Rabu, 23 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Medium dakwah orang muda

Posted:

Medium dakwah orang muda

Medium dakwah orang muda

SEPERTI yang diriwayatkan Ahmad, Bukhari dan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda: 'Sampaikanlah daripadaku walaupun hanya satu ayat.'

Hadis itu menjelaskan supaya setiap Muslim menyebarkan dakwah walaupun dengan cara yag ringkas. Dengan erti kata lain, pengetahuan yang banyak bermula daripada penyampaian yang sedikit.

Dakwah pada hari ini tidak lagi mengikut pendekatan konvensional sebaliknya telah diperluas dengan pelbagai cara mengikut kesesuaian zaman.

Namun, konsep dakwah masih lagi berpaksi kepada cara yang diguna pakai oleh Junjungan Besar, Nabi Muhammad SAW iaitu menggunakan kata-kata (bil lisan), tulisan (bil kitabah) dan contoh amal baik (bil hal).

Sejak akhir-akhir ini, konsep bil kitabah menjadi sasaran para ulama dengan mengeluarkan buku-buku ilmiah dan fiksyen yang berteraskan genre Islamik bagi menarik minat pembaca terutama golongan remaja.

Dalam lambakan novel-novel cinta sesama insan dalam pasaran sejak sekian lama, pembaca diberi variasi penceritaan yang lebih menjurus kepada cinta kepada Yang Maha Esa.

Ia dapat dilihat menerusi karya-karya novelis tersohor dari negara sebarang, Habiburrahman El Shirazy hingga mencetus fenomena kepada pergerakan dan perkembangan genre Islamik. Novel-novel beliau diangkat ke layar perak dan drama sebagai perlambangan kepada kejayaan genre yang sering diabaikan kepentingannya.

Tempias kehangatan novel dan filem dalam genre Islamik turut terasa hingga ke negara-negara jiran termasuk di Malaysia.

Perlahan-lahan ia mula meresapi industri penulisan dan perfileman tempatan melalui naskhah-naskhah berteraskan cinta kepada agama. Ia ditambah lagi dengan kewujudan stesen televisyen seperti AlHijrah dan Astro Oasis yang mengangkat martabat Islam dalam rancangan dan program terbitan mereka.

Kerancakan dakwah melalui seni ini dipandang sebagai peluang kepada para pendakwah untuk turut sama dalam menyampaikan ajaran Islam dengan lebih telus dan mudah difahami.

Akhlak peribadi

Penyampaian dakwah daripada golongan bijak pandai agama ini perlu kerana mereka lebih memahami dan menjadi kepakaran mereka untuk mengulas sesuatu permasalahan.

Menurut penulis novel Warkah Cinta Berbau Syurga, A. Ubaidillah Alias, niatnya menulis kerana rasa tanggungjawab untuk memberi fahaman dan pengajaran kepada pembaca agar lebih peka kepada maruah dan akhlak peribadi yang tinggi.

"Dorongan paling kuat untuk saya menulis kerana terasa tersinggung dengan segelintir sikap pengkarya yang tidak peka dengan sensitiviti agama.

"Mereka cuba membuat karya berbentuk Islamik, namun akhirnya mesej yang cuba disampaikan tidak kesampaian, sehinggakan ada yang memperlekehkan ajaran Islam itu sendiri," ujarnya ketika ditemui di KL Sentral baru-baru ini.


SEBAHAGIAN pelajar yang mengikuti kelas menyalin semula al-Quran peribadi di Yayasan Restu.


Graduan Usuluddin dari Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir itu menjelaskan, perubahan bidang kerjaya daripada bidang agama kepada dunia penulisan novel dan skrip dianggap sebagai cabaran yang perlu ditempuh untuk memastikan prejudis terhadap agama Islam dapat terhakis.

Minatnya untuk menulis berputik sejak usia remaja. Beliau mula aktif menulis cerpen-cerpan fiksyen ketika berumur 15 tahun.

"Saya belajar menulis cerpen dengan ramai mentor antaranya Nazmi Yaakub, kemudian belajar menulis novel dengan beberapa rakan seperti Khusyri Amiza.

"Alhamdulillah, Allah memberi peluang kepada saya mengembangkan bakat dalam penulisan skrip melalui tunjuk ajar daripada Ummu Hani Abu Hasan Morad dan Mior Hashim Manap," imbasnya.

Konflik cinta

Buku pertama beliau, Sekudus Nur Ilahi diterbitkan pada tahun 2006 merupakan sebuah naskhah grafik Islamik mengenai konflik cinta antara dua insan berlainan agama. Novel kedua iaitu Warkah Cinta Berbau Syurga diterbitkan pada tahun 2008 membawa perubahan dalam karier penulisan A. Ubaidillah apabila naskhahnya itu diadaptasi ke dalam drama TV 12 episod.

"Perkembangan drama dan filem dalam genre Islamik sekarang amat menggalakkan apabila semakin ramai mencuba untuk menerbitkan sebegini.

"Saya melihat ia sebagai satu peralihan yang amat baik memandangkan penonton lebih mengangkat watak-watak antagonis sebagai hero mereka. Orang kita masih belum dapat menerima watak seorang ulama yang menjadi ketua dalam organisasi besar," ujarnya.

Memilih konsep cinta, A. Ubaidillah beranggapan ia lebih mudah menarik perhatian golongan muda dalam penyampaian cerita namun diselitkan dengan nilai-nilai agama yang menjadi teras kepada keseluruhan penceritaan.


SALAH satu babak yang terdapat dalam drama Warkah Cinta yang dilakonkan oleh Heliza Helmi dan Imam Muda Nazrul Izwan.


Drama Warkah Cinta yang ditayangkan di stesen televisyen AlHijrah mendapat respons yang sangat memberangsangkan hingga ia dilanjutkan dengan jalan cerita baharu.

"Ia merupakan satu pencapaian yang amat membanggakan kerana drama Islamik terbitan produksi tempatan juga mampu menarik minat orang ramai yang selama ini hanya dihidangkan genre sedemikian dari drama negara jiran," ujar pengarah, Mior Hashim Manap melalui produksi miliknya, Al-Kahfi Pictures.

Skrip yang ditulis sendiri oleh Ubaidillah sebenarnya mahu dijadikan dalam medium filem tiga tahun lepas. Namun ia tidak dapat direalisasikan kerana beberapa kekangan yang menghalang impian itu.

"Apabila produksi membawa cerita berunsur Islamik, mereka hanya dipandang sepi tanpa diberi sebarang bantuan," ujar Mior Hashim yang pernah berlakon di bawah arahan Seniwati Saadiah melalui filem Ceritamu Ceritaku.

Selain kekuatan jalan cerita, drama itu turut dibantu dengan pemilihan pelakon yang berkarisma untuk menghidupkan setiap watak.

Satu tanggungjawab

"Kita memang ramai pelakon yang berkaliber, namun ia sangat berbeza jika diberi kepada mereka yang arif tidak kira dalam atau luar kamera," ujarnya. Ia merujuk kepada pemilihan Imam Muda Nazrul Izwan yang diberi watak utama dalam drama Warkah Cinta digandingkan bersama Heliza Helmi.

"Memang terdapat perbezaan jika menggunakan pelakon yang memahami setiap butir bicara yang diucapkan. Malah, lakonan mereka lebih menyakinkan melalui pengucapan dan kefahaman dalam agama," jelasnya.

Mengakui agak sedikit terlambat menampilkan cerita dalam genre Islamik, perjuangan Mior Hashim bukan kerana permintaan atau trend semasa.

"Ia merupakan tanggungjawab saya sebagai seorang pengarah untuk menerbitkan cerita yang mampu membawa kebaikan kepada orang yang menonton."

Perjalanan Mior Hashim tidak terhenti dengan hanya satu naskhah sahaja kerana beliau akan muncul dengan karya-karya baharu. Antaranya Cinta Kun Fayakun, Cinta Dan Wahyu dan beberapa judul yang masih dalam pertimbangan.

Harapan Mior Hashim, drama-drama genre Islamik tidak sekadar menjadi ikutan sementara sahaja malah perlu diteruskan sebagai medium dakwah kepada golongan belia khususnya.

Medium teknologi dekati anak muda

Posted:

Medium teknologi dekati anak muda

Medium teknologi dekati anak muda


MASJID Quba masjid tertua di dunia ini simbol perkembangan dakwah Islam dari Mekah ke Madinah.


LAMAN sosial yang menjadi medium komunikasi harus diguna pakai oleh setiap pendakwah untuk mendekati pengguna yang rata-ratanya golongan muda. Cara berdakwah pada masa kini tidak lagi bergantung kepada komunikasi secara berdepan kerana medium teknologi itu juga mampu menyebarkan fahaman agama dengan lebih berkesan.

Pensyarah Fiqh Semasa, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Mohd. Izhar Ariff berkata, konsep berdakwah juga perlu selari dengan arus modenisasi menggunakan teknologi komunikasi sebagai medium.

"Konsep ini disokong oleh ramai pemikir-pemikir Islam.

"Antaranya termasuklah Dr. Abdul Karim Zaidan yang menyatakan, seorang pendakwah perlu lebih kreatif dengan menggunakan kaedah-kaedah yang ada," ujarnya ketika ditemui di pejabatnya UKM Bangi baru-baru ini.

Penggunaan laman sosial seperti Facebook dan Twitter boleh diaplikasikan dengan berkongsi pandangan agama, hadis-hadis dan ayat-ayat al-Quran. Melalui cara ini, pengguna akan lebih memahami agama Islam dengan lebih mudah.

"Jika mereka mempunyai masalah atau kemusykilan agama, soalan tersebut boleh terus diajukan kepada pakar agama dan seterusnya mendapat respons pada kadar segera," jelasnya.

Namun, jika ia melibatkan perkara-perkara berkaitan akidah yang memerlukan penjelasan lanjut, seharusnya persoalan tersebut diajukan secara bersemuka dengan para ulama.

Peralihan konsep berdakwah ini tidak bercanggah dan meninggalkan kaedah yang diterapkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat kerana ia tetap berlandaskan syariat dan rujukan kitab suci al-Quran.

"Pada zaman itu, konsep bahasa sastera menjadi medium dakwah kepada seluruh umat kerana al-Quran yang diturunkan mempunyai darjat dan bahasa yang sangat tinggi," ujar Mohd. Izhar yang turut bertindak sebagai penceramah dan pengacara dalam beberapa program televisyen tempatan.

Kehebatan al-Quran

Kehebatan al-Quran jelas terbukti hingga mampu mengubah hati bengis Saidina Umar Al-Khatab lalu sujud menyembah Allah. Umar yang tersentuh dengan keindahan dan ketinggian bait-bait bahasa dalam Surah Taha ayat satu hingga lapan, memeluk Islam selepas mendengar bacaan daripada adiknya, Fatimah.


MAJLIS ilmu salah satu medium dakwah yang masih mendapat sambutan dan relevan pada masa kini.


Kerancakan program pendidikan dan drama-drama mengenai Islam turut membantu meningkatkan kefahaman dan kesedaran agama Islam kepada masyarakat.

"Saya amat berbangga dengan usaha yang dilakukan oleh Pengerusi TV AlHijrah, Tan Sri Dr. Mohd. Yusof Noor yang mengambil berat dengan program-program dalam stesen TV itu.

"Beliau memastikan setiap program dan drama yang ke udara perlu mematuhi syariat Islam termasuk hal-hal berpakaian," jelas beliau.

Melalui penguatkuasaan tersebut, semakin banyak penerbit hadir dengan projek berteraskan agama Islam. Mengambil contoh Erma Fatima, Pierre Andre dan Mior Hashim Manap yang ligat memperjuangkan drama dalam genre Islamik.

"Kadar penontonan amat memberangsangkan terutamanya golongan muda. Ini terbukti melalui program yang dikendalikan oleh saya iaitu Rasul Yang Kata di TV9, ia mendapat sambutan yang baik daripada anak-anak muda." jelas Mohd. Izhar lagi.

Pengisian diiri

Menyentuh sambutan Maulidul Rasul sempena mengingati kelahiran Nabi Muhammad SAW, Mohd. Izhar beranggapan masyarakat kini hanya menyambut secara zahir sahaja.

"Kita berarak, menghadiri majlis sana-sini, namun pengisian dalam diri tetap kosong. Jika kita benar-benar ingin mengikuti syariat yang ditinggalkan Rasulullah SAW, lakukan ia secara berterusan dan bukannya setakat pada satu masa sahaja.

"Lihat situasi hari ini, masjid-masjid masih kosong ditambah dengan majlis-majlis agama yang semakin berkurangan dan kurang mendapat sambutan," ujarnya.

Perkara utama yang perlu dilakukan, ujar Mohd. Izhar, ialah memakmurkan masjid seperti yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ketika berhijrah dari Mekah ke Kota Madinah iaitu membina masjid.

"Masjid merupakan tempat bermusyawarah umat Islam bagi membincangkan hal-hal agama. Ia juga menjadi tempat penyatuan para mukmin untuk bersatu memartabatkan syariat Islam," katanya. - MOHAMMAD HAFIZ AHMAD

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pusat Karaoke Red Box rai wakil media Pulau Pinang

Posted:

Pusat Karaoke Red Box rai wakil media Pulau Pinang

Pusat Karaoke Red Box rai wakil media Pulau Pinang


MICHAEL (duduk, dua dari kiri) bersama sebahagian daripada wakil media pada Malam Media Red Box di George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.


HIBUR. Grand Surf Sdn. Bhd. yang juga pemilik rangkaian Pusat Karaoke Red Box baru-baru ini telah menganjurkan Malam Media Red Box 2013 bagi meraikan wakil media di Pulau Pinang.

Majlis yang dianjurkan di Red Box 1st Avenue Mall, George Town dalam suasana ringkas tetapi menghiburkan itu dihadiri kira-kira 200 wartawan, jurufoto dan jurukamera pelbagai agensi media.

Selain sesi karaoke dan jamuan makan malam, wakil media yang bertuah turut pulang dengan hadiah cabutan bertuah yang dimenangi seperti iPad Mini, televisyen, kamera digital, minyak wangi berjenama dan hamper.

Hadiah bagi cabutan bertuah telah disampaikan oleh Ketua Pegawai Operasi Red Box, Michael Yong dan Pengurus Operasi Red Box, David Tai

Eksekutif Bahagian Promosi Red Box, Anis Juainie Jamaludin berkata, pihaknya berterima kasih terhadap sokongan oleh pihak media yang banyak membantu dalam menaikkan nama pusat karaoke tersebut.

Anggota polis mangsa banjir terima bantuan

Posted:

Anggota polis mangsa banjir terima bantuan

Anggota polis mangsa banjir terima bantuan


HALILUDDIN (tengah) menyampaikan bantuan daripada UMNO Bahagian Rantau Panjang kepada wakil anggota polis yang menjadi mangsa banjir di Rantau Panjang, Kelantan baru-baru ini.


SUMBANG. Seramai 91 anggota polis dari empat kawasan yang terlibat banjir di kawasan Rantau Panjang telah menerima sumbangan makanan daripada UMNO Bahagian Rantau Panjang di pekarangan Balai Polis Rantau Panjang, Kelantan baru-baru ini.

Timbalan Ketua UMNO Rantau Panjang, Datuk Saari Mat Hussin menyampaikan sumbangan makanan itu kepada wakil anggota polis terlibat dari Lubok Setol, Kubang Kuau, Unit Pencegah Penyeludupan dan Balai Polis Rantau Panjang.

Kotak yang berisi lapan jenis makanan yang disampaikan itu merupakan sumbangan dari Kelab Putra 1 Malaysia kepada mangsa banjir.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Haliluddin Rahim.

BKUM rai kakitangan bersara

Posted:

BKUM rai kakitangan bersara

BKUM rai kakitangan bersara


AZLI (kanan) dan Kamsari (kiri) bersama kakitangan Utusan yang bersara pada majlis Hari Keluarga Utusan di Pulau Pinang baru-baru ini.


RAI PESARA. Lebih 200 tetamu terdiri daripada ahli keluarga dan kakitangan Utusan Melayu Seberang Jaya hadir sambutan hari keluarga anjuran Badan Kebajikan Utusan Malaysia (BKUM) di Loji Percetakan Kumpulan Utusan Seberang Jaya, Pulau Pinang baru-baru ini.

Pada majlis itu, pelbagai aktiviti diadakan seperti sukaneka untuk kanak-kanak, pertandingan karaoke dan cabutan bertuah.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Pengurus Loji Percetakan, Azli Hassan.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Yang Dipertua BKUM Pusat, Kamsari Nor.

Azli juga menyampaikan cenderahati kepada tiga kakitangan Loji Percetakan Utusan yang bakal bersara pada tahun ini iaitu Mohd. Radzi Hashim, Suhaimi Izham dan Abd. Rasad Yaacob.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga beranak maut depan rumah

Posted:

Tiga beranak maut depan rumah

Tiga beranak maut depan rumah

MUHD. GHAZALI meratapi kematian isteri dan dua anaknya yang terlibat dalam kemalangan ngeri berhampiran Bukit Naning, Muar semalam.


MUAR – Isteri dan dua anak kepada seorang Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Bakri terbunuh dalam satu kemalangan ngeri di Batu 14, Jalan Muar-Ayer Hitam berhampiran Bukit Naning dekat sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 1.30 petang itu, mangsa Ngaisah Redzuan, 46, yang merupakan seorang guru dan dua anaknya, Mohd. Nurullah Al-Azim Ghazali, 12, dan Puteri Balqis Sofea Ghazali, 10, meninggal dunia di tempat kejadian.

Tubuh tiga beranak itu berkecai apabila kereta Proton Persona yang dipandu Ngaisah dihempap tiang dan bahan binaan konkrit setelah sebuah lori seberat 10 tan yang sarat membawa muatan tersebut hilang kawalan lalu terbalik.

Lori berkenaan yang datang dari arah Ayer Hitam menghala ke Muar pada mulanya cuba memintas kereta mangsa yang ketika itu sedang membelok ke kiri untuk masuk ke kawasan rumahnya.

Malangnya, lori terbabit tiba-tiba hilang kawalan lalu terbalik menyebabkan keseluruhan muatan konkrit berkenaan bertaburan dan menghempap kereta mangsa.

Lebih memilukan kejadian tersebut berlaku di hadapan rumah mangsa ketika mereka dalam perjalanan pulang dari Sekolah Kebangsaan Bukit Naning yang merupakan tempat Ngaisah mengajar. Dua anaknya juga bersekolah di situ.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buaya Bujang Suai akhirnya tumpas

Posted:

Buaya Bujang Suai akhirnya tumpas

Buaya Bujang Suai akhirnya tumpas

Oleh MULLER ASEN
berita@kosmo.com.my


ANGSA (tengah) bersama dua pawang buaya, Nyegang (kiri) dan Agong, selepas berjaya menangkap buaya Bujang Suai di Sungai Suai, Miri semalam.


MIRI – Seekor buaya ganas yang menjadi buruan selepas membaham seorang murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Kampung Iran Suai sebulan lalu akhirnya berjaya ditangkap dan dibunuh dekat sini semalam.

Sang bedal yang mendapat jolokan Bujang Suai itu tumpas di tangan dua pawang buaya tempatan, Nyegang Nawing, 53, dan Agong Reyang, 70, yang menggunakan pancing berumpankan daging babi.

Buaya jantan seberat hampir 300 kilogram dan sepanjang empat meter itu disahkan sebagai Bujang Suai berdasarkan kesan tembakan di bahagian bawah rahangnya yang dilepaskan bapa mangsa, Angsa Ludang, 45, dalam usaha mendapatkan Jerry Apat Angsa, 11, yang digonggong reptilia tersebut selama beberapa jam pada 22 Disember lalu.

Menurut Angsa, buaya itu ditangkap hidup-hidup oleh kedua-dua pawang berkenaan pada pukul 8 pagi semalam selepas memakan umpan yang dipasang di Sungai Suai, kira-kira dua kilometer dari Rumah Panjang Sulang Suai.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jurutera bersyukur dapat pulang

Posted:

Jurutera bersyukur dapat pulang

Jurutera bersyukur dapat pulang

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my


RAVI (kanan) berkata sesuatu kepada isterinya sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang, Bayan Lepas semalam.


GEORGE TOWN – Jurutera rakyat Malaysia, K. Ravi, 48, yang menjadi salah seorang tebusan kumpulan militan di loji gas In Amenas, Algeria pada 17 Januari lalu bersyukur dan melahirkan rasa gembira kerana dapat pulang ke tanah air.

Dia bersama 191 pekerja lain yang menjadi mangsa tebusan kira-kira 72 jam itu berjaya diselamatkan setelah pasukan komando Algeria melancarkan serangan besar-besaran menggunakan helikopter penggempur dua hari kemudian.

Ravi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang pada pukul 5.45 petang semalam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Kepulangannya disambut isteri, Doreen Michael Tajie, 45, dan dua anaknya, R. Vijayabalan, 19, dan R. Sharmilah, 18, serta ahli keluarga yang lain.

Sebaik tiba, Ravi terus dipeluk isteri dan dua anaknya selama beberapa minit.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Inisiatif Doktor Muda SK Perpaduan

Posted:

Inisiatif Doktor Muda SK Perpaduan

Inisiatif Doktor Muda SK Perpaduan

PROGRAM anjuran Lifebuoy ini mampu menggalakkan kanak-kanak dalam menjaga kebersihan diri.


PENDEKATAN serampang dua mata yang dipraktikkan oleh 'doktor muda' Sekolah Kebangsaan (SK) Perpaduan, Ulu Kinta, Perak untuk menarik dan menggalakkan rakan pelajar mengamalkan tabiat menjaga kebersihan ternyata membuahkan hasil.

Ia juga membolehkan sekolah itu diisytihar sebagai pemenang Program Doktor Muda bersama Lifebuoy 2012.

SK Perpaduan menduduki tempat teratas di antara 32 buah sekolah rendah yang bersaing dalam cabaran antara sekolah seluruh negara yang diterajui oleh Lifebuoy, salah satu jenama sabun perlindungan daripada kuman.

Pertandingan selama 21 hari yang dianjurkan di bawah naungan Program Doktor Muda Kementerian Kesihatan dan disokong oleh Kementerian Pelajaran itu bertujuan menggalakkan kanak-kanak sekolah mengamalkan tabiat menjaga kebersihan, khususnya membasuh tangan mereka dengan sabun.

Aktiviti inovatif

Seorang guru dan lima pelajar yang memainkan peranan sebagai penggerak perubahan positif, dicalonkan oleh setiap sekolah yang mengambil bahagian.

Doktor muda ini digalakkan untuk merancang dan menjalankan aktiviti inovatif dan interaktif yang dapat menarik rakan pelajar lain untuk mengamalkan tabiat menjaga kebersihan sepanjang program itu berlangsung.


PELBAGAI aktiviti perlu dilakukan seperti ceramah kebersihan dalam tempoh 21 hari.


Pencapaian sekolah-sekolah ini dinilai berdasarkan sejauh manakah para pelajar dapat mengamalkan tabiat menjaga kebersihan atas inisiatif doktor muda mereka.

Pengarah Pemasaran Unilever Malaysia dan Singapura, Hugo Verkuil berkata, semangat dan kreativiti yang ditunjukkan oleh doktor muda SK Perpaduan benar-benar menakjubkan.

"Dalam masa 21 hari, mereka berjaya menganjurkan pelbagai aktiviti termasuk mengadakan ceramah kebersihan, demonstrasi membasuh tangan dan mendapatkan ikrar daripada rakan mereka untuk mengamalkan tabiat yang baik dengan menjaga kebersihan.

"Malah, mereka juga mengambil inisiatif untuk menasihatkan pelajar dari sekolah lain dan anggota masyarakat. Melalui pelbagai usaha yang berterusan ini, tidak hairanlah jika sekolah mereka mencatat peningkatan paling tinggi dari segi kesedaran kebersihan dan amalan penjagaan kebersihan dalam kalangan mereka," jelas Hugo.

Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Penolong Pengarah Kokurikulum, Jabatan Pelajaran Negeri Perak, Nor Haslan Nor Zaman di sekolah tersebut.

Sebagai pemenang tempat pertama, SK Perpaduan menerima wang tunai bernilai RM5,000. Tempat kedua dan ketiga pula menjadi milik SK Raja Chulan, Perak dan SK Marian Convent, Perak dengan masing-masing menerima hadiah wang tunai bernilai RM3,000 dan RM2,000.


SK Perpaduan menduduki tempat teratas antara 32 buah sekolah rendah di seluruh Malaysia yang bersaing dalam cabaran yang dianjurkan oleh Lifebuoy.


Dalam pada itu, tiga buah sekolah, iaitu SK Puchong Indah, Selangor; SK Daya 3, Johor; dan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Foon Yew 4, Johor, menerima hadiah sagu hati berupa wang tunai RM1,000 setiap satu. Semua pemenang turut menerima bekalan sabun cecair Lifebuoy percuma selama satu tahun berserta 10 unit dispenser dengan jumlah keseluruhan bernilai RM5,000.

"Program Doktor Muda Lifebuoy tahun ini berjaya menyentuh kehidupan hampir 40,000 pelajar. Memandangkan usaha membentuk tabiat yang baik mengambil masa 21 hari, kami yakin ia akan menjadi amalan yang akan kekal sepanjang hayat," ungkap Hugo lagi.

Mula diperkenalkan sejak tahun 1894, sabun Lifebuoy dipasarkan secara meluas pada harga yang berpatutan. Setakat ini, ia telah membantu lebih 1.6 bilion orang di seluruh dunia untuk hidup bebas daripada masalah kesihatan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rajagobal intip Harimau Malaya

Posted:

Rajagobal intip Harimau Malaya

Rajagobal intip Harimau Malaya

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my

RAJAGOBAL dalam perancangan membentuk barisan terbaik bagi menghadapi kempen kelayakan Piala Asia 2015 yang bakal bermula bulan depan.


PENGENDALI Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal mula melakukan pemerhatian di beberapa venue perlawanan Liga Malaysia bagi mengikuti perkembangan dan prestasi semasa anak- anak buahnya menjelang kempen kelayakan Piala Asia 2015 bulan depan.

Sebelum ini, Rajagobal telah menyenaraikan 26 pelatih bagi mengikuti latihan pusat skuad Harimau Malaya yang dijadualkan bermula Sabtu ini.

Rajagobal memberitahu, apa yang dilakukan beliau ketika ini merupakan tugas rutin iaitu memantau prestasi semasa para pemain Harimau Malaya.

"Kalau kita boleh nampak pemain yang bersinar atau bermain dengan baik, kita akan beri peluang kepada mereka yang menunjukkan permainan baik dan konsisten.

"Saya juga berharap pemain yang mewakili pasukan kebangsaan ini akan bermain dengan baik dalam semua perlawanan Liga Malaysia," katanya.

Rajagobal berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyaksikan perlawanan Liga Super antara Pahang dan Terengganu di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam kelmarin.

Jelas Rajagobal, setakat ini beliau telah dapat mengumpul barisan pemain terbaik hasil pemerhatian barisan kejurulatihan Harimau Malaya.

Ujar beliau, dua pemain Pahang yang menyerlah ketika ini iaitu Mohd. Hafiz Kamal dan Mohd. Fauzi Rozlan adalah antara pemain disenaraikan untuk dipanggil mengikuti latihan.

Kata beliau, pemain berpengalaman seperti Safee Sali dan Norshahrul Idlan Talaha juga dipanggil mengikuti latihan berkenaan.

"Apabila beraksi pada peringkat Asia, kita perlu pemain seperti mereka yang lebih agresif di samping muka-muka baharu.

"Saya percaya kombinasi ini (para pemain) akan membantu skuad negara (bagi menghadapi kempen kelayakan Piala Asia 2015).

"Berbeza dengan saingan Piala Suzuki AFF yang dipertandingkan pada peringkat Asia Tenggara, Piala Asia dilihat lebih mencabar dan memerlukan khidmat para pemain seperti ini," katanya.

Kempen kelayakan Piala Asia 2015 dijadual bermula 6 Februari depan dengan 20 pasukan akan dibahagi kepada lima kumpulan merangkumi empat pasukan.

Dalam pusingan kelayakan tersebut, skuad Harimau Malaya dundi dalam Kumpulan D bersama Qatar, Bahrain dan Yemen.

Dua pasukan teratas selepas mengharungi enam perlawanan timbal balik akan layak ke pusingan akhir Piala Asia di Australia bermula 4 hingga 26 Januari 2015.

Shukur tekad pikat hati Rajagobal

Posted:

Shukur tekad pikat hati Rajagobal

Shukur tekad pikat hati Rajagobal

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


IMBAS KEMBALI... Aksi Shukur ketika membarisi skuad Olimpik negara menentang Jepun pada kempen kelayakan Sukan Olimpik 2012 di Tosu, Jepun, 21 September 2011.


PEMAIN tengah Selangor, Abdul Shukur Jusoh mahu membalas kepercayaan yang diberikan jurulatih, Datuk K. Rajagobal selepas disenaraikan sebagai pelatih skuad Harimau Malaya bagi menghadapi kempen kelayakan Piala Asia 2015.

Shukur berkata, dia kini sudah memasang azam untuk menampilkan aksi terbaik dalam latihan pusat skuad Harimau Malaya, seterusnya mampu memikat Rajagobal untuk diturunkan ketika menentang Qatar pada aksi pertama kelayakan Piala Asia 2015 di Doha, 6 Februari depan.

Biarpun sedar persaingan dalam kalangan pemain cukup sengit, Shukur berkata, dia akan berjuang habis-habisan untuk merebut tempat dalam skuad utama Harimau Malaya.

"Pertama sekali, tersenarai dalam skuad Harimau Malaya bagaikan mimpi. Saya amat gembira kerana jurulatih (Rajagobal) memberikan perhatian kepada saya.

"Beraksi bersama skuad kebangsaan merupakan impian bagi setiap pemain, apatah lagi untuk beraksi dalam skuad utama Harimau Malaya, ia adalah cita-cita saya sebagai pemain bola sepak profesional.

"Saya tahu persaingan untuk mendapatkan tempat dalam skuad utama amat sukar tetapi saya sudah bersedia," kata Shukur ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dalam perkembangan sama, Shukur mengakui corak permainannya semakin bertambah baik selepas berada di bawah bimbingan jurulatih Selangor Irfan Bakti Abu Salim musim ini.

"Mungkin Rajagobal mengetahui apa kelebihan saya dan sejujurnya, saya berpendapat permainan saya meningkat sejak dibimbing Irfan.

"Pengalaman saya bersama Terengganu dan Selangor banyak memberikan saya kelebihan dan kini, saya mahu membuktikan di pentas yang lebih tinggi," katanya yang beraksi kali pertama bersama Harimau Malaya ketika menentang Vietnam pada aksi persahabatan tahun lalu.

Selain Shukur, pemain Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Mohd. Fitri Omar juga antara dua muka baharu yang akan menyertai kem latihan pusat Harimau Malaya di Wisma FAM bermula Sabtu ini.

Difahamkan, tindakan Rajagobal menyenaraikan Shukur dan Fitri itu dilihat sebagai langkah alternatif bagi mengisi tempat yang ditinggalkan oleh Wan Zack Haikal Wan Nor yang mengalami kecederaan baru-baru ini.

Terdahulu, Rajagobal telah menyenaraikan 26 pelatih serta tujuh pemain yang berada dalam senarai simpanan atau KIV bagi mengikuti kem latihan pusat bagi menghadapi beberapa aksi persahabatan dan kempen kelayakan Piala Asia 2015 bermula bulan depan.

MOM harus lebih tegas - MSN

Posted:

MOM harus lebih tegas - MSN

MOM harus lebih tegas - MSN

MAJLIS Sukan Negara (MSN) berharap Majlis Olimpik Malaysia (MOM) lebih tegas berbincang dengan negara tuan rumah bagi menetapkan acara sukan yang bakal dipertandingkan pada temasya Sukan SEA Myanmar penghujung tahun ini.

Ketua Pengarah MSN, Datuk Seri Zolkples Embong berkata, sebagai badan induk pentadbir utama sukan di negara ini, MOM perlu peka dan lebih prihatin dalam soal hala tuju sukan negara dan bukan setakat melahirkan atlet bermusim untuk peringkat sukan SEA semata-mata.

"Dalam hal ini saya tidak menyalahkan negara penganjur tapi kita perlu lebih tegas dalam hal ini bagi memastikan bahawa Sukan SEA selaras dengan hala tuju sukan negara," kata Zolkples kepada pemberita di Kuala Lumpur semalam.

Zolkples berkata, beliau sering mengingatkan MOM bahawa temasya dwitahunan itu adalah medan pendedahan yang paling rendah bagi atlet-atlet baharu sebelum mereka bersedia untuk mewakili negara pada kejohanan yang lebih berprestij.

"Oleh kerana itu, pemilihan acara sukan pada peringkat Sukan SEA perlulah sejajar dengan acara sukan yang dipertandingkan di peringkat kejohanan yang lebih tinggi seperti di peringkat Asia mahupun Olimpik agar ia dapat membantu negara peserta lain melaksanakan program pembangunan dengan berkesan," katanya.

Menurut beliau, MSN tidak ada halangan untuk membenarkan atlet elit mengambil bahagian pada temasya Sukan SEA dengan syarat ia tidak menjejaskan persiapan mereka menghadapi kejohanan yang lebih besar.

"Jika jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei ingin bertanding sekalipun, kita di MSN tidak akan menghalang beliau untuk berbuat demikian sekiranya mendapat persetujuan jurulatih dan persatuan sukan," katanya.

Beliau berkata, secara peribadi Sukan SEA lebih sesuai untuk atlet baharu bagi memberi pendedahan kepada atlet terbabit kerana banyak perkara baharu bakal dipelajari oleh mereka nanti.

"Namun, pada masa sama kita tidak ingin menghantar kontinjen yang pulang dengan tangan kosong... oleh yang demikian kita perlu menghantar atlet yang berpotensi mendapat pingat ke temasya dwitahunan itu," katanya.

Dalam perkembangan lain, Zolkples berkata, pihaknya telah berhubung dengan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Australia bagi membantu pelumba basikal trek negara, Azizulhasni Awang untuk mendapatkan visa bagi kembali ke Melbourne menjalani latihan.

Sebelum ini, pelumba yang berasal dari Dungun, Terengganu itu meluahkan rasa kecewa apabila gagal mendapat visa daripada kerajaan Australia untuk kembali meneruskan latihan di Melbourne apabila pulang ke tanah air bagi menyambut kelahiran anak pertamanya di tanah air.

Zolkples berkata, beliau telah menghubungi Azizulhasni dan berjanji perkara tersebut akan segera diatasi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Gempa bumi kuat gegar wilayah Aceh

Posted:

Gempa bumi kuat gegar wilayah Aceh

Gempa bumi kuat gegar wilayah Aceh

PENDUDUK meninggalkan rumah mereka selepas gempa bumi kuat melanda wilayah Aceh
di Indonesia semalam.


BANDA ACEH, Indonesia - Satu gempa bumi kuat menggegarkan rantau barat Indonesia semalam dengan menyebabkan seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun terbunuh manakala penduduk yang panik bertempiaran melarikan diri.

Beberapa orang cedera manakala sejumlah kediaman turut rosak dalam bencana tersebut.

Agensi Meteorologi dan Geofizik Indonesia menyatakan, gempa tersebut yang berukuran 6.0 pada skala Richter tidak mencetuskan ombak besar tsunami.

Gempa itu berlaku sekitar pukul 5.22 pagi semalam dan mengejutkan penduduk di beberapa buah bandar dan perkampungan di sini, dalam wilayah Aceh di utara Pulau Sumatera.

Bencana itu disusuli oleh gempa susulan bermagnitud 4.7 beberapa minit kemudian.

Ketua Daerah Pidie, Sarjani Abdullah berkata, seorang budak perempuan berusia sembilan tahun ditemui mati di bawah timbunan rumahnya yang runtuh.

Menurut pegawai berkenaan, sekurang-kurangnya tujuh orang termasuk seorang kanak-kanak berumur tiga tahun mengalami luka dan patah tulang.

Sebuah agensi bencana alam tempatan memberitahu, sekurang-kurangnya 30 buah rumah dan sebuah masjid runtuh di daerah Pidie Jaya dengan ratusan penduduk kini dipindahkan ke beberapa tempat perlindungan sementara.

"Kejadian ini menakutkan kami, kami masih trauma dengan gempa bumi itu," kata seorang penduduk setempat, Masriadi.

"Isteri saya menjerit dan anak-anak saya pula menangis," tambahnya lagi.

Satu gempa bumi kuat pada 26 Disember 2004 mencetuskan tsunami di Lautan Hindi yang meragut lebih 230,000 nyawa dengan separuh daripadanya merupakan penduduk wilayah Aceh. - AP

37 warga asing, 29 militan maut

Posted:

37 warga asing, 29 militan maut

37 warga asing, 29 militan maut


ANGGOTA bomba Algeria mengusung keranda salah seorang mangsa yang terbunuh dalam tragedi di kompleks pemprosesan minyak dan gas In Amenas kelmarin.


ALGIERS - Pihak berkuasa Algeria semalam bertindak meneruskan gerakan mencari lima lagi warga asing yang masih hilang selepas menjadi tebusan di kompleks pemprosesan minyak dan gas In Amenas di gurun Sahara, kata beberapa sumber keselamatan.

"Masih belum ada sebarang berita mengenai kelima-lima warga asing yang masih hilang itu," sumber tersebut memberitahu agensi berita AFP.

Sabtu lalu, skuad khas tentera Algeria bertindak menyerbu kompleks minyak dan gas tersebut dan berjaya menawan kembali daripada kumpulan militan Islam.

Sehingga semalam pemerintah Algeria mengesahkan 37 warga asing dan 29 militan Islam maut dalam krisis tebusan itu. Dua rakyat Malaysia pula dikuatiri masih hilang.

Drama tebusan kompleks kendalian syarikat minyak BP dari Britain, Statoil milik Norway dan firma Algeria, Sonatrach itu bermula pada 16 Januari lalu.

Sementara itu, menurut sumber yang sama, kerja-kerja memulihkan kompleks tersebut telah bermula.

Katanya, sekurang-kurangnya tempoh seminggu lagi diperlukan sebelum semuanya kembali beroperasi. - Agensi

Pesawat pejuang bedil kubu penentang

Posted:

Pesawat pejuang bedil kubu penentang

Pesawat pejuang bedil kubu penentang


SEORANG penduduk berjalan melintasi sebuah bangunan yang
musnah selepas dibom pesawat pejuang rejim pemerintah Syria di Damsyik kelmarin.


BEIRUT - Pesawat pejuang dan kereta kebal tentera rejim Presiden Bashar Al-Assad mengebom kubu kuat kumpulan penentang di wilayah Damsyik semalam, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia untuk Syria.

Kata badan pemerhati itu, jet-jet pejuang melancarkan serangan ke atas bandar Douma, timur Damsyik dan beberapa bahagian rantau Ghuta Timur yang merupakan kubu kuat Tentera Pembebasan Syria.

Ia merupakan sebahagian daripada kempen untuk menghapuskan terus kumpulan pejuang penentang yang berada di sekitar Damsyik.

Kereta kebal turut digunakan bagi membedil bandar Daraya dan Moadamiyat al-Sham yang terletak di barat daya Damsyik.

Turut dibedil tentera rejim ialah bandar Yalda dan Beit Sahem.

Sementara itu, akhbar pro-Presiden Bashar, Al-Watan membuat pengakuan secara terbuka mengenai serangan udara di wilayah Damsyik dalam laporannya.

Konflik di Syria meletus pada Mac 2011 selepas para penentang melancarkan tentangan ke atas rejim Bashar kerana tidak berpuas hati dengan pemerintahannya.

Mereka menuduh Bashar gagal untuk melakukan pembaharuan dalam pentadbiran dan hak kebebasan bersuara. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis gagalkan cubaan larikan kanak-kanak

Posted:

Polis gagalkan cubaan larikan kanak-kanak

Polis gagalkan cubaan larikan kanak-kanak

23/01/2013 6:03pm

KUALA TERENGGANU — Tindakan pantas polis telah berjaya menyelamatkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun daripada diculik selepas setengah jam mangsa dibawa lari bersama kenderaan Mitsubishi Storm milik bapanya di Kemaman pagi tadi.

Kejadian berlaku kira-kira 10.30 pagi ketika mangsa dikatakan, sedang tidur di tempat duduk belakang kenderaan tersebut yang ditinggalkan ibu dan bapanya yang singgah di sebuah stesen minyak di Kijal untuk ke tandas.

Melihat kenderaan berkenaan tidak dikunci dengan keadaan enjin masih hidup, seorang lelaki dilapor melarikan kereta tersebut dan memecut ke arah Dungun.

Kejadian bagaimanapun disedari ibu mangsa yang berusia 37 tahun apabila melihat kereta itu bergerak dan dia bersama suaminya yang merupakan seorang peniaga berusia 47 tahun terus menghubungi pihak polis.

Keluarga itu dari Kijal sedang menuju Chukai untuk urusan perniagaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, ACP K. Manoharan berkata, selepas menerima maklumat tersebut, polis daerah Kemaman terus membuat operasi sebelum melihat kenderaan tersebut di Kerteh.

"Lebih kurang pukul 11 pagi, anggota polis berjaya memintas kenderaan curi itu kira-kira 70 kilometer dari tempat ia dilarikan.

"Kanak-kanak lelaki itu pula ditemui dalam keadaan terpinga-pinga selepas terjaga dari tidur tetapi dia tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar— BERNAMA

KWSP failkan 29 saman mahkamah terhadap pencarum

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memfailkan 29 saman mahkamah terhadap pencarum yang terlibat dalam kes penipuan pengeluaran sepanjang tahun lepas.

Polis gagalkan cubaan larikan kanak-kanak

Posted:

Polis gagalkan cubaan larikan kanak-kanak

Polis gagalkan cubaan larikan kanak-kanak

23/01/2013 5:58pm

KUALA TERENGGANU — Tindakan pantas polis telah berjaya menyelamatkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun daripada diculik selepas setengah jam mangsa dibawa lari bersama kenderaan Mitsubishi Storm milik bapanya di Kemaman pagi tadi.

Kejadian berlaku kira-kira 10.30 pagi ketika mangsa dikatakan, sedang tidur di tempat duduk belakang kenderaan tersebut yang ditinggalkan ibu dan bapanya yang singgah di sebuah stesen minyak di Kijal untuk ke tandas.

Melihat kenderaan berkenaan tidak dikunci dengan keadaan enjin masih hidup, seorang lelaki dilapor melarikan kereta tersebut dan memecut ke arah Dungun.

Kejadian bagaimanapun disedari ibu mangsa yang berusia 37 tahun apabila melihat kereta itu bergerak dan dia bersama suaminya yang merupakan seorang peniaga berusia 47 tahun terus menghubungi pihak polis.

Keluarga itu dari Kijal sedang menuju Chukai untuk urusan perniagaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, ACP K. Manoharan berkata, selepas menerima maklumat tersebut, polis daerah Kemaman terus membuat operasi sebelum melihat kenderaan tersebut di Kerteh.

"Lebih kurang pukul 11 pagi, anggota polis berjaya memintas kenderaan curi itu kira-kira 70 kilometer dari tempat ia dilarikan.

"Kanak-kanak lelaki itu pula ditemui dalam keadaan terpinga-pinga selepas terjaga dari tidur tetapi dia tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu cipta lagu sendiri

Posted:

Mahu cipta lagu sendiri

Mahu cipta lagu sendiri

ADIRA bercita-cita mahu berduet dengan Siti dan Jac.


SIAPA yang tidak kenal dengan gadis berkulit putih gebu kelahiran Ranau, Sabah, Siti Adira Suhaimi atau lebih dikenali dengan panggilan Adira yang lahir daripada program realiti televisyen, Akademi Fantasia musim kelapan (AF8).

Memiliki suara yang mantap menjadi salah satu faktor untuk gadis berusia 22 ini terus diminati ramai dengan lagu-lagunya yang sering mendapat tempat di hati pencinta muzik tanah air.

Walaupun masih setahun jagung usianya dalam industri hiburan tanah air, namun Adira sudah berjaya mengukir nama dalam anugerah-anugerah hiburan tempatan seperti Anugerah Bintang Popular (ABP) dan Anugerah Juara Lagu (AJL).

Terkenal dengan lagu Ku Ada Kamu dan Ilusi, Adira memasang cita-cita untuk menghasilkan lagunya sendiri suatu masa nanti.

"Saya memang teringin sangat untuk mencipta lagu saya sendiri sebab itu adalah cita-cita saya sejak dari dulu lagi dan ia adalah sesuatu yang amat membanggakan jika saya sudah mampu untuk menghasilkan lagu saya sendiri.

"Sesetengah orang cakap kalau menyanyi mesti boleh buat lagu sendiri, tetapi bagi saya ia terpulang kepada kemahira dan kemampuan masing-masing, bukan senang untuk mencipta lagu sebenarnya.

"Pada saya perjalanan daripada penyanyi untuk bergelar komposer adalah sangat jauh dan banyak lagi yang perlu saya belajar untuk ke arah itu sebab saya pun masih baru lagi dalam industri," jelasnya.

Berduet dengan artis pujaan adalah sesuatu yang diimpikan bagi setiap insan yang bergelar penyanyi tidak terkecuali Adira mahu bekerjasama dengan idolanya.

"Siapa yang tidak mahu bekerjasama dengan penyanyi yang lebih senior daripada kita lebih-lebih lagi artis pujaan sejak dari dulu.

"Sekarang ini saya sudah berduet dengan Awie, pada masa akan datang kalau ada rezeki saya nak juga bekerjasama dengan Datuk Siti Nurhaliza atau Jaclyn Victor (Jac)," katanya yang menyanyikan lagu, Ratuku duet bersama Awie untuk lagu tema drama, Sehangat Asmara.

Ditanya mengenai perancangan masa hadapan, Adira mempunyai senarai yang panjang dalam merencanakan karier dan kisah hidupnya.

Walau bagaimanapun, dia tidak mahu mendedahkan kepada umum mengenai perancangannya kerana takut akan dikutuk orang ramai sekiranya tidak berjaya nanti.

"Sebenarnya memang sangat banyak benda yang saya mahu lakukan tetapi tak nak hebohkan kepada semua orang sebab tak mahu orang cakap saya ni terlalu gelojoh nak capai semua benda.

"Biarlah saya simpan untuk diri sendiri sahaja dan kalau ada perkara menarik yang saya boleh dikongsikan, saya akan kongsi dengan semua orang," ujarnya yang tercalon untuk ABP 2012 dalam kategori Artis Duo/Berkumpulan Popular bersama Hafiz.

Teman lelaki

Bercerita mengenai persiapan sempena ABP 2012, Adira mengakui sangat sibuk dengan kerja dan belum mempunyai waktu yang sesuai untuk berkempen meraih undi daripada peminat.

Mempunyai kelab penyokong yang memahami kesibukan kerjanya, kata Adira kumpulan peminatnya itu telah pun memulakan siri kempen yang diperlukan untuk memastikan dirinya membawa pulang anugerah.

"Sekarang ini saya sangat sibuk tetapi saya ada kelab peminat yang memahami dan mereka sudah pun memulakan siri kempen ABP kali ini. Saya sangat berterima kasih dengan para peminat kerana menyokong setiap kali saya tercalon dalam ABP.

"Walaupun tidak pernah membawa pulang apa-apa trofi, dapat tercalon dalam lima yang teratas daripada berpuluh-puluh orang sudah mencukupi dan bersyukur dengan usaha serta sokongan mereka selama ini.

"Bagi acara karpet merah, saya sudah bersedia daripada awal-awal kerana bimbang tidak sempat dan pada ABP kali ini saya akan menggayakan pakaian rekaan Hatta Dolmat," ujarnya dengan penuh bersemangat.

Baru tiga tahun dalam industri sudah bermacam kontroversi yang tercalit di wajah penyanyi ini. Gosip percintaannya dengan penyanyi Alif Aziz yang bermula sejak tahun lalu masih belum reda lagi.

Penat diajukan soalan yang sama, Adira tidak mahu kisah tersebut dipanjangkan dan menganggap ia adalah sesuatu yang lumrah bagi artis bila digandingkan dengan artis yang lain akan timbul pelbagai andaian daripada banyak pihak.

"Sudah banyak kali saya menjelaskan perkara ini kepada semua yang saya tidak ada apa-apa hubungan istimewa dengan dia.

"Saya mengaku kami hanya rakan baik tapi untuk ke arah bercinta memang tiada. Saya hanya berhubung dengan dia atas urusan kerja sahaja, tidak lebih daripada itu.

"Buat masa ini saya memang tiada teman lelaki dan tidak akan cari kerana saya ingin fokus kepada kareer saya tetapi kalau sudah takdir saya bertemu dengan orang yang sesuai akan terima dengan seadanya," jelasnya.

Bermasam muka

Ditanya mengenai ciri-ciri lelaki idaman, Adira menjelaskan dia tidak suka memilih dan tiada ciri-ciri khusus lelaki idamannya cukup sekadar sedap mata memandang.

Selain itu Adira juga turut dikritik ketika melakukan persembahan bersama Hafiz untuk lagu Ombak Rindu pada AJL 27 baru-baru ini ekoran dirinya bermasam muka terutamanya ketika dia digendong oleh aktor tampan, Aaron Aziz yang membuat penampilan khas, selain dikatakan membuat persembahan ala kadar.

Menyanggah dakwaan tersebut, Adira menjelaskan dia sentiasa bersemangat untuk menjayakan persembahan tersebut dan dia berbuat demikian adalah kerana kehendak lagu tersebut.

"Ramai orang cakap kenapa tidak senyum pada masa itu. Sebenarnya ia adalah kehendak lagu tersebut yang memerlukan saya untuk tidak senyum. Saya rasa perkara kecil seperti ini tidak perlu dibesar-besarkan. Apa yang saya lakukan adalah semata-mata kerana kehendak lagu tersebut.

"Itu adalah cara penghayatan saya dan membawakan lagu itu dengan penuh semangat. Lagu itu menceritakan tentang kesedihan, mana mungkin kita senyum apabila nyanyi lagu sedih, tidak sesuailah," jelasnya.

Tegas Adira, segala kontroversi lalu yang melanda dirinya biarlah ia pergi begitu sahaja supaya dapat menjadi pengajaran baginya untuk lebih berhati-hati dengan setiap tingkah lakunya pada masa akan datang.

"Bagi saya perkara yang dah lepas biarlah berlalu tak perlu diungkit lagi dan menjadi pengajaran kepada saya di masa akan datang. Orang akan terus bercakap tapi lama-kelamaan bila dah penat mereka akan berhenti juga.

"Tahun 2013 ni saya akan cuba kalau boleh elakkan diri daripada kontroversi tapi kalau benda dah jadi saya nak buat macam mana," tambahnya.

Beego, Linda kahwin 8 Jun

Posted:

Beego, Linda kahwin 8 Jun

Beego, Linda kahwin 8 Jun


BEEGO dan Linda dijadualkan bakal menjalani kehidupan sebagai suami isteri menjelang bulan Jun tahun ini.


WALAUPUN pernah dikecewakan dengan isu rumah tangga yang hanya mampu bertahan selama empat bulan dan menduda sejak tahun 2009, Beego atau nama sebenarnya Mohd. Aszerul Nizam Abdullah, 33, tidak pernah berputus asa untuk mencari kebahagiaan bersama insan yang lain.

Dia yang sebelum ini berkahwin dengan Intan Shahira Mohd. Shahru pada 28 Disember 2007, mengakui akan melangsungkan perkahwinan kali keduanya pada pertengahan tahun ini bersama pelakon terkenal, Linda Hashim.

Pelakon yang meraih populariti menerusi sitkom Puteri, arahan Aziz M. Osman itu, telah merisik dan sekali gus mengikat tali pertunangannya bersama Linda,29, pada Oktober tahun lalu.

Beego yang sebelum ini telah membelanjakan keseluruhan kira-kira RM157,000 bagi persiapan perkahwinan terdahulu sempat memberitahu Kosmo! mengenai persiapan pernikahan keduanya itu pada majlis kesyukuran dan berzanji sempena Maulud Nabi yang diadakan di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), Hulu, Klang, Selangor yang dianjurkan oleh Persatuan Seniman Malaysia (Seniman).

Ikuti temu bual bersama Beego yang buat pertama kali mendedahkan tentang tarikh sebenar pernikahannya dengan Linda.

Kosmo!: Benarkah khabarnya Beego akan berkahwin dengan Linda pada tahun ini?

BEEGO: Ya, saya dan keluarga telah merisik Linda pada Oktober tahun lalu dan majlis itu yang meraikan pertunangan saya dan dia diadakan secara mengejut. Ia akan diakhiri di jinjang pelamin tidak lama lagi. Insya-Allah kami akan berkahwin pada 8 Jun tahun ini.

Beego kata pertunangan itu dilakukan secara mengejut, boleh jelaskan dengan lebih lanjut?

Saya dan keluarga sebenarnya datang hanya untuk merisik Linda. Bagaimanapun, apabila semua ahli keluarga berkumpul dan kegembiraan itu memuncak, kedua-dua belah pihak secara tidak langsung meminta kami mengikat tali pertunangan pada masa yang sama. Mujur, saya ada membawa sebentuk cincin berbatu permata selain daripada cincin belah rotan sebagai tanda merisik.

Melihat kepada kegembiraan itu, jadi keluarga Linda boleh menerima dengan hati terbuka kisah hidup Beego yang turun dan naik mahkamah?

Alhamdulillah, saya telah menerangkan segalanya kepada keluarga Linda tanpa ada berselindung apa-apa dan mereka boleh menerima saya dengan seadanya. Hanya saya dan teman-teman rapat sahaja yang tahu perkara sebenar. Mereka yang membaca dalam media cetak itu hanya mengenali dan mengetahui kisah hidup saya secara kasar.

Berbalik kepada soal perkahwinan, sudahkah Beego menyediakan barang kelengkapan perkahwinan dan membuat perancangan untuk upacara itu nanti?

Saya sudah membeli barang-barang hantaran seperti kasut, beg tangan dan pewangi. Bagi perancangan upacara perkahwinan kami nanti, majilis akan diuruskan oleh kakak sulung Linda sendiri, Erin yang memiliki butik andaman Erin & Erinas Wedding.

Jadi Beego cuma menguruskan barang-barang hantaran sahaja?

Tidak juga, untuk tempat dan konsep, kami dan Erin akan sama-sama berbincang bagi mendapatkan penyelesaian yang terbaik. Bukan apa, kakak Linda ingin yang terbaik untuk adiknya, jadi kami dengan berbesar hati mengalu-alukan keikhlasan Erin untuk membantu kami.

Di manakah lokasi persandingan itu nanti?

Insya-Allah, kami akan mengadakan persandingan di Finas, Kuala Lumpur dengan kerjasama Seniman dan juga Finas sendiri.

Kenapakah Beego memilih Finas dan tidak di hotel mewah seperti kebanyakan artis yang lain?

Saya rasa semua rakan artis dan media sudah biasa dan mengenali tempat ini, jadi lebih mudah jika saya membuat majlis perkahwinan itu nanti di Finas sahaja.

Apakah konsep perkahwinan Beego dan Linda nanti?

Ia berkonsep dalam taman.

Bagaimanakah pula dengan kad jemputan dan senarai tetamu yang akan diundang?

Kami baru sahaja ingin menempah kad jemputan. Bagi senarai tetamu yang akan dijemput, sudah tentulah keluarga dan sahabat handai, rakan-rakan artis dan para media.

Adakah Beego akan menjemput bekas isteri nanti?

Saya tidak mahu membawa sejarah hitam kehidupan yang lepas ke masa hadapan saya. Jadi, saya rasa cuma orang yang memberi kebahagiaan dan kebaikan buat diri saya sahaja yang akan saya undang ke majlis perkahwinan saya itu nanti.

Muzikal Upin & Ipin kembali lagi

Posted:

Muzikal Upin & Ipin kembali lagi

Muzikal Upin & Ipin kembali lagi


PESERTA uji bakat menunjukkan kebolehan masing-masing dalam usaha untuk terpilih dalam pementasan Muzikal Upin & Ipin pada April ini.


POPULARITI kisah adik-beradik kembar yatim piatu yang botak, Upin dan Ipin sebenarnya tetap melekat dalam hati masyarakat terutamanya di Malaysia dan Indonesia. Ia menjadi fenomena sejak lima tahun lalu setelah ditayangkan di televisyen.

Setelah menerima pelbagai anugerah dan dipersembahkan dalam dua genre iaitu drama animasi televisyen serta teater, ia tetap menjadi ikon terutamanya dalam kalangan kanak-kanak.

Apabila teater Muzikal Upin & Ipin dipentaskan tahun lalu di Istana Budaya, produksi terbitan Les' Copaque Production Sdn. Bhd. dan CTRA Production itu berjaya mengumpul 27,000 penonton serta dianugerahkan Malaysia Book of Records sebagai Teater Paling Banyak Bilangan Pementasan (30 persembahan).

Memandangkan teater tersebut mendapat pujian banyak pihak serta memberi peluang kepada penonton menyaksikan adaptasi dari animasi ke pentas teater, muzikal tersebut akan kembali lagi.

Kali ini CTRA Production yang mendapat lesen francais daripada Les' Copaque Production Sdn. Bhd. dengan kerjasama akhbar Kosmo! akan mementaskan sekali lagi teater tersebut pada 12 hingga 21 April ini di Panggung Sari Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Bagi memberi peluang dan mencungkil bakat baharu dalam dunia teater, satu sesi uji bakat bagi pelakon teater itu telah diadakan di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Penerbit Muzikal Upin & Ipin, Siti Rohayah Attan, program uji bakat tersebut mendapat sambutan yang menggalakkan sebagaimana musim pertama pada 2012.

"Sebenarnya, kami mengecilkan bilangan peserta untuk uji bakat iaitu sekitar 80 orang sahaja. Ini kerana sebahagian besar pelakon musim pertama masih dikekalkan.

"Namun, sepanjang tiga jam tempoh pendaftaran dibuka, kami menerima kehadiran 185 peserta, malah ada yang terpaksa pulang hampa selepas waktu pendaftaran tamat jam 12 tengah hari," katanya.

Beliau yang bertindak sebagai Pengarah Persembahan teater itu turut menjadi panel sesi uji bakat bersama koreografer A. Aris Kadir menganggap peserta yang datang lebih berkualiti berbanding tahun lalu.

Ini berkemungkinan kebanyakan peserta lebih bersedia dari segi lakonan, tarian dan nyanyian serta pernah menonton muzikal yang dipentaskan terdahulu.

Menurutnya lagi, pihaknya merasa bangga kerana populariti Upin, Ipin dan rakan-rakannya seperti Ehsan, Jarjit, Mei-Mei dan Susanti turut menarik minat dalam kalangan anak-anak diplomat dan ekspatriat dari Turki dan Indonesia.

"Kali ini peserta bukan sahaja warga negara Malaysia tetapi juga dalam kalangan pelajar luar negara yang ibu bapa mereka bekerja di Malaysia. Mereka boleh bertutur bahasa Melayu dengan baik serta mempunyai bakat besar dalam bidang teater serta amat meminati Upin dan Ipin.

"Kita telah memilih mereka bukan saja kerana bakat mereka tetapi juga sebagai satu cara menggalakkan warga asing yang tinggal di negara kita untuk sama-sama mengambil bahagian dalam persembahan ini," tambah Siti Rohayah.

Artis terkenal

Menyentuh mengenai penglibatan artis terkenal dalam teater ini, beliau mengakui sedang berbincang dengan dua penyanyi terkenal untuk membawakan dua watak baharu.

Bagaimanapun, beliau belum bersedia untuk menamakan artis tersebut memandangkan perbincangan masih dilakukan dan belum ada sebarang keputusan.

Beliau dalam pada itu memberi jaminan bahawa artis yang dipilih itu sangat dekat dengan jiwa kanak-kanak dan peminat seni tanah air. Mereka akan bergabung dengan 50 pelakon lain yang terpilih melalui uji bakat.

Muzikal Upin & Ipin masih mengekalkan jalan cerita yang sama seperti tahun lalu cuma dilakukan beberapa perubahan bagi memberi nafas baharu dan kelainan.

Ia menceritakan tentang kesedihan Puteri Cinonit yang tidak pernah menemui kebahagiaan lalu merantau ke dunia untuk mencari kebahagiaan tersebut. Beliau diberitahu antara manusia yang sentiasa gembira ialah Upin dan Ipin serta rakan-rakannya. Justeru, Puteri Cinonit telah mengarahkan rama-rama supaya menculik kedua-duanya.

Antara watak-watak yang ditampilkan dalam teater ini ialah Kak Ros, Opah, Tok Dalang, Sally, Labah-Labah, Sapi, Pulu-Pulu, Orang Kerajaan Cinonit dan Bulat.

Bagi persembahan kali ini sebanyak 20 lagu telah dicipta oleh Datuk Suhaimi Mohd Zain (Pak Ngah). Muzikal Upin & Ipin akan dipentaskan dari 12 hingga 21 April ini di Panggung Sari, Istana Budaya.

Untuk pertanyaan tiket boleh menghubungi 03-6186 6592/ 017-2004 249 atau ke laman web www.upinipinmusical.blogspot.com atau sertai facebook: upinipinthemusical.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved