Ahad, 14 Oktober 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


e-Pusara pelengkap Raudhatul Sakinah

Posted:

e-Pusara pelengkap Raudhatul Sakinah

SEJAK tiga bulan lalu, Ahmad Fathiri Ahmad Fadzlah, 34, tidak pernah putus menziarahi pusara arwah ayahnya, Allahyarham Ahmad Fadzlah Mohd. Salleh. Setiap hari, pada pukul 8 pagi, ahli perniagaan itu meluangkan masa memandu ke Tanah Perkuburan Islam KL-Karak yang terletak kira-kira lima kilometer dari rumahnya di Taman Melewar, Gombak.

Kekerapan kunjungan Ahmad Fathiri ke tanah perkuburan yang digelar Raudhatul Sakinah berkonsepkan kubur dalam taman itu membuatkannya cukup mahir selok-belok kawasan berkeluasan 32.75 hektar tersebut. Mujur pusara ayahnya ditempatkan di dalam zon baharu yang dipisahkan mengikut jantina.

Tanah perkuburan itu dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan Julai lalu. Kedatangan Ahmad Fathiri ke tanah perkuburan itu disambut audio alunan ayat-ayat al-Quran yang berkumandang ke setiap pelosok kawasan pusara.

"Pelandskapan cemerlang di sini langsung tidak mencerminkan ia sebagai sebuah tanah perkuburan. Suasananya juga tenang dan indah sekali gus menghilangkan rasa takut yang dirasai kebanyakan orang yang menziarahi tanah perkuburan.

"Menerusi papan tanda bergrid, waris dapat mengenal pasti lokasi tepat pusara yang ingin diziarahi. Kemudahan siar kaki yang memisahkan setiap zon pula memberikan keselesaan kepada orang ramai.

"Infrastruktur lain seperti surau, tandas dan pejabat pengurusan turut diletakkan di dalam kawasan tanah perkuburan," kongsi Ahmad Fathiri yang ditemani anak lelakinya pada hari tersebut.

Tambahnya, pengindahan dan penyelenggaraan perkuburan Islam sebegitu wajar dilaksanakan di semua tempat. Bagi Ahmad Fathiri, tempat persemadian jenazah perlu dihormati dan diurus dengan sempurna.

PAPAN tanda bergrid memudahkan lokasi pusara dikesan dengan mudah.


Tanah perkuburan yang terbiar seringkali mengundang kedatangan haiwan liar seperti anjing dan binatang berbisa seperti ular. Justeru, ia mengancam keselamatan waris yang datang menziarah.

Konsep kubur

Melewati setiap zon di Raudhatul Sakinah, cukup menyejukkan pandangan mata. Lambaian pohon-pohon bersaiz sederhana seperti cempaka hutan, kurma, kemboja dan banyak lagi menciptakan ambien nyaman yang tidak pernah dirasai tatkala mengunjungi kawasan perkuburan lain.

Memandangkan tanah perkuburan tersebut dibuka sejak tahun 1987 dan menerima jenazah pertama pada tahun 1992, konsep perkuburan dalam taman hanya dilaksanakan di kawasan-kawasan baharu. Ia meliputi Fasa 7C dan sebahagian Fasa 7A. Fasa-fasa lain pula akan dijalankan secara berperingkat mengikut keperluan.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali, menceritakan keistimewaan konsep kubur dalam taman yang pertama di Malaysia itu.

Ulasnya: "Fasa baharu perkuburan KL-Karak dilengkapi batu tanda pusara yang disusun secara seragam. Kepungan kuburan juga perlu mematuhi spesifikasi yang kami tetapkan dan menepati hukum syarak.

"Sehubungan itu, waris yang ingin menempah kepungan sendiri disarankan melihat contoh sedia ada atau boleh membuat tempahan menerusi pejabat pengurusan kami di situ.

LAMAN web e-Pusara menyediakan rangkaian maklumat berkenaan nama si mati, nombor kubur dan lain-lain informasi yang ingin diketahui waris atau orang awam.


"Begitu juga dengan pokok atau bunga yang ingin ditanam waris di pusara ahli keluarga mereka. Tiada halangan untuk berbuat demikian namun, ketinggian pokok tidak boleh melebihi batu nisan. Disebabkan itu kami menanam pokok yang sama di atas setiap pusara bagi membentuk keseragaman."

Selain itu, penyediaan lampu-lampu di sepanjang jalan utama, membantu menerangi kawasan perkuburan bermula pada pukul 7 malam sehingga 12 malam. Ia beroperasi secara automatik setiap hari.

Skrin yang diletakkan di bawah pondok berhampiran pejabat pengurusan pula bertujuan memberi maklumat kepada waris dan orang ramai tentang keterangan upacara pengebumian yang berlaku pada hari tersebut.

Tambah Che Mat, konsep Raudhatul Sakinah bakal diterapkan di kawasan-kawasan perkuburan baharu di bawah penyelenggaraan Jawi yang akan dibangunkan kelak.

Sistem e-Pusara

Ia juga bakal merangkumi kemudahan sistem e-Pusara yang telah dikuatkuasakan di tanah perkuburan Islam KL-Karak dan Bukit Kiara.

AHMAD FATHIRI antara waris yang hampir setiap hari menziarahi pusara ayahnya di tanah perkuburan ini.


Mengupas sistem dokumentasi maklumat jenazah yang dikuburkan itu, Che Mat memberitahu, kedua-dua tanah perkuburan tersebut terletak di bawah fasa pertama.

Pembangunan e-Pusara fasa kedua akan diperluaskan ke enam buah tanah perkuburan Islam sekitar Kuala Lumpur. Kawasan yang terlibat adalah Segambut Dalam (Taman Sri Sinar), Taman Ibu Kota, Titiwangsa, Kg. Datuk Keramat, Kg. Midah Dalam dan Kg. Sungai Penchala.

"Secara keseluruhan, pembangunan sistem e-Pusara fasa pertama mengambil masa selama satu tahun. Bagaimanapun, ia bergantung kepada rekod manual maklumat pengebumian yang disimpan.

"Sejak ia dibangunkan pada tahun 2010, rekod penguburan dalam tempoh 10 tahun bagi KL-Karak dan 20 tahun untuk Bukit Kiara dapat dilaksanakan," ujar Che Mat ketika ditemui Kosmo! di pejabatnya baru-baru ini.

Mengakui kemudahan sistem e-Pusara tersebut ialah seorang waris, Baili Ahjun, 64. Beliau mempunyai beberapa saudara-mara yang disemadikan di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara.

Menurut Baili yang telah melibatkan diri dalam pengurusan jenazah selama 37 tahun, hanya dengan memasukkan nama si mati atau nombor lot kubur, pelawat laman web e-Pusara dapat mengesan lokasi pusara dengan pantas dan mudah.

"Prosedur pengurusan masih sama. Sebagai kariah Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Bangsar, jenazah yang bermastautin di dalam kawasan kami akan diuruskan pihak masjid sebelum dikebumikan di Bukit Kiara.

"Seperti biasa, wakil khairat kematian masjid akan memaklumkan kepada penggali kubur maklumat tentang si mati. Dahulu, ia direkodkan secara manual namun, kini segalanya boleh diakses menerusi sistem komputer," ujar Baili yang memberitahu dahulu pengebumian qariah sekitar Bangsar lazimnya disempurnakan di tanah perkuburan Islam Jalan Ang Seng, Brickfields Kuala Lumpur tetapi ia telah penuh.

Cangkul penggali direka sendiri

Posted:

Cangkul penggali direka sendiri

PENGGALIAN lubang asas memakan masa mencecah dua hingga tiga jam.


SELAMA sembilan tahun, Mohammad Shadzri Kamarudzaman, 37, bergelumang dengan tanah kubur. Sepanjang tempoh itu juga, lelaki yang berasal dari Kuala Lipis, Pahang itu menempuhi pelbagai pengalaman manis dan pahit.

Bergelar sebagai penggali kubur, Shadzri seronok dengan pekerjaannya. Sebelum berbakti di tanah perkuburan Islam KL-Karak, dia hanya melakukan pekerjaan kampung.

Memikul kepercayaan ahli keluarga si mati tidak mudah. Disebabkan itu, kerja-kerja menggali kubur perlu dilaksanakan dengan tertib. Tugasan yang lancar dan sempurna secara tidak langsung menjadi penawar kesedihan ahli keluarga si mati.

Apabila diminta mengganti abang iparnya yang ketika itu bekerja kontrak sebagai penggali kubur, Shadzri tidak menolak. Detik itu menjadi permulaan kariernya yang kini telah pun mendapat status sebagai pekerja tetap, di bawah pengurusan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

"Mula-mula saya memang tidak tahu apa-apa tentang ilmu menggali kubur. Maklumlah, tiada silibus jadi saya belajar daripada orang lama dalam bidang ini dan mengutip pengalaman sendiri.

"Lama-kelamaan, kemahiran itu datang sendiri terutamanya apabila melibatkan proses penggalian lubang lahad dan penyelesaian yang perlu dilakukan ketika berdepan masalah seperti tanah keras atau hujan lebat," cerita Shadzri yang baru selesai mengebumikan satu jenazah yang tidak dituntut di kawasan perkuburan awal KL-Karak.

Dalam sehari, secara purata Shadzri dan rakan sekerjanya menerima tiga jenazah. Itu merupakan jumlah minimum. Pengebumian paling tinggi dalam sehari setakat ini dikhabarkan melibatkan tujuh jenazah yang memerlukan Shadzri dan beberapa penggali kubur sukarelawan bekerja keras dari awal pagi sehingga lewat petang.

Gali lubang asas

"Pengebumian waktu malam pula kebiasaannya melibatkan kes-kes jenazah bedah siasat yang perlu ditanam segera. Pengurusannya tetap sama dan tiada perbezaan sama ada waktu siang atau malam.

SUFIAN telah menjadi penggali kubur dalam masa dua dekad.


"Setiap hari penggali kubur di sini ditugaskan untuk menggali dua lubang asas bagi memudahkan urusan pengebumian pada masa akan datang.

"Apabila pihak khairat kematian menghubungi kami dan memberi maklumat si mati, kami akan sampaikan kepada pejabat pengurusan dan menyediakan lubang lahad," terang Shadzri yang mengkategorikan kerjanya sebagai satu amanah terindah.

Difahamkan, sebuah lubang asas memakan masa antara dua hingga tiga jam untuk digali. Lubang lahad pula disediakan dalam tempoh satu hingga satu setengah jam. Bagaimanapun, ia bergantung kepada cuaca dan struktur tanah.

Mat Sufian Abd. Hamid, 48, menyatakan, sekiranya tanah itu berbatu, waktu diambil untuk menggali kubur boleh mencecah durasi empat jam setengah.

Peralatan yang sesuai juga penting dalam memastikan kelancaran proses penggalian. Menurut Sufian, cangkul yang digunakan kebanyakan penggali kubur dibuat mengikut acuan sendiri.

"Ia bagi membolehkan cangkul tahan lebih lama dan jika ia diguna secara kerap pun, sebatang cangkul mampu bertahan selama dua bulan," ujar Sufian yang telah berkhidmat di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara sejak dua dekad lalu.

Minatnya terhadap pekerjaan itu mungkin kedengaran pelik. Namun, hakikatnya, Sufian yang berasal dari Perak selesa dengan sumber rezeki tersebut. Hasil yang diperoleh diyakini halal biarpun ganjaran tidak sebesar pekerjaan lain.

"Sekitar tahun 1990-an, saya pernah mengebumikan sembilan jenazah dalam satu hari. Sewaktu itu ia dibuka untuk semua penduduk di Kuala Lumpur dan purata kubur yang kami gali adalah sebanyak lima hingga enam setiap hari.

SETIAP kubur mempunyai batu tanda yang bernombor bagi memudahkan urusan pencarian pusara oleh waris.


"Selepas kawasan ini dihadkan kepada penduduk bagi empat kariah masjid sekitar, jumlahnya berkurang kepada satu jenazah dalam tempoh dua minggu. Namun, jumlah itu tidak menentu," tambah Sufian yang turut melakukan kerja-kerja pembersihan kawasan perkuburan secara berkala. - ALIF ABU BAKAR

Keperitan hidup anak yatim Nepal

Posted:

Keperitan hidup anak yatim Nepal

NIRMALA (tengah) menyiapkan makanan untuk adik-adiknya setiap pagi sebelum mereka pergi ke sekolah, sementara dia bersiap untuk mencari kayu di hutan.


SETIAP hari tatkala subuh menjelma, Nirmala Nepali akan memasak, membersihkan rumah dan keluar bekerja untuk mencari sumber rezeki. Itu merupakan perjuangan yang dia tempuhi sejak bertahun-tahun.

Gadis itu terpaksa menanggung peranan ketua isi rumah pada usia enam tahun selepas ibunya meninggal dunia akibat Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS).

Usia Nirmala kini mencecah 15 tahun dan dia tidak pernah menjejakkan kaki ke sekolah untuk belajar membaca dan menulis serta tidak pernah menikmati keseronokan seperti rakan-rakan sebaya yang lain.

"Jika saya tidak keluar mencari kayu api untuk dijual, saya tidak ada wang untuk membeli makanan. Saya terpaksa bekerja. Jika tidak, adik-adik saya akan kelaparan. Saya juga perlu melakukan kerja rumah seperti memasak dan membersihkan rumah," katanya.

Nirmala akan memastikan adik-adiknya, Sita, 13, dan Suresh, 10, makan dan mandi sebelum dia keluar untuk bekerja.

Dari kejiranan kampung Biraltoli yang kebanyakan rumahnya diperbuat daripada lumpur dan tanah liat itu, Nirmala melangkah menuju ke hutan untuk mengumpulkan kayu. Kampungnya itu adalah sejauh sejam perjalanan dari Mangalsen iaitu bandar utama di wilayah Achham di barat Nepal.

Pendapatan yang diterima Nirmala pada hari yang baik adalah sebanyak 100 rupee (RM1.20) dan nilai itu membolehkan Sita dan Suresh ke sekolah untuk menikmati peluang yang dia tidak pernah dapat.

"Saya ingin bermain tetapi jika saya menghabiskan masa untuk bermain, itu bermakna kami tidak makan," ujarnya.

Bapa Nirmala merupakan seorang buruh asing yang memindahkan jangkitan HIV kepada ibunya. Lelaki yang bekerja di Mumbai itu akhirnya meninggal dunia akibat penyakit itu ketika dia berada di India.

NIRMALA (kiri) sanggup mengerah tenaga dan mengorbankan masa depan pendidikannya demi memastikan Sita dan Suresh dapat bersekolah.


Seks tanpa perlindungan

Cerita Nirmala adalah suatu yang biasa di Achham iaitu sebuah rantau termiskin di Asia Selatan. Infrastruktur kesihatannya telah banyak musnah akibat perang saudara selama sedekad yang berakhir pada tahun 2006.

Peluang pekerjaan yang terhad menyebabkan lelaki muda terpaksa ke luar negara terutamanya ke India untuk mencari kerja.

"Oleh kerana kurangnya pendidikan, mereka melakukan seks tanpa perlindungan dengan pekerja seks seterusnya membawa jangkitan HIV kembali ke Achham.

"Ia adalah satu masalah yang besar," kata seorang fasilitator kampung yang dibiayai oleh Tabung Kanak-Kanak Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Sharmila Shah.

Organisasi itu menganggarkan seramai 13,000 kanak-kanak telah kehilangan kedua-dua ibu bapa kerana wabak HIV/AIDS yang melanda masyarakat luar bandar di Nepal. Daripada jumlah itu, 1,500 daripada mereka berasal dari Achham.

Sementara itu, Bikram Augi, 17, memasak capati sebagai sarapan pagi untuk adiknya, Pashupati, 14, sebelum meninggalkan rumah setinggannya yang terletak di Sanfebagar, sebuah perbandaran yang membentuk pola petempatan di sepanjang Sungai Ganga Budhi.

Dia menjadi ketua isi rumah pada usia sembilan tahun apabila ibunya, 32, meninggal dunia akibat AIDS.

"Pada satu hari, saya pulang ke rumah dan melihat keadaan ibu yang seolah-olah akan meninggalkan kami semua," ungkapnya.

"Ketika itu, ibu berkata 'sudah tiba waktunya, jaga adik dan diri sendiri'. Waktu itu saya mula menangis dan 10 minit kemudian, dia menghembuskan nafas terakhirnya," imbas Bikram.

RAMAI kanak-kanak di Nepal menjadi yatim piatu dan menguruskan diri sendiri kerana kematian ibu dan bapa yang dijangkiti HIV/AIDS.


Setahun kemudian, Bikram mendapat khabar daripada saudara-mara yang mengatakan bahawa bapanya juga telah meninggal dunia di Pune, India. Dia juga mengetahui, sekurang-kurangnya 20 orang kawan-kawannya juga menjadi anak-anak yatim AIDS.

"Sejak ibu meninggal dunia, saya terpaksa mengumpul kayu dari hutan dan membawa pulang. Saya terpaksa memasak dan membersihkan rumah dan menjaga adik.

"Malah, ketika berusia sembilan tahun, saya bekerja sepanjang hari dan apabila saya tiba di rumah, saya masuk ke bilik tidur dan menangis mengingatkan ibu bapa saya," katanya sayu.

Bantuan amal

Bagaimanapun, badan amal UNICEF telah membantu Bikram dengan menyediakan pakaian sekolah, tilam dan makanan. Bantuan itu sekurang-kurangnya membolehkan dia berhenti kerja dan hadir ke sekolah.

Namun, dia positif tentang masa depan dan mahu lulus dalam peperiksaan supaya dia boleh membantu mendidik orang lain tentang bahaya seks tanpa perlindungan.

Biarpun hidup dalam tekanan persekitaran, dia langsung tidak menunjukkan tanda berputus asa.

Seorang ibu, Dhunki, 30, duduk di luar pondok tanah liat yang hampir roboh berdekatan Mangalsen sambil membuai anak kecil. Dia sendiri bimbang jika dia tidak sempat melihat anaknya itu membesar.

Dia telah hidup dengan HIV yang dijangkiti daripada suaminya kira-kira 10 tahun yang lalu. Anak sulungnya, Harka, 9, disahkan HIV positif. Dia mempunyai dua orang anak lagi.

Sejak Dhunki disahkan HIV positif, dia tidak pernah mendengar khabar suaminya yang telah kembali bekerja di Mumbai.

Dhunki dan Harka menerima ubat antiretroviral yang disediakan oleh kerajaan tetapi dia mengakui bahawa dia semakin sakit.

"Saya kerap berasa letih dan mengalami demam. Saya bimbang jika saya mati dan tiada yang menjaga anak-anak saya," tuturnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Jalinan Mesra Menyulam Kasih SMK Pelagat

Posted:

Jalinan Mesra Menyulam Kasih SMK Pelagat

IDRIS (kanan) berkata sesuatu kepada guru dan pelajar yang menyertai program Jalinan Mesra Menyulam Kasih
di SMK Pelagat, Besut baru-baru ini.


KASIH GURU. Seramai 78 guru dan pelajar menyertai program Jalinan Mesra Menyulam Kasih di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pelagat, Besut, Terengganu, baru-baru ini.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Seri Idris Jusoh yang merasmikan program berkenaan berkata, konsep menjalin hubungan lebih erat antara guru, pelajar dan ibu bapa mampu meningkatkan sahsiah pelajar.

"Ia merupakan satu cabaran kepada guru untuk memikul peranan dan tanggungjawab dalam mendidik serta mengembangkan potensi pelajar menjadi seorang insan berilmu pengetahuan dan berakhlak mulia," katanya.

Beliau berharap program yang julung-julung kali diadakan itu dapat menghasilkan keluarga pelajar komited kepada pendidikan dan tidak menyerahkan hal ehwal pelajar kepada guru sepenuhnya.

300 peserta jayakan Karnival Sukan Warga Felda Johor

Posted:

300 peserta jayakan Karnival Sukan Warga Felda Johor

SEBAHAGIAN daripada peserta yang menjayakan Karnival Sukan Warga Felda 2012 peringkat Wilayah Johor Bahru di Felda Semenchu, Kota Tinggi baru-baru ini.


SUKAN FELDA. Seramai 300 peserta menjayakan Karnival Sukan Warga Felda 2012 peringkat Wilayah Johor Bahru di Felda Semenchu, Kota Tinggi baru-baru ini.

Antara acara yang dipertandingkan ialah bola sepak, sepak takraw, bola jaring dan bola tampar.

Pengerusi Majlis Belia Felda Malaysia Wilayah Johor Bahru, Muszaidee Makmor berkata, karnival sukan itu diadakan untuk mengeratkan perpaduan dalam kalangan generasi muda dengan masyarakat Felda.

Turut hadir, Pengarah Besar Felda Wilayah Johor Bahru, Hanaffi Suhada.

Hari Terbuka Hospital Pakar KPJ Klang meriah

Posted:

Hari Terbuka Hospital Pakar KPJ Klang meriah

KANAK-KANAK yang membuat persembahan pada program Hari Terbuka Pelanggan dan Ramah Mesra di KPJ Klang, Klang baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 1,500 penduduk hadir memeriahkan program Hari Terbuka Pelanggan dan Ramah Mesra di Hospital Pakar KPJ Klang, Klang baru-baru ini.

Pada program itu, pihak hospital turut meraikan anak-anak yatim dari Rumah Siti Khadijah di Klang dengan persembahan Upin dan Ipin yang dibawa khas untuk menghiburkan mereka.

Suasana lebih meriah apabila tarian Gangnam Style yang popular ketika ini dipersembahkan oleh kanak-kanak tersebut yang telah mendapat sorakan gemuruh daripada hadirin.

Pengurus Besar KPJ Klang, Zaharah Osman berkata, antara lain tujuan program itu diadakan untuk memperkenalkan hospital tersebut kepada masyarakat sekeliling.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Latihan khas siswazah menganggur

Posted:

Latihan khas siswazah menganggur

SISWAZAH menganggur kini berpeluang menambah kemahiran bagi memudahkan mereka mendapat pekerjaan. – Gambar hiasan.


KUALA LUMPUR – Siswazah menganggur kini diberi peluang unik mengikuti program latihan selama enam minggu tajaan kerajaan bagi membantu mereka mendapatkan pekerjaan.

Dikenali sebagai Graduate Career Accelerated Programme (GCAP), program tersebut menawarkan latihan peningkatan kemahiran untuk mencerahkan peluang siswazah diambil bertugas dalam industri perkhidmatan.

Program latihan berkenaan mengutamakan pemberian pengalaman dan bersifat interaktif untuk memberi kelebihan istimewa kepada peserta, di samping mempersiap lepasan universiti untuk menghadapi cabaran pasaran kerja yang amat berdaya saing kebelakangan ini.

GCAP ditaja TalentCorp iaitu sebuah badan di bawah Pejabat Perdana Menteri yang diurus My-Partners Sdn. Bhd. dan disusun serta dilaksanakan oleh Scicom Education Group.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bahaya pesakit jantung gagal kawal emosi

Posted:

Bahaya pesakit jantung gagal kawal emosi

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Seorang pakar jantung mengingatkan, peminat sukan berisiko tinggi diserang sakit jantung ketika menyaksikan pertandingan sukan yang diminati jika mereka kaki rokok dan mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti.

Ketua Pusat Jantung dan Paru-Paru Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Prof. Datuk Dr. Mohd. Ramzisham Abdul Rahman berkata, risiko akan menjadi lebih tinggi jika peminat terbabit mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit berkenaan.

Beliau berkata, hal tersebut berlaku kerana perlawanan sukan yang disaksikan menyebabkan tubuh mengeluarkan hormon rangsangan adrenalin ke dalam salur darah yang menyebabkan jantung berdegup kencang.

Katanya, hormon tersebut dikeluarkan oleh tubuh secara semula jadi apabila seseorang itu berasa terlalu teruja, gembira, sedih, kecewa atau marah semasa menyaksikan pertandingan.

"Golongan berisiko seperti ini memang tidak mempunyai sebarang simptom penyakit jantung sebelum ini.

"Tetapi mereka sebenarnya boleh mengalami penyakit itu secara tiba-tiba akibat tekanan yang menyebabkan tubuh mengeluarkan adrenalin ke dalam saluran darah yang menyebabkan jantung berdegup kencang lalu mengakibatkan serangan sakit jantung," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Beli barang secara online jika ada logo PUIM

Posted:

Beli barang secara online jika ada logo PUIM

PUTRAJAYA – Pengguna yang ingin membeli-belah secara online dinasihatkan supaya melakukan pembelian melalui laman web yang mempunyai logo Persatuan Usahawan Internet Malaysia (PUIM) bagi mengelak sebarang penipuan atau kerugian.

Presiden PUIM, Mohd. Azrul Mohd. Nor berkata, nombor siri dan logo PUIM merupakan bukti bahawa status seseorang usahawan internet telah disahkan oleh pihak persatuan di mana hak pengguna dapat dilindungi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Wanita AS pencinta tenunan

Posted:

Wanita AS pencinta tenunan

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periaswamy@kosmo.com.my

BERLOKASI di sebuah galeri seni di Petaling Jaya, Selangor, beberapa pukal kain sutera dalam pelbagai saiz, warna dan rekaan dikumpul untuk tatapan peminat tekstil tersebut. Pemiliknya ialah seorang wanita Amerika Syarikat (AS) yang sudah 24 tahun bermastautin di Laos.

Carol Cassidy mungkin satu nama yang baharu di negara ini, tetapi di Laos beliau bertanggungjawab mengembangkan sektor tekstil sutera tenunan tangan negara itu.

Penglibatannya amat relevan memandangkan Laos merupakan salah sebuah negara yang masih mencari identiti sendiri dalam perkembangan ekonominya.

Kini, koleksi khusus kain tekstil sutera Carol diperaga secara solo buat kali kedua untuk tontonan umum di galeri Shalini Ganendra Fine Arts@ Residency Gallery, Petaling Jaya.

Pernah melawat Malaysia sebanyak tiga kali sebelum ini, Carol mengakui, negara tropika ini mempunyai tarikan kebudayaan dan seni halus yang menawan diri beliau, termasuk bidang pilihannya iaitu tekstil.

Sebelum bercerita secara lanjut mengenai pameran seni beliau, Gorgeous Weaves, Carol sempat menceritakan pengalaman beliau berada di Muzium Tekstil di Kuala Lumpur. Mengakui ia sebagai satu lokasi wajib dilawati, Carol yang mengadakan sesi ceramah di situ ternyata terpesona dengan pelbagai koleksi tekstil tempatan.

"Kamu juga mesti pergi melawat muzium itu. Bagi saya, ia umpama satu khazanah yang tidak ternilai," katanya dalam nada ikhlas dan teruja.

Tenunan istimewa

Sambil mengalihkan beberapa helai kain sutera yang berbentuk selendang bersaiz kecil, Carol memberitahu, sebagai seorang penenun tangan, beliau memastikan setiap hasil tenunan itu unik dan istimewa.

Aspek itu amat penting kerana beliau bukan menyediakan sutera untuk pasaran besar, tetapi khusus.

Ia juga menjadi rahsia Carol mengembangkan hasil tenunan ke semua pelosok dunia termasuk di Malaysia.

"Kejayaan daripada pameran solo pertama saya di sini pada tahun 2010 telah membawa saya kepada pameran kedua ini. Saya amat teruja dengan respons yang diterima di sini," katanya.

CAROL banyak merantauke pelbagai negara di seluruh dunia untuk mendalami ilmu seni warisan tekstil.


"Seni adalah satu bahasa yang universal dan apabila ia melibatkan satu bidang yang mengujakan seperti tekstil, saya percaya ia akan dilihat sebagai satu seni halus juga," katanya yang percayai hasil tenunan beliau bukan sekadar fesyen semata-mata.

Menurutnya, fesyen adalah untuk dipakai dan seni pula untuk dipamer dan dihayati.

Carol membawa kira-kira 150 helai sutera Laos untuk pengisian pameran itu. Setiap sudut galeri dihiasi dengan kain-kain sutera daripada rona yang sama bagi memperaga efek persembahan yang kreatif .

Sebagai pengasas dan pemilik Lao Textiles, Carol terlebih dahulu belajar menenun di Norway dan Finland serta mendapat Ijazah Seni Halus di Universiti Michigan pada 1980. Dia pernah bertugas selaku pakar tekstil di Afrika Selatan selama lapan tahun. Beliau juga pernah ditugaskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengaplikasi kepakaran beliau di negara-negara seperti Botswana dan Zimbabwe untuk membimbing wanita kawasan pedalaman untuk industri kecil.

Pengalaman yang sama juga kata Carol, mencetus niat beliau untuk ke Laos dan mengenali tradisi tenunan tangan sutera di bumi Vientiane.

"Simbol seperti layang-layang ini adalah simbol signatur tenunan kami di Laos, khususnya oleh saya. Tetapi kami juga menggunakan pelbagai rekaan, jenis tenunan dan simbol untuk pameran tekstil sutera seperti yang anda lihat pada hari ini," kata Carol merujuk kepada sehelai kain.

Cita rasa baharu

Walaupun mempamerkan tradisi tenunan budaya dan gaya Laos, Carol mengakui, beliau turut menyelitkan unsur moden dan kontemporari supaya ia tetap bersesuaian dengan cita rasa muda.

Setiap penenun atau menurut Carol, akan merakam intipati kebudayaan dan berinovasi mengikut kreativiti untuk hasil yang moden dan segar.

"Tenunan setiap helai kain mengambil masa yang lama. Paling cepat ialah lima hingga 10 hari dan lazimnya ia akan mencecah tiga hingga empat minggu bagi sehelai kain saiz sederhana. Antara jenis tenunan yang dikenakan ialah songket dan ikat.

"Ikat terbahagi kepada ikat broked berterusan dan tidak berterusan, tapastry serta simpulan. Pengunaan warna juga sama penting kerana mencetuskan cita rasa yang lebih segar. Semuanya mengikut kreativiti," ujar beliau yang menggunakan khidmat kerja 50 orang kakitangan di pusat tenunnya.

CAROL (tiga dari kir) menerangkan jenis tekstil sutera kepada pengunjung yang hadirke pameran solonya.


Usia 17 tahun

Carol seringkali dibandingkan dengan Jim Thompson, juga seorang warga AS yang membina empayar sutera di Thailand. Carol menenun sejak berusia 17 tahun dan pernah bertugas di hampir semua benua di Amerika dan Afrika.

Semua hasil kerja tenunan tangan Carol menggabungkan hasil seni tersendiri bersama unsur keusahawanan, satu kombinasi yang sangat jarang diketengahkan.

Beberapa helai tenunan Carol boleh ditemui di muzium-muzium antarabangsa.

Carol juga memastikan tenunannya mendapat tempat di pameran-pameran besar setiap tahun seperti di pameran seni di New York, Tokyo, Paris, Hong Kong, Sydney, Phnom Penh, Kathmandu dan Bangkok.

Di galeri pameran Shalini Ganendra Fine Arts@ Residency Gallery, helaian sutera yang dipamerkan dalam lingkungan nilai harga RM250 hingga RM2,900. Carol sekali lagi mengingatkan, setiap helaian adalah berbeza, unik dan amat bernilai tinggi.

Seni gabungan tiga negara

Posted:

Seni gabungan tiga negara

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA
ayman.ghaffa@kosmo.com.my


SALAH satu lukisan menggambarkan ekspresi kehidupan manusia yang menghiasi ruang dinding Galeri Seni Matic.


PERSATUAN Wanita Korea Selatan di Malaysia dengan kerjasama Kementerian Pelancongan Malaysia, Galeri Artseni dan Galeri Seni Cube dari Iran telah menganjurkan satu pameran seni hasil karya tiga buah negara untuk tatapan seluruh rakyat negara ini.

Bermula 2 Oktober dan akan berakhir pada 30 Oktober nanti, pameran Artis Malaysia, Iran dan Korea (MIKA 2012) tersebut membuka ruang kepada bakat-bakat seni Malaysia mempamerkan hasil kerja mereka bersama pengkarya dari Korea Selatan dan Iran yang menetap di negara ini.

Turut hadir bagi merasmikan pelancaran pameran seni itu baru-baru ini ialah Timbalan Menteri Pelancongan Malaysia, Datuk Dr. James Dawos Mamit.

Cat semburan

Seorang penggiat seni tempatan yang terlibat dengan pameran seni tersebut, Nazmi Ismail, 22, telah menzahirkan hasil karya cat semburan dengan menggunakan imej pemimpin komunis China, Mao Zedong. Jelmaan kanvas pemimpin digeruni itu ternyata menggamit pandangan setiap pengunjung yang hadir ke galeri seni itu.

Bagi pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) itu, walaupun orang ramai sering mempertikaikan tentang subjek yang digunakan dalam hasil karyanya, dia mempunyai pandangan tersendiri..

"Saya telah mengembara ke daerah Beijing, China sehingga ke ibu kota Vietnam iaitu Hanoi selama tiga minggu untuk membuat kajian mengenai pemimpin itu.

"Lebih separuh daripada rakyat China dan Vietnam tahu mengenai beliau dan beranggapan bahawa pemimpin itu mempunyai cara tersendiri tanpa menzalimi rakyat walaupun berfahaman komunis," ujarnya yang turut mempamerkan karya cat semburan ikon demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi pada pameran itu.

NAZMI bersama dua karyanya iaitu Suu Kyi dan Chairman Mao yang dihasilkan dengan menggunakan kaedah cat semburan.


Idea penggabungan tiga negara.

Seramai 31 pengkarya seni dari tiga buah negara berbangga mengetengahkan hasil karya mereka yang menerapkan nilai-nilai kebudayaan dari negara masing-masing, sekali gus menggambarkan nilai-nilai sentimental mengenai perkara yang berlaku di sekeliling mereka.

Idea penganjuran MIKA 2012 tercetus apabila tiga penggiat seni dari ketiga-tiga negara iaitu, Yoon Hyu Joon (pelukis veteran Persatuan Wanita Korea Selatan di Malaysia), Asghar Yaghoubi (Pengasas Galeri Seni Cube) dan Phillip Wong (Pengasas Galeri Artseni) bertemu dalam satu pameran seni yang berlangsung di ibu negara baru-baru ini.

Pelukis Korea Selatan, Choi Jung Suk, 49, memberitahu, dia berasa amat gembira apabila dua karya lukisan abstrak dengan menggunakan akrilik yang bertajuk For Liberty 6 dan For Purity itu dipamerkan di Malaysia.

"Lukisan For Purity ini menggambarkan ketenangan kasih sayang antara saya sendiri dan anak.

"Tempat yang terhad untuk mengadakan pameran lukisan membataskan saya untuk mempamerkan lukisan saya di khalayak ramai.

"Di Korea Selatan, ruang pameran yang luas seperti Insadong dan Gangnam Chungdam-Dong sentiasa terbuka sekali gus menjadi destinasi pelukis tempatan untuk mempamerkan karya mereka," ujarnya yang juga memakai hanbok iaitu kostum moden dari Korea Selatan pada majlis pelancaran pameran itu 2 Oktober lalu.

Jung-suk yang sudah 12 tahun menetap di Malaysia turut menghargai usaha Kementerian Pelancongan kerana memberi peluang kepada pelukis Korea Selatan dan Iran untuk mempamerkan hasil kerja mereka di Malaysia.

PELUKIS dari Iran, Mohammed Tirani menerapkan elemen-elemen ketuhanan dalam karyanya.


Wakil pelukis dari Iran, Mohammed Tirani, 34, pula berharap lukisan yang menerapkan nilai-nilai Islam hasil karyanya itu mampu memberi idea dan gambaran baharu dalam arena seni lukis berunsurkan ketuhanan.

"Saya menggunakan lukisan sebagai medium untuk menyampaikan nilai-nilai spiritual Islam. Ia jelas digambarkan dengan penggunaan warna yang saya gunakan seperti hijau, emas, perak dan hitam yang mempunyai simbolik dengan kesenian Islam.

"Ini juga merupakan salah satu cara saya untuk berdakwah ke jalan Allah," ujar pelajar ijazah doktor falsafah (PhD), Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

Zon larangan merokok diperlekeh

Posted:

Zon larangan merokok diperlekeh


DUA remaja ini tanpa rasa bersalah merokok di sebuah kompleks beli-belah. - Gambar hiasan


SUNGGUHPUN kerajaan telah memperkenalkan Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 dengan mewartakan 21 kategori tempat larangan merokok, tetapi nampaknya masih ramai orang yang bertindak tidak mengendahkan peraturan tersebut.

Bak kata pepatah, hangat-hangat tahi ayam, beberapa penangkapan, denda dan serahan notis amaran pada peringkat awal pengenalan undang-undang sudah tidak lagi memberi apa-apa kesan.

Tinjauan Kosmo! secara rawak di beberapa tempat khususnya tempat larangan merokok seperti hospital atau klinik, lif atau tandas awam, hentian pengangkutan awam, premis kerajaan dan institusi pengajian tinggi, masih ada orang yang merokok secara bebas, terbuka dan tanpa segan-silu.

Ada juga yang berani untuk melanggar peraturan itu di kompleks beli-belah, stesen minyak, stesen petrol, kafe internet dan ruangan pejabat swasta dengan sistem pendingin hawa berpusat,

Sebagai contoh, kunjungan Kosmo! ke sebuah restoran tertutup di kawasan Brickfields di Kuala Lumpur baru-baru ini, masih ada pelanggan yang merokok tanpa menghiraukan hak pelanggan lain.

Walaupun bukan kawasan berhawa dingin, namun, dalam ruang restoran tertutup itu sudahpun ditampal notis 'Dilarang merokok'. Usaha itu tenyata tiada gunanya. Apabila ditanya kepada salah seorang pekerja tentang perkara itu, dia hanya menggeleng kepala.

"Saya tidak berani menegur. Saya perhatikan orang kota, tidak kira lelaki atau wanita seolah-olah hilang sensitiviti untuk menghormati orang lain," kata pekerja yang enggan dinamakan itu.

Tinjauan di sebuah lagi restoran dengan sistem kipas semburan air (yang bertujuan menyejukkan persekitaran) di Jalan Puchong juga dipenuhi dengan pelanggan yang merokok, tanpa menghiraukan pelanggan lain yang kurang selesa dengan kelakuan mereka, termasuk kanak-kanak, wanita mengandung mahupun orang tua.

"Pemilik restoran perlu bersikap adil, jangan kerana mengharapkan untung, mereka membiarkan orang ramai menjadi mangsa perokok pasif. Jangan jadikan poster larangan merokok sebagai hiasan sahaja," kata seorang pengadu, Joey Choong, 29, dari Bandar Utama.

Singapura telah mengenakan larangan yang ketat kepada mereka yang merokok di republik itu, malah hukuman bagi kesalahan merokok di tempat larangan adalah lebih keras. Pokok pangkalnya, penguatkuasaan dijalankan sepanjang masa, bukannya pada awal pengenalan peraturan.

Sebenarnya di Malaysia, mereka yang melanggar undang-undang boleh didenda sehingga RM10,000 ataupun dipenjarakan selama dua tahun.

Namun, jumlah penduduk yang merokok di tempat awam masih tinggi dan tidak terkawal. Paling mendukacitakan, peraturan hanya tinggal sekadar notis hiasan tanpa pemantauan dan penguatkuasaan yang efisien.

Dalam sebuah kajian yang dijalankan dua tahun lalu mendapati lebih 70 peratus orang dewasa terdedah kepada asap rokok pasif di tempat awam dan sudah tiba masanya untuk pihak berkuasa memberi perhatian kepada tempat awam yang pernah diwartakan sebagai larangan merokok. – NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Aktivis remaja ditembak Taliban stabil

Posted:

Aktivis remaja ditembak Taliban stabil

MURID-MURID perempuan sebuah sekolah rendah di Peshawar berdoa untuk kesejahteraan aktivis remaja, Malala Yousafzai yang cedera
ditembak di kepala.


ISLAMABAD - Seorang pelajar perempuan yang ditembak di kepala oleh anggota kumpulan Taliban berada dalam keadaan stabil ketika rakyat negara ini terus berdoa agar dia cepat sembuh.

Insiden Malala Yousafzai, 14, ditembak yang berkempen untuk menuntut hak pendidikan, mendapat kecaman daripada seluruh dunia, malah pihak berkuasa Pakistan menawarkan ganjaran lebih AS$100,000 (RM305,780) bagi menangkap penyerangnya.

"Kondisi kesihatan Malala semakin memuaskan. Organ-organ pentingnya baik dan dia masih menggunakan ventilator. Sepasukan doktor juga ditugaskan untuk memantau keadaannya," jelas satu kenyataan daripada tentera Pakistan. Dia kini dirawat di sebuah hospital tentera terkenal di Rawalpindi.

Perdana Menteri Pakistan, Raja Pervez Ashraf melawat Yousafzai dan dua orang rakannya yang cedera pada Jumaat. Mereka cedera apabila seorang lelaki bersenjata tiba-tiba masuk ke dalam bas sekolah dan melepaskan tembakan pada Selasa lalu.

"Ini bukan jenayah ke atas individu. Tetapi jenayah terhadap kemanusiaan serta serangan ke atas nilai sosial," kata Ashraf.

Jurucakap tentera, Mejar Jeneral Asim Saleem Bajwa semalam menyatakan tempoh 36 hingga 48 jam adalah kritikal buat Yousafzai.

Semalam, para pelajar di sekolah-sekolah seluruh negara itu membaca doa buat Yousafzai. Masjid-masjid dan rumah ibadat lain turut mengadakan upacara khas untuk mendoakan Yousafzai. - AFP

Skyfall filem James Bond terbaik

Posted:

Skyfall filem James Bond terbaik

DANIEL CRAIG memegang watak sebagai James Bond dalam filem Skyfall.


LONDON - Filem terbaharu dalam francais filem perisik terkenal Britain, James Bond disifatkan yang terbaik dalam sejarah 50 tahun pembikinannya.

Rebiu itu hadir selepas tayangan awal filem Skyfall di sini pada Jumaat.

Pengkritik filem, Robbie Collin dari akhbar The Telegraph menyatakan, Skyfall arahan Sam Mendes sama hebatnya dengan francais filem Batman, Dark Knight arahan Christopher Nolan.

Ramai penulis akhbar-akhbar di Britain memberikan Skyfall penarafan lima bintang.

Skyfall yang merupakan filem ke-23 dalam francais James Bond akan mula ditayangkan di pawagam-pawagam di United Kingdom pada 26 Oktober ini, sebelum ditayangkan di Amerika Syarikat (AS) pada 9 November depan.

Ini kali pertama Mendes mengarahkan filem James Bond. Pengarah dari Britain itu pernah memenangi anugerah Oscar pada tahun 2000 untuk filem American Beauty.

Sehingga kini, 22 buah filem James Bond telah mengutip jualan tiket mencecah AS$5.1 bilion (RM15.5 bilion), jelas The-Numbers.com yang bertanggungjawab memantau prestasi filem-filem box-office.

Filem sebelum ini, Quantum of Solace yang ditayangkan pada tahun 2008 berjaya mencatatkan kutipan kasar di seluruh dunia sebanyak AS$600 juta (RM1.8 bilion). - Reuters

Menteri Keadilan Jepun ada kaitan dengan Yakuza

Posted:

Menteri Keadilan Jepun ada kaitan dengan Yakuza

Keishu Tanaka


TOKYO - Perdana Menteri Jepun, Yoshihiko Noda kini berdepan tekanan hebat apabila Menteri Keadilan, Keishu Tanaka yang baru sepuluh hari dilantik, didakwa mempunyai hubungan dengan kumpulan mafia Jepun, Yakuza.

Tanaka kelmarin memohon maaf kerana dikaitkan dengan ahli kumpulan jenayah terancang itu selepas sebuah majalah tabloid melaporkan bahawa beliau hadir selaku tetamu kehormat majlis perkahwinan seorang ahli Yakuza.

"Sekiranya saya tahu dia merupakan ahli Yakuza, saya pasti tidak akan hadir. Saya dibawa ke sana dan menyedari bahawa mereka ialah ahli sebuah sindiket jenayah, saya memohon maaf kerana mempunyai hubungan itu," kata Tanaka yang mengaku ada menghadiri majlis tersebut 30 tahun lalu.

Pihak pembangkang mengambil peluang ini untuk mengkritik kabinet baharu Noda dengan sebahagiannya mendesak Tanaka supaya meletak jawatan.

"Sangat sukar dipercayai. Menteri Keadilan ialah penegak undang-undang. Beliau patut meletak jawatan jika dakwaan ini benar," kata Ketua Parti Demokratik Liberal, Yoshihide Suga dalam satu temu bual dengan stesen televisyen NTV.

Sama seperti kumpulan mafia di Itali atau China, Yakuza terlibat dalam aktiviti-aktiviti jenayah seperti judi, dadah, pinjaman wang haram, meminta duit perlindungan, jenayah kolar putih dan banyak lagi.

Tanaka yang menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai hubungan dengan ahli Yakuza sejak majlis perkahwinan itu menyatakan tidak akan meletak jawatan. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Gedik Lala berkualiti tinggi

Posted:

Gedik Lala berkualiti tinggi

USAH dipersoal lakon drama Wan Sharmila Wan Muhamad yang cuba menempatkan diri dalam kategori pelakon kelas A. Bunga yang mesra disapa Lala itu masih menanti untuk diangkat namanya. Bijak berlakon, bijak juga dia menjaga tingkah.

Lala yang bebas cerita hangat, banyak berkerja untuk memperbaiki kualiti lakonannya. Hanya yang terbaik menjadi tatapan orang sekeliling, tetapi sekali sekala dia turut dikritik pemerhati industri gara-gara gaya seksinya.

Kata Lala, dia sudah lupa berapa bilangan drama yang pernah dilakonkannya.

"Sudah lima tahun saya terlibat dalam dunia lakonan. Berapa bilangan drama pun saya tidak pernah kira. Mungkin sepuluh, 20 atau lebih dan judulnya ada yang saya terlupa," ungkap Lala jujur.

Jenuh Lala mengisi portfolio dirinya yang semakin menebal, namun variasi profil lakonannya tidak banyak. Jika tidak ditawarkan watak gedik, pasti wajahnya terlihat dalam karakter jahat atau sisi gelap yang hitam permainannya. Jarang sekali dia diberi peranan wanita baik.

Mahu jadi bisu

Antara senarai judul yang masih melekap termasuklah drama Tari Tirana, Sindarela, Tipah Vavavoom, Emil Emilda, Sutun, Rona Roni Makaroni, Nora Elena dan Si Jundai.

Terdetik juga rasa muak dalam hati anak kelahiran Johor Bahru, Johor itu tatkala diberikan watak sama. Namun dek semakin sebati dengan aksi sebegitu, Lala menganggap ia sebagai satu kelebihan pula buat dirinya.

"Walaupun usia sudah menjangkau 31 tahun, saya masih lagi diberikan watak-watak orang muda. Watak gedik, penggoda dan antagonis seakan sebati dengan saya.

"Dahulu pernah juga terasa bosan dengan watak sebegitu. Tapi kini saya sudah sedar bahawa semua itu adalah rezeki yang tidak boleh ditolak. Itu adalah kelebihan sebenarnya.

"Kalau boleh saya mahu melakonkan watak seorang wanita bisu yang teraniaya. Tetapi dalam masa yang sama dia adalah seorang yang jahat. Masih menunggu juga kalau ditawarkan watak sebegitu," katanya dalam karakter sedikit serius.

Berdiam diri dan membuka hati adalah lebih baik baginya apabila sering diberikan rezeki menggalas watak sama. Juga jauh di sudut hatinya untuk melihat aksi sendiri di layar lebar pula. Kini ungkapan dalam hatinya itu seolah-olah sudah kedengaran.

Biarpun sudah lama menunggu, tetapi senyuman Lala kini semakin melebar apabila bakal muncul dalam sebuah filem genre seram arahan Faizul A. Rashid yang berjudul Bisikan Syaitan.

Lala kini sedang menghitung hari menunggu filem itu ditayangkan pada tanggal 25 Oktober ini. Hatinya sudah bergejolak mahu melihat aksi sendiri yang lain berbanding biasa itu.

"Syukur Alhamdulillah kerana inilah masa yang saya tunggu-tunggu untuk berlakon dalam filem pula. Ini dikira kejayaan baharu juga buat saya.

Perjanjian syaitan

"Kali ini saya menghidupkan karakter Kamila. Dia seorang gadis yang baik, banyak berfikir tetapi pasif. Dia menjadi mangsa kepada perjanjian abangnya, Kamil (Fizz Fairuz) dengan kuasa jahat.

"Pendek kata, tak ada babak yang menggembirakan pun dalam filem ini. Hampir kesemuanya tentang kesedihan Kamila. Itu cukup mencabar bagi saya," ujarnya.

Filem terbitan Lightbulb Pictures itu turut menampilkan pelakon hebat lain termasuklah Nabila Huda, Fizz Fairuz dan Azam Pitt.

Bisikan Syaitan dianggap filem pertamanya biarpun pernah muncul dalam beberapa babak dalam naskhah berjudul Raya Tak Jadi sebelum ini.

Menerima segalanya sebagai takdir untuk dirinya, Lala tidak merungut soal rezeki. Apa yang penting dia mahu terus bekerja dalam bidang yang diminatinya itu.

Sedikit merendah diri, kata Lala, penampilannya mungkin tidak menepati spesifikasi berlakon filem.

"Saya positif sahaja dan tak mahu fikir kenapa tidak ditawarkan berlakon dalam filem. Mungkin wajah saya tak cukup eksklusif untuk filem.

"Saya terima jika itu kekurangan buat saya kerana saya ada kelebihan lain kerana niat utama saya ialah untuk mencari rezeki," katanya yang bakal muncul dalam drama Spy M, slot aksi di TV3.


TIDAK mahu merungut soal rezeki, pelakon berstatus janda muda ini tidak berkira dengan apa jua karakter yang ditawarkan untuknya. Berilah watak gedik, penggoda mahupun antagonis, dia susah sebati dengan watak-watak menjengkelkan itu.


Kalau berbicara soal kerja dengan Lala, ternyata banyak isi yang mahu diluahkan sehingga terlupa untuk bertanya cerita lain yang lebih sensasi.

Kisah gaun kuning sendat dan singkat yang pernah dikenakan ketika terlibat dalam drama bersiri Tari Tirana pernah menjadi bahan bualan peminat.

Tidak lupa juga cerita rumah tangganya yang dibina dengan pemilik Radius One, Fazli Baharom sejak 2007 berakhir tiga tahun kemudian. Secebis kisah hidupnya itu ditelan bulat-bulat. Tidak banyak cerita, Lala bijak membiarkan kisah itu sejuk begitu sahaja.

Berlakon sudah berpuluh-puluh judul, tetapi namanya tidak timbul-timbul. Kalau satu persatu nama baharu mula menyerlah dek cerita sensasi dan murahan, Lala selesa untuk menjaga namanya.

Menolak menggunakan sifir untuk terkenal dengan mencipta cerita murahan, Lala sebaliknya sedaya upaya mengelak kisah sebegitu, namun tidak bermakna dia mengelak banyak permintaan wartawan.

"Bukan saya pinggirkan diri daripada wartawan, cuma tiada apa yang sensasi dan menarik tentang diri saya untuk ditulis.

"Kalau sesetengah artis lain berfikiran cerita kontroversi boleh bikin cepat popular, tetapi bukan diri saya untuk buat kecoh. Lagi pun saya tidak reti membuat kontroversi

"Mungkin cara ini akan membuatkan saya kekal begini, tetapi sekurang-kurangnya sampai hari ini rezeki saya tidak pernah putus," katanya menutup sementara bibirnya yang petah menyusun kata-kata.

'Mak diva nyah' - Zaiton Sameon

Posted:

'Mak diva nyah' - Zaiton Sameon

KEHIDUPAN penuh ranjau Zaiton Sameon selepas terlibat dengan kemalangan ngeri 20 tahun lalu diadaptasi dalam filem Zaiton Ceritaku.


PUNCAK kegemilangan diva bernama Zaiton Sameon musnah dalam sekelip mata setelah direntap tragedi ngeri kemalangan jalan raya yang menyaksikan anak lelaki tunggalnya, Azirwan Abu Bakar, meninggal dunia.

Lebih 20 tahun peristiwa berlalu, Zaiton yang hilang separuh daripada kehidupannya itu bagaimanapun berjalan dan terus berjalan. Terkadang tersadung, merangkak, menangis waima dipandang sinis, dia sudah kalis dengan mendung hitam yang menjadi takdirnya. Kisah Zaiton sudah beratus bahkan mungkin beribu kali bermain di bibir ramai.

Hari ini, wanita berumur 55 tahun itu terus menjadi bahan cerita dalam industri. Soal kesiuman dan kecintaannya untuk terus menyanyi, ada terzahir dalam sebuah filem biografi, Zaiton Ceritaku.

Filem itu sebahagian daripada terjemahan terhadap laluan kelam yang dijalani penyanyi lagu Menaruh Harapan itu. Biarpun tidak diberi gambaran penuh, wajah Zaiton sebagai wanita yang berdepan hilang separuh daripada kewarasan fikiran itu dilakonkan semula oleh pendatang baharu, Nadia Aqilah Bajuri.

Simpati untuk Zaiton kembali terungkit. Sebagai individu yang menjadi bahan pengkisahan, Zaiton sendiri berbesar jiwa kerana ada pihak sanggup bertaruh belanja besar untuk mengangkat kisahnya menjadi filem. Dalam masa yang sama, gambaran sisi kurang siuman; menyanyi bersama penjaja durian serta berlari masuk ke majlis kenduri kahwin untuk menyanyi dalam filem, itu dianggapnya sebagai gambaran yang berlebihan.

"Saya tak buat perkara-perkara begitu, tolonglah. Saya masih normal. Tapi saya sendiri tak ingat sangat apa yang berlaku dahulu. Semua cerita itu mungkin diberitahu oleh Shahril (adiknya) dan Rahim (pengurusnya), lagipun saya tiada semasa proses penghasilan skrip.

"Saya sudah menandatangani kontrak, apa-apapun saya kena terima. Keseluruhannya, saya puas hati. Saya tak mahu perihal adik-beradik dan keluarga diceritakan lebih-lebih, saya tak nak apa yang melibatkan maruah orang, saya tak mahu cerita, tapi apa yang terlepas dalam filem itu, biarlah," katanya yang ingat-ingat lupa sejak ditimpa musibah dahulu.

Mengakui tersentak dan menangis kerana dipertontonkan gambar anaknya Irwan di hujung cerita, Zaiton bagaimanapun mengakui hidupnya kini bahagia di samping anak angkatnya.

"Saya juga bukan penyebab kematian ibu saya. Dia tidak jatuh dalam bilik air sebaliknya (ibu) terkena strok. Dua tahun juga saya sempat menjaganya sebelum dia meninggal dunia, bukan seperti yang digambarkan dalam filem ini," cerita Zaiton.

Sebagai insan seni yang diraikan dalam filem terbitan Bruang Filem Sdn. Bhd. itu, Zaiton juga ceria sepanjang majlis pratonton dan sidang media yang berlangsung.

Sesekali dia berbahasa Inggeris kemudian membuat jenaka kerana berbahasa Inggeris ketika menjawab soalan-soalan media, kemunculan Zaiton sedikit sebanyak mengembalikan dia ke zaman kegemilangannya dahulu.

"Mak diva nyah, mak tetap top nyah," ungkap Zaiton memecah tawa sekelian wartawan yang tidak melepaskan peluang mendekati dirinya.

Secara spontan, Zaiton berkira-kira mahu melancarkan album terkininya yang mengandungi sembilan buah lagu baharu.

"Antara lagu yang dijangka hit ialah Terimalah Aku," katanya yang turut berpuas hati dengan lakonan Nadia Aqilah yang membawa karakternya dalam filem yang yang bakal memasuki panggung 1 November nanti.

Lepas dan laku Nabila Huda

Posted:

Lepas dan laku Nabila Huda


LAKONAN Nabila dalam drama Julia mendapat perhatian ramai.


NAMA Nabila Huda kembali panas minggu ini. Semuanya gara-gara daripada cakap-cakap mulut sehingga melalut ke laman sosial.

Hilang sekejap termometer keberkesanan lakonannya sebagai Julia yang sekarang menjadi kegilaan. Orang kita mudah teralih arah, isu seksi dan hubungan 'cinta' Nabila lebih menghambat pandangan. Walhal sebelum ini khalayak sedang rancak bercerita tentang bakat lakon Nabila.

Memang tidak dinafikan, Nabila yang segar dipanggil Abil muncul terlebih seksi di Anugerah Blokbuster pada Sabtu lalu. Gaun tajaan pereka busana Aliabastamam yang terdedah pada bahagian dada dan perut serta terbelah sehingga ke paha itu bagi Nabila yang gemar berfesyen adalah satu ekspresi fesyen normal untuknya.

Khalayak sebenarnya sudah terbiasa melihat Nabila bermain fesyen. Malah dia gemar mencuba dan tidak kalah gaya. Dia jarang sekali menjadi mangsa fesyen. Malah dia tidak lokek berkongsi di laman Instagram.

Peminat Abil secara mendadak bertukar status sebagai pendakwah, kaunselor, juri, hakim mahu pun pemuja fesyen tatkala melihat foto terbaharunya di internet. Abil menjadi tempat mereka melontar kata-kata dan komentar tanpa sikap sensitif. Seolah lulus gaya dan sekolah fesyen. Kononnya mereka kenal benar dengan Nabila.

Muncul dengan tanggungjawab dan sikap jujurnya, Abil meminta maaf. Dia tahu ramai mulut bercakap dan dia menambah resah ayahnya, Amy Search, seorang ikon rock yang mendapat tempias segala perilakunya.

"Saya meminta maaf secara terbuka bagi pihak yang menganggap penampilan saya terlalu seksi atau tidak sensitif pada malam itu. Hakikatnya, kerana mahu menjaga sensitiviti masyarakat yang menonton, saya menutup bahagian perut dan dada yang terdedah dengan tube berwarna hitam sewaktu muncul menjadi penyampai trofi bersama Zahiril," ujar Abil dalam nada penuh tanggungjawab.

Nabila sebenarnya seorang aktres yang bagus. Lepas dan laku dalam bidangnya sendiri. Pada satu saat, mata khalayak tertutup melihat dan menyaksikan apa yang lebih terbuka.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved