Ahad, 20 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tulis sajak lebih susah daripada melukis

Posted:

Tulis sajak lebih susah daripada melukis

Tulis sajak lebih susah daripada melukis

JARI-JEMARINYA begitu tangkas melukis, namun hasil lakaran burung yang terbentuk pada kertas putih begitu halus dan penuh kesenian.

Ternyata bukan calang-calang orang mampu menghasilkan karya daripada dakwat hitam dan warna air.

Mungkin ramai yang mahir dalam tulisan kaligrafi Cina atau lukisan gaya Cina yang menekankan penggunaan dakwat hitam dan warna air, namun tidak ramai yang mahir dalam kedua-dua bidang tersebut.

Apatah lagi untuk menggabungkan keunikan kedua-dua tradisi Cina dalam satu lukisan, ia memerlukan kemahiran yang tinggi.

Cheng Haw Chien, 64, yang mempunyai gaya lukisan tersendiri menegaskan lukisan dakwat air perlu disertai dengan penulisan sajak bagi menjadikan karya yang dihasilkan berbeza daripada pelukis lain.

Berpegang kepada prinsip tersebut, dia akan menulis sebuah sajak dalam tulisan kaligrafi Cina supaya hasil karya yang dicipta mempunyai keunikannya tersendiri.

Menceritakan kembali bagaimana dia memperoleh idea tersebut, Haw Chien yang berasal daripada sebuah keluarga peladang berkata, pertemuannya dengan seorang sami dari China yang dikenali sebagai Chuk Mo telah memberikannya pemahaman baharu terhadap dunia seni.

Menggelarkan Chuk Mo sebagai tok guru, Haw Chien berkata, gurunya itu sering berpesan kepadanya bahawa seorang pelukis bukan sahaja perlu menguasai cara dan teknik yang betul untuk melukis malah perlu mempunyai pengetahuan yang luas.

"Tok guru mendorong saya menimba pengetahuan dan belajar bersajak bagi 'menghidupkan' lagi lukisan yang dihasilkan. Jika tidak, lukisan tersebut umpama tidak mempunyai jiwa," ujar anak kelima daripada lapan adik-beradik.

Pameran kaligrafi Haw Chien

Ternyata nasihat yang diberikan oleh gurunya membolehkan Haw Chien mencapai tahap yang lebih tinggi dalam bidang seni.


SELEPAS lebih lima dekad mendedikasikan jiwa dan hidupnya dalam kaligrafi Cina, Haw Chien mendapat pengiktiran pemerintah China yang menubuhkan sebuah muzium khas untuk beliau.


Menceburi bidang itu sejak di peringkat sekolah menengah lagi, pelukis yang berasal dari Balik Pulau, Pulau Pinang itu telah mengadakan pameran solonya yang pertama di negeri kelahirannya ketika berusia 19 tahun. Kini dia telah berjaya mengadakan lebih daripada 140 pameran di seluruh dunia.

"Saya berminat dalam seni lukisan sejak kecil lagi. Saya pernah belajar melukis daripada enam orang guru dari Taiwan dan China dalam tempoh berpuluh-puluh tahun ini. Namun, Chuk Mo merupakan tok guru yang memberi tunjuk ajar paling lama.

"Beliau masih memberi tunjuk ajar kepada saya walaupun saya telah habis belajar di peringkat universiti, sehinggalah beliau meninggal dunia kira-kira 10 tahun lalu," kata bapa kepada tiga orang anak tersebut.

Mengulas lanjut katanya, hubungannya dengan Chuk Mo sangat rapat sehingga beliau akan melawatnya dahulu setiap kali kembali ke Pulau Pinang sebelum kembali ke rumah sendiri.

Tambahnya, nasihat dan pesanan daripada tok guru kesayangannya tetap diingati sehingga hari ini.

Ditanya mengenai proses pembelajaran katanya, proses untuk belajar menulis sajak jauh lebih sukar berbanding proses melukis. Ini kerana banyak buku yang perlu dibaca bagi meningkatkan cara penulisan.

"Proses belajar melukis memang sukar tetapi proses untuk belajar menulis sajak lebih susah terutamanya bagi menghasilkan sajak yang mempunyai bunyi yang sama pada pengakhirannya.

"Banyak masa perlu digunakan untuk membaca supaya mendapat ilham dan idea untuk menulis sajak yang padan dengan lukisan dihasilkan," katanya.

Tambahnya, selain itu, beliau juga sering melancong ke luar negara bagi mendapatkan ilham untuk menghasilkan lukisan terutamanya dari segi pemandangan dan haiwan.

"Contohnya saya akan melancong ke negara China untuk mendapatkan ilham lukisan pemandangan ataupun melancong ke Australia untuk melukis kanggaru.

"Lebih unik, walaupun lukisan saya bertemakan haiwan seperti penguin dan burung unta atau buah-buahan, saya tetap akan menulis sajak dalam tulisan kaligrafi yang sepadan dengan lukisan tersebut," katanya.

Mengimbau kembali masa silam, jelas Haw Chien yang kini menyandang jawatan sebagai Presiden Central Research Academy of Art Malaysia, minatnya sebelum ini dibantah keras oleh ibu bapanya yang bekerja sebagai pekebun.

"Bagi mereka, melukis hanya boleh dijadikan sebagai hobi dan bukan sebagai satu pekerjaan tetap.

"Bagaimanapun, saya tetapkan pendirian dan minat saya sehinggalah saya mencapai kejayaan hari ini. Syukur, ibu bapa saya semakin memberi sokongan setelah melihat kejayaan yang saya kecapi sehingga ke peringkat antarabangsa," ujarnya.


SAJAK yang dihasilkan oleh Haw Chien berdasarkan pengalaman dan pembacaannya.


Berkongsi pembelajaran

Jelas Haw Chien, ketika mula-mula menceburi bidang seni kaligrafi Cina, dia sukar mencari rakan-rakan sebaya yang boleh berkongsi pengalaman dan pengetahuan.

"Kebanyakan remaja tidak berminat dengan seni kaligrafi Cina. Jadi saya terpaksa berkongsi pembelajaran dengan orang yang lebih tua daripada saya," ujarnya.

Kongsi Haw Chien lagi, dia juga terpaksa berdepan dengan pelbagai cabaran sebelum menempa nama sebagai seorang pelukis yang berjaya.

"Bukan senang untuk melangsungkan sesuatu pameran terutamanya di luar negara.

"Kenalan yang ramai diperlukan bagi merealisasikan sesebuah pameran," katanya.

Selain itu katanya, kos perbelanjaan untuk mengadakan sesuatu pameran juga penting kerana ia ditanggung oleh dirinya sendiri.

"Sumber pendapatan saya bergantung kepada hasil jualan lukisan pada sesuatu pameran dan hasil pendapatan melalui pameran itu akan digunakan untuk rancangan seterusnya seperti mengadakan pameran di tempat lain," jelas Haw Chien.

Tambah mencabar, harga lukisan bergantung kepada pasaran dan permintaan.

"Contohnya, pameran di Britain dan Brazil mendapat sambutan baik berbanding di Australia. Bagaimanapun, saya tetap akan menghasilkan lukisan berdasarkan gaya tersendiri walaupun kesemua kos tersebut perlu ditanggung sendiri," katanya.

Ditanya mengenai ketiga-tiga anaknya pula, kata Haw Chien, hanya anak lelaki tunggalnya yang mewarisi minatnya untuk melukis.

"Anak lelaki saya yang bekerja sebagai pereka perindustrian sahaja yang berminat melukis, manakala dua lagi anak perempuan saya masing-masing bekerja sebagai pakar pemakanan dan doktor.

"Kadangkala saya dan anak lelaki saya akan melukis bersama-sama. Saya akan memberi tunjuk ajar kepadanya ketika itu," tambahnya.

Menceritakan tempoh masa yang diperlukan untuk menghasilkan sebuah lukisan, katanya, ia bergantung kepada saiz lukisan dan apa yang dilukis.

"Kebiasaannya lukisan jenis gaya bebas seperti buluh lebih senang dan mengambil jangka masa yang lebih pendek berbanding lukisan pemandangan. Ini kerana lukisan pemandangan lebih kompleks termasuk proses mewarnanya lebih sukar.

"Selain lukisan pemandangan, lukisan haiwan juga memerlukan masa yang banyak terutamanya melukis harimau yang strukturnya lebih rumit.

Jelasnya, lukisan yang mengambil masa paling lama untuk dihasilkan sepanjang tempoh beliau menceburi bidang seni itu ialah karya Gunung Himalaya yang dihasilkan pada tahun 1988.

"Saya mengambil masa selama tiga bulan untuk menghasilkan lukisan sepanjang 3.6 meter tersebut.

"Bukan mudah, tetapi inilah cabaran yang saya mahukan dalam bidang kesenian," katanya yang turut menjadi guru kepada ramai pelajar kaligrafi muda.

Ditanya mengenai trend lukisan di Malaysia pula, kata Haw Chien, kebanyakan pameran yang diadakan di negara ini adalah lukisan gaya Barat.

"Tidak banyak pameran lukisan gaya Cina yang diadakan di negara ini dan pendedahan dalam bidang tersebut adalah kurang.

"Saya berharap pameran lukisan gaya Cina dapat diadakan dengan lebih kerap dengan kerjasama semua pihak bagi mempromosikan lukisan gaya Cina sekali gus menarik lebih ramai peminat lukisan Cina," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


1,175 pelajar terima bantuan wang RM100

Posted:

1,175 pelajar terima bantuan wang RM100

1,175 pelajar terima bantuan wang RM100


MUSA (tengah) bergambar bersama sebahagian daripada pelajar yang menerima bantuan awal persekolahan sebanyak RM100 di SMK Alma di Bukit Mertajam baru-baru ini.


BANTUAN. Seramai 1,175 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Alma, Bukit Mertajam, Pulau Pinang menerima bantuan awal persekolahan sebanyak RM100 di sekolah itu baru-baru ini.

Pada majlis itu, kesemua murid seronok dan melahirkan rasa terima kasih kepada kerajaan Pusat atas bantuan yang diberikan itu.

Timbalan Badan Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir yang hadir bagi menyempurnakan majlis penyerahan sumbangan itu berkata, bantuan tersebut membuktikan kerajaan sentiasa mengutamakan keperluan rakyat termasuk mengeluarkan peruntukan yang besar setiap tahun dalam bidang pendidikan.

Masyarakat diminta beri kerjasama banteras jenayah

Posted:

Masyarakat diminta beri kerjasama banteras jenayah

Masyarakat diminta beri kerjasama banteras jenayah


LATT SHARIMAN (dua dari kiri) bersalaman dengan seorang anggota Rela pada majlis pelancaran Platun Rela 0156 (A) Pengkalan Kundur, Alor Setar baru-baru ini.


LANCAR. Lebih 100 anggota Rela, polis dan orang ramai menyertai majlis dialog mengurangkan kadar jenayah di Pengkalan Kundur, Alor Setar baru-baru ini.

Majlis dialog itu diadakan sempena pelancaran Platun Rela 0156 (A) Pengkalan Kundur.

Brig. Jen. Kehormat Rela, Datuk Latt Shariman Abdullah ketika berucap merasmikan majlis tersebut berkata, masyarakat setempat diminta memberi kerjasama yang baik kepada pihak berkuasa seperti polis untuk membanteras jenayah di kawasan masing-masing.

Turut hadir Penolong Pegawai Rela Daerah Kota Setar, Zakri Saad.

Keluarga miskin terharu dibantu

Posted:

Keluarga miskin terharu dibantu

Keluarga miskin terharu dibantu


RAJA AHMAD ZAINUDDIN (dua kanan) menyerahkan bantuan keperluan harian kepada Sinah di rumahnya di Kampung Masjid, Selama, Perak baru-baru ini.


PRIHATIN. Nasib sebuah keluarga miskin di Kampung Masjid, Selama, Perak mendapat perhatian apabila rumah mereka dikunjungi wakil rakyat kawasan berkenaan baru-baru ini.

Sinah Nasir, 72, yang menetap bersama seorang anak dan menantu serta empat cucu tidak dapat menahan rasa terharu selepas Ahli Dewan Undangan Negeri Kubu Gajah, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar menyerahkan bantuan keperluan harian kepada keluarga terbabit.

Raja Ahmad berkata, beliau bersama ketua-ketua kampung akan menggandakan usaha mengesan keluarga miskin yang masih tercicir daripada senarai penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

"JKM boleh mengadakan program pendaftaran penduduk miskin secara berkelompok di kampung-kampung kerana masih ramai yang tidak mengetahui mengenai bantuan yang disediakan oleh agensi berkenaan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ananda orang terkaya di Malaysia

Posted:

Ananda orang terkaya di Malaysia

Ananda orang terkaya di Malaysia

Oleh LILY YEAN
lily.yean@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Bilionair telekomunikasi, T. Ananda Krishnan kini bergelar orang terkaya di Malaysia apabila memintas 'Raja Gula', Tan Sri Robert Kuok dengan mengumpul kekayaan bernilai RM30.56 bilion.

Menurut kaji selidik akhbar berbahasa Cina Nanyang Siang Pau, Ananda mendapat lonjakan baharu dari segi kekayaan apabila saham Astro Malaysia Holdings Bhd. disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun lepas.

Menurut kaji selidik itu, Kuok yang memiliki pelaburan dalam sektor perhotelan dan resort, perladangan serta syarikat perkapalan tercicir daripada kedudukan orang terkaya di Malaysia dengan nilai harta berjumlah RM29.4 bilion.

Kuok dinobatkan sebagai orang terkaya di Malaysia pada tahun lalu berdasarkan ranking majalah Malaysian Business dengan harta bernilai RM45.7 bilion tetapi kekayaan itu susut sebanyak RM16.3 bilion pada tahun ini.

Tempat ketiga pula dikuasai tokoh perbankan dari Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow dengan nilai aset berjumlah RM15.1 bilion, meningkat sebanyak RM2.36 bilion berbanding RM12.64 bilion pada tahun lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pengguna rokok e-elektronik terdedah kepada penyakit

Posted:

Pengguna rokok e-elektronik terdedah kepada penyakit

Pengguna rokok e-elektronik terdedah kepada penyakit


ANTARA rokok e-elektronik yang terdapat di pasaran. - Gambar hiasan


BENTONG - Penjualan rokok e-elektronik bukan sahaja salah di sisi undang-undang, malah pengguna produk itu turut terdedah kepada pelbagai penyakit kronik.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penjualan bahan dan produk itu adalah salah mengikut Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

"Mereka yang didapati bersalah menjual dan mengedar produk itu dan cecair nikoton untuk kegunaan rokok e-elektronik boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rakyat Malaysia dikhuatiri mati

Posted:

Rakyat Malaysia dikhuatiri mati

Rakyat Malaysia dikhuatiri mati

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


PARA tebusan berlutut dengan tangan diangkat ke atas semasa mereka ditawan di kompleks minyak dan gas di In Amenas, Algeria baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Seorang daripada dua rakyat Malaysia yang gagal dikesan selepas kumpulan militan menawan sebuah loji gas di In Amenas, Algeria pada Rabu lalu dikhuatiri terkorban berikutan kejadian serangan tersebut.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman dalam satu kenyataan berkata, perkara itu dimaklumkan oleh wakil majikan rakyat Malaysia terbabit, JGC Construction Pte. Ltd. kepada Kedutaan Besar Malaysia di Algeria.

"Wakil syarikat memaklumkan kepada kedutaan seorang daripada dua rakyat Malaysia yang masih hilang dikhuatiri terkorban manakala nasib seorang lagi rakyat Malaysia belum diketahui.

"Kedutaan Besar Malaysia di Algeria bagaimanapun akan berusaha dan bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Algeria serta JGC Construction Pte. Ltd. bagi mengesahkan maklumat terkini mengenai nasib dua rakyat Malaysia terbabit," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Dakwah di sebalik lukisan kontemporari

Posted:

Dakwah di sebalik lukisan kontemporari

Dakwah di sebalik lukisan kontemporari

Oleh MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA

APABILA berbicara mengenai karya-karya seni yang berunsurkan Islam, perkara pertama yang terlintas di minda kebanyakan penggemar dan penggiat seni halus tanah air adalah keindahan kaligrafi khat yang berasaskan ayat-ayat suci al-Quran.

Namun begitu, tidak ramai yang sedar akan kewujudan saluran seni kontemporari lain yang mampu memperlihatkan sisi pengaruh Islam dalam setiap karya yang ingin ditonjolkan.

Bagi artis seni Ramlan Abdullah, 53, karya yang bercirikan Islam tidak semestinya terhad pada satu kategori kerana terdapat banyak cabang seni yang boleh diterokai dalam usaha menyampaikan sesuatu mesej.

"Dalam konteks kesenian Islam, setiap artis seni atau pelukis perlu bijak dalam mengadaptasi mesej dan nilai-nilai murni yang ingin disampaikan kepada orang ramai.

"Salah satu medium yang kurang mendapat perhatian artis seni atau pelukis tempatan ialah pembinaan arca yang dapat memberikan sebuah gambaran dan mesej yang berunsur Islamik kepada penonton.

"Jadi, saya mengambil keputusan untuk menghasilkan sebuah siri arca yang dapat menceritakan sedikit sebanyak mengenai pertembungan dua elemen yang sangat berbeza ini," katanya ketika ditemui di Majlis Pelancaran Pameran Seni Taman Nurani yang berlangsung di Galeri Petronas KLCC, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Nilai kemasyarakatan

Memilih unsur cahaya sebagai sumber inspirasi utama dalam penghasilan tiga buah arcanya, Ramlan memberitahu, sifat cahaya yang cerah dan senang terbias itu mampu mewakili kebijaksanaan serta ilmu pengetahuan dalam diri setiap individu.


HASHIM menggunakan burung sebagai lambang keamanan sejagat.


"Seperti yang kita sedia maklum, agama Islam amat menitikberatkan kepentingan menuntut ilmu dalam kalangan umatnya.

"Apabila seseorang itu sudah lengkap dengan ilmu, dia akan dapat mengenal dan mengtauhidkan Allah SWT sebagai tuhan yang satu, sekali gus dapat mendalami erti kehidupan sebenar di muka bumi ini," jelasnya.

Ketika ditanya mengenai keistimewaan arca binaanya yang dipamerkan di pameran tersebut, Ramlan berkata, salah satu arcanya yang bertajuk Unity In Diversity mempunyai maksud yang berkait rapat dengan cara hidup berbilang bangsa di negara ini.

"Arca tersebut dibina dengan menggunakan lebih kurang 280 keping besi tahan karat yang bersifat membias cahaya melalui proses pengulangan.

"Kepingan-kepingan besi itu kemudiannya dicantumkan dengan menggunakan skru sehingga membentuk sebuah figura kukuh yang berkilat dan berbentuk bulat.

"Maka, secara keseluruhan, setiap cantuman ini dapat menggambarkan realiti sebenar hidup bermasyarakat serta nilai bersatu-padu yang perlu diamalkan oleh setiap individu pada masa kini," jelasnya.

Unsur budaya dan tradisi

Selain daripada unsur semula jadi, unsur perlambangan dan tradisi juga turut digunakan dalam penyampaian mesej serta pengaruh Islam kepada khalayak pencinta seni.

Unsur-unsur itu biasanya bersifat figuratif dan mempunyai maksud yang tersendiri.

Hashim Hassan, 75, yang menjadikan burung sebagai motif utama dalam karyanya berkata, sifat semula jadi haiwan yang sering terbang bebas itu dapat diterjemahkan sebagai lambang kebebasan orang Melayu dalam proses menimba ilmu pengetahuan.

"Kaum yang berjaya ialah kaum yang bergerak pantas dan bersungguh-sungguh dalam mencari sesuatu yang baharu dan boleh digunakan dalam meneruskan kehidupan sehari-hari.

"Jadi, tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa agama Islam turut menggalakkan umatnya supaya sentiasa berusaha dan peka dengan perubahan di sekeliling serta tidak mudah leka dengan kesenangan yang diberikan.


MULIYADI percaya seni kontemporari mampu menjadi medium dalam menyampaikan mesej yang berguna kepada pengunjung.


"Burung juga turut melambangkan habitat semula jadinya, iaitu hutan belantara yang dikurniakan oleh Tuhan kepada manusia sebagai sumber utama kehidupan.

"Perlambangan tersebut dianggap sungguh simbolik kerana pada zaman serba moden ini, hutan dan alam semula jadi sering kali dikaitkan dengan pencemaran serta kerakusan manusia dalam mengejar pembangunan," ulasnya.

Selain daripada simbol kebebasan yang diterjemahkan melalui penggunaan burung, corak batik dan unsur tradisi juga turut diselitkan dalam setiap karyanya bagi memberikan sedikit kelainan.

"Seni warisan dan budaya yang terdapat di negara kita ini sering dilupakan oleh masyarakat terutamanya dalam kalangan remaja.

"Saya berharap, dengan penerapan corak batik tempatan dalam setiap karya seni yang saya hasilkan mampu memberikan kesedaran terhadap orang ramai mengenai kepentingan menghargai khazanah tradisi negara," ujarnya lagi.

Pengalaman

Sementara itu, bagi Awang Damit, 56, dalam usaha mengetengahkan konsep kesenian Islam kontemporari, dia menggabungkan pengalaman masa lampaunya dengan teknik lukisan abstrak yang juga menampilkan teknik tampalan.

"Setiap lukisan mempunyai penceritaannya yang tersendiri. Sebagai contoh, melalui siri Essence Of Culture, saya menceritakan mengenai ayah saya dan kawan-kawannya yang berkerja sebagai nelayan dan petani di kampung halaman.

"Mereka terkenal dengan sifat rendah diri dan sentiasa bersyukur dengan apa yang dikurniakan oleh Allah Mereka juga tidak pernah merungut apabila ditimpa kesusahan," jelasnya.

Menurut Awang lagi, keikhlasan para nelayan dan petani yang diceritakannya melalui siri lukisan itu dapat memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan bersyukur pada sebarang nikmat yang dikurniakan Maha Pencipta.


AWANG memberi kebebasan kepada pengunjung untuk mentafsir sendiri maksud di sebalik karyanya.


"Pada pendapat saya, seni bersifat sangat subjektif. Pemilihan seni abstrak juga dapat memberikan peluang kepada penonton untuk menilai sendiri maksud yang terkandung di dalam sesebuah karya itu.

"Jika ia diinterpretasi dengan cara yang betul, maka ciri-ciri Islamik yang ada padanya dapat disampaikan," simpulnya.

Sejarah, fesyen dan budaya bersatu dalam dekorasi

Posted:

Sejarah, fesyen dan budaya bersatu dalam dekorasi

Sejarah, fesyen dan budaya bersatu dalam dekorasi

Oleh NIZHA PERIASWAMY


ARCA kapal besar diberi nama Sa Chuan dibina siap dengan empat layar di Centre Court Sunway Pyramid.


TAHUN ini, menurut kepercayaan pakar-pakar feng shui, bakal menjadi satu lagi tahun yang membawa kebaikan. Mengikut zodiak kalendar Lunar Cina, tahun ini iaitu Tahun Ular Air, kebanyakan orang akan menikmati lebih banyak kebaikan, walaupun berdepan sedikit kesulitan.

Selain kehangatan ramalan feng shui mengenai Tahun Ular pada tahun ini, sudah menjadi kebiasaan sambutan Tahun Baru Cina dimeriahkan dengan dekorasi indah yang dilakukan oleh kompleks beli-belah di seluruh negara.

Masing-masing menunjukkan keprihatinan dalam membawa semangat sambutan tahun baru dengan melakukan pengubahsuaian khususnya dekorasi di pintu masuk, lobi-lobi utama serta di ruang terbuka pusat beli-belah.

Di sekitar Lembah Klang, kelihatan beberapa pelancaran sambutan Tahun Baru Cina diadakan secara aktif. Masing-masing menampilkan dekorasi berkonsep Tahun Baru Cina yang bervariasi dan kreatif.

Antara pusat beli-belah yang dilihat berbelanja besar untuk menghasilkan dekorasi gah di ruang legar utamanya ialah Sunway Pyramid Petaling Jaya, Selangor.

Pada majlis pelancaran baru-baru ini, Sunway Pyramid mengetengahkan arca kapal laut besar, Sa Chuan dengan empat layar berlatarkan Pelabuhan Bertuah (Fortune Harbour).

"Kami melakukan banyak penyelidikan sebelum tampil dengan idea ini. Ia satu percubaan yang segar dan mempunyai jalan cerita yang menarik dan penuh bersejarah," demikian kata Pengurus Rekaan Kreatif, Sunway Pyramid, Shabri Osman.

Menurut sejarah, kapal laut itu digunakan dalam era emas China ketika urusan import dan eksport melalui jalan laut rancak berlangsung.

Kisah perdagangan

Kapal-kapal itu mengikut sejarah membawa muatan pelbagai jenis barangan perdagangan penting.

Oleh itu, pihak Sunway Pyramid berharap supaya 'pelayaran' setiap pengunjung ke Sunway Pyramid juga akan diiringi tuah seperti kisah kapal laut yang kaya itu.

"Kami memerah otak sejak setahun lalu dalam mengusahakan kapal laut ini dan cabaran paling sukar ialah memasang layar," kata Shabri merujuk kepada layarnya.

Kapal laut di Sunway Pyramid diperbuat daripada logam di bahagian dalam dan luaran pula dihasilkan daripada kayu cengal serta meranti.

"Segala kerja pembuatan dan pemasangan mengambil masa tiga minggu dan pemasangan layar sahaja dua hari," tambah Shabri.

Beliau yang bertanggungjawab mendirikan arca kapal laut besar dibantu oleh ahli krew yang terdiri daripada 40 pekerja am, lapan artis dan dua juruteknik. Pusat beli-belah Sunway Pyramid mengakui telah membelanjakan kira-kira setengah juta ringgit bagi dekorasi itu.

Taman musim bunga

Dalam pada itu, pusat beli-belah The Curve di Damansara Mutiara, Selangor pula memilih untuk membawa latar taman musim bunga klasik Cina. Taman yang dipagari dengan pagar berwarna merah sepenuhnya itu dilengkapi kawasan pavilion, gazebo, bunga-bunga berwarna-warni dan tumbuh-tumbuhan serta tanglung merah.

Semuanya, menurut pengurus pusat beli-belah itu, Jazmi Kamarudin mengambil masa seminggu untuk diatur.

"Ia mula dipamer sejak 11 Januari lalu hingga 13 Februari ini. Sekumpulan krew telah bekerja keras mengatur dekorasi dan ia merupakan satu konsep baharu memandangkan The Curve belum pernah memiliki taman Cina sebelum ini," kata Jazmi yang enggan mendedah kos taman tersebut.

Beliau juga memberitahu, pihak The Curve tidak ketinggalan dalam menyediakan beberapa persembahan dan pameran produk sempena Tahun Baru Cina.

Pada majlis pelancaran, The Curve memikat para pengunjung dengan persembahan tarian naga serta persembahan tarian 12 zodiak haiwan oleh kanak-kanak kecil.

Persembahan hiburan


PENARI kanak-kanak kelihatan comel saat mengenakan kostum pelbagai jenis haiwan.


Bagi pusat beli-belah borong, Kenanga Wholesale City (KWC), Kuala Lumpur pada tahun ini penumpuan lebih banyak diberikan kepada elemen persembahan berbanding dekorasi. Dengan perbelanjaan sekitar RM150,000, KWC menghias seluruh pusat tersebut dengan tema, Mengalu-alukan Tahun Baru Cina dengan Gaya.

"Dekorasi di KWC banyak tertumpu pada kawasan pintu masuk, kawasan Centre Court tingkat bawah tanah dan kawasan sekitar tangga elektrik di setiap tingkat," kata Pengurus Besar KWC, Kenny Chin.

Sementara itu, pusat beli-belah di Bandar Utama, 1 Utama, Selangor pula tidak ketinggalan dalam mempamerkan dekorasi sambutan Tahun Baru Cina mereka tersendiri. Mempunyai reputasi tinggi dalam kalangan pengunjung, 1 Utama tidak mahu tampil dengan dekorasi yang ringkas.

Menggabungkan rekaan yang penuh dengan sentuhan moden dan meriah tetapi dipersembah secara tradisional, pusat beli-belah itu diubah suai menjadi Jalan Emas di bahagian ruang terbuka.

Seolah-olah menempatkan sebuah pekan kecil klasik Cina dengan deretan rumah kedai dua tingkat, replika itu mewakili rumah kedai tradisional Cina yang turut ditemui pada zaman moden.

"Persekitaran yang cuba dihasilkan di sini adalah apabila para pengunjung melalui jalan ini, mereka dapat merasa pengalaman membeli pakaian, makanan dan sebagainya sempena Tahun Baru Cina. Bagi memastikan ia lebih asli, kami mewarnai tingkap bangunan, tangga dan malah menyertakan antena televisyen,"

kata Pengurus Pengiklanan dan Promosi 1 Utama, Patrick So.

Kedai Lonely Planet di KLIA

Posted:

Kedai Lonely Planet di KLIA

Kedai Lonely Planet di KLIA

Oleh MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA


PELBAGAI cenderamata ditawarkan di rak Lonely Planet KLIA.


SYARIKAT penerbitan yang cukup sinonim dengan aktiviti pelancongan dan pengembaraan, Lonely Planet membuka kedai konsep pertamanya di rantau Asia. Apa yang lebih membanggakan, Lonely Planet memilih Malaysia sebagai lokasi tersebut iaitu bertempat di bangunan satelit Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Setelah mendapat sambutan yang menggalakkan di Sydney, Australia dan Manchester, England, kedai konsep ketiga di bawah seliaan anak syarikat Lagardere Service, LS Travel Retail Asia itu menjanjikan pelbagai barangan menarik buat si pengembara termasuklah buku-buku panduan, peta dan pelbagai jenis cenderamata.

Pegawai Operasi LS Travel Retail Asia, Emmanuel de Place, berkata, kedai tersebut dibuka berdasarkan peningkatan perniagaan yang berteraskan pelancongan di rantau Asia.

Pembukaan kedai konsep dijangka mampu menarik lebih ramai pelancong bagi mendapatkan bahan rujukan mengenai sesebuah negara.

"Kepelbagaian bahan bacaan yang menarik tersedia di kedai konsep Lonely Planet pasti menggamit para pengembara untuk menjadikan ia sebagai tempat persinggahan pertama sejurus selepas turun dari pesawat.

"Kami juga berasa sangat berbesar hati kerana dapat menjalinkan kerjasama dengan KLIA bagi merealisasikan pembukaan cawangan kedai konsep baharu Lonely Planet di sini," kata Emmanuel yang ditemui di majlis perasmian kedai konsep Lonely Planet.

Interaktif

Sementara itu, Pengurus Kanan Perkhidmatan Am Perdagangan Lapangan Terbang Malaysia, Faizah Khairuddin memberitahu, hubungan kerjasama yang terjalin antara LS Travel Retail Asia dengan pihaknya mampu menjadikan lapangan terbang sebagai salah satu destinasi gaya hidup pilihan ramai.

"Pembukaan kedai konsep pertama Lonely Planet di Asia diharap dapat memberikan manfaat kepada para pengembara yang mahukan maklumat yang lengkap mengenai sesebuah negara yang ingin mereka tuju.

"Lebih-lebih lagi setiap cawangan Lonely Planet dilengkapi dengan sebuah stesen yang membolehkan para pelanggan berinteraksi secara maya dengan kakitangan Lonely Planet di bandar Sydney dan Manchester.

"Para pengembara dapat berkongsi pendapat dan bertanyakan soalan-soalan lazim mengenai dua buah bandar itu sebelum mereka mengambil keputusan untuk ke sana," jelasnya mengenai kemudahan yang tersedia buat para pelanggan di Lonely Planet KLIA.

Berkongsi ruang dengan jenama pakaian sukan air terkemuka Billabong, kedai konsep Lonely Planet di KLIA mengetengahkan konsep terbuka apabila para pelanggannya bebas menilik setiap barangan yang dipamerkan di sana.

Buku-buku yang padat dengan informasi mengenai percutian dan tempat-tempat menarik disusun secara sistematik mengikut benua dan abjad.

Selain daripada buku dan peta, alatan pengembaraan lain turut di jual di kedai konsep Lonley Planet antaranya sarung tablet iPad, pelindung komputer riba dan bantal leher pelbagai corak.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pemain terhebat negara

Posted:

Pemain terhebat negara

Pemain terhebat negara

CHONG WEI mencipta sejarah tersendiri selepas muncul sebagai pemain badminton terhebat negara ekoran kejayaan meraih gelaran juara buat kali kesembilan pada Terbuka Malaysia semalam. Chong Wei menewaskan Sony Dwi Kuncoro dari Indonesia pada final di Stadium Putra di Bukit Jalil.


PEMAIN No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei muncul sebagai pemain terbanyak merangkul gelaran juara pada Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Malaysia.

Semalam, Chong Wei membuktikan statusnya selaku pemain terhebat negara apabila merekodkan kejuaraan buat kali kesembilan pada Terbuka Malaysia 2013.

Kejayaan itu hadir selepas dia melakar kemenangan ke atas pemain Indonesia, Sony Dwi Kuncoro 21-7, 21-8 pada perlawanan akhir yang berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil.

Lebih membanggakan, dia berjaya melepasi rekod legenda badminton negara, yang sebelum ini merekodkan lapan kejuaraan pada Terbuka Malaysia.

"Saya sangat bangga dengan kejayaan ini. Terima kasih kepada para penyokong kerana sanggup hadir ke stadium bagi menyaksikan final serta memberi sokongan kepada saya.

"Sebenarnya saya berasa sedikit tertekan kerana harapan yang diletakkan untuk saya bergelar juara kali ini agak tinggi.

"Mungkin orang tidak nampak kenapa saya menang mudah ke atas Sony tetapi itulah yang saya rasakan.

"Mujur, setiap kali Sony melakukan serangan saya boleh mengatasinya. Saya memang mahu menghabiskan perlawanan dengan cepat," kata Chong Wei pada sidang akhbar sejurus tamat perlawanan semalam.

Tahun lalu, Chong Wei telah meletakkan namanya sebaris dengan Peng Soon apabila merangkul kejuaraan buat kali kelapan di gelanggang yang sama.

Sebagai rekod, Chong Wei mula bergelar juara Terbuka Malaysia pada 2004 diikuti 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 dan 2013.

Ini merupakan kejuaraan kedua berturut-turut buat Chong Wei selepas membuka tirai kalendar 2013 penuh bergaya dengan meraih gelaran juara pada Terbuka Korea 13 Januari lalu.

Menurut Chong Wei, dia akan cuba untuk melakukan yang terbaik untuk bergelar juara Terbuka Malaysia buat kali ke-10 pada edisi tahun depan.

Hasratnya itu adalah untuk menyamai rekod kejuaraan yang dimilikinya selaku juara kebangsaan.

"Saya akan cuba tetapi semua kena sedar bahawa Sirkit Kebangsaan dan Terbuka Malaysia adalah dua kejohanan yang berbeza," kata Chong Wei yang kini akan memberi fokus sepenuhnya kepada persiapan menghadapi Seluruh England Mac depan.

Chong Wei telah dua kali bergelar juara pada Seluruh England iaitu edisi 2010 dan 2011.

Dengan kemenangan semalam, Chong Wei membawa pulang hadiah wang tunai AS$30,000 (RM90,389).

Fandi berpuas hati

Posted:

Fandi berpuas hati

Fandi berpuas hati

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


GUIZA (kiri) semakin mempamerkan keserasian beraksi dengan Johor DT dan setakat ini berjaya mencetak gol dalam beberapa perlawanan.


JURULATIH Johor Darul Takzim (Johor DT), Fandi Ahmad tetap berpuas hati dengan persembahan anak-anak buahnya meskipun gagal untuk mengutip tiga mata penuh ketika menentang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada aksi Liga Super, Jumaat lalu.

Jelas Fandi, meskipun sekadar seri 2-2, namun anak-anak buahnya telah menunjukkan perkembangan positif berbanding tiga perlawanan terdahulu ketika menentang Pahang, Perak dan Kelantan.

Untuk rekod, Johor DT tewas 2-3 kepada Pahang di Kuantan sebelum menewaskan Perak 1-0 di laman sendiri, diikuti seri 1-1 ketika berdepan Kelantan di Kota Bharu.

"Kita telah melepaskan dua mata berharga kerana sepatutnya kita boleh memperoleh tiga mata penuh. Kita mendominasi perlawanan pada babak kedua dengan beberapa peluang untuk menambah jaringan tetapi gagal.

"Bagaimanapun saya rasa, buat pertama kalinya pasukan ini telah menamatkan permainan dengan sangat baik meskipun selepas ketinggalan, mereka kembali bangkit dan terus menunjukkan semangat juang yang tinggi. Saya bangga dengan komitmen semua pemain," katanya.

Pada aksi tersebut, Johor DT bermula agak perlahan sehingga membenarkan ATM mendahului seawal minit kelima.

Namun, skuad Harimau Selatan tidak panik, sebaliknya bangkit untuk kembali menguasai perlawanan dan berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-17 menerusi pemain import, Daniel Guiza.

Johor DT kembali ketinggalan apabila skuad kendalian B. Sathianathan menjaringkan gol kedua pada minit ke-39 menerusi tendangan percuma Irwan Fadly Idrus sebelum pasukan tuan rumah menyamakan kedudukan seminit kemudian hasil jaringan Norshahrul Idlan Talaha.

Fandi bagaimanapun menuntut anak-anak buahnya agar memperbaiki lagi mutu permainan bagi memastikan mereka mampu meraih kemenangan pada perlawanan seterusnya.

"Pemain telah memberikan satu permainan yang menghiburkan kerana kita tidak terlalu ingin bertahan tetapi kita tidak boleh terus-terusan memberi permainan sebegini. Kita perlu jaringkan gol dan kita perlu menang.

"Kita telah cuba yang terbaik tetapi pemain perlu bekerja lebih keras pada perlawanan akan datang," katanya.

Pada perlawanan seterusnya, Johor DT akan menentang Selangor PKNS di Stadium Shah Alam malam esok.

Bujang Senang makin garang

Posted:

Bujang Senang makin garang

Bujang Senang makin garang

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


PRESTASI Ivan Babic (kiri) ternyata tidak menghampakan skuad Sarawak dan setakat ini memperlihatkan kematangan untuk menyempurnakan setiap peluang yang terhidang.


PASUKAN Sarawak terus mempamerkan persembahan cemerlang dalam saingan Liga Premier apabila mengumpul 10 mata selepas menewaskan Pos Malaysia 2-0 di Stadium Negeri, Petra Jaya Jumaat lalu.

Dengan kemenangan tersebut, skuad yang terkenal dengan gelaran Bujang Senang itu dan kini menghuni tangga kedua liga, hanya ketinggalan dua mata di belakang pendahulu, Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pada perlawanan itu, gol-gol kemenangan Sarawak diledak oleh Ivan Babic dan Azizan Saperi.

Jurulatih Sarawak, Robert Alberts berkata, beliau tidak akan menyalahkan para pemain walaupun gagal mengambil peluang pada babak pertama permainan kerana yakin kesemua pemain telah berusaha keras untuk meraih kejayaan.

"Jika diikutkan, memang kita boleh memperoleh lebih daripada lapan jaringan di awal permainan tetapi apa yang penting, sasaran mendapat tiga mata penuh berjaya.

"Kemenangan ini juga membuktikan Sarawak berada di landasan yang betul untuk mencatat sebanyak mungkin kemenangan sepanjang musim ini," katanya.

Untuk rekod, Sarawak telah mencatatkan tiga kemenangan sepanjang saingan liga musim ini dan satu seri ketika menentang pasukan KL SPA Putrajaya sebelum ini.

Hari ini, Sarawak bakal menentang Sime Darby sebelum bertemu Melaka dalam kempen pusingan pertama Piala FA, Jumaat ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Berkuda tajamkan fokus minda

Posted:

Berkuda tajamkan fokus minda

Berkuda tajamkan fokus minda

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

BANYAK manfaat dapat dilalui oleh mereka yang menyertai program KKBA di Kelab Ekuestrian Asia.


SUDAH menjadi persepsi ramai bahawa sukan berkuda sering dikaitkan dengan status sosial seseorang kerana kuda sinonim sebagai lambang kemegahan.

Bagaimanapun, hari ini persepsi seperti itu seharusnya dikikis memandangkan semakin banyak pusat sukan berkuda boleh disertai orang ramai pada harga berpatutan.

Apatah lagi, sukan berkuda bukan sahaja menjadi satu rekreasi yang menyihatkan tubuh, bahkan mental seseorang.

Disebabkan itu, Kelab Ekuestrian Asia (AEC) dan sebuah syarikat berpengkalan di United Kingdom, Oxcell Inspire mengasaskan program kepimpinan berkuda yang pertama di Asia. Program Kecemerlangan Kepemimpinan Berkuda Al-Muharib (KKBA) itu dicetuskan bagi memecahkan batasan keupayaan manusia menerusi penguasaan kawalan pergerakan kuda dan komunikasi antara penunggang dengan haiwan pantas itu.

Presiden AEC Malaysia, Datuk Dr. Nek Abd. Rahman Saleh berkata, program tersebut menerapkan pelbagai nilai tambah bagi menyerlahkan sifat khalifah dalam diri pesertanya.

"Apabila anda menunggang kuda, fikiran akan menjadi lebih fokus kerana minda akan dilatih untuk menumpukan perhatian terhadap cara menstabilkan diri agar tidak jatuh dan pada masa yang sama berupaya mengawal pergerakan kuda.

"Kuda mengajar penunggangnya untuk tidak berputus asa dan teruskan mencuba sehingga berjaya. Ia diibaratkan semangat juang seorang pahlawan," katanya ketika ditemui di Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Serdang, Selangor baru-baru ini.

Latihan tersebut berjaya melatih individu berkenaan untuk lebih bersemangat dengan tindakan dan keputusan yang perlu diambil pada masa akan datang.

Pada masa sama, aktiviti menunggang kuda turut menerapkan nilai kerjasama berkumpulan, semangat juang ketika bekerja, kaedah berinteraksi yang berkesan dan pergaulan rapat dalam kalangan peserta program.

"Kuda juga boleh membantu seseorang membina keyakinan diri menerusi kejayaan mereka mengawal pergerakan kuda yang sukar pada awalnya. Kombinasi pergerakan badan, rentak tunggangan kuda dan suhu sekeliling pula membantu keupayaan tubuh memulihkan sistem saraf dalam badan si penunggangnya," katanya.

Pendiam jadi periang

Individu yang pendiam dan sukar menyesuaikan diri dengan individu lain boleh mencuba rawatan terapi terkini menggunakan kuda.

Mereka akan diajar cara untuk berkomunikasi dengan kuda bagi mendapatkan keserasian antara penunggang dengan seekor kuda.

Lama-kelamaan, peserta yang mengalami masalah pendiam atau lebih dikenali sebagai introvert ini berubah menjadi seorang yang mudah bergaul dengan orang lain.

Menurut Pensyarah Sosiologi dan Antropologi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof. Dr. Fatimah Daud, seorang yang introvert suka memendam perasaan dan bersikap mendiamkan diri.

"Masyarakat boleh mengajak individu yang pendiam untuk bergaul seperti berborak dan menjalankan aktiviti bersama-sama. Perkara tersebut dapat membantu mereka berubah sedikit demi sedikit," katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Kepimpinan berkuda

Di Eropah, program kepimpinan berkuda diwujudkan untuk menunjukkan betapa kelakuan seseorang mempengaruhi tindak balas sebenar haiwan atau individu lain dalam dunia nyata.

Latihan tersebut membolehkan pesertanya mengamalkan tingkah laku yang lebih konstruktif, seterusnya membantu mereka membina hubungan yang lebih akrab dengan orang lain serta menggalakkan peningkatan prestasi di tempat kerja.

Berbeza dengan manusia, seekor kuda tidak memiliki niat tersembunyi di sebalik setiap perlakuannya.

Kuda akan bertindak balas terhadap apa yang dilihatnya. Ia menggunakan emosi dan pergerakan fizikal bagi menunjukkan perasaannya kepada situasi yang dialaminya pada ketika itu.

Jurulatih kepimpinan berkuda di Eropah mempercayai sikap seseorang terhadap kuda mencerminkan sikap mereka bergaul dengan makhluk lain.

Lazimnya, latihan bersama kuda dapat membantu seseorang meningkatkan keupayaan berkomunikasi secara berintegriti, jelas dan mudah mendapat perhatian.

Sikap kepekaan kuda mengajar penunggangnya cara untuk menjadi ketua yang mampu berkomunikasi dengan efektif dan membentuk kerjasama antara anggota bagi mencapai kecemerlangan pentadbiran sesebuah organisasi.

Dalam pada itu, KKBA yang mula bertapak di Malaysia pula menggunakan khidmat jurulatih bertaraf antarabangsa bagi memastikan peserta program tersebut menerima pendedahan terbaik tentang prinsip yang hendak diterapkan.

"Al-Muharib mempunyai seorang ketua jurulatih yang berpengalaman melatih kuda dalam sukan Olimpik manakala lima orang lagi merupakan jurulatih tempatan yang memiliki sijil pengiktirafan antarabangsa," katanya.

Badan korporat atau organisasi yang berminat boleh menghubungi AEC di talian 03-4142 7958 untuk sebarang maklumat lanjut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Cinta tiga dasawarsa Anuar

Posted:

Cinta tiga dasawarsa Anuar

Cinta tiga dasawarsa Anuar

ANUAR ZAIN tidak boleh terlepas daripada soal kahwin namun pada usia 40-an ini dia lebih masih selesa bergelar lelaki solo.


"SAYA sangat seronok walaupun penat. Saya senang dengan setiap sesi terutama bila diminta beraksi secara santai-santai. Ya, ini (Rabu) hari yang paling memenatkan buat saya, hari fotografi paling banyak dalam sejarah yang pernah saya lakukan selama ini," desis pelantun Lelaki Ini itu saat mengizinkan dirinya didasari seadanya.

Anuar Zain lelaki yang mewah dengan senyuman. Seharian beralih dari studio ke studio demi publisiti, dia tegar. Sepetang di Studio Utusan memenuhi sesi fotografi untuk empat penerbitan berbeza, kami selesai sekitar lewat senja. Bersambung pula untuk sesi santai bersama peminat secara maya pada sebelah malam, semuanya mahu Anuar lakukan menjelang hari bahagia yang bakal berkunjung. Detiknya akan tiba selang tak sampai pun satu purnama lagi.

"Saya ialah penghibur para selebriti dan selebriti yang sentiasa terpahat di hati saya ialah peminat yang mahu menikmati momen bahagia bersama-sama nanti," katanya bersantun.

Dalam dada Anuar Zain ada berbilang rasa, separuh teruja, separuh lagi berdebar. Ada tersisip juga perasaan terharu mengenangkan akan tibanya sebuah masa dan segunung rezeki yang tidak disangka-sangka akan turun buatnya dalam waktu terdekat ini.

"Apa yang perlu saya lakukan nanti ialah membuat persembahan, ia bukan setakat nyanyian semata-mata. Ia menjanjikan keseronokan buat semua peminat dan sesiapa sahaja yang akan hadir. Saya juga tidak cuba untuk membuatkan orang berasa kagum tetapi ada sedikit kejutan khususnya kepada peminat yang telah mengikuti kembara saya selama ini," susunnya membuat pengisahan konsert sulung berskala mega, Konsert Anuar Zain 3 Dekad Muzik, Cinta & Sanubari.

Akan berlangsung pada 16 Februari nanti di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur, hakikatnya konsert itu sendiri diakui penyanyi lagu Sedetik Lebih itu sebagai sejarah terindah yang bakal hadir dan akan kekal menjadi epik kembara seni serta kecintaannya terhadap muzik.

"Ini kerja paling besar yang pernah saya lakukan. Konsert sulung saya ini akan menjadi sejarah buat saya dan sejarah buat peminat," katanya menyifatkan tajuk konsert itu sendiri membawa makna besar kepada dirinya.

Dari segi persiapan muzik sehinggalah rekaan cenderahati sebagai kenang-kenangan untuk dibawa pulang, segala fokusnya kini tertumpu kepada acara yang memberi amanah kepada Jennifer Thompson sebagai pengarah konsert itu.

Selain Jennifer, nama-nama seperti Mac Chew akan bertindak sebagai pengarah muzik dan Ambri Gina (pengarah artistik) begitu juga dengan Jenny Chin, Aji (gitar) Wan Gigi (gitar), Steve Thornton (perkusi) dan John Thomas (drum) sudah masuk barisan antara tentera muzik Anuar menjelang konsert nanti.

"Alhamdulillah, semua yang bekerjasama dengan saya ialah kawan-kawan yang selalu bersama dengan saya selama ini. Saya bersyukur sebab dapat memanggil nama-nama terbaik dalam industri muzik termasuklah penyanyi latar yang akan mengiringi saya nanti," katanya membuat susunan semula kepada hampir semua lagu yang dipersembahkan nanti.

Tambah Anuar, lagu-lagu yang sudah berbelas tahun mesra di telinga pendengar seperti Bila Resah akan diberi jiwa baharu secara total tetapi untuk lagu-lagu yang masih belum mesra sepenuhnya di kalangan peminat, susunan muziknya masih dikekalkan.

"Tolak tepi segala kepenatan dan adrenalin saya ketika ini ialah untuk bekerja tapi dalam masa yang sama, tahap kesihatan amat penting," ujarnya masih tidak menganggap konsert besar itu sebagai momentum tertinggi sebagai kemuncak karier buatnya.

Kata Anuar: "Saya harap ia bukan kemuncak, selepas ini akan ada lagi album dan album yang seterusnya. Harus ada ada penambahbaikan. Saya kena terus membuat rujukan dan mendengar kemahuan peminat. Penambahbaikan itu pula bukan sahaja dari segi muzik dan nyanyian bahkan dari segi penampilan, harus ikut trend."


ANUAR anggap peminat sebagai selebriti yang harus diraikan, dijaga dan diberi layanan setidak-tidaknya melemparkan senyuman atau sekadar bertanya khabar.


Bukan artis eksklusif

Mengakui bukan kategori artis yang menerima semua kerja sembarangan, Anuar sedar dia hanya melakukan sesuatu perkara yang selesa dengan dirinya. Faktor itu juga diandaikan banyak pihak sebagai rahsia kemasyhuran namanya yang masih berkekalan.

"Kadang-kadang ada program-program yang tidak bagus untuk kemudian hari nanti. Saya tahu pasti ada pihak yang berkecil hati dengan saya tetapi saya percaya satu perkara bahawa keterbukaan melampau boleh membunuh karier," katanya optimis.

Anuar yang tidak terpengaruh dengan laman sosial seperti Twitter mendakwa dia lebih gemar berkongsi apa sahaja di laman Instagram. Dia cuma memiliki akaun rasmi Facebook iaitu www.facebook.com/anuarzainnetwork. Itulah satu-satunya platform yang membuka ruang temu Anuar bersama peminat di laman sosial. Dia seorang yang kemas menyimpan rutin peribadinya daripada pengetahuan ramai.

"Dari segi realitinya, saya masih keluar dengan kawan-kawan cuma saya tidak berkongsi barang-barang peribadi milik saya dengan peminat. Saya akui juga, laman sosial seperti Twitter sangat bagus, untuk kita belajar dan meningkat pengetahuan, tetapi dalam masa yang sama ia boleh jadi kejam," ulas Anuar yang masih boleh ketawa saat ditunjukkan gambar belakang tabir bersamanya yang telah dimuat naik ke dalam Instagram.

Kahwin karier

Masih membujang saat usianya menginjak angka 43 tahun pada tanggal 15 Februari nanti, itu isu wajib yang harus dijawab oleh adik Ziana Zain itu. Seperti tahu soalan tidak akan terlepas daripada jawapannya, jawapan Anuar masih seperti yang diketahui umum.

"Terima kasih atas perhatian yang diberikan. Saya pegang kepada kata-kata, jodoh biarlah ditemukan jangan dicari. Selama ini saya sudah pun berkahwin dengan karier selama 30 tahun yang bahagia dan kecewa. Dahulu saya pernah rasa kecewa dan tak mahu lagi menyanyi, sekitar 16-17 tahun ketika suara saya mulai pecah. Selama 10 tahun saya berhenti menyanyi. Saya bermula semula daripada kosong pada 1995 apabila kembali menandatangani kontrak dan melancarkan album pada tahun 1998," ceria Anuar bercerita tentang susur masa.

Anuar Zain 3 Dekad Muzik, Cinta & Sanubari, kisah itu menjadi dambaan Anuar untuk diberi dan dikongsikan dari puncak kedalaman hatinya untuk peminat. Gema itu harus datang daripada dirinya untuk dirasai seluruh stadium.

"Apabila kita memberi dengan keikhlasan, kita akan menerima semula," katanya mengusung kekuatan yang dikutip daripada peminat untuk merealisasikan rasa cintanya terhadap muzik selama tiga dasawarsa ini.

Rita tetap saman suami

Posted:

Rita tetap saman suami

Rita tetap saman suami


RITA RUDAINI bersama dua orang anaknya lelakinya, Airit Rayyan Rizqin, 4, dan Airit Qaqa Arjuna, 2.


RITA RUDAINI sudah lali biarpun setiap kali muncul di hadapan media, pasti gelora rumah tangganya menjadi bahan bicara. Ibu anak dua itu juga langsung tidak terjejas emosinya saat bercerita tentang drama terbaharu lakonannya, Sehangat Asmara bersama Adi Putra. Dia yang masih dibelenggu isu perebutan hak jagaan anak bersama suami, Aidil Zafuan Abdul Radzak.

"November lalu saya sudah berjaya membatalkan perintah kembali taat atau nusyuz yang difailkan oleh Aidil (suami). Sekarang ini, saya ada satu lagi saman ke atas Aidil berkenaan bayaran nafkah bulanan diri saya dan anak-anak.

"Tapi, lepas dia gagal dengan tuntutan kembali taat di Petaling Jaya, Aidil ada failkan semula kes baharu di Mahkamah Rendah Syariah Seremban. Kali ini dia kemukakan permohonan cerai dan penjagaan anak.

"Bagi saya, fail sahajalah kes itu seluruh negara sekali pun, saya akan ikut rentak dia dan pertahankan hak saya. Sebagai ibu, saya akan pertahankan anak-anak saya dan sebagai isteri saya akan pertahankan hak saya. Sebelum ini dia tarik balik permohonan cerai, sekarang dia ingin bercerai pula. Kalau mahu bercerai, saya akan persoalkan apa salah saya. Saya berani sebab saya tahu bahawa saya tidak buat salah," tegas Rita tanpa banyak emosi yang tumpah usai sidang drama Cinta Terhalang di Publika, Mont Kiara, Selalu.

Rita memfailkan tuntutan nafkah daripada Aidil pada 8 November lalu dan kes itu akan disebut semula pada 23 Januari ini (Rabu).

Pada November lalu juga, Rita berjaya dalam permohonannya untuk membatalkan perintah kembali taat yang difailkan oleh Aidil Zafuan di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya.

Krisis rumah tangga Rita dengan pemain bola sepak kebangsaan itu bermula apabila lelaki berusia 26 tahun itu bertindak keluar dari rumah mereka di Damansara, Kuala Lumpur ketika aktres itu pulang ke kampung halamannya di Arau, Perlis bersama anak-anak.

Rita dan Aidil bernikah di Songkhla, Thailand pada 28 Februari 2008 tanpa pengetahuan keluarga pihak lelaki sehingga menyebabkan perkahwinan tersebut timbul pelbagai masalah. Hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan dua orang putera iaitu Airit Rayyan Rizqin, 4, dan Airit Qaqa Arjuna, 2.

Berbalik kepada statusnya kini yang secara rasminya masih bergelar isteri kepada Aidil, Rita tidak pernah menghukum semua lelaki sebagai sama.

"Bukan semua lelaki tidak baik. Pasti ada di luar sana yang bertanggungjawab dan menyayangi isteri masing-masing sepenuh hati. Jika pada masa akan datang ditakdirkan bertemu lelaki lain, orang itu mesti lebih menyayangi anak-anak berbanding diri saya," katanya sambil menyuarakan rasa kagum terhadap karakter Zainal Arief (Adi Putra) menerusi drama Sehangat Asmara yang akan memulakan siaran di saluran Mustika HD bermula esok.

"Walaupun mendapat tentangan keluarga, Zainal sangat cintakan isterinya Kamelia. Dia sanggup tunggu sehingga lapan tahun untuk memenangi semula hati Kamelia. Saya juga mahukan lelaki seperti Zainal Arief," katanya.

Menjadi Kamelia Najwa, Rita melakonkan watak wanita yang berdepan krisis rumah tangga dan berlawan kes perebutan anak dengan suaminya, Zainal. Seolah-olah melakonkan realiti sendiri di kaca televisyen, Rita diasak tentang keterbukaannya itu.

"Saya wanita dan ibu yang mengalami situasi yang dialami Kamelia, sudah tentu ia memudahkan saya untuk menghayati karakter. Bagaimanapun, saya mulanya sedikit kekok dengan Adi. Saya risau takut-takut dilabel gatal pula bila pegang-pegang Adi, manalah tahu," katanya ketawa tanpa menafikan kaitan karakter Kamelia dengan dirinya.

Tambah Rita: "Dalam drama itu, kami cuma bahagia masa bercinta sahaja, masuk episod kahwin, saya terus kena menangis di lokasi."

Dalam perkembangan terbaharu, Rita kini kembali berkongsi lokasi dengan pelakon Lisdawati setelah mereka bergaduh di satu lokasi penggambaran, tujuh tahun lalu. Timbul sedikit isu, apabila Rita dibidas oleh Fauzi Nawawi (suami Lisdawati) sebagai bersifat tidak matang kerana membuat permintaan agar lelaki itu tidak berada di lokasi jika ada penggambaran membabitkan Rita. Dalam drama Kerana Sarah itu, Rita melakonkan watak heroin manakala Lisdawati watak pembantu.

"Pernah ada satu babak, saya dan Lisda kena berlaga bahu. Kami tetap buat sebab Lisda dan saya sudah tiada apa-apa masalah. Masing-masing buat hal sendiri di lokasi. Tentang Fauzi, saya memang tak mahu dia ada di lokasi ketika saya ada," tutup Rita enggan membuka kisah lama.

Saleem sudah lupakan dadah

Posted:

Saleem sudah lupakan dadah

Saleem sudah lupakan dadah


JULIA BACHOK menjadi pendamping yang setia dan sumber kekuatan Saleem untuk terus berjuang dengan nyanyian di persada seni.


BUKAN mudah buat penyanyi bersuara unik, Saleem untuk terus relevan dalam dunia hiburan tanah air. Karier muziknya tidak tidak semudah rakan seangkatan, tetapi dia tetap gagah meniti kerjaya dan semua itu berkat sokongan isterinya, Juliana Bachok.

Saleem pernah mengherdik Juliana gara-gara enggan menjamin si suami berhubung satu kes dadah tidak lama dahulu. Namun dia yang mesra disapa Julia itu tetap setia. Julia punya banyak cerita srikandi moden. Dia bukan hanya isteri, tetapi dia mengurus karier seni Saleem. Dialah juga pengawal yang menentukan dengan siapa Saleem boleh bertemu atau berkawan rapat.

Berkat kesanggupan, kesabaran serta sokongan daripada ahli keluarga yang lain, ketagihan Saleem terhadap dadah yang pernah hampir memusnahkan kariernya satu ketika dahulu dapat dipulihkan.

Cerita wanita berusia 46 tahun itu juga, selama ini dia banyak menyekat pergaulan suaminya daripada berjumpa individu yang masih terlibat dengan dadah. Itu adalah cabaran paling besar baginya memulihkan Saleem daripada terus menjadi penagih.

"Jika tiada sokongan dan kesabaran sudah pasti usaha saya tidak akan menampakkan hasil untuk menjauhkan dia daripada mendekati anasir-anasir yang membolehkan dia terlibat semula dengan dadah.

"Sekarang saya berani katakan. Bagaimanapun dalam beberapa tahun ini, Saleem sudah berada pada tahap paling baik dalam hidupnya," ujar Julia kepada semasa pelancaran Konsert Gegar 5 Legenda di Istana Budaya di sini, Khamis lalu.

Pemilik nama sebenar, AM Salim Abdul Majeed suatu ketika dahulu pernah melalui detik gelap dalam hidupnya. Disebabkan ketagihan dadah dia pernah beberapa kali menjadi penghuni tirai besi dan pusat pemulihan.

Suatu masa dahulu, penyanyi lagu Suci Dalam Debu itu sendiri mengakui kesilapannya memilih kawan antara faktor yang menghumban dirinya menjadi sampah masyarakat. Pada 12 Mac 2005, anak jati Kampung Permaisuri, Setiu, Terengganu ini didapati bersalah memiliki satu paket plastik yang mengandungi 0.06 gram campuran heroin dan monoacetlymorphine serta satu lagi paket plastik mengandungi 0.06 gram dadah yang serupa pada Julai 2004.

Saleem pernah menjalani hukuman penjara selama lapan bulan bermula 13 Disember 2004. Dia juga diletakkan di bawah pengawasan polis selama setahun selepas dibebaskan.

Sambung Julia, Saleem kini sudah boleh berdikari dan mampu menguruskan masalah dan tekanan berkaitan kerjayanya dengan baik. Menurut Julia juga, ada ketikanya dia sudah tidak perlu menemani Saleem ke mana-mana kerana suaminya itu sudah mampu menguruskan kerjayanya sendiri.

"Saya sudah boleh percayakan Saleem 100 peratus sebab itu dia sudah boleh keluar sendirian tanpa saya," ujar Julia.

Bagi Saleem pula, Julia satu-satunya insan yang datang membantu pada saat tiada siapa di sisinya.

"Kerana Julia saya kembali menjadi manusia. Saya bersyukur atas penerimaan ramai dan rezeki menyanyi tidak putus-putus," jelas Saleem yang merancang untuk mengadakan konsert jelajah di Indonesia sebagai salah satu projek besarnya pada tahun ini.

Selain jadual konsert di Istana Budaya selama tiga hari bermula 22 Februari ini, Saleem juga bakal muncul dengan single terbaru berjudul Bila Orang Dah Benci ciptaan Eddie Hamid.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved