Jumaat, 8 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tempahan ular secara talian

Posted:

Tempahan ular secara talian

Tempahan ular secara talian

BERBANDING kedai-kedai haiwan lain, Exoreptiles Malaysia (Exoreptiles) yang terletak di Bandar Mahkota Cheras, Cheras, Selangor menjalankan perniagaan sedikit berbeza. Kedai tersebut menawarkan perkhidmatan tempahan ular secara talian.

Umpama menempah tiket kapal terbang ke destinasi pilihan, peminat haiwan eksotik itu boleh memilih ular yang disukai melalui laman web www.exoreptiles.com, kemudian mereka pergi ke kedai itu bagi melihat keadaan sebelum membuat pengesahan penerimaan.

"Kami mahu setiap pelanggan yang membeli ular mempunyai cukup pengetahuan mengenai haiwan ini termasuk cara ia makan dan sifat serta karakter.

"Dalam dunia maklumat di hujung jari, mereka boleh terus melayari internet mengenai ular yang diminati selepas melihat-lihat di laman web," kata pemilik Exoreptiles, Steve Yong, 34, ketika ditemui di Cheras.

Katanya, kaedah perniagaan tersebut terbukti berkesan apabila terdapat pelanggannya yang datang membawa anak yang berusia sekitar tujuh tahun tetapi mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat baik.

"Jangan terkejut, kanak-kanak itu mampu menamakan setiap ular yang ada di kedai ini dengan mudah," ujarnya ringkas.

Sebelum ini, Steve juga membela seekor ular sebagai haiwan peliharaan sekitar tahun 2002 tetapi dia telah mendapatkan 'bapa angkat' baharu kerana mahu berkahwin.

Isterinya takut dengan haiwan tidak berkaki itu. Pada tahun 2008, dia membuka Exoreptiles dan diuruskan sepenuh masa oleh adik Steve, Martin Yong, 25, dan seorang pekerja.

"Saya percaya, dengan pengetahuan dapat menghilangkan rasa fobia manusia terhadap ular," ungkapnya yang turut mengakui sudah beberapa kali digigit reptilia itu.

Kesemua ular di kedai Steve bukan dari Malaysia. Kebanyakannya diimport dari United Kingdom, Amerika Syarikat dan negara-negara lain di Eropah.

Ular-ular yang dijual tidak tersenarai dalam Konvensyen Perdagangan Spesies Terancam Antarabangsa (CITES) dan tidak beracun.

Namun, ular yang ada dalam senarai itu yang memerlukan permit lebih mendapat sambutan serta cepat dijual, selalunya ia didambakan oleh para pengumpul, terangnya.

Menjaga ular sebagai haiwan peliharaan sangat mudah, menurut lelaki dari Segambut, Kuala Lumpur itu. Ia hanya perlu diberi makan seminggu sekali mengikut saiz.

Ular kecil diberi makan pinky, anak tikus yang masih belum tumbuh bulu atau tikus dewasa untuk ular besar, manakala terarium tidak terlalu besar atau kecil.

Jika terlalu besar akan menyebabkan tekanan pada ular selain sediakan bekas air untuk berendam, tempat bersembunyi dan substrat sebagai alas.

"Disebabkan ular-ular ini berasal dari negara empat musim, jangan simpan dalam bilik yang berhawa dingin. Itu menyebabkan ia berhibernasi sepanjang tahun.

"Jika itu berlaku, ular tersebut tidak akan makan dalam tempoh yang lama sehingga boleh menyebabkan kematian," pesan Steve lagi.

ULAR dari negara-negara empat musim seharusnya tidak disimpan dalam bilik berhawa dingin.


Diberi makan

Setiap hujung minggu dan cuti umum, Zoo Negara, Hulu Klang, Selangor memberi peluang kepada para pengunjung bergambar dengan ular sawa Burma serta batik.

Sebelum dibawa ke tempat umum, kedua-dua ular itu diberi makan dan dimandikan kerana haiwan itu juga mempunyai masalah kulit seperti kutu serta hama, kata penolong penyelia Rumah Reptilia, Mohd. Hamdan Abdul Hamid, 32.

Ujarnya, ular sawa Burma kelihatan lebih jinak walaupun tidak disentuh dalam masa tertentu kerana sifatnya yang agak pasif. Sifatnya itu menyebabkan ia lebih digemari penggemar ular.

Ular sawa batik pula agak sukar didekati walaupun selepas sehari tidak dipegang dengan menunjukkan aksi sedang mengalami tekanan dan menjauhi diri seolah-olah mahu melindungi diri.

"Ia agak agresif berbanding sawa Burma dan sawa batik ialah haiwan asli Malaysia," kata Mohd. Hamdan ketika ditemui di Zoo Negara.

Ketika bertemu dengan Mohd. Hamdan pada akhir bulan lalu, Mohd. Hamdan menunjukkan dua ekor ular sawa iaitu daripada jenis Burma, Python molurus bivittatus dan sawa batik, Python reticulatus.

Perbezaan corak

Secara mata kasar, kedua-dua jenis ular itu nampak sama tetapi jika diteliti terdapat perbezaan pada corak yang kelihatan mempunyai perincian paten berkala dan halus.

Ular sawa Burma yang seberat 14 kilogram (kg) itu bernama Sonik dan berumur sembilan tahun, manakala sawa batik, Kiki yang berumur setahun mempunyai berat 4.5kg.

Ular sawa batik merupakan spesies dan reptilia yang terpanjang di dunia tetapi bukan badan paling besar.

Zoo Negara mempunyai 25 spesies ular Malaysia dan tiga spesies haiwan daripada luar negara. Jadi, terarium di situ tiada suhu khas diperlukan tetapi masih lagi dibekalkan sumber kawalan haba seperti lampu dan takungan air.

Timbalan Pengarah Zoo Negara, Dr. Muhamad Danial Felix, 46, berkata, ular terbahagi pada berbisa dan tidak berbisa.

PERBEZAAN dapat dilihat pada corak fizikal ular sawa batik (kiri) dan ular sawa Burma.


Tahap kecerdikan

Jenis tidak berbisa seperti ular sawa dan anakonda, manakala ular tedung senduk, selar serta ular kapak tergolong dalam kelompok berbisa.

Warna terang yang terdapat pada jenis berbisa selalunya menjadi amaran kepada hidupan lain. Sesetengah ular mempunyai warna yang sama dengan tanah untuk penyamaran.

"Tetapi ada juga ular tidak berbisa mempunyai warna terang untuk menipu haiwan lain," kata Muhamad Danial ketika ditemui di pejabatnya di Zoo Negara.

Ular bergerak menggunakan otot dan sisik yang mempunyai perbezaan pada bahagian perut dan atas. Sisik bahagian perut berbentuk empat segi bujur dan besar.

"Reka bentuk sisik itu, otot dan geseran antara badan dengan permukaan tanah membolehkan ia bergerak. Pergerakan juga banyak jenis seperti bengkang-bengkok, bengkang-bengkok ketepi atau melurus," terangnya lagi.

Haiwan yang mempunyai tahap kecerdikan seperti ular hanya perlu memastikan kelangsungan hidup dengan sentiasa mencari makanan dan melakukan pembiakan.

Biarpun penglihatan ular tidak jelas, ia mempunyai inframerah yang dapat mengesan haba badan mangsa, manakala rahangnya tidak bersambung dan boleh dibuka seluas-luasnya. Bergantung pada spesies, rata-rata ular mempunyai usia lebih kurang 20 tahun.

Ular tidak makan bangkai dan terdapat sesetengah spesies aktif pada waktu malam mengesan mangsa kerana haba mudah dikesan pada cuaca yang rendah.

Tambah Muhamad Danial, ular sentiasa mengeluarkan lidah bagi mengesan bahan kimia yang keluar daripada badan hidupan lain.

Bahan tersebut dihantar ke kelenjar Jacobson, seterusnya memberi maklumat mengenai spesies haiwan yang berada di hadapannya.

Ular juga dapat mengetahui kedatangan mangsa dengan merasai gegaran pada permukaan tanah.

Badan ular bersinar dan kalis air untuk menyimpan air. Hidupan itu membuang bahan perkumuhan air kencing atau urin dalam bentuk terhablur.

Waktu yang dinasihatkan tidak mendekati ular walaupun spesies itu dijadikan haiwan peliharaan adalah pada waktu bersalin kulit.

"Mata ular akan mengalami keputihan seperti katarak dan reptilia itu berasa nyilu pada seluruh badan," tambah Muhamad Danial lagi.

Terdapat perbezaan pada ular air terutamanya pada bahagian ekor yang kelihatan seperti pendayung bagi membantu meningkat kemahiran hidupan tersebut berenang.

Salah faham terhadap ular

Posted:

Salah faham terhadap ular

Salah faham terhadap ular


TAHUN Ular pada tahun ini dikatakan membawa kebaikan secara keseluruhan dan dikenali sebagai Tahun Pembetulan.


FOBIA atau ketakutan melampau terhadap ular disebabkan oleh didikan sejak kecil ibu bapa supaya takutkan haiwan reptilia itu.

Lama-kelamaan ia membentuk perasaan takut yang dibina dalam diri sama seperti masyarakat Melayu berasa gerun pada anjing.

"Tetapi, ia sebenarnya sangat baik juga kerana perasaan takut itu dapat menghindarkan manusia daripada mendekati ular yang terdapat beberapa jenis memiliki racun berbisa," kata Timbalan Pengarah Zoo Negara, Dr. Muhamad Danial Felix, 46, ketika ditemui di pejabatnya di Hulu Klang, Selangor.

Secara amnya, haiwan liar tidak akan mendekati manusia dan akan lari, tetapi terdapat beberapa sebab tertentu menyaksikan ular terpaksa bertembung dengan manusia.

Terang Muhamad Danial, barangkali terdapat sarang telur di persekitaran atau kerana bersalin kulit yang menyebabkan ia mudah marah.

Haiwan liar mempunyai naluri yang memerlukan ia berasa berada dalam zon selesa. Hidupan itu akan mempertahankan diri kerana terancam apabila musuh masuk ke dalam lingkungan itu.

"Contohnya, ular senduk. Ia akan mengembangkan kepalanya apabila didekati tetapi menguncup kembali selepas musuh berundur ke belakang," ujar Muhamad Danial.

Sempena Tahun Ular yang disambut pada tahun ini, pihak Zoo Negara merancang untuk mengadakan sebuah program pendidikan untuk memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai jenis-jenis ular.

Setiap bulan, sejenis ular akan diperkenalkan termasuk jenis berbisa atau tidak, habitat, dan keluarga selain ciri-ciri fizikal.

Salah faham terhadap luar bukan sahaja melibatkan haiwan itu sendiri tetapi turut berlaku dalam kalangan masyarakat Cina terhadap tahun ular air.

Itu berlaku kerana dalam ular mempunyai unsur api, manakala giliran lima elemen pada tahun ini ialah air. Dalam susunan kitaran lima elemen, terdapat kitaran peningkatan dan membinasakan bergantung pada unsur yang dipasangkan.

"Unsur api dan air menyebabkan kitaran pembinasaan berlaku sekali gus ramai yang menyangka tahun ini pasti tidak membawa tuah.

"Sebenarnya, itu tidak benar dan hanya berdasarkan penilaian yang sangat cetek," kata penyelidik geomantik, Kenny Hoo, 47, ketika ditemui di pejabatnya di Wisma BU8, Petaling Jaya, Selangor. Secara perlambangan, air akan memadamkan api.


ULAR boleh menjadi haiwan peliharaan jika kena dengan caranya.


Mengikut feng shui

Zodiak haiwan digunakan bagi memudahkan golongan petani pada zaman dahulu di Tanah Besar China supaya dapat memahami tahun, masa dan musim.

Terang Kenny lagi, bacaan atau ramalan seharusnya dibuat analisis berdasarkan Ba Zi dengan menggunakan kedua-dua kalendar Lunar dan Hsia.

Dakwanya, tahun ini merupakan waktu yang baik dan dipanggil Tahun Pembetulan. Secara amnya, Tahun Ular amat baik bagi individu yang lahir pada tahun lembu, ayam dan monyet, manakala yang lahir pada tahun babi serta ular barangkali berhadapan situasi yang agak sukar.

Mereka yang lahir pada kedua-dua tahun itu dinasihat untuk pergi mencuci gigi atau menderma darah, ujar Kenny. Bagaimanapun, perkara tersebut masih lagi bergantung kepada individu dengan melihat Ba Zi tarikh kelahiran.

Satu lagi salah faham yang berlaku ialah perbezaan tarikh tahun baru Cina antara kalendar Lunar dan Hsia yang dikenali 'tahun buta'.

Ia menyebabkan timbul pemahaman bahawa semua perkara seperti perkahwinan, bertukar karier, membeli rumah atau apa-apa sahaja tidak boleh dilakukan sepanjang tahun ini.

"Tahun buta sebenarnya merupakan sebuah fenomena alam biasa yang berlaku dalam sistem cakerawala dan tidak memberi kesan," terangnya lagi.

Kenny yang telah 14 tahun terlibat dalam perniagaan itu sejak 2000 menyaksikan Amber Chia, Dulux, AIA, Andaman Group, PKNS dan OCBC Bank pernah menjadi antara pelanggannya.

Katanya, terdapat tiga tahap dalam feng shui iaitu peringkat tertinggi membolehkan seorang individu membantu orang lain sekali gus memajukan masyarakat di persekitarannya.

"Peringkat kedua membolehkan seseorang itu mendapat anak yang pandai dan berguna, manakala feng shui terendah hanya mampu menjana duit pada diri individu itu sendiri," luah Kenny. - ADLAN JAAFAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Penduduk Kubu Gajah gembira terima BR1M 2.0

Posted:

Penduduk Kubu Gajah gembira terima BR1M 2.0

Penduduk Kubu Gajah gembira terima BR1M 2.0


RAJA AHMAD ZAINUDDIN (tengah) bersama penduduk menunjukkan baucar BR1M 2.0 di Selama, Perak baru-baru ini.


SYUKUR. Seramai 700 penduduk Kubu Gajah menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 di Dewan Orang Ramai Kampung Tersusun, Kubu Gajah, Selama, Perak baru-baru ini.

Baucar BR1M sebanyak RM500 setiap keluarga tersebut disampaikan Ahli Dewan Undangan Negeri Kubu Gajah, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Omar.

Beliau berkata, pemberian bantuan untuk keluarga berpendapatan RM3,000 ke bawah di kawasan tersebut melibatkan peruntukan RM350,000.

"Pemberian bantuan berkenaan buat kali kedua bukti keprihatinan kerajaan Barisan Nasional pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap kebajikan rakyat," katanya.

UiTM Pulau Pinang anjur larian untuk kutip derma

Posted:

UiTM Pulau Pinang anjur larian untuk kutip derma

UiTM Pulau Pinang anjur larian untuk kutip derma


SEBAHAGIAN ahli jawatankuasa MDAB yang menganjurkan Program Larian Amal MDAB di UiTM Pulau Pinang baru-baru ini.


AMAL. Program Larian Amal Bersama Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Pulau Pinang berjaya mengumpul dana sebanyak RM2,000 untuk disumbangkan kepada tabung MDAB di Pulau Pinang baru-baru ini.

Program larian yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Perwakilan Kolej B itu juga telah berjaya menarik lebih 500 peserta yang terdiri daripada pelajar dan kakitangan universiti tersebut.

Penasihat Jawatankuasa Perwakilan Kolej B, Zuraisah Dollah berkata, dana yang berjaya dikumpul itu akan disalurkan MDAB bagi membantu pelajar miskin untuk meneruskan pengajian mereka di peringkat pra diploma.

"Pelajar tersebut akan dibiayai oleh MDAB akan daripada segi yuran pengajian dan elaun sara diri.

"Sumbangan dana sebanyak RM2,000 kepada tabung MDAB diharap mampu membuka ruang kepada 5,000 pelajar miskin di seluruh negara untuk mengikuti program pengajian yang ditawarkan di seluruh cawangan UiTM," katanya.

Wakil PBSM jumpa Ketua Menteri Sarawak

Posted:

Wakil PBSM jumpa Ketua Menteri Sarawak

Wakil PBSM jumpa Ketua Menteri Sarawak


ABDUL TAIB (empat dari kanan) memasukkan wang ke dalam tabung PBSM sambil diperhatikan Abang Abdul Karim (tiga dari kanan) di Kuching baru-baru ini.


LANCAR. Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud menerima lawatan rombongan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) Cabang Kuching sempena pelancaran Hari Bendera PBSM di Wisma Bapa Malaysia di Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Rombongan tersebut diketuai oleh Penasihat PBSM Cabang Kuching, Datuk Abang Abdul Karim Tun Openg.

Pelancaran jualan bendera tersebut adalah untuk mengumpul dana bagi projek yang telah dirancang PBSM sepanjang tahun.

Turut hadir dalam lawatan itu ialah Timbalan Pengerusi PBSM Cabang Kuching, Dr. Chou Chi Ming dan Naib Presiden merangkap Pengerusi Pengumpulan Dana, Titus Chuo.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tembakan maut polis pencen

Posted:

Tembakan maut polis pencen

Tembakan maut polis pencen

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

GAMBAR rakaman CCTV menunjukkan imej salah seorang perompak yang melarikan diri selepas ditembak Abd. Jalil.


TAIPING – Seorang pegawai polis pencen membuktikan yang dia masih berbisa apabila menembak mati seorang daripada empat penjenayah yang memecah masuk banglo dua tingkat miliknya dalam kejadian di Taman Pegawai Kerajaan, Assam Kumbang di sini semalam.

Abd. Jalil Abd. Wahab, 63, yang merupakan bekas Timbalan Ketua Polis Daerah (KPD) Kota Setar, Kedah membuktikan pengalamannya sepanjang berkhidmat sebagai pegawai polis sebelum bersara pada 2005 memberinya kekuatan untuk menarik picu sepucuk revolver ke arah perompak dalam kejadian pada pukul 3 pagi itu.

Bersara dengan pangkat Superintendan, Abd. Jalil memberitahu, kejadian berlaku apabila dia terjaga sebaik mendengar suara anak perempuannya, Jazlina, 28, memanggilnya keluar selepas mengetuk pintu bilik atas.

Katanya, dia yang curiga dengan nada suara anaknya itu kemudian telah membuka monitor kamera litar tertutup (CCTV) di dalam bilik sebelum terkejut apabila melihat kelibat tiga lelaki berparang dan memakai topeng sedang berdiri di depan pintu. Seorang lagi berada berdekatan.

"Rupanya mereka telah menjadikan anak saya sebagai tebusan dan umpan untuk memanggil saya keluar. Tanpa ragu-ragu, saya mengambil sepucuk pistol yang disimpan di dalam almari.

"Sebaik pintu dibuka dengan perlahan, saya terus melepaskan tembakan ke arah mereka menyebabkan penjenayah bertempiaran lari. Saya kemudian keluar dan melepaskan satu das tembakan lagi ke arah mereka membuatkan mereka terus keluar," ceritanya ketika ditemui di sini semalam.

Tambahnya, dia tidak mengejar perompak tersebut kerana hanya memikirkan keselamatan isteri, anak, menantu dan cucu. Semasa kejadian terdapat tujuh individu termasuk Abd. Jalil di dalam banglo tersebut.

Menurut Abd. Jalil, sebelum itu, perompak berkenaan masuk selepas mengumpil besi jeriji pintu utama. Mereka kemudian telah mengikat menantunya, Adi Hafiz Yusop, 34, dan cucunya, Arif Syazwan Mohd. Shariff, 12, yang sedang tidur di bilik bawah.


ABD. JALIL menunjukkan pagar yang dipotong oleh perompak sebelum menceroboh rumahnya di Taman Pegawai Kerajaan, Assam Kumbang, Taiping semalam.


Sementara itu, Jazlina memberitahu, sebaik dikejutkan perompak berkenaan, mereka telah mengikat tangan dan mulut suaminya menggunakan wayar seterika.

Katanya, perompak kemudian membawanya ke bilik anak saudaranya, Arif Syazwan sebelum dipaksa memanggil bapanya.

"Hanya Allah yang tahu bagaimana perasaan saya ketika itu dan saya terpaksa kawal untuk mengelakkan keadaan menjadi kecoh.

"Saya bersyukur ayah berjaya menggagalkan usaha perompak berkenaan dan menyelamatkan kami sekeluarga," katanya yang memberitahu perompak hanya berjaya melarikan dua buah telefon bimbit dan seutas jam tangan.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Mohd. Yusof Md. Diah berkata, pihaknya yang menjalankan siasatan kemudian menemui mayat salah seorang perompak berkenaan di dalam kawasan semak kira-kira 150 meter dari banglo berkenaan.

"Mayat itu merupakan lelaki Indonesia berusia lingkungan 40-an. Kita sedang memburu tiga lagi rakannya," katanya.

Tambahnya, perompak masuk ke kawasan banglo mangsa selepas memotong pagar rumah kosong bersebelahan. Rumah itu tidak berpenghuni selepas terbakar pada November tahun lalu.

Apek, Leuniey rancang buka bisnes kecantikan

Posted:

Apek, Leuniey rancang buka bisnes kecantikan

Apek, Leuniey rancang buka bisnes kecantikan

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

LEUNIEY bersama suaminya, Apek.


KOTA BHARU – Penjaga gawang kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat dan isterinya, Nur Eilunie Natasha Jaafar yang baru melangkah ke alam perkahwinan akhir Disember lalu merancang untuk mengusahakan bisnes penjagaan kulit dan kecantikan.

Nur Eilunie Natasha atau Leuniey, 21, yang merupakan model dan pengusaha butik berkata, dia dan suaminya yang juga dikenali sebagai Apek, 23, merancang untuk menjalankan perniagaan dalam bidang tersebut kerana mereka berkongsi minat yang sama.

"Saya suka cantik dan perkara kecantikan, Apek juga serupa dan dia sangat mementingkan penampilan dari kaki sampai ke rambut. Jadi, kami merancang untuk buat bisnes bersama dalam bidang ini untuk bekalan masa tua kelak.

"Setakat ini ia cuma perancangan dan kami masih berbincang dengan keluarga. Kalau jadi, kami harap ia dapat direalisasikan pada hujung tahun ini atau awal tahun depan," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ditanya sama ada bisnes tersebut melibatkan pengeluaran produk atau perkhidmatan kecantikan, Leuniey berkata, ia masih dalam perbincangan.

Apek diijabkabulkan dengan Leuniey di kediaman keluarga Leuniey di Pasir Pekan, Tumpat pada 28 Disember lalu.

Mereka dinikahkan oleh Imam Masjid Pasir Pekan, Abdul Ghani Abdul Mutalib dengan disaksikan oleh kira-kira 2,000 tetamu termasuk ahli keluarga kedua-dua mempelai serta para peminat.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai hasrat mereka untuk berbulan madu, Leuniey berkata, buat masa ini mereka perlu 'melupakan sementara' rancangan tersebut kerana kedua-dua mereka masih sibuk dengan karier masing-masing.

"Rancangan itu ada tapi perlu diketepikan sementara kerana belum berpeluang lagi. Saya juga mahu Apek fokus dalam kerjayanya dulu. Kalau ada cuti pun dalam dua tiga hari sahaja, ia sebaiknya digunakan untuk rehat dan fokus tentang perlawanan seterusnya.

"Lebih sebulan melayari bahtera rumah tangga, saya rasa bahagia dan merasakan hidup kini lebih lengkap tetapi saya merasakan kami masih dalam fasa 'percintaan' kerana tidak mempunyai banyak masa bercinta sebelum kahwin dahulu," katanya.

Leuniey juga memberitahu, buat masa ini, belum ada lagi tanda-tanda mereka akan menimang cahaya mata.

"Belum ada rezeki lagi tapi kami berdua memang suka akan kanak-kanak," katanya.

Gelombang Biru Wanita BN dilancar

Posted:

Gelombang Biru Wanita BN dilancar

Gelombang Biru Wanita BN dilancar

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my


NAJIB bersalaman dengan Wanita BN ketika merasmikan majlis pelancaran Gelombang Biru Wanita BN di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri meletakkan harapan yang tinggi kepada jentera Wanita Barisan Nasional (BN) kerana yakin mereka akan menjadi jentera yang sangat penting dalam memastikan kemenangan parti gabungan itu dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau amat menghargai sumbangan jentera Wanita selama ini dan akan membalas jasa mereka yang tanpa jemu menyokong serta bekerja untuk parti.

"Jentera Wanita BN akan jadi jentera yang akan mempengaruhi rakyat dan yakinkan rakyat bahawa kita tepati janji dan kita sudah lakukan perubahan untuk negara.

"Wanita akan turun padang, melakukan kerja dengan bersungguh-sungguh dan akan 'membirukan' landskap politik tanah air," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Gelombang Biru Wanita BN di sini semalam.

Sementara itu, selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO di sini, Najib berkata, seorang daripada tujuh wakil setiap bahagian ke Perhimpunan Agung UMNO akan dilantik sebagai wakil jawatankuasa disiplin bagi memantau berlaku sebarang unsur sabotaj dalam parti.

Presiden UMNO itu memberitahu, nama-nama ahli itu sedang diproses oleh Lembaga Disiplin UMNO yang dipengerusikan Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail.

"Nama-nama ini kita akan umumkan kepada bahagian, maka semua orang tahu setiap yang berlaku di bahagian akan ada wakil jawatankuasa disiplin yang boleh memantau keadaan dan membuat laporan.

"Ini untuk memastikan bahawa tindakan untuk merosakkan parti dan mengkhianati parti diambil tindakan seberapa segera," katanya.

Najib juga berkata, secara keseluruhannya, mesyuarat semalam juga memberi fokus kepada persiapan jentera pilihan raya UMNO dalam persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Dalam pada itu, beliau berharap pembangkang menerima keputusan PRU-13 dan tidak mencari alasan untuk menimbulkan huru-hara sekiranya mereka kalah dalam pilihan raya itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Rekod keempat dikecapi

Posted:

Rekod keempat dikecapi

Rekod keempat dikecapi

Oleh SHAWKATH AZDE

SEWAKTU kanak-kanak lagi, dia kerap berimaginasi mahu mencipta rekod dunia. Impian mendalam itu kemudian beralih kepada minat sebelum menjadi kerjayanya sehingga kini.

Itulah kisah di sebalik individu yang bernama Rainer Zietlow yang baru-baru ini menjayakan kembara sejauh 23,000 kilometer (km) dari Melbourne, Australia menuju St. Petersburg di Rusia.

Dinamakan sebagai projek Russtralia, Zietlow bersama dua krew iaitu Marius Biela dan Vadim Gagarin mengambil masa selama 17 hari, 18 jam dan 49 minit untuk menyempurnakan pengembaraan tersebut. Justeru, satu lagi rekod Guinness World Record dicipta.

Kembara yang diketuai Zietlow bertujuan menyampaikan sepucuk surat dengan kaedah kuno (menaiki kenderaan) daripada Datuk Bandar Melbourne kepada Datuk Bandar St. Petersburg.

Bermula dari Australia, pasukan itu kemudian menyusuri muka bumi di Timor Timur sebelum menuju Indonesia, Singapura, Malaysia, Thailand, Laos, China, Kazakhstan dan berakhir di Rusia.

Bagi setiap km perjalanan projek Russtralia, sebanyak 10 sen (Euro) dikumpul sebagai sumbangan untuk sebuah pertubuhan kebajikan di Laos iaitu Plan International. Jumlah sumbangan yang berjaya dikumpul adalah sebanyak 2,300 Euro (kira-kira RM9,000).


JENTERA Touareg TDI dengan teknologi Bosch membantu krew Challange4 mengharungi pelbagai bentuk muka bumi dalam ekspedisi kali ini.


Ini bukannya misi kemanusiaan pertama Zietlow. Dia sudah menjayakan beberapa projek kembara untuk kebajikan, alam sekitar dan keperluan bidang sains.

"Ekspedisi yang saya akan ingati selalu adalah di Chile pada 29 Januari 2005. Itu merupakan kembara pertama saya dan perasaan pada ketika itu sememangnya bercampur-baur.

"Kami diselubungi perasaan takut. Namun tetap syukur kerana semuanya berjalan dengan baik," katanya dalam satu temuramah bertulis bersama Kosmo! baru-baru ini.

Ekspedisi yang dimaksudkan Zietlow adalah pendakian gunung berapi tertinggi dunia iaitu Ojos del Salado, Chile dengan memandu sebuah Volkswagen Touareg standard.

Ketinggian Ojos del Salado ialah 6,882 meter. Dia bersama seorang rakan, Ronald Bormann, mengemudi kenderaan hingga paras ketinggian 6,084 meter dengan membawa sebuah mesin seismograf.

Mesin seismograf itu dipasang pada paras tertinggi di gunung berapi tersebut untuk mengukur kekuatan gempa bumi dan pergerakan semasa muka bumi di kawasan berkenaan.

Zietlow yang berkelulusan bidang pentadbiran perniagaan kini memiliki dan mengusahakan Challenge4, sebuah agensi yang mengendalikan acara-acara automotif serta kembara jarak jauh.

"Inilah hobi saya sejak kecil lagi. Saya menjadikannya sebagai kerjaya sejurus sahaja memperoleh lesen memandu ketika berusia 17 tahun.

"Sebelum membabitkan diri dalam aktiviti kembara, saya sebenarnya memantapkan kekuatan mental dan fizikal. Ia penting sebagai persiapan untuk berdepan dengan apa jua situasi yang tidak diduga," katanya.


DARI kiri: Biela, Zietlow dan Gagarin bergambar di Rusia selepas berjaya menyempurnakan kembara Russtralia baru-baru ini.


Berhubung kembara Russtralia, Zietlow berkata, persiapan awal mengambil masa selama lapan bulan untuk memperhalusi segala perkara dalam ekspedisi itu.

Ini termasuk mencari penajaan, kenderaan bersesuaian, barangan keperluan dan memastikan semua laluan yang menggunakan koordinasi GPS adalah tepat.

Jentera Volkswagen Touareg TDI kegunaan pasukan Challenge4 telah melalui beberapa fasa modifikasi seperti pemasangan roll-cage dan kerusi jenis bucket untuk keselesaan pemandu.

Sebuah tangki diesel tambahan berkapasiti 300 liter dan set tayar jenis Continental Cross Contact LX 20 juga telah dipasang pada kenderaan berkenaan.

Jentera dengan enjin 3.0 liter V6 TDI Clean Diesel bersama pengecas lampau itu nyata berupaya membekalkan kuasa yang diperlukan sewaktu menempuh pelbagai permukaan muka bumi.

Tambahan lain membabitkan pemasangan teknologi satelit Inmarsat untuk komunikasi langsung, meskipun berada di kawasan terpencil.


ZIETLOW (baju hitam) sempat bergambar bersama sekumpulan kanak-kanak ketika di Indonesia.


Radiator bocor

Biarpun segala perancangan dilakukan dengan teliti, pasukan yang terdiri daripada tiga individu itu tetap menghadapi beberapa masalah.

Radiator Touareg mengalami kebocoran ketika di Timor Timur yang menyebabkan perjalanan terpaksa ditangguh selama sehari setengah. Tayar kenderaan juga bocor beberapa kali.

Penangguhan kedua berlaku apabila feri yang ditempah untuk membawa kenderaan berkenaan ke Melaka berdepan masalah tanpa dijangka.

"Ketika berusaha untuk mengejar masa yang terbuang gara-gara kerosakan radiator dan tayar bocor, perjalanan kami terpaksa ditunda kerana kapten kapal tidak biasa dengan pelabuhan Dumai, Indonesia. Keadaan bertambah rumit apabila enjin bot itu rosak.

"Kami terpaksa mencari alternatif lain dengan menempah sebuah kapal kayu untuk membawa kenderaan Volkswagen seberat tiga tan itu ke Melaka," tambahnya.

Ketiga-tiga krew secara bergilir-gilir memandu selama lima jam setiap seorang untuk memastikan masa dapat digunakan sepenuhnya dan mendapat rehat secukupnya.

Zietlow menambah, bekalan makanan yang dibawa dalam kenderaan sememangnya cukup sepanjang perjalanan merentasi Australia, Timor Timur, Indonesia, Singapura, Malaysia, Thailand, Laos, China, Kazakhstan dan Rusia.

Mandi? Mereka juga tidak mempunyai banyak masa untuk itu kerana kekangan masa mencipta rekod.

"Kami hanya membersihkan diri dengan air dalam botol sebaik sahaja tiba di Rusia. Itupun kerana mahu kelihatan kemas," ujarnya.

Baru sahaja selesai perjalanan panjang, Zietlow sebenarnya sudah ada rancangan kembara lain.

Kali ini, dia menanti masa untuk memulakan pengembaraan ke Sochi 2014 Winter Olympics di Rusia. Ia akan dilakukan pada tahun ini dan misi ke China (tahun hadapan).

Nisei Week LA

Posted:

Nisei Week LA

Nisei Week LA

Oleh IRWAN ASRI MOHD. NOR


JENTERA Chevrolet ini telah menerima proses ubah suai yang ekstensif.


SEBENARNYA sudah lama saya ingin menulis mengenai perkara ini. Di sebuah daerah kecil di Los Angeles (LA), Amerikat Syarikat (AS) ada satu tempat yang dikenali sebagai Little Tokyo.

Di sana, wujud satu sambutan tahunan yang diberi nama Nisei Week. Sebenarnya, Nisei Week adalah perayaan yang disambut secara turun temurun di sana oleh masyarakat Jepun-Amerika dengan pelbagai aktiviti budaya.

Nisei bermaksud generasi kedua, merujuk kepada generasi kedua Jepun yang lahir di AS. Sementara Isei pula merupakan generasi pertama yang telah menyambut perayaan sama sejak tahun 1934 lagi. Jangan salah sangka pula, maksud saya perayaan budaya, bukannya kereta.

Walaupun namanya Nisei Week, namun acara tersebut tidak lagi hanya tertumpu kepada aspek kebudayaan sahaja. Ada satu acara yang perlu anda tahu iaitu Nisei Showoff.


BARISAN kereta muscle Amerika yang memeriahkan pameran Nisei Showoff setiap tahun.


Nisei Showoff

Nisei Showoff merupakan pameran kereta yang mengumpulkan kereta jalanan terbaik di sekitar LA. Pameran ini sebenarnya bermula secara tidak sengaja apabila festival utama Nisei Week berlangsung.

Beberapa buah kelab kereta dari Selatan California yang terdiri daripada anak-anak generasi kedua Jepun berkumpul sambil lepak-lepak. Kemudian beebrapa orang individu seperti Janet Fujimoto, Duane Tomono dan Joey Lee mula memikirkan idea untuk jadikan acara pamaran kereta itu lebih teratur.

Justeru, mereka telah memilih satu kawasan parkir yang luas pada tahun 2000 untuk merasmikan pameran Nisei Week. Hingga ke hari ni, acara tersebut dijalankan secara tetap pada setiap tahun.

Pameran itu memang unik kerana pengunjung boleh masuk secara percuma. Ia bukanlah pameran yang rasmi sangat pun. Lebih kurang macam pameran Hellaflush Meeting Osaka.

Pameran yang pada awalnya terdiri daripada beberapa buah kelab kereta dan orang persendirian lama kelamaan semakin berkembang serta mendapat perhatian ramai.

Sehinggakan ia berjaya menarik syarikat-syarikat automotif utama, tuner dan bengkel-bengkel yang menghantar kereta mereka untuk dipamerkan.

Kalau anda semua ingin tahu, ada macam-macam jenis perjumpaan di AS yang memang menyeronokkan. Sebagai contoh, Honda Meeting, Toyota Fest, Eibach Meeting dan macam-macam lagi. Bagus betul kalau di Malaysia ada acara macam ini. Sudah tentu saya bawa famili boleh datang tengok kereta. Duit pun tak habis!

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, penganjur Nisei memaklumkan bahawa sambutan yang menggalakkan banyak diterima daripada kereta Honda. Jadi pada tahun ini mereka buat seksyen yang dipanggil 'Generation'.


TRAK buatan pengeluar Jepun yang klasik.


Di sini, ia dibahagikan pada kategori 'past', 'present' dan 'future'. Menarik juga idea itu kerana pengunjung boleh melihat secara dekat barisan pengeluaran dan modifikasi yang berbeza pada pelbagai generasi kereta Honda.

Trend Nisei Showoff yang pada asalnya lebih tertumpu kepada perubahan sosial kereta Jepun kepada Japan Domestic Market (JDM) telah mula berubah beberapa tahun kebelakangan ini. Istilah Hellaflush, USDM, Canibeat, Illest mula diguna pakai. Trend begini juga sudah dapat dilihat dengan jelas pada pameran-pameran automotif terbabit.

Apabila digabungkan dengan konsep 'generation' tadi, maka boleh dilihat pengaruh budaya kereta AS yang sangat kuat. Enjin berkilat-kilat, wire tuck, turbo bersih-bersih semua dan mesin K20A itu nampak macam senang sahaja hendak memperolehnya.

Nisei Showoff kini juga tidak tertakluk pada kereta Jepun saja. Kereta muscle AS yang memberi pengaruh besar pada kereta old school Jepun turun dipamerkan. Kereta-kereta klasik begini memang wajib ada sebagai penyeri.

Cuma saya harap dapat melihat lebih banyak model Datsun, Hakosuka, Fairlady dan mungkin pikap lama Jepun. Namun hakikatnya, ini AS. Susah hendak cari kereta sebegitu. Kalau Mitsubishi Evo banyaklah. Evo pergi SEMA sudahlah. Di sini orang lebih menghargai nostalgia dan sejarah.

Vespa LX150 edisi Apple

Posted:

Vespa LX150 edisi Apple

Vespa LX150 edisi Apple

ATAS: Simbol buah epal yang digunakan pada tahun 1969 kini ditampilkan pada bahagian hadapan Vespa moden.
DARI Kiri: Pemangku Naza Premira, Terrence Duncan, SM Faisal dan Naib Presiden Two Wheel Division Kumpulan Naza, Nik Danial Nik Mahmood pada majlis pelancaran model edisi terhad LX150 di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.


NAZA Premira Sdn. Bhd. (Naza Premira) baru-baru ini menambah pilihan produk skuter Vespa sedia ada menerusi pelancaran varian LX150 edisi Apple untuk pelanggan tempatan. Hanya 168 unit jentera jenama Itali itu ditawarkan di Malaysia.

Naza Premira merupakan pengedar rasmi skuter jenama Vespa di Malaysia.

Untuk makluman, LX150 edisi Apple itu tidak mempunyai sebarang kaitan dengan syarikat pengeluar gajet dan peranti pintar iaitu Apple Inc.

Edisi Apple itu diperkenalkan bagi memperingati kempen pengiklanan paling popular di Itali pada tahun 1969. Slogan kempen itu dalam bahasa Itali pada ketika itu ialah Chi Vespa mangia le mele (If you ride a Vespa, you take a bite of the Apple).

Buah epal dipilih kerana dikatakan merupakan simbol untuk kesihatan, muda, berkhasiat dan dikehendaki ramai. Individu di sebalik ciptaan slogan itu ialah Gilberto Filippetti daripada agensi pengiklanan Leader di Florence, Itali.

Kempen pengiklanan itu digunakan untuk pengenalan model Vespa 50 Special pada tahun 1969. Ia tepat pada masanya kerana pada ketika itu seramai 16 juta golongan muda di Itali memerlukan sebuah kenderaan untuk mobiliti. Era itu adalah masa peralihan Itali ke arah pembentukan sebuah negara perindustrian.

Malaysia merupakan negara kedua selepas Vietnam untuk menawarkan Vespa LX150 edisi Apple. Produk keluaran kilang di Hanoi, Vietnam itu hanya didatangkan dalam warna putih.

Sentuhan kosmetik membabitkan grafik epal pada kedua-dua sisi skuter dan bahagian hadapan. Pelana jentera bersesaran 150cc itu diberi pengenaan dua tona merah putih beserta satu logo epal kecil.

Lima cawangan baharu

Enjin LX150 jenis empat lejang sejukan udara dengan transmisi automatik itu mampu menghampurkan kuasa sehingga 11.66hp @ 7,750rpm dan kuasa kilas 11.5Nm @ 6,000rpm. Berat kering jentera adalah 110 kilogram dan berupaya mencapai kelajuan maksimum 95 kilometer sejam.

Untuk memberhentikan jentera, kedua-dua roda menggunakan khidmat brek cakera bersaiz 200 milimeter (mm) di hadapan dan drum di belakang (110mm). Ada dua cara menghidupkan Vespa LX150 iaitu sama ada melalui butang pemula atau penendang kaki.

"Vespa merupakan skuter gaya hidup yang digemari di negara ini. Sebanyak 1,000 unit varian Vespa telah dijual pada tahun 2012," kata Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan Naza, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin.

Unjuran jualan tahun ini adalah sebanyak 2,000 hingga 3,000 buah. Bagi merealisasikan sasaran tersebut, Naza Premira bakal membuka lima cawangan baharu di Pulau Pinang, Johor, Kelantan, Terengganu dan Sarawak pada tahun ini.

Buat masa ini, terdapat dua bilik pameran Vespa iaitu masing-masing di Petaling Jaya dan Kota Damansara di Selangor.

Vespa LX150 edisi Apple ditawarkan pada harga atas jalan RM11,388 seunit. Sempena dengan sambutan Tahun Baru Cina, anda kini boleh memiliki sebuah skuter LX150 pada harga RM8,888 sebuah (harga asas). Stok adalah terhad dan promosi hanya sah sehingga 28 Februari 2013.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Nazmi tak menyengat

Posted:

Nazmi tak menyengat

Nazmi tak menyengat

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

PRESTASI Nazmi agak tenggelam ketika beraksi dengan PKNS pada perlawanan persahabatan menentang Johor di Pasir Gudang, Johor semalam.


PEMAIN muda kontroversi, Muhammad Nazmi Faiz Mansor kurang menyengat.

Pengalaman selama hampir enam bulan di bumi Eropah seolah-olah tidak membantu meningkatkan gaya permainannya.

Dia bagaikan hilang sentuhan ketika turun beraksi dengan skuad Selangor PKNS pada perlawanan persahabatan menentang Johor di Stadium Perbandaran Pasir Gudang semalam.

Perlawanan tersebut merupakan penampilan pertamanya sejak kembali ke tanah air, tetapi hanya dimasukkan pada separuh masa kedua sebagai pemain gantian.

Pada perlawanan tersebut, Johor meraih kemenangan 2-0 hasil jaringan pemain import, Juan Muriel Orlando.

Begitupun, Nazmi mengakui memerlukan sedikit masa untuk mendapat rentak beraksi bersama pasukan baharunya, PKNS.

Bekas pemain kelab Portugal, Biera Mar itu berkata, banyak aspek yang perlu dipertingkatkan terutama keserasiannya bersama pemain lain.

"Saya perlukan sekurang-kurangnya tiga perlawanan lagi untuk menyesuaikan diri dengan corak permainan pasukan ini.

"Beri saya sedikit masa, apabila sudah serasi, insya-Allah semua akan bertambah baik," katanya selepas perlawanan semalam.

Nazmi sebelum ini mengejutkan banyak pihak apabila membuat keputusan mengejut pulang ke tanah air dan mengikat kontrak selama tiga tahun bersama PKNS.

Dia bagaimanapun masih tidak mahu mengulas lanjut mengenai kepulangan mengejutnya itu.

Mengulas isu peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Nazmi yang kini berusia 19 tahun menjelaskan dia masih belum bersedia menghadapi peperiksaan penting itu.

Katanya, banyak perkara yang perlu diselesaikannya terlebih dahulu dan pada ketika ini, dia tidak boleh fokus sepenuhnya terhadap pelajaran.

"SPM bukannya boleh dipandang ringan, ia perlukan persediaan yang rapi. Buat masa ini, saya belum bersedia," katanya.

Sementara itu, dalam perlawanan persahabatan semalam, Johor yang terlebih dahulu memulakan asakan tampak tidak bermaya pada separuh masa pertama apabila gagal menyempurnakan peluang-peluang yang dihasilkan.

Namun, tidak mahu kalah di laman sendiri, asakan demi asakan terus dilakukan Johor dan percubaan mereka hampir berjaya memecah kebuntuan pada minit ke-30 hasil rembatan kencang dari luar kotak penalti oleh Orlando, namun tersasar.

Gol pertama Johor bagaimanapun hadir pada minit ke-49 hasil sepakan Orlando, dan 10 minit kemudian, Orlando mengesahkan kemenangan tuan rumah apabila sekali lagi menjaringkan gol hasil hantaran lintang daripada Mohd. Rashid Aya.

'Shahidan masih belum selamat'

Posted:

'Shahidan masih belum selamat'

'Shahidan masih belum selamat'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tetap akan mengadakan mesyuarat bagi membincangkan tiga pertuduhan yang dihadapi Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim dalam masa terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abd. Razak berkata, pihaknya tetap akan mengadakan mesyuarat berhubung perkara itu biarpun Shahidan telah melepaskan jawatannya dalam badan induk itu baru-baru ini.

"Mesyuarat tetap akan diadakan (biarpun Shahidan telah melepaskan jawatan).

"Jika Shahidan tidak mengaku bersalah, beliau boleh mengemukakan sebab munasabah dan jika alasan yang diberi boleh diterima pakai, jawatankuasa akan pertimbangkan kes tersebut," katanya kepada Kosmo! semalam.

Pada 1 Februari lepas, FAM menghantar surat mengandungi tiga pertuduhan terhadap Shahidan mengikut Artikel 88 Statut FAM yang ditandatangani Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad.

Bagi pertuduhan pertama, Shahidan berdepan tindakan amaran keras, denda maksimum RM50,000 serta hukuman lain ditentukan Jawatankuasa Tatatertib mengikut Kod Tatatertib FAM kerana membuat kenyataan kepada media berkaitan hal ehwal pentadbiran FAM tanpa kebenaran mengikut Artikel 88 Status FAM.

Untuk pertuduhan kedua, beliau berdepan tindakan gantung keahlian minimum dua tahun dan denda maksimum RM10,000 susulan penyiaran artikel sama dengan mempunyai niat menghina atau mengaibkan, menjatuhkan atau mencemar imej mana-mana pegawai FAM.

Bagi pertuduhan ketiga, Shahidan melalui artikel sama dituduh membuat kenyataan bercanggah, mempertikai, mempersoal atau fakta yang diberikan tidak tepat atau bercanggah atau salah dengan mana-mana keputusan badan persatuan mengikut Artikel 20 Statut FAM 2010-2014.

Bagi pertuduhan itu, beliau berdepan hukuman gantung keahlian enam bulan dan denda RM8,000.

Susulan menerima surat pertuduhan itu, Shahidan mengumumkan untuk meletak jawatan dalam dua jawatankuasa kecil FAM iaitu sebagai Anggota Jawatankuasa Kewangan (AJK) FAM dan AJK Bola Sepak Wanita FAM.

Taufek memberitahu, setakat ini pihaknya masih belum menerima sebarang penjelasan rasmi daripada Shahidan berhubung perkara itu.

Dalam pada itu, ketika ditanya tarikh sebenar persidangan itu, jelas Taufek: "Saya masih belum menerima makluman lanjut (daripada FAM) berhubung perkara itu.

"Mungkin ia akan diadakan selepas perayaan Tahun Baru Cina."

Aksi Nwakaeme pikat penyokong Kelantan

Posted:

Aksi Nwakaeme pikat penyokong Kelantan

Aksi Nwakaeme pikat penyokong Kelantan

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

NWAKAEME (kanan) tampil dengan aksi yang bertenaga ketika membantu Kelantan menewaskan Felda United 2-0 di Kota Bharu kelmarin.


PEMAIN import jemputan Kelantan dari Nigeria, Dickson Nwakaeme, 27, mula meniti di bibir penyokong fanatik skuad tersebut.

Ia ekoran aksi bertenaga yang dipamerkan oleh pemain berkenaan serta kerap kali menguji kekuatan benteng pertahanan lawan ketika turun beraksi pada perlawanan persahabatan menentang Felda United di Stadium Sultan Muhammad IV Kota Bharu kelmarin.

Gaya permainannya terus menenggelamkan rentak seorang lagi tonggak import Kelantan, Keita Mandjou yang sedang bergelut untuk mengembalikan prestasinya.

Tanpa berselindung, pengendali Kelantan, Bojan Hodak mengakui Dickson mempunyai kelebihan tersendiri selepas membantu The Red Warriors mencatatkan kemenangan 2-0 ke atas Felda United pada aksi persahabatan itu.

Menurutnya, pemain tersebut mempunyai kelebihan dari segi kawalan bola serta bijak membuka ruang kepada rakan pasukan untuk menjaringkan gol.

"Dia (Dickson) seorang pemain yang hebat serta memiliki gaya kawalan bola yang baik selain mampu melakukan percubaan daripada sudut yang sukar.

"Bagaimanapun, setakat ini, mungkin tidak akan berlaku sebarang perubahan dalam pasukan dan saya serahkan semuanya kepada pihak pengurusan," katanya.

Pada perlawanan tersebut, Kelantan yang beraksi di hadapan 7,000 peminat setia mereka terpaksa menunggu sehingga minit ke-33 untuk memperoleh jaringan menerusi rembatan seorang lagi pemain import jemputan, Salim Arrache.

Pada minit ke-72, Indra Putra Mahayuddin menggandakan jaringan Kelantan selepas rembatan kencangnya gagal diselamatkan oleh penjaga gol Felda United, Mohd. Helmi Eliza Elias.

Kemenangan tersebut menyaksikan Kelantan memperoleh tonik berguna menjelang perlawanan Liga Super menentang Selangor pada 15 Februari ini di Stadium Shah Alam.

Dalam pada itu, Hodak berkata, dua aksi persahabatan yang diharungi oleh pasukannya setakat ini memberikan impak positif buatnya dalam menilai kekuatan dan kelemahan pasukan.

"Ia cukup penting buat kita untuk memperbaiki segala kelemahan yang ada sebelum saingan Liga Super kembali bersambung.

"Banyak perubahan yang saya dapat lihat terutama persembahan daripada Mohd. Izuan Solahuddin, begitu juga dengan aksi Mohd. Faiz Subri. Kedua-dua pemain ini semakin menunjukkan peningkatan," ujarnya.

Bagi pengendali Felda United, K. Devan, beliau mengakui pasukannya masih mencari pemain terbaik untuk digandingkan dengan penyerang dari Lebanon, Mohd. Ghaddar.

Selain itu, Devan turut merancang untuk mengadakan satu lagi perlawanan persahabatan berdepan sama ada Pahang atau naib juara Piala FA musim lalu, Sime Darby FC.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Parti Islam tolak kerajaan Tunisia dibubar

Posted:

Parti Islam tolak kerajaan Tunisia dibubar

Parti Islam tolak kerajaan Tunisia dibubar

SEORANG anggota polis melepaskan gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan pro-Belaid di Gafsa, Tunisia kelmarin.


TUNIS – Parti Islam yang mendominasi kerajaan campuran Tunisia semalam menolak inisiatif Perdana Menteri Hamadi Jebali untuk membentuk sebuah kerajaan teknokrat bagi menyelesaikan krisis politik di negara tersebut yang berpunca daripada pembunuhan seorang tokoh politik pembangkang.

Pengumuman tersebut yang dibuat oleh Parti Ennahda mencetuskan persoalan berhubung cara untuk menyelesaikan krisis dalaman terburuk di Tunisia sejak revolusi rakyat bagi menjatuhkan diktator Zine El Abidine Ben Ali berlaku pada Januari 2011.

Tunisia kini berdepan perpecahan bukan sahaja antara kerajaan dengan pembangkang tetapi turut melibatkan anggota-anggota Parti Ennahda.

Dalam kejadian pagi kelmarin, seorang pemimpin pembangkang, Shokri Belaid mati ditembak beberapa kali di dalam kereta di luar kediamannya oleh beberapa penyerang tidak dikenali.

Pembunuhan itu mencetuskan tunjuk perasaan di seluruh negara dengan gas pemedih mata terpaksa digunakan bagi menyuraikan mereka.

Susulan bantahan rakyat, Jebali mengumumkan lewat kelmarin bahawa beliau akan membubarkan kerajaan dan membentuk sebuah pemerintahan baharu yang dianggotai ahli-ahli teknokrat untuk mentadbir negara sehingga pilihan raya diadakan seperti yang dituntut oleh pembangkang.

Bagaimanapun, pada keesokan harinya, Timbalan Presiden Ennahda, Abdel-Hamid Jalasi berkata, partinya menolak cadangan Perdana Menteri berkenaan sekali gus menggugat masa depan Tunisia. – Agensi

55 orang maut di Damsyik

Posted:

55 orang maut di Damsyik

55 orang maut di Damsyik


BEBERAPA anggota penentang yang merupakan askar-askar Tentera Pembebasan Syria berada di sebuah lokasi pertempuran di Jobar, Damsyik kelmarin.


DAMSYIK - Kedudukan kumpulan penentang Presiden Bashar Al-Assad di sekitar ibu kota Syria di sini digegarkan dengan pertempuran sengit dan bedilan meriam untuk hari kedua berturut-turut semalam ketika pihak tentera melancarkan serangan besar-besaran yang dilaporkan telah meragut 55 nyawa dalam tempoh 24 jam.

Antara yang terbunuh ialah lima orang awam termasuk tiga wanita.

Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia menyatakan, semua mangsa maut terkena peluru mortar di kem pelarian Palestin di Yarmuk yang terletak di pinggir bandar raya ini.

Menurut kumpulan itu, sekurang-kurangnya 19 orang awam, 28 penentang dan lapan askar terbunuh sejak serangan tersebut dilancarkan awal semalam.

Serangan tentera rejim Bashar itu ditumpukan di bahagian selatan dan pinggir bandar raya ini.

Kawasan tersebut merupakan kubu kuat penentang rejim Bashar.

Lebih 60,000 orang dilaporkan terbunuh sejak pertempuran antara kumpulan penentang yang terdiri daripada penduduk tempatan dengan tentera Syria berlaku pada Mac 2011.

Para penentang itu mahu Bashar digulingkan kerana kegagalannya membawa pembaharuan dalam pentadbiran dan kebebasan bersuara selepas kebangkitan penduduk berlaku di Tunisia, Mesir dan Libya. - Agensi

Ahli sihir mati dibogel, dibakar

Posted:

Ahli sihir mati dibogel, dibakar

Ahli sihir mati dibogel, dibakar


SEJUMLAH orang menyaksikan seorang wanita dibakar bersama timbunan sampah dan tayar di Mount Hagen, Papua New Guinea pada Rabu lalu.


SYDNEY - Seorang wanita muda, Kepari Leniata dibogelkan sebelum dibakar hidup-hidup di depan sejumlah orang di Papua New Guinea, menurut laporan semalam.

Wanita itu diikat dan didera sebelum tubuhnya dicurahkan minyak serta dibakar bersama timbunan sampah dan tayar pada Rabu lalu.

Menurut akhbar Post-Courier, wanita berkenaan dibakar kerana dia didakwa membunuh seorang budak lelaki berusia enam tahun menerusi ilmu hitam.

Kejadian itu berlaku di bandar Mount Hagen di pulau tersebut.

Sebuah jentera bomba datang ke lokasi kejadian.

Bagaimanapun, beberapa orang mengejar jentera tersebut yang kemudian meninggalkan tempat kejadian.

Wanita itu mati di tempat kejadian.

Menurut laporan, wanita berkenaan mengaku membunuh budak itu yang mati selepas dimasukkan ke sebuah hospital dengan sakit di bahagian perut dan dada pada Selasa lalu.

Menurut polis, pihaknya melakukan persediaan untuk mendakwa orang yang bertanggungjawab membakar wanita berkenaan.

Polis berkata, kes tersebut diklasifikasikan sebagai pembunuhan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Isu pertuduhan FAM: Shahidan serah kepada peguam

Posted:

Isu pertuduhan FAM: Shahidan serah kepada peguam

Isu pertuduhan FAM: Shahidan serah kepada peguam

08/02/2013 7:15pm

KUALA LUMPUR — Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis (PFA), Datuk Seri Shahidan Kassim menyerahkan kepada peguam bagi menyelesaikan isu tiga pertuduhan yang dikenakan terhadapnya oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Bekas Menteri Besar Perlis itu berkata, urusan tersebut diserahkan kepada peguam kerana beliau perlu menyelesaikan perkara yang lebih penting membabitkan pembayaran gaji pemain singa utara itu.

"Saya sibuk cari duit bagi membayar gaji pemain dan saya tidak ada masa untuk melayan FAM sebab gaji pemain, mereka (FAM) tak tolong bayar," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) hari ini.

Sebelum ini, Jawatankuasa Tatatertib FAM memberi tempoh sehingga tengah hari ini untuk Shahidan menyerahkan surat tunjuk sebab berhubung tiga pertuduhan terhadapnya.

Pada 1 Februari lepas, FAM menghantar surat mengandungi tiga pertuduhan terhadap Shahidan mengikut Artikel 88 Statut FAM yang ditandatangani Setiausaha Agung FAM Datuk Azzuddin Ahmad.

Bagi pertuduhan pertama, Shahidan berdepan tindakan amaran keras, denda maksimum RM50,000 serta hukuman lain ditentukan Jawatankuasa Tatatertib mengikut Kod Tatatertib FAM kerana membuat kenyataan kepada media berkaitan hal ehwal pentadbiran FAM tanpa kebenaran mengikut Artikel 88 Status FAM.

Untuk pertuduhan kedua, beliau berdepan tindakan gantung keahlian minimum dua tahun dan denda maksimum RM10,000 susulan penyiaran artikel sama dengan mempunyai niat menghina atau mengaibkan, menjatuhkan atau mencemar imej mana-mana pegawai FAM.

Manakala bagi pertuduhan ketiga, Shahidan melalui artikel sama dituduh membuat kenyataan bercanggah, mempertikai, mempersoal atau fakta yang diberikan tidak tepat atau bercanggah atau salah dengan mana-mana keputusan badan persatuan mengikut Artikel 20 Statut FAM 2010-2014.

Bagi pertuduhan itu, beliau berdepan hukuman gantung keahlian enam bulan dan denda RM8,000.— BERNAMA

Zarina Anjoulie dan rakan didakwa positif dadah

Posted:

Zarina Anjoulie dan rakan didakwa positif dadah

Zarina Anjoulie dan rakan didakwa positif dadah

08/02/2013 7:09pm

PETALING JAYA — Pelakon dan model, Zarina Anjoulie dan rakan lelakinya sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini, atas pertuduhan positif dadah jenis Methamphetamine Disember tahun lalu.

Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul, 27, dan Mohamad Fakhruzaim Mohamad Fawzi, 27, yang sebelum ini didakwa memiliki dadah mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu yang dibacakan berasingan di hadapan Majistret Nazri Omran.

Kandungan dadah tersebut didakwa terkandung di dalam air kencing Zarina Anjoulie dan Mohamad Fakhruzaim dan mereka didakwa melakukan perbuatan itu di Pejabat Narkotik Damansara, dekat sini, antara 8 malam hingga 8.10 malam, 30 Disember tahun lalu.

Bagi pertuduhan tersebut, mereka didakwa mengikut Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda hingga RM5,000 jika sabit kesalahan.

Mahkamah membenarkan mereka diikat jamin RM2,000 setiap seorang dan menetapkan 14 Mac untuk sebutan kes.

Selain itu mereka juga mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan pindaan, memiliki dua biji pil eramin 5 setiap satu seberat 0.38 gram, di sebuah kediaman di Jalan PJU 10/1C Damansara Damai, di sini pada 5.30 petang, 30 Disember tahun lalu.— BERNAMA

132 pelumba dari 30 negara sertai LTdL

Posted:

132 pelumba dari 30 negara sertai LTdL

132 pelumba dari 30 negara sertai LTdL

08/02/2013 6:40pm

KUALA LUMPUR — Pierre Rolland dan Andrea Guardini merupakan antara 132 pelumba dari 30 negara yang akan memulakan saingan perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Ketua Pegawai Operasi LTdL 2013, Emir Abdul Jalal berkata, kesemua pelumba tersebut telah mengesahkan penyertaan pada edisi ke-18 LTdL yang bermula di Kangar, Perlis, 21 Februari ini.

"Dunia akan mengenali Malaysia secara lebih dekat dengan kehadiran pelumba antarabangsa mewakili lima benua...ini ekoran liputan media yang meluas di luar negara," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Antara pelumba hebat bakal menjadi perhatian ialah Rolland, penunggang Perancis berusia 26, yang memenangi salah satu peringkat pendakian Tour de France pada dua edisi lepas.

Guardini, dari Itali, pula merupakan penunggang pertama merangkul kemenangan dalam enam peringkat pada edisi tahun lepas dan penunggang paling banyak meraih kemenangan dalam sejarah LTdL iaitu 11 peringkat.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved