yang tinggal di Balik Pulau itu turut terlibat dalam kes samun di sebuah kafe lain di daerah ini menggunakan taktik serupa Jumaat lepas. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Rita pantang maruah dipijak

Posted:

Rita pantang maruah dipijak

Rita pantang maruah dipijak

SEBUAH buku biografi berjudul Biografi Rita Rudaini akan diterbitkan dalam terdekat. Itu rakaman kehidupannya yang mahu dikongsikan dengan seluruh wanita.


DI sebalik manis senyuman Rita Rudaini, dia sebenarnya masih menyimpan kabut yang berselirat duri. Namun, jiwa yang pernah disakiti itu sedang bangkit.

Cukup hanya dengan dua nama, Aidit Rayyan Rizqin dan Airit Qaqa Arjuna, itulah matahari dan bulan kecil yang menjadi penunjuk langkahnya dalam kehidupan sehari-hari. Anak kecil itu juga merupakan kekuatan buat Rita membelah samudera rumah tangga.

Benar, takdir gelap sedang menyerkup mahligai cintanya, tetapi bagi Rita, barangkali itu juga satu permulaan kepada ajaibnya sebuah masa depan. Wanita berusia 36 tahun itu juga percaya, saat ini bukan masanya untuk dia meratap atau membiarkan diri terus diperlekehkan oleh sesiapa, termasuklah suami sendiri.

Takdir boleh diubahkan dengan usaha dan doa namun kepahitan hari ini juga dianggap sebagai isyarat Tuhan agar diri tidak terleka. Dia bukan wanita yang mudah mengalah dengan nasib.

"Orang lelaki (suami) hanya ada dua usul iaitu nusyuz dan kembali taat. Rasanya, isteri yang tidak bersalah kena bela diri. Ikutkan, boleh ambil pendekatan 'biarlah' atau 'tidak mahu panjang-panjang'. Tapi akhirnya, yang nampak jahat hanyalah isteri.

"Dalam kes saya, saya berhabis untuk anak-anak. Saya juga kena bela diri saya sendiri. Suami yang tinggalkan saya dan anak-anak tanpa nafkah, kemudian heret pula saya ke mahkamah. Saya tidak akan biarkan maruah diri terus dipijak sebegitu rupa.

"Sampai hati dia memperlakukan saya begini, masa mahukan saya, dia kejar sampai dapat, bila ada masalah dia tinggalkan saya bersama anak-anak yang masih kecil. Saya ulangi, saya ditinggalkan bersama anak-anak yang masih kecil. Saya tidak dapat bayangkan jika saya isteri yang tidak punya simpanan dan tidak boleh berdikari," luah Rita saat hatinya diketuk lagi tentang polemik rumah tangga bersama bintang bola sepak, Aidil Zafuan Abdul Radzak, 25, yang sehingga kini masih berlarutan.

Kemelut Rita dan Aidil sudah sekian lama menjadi tatapan umum. Bermula dengan dengan perkahwinan membelakangkan restu keluarga lelaki pada 2008 dan kemudian hampir berpisah sebelum berdamai kembali. Kemuncaknya rumah tangga pasangan berbeza umur 11 tahun itu apabila Aidil kalah kes tuntutan kembali taat yang difailkan ke atas Rita pada tahun lepas.

Tidak terhenti di situ, pertikaman di mahkamah antara Aidil dan Rita kini bersambung dengan beberapa tuntutan balas. Rita masih meneruskan kes tuntutan nafkah diri dan anak-anak manakala Aidil pula baru memfailkan dua lagi tuntutan. Lebih besar lagi, permohonan Aidil kali ini semakin serius. Kalah mengarahkan Rita kembali taat, permohonan cerai dan hak penjagaan anak-anak pula yang dipinta olehnya.

"Semasa sebutan kes di mahkamah Petaling Jaya pada 23 Januari lalu dia tidak hadir. Tugas, katanya. Hakim juga sudah putuskan tarikh untuk hari perbicaraan pada 21 Mac nanti. Tengoklah bagaimana sebab hakim pun sudah bagi amaran.

"Sampai sekarang pun, dia masih belum jelaskan bayaran berjumlah RM6,000 yang sepatutnya dibayar akibat kalah tuntutan nusyuz dahulu," beritahu Rita.

Terbitkan biografi

Bercerita dan terus bercerita, kata Rita, bukannya dia sengaja mahu membuka aib keluarga namun apa yang terjadi kepada dirinya, tidaklah semudah apa yang dibaca. Publisiti bukanlah motif utama tetapi apa yang diluahkan ialah perkongsian. Ia mungkin boleh menjadi pengajaran kepada setiap wanita yang mengalami masalah yang sama.

"Saya juga akan terbitkan sebuah buku biografi kisah hidup saya yang berjudul Biografi Rita Rudaini. Buat masa ini semua siap cuma tinggal untuk proses dibukukan.

"Biografi itu rakaman perjalanan hidup saya. Saya mahu setiap isteri yang dalam dilema tahu hak mereka. Idea itu timbul sekitar tahun lalu, masa saya tengah kusut dengan masalah tapi sekembalinya daripada mengerjakan umrah, semangat saya jadi lain. Saya jadi tenang sehinggakan orang sekeliling rasa pelik seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku ke atas saya. Saya berkerjasama dengan seorang kawan baik untuk penerbitan buku berkenaan," kata Rita yang kini menguruskan segala keperluan hidup, rumah, kereta dan anak-anak bersandarkan duit lakonannya semata-mata.

Merancang kehidupan untuk anak-anak yang sedang membesar, Rayyan, 4, manakala Arjuna, 2, Rita sudah menabung agar keperluan pendidikan anak-anak terjamin.

"Saya mahu pastikan anak-anak ada masa depan. Buat masa ini memanglah saya kembali berlakon tapi sampai bila. Dahulu memang lakonan sahaja tumpuan saya tapi sekarang fikiran saya sudah terbuka untuk memulakan bisnes. Saya mahu buka bisnes dengan keluarga, saya lihat operasi stesen minyak punya potensi dan sekarang usaha ke arah itu sudah dimulakan," jelas Rita ketawa mengenangkan kecoh dengan kisah pergaduhan bersama Lisdawati dan Fauzi Nawawi yang kembali hangat diperkatakan.

Sengaja mengusik keceriaan Rita tentang kehidupannya sebagai wanita glamor, masih muda dan punya pesona, masakan tidak ada lelaki yang sedang mengintai peluang untuk memiliki dirinya. Jika benar jodohnya bersama si pucuk muda Aidil akan berkesudahan.

"Rasanya soal tua atau muda bukan penentu kematangan seseorang lelaki. Bila sudah beristeri, suami kena bertanggungjawab dan menjadi pemimpin kepada keluarga, bukan dipimpin oleh ahli keluarga atau orang lain. Diri sendiri yang tentukan, bukannya usia.

"Saya tidak mencari-cari dahan untuk berpaut. Tapi, jika ditanya tentang lelaki bagaimana yang mahu saya jadikan pemimpin suatu hari nanti, saya pasti akan mencari lelaki yang ada iman.

"Bagi saya, iman akan berikan kesabaran yang diperlukan dalam sesebuah rumah tangga," katanya yang mahukan sebuah alasan daripada Aidil menjelang hari perbicaraan perceraian mereka di mahkamah kelak.

Menyelami lagi ke dasar hatinya, selama empat tahun hidup bersama sehingga benih cinta yang disemai sedang membesar di depan, Rita ditanya, tidakkah tertinggal sisa cintanya untuk Aidil. Mungkin itu juga sebabnya mengapa tidak Rita sendiri yang membuat permohonan cerai terhadap Aidil.

"Setiap kali ada masalah, dia pasti akan keluar dari rumah dan pulang ke rumah keluarganya. Tapi sejak kakinya keluar daripada rumah kami untuk kali terakhir dahulu, ketika itu saya anggap cinta kami sudah tamat. Cukuplah.

"Dengan setiap apa yang berlaku hari ini, saya cuma teringatkan kata-kata ibu saya, apa yang dirisaukan dahulu sudah pun berlaku hari ini, tapi saya tak akan berhenti berjuang. Hidup saya kini untuk anak-anak, jangan sesiapa cuba nak pisahkan saya daripada anak-anak saya. Memang ada yang bertanya, atas apa yang terjadi ini kenapa saya sendiri tidak membuat permohonan cerai.

"Saya pegang prinsip saya, bukan saya yang keluar dari rumah, curang atau tinggalkan suami dan anak-anak. Saya cuma tahu apa salah saya, buktikan jika saya salah. Itu sahaja," jelas Rita.

Menghabiskan luahan kisah hatinya itu, Rita melepaskan nafas lega terhadap penerimaan khalayak dan industri terhadap dirinya. Bertimpa-timpa dengan masalah rumah tangga tetapi dalam waktu yang sama, namanya kembali mekar di bibir peminat.

Tamat penggambaran Kerana Sarah yang kini bersiaran di kaca televisyen, Rita akan turun ke lokasi drama bersiri 40 episod berjudul Mencari Cinta arahan Shirin Khuzaimi tidak lama lagi. Andai tiada aral melintang, Mei nanti Rita bersama kru drama berkenaan akan terbang ke Amsterdam, Belanda untuk menjalani penggambaran di sana.

Fizz bertunang, saya yang kena - Almy

Posted:

Fizz bertunang, saya yang kena - Almy

Fizz bertunang, saya yang kena - Almy


GAMBAR Fizz Fairuz bersama tunangannya Azlyn Massiela Mohd. Nazar.


PANGGILAN telefon daripada teman-teman pada malam Ahad minggu lalu membawa kejutan dahsyat dalam hidup Almy Nadia. Ketenangannya terganggu. Sejak Isnin, telefon bimbitnya tidak henti-henti berdering. Ada yang dijawab bahkan ada juga yang dibiarkan putus asa dengan sendiri.

Kepada setiap wakil media yang menghubunginya, pelakon yang terkenal menerusi drama Dunia Baru itu hanya mampu memberi sepatah dua kata. Selebihnya, dia mohon agar tuan empunya badan yang harus dicari, bukan tanggungjawab dia untuk menjawab segala persoalan yang bertubi-tubi dihamburkan ke telinganya.

"Sebenarnya saya tidak mahu memberi komen dan maklum balas berkenaan pertunangan Fizz Fairuz. Dia yang bertunang kemudian hilang, tetapi saya yang kena menjawab. Saya pula yang jadi mangsa keadaan.

"Lagi pun saya tidak mahu dihentam nanti. Saya pun sedar, ketika ini ramai yang sedang memerhatikan saya, ramai yang hendak dengar apa pula yang bakal keluar daripada mulut saya. Lebih baik saya tidak bercakap banyak sebab sebelum ini pun, saya yang dilihat banyak cakap," luah Almy Nadia Shaiful Khairil, 27, ketika dihubungi Sensasi Bintang baru-baru ini.

Mengalih topik agar emosinya tidak terlalu didesak oleh kehancuran cinta yang sedang dialami, pelakon yang baru selesai menjalani penggambaran drama bersiri Cermin Kasih Amira diajak bercerita tentang hari esok. Meminjam kata orang lama, barang yang lepas usah dikenang jika dikenang meracun diri, Almy reda dengan ujian yang harus ditelan ini.

"Mungkin Tuhan sayangkan saya, sebab itulah Dia berikan saya ujian ini. Kami pun baru bercinta-cinta, bukannya suami isteri. Cuma satu sahaja yang benar-benar ingin saya katakan, apa yang terjadi ini ibarat memulangkan paku buah keras. Berani kerana benar," lentur Almy yang mengakui dia juga lemah seperti wanita lain yang berdepan saat putus cinta.

"Siapa yang tak menangis. Hanya Tuhan sahaja yang mampu memahami perasaan saya ketika itu. Mula-mula dapat tahu hal itu pun daripada teman-teman. Terduduk juga saya apabila dapat tahu orang yang selama ini dipanggil kekasih tiba-tiba bertunang dengan orang lain.

"Puas menangis barulah saya sedar, hidup harus diteruskan. Tak guna saya hendak menangis sedangkan dia (Fizz) sedang gembira. Saya doakan yang terbaik untuk Fizz dan tunangannya, untuk keluarganya dan bakal keluarga mertuanya," ujar Almy sedikit beremosi.

Tambah Almy lagi: "Fizz juga tidak jelaskan apa-apa terhadap saya tetapi saya ada menghantar SMS kepada Fizz minta dia tampil memberi kenyataan supaya bukan saya seorang sahaja yang perlu dengan berdepan semua persoalan ini. Jawab Fizz ringkas sahaja, katanya 'ya,' dia akan beri kenyataan. Itu sahaja."

Putus setelah masuk tahun ketujuh menyulam cinta, akui Almy tidak mudah untuk menyembuhkan hati dan jiwa yang telah hancur berkecai.

"Ibu dan anak angkat saya, Nur Afrina Darwisyah yang kini berusia empat tahun sahajalah kekuatan saya ketika ini. Ibu tempat saya mengadu dan anak kecil itu semangat untuk saya terus hidup. Terima kasih kepada teman-teman yang banyak memberi semangat. Saya belum sempat pulang bertemu ibu di Pulau Pinang kerana sibuk di lokasi. Mujur juga, kalau tidak, saya hanya seorang diri di Kuala Lumpur," kata Almy.

Ahad lalu, Fizz Fairuz mengikat tali pertunangan dengan seorang wanita di Kuantan, Pahang, Azlyn Massiela Mohd. Nazar. Antara beberapa keping gambar pasangan itu yang tersebar di internet, Fizz dikecam kerana dilihat menyarungkan cincin ke jari Azlyn Massiela.

"Saya tidak mahu sentuh hal itu. Saya sudah kenal Fizz selama tujuh tahun, saya juga kenal keluarganya. Saya kenal lebih banyak kebaikan berbanding keburukannya. Banyak jasa baik Fizz kepada saya selama ini," ujar Almy reda dengan status Fizz yang kini bergelar tunangan orang akan berkahwin tidak lama lagi.

Hantu Kak Limah mengamuk lagi

Posted:

Hantu Kak Limah mengamuk lagi

Hantu Kak Limah mengamuk lagi


FILEM ini menjadi filem terakhir lakonan pelawak terkenal, Allahyarham Zami Ismail.
GAYATRI SU-LIN PILLAI (empat dari kiri) bersama karyawan filem Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit sewaktu pratonton baru-baru ini.


DALAM masa tujuh hari tayangan, Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR 2): Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit mengatasi kutipan kolektif filem tempatan lain yang ditayangkan sepanjang tahun ini. Filem-filem lain yang dimaksudkan itu termasuklah Minyak Dagu, Juvana, Wawa Semput serta dua buah filem bukan Melayu iaitu Paper Moon (Mandarin) dan Ops Kossa Dappa 3 (Tamil).

Sejak ditayangkan 7 Februari lalu, filem karya dan arahan Mamat Khalid itu mencatat kutipan tiket berjumlah RM4.28 juta. Sebagai perbandingan, Minyak Dagu mencatat kutipan sebanyak RM2.36 juta sepanjang 28 hari tayangan manakala Juvana pula sebanyak RM2.69 dalam tempoh 11 hari tayangan.

Melihat kepada pencapaian awal yang diterima filem Kampung Pisang itu, ramai yang menjangkakan Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit akan mengulangi semula kejayaan yang diraih dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010).

Ketika mula ditayangkan di 48 buah pawagam pada hujung tahun 2010 hingga ke Januari 2011, filem itu memperoleh RM2.7 juta selepas seminggu ditayangkan. Setelah tamat tayangan panggung selama enam minggu kutipan keseluruhan HKLBR berjumlah RM7.90 juta. Angka itu menjadikan filem pengarah prolifik itu menjadi filem ketiga kutipan paling tinggi sepanjang tayangan pada tahun 2010 di belakang Ngangkung (RM8.18 juta) dan Khurafat: Perjanjian Syaitan (RM8.03 juta).

Ekoran kejayaan yang disifatkan luar biasa kali ini, Tayangan Unggul Sdn. Bhd. (TU) selaku penerbit filem berkenaan merancang untuk menghasilkan Hantu Kak Limah 3. Gayatri Su-Lin Pillai mewakili TU menjelaskan, pihaknya sudah pun mengadakan perbincangan Mamat Khalid mengenai perkara berkenaan.

"Selama seminggu tayangan, jumlah kutipan Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit ialah dua kali ganda lebih banyak berbanding HKLBR 2010. Buat masa ini pihak kami tidak tahu berapa lama tempoh tayangan di pawagam. Cuti umum perayaan Tahun Baru Cina mungkin antara faktor yang menyumbang kepada jumlah kutipan.

"Pengaruh kuat jenama 'Kampung Pisang' seperti Zombie Kampung Pisang dan HKLBR sebelum ini juga sangat membantu promosi filem ini," jelas Gayatri yang akan akur dengan permintaan pawagam berhubung tempoh tayangan filem berkenaan.

Bagi Mamat sendiri, selain kutipan box-office, kepuasan sebenar buat seorang pengkarya ialah apabila panggung bukan sahaja dipenuhi golongan muda.

"Saya rasa seronok apabila filem ini mampu membawa masuk penonton yang terdiri daripada semua golongan. Penonton yang datang bukan setakat kepit teman sahaja bahkan bawa seisi keluarga masuk panggung," katanya yang menyasarkan kutipan sebanyak sekurang-kurang RM6 juta untuk filem itu.

Senario penerimaan penonton filem pada fasa pertama pertama 2013 ini memberi petunjuk bahawa filem Melayu tempatan sedang bangkit setelah rata-rata filem yang ditayangkan pada tahun 2012 tidak menggembirakan industri. Pengurangan jumlah tayangan daripada dua filem Melayu seminggu pada 2012 berbanding satu filem satu minggu pada 2013 juga memberi lebih ruang kepada filem Melayu untuk bertahan lebih daripada dua minggu untuk ditonton ramai.

Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit mengisahkan kepulangan Husin ke Kampung Pisang setelah diisytihar muflis di Singapura. Kedatangan Husin menjadi sebab kepada kemunculan bekas kekasihnya Mon. Dalam waktu yang sama, Kampung Pisang kembali kecoh akibat gangguan makhluk halus dan Husin sendiri telah hilang diculik oleh lembaga misteri di kampung itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved