Selasa, 6 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tidak pernah putus pembeli

Posted:

Tidak pernah putus pembeli

KALA tangan mencampakkan dedak makanan ke kawasan lapang, ayam-ayam kampung berlari berduyun-duyun mengerumuni makanan yang diberikan. Sekali-sekala, kumpulan ayam yang terlalu bersesak dileraikan bagi mengelakkan ayam itu terlalu berhimpit.

Keriuhan kokokan ayam ibarat, alah bisa tegal biasa bagi Dzali Ismail, 53, kerana sudah menjadi rutin hariannya sejak empat tahun lalu.

Ladang seluas 13,500 meter persegi yang diberi nama Dztrio Agro di Teluk Panglima Garang, Selangor itu diusahakan bersama isterinya, Zainab Mohamed, 50. Kedua-dua mereka merupakan pesara tentera

Agak pelik apabila penulis memasuki reban ayam itu tiada bau yang kurang menyenangkan menusuk hidung seperti kebiasaan ladang ternakan haiwan lain. Ketika melepasi pokok-pokok rendang limau kasturi, barulah penulis faham kebijaksanaan pasangan itu.

"Selain bau daripada pokok limau kasturi, kami turut menyembur cecair efektif mikroorganisma (EM) iaitu sejenis bakteria berfaedah bagi menghilangkan bau dan jangkitan kuman berbahaya kepada haiwan ternakan," ujar sang suami.

Dulu cacing sekarang ayam kampung

Memulakan kisah bisnes ternakan ayam kampung mereka, Dzali memberitahu, dia dan isteri menggunakan modal sendiri sebanyak RM70,000 pada tahun 2008 yang merangkumi pembinaan reban ayam berbumbung dan lantai simen.

Pada mulanya, mereka menceburi pemeliharaan cacing yang suatu ketika dahulu mendapat permintaan tinggi. Namun entah di mana silapnya, pulangan lumayan yang diimpi mendatangkan kerugian besar.

Tidak mahu terus dirundum kekecewaan, mereka lantas mencari alternatif lain bagi meneruskan minat dalam bidang penternakan. Setelah puas berunding, akhirnya pasangan yang sudah mendirikan rumah tangga selama 14 tahun itu sepakat mencuba nasib menternak ayam kampung.

DZALI memberi dedak kepada ayam kampung yang diternaknya di ladang Dztrio di Teluk Panglima Garang.


"Sebenarnya suami saya yang mencadangkan idea ini kerana tahu penternakan ayam kampung tidak memakan masa yang panjang, selain ia mudah untuk dijaga," jelas ibu kepada tiga anak itu.

Kondusi ayam kampung yang tahan lasak dan sukar dijangkiti penyakit memberi kelebihan kepada penternak.

Malah, Dzali dan Zainab tidak perlu merunsingkan kepala untuk mempercepatkan pembesaran ayam kampung dengan perubatan tertentu seperti mana yang biasa dilakukan ke atas ayam daging.

"Ayam kampung tidak memerlukan sebarang suntikan kerana itu ia menjadi pilihan ramai orang yang mementingkan kesihatan," kata Dzali.

Memilih menternak ayam kampung kacuk, setakat ini mereka sudah mempunyai tiga reban ayam yang dibahagikan mengikut umur.

Selain daripada faktor usia, jenis makanan juga diambil kira sewaktu pengasingan ayam tersebut.

"Sebagai contoh, ayam yang berusia dua bulan diberi makan dedak yang diproses dan dicampur dengan rumput-rumput yang tumbuh meliar di kawasan reban," ujarnya.

Proses penjagaan dan pemakanan ayam kampung adalah mudah dan ringkas. Ia hanya diberi makanan khas selain dibiar mengais makanan sendiri dalam kawasan reban. Namun, yang perlu diberi perhatian adalah anak-anak ayam yang berusia sehari. Ia biasanya akan ditempatkan dalam reban yang ditutup rapat dengan kain kanvas.

Reban tersebut turut dialaskan habuk kayu bagi mengekalkan suhu panas kepada anak ayam sehingga ia berusia 14 hari. Selepas itu, sedikit demi sedikit kain kanvas dibuka bagi memberi udara.

Menurut Zainab, mereka tidak dapat menternak ayam sehingga ia bertelur kerana permintaan yang tinggi daripada pembeli. Oleh kerana itu, ayam yang mencapai usia dua hingga tiga bulan akan dijual kepada pembeli.

"Lagipun, proses ayam untuk bertelur juga memakan masa yang lama iaitu selama enam bulan maka kerana itu kami memutuskan hanya membeli anak ayam daripada pembekal di Pulau Pinang," ujar Zainab.

Selain harga makanan ayam yang sedikit mahal, Zainab turut mengeluh kerana sering berdepan dengan masalah gangguan binatang-binatang liar seperti biawak, ular dan monyet yang memakan telur itik dan anak ayam.

Lumrah alam tidak dapat dielak apabila mereka pernah mengalami kerugian 1,000 ekor mati tahun lalu akibat penyakit sampah yang turut melanda ladang-ladang ternakan berdekatan.

"Mujur pihak veterinar banyak membantu kami dengan memberi ubat-ubatan bersesuaian sehingga masalah ini kembali reda," jelas Zainab lagi.

Ketika ditanya mengenai pulangan pendapatan yang diraih, kedua pasangan itu bersyukur kerana pasaran ayam kampung sentiasa mendapat permintaan yang tidak putus.

Tanpa sebarang promosi atau pemasaran yang meluas, ayam-ayam kampung ternakan ladang Dztrio Agro sentiasa habis terjual.

"Syukur ke hadrat Ilahi kerana setakat ini kami tidak pernah berdepan masalah mencari pembeli kerana kebiasaannya mereka yang mencari ladang kami," jelas Zainab. Beliau menambah, harga ayam kampung jualan mereka adalah lebih murah iaitu RM11 sekilogram baik dibeli secara pukal atau beberapa ekor sahaja.

Biarpun harga seekor ayam kampung dijual pada harga yang agak tinggi berbanding harga ayam daging, ramai yang sanggup membelanjakan duit bagi mendapat khasiat daripada haiwan ternakan itu.

Daging ayam kampung lebih enak

Penggemar ayam kampung akan mudah merasai perbezaan rasa dan kekenyalan daging jika dibandingkan dengan ayam daging.

Walaupun dihidang makanan yang sama setiap hari yakni nasi kosong berlauk ayam kampung, jejaka berasal dari Kelantan, Mohd. Kamal Yacob, 30, tidak pernah berasa jemu dengan resipi itu.

Jelasnya, beliau mengambil lauk-pauk daripada ayam kampung yang dimasak gulai atau goreng setiap kali berkunjung ke restoran ayam kampung kegemarannya.

"Kebetulan terdapat sebuah restoran ayam kampung yang berdekatan dengan rumah saya yang terletak di Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor," ujarnya ketika ditemui oleh Kosmo! baru-baru ini.

Dzulhafiz Hafshim, 30, dan Firdaus Kamarudin, 32, turut mengiyakan bicara Kamal, malah mengakui terdapat perbezaan dari segi rasa daging ayam kampung berbanding ayam daging.

"Isi ayam kampung lebih lembut, malah ia tidak mempunyai banyak lemak seperti ayam biasa.

"Rasanya lebih sedap dan manis terutamanya jika ia digoreng garing, dicicah bersama campuran kicap dan cili api," ujar Firdaus.

Menurut pakar pemakanan dari program dietetik, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Shariza Abd. Razak, ayam kampung mempunyai nutrisi yang lebih tinggi berbanding ayam daging kerana cara hidup yang lebih semula jadi.

"Selain itu, ia tidak disuntik dengan sebarang ubat-ubatan sepanjang proses pembesaran," ujarnya ketika dihubungi oleh Kosmo!.

Berbanding ayam daging, tambahnya, ia akan disuntik dengan dua suntikan pada kebiasaannya bagi membantu kelangsungan hidup ayam tersebut.

"Salah satu suntikan tersebut adalah suntikan hormon yang menggalakkan proses tumbesaran ayam. Dalam masa yang sama, ia turut disuntik dengan suntikan antibiotik yang bertujuan untuk mengelakkan sebarang penyakit menjangkiti ayam ternakan," jelasnya.

RESTORAN ayam kampung mendapat sambutan daripada penggemar ayam itu apatah lagi dihidangkan dengan masakan ala kampung.


Suntikan hormon mengambil masa selama 30 hingga 60 hari untuk larut dalam badan ayam dan selamat untuk dimakan. Selepas tempoh masa tersebut, barulah ayam patut dijual kepada pengguna.

"Sayangnya, terdapat peniaga atau penternak yang tergesa-gesa menjual ayam sebelum tempoh yang dibenarkan. Ia boleh memudaratkan kesihatan kerana sukar bagi pengguna mengetahui proses larutan suntikan hormon tersebut dengan mata kasar," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Membaca blog di mana sahaja

Posted:

Membaca blog di mana sahaja

Oleh ADLAN JAAFAR

IDEA membina aplikasi telefon pintar untuk pengguna membaca blog sudah lama difikir dan diperkata oleh pengasas bersama Netccentric yang juga pengendali NuffNang, Timothy Tiah, 28, bersama rakan-rakannya.

Namun, lelaki yang berasal dari Pulau Pinang itu mengambil langkah menunggu jika terdapat pihak luar yang akan membangunkan teknologi sedemikian. Membuat sebuah teknologi aplikasi yang berbeza dan baharu sangat mahal dan memerlukan ketelitian yang tinggi.

Sepanjang penantian Timothy, hanya sebuah aplikasi yang dicipta untuk blog iaitu bloglovin' dari Sweden.

Bagaimanapun, Timothy merasakan aplikasi tersebut sangat ringkas dengan menyenaraikan laman blog yang diikuti sahaja.

Selepas menunggu selama tiga tahun, dia dan pasukannya mengambil keputusan untuk mereka sendiri aplikasi tersebut.

Bermula dengan kajian dan penyelidikan, pasukan Timothy yang dianggotai lapan orang pekerja dari Malaysia dan Singapura membina aplikasi seperti yang diimpikan olehnya selama sembilan bulan. Maka, NuffnangX direalisasikan.

Mereka bertindak dan bekerjasama mengikut kepakaran masing-masing seperti pembangun dan pereka aplikasi, pengurusan bakat serta pembangunan perniagaan.

NuffnangX merupakan sebuah aplikasi membaca blog pertama di Asia dan baru sahaja dilancarkan pada 18 September lalu. Ia boleh dimuat turun secara percuma ke semua peranti yang menggunakan sistem OS dan Android.

Cabaran terbesar dalam proses pembangunan aplikasi adalah untuk memastikan setiap komen dan post baharu dikemaskini dalam aplikasi telefon seiring dengan versi laman web.

Kini, para pembaca blog tidak lagi perlu menggunakan kaedah tradisional pada telefon pintar dengan membuka pelayar web (browser).

Mudahkan pengguna mobil

Penulis inibelogsaya.blogspot.com, Hanis Zalikha Zainal, 21, berasakan aplikasi tersebut sangat mudah dan setiap kemaskini blog yang diikutinya sentiasa diketahui walaupun sedang berada di lokasi penggambaran.

TIMOTHY (kiri) bertindak sebagai penggerak idea NuffnangX bergambar dengan pasukan yang membangunkan aplikasi untuk telefon pintar itu.


Hanis yang berasal dari Shah Alam, Selangor telah menambah satu lagi cabang dalam portfolio iaitu sebagai pengacara rancangan MadMarket di saluran TV9.

"Saya sentiasa on the go, jadi NuffnangX memudahkan saya mengikuti perkembangan para blogger lain. Jadi, apabila pulang ke rumah, saya hanya perlu mengemaskini blog," ujarnya dalam perbualan dalam talian telefon kepada Kosmo!

NuffnangX mempunyai reka letak yang lebih kemas dan memudahkannya membaca kemaskini terbaharu. Laman blog tidak perlu dibaca pada pelayar web lagi, kata Hanis yang sebelum ini menggunakan browser Safari.

Hanis sudah empat tahun menulis blog dan pernah beberapa kali tercalon dalam Anugerah Blog Nuffnang Asia Pasifik yang dianjurkan secara dwitahunan.

Langkah berani pasukan Timothy mengeluarkan bajet untuk sebuah aplikasi yang pasti tidak memberi keuntungan pantas itu semata-mata mahu orang ramai dapat membaca blog di mana-mana.

Selepas dua minggu ia dilancarkan, sudah lebih 15,000 pengguna memuat turun dengan kenaikan berkala secara tetap iaitu sekitar 1,000 orang dalam sehari.

Kebanyakan yang memuat turun ialah pengguna dari Malaysia, Singapura dan Filipina.

Tempoh yang panjang diperlukan untuk membina aplikasi tersebut adalah kerana ia perlu melalui beberapa fasa seperti pembangunan teknologi, penyelarasan sistem dan terakhir, ujian operasi.

Seakan-akan menggunakan laman blog mikro, Twitter, NuffnangX membolehkan pengguna mengikuti blog kegemaran dan setiap kemaskini terbaharu akan dipaparkan kepada peranti pemilik.

Ciri paling penting yang dapat dilihat pada aplikasi tersebut ialah teknologi Elevator Pitch yang boleh memaparkan sepotong ayat dalam sebuah kemaskini.

"Jadi, pengguna dapat membaca tajuk dan isi penting cerita sebagai pengenalan pada keseluruhan kemaskini," kata pengurusan bakat Netccentric, Shahzeeq Shahren, 24, ketika ditemui di pejabat pengendali Nuffnang di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Berfungsi seperti newsflash (berita kilat), Elevator Pitch akan mengesan isi-isi penting atau ayat-ayat menarik dalam sebuah kemaskini secara automatik untuk dijadikan sebagai intro blog dalam aplikasi NuffnangX.

Berbeza dengan newsflash yang hanya dapat memaparkan ayat pertama dalam sebuah tajuk berita. Newsflash sangat relevan untuk berita kerana format penulisannya yang memerlukan semua maklumat dikarang pada perenggan pertama.

Format mengarang blog pula agak santai, tidak terikat dengan formaliti dan kadangkala isi penting sesebuah kemaskini tidak berada pada perenggan pertama bergantung kepada gaya penulisan blogger.

Lebih interaktif

Inti pati sebuah cerita tidak semestinya berada pada perenggan pertama, malah kadangkala wujud dalam bentuk petikan. Jadi, Elevator Pitch amat diperlukan supaya bersesuaian dengan konsep mobil telefon pintar.


NUFFNANGX banyak membantu Hanis dalam memastikan dia sentiasa mendapat maklumat terkini blog yang dilawatinya.


Teknologi yang masih lagi dalam proses mempaten itu mampu mengesan daripada sebuah kemaskini yang mempunyai beribu-ribu perkataan.

Setakat ini, Elevator Pitch sangat sesuai pada blog bahasa yang ditulis menggunakan abjad Rumi seperti bahasa Melayu, Indonesia, Tagalog dan Inggeris.

Melalui NuffnangX juga, pengguna sama ada pembaca atau pemilik blogger dapat berinteraksi dengan menggunakan ruangan komen.

"Ruangan komen dipermudah menjadi seperti sebuah ruangan chat. Ruangan chat itu pula wujud dalam sebuah senarai komen yang dibuat pada sebuah kemaskini," terang Shahzeeq bersungguh-sungguh.

Justeru, pemilik blog tidak lagi akan terlepas untuk memberi maklum balas kepada para pembaca.

Terdapat beribu-ribu bilangan blog yang terdapat dalam jaringan internet. Setiap satunya mempunyai perbezaan dari segi aspek penulisan bahasa dan tema yang mahu disampaikan.

Pada blog-blog dalam tema yang sama pula, amat sukar untuk para pembaca mencari blog yang bermutu dari segi bahan penyampaian mahupun gaya penulisan.

Bagaimanapun, aplikasi NuffnangX membantu pembaca dengan mengesyorkan blog terpilih di seluruh dunia berdasarkan kepada carian yang paling kerap dibuat oleh pengguna telefon pintar.

"Dengan pengenalan NuffnangX, saya menyasarkan pembaca blog melalui peranti mudah alih meningkat sehingga 50 peratus," kata Timothy meletakkan harapan.

Kreativiti olah kotak minuman

Posted:

Kreativiti olah kotak minuman

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

PEMENANG bagi setiap kategori Junior, Senior dan Anugerah Istimewa MRM bergambar beramai-ramai pada akhir majlis.


SEKALI pandang, replika rumah anak patung yang dibina Nur Natasya Amera Azman dari Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Jelutong itu kelihatan biasa sahaja.

Rumah kecil yang dilengkapi katil, meja solek, tingkap dan beberapa perhiasan lain termasuk satu figura anak patung berambut perang itu dipamerkan di satu sudut ruang legar Publika, Solaris Dutamas.

Bagaimanapun, jika dilihat dengan teliti, replika yang dihasilkan pelajar terbabit ada tarikan. Ia sangat kemas dan mempunyai susun atur yang sangat menarik. Itu kelebihan terhadap model kediaman anak patung milik pelajar berusia 11 tahun yang membolehkan Nur Natasya Amera muncul juara bagi kategori Junior dalam program Out of the Carton: Eco Design Competition 2012.

Dilancarkan awal bulan Jun lalu, pertandingan yang terbuka kepada pelajar sekolah rendah dan institusi pengajian tinggi (IPT) itu mengajak mereka mencabar minda dan berfikir di luar kotak bagi menghasilkan produk yang bernilai daripada kotak minuman yang telah digunakan.

Bagi kategori Junior, ia bertemakan My Favourite Toy manakala Protects What's Good merupakan tema kategori Senior.

Menurut Nur Natasya Amera, dia hanya mengambil masa dua minggu untuk menyiapkan rekaan tersebut. Idea untuk mencipta rumah anak patung itu timbul lantaran dia sendiri meminati permainan anak patung.

Pentingnya kitar semula

"Saya menggunakan lebih daripada 50 kotak minuman terbuang untuk menghasilkan rekaan ini. Selain mengutip kotak-kotak minuman di sekolah, saya juga meminta ibu membelikan kotak minuman pelbagai jenama," ujarnya sambil mengakui program tersebut mampu mendidik para pelajar menyedari kepentingan kitar semula.

Kemenangan itu membolehkan Nur Natasya Amera menerima wang tunai bernilai RM3,000, sijil penyertaan, hamper bernilai RM500 serta sebuah bangku yang diperbuat daripada kotak minuman kitar semula bernilai RM2,000 untuk diletakkan di sekolah.

Tempat kedua pula dimenangi oleh dua sahabat baik, Najmi Shafulizan & Amir Khalid dari SK Bandar Tun Razak dengan rekaan bertajuk Keep Clean, Keep Green. Mereka menerima wang tunai RM2,000 dan hamper bernilai RM200 manakala Leong Ka Hei dari SK Assunta 1 menduduki tempat ketiga dan membawa pulang RM1,000 serta sijil penyertaan melalui rekaan Solar Organizer Train yang dihasilkan.

Untuk kategori Junior, penyertaan Lee Jie Teng yang menampilkan rekaan Folding Night Lamp dinobatkan sebagai juara sekali gus meraih wang tunai bernilai RM5,000, lawatan dua hari satu malam ke Singapura, sijil penyertaan dan sebuah bangku daripada kotak minuman kitar semula bernilai RM2,000.

Pelajar dari Malaysian Institute of Art berusia 22 tahun itu mengakui kemenangan yang diperoleh langsung tidak dijangka. Ini kerana dia menyertai pertandingan sekadar untuk mencabar kreativiti diri.

Contoh model

"Saya sangat gembira kerana rekaan yang diilhamkan daripada kipas tangan China itu menarik perhatian para juri. Sebelum menyiapkan rekaan sebenar, saya turut membuat contoh model beberapa kali bagi memastikan keberkesanan produk tersebut," jelas Jie Teng yang mengambil masa kira-kira tiga minggu menyiapkan Folding Night Lamp itu.

Pelajar Kolej Kemahiran Tinggi Mara, Pasir Mas, Kelantan, Siti Nurhaslinda Kamaruddin yang mencipta Arch Clutch pula memenangi tempat kedua dan menerima wang tunai RM3,000 serta sijil penyertaan manakala rekaan Pencil Case oleh Tan Yien Jieh dan Pang Jia Ling dari The One Academy menduduki tempat ketiga. Mereka memperoleh wang tunai RM2,000 dan sijil penyertaan.

Pertandingan ini dianjurkan buat pertama kalinya oleh Tetra Pak (Malaysia) Sdn. Bhd. (Tetra Pak) dengan kerjasama Majlis Rekabentuk Malaysia (MRM) yang turut mendapat penajaan jenama minuman Delite, Dutch Lady, Homesoy, Marigold, Milo, Seasons dan Yeo's.

Menurut Pengarah Urusan Tetra Pak (Malaysia, Singapura, Filipina) Sdn. Bhd., Gaine Clarke, pertandingan itu dicipta khusus untuk mencabar kreativiti peserta dalam menukar 'sampah' kepada sesuatu yang berharga.

"Kami menerima lebih 200 penyertaan bagi kedua-dua kategori dan sebagai penganjuran sulung, ia boleh dibanggakan. Apa yang pasti, rata-rata peserta berjaya menghasilkan produk yang menarik dan mempunyai faktor wow.

"Lantaran itu, ia sedikit-sebanyak menyukarkan kami dalam membuat penghakiman," terang Clarke sambil memberitahu pihaknya mungkin menjadikan pertandingan ini sebagai salah satu acara tahunan mereka.

Sementara itu, Pengurus Besar Kanan MRM, Futom Shikh Jaafar turut memuji inisiatif Tetra Pak.

"Kami sangat gembira kerana berpeluang menjalin kerjasama dengan Tetra Pak melalui pertandingan yang menggabungkan inovasi rekaan terbaik dan kreativiti daripada alam sekitar," ujarnya yang menyokong program-program memupuk bakat anak-anak muda.

Inovasi iPod Nano generasi ke-7

Posted:

Inovasi iPod Nano generasi ke-7

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN

GENERASI ketujuh iPod Nano tampil dengan skrin sentuh, ruang simpanan lebih besar dan warna yang lebih terang.


KETIKA mula-mula diperkenalkan oleh Sony sekitar tiga dekad lalu, Walkman telah berjaya memenangi hati jutaan penggemar muzik seantero dunia.

Lebih tepat lagi, stereo peribadi dengan pita kaset itu telah menjadi titik tolak kepada evolusi pemain media digital hari ini.

Pernah menjadi kegilaan remaja suatu ketika dulu, Walkman membolehkan pengguna memainkan kaset hampir di mana-mana sahaja.

Sungguhpun agak besar apabila diklipkan pada tali pinggang pemakainya dan bekalan kuasa bateri yang terhad, ia mendapat sambutan yang hangat, malahan ia dikatakan lebih popular berbanding penggantinya - Discman yang memainkan cakera padat (CD) lagu.

Pada 2001, Apple telah membuka lembaran baharu dalam dunia gajet digital apabila memperkenalkan iPod Nano – pemain media mudah alih yang membolehkan pengguna menikmati muzik MP3 kegemaran mereka menerusi storan dalaman dan bukannya menerusi kaset atau CD.

Inovasi itu menyelesaikan dua kekangan yang sebelum ini wujud iaitu saiz peranti itu sendiri dan masa operasinya. Tanpa mekanisme pemutar yang digunakan di dalam pemain kaset atau CD, saiz pemain multimedia itu dapat dikecilkan sekali gus memudahkannya untuk disimpan.

Ia juga dapat mengurangkan penggunaan kuasa bateri di samping memanjangkan tempoh penggunaannya sebelum baterinya perlu dicaj semula.

Generasi ketujuh

Apple tampil sekali lagi menerusi keluaran iPod Nano generasi ketujuh mereka baru-baru ini. Didatangkan dengan paparan skrin LCD berukuran 2.5 inci dengan resolusi 432 x 240 piksel, iPod Nano itu menawarkan kaedah kawalan pelbagai sentuhan skrin kapasitif yang lebih responsif.

Pengguna juga bukan sahaja boleh mendengar audio dalam format WAV, AAC, MP3, AIFF dan AA, malah boleh menonton video dalam format MP4, M4V dan MOV. Siaran radio juga boleh didengar secara terus.

Dengan storan berkapasiti 16GB, ia sudah cukup untuk memuatkan kira-kira 4,000 buah lagu atau sekitar 16 jam rakaman video. Ini membolehkan pemiliknya menyimpan lagu atau video kegemaran mereka tanpa perlu risau akan ruang simpanan yang tidak mencukupi.

iPod Nano generasi ketujuh itu juga dikatakan mampu membekalkan kuasa untuk memainkan video sehingga 3 jam setengah atau 30 jam untuk memainkan audio.

Sungguhpun iPod dan pemain media mudah alih lain pernah mendapat tempat di hati pengguna, tetapi dengan kecanggihan telefon pintar hari ini yang mampu melakukan pelbagai tugasan termasuk memainkan fail video dan muzik dengan sokongan storan yang besar, penulis tidak pasti berapa lama lagi pemain mudah alih seperti ini mampu bertahan. Apa yang pasti, hanya inovasi yang berterusan mampu memastikan survival produk mereka.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


77 ahli baharu Sispa sertai kursus orientasi

Posted:

77 ahli baharu Sispa sertai kursus orientasi

AHLI baharu Kor Sispa USIM bergambar kenangan selepas menamatkan kursus orientasi di Seremban baru-baru ini.


TAMAT. Seramai 77 ahli baharu Kor Siswa-Siswi Pertahanan Awam (Sispa), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menyertai kursus orientasi di Ibu Pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Negeri Sembilan di Seremban baru-baru ini.

Penyelaras Kor Sispa USIM, Kamarudin Saad berkata, kursus selama tiga hari itu diadakan bagi mengeratkan hubungan sesama ahli selain memberi pendedahan berhubung peranan JPAM.

Katanya, dalam program tersebut para peserta didedahkan dengan pelbagai aktiviti berpasukan bagi memupuk semangat kerjasama antara mereka.

"Dalam program itu, aspek kerjasama sangat penting kerana kita mahu mereka bekerjasama dalam sebarang keadaan terutama sekali apabila terlibat dalam aktiviti menyelamat.

"Selain itu, kita juga memberi pendedahan asas kepada para pelajar mengenai tugas-tugas JPAM dan peranan yang dimainkan oleh agensi tersebut," katanya.

Pelajar Kolej SEGi sertai program bersihkan pantai

Posted:

Pelajar Kolej SEGi sertai program bersihkan pantai

BEBERAPA pelajar mengangkat plastik berisi sampah semasa membersihkan pantai Bagan Lalang di Sepang baru-baru ini.


ALAM SEKITAR. Seramai 95 orang pelajar daripada Kolej SEGi, Subang Jaya menyertai program 'Coastal Clean Up' dengan membersihkan kawasan pantai Bagan Lalang, Sepang, Selangor baru-baru ini.

Program sehari yang diadakan julung-julung kali itu dianjurkan oleh Kolej SEGi, Majlis Perbandaran Sepang dan Tourism Selangor.

Program menjaga kebersihan pantai itu bertujuan memberi kesedaran kepada para pelajar dan masyarakat tentang menjaga kebersihan alam sekitar.

Ia turut disertai pelajar antarabangsa kolej itu yang berasal dari Pakistan, Bangladesh, China, Nigeria dan Iran.

25 murid prasekolah tunjuk bakat

Posted:

25 murid prasekolah tunjuk bakat

MURID-MURID prasekolah bergambar bersama guru mereka sempena sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia di SK Desa Putra, Kajang baru-baru ini.


BERBAKAT. Seramai 25 murid prasekolah Desa Putra mempamerkan bakat masing-masing sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia peringkat Sekolah Kebangsaan (SK) Desa Putra yang diadakan di pekarangan sekolah itu di Kajang, Selangor baru-baru ini.

Kesemua murid prasekolah yang berumur enam tahun itu mempersembahkan sketsa bertajuk 'Taman Safari' dan kebolehan berpantun.

Guru Prasekolah Desa Putra, Hairani Kassim berkata, murid-murid itu telah menjalani latihan yang komprehensif bagi memastikan persembahan yang dilakukan lancar dan sempurna.

"Melalui persembahan itu, ia akan dapat membina nilai-nilai positif dalam diri mereka antaranya bekerjasama dalam satu kumpulan, membentuk keyakinan diri dan berani berkomunikasi di khalayak ramai," katanya baru-baru ini.

Persembahan yang ditunjukkan oleh murid-murid prasekolah itu berjaya menghiburkan guru-guru dan pelajar SK Desa Putra yang menghadiri majlis tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


MAIS siasat pengurusan masjid

Posted:

MAIS siasat pengurusan masjid

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

MASJID Al-Husna yang terletak di Bandar Sunway, Subang Jaya.


SUBANG JAYA – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) tidak menolak kemungkinan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pengurusan Masjid Al-Husna di Bandar Sunway, di sini jika siasatan mendapati berlaku kepincangan dalam pengagihan wang bantuan hari raya kepada anak yatim.

Pengurus Perhubungan Korporat MAIS, Rohana Hassan berkata, pihaknya telah memulakan siasatan mengenai dakwaan seorang ibu bahawa lima orang anaknya yang merupakan anak yatim tidak mendapat bantuan yang disalurkan oleh badan itu melalui masjid tersebut sejak beberapa tahun lalu.

Menurut beliau, pihaknya telah menyemak semua dokumen berkaitan dan akan menghantar beberapa pegawainya ke masjid berkenaan untuk membuat siasatan pada minggu ini.

"Kita sedang siasat perkara ini termasuk pergi ke masjid terlibat minggu ini untuk mengenal pasti masalah ini. Tindakan bergantung kepada hasil siasatan yang diperoleh kelak.

"Isu seperti ini pertama kali dibangkitkan kepada MAIS dan kami berharap dapat menyelesaikannya secepat mungkin," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Insentif cukai untuk ibu bapa pelajar aliran sains

Posted:

Insentif cukai untuk ibu bapa pelajar aliran sains

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

MUHYIDDIN meninjau kelancaran peperiksaan SPM di Sekolah Menengah Taman Kosas, Ampang semalam.


AMPANG – Kerajaan bercadang untuk memberi insentif dalam bentuk cukai kepada ibu bapa pelajar tingkatan empat dan lima yang mengambil aliran sains di sekolah bagi mendorong lebih ramai pelajar di negara ini memasuki jurusan berkenaan pada masa depan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, cadangan itu adalah antara perkara yang terkandung dalam laporan jawatankuasa khas yang ditubuh Kementerian Pelajaran sebelum ini bagi mengenal pasti faktor kemerosotan bilangan pelajar sekolah mengambil aliran sains.

"Laporan jawatankuasa khas ini yang dibentangkan kepada saya semalam (kelmarin) mendapati jumlah pelajar sekolah yang mengambil aliran sains menurun sejak beberapa tahun kebelakangan ini sedangkan kita ada dasar pengambilan iaitu 60 peratus aliran sains dan teknikal manakala 40 peratus lagi aliran sastera.

"Tidak sampai 20 peratus pelajar sekolah mengambil aliran sains dan kita bercadang mengambil langkah yang boleh mendorong ramai pelajar sekolah tingkatan empat mengambil bidang ini dalam tempoh empat atau lima tahun akan datang," katanya selepas meninjau perjalanan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Kosas di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mati ditembak di kepala

Posted:

Mati ditembak di kepala

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

ANGGOTA polis menjalankan siasatan di tempat Sunder mati selepas ditembak seorang lelaki di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Beberapa pelanggan dan pekerja sebuah pusat cuci kereta semalam gempar apabila seorang lelaki bersenjatakan pistol bertindak nekad menembak mati tauke premis itu dalam kejadian di Jalan Baiduri, Taman Perling di sini semalam.

Kejadian pukul 12.45 tengah hari itu mengakibatkan N. Sundar, 36, mati di tempat kejadian selepas terkena dua das tembakan dari jarak dekat di kepala dan dadanya.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Ruslan Hassan memberitahu, pihaknya sedang giat menjalankan siasatan dari segenap sudut untuk memburu suspek.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Ciri keselamatan KSOS 2

Posted:

Ciri keselamatan KSOS 2

Oleh ADLAN JAAFAR

DARI kiri: Pengarah Saluran Jualan Kaspersky Lab Asia Tenggara, Jimmy Fong, Pengarah Korporat Jualan Kaspersky Lab Asia Pasifik, Gun Suk Ling dan Jurutera Teknikal Kaspersky Lab, Jason Siew menunjukkan produk terbaharu KSOS 2.


SEBUAH syarikat kecil dan sederhana (SME) biasanya mempunyai pekerja seramai 25 orang atau kurang.

Bagaimanapun, definisi untuk sebuah SME berbeza mengikut negara.

Pada bilangan yang sama, ia dianggap sebagai syarikat yang terlalu kecil di China dan India.

Namun, apa juga definisinya berdasarkan kajian yang dilakukan oleh B2B International dengan Kaspersky Lab, tinjauan menunjukkan 41 peratus syarikat di seluruh dunia tidak bersedia menghadapi ancaman siber.

Data tersebut sangat membimbangkan kerana perniagaan SME membentuk 98 peratus daripada keseluruhan syarikat yang ada di Malaysia. Bahkan, ia menyumbang sebanyak 31 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan 56 peratus tenaga kerja.

Justeru, Kaspersky Lab melancarkan produk keselamatan terbaharu yang direka mengikut bilangan pekerja SME. Dikenali sebagai Kaspersky Small Office Security 2 (KSOS 2), ia dilancarkan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

KSOS 2 menaik taraf beberapa ciri-ciri keselamatannya seperti pelayan keselamatan, back-up, enskripsi, polisi web dan pengurusan kata kunci.

Pengurusan kata kunci membolehkan seluruh rangkaian perniagaan kecil diuruskan dengan sebuah komputer tunggal. Menggunakan konsol pentadbiran, status keselamatan untuk semua komputer boleh diperiksa, mengesan masalah seterusnya diselesaikan.

Sambungan WiFi juga boleh dipantau dan kaedah bagi membaiki sebarang ancaman boleh diberi saranan.

Menurut kajian Smith School, Universiti Maryland dan Network Solution, para pekerja di syarikat kecil menghabiskan sehingga 24 peratus waktu bekerja dengan melayari rangkaian sosial.

Ciri Pengurusan Polisi Web KSOS 2 boleh memastikan para pekerja bekerja dalam keadaan optimum dengan melakukan tetapan polisi pada internet dan komputer.

Selain itu, pemilik syarikat boleh mengawal aktiviti memuat turun fail bagi mengelakkan ia memberi kesan kepada sambungan jalur lebar dan menyekat sebarang laman web.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


United mahu layak awal

Posted:

United mahu layak awal

MANCHESTER UNITED bertekad untuk mengesahkan slot ke pusingan kalah mati lebih awal.


BRAGA, Portugal – Pengurus Manchester United, Alex Ferguson mahu barisan pemainnya mengesahkan slot ke pusingan kalah mati lebih awal dalam saingan Liga Juara-Juara musim ini.

Skuad The Red Devils berpeluang untuk merealisasikan matlamat itu jika sekurang-kurangnya mencatatkan keputusan seri dengan kelab Portugal, Braga pada aksi Kumpulan H di Stadium Braga Municipal awal pagi esok. Ferguson berkata, jika ia tercapai, beliau boleh merehatkan tonggak pertahanan United, Rio Ferdinand. Musim ini, Ferdinand yang akan menyambut ulang tahun kelahiran ke-34 esok terpaksa diturunkan dalam semua perlawanan membabitkan United.

Ia ekoran masalah kecederaan yang dialami oleh tiga lagi tonggak pertahanan United, Nemanja Vidic, Chris Smalling dan Phil Jones yang menyaksikan mereka terpaksa berehat panjang. Bagaimanapun, kemenangan atau keputusan seri di Portugal sudah menjamin tempat skuad The Red Devils untuk beraksi pada pusingan kalah mati dan sekali gus membolehkan Ferguson melakukan perubahan dalam skuad kendaliannya. "Perlawanan menentang Braga akan memberi peluang kepada saya untuk menggunakan sepenuhnya barisan pemain yang saya ada. Yang pasti, saya akan melakukan beberapa perubahan.

"Jika kami (United) boleh mencatatkan kemenangan adalah lebih baik tetapi kami mahu memastikan yang kami mara ke pusingan kalah mati terlebih dahulu. "Jika kami berjaya, ia akan memberi pilihan kepada saya untuk menggunakan Smalling dan Jones. "Situasi itu sekali gus akan membolehkan Ferdinand berehat dan kembali berada pada tahap kecergasan sebenarnya. Sudah pasti selepas itu saya tidak perlu bimbang lagi jika perlu menurunkannya pada perlawanan Sabtu, Rabu, Sabtu dan Rabu. "Ia sangat penting kerana saya tidak rasa Vidic akan kembali beraksi sehinggalah hari Krismas, kata Ferguson. Selepas mengharungi tiga perlawanan, anak-anak buah Ferguson kini selesa di tangga teratas carta Kumpulan H apabila mengumpul sembilan mata maksimum. Kelab Romania, CFR Cluj-Napoca menghuni tangga kedua dengan mengumpul empat mata diikuti Braga, ketiga (tiga mata) dan Galatasaray, keempat (satu mata). – Agensi

Akademi siap dua tahun lagi

Posted:

Akademi siap dua tahun lagi


AHMAD SHABERY (dua dari kiri) ketika melancarkan laman web baharu ABC di Kuala Lumpur semalam.


IMPIAN Malaysia untuk mempunyai akademi badminton sendiri akan menjadi kenyataan dua tahun lagi.

Demikian tegas Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek semalam.

Katanya, Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan Jabatan Kerja Raya sedang melaksanakan perancangan untuk membangunkan semula kemudahan yang terdapat di Bukit Kiara sebagai sebuah akademi badminton serba canggih.

Menurutnya lagi, KBS akan menggunakan peruntukan RM50 juta yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi tujuan itu ketika membentangkan Belanjawan 2013 baru-baru ini.

"Akademi ini bukan saja untuk kegunaan pemain badminton Malaysia tetapi juga akan menjadi hab badminton di rantau ini," katanya selepas melancarkan laman web dan pejabat baharu Persekutuan Badminton Asia (ABC) di Kuala Lumpur semalam.

Beliau berkata, pihak terbabit juga sedang berunding dengan Persatuan Bola Jaring Malaysia dan Persekutuan Boling Padang Malaysia yang memiliki kemudahan di Bukit Kiara.

Perkara berkaitan pembinaan akademi badminton kebangsaan timbul sejak 2008 tetapi terpaksa ditangguh kerana KBS dan BAM belum memperoleh tapak yang sesuai untuk projek itu.

Sementara itu, Presiden ABC, Katsuto Momii berkata, antara objektif utama badan itu ialah mempromosi sukan badminton ke seluruh Asia, termasuk Asia Tengah dan Asia Barat.

"Dengan tertubuhnya sebuah pejabat yang beroperasi secara penuh, dengan adanya matlamat jangka pendek dan jangka panjang yang jelas, ABC boleh mempercepatkan pelaksanaan pelan strategik bagi Asia," katanya.

ABC mula beroperasi secara rasmi di pejabat baharunya di Stadium Badminton Kuala Lumpur semalam.

Laman web ABC yang dinaik taraf boleh diikuti dengan melayari www.badminton- asia.org.

PAFA tetap tagih janji Azidan

Posted:

PAFA tetap tagih janji Azidan

Oleh KAMARUDDIN ISMAIL
sukan@kosmo.com.my


AZIDAN (kiri) pada awalnya menyatakan persetujuan bermain untuk Perak tetapi tiba-tiba dilaporkan terpikat pula dengan Pahang.


PERSATUAN Bola Sepak Perak (PAFA) akan berusaha mendapatkan pemain tengah Selangor, Azidan Sarudin untuk beraksi dengan skuad Seladang dalam saingan Liga Super musim depan.

Presiden PAFA, Datuk Zainol Fadzi Paharudin berkata, beliau keliru dengan pelbagai berita mengenai kedudukan Azidan.

"Sebelum ini, saya dimaklumkan bahawa Azidan secara peribadi menyatakan hasrat untuk bermain dengan Perak," kata Zainol selepas menghadiri Majlis Makan Malam dan Penyampaian Sijil Penghargaan kepada Para Petugas Stadium Perak di sebuah hotel terkemuka di Ipoh malam kelmarin.

PAFA meraikan lebih 200 petugas yang membantu persatuan itu sepanjang perlawanan Liga Super dan Piala Presiden di Stadium Perak, Ipoh musim lalu.

"Hasrat Azidan dipanjangkan kepada Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dan persatuan di Lembah Klang itu bersetuju memberi pelepasan kepada pemain tengah tersebut," tambah Zainol.

Kini, beliau mendengar desas- desus bahawa FAS sudah menghantar surat kepada PAFA bahawa Azidan akan bermain dengan Pahang.

"Mana satu yang betul ni, saya akan meminta Setiausaha PAFA, Abdul Aziz Yeop Jamaluddin menghubungi FAS mengenai kedudukan Azidan," katanya.

"Saya berpendapat, jika tuan tubuh (Azidan) ingin bermain di Ipoh, berilah pelepasan kepadanya. Kalau tuan tubuh itu tidak mahu menyarung jersi Perak, PAFA akan mencari pemain lain."

Sebelum ini, PAFA terkejut apabila Azidan yang sudah bersetuju beraksi dengan Perak telah berubah angin ingin bermain dengan Tok Gajah.

Setiausaha PAFA mengakui menerima surat rasmi daripada Setiausaha FAS, Datuk Hamidin Mohd. Amin yang mengesahkan bahawa Azidan akan beraksi dengan Pahang minggu lalu.

Bagaimanapun, Azidan belum menandatangani sebarang surat persefahaman atau kontrak dengan PAFA.

Sementara itu, Zainol memberitahu bahawa beberapa pemain dari Sepanyol dan Brazil berhasrat mengisi kekosongan kuota pemain import Perak.

"Pemain dari kedua-dua negara itu akan menjalani ujian pemilihan pertengahan bulan ini," katanya.

Perak sedang mencari dua pemain import apabila kontrak Michal Kubala dan Albert Bodjongo tidak disambung setelah tamat 31 Oktober lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Obama berkempen pada hari terakhir di Ohio

Posted:

Obama berkempen pada hari terakhir di Ohio

Obama berjabat tangan dengan para penyokongnya di Cincinnati, Ohio kelmarin.


WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan pencabarnya, Mitt Romney kelmarin berkempen pada hari terakhir sebelum pilihan raya presiden berlangsung pada hari ini.

Kedua-dua mereka melawat negeri Ohio yang dianggap penting bagi menentukan kemenangan mereka pada pilihan raya tersebut.

Beberapa tinjauan pendapat menunjukkan Obama dan Romney bersaing dengan sengit.

Tinjauan pendapat NBC/Wall Street Journal yang disiarkan kelmarin menunjukkan Obama memperoleh 48 peratus sokongan.

Dalam tinjauan pendapat yang sama, Romney mendapat 47 peratus sokongan.

Satu tinjauan pendapat yang dikendalikan Pusat Penyelidikan Pew menunjukkan Obama memperoleh 48 peratus manakala Romney mendapat 45 peratus.

Kira-kira 30 juta orang telah mengundi di 34 buah negeri dan di Washington D.C.

Romney yang merupakan bekas gabenor Massachusetts mewakili parti Republikan.

Obama yang mewakili parti Demokrat bertanding bagi mempertahankan jawatannya bagi penggal kedua.

Presiden AS perlu memenangi 270 daripada 538 undi pemilih dan bukannya menerusi undi popular.

Setiap calon perlu menjadi pemenang di kebanyakan negeri bagi mencerahkan peluang mereka memperoleh bilangan undi pemilih yang mencukupi untuk menjadi Presiden AS. - Agensi

Kubur Arafat digali 26 November

Posted:

Kubur Arafat digali 26 November

GAMBAR fail menunjukkan kubur Arafat di Ramallah, Palestin pada 10 November 2008.


RAMALLAH, Tebing Barat - Seorang diplomat Barat semalam berkata, kubur bekas pemimpin Palestin, Yasser Arafat akan digali pada 26 November depan.

Kubur itu akan digali bagi menyiasat punca sebenar kematian Arafat.

Menurut sumber-sumber Palestin, kumpulan penyiasat dari Institut Fizik Radiasi, Universiti Lausanne, Switzerland telah tiba di sini bagi melakukan persediaan untuk menggali kubur itu.

Anggota-anggota kumpulan itu menemui Menteri Kesihatan Palestin, Hani Abdeen dan Menteri Kehakiman, Ali Mhanna.

Pasukan tersebut juga telah mengadakan perbincangan dengan ketua suruhanjaya Palestin yang menyiasat kematian Arafat, Tawfiq Tirawi.

Bekas pemimpin Palestin itu meninggal dunia di sebuah hospital tentera dekat Paris pada 11 November 2004.

Pakar-pakar Perancis tidak dapat mengesahkan punca kematiannya.

Ramai penduduk Palestin yakin beliau diracun Israel.

Pihak pendakwa raya Perancis membuka kertas siasatan terhadap kematian Arafat pada Ogos lalu selepas stesen televisyen Al-Jazeera menyiarkan hasil siasatan pakar-pakar Switzerland yang mendakwa bahan radioaktif polonium ditemui pada barang-barang peribadi milik bekas pemimpin Palestin itu.

Polonium merupakan bahan beracun yang pernah digunakan untuk membunuh bekas perisik Rusia, Alexander Litvinenko.

Litvinenko meninggal dunia di London pada 2006 selepas beliau meminum teh yang mengandungi racun itu. - Agensi

153 orang berbogel untuk seni

Posted:

153 orang berbogel untuk seni

SEBAHAGIAN sukarelawan yang memakai kain jarang pada sesi fotografi Tunick di negeri San Miguel de Allende kelmarin.


BANDAR RAYA MEXICO - Seorang artis seni terkenal, Spencer Tunick merakamkan gambar 153 sukarelawan yang berbogel di negeri San Miguel de Allende, Mexico kelmarin.

Ketika Tunick merakamkan gambar itu, 153 orang termasuk wanita hanya memakai kain jarang.

Gambar itu dirakamkan sempena Festival Rangka Manusia untuk memperingati Hari Kematian.

Tunick, 44, sebelum ini terkenal dengan hasil kerja seninya yang merakamkan gambar bogel melibatkan ramai orang. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pindaan Seksyen 376 Kanun Keseksaan diteruskan

Posted:

Pindaan Seksyen 376 Kanun Keseksaan diteruskan

06/11/2012 7:54pm

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan meneruskan pindaaan Seksyen 376 Kanun Keseksaan supaya mereka yang didapati bersalah merogol gadis di bawah umur dan dijatuhi hukuman penjara mandatori tidak boleh merujuk seksyen lain bagi meringankan hukuman.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, pindaan membabitkan kesalahan merogol gadis di bawah umur itu adalah untuk menghalang hakim daripada menggunakan Seksyen 294 Kanun Tatacara Jenayah.

"Pindaan yang dicadangkan itu bertujuan hakim tidak boleh mengguna pakai Seksyen 294 Kanun Tatacara Jenayah (Akta 593) yang memberikan mahkamah kuasa budi bicara dalam menjatuhkan hukuman," katanya kepada pemberita selepas bertemu beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mahu beliau mengkaji semula pindaan Seksyen 376 Kanun Keseksaan di pejabatnya di bangunan Parlimen hari ini.

Turut hadir Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee dan aktivis wanita Maria Chin Abdullah.

Pada sesi Dewan Rakyat 15 Oktober lepas, Mohamed Nazri ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 peringkat dasar bagi Jabatan Perdana Menteri berkata keputusan meminda seksyen itu dibuat berikutan jumlah kes rogol melibatkan gadis bawah umur yang terlalu tinggi. - BERNAMA

Penjenayah rompak wang gaji pekerja RM1.3j dua minit

Posted:

Penjenayah rompak wang gaji pekerja RM1.3j dua minit

06/11/2012 7:35pm

MIRI - Sekumpuan perompak bersenjatakan parang dan senapang patah merompak wang gaji pekerja sebuah syarikat kontraktor berjumlah RM1.3 juta dalam tempoh dua minit dalam kejadian pada 3.10 petang ini.

Ketua Polis Daerah (KPD) Marudi, DSP Abu Bakar Mokhtar berkata, ketika kejadian, kenderaan pacuan empat roda itu yang dinaiki empat pekerja syarikat kontraktor berkenaan dalam perjalanan dari Bintulu ke Lapok Marudi di Miri.

"Lokasi mereka dirompak ialah tujuh kilometer dari simpang Beluru ke Lapok," katanya di sini hari ini.

Abu Bakar berkata, sewaktu dalam perjalanan kenderaan Hilux yang dinaiki pekerja syarikat kontraktor tersebut tiba-tiba dihimpit oleh sebuah Hilux.

Abu Bakar berkata, perompak berkenaan yang bertopeng dipercayai enam hingga tujuh orang terus memecah salah satu cermin kenderaan pacuan empat roda itu, dan terus mengambil wang gaji tersebut dan memecut melarikan diri. - BERNAMA

Lelaki larikan wang tunai RM3,000 dari pos mini

Posted:

Lelaki larikan wang tunai RM3,000 dari pos mini

06/11/2012 7:20pm

MELAKA - Sebuah pejabat pos mini di Taman Melaka Baru, Batu Berendam di sini kerugian RM3,000 dalam satu rompakan, semalam.

Dalam kejadian pada 2.25 petang itu, seorang lelaki yang menunggang sebuah motosikal memberhenti dan meletakkan kenderaannya secara melintang di hadapan pintu masuk pejabat pos berkenaan sebelum menuju ke kaunter.

Lelaki yang memakai topi keledar dengan pelindung muka itu kemudian meminta lima keping setem bernilai RM10 daripada seorang pekerja wanita berusia 45 tahun di pejabat pos berkenaan.

Mangsa yang enggan dikenali berkata, lelaki terbabit bertindak mengeluarkan sebatang besi apabila beliau meminta wang.

"Lelaki itu kemudian mencampakkan sebuah beg uncang dan mengarahkan saya memasukkan wang ke dalam beg sebelum meninggalkan pejabat pos ini," katanya ketika ditemui di sini hari ini. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Transformasi karier seni Awie

Posted:

Transformasi karier seni Awie

KITA biasa lihat vokalis kumpulan lagenda Wings, Awie beraksi di atas pentas dengan imej rock dan sentiasa memberikan persembahan bertenaga ketika membuat persembahan. Namun, jangan terkejut kerana tidak lama lagi, Awie bakal tampil di kaca televisyen sebagai seorang pengacara pula.

Bagi Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, bidang pengacaraan sememangnya merupakan bidang baharu bagi empunya diri. Walaupun mempunyai jadual yang padat, Awie beranggapan, tidak salah baginya mencuba dalam bidang baru serta ingin bereksperimental dengan bakat yang ada.

"Tidak salah saya memadatkan lagi jadual saya. Namun saya akui, lari ke sana sini memang meletihkan, tapi jika tidak mencuba, bila lagi. Jadi, biar ini menjadi permulaan, dan mana tahu mungkin selepas ini rezeki lain pula datang, saya akan cuba lagi.

"Saya juga melihat percubaan ini sebagai sesuatu yang bagus dalam karier saya kerana ia boleh menambahkan pengalaman saya dalam bidang seni. Oleh kerana bidang seni mempunyai banyak cabang dan kebanyakannya saya telah mencuba, jadi saya mengambil bidang pengacaraan sebagai pengalaman baharu buat saya," jelas Awie panjang lebar ketika ditemui pada rakaman program Tunggu Sekejap yang bertempat di Studio 1, NTV7, Glenmarie, Shah Alam, Selangor,baru-baru ini.

Versatil

Memulakan karier sebagai seorang penyanyi sebelum sukses sebagai pelakon filem juga teater, karier seni Awie memang sudah berada pada tahap selesa.

Justeru, apabila dia muncul sebagai pengacara atau pengendali program bual bicara Tunggu Sekejap, Awie menyifatkan pembabitan pertama kali ini sebagai satu peluang yang tidak boleh dilepaskan begitu sahaja.

"Selepas ditawarkan untuk menggendalikan program ini, saya mengambil tempoh seminggu untuk berfikir dan berbincang bersama isteri. Namun, isteri saya memberi sokongan dengan mengatakan tidak ada salahnya jika saya cuba untuk lakukannya.

"Ini kerana saya sudah menceburi pelbagai bidang yang pada mulanya juga pertama kali dan tidak pernah saya lakukan. Sebagai contoh, dahulu saya tidak berani berlakon teater, namun rezeki menyebelahi saya dan saya mendapat anugerah Pelakon Terbaik Teater menerusi pembabitan dalam teater Cuci The Muzikal dan Lat Kampung Boy, Alhamdulillah," bicara Awie serius.

Bercerita tentang program Tunggu Sekejap, ia memfokus kepada konsep yang berlainan dengan program bual bicara sedia ada apabila ia membabitkan tetamu yang mempunyai kebolehan atau pengalaman unik untuk dikongsi bersama penonton di studio mahupun di rumah.


BERMULA 11 November ini, Awie bakal muncul dengan program bual bicara kendaliannya, Tunggu Sekejap. Ia merupakan percubaan sulung Awie sebagai pengacara.


Malah dalam salah satu sesi rakaman tersebut, Awie menyahut cabaran tetamu jemputan yang hadir untuk menjamah kaca!

"Ada satu episod, saya berasa seperti dicabar untuk makan kaca. Saya pernah lihat dan cuba perkara ini sebelum ini. Oleh itu apabila disuruh, saya terus ambil kaca tersebut dan memakannya.

"Sementara itu, dalam satu episod lain pula, seorang lelaki, dia menunggang motosikal dari Pulau Pinang hingga ke Krabi, Thailand dengan berdiri di atas motosikalnya selama 19 jam. Itu antara cerita pelik yang saya dengar.

"Cerita-cerita unik seperti ini akan dapat disaksikan dalam program kendalian saya. Lebih membanggakan apabila ia dilakukan oleh rakyat Malaysia, bukan orang luar. Itu antara tarikan utama Tunggu Sekejap," ujar Awie.

Tambahnya, sebagai seorang penggiat seni, dia tidak mahu mengehadkan dirinya dan teruja untuk mencuba pelbagai cabang yang wujud dalam industri seni.

Ingin jadi diri sendiri

Akui Awie, menjadi pengacara merupakan cabaran buat dirinya kerana bukan senang untuk tampil di depan khalayak ramai dan mengendalikan sebuah program yang memerlukan dirinya berceloteh.

"Mungkin selama ini saya hanya melihat di televisyen bagaimana seseorang pengacara mengendalikan sesebuah program. Setelah melakukannya sendiri, baru saya sedar ia sememangnya sukar kerana sebagai manusia, kita mempunyai mood yang berbeza setiap hari.

"Dan walaupun mungkin hari itu mood tidak begitu baik, namun sebagai seorang pengacara, kita harus memakai topeng untuk menceriakan program yang diacarakan itu," ujar Awie yang mengaku tidak mudah untuk seorang menjadi pengacara.

Ceritanya lagi, sebagai seorang pengacara, walaupun pihak TV3 memberi beberapa buah program dan cara penyampaian pengacara untuk ditontonnya sebagai rujukan, namun dia tidak mahu melakukan sedemikian.

SELAIN mengacara, Awie juga menghiburkan tetamu dengan bakat nyanyiannya.


Ini kerana, jelasnya, jika dia menonton program tersebut, dirinya khuatir akan tertiru dengan gaya pengacara tersebut.

"Memang mereka ada berikan saya untuk menonton beberapa program yang seumpama ini, tapi saya tidak mahu tontonnya. Saya lebih suka untuk menjadi diri sendiri semasa mengacarakan Tunggu Sekejap. Mengapa saya perlu tonton cara orang lain bukan?

"Dalam program ini, saya hanya akan menjadi diri sendiri. Memang saya santai dan bagi saya tiada tekanan dan hanya relaks sahaja serta mengikut momentum program yang diberikan," cerita Awie jujur.

Alia tak kisah babak cium

Posted:

Alia tak kisah babak cium


ALIA BHATT muncul sebagai heroin menerusi filem pertama lakonannya, Student of The Year.


ALIA BHATT yang membuat penampilan sulungnya di layar perak menerusi filem terbaharu arahan pengarah Karan Johar, Student of The Year mengakui dia tidak kisah melakonkan babak cium menerusi filem-filem lakonannya pada masa akan datang.

Anak penerbit filem tersohor Mahesh Bhatt itu bagaimanapun menegaskan, dia sedia melakonkan babak cium di layar perak dengan syarat ia adalah kehendak skrip.

Gadis jelita berusia 19 tahun itu memberitahu Bollywood Celebden: "Saya tidak melihat bercium di layar perak sebagai suatu tabu. Jika ia mengikut kehendak skrip, saya akan melakukannya."

Tambahnya: "Seperti dalam filem Student of The Year, saya memakai bikini dalam salah satu babaknya. Saya selesa melakukannya kerana ia mengikut kehendak skrip dan memakai bikini di kolam mandi memang berlaku dalam kehidupan realiti."

Bercerita mengenai filem-filem terbitan syarikat bapanya, akui Alia: "Saya suka filem-filem terbitan syarikat (Vishesh Films) bapa saya. Bagaimanapun, itu tidak bermakna tiada produksi terbitan syarikat bapa saya yang saya tidak suka."

Dia juga mengakui lega kerana filem sulung lakonannya bukan diterbitkan oleh bapanya.

"Ia lebih kepada bagaimana untuk meyakinkan kemunculan diri kepada audiens di layar perak. Saya meletakkan diri saya dalam keadaan selamat apabila muncul menerusi filem yang tidak diterbitkan oleh bapa sendiri. Jadi, tidak timbul saya merupakan anak emas penerbit filem," katanya penuh makna.

Nabil, Neelofa tidak terkecuali

Posted:

Nabil, Neelofa tidak terkecuali

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


NABIL dan Neelofa teruja dberikan tanggungjawab sebagai hos bersama program Meletop.


SEBUAH program gosip sebenarnya menghadapi risiko jika individu yang diberikan tanggungjawab sebagai hosnya merupakan dari kalangan artis juga. Itu yang dihadapi program Meletop yang hadir sebagai sebuah program gosip di Astro Ria (Saluran 104).

Pada 30 Oktober lalu, buat julung-julung kalinya, penonton dapat menyaksikan pelawak, Nabil Ahmad dan pelakon sensasi, Neelofa digandingkan sebagai hos bersama Meletop.

Bukan seperti program hiburan gosip yang pernah muncul terlebih dahulu seperti Melodi dan Propaganza, program hiburan yang kini bersiaran setiap hari Selasa, pukul 10 malam itu memaparkan sisi yang berbeza.

Terdapat tiga segmen utama dalam Meletop iaitu Gosip Meletop (paparan gosip terkini), Carta Meletop (carta lagu 40 di Era FM) dan Filem Meletop (carta filem terlaris di Malaysia dan sketsa parodi babak daripada filem pilihan).

Terdapat juga beberapa segmen istimewa yang ditampilkan pada setiap minggu. Antaranya, Birthday Meletop (artis kegemaran buat kejutan sempena hari jadi peminat), Arena Meletop (berita sensasi bintang-bintang sukan) dan Lokasi Meletop.

Menurut Pengurus Saluran Astro Ria, Raqim Ahmad, parodi babak daripada filem pilihan yang mana untuk episod pertama drama Adam & Hawa dipilih bukan bertujuan untuk mempersendakan mana-mana pihak.

"Sebelum parodi menerusi segmen Filem Meletop dibuat, pihak produksi akan mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada pihak yang bertanggunjawab terhadap produksi tersebut.

"Tujuan kami wujudkan parodi dalam segmen Filem Meletop ini bukan bertujuan untuk mempersendakan artis atau sesiapa. Ia sekadar hiburan semata-mata," ujarnya yang juga akan memastikan tidak menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.

Masih berbaki 51 episod lagi, ujar Raqim, Meletop memaparkan pengisian yang menjadi bualan, ikutan dan trend golongan muda pada hari ini.

"Ia bukan memaparkan gosip dunia hiburan semata-mata, tetapi apa sahaja topik atau isu terkini dalam kalangan golongan muda akan dipaparkan," ujarnya.

Ditanya sama ada gosip mengenai Nabil ataupun Neelofa akan turut dipaparkan, komen Raqim, walaupun merupakan hos Meletop, mereka juga tidak akan terkecuali.

"Mereka (Nabil dan Neelofa) tidak akan terlepas. Nabil dan Neelofa kena terbuka untuk menjelaskan sendiri mengenai gosip yang melanda diri mereka.

"Bukan sahaja Nabil dan Neelofa, malah kami akan menjemput beberapa artis ke studio untuk mereka jelaskan sendiri mengenai gosip yang melanda diri," jelasnya lagi.

Sementara itu, bagi Nabil, peluangnya untuk muncul semula sebagai pengacara televisyen setelah dua tahun tidak melakukannya merupakan sesuatu yang tidak harus dilepaskan.

Ungkapnya, dia sangat rindu dan teruja untuk mengacarakan program TV kerana bakatnya juga diasah melalui program di layar kaca iaitu Raja Lawak.

Mengulas mengenai Meletop, ujar Nabil, ia bukan sebuah program gosip yang serius, tetapi lebih kepada gosip yang santai.

"Saya baru lima tahun dalam industri, jadi tidak sesuai sekiranya bercerita mengenai gosip artis-artis lama seperti Rosyam Nor. Apa yang saya suka mengenai Meletop kerana gosip yang ditampilkan tidak terlalu serius," katanya.

Sementara bagi Neelofa pula, Meletop menjadi platform untuk dirinya menonjolkan sisi yang berbeza daripada sebelum ini.

"Selama ini saya lebih dikenali dengan gaya formal dan feminin, tetapi apabila saya mengacarakan Meletop saya kena menjadi gila-gila," ungkapnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved